11. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Všetky nezávislé noviny v Libérii včera na protest proti hrozbám a urážkam tamojšieho šéfa bezpečnosti vyšli s čiernou prednou stranou. Informovala o tom agentúra AP.
Othello Warrick, riaditeľ prezidentskej bezpečnostnej služby, údajne novinárom odkázal: "Buďte opatrní, pretože vy máte svoje perá, ale my máme svoje zbrane."
Warrick neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom hovorí, že nemal v úmysle ohroziť život žiadneho novinára. Miestne žurnalistické združenie Press Union of Liberia oznámilo, že novinárska obec je "pobúrená a vystrašená".
Do protestu proti vláde sa zapoja aj libérijské rádiá a televízne stanice, a to tak, že každý deň, počnúc dneškom, prerušia na dve hodiny svoje vysielanie. Minister informácií uviedol, že západoafrická krajina urobila všetky dostupné opatrenia, ktoré majú zabezpečiť slobodu tlače a slova.

Copyright © TASR 2013



Americká televízia Adult Swim má v pláne "zanimovať" bývalého skvelého amerického pästiara Mika Tysona. Štyridsaťšesťročný Tyson bude vystupovať ako detektív, ktorému prepožičia svoj hlas, v seriáli "Mike Tyson Mysteries" (Záhady Mika Tysona). Jeho neoddeliteľným spoločníkom bude hovoriaci holub. Seriál je pripravovaný na ďalšiu sezónu, no dátum premiéry prvej časti zatiaľ nestanovili.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stále Milujeme Slovensko

Stále Milujeme Slovensko
Show Milujem Slovensko včera  v silnej konkurencii hokeja sledovalo 275 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom 14,1 % / strata 51 tisíc divákov a minulý týždeň /.


Policajti z centra  získali 18 tisíc divákov . Mali tak podiel 6,6 % a 105 tisíc divákov starších ako 12 rokov .

Tretiu tretinu zápasu Slovensko -Rakúsko sledovalo 747 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom 63 %.

TO JE TV !

TO JE TV !

10. 5. 2013

Art Film Fest News

Art Film Fest News






Experimentálne, avantgardné, novátorské a svetové. Také budú snímky, ktoré prinesie do festivalových kín Art Film Festu divácky príťažlivá sekcia Láska a anarchia, ktorá už tradične ukazuje slovenskému publiku najnovšie trendy nezávislej kinematografie. Blížiaci sa Art Film Fest sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
„Výnimočnosť sekcie spočíva v tom, že jej diela ukazujú budúce cesty filmovej reči. Autenticita alebo chuť experimentovať sú ich tvorcom vlastné. Diváci Art Film Festu majú radi a vyhľadávajú nezávislú a nekomerčne orientovanú kinematografiu, ktorej je nedostatok v bežnej distribúcii,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Martin Ciel.
„Pri jednotlivých filmoch nejde len o lásku a anarchiu v príbehoch, ale rovnako aj o lásku k filmu a anarchiu či inováciu pri práci s filmovými vyjadrovacími prostriedkami,“ dodal.
Tento rok bude leitmotívom sekcie láska v rôznych podobách: láska starých i mladých ľudí, láska v rodine, láska medzi ľuďmi rovnakého pohlavia aj láska hoci k hudbe. Diváci si budú môcť vychutnať európske, ruské, americké či ázijské snímky.
Diváckym hitom sa nepochybne stane jeden z najzábavnejších a najveselších dokumentov posledných rokov Punkový syndróm/Kovasikajuttu režisérov Jukka Karkkainena a J-P Passiho o mentálne postihnutých chlapoch plných humoru, ktorí založili úspešnú punkrockovú kapelu vo fínskom štýle.
Pozoruhodným novým dielom dnes už presláveného režiséra Pabla Larraína je najočakávanejší juhoamerický film minulého roka No, v ktorom sa fikcia neoddeliteľne mieša s dokumentom. Rozpráva o povestnom referende proti diktátorovi Pinochetovi v Čile v roku 1988, do ktorého sa zapojí cynický reklamný agent v podaní známeho herca Gaela García Bernala.
Skutočne nezvyčajným filmom v sekcii bude iránska surreálna snímka Fat Shaker/Larzanandeye chabri režiséra Mohammada Shirvaniho, ktorý vyhral tento rok spolu so slovenským filmom Môj pes Killer jednu z Hlavných cien na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame.
Zaujímavý aj mimoriadny bude i poľský debut Z diaľky to vyzerá pekne/Z daleka widok jest piekny režisérskej dvojice Anky a Wilhelma Sasnal o úpadku a totálnom rozvrate jednej malej dediny. Nezvyčajný zážitok budú mať diváci aj na premietaní meditatívneho mexického filmu Penumbra, ktorého režisér Eduard Villanueva sa inšpiroval Carravagiovými obrazmi.
Špecialitou sekcie bude kultové dielo enfant terrible filmovej réžie, talianskej filmárky Liny Wertmüller, ktorá bola prvou ženou navrhnutou na Oscara za réžiu. Film Láska a anarchia/Film d'amore e d'anarchia, ovvero 'stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza... z roku 1973 vyrozpráva príbeh o anarchistoch a prostitútkach, ktorí pripravujú v bordeli atentát na fašistického vodcu Talianska Mussoliniho.



"Suterén" v podaní šéfredaktora Plus 7 dní

"Suterén" v podaní

 šéfredaktora Plus 7 dní


Komentár šéfredaktora Plus 7 dní "Nie suterén, ale žumpa" je len ďalším potvrdením stavu, keď sa riešenie obsadenia postu Generálneho prokurátora SR a s týmto súvisiace spriechodnenie Ústavného súdu SR vo veci sťažnosti J. Čentéša stáva nástrojom politikárčenia, čo škodí samotnému riešeniu situácie.
Chceli by sme pozornosť šéfredaktora Plus 7 dní upriamiť na skutočnosť, že situácia na Generálnej prokuratúre vyžaduje riešenie a jeho ďalšie odďaľovanie tak, ako to fakticky požaduje on či opozícia, by malo za následok ďalšiu deformáciu inštitúcií a právneho prostredia Slovenskej republiky.
Preto vláda po tom, ako opozícia odmietla ponuku premiéra na rokovanie o riešení situácie na GP a ÚS SR, prišla s riešením odblokovania situácie na ÚS SR, ktoré je v situácii vyžadujúcej riešenie právne najčistejšie a má nespochybniteľnú oporu v európskej aj medzinárodnej právnej praxi. Riešenie, opierajúce sa o doktrínu nevyhnutnosti, vychádzajúce z Bangalórskych princípov, ktorú napokon navrhoval aj samotný Ústavný súd, umožní, aby o sťažnosti J. Čentéša rozhodoval prvý, vyžrebovaný, teda náhodne vybraný senát.
Chceme šéfredaktorovi Plus 7 dní pripomenúť, že toto riešenie odobrili viacerí renomovaní odborníci na ústavné právo, napr. bývalý sudca Ústavného súdu SR J. Drgonec, podľa ktorého "vláda prevzala to, čo je dané ako riešenie na báze medzinárodného spoločenstva. Sú to tzv. Bangalórske princípy, ktoré hovoria o výnimke zo zásady nestranného súdu v nejakých podmienkach," a následne explicitne uviedol, že: "Podľa môjho názoru tie podmienky sú splnené." Nejde teda o žiadnu "lumpačinu", ako tvrdí šéfredaktor Plus 7 dní, ale riešenie výnimočnej situácie spôsobom, ktorý má oporu v medzinárodnej právnej praxi, ako aj podporu zo strany renomovaných odborníkov na ústavné právo.
Ak pán šéfredaktor Luknár píše o "nebývalom kroku" a "právnej žumpe", chceli by sme mu pripomenúť, či sa takto vyjadroval aj o praktikách, ktorými bývalá koalícia volila generálneho prokurátora so vzájomnou kontrolou hlasovacích lístkov, porušením tajnej voľby, rôznymi tajnými kódmi a šiframi pre vzájomnú kontrolu, účelovou zmenou na voľbu verejnú, teda lámaním demokratických pravidiel a nakoniec spôsobom, ktorý samotná bývalá premiérka nazvala "fraškou". Práve tu bol totiž založený základ a pôvodná príčina dnešných problémov obsadenia postu GP, ktoré treba riešiť. Súčasne treba pripomenúť, že to bol aj samotný J. Čentéš, ktorý na tomto pochybnom postupe vtedajšej koalície participoval účelovým sťahovaním a znovupotvrdzovaním svojej kandidatúry. O skartovaní výpovede poslanca a jej následnom "náhodnom" vymazaní z počítača, ktoré chcel pôvodne zvaliť na sekretárku už ani nehovoriac.
Ak šéfredaktor Luknár píše, že prezident nevymenoval J. Čentéša protiústavne, je treba mu pripomenúť rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré explicitne potvrdilo, že prezident má právomoc nevymenovať navrhovanú osobu. Túto interpretáciu rozhodnutia ÚS SR potvrdili napokon nielen renomovaní ústavní právnici, ale pripustili ju aj opoziční poslanci. Ústavný súd, ktorý má jediný právomoc vykladať znenie Ústavy SR, teda povedal, že rozhodnutie prezidenta odmietnuť menovať J. Čentéša za generálneho prokurátora bolo v súlade s Ústavou SR. Že sa to šéfredaktorovi Plus 7 dní nepáči, je možné, avšak na veci to nič nemení.
A napokon, tvrdiť, že SMER-SD chce na post generálneho prokurátora dosadiť svojho človeka, môže len ten, kto nevie, že práve preto, aby nový generálny prokurátor mal rešpekt a oporu v prokurátorskom stave a nebol len politickým nominantom, obrátil sa SMER-SD na Radu prokurátorov a z nej vyšiel návrh, o ktorom by mala rozhodovať hlasovaním Národná rada Slovenskej republiky, ale až po tom, ako ÚS SR rozhodne o predbežnom opatrení vo veci sťažnosti J. Čentéša.
Čo je na tomto postupe, ktorý chce riešiť neúnosnú situáciu na Generálnej prokuratúre spriechodnením rozhodovania Ústavného súdu SR medzinárodne ukotveným spôsobom, ktorý odobrujú aj autority v oblasti ústavného práva podľa šéfredaktora Plus 7 dní "právnou žumpou", nám nie je celkom jasné. Nehovoriac o tom, že keby takúto agresívnu rétoriku používal predseda vlády, iste by sa stretol s patričným odsúdením zo strany médií, aj týždenníka Plus 7 dní.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

RTVS BODOVALA

RTVS BODOVALA




Naobjektívnejšie spravodajstvo má spomedzi televíznych staníc komerčná TV Markíza. Myslí si to takmer tretina (28,9 percenta) opýtaných v prieskume, ktorý uskutočnila spoločnosť Median SK na vzorke 2194 ľudí vo veku 14 až 79 rokov. Odpovede zbierala od 7. januára do konca marca. Markíza viedla v prieskumoch Medianu aj po minulé roky.
Na otázku spoločnosti "Ktorá televízia má podľa vás najobjektívnejšie spravodajstvo" 21,4 percenta opýtaných si zvolilo TV Joj. Ďalších 16,2 percenta sa priklonilo k spravodajskej TA3 a až štvrtá najobjektívnejšia sa stala verejnoprávna RTVS, na ktorú si v prieskume spomenulo 15,8 percenta respondentov. Inú televíziu uviedlo 4,3 percenta opýtaných. Každý respondent mohol určiť len jednu televíziu, pričom 13,4 percenta respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť.
Terénny zber dát prebiehal náhodným kvótnym výberom v kombinácii s náhodnou prechádzkou. Respondenti odpovedali cez osobné rozhovory či samostatne vypĺňali webdotazník.
TASR informoval riaditeľ spoločnosti Median SK Jindřich Bardon.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Britský komediálny seriál The IT Crowd (2006) sa vráti na obrazovky s poslednou špeciálnou epizódou. V stredu to prostredníctvom Twitteru potvrdil tvorca kultového sitkomu Graham Linehan. Epizóda bude mať 40 minút a diváci sa v nej rozlúčia so štvoricou hlavných hrdinov Royom Trennemanom (Chris O'Dowd), Mauriceom Mossom (Richard Ayoade), Katherine Parkinson (Jen Barber) a Douglasom Reynholmom (Matt Berry) i ďalšími postavami. Zatiaľ poslednú časť seriálu odvysielali 30. júla 2010 a odvtedy sa klebetilo o ďalšej sérii. Tej sa však nakoniec fanúšikovia nedočkajú.
Seriál známy aj pod názvami Ajťáci či Partička IT sa odohráva vo fiktívnej firme Reynholm Industries predovšetkým na IT oddelení, kde pracuje počítačový génius Maurice a lenivý Roy. Ich nadriadenou sa stane Jen, ktorá však o informačných technológiách nič netuší, z čoho vyplynie množstvo humorných situácií. Dôležité úlohy zohrávajú aj šéfovia spoločnosti Denholm Reynholm (Chris Morris) a jeho syn Douglas. Seriál, ktorý v roku 2009 získal televíznu cenu BAFTA v kategórii Najlepšia situačná komédia, mal štyri série, pričom každá mala šesť častí. Jeho tvorca Graham Linehan má na konte aj seriály Black Books (2000-2004) či Father Ted (1995–1998).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Takhle to nikdy nebylo. Šest set tisíc nezaměstnaných, zatímco vláda si žije v luxusu a utácí peníze náš všech za nesmyslné projekty. Je to ostuda. Být mladší, vrátím se do politiky a ty pantáty ze Strakovky vymetu, to mi věřte!"
Milouš Jakeš

"Chcem navrhovateľa charakterizovať ako notorického klamára. Lipšic nebol vyšetrovateľ, nebol prokurátor ani minister vnútra a vyrobil prepis, ktorý neexistuje. Chodil na hokej s mafiánmi, takže musí mať kontakty na mafiu. Ja tvrdím, že má kontakty na kosovsko-albánsku mafiu, lebo ináč, ako mohol prísť k tomu, že existuje Sadiki, keď do spisu nemohol ísť. Urobil taký prepis, ako keby ste urobili z britskej libry falzifikát, kde by ste namiesto britskej kráľovnej dali amerického prezidenta, chýbala by tam vodotlač a rok vydania by bol 2050 a vydávali by ste to za britskú libru. Toto urobil Lipšic, teda prepis, ktorý dátumovo nesedí, a predložil ho do parlamentu."
Štefan Harabin


"Boli sme pripravení, ale vyzeralo to, ako by sme na to neboli pripravení. Začiatok zápasu budeme musieť zmeniť a byť pripravení."
Branislav Mezei

"Jako přímo zvolený prezident nebudu strojem na podpisy. Pokud chcete úředníka, který si navleče klotové rukávy, podepíše příslušné listiny, aniž by je četl, dobře se naobědvá a potom usne, tak jste si měli zvolit někoho jiného."
Miloš Zeman

9. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vo veku 94 rokov zomrela Margaret Ruth Groening, matka tvorcu seriálu Simpsonovci (1989) Matta Groeninga, po ktorej dostala meno postavička Marge Simpsonová. Posledný raz vydýchla 22. apríla v Portlande, zomrela v spánku.
Margaret Groening bola dcérou nórskych emigrantov, ktorí sa stretli na lodi, keď cestovali do Spojených štátov amerických. Za Homera Groeninga, ktorý zomrel v roku 1996, sa podľa jej slov vydala preto, že ju vedel zo všetkých mužov najviac rozosmiať. Matt Groening po ňom pomenoval hlavu rodiny Simpsonovcov a zároveň manžela Marge. Dvojica spolu mala päť detí - Patty, Marka, Matta, Lisu a Maggie.
Simpsonovci sú najdlhšie vysielaným animovaným seriálom v USA a tiež americkým sitkomom s najväčším počtom dielov. Jeho prvá epizóda mala premiéru 17. decembra 1989, postavičky sa však na obrazovke objavili už v roku 1987 v Tracey Ullman Show. Seriál vysielajú vo viac ako 100 krajinách sveta a nadabovaný je viac ako 50 jazykmi. Príbehy Homera, Marge, Lisy, Barta a Maggie získali 27 cien Emmy. Simpsonovci majú od roku 2000 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.


Odvolací súd v Miláne potvrdil v stredu októbrový verdikt pre bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, na základe ktorého si má odsedieť štyri roky za daňové úniky v prípade jeho mediálnej spoločnosti Mediaset. Zároveň nesmie tri toky vykonávať politickú činnosť. Rozsudok však stále nie je právoplatný a 76-ročný mediálny magnát sa teraz odvolá na najvyšší súd. Expremiér všetky obvinenia odmieta.

Prípad sa týka nákupu televíznych a filmových práv pre mediálnu spoločnosť Mediaset koncom 90. rokov minulého storočia. Pozmeňovaním účtovných dokumentov sa spoločnosť podľa prokuratúry vyhla plateniu daní. Mediaset napríklad údajne falšoval ceny za televízne práva, ktoré nakupoval prostredníctvom zahraničných firiem kontrolovaných Berlusconim.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Maďarská mediálna rada potrestala včera denník Magyar Hírlap pokutou vo výške 250.000 forintov (850 eur) za januárový článok obsahujúci nenávistné poznámky na adresu rómskej menšiny.
Mediálna rada dnes uviedla, že denník dostane pokutu, pretože článok napísaný pravicovým novinárom Zsoltom Bayerom porušil pravidlá zakazujúce šírenie prejavov netolerancie a mal diskriminačný obsah, píše agentúra AP.
Bayer 5. januára v súvislosti s trestným činom, ktorý sa stal na Nový rok v Szigethalme a utrpelo pri ňom vážne zranenia niekoľko ľudí, v denníku napísal, že čin spáchali "zbabelé, odporné a škodlivé zvieratá".
V článku konštatoval, že významná časť Rómov nie je schopná spolunažívania. "Táto časť Rómov sú zvieratá a tak sa aj správajú, takéto zvieratá by nemali existovať. To je potrebné vyriešiť - ihneď a akokoľvek," napísal novinár, ktorý je jedným zo zakladateľov Fideszu, organizátorom pochodov na podporu premiéra Viktora Orbána a jeho kabinetu, ale ktorý je aj známy svojimi antisemitskými a protirómskymi postojmi.
Rómovia tvoria zhruba sedem percent desaťmiliónovej populácie Maďarska, píše AP.

Copyright © TASR 2013

Zomrel Bryan Forbes

Zomrel Bryan Forbes




Britský režisér, scenárista, herec a spisovateľ Bryan Forbes, známy predovšetkým klasickým filmovým hororom z roku 1975 Stepfordské paničky, zomrel po dlhej chorobe vo veku 86 rokov. V stredu to oznámila jeho rodina, informovala dnes agentúra DPA.
Ako režisér debutoval Forbes v roku 1961 s filmom Whistle Down the Wind (Hovoriť do vetra), dovtedy pracoval ako herec. Písal tiež scenáre a romány, jeho posledný román The Soldier's Story vyšiel vlani. V roku 1961 bol s filmom The Angry Silence (Hnevlivé ticho), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu Richard Attenborough, nominovaný na Oscara za najlepší pôvodný scenár.
Bryan Forbes patril medzi najvýraznejšie osobnosti britského filmu v povojnovom období. Od roku 1955 bol ženatý s herečkou Nanette Newmanovou, s ktorou mal dve dcéry.
Vlani v júni povedal denníku Daily Mail, že mu v roku 1975 lekári chybne stanovili diagnózu roztrúsenej sklerózy, neskôr priznali, že sa zmýlili. V tom istom rozhovore uviedol, že chce, aby sa naňho spomínalo ako na "človeka, ktorému nestúpla sláva do hlavy", napísala BBC.

Copyright © TASR 2013



TASR NEWS

TASR NEWS




Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Teraz.sk má za sebou ďalší rekordný mesiac. V apríli 2013 portál Teraz.sk podľa AIMmonitora navštívilo 270.090 reálnych užívateľov.
„Sme radi, že aj čísla AIMmonitora, do ktorého sme vstúpili koncom marca, potvrdili, že o rýchle, verejnoprávne a nebulvárne spravodajstvo je medzi ľuďmi obrovský záujem,“ povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Zároveň zdôraznil, že v máji má jeden z najmladších spravodajských portálov na Slovensku ambíciu prekonať 300-tisícovú hranicu reálnych užívateľov.
„Verejne auditovaná návštevnosť nášho portálu Teraz.sk ukázala, že za 13 mesiacov sme vybudovali silný spravodajský web,“ zdôraznil Rezník a dodal, že v návštevnosti nie sú započítané čísla z mobilných aplikácií Teraz.sk, ktoré má stiahnutých viac ako 35.000 užívateľov.
V apríli rástli aj ďalšie projekty TASR – portál Webmagazin.sk a Školský servis.sk. Webmagazín podľa štatistík AIMmonitora zaznamenal 69.322 návštevníkov a Školský servis 36.795 návštevníkov.

Copyright © TASR 2013

Odpísaní dlžníci

Odpísaní dlžníci






Uznesenie Rady RTVS č. 49/2013:



Rada RTVS v zmysle § 13 ods. 1 písm. k) zákona c. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií vyslovuje súhlas s návrhom na odpísanie nasledujúcich pohladávok RTVS:



A. Pohladávky vzniknuté z nezaplatených koncesionárskych poplatkov:


1. Prefa – Konzulta a.s. 52 280,42
2. ELEKTROsenzor, spol. s r.o. 25 891,26
3. AQUAPARKY Slovakia, spol. s r.o. 12 945,63
Spolu 91 117,31

B. Ostatné pohladávky:


1. NOVI, s.r.o. 6 806,76
2. ASSO INTERNATIONAL spol s r.o. 14 021,48
3. IA & IA, spol. s r.o. 9 858,59
4. AKTIMA - DRINKLAND, spol. s r.o. 92 783,25
5. Prosperita Slovenska 50 797,98
6. ROYAL COMPANY-BIOCLINICA s.r.o. 17 242,28
7. Global Mind s.r.o. v likv. 72 369,46
8. Mgr. Ondrej Šúrek – Finance&Media 12 569,54
9. Mikušiak Ján 6 008,58
10. DRUKOS, a.s. 10 042,26
11. CEBO HOLDING SLOVAKIA, a.s. 24 231,56
12. Prvá novinová spoločnosť, a.s. 63 085,05
Spolu 379 816,79

8. 5. 2013

Zomrel Ray Harryhausen

Zomrel Ray Harryhausen

Vo veku 92 rokov zomrel v utorok v Londýne americký priekopník filmových vizuálnych efektov a animátor Ray Harryhausen. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny.
Harryhausen, ktorý sa narodil v americkom Los Angeles a vo filmovom priemysle pracoval viac ako 40 rokov, pomohol vytvoriť rozličné príšery pre filmy ako Jason a Argonauti (1963) či The Beast From 20.000 Fathoms (1953).
"Rayov vplyv na dnešných filmových tvorcov bol obrovský. Velikáni filmu ako Steven Spielberg, James Cameron, Peter Jackson, George Lucas, John Landis a Nick Park ho považujú za osobnosť, ktorá svojím dielom inšpirovala ich vlastnú tvorbu," uvádza sa vo vyhlásení Harryhausenových pozostalých.
Umelec v 40.-80. rokoch minulého storočia stál za viacerými filmami zameranými na špeciálne efekty, vrátane snímok Mighty Joe Young (1949), Tri svety Gullivera (1960), One Million Years B.C. (1966), Sindibád a tigrie oči (1977) či Súboj Titanov (1981).

Copyright © TASR 2013





Diváci píšu

Diváci píšu




Dobry vecer . Pisem vam ohladom organizacie "kniha priani" . Zo zaujmom ako zlepsit visielacie programy , ma uz davnejsie napadol napad .



Zomrel Viliam Marčok

Zomrel Viliam Marčok




Vo veku 78 rokov zomrel v utorok 7. mája významný literárny vedec, teoretik, historik a kritik, univerzitný profesor Viliam Marčok. TASR o tom informoval riaditeľ Slovenského literárneho ústavu MS Miroslav Bielik.
Viliam Marčok patril k najlepším znalcom vývinových ciest slovenskej, ale i svetovej literatúry. V poslednom období erudovane interpretoval postmodernu a v Rozhovoroch s textami prinášal nové pohľady na diela známych autorov. Nezabúdal i na literárnu tvorbu krajanov, osobitne upriamoval pozornosť na hodnoty slovenskej dolnozemskej literatúry a kultúry.
Ako pedagóg uviedol do literatúry mnohých dnešných spisovateľov, redaktorov a interpretov.
Posledná rozlúčka so zosnulým bude 14. mája v krematóriu v Bratislave.

Copyright © TASR 2013

Hore - dole

Hore - dole

Nový sitcom Petra Marcina Hlavne, že sa máme radi...mal minulý týždeň podiel iba 3,6. Včera bol podiel  iba 3, 8 % a sledovalo ho 80 tisíc divákov starších ako 12 rokov .Asi pre veľký úspech RTVS podpísala s NUNEZ NFE zmluvu na výrobu ďalších troch častí v hodnote 87.900,- EUR.

Zábavná relácia Nikto nie je dokonalý včera stratila opäť divákov, 8 tisíc. Reláciu sledovalo 207 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom iba 10,10%

Na križovatke ku RTVS :-)

Na križovatke ku RTVS :-)

7. 5. 2013

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Televízia Markíza dostala dve pokuty spolu vo výške 6 619 eur, aj upozornenie na porušenie zákona. Rozhodla o tom Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Jelčová z Útvaru riaditeľa RVR. Pokutu 3 330 eur dostal vysielateľ Markíza - Slovakia za porušenie týkajúce sa zvukovej intenzity reklamy 11. februára počas programu Harry Potter a väzeň z Azkabanu. Vysielateľ musí zaplatiť aj pokutu 3 319 eur za väčší počet prerušení programu reklamou, než je povolené. Dňa 2. decembra 2012 prerušila televízia štyrikrát program Súmrak nad Sommarholmom zaradením reklamy. Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila televízii Markíza aj ďalšiu sankciu, a to upozornenie na porušenie zákona. Dôvodom je porušenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru. Stalo sa tak 13. septembra 2012 približne o 19:58 odvysielaním príspevku Krátka pamäť Františka Chmelára v programe Športové noviny.

Sankcie RVR uložila aj vysielateľovi Mac TV, ktorý prevádzkuje programovú službu JOJ PLUS. Pokutu päťtisíc eur dostala televízia takisto za počet povolených prerušení programu reklamou, ale aj za vysielací čas vyhradený reklamným šotom, a to 4. novembra 2012, keď bol reklamou dvakrát prerušený druhý 30-minútový časový úsek programu Diamanty sú večné. Rovnako v čase od 16:00 do 17:00 televízia odvysielala reklamné šoty v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút. Ďalšiu pokutu vo výške 700 eur dostal vysielateľ za porušenie ochrany maloletých, tzv. JSO 17. novembra 2012 odvysielaním troch upútaviek na program Česko Slovensko má talent, ktoré neboli označené grafickým symbolom JSO.
Rada pre vysielanie a retransmisiu na dnešnom zasadnutí udelila aj licenciu na regionálne vysielanie televíznych programových služieb televízii Premium a televízii Západ spoločnosti Západoslovenská televízia s r.o. Na lokálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Televízia Trenčianske Teplice udelila licenciu spoločnosti Televízia Trenčianske Teplice s r.o.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


RTVS NEWS

RTVS NEWS

Prvé zápasy hokejových Majstrovstiev sveta 2013 pritiahli nielen k televíznym obrazovkám veľké množstvo divákov. Zápasy našej hokejovej reprezentácie mohli naši diváci sledovať naživo aj na oficiálnom webe hokejových MS prostredníctvom svojich počítačov a mobilných zariadení.
 Oficiálna stránka hokejových majstrovstiev sveta hokej.rtvs.sk zvládla tento divácky nápor a nezaznamenala žiadne vážnejšie problémy napriek tomu, že zápasy sme vysielali aj v HD rozlíšení.
 K dnešnému dňu navštívilo hokejový web RTVS celkovo 234 700 užívateľov, z toho 126 700 unikátnych. Na stránku hokej.rtvs.sk zavítalo doteraz aj 26 160 nadšencov verných mobilným zariadeniam, smartphonom a tabletom.
 Live stream včerajšieho hokejového zápasu slovenského hokejového tímu proti reprezentantom Nemecka si simultánne pozrelo viac ako 23 000 divákov. Najväčší nápor zaznamenal oficiálny hokejový web okolo 15:00, kedy sme na stránke dokázali bez väčších ťažkostí obslúžiť viac ako 60 000 požiadaviek od užívateľov.
 

Zomrel Július Kubík

Zomrel Július Kubík


Novinár a bývalý prezidentský kandidát Július Kubík zomrel 6. mája vo veku 73 rokov. Pre TASR to potvrdili z oddelenia súdneho lekárstva v popradskej nemocnici.
Presvedčený antikomunista Kubík sa narodil vo Svite, v roku 1968 emigroval a žil vo Švajčiarsku. Po páde komunizmu prispieval do viacerých slovenských médií, okrem iného pôsobil ako dopisovateľ TASR pri OSN v Ženeve.
V roku 2009 kandidoval na funkciu slovenského prezidenta. Pochovajú ho 9. mája napoludnie na popradskom cintoríne.

Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Katolícka Televízia LUX si v týchto dňoch pripomenula 5. výročie svojej existencie. Pri tejto príležitosti priniesla svojim divákom v priamom prenose sv. omšu z televíznej kaplnky ako poďakovanie za päť rokov existencie, informovala dnes Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
Hlavným celebrantom omše bol predseda Rady pre spoločenské komunikačné prostriedky KBS, bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. Spolu s ním koncelebrovali predseda televíznej rady Mons. Tibor Hajdu, riaditeľ TV LUX Ján Buc a dramaturg Juraj Drobný.
Slovenská katolícka televízia TV LUX začala vysielať v roku 2008 prostredníctvom satelitu a káblovej televízie. V súčasnosti vysiela cez satelity Thor 6 a Astra 38, prostredníctvom terestriálneho digitálneho vysielania, káblových operátorov a internetu. Jej cieľom je budovať na Slovensku televíznu alternatívu, prostriedok šírenia pokoja, povzbudenia a hodnôt, uviedla TK KBS.

Copyright © TASR 2013

JOJ NEWS

JOJ NEWS

 




Reality šou Vyvolení, ktorá sa po prvý raz objavila vo vysielaní televízie Joj na jeseň 2005, sa vráti na televízne obrazovky v novej podobe. Vyvolení - Dom snov je licencovaná šou, ktorá vychádza z pôvodného úspešného formátu, súťažiacich však z vily presúva do reálneho domu, ktorý je zároveň hlavnou výhrou pre víťaza.
Štrnásť finalistov to však nebude mať jednoduché, svoj "dom snov" si totiž budú musieť svojpomocne zrekonštruovať. Na rozdiel od pôvodných sérií Vyvolených, v ktorých mohli diváci a diváčky sledovať len vzťahy a charaktery súťažiacich, ktorých úlohou bolo prežiť a vydržať, v novej sérii pôjde o viac. Prácou budú musieť dokázať, že zvládnu aj ťažkú manuálnu aj organizačnú prácu, technické zručnosti, dokážu riadiť, rozhodovať, komunikovať a dokážu do spoločného projektu presadiť svoje videnie a robiť veci tak, aby výsledný stav domu čo najviac uspokojil ich predstavy.
"Na slovenské obrazovky sme sa rozhodli vrátiť šou, ktorá má svoje meno a ktorá patrila k tomu absolútne najúspešnejšiemu v rámci formátov reality šou. Našim divákom Vyvolených prinesieme v novej podobe, ktorá bude mať premiéru práve na našich obrazovkách," povedal generálny riaditeľ TV Joj František Borovský.
V týchto dňoch spustila televízia nábor do novej reality šou. Prihlásiť sa môže každý vo veku nad 18 rokov prostredníctvom internetovej stránky vyvoleni.joj.sk, e-mailom alebo zaslaním prihlášky poštou.
Informácie agentúre SITA poskytol vedúci PR TV Joj Jozef Gogola.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS


1.MS v hokeji 2013 – zápasy – Jednotka ; 2. MS v hokeji 2013 – zápasy – Jednotka ; 3. Búrlivé víno- Markíza ; 4. Televízne noviny- Markíza ; 5. Modré z neba- Markíza ; 6. Presilovka – Jednotka ; 7. Mimoriadne správy- Jednotka ; 8. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 9. Počasie- Markíza ; 10. Superstar- Markíza ; 11. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 12. MS v hokeji 2013 - zápasy- Jednotka ; 13. Šport – TV JOJ ; 14. KRIMI –TV JOJ ;15. KENO 10, Loto, Joker- Markíza ;

6. 5. 2013

Hospodárske noviny opätovne zverejnili nepravdivé informácie

Hospodárske noviny opätovne zverejnili

nepravdivé informácie




Hospodárske noviny dňa 6.5.2013 uviedli v článkoch redaktora Vladimíra Turanského „Na daniarov poslal exekúciu“ a „Kvôli chybe daniarov mi zablokovali účty“ neoverené informácie.

Ad: Článok „Kvôli chybe daniarov mi zablokovali účty.“

Finančná správa vyzvala redaktora, aby uviedol názov daňového subjektu, aby bolo možné overiť, či informácie, ktorými disponuje, sú korektné. Keďže redaktor nereagoval, mohla finančná správa odpovedať len všeobecným vyjadrením a poskytla nasledovné stanovisko: Nepoznáme tento prípad a preto sa nemôžeme vyjadriť k tomu, či sú Vaše informácie korektné. Daňový úrad štandardne postupuje tak, že vyzýva DS na zaplatenie nedoplatku, telefonicky aj písomne. Ak subjekt komunikuje, má minimálne 2 mesiace (maximálne 73 dní) na to, aby svoje záväzky uhradil“. Redakcia napriek tomu nemala záujem ďalej zisťovať, či sú jej informácie pravdivé a uviedla len upravené vyhlásenie FS.

Ad: Článok „Na daniarov poslal exekúciu“

Redaktor nemal snahu o overenie svojich informácií, ktoré mu poskytol podnikateľ.

Výrok: „Daniari totiž naťahovali čas, a tak som dal návrh na exekúciu, vysvetlil. Keď sa o nej riaditeľstvo dozvedelo, súdne trovy zaplatilo.“

Táto informácia nie je pravdivá. FS zaplatila súdne trovy ešte pred obdŕžaním oznámenia o exekúcii.

FS protestuje proti snahám denníka HN kriminalizovať a spochybňovať jej pracovníkov, ktorí si plnia povinnosti vyplývajúce zo zákona. Úlohou FS je výber a správa daní, ciel. Zamestnanci finančnej správy svojou odbornosťou zabezpečujú, aby podvodníci nemohli profitovať na úkor občanov SR, ktorí si poctivo platia dane. Robia tak často v mimoriadne ťažkých podmienkach, keď musia čeliť vyhrážkam a útokom niektorých „podnikateľov“.

Ad: Rozhovor „Ak príde advokát, úradník vie, že je zle.“

Ukážkou neprofesionality redaktorov denníka HN je aj rozhovor T. Rundesovej „Ak príde advokát, úradník vie, že je zle“ s Dominikom Okenicom. Pán advokát na otázku (či skôr konštatovanie) redaktorky: „Zaujatosť možno chápať tak, že nemusí v nej byť osobný záujem úradníka, môže ísť aj o príkaz zhora. Napríklad, keď si štát vybavuje účty s nepohodlnými podnikateľmi“ odpovedal: “Iste, nechcem povedať, že je to bežná prax, ale také veci sa stávajú. Musím však povedať, že zo svojej praxe takúto skúsenosť nemám“. Pán advokát neoprávnene a bez dôkazov obvinil pracovníkov finančnej správy.

Finančná správa nie je oprávnená poskytnúť detaily konkrétneho prípadu nakoľko je viazaná daňovým tajomstvom. To znamená, že redaktor pracuje iba s informáciami jednej strany. Tie nemusia a v prípade HN často ani nie sú pravdivé, kompletné a správne. Nezriedka má redaktor informácie od nespokojného podnikateľa, ktorý podlieha kontrole a takýmto spôsobom deklaruje svoj postoj s cieľom dosiahnuť dobrý výsledok. Finančná správa nebude podliehať tlaku médií a osobám, ktoré im podsúvajú zavádzajúce a tendenčné informácie a bude pokračovať v odhaľovaní daňových podvodov podnikateľov, ktorých jedinou podnikateľskou aktivitou sú často práve daňové podvody.

Novinár si má overovať zdroj informácií, s ktorými pracuje a mal by ich mať potvrdené z minimálne dvoch nezávislých strán. Ak tak nerobí, jeho články sa stávajú neobjektívnymi a tendenčnými. Finančná správa veľmi ochotne poskytne informácie ku konkrétnym prípadom, redaktor však musí disponovať jednoznačným a overeným vzdaním sa daňového tajomstva subjektu, ktorý má byť v článku spomenutý. Obe zúčastnené strany tak budú mať rovnaké šance na argumenty a zdôvodnenia. Doteraz sa tak zo strany Hospodárskych novín nestalo a pokračujú v publikovaní jednostranných tvrdení.

Mimoriadna zmena programu na Dvojke

Mimoriadna zmena

 programu na Dvojke


Dvojka dnes večer mimoriadne zmení program a o 23.30 odvysiela film Slepý Geronimo a jeho brat (k úmrtiu herca, hudobného skladateľa a pedagóga Petra Mankoveckého).
INFO o programe:
Videofilm (Slovensko, 1993, 65 min.) o ťažko skúšanej bratskej láske nakrútený podľa novely Arthura Schnitzlera.
Réžia: Martin Huba
Herci: Peter Mankovecký, Vladimír Hajdu, Gabriela Dzuríková, Matej Landl, Karel Spišák


Denník Sme opätovne klame a zavádza

Denník Sme opätovne klame
a zavádza 



 Najvyšší súd Slovenskej republiky postupoval pri opatreniach k rozvrhu práce vždy v súlade so zákonom a nálezmi Ústavného súdu SR. "Napríklad v kauze Duckého zmenky som postupoval rovnako ako bývalý podpredseda Juraj Majchrák, ktorému jeho postup odobril aj ústavný súd. Za rovnaký postup ma však Aliancia fair play prenasleduje trestnými oznámeniami. Tento vykonštruovaný prípad storočia preveruje generálna prokuratúra už tri roky. Osobne nemám čo skrývať," uviedol predseda NS SR Štefan Harabin.
Preto dnešný článok denníka Sme pod názvom "Zmeny rozvrhu práce sudcov boli podozrivé aj u Harabina" je neobjektívny, tendenčný a založený na klamstvách a polopravdách. "Všetky zmeny rozvrhu práce viedli k zrýchleniu súdneho konania a okrem iného veľké miliardové spory sa úspešne skončili pre štát, ktorý nemusel platiť miliardy schránkovým firmám. Zrejme práve toto vadí pochybným mimovládnym organizáciám a ich sponzorským špekulantom, ako aj denníku Sme." uzavrel Harabin.
Zmeny rozvrhu práce sú opatrením na zrýchlenie súdneho konania. Sú bežné napríklad aj v Českej republike, kde môže predseda súdu podľa počtu vecí, sudcov prekladať v rámci kolégií. V súčasnosti sú súdy zahltené exekúciami, preto predsedovia súdov vrátane Štefana Harabina musia robiť okamžite viaceré zmeny v rozvrhoch práce, ktoré sa dotknú aj iných ako exekučných prípadov. To je skutočný dôvod existencie dodatkov k rozvrhu práce a opatrení predsedu.
Predsedovia okresných a krajských súdov urobia ročne niekoľko stoviek dodatkov k rozvrhom práce. Dôvodom je napríklad rovnomerné zaťaženie, aby súdne konania netrvali príliš dlho. Nie je možné totiž nechať situáciu tak, ak jeden napríklad obchodný sudca má pridelených 1400 spisov a druhý jeho kolega na tom istom súde iba 600.
Práve na základe zmien v rozvrhoch práce došlo počas pôsobenia Heleny Kožíkovej k radikálnemu zníženiu počtu starých prípadov na Okresnom súde Bratislava I. Kožíková zistila okrem iného vážne pochybenia v zapisovaní podaní v elektronickom formáte, kedy štát prišiel na poplatkoch o státisíce korún. Tieto podania sa vôbec nezapisovali do registra na základe pokynov z rezortu spravodlivosti, keď na jeho čele stála Lucia Žitňanská.

BTW Plus Production



Návrh na odpis pohladávok RTVS:



R. Doehring odprezentovala predložený materiál.
P. Cverha, vedúci Odboru právneho RTVS, uviedol podrobnosti k jednotlivým položkám.
M. Jesenko sa spýtal, preco sú tam zaradené aj veci, kde ešte prebiehajú konkurzy. Spýtal
sa, ci predmetné firmy ešte existujú.
P. Cverha odpovedal, že niektoré spolocnosti ešte existujú, sú aj také, kde exekútor
skonštatoval, že v nich nie je dostatok majetku. Považuje za nehospodárne evidovat také
pohladávky, pri ktorých je návratnost prakticky nemožná.
M. Jesenko sa spýtal na spolocnost Plus Productions, kde posledná splatnost pohladávky
RTVS bola k 30.1.2012.
P. Cverha vysvetlil, že pri tejto spolocnosti bolo pri dvoch exekucných konaniach
vyhodnotené, že tam nie je dostatok majetku.
M. Kákoš uviedol, že z tohto vyplýva, že táto spolocnost má nesplatené pohladávky z rokov
2006, 2007, 2008, 2009 a ešte v roku 2012 s nimi bola uzatvorená zmluva na nejakú dalšiu
spoluprácu.
I. Gallo vyhlásil 30 minútovú prestávku na obed, pocas ktorej manažment zabezpecí viac
informácií.
P. Cverha po prestávke informoval o podrobnostiach pohladávok voci Plus Production.
Skonštatoval, že dvaja exekútori sa zhodli na tom, že predmetná spolocnost nemá majetok,
ktorý by mohol byt exekvovaný a ani dostacujúci na úhradu trov exekúcie.
M. Jesenko upozornil, že predmetná spolocnost prevádzkuje eshop a predáva tam napríklad
„Bambulku“.
P. Cverha uviedol, že na základe toho nemožno konštatovat, že spolocnost má nejaký
majetok.
M. Jesenko sa spýtal, ci je RTVS v súcasnosti v nejakom zmluvnom vztahu s touto
spolocnostou.
P. Cverha odpovedal, že v roku 2010 bolo odstúpené od zmluvy.
M. Jesenko sa spýtal, že na základe coho potom ponúkajú tovar, na ktorý má RTVS
autorské práva.
V. Mika povedal, že RTVS bude musiet v tejto veci predmetnú spolocnost žalovat.
Clenovia Rady RTVS sa dohodli, že schvália predložený odpis pohladávok, okrem tých,
ktoré sa týkajú spolocnosti Plus Production.

Zo Zápisu c. 5/4/2013 z riadneho rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska
25. apríla 2013


Zomrel Peter Mankovecký

Zomrel Peter Mankovecký

 


Včera vo veku 44 rokov tragicky zahynul herec Peter Mankovecký.
Peter Mankovecký hral napríklad v televíznom fime Tajomstvá pod viečkami, Slepý Geronimo a jeho brat Zurvalec, Hra o láske a smrti, Advent ,či Konečná stanica. Hral aj vo filme Fontána pre Zuzanu 2.
Zložil hudbu ku titulom ako Pod hladinou, Konečná stanica, Slepý Geronimo a jeho brat.

 

LOZ sa urazila

LOZ sa urazila

 

 Vážená novinárska obec,

chceli by sme vás informovať, že sme dnes zaslali Ministerstvu zdravotníctva SR list, v ktorom vyjadrujeme rozhorčenie nad vyjadreniami hovorkyne ministerstva Zuzany Čižmárikovej odvysielané v spravodajskej relácii televízie JOJ dňa 25. apríla 2013, ako aj nad jej stanoviskom poskytnutom tlačovej agentúre SITA.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková svojimi vyjadreniami zavádzala verejnosť, keď sa snažila navodiť dojem, že podobné protesty, aké sa udiali koncom roku 2011 na Slovensku, nemajú v Európe obdobu. Pravdou je, že podobné protesty, možno v ešte radikálnejšej podobe, sa udiali v nedávnej minulosti aj vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii. Podobnú situáciu s výpoveďami lekárov zažilo aj Česko, kde však boli politici prezieravejší ako u nás a dohodli sa s lekármi skôr, ako im skončili výpovedné lehoty.

Okrem iného ďalej Z. Čižmáriková podľa medializovaných informácií tvrdila, že lekári na prelome novembra a decembra 2011 odišli z nemocníc zo dňa na deň. Toto tvrdenie predstavuje hrubé zavádzanie verejnosti a prekrúcanie nedávnej minulosti. Pravdou je, že lekárom začiatkom decembra 2011 uplynula dvojmesačná výpovedná lehota, ktorá mala predstavovať komfortne dlhý čas na vyjednávania Lekárskeho odborového združenia s vládou. Pripomíname, že ešte pred vypovedaním pracovných zmlúv sme sa snažili 7 mesiacov rokovať. Vláda SR sa namiesto apelov LOZ, že treba minimálne v priebehu týchto dvoch mesiacov zodpovedne rokovať a dohodnúť sa, lebo sa krajina od začiatku decembra 2011 dostane do vážnych problémov, spoliehala na plán B vtedajšieho ministra zdravotníctva I. Uhliarik. Ako dobre vieme, išlo o politický ťah a bluf ministra Uhliarika voči občanom, ale aj ostatným členom vlády, ktorý viedol k podceneniu situácie zo strany vlády SR a následne ku kríze v slovenskom zdravotníctve.

Úplne zavádzajúce je tvrdenie, ktoré zrejme vzťahujú k nemocnici v Žiline, že 130 lekárov zo dňa na deň vypovedalo služby a neprišlo do práce v službách. Všetci lekári s výnimkou prepustených, podľa pána riaditeľa, tzv. „nadbytočných“ lekárov nastúpilo riadne do služieb, hoci nemalo uzatvorené riadne zmluvy o pohotovostiach, napriek tomu, že sme o tejto situácii Ministerstvo zdravotníctva vopred niekoľko mesiacov informovali. Pripomíname, že za týchto „nadbytočných“ lekárov muselo MZ SR a Ministerstvo obrany SR povolať vojenských lekárov.

Keďže nepodložené vyjadrenia hovorkyňe ministerstva zdravotníctva Z. Čižmárikovej považujeme za urážku na cti žilinských lekárov, celého lekárskeho stavu na Slovensku, ako aj Lekárskeho odborového združenia, v lehote 5 dní od doručenia listu žiadame od ministerstva zdravotníctva verejné ospravedlnenie sa v médiách, v ktorých boli nepravdivé informácie vyslovené.

V prípade, že sa Ministerstvo zdravotníctva SR verejne neospravedlní, zvážime možné právne kroky pre ochranu dobrého mena Lekárskeho odborového združenia, ako aj lekárov v Žiline.

MUDr. Peter Visolajský,
Predseda Lekárskeho odborového združenia


Dážď na prvého mája – úrodný rok

Dážď na prvého mája – úrodný rok 
 

Jednotka výborne.
Dvojka horšie.
Spolu  15,38 %. Hokej zaberá

Markíza  horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  o chĺpoček lepšie.
FOOOR horšie.

JOJ zase horšie.
JOJ PLUS  o chlp horši.

TA 3 o chĺpoček lepšie. 

Jednotka - 11.07 % ;
Dvojka - 4.31 % ;
Markíza - 23.03 % ;
TV DOMA - 5.62 % ;
DAJTO- 2.85%
FOOOR- 0,77 %
TV JOJ – 17.17 % ;
JOJ PLUS- 4.06 % ;
WAU -0,56 % ;
TA 3 - 1.67 %

5. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Islandská post-rocková formácia Sigur Rós bude hosťovať v poslednej epizóde 24. sezóny animovaného seriálu Simpsonovci (1989). V diele, ktorý má názov The Saga of Carl Carlson, sa Homerov kolega Carl vyberie na rodný Island. Záver aktuálnej série, ku ktorému Sigur Rós tiež zložili hudbu, televízia Fox odvysiela 19. mája. V obľúbenom seriáli sa v minulosti objavili také hudobné hviezdy ako Tom Waits, Daft Punk, Smashing Pumpkins, The White Stripes, Red Hot Chili Peppers, U2, Lady Gaga, Sonic Youth alebo The Decemberists.
Sigur Rós združení okolo frontmana Jóna “Jónsiho” Birgissona sa na scéne pohybujú od roku 1994. Ich hudba obsahuje prvky ambientu a minimalizmu, charakteristická je pre nich melodickosť, hranie na gitare pomocou sláčika či falzet speváka. Na konte majú šesť štúdiových albumov - Von (1997), Ágaeis byrjun (1999), ( ) (2002), Takk... (2005), Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008) a Valtari (2012). K poslednej menovanej nahrávke vzniklo viacero krátkych filmov, v jednom z nich si zahral aj známy americký herec Shia LaBeouf. Séria Valtari Mystery Film je po hudobno-dokumentárnych filmoch Heima (2007) a Inni (2011) ďalším filmovým experimentom tejto skupiny. Už 17. júna vydajú novú štúdiovku Kveikur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Hokej demoluje

Hokej demoluje




Jednotka 17,4 %

Dvojka 9,2 %

Markíza 15,7 %

TV JOJ 10,8 %

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

 




V relácii TA 3 V Politike TA3  v nedeľu o 11:00. Budú dominovať tieto témy :
1. Zmena zákona o Ústavnom súde SR a jej dôsledky
2. Ďalší postup vlády v otázke generálneho prokurátora
3. Otázniky okolo verejných obstarávaní

Hostia:

Robert Kaliňák (Smer-SD), podpredseda vlády a minister vnútra SR
Radoslav Procházka (nezávislý), poslanec NR SR

Do diskusie sa zapojí aj bývalý sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec.  



  

Témami najbližšieho vydania diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 s moderátorkou Martou Jančkárovou v nedeľu 5. mája 2013 o 11.55 na Jednotke budú:
- Patová situácia na Ústavnom súde SR – aké je riešenie?
- (ne)dohoda opozície na kandidátovi na predsedu NKÚ
Hosťami programu budú predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR, Gábor Gál (Most-Híd).
   
 

 Hosťami Zlatice Puškárovej v relácii Na telo, ktorú televízia Markíza odvysiela v nedeľu 5. mája 2013 o 13:00, budú: minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák a poslanec NR SR Radoslav Procházka.
Témy: 1) Voľba generálneho prokurátora a zmena pravidiel v konaní na Ústavnom súde SR.
2) Tendre na ministerstve vnútra.