26. 8. 2022

RTVS k úmrtiu Hany Zagorovej

RTVS k úmrtiu Hany Zagorovej



RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí speváčky Hany Zagorovej. Jej výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke dnes 26. augusta o 20.10 h v relácii Anjeli strážni.

 

Zomrela Hana Zagorová

Zomrela Hana Zagorová 

 Tragická správa z Česka: Zomrela speváčka Hana Zagorová († 75)! | Nový Čas

Vo veku 75 rokov zomrela česká speváčka Hana Zagorová. Umelkyňa dlhodobo trpela poruchou krvotvorby, ktorú zhoršilo ochorenie COVID-19 a následný postcovidový syndróm. Ako prvý informáciu priniesol portál CNN Prima News

 

Zdroj: SITA

O voľné rozhlasové frekvencie má záujem osem vysielateľov

O voľné rozhlasové frekvencie má 
 

záujem osem vysielateľov

O voľné rozhlasové frekvencie, ktoré Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zaradila do aktuálneho výberového konania, má záujem osem vysielateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková.
V aktuálnom výberovom konaní je zaradených devätnásť voľných frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. "Najväčší záujem je o frekvenciu 97,6 MHz Bratislava – Devínska, o ktorú sa prihlásili štyria vysielatelia," spresnila Michelčíková. Dodala, že verejné vypočutie žiadateľov je naplánované na 20. septembra 2022.

Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA



VÝROKY TÝŽDŇA


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Jigsaw, obchodná jednotka v Google, oznámila že API na redukciu toxicity -  Perspective - spracováva 500 miliónov žiadostí denne 

Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí budúci týždeň na Slovensku, v Poľsku a Českej republike kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch.
Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci s firmou Jigsaw vytvorili 90-sekundové klipy s cieľom "naočkovať" ľudí proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach, informovala v stredu agentúra Reuters.
Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.
"Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo je lož, mnohí sa budú o tom hádať... avšak môžete predvídať techniky, ktoré sa použijú pri šírení dezinformácií, ako napríklad v prípade ukrajinskej krízy," povedal Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, na ktorom je kampaň založená.
Kampaň v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami, overovateľmi faktov, akademikmi a odborníkmi na dezinformácie bude trvať jeden mesiac.
"Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín," povedala vedúca výskumu v Jigsaw Beth Goldbergová.
"Poľsko bolo vybrané, pretože má najviac ukrajinských utečencov," dodala s tým, že Česko a Slovensko môžu byť užitočné príklady pre zvyšok Európy.


Vlajka Šalamúnových ostrovov | Statnevlajky.sk

Šalamúnove ostrovy pohrozili, že zakážu alebo deportujú zahraničných novinárov za "neúctivé a ponižujúce" spravodajstvo. Uviedla to v stredu kancelária premiéra Šalamúnovych ostrovov Manasseha Sogavareho. K jej vyhláseniu prichádza v období rastúcich obáv o budúcnosť demokracie na tomto tichomorskom súostroví, všíma si agentúra AFP.
Sogavareho kancelária v rozsiahlom vyhlásení kritizujúcom nedávne spravodajstvo obvinila západných novinárov zo snahy o plánovanie "zmeny režimu" a zo šírenia "protičínskych názorov". Ďalej obvinila austrálsku televíziu ABC z "rasového profilovania a rasizmu" čím narážala na správu tejto televíznej stanice o rastúcom čínskom vplyve na Šalamúnových ostrovoch.
"Ústava Šalamúnových ostrovov chráni krajinu od rasovej diskriminácie a vláda zabezpečí odstránenie rasových praktík," píše sa vo vyhlásení dodávajúc, že aj tichomorské Kiribati, taktiež spojenec Číny, v "minulosti deportovalo novinárov".
Sogavare je štvornásobným premiérom Šalamúnových ostrovov a parlament mu v minulosti už dvakrát vyslovil nedôveru. V nedávnej dobe mu nastali problémy pre prehlbujúcu spoluprácu s Čínou.
Vlaňajšie rozsiahle nepokoje v hlavnom meste Honiara žiadali premiérovo odstúpenie. Sogavare v reakcii na tieto udalosti podpísal bezpečnostnú dohodu s Pekingom. Na jej základe môže čínska polícia na súostroví zasahovať v prospech "spoločenského poriadku".
Premiér Šalamúnových ostrovov nedávno navrhol zmenu ústavy s cieľom oddialiť plánované voľby. Tento krok zdôvodnil nedostatkom financií, pretože v tom istom roku sa bude konať aj športové podujatie Pacifické hry.

Copyright  © TASR 2022

 3 Finnish journalists on trial for revealing defense secrets - Daily News


Vo Fínsku sa vo štvrtok začal proces s tromi novinármi obvinenými z odhalenia štátnych bezpečnostných tajomstiev pre údajné zverejnenie utajených dokumentov v novinovom článku z roku 2017. Článok v denníku Helsingin Sanomat zo 16. decembra 2017 sa venoval aktivitám Fínskeho spravodajského výskumného centra a odhalil približnú polohu a úlohy spravodajskej jednotky obranných síl. Novinári Tuomo Pietilaina a Laura Halmi a vtedajší výkonný manažér novín Kalle Silfverberg popierajú akékoľvek previnenie. V prípade odsúdenia im hrozí maximálne štvorročný trest odňatia slobody, informuje fínsky vysielateľ MTV.
Trojica nebola počas pojednávania na helsinskom súde prítomná. Podľa MTV by však mali koncom novembra vypovedať.
Prokurátor vo štvrtok na súde žiadal odstránenie online verzie originálnej reportáže z webstránky novín, uvádza tiež MTV.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

25. 8. 2022

RTVS: Novou šéfkou televízneho spravodajstva bude Andrea Fajnorová

RTVS: Novou šéfkou televízneho 
Sexuálne zneužívanie v Chachalande: Exmanželka Paulínyho, markizáčka Andrea,  urobila rázny krok | Nový Čas
spravodajstva bude Andrea Fajnorová

Novou šéfkou Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS sa stala Andrea Fajnorová, ktorá v minulosti pôsobila okrem verejnoprávnej televízie i v TV Markíza. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS zmenu oznámil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
"Práve dnes ráno prišlo k zmene na pozícii vedúceho televízneho spravodajstva, pána Petra Nittnausa vymenila pani Andrea Fajnorová," povedal Machaj v rámci informácií o zmenách v RTVS. "Teším sa na túto spoluprácu, už sme hovorili o tom, na čo by sme sa mali sústrediť v rámci televízneho spravodajstva," priblížil.
Dodal, že personálna obmena v RTVS pokračuje, na rokovaní rady bola už prítomná nová šéfka sekcie marketingu Zuzana Ťapáková.



Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Finnish prime minister apologizes for photo of topless women from official  residence | News | westernstandard.news


Fínska premiérka Sanna Marin sa ospravedlnila za fotografiu, na ktorej sa dve polonahé ženy bozkávajú v jej oficiálnom letnom sídle. Predsedníčka fínskej vlády potvrdila, že fotografia vznikla v kúpeľni v sídle Kesäranta po hudobnom festivale začiatkom júla. „Podľa môjho názoru táto fotografia nie je vhodná, za to sa ospravedlňujem. Fotografia nemala vzniknúť,“ povedala podľa fínskeho vysielateľa YLE Marin.
Samotná Marin na fotke nie je. Sú na nej dve ženy, ktoré majú prsia zakryté nápisom „Fínsko“. Jedna z nich, influencerka na sociálnych médiách, údajne fotografiu zverejnila a po tom, ako o nej začali informovať médiá, ju odstránila.
Premiérka uviedla, že pofestivalové stretnutie bola súkromná párty a bezpečnostné služby, ktoré sledujú sídlo v severnej časti Helsínk, mali k dispozícii mená všetkých hostí. „Používali sme zariadenia so saunou a oblasť záhrady, netrávili sme čas vo vnútri Kesäranty, hoci sa používali hosťovské toalety v prízemí,“ povedala Marin.


❗❗ Upozorňujeme na podvodné konanie na webovej stránke ❌https:// americansilverdollars.com❌. Táto aktivita nie je v našej réžii a... -  blonline.sk 

Podvodná platforma americansilverdollars.com zneužila meno Národnej banky Slovenska (NBS) a guvernéra Petra Kažimíra. Centrálna banka vyzýva na ostražitosť a zvažuje právne kroky. Platforma ponúka možnosti zárobku a zisku. Reklama nabáda slovenských spotrebiteľov k investovaniu a sľubuje vysoké výnosy. Národná banka Slovenska upozorňuje, že ide o klamlivú reklamu.
Po kliknutí na odkaz americansilverdollars.com sa spotrebiteľovi ukáže napodobenina stránky NBS s nabádaním na investície prostredníctvom NBS Invest. Investíciu na danej stránke „podporuje“ aj guvernér Národnej banky Slovenska, čo je však tiež podvrh a ide o zneužite jeho mena.
Slovenská centrálna banka podľa jej vyjadrení nikdy nekontaktuje ľudí s ponukou investovania, úverov, pôžičiek alebo iných služieb a už vôbec nie prostredníctvom emailov, sociálnych sietí alebo aplikácií. „Podobné aktivity sú v poslednom čase výrazne rozšírené,“ upozornila banka. NBS odporúča vyhľadať si vždy informácie o firme dopredu, napríklad na webovej stránke subjekty.nbs.sk a overiť si, či na subjekt dohliada Národná banka Slovenska alebo iný zahraničný dohliadací orgán a či môže podnikať v danej oblasti na Slovensku.

 
 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 

 

 

Rádio_FM sa rozlúči s letom 2022 špeciálnym Festivalom Rádia_FM


Rádio_FM sa rozlúči s letom 2022
 Festivalové Rádio_FM sa lúči s tohtoročnou sezónou
 špeciálnym Festivalom Rádia_FM


Festivalové Rádio_FM uzatvorí tohtoročnú sezónu takmer desiatkou živých vystúpení. Počas dvoch dní 25.8. a 26.8. sa vo vysielaní naživo predstavia známe mená z domácej scény.


Špeciálne Ráno na eFeMku s Dominikou Jaškovou a Martinom Staňom navštívia Nightcall DJs, Isobutane či Sofia Nøt. Zahrá aj aktuálny držiteľ Rádiohlavy v kategórii Album roka / Cena novinárov - Isama Zing.

Do Popo_FM s Luciou Haverlík a Vierkou Ráczovou zavítajú dji Whithe a Duhan a svoj live act predstaví Blame Your Genes. Dva dni, ktoré budú patriť slovenskej hudbe svojím vystúpením uzatvorí Andreas Imrich, ktorý bol ešte v marci nominovaný na Objav roka na Rádiohlavách. Práve počas tohto leta sa spevák kapely Talkshow po prvýkrát postavil na pódiá so svojím sólovým projektom.

Aktuálnu festivalovú sezónu v krátkych rozhovoroch zrekapitulujú aj ďalší slovenskí hudobníci. S koncertami Rádio_FM pokračuje aj počas víkendu, poslucháčom ponúkne vystúpenia Bolo nás jedenásť s Bratislava Hot Serenaders a Wolf Alice z festivalu Pohoda. Rádio_FM každoročne mapuje dianie na známych slovenských festivaloch odkiaľ vysiela zo svojej Rádio (aktívnej zóny)_FM a počas víkendov sa svojim poslucháčom stará o festivalovú atmosféru bez toho, aby museli niekam chodiť. Tento rok si tak poslucháči mohli vypočuť koncerty Damona Albarna, The Wombats, Pixies, Patti Smith či Bloc Party, ktoré fanúšikom kvalitnej hudby priniesla Európska vysielacia únia, ktorej súčasťou je aj RTVS.

Program Festivalu Rádia_FM:

ŠTVRTOK:

Ráno na eFeMku : Nightcall Djs, Isobutane

Popo_FM : Blame Your Genes, Duhan

PIATOK:

Ráno na eFeMku: Sofia Nøt, Isama Zing

Popo_FM : Whithe, Andreas Imrich

24. 8. 2022

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
TV and MEDIA: RVR NEWS

Na dnešnom zasadnutí Rada pre mediálne služby schválila štatút, rokovací poriadok a zloženie
senátov Rady. V pléne rozhodovala o jednom začatom obsahovom správnom konaní a troch bodoch
týkajúcich sa licenčnej agendy, v senátoch posudzovala desať podnetov na preverenie týkajúcich sa
obsahu vysielania. Rada okrem iného
- udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby TA3 DOKU
vysielateľovi C.E.N. s.r.o.;
- odňala na žiadosť vysielateľa LUMEN, spol. s r. o. (Rádio Lumen) frekvenciu 93,2 MHz Snina;
- zastavila správne konanie vedené voči vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (TV MARKÍZA)
vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (časové zaradenie v súlade s vyhláškou o JSO) v súvislosti
s vysielaním sponzorských odkazov na výživové doplnky Clavin Platinum a ArginMax v dňoch
23. 12. 2021, 3., 4., 7., 15. a 16. 1. 2022;
- začala správne konanie voči vysielateľovi FRONTINUS s.r.o. (Rádio Frontinus) vo veci možného
porušenia § 25 písm. b) ZMS v súvislosti vysielaním programu Debata na telefón (hosť: podpredseda
Ľudovej strany Naše Slovensko a poslanec NR SR Marek Kotleba) dňa 12. 6. 2022 o cca 9:30 hod.,
v ktorom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu
aktuálnej publicistiky;
- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 4
písm. a) ZMS (používanie štátneho jazyka) v súvislosti s tým, že odvysielal dňa 9. 6. 2022 o cca 20:29
hod. na programovej službe JOJ PLUS a dňa 12. 6. 2022 o cca 12:59 hod. na programovej službe JOJ
program Jeho foter, to je lotor! s českým dabingom, čím mohlo dôjsť k nezabezpečeniu používania
štátneho jazyka a vo veci možného porušenia § 62 ods. 6 ZMS, pretože uvedený program označil
ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
- uznala okrem iných za neopodstatnené podnety, ktoré namietali, že
RTVS v programe Správy RTVS dňa 9. 6. 2022 (Jednotka) odvysielal údajne nepravdivé
a nepresné informácie, keď ruskou stranou zajatých príslušníkov iných štátov bojujúcich na
strane Ukrajiny označil ako „žoldnieri“,
RTVS v programe Správy RTVS o 15:00 h dňa 11. 6. 2022 (Rádio Regina) odvysielal údajne
nepravdivé informácií o tom, že Rusko znemožňuje Ukrajine vývoz obilia a tým spôsobuje
zvyšovanie cien potravín,
RTVS programe Rádiožurnál dňa 21. 6. 2022 o 12:00 hod. (Rádio Slovensko) odvysielal údajne
nepresné informácie, keď korunného princa Saudskej Arábie Muhammada bin Salmána označil
ako Muhammada bin Ládina,
MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s.r.o. v relácii Televízne noviny dňa 12. 6. 2022 údajne nekorektne
informoval verejnosť o prechode liniek Prešovského kraja na samoobslužný výpravný systém,
reklamný spot sledujtelevizi.cz, ktorý odvysielal MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (TV
MARKÍZA) dňa 8. 6. 2022 je poburujúci, porušuje zákon a podľa sťažovateľa je morálne
neprípustný.