20. 5. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť CBS Paramount Television sa pri príležitosti 40. výročia Star Treku po prvýkrát v histórii rozhodla poskytnúť memoriabílie z populárneho seriálu do aukcie. Newyorský dom Christies bude 5. až 7. októbra dražiť viac ako tisíc rekvizít a pamätihodností zo všetkých šiestich sérií a desiatich celovečerných filmov. Chýbať medzi nimi nebude ani replika originálneho kresla kapitána Jamesa T. Kirka, či miniatúrny model vesmírnej lode Enterprise. "Sú to ozajstné kultúrne artefakty," citovala internetová stránka ContactMusic Cathy Elkies, riaditeľku oddelenia špeciálnych kolekcií Christies. Kým cena kresla by sa podľa očakávaní mala vyšplhať na 10 až 15 tisíc dolárov (295 tisíc až 443 tisíc Sk), miniatúra USS Enterprise, ktorú vo filme používali pri vizuálnych efektoch môže podľa očakávaní dosiahnuť aj hranicu 25 tisíc dolárov (738 tisíc Sk).

Na predmestí amerického mesta Los Angeles budú tento víkend nakrúcať simulovaný samovražedný bombový útok, ktorý bude súčasťou kampane prominentných Iračanov proti tomuto druhu terorizmu. Šesťdesiatsekundový šot, ktorý sa bude odohrávať pred kulisami bagdadského trhu, zobrazí bombový útok, pri ktorom sa zraní dvesto ľudí. V irackej televízii by ho pritom mali vysielať už o šesť týždňov. Skupina vzdelancov, podnikateľov a aktivistov z Iraku a zahraničia vložila do projektu milión dolárov . Galavečer 58. ročníka odovzdávania cien za televíznu tvorbu Emmy bude 27. augusta moderovať Conan O'Brien. Štyridsaťtriročný komik sa tejto práce ujal už po druhý raz. Podľa predsedu Akadémie televízneho umenia a vied Dicka Askina vtedy v roku 2002 odviedol "vynikajúcu prácu". "Sme nadšení, že sa vrátil," spresnil. O'Brian je od roku 1993 hostiteľom late night show spoločnosti NBC Late Night With Conan O'Brien. V roku 2009 by mal od Jaya Lenoa prevziať reláciu Tonight.

STV MAIL

STV MAIL

Dobrý den,môzem Vám iba pretlmocit názor kompetentných a síce, ze: Slovenská televízia nedokupuje tzv.satelitné práva na DTH, pretoze to ani nepotrebuje. STV svoj signál síri satelitom na tzv. Slovaklinku a tým pokrýva celé Slovensko a to pre obyvatelov bez mesacných poplatkov , takze nie je nutnésatelitné práva dokupovat!

s pozdravom Komunikacné centrum STV.

Zdroj : medialne.sk

Fox television predstavila sezónu 2006-2007

Fox television predstavila sezónu 2006-2007
Fox television predstavila programy primetimu pre sezónu 2006-2007 . Prezident Fox Entertainment Peter Liguori ,že :" Našou stratégiou je stabilita." Sieť bude opäť stavať na súťaži American Idol, ktorého šiestu sériu uvedie v januári budúceho roka. Baseballové playoff sa vracia na obrazovky na jeseň, kedy Fox uvedie aj dve nové drámy Vanished /o zmiznutí mladej manželky prominentného senátora /a Standoff /o dvoch FBI vyjednávačoch a tajnej afére. Fox uvedie aj sériu z justičného prostredia Justice, z dielne Jerryho Bruckheimera / executive producera hitov CBS -CSI a Without a Trace. / Fox pripravila aj dve jesenné komédie , očakávanú sériu Til Death v hlavnej úlohe s Brad Garrettom /Everybody Loves Raymond a Happy Hour -CBS / a štvortýždňovú sériu Simona Cowella Duets. Fox uvedie aj drámu The Wedding Album a komédiu The Winner . Jar má patriť launchu On The Lot zo stajne Marka Burnetta , ktorý je aj za hitom Survivor. On the Lot bude však predovšetkým dielom Stevena Spielberga. A súťaž sa bude týkať filmu, súťažiaci budú musieť nakrútiť vlastný krátky film. Fox je vlastnený News Corp. Keitha Ruperta Murdocha .

19. 5. 2006

POD HRANICOU

POD HRANICOU
Pôvodne som nechcel ísť ani náhodou na film The Da Vinci Code, avšak po diskusii v STV , ktorú akoby zhora viedol Tomas de Torquemada, som sa rozhodol, že podporím heretikov Dana Browna a Rona Howarda a Sony Pictures a nepriložím otiepku slamy ku hranici,navyše po neuveriteľnej interpretácii obsahu i posolstva filmu samotným zástupcom Tomasa de Torquemadu na zemi a pod lampou

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Bývalý plavčík zo seriálu Pobrežná hliadka David Hasselhoff, speváčka Brandy a britský novinár Piers Morgan sa stali porotcami v najnovšej šou Simona Cowella. V relácii America's Got Talent budú vystupovať speváci, tanečníci, komici a iní zabávači, ktorí sa budú snažiť získať cenu v podobe jedného milióna dolárov. Na televíznych obrazovkách stanice NBC by sa mala relácia objaviť v júni. "Máme troch porotcov z troch veľmi rozdielnych skupín. Očakávajte neočakávané," uviedol pre internetovú stránku spoločnosti BBC Cowell. Moderátorom novej šou by mal byť podľa posledných informácií Regis Philbin. Kastingy do America's Got Talent sa konali v Los Angeles, New Yorku a Atlante. Life Ball, najväčšie charitatívne podujatie na pomoc osobám postihnutým AIDS, ktoré sa túto sobotu uskutoční v historických priestoroch Viedenskej radnice, budú môcť v priamom prenose sledovať aj slovenskí diváci. Podujatie, ktoré svojou účasťou tradične podporujú mnohé známe tváre z oblasti módy, filmu, hudby a umenia, spestria napríklad Sharon Stone, Naomi Campbel či Catherine Deneuve. Priamy prenos tejto veľkolepej šou budú môcť prostredníctvom živého internetového TV vysielania na internetovej stránke www.chello.sk prvýkrát sledovať aj slovenskí diváci. Prenos sa začne v sobotu o 20:30 a potrvá do 22:30. Naživo vystúpia na Life Ball Varla Jean Merman, Simon Webbe, Kool & The Gang a na Fashion Show by DIESEL vystúpa aj Anastacia a Nina Hagen . Life Ball je najväčším európskym výročným charitatívnym podujatím na podporu postihnutých chorobou AIDS. Od roku 1993, keď sa podujatie konalo po prvýkrát, sa z Life Ball stalo uznávané a renomované spoločenské podujatie, reprezentujúce toleranciu, solidaritu a spoločenskú rozmanitosť. Life Ball je venované oslave života prostredníctvom zjednocovania osobností, umelcov a rôznych ľudí zo všetkých oblastí života. Life Ball je organizovaný nezávislou neziskovou organizáciu Aids Life, ktorá si kladie za cieľ zvýšiť povedomie a podporu pre množstvo organizácií zaoberajúcich sa podporou a pomocou osôb postihnutých AIDS. Celý zisk a vyzbierané príspevky z Life Ball poputujú viacerým organizáciám, ktoré pomáhajú osobám postihnutým AIDS. Na doterajších podujatiach Life Ball prezentovali svoje kreácie medzinárodní hviezdni módni návrhári, ako Jean Paul Gaultier, John Galliano, Thierry Mugler, Paco Rabanne, Vivienne Westwood, Moschino, Missoni, Gianfranco Ferré, Donatella Versace a ďalší.

BREAKING NEWS

BREAKING NEWS

MS 2011 na Slovensku!

Slovensko sa stalo organizátorom 75. majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2011. Rozhodol o tom v piatok výročný kongres Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na svojom zasadaní v lotyšskej Rige. Projekt Bratislava-Košice uspel 70 hlasmi zo 104.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Taliansky premiér Romano Prodi prisľúbil zmeny v spôsobe regulácie médií. Plánuje vytvoriť novú mediálnu radu , ktorá by sa výhradne venovala regulácii súťaže v mediálnom sektore. Pôjde predovšetkým o reguláciu Berlusconiho Mediasetu, ktorý má dominantné postavenie na trhu. Jednou z priorít, ktorú Prodi prisľúbil, bolo aj zmenšenie sily dominancie Mediasetu, ktorý bol zdrojom častých konfliktov počas vlády Silvia Berlusconiho. Medisat získal v uplynulých piatich rokoch takmer 70 % televízneho reklamného trhu Nový taliansky minister pre komunikáciu Paolo Gentiloni, bývalý člen rady štátnej televízie RAI ,hlavného rival Mediasetu , sľúbil, že pripraví nové pravidlá , ktoré zmenia duopolný systém v súkromnom mediálnom sektore.Gentiloni oznámil, že plánuje aj zmenu deregulácie, ktorá umožňovala Berlusconimu pridať rozhlas ,pay-per-view TV k impériu vzájomne prepojených časopisov, knižných vydavateľstiev, futbalových klubov, bankovníctva a troch televíznych terestriálnych televíziií.

Zdroj :Media Network Weblog

Autorské práva v EÚ

Autorské práva v EÚ
Európska komisia navrhla, aby sa vo všetkých krajinách únie zámernéporušenie autorských práv na obchodnej úrovni považovalo za zločin.Porušovanie autorských práv a výroba napodobenín by mali byť v krajináchEurópskej únie potrestané minimálne štyrmi rokmi väzenia a pokutou od 100 -300 tisíc Eur. Vyplýva to z novej smernice Európskej komisie. Komisia chcezjednotiť boj proti falšovanému tovaru v krajinách únie. Navrhované trestysa týkajú obchodného pirátstva výrobcov a obchodníkov, nie spotrebiteľov.Podľa komisie rôzne postihy v jednotlivých krajinách únie sťažujú účinný bojproti falšovanému tovaru. Na obchodné pirátstvo sa zameriava organizovanýzločin, ktorý tak má stále silnejší vplyv na distribučné organizácie včlenských krajinách. Okrem obchodných škôd, ktoré obchodné pirátstvoznásobujú, existuje stále aj detská práca. Okrem toho je falšovaný tovar vmnohých prípadoch nebezpečný (hračky, lieky).Komisia navrhla, aby sa vo všetkých krajinách únie zámerné porušenieautorských práv na obchodnej úrovni považovalo za zločin. Ak by ho spáchalazločinecká organizácia, alebo by porušenie tohto práva ohrozilo zdravie abezpečnosť spotrebiteľov, minimálnym trestom by boli spomínané štyri rokyväzenia a pokuta 300-tisíc Eur. Navrhnutá smernica je upravenou verzioutextu, ktorý komisia predložila členským krajinám v júli 2005. Vtedy juzamietli s tým, že komisia nemôže navrhovať tresty, ale v septembri 2005túto právomoc komisie potvrdil Európsky súdny dvor. Smernicu ešte musíschváliť Európsky parlament a jednotlivé členské krajiny.

Coca Cola PopStar

Coca Cola PopStar

Víťazom autorskej hudobnej súťaže Coca Cola PopStar sa včera večer stal spevák Ivo Bič z Košíc. "Bola tu veľmi ťažká konkurencia. O to som radšej a šťastnejší, že to vyšlo na mňa," sprostredkoval svoje prvé pocity Ivo Bič. O svojej tvorbe si myslí, že to je niečo sviežejšie, pretože má pocit, že na Slovensku je trochu veľa rocku. Cenu mu slávnostne odovzdali predseda poroty Oskar Rózsa a slovenská slávica Zuzana Smatanová. "Myslím, že prevyšoval ostatných zúčastnených. Aranžmány aj pódiový prejav, muzika aj štýl boli na vyššej úrovni," zhodnotil rozhodnutie poroty Rózsa. Zároveň dodal, že toto kolo bolo veľmi kvalitné. Spolu s Ivom Bičom bojovali o titul Coca Cola PopStar aj kapely Waterfall, Smooth Company a Save the Cookie. "Mne sa veľmi páčili Save the Cookie a Waterfall. Urobili skvelú šou," povedal o svojej konkurencii Ivo. Prostredníctvom internetu si fanúšikovia zvolili ako svoju Internet Star - košickú kapelu Smooth Company. Novinárska porota vybrala spomedzi finalistov Media Star, ktorou sa stala bratislavská formácia Save the Cookie. Počas finálového večera sa v Babylone - Letnom pavilóne predstavili aj víťazi minulých kôl Bystrík a kapela Vetroplach.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
nič moc
"Mal som tú situáciu zahrať trochu rozumnejšie, ale nemyslím si, že to bol faul." Obranca Milan Jurčina
,,Na aktíve budeme delegátov informovať o zámeroch Smeru–SD. Pravicová koaličná vláda Rómom absolútne v ničom nepomohla.Smer nám zatiaľ nič nesľúbil.“ Dodal, že predseda Smeru–SD Fico hovorí, že nemožno porciovať jeleňa, ktorý ešte behá po lese. ,Po voľbách máme čosi prisľúbené, ak Smer bude vo vláde, ROI sa chce podieľať na riešení rómskej problematiky." Predseda strany ROI Milan Mižič.
„Strana Smer-sociálna demokracia je podľa naladená veľmi protirómsky. Svedčí o tom napríklad farmársky zákon z dielne predsedu Smeru Roberta je zákon namierený proti Rómom, ktorí kradli zemiaky, pretože boli hladní a nie ako viacerí členovia Smeru, aby zbohatli," Predseda Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) Alexander Patkoló
"Strana veľmi pekne ide za svojím cieľom získať 17. júna od voličov 20 percent hlasov. Aby sme odtabuizovali to, čo si všetci myslia: reálna voliteľnosť Smeru je dnes podľa poldruharočných prieskumov verejnej mienky osem až desať percent rozhodnutých voličov. Som si vedomý, že ekonomické záujmy ľudí z pozadia sú iné ako programové ciele strany Smer. A dnes neviem, koho budú viacej počúvať, či predsedu strany, alebo ľudí, ktorí ich financujú a sú prepojení i s poslancami. Čo mám robiť? Obsadenie funkcie predsedu vlády nie je otázkou osobných ambícií, ale povinnosť voči voličom. Bude rozhodnutie voličov také, že dajú náležitú relevantnú politickú silu? Ak bude, je povinnosť obsadiť funkciu predsedu vlády . " Vladimír Mečiar, predseda ĽS-HZDS

"Strana maďarskej koalície je fašizoidná, nacionalistická, iredentistická strana, ktorá na Slovensku nemá opodstatnenie, aby existovala. Práve preto, že dnes toto ministerstvo regionálneho rozvoja ožobračuje sever Slovenska a všetky peniaze dáva na juh, hlavne obciam, kde prevažná väčšina obyvateľstva hovorí po maďarsky.To musí riadiť Slovák, slovenský vlastenec a nie Maďar. To je neprípustné." Predseda Slovenskej národnej koalície (SLNKO) Víťazoslav Moric

18. 5. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay-19.týždeň

1. Shakira&Jean Wyclef - Hips Don´t Lie 2. Madonna - Sorry 3. Cmorik, Peter - Dážď 4. Coldplay - The Hardest part 5. Rihanna - SOS 6. Pussycat Dolls - Beep 7. Ramazzotti, Eros/Anastacia - I Belong To You 8. Peha - Spomaľ 9. Desmod - V dolinách 10.Gladiator - Bonboniéra 19.Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 23. Smatanová, Zuzana - Pocestný 25. Hex - Nikdy nebolo lepšie 32. Predná, Zdenka - Vietor 36. I.M.T. Smile - Lietajúca 41. No Name - Stromy 42. Rollins, dara - Party DJ 49. Meky Revival - Balada o poľných vtákoch 53. P.S. - Ja a Ty 56. No Name - Čím to je 58. Tomeček, Samo - Wow! 60. Kotuľa, Peter - Tak ako 62. Superstar 2 - So mnou môžeš rátať 66. Le Payaco - Šarm a štýl 78. Stereo - K oblakom 95. U.K.N.D. - Morusova 98. Mango Molas/Amo - Malá nočná salsa

Nádej STRIKES BACK again

Nádej STRIKES BACK again
Strana Nádej je znepokojená praktikami spravodajskej televízie TA3, ktorá bez doplnenia faktov a uvedenia vecí na správnu mieru pokračuje v lživej kampani proti nej. Kauza sa týka neopodstatneného podozrenia z klientelizmu voči sponzorovi a kandidátovi Nádeje prostredníctvom peňazí, ktoré sa používajú cez Slovenskú agentúru pre cestovný ruch na propagáciu Slovenska v zahraničí. TA3 naďalej zamlčuje tú podstatnú skutočnosť, že firma Roko podpísala zmluvu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch ešte 9. mája 2005, teda za pôsobenia ministra P. Ruska. To potvrdzuje, že klientelizmus zo strany kandidáta Nádeje na poslanca NR SR a súčasného ministra hospodárstva J. Malchárka je vylúčený. Strana Nádej trvá na pravdivosti svojich vyhlásení a je ochotná zástupom médií poskytnúť dôkazy o tom, že celá záležitosť je umelo vykonštruovaná.

TA 3 STRIKES BACK

TA 3 STRIKES BACK

Televízia TA3 odmieta stanovisko politickej strany Nádej, v ktorom včera obvinila našu televíziu z účelovosti, neobjektívnosti a kampani proti ich politickej strane. Zároveň sa ostro ohradzujeme proti útoku na nezávislosť nášho redaktora Vincenta Štofaníka. Trváme na tom, že sme žiadnym spôsobom neporušili zásady objektívnosti a vyváženosti tak ako nám to ukladá zákon o retransmisii a vysielaní. Minulý týždeň TA3 odvysielala v relácii Čierny Peter reportáž v ktorej upozornila, že štátna agentúra SACR presúva finančné prostriedky z už schválených projektov na iné aktivity. Vyššiu sumu peňazí by mala získať aj agentúra Roko, ktorá spolupracuje na predvolebnej kampani strany Nádej, za ktorú kandiduje aj súčasný minister hospodárstva Jirko Malchárek, pod ktorého rezort táto štátna agentúra patrí. Vo svojom stanovisku Nádej tvrdí, že redaktor Štofaník v reportáži odvysielal, že zmluvu agentúra ROKO získala za čias ministrovania Malchárka. To však v reportáži ani raz neodznelo, autor len upozornil, že za jeho pôsobenia prišlo k podstatnému navýšeniu financií, ktoré má ROKO získať. Táto skutočnosť vyplýva z materiálu prerokovaného na Ministerstve hospodárstva SR, ktorý má TA3 k dispozícii a priamo v reportáži to potvrdil aj riaditeľ štrukturálnych fondov SACR Igor Grega. Nádej vo svojom stanovisku odmieta aj naše tvrdenie, že riaditeľ agentúry ROKO sa s nami odmietol na danú tému baviť. TA3 však disponuje zvukovým aj obrazovým záznamom priamo z agentúry ROKO, ktorý dokazuje pravý opak. Predsedníčka strany Alexandra Novotná dnes navštívila TA3, v rozhovore s vedením redakcie priznala zásadné chyby v spomínanej správe, ktoré podľa jej vlastných slov spôsobilo ich tlačové oddelenie. Na kameru sa však odmietla vyjadriť, nasadla do luxusného mercedesu a opustila priestory televízie. Otázky sme jej následne zaslali aj emailom a na ich odpoveď čakáme. Hlavne na zásadnú, prečo strana Nádej v ďalšej svojej platenej správe v TASR vyslovene klame, keď tvrdí, že denník SME uverejnil informáciu o tom, že TA3 a jej redaktor Vincent Štofaník ju krivo obvinili. Žiadna takáto správa v spomínanom denníku nevyšla. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti vyzývame stranu Nádej na verejné ospravedlnenie televízii TA3, ako aj na ospravedlnenie redaktorovi Vincentovi Štofaníkovi.

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené

Slovenská televízia (STV) pri výbere účastníkov predvolebných diskusií neporušila zákon a môže realizovať projekt, ktorý členom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) predložil v apríli riaditeľ televízie Richard Rybníček. Konštatovali to dnes členovia komisie po tom, ako prerokovali pripomienky od viacerých mimoparlamentných strán kandidujúcich vo voľbách. "ÚVK zobrala na vedomie list riaditeľa Rybníčka, aj keď sme vyjadrili nesúhlas s jeho prístupom. Zákon porušený nebol," povedala novinárom po zasadnutí predsedníčka ÚVK Eva Garbiarová. Strany v podnetoch namietali napríklad fakt, že niektoré strany sa stretnú v diskusii s tými istými účastníkmi dvakrát, resp. prečo STV nepozvala k výberu aj zástupcov politických strán. Počas dvojhodinovej diskusie strany podľa Garbiarovej vytýkali STV netransparentný prístup, výber nepovažujú za demokratický a nevedia, prečo by sa mali zvýhodňovať parlamentné strany na úkor mimoparlamentných, keď všetky mali rovnaké podmienky zúčastniť sa na voľbách. Nesúhlas vyjadrili SDĽ, SLNKO, Misia 21-Nová kresťanská demokracia či Prosperita Slovenska. Diskusné trojice zostavila STV sama. Rybníček to vysvetlil tým, že pri výbere trojíc sa pridŕžali charty spravodajstva, pričom zobrali na vedomie, či je strana parlamentná alebo mimoparlamentná, prihliadali aj na preferencie. STV prvú diskusnú reláciu odvysiela 30. mája a hostia reprezentujú HZD, Misiu 21-Novú kresťanskú demokraciu a stranu Nádej. Garbiarová potvrdila, že príprava volieb na všetkých úrovniach sa uskutočňuje v zmysle zákona a nevyskytli sa žiadne problémy. Najbližšie rokovanie ÚVK by sa malo uskutočniť 8. júna, pokiaľ nebudú musieť členovia komisie riešiť prípadné závažné sťažnosti a podania.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Na veľkoobchodnom trhu prenosu televízneho a rozhlasového vysielania koncovým užívateľom nie je efektívna súťaž. Spoločnosť Slovak Telekom (ST) má na ňom významný vplyv a také postavenie, že nie je vystavená efektívnej súťaži a ekonomický vplyv jej v podstatnom rozsahu dovoľuje správať sa nezávisle od konkurentov a užívateľov. K tomuto záveru dospel Telekomunikačný úrad (TÚ) SR na základe výsledkov analýzy tohto veľkoobchodného trhu. Úrad navrhuje po skončení národných a medzinárodných konzultácií a po kladnom vyjadrení Európskej komisie (EK) rozhodnutím uložiť ST tieto povinnosti: transparentnosť prístupu, nediskriminácia prístupu, oddelená evidencia, povinnosť včas a za primeraných a objektívnych podmienok splniť odôvodnenú a opodstatnenú žiadosť o používanie určitých prvkov siete a pridružených prostriedkov a povinnosť nákladovej orientácie cien. "Cieľom uložených povinností bude podpora efektívnej súťaže a rozvoj vnútorného trhu," informoval hovorca TÚ Roman Vavro. Výsledky analýzy zverejnil TÚ na svojej internetovej stránke. Písomné pripomienky k tomuto materiálu je možné zasielať najneskôr do 30 dní odo dňa jeho zverejnenia na internetovej stránke na adresu úradu. Vyjadrenia a pripomienky doručené po tomto termíne úrad nebude akceptovať. Prenos televízneho a rozhlasového vysielania koncovým užívateľom je služba prenosu analógového alebo digitálneho televízneho a rozhlasového vysielania prostredníctvom elektronických komunikačných sietí ku koncovým užívateľom. Zjednodušene ide o poskytovanie rádiokomunikačných služieb (vybudovanie vysielačov a technické zabezpečenie vysielania) pre rozhlasové a televízne stanice.

GOOSE NEWS ?

GOOSE NEWS ?
Niektoré bermudské kačice tvrdia, že Central European Media Enterprises začalo rozhovory o odpredaji celej svojej siete / NOVA TV ,TV NOVA, Galaxie Sport, PRO TV, Pro Cinema , ACASA TV, TV Markíza, POP TV, Kanal A a Studio 1+1. / spoločnosti News Corporation Keitha Ruperta Murdocha .

HVIEZDA ZÁPASU

HVIEZDA ZÁPASU
dobry den posielal som SMS spravy do relacie hviezda zapasu na zapas taliansko- slovinsko a vcera v noci mi naraz prislo asi 15 SMS sprav od vas ze som bol zaradeny do zrebovania... ziadam vas o uhradenie kreditu nakolko vcera v noci som do ziadneho zrebovania nemohol byt zaradeny.. dakujem s pozdravom

Audiovizuálne dedičstvo

Audiovizuálne dedičstvo
Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí dňa 17.5. 2006 prerokovala a schválila návrh projektu k návrhu projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky s cieľom záchrany kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupného sprístupňovania verejnosti. Cieľom projektu je v súlade s medzinárodnými štandardmi a dohovormi vytvoriť podmienky pre záchranu a obnovu audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky, jeho zachovanie pre ďalšie generácie a jeho systematické sprístupňovanie verejnosti. Návrh k návrhu projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky s cieľom záchrany kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupného sprístupňovania verejnosti sa predkladá na základe plánu práce vlády Slovenskej republiky na rok 2006 (úloha č. 4 v mesiaci apríl). Zabezpečenie ochrany audiovizuálneho dedičstva ako neoddeliteľnej súčasti kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky je dlhodobo deklarovaná požiadavka vo viacerých relevantných dokumentoch, napr. Deklarácia NR SR o ochrane kultúrneho dedičstva prijatá uznesením NR SR č. 1292 z 28. februára 2001, uznesenie vlády SR č. 734 z 3. júla 2002, uznesenie vlády SR č. 663 zo 16. júla 2003, uznesenie vlády SR č. 1067 z 10. novembra 2004, ktorá vychádza aj z Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva a jeho Protokolu o ochrane televíznej produkcie z 8. novembra 2001, ako aj z riadneho členstva Slovenskej republiky (prostredníctvom Slovenského filmového ústavu) vo FIAF (International Federation of Film Archives). S ohľadom na teoretické a vedecké poznatky v oblasti obnovy a ochrany audiovizuálnych diel vychádza návrh projektu z praktických požiadaviek a možností Slovenskej republiky zohľadňujúc najmä časový a technologický faktor výroby nosičov audiovizuálnych diel a nadväzuje aj na praktické skúsenosti obnovy audiovizuálnych diel v zahraničí, najmä konsolidáciou depotov pre obnovené audiovizuálie a synchronizáciou činností zákonných depozitárov. Projekt zahŕňa nielen samotnú ochranu a obnovu audiovizuálneho dedičstva, ale aj využitie a sprístupnenie obnovených audiovizuálnych diel, a to z pohľadu systematického a centrálneho sprístupňovania kultúrneho dedičstva verejnosti. Schválený materiál sa týka aj Slovenskej televízie. Medzi prioritami Akčného plánu realizácie úvodnej fázy implementácie kultúrnej politiky1) sa pod bodom 5 nachádza úloha Systematická obnova audiovizuálneho kultúrneho dedičstva s cieľom záchrany hlavných fondov kinematografických a audiovizuálnych diel a archívnych materiálov; postupné sprístupňovanie obnovených diel verejnosti v rámci prípravnej fázy vládneho programu Obnovme si svoju pamäť, ktorej uskutočnenie pozostáva z nasledujúcich častí: ministerstvo v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (príspevková organizácia štátu v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva) (ďalej len „SFÚ“) a so Slovenskou televíziou (ďalej len „STV“) spracuje projekt systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky; súčasťou projektu bude aj návrh na dobudovanie nevyhnutnej infraštruktúry (vyhovujúce ukladacie priestory a technické zariadenia nevyhnutné na prácu s uloženými dielami a materiálmi) a návrh na vytvorenie integrovanej informačnej databázy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky, Európsky dohovor o ochrane audiovizuálneho dedičstva - Cieľom tohto dohovoru je zabezpečiť ochranu európskeho audiovizuálneho dedičstva a jeho oceňovanie nielen ako istého druhu umenia, ale aj ako dokumentu minulosti prostredníctvom zhromažďovania, ochrany a sprístupňovania zvukovo-obrazového záznamu na kultúrne, vedecké a umelecké ciele vo verejnom záujme. Slovenská republika podpísala tento dohovor 17. februára 2003. Dohovor okrem iného predpokladá vznik zákonného depozitu zvukovo-obrazových záznamov – audiovizuálií, a to tak, aby sa zamedzilo nenahraditeľným stratám kultúrnych a historických hodnôt, ktoré audiovizuálie predstavujú alebo obsahujú.

Ministerstvo má v úmysle predmetný dohovor implementovať v rámci nového audiovizuálneho zákona. Zákonný depozit v oblasti kinematografie bude zverený SFÚ, ktorý bude vykonávať zákonný depozit aj v oblasti zvuku a televíznej tvorby. Pokiaľ ide o Slovenský rozhlas (ďalej len „SRo“) a STV, obe inštitúcie budú zákonnými depozitármi vlastnej produkcie. Súčasný stav audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky - V súčasnosti neexistujú komplexné informácie o množstve materiálov, ktoré by mohli tvoriť audiovizuálne dedičstvo Slovenskej republiky, ani o ich stave. Základný prehľad je o archívoch SFÚ a STV a z oblasti zvukových záznamov u SRo. Existuje však celý rad štátnych, verejných i súkromných inštitúcií, ktoré majú vo svojich zbierkach audiovizuálne či zvukové materiály, ktoré môžu mať umeleckú hodnotu, v každom prípade však majú hodnotu dokumentačnú a tiež hodnotu historických materiálov. V úvodnej fáze realizácie projektu bude jednou z najdôležitejších úloh inventarizovať audiovizuálne dedičstvo v správe štátnych a verejných inštitúcií a následne vytvoriť podmienky na ochranu audiovizuálneho dedičstva, ktoré sa nachádza v súkromnom vlastníctve.

Generálna inventarizácia zbierok - Cieľom generálnej inventarizácie je zistenie počtu audiovizuálií, prípadne uložených zvukovo-obrazových a zvukových záznamov na Slovensku (nevyhnutný krok pre určenie potrebného rozsahu pre ukladacie priestory – depoty), základný technický a obsahový opis audiovizuálií na Slovensku (doterajšie databázy SFÚ, STV a SRo budú doplnené o zbierky iných inštitúcií), zistenie technického stavu audiovizuálií na Slovensku (nevyhnutné pre určenie priorít v záchrane najviac postihnutého materiálu, kde rozsah poškodenia, prípadne napadnutia materiálu je taký, že ohrozuje jeho samotnú existenciu, napr. plesne pri filme, alebo vek viac ako 10 rokov pri magnetickom zázname), zmapovanie všetkých filmových audiovizuálií na báze celuloidu na Slovensku vo vyššie spomenutých inštitúciách, pomocou expertného odhadu určenie počtu filmových audiovizuálií, ktoré v horizonte 20 rokov prejdú pod správu SFÚ, ktorý bude mať vytvorené podmienky pre ich odborné uloženie, spracovanie základných údajov (informácií) o audiovizuáliách do elektronickej podoby, vytvorenie jednotnej integrovanej informačnej databázy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky.

Požiadavky na generálnu inventarizáciu: posúdenie kvality katalogizačného spracovania zbierok a informácii o zbierkových predmetoch, zistenie spôsobu katalogizačného spracovania zbierok a informácií, zistenie rozsahu katalogizačného spracovania zbierok a informácii k jednotlivým audiovizuáliám. V prípade databázového spracovania informácií v STV určenie možností a základného postupu na dosiahnutie prepojiteľnosti databáz STV a SFÚ a jednotného využívania oboch informačných systémov. Prepojenie oboch databáz umožní jednotný rešeršný systém tak pre bádateľov, ako aj pre laickú verejnosť. Generálna inventarizácia a katalogizácia bude prebiehať podľa štandardu, ktorý vychádza z medzinárodných pravidiel a dnešného systému v SFÚ, STV a SRo. CELÝ DOKUMENT

Kúpte si televíziu !

Kúpte si televíziu !

Nádej: kampaň proti našej strane v TA3 je zavádzajúca. Kto ju objednal?

V spravodajskej televízii TA3 už niekoľko dní pokračuje kampaň proti liberálno – sociálnej strane Nádej. Jej cieľom je vyvolať vo verejnosti dojem, že reklamná agentúra , ktorá pripravuje predvolebnú kampaň strany a ktorej spolumajiteľom je jeden zo sponzorov Nádeje, získala prostredníctvom kandidáta za túto stranu (na poslednom mieste jej kandidačnej listiny) ministra hospodárstva Jirka Malchárka netransparentným spôsobom štátnu zákazku na propagáciu slovenského cestovného ruchu v zahraničí. Táto účelovo vedená kampaň v TA3 však nie je pravdivá a jej autor Vincent Štofaník ju založil na kombinácii klamstiev a zamlčovania pravdivých údajov. Žiaden zo sponzorov nedostal peniaze z agentúry SACR rozhodnutím ministra Malchárka, ako je teda možné, že redaktor Štofaník takúto informáciu odvysielal a navyše zmiatol aj novinárov serióznych médií Sme a Týždeň, ktorí ju bez overenia prebrali a vyprecizovali, čím zo sponzora urobili rovno zakladateľa a z kandidáta na poslednom mieste majiteľa strany?Takýto štýl práce spochybňuje TA3 ako inštitúciu, a poškodzuje aj povesť kandidátov za stranu Nádej, síce iba obyčajných ľudí, lekárov, učiteľov, zdravotné sestry ,ekonómov a právnikov, ktorí nemienia byť obeťami osobných pomst odchádzajúcich a súčasných ministrov.Pri svojej práci redaktor Vincent Štofaník porušuje novinársku etiku hneď niekoľkými spôsobmi. Zarážajúce je najmä to, ako získal výpovede predstaviteľov strany Nádej odvysielané v reportáži. Ohlásil sa na návštevu, ktorej účelom údajne mala byť príprava rozhovoru o predvolebnej kampani politických strán, medzi inými aj Nádeje. TA3 však doteraz žiaden podobný seriál nevysielala.Je jasné, že Nádej nebola hlavným terčom útoku, zviezla sa popri útoku na ministra Malchárka okrajovo.Autor však nedocenil citlivosť témy mesiac pred voľbami a poškodil meno slušných ľudí na kandidátke strany. Z rozhovoru s prezídiom strany vybral iba odpovede týkajúce sa spolupráce strany s reklamnou agentúrou Roko. Je teda jasné, že v spomínanej reportáži predstavitelia Nádeje, keďže nepoznali jej podstatu a súvislosti, nemohli relevantne reagovať na kauzu, ktorú umelo TA3 produkuje. Pri nahrávaní tohto rozhovoru, ktorého sa zúčastnil spolumajiteľ firmy Roko Peter Kuba ponúkol Vincentovi Štofaníkovi reakciu na to, že je sponzorom strany Nádej. Ten ju však odmietol. Hoci je na to niekoľko svedkov, ani to nezabránilo redaktorovi TA3 uviesť v reportáži, že stanovisko Petra Kubu „sa nepodarilo získať“, alebo že „cez asistentku odkázal...“Paradoxne p. Kubu v reportáži aj natočil na kameru, takže sám vyprodukoval dôkaz o tom, že neodmietol stretnutie.V klamlivej kampani TA3 pokračuje zamlčovaním rozhodujúcich skutočností prípadu, ktoré zásadným spôsobom menia jeho zmysel. Ide o tieto údaje: -po prvé, že zmluvu s agentúrou Roko nepodpísal J. Malchárek, ale jeho predchodca P. Rusko. -po druhé, že 37 miliónov korún pre agentúru Roko netvorí rozhodujúcu časť sumy vyčlenenej na propagáciu Slovenska. -po tretie, že 100 miliónov, ktoré sa teraz na propagáciu v Slovenskej agentúre pre cestovný ruch prerozdeľujú, sa netýkajú žiadnej agentúry a SACR bude našu krajinu propagovať priamo bez reklamných agentúr.Svojim postupom Vincent Štofaník a televízia TA3 sústavne porušuje zásadu objektívnosti a vyváženosti spravodajských a publicistických relácií, ako to stanovuje zákon o retransmisii a vysielaní. Vo svojich príspevkoch tak poškodzuje dobré meno súkromného podnikateľa, ústavného činiteľa, politickej strany Nádej a súkromnej agentúry. Strana Nádej verejne vyzýva televíziu TA3, aby veci uviedla na pravú mieru a všetkým zúčastneným sa ospravedlnila. Viaceré z týchto strán podnikli a ešte podniknú právne kroky proti takémuto konaniu, ktoré vrhá zlé svetlo na celú novinársku obec. Veľavýznamné je len to s akou vervou sa po celej veci vrhol pán Štofaník. Motívom pre jeho konanie určite nebola túžba po pravde, pretože ak by ho zaujímala, obyčajne po ľudsky by sa na ňu opýtal.

Prezídium strany Nádej MUDr. Alexandra Novotná JUDr. Peter Jesenský RNDr. Jozef Mihál

Nádej : 0,0 %, máj, ÚVVM pri Štatistickom úrade SR

17. 5. 2006

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia nechce v tomto predvolebnom období komentovať činnosť a výsledky Ministerstva kultúry SR. Pre STV je momentálne najväčším problémom, že sa nepodarilo schváliť nový zákon o koncesionárskych poplatkoch, ktorý by systémovo vyriešil neplatenie poplatkov, čo ohrozuje zdravé hospodárenie STV aj SRo, konštatoval člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Reagoval tak na dnešné rokovanie vlády *, ktorá na návrh ministra kultúry Rudolfa Chmela zrušila sedem legislatívnych úloh z tohto volebného obdobia. Medzi nimi sú aj štyri návrhy mediálnych zákonov - o digitalizácii vysielania, o Tlačovej agentúre SR (TASR), o masmédiách (tlačový zákon) a novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá mala zapracovať pravidlá pozemného digitálneho vysielania v systéme DVB-T. K téme sa vyjadril aj Slovenský rozhlas (SRo), podľa ktorého je štátna mediálna politika "zle postavená a vyžaduje si systémové riešenia". Ako sa ďalej uvádza v stanovisku SRo, treba riešiť najmä problematiku verejnoprávnych médií a kompatibilitu zákonov, predovšetkým zákon o koncesionárskych poplatkoch a aj zákon o SRo, zákon o telekomunikáciách a DPH. Podľa vedenia SRo treba prijať normy, ktoré presne definujú služby verejnosti v oblasti verejnoprávnych médií a ich financovanie, nevyhnutné pre ich fungovanie.

*

Vláda dnes na návrh ministra kultúry Rudolfa Chmela zrušila sedem legislatívnych úloh, ktoré mal rezort kultúry splniť v tomto volebnom období. Z nich sa štyri týkali mediálnej oblasti. Konkrétne išlo o návrhy zákonov o digitalizácii vysielania, o Tlačovej agentúre SR (TASR), zákon o masmédiách (tzv. tlačový zákon) a o novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá mala zapracovať pravidlá pozemného digitálneho vysielania v systéme DVB-T. Kabinet na Chmelov návrh zrušil e tri legislatívne úlohy ministerstva kultúry - vypracovanie návrhu nového autorského zákona, návrhu stratégie rozvoja múzeí a galérií v SR do roku 2010 a návrhu stratégie kultúry znevýhodnených skupín občanov do roku 2007. Legislatívne úlohy ministerstva kultúry sa zrušili z bežných dôvodov, niektoré sa nestihli, iné neboli politicky priechodné, čo treba akceptovať, povedal po dnešnom rokovaní minister Chmel. Podľa neho nejde o nič dramatické a úlohy dokončí MK SR po nástupe novej vlády, keďže texty väčšiny zákon sú už pripravené. Konkrétne nový tlačový zákon a zákon o TASR neboli schválené, lebo sa na to nenašla politická vôľa. Transformáciu TASR Chmel očakáva v budúcom volebnom období. V prípade tlačového zákona boli problémom skôr technické otázky. Typ zákona, akým je zákon o transformácii TASR sa podľa Chmela nedá meniť na konci volebného obdobia. "Počas volebného obdobia nebola na tento zákon politická vôľa," konštatoval a dodal, že podľa neho sú príčinou aj nevyjasnené vzťahy medzi TASR a súkromnými tlačovými agentúrami. "Keď sa nezhodnete na texte, môžete mať politické vyhlásenia akékoľvek," konštatoval v súvislosti s nesplnením vládneho programu v oblasti médií. To, že rezort nepripravil návrh zákona o digitalizácii, ale len jeho ideový návrh, podľa Chmela neohrozí prechod slovenských médií na digitálne vysielanie. "Netreba byť pesimistom, skrátka všetko sa stihne, ale s istým sklzom," domnieva sa Chmel. Práve to je výzvou pre budúce ministerstvo kultúry, dodal. Podľa Chmela je aj toto jeden z dôvodov, prečo treba ministerstvo zachovať. Ukazuje sa, že všetci politici médiá potrebujú, ale riešenie pravidiel ich fungovania a financovania bolo počas volebného obdobia súčasnej vlády len v polohe sľubov, povedala predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Zuzana Krútka. Ako ďalej konštatovala v reakcii na zrušenie mediálnych legislatívnych úloh MK SR, z predvolebných programov politických strán vyplýva, že zmeny mediálnych zákonov už nie sú ani v polohe sľubov. Syndikát upozorňuje, že žiadna politická strana nemá ambíciu systémovo a komplexne riešiť oblasť médií a žurnalistiky. Podľa SSN je takýto prístup politických subjektov, kandidujúcich vo voľbách do NR SR, zarážajúci najmä preto, že vládny program v mediálnej oblasti nebol splnený.

IVAN TAKES IT ALL

IVAN TAKES IT ALL *

VZ KRAS 15.5. schválilo nové prezídium KRAS-u. To potom navrhlo a schválilo Elen Štefančíkovú, riaditeľku Euro RSCG Artmedia, za novú prezidentku KRAS-u. Stalo sa tak po tom, ako predchádzajúcemu prezídiu na čele s prezidentom Michalom Ruttkayom (Creo/Young&Rubicam) skončilo v apríli tohto roka dvojročné funkčné obdobie. Novými členmi prezídia KRAS sa po včerajšku stali Milan Gliviak (VYV) a Vladimír Valkovič (Progress Promotion), ktorí nahradili Juraja Vaculíka (VACULIK ADVERTISING) a Juraja Šemberu (Šembera/Vanák FCB). Ostatným členom prezídia mimoriadne VZ potvrdilo ich predchádzajúci mandát a pokračujú vo funkcii v tomto zložení: Elen Štefančíková (Euro RSCG Artmedia), Michal Ruttkay (Creo/Young & Rubicam), Oto Klostermann (Designland), Marek Knut (Publicis.Knut) a Aleš Kohút (Mayer/McCann – Erickson).

*

EURO RSCG ARTMEDIA spol. s r.o. , Sasinkova 5, Bratislava 811 08 , Spoločníci: PhDr. Ivan Kmotrík ,Tolstého 5 Bratislava ,PhDr. Zora Hloušková ,Tolstého 5 Bratislava 811 06

Večeníček náš každodenný

Večeníček náš každodenný

Zelam dobry den pan Rybnicek,

ako pravidelny a niekolkorocny platitel koncesionarskych poplatkov a otec dvoch maloletych deti mam na Vas len jednu otazku: preco nemozu moje deti (vlastne vsetky deti na Slovensku) pozerat Vecernicek v rovnakom case, na ktoromkolvek z dvoch programov? Preco vlastne doslo k jeho prehodeniu na dvojku, ktora je vacsinou urcena na sportove prenosy, co ma samozrejme ako sportoveho fanusika nesmierne tesi, na druhej strane privadza do zurivosti pri neustalom hladani vyhovoriek (namiesto Vas) pre mojich dvoch synov, ktori sa dozaduju Vecernicka a nieje o 18:45, ale uz bol o 18:30 alebo 18:20, v lepsom pripade bude az ked skonci nejaky sportovy prenos, t.j. mozno o pol hodinu a mozno az o hodinu, alebo vobec, ako vcera (16.maja). Nehnevajte sa, ale je to podla mna prinajmensom nehorazna drzost voci tym najmensim v tomto state. STV musi prichadzat o hrozne peniaze, ked bola nutena pristupit k takemuto nezmyselnemu kroku. Predpokladam, ze nemate deti, pretoze keby ste ich mali urcite by ste sa na to pozerali inak. Jedinou istotou, ktoru maju niektore Slovenske deti je Vecernicek o 19:00 na CT1 (samozrejme okrem citania rozpravok). Skuste si pan Rybnicek pozriet program nasich susedov a ake relacie robia pre svoje (a nase) deti. Dufam, ze raz pride den, kedy sa budeme moct slobodne rozhodnut komu budeme posielat svoje koncesionarske poplatky, kedy si konecne kazdy z nas bude platit za to, co sa mu paci a nie za to, co mu niekto nadiktuje. Verte mi pan Rybnicek, ze v ten den odo mna neuvidite ani korunu a mozete hadat, ktorej verejnopravnej televizii ich budem posielat. Uhadli ste - CT.Myslim, ze postoj verejnopravnej STV k nasim detom odraza postoj celej tejto spolocnosti k nasim najmensim. Ak je nieco co i len trochu neefektivne a neprinasa zisk je odsudene na zanik (jasle, skolky, detske zaujmove kruzky, detske relacie atd.). Deti su jednoducho na okraji zaujmu tejto spolocnosti. Potom sa ale naozaj nemozeme divit aka nova generacia v tejto spolocnosti vyrastie.

S pozdravom nadmieru nespokojny koncesionar

Konečne VEREJNÁ služba

Konečne VEREJNÁ služba
O post moderátorky v pripravovanej relácii Slovenskej televízie Nevesta na úteku sa pobijú bývalá tvár TV JOJ Zuzana Hajdu a exmoderátorka markizáckej šou Big Brother-Súboj Zuzana Belohorcová

Zelená je tráva...

Zelená je tráva...

Škandalózny záver najvyššej českej futbalovej súťaže, keď sa v záverečnom kole dva mimoriadne dôležité zápasy skončili veľmi nečakanými výsledkami (Sparta - Plzeň 1:3 a Liberec - Mladá Boleslav 2:3) stále vyvoláva v českej verejnosti rozhorčenie. Trpezlivosť s pomermi v českom futbale dochádza aj Českej televízii. Tá by mala v budúcej sezóne vysielať prvoligové zápasy. "Určite nebudeme k takejto lige podvodov a fízlov servilní," rozhorčuje sa na stránkach utorkového vydania českého denníka MF Dnes šéf redakcie športu ČT Ota Černý. Verejnoprávna televízia za riekou Moravou zaplatila za vysielacie práva sto miliónov korún z peňazí koncesionárov. "Chystáme kritické reportáže, lige vyhlasujeme nulovú toleranciu. A keď sa to nezmení, prestaneme zápasy najvyššej súťaže vysielať," sľubuje Černý. Český ligový futbal má po víkende definitívne povesť korupčného sveta, v ktorom pravidlá neznamenajú vôbec nič. Po afére s podplatenými rozhodcami je to ďalšia rana na už aj tak pošramotenej povesti. V takejto situácii nemôžu zostať bez reakcie ani politici. "Môžem iba apelovať, aby si tí ľudia, ktorí majú problémy s vierohodnosťou, dali trebárs na jeden-dva roky pohov. A počas tejto doby by sa ukázalo, či sú oni príčinou aktuálneho stavu alebo nie," cituje MF Dnes premiéra českej vlády a predsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

16. 5. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Jennifer Aniston je presvedčená, že rola Rachel Green v televíznom sitkome Priatelia zbrzdila jej filmovú kariéru. Vyhlásila pritom, že už nikdy nezoberie úlohu v televízii. V populárnom seriáli hrala desať rokov roztržitú Rachel. Za jednu epizódu poberala stotisícové honoráre. Hollywoodska herečka sa však aj napriek renomé, ktoré vďaka šou získala, nedokázala presadiť v obsadení celovečerných filmov. "Epizódne televízne seriály sú veľmi vyčerpávajúce. Nebavilo ma rok za rokom robiť to isté. Naozaj si nemyslím, že sa vrátim späť na televízne obrazovky. Nielen preto, že je to pod moju úroveň, ale už nechcem viac zažiť tú skúsenosť," citovala internetová stránka ContactMusic Aniston. Americká popová speváčka Pink takmer spadla na kameru, keď ešte ako začínajúca 19-ročná speváčka debutovala vo vysielaní holandskej televízie v Amsterdame. Hviezda, ktorej občianske meno je Alecia Moore, sa pred týmto neslávnym vystúpením rozhodla užiť v Holandsku legalizovanú marihuanu, no predtým než vyšla pred kamery to s ňou prehnala. "Z letiska som šla hneď do prvej kaviarne, kde som si kúpila viac ako tisíc vrecúšok s marihuanou, ktorú som sama vyfajčila. Okamžite potom ma vytiahli na pódium. Mala som na mále, aby som tam niekde nespadla na kameru. Vtedy sa ma producent programu spýtal, či by som to nechcela nakrútiť ešte raz, pretože to bolo vraj najhoršie vystúpenie, aké kedy videl," povedala Pink. "Až niekedy v noci som sa potom prebrala zo svojej kómy," dodala.
Hviezda seriálu Ally McBeal Calista Flockhart sa vracia na televízne obrazovky. Zahrá si v novom prime-timeovom seriáli televízie ABC Brothers and Sisters. Spolu s ňou sa v rodinnej soap opere objaví aj hviezda seriálu Odpočívaj v pokoji Rachel Griffiths. Calista si v televíznej sérii o štyroch dospelých súrodencoch zahrá rozhlasovú moderátorku. ABC v novej televíznej sezóne uvedie na obrazovky päť nových komédií a sedem drám, v ktorých sa objaví viacero známych hereckých osobností. Okrem Calisty to budú napríklad Ted Danson, Taye Diggs, Anne Heche, Chi McBride, David Arquette a Mick Jagger.

Art Film 2006

Art Film 2006
Prípravy nastávajúceho 14. ročníka filmového festivalu Art Film, ktorým ožijú Trenčianske Teplice od 23. júna do 1. júla, vrcholia. Posledný júnový víkend ponúkne priaznivcom filmárskeho umenia viac ako 150 krátkych i dlhometrážnych, dokumentárnych aj hraných snímok v troch súťažných a informatívnych prehliadkach. "Divákovi chceme ukázať, že filmy nie sú len tie, ktoré sa premietajú v kinách a reprízujú v televízii, ale že kinematografia predstavuje obrovský poklad. Pripomenúť si film sa totiž dá aj v televízii, ale zažiť ho môžem len v kine," povedal pre agentúru SITA umelecký riaditeľ festivalu Peter Hledík. Hlavná súťaž celovečerných hraných filmov má názov Modrý anjel / Blue Angel. Tohto roku v nej bude medzinárodná porota hodnotiť 10 titulov. Súťažná sekcia krátkych, dokumentárnych, animovaných a experimentálnych filmov Artefakty/Artefacts prinesie 30 titulov, súťažná sekcia študentských filmov Na ceste/On The Road 21 filmov. Do trojice festivalových súťaží sa tohto roka prihlásilo celkom 785 snímok. Nesúťažné informatívne sekcie ponúkajú Kultové filmy 20. storočia, najvýznamnejšie diela roku 1956 Pred 50 rokmi a výber z obľúbenej dlhoročnej prehliadky To najlepšie z projektu 100. V sekcii Lesné jahody si môžu diváci vychutnať prehliadku švédskych filmov, škandinávsku tvorbu priblížia i Fínske biele noci. K novinkám 14. ročníka Art Filmu sa tiež pridá to najlepšie z indonézskej kinematografie v sekcii Indonézsky film. Najnovšie snímky z domova predstaví Slovenská sezóna, novinky zo susedných krajín zase Najbližšie od hraníc. V Trenčianskych Tepliciach nebude chýbať ani Artfilm Fest - distribučné predpremiéry a filmy ocenené na medzinárodných fórach. Špeciálnymi sekciami sú Pocta Vladimírovi Müllerovi, Zlatá kamera - snímky tohtoročných laureátov Andrzeja Wajdu a Dušana Hanáka a Hercova misia, teda doposiaľ nezverejnené diela tohtoročných laureátov ocenenia Actor´s Mission Award. Podľa umeleckého riaditeľa Hledíka bude najväčším lákadlom Art Film informatívna sekcia Kultové filmy 20. storočia. Dvanástku najlepších snímok z tohto obdobia reprezentujú filmy ako Frigo na mašine, Casablanca, Psycho, Hnus, Bonie and Clyde, Niekto to rád horúce, Spievanie v daždi či Čeľuste. Zámerom prehliadky, o ktorej vraj Hledík sníval celých 12 rokov, je objasniť divákovi, čo pojmom kultový film označuje profesionálna terminológia. Jedným z hlavných cieľov pripravovaného Art Filmu je osloviť najmä mladých. "V Trenčianskych Tepliciach sme už zažili mladých divákov a po niekoľkých rokoch sme si uvedomili, že pre nich nezlepšujeme podmienky. Zmeny majú dosiahnuť, aby k nám prišli tí najlepší diváci, takzvaní batôžkari," tvrdí Hledík, ktorý okrem kvalitnej vzorky svetovej kinematografie sľubuje i výstavy fotografií, koncerty, happeningy, autogramiády, festivalový jarmok a festivalovú kaviareň. Členovia slovenských a českých filmových klubov, rovnako i poslucháči slovenských a českých stredných a vysokých škôl umeleckých smerov a držitelia kariet EURO<26>

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Slovenský rozhlas už má požiadavku na výrobu rozhlasových politických spotov. Uviedla to tlačová tajomníčka SRo Adriana Jobbiková. Politické subjekty kandidujúce v júnových parlamentných voľbách však zatiaľ ešte uvažujú o tom, koľko vysielacieho času si v SRo kúpia. Záujem o politickú reklamu však SRo už eviduje. Zástupcovia 21 politických subjektov, ktoré kandidujú v júnových parlamentných voľbách, musia prejaviť záujem o nákup vysielacieho času určeného na vysielanie politickej reklamy najneskôr päť dní pred začiatkom vysielania politickej reklamy, teda do 22. mája, pripomenula Jobbiková. SRo musí, rovnako ako STV, na diskusné relácie vyhradiť 10 hodín a na politickú reklamu maximálne 10 hodín. To v praxi znamená, že ak niektoré zo strán neprejavia o politickú reklamu záujem, verejnoprávny rozhlas a televízia odvysielajú menej politickej reklamy. Slovenská televízia momentálne rokuje s viacerými politickými stranami o vysielaní politickej reklamy. Ako povedal člen manažmentu STV Branislav Zahradník, "z dôvodu potreby zachovania diskrétnosti týchto obchodných rokovaní nebudeme uvádzať konkrétne politické strany". Doposiaľ si však zákonné právo na vysielací čas politickej reklamy uplatnila len strana Smer-SD, konštatoval. STV neeviduje požiadavku na výrobu volebných spotov. "STV neposkytuje servis politickým stranám na výrobu spotov, nemáme na to voľné kapacity, ani to nie je predmetom našej činnosti," dodal Zahradník. Diskusie v oboch verejnoprávnych médiách sú pre politické subjekty zdarma. Inak je to však v prípade politickej reklamy, ktorú budú obe médiá predávať. V STV budú spoty stáť podľa vysielacieho času od 30-tisíc do 200-tisíc korún a v SRo od 3 000 do 15 tisíc korún. Bloky s politickou reklamou budú v STV trikrát denne a v SRo šesťkrát denne. STV bude vysielať politickú reklamu denne od 28. mája a aj v deň volieb 17. júna. SRo bude politickú reklamu vysielať od 27. mája do 16. júna. Zákon o voľbách do Národnej rady SR neobmedzuje právo vysielateľov stanoviť si cenu za náklady na vysielanie politickej reklamy. Vyplýva to z minulotýždňových rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) s Ministerstvom vnútra (MV) SR o výklade ceny za vysielanie politickej reklamy. Riaditeľ Kancelárie RVR Andrej Holák hovorí , znamená to, že je vecou vysielateľov - verejnoprávnych aj súkromných elektronických médií, akú cenu za vysielanie politickej reklamy určia. Musia však garantovať rovnakú cenu a aj rovnaké platobné podmienky pre všetky politické subjekty, ktoré kandidujú vo voľbách a prejavia záujem o nákup politickej reklamy. Problém licenčná rada konzultovala i s Ústrednou volebnou komisiou pre voľby do NR SR. Politická reklama sa nezapočítava do času vyhradeného podľa zákona pre vysielanie reklamy a platí to tak pre verejnoprávne ako aj pre súkromné médiá.

WTF ?!

WTF ?!
P. Malec pripomenul prítomným prijatie uznesenia č. 81/2005 z 12. 7. 2005, ktorým Rada STV odporučila GR STV, aby pri príležitosti 60. výročia protižidovského pogromu v Topoľčanoch zabezpečil odvysielanie dokumentárneho filmu Miluj blížneho svojho bez diskusnej relácie Pod lampou – špeciál, a zaujímal sa o spôsob jeho vyhodnotenia. M. Kollár v tejto súvislosti uviedol, že sa jedná o odporúčacie uznesenie, ktoré Rada STV nevyhodnocuje, zaradil ho však do prehľadu plnenia uznesení s konštatovaním, že ide o odporúčacie uznesenie, ktoré sa nevyhodnocuje, R STV konštatuje, že GR STV neakceptoval odporúčanie R STV.

15. 5. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po udomácnení sa v Hollywoode sa Robert De Niro asi rozhodol pre rovnaký krok na Manhattane. Podľa New York Post sa herec chystá spolu s ďalšími dvoma osobami kúpiť týždenník New York Observer. Všetci traja by sa v najbližšej dobe mali stretnúť s vydavateľom a prediskutovať ponuku. Mnohí záujemcovia o týždenník nakoniec ustúpili, keďže časopis zaznamenal veľké straty. Pokiaľ by sa ho však ujal De Niro, očakáva sa obrat k lepšiemu.

V čase keď americké médiá pripravujú svoje jesenné štruktúry a novinky, najväčší boj sa odohráva v oblasti nových médií a predpokladá sa, že veľkú časť peňazí zadávatelia prenesú práve do mobilnej komunikácie, prenosných music playerov, video hier a internetu. Siete ABC, NBC, CBS a Fox minulý týždeň začali rokovania so zadávateľmi na booking reklamného času na primetime sezóny 2006/2007. Joint venture CBS a Time Warner Inc. znížil počet US TV networkov zo 6 na 5. „Televízia je stále silné médium . Máme však oveľa viac možností manévrovať a konzumenti sa navyše začínajú viac preorientovávať na nové médiá ,“ hovorí Charlie Rutman, Chief Executive Officer z od Havas media buyera MPG North America. Očakáva sa , že zadávatelia minú vo veľkých televíznych sieťach okolo 9, 1 miliardy dolárov. Veľa vysielateľov sa prispôsobuje novým trendom a nové médiá si vytvára spoločne so svojim hlavným biznisom. Tak sa do nových médií rôznym spôsobom dostávajú aj také hity ako American Idol ,CSI, Lost , Desperate Housewives, Grey's Anatomy, House, Survivor.

Zdroj : Reuters