26. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemeckí lekári, ktorí liečili ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného po otrave nervovoparalytickou látkou, podrobne opísali tento prípad vo významnom lekárskom časopise The Lancet. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Berlínska nemocnice Charité v stredu uviedla, že Navaľnyj dal povolenie na zverejnenie článku v časopise.
Navaľnému prišlo náhle zle počas domáceho letu v Rusku 20. augusta. Lietadlo preto núdzovo pristálo v sibírskom meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali. Po dvoch dňoch politických naťahovačiek opozičného lídra prepravili 22. augusta špeciálne vybaveným súkromným lietadlom do Berlína.
Európska únia uvalila sankcie na šiestich ruských predstaviteľov a na štátny výskumný ústav, keď testy urobené Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) ukázali, že Navaľnyj bol vystavený účinku nervovoparalytickej látky novičok z čias Sovietskeho zväzu. Kremeľ, ktorý popiera účasť na otrave, zaviedol odvetné sankcie na predstaviteľov EÚ.
Lekári z nemocnice Charité vo svojom článku v časopise The Lancet detailne opísali presný priebeh Navaľného ochorenia a liečby rôznymi druhmi liekov, ktoré zabrali na príznaky a už predtým existujúce zdravotné problémy pacienta.
Keď sa Navaľného zdravotný stav zlepšil, prebudili ho z umelo navodenej kómy a lekári stanovili záver, že ťažkosti porozumieť reči a rozprávať, ktoré sa u Navaľného najprv po prebudení z kómy prejavovali, po troch týždňoch zmizli.
"Pri poslednej lekárskej prehliadke na 55. deň sme zistili takmer úplné vyliečenie neurologických, neuropsychologických a neurofyziologických nálezov bez príznakov polyneuropatie," napísali lekári v článku.
Je to prvá štúdia klinického prípadu, podrobne opisujúca otravu novičkom, hoci príznaky a liečba sú podobné ako pri vplyve organofosfátových pesticídov, ktoré si každý rok v Ázii vyžiadajú vyše 100.000 ľudských životov.
Navaľného lekári poznamenávajú, že ich pacient "mal veľmi priaznivé výsledky", čo pripisujú okamžitej liečbe, ktorú dostal v Rusku.
Investigatívna webová stránka Bellingcat a niekoľko ďalších médií po spoločnom vyšetrovaní minulý týždeň napísali, že agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) od roku 2017 sledovali Navaľného na jeho cestách.
Kritik Kremľa, ktorý sa v súčasnosti zotavuje v Nemecku, tento týždeň zverejnil videozáznam svojho telefonátu s jedným z údajných agentov, ktorý povedal, že jed dali do Navaľného spodkov. FSB označila toto video za falošné.

Copyright © TASR 2020





Srbská premiérka Ana Brnabičová sa dala ako prvá v krajine zaočkovať proti koronavírusu. Spravila tak v snahe ukázať skeptickým obyvateľom balkánskej krajiny, že vakcína je bezpečná.
Brnabičová spolu s ďalším členom svojho kabinetu sa vo štvrtok v priamom televíznom prenose nechala zaočkovať vakcínou, ktorú vyvinuli spoločnosti BioNTech a Pfizer, čím v sedemmiliónovej krajine odštartovali očkovaciu kampaň. Nasledovať by mali ľudia nad 70 rokov žijúci v domovoch sociálnej starostlivosti.
Srbsko dostalo v utorok prvú várku 4 800 vakcín od BioNTech a Pfizeru. V krajine tiež testujú ruskú vakcínu Sputnik V a občania si budú môcť vybrať, ktorú vakcínu chcú použiť.
Prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že veľká časť srbského obyvateľstva je náchylná veriť konšpiračným teóriám a zdráha sa dať zaočkovať.


Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter vymaže oficiálnym americkým prezidentským kontám milióny ich sledovateľov pred tým, ako prejdú pod správu administratívy novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že Bidenov tím s týmto plánom "bojoval", no firma uviedla, že jej rozhodnutie je "jednoznačné".
Tento krok sa líši oproti tomu, keď sa moci ujal prezident Donald Trump. Vtedy účtom pod Trumpovou administratívou zostali sledovatelia, ktoré na kontá pribudli počas úradovania Baracka Obamu.
Opatrenie sa dotkne sledovateľov vládou vedených účtov, ako sú napríklad @POTUS (prezidentov, poz. red.), @FLOTUS (prvej dámy) či @WhiteHouse (Bieleho domu), ktoré majú milióny sledovateľov. Twitter uviedol, že všetkých, ktorí takéto kontá sledujú, upozornia, že ich budú archivovať a dostanú možnosť sledovať účty Bidenovej administratívy.
Osobný účet Joea Bidena, ktorý má 21,7 milióna sledovateľov, opatrenie nezasiahne.
Dosluhujúci prezident Trump počas svojho úradovania používal svoje oficiálne aj osobné kontá na Twitteri, ako jednu zo svojich hlavných komunikačných platforiem. Počas svojho obdobia v Bielom dome tweetoval viac ako 50-tisíc ráz. Podľa webstránky Factbase, ktorý sleduje tweety a počty sledovateľov, od novembra Trump prišiel -o 369 849 sledovateľov. Biden naopak odvtedy získal 2 671 790 sledovateľov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Americké firmy Smartmatic a Dominion Voting Systems, poskytujúce elektronické hlasovacie systémy, pohrozili právnymi krokmi proti šíriteľom konšpiračných teórií o ich podiele na "krádeži" volieb, načo TV Fox a Newsmax naklonené prezidentovi Donaldovi Trumpovi vykonali otočku. Na TV Fox Business expert povedal, že si nie je vedomý žiadne priame väzby medzi Georgom Sorosom a Smartmatic. tiež nevidel dôkazy, že by bol softvér firmy použitý k "mazaniu, zmenám a úpravám čohokoľvek súvisiaceho so sčítaním hlasov ". Televízia Newsmax, do jesene nepríliš známa, sa po voľbách stala významným hráčom. Dezinformáciám dáva väčší priestor než Fox TV. V pondelok ale aj onavyvracala svoje predchádzajúce tvrdenia: "Newsmax by chcel upresniť svoje spravodajstvo a podotknúť, že nepodával ako pravdivé isté tvrdenie na adresu týchto spoločností ... Newsmax nenašiel žiadne dôkazy o tom, že by Dominion alebo Smartmatic vlastnili toho druhého … Ani Dominion, ani Smartmatic nemá vzťah s Georgom Sorosom, "píše sa vo vyhlásení Newsmax. Tá zároveň priznáva, že nemá dôkazy o manipulácii s volebnými hlasmi.


Zdroj: CT TXT

RTVS odvysiela Mimoriadne správy o začiatku očkovania na Slovensku proti COVID-19

 RTVS odvysiela Mimoriadne správy o začiatku


 očkovania na Slovensku proti COVID-19


V nedeľu 27. decembra o 10.00 odvysiela RTVS na Jednotke Mimoriadne správy o začiatku očkovania na Slovensku proti COVID-19.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

SLOVAK MEDIA NEWS

 SLOVAK MEDIA NEWS



Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska vydáva ďalšie, v poradí už šieste, číslo turistických novín Prešovského kraja. Aktuálne vydanie je pripravené pre zimnú a jarnú sezónu v cestovnom ruchu.

„Hlavnou témou 6. čísla sú útulne Prešovského kraja. Čitatelia sa dozvedia o ich prevádzke, výstavbe, ale aj o tom, ako je potrebné sa počas pobytu v nich správať. Zároveň týmto spôsobom získajú tipy, kde takéto ´chatky´ v jednotlivých regiónoch Prešovského kraja nájsť a ktoré sú tie najlepšie, “ prezrádza výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Okrem tejto hlavnej témy nájdu čitatelia v novinách rozhovor, osemsmerovku a ďalšie tipy na výlety v Prešovskom kraji, ktoré môžu realizovať počas zimného a jarného obdobia. „V tomto čísle sme chceli dať do pozornosti najmä bežkárske trate. Fungovanie lyžiarskych stredísk počas tejto sezóny bolo donedávna otázne, preto sme pri príprave museli myslieť aj na to, “ uvádza Janoško.

Noviny sú bezplatne k dispozícii vo všetkých turistických informačných kanceláriách v Prešovskom kraji, tiež vo väčšine kultúrnych zariadení (múzeá, galérie, hrady a pod.), a na ostatných významných turistických miestach vrátane ubytovacích zariadení. V online podobe sú dostupné na stránke severovychod.sk.

25. 12. 2020

Štedrý, ako pre koho

Štedrý, ako pre koho

Najsledovanejšie programy na Štedrý deň (podiel 12+)

Tri oriešky pre Popolušku
Markíza

906
35,5 
O liečivej vode
RTVS

558
19,3
Sám doma 2
JOJ

510
24,3



23. 12. 2020

Zomrel Kazo Kanala

Zomrel Kazo Kanala


Vo veku 74 rokov zomrel v utorok (22. 12.) v Bratislave ilustrátor, tvorca animovaných filmov a prezident Slovenskej únie karikaturistov Kazo Kanala. TASR o tom informoval syn zosnulého Martin Kanala.
"Svojimi karikatúrami vytváral úsmevy po celom svete. Vždy hovoril - aj jedna linka stačí na to, aby si sa zastavil a zamyslel," uviedol Kanala.
Kazo Kanala sa podľa galérie európskej karikatúry venoval nielen karikatúre, ale aj knižnej a časopiseckej ilustrácii, animovanému filmu a tvorbe reklamných spotov. Jeho práce boli ocenené viacerými domácimi i zahraničnými cenami. Bol zakladateľom a prezidentom Slovenskej únie karikaturistov (SÚK) či prezidentom FECO (Federation of European Cartoonists Organisation) Slovakia.
Zorganizoval viaceré výstavné podujatia na Slovensku a množstvo prezentácií slovenskej a vyšehradskej karikatúry v Európe i vo svete. Je autorom niekoľkých knižných titulov. Známe boli aj jeho pravidelné kresliarske podujatia pre deti s onkologickým ochorením.

Copyright © TASR 2020

O liečivej vode

 O liečivej vode



Vianoce 2020 s RTVS

 Vianoce 2020 s RTVS


 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Počet novinárov zavraždených za svoju prácu sa tento rok viac ako zdvojnásobil, informoval v utorok na svojej internetovej stránke Výbor na ochranu novinárov (CPJ).
Vo svojej správe uvádza, že celosvetovo bolo v roku 2020 pri výkone svojho povolania zabitých najmenej 30 novinárov. Medzi nimi bolo 21 žurnalistov, ktorých zabili, aby sa im pomstili za ich prácu, a to najmä v Mexiku, Afganistane a na Filipínach. Vlani bolo takýchto vrážd evidovaných desať.
Počet úmrtí novinárov v ozbrojených konfliktoch alebo pri prestrelkách klesol tento rok na 20-ročné minimum - zahynuli traja novinári, všetci v Sýrii pri náletoch, z ktorých sú podozrivé ruské sily.
Ďalších novinárov zabili napríklad pri občianskych nepokojoch v Iraku a Nigérii.
"Je hrozné, že vraždy novinárov sa za posledný rok viac ako zdvojnásobili. Táto eskalácia predstavuje zlyhanie medzinárodného spoločenstva v konfrontácii s pohromou beztrestnosti," uviedol výkonný riaditeľ CPJ Joel Simon.
CPJ vyšetruje ešte úmrtia najmenej 15 ďalších novinárov v tomto roku. Zisťuje, či príčinou ich smrti bola ich práca.
Medzi krajiny s veľkým počtom vrážd patrili v roku 2020 Mexiko a Afganistan.





Tureckého novinára Cana Dündara, žijúceho v exile v Nemecku, odsúdili v stredu na viac ako 27 rokov väzenia za napomáhanie teroristickej organizácii a špionáž. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.
Súd v Istanbule mu vymeral trest v trvaní 18 rokov a deväť mesiacov za údajné získanie utajovaných informácií na účely politickej alebo vojenskej špionáže. Ďalších osem rokov a deväť mesiacov dostal Dündar za podporu ozbrojenej teroristickej organizácie napojenej na exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena. Toho Ankara podozrieva zo zosnovania pokusu o štátny prevrat v júli 2016.
Dündar bol zbavený obvinenia zo zverejnenia tajných informácií. Súd tiež nariadil Dündarovo väzobné stíhanie.
Bývalý šéfredaktor denníka Cumhuriyet (Republika) žije v Nemecku, kam utiekol po tom, ako ho v roku 2016 v jeho vlasti odsúdili na viac ako päť rokov za článok o tom, že Turecko údajne dodalo zbrane islamistickým skupinám v Sýrii. Najvyšší súd v Ankare však tento rozsudok v roku 2018 zrušil a rozhodol, že nový proces sa musí rozšíriť o obvinenie zo špionáže.
Dündarovi právnici neboli na pojednávaní prítomní s odôvodnením, že "nechcú byť súčasťou legitimizácie verdiktu, o ktorom už vopred rozhodli politici".
Začiatkom decembra súd odložil vynesenie rozsudku, pretože Dündarovi právnici sa sťažovali na nespravodlivý proces a požiadali o výmenu sudcov, čo im však zamietli. V októbri súd vyhlásil Dündara za utečenca a nariadil zaistiť všetok jeho majetok v Turecku.





Hongkonského mediálneho magnáta Jimmyho Laia po 20 dňoch strávených vo väzení prepustia za prísnych podmienok na kauciu. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa stredajšieho rozhodnutia súdu 73-ročný Lai môže opustiť väzenie pod podmienkou, že sa bude zdržiavať výhradne doma. Okrem toho musí vopred uhradiť kauciu vo výške desať miliónov hongkonských dolárov (zhruba 1,3 milióna amerických dolárov). Podľa agentúry AFP tiež nesmie zverejňovať príspevky na sociálnych sieťach, vydávať vyhlásenia, hovoriť s médiami či stretávať sa s predstaviteľmi zahraničných spoločností a diplomatických misií, ktoré sú považované za "nepriateľské voči Číne".
Laia zatkli začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu. Tie sa týkajú prenájmu budovy jeho novín Apple Daily, ktoré sú najčítanejším denníkom v Hongkongu a patria medzi tvrdých kritikov čínskeho režimu.
Obžalovali ho 11. decembra na základe čínskeho bezpečnostného zákona z "tajnej dohody s cudzou krajinou alebo s vonkajšími elementmi za účelom ohroziť národnú bezpečnosť". V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotné väzenie. Pojednávanie má pokračovať 16. apríla, píše DPA.
Prodemokratický kritik čínskej vlády Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing) je zatiaľ štvrtou osobou obžalovanou na základe nového bezpečnostného zákona, ktorý je platný od 30. júna. Ďalším obžalovaným je 19-ročný aktivista, ktorý údajne na sociálnych sieťach podporoval myšlienku odtrhnutia Hongkongu od Číny. Štvoricu obžalovaných uzatvárajú protestujúci, ktorý na motorke vrazil do skupiny policajtov na prodemokratickej demonštrácii, a muž, ktorý opakovane vykrikoval na políciu prodemokratické slogany.
Hromadné protivládne demonštrácie v Hongkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.
Ustali až v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a po zavedení nového bezpečnostného zákona, ktorý umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.




Copyright © TASR 2020




Nemecká mediálna skupina Funke sa stala terčom kybernetického útoku, ktorý jej v stredu zabránil vydať pravidelné tituly. Ako informovala, útok sa začal v utorok a postihol viaceré počítačové systémy v redakciách a tlačiarňach po celej krajine. Páchatelia pri útoku zašifrovali dáta v IT systémoch, uvádza sa v jej stanovisku.
Funke uviedla, že je "na takýto scenár pripravená". Okamžite podľa svojich slov upozornila interných a externých odborníkov, aby útok vyšetrili, a kontaktovala aj políciu.
Útok prinútil vydavateľstvo v stredu vydať obmedzené vydania. Čitatelia však majú prístup k všetkému jeho obsahu na internete zadarmo.
Funke vlastní napríklad denník Berliner Morgenpost a má dosah na viac ako 3,3 milióna čitateľov po celej krajine. Prečo sa stala terčom útoku, nie je zatiaľ známe.
V novembri sa s hackerským útokom potýkala dánska tlačová agentúra Ritzau. Tá niekoľko dní nefungovala online po tom, čo hackeri požadovali výkupné za odomknutie zablokovaných dát. Agentúra to odmietla zaplatiť.



Novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok zaočkovali prvou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu. Politik sa nechal zaočkovať v živom televíznom prenose v rámci úsilia presvedčiť americkú verejnosť, že vakcinácia je bezpečná.
"Robím to preto, aby som ukázal, že ľudia by mali byť pripravení, keď budú k dispozícii vakcíny. Niet sa čoho obávať," povedal Biden, ktorý dostal vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech.
Sedemdesiatosemročný Biden sa nechal zaočkovať v nemocnici v Newarku v Delaware, neďaleko jeho domu. Niekoľko hodín pred ním dostala vakcínu aj jeho manželka Jill.
Biden počas svojej návštevy nemocnice zdôraznil bezpečnosť vakcíny a vyjadril sa, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa "si zaslúži uznanie" za to, že rozbehla proces distribúcie vakcín. Zároveň podotkol, že distribúcia bude istý čas trvať a vyzval Američanov, aby počas sviatkov prijali preventívne opatrenia, aby sa vyhli šíreniu vírusu, napríklad nosili rúška a necestovali, keď to nie je nevyhnutné. Biden tiež poďakoval zdravotníckym zamestnancom.
Zaočkovať sa proti ochoreniu COVID-19 nechali už aj ďalší poprední predstavitelia, ako napríklad viceprezident Mike Pence, predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, líder republikánskej senátnej väčšiny Mitch McConnell a ďalší poslanci. Novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel by mali absolvovať očkovanie na budúci týždeň.
Trump podľa Bieleho domu diskutuje s jeho lekármi o tom, kedy sa nechá zaočkovať. Prezident, ktorý v októbri prekonal COVID-19, podľa jeho úradu vyjadruje podporu najzraniteľnejším osobám, aby dostali vakcínu ako prví. Viacerí odborníci, vrátane popredného experta na infekčné choroby Anthonyho Fauciho, odporučili Trumpovi, aby sa z preventívnych dôvodov nechal bezodkladne zaočkovať.
V USA zatiaľ očkujú vakcínou od Pfizeru a BioNTechu, do jednotlivých štátov však už smerujú aj dodávky vakcíny od spoločnosti Moderna.




©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu vyzval predsedu Rady ČT Pavla Matocha, aby Rada nezasahovalo do personálnych a programových otázok, pretože to nie je v jej kompetencii. Upozornil ho, že niektoré jeho výroky sú výzvou k porušeniu zákona. 

Zdroj: CT TXT

Zomrel Gerhard Komora

Zomrel Gerhard Komora 



Gerhard Komora bol dramaturgom , scenáristom a režisérom.
Bol bývalým riaditeľom Rádia Devín.
Podieľal sa na filmoch Svedectvá dávnych čias ,Nad pamäťou histórie, Premeny skla,Dychom tejto zeme, Galandovci , či Nad pamäťou histórie.

Zomrel Karel Vachek

 Zomrel Karel Vachek


Vo veku 80 rokov zomrel režisér dokumentárnych filmov a pedagóg Karel Vachek.

V roku 1968 natočil film Spriaznení voľbou o účastníkoch pražskej jari. Do čs. filmu vstúpil na začiatku 60. rokov provokatívnym filmom ​​Moravská Hellas o strážnických folklórnych slávnostiach.
Získal vtedy niekoľko cien, než ho zakázal vtedajší prezident Antonín Novotný.

Zdroj: CT TXR

Výberová komisia odporučila za generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku

Výberová komisia odporučila za generálneho 

riaditeľa SND Mateja Drličku




Novým generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla (SND) sa stane Matej Drlička. Rozhodlo o tom výberové konanie, o ktorého výsledku informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. "Ministerka Natália Milanová (OĽANO) rozhodne o postupe v súvislosti s vymenovaním štatutára SND v najbližších dňoch," doplnil rezort kultúry v tlačovej správe.
V zverejnenom projekte, s ktorým sa Drlička uchádzal o post, už uviedol aj menoslov svojich najbližších spolupracovníkov a šéfov umeleckých súborov. Drlička navrhuje prvé tri mesiace od nástupu nastaviť ako rozpočtové provizórium odvodené od kontraktu na rok 2020, v ňom sa budú riešiť nevyhnutné personálne a prevádzkové náklady, pričom toto obdobie bude využité na finančný, technický i personálny audit, ktorý bude základom kontraktu so zriaďovateľom - ministerstvom kultúry. Hospodárenie divadla chce Drlička podriadiť prísnej finančnej kontrole, konkretizuje tiež úlohy pre jednotlivé umelecké súbory. Okrem iného chce aj organicky prepojiť umelecké a technické zložky jednotlivých súborov s umelecko-dekoračnými dielňami, v oblasti podporných marketingových aktivít navrhuje napríklad vytvorenie online streamovacej platformy v štýle Netflix alebo HBO GO, ktorá by ponúkala predstavenia a koncerty všetkých súborov SND.
Výberové konanie na obsadenie postu generálneho riaditeľa SND vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR 7. októbra, záujemcovia mohli kandidatúry predložiť do 7. novembra. Prihlásilo sa sedem uchádzačov, výberová komisia na základe posúdenia životopisov, projektov, motivačných listov a vykonania hĺbkových pohovorov pozvala do tretieho finálového kola piatich. Okrem úspešného Mateja Drličku to boli operný režisér a dramaturg Martin Bendik, doterajší poverený šéf SND, dramaturg Peter Kováč, umelecký šéf baletu Národního divadla Brno a bývalý šéf Baletu SND Mário Radačovský a obchodný a marketingový manažér Roman Takáč.
Tretie kolo, ktorého súčasťou bolo neverejné i verejné vypočutie kandidátov, bolo na programe 14. a 15. 12. 2020. Zápisnicu z výberového konania aj s odôvodneniami rozhodnutia komisie, tiež záznam z verejného vypočutia, zloženie výberovej komisie, životopisy uchádzačov a ich projekty zverejní ministerstvo na svojom webe. Nového generálneho riaditeľa SND musel rezort kultúry hľadať po tom, ako sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov 2019/2020 postu z vážnych rodinných dôvodov. Vtedajšia ministerka kultúry Ľubica Laššáková poverila vedením národnej inštitúcie dočasne šéfa činohry Petra Kováča. Neskôr avizovala, že vyhlásenie výberového konania na nového šéfa SND už nechá na vedenie rezortu, ktoré bude menované po februárových parlamentných voľbách
.


Copyright © TASR 2020

RTVS poteší najmenších divákov programom Vianoce v Spievankove

 RTVS poteší najmenších divákov

 programom Vianoce v Spievankove


Najmenší diváci si počas vianočných sviatkov nájdu na obrazovkách RTVS viacero skvelých programov. Okrem nových i tradičných rozprávok ich poteší hudobný program obľúbenej hudobnej dvojice Spievanky a Zahrajka. Vianoce v Spievankove zavedú deti do nádherného vianočného hudobného sveta.

Vianočné predstavenie plné pesničiek zo Spievankova mohlo doposiaľ vidieť iba pár divákov v niekoľkých kultúrnych domoch na Slovensku. Po neľahkom roku, ktorý neprial živým vystúpeniam sa RTVS rozhodla umožniť jedinečné vianočné predstavenie vidieť všetkým deťom, ktoré si 25. decembra o 9.25 h. ráno sadnú k obrazovkám Jednotky.

Príbeh nás zavedie do krajiny, kde sa stratila vianočná hviezda, ktorú Spievanka a Zahrajko každý rok vešajú na stromček. Za každú cenu ju musia nájsť, pretože bez nej sa Vianoce nezačnú! Vyberú sa ju hľadať každý sám a cestou stretávajú svojich starých dobrých kamarátov: mamu Vevericu, stolára Bobra, učiteľku Sovu a ďalších. Do spevu im vyhráva chrobáčikovská kapela ZAJKO band. Ako to už v Spievankove býva zvykom, pomáhajú aj deti.

Súčasťou predstavenia bude aj úplne nová pieseň Hviezda vianočná, ktorú Spievanka a Zahrajko nahrali so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Pre hudobnú dvojicu spevákov detských pesničiek ide o krásne ukončenia roka, v ktorom duo oslávilo svoje 18. narodeniny.

Perfektný darček

Perfektný darček


22. 12. 2020

Zomrel Claude Brasseur

Zomrel Claude Brasseur



Claude Brasseur, jeden z najmilovanejších charakterových a komediálnych hercov Francúzska, zomrel v utorok vo veku 84 rokov. Viaceré generácie divákov si ho obľúbili vďaka televíznym a niekoľkým veľkým filmovým úlohám, vrátane snímky Záletník ocenenej Césarom. O úmrtí informovala tlačovú agentúru AFP jeho agentka.
"Claude Brasseur dnes zomrel v pokoji, obklopený rodinou. Nebol obeťou ochorenia COVID-19. Pochovajú ho v Paríži v súlade s pandemickými predpismi a bude odpočívať vedľa svojho otca na cintoríne Pere-Lachaise," uviedla šéfka agentúry Time Art Élisabeth Tannerová, ktorú citoval aj web France24.news.
Brasseur patril do dlhej rodinnej línie umelcov: jeho otcom bol významný herec Pierre Brasseur, matkou herečka Odette Joyeuxová a pokračovateľom syn Alexandre. Bol krstným synom velikána americkej literatúry a milovníka dobrodružstva Ernesta Hemingwaya.
Pôvodne sa chcel stať novinárom a krátko sa takto aj živil. Venoval sa extrémnym športom - reprezentoval Francúzsko na Zimných olympijských hrách 1964 v Innsbrucku v jazde na boboch, v roku 1983 sa zúčastnil na Rallye Paríž-Dakar.
Rád navštevoval nočné kluby. V 50. rokoch 20. storočia musel prerušiť svoju sľubnú filmovú kariéru, keď odslúžil tri roky ako parašutista vo francúzskej armáde, v krvavej vojne o nezávislosť v Alžírsku.
Vďaka živým očiam a úsmevu bol divákom okamžite sympatický. Miloval filmy a televíziu rovnako ako divadlo.
V roku 1977 dostal filmové ocenenie César - obdobu amerického Oscara - ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe v komédii Záletník. O tri roky mu znova udelili Césara, v kategórii najlepší herec za film Vojna policajtov.
Už ako 20-ročný si zahral v slávnom filme Krajina, odkiaľ pochádzam. Po boku Jeana Gabina sa objavil vo filme Lúčna ulica. V zozname jeho filmov sú Peniaze tých druhých, Čierny talár pre vraha, Celkom obyčajný príbeh.
Za vyše 60 rokov kariéry hral vo viac ako 110 filmoch a v pamäti zostane aj ako otec Sophie Marceauovej v snímke Večierok. Brilantný bol ako Jacky Pic vo filmoch Kemping. Hral mnohých tvrdých chlapov, ale rovnako bol oslavovaný aj za komické úlohy.
Pracoval s najväčšími francúzskymi filmovými režisérmi, vrátane Jeana Renoira, Marcela Ophulsa, Jeana-Luca Godarda a Francoisa Truffauta.

Copyright © TASR 2020

Zomrel Alexandr Kurljandskij

Zomrel Alexandr Kurljandskij




Alexandr Kurljandskij, ruský spisovateľ a jeden z tvorcov obľúbeného kresleného seriálu "No počkaj!", zomrel v pondelok vo veku 82 rokov. Informovala o tom stanica Slobodná Európa (RFE/RL). Správu potvrdili Kurljandského príbuzní a priatelia, príčina jeho úmrtia však nebola zverejnená.
Kurljandskij bol autorom množstva satirických príbehov pre dospelých i deti, z ktorých niekoľko použili režiséri obľúbenej komediálnej televíznej šou pre deti "Jeralaš" (Mišmaš).
Jeho najznámejším príspevkom do sovietskej televíznej kultúry bol však kreslený seriál "No počkaj!", ktorý po desaťročia zabával dospelých i deti v bývalom Sovietskom zväze, ako aj v niekoľkých krajinách východnej Európy.
Predmetný seriál bol o dvoch postavách - vlkovi a zajacovi, ktorí sa nachádzali v komických situáciách, kde sa vlk snažil chytiť zajaca. Seriál mal premiéru v roku 1969; posledná časť bola odvysielaná v roku 2006.
Kurljandskij sa podieľal aj na ďalších populárnych kreslených filmoch v ZSSR vrátane rozprávok o papagájovi menom Keša, ktorého výroky sa stali známymi v hovorovej ruštine.

Copyright © TASR 2020


Premiér sa bude s kompetentnými rozprávať o zverejňovaní výpovedí z vyšetrovania v médiách

  Premiér sa bude s kompetentnými rozprávať o

 zverejňovaní výpovedí z vyšetrovania v médiách   

VEREJNÉ VYŠETROVANIE Neviem ako vy, ale začínam mať čudný pocit z verejného vyšetrovania mafie, ktoré tu spustili...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 22. decembra 2020

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) si myslí, že zverejňovanie výpovedí z vyšetrovania v médiách zľahčuje život páchateľom a zásadným spôsobom sťažuje ťažkú prácu vyšetrovateľom. Preto sa o tom chce rozprávať s kompetentnými. Premiér to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.

Matovič zároveň priznal, že je rád, že sa postupne odhaľuje a dokazuje to, o čom roky hovoril. „Áno, som rád, že sa dokazuje, ako Fico s Pellerínou vydali políciu, prokuratúru či súdy do rúk nitrianskej mafie. Som rád, že vychádzajú na povrch informácie o tom, že ma mali dať mafii sledovať,“ napísal Matovič.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zomrel Milan Blaha

 Zomrel Milan Blaha



Dnes v skorých ranných hodinách vo veku 75 rokov zomrel Milan Blaha, slovenský novinár, spisovateľ a člen Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Pred novembrom 1989 Milana Blaha pracoval v Novom slove, čo bol oficiálny týždenník ÚV KSS.

Milan Blaha bol otcom poslanca Ľuboša Blahu. Bývalý komunista a hviezda mečiarovskej žurnalistiky,prispieval komentármi do mečiarovského periodika Slovenská republika,
Za Mečiara jeho kariéra pokračovala v radoch Mečiarových propagandistov v denníku Slovenská republika, neskôr bol novinárom blízkym Smeru.
V roku 2009 sa Milan Blaha dostal naspäť na obrazovky STV s programom Večer na tému, do ktorého pozýval prevažne politikov Smeru.bez politických oponentov.

Reakcia na medializované informácie o dvojakom prístupe VšZP k poskytovateľom ortopedickej starostlivosti, ktorý pripomína klientelizmus


Reakcia na medializované informácie o dvojakom prístupe VšZP k poskytovateľom ortopedickej starostlivosti, ktorý pripomína klientelizmus



Slovenská komora ortopedických technikov je pohoršená medializovanými informáciami, ktoré odzneli vo včerajšej reportáži v rámci hlavného spravodajstva RTVS.
V reportáži s názvom "DOSTUPNOSŤ ORTOPEDICKÝCH POMÔCOK JE OHROZENÁ" boli prezentované informácie, ktoré jasne ukazujú, že Všeobecná zdravotná poisťovňa sa snažila SKOrT, ako zástupcovi väčšiny poskytovateľov ortopedickej lekárenskej starostlivosti, "zatvoriť ústa" s cieľom, aby táto nemohla informovať pacientov o nepriaznivom vývoji rokovaní o nových zmluvách, ktoré majú byť platné od 1.1. 2021.
To dosiahla VšZP jedným z bodov memoranda, ktoré komore ponúkla v auguste pod zámienkou spoločnej snahy k nastaveniu nových podmienok. Podľa odvysielaných informácií na RTVS však podmienku o mlčanlivosti pred médiami dala poisťovňa iba Slovenskej komore ortopedických technikov, ktorá zastupuje 24 z 27 poskytovateľov. Inému združeniu nie. "Keby sme túto podmienku v memorande nemali, SKOrT by už skôr informovala pacientov a poistencov aj o skutočnosti, že sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou so žiadosťou o vykonanie dohľadu nad uzatváraním zmlúv so štátnou poisťovňou," vysvetlila viceprezidentka Slovenskej komory ortopedických technikov Andrea Černá.
Znaky klientelizmu a nerovného zaobchádzania na jednotnom trhu vidí SKOrT práve v informácií, s ktorou prišla RTVS. Inému, novovzniknutému združeniu, ktoré je podľa RTVS postavené na troch spoločnostiach s jednou osobou v ich pozadí, túto podmienku VšZP v rámci memoranda s rovnakým cieľom nedala. "Mrzí nás tento prístup poisťovne. Pravdou ostáva, že zatiaľ sme k dohode nedospeli. SKOrT pri požiadavkách vychádza zo znaleckého posudku," doplnila A. Černá zo SKOrT.
SKOrT verí, že sa podarí uzavrieť takú dohodu, aby ostali nezmenené podmienky pre pacientov. Teda, aby im bola naďalej poskytovaná kvalitná starostlivosť, bez potreby zvyšovať doplatky a pritom zachovaný trh, ktorý zabezpečuje starostlivosť tisícom pacientov po celom Slovensku.


Zomrel Roman Berger

Zomrel Roman Berger


Vo veku 90 rokov zomrel v utorok v Bratislave pôvodom poľský hudobný skladateľ, teoretik a publicista Roman Berger, ktorý na Slovensko emigroval v roku 1952. TASR o úmrtí informovala rodina zosnulého.
Pôsobil ako pedagóg hry na klavíri na Konzervatóriu v Bratislave a ako hudobný skladateľ v Štúdiu spravodajských a dokumentárnych filmov. Pracoval vo Zvukovom štúdiu Československej televízie a v Experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu, pôsobil tiež ako tajomník skladateľskej sekcie Zväzu slovenských skladateľov alebo ako externý pedagóg na Katedre teórie Hudobnej fakulty VŠMU. Niekoľko rokov mal zakázanú umeleckú činnosť. Následne spolupracoval v Umenovednom ústave SAV či ako externý pedagóg elektroakustickej kompozície na Katedre skladby a dirigovania na VŠMU v Bratislave.
Zastával tiež množstvo organizačných i čestných funkcií. Bol napríklad členom poroty Medzinárodnej skladateľskej súťaže M. Wienawského a Medzinárodnej skladateľskej súťaže Witolda Lutosławského vo Varšave, od roku 1991 i členom prípravného výboru festivalu Melos-Étos. Na začiatku 90. rokov bol členom Skupiny pre reformu umeleckého školstva pri Ministerstve kultúry SR, Poradného zboru Ministerstva kultúry a Československej asociácie Club of Rome v Prahe. Bol tiež členom Krakovskej sekcie Zväzu poľských skladateľov i Zväzu poľských skladateľov.


Copyright © TASR 2020


Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara upozorňuje na šírenie dezinformáci

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin
 Kramara upozorňuje na šírenie dezinformáci




Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara upozorňuje na šírenie dezinformácií prostredníctvom internetu. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe. "Pred niekoľkými týždňami sa na internete objavila informácia, že Svätý Otec chystá ďalšie mimoriadne Urbi et Orbi. A treba to, samozrejme, čo najrýchlejšie zdieľať. Dnes každý, kto o tom počul, vie, že to nebola pravda. Niekto z dlhej chvíle vypustil dezinformáciu, a chytili sa tisíce ľudí," povedal Kramara. Horšie podľa neho je, že aj závažnejšie dezinformácie úspešne prenikajú do životov ľudí vo viacerých oblastiach. Internet ponúka obrovské množstvo správ. "Na niečo také sme v minulosti neboli zvyknutí. Toľko je toho k dispozícii, že je problém si vybrať. A správne vyhodnotiť, čo stojí za našu pozornosť a čo nie. Navyše mnohí majú dodnes tendenciu posudzovať správy spôsobom, na ktorý si zvykli za totality. Že oficiálne zdroje sú iba propaganda a pravdu treba hľadať inde. Informáciu, ktorá ide 'proti prúdu', považujú automaticky za lepšiu," poznamenal hovorca KBS.
Poukázal pritom na skutočnosť, že hľadačom "skutočnej pravdy" vďačne vychádzajú v ústrety takzvané alternatívne médiá. Nepravdy sa v tejto dobe podľa neho šíria nielen v oblasti fyziky, ale aj v oblasti lekárskej vedy či oblasti viery a náboženstva. "Tak ako sme napríklad ľahko schopní rozlíšiť, že takzvané liberálne médiá sa v otázkach viery a náboženstva nedajú pokladať za 'bernú mincu', oveľa menej si dokážeme všimnúť, že weby, ktoré navonok vystupujú kresťansky, ba odhodlane katolícky, môžu byť v skutočnosti takisto nespoľahlivé. Dokonca aj skryte protipápežské alebo protikoncilové, a v niektorých prípadoch rovno schizmatické," povedal.
"Čo sa teda týka spoločenstiev a webov, ktoré sa katolícky len tvária, treba si uvedomiť, že ich taktika je navzájom príbuzná: nabrať 'na palubu' čo najväčší počet fanúšikov, ktorým ponúkajú zaujímavé alternatívne informácie, a potom s nimi 'odplávať' tam, kde ich chcú dostať," uviedol Kramara. Ako priblížil, ľudia by si mali dávať pozor pri stránkach Gloria.tv, Svetlo svetla zdieľané Hlavnými správami, Christianitas, Aliancia za nedeľu a medzi sekulárnymi ide o stránky Zem a vek, Slobodný vysielač, Infovojna a Bádateľ.
Kramara dodal, že informácie, ktoré sú skutočné a spoľahlivo z prostredia katolíckej cirkvi, môže záujemca nájsť na Vatikánskom rozhlase, Tlačovej kancelárii KBS, Rádiu Lumen, televízii Lux, v Katolíckych novinách, gréckokatolíckom časopise Slovo či v Rádiu Mária Slovensko. Zároveň podotkol, že jeho cieľom nie je robiť zoznamy ani cenzurovať
.

Copyright © TASR 2020


RTVS si pripomenie Dušana Fabiána vo vysielaní

RTVS si pripomenie 

Dušana Fabiána vo vysielaní

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) so zármutkom prijala správu o úmrtí psychológa Dušana Fabiána. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
Ako uviedla, Fabián stál pri začiatkoch relácie Família. "Jeho osobnosť si pripomenieme v utorok 22. decembra na Dvojke o 17.45 h v špeciálnom vydaní Famílie," priblížila
.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Zo sociálnych sietí využíva najviac samospráv na komunikáciu, prezentovanie a informovanie obyvateľov Facebook. Až 44,4 percenta uviedlo, že má oficiálny profil na tejto sociálnej sieti. Ukazujú to výsledky prieskumu, ktorý realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). TASR o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.
Oficiálny profil na Twitteri využíva 0,7 percenta a na inej sociálnej sieti majú profil dve percentá miest a obcí. Podľa prieskumu 10,9 percenta samospráv využíva na prezentáciu samosprávy a informovanie obyvateľov neoficiálne profily samosprávy na sociálnej sieti. "Napríklad rôzne fanúšikovské profily, profily občianskych združení obce, dobrovoľných hasičov v obci a pod.," priblížil Kaliňák.
Ďalších 10,2 percenta uviedlo, že samospráva nemá profil na žiadnej sociálnej sieti, ale plánujú ho zriadiť. V prípade 30,2 percenta samospráv respondenti uviedli, že ich samospráva nemá oficiálny profil a ani o ňom neuvažuje. K tejto otázke sa nevedelo vyjadriť 1,6 percenta opýtaných.
"Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj takzvané druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny," dodal Kaliňák.
Prieskum realizovalo ZMOS v čase od 12. októbra do 24. novembra na vzorke 523 respondentov. Výsledky sú podľa Kaliňáka podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy.



Copyright © TASR 2020

 

 

 

21. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť Spotify (NYSE: SPOT) dnes oznámila, že svoju službu spustí v Južnej Kórei v prvej polovici roka 2021. Najobľúbenejšia predplatená služba streamovania hudby na svete umožní kórejským poslucháčom prístup k viac ako 60 miliónom skladieb a viac ako 4 miliardám playlistov. Spustenie umožní kórejským umelcom osloviť svojich miestnych hudobných fanúšikov, ako aj 320 miliónov poslucháčov Spotify na celom svete. Taktiež spojí poslucháčov v Kórei s umelcami a hudbou z celého sveta.
Ako jeden z najrýchlejšie rastúcich popredných hudobných trhov na svete* a šiesty najväčší hudobný trh na svete**, je Južná Kórea pre spoločnosť Spotify kľúčová v jej poslaní dať miliónu kreatívnych umelcov príležitosť žiť zo svojho umenia a miliardám fanúšikov možnosť vychutnať si ju a inšpirovať sa ňou. Spotify chce pomôcť urýchliť rast celého kórejského ekosystému streamovania hudby, z čoho budú mať úžitok umelci, vydavateľstvá, distribútori a fanúšikovia.
"Sme nadšení z nášho nadchádzajúceho uvedenia na trh v Južnej Kórei, na trh uznávaný ako epicentrum pre hudbu, kultúru a technologické inovácie," uviedol Alex Norström, obchodný riaditeľ Freemium v spoločnosti Spotify. „Spotify je už mnoho rokov partnerom kórejského hudobného priemyslu. Sme hrdí na to, že sme súčasťou globálneho príbehu K-popu, žánru, ktorý predstavujeme na našej platforme a umožňujeme jeho objavovanie po celom svete, od Ázie po USA, Južnú Ameriku, Európu a Blízky východ. Tešíme sa na spoluprácu s našimi cennými miestnymi partnermi s cieľom objaliť viac kórejských umelcov a spojiť ich s fanúšikmi v Južnej Kórei a na celom svete.“
Odkedy Spotify debutovalo v roku 2014 svojím prvým playlistom K-Popu, poslucháči streamovali viac ako 180 miliárd minút tohto žánru a pridali K-Popové skladby do viac ako 120 miliónov playlistov na Spotify. Podiel počúvania K-Popu sa za posledných šesť rokov zvýšil o viac ako 2 000 %. V súčasnosti centrum žánru K-Pop na Spotify zahŕňa širokú škálu kórejskej hudby vrátane K-popu, hip-hopu, indie, OST, R&B a ďalších, ako aj "RADAR Kórea", zoznam skladieb s čerstvými novinkami K-hudby a súčasť globálneho začínajúceho umeleckého programu Spotify. Centrum je lokalizované vo viac ako 64 krajinách vrátane Ruska, Indie, Brazílie a Spojených arabských emirátov.


Copyright © TASR 2020




Najpopulárnejším vianočným filmom v Spojených štátoch je americká komédia Sám doma z roku 1990. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti YouGov, ktorého sa zúčastnila viac ako tisícka dospelých Američanov. Snímka Sám doma s Macaulayom Culkinom v hlavnej úlohe označilo za najlepší vianočný film 15 percent respondentov. Za ním nasledovali filmy Život je krásny z roku 1946 a Vianočné prázdniny z roku 1989, pre ktoré sa vyslovilo po 12 percentách respondentov, uviedol YouGov na svojich internetových stránkach. Hlavným hrdinom komédie Sám doma je malý chlapec Kevin McCallister, ktorého jeho rodina vyrážajúca na vianočné výlet do Paríža zabudne samotného doma. Snímka režíroval Chris Columbus, ktorý neskôr nakrútil tiež napríklad prvé dva diely z populárnej série filmov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi. Do prvej desiatky najpopulárnejších vianočných filmov v USA sa podľa prieskumu dostal tiež akčný thriller Smrtonosná pasca, v ktorom policajt v podaní Brucea Willisa cez vianočné sviatky bojuje v mrakodrape proti skupine teroristov. Prieskum YouGov však tiež ukázal, že podľa viac ako polovice Američanov, ktorí Smrtonosnú pascu videli, nemožno tento film považovať za vianočný.



Copyright © ČTK 2020




Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin ostro odsúdil antisemitský útok namierený proti súťažiacej v Miss France 2021 s izraelským pôvodom. Priznal, že spŕška antisemitských urážok na sociálnych sieťach ho hlboko šokovala.
Dvadsaťjedenročná April Benayoumová v sobotňajšej televíznej súťaži skončila na 2. mieste. Po tom, ako v úvodnom rozhovore prezradila taliansko-izraelské korene, sa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter spustila vlna urážok. Niektoré z tweetov sa dokonca odvolávali na holokaust.
Benayoumová, ktorá predtým vyhrala Miss Provence, sa narodila srbsko-chorvátskej matke a izraelskému otcovi. Zväz židovských študentov vo Francúzsku na incident zareagoval vyhlásením, že Miss France nepovažujú za súťaž krásy, ale súťaž v antisemitizme.



 

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.