7. 2. 2015

Oceňujeme prínos Jána Plesníka pre slovenský šport

Oceňujeme prínos Jána Plesníka 
pre slovenský šport

Slovenská basketbalová asociácia vysoko oceňuje dlhoročnú činnosť Jána Plesníka v prospech slovenského basketbalu a želá mu všetko najlepšie aj v ďalšom období. Ako hráč sa Ján Plesník nezmazateľne zapísal do histórie nášho vrcholového športu ziskom titulu majstra Československa s družstvom Interu Bratislava, v roku 1979. V tom čase patril do výberu najlepších basketbalistov v bývalom Československu a ašpiroval na miesto v reprezentácií krajiny.
Pre slovenský šport je o to cennejšie, že svoje bohaté skúsenosti spod košov a paluboviek dokázal pretaviť vo vysoké majstrovstvo slova a citu pri práci športového novinára a komentátora. „Súčasná medializácia, najmä zo strany bulvárnych médií, dychtiacich po senzácii nemôže zatieniť všetko to, čo Ján Plesník vykonal a ešte vykoná pre slovenský šport“, povedal generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie Ľubomír Ryšavý. „Jána Plesníka vždy radi privítame na ktoromkoľvek športovom podujatí a budeme pozorne počúvať jeho rady a odborné postrehy“, dodal.

Tlačové oddelenie SBA

Zomrel André Brink

Zomrel André Brink

Vo veku 79 rokov zomrel juhoafrický spisovateľ André Brink. Autor, ktorý vo svojich dielach kritizoval apartheid, skonal počas letu z Belgicka do rodnej krajiny.
André Philippus Brink sa narodil 29. mája 1935. Okrem literatúry sa venoval vyučovaniu anglického jazyka na univerzite v Kapskom Meste. V 60. rokoch sa zapojil do hnutia Die Sestigers, ktoré združovalo autorov kritizujúcich apartheid. Jeho romány Chvíľa vo vetre (1975) a Rumours of Rain (1978) sa dostali do užšieho výberu na prestížnu Man Booker Prize. Okrem toho napísal diela Looking on Darkness (1974, v čestine vyšiel pod názvom Pohled do tmy, pozn. SITA), Biele obdobie sucha (1979), A Chain of Voices (1983, v češtine Řetěz hlasů), The Other Side of Silence (2004, v češtine Odvrácená strana ticha) či Philida (2012).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


NAACP Image Awards

NAACP Image Awards

Udeľovaniu 46. ročníka NAACP Image Awards od Národnej asociácie pre pokrok ľudí farebnej pleti (NAACP) kraľovala vo filmových kategóriách snímka Selma. Drámu režisérky Avy DuVernay ocenili ako najlepší film, ďalšie tri ceny si pripísali predstaviteľ hlavnej mužskej úlohy David Oyelowo, predstaviteľ vedľajšej mužskej úlohy Common a predstaviteľka vedľajšej ženskej úlohy Carmen Ejogo.
Televízne kategórie zasa ovládol titul Black-ish, ktorý triumfoval v kategórii Najlepší komediálny seriál a vo všetkých hereckých kategóriách venovaných komediálnemu seriálu. Najlepším dramatickým seriálom sa stal titul How to Get Away with Murder. V hudobných kategóriách ocenenie získali Beyoncé, Alicia Keys, Aretha Franklin, Pharrell Williams či John Legend. Národná asociácia pre pokrok ľudí farebnej pleti udelila ceny aj za literatúru či dokumentaristiku.

Prehľad víťazov a víťaziek NAACP Image Awards 2015 vo vybraných kategóriách:

FILMOVÉ KATEGÓRIE
Najlepší herec: David Oyelowo (Selma)
Najlepšia herečka: Taraji P. Henson (Pre dobrotu na žobrotu)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Common (Selma)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Carmen Ejogo (Selma)
Najlepší film: Selma
Najlepší nezávislý film: Belle
Najlepší scenár filmu: Misan Sagay (Belle)
Najlepšia réžia filmu: Antoine Fuqua (Equalizer)

TELEVÍZNE KATEGÓRIE
Najlepší komediálny seriál: Black-ish
Najlepší herec v komediálnom seriáli: Anthony Anderson (Black-ish)
Najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Tracee Ellis Ross (Black-ish)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli: Laurence Fishburne (Black-ish)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli: Yara Shahidi (Black-ish)
Najlepší scenár komediálneho seriálu: Sara Hess (Orange is the New Black, epizóda It Was the Change)
Najlepšia réžia komediálneho seriálu: Ken Whittingham (Parks and Recreation)
Najlepší dramatický seriál: How to Get Away with Murder
Najlepší herec v dramatickom seriáli: Shemar Moore (Myšlienky vraha)
Najlepšia herečka v dramatickom seriáli: Viola Davis (How to Get Away with Murder)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Joe Morton (Škandál)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dramatickom seriáli: Khandi Alexander (Škandál)
Najlepší scenár dramatického seriálu: Erika Green Swafford (How to Get Away with Murder, epizóda Let’s Get To Scooping)
Najlepšia réžia dramatického seriálu: Carl Franklin (House of Cards)
Najlepší televízny film, miniseriál alebo dramatický špeciál: The Trip to Bountiful
Najlepší herec v televíznom filme, miniseriáli alebo dramatickom seriáli: Blair Underwood (The Trip to Bountiful)
Najlepšia herečka v televíznom filme, miniseriáli alebo dramatickom seriáli: Cicely Tyson (The Trip to Bountiful)
Najlepší scenár televízneho filmu: Shernold Edwards (A Day Late and a Dollar Short)
Najlepšia réžia televízneho filmu: Reggie Bythewood (Gun Hill)

HUDOBNÉ KATEGÓRIE
Najlepší nováčik: 3 Winans Brothers
Najlepší interpret: Pharrell Williams
Najlepšia interpretka: Beyoncé
Najlepšie duo, skupina alebo spolupráca: Sam Smith a Mary J Blig - Stay with Me
Najlepší džezový album: Al Jarreau - My Old Friend: Celebrating George Duke
Najlepší gospelový album: Gladys Knight - Where My Heart Belongs
Najlepší videoklip: John Legend - You & I (Nobody in the World)
Najlepšia skladba: Alicia Keys - We Are Here
Najlepší album: Aretha Franklin - Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics

DOKUMENTARISTIKA:
Najlepší filmový dokument: Through A Lens Darkly: Black Photographers and the Emergence of a People
Najlepší televízny dokument: Bad Boys

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Cena Ferdinanda Peroutku

Cena Ferdinanda Peroutku

Laureátmi českej novinárskej Ceny Ferdinanda Peroutku za rok 2014 sa stali Petr Třešňák z týždenníka Respekt a Martin Veselovský z internetovej televízie DVTV.
Obaja si ocenenie, ktoré udeľuje Združenie Ferdinanda Peroutku s cieľom zvýšiť prestíž novinárskej a publicistickej práce a profesie, prevzali v Prahe už vo štvrtok.
Zástupca šéfredaktora Respektu Petr Třešňák prispieva do periodika pravidelne komentármi, rozhovormi, glosami a inými textami. Stálym členom redakcie je po predchádzajúcej spolupráci od roku 2001.
Martin Veselovský, známy predovšetkým zo šesťročného pôsobenia vo verejnoprávnej Českej televízii, konkrétne v jej relácii Události, komentáře, ale navyše aj z diskusných relácií Českého rozhlasu, spoluzaložil vlani internetovú televíziu DVTV, v ktorej službách ďalej prezentuje svoje predpoklady robiť zaujímavé rozhovory.
Informovali o tom české médiá.
Ferdinand Peroutka (1895-1978), ktorého meno nesie ocenenie, bol jedným z významných predstaviteľov českej demokratickej žurnalistiky, autorom zásadného diela Budovanie štátu o vzniku a prvých rokoch niekdajšieho Československa.
Iba nedávno sa v ČR postaral o značný rozruch prezident Miloš Zeman, keď na margo Peroutku povedal, že bol jedným z intelektuálov, ktorí zlyhali v krízovej situácii, akou bol nástup nacizmu. Citáty, ktoré použil na ilustráciu svojho tvrdenia, však viacerí historici spochybnili a Združenie Ferdinanda Peroutku hlavu štátu vyzvalo, aby sa ospravedlnil. Miloš Zeman to však odmietol ako neopodstatnené.
Niekdajší redaktor časopisu Tribuna, neskôr šéfredaktor revue Přítomnost a komentátor predvojnových Lidových novín bol v rokoch 1939-1945 väznený v koncentračných táboroch Dachau a Buchenwald.
Peroutka sa po oslobodení stal poslancom Dočasného Národného zhromaždenia, a v ňom zostal až do parlamentných volieb v roku 1946. Po februári 1948 sa rozhodol pre pôsobenie v exile, najskôr britskom, následne americkom. V rokoch 1951-1961 riadil českú redakciu rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Zomrel v apríli 1978 v New Yorku.
Cenu nesúcu jeho meno udeľuje Združenie Ferdinanda Peroutku od 100. výročia jeho narodenia.

Copyright © TASR 2015

6. 2. 2015

Dnes Vitkovič o Grécku, zajtra Rostas o Ukrajine ?

Dnes Vitkovič o Grécku, 
zajtra Rostas o Ukrajine ?

Grécko stojí nad priepasťou bankrotu. Nová vláda sľúbila voličom nemožné. Ohrozí zlá finančná situácia Atén celú eurozónu a tým aj Slovensko? Podarí sa novej gréckej vláde dohodnúť na uvoľnení úverových podmienok napriek tomu, že Nemecko s tým nesúhlasí? Na tieto otázky sa dnes pokúsime odpovedať s ekonómom Mariánom Vitkovičom v relácii 24 Hodín vo Svete o 19:15.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Počas minulotýždňovej snehovej kalamity, ktorá zasiahla väčšinu územia Slovenska, zaznamenala mobilná aplikácia Zelená vlna RTVS niekoľkonásobný nárast počtu stiahnutí. Oproti dennému priemeru narástol počet stiahnutí aplikácie viac ako desaťnásobne. Počas piatka (30. 1.) si mobilnú aplikáciu stiahlo viac ako tisíc užívateľov smartfónov s operačným systémom Android a iOS. Zaujímavosťou je, že v tento deň o 14:00 sledovalo aktuálne dianie na slovenských cestách prostredníctvom kamier v mobilnej aplikácii Zelená vlna RTVS viac ako 300 užívateľov súčasne.
„Dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS tvoria predovšetkým motoristi – Zelení anjeli, korí sú na cestách a nahlasujú jednotlivé udalosti. Počas snehovej kalamity sme okrem niekoľkonásobného zvýšenia počtu stiahnutí aplikácie zaznamenali aj zvýšenú aktivitu užívateľov, ktorí nahlasovali udalosti priamo cez aplikáciu, čím výrazne pomáhali vytvárať obsah dopravného spravodajstva RTVS. Teší nás, že mobilná aplikácia Zelená vlna RTVS bola a je pre našich užívateľov spoľahlivým partnerom na cestách,“ povedal riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník.
Pre užívateľov smartfónov s operačným systémom iOS v kategórii Travel aplikácia Zelená vlna RTVS aktuálne patrí medzi TOP 10 najsťahovanejších aplikácií. Rovnakej obľube sa teší aj u užívateľov smartfónov s operačným systémom Android, v obchode Google Play sa zaradila medzi najlepšie aplikácie v kategórii Doprava.
„Sme radi, že sa naša mobilná aplikácia teší obľube motoristov a najmä v krízových situáciách, akou bola minulotýždňová snehová kalamita, je pre nich spoľahlivým zdrojom dopravných informácií. Veríme, že sa nám v tomto roku podarí v spolupráci s našimi partnermi zvýšiť počet dopravných kamier aj v ďalších lokalitách Slovenska, čím sa mobilná aplikácia Zelená vlna RTVS stane ešte viac informačne zaujímavou a atraktívnou,“ dopĺňa Ján Michlík, riaditeľ úseku podpory predaja spoločnosti Slovanet.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálna sieť Twitter zaznamenala v štvrtom kvartáli nárast príjmov o 97 %. V štvrťroku, ktorý sa skončil 31. decembra, spoločnosť dosiahla príjmy vo výške 479 mil. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka spoločnosť dosiahla príjmy 243 mil. USD. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s príjmami vo výške 453,1 mil. USD. Počet aktívnych užívateľov sociálnej siete Twitter bol v štvrtom kvartáli vo výške 288 mil., čo znamená nárast o 1,4 %.
Firma Twitter zaznamenala v sledovanom období čistú stratu vo výške 125 mil. USD, teda 20 centov na akciu. Po očistení o niektoré položky firma dosiahla zisk vo výške 12 centov na akciu. Tento výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí predpokladali, že upravený zisk bude vo výške 6 centov na akciu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Lajos Simicska

Šéfovia viacerých pravicových médií patriacich maďarskému mediálnemu magnátovi Lajosovi Simicskovi dnes odstúpili zo svojich funkcií. Vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnilo internetové vydanie Magyar Nemzet, sa odstúpivší predstavitelia médií odvolali pri tomto kroku na svoje svedomie, podľa pozorovateľov zrejme nechcú bojovať proti Orbánovi.
Veľkopodnikateľ Simicska bol jedným z najvýznamnejších spojencov vládnej strany Fidesz, jeho vzťah s premiérom Viktorom Orbánom sa však v poslednom čase narušil a vo štvrtok sa vyhrážal Orbánovi "totálnou mediálnou vojnou".
Z funkcie odišiel šéfredaktor denníka Magyar Nemzet a šéf Hír Televízió Gábor Liszkay, šéfredaktor Lánchíd Rádió Ottó Gajdics, šéfredaktor internetového vydania Magyar Nemzet Gábor Élő, zástupca generálneho riaditeľa Hír TV Péter Szikszai a zástupcovia šéfredaktora Magyar Nemzet Péter Csermely a Szabolcs Szerető.
Simicska vo vyjadreniach pre viaceré médiá netajil prekvapenie a abdikáciu označil za zradu. Na adresu premiéra sa vyjadril mimoriadne hrubo. Avizoval, že z redakcií uvedených médií prepustí všetkých "orbánovcov" a "zajtra ich oboznámi s novou štruktúrou".
V rozhovore pre spravodajský server Origo.hu ešte pred odstúpením predstaviteľov médií dnes Simicska vyhlásil, že nová rovná reklamná daň, ktorú chce zaviesť Orbánova vláda, by zaťažila jeho mediálne impérium miliardami forintov. Avšak podľa jeho slov nejde o peniaze, ale o princípy. "Viktor Orbán potrebuje iba jemu lojálne médiá, kritické a nepriateľské médiá preto znemožní," povedal.
Po tom, čo vláda zaviedla progresívnu mediálnu daň, ktorá sa najviac dotkla protivládnej komerčnej televízie RTL Klub s nemeckými vlastníkmi, avizoval Orbánov kabinet rovnú daň, čím by však stúpli daňové povinnosti ostatných médií.
Simicska vo štvrtok ľavicovému denníku Népszava povedal, že mediálna vojna sa môže zmeniť na totálnu vojnu, ak vláda naozaj zavedie rovnú daň v rámci zmierenia s televíziou RTL Klub. Rovnú daň vo výške piatich percent označil veľkopodnikateľ za "ďalší útok na demokraciu".

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rádiá RTVS počúva takmer polovica ľudí na Slovensku Niektorú z piatich najväčších rozhlasových služieb RTVS počúvalo v poslednom týždni 46 % ľudí vo veku 14 až 79 rokov, čo predstavuje až 2.060.000 poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov národného prieskumu MML-TGI za druhý polrok 2014.
Oproti rovnakému obdobiu v  roku 2013 si rozhlasové služby RTVS polepšili o 5,8 %. Ich počúvanosť neustále stúpa a za posledné štyri roky je na svojich maximách.
      Jednotkou rozhlasových služieb RTVS v počúvanosti je Rádio Slovensko, ktoré v parametri rádiá posledný týždeň počúva až 1.450.000 poslucháčov, čo predstavuje 32,4 % populácie vo veku 14 až 79 rokov. Veľmi dobrým výsledkom sa môže pochváliť aj Rádio Regina, ktoré dosahuje hodnoty 681.000 poslucháčov, čo predstavuje 15,2 %. Nasleduje Rádio_FM so 7,6 % (341.000), národnostné a etnické vysielanie SRo Rádio Patria s 2,9 % (129.000) a Rádio Devín so 100.000 poslucháčmi (2,2 %). V parametri rádiá včera dosiahlo Rádio Slovensko 18 %, čo predstavuje 806.000 poslucháčov a Rádio Regina 7,2 % (323.000).
      Spomedzi všetkých staníc vysielajúcich na Slovensku sa Rádio Slovensko navyše môže pochváliť titulom najpočúvanejšej rozhlasovej stanice v krajine v hlavnom vysielacom čase medzi 6. až 9. hodinou ráno, kedy má najvyšší podiel na trhu. Dobré ráno, Slovensko je tak v priemernej týždennej počúvanosti najpočúvanejším rozhlasovým vysielaním. Najpočúvanejšou stanicou je Rádio Slovensko aj v čase medzi 18. až 19. hodinou. Tieto výsledky platia reprezentatívne na celú populáciu vo veku 14 až 79 rokov.
      Podiel na trhu všetkých rozhlasových staníc počúvaných na Slovensku majú rozhlasové služby RTVS 33,1 %. Z jednotlivých rádií SRo dosiahli Rádio Slovensko 20,5 %, Rádio Regina 8,8 % a Rádio_FM 2,6 %.
      "Som rád, že naše postupné zmeny vo vysielaní a jasnejšia profilácia jednotlivých staníc sa pozitívne prejavujú aj vo výsledkoch počúvanosti. Aj touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým poslucháčom, ktorí niektorú z našich rozhlasových služieb počúvajú," dodal k výsledkom počúvanosti riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník.
Zdroj dát: Prieskum MML-TGI 2014/3+4 realizovaný v období 23. 6. 2014 – 14. 12. 2014; Národný prieskum MML-TGI realizovala spoločnosť MEDIAN SK.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA  

“Náš systém vzdelávania je zameraný na učenie cudzích jazykov, ako môžeme v takých podmienkach zachrániť naše tradície? Znalosť cudzích jazykov odvádza mládež od vlastenectva a ich prehnané učenie je pre Rusko nebezpečné .“
Irina Jarová, poslankyňa strany Jednotné Rusko

"Fucking have it, you Czech fucking fuck."
Kim Sears, snúbenica Andyho Murraya

"Natália Hejková, moja dlhoročná priateľka by som povedal. Prežili sme spolu niekoľko dekád basketbalu by som povedal, spoznali sme sa ešte ako hráči. Neskôr v pozícii trénera z jej pozície a z mojej pozície basketbalového komentátora. Ale Natália Hejková svojou osobnosťou prerástla troška Slovensko, ťažko povedať, či by som mal v tomto prenose, možno na to príde v druhom polčase priestor. Hráčka, ktorá pri svojich - nehnevajte sa na mňa - 35 rokoch vyzerá ako dáka 25-ročná basketbalistka a mnohé dievčatá by mohli mať v nej dáky impulz alebo dáku táku inšpiráciu. A je to tam, fantázia! Bálintová, konečne sa presadzuje Bálintová tým, v čom je ona dominantná, šokujúca, je pre súpera absolútne knokautová hráčka - 19:13 necelé dve minúty pred koncom štvrtiny. Krásna akcia, super."

Ján Plesník

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

5. 2. 2015

Plesník dal výpoveď

Plesník dal výpoveď

Dlhoročný športový komentátor Ján Plesník po stredajšej fraške počas priameho prenosu z basketbalového stretnutia žien Good Angels Košice - ZVVZ USK Praha skončil svoje pôsobenie v RTVS.
"Dnes požiadal o ukončenie pracovného pomeru. RTVS jeho žiadosti vyhovela. Generálny riaditeľ Václav Mika sa poďakoval Jánovi Plesníkovi za jeho dlhoročnú prácu pre verejnoprávnu televíziu," citoval server hnky.sk stanovisko RTVS.
Dlhoročný odborník a bývalý basketbalista Plesník podľa viacerých zdrojov bol potužený alkoholom, na základe čoho mal problémy s artikuláciou, rozprával "z cesty" či opakovane vyzdvihoval priateľstvo s kormidelníčkou hostiek.
"Natália Hejková, moja dlhoročná priateľka by som povedal. Prežili sme spolu niekoľko dekád basketbalu by som povedal, spoznali sme sa ešte ako hráči. Neskôr v pozícii trénera z jej pozície a z mojej pozície basketbalového komentátora. Ale Natália Hejková svojou osobnosťou prerástla troška Slovensko, ťažko povedať, či by som mal v tomto prenose, možno na to príde v druhom polčase priestor," povedal Plesník, ktorý sa ho po zmene strán už nedočkal. Vystriedala ho kolegyňa Oľga Hamadejová.
Plesník si v stredu okrem iného nevšimol koniec štvrtiny, basketbalistky, ako napríklad hosťujúcu Španielku Laiu Palauovú, hodnotil svojsky. "Hráčka, ktorá pri svojich - nehnevajte sa na mňa - 35 rokoch vyzerá ako dáka 25-ročná basketbalistka a mnohé dievčatá by mohli mať v nej dáky impulz alebo dáku takú inšpiráciu," zamyslel sa.
Vzruch nastal aj pri trojke domácej Barbory Bálintovej, ktorá zvýšila na priebežných 19:13 na konci prvej desaťminútovky. "A je to tam, fantázia! Bálintová, konečne sa presadzuje Bálintová tým, v čom je ona dominantná, šokujúca, je pre súpera absolútne knokautová hráčka - 19:13 necelé dve minúty pred koncom štvrtiny. Krásna akcia, super," povedal, hoci úvodná časť hry sa už skončila.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SRo pred referendom zlyhal: Mlčí o väznení rodičov a intímnom styku škôlkarov

SRo pred referendom zlyhal: 
Mlčí o väznení rodičov a intímnom styku škôlkarov

O.z. Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania ako člen Aliancie za rodinu protestuje proti spôsobu, akým verejnoprávny Slovenský rozhlas informuje občanov o referende. V diskusných reláciách odvysielaných od 31.1. do 4.2. dostali minimálny priestor občianski aktivisti, ktorí problematike rozumejú, naopak, diskutovali politici, ktorí s referendom nemajú nič spoločné a do značnej miery mu nerozumejú. Besedy sa stavali konfrontačne okolo otázky homosexuálov a na poslednú otázku, ktorá sa bytostne týka každej rodiny, "nezvýšil" čas.

Slovenský rozhlas neposkytol priestor na vysvetlenie obsahu tretej referendovej otázky, naopak, 31. 1. odzneli v Sobotných dialógoch hrubé dezinformácie, ktoré svedčia o nekompetentnosti moderátora Dobšinského. Zo slov poslanca Poliačka vyplynulo, že na Slovensku údajne cca 7 % otcov sexuálne zneužíva svoje deti a práve títo otcovia budú zakazovať deťom navštevovať hodiny sexuálnej výchovy, aby sa deti nedozvedeli, že sú svojimi otcami sexuálne zneužívané. Táto dezinformácia hrubo skresľuje situáciu a uráža otcov. B. Dobšinský, namiesto pritakávania, mal okamžite uviesť veci na pravú mieru v tom zmysle, že väčšina prípadov údajného sexuálneho zneužívania detí z citovaného prieskumu sa týkala len sexistických poznámok medzi spolužiakmi a nie sexuálneho zneužívaniu v rodinách, ako sa tvrdilo v Sobotných dialógoch. To sa však nestalo a poslucháči nadobudli dojem, že ak pri tretej otázke zahlasujú ÁNO, podporia sexuálne zneužívanie detí!

Žiadame nápravu a vyvodenie personálnych dôsledkov za nekompetentné vedenie relácie a predreferendovej kampane. Taktiež žiadame okamžité informovanie občanov o tretej referendovej otázke. Občania musia byť informovaní, čo potenciálne slovenským deťom hrozí - čo zažívajú rodiny v zahraničí. Mali by byť informovaní o scestnej definícii dieťaťa ako sexuálnej bytosti od narodenia a o tlaku uspokojovať údajné sexuálne potreby dieťaťa od raného detstva. V niektorých štátoch západnej Európy sú preto už škôlkari podnecovaní k sexuálnym aktivitám, čo už viedlo aj k intímnym stykom medzi škôlkarmi v Nemecku. Deti sú tam podrobne informované o intímnom styku najneskôr na prvom stupni základných škôl, a to hrubým spôsobom, kedy sa úmyselne láme prirodzený ostych detí, partnerský vzťah sa redukuje na sexuálne techniky, čím sa ohrozuje citový vývoj a dochádza k demoralizácii detí. Navyše, z dôvodu nediskriminácie bývajú deti v zahraničí poučované aj o intímnom správaní párov rovnakého pohlavia. Existujú aj sociologické pokusy rodovo neutrálnej výchovy, keď sa k deťom nepristupuje ako k dievčatám a chlapcom, ale vychovávajú ich v strednom rode, a detský jedinec sa neskôr rozhodne, akého rodu chce byť.

Rodičia, ktorí, napr. v Nemecku, odmietajú uvedené formy podnecovania detí k sexuálnemu správaniu, sú pokutovaní alebo väznení, dochádza k násilnému odvedeniu detí na takéto vyučovacie hodiny, dokonca rodičom hrozí odobratie rodičovských práv. Slovenský rozhlas si nesplnil svoju povinnosť vyplývajúcu z jeho verejnoprávnej funkcie. Neinformoval ani o reálnych dopadoch prijatia niektorých medzinárodných dohovorov na naše deti, ani o tom, čo sa už dnes na slovenských školách občas deje. Napríklad, že aj u nás sa už niekde žiaci učia naťahovať prezervatívy na umelé penisy alebo, že počas vyučovania v rámci prevencie proti kyberšikane dostanú piataci informáciu, že úchylákov, ktorí sa pred webkamerou ukájajú, odradia, keď sa im vysmejú, že majú smiešny penis. Tretia referendová otázka má ponechať rodičom rozhodovacie práva v predmetnom smere a RTVS má povinnosť objektívne o nej informovať občanov, čo sa doposiaľ nestalo.
Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, o.z., Hraničná 13, 821 05 Bratislava
Kontakt: predsedníčka Iva Vranská Rojková tel.: 02 / 43428363 e-mail: kontakt@rizikaockovania.sk

Kremský by mal zvážiť, kde to vlastne pracuje

Kremský by mal zvážiť, 
kde to vlastne pracuje

Aliancia za rodinu (AZR) dnes na poslednej tlačovej konferencii pred referendom o ochrane rodiny zhodnotila predreferendové diskusie. Podľa nej boli slušné a poctivé. Opätovne vyzvala ľudí, aby v sobotu 7. februára prišli k referendovým urnám a hlasovali trikrát áno. "V sobotu bude Európa Slovensko počúvať," uviedol jeden z hovorcov aliancie Anton Chromík.
"Vidíme, že ľudia sa naozaj rozprávajú o týchto hodnotách, to je to, čo sme chceli," povedal Chromík. Diskusia bola podľa neho slušná, poctivá a dobrá, mala však aj okrajové elementy, ktoré podľa jeho slov zdôrazňovali najmä médiá. "Vidím, že sa Slovensko prebudilo, že ľudia sa zaangažovali, sú aktívni a vidieť na nich aj veľa radosti a odvahy," dodala Anna Verešová z AZR.
Svoju úlohu podľa zástupcov aliancie nezvládli médiá, ktoré informovali nevyvážene a neboli moderátormi diskusie. "Na Slovensku sme videli, že médiá majú veľmi jasne vyhranený názor na tieto otázky a veľmi tvrdo ho presadzujú a dokonca napádajú zástancov opačného názoru," dodal Peter Kremský z AZR. Ako dodal, médiá, ktoré sa označujú ako nezávislé, by mali zvážiť prístup k hodnotovým otázkam a dávať viac priestor obidvom stranám.
Plebiscit sa uskutoční v sobotu 7. februára. Svoj hlas môžu občania odovzdať v hlasovacích miestnostiach v čase od 07.00 h do 22.00 h.


Copyright © TASR 2015

13th Annual VES Awards

13th Annual VES Awards

Trinásty ročník odovzdávania cien Spoločnosti vizuálnych efektov (Visual Effects Society - VES) ovládla animovaná sníma Veľká Šestka. Film režisérov Dona Halla a Chrisa Williamsa pritom premenil na trofeje všetkých päť nominácií, keď uspel v kategóriách Najlepšia animácia v animovanom filme, Najlepšie modely v mediálnom projekte, Najlepšie vytvorené prostredie v animovanom filme, Najlepšie efektové simulácie v animovanom filme a Najlepšia animovaná postava v animovanom filme.
Úsvit planéty opíc si na konto pripísal tri ceny, a to v kategóriách Najlepšie vizuálne efekty vo filme založenom na špeciálnych efektoch, Najlepšia kompozícia hraného filmu a Najlepší výkon animovanej postavy v hranom filme.
Rovnako v troch kategóriách uspel aj seriál Hra o tróny (2011), snímka X-Men: Budúca minulosť získala dve ceny. Najlepšie podporné vizuálne efekty v hranom filme má podľa členov a členiek VES snímka Birdman a Najlepšie vytvorené prostredie v hranom filme má zas dobrodružné sci-fi Interstellar. Slávnostný večer, ktorým sprevádzal Patton Oswalt, sa konal v stredu v hoteli Beverly Hilton v Beverly Hills.

Prehľad víťazov v 13. ročníku odovzdávania cien Spoločnosti vizuálnych efektov vo vybraných kategóriách:

Najlepšie vizuálne efekty vo filme založenom na špeciálnych efektoch: Úsvit planéty opíc
Najlepšia animácia v animovanom filme: Veľká Šestka
Najlepšie podporné vizuálne efekty v hranom filme: Birdman
Najlepšie vizuálne efekty v seriáli: Hra o tróny
Najlepšie podporné vizuálne efekty v seriáli: American Horror Story: Freak Show
Najlepšia kompozícia hraného filmu: Úsvit planéty opíc
Najlepšia kompozícia seriálu: Hra o tróny
Najlepšia virtuálna kamera v hranom filme: X-Men: Budúca minulosť
Najlepšie modely v mediálnom projekte: Veľká Šestka
Najlepšie vytvorené prostredie v animovanom filme: Veľká Šestka
Najlepšie vytvorené prostredie v reklame, televíznom programe alebo počítačovej hre: Hra o tróny
Najlepšie vytvorené prostredie v hranom filme: Interstellar
Najlepšie efektové simulácie v hranom filme: X-Men: Budúca minulosť
Najlepšie efektové simulácie v animovanom filme: Veľká Šestka
Najlepšie efektové simulácie v reklame, televíznom programe alebo počítačovej hre: Kosmos - časopriestorová odysea
Najlepšia animovaná postava v animovanom filme: Veľká Šestka - Baymax
Najlepší výkon animovanej postavy v hranom filme: Úsvit planéty opíc - Caesar

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Holandská novinárka Frederike Geerdinková, ktorá pôsobí ako spravodajkyňa v Diyarbakire na juhovýchode Turecka, čelí v krajine obvineniu z propagácie zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Proces s reportérkou, po ktorom jej v prípade potvrdenia viny hrozí päť rokov za mrežami, by sa mal začať v apríli.
Vyplýva to z informácií, ktoré v utorok priniesli turecké médiá a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.
Noviny Hürriyet Daily News napísali, že prokuratúra požaduje pre Holanďanku nepodmienečný trest väzenia.
Geerdinkovú zadržali 6. januára pri policajnej akcii nariadenej prokuratúrou v Diyarbakire a následne ju podrobili výsluchu. Turecká justícia medzičasom odobrila vznesenie žaloby v kauze.
Za problémami žurnalistky je zverejnenie fotografií vlajok mimo zákon postavenej PKK, ako aj informácií o aktivitách jej členov prostredníctvom sociálnych sietí.
Holanďanka, ktorý žije a pracuje v Turecku už sedem rokov, však tieto obvinenia odmietla.


Znepokojenie nad situáciou na mediálnej scéne v Bulharsku vyjadrila predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Reagovala tak na vyrubenie vysokých pokút pre niektoré tamojšie periodiká, ktoré zverejnili materiály o hospodárskych aktivitách niektorých firiem a bánk.
      V polovici januára vymeral bulharský finančný kontrolný výbor pokutu vo výške takmer 80.000 USD pre týždenník Capital a noviny Dnevnik vydavateľskej skupiny Economedia. Grémium vyhodnotilo články v týchto tlačovinách ako ovplyvňovanie trhu a udelilo im pokutu ďalších 5000 dolárov za odmietavé postoje k zverejneniu identity svojich zdrojov.
      Podľa Mijatovičovej slov môžu vysoké pokuty viesť k cenzurovaniu tém, ktoré patria do sféry verejného záujmu.
      Rovnaký výbor udelil nedávno pokutu 50.000 dolárov vydavateľstvu Alpico Publishing a jeho internetovým novinám zovnews.com za články o bankovom sektore.
      Predmetné rozhodnutia z Bulharska ostro odsúdila aj medzinárodná profesijná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Copyright © TASR 2015



Televízia Fox sa bude brániť proti žalobe, ktorú na newyorskom najvyššom súde podali americká herečka a speváčka Lindsay Lohan a jej matka Dina. V utorok o tom informovali zástupcovia spomínaného média. Žaloba sa týka nielen samotnej televízie, ale aj moderátora Seana Hannityho a žurnalistky Michelle Fields.
Dôvodom sporu je tvrdenie Fields, že 28-ročná herečka a jej matka spoločne užívajú kokaín. Fields to povedala v Hannityho relácii v debate o úmrtiach slávnych ľudí na predávkovanie, ktorú odvysielali vlani 4. februára - dva dni po predávkovaní herca Philipa Seymoura Hoffmana. Matka s dcérou v žalobe uviedli, že Fields sa svojím výrokom snažila naznačiť, že Lindsay Lohan by mohla byť ďalšou celebritou, ktorá sa predávkuje. Televíziu, Hannityho a Fields obvinili z urážky na cti a vedomého spôsobenia citovej ujmy. Žiadajú tiež bližšie nešpecifikované odškodné a zastavenie ďalšej distribúcie spomínanej epizódy relácie.
"Daný segment sme z nášho archívu odstránili ešte minulý rok vo februári a tiež sme sa vo vysielaní ospravedlnili. V tom čase od nás nechceli žiadne peniaze, prekvapilo nás preto, že tak robia práve teraz," vyjadrila sa hovorkyňa televízie.
Lindsay Lohan sa stala známou účinkovaním vo filmoch Pasca na rodičov (1998), Strelený piatok (2003) či Protivné baby (2004). Zahrala si tiež v snímkach V životnej veľkosti (2000), Spoveď kráľovnej strednej školy (2004), Herbie: Na plný plyn (2005), Len trošku šťastia (2006), Atentát v Ambassadore (2006), Rebelka proti svojej vôli (2007) alebo Machete (2010). Vydala aj dva štúdiové albumy - Speak (2004) a o rok neskôr A Little More Personal (Raw). Jej kariéra začala upadať najmä pre problémy s drogami, alkoholom a zákonmi. Porušila niekoľko podmienečných trestov a krátky čas strávila za mrežami. Televízna šou Lindsay, ktorú vysielala americká televízia OWN v marci a apríli 2014, v ôsmich častiach približovala život Lohan v čase, keď sa snažila vrátiť k herectvu.




Americká speváčka Jennifer Hudson a jej britská kolegyňa Rita Ora si zahrajú v seriáli Empire (2015), ktorý začala televízia Fox vysielať minulý mesiac. Predstavitelia televízie zatiaľ neprezradili, v akých úlohách sa speváčky predstavia, pravdepodobne však stvárnia samé seba.
V seriáli odohrávajúcom sa v prostredí fiktívneho hudobného vydavateľstva Empire Entertainment účinkujú v hlavných úlohách Terrence Howard, Taraji P. Henson, Trai Byers, Jussie Smollett , Bryshere Y. Gray, Grace Gealey, Malik Yoba a Kaitlin Doubleday. Vedľajšie postavy stvárňujú napríklad Naomi Campbell, Cuba Gooding Jr., Macy Gray, Courtney Love či Gabourey Sidibe. O soundtrack sa postaral Timbaland.
Jennifer Hudson sa stala známou v roku 2004 ako finalistka tretej sezóny speváckej súťaže American Idol. Na konte má zatiaľ tri štúdiové albumy - Jennifer Hudson (2008), I Remember Me (2011) a JHUD (2014). Okrem spevu sa venuje aj herectvu a modelingu. Jej filmovým debutom bol muzikál Dreamgirls (2006), ktorý jej v roku 2007 vyniesol Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA, Critics' Choice Movie Award i Screen Actors Guild Award za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Následne si zahrala tiež v snímkach ako Sex v meste: Film (2008), Múr nárekov (2008) či Winnie Mandela (2011). Od novembra 2013 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

Rita Sahatçiu Ora je rodáčkou z kosovskej Prištiny, odkiaľ sa však krátko po narodení s rodinou presťahovala do Londýna, kde vyrastala. Ako speváčka sa po prvý raz predstavila v roku 2007 v skladbe Awkward Craiga Davida. V roku 2011 sa jej podarilo upútať v skladbe DJ-a Fresha s názvom Hot Right Now. Táto pieseň následne dobyla UK Chart, čím sa stala vôbec prvým drum'n'bassovým singlom, ktorému sa to podarilo. Na vrchol britského singlového rebríčka sa dostala aj s vlastnými skladbami How We Do (Party), R.I.P. a I Will Never Let You Down. Svoj zatiaľ jediný štúdiový album s názvom Ora vydala v auguste 2012, pričom s ním dobyla UK Chart. Okrem hudby sa príležitostne venuje aj herectvu, účinkovala napríklad v snímkach Spivs (2004) či Rýchlo a Zbesilo 6 (2013) a tento rok sa predstaví vo filme Päťdesiat odtieňov sivej.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Jupiter na vzostupe

Jupiter na vzostupe


4. 2. 2015

Ešte jednu borovičku, Vašo !

Ešte jednu borovičku, Vašo !

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK


Súboj o pozíciu jednotky na slovenskom rozhlasovom trhu sa za posledný rok vyostril. Náskok dlhodobo najpočúvanejšieho súkromného Rádia Expres pred verejnoprávnym Rádiom Slovensko sa znížil na dva percentuálne body. Obe rozhlasové stanice pritom dokázali v počúvanosti medziročne narásť.
Prieskum agentúry Median za tretí s štvrtý kvartál roku 2014 nameral Rádiu Expres v kategórii „počúval včera“ počúvanosť 20 percent v kategórii poslucháčov 14 až 79 rokov. Medziročne (oproti rovnakej vlne v roku 2013) Rádio Expres zvýšil výkon o jeden percentuálny bod.
Rádio Slovensko patriace pod RTVS dokázalo za rok narásť v počúvanosti o dva percentuálne body na aktuálnych 18 percent.
Trhová trojka – Fun rádio si medziročne udržalo počúvanosť na úrovni 12 percent. Rovnako aj štvrté najpočúvanejšie Rádio Jemné, ktorého počúvanosť je aj po roku 8 percent a tiež piate najpočúvanejšie Rádio Europa 2 s nezmenenou počúvanosťou 7 percent.
Šieste, tiež verejnoprávne Rádio Regina narástlo vlani v počúvanosti zo 6 na 7 percent. Siedmou najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou bolo pred rokom Rádio Viva s počúvanosťou 4 percentá. Aktuálne priečku okupuje ďalší okruh RTVS – Rádio_FM s trojpercentnou počúvanosťou.
Všetkých päť okruhov RTVS si udržalo v treťom a štvrtom štvrťroku 2014 počúvanosť v kategórii „počúval včera“ na úrovni 27 percent, rovnakú malo aj v predošlej vlne prieskumu agentúry Median. Súkromná sieť Rádio Group (Fun rádio + Rádio Európa) poklesla medzi vlnami v počúvanosti o jeden percentuálny bol na aktuálnych 17 percent. Skupina Rádio Services (Rádio Jemné + Rádio Anténa Rock) má nezmenenú počúvanosť 10 percent.
Národný prieskum spotreby, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle – TGI za tretí a štvrtý kvartál roku 2014 sa uskutočnil v dňoch 23. júna - 14. decembra 2014 na vzorke 4299 občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Celkovo bolo monitorovaných 49 rozhlasových staníc.

Copyright © TASR 2015

RADA RTVS NEWS

RADA RTVS NEWS

Poslancom Národnej rady SR sa dnes v tajnej voľbe podarilo zvoliť troch nových členov Rady RTVS. Za oblasť rozhlasového vysielania boli zvolení Ľubomír Guman (90 hlasov, navrhla ho Liga za duševné zdravie) a Ildikó Nagy (109 hlasov, Nadácia otvorenej spoločnosti) a za oblasť práva David Soukeník (83 hlasov, Paneurópska vysoká škola, n. o.).
Na tri miesta v Rade RTVS kandidovalo sedem uchádzačov. V termíne sa síce prihlásilo osem ľudí, Borisa Boda však Výbor NR SR pre kultúru a médiá do pléna neposunul, lebo nesplnil viacero podmienok.
Voľba nových členov sa uskutočnila z dôvodu, že 10. februára 2015 skončí funkčné obdobie Vladimírovi Slovákovi a Ildikó Nagy (oblasť rozhlasového vysielania) a Michalovi Jesenkovi (oblasť práva).

Copyright © TASR 2015

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK


Sledovanosť hlavných kanálov súkromných televíznych skupín Markíza a JOJ aj ich podiel na trhu vlani mierne klesal. Svoju pozíciu si dokázal v roku 2014, naopak, vylepšiť verejnoprávny RTVS.
Trend zaznamenal Národný prieskumu spotreby, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle MML – TGI, ktorý štvrťročne zverejňuje spoločnosť Median Sk.
Sledovanosť jednotky na televíznom trhu - kanála TV Markíza sa v priebehu vlaňajška znížila z úvodných 57 percent (prieskum za 4. kvartál 2013 a 1. kvartál 2014) na aktuálnych 53 percent (prieskum za 3. a 4. kvartál 2014). Dvojka na trhu - stanica TV JOJ spadla v rovnakom období z 38 na 34 percent. Sledovanosť hlavného televízneho kanála RTVS – Jednotky naproti tomu vzrástla z 20 na 22 percent.
Spravodajská TA3, štvorka na trhu z hľadiska sledovanosti spadla v priebehu roka z úvodných 8 percent na aktuálnych 7 percent. Piaty najsledovanejší bol kanál TV Doma skupiny Markíza, ktorý poklesol zo 7 na 6 percent. O šiestu priečku v sledovanosti sa vlani delil hlavný kanál českej televízie ČT1, Dvojka slovenského verejnoprávneho RTVS a TV Dajto skupiny Markíza s vyrovnanou sledovanosťou 4 percentá. Česká súkromná jednotka TV NOVA spolu s kanálom Plus skupiny JOJ mali vyrovnanú sledovanosť na úrovni 3 percentá.
V najnovšej, tohtotýždňovej správe agentúra Median po prvý raz zverejnila aj výsledky sledovanosti jednotlivých televíznych skupín. V 3. a 4. kvartáli minulého roku dosiahla Markíza Group celkovú sledovanosť 57 percent, JOJ Group 36 percent a RTVS 24 percent.
Rovnaký trend bol aj v prípade podielu na trhu jednotlivých staníc. Trhová jednotka TV Markíza klesla v priebehu vlaňajška z 41 percent (prieskum za 4. kvartál 2013 a 1. kvartál 2014) na súčasných 39 percent (prieskum za 3. a 4. kvartál 2014). TV JOJ oslabila svoju pozíciu na trhu v rovnakom období z 24 percent na 21 percent. Verejnoprávna jednotka na trhu kontinuálne rástla z úvodných 10 percent na aktuálnych 14 percent.
TV Doma si v priebehu roka udržala 4-percentný podiel na trhu, TV Dajto a TA3 3-percentný podiel. Dvojka mala počas roka nezmenený podiel na trhu vo výške 1 percenta. Trhový podiel všetkých ostatných televíznych staníc vzrástol zo 17 na 18 percent.
Prieskum zaznamenal mierny odliv divákov od televíznych obrazoviek v priebehu roka 2014. V úvode (prieskum za 4. kvartál 2013 a 1. kvartál 2014) sledovalo všetky televízie ešte 89 percent populácie, v závere roka (prieskum za 3. a 4. kvartál 2014) už len 86 percent.
Posledný prieskum MML-TGI sa realizoval na vzorke 4299 občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Uskutočnil sa v dňoch 23. júna - 14. decembra 2014. Celkovo bolo monitorovaných 72 televíznych staníc.

Copyright © TASR 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Podľa pakistanského denníka, bývalý pakistanský  federálny minister železníc a čestný člen parlamentu zo sekulárnu Ľudovú národnú stranui (ANP) Ghulam Ahmed Bilour oznámil odmenu 200.000 dolárov za zabitie majiteľa francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo ako pomstu za publikovanie karikatúry Proroka Muhammada a rúhania sa.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká stanica Deutsche Welle spustí vysielanie nového kanála v anglickom jazyku. Nový kanál so zameraním na spravodajstvo a tematické relácie bude vysielať 24 hodín denne. Jeho premiéra je naplánovaná na 22. júna, informovala dnes agentúra DPA.
Nové médium si kladie za cieľ lepšie oboznamovať zahraničných divákov s nemeckými názormi a problematikami, uviedol riaditeľ Deutsche Welle Peter Limbourg. Kanál začne vysielať na kongrese zahraničných televíznych a rozhlasových médií Global Media Forum v nemeckom Bonne.
Deutsche Welle s rozpočtom 280 miliónov eur je financovaná z príspevkov nemeckých daňových poplatníkov. Parlament schválil ďalších desať a pol milióna eur na prevádzku anglického kanála tejto stanice pre rok 2015. Limbourg však u zákonodarcov lobuje za dlhodobú podporu nového kanála.

Copyright © TASR 2015

3. 2. 2015

Zomrel Pavel Medek

Zomrel Pavel Medek

Vo veku 63 rokov zomrel český prekladateľ Pavel Medek. Rodák z Vysokého Mýta naposledy vydýchol v pondelok 2. februára. Krátko pred smrťou ešte zostavil zborník poviedok z časopisu Black Mask, ktorý by mal vyjsť na jeseň. "Nečakaná smrť Pavla Medeka ma osobne veľmi zasiahla. Poznali sme sa viac ako 25 rokov a mal som tú česť vydať Pavlovi tri tucty kníh. Bol výborným znalcom fantastickej literatúry a to sa vždy prejavilo pri jeho profesionálnej a precíznej práci s textom. Jeho zborník To nejlepší z Black Mask, ktorý mi odovzdal pred 14 dňami, tak bude, bohužiaľ, jeho posledný," uviedol programový riaditeľ vydavateľstva Albatros Ondřej Müller.
Pavel Medek sa narodil 3. januára 1952. Spolu s bratom Vladimírom Medekom preložili do češtiny knižnú sériu anglickej spisovateľky J. K. Rowling o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Pavel Medek sa postaral o preklady častí Harry Potter a Väzeň z Azkabanu (1999), Harry Potter a Fénixov rád (2003), Harry Potter a Polovičný princ (2005) a Harry Potter a Dary smrti (2007). Prekladal tiež diela Poula Andersona, Henryho Kuttnera, Roberta Blocha, Orsona Scotta Carda, Georgea R. R. Martina a ďalších. Spolupracoval aj s televíziou, pričom sa podieľal napríklad na českom preklade seriálu Kojak (1973 - 1978).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najvyhrotenejší moment konfliktu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a maďarským premiérom Viktorom Orbánom na pondelňajšej budapeštianskej tlačovej konferencii maďarská verejnoprávna televízia v správach vynechala. Konštatovalo to dnes internetové vydanie denníka Népszabadság.
Podľa servera štátna televízia v hlavných správach neodvysielala Merkelovej odpoveď na otázku nemeckého novinára, či sa Orbánom používaný pojem "neliberálna demokracia" zmestí do rámca hodnôt Európskej ľudovej strany (EPP), pričom podľa Népszabadságu maďarské i zahraničné médiá postavili svoje spravodajstvo práve na tomto momente.
Merkelová, ktorá absolvovala krátku oficiálnu návštevu Maďarska, odpovedala, že pre ňu korene demokracie boli vždy liberálne. "CDU je postavená na kresťansko-sociálnych, liberálnych a konzervatívnych základoch. O tejto téme ešte budeme musieť prehĺbiť diskusiu," zdôraznila s poznámkou, že s pojmom neliberálna demokracia si nevie čo počať.
"Nie každá demokracia je nutne liberálnou," zopakoval maďarský premiér svoj postoj prezentovaný vlani v lete, ktorý bol odvtedy často citovaný a ostro kritizovaný. "Ak niekto tvrdí, že demokracia je liberálna, tak si vynucuje privilégium pre ideový systém, ktorý ale my nemôžeme akceptovať," dodal Orbán.
Maďarská televízia namiesto toho vyzdvihla z Merkelovej prejavu na Andrássyho univerzite pasáž, v ktorej kancelárka uviedla, že "maďarský premiér je rokovacím partnerom, s ktorým je možné prerokovať všetko a s ktorým je možné trocha aj polemizovať. Ale Viktor Orbán dokáže v záujme európskej jednoty prijať aj kompromisy".
Televízia ďalej citovala z vyjadrenia Merkelovej tú časť, v ktorej vyjadrila, že neverí, že liberalizmus je jediný v demokracii, že jej strana CDU má tri korene - liberálne, kresťansko-sociálne a konzervatívne.
Po uvedenom citáte nasledovala v správach štátnej televízie poznámka poslanca maďarského vládneho Fideszu Gergelya Gulyása, podľa ktorého Merkelová musela zohľadniť vnútropolitické špecifiká svojej krajiny, keď hovorila o liberálnej demokracii. "Kancelárka zrejme musela brať ohľad na to, že v tomto volebnom cykle vládne vo veľkej koalícii, pričom v predchádzajúcom vládla s liberálnou stranou FDP," povedal Gulyás.

Copyright © TASR 2015




Americká herečka a speváčka Lindsay Lohan a jej matka Dina podali na newyorskom najvyššom súde žalobu na televíziu Fox, moderátora Seana Hannityho a žurnalistku Michelle Fields, ktorých obvinili z urážky na cti a vedomého spôsobenia citovej ujmy.
Dôvodom sporu je tvrdenie Fields, že 28-ročná herečka a jej matka spoločne užívajú kokaín. Fields to povedala v Hannityho relácii v debate o úmrtiach slávnych ľudí na predávkovanie, ktorú odvysielali vlani 4. februára - dva dni po predávkovaní herca Philipa Seymoura Hoffmana. Matka s dcérou v žalobe uviedli, že Fields sa svojím výrokom snažila naznačiť, že Lindsay Lohan by mohla byť ďalšou celebritou, ktorá sa predávkuje. Teraz žiadajú bližšie nešpecifikované odškodné a tiež zastavenie ďalšej distribúcie spomínanej epizódy relácie.
Lindsay Lohan sa stala známou účinkovaním vo filmoch Pasca na rodičov (1998), Strelený piatok (2003) či Protivné baby (2004). Zahrala si tiež v snímkach V životnej veľkosti (2000), Spoveď kráľovnej strednej školy (2004), Herbie: Na plný plyn (2005), Len trošku šťastia (2006), Atentát v Ambassadore (2006), Rebelka proti svojej vôli (2007) alebo Machete (2010). Vydala aj dva štúdiové albumy - Speak (2004) a o rok neskôr A Little More Personal (Raw). Jej kariéra začala upadať najmä pre problémy s drogami, alkoholom a zákonmi. Porušila niekoľko podmienečných trestov a krátky čas strávila za mrežami. Televízna šou Lindsay, ktorú vysielala americká televízia OWN v marci a apríli 2014, v ôsmich častiach približovala život Lohan v čase, keď sa snažila vrátiť k herectvu.




Európska komisia navrhla, aby bola z Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF) poskytnutá pomoc stovkám pracovníkov, ktorých prepustili z mediálneho sektora v Grécku. Príspevok vo výške 8,7 milióna eur požadovaný gréckymi úradmi má pomôcť týmto ľuďom pri prechode k novej práci. Návrh bude teraz predložený Európskemu parlamentu a Rade Európskej únie na schválenie. Európska komisárka pre zamestnanosť Marianne Thyssenová k tomu uviedla: "Dnešné rozhodnutie pomôže vyše 1 600 ľuďom pripraviť sa na nové zamestnanie. Grécki pracovníci prechádzajú ťažkým obdobím a my musíme využiť všetky prostriedky, aby sme im pomohli."
Grécko požiadalo o pomoc z EGF po prepustení 1 633 pracovníkov mediálneho sektoru. Z nich 928 pracovalo v 16 vysielacích spoločnostiach a ďalších 709 v tlači. Strata miest bola dôsledkom globálnej finančnej krízy, ktorá ťažko postihla grécku ekonomiku. 

Kanadská herečka Carrie-Anne Moss, známa najmä ako Trinity z trilógie Matrix (1999, 2003, 2003), sa predstaví v pripravovanom seriáli A.K.A. Jessica Jones. Štyridsaťsedemročná rodáčka z mesta Burnaby by sa mala objaviť v úlohe potenciálneho spojenca hlavnej hrdinky Jessicy Jones v podaní Krysten Ritter. "Počas celého trvania jej kariéry Carrie-Anne presvedčivo stvárňovala rôzne typy hrdiniek. Nepochybujem o tom, že svoj talent preukáže aj v tomto seriáli,“ vyjadrila sa výkonná producentka série Melissa Rosenberg.
Projekt, v ktorom si zahrajú aj Mike Colter (Luke Cage), Rachael Taylor (Trish Walker) a David Tennant (Zebediah Killgrave), uvedú na videostreamingovej službe Netflix v priebehu tohto roka. Príbeh seriálu sa bude zameriavať na už spomínanú Jessicu Jones, ktorá v New Yorku vyšetruje prípady spájané s osobami s nadprirodzenými schopnosťami. Po tom, ako sa na scéne objaví Killgrave, nastanú totiž vo svete superhrdinov, ktorého súčasťou bola kedysi aj Jones, veľké zmeny. 
Seriál A.K.A. Jessica Jones je jedným z piatich vzájomne prepojených projektov spoločnosti Netflix. Prvý z nich s názvom Daredevil chcú divákom predstaviť v premiére 10. apríla. V centre diania ďalších seriálov budú zase Iron Fist a Luke Cage. Všetky štyri postavy sa potom objavia aj v minisérii Defenders. 
Carrie-Anne Moss účinkovala okrem spomínanej trilógie Matrix napríklad aj v mysterióznom trileri Memento (2000), vďaka ktorému získala v roku 2002 Independent Spirit Award pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, a tiež vo filmoch Čokoláda (2000), Snow Cake (2006), Fido (2006), Disturbia (2007), Fireflies in the Garden (2008), Unthinkable (2010) alebo Pompeje (2014). 

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

I'm Scared

I'm Scared



Piata epizóda pôvodného komediálneho seriálu televízie Markíza sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala doposiaľ najsledovanejším programom od začiatku roku 2015.
Fenomenálne úspechy komediálneho seriálu Horná Dolná pokračujú! Piata epizóda dosiahla v pondelok 2. februára 2015 na obrazovkách televízie Markíza v oboch hlavných cieľových skupinách rekordnú sledovanosť a zároveň sa stala absolútne najúspešnejším programom na trhu od začiatku roku 2015.
Príbeh o tom, ako chcel starosta premeniť obecný rybník na turistickú atrakciu, zabavil neuveriteľných 949-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, z tohto počtu až 676-tisíc divákov spadalo do strategickej cieľovej skupiny 12-54.
V cieľovej skupine 12-54 zaznamenala Horná Dolná taktiež doposiaľ najvyšší rating 20,8 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 49,1 %. Skvelú zábavu v podaní špičkových hercov si obzvlášť vychutnali mladí muži 12-24 (share 63,6 %) a diváci v Prešovskom kraji 12-54 (share 66,1 %).
Najsledovanejšou spravodajskou reláciou na trhu boli v pondelok tradične Televízne noviny (rating 13,9 % / share 39,5 % v 12-54), ktoré si nenechalo ujsť 863-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Výrazný divácky záujem zaznamenáva v dňoch, kedy Slovensko potrápila snehová kalamita, aj relácia Počasie. Pondelkové vydanie dosiahlo v cieľovej skupine 12-54 najvyšší tohtoročný rating 13,8 % a druhý najvyšší trhový podiel 35,2 %.
Večer plný zábavy na Markíze po Hornej Dolnej úspešne pokračoval záverečnou časťou legendárnej českej trilógie Slunce, seno, erotika (rating 8,3 % / share 31,4 % v 12-54). Podvečernému vysielaniu kraľoval pôvodný rodinný seriál Chlapi neplačú (rating 8,4 % / share 29,7 % v 12-54), ktorý konkurenčnej celebritnej šou nedal najmenšiu šancu.
Televízia Dajto v pondelok najviac zabodovala s Melom Gibsonom v hlavnej úlohe akčného filmu Smrtonosná zbraň 4 (rating 2,3 % / share 6,2 % v 12-54). Na Doma úspešne odštartovali dva premiérové romantické seriály - vo večerných hodinách dvojporcia tureckej novinky Zakázaná láska (rating 1,8 % / share 5,1 % a rating 1,9 % / share 7,8 % v 12-54) a popoludní taktiež dvojitá dávka mexickej telenovely Víťazstvo lásky (rating 1,2 % / share 8,6 % a rating 1,4 % / share 8,8 % v 12-54).
Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v pondelok v cieľovej skupine 12-54 výrazným trhovým lídrom celodenne (share 38,3 %) aj v prime-time 19:00 – 23:00 (share 44,6 %).

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Počas ani nie dvojmesačného úradovania nového primátora Iva Nesrovnala (nezávislý) zmenil bratislavský magistrát už druhýkrát vedúceho oddelenia komunikácie a marketingu. Jeho doterajšieho šéfa Radovana Cholevu vo funkcii od februára vystriedala Petra Greksová. TASR to potvrdila bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová.
Greksová pracovala na komunikačnom oddelení Úradu vlády SR v čase, keď hovorcom premiéra Mikuláša Dzurindu bol Martin Maruška. Ten je dnes novým riaditeľom bratislavského magistrátu. Greksová bola tiež šéfkou tlačového odboru na ministerstve zahraničných vecí.
"Chcem, aby so mnou prišli na magistrát ľudia, ktorým dôverujem, ktorí pracovali a pomáhali mi v kampani, kde sa vybudoval aj vzťah dôvery," argumentoval Nesrovnal v decembri minulého roka, keď oznamoval mená nového riaditeľa magistrátu i šéfa komunikácie.
Choleva bol poradcom starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej i šéfom tlačového oddelenia SDKÚ-DS. Teraz sa podľa Skokanovej vrátil k svojej bývalej profesii, v ktorej sa venuje politickému marketingu.

Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Slovenské audiovizuálne diela zatiaľ nebudú prístupnejšie aj nepočujúcim osobám. Povinnosť distributérov zabezpečiť k slovenským audiovizuálnym dielam aj slovenské titulky sa totiž zavádzať nebude. Poslanci Smeru-SD dnes opäť nepodporili návrh na takúto zmenu. Tentoraz ju cez pozmeňujúci návrh k zákone o audiovízii presadzoval Daniel Lipšic (nezaradený).
Opozičný poslanec odhadoval, že titulky by mohlo využiť tri až päť percent populácie, ktorá je sluchovo postihnutá. "Pre nepočujúce osoby sú titulky náhradnou formou prijímania informácií z hovorenej reči. Titulky zároveň môžu slúžiť ako podporný nástroj pri porozumení hovoreného slova osobám, pre ktoré nie je slovenský jazyk materinskou rečou," argumentoval.
Daniel Lipšic zároveň pripomenul, že Slovenská republika sa ratifikáciou Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím zaviazala v článku 21 zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím prístup k informáciám v prístupných formátoch a technológiách vhodných pre rôzne druhy zdravotného postihnutia, a to včas a bez dodatočných nákladov.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) reagoval, že návrh je legitímny. "Možno je chybou, že samo ministerstvo, či už teraz alebo skôr s niečím takým neprišlo. Takto, ako je to navrhnuté, to však nemôžem podporiť. Nie je totiž celkom pravdou, že to stojí len malé finančné prostriedky," povedal. Maďarič priznal, že ani ministerstvo nemá zatiaľ spočítané, aké by boli náklady pre dotknutých distributérov.

Copyright © TASR 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Najbližšie číslo francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo vyjde 25. februára. Oznámil to dnes redaktor časopisu Laurent Léger.
Prvé číslo po masakre v redakcii, ku ktorej došlo 7. januára a vyžiadala si smrť 12 osôb, vyšlo 14. januára. Vydanie známe ako "číslo tých, ktorí prežili," dosiahlo neuveriteľný náklad sedem miliónov exemplárov, keď objednávky prichádzali zo všetkých štátov Európy.
Začiatkom februára Michel Salion, hovorca distribučnej spoločnosti MPL, potvrdil, že termín vydania nasledujúceho čísla ešte nestanovili, ale uistil čitateľov, že Charlie Hebdo "má svoju budúcnosť".
Po dnešku je už termín známy. Prostredníctvom svojho účtu na Twitteri to potvrdil Léger.
"Konečne! Ešte trochu trpezlivosti a Charlie Hebdo sa znovu objaví v stánkoch 25. februára," napísal Léger, ktorý unikol útoku spáchaného bratmi Chérifom a Saidom Kouachiovcami.
Redakcia zatiaľ neoznámila, aký by mal byť náklad druhého vydania po januárovom teroristickom útoku. Pred atentátom mal satirický týždenník priemerný náklad okolo 60.000 výtlačkov.

Copyright © TASR 2015

Zomrel Karel Malina

Zomrel Karel Malina

Vo veku 83 rokov zomrel minulý týždeň v piatok 30. januára po vážnych zdravotných problémoch legendárny rozhlasový športový reportér Karel Malina. Jeho hlas priblížil poslucháčom množstvo úspechov československého športu. Komentoval pamätný svetový futbalový šampionát 1962 v Čile, kde Československo získalo striebro, ale aj úspechy Věry Čáslavskej na olympijských hrách 1968 v Mexiku. Československému, resp. neskôr Českému rozhlasu bol Malina verný desiatky rokov.
V roku 1978 bol spoluzakladateľom Československého klubu fair play, v roku 2004 dostal cenu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Šport a médiá. Posledná rozlúčka s Karlom Malinom sa uskutoční 9. februára o 14.00 v krematóriu v Prahe. Informácie zverejnili weby Českého rozhlasu a Českej televízie.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.