24. 9. 2022

Zomrel Franciszek Pieczka

Zomrel Franciszek Pieczka

 Franciszek Pieczka nie żyje. Wielki śląski aktor miał 94 lata

Vo veku 94 rokov zomrel v piatok jeden z najpopulárnejších poľských televíznych, filmových a divadelných hercov Franciszek Pieczka. Diváci na Slovensku ho poznajú napríklad z úlohy dominantného otca hlavnej hrdinky v českom filme Díky za každé nové ráno alebo ako nezabudnuteľného, veselého tankistu Gustíka z legendárneho televízneho seriálu Štyria tankisti a pes, nakrúteného v druhej polovici 60. rokov 20. storočia.
Informovali o tom poľské médiá a portál Novinky.cz.
Pieczka má na svojom konte najmenej 100 filmov (mnoho v Nemecku). V roku 1998 v rebríčku časopisu Polityka so sto najväčšími poľskými hercami 20. storočia sa umiestnil na desiatom mieste, píše webová stránka csfd.sk.
Debutoval v roku 1954 v psychologickej vojnovej dráme Nepozvaní hostia režiséra Andrzeja Wajdu, legendy poľskej kinematografie.
V roku 1967 si zahral Matúša vo filme Život Matúšov režiséra Witolda Leszczyňského - za stvárnenie tragickej postavy precitliveného muža s dušou dieťaťa získal nasledujúci rok cenu na festivale v Chicagu, Strieborného Huga. Hral tiež vo fantasy dráme Rukopis nájdený v Zaragoze (režisér Wojciech Jerzy Has/1965), v snímke Perla v korune (režisér Kazimierz Kutz/1972). Zúčastnil sa na filmových adaptáciách niekoľkých poľských diel, napríklad na Wajdových snímkach Svadba (1973) a Zasľúbená zem (1975) alebo na adaptácii románu Henryka Sienkiewicza Potopa (1974) režiséra Jerzyho Hoffmana. V roku 1974 získal "Zlatý kríž zásluh", rola v dráme Jazva (1976) režiséra Hoffmana mu vyniesla hlavnú cenu na poľskom filmovom festivale.
V roku 2001 si zahral úlohu svätého Petra v adaptácii Sienkiewiczovho historického románu Quo Vadis režiséra Jerzyho Kawalerowicza.

Zdroj: TASR

Zomrela Louise Fletcherová

Zomrela Louise Fletcherová

 Louise Fletcher Dead: 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' Actress Was 88 –  The Hollywood Reporter

Vo veku 88 rokov zomrela vo Francúzsku americká herečka Louise Fletcherová, ktorá podala strhujúci výkon v úlohe krutej, mrazivo chladnej a vypočítavej hlavnej sestry Mildred Ratchedovej vo filme Prelet nad kukučím hniezdom pôvodne českého režiséra Miloša Formana. Za stvárnenie tejto roly získala Oscara. Informácie priniesla v sobotu tlačová agentúra Associated Press (AP).
Fletcherová zomrela v spánku obklopená rodinou vo svojom dome vo francúzskej obci Montdurausse, povedal v piatok pre AP jej agent David Shaul. Príčinu smrti neuviedol.
Herečka odsunula kariéru na dlhých 11 rokov bokom, aby mohla vychovávať svoje deti. Mala už po štyridsiatke a bola málo známa, keď si ju do spomínaného filmu v roku 1975 vybral režisér Forman a dal jej úlohu oproti Jackovi Nicholsonovi. Forman obdivoval jej prácu vo filme z predchádzajúceho roka Zlodeji ako my (Thieves Like Us) amerického režiséra Roberta Altmana. V tom čase Fletcherová nevedela, že rolu v snímke Prelet nad kukučím hniezdom pred ňou odmietlo veľa popredných hviezd ako Anne Bancroftová, Ellen Burstynová či Angela Lansburyová.
"Bola som poslednou herečkou, ktorú režisér obsadil," spomínala Fletcherová v interview v roku 2004. "Boli sme už v polovici nakrúcania, keď som sa dozvedela, že úlohu ponúkal ďalším herečkám, ktoré však nechceli na plátne pôsobiť tak strašne," dodala.
Film z prostredia štátnej psychiatrickej nemocnice bol nakrútený podľa románovej predlohy spisovateľa Kena Keseyho "Bol som dlho preč".
Prelet nad kukučím hniezdom sa stal prvým filmom od roku 1934, ktorý získal od americkej Akadémie filmových umení a vied cenu v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepší herec, najlepšia herečka a najlepší scenár - predtým sa týchto Oscarov podarilo získať snímke Stalo sa jednej noci.
Keď Fletcherová na oscarovej slávnosti v roku 1976 zvierala v rukách pozlátenú sošku, publiku povedala: "Aj tak ste ma asi všetci nenávideli."
Potom sa prihovorila svojim nepočujúcim rodičom v meste Birmingham v štáte Alabama a znakovou rečou im odkázala: "Chcem sa vám poďakovať za to, že ste ma naučili mať sen. Teraz vidíte, že sen sa mi splnil."
Po chvíli ticha nasledoval ohlušujúci potlesk, píše AP.
Po herečke zostali dvaja synovia John a Andrew Bickovci, ktorých mala s niekdajším manželom Jerrym Bickom.



Zdroj: TASR

Zomrela Hilary Mantel

Zomrela Hilary Mantel

Wolf Hall author Hilary Mantel dies aged 70 - BBC News

Vo veku 70 rokov zomrela britská spisovateľka Hilary Mantel. O úmrtí dvojnásobnej držiteľky prestížnej Booker Prize a autorky oceňovanej ságy Wolf Hall informoval jej vydavateľ.

HarperCollins v piatok oznámili, že Mantel skonala „náhle, no pokojne“, obklopená blízkou rodinou a priateľmi. Dame Hilary Mantel bola podľa nich „jedna z najvýznamnejších anglických spisovateliek tohto storočia“ a „jej obľúbené diela sú považované za moderné klasiky“.

Rodáčke z Glossop v Derbyshire pripisujú opätovné zvýšenie záujmu o historickú fikciu románom Wolf Hall (2009) a jeho dvoma pokračovaniami, ktoré vyšli v češtine pod názvami Předveďte mrtvé (2012) a Zrcadlo a světlo (2020).

 

Zdroj: SITA

23. 9. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
S kráľovnou Alžbetou sa rozlúčil celý svet - Svet - Správy - Pravda


Pondelkový štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. sledovalo doma na obrazovkách svojich televíznych prijímačov 28 miliónov Britov, čím sa tento smútočný program stal jednou z najsledovanejších udalostí za uplynulé roky. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry Reuters.
Obrad sa konal vo Westminsterskom opátstve v Londýne a vysielal sa do celého sveta. Väčšina divákov v Británii ho sledovala na verejnoprávnej stanici BBC.
V určitých okamihoch sledovalo jej priamy prenos až 32,5 milióna divákov. V čase, keď kráľovninu rakvu vyprevádzali v sprievode z Westminsterského opátstva cez centrum Londýna, bola celková sledovanosť na úrovni 22,4 milióna divákov.
BBC mala najväčšie publikum od záverečného ceremoniálu letných olympijských hier v Londýne v roku 2012.
Pondelková sledovanosť bola podobná ako pri pohrebe princeznej Diany v roku 1997, uvádza Reuters. Štatistika zahŕňa ľudí, ktorí program sledovali na kanáloch BBC One a BBC Two alebo na streamovacej platforme BBC iPlayer.
Údaj o sledovanosti predstavuje ľudí, ktorí sledovali vysielanie nepretržite aspoň tri minúty, čo je štandardný ukazovateľ sledovanosti. Údaj nezahŕňa ľudí v Británii, ktorí sledovali priamy prenos na mobilných zariadeniach.
OĽaNO je SDK 21. storočia



Zavedenie osobitného odvodu v oblasti médií by mohlo v budúcnosti vážne ohroziť fungovanie súkromných televízií a rádií. Tvrdia to poslanci OĽANO Kristián Čekovský a Róbert Halák, podľa ktorých ho treba poslať do zabudnutia. Novelu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach predložil poslanec OĽANO Milan Vetrák.
"Táto vláda nemôže vytvárať nástroje, ktorými by mohli budúce vlády ohrozovať slobodu a nezávislosť médií," poznamenal po rokovaní s rozhlasovými a televíznymi vysielateľmi Čekovský, ktorý je predsedom parlamentného mediálneho výboru. Ďalším problémom podľa nich je, že návrh zasahuje iba časť mediálneho trhu. Halák skonštatoval, že návrh považujú za diskriminačný. Sporné je podľa poslancov aj zaradenie rozhlasových a televíznych vysielateľov medzi regulované subjekty, ktoré sa majú zdaňovať.
Zároveň podotkli, že predpokladaný výnos z celého balíka zdanenia regulovaných subjektov je približne 100 miliónov eur, pričom výnos z oblasti médií predstavuje zhruba 5 miliónov eur. "Vzhľadom na to, že v celkovom balíku ide o zanedbateľnú položku, požiadali sme predkladateľov, aby bol tento typ odvodu vypustený," priblížil Čekovský s tým, že by sa tak malo stať medzi prvým a druhým čítaním v parlamente.
Zámerom poslaneckého návrhu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý je aktuálne v parlamente, je rozšíriť rozsah regulovaných osôb. Zároveň sa má zaviesť nová sadzba odvodu a tiež zastaviť doterajšie postupné znižovanie sadzby odvodu. Táto zmena sa podľa dôvodovej správy navrhuje pre preklenutie koronakrízy, konsolidáciu verejných financií a aj z dôvodu zabezpečenia "opatrení vyplývajúcich z daňovej revolúcie".
Na základe návrhu zákona sa majú medzi regulované subjekty zaradiť aj súkromní vysielatelia, ktorí by tak mali začať platiť osobitný odvod. Kritizovala to aj Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) a Asociácia rádií Slovenska (ARS). Hovoria o nesystémovosti, diskriminácii a pokuse poškodiť časť médií.

Mass protests in Iran is the regime's biggest challenge in years

Iránske bezpečnostné zložky zatkli dvoch prominentných iránskych aktivistov a novinárku Nílúfar Hámediovú, ktorá zohrala kľúčovú úlohu pri odhalení prípadu Mahsy Amíníovej. Jej smrť vyvolala v krajine rozsiahle protesty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
K ich zatknutie prišlo v čase, keď sa zintenzívnili protesty súvisiace s Amíníovou, ktorá bola vyhlásená za mŕtvu 16. septembra, teda tri dni po tom, čo ju zatkla teheránska mravnostná polícia. Pri zásahoch polície proti demonštrantom pritom podľa aktivistov zahynulo už najmenej 36 ľudí.
Jedným zo zatknutých aktivistkou je Mádžid Tavákoli, ktorého iránska polícia v posledných rokoch zadržala už niekoľkokrát. Tavákoliho napríklad zatkli aj po sporných voľbách v roku 2009.
Druhý zadržaný aktivista je Hosejn Ronaki, ktorý v čase, keď prišla do jeho domu polícia, poskytoval interview pre kanál Iran International, ktorý sídli v Londýne. Na videu, ktorý tento kanál zverejnil, je možné vidieť znepokojeného Ronakiho, ktorý trvá na pokračovaní rozhovoru.
Iran International tiež uviedol, že Ronakimu, ktorý bojuje za slobodu prejavu a prispieva aj do denníka The Washington Post, sa podarilo vyhnúť zatknutiu, keď unikol z parkoviska pri svojej bytovke. Neskôr zverejnil videoodkaz z neznámeho miesta.
Medzičasom bola tiež zadržaná teheránska novinárka Nílúfar Hámediová. Tá navštívila nemocnicu, v ktorej ležala v kóme Amíníová, a pomohla odhaliť prípad jej smrti. Oznámil to denník Šark, pre ktorý novinárka pracuje.
Tento týždeň pritom iránska polícia zadržala aj fotoreportérku Jaldu Moajeríovú, ktorá pokrývala protesty v Teheráne, uviedol vo štvrtok Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov (VON).
"Iránske úrady musia okamžite prepustiť všetkých novinárov zadržaných, pretože pokrývali smrť Mahsy Amíníovej a protesty, ktoré po nej nasledovali," uviedol koordinátor VON pre Blízky východ a severnú Afriku.

 

Copyright  © TASR 2022

Zomrel Ľubomír Čechovič

Zomrel Ľubomír Čechovič 

Spolu pre Limbach - Mgr. Ľubomír Čechovič artd. Volám sa Ľubomír Čechovič a  bývam v Limbachu v časti Machergut od roku 2000. Hoci sme sa s pani  Čechovičovou hľadali dlho aby sme


Ľubomír Čechovič pôsobil v Slovenskej televízii od roku 1973 v rôznych profesiách v oblasti výroby audiovizuálnych diel a televíznych programov ako vedúci výroby, vedúci produkčného štábu, a tiež ako šéfmanažér programového centra zábavy a hudby. Produkčne sa v hlavnej redakcii literárno-dramatických programov výrazne podieľal na tvorbe desiatok inscenácií zlatej éry Bratislavských televíznych pondelkov. Spolupracoval s výraznými režisérskymi osobnosťami (Stanislav Párnický, Vido Horňák, Karol Spišák, Peter Mikulík, Martin Kákoš a ďalší), s ktorými pripravoval známe inscenácie ako Thibaultovci, Vzbúrené mesto, Mesto Anatol, Národný hriešnik, Staroružová dráma, Matej Bel z Očovej, Dobrodinec, Na Bukvovom dvore, O psíčkovi a mačičke či videofilm Pustatina lásky. Ako vedúci výrobného štábu sa podieľal na mnohých veľkých galaprogramoch i legendárnej relácii Večer Milana Markoviča. V rokoch 2004 a 2005 bol generálnym riaditeľom televízie TA3 a od roku 2007 do roku 2016 sa opäť vrátil do Slovenskej televízie (RTVS), kedy pôsobil aj ako vedúci sekcie výroby či výkonný producent divácky obľúbeného seriálového hitu Tajné životy I.. Bol členom Rady Audiovizuálneho fondu a od roku 2016 pôsobil v Národnom osvetovom centre ako manažér kultúry. Od roku 1990 bol pedagogicky aktívny na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave.

Ľubomír Čechovič (*23.9.1952) zomrel vo veku nedožitých 70 rokov. RTVS vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a priateľom. Česť jeho pamiatke.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Rada vyhlásila prvé tohtoročné výberové konanie na obsadenie voľných  rozhlasových frekvencií | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

Na stredajšom zasadnutí Rada pre mediálne služby v pléne rozhodovala o prideľovaní voľných
rozhlasových frekvencií, o troch začatých správnych konaniach týkajúcich sa obsahu vysielania
a jednom bode týkajúcom sa licenčnej agendy, v senátoch posudzovala sedem podnetov na preverenie týkajúcich sa obsahu vysielania, v dvoch prípadoch začala správne konanie v rámci vlastného monitoringu, ostatné senátne body sa týkali licenčnej agendy a vyhodnocovania štatistík o odvysielanom programe. 

Rada okrem iného
- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Bardejovská televízna spoločnosť,s.r.o. (program. služba Bardejovská televízia BTV) za porušenie povinnosti zabezpečiť objektívnosť
a nestrannosť spravodajských programov (§ 16 ods. 3 písm. b) ZVR), ku ktorému došlo odvysielaním príspevku Spúšťa sa očkovanie detí aj v našom meste v programe Správy BTV dňa 11. 1. 2022,pretože v ňom boli prezentované vyjadrenia respondentov odmietajúcich očkovanie detí vočiCOVID-19 spolu s vyjadrením prirovnávajúcim očkovanie ku najväčšej genocíde ľudstva neporovnateľnej s 2. svetovou vojnou, pričom informácie o výhodách a prospešnosti očkovania voči
pandémii COVID-19 neboli v programe odvysielané a odvysielaním príspevku Stanovisko Bardejovskej televízie v rovnakom programe dňa 21. 1. 2022,keďže v tomto stanovisku k atakom na respondentov a zamestnancov televízie na sociálnych sieťach, ktoré odzneli v rámci vlny reakcií na uvedený príspevok o očkovaní detí, prezentoval svoje
subjektívne vnímanie informovania médiami, vyznievajúce v kontexte stanoviska ako schvaľovanie názorov a postojov odsudzujúcich očkovanie voči ochoreniu COVID-19;
- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o.(program. služba TV MARKÍZA) za to, že dňa 8. 1. 2022 odvysielal reklamný šot na produkty Virostop,
čím došlo k nezabezpečeniu povinnosti, aby reklama nepoškodzovala záujmy spotrebiteľov a nezneužívala dôveru spotrebiteľov (§ 32 ods. 4 písm. b) ZVR);
- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi FM media s.r.o. (Rádio Goldies) zato, že v dňoch 19. 1. 2022 a 18. 8. 2022 nevyužíval frekvenciu 92,0 MHz Banská Bystrica a v dňoch
21. 1. 2022 a 15. 8. 2022 frekvenciu 92,8 MHz Trenčín na účely, na ktoré mu boli pridelené (§ 68 ods. 7 písm. a) ZVR);
- začala správne konanie voči vysielateľovi FM media s.r.o. (Rádio Goldies) z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 89,6 MHz Prievidza, 89,8 MHz Prešov a 90,8 MHz Žilina na účely, na ktoré
mu boli pridelené (§ 199 ods. 2 písm. d) ZMS);
- začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (Rádio Rebeca) z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 88,6 MHz Žilina na účely, na ktoré mu bola pridelená (§ 199 ods. 2 písm. d)
ZMS);
- začala správne konanie voči vysielateľovi D.EXPRES, k.s. (program. služba Europa 2) v súvislosti s tým, že dňa 29. 6. 2022 o cca 22:02 hod. odvysielal program Tri prasiatka bez označenia jeho nevhodnosti pre maloletých poslucháčov do 18 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO (§ 62 ods. 6 ZMS);
- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (program. služba JOjko) v súvislosti s tým,že dňa 10. 7. 2022 o cca 20:30 hod. odvysielal program No, počkaj! bez označenia piktogramom
nevhodnosti, čiže ho klasifikoval ako vhodný pre všetky vekové skupiny maloletých, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO (§ 62 ods. 6 ZMS); 

- začala správne konanie voči vysielateľovi Televízia SLOVAN, s.r.o. (program. služba Televízia
SLOVAN), pretože pri kontrolnom monitoringu zistila, že Rade neoznámil začiatok terestriálneho
vysielania, čím mohlo dôjsť k porušeniu § 21 ods. 1 písm. a) ZMS a nedodal jej na vyžiadanie súvislé
záznamy vysielania z požadovaných dní, čím mohlo dôjsť k porušeniu § 20 ods. 4 písm. e) ZMS;
- začala správne konanie voči vysielateľovi ATELIER TV s.r.o. (program. služba Krupinská televízia
(KTV)), pretože pri kontrolnom monitoringu Rada zistila, že dňa 7. 6. 2022 v čase od cca 18:00 do 22:00 hod. neoznačil trvalo na obrazovke svoju programovú službu nezameniteľným obrazovým symbolom (logom), čím mohlo dôjsť k porušeniu § 20 ods. 5 písm. a) ZMS;
- uznala za neopodstatnené podnety týkajúce sa obsahu vysielania, ktoré namietali, že
moderátori diskusie Špeciál :24 – V. Mečiar a V. Klaus po 30. rokoch odvysielaného dňa 30. 6. 2022 (RTVS, Jednotka) boli údajne neobjektívni,
dokument Historická panoráma – Alexander Mach odvysielaný dňa 26. 6. 2022 (RTVS, Dvojka) údajne vyznieval tendenčne v prospech A. Macha,
príspevok Slovensko nevyužíva ťažbu plynu odvysielaný dňa 21. 6. 2022 v programe Hlavné správy (C.E.N. s.r.o., TA3) obsahoval údajne neobjektívne a nestranné informácie ohľadomťažby zemného plynu v okolí mesta Trnava,
moderátori programu Teleráno (MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA) mali dňa 6. 6. 2022 oblečené služobné rovnošaty policajného zboru, čím malo dôjsť k porušeniu zákonao policajnom zbore zosmiešňovaniu práce polície,
vysielaním reklamy na výživový doplnok Floravit údajne dochádza k znevažovaniu a diskriminácii žien a mužov a nekritickému posilňovaniu rodových stereotypov