16. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Twitter oznámila, že pracuje na riešení mimoriadnej situácie, ktorú spôsobili stredajšie hackerské útoky na účty viacerých známych osobností a politikov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Hackeri chceli podľa AFP ľudí obrať o peniaze prostredníctvom podvodu. Zasiahnuté účty zverejňovali na Twitteri odkazy, ktoré od ľudí žiadali zaslanie príspevkov v kryptomene bitcoin, uviedla spravodajská stanica CNN.
Twitter podľa svojich vyjadrení záležitosť vyšetruje a podnikne kroky s cieľom vyriešiť ju.
Zasiahnuté boli účty spoločností Apple a Uber, podnikateľov Elona Muska, Jeffa Bezosa či Billa Gatesa, i účty bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Hackeri zasiahli aj účty firiem špecializujúcich sa na bitcoin.




Spotify (skratka na New Yorskej burze: SPOT) dnes spustila poskytovanie svojich služieb v 13-tich nových krajinách naprieč Európou vrátane spustenia svojich služieb na jednom z 20-tich svetovo najväčších trhov pre streamingové služby, v Rusku. Na základe uvedeného k dnešnému dňu Spotify, najpopulárnejší poskytovateľ predplatených audio - streamingových služieb na svete, poskytuje svoje služby v 92 krajinách.
Medzi 13 nových krajín, kde Spotify začalo poskytovať svoje služby, patria: Albánsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Kazachstan, Kosovo, Moldavsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Ukrajina.
Nakoľko Spotify je poprednou platformou, ktorá sa na rozdiel od iných poskytovateľov zameriava na vyhľadávanie hudby na viacerých druhoch zariadení, rozširovanie poskytovania služieb Spotify v Európe prichádza v čase, kedy spotrebitelia v týchto regiónoch streamingové služby privítajú. Podľa Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu je Rusko v poradí 17-tou krajinou s najväčším dopytom po streamingových službách a týmto tempom bude do konca roka 2030 na 10-tom mieste. Momentálne viac ako 87% fanúšikov v Rusku počúva hudbu využívaním streamingových služieb, hoci vo svete je to 61% a v USA 68%. Od dnešného dňa Spotify v každej z týchto 13-tich nových krajín ponúka tak svoju Free verziu, ako aj Premium verziu.
“Dnešné spustenie poskytovania služieb v ďalších krajinách otvára dvere takmer 250 miliónom fanúšikov, ktorý môžu na Spotify objavovať novú hudbu z celého sveta, a umelcom v daných regiónoch sa otvárajú možnosti osloviť stále viac prepojené publikum fanúšikov po celom svete,” povedal Gustav Gyllenhammar, zástupca generálneho riaditeľa Spotify, oddelenie so zameraním na trhy a predplatiteľov a ich nárast. “Spustenie služieb v týchto 13-tich krajinách je pre Spotify dôležitým miľníkom, obzvlášť keď radi privítame fanúšikov a umelcov z krajiny s rozvíjajúcim sa hudobným trhom, ako je Rusko, kde sa začali streamingové služby vo veľkom rozširovať a kde vidíme pre Spotify obrovský potenciál.”
Pri dnešnej príležitosti rozšírenia poskytovania svojich služieb do ďalších krajín Spotify predstavili 200 nových playlistov v spolupráci s umelcami naprieč regiónom, kde sú služby Spotify dostupné. Spotify napríklad s cieľom spropagovať ruskú bohatú hudobnú kultúru, pridalo takmer 100 playlistov, vrátane redakčne vytvorených playlistov ako je Hip-Hop Cannon a New Music Friday Russia, a “This Is” playlisty v spolupráci s populárnymi ruskými umelcami. Personalizované playlisty na Spotify ako je Release Radar, Daily Mix, a Discover Weekly, ktoré sa aktualizujú na základe návykov jednotlivých fanúšikov pri počúvaní hudby, sú teraz taktiež dostupné aj v ruštine.
Aplikácia Spotify je dostupná na stiahnutie zdarma alebo ako inovovaná aplikácia Spotify Premium, kde si môžeš vybrať poskytovanie služby podľa toho, či si jednotlivec, rodina, študent (možnosť výberu) alebo pár.


Copyright © TASR 2020

Súdny dvor Európskej únie dnes označil za neplatné rozhodnutie Európskej komisie, ktoré umožňuje firmám prenášať osobné údaje užívateľov do Spojených štátov. Súd tak reagoval na podnet rakúskeho aktivistov Maxa Schrems, podľa ktorého spoločnosť Facebook nerešpektovala pravidlá ochrany citlivých dát. Podľa najvyššieho orgánu únijnej justície dohoda známa ako "štít EÚ-USA" nezabezpečuje dostatočnú ochranu dát európskych užívateľov. Naproti tomu skoršie rozhodnutie komisie, na základe ktorého spoločnosti poskytovali dáta o užívateľoch do AIF z krajiny mimo krajín, je podľa dnešného verdiktu súdu platné.
Únijný súd požiadala o vyjadrenie írska justície, ktorá dlhodobo rieši Schremsovej sťažnosti voči Facebooku, ktorý má v Írsku svoje európske sídlo. Podľa sudcov v Luxemburgu nedokáže spomenutá dohoda zaručiť, že údaje európskych používateľov budú v USA chránené rovnako ako na území EÚ. Spojené štáty v dohode dostatočne nezabezpečujú, že k citlivým dátam nezískajú prístup americkej tajnej služby, konštatoval únijný súd.


Práve obavy zo sledovania dát spravodajskými službami v USA, na ktoré v roku 2013 upozornil niekdajší analytik americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden, viedli Schramsa k tomu, aby sa obrátil na justíciu.


Brusel zaviedol súbor pravidiel pre ochranu dát po dohode s Washingtonom v roku 2016. Do systému sa počas prvých troch rokov zapojilo takmer 5000 amerických spoločností vrátane technologických gigantov Google či Microsoft. Podpredsedníčka EK Věra Jourová vlani konštatovala, že USA postupne zlepšujú dohľad nad dodržiavaním dohody, stále však existujú problematické body.




Copyright © ČTK 2020