12. 6. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Selon Nicola Sinisi, directeur du patrimoine artistique de la Rai,"même si certains objets ont pu tout simplement être perdus, nous sommes confrontés à une série de disparitions qui semblent ciblées"


Príbeh zmiznutých umeleckých diel z talianskej verejnoprávnej televízie RAI by mohol byť strhujúcim televíznym filmom. Lenže zmiznutie až 120 malieb, sôch, litografií a tapisérií zo stien televízie je fakt, nie fikcia, oznámili v piatok úrady.
Oddelenie pre umelecké dedičstvo v rámci talianskej polície nazývanej karabiniéri vyšetruje zmiznutie umeleckých diel od marca, keď sa prípadom začala zaoberať rímska prokuratúra, ktorej to nahlásilo vedenie televízie.
Niektoré diela akoby sa vyparili, iné zasa boli zo stien zložené a nahradené falzifikátmi, napísali talianske denníky Il Messaggero a La Repubblica, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Medzi zmiznutými umeleckými kusmi sú hodnotné diela Amedea Modiglianiho, Clauda Moneta, Jeana-Baptista Camilla Corota a Giorgia De Chirica - všetky patrili do zbierky televízie RAI pozostávajúcej z približne 1500 diel v odhadovanej hodnote 100 miliónov eur, ako uvádzajú spravodajské médiá.
Prípad vyšiel najavo, keď sa zistilo, že maľba florentského maliara Ottoneho Rosaia visiaca na stene rímskeho sídla televízie RAI je falzifikát.
Originál ukradli v 70. rokoch 20. storočia a potom ho predal zamestnanec RAI, ktorého polícia vypátrala, uviedli talianske médiá. Muž už nemôže byť obvinený, pretože lehota na trestné stíhanie bola premlčaná.
"Čelíme celej sérii zmiznutí, ktoré sa zdajú cielené," povedal pre denník La Repubblica manažér RAI Nicola Sinisi, ktorý má na starosti umelecké diela televízie.
Diela boli podľa informácií médií nadobudnuté z príjmov z koncesionárskych poplatkov od talianskych domácností.


Americký senátor dostal od platformy YouTube týždenný zákaz nahrávania videí

YouTube v piatok na týždeň pozastavil republikánskemu senátorovi Ronovi Johnsonovi možnosť nahrávať videá na platformu. Podľa spoločnosti totiž porušil jej zásady o nahrávaní príspevkov obsahujúcich dezinformácie o ochorení COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa denníka Milwaukee Journal Sentinel mal senátor za štát Wisconsin vo videu, ktoré na svojom kanáli uverejnil 3. júna, kritizovať vládu amerického exprezidenta Donalda Trumpa ako aj súčasného prezidenta Joea Bidena za to, že “nielenže ignorovali, ale aj podnikali kroky proti rozsiahlemu výskumu týkajúceho sa využívania lacných, generických liekov, ktoré sa dali použiť na včasnú liečbu covidu”.
Hovorca platformy ozrejmil, že video bolo odstránené v súlade so zásadami spoločnosti. Tie nepovoľujú obsah, ktorý ľudí nabáda, aby užívali hydroxychlorochín alebo ivermektín ako liek alebo prevenciu proti novému druhu koronavírusu. YouTube totiž nepovoľuje videá s dezinformáciami, ktoré sú v rozpore s tvrdeniami miestnych zdravotníckych orgánov alebo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Johnson YouTube za toto rozhodnutie skritizoval. “Pokračujúca cenzúra platformy YouTube ohľadom informácií týkajúcich covidu dokazuje, že YouTube má príliš veľa ťažko vysvetliteľnej moci," uviedol vo svojom vyhlásení. "Veľké technologické spoločnosti a mainstreamové médiá si myslia, že sú múdrejšie ako lekári, ktorí zasvätili svoj život vede a využívajú svoje schopnosti na záchranu životov. Rozhodli sa, že je len jedno lekárske hľadisko - to diktované vládnymi inštitúciami,” dodal.


Odporúčanie Výboru ministrov Rady Európy o práci s mládežou | Ministerstvo  školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Ministri 47 členských štátov Rady Európy (RE) sa v piatok dohodli na hľadaní nových ustanovení v záujme ochrany slobody prejavu na internete a v spravodajských médiách. Informuje o tom agentúra AP.
Dohoda prichádza v čase rastúcich obáv, že umelá inteligencia môže byť zneužitá na obmedzenie slobody prejavu, uviedli predstavitelia.
Ministri zodpovední za médiá a informácie tiež požiadali Radu Európy ako poprednú ľudskoprávnu organizáciu o pomoc pri navrhnutí národného akčného plánu na ochranu novinárov, ktorých bezpečnosť v súčasnosti čelí rastúcej hrozbe.
Tieto záväzky boli zahrnuté v dokumentoch, ktoré ministri prijali na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Radou Európy a vládou na Cypre v cyperskom hlavnom meste Nikózia, píše AP.
Ministri sa ďalej dohodli na vytvorení regulačného rámca, ktorý zabezpečí, aby automatizované nástroje na vytváranie a distribúciu spravodajského obsahu neobmedzovali právo na slobodu prejavu.
Spolupracovali by tiež s vývojármi technológií umelej inteligencie určenej na vytváranie a distribúciu online obsahu pri tvorbe pravidiel na zabezpečenie slobodného prejavu. Novinári by boli vyzvaní, aby spoločne vyvinuli etické kódexy podporujúce „transparentné a zodpovedné“ používanie umelej inteligencie v redakcii a chránili ľudí v online priestore pred zneužitím osobných údajov.
"Je to dôležitý záväzok štátov, aby sme mohli povedať, že táto sloboda prejavu je jedným zo základných kameňov našich spoločností a potrebujeme ju chrániť," povedal riaditeľ odboru informačnej spoločnosti RE Patrick Penninckx.
Ministri sa tiež zaviazali, že budú podporovať nezávislé médiá ako ochranu proti zvýšenej miere dezinformácií a vyzvali Radu Európy, aby sprísnila štandardy pre obsah v online priestore. Vyjadrili tiež záväzok odstrániť „všetky zbytočné prekážky slobody prejavu“ v súvislosti s pandémiou koronavírusu, uzatvára AP.

 

Copyright © TASR 2021

 

Russia fines Facebook and Telegram for failing to remove banned content |  Euronews 

Ruské úrady vo štvrtok dali sociálnej sieti Facebook a komunikačnej aplikácii Telegram vysoké pokuty za to, že nezmazali zakázaný obsah. Moskovský súd uložil Facebooku pokutu vo výške 17 miliónov rubľov a Telegramu 10 miliónov rubľov. Aký obsah platformy nezmazali, nebolo bezprostredne známe.
Za ostatné týždne je to už druhý raz, čo obe spoločnosti dostali pokuty. Facebooku 25. mája za nestiahnutie nezákonného obsahu nariadili pokutu 26 miliónov rubľov. Pred mesiacom Telegramu dali pokutu päť miliónov rubľov za to, že nestiahol výzvy na protesty.
Pokuty môžu byť podľa agentúry AP súčasťou zväčšujúceho sa vládneho úsilia o sprísnenie kontroly nad platformami sociálnych médií čeliac politickému disentu. Ruský orgán pre dohľad nad médiami Roskomnadzor tento rok začal spomaľovať sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, pričom jej hrozil aj zákazom, za to, že údajne nezvládla stiahnuť nezákonný obsah. Úrady uviedli, že platforma nezmazávala obsah podporujúci samovraždy medzi deťmi a tiež informácie o drogách a detskú pornografiu.
Ruské úrady začiatkom roka skritizovali viaceré sociálne médiá za to, že priviedli do ulíc desaťtisíce ľudí, ktorí požadovali prepustenie väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Úrady tvrdili, že platformy neodstránili výzvy na účasť detí na protestoch. Prezident Vladimir Putin vyzval políciu, aby viac monitorovala sociálne siete a našla ľudí, ktorí deti na protesty volajú.
Ruská vláda sa usiluje posilniť kontrolu nad internetom a sociálnymi sieťami prinajmenšom od roku 2012, keď v krajine prijali zákon umožňujúci úradom zakázať alebo zablokovať určitý obsah na internete. Od prijatia zákona v Rusku predstavili viacero obmedzení, ktoré sa zameriavajú na komunikačné aplikácie, webstránky a platformy sociálnych médií.


Darnella Frazier, Teen Who Filmed George Floyd's Death, Receives PEN Award  for Courage

Tínedžerka, ktorá zachytila smrť Georgea Floyda, získala v rámci udeľovania Pulitzerových cien špeciálne novinárske ocenenie. Jej video pomohlo, okrem iného, naštartovať celosvetové hnutie protestujúce proti rasovej nespravodlivosti.
Porota uviedla, že Darnella Frazier "odvážne nakrútila vraždu Georgea Floyda". "Toto video podnietilo protesty proti policajnej brutalite po celom svete, zdôraznilo kľúčovú úlohu občanov v snahe novinárov hľadať pravdu a spravodlivosť," uviedla komisia.
Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája 2020 v Minneapolise po tom, ako mu biely policajt Derek Chauvin zhruba deväť minút kľačal na krku, zatiaľ čo on lapal po dychu. Muža zatkli pre údajné použitie falošnej dvadsaťdolárovej bankovky. Sedemnásťročná Frazier, ktorá bola spolu s deväťročnou sesternicou na ceste do obchodu, celý incident nakrútila na svoj telefón a zverejnila na internete. Neskôr vypovedala aj na súde.
Je neobvyklé, ale nie bezprecedentné, aby Pulitzerovu cenu získal bežný občan. Rovnakej cti sa dostalo aj zamestnancovi banky, ktorý v roku 1995 odfotil hasiča s bábätkom v náručí po bombovom útoku v Oklahoma City.

  

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Rudolf Zeman

Zomrel Rudolf Zeman

 Zemřel signatář Charty 77 a spoluzakladatel samizdatových Lidových novin Rudolf  Zeman - Echo24.cz

 

Český novinár a bývalý disident Rudolf Zeman zomrel vo veku 82 rokov. Uviedol to v piatok webový portál denníka Lidové noviny (LN). Informáciu o jeho úmrtí s odkazom na rodinné zdroje potvrdil i Syndikát novinárov ČR.
Zeman bol jedným z prvých signatárov Charty 77 a pomáhal zakladať samizdatové Lidové noviny. Na začiatku 90. rokov bol aj ich šéfredaktorom.
Rudolf Zeman, ktorý sa narodil 11. februára 1939, vyštudoval knihovníctvo. Po auguste 1968 ho vylúčili z komunistickej strany, ďalších dvadsať rokov pracoval ako robotník v uránových baniach a ako čistič výkladov.
V septembri 1987 sa signatári Charty 77 rozhodli obnoviť tradíciu nezávislých "lidoviek" a samizdatovo vydali ich nulté číslo. Prvé riadne, takisto samizdatové číslo, vyšlo pod vedením Jiřího Rumla v januári 1988 a prispel do neho aj disident a neskorší český prezident Václav Havel.
V októbri 1989 Zemana spoločne s Rumlom pre samizdatové LN komunistický režim zatkol a obvinil z poburovania. Krátko nato, počas revolučných udalostí v decembri 1989, začali Lidové noviny opäť vychádzať legálne.
Rudolf Zeman bol v rokoch 1990 – 1991 ich šéfredaktorom. Od roku 1990 do roku 1998 stál na čele Syndikátu novinárov Českej republiky.
Aj keď Zeman v roku 1991 odišiel z pozície šéfredaktora a neskôr z LN vôbec, prelom rokov 1989 a 1990 pre neho znamenal najvýraznejšiu stopu, ktorú vo vtedajšej českej žurnalistike i spoločnosti zanechal, uvádzajú Lidovky.


Copyright © TASR 2021

 

Pulitzerove ceny za rok 2021

Pulitzerove ceny za rok 2021


Pulitzerova cena 2017 za beletriu pre Podzemnú železnicu - Medzi knihami -  čerstvé informácie z diania v knižnom svete 
 V Spojených štátoch v piatok udelili prestížne novinárske Pulitzerove ceny. Špeciálne ocenenie dostala aj americká tínedžerka Darnella Frazierová, ktorá vlani nakrútila video dokumentujúce zavraždenie Afroameričana Georgea Floyda policajtom.
Predmetný videozáznam podnietil celosvetové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite. Podľa tlačovej agentúry AFP jej príspevok zdôrazňuje kľúčovú úlohu občanov pri "hľadaní pravdy a spravodlivosti". Frazierová bola taktiež jedným zo svedkov, ktorí vypovedali na súdnom procese s minneapoliským belošským policajtom Derekom Chauvinom, ktorého v apríli uznali za vinného z Floydovej vraždy.
Redakcia denníka Star Tribune, ktorý vychádza v americkom štáte Minnesota, bola ocenená Pulitzerovou cenou v kategórii mimoriadne správy za spracovanie Floydovej smrti a následných súvisiacich udalostí.
Denník The New York Times dostal cenu v kategórii služba pre verejnosť za svoje "odvážne a vyčerpávajúce" pokrývanie koronavírusovej pandémie.
Internetový portál BuzzFeed sa dočkal svojej prvej Pulitzerovej ceny – v kategórii zahraničného spravodajstva – za príspevky o väzenských táboroch pre moslimov v Číne. Tlačová agentúra Reuters dostala cenu v rovnakej kategórii za bádanie v oblasti právnej doktríny kvalifikovanej imunity a spôsobov jej použitia na ochranu policajtov pred stíhaním.
Tlačová agentúra Associated Press (AP) získala Pulitzerovu cenu v kategórii fotografia mimoriadnych udalostí a jej fotoreportér Emilio Morenatti bol ocenený za fotografiu v kategórii príbeh.
Cenu za beletriu získalo dielo The Night Watchman od Louisy Erdrichovej, ocenenie za literatúru faktu získala publikácia Wilmington's Lie: The Murderous Coup of 1898 and the Rise of White Supremacy od Davida Zucchina.
Pulitzerovu cenu za životopis udelili zosnulému novinárovi Lesovi Payneovi a jeho dcére Tamare Payneovej za knihu The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X. V kategórii poézia získala cenu Natalie Diazová za zbierku Postcolonial Love Poem.
Laureátov Pulitzerovej ceny tradične vyhlasujú na ceremoniáli na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.
Pulitzerove ceny sa udeľujú od roku 1917 a sú považované za najprestížnejšie ocenenia žurnalistiky v USA. V súčasnosti obsahujú 22 kategórií – okrem 15 novinárskych aj napríklad hudbu, poéziu, divadlo či literatúru. Ich zakladateľom bol americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer.

 

Copyright © TASR 2021

 

 

Reklamná pauza, môžete sa...

 Reklamná pauza, môžete sa...


 

11. 6. 2021

Horná Dolná aj Chart Show najsledovanejšími programami dňa

 Horná Dolná aj Chart Show 


 

najsledovanejšími programami dňa

Výborne sa darilo aj večerným spravodajským reláciám, či podvečernému seriálovému hitu Oteckovia. Rebríček sledovanosti menších staníc vo štvrtok ovládli obľúbené seriály televízie Doma.


Špičková zábava z produkcie televízie Markíza uplynulé dva dni ovládla rebríčky sledovanosti. Štvrtkový večer patril dlhoročne obľúbenému komediálnemu seriálu Horná Dolná, stredajšie prvenstvo si pripísala premiérová Chart Show.

Vo štvrtok, 10. júna 2021, sa najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc stal komediálny seriál Horná Dolná. Epizóda s názvom Mafia dosiahla v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 rating 6,7 % a trhový podiel 21,6 %. Jednotkou na trhu v čase vysielania bola aj nasledujúca časť s názvom Angelika, ktorá v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala rating 5,6 % a trhový podiel 23,0 %. Konkurenčné programy výrazne zaostali, seriál 9-1-1 zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine podiel na trhu 15,7 % a relácia Na hrane podiel na trhu 11,6 %.

Ďalšie popredné priečky v štvrtkovom rebríčku sledovanosti patrili večerným spravodajským reláciám Počasie (rating 6,4 % / share 25,2 % v CS 12-54) a Televízne noviny (rating 5,7 % / share 25,4 % v CS 12-54). Aktuálne informácie o počasí si na Markíze nenechalo ujsť 422-tisíc divákov a súhrn najdôležitejších udalostí dňa 369-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Podvečer naďalej jednoznačne kraľuje trhu rodinný seriálový hit Oteckovia, v cieľovej skupine 12-54 dosiahol ďalší zaujímavý príbeh najobľúbenejších slovenských oteckov rating 4,6 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 27,1 %.

Najvyššie priečky v rebríčku sledovanosti menších staníc vo štvrtok ovládla televízia Doma s obľúbenými seriálmi Chicago Fire (rating 1,7 % / share 6,4 % v CS 12-54), Spútaný motýľ (rating 1,6 % / share 5,9 % v CS 12-54) a Meryem (rating 1,5 % / share 4,8 % v CS 12-54).

V stredu, 9. júna 2021, sa najsledovanejším programom dňa v rámci programovej ponuky všetkých slovenských staníc stala úspešná hudobno-zábavná relácia Chart Show. Premiérová epizóda venovaná tomu najlepšiemu z histórie Markízy dosiahla v rámci obchodne podstatnej cieľovej skupiny 12-54 rating 6,1 % a trhový podiel 23,1 %. Večer plný príjemnej hudobnej nostalgie a skvelej zábavy s moderátorkou Adelou Vinczeovou, hudobným expertom Jurajom Čurným a hviezdnymi hosťami Jankou Hospodárovou, Viktorom Vinczem a Petrom Marcinom si vychutnalo celkovo 344-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Druhá priečka v stredajšom rebríčku sledovanosti patrila v cieľovej skupine 12-54 relácii Počasie, ktorá zaznamenala rating 5,5 % a trhový podiel 23,6 %. Aktuálne informácie o počasí si na Markíze nenechalo ujsť celkovo 380-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Podvečerné vysielanie aj v stredu ovládol rodinný seriál Oteckovia, v cieľovej skupine 12-54 dosiahol rating 4,6 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 28,5 %.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA