12. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 
Zosnulý britský moderátor BBC Jimmy Savile počas 54 rokov sexuálne zneužil stovky detí a mladistvých - spáchal 214 trestných činov, z toho 34 znásilnení. Najstaršia z obetí mala 47 a najmladšia iba osem rokov, 73 percent obetí bolo mladších než 18 rokov a 82 percent bolo ženského pohlavia. Vyplýva to zo súhrnnej 30-stranovej správy z policajného vyšetrovania, o ktorého výsledkoch dnes informovala agentúra Reuters.
Policajný veliteľ Peter Spindler povedal dnes reportérom v Londýne, že Savilov "odtlačok bol široký, bezohľadný a oportunistický".
Kriminalisti uviedli, že Savile páchal svoju trestnú činnosť na pôde BBC a v nemocniciach, ktoré navštevoval v rámci charitatívnej činnosti. Podľa polície zneužíval v rokoch 1965 až 1995 dievčatá aj chlapcov v 14 zdravotníckych zariadeniach a jednom hospici, ktorým sponzorsky pomáhal.
Savila, jednu z najväčších britských moderátorských hviezd 70. a 80. rokov, povýšila za jeho charitatívnu prácu kráľovná Alžbety II. do šľachtického stavu. Zomrel v roku 2011 vo veku 84 rokov.
Polícia začala vyšetrovanie pred troma mesiacmi, po tom, ako sa o jeho sexuálnych útokoch zmienil televízny dokument. Prvý zdokumentovaný útok spáchal v roku 1955 v severoanglickom Manchestri a posledný v roku 2009, uvádza správa. V BBC sexuálne zneužíval svoje obete od roku 1965 až do roku 2006, keď k nemu došlo pri poslednom nahrávaní obľúbenej týždennej hitparády Top of the Pops.
"Teraz je jasné, že Savile ... využíval svoje postavenie celebrity a zbierania financií na charitatívne projekty, aby získal nekontrolovaný prístup k zraniteľným ľuďom počas šiestich desaťročí," citoval Reuters policajnú správu.
Odhalenia o Savilovi vyvolali v BBC chaos a viedli k rezignácii generálneho riaditeľa verejnoprávneho média, ktorý stál na jeho čele iba 54 dní. Prípad Savila vyšetrujú okrem polície a prokuratúry aj ministerstvo zdravotníctva a BBC.
Copyright © TASR 2012
Spoločnosť Google bude musieť zmeniť spôsob, akým v Európe prezentuje výsledky internetového vyhľadávania. V opačnom prípade jej hrozí pokuta za "odkláňanie spotrebiteľov" na svoje vlastné produkty. Povedal to v piatok denníku Financial Times eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia a dodal, že chce zabrániť Googlu v úmyselnom ovplyvňovaní spotrebiteľskej voľby a bránení konkurentom v podnikaní. EÚ internetovému gigantovi 18. decembra dala ultimátum, podľa ktorého musí do mesiaca prísť s detailným návrhom riešenia situácie.
"Vyšetrovanie stále pokračuje, ale ja som presvedčený, že spotrebiteľov odkláňajú. Speňažujú silnú pozíciu, ktorú majú na trhu internetového vyhľadávania a nejde tu len o dominantnú pozíciu, ale myslím si - obávam sa - že ide o zneužívanie dominantnej pozície," vyhlásil Almunia, reagujúc na spôsob, akým vyhľadávač Google preferuje produkty vlastnej spoločnosti a svoju službu vertikálneho vyhľadávania. Obava sa pritom týka "spôsobu, akým prezentujú vlastné služby", nie "algoritmu", ktorý je tajnou základnou zložkou vyhľadávacej služby, dodal eurokomisár.
Pozícia EÚ je pritom v ostrom kontraste s regulačnými orgánmi v USA, ktoré minulý týždeň ukončili vyšetrovanie spoločnosti Google a vyhlásili, že spoločnosť nemanipuluje výsledky svojho vyhľadávania tak, aby znevýhodnila konkurentov. EÚ má v tomto prípade výnimočne iný názor, pretože európske právne definície zneužívania dominantného postavenia sú iné, reagoval Almunia a dodal, že Google má v Európe tiež výrazne silnejšie postavenie, keďže spracúva viac ako 90 percent všetkých internetových vyhľadávaní.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

TO JE TV !

TO JE TV !



11. 1. 2013

Zomrel Michael Hofbauer

Zomrel Michael Hofbauer
 

Po dlhej chorobe zomrela vo štvrtok vo veku 49 rokov bývalá detská herecká hviezda Michal Hofbauer. Bol známy hlavne z filmu Lucie, postrach ulice a taktiež zo série detských filmov o Panu Tau. Informáciu potvrdila novinkám Marie Fianová z TV Nova. Herec trpel rakovinou.
Hofbauera objavil pre film na základnej škole režisér Zdeněk Zelenka, keď hľadal predstaviteľa pre film Páni kluci. Ešte pred tým sa krátko objavil v seriáli Pan Tau. Potom natočil desiatky ďalších filmov a väčšinou hrával zlé, neobľúbené chlapcov.
Zahral si vo filmoch Brontosaurus či Zakázaný výlet, v dvoch filmoch s Panom Tau a vo slávnych rodinných komédiách Lucie, postrach ulice a ... a zase ta Lucie.
Menej známe sú filmy Hej, on letí, Profesori za školou a Tajomstvo prúteného košíka.
Jeho posledný rolí bol Rocky v seriáli Ulica.


Zdroj: Novinky.cz

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký novinár Paul Salopek, dvojnásobný nositeľ Pulitzerovej ceny, sa dnes vydal na dlhý peší pochod z Etiópie do Čile, ktorý mu bude trvať sedem rokov. Cieľom jeho výpravy je vydať sa po stopách prvej migračnej vlny v dejinách ľudstva z Afriky na opačný koniec sveta, informovala agentúra AP.
Salopek začal svoju púť v istej etiópskej dedine a pred sebou má 34.000 kilometrov. Na svojej ceste prekročí približne 30 štátnych hraníc a stretne sa s veľkým množstvom národov a etnických skupín, pričom sa bude musieť konfrontovať s ich rozličnými kultúrami.
Púť z Etiópie do Čile, ktorá našim predkom trvala asi 50.000 rokov, sa nazýva "Von z raja" a sponzorujú ju časopis National Geographic, Nadácia Johna a Jamesa Knightovcov a Pulitzerove centrum pre krízové spravodajstvo.
Salopek počas svojej cesty plánuje ročne napísať jeden obsiahly článok, pričom bude poskytovať aj priebežné aktualizácie. Podľa internetového portálu Npr.org jeho cesta povedie z Afriky cez Blízky východ a Áziu na Aljašku, následne cez oba americké svetadiely až na južný cíp Čile.


Český hudobný publicista a kritik Jiří Černý, ktorý svojho času pomohol dostať sa do československého éteru napríklad Karlovi Krylovi a na začiatku normalizácie musel niekdajší Československý rozhlas opustiť, je bohatší o ďalšiu nepríjemnú skúsenosť.

Mužovi, ktorý v predvolebnom klipe podporil pred prezidentskými voľbami súčasného šéfa českej diplomacie Karla Schwarzenberga, totiž verejnoprávny Český rozhlas kvôli tomu dočasne zrušil vysielanie jeho relácie Klub osamelých sŕdc seržanta Peppera. V zdôvodnení uviedol, že Černý nerešpektoval kódex, zakazujúci redaktorom politické angažovanie sa.
Aj na Slovensku známy publicista však verdikt vedenia rozhlasu vníma ako útok na svoje občianske práva.
"Dlhší čas viem, že v akomkoľvek predvolebnom vysielaní sa nesmieme zmieniť o žiadnom kandidátovi a samozrejme som to rešpektoval. Že by som sa však ako externista nesmel pri svojej mimorozhlasovej verejnej práci zúčastniť na predvolebných kampaniach, to odmietam a vidím v tom porušenie svojich občianskych práv," cituje internetový portál lidovky.cz z listu, ktorý publicista adresoval generálnemu riaditeľovi Českého rozhlasu Petrovi Duhanovi.
Zástupca šéfredaktora Čro2 Martin Jonák odmieta, že by išlo o trestanie Černého za podporu Karla Schwarzenberga. "Kódex je platný pre všetkých redaktorov, aj tých externých. Pokiaľ verejne podporujú nejakého kandidáta, po obdobie kampane neúčinkujú na mikrofón. Pán Černý nie je jediný, komu bola zrušená relácia. Len čo sa prezidentská kampaň skončí, Černého reláciu do programu opäť zaradíme," dodal Jonák.



Neznámi páchatelia použili v noci nadnes plynové fľaše pri útokoch na domy piatich gréckych novinárov, informovala tlačová agentúra DPA.
Pri výbuchoch nikto neutrpel zranenia. Plynové fľaše explodovali pri vchodoch domov a vznikli len malé hmotné škody. Dvaja z novinárov pracujú pre súkromné televízie, jeden v gréckej štátnej tlačovej agentúre a dvaja ďalší v štátnom rozhlase a televízii.
K útokom voči novinárom sa predbežne nikto neprihlásil. Grécka polícia ale predpokladá, že za týmito akciami sú autonómne ľavicové zoskupenia.


Vodič autobusu, v ktorom skupina útočníkov v indickom Naí Dillí brutálne znásilnila a zbila študentku medicíny, pred tromi rokmi vystupoval v televíznej šou moderovanej bývalou policajnou dôstojníčkou. Program bol zameraný na pomoc pri riešení sporov medzi ľuďmi mimosúdnou cestou.
Rám Singh sa prostredníctvom šou Tvoj súd snažil od svojho zamestnávateľa získať kompenzáciu za zranenia, ktoré utrpel pri havárii autobusu.
V tejto epizóde, ktorá je prístupná aj na YouTube, zamestnávateľ jeho požiadavky odmietol a podľa moderátorky Kiran Bedi to bol jeden z mála prípadov, keď sporiace sa strany nedospeli k zmieru. Podľa jej názoru Singh nebol v práve.
Bedi si ďalej v rozhovore pre agentúru Reuters spomenula, že Singh sa snažil vydierať svojho zamestnávateľa a "hrať na city". Zamestnávateľ ho však obvinil z nedbalosti a nerozvážnej jazdy pod vplyvom alkoholu.
Nemenovaný policajný dôstojník z Naí Dillí potvrdil, že na nahrávke šou je Singh, ktorý v tom čase nemal žiadny záznam v registri trestov. Ako pripomína Reuters, jeho právnik očakáva, že v kauze brutálneho znásilnenia a zbitia s následkom smrti v prípade študentky medicíny bude súdom zbavený viny pre chyby vo vyšetrovaní a nedostatok dôkazov.
Znásilnenie 23-ročnej ženy v indickom hlavnom meste Naí Dillí v polovici decembra vyvolalo všeobecný hnev a protesty verejnosti. Žena podľahla ťažkým zraneniam 29. decembra po prevoze do špecializovanej nemocnice v Singapure.
Päť mužov obvinili z únosu, znásilnenia a vraždy. Šiesty podozrivý je neplnoletý a podľa očakávania budú proti nemu vznesené iné, samostatné obvinenia. Traja z piatich obvinených však tvrdia, že ich počas policajného vypočúvania mučili a k vine sa nepriznajú. Prokuratúra informovala, že dôkazovým materiálom je DNA a tá potvrdila účasť obvinených na zločine. Ak ich usvedčia a odsúdia, hrozí im trest smrti.

Copyright © TASR 2012



Americká speváčka Britney Spears sa údajne rozhodla ukončiť svoje pôsobenie v americkej verzii súťaže The X Factor. Portál TMZ.com totiž na základe informácií od spoľahlivých zdrojov tvrdí, že pred úlohou porotkyne a mentorky uprednostnila nahrávanie nového albumu. S ôsmou štúdiovkou jej pomáha hudobník Will.i.am či producent Hit-Boy, ktorý spolupracoval s interpretmi ako Kanye West, Jay-Z, Beyoncé, Nicki Minaj či Justin Bieber. "Britney zbožňuje Simona (Cowella, pozn. SITA) a má rada Demi Lovato, no najdôležitejšia je pre ňu hudba," povedal pre TMZ jeden zo zdrojov. Po vydaní albumu vraj plánuje koncertné turné.
The X Factor je súťaž, do ktorej sa môžu zapojiť jednotlivci, ale aj spevácke skupiny v akomkoľvek veku. Súťažiacich, ktorí postúpia z kastingov, rozdelia do štyroch rôznych skupín podľa pohlavia či veku. Každá skupina dostane svojho mentora (jedného z porotcov), ktorý ich sprevádza celou súťažou. V prvom ročníku americkej verzie ako porotcovia pôsobili Simon Cowell, Paula Abdul, Nicole Scherzinger a L.A. Reid. Vyhrala ho 19-ročná Melanie Amaro, ktorej mentorom bol Cowell. V druhom ročníku Abdul a Scherzinger nahradili Britney Spears a Demi Lovato. Víťazom sa stal 37-ročný Tate Stevens, jeho mentorom bol L.A. Reid. Aj ten sa v ďalšom ročníku rozhodol prenechať porotcovskú stoličku niekomu inému.
Tridsaťjedenročná Spears sa na celom svete preslávila po vydaní svojho debutového albumu ...Baby One More Time (1999). Nasledovala nahrávka Oops!... I Did It Again (2000), po ktorej ju v médiách začali prezývať popová princezná. Nasledovali albumy Britney (2001), In the Zone (2003), Blackout (2007), Circus (2008) a Femme Fatale (2011), pričom všetky okrem Blackout zabodovali na prvom mieste amerického albumového rebríčka Billboard 200. Na konte má hity ako ...Baby One More Time, (You Drive Me) Crazy, Oops!... I Did It Again, Lucky, Stronger, Me Against the Music, Toxic, Everytime, Piece of Me, Gimme More, Womanizer, Hold It Against Me alebo Till the World Ends. Jej súkromný život v minulosti pravidelne napĺňal titulné strany bulvárnych médií, má za sebou rozvod, boj o opatrovníctvo dvoch detí i niekoľkotýždňovú odvykaciu liečbu. V súčasnosti najlepšie zarábajúca speváčka na svete je zasnúbená so svojím bývalým agentom Jasonom Trawickom.

Americký herec Charlie Sheen zaplatí pohreb paparazza, ktorého zrazilo auto, keď fotografoval Ferrari kanadského speváka Justina Biebera. Rodine 29-ročného Chrisa Guerru dal šek v hodnote 12-tisíc dolárov (v prepočte približne 9 150 eur). Fotografa, ktorý skonal 1. januára v Los Angeles, pochovajú v piatok. „Tragická nehoda ako táto stiera rozdiel medzi fotografom a jeho objektom. Je to nemilosrdný moment, ktorý si vyžaduje, aby sme boli ľudia a spojili sa, aby k niečomu podobnému už v budúcnosti nedošlo. Ako rodičia by sme nikdy nemali pochovávať svoje deti. Rodine vyslovujem úprimnú sústrasť,“ uviedol v stanovisku 47-ročný herec.
Charlie Sheen, vlastným menom Carlos Irwin Estévez, v súčasnosti účinkuje v seriáli Anger Management (2012), ktorý je inšpirovaný snímkou Kurz sebaovládania z roku 2003. Sheen v ňom hrá terapeuta v kurze sebaovládania, ktorý svojimi neobvyklými metódami spôsobuje chaos v životoch svojich pacientov. Herec nedávno povedal, že seriál je jeho "labuťou piesňou" a po jeho skončení uzavrie svoju hereckú kariéru. Zatiaľ najväčší úspech Sheenovi prinieslo účinkovanie v seriáli Dva a pol chlapa (2003), v ktorom hral sukničkára a starého mládenca Charlieho Harpera. V čase nakrúcania bol Sheen najlepšie plateným televíznym hercom na svete a za svoj výkon získal štyri nominácie na cenu Emmy a dve na Zlatý Glóbus. Vyhodili ho však po medializovanom spore, v ktorom verbálne napadol tvorcov seriálu. V sitkome ho nahradil herec Ashton Kutcher. Sheen si okrem toho zahral aj v snímkach ako Čata (1986), Wall Street (1987), Mladé pušky (1988), Prvá liga (1989), Horúce strely (1991), Horúce strely 2 (1993) či Traja mušketieri (1993).


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MZ SR : Cielená kampaň spravodajstva TV Markíza pokračuje

MZ SR :
 
Cielená kampaň spravodajstva TV Markíza pokračuje 

     
Prístup redakcie TV Markíza a autorské príspevky redaktorky Barbory Demešovej, ktorých nosnou témou je Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina, majú viaceré znaky lživej a zavádzajúcej kampane. Už samotná štruktúra jednotlivých príspevkov sa dlhodobo zameriava proti riaditeľovi nemocnice Štefanovi Volákovi. Vzhľadom na to, že ide o nemocnicu v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR, možno tieto praktiky vnímať aj ako znevažovanie práce ministerstva pod vedením Zuzany Zvolenskej.
Redaktorka Demešová vo svojich reportážach uviedla množstvo klamstiev a nepravdivých informácií, a to aj napriek tomu, že jej rovnako ako ministerstvo, tak aj vedenie nemocnice poskytlo korektné odpovede. Realita je však taká, že verejnosť bola vždy informovaná zavádzajúco, účelovo a neférovo. Divák tak dostal maximálne skreslenú a zavádzajúcu informáciu, v ktorej boli poskladané jednotlivé fakty a výpovede účelovo so zámerom diskreditovať riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a jeho najbližších spolupracovníkov.
Ministerstvo sa nazdáva, že redaktorka Barbora Demešová vo svojej práci porušila profesionálne a etické pravidlá žurnalistickej tvorby, keď vopred riaditeľa Štefana Voláka (respondenta) neupozornila na skutočnosť, že si telefonický rozhovor nahráva a odvysiela ho. Naopak, riaditeľ FNsP Žilina Š. Volák redaktorku v textovej správe a prostredníctvom mailu požiadal, aby mu zaslala všetky jej otázky elektronickou poštou a následne jej budú zodpovedané, na jeho výzvu však nereagovala. Žiaľ, pani redaktorka Demešová zvolila inú formu a pristúpila k utajenej nahrávke rozhovoru a navyše – ju odvysielala.
Odvysielané reportáže vníma ministerstvo zdravotníctva ako poškodenie dobrého mena ministerstva, riaditeľa FNsP Žilina a rovnako aj ministerky. Zároveň ide aj o osočovanie a znevažovanie doterajších krokov rezortu v prospech skvalitňovania zdravotníctva.

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Čižmáriková.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Zmyslom podpory z Audiovizuálneho fondu nie je iba film vyrobiť, ale ho aj verejne uviesť. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák v reakcii na výhrady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) k filmom V tieni kráľa Svätopluka a Zasľúbená zem, na ktoré upozornil denník SME. Film nielen vyrobiť, ale aj verejne uviesť by "malo byť aj cieľom každého seriózneho producenta, ktorým spoločnosť atelier.doc (produkuje oba filmy, pozn. redakcie) nepochybne je. Preto verím, že aj obidva tieto filmy sa napokon dostanú k divákom", konštatoval Šmatlák.

Na film režiséra Jakuba Julényho V tieni kráľa Svätopluka a film Miroslava Jeloka Zasľúbená zem, prosím, vystupovať poskytol Audiovizuálny fond (AVF) v roku 2012 spolu 19 800 eur. Filmy boli súčasťou projektu dokumentárneho televízneho cyklu pod názvom Film a spoločnosť. "Poskytnutie dotácie na tento projekt odporučila odborná komisia fondu v zložení Ivo Brachtl, Ingrid Mayerová, Marián Petro, Mária Ridzoňová a Yvonne Vavrová. Členovia komisie vyzdvihli najmä spoločenskú závažnosť cyklu a tematickú zaujímavosť oboch predložených častí," konštatoval Šmatlák. Komisia AVF posúdila projekt na základe žiadosti vrátane príloh dokladujúcich obsahové zameranie aj producentské zabezpečenie projektu (rozpočet, plán finančného zabezpečenia, realizačný plán, producentská explikácia a ďalšie). Projekt komisia odporučila podporiť aj na základe osobnej prezentácie projektu a diskusie so žiadateľom.

Pri podpore televíznych projektov je podľa šéfa AVF pre fond dôležité, aby o každý z týchto projektov prejavil záujem niektorý televízny vysielateľ, pretože len tak vznikne reálny predpoklad, že podporené filmy budú aj verejne uvedené. "Audiovizuálny fond vo vzťahu k podporeným žiadateľom však ďalej už nevystupuje ako 'dramaturgická' inštitúcia a po uzavretí zmluvy na konkrétny projekt nezasahuje do jeho tvorby a výroby, pretože takýto prístup je právom koproducenta, ktorým fond nie je," zdôraznil Šmatlák. V prípade filmov V tieni kráľa Svätopluka a Zasľúbená zem, prosím, vystupovať má žiadateľ podľa zmluvy odovzdať fondu do 31. januára spolu s vyúčtovaním poskytnutej dotácie aj oba projekty v hotovej verzii. "Ďalšie obsahové zhodnotenie projektov je však už najmä vecou odbornej reflexie, ktorá u nás stále citeľne chýba, a tiež aj právom koproducenta či vysielateľa, ktorý obsahovo aj právne zodpovedá za verejné uvedenie diel," upozornil v reakcii pre SITA Martin Šmatlák. Ako dodal, "podpora z AVF nie je zmluvou priamo viazaná na odvysielanie diel, ale na ich dokončenie. Zmluvu totiž s fondom uzatvára producent, nie televízny vysielateľ. Producent preto nemôže vo vzťahu k fondu prevziať na seba zmluvný záväzok odvysielať podporený film".

Denník SME prvý januárový víkend informoval, že verejnoprávna RTVS je ochotná filmy zaradiť do programu až po „odstránení obsahových a koncepčných nedostatkov.“ Spor je podľa denníka aj o peniaze. Zo schválených 27-tisíc eur zatiaľ tvorcovia dostali 19-tisíc. Zvyšok chce RTVS doplatiť po úprave filmov. Ak sa na zmenách nedohodne, plánuje štátne peniaze vymáhať späť. Prípad môže skončiť na súde. Celkové náklady boli vyše 58-tisíc eur, informoval denník.

"Filmy nateraz neboli plánované do vysielania," povedal pre agentúru SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy. Verejnoprávna televízia ich podľa neho odvysiela po odstránení obsahových a koncepčných nedostatkov. Za nedostatky označila interná dramaturgia povrchné, neprofesionálne a neobjektívne spracovanie vybraných tém. "V žiadnom prípade nejde o cenzúru, ale o obsahové a koncepčné výhrady. Výhrady k obsahu filmov v žiadnom prípade nesúvisia s vykreslením akýchkoľvek politických predstaviteľov. Naším cieľom je, aby verejnoprávna RTVS bola nezávislým a zároveň otvoreným priestorom na prezentovanie širokého spektra názorov. To však neznamená, že RTVS odvysiela dielo, o ktorom je presvedčená, že nespĺňa kritériá objektívnosti a profesionality pri spracovaní vybraných tém," zdôraznil Šümeghy.

Producent oboch filmov Robert Kirchhoff pre SITA zdôraznil, že na všetky výhrady RTVS od začiatku reagovali promptne a pokúšali sa hľadať riešenie. "Časť pripomienok sme akceptovali a v procese výroby ich zapracovali v primeranej miere. Aj napriek tomu, že mnohé z nich sme dostali až po zostrihu. Odovzdané scenáre dramaturgia nekomentovala vôbec." Výhrady k témam, forme dokumentov Kirchhoff nechápe. "RTVS sa rozhodla vstúpiť do tohto projektu vo februári 2012. Spomedzi niekoľkých ponúknutých tém si vybrala práve filmy o extrémizme a migrantkách. Od začiatku sme celý projekt prezentovali ako projekt autorských - nie publicistických dokumentárnych filmov, kde sme ku každej téme konzultovanej v spolupráci s Inštitútom pre verejné otázky starostlivo vyberali režisérov," povedal s tým, že nepripúšťa argument, že tieto filmy sú manipulatívne alebo neobjektívne. Tvorcovia oboch filmov sa k nim podľa Kirchhoffa plne hlásia a sú presvedčení, že kvalitatívne zapadajú do rámca úrovne verejnoprávnej televízie. "Od začiatku sa spoločne s autormi domnievame, že dramaturgia RTVS nesleduje v tomto prípade kvalitu diela, ale ide jej výlučne o účelové a vykonštruované tvrdenia, ako sa týchto filmov zbaviť," dodal pre SITA Robert Kirchhoff.

 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„ Prosím vás. Rádio Twist? Veď Andy bol protežovaný človek. Kto mu vypol rádio Twist? Nikdy nie. Pokiaľ išlo o DPH, riešilo sa, či je komerčná činnosť reklama, alebo novinárska činnosť a či má byť zdanená ako jedna, alebo druhá. Ale súčasne sa rokovalo o fonde na podporu médií .Vôbec neľutujem, že Lexa bol šéf SIS. Vôbec nie. Lexa a jeho reálny prínos pre spravodajskú službu a ochranu štátu bol iný ako mediálne kauzy. Kauza Remiáš neexistovala nikdy v tej podobe, ako bola mediálne prezentovaná. Lexa bol vo všetkých veciach, v ktorých bol obžalovaný štátom, oslobodený, lebo štát ponúkol nepravdivé, sfalšované posudky, hodnotenia, svedkov.Čo Svěchota priznal? Vypovedal a súčasne poslal list generálnemu prokurátorovi, ktorým tú výpoveď zobral späť, lebo ju robil pod donútením a vydieraním vo väzení. Remiáš ? Nešťastná náhoda. A ak sa tam niečo stalo, stalo sa zo strany skupiny z nitrianskeho podsvetia, ktorá ho celý deň prenasledovala. V aute za ním nebola SIS."
Vladimír Mečiar

„Môj otec bol komunista a zvykol počúvať moskovský rozhlas. Je to aj moja kultúra. V Rusku je dobre žiť.Ruského prezidenta Vladimira Putina mám veľmi rád a je to vzájomné. Rusko je krajina s veľkou demokraciou a Rusko nie je štátom, kde by premiér mohol občana označiť za úbožiaka.“

Gérard Depardieu

"Nechcem znieť drzo, ale herectvo je hlúpe. Ja nezachraňujem životy ako doktori alebo požiarnici. Točím filmy a to je hlúpe."
Jennifer Lawrence

 "Aktér kauzy Sasanka, ktorý do Kočnerovho termostatu hovoril o cene hlasu za voľbu generálneho prokurátora, by sa mal viac sústrediť na svoju roztrasenú predsednícku stoličku v SaS."

Ivan Gašparovič

„Bohužiaľ, nevyšla nám plánovaná kinodistribúcia tohto filmu v multiplexoch, keďže multiplexy nás na poslednú chvíľu odmietli. Odmietli nás aj napriek tomu, že mali od nás garantovaný zisk, aj keby do kina nikto neprišiel... Zvedavý som na novú televíziu Joj 3, keďže Joj už niekoľko rokov určuje trend v oblasti spravodajstva a táto televízia má byť spravodajsko-dokumentárno-lifestylová. "
Dávid Čorba ,Leon Productions

„ Z uznesenia ústavného súdu vyplýva, že prezident môže mať subjektívne vlastné dôvody, na základe ktorých zváži, že kandidát nebude vykonávať dôstojne funkciu, o ktorú sa uchádza. Pre niekoho to môže byť skutočnosť, že ten človek zavraždil dvoch ľudí, pre niekoho, že je zlodej, pre niekoho, že urobil iné pochybenie.“
Róbert Madej


“ Určite mávate chvíľky, že si niečo vymyslíte a potom sa nemôžete prestať rehotať na vlastnom nápade. Mňa práve teraz táto chvíľka navštívila a smejem sa jak blázen;) prezradiť ale neprezradím ... ale ak to urobím, tak sa určite dozviete;))”
Igor Matovič


"Ak by volala Božie meno, nazvala útočníkov bratmi, zovrela svoje ruky a nohy a povedala 'som bezmocná žena, vy ste moji bratia vo viere', potom by sa to nestalo."
Asaram Bapu hinduistický guru ku  prípadu znásilnenej indickej študentke



„ Z chodbových rečí viem, že relácia sa vedeniu nemala páčiť, tak som za takých okolnosti už nepovažoval pre seba za dôstojné ´šaškovať´ pred kamerou."
Richard Dírer


 „Kvôli tomu mi voláte? Neotravujte ma s takýmito pičovinami .”
 Leoš  Mareš  ku kritike Simony Krainovej


"Čo chcete počuť? Nejakú ľútosť? Nie! Prvé, čo mi napadlo je, že by som to najradšej zavolala Radkovi".
Hana Gregorová reagovala na smrť Jiráskovej


"Väčšina Rómov nie je schopná spolunažívania a nemôže žiť medzi ľuďmi. Sú to zvieratá a správajú sa ako zvieratá. Nemali by sme ich tolerovať a chápať, ale potlačiť. Takéto zvieratá by nemali existovať.“
Zsolt Bayer,  spoluzakladateľ strany Fidesz

 
„Ekonomické pomery sa ale odrážajú aj v peňaženkách našich obchodov.“
Ivan Gašparovič
 

" Opozičná fraška s voľbou generálneho prokurátora sa musí skončiť veľmi rýchlo, lebo to už nie je obyčajná fraška, ale je to už konanie, kedy sa začína napádať štátnosť, prechádza do hanobenia a neuveriteľných útokov, ktoré nemajú obdobu minimálne za posledných desať rokov.Obžaloba prezidenta je taká vážna vec, že sa vyskytuje možno raz za sto rokov. To chcete povedať, že ľudia typu Sulík, Frešo, Figeľ či Bugár majú legitímne právo podávať obžalobu na prezidenta? Tu nejde o Ivana Gašparoviča, ale o funkciu prezidenta. Vyrušuje nás, že opäť je pohromade zlepenec. Najprv pracovali na tom, aby sa zbavili Sulíka, teraz idú spoločne do krokov, ktoré nemajú opodstatnenie. Akoby zabudli, čo povyvádzali s voľbou generálneho prokurátora. To už naozaj majú sklerózu? Nepamätajú si, ako sa fotografovali, pečiatkovali hlasovacie lístky? Na podozrenia z korupcie? Myslíme si, že rozhodnutie prezidenta bolo legitímne. Opozíciu žiadam, aby nešírila chaos, aby nepokračovala v destabilizácii SR a neútočila na štátnosť. Vážená opozícia, poďte súťažiť. Ale jediné, čo viete, je robiť za každú cenu zle. Túto politiku musím odmietnuť."
Robert Fico

Critics’ Choice Movie Awards

Critics’ Choice
 
Movie Awards 


Dráma Argo je podľa asociácie filmových kritikov Broadcast Film Critics Association (BFCA) najlepším filmom roka 2012. Cenu za réžiu si vďaka nej na 18. odovzdávaní Critics' Choice Movie Awards v noci na dnes prevzal Ben Affleck. Meno úspešného herca, režiséra a producenta v jednej osobe sa pritom vo štvrtok prekvapivo neobjavilo v pätici nominovaných na Oscara za réžiu. "Rád by som poďakoval Akadémii," povedal vo svojej ďakovnej reči Affleck, no jedným dychom dodal: "Len žartujem, na tejto skutočne záleží!"
Trofej pre najlepšiu herečku si od asociácie filmových kritikov vyslúžila Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), ktorá počas svojej ďakovačky ledva zadržiavala slzy. Nezabudla pritom spomenúť ani ďalšie prekvapenie, ktoré prinieslo štvrtkové zverejnenie nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, a teda skutočnosť, že nomináciu za réžiu nezískala Kathryn Bigelow s filmom Zero Dark Thirty. Za najlepšieho herca vyhlásili Daniela Day-Lewisa, ktorý v historickej dráme Lincoln stvárnil 16. prezidenta Spojených štátov amerických Abrahama Lincolna. Päťdesiatpäťročný rodák z Londýna si pri preberaní ceny z rúk Melissy Leo od prítomných vyslúžil neutíchajúce standing ovation.
Večer v kalifornskej Santa Monice však patril aj snímke Terapia láskou. Predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Jennifer Lawrence vďaka nej dostala cenu v kategórii Najlepšia herečka v komédii, pričom ďalšiu, v kategórii Najlepšia herečka v akčnom filme, jej vyniesla adaptácia prvej časti trilógie Hry o život Suzanne Collinsovej. Jej herecký partner Bradley Cooper si prevzal ocenenie ako Najlepší herec v komédii a spolu s ďalšími hviezdami filmu ich kritici ocenili aj v kategórii Najlepšie herecké obsadenie. Štvrtú trofej získala Terapia láskou v kategórii Najlepšia komédia.
Critics' Choice Movie Award pre najlepšieho mladého herca alebo herečku získala deväťročná Quvenzhané Wallis, ktorá sa len pár hodín predtým stala vôbec najmladšou nominovanou herečkou v dejinách udeľovania Oscarov. Ceny pre najlepšieho herca a herečku vo vedľajších úlohách získali Philip Seymour Hoffman (The Master), ktorý sa na podujatí nezúčastnil, a Anne Hathaway (Bedári).

Prehľad víťazov a víťaziek 18. ročníka Critics’ Choice Movie Awards:

Najlepší film: Argo

Najlepší herec: Daniel Day-Lewis - Lincoln

Najlepšia herečka: Jessica Chastain - Zero Dark Thirty

Najlepšia réžia: Ben Affleck - Argo

Najlepšie herecké obsadenie: Terapia láskou

Najlepší pôvodný scenár: Quentin Tarantino - Divoký Django

Najlepší adaptovaný scenár: Tony Kushner - Lincoln

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Philip Seymour Hoffman - The Master

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Anne Hathaway - Bedári

Najlepší mladý herec / herečka: Quvenzhané Wallis - Divoké bytosti južných krajín

Najlepšia kamera: Claudio Miranda - Pí a jeho život

Najlepšia výprava: Sarah Greenwood a Katie Spencer - Anna Karenina

Najlepší strih: Zero Dark Thirty

Najlepšie kostýmy: Jacqueline Durran - Anna Karenina

Najlepšie masky: Atlas mrakov

Najlepšie vizuálne efekty: Pí a jeho život

Najlepší animovaný film: Ralph Rozbi-to

Najlepší akčný film: Skyfall

Najlepší herec v akčnom filme: Daniel Craig - Skyfall

Najlepšia herečka v akčnom filme: Jennifer Lawrence - Hry o život

Najlepšia komédia: Terapia láskou

Najlepší herec v komédii: Bradley Cooper - Terapia láskou

Najlepšia herečka v komédii: Jennifer Lawrence - Terapia láskou

Najlepší horor alebo sci-fi: Looper

Najlepší cudzojazyčný film: Láska

Najlepší dokumentárny film: Pátranie po Sugar Manovi

Najlepšia pieseň: Skyfall - Adele (hudba a text: Adele Adkins a Paul Epworth), z filmu Skyfall

Najlepšia hudba: John Williams - Lincoln

Louis XIII Genius Award: Judd Apatow

Informácie pochádzajú z webovej stránky
www.hollywoodreporter.com
 
 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

.

10. 1. 2013

Sherlock sa chytil


Sherlock sa chytil

Duhý diel seriálu Sherlock I divákov Jednotky už zaujal viac - 173 tisíc divákov , 3,7 % sledovanosť a 8 % share.

Prvý diel seriálu Sherlock I bol na tom horšie : 147 tisíc divákov , 3,1 % sledovanosť, 6, 5 % share.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najnovšie vydanie čínskeho liberálneho Týždenníka juhu (Nan-fang čou-mo), ktorý bol v uplynulých dňoch v centre pozornosti pre spor ohľadom cenzúry, sa dnes ako obvykle objavilo v novinových stánkoch v Pekingu i Šanghaji, ale nie v meste Kuang-čou, kde sídli jeho redakcia. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že ani predajcovia nevedia, prečo im týždenník nedodali v zvyčajnom termíne.
Ako spresňuje Reuters, kým v Kuang-čou sa týždenník na obvyklých šiestich predajných miestach dnes neobjavil vôbec, v Šanghaji ho predávali bez dvoch príloh, ktoré sú venované novým pravidlám na navrátenie pôdy a "dramatickým zmenám v reformách v Číne".
V Pekingu dnes dostať Týždenník juhu kompletný, pričom na prvej strane je správa o dôsledkoch požiaru v sirotinci v provincii Che-nan. Podľa správ zo stredy redakcia mala pritom v pláne umiestniť na prvú stranu článok s vysvetlením udalostí, ktorými redakcia žila v posledných dňoch.
Podľa vyjadrenia distribučnej firmy Týždenník juhu "vyšiel normálne a bude sa predávať aj v Kuang-čou, len tam ešte nebol dodaný do kioskov, čo je tiež normálne". Zamestnankyňa distribučnej firmy v rozhovore pre Reuters nevedela spresniť, či sa v Kuang-čou bude predávať kompletné vydanie týždenníka.
Viacero členov redakcie Týždenníka juhu v pondelok odmietlo nastúpiť do práce po tom, ako cenzor urobil do úvodníka novoročného vydania zásadné zásahy, ktoré výzvu na rešpektovanie ústavných slobôd zmenili na ódu na komunistickú stranu a jej výdobytky.
Po troch dňoch vyjednávania, ktoré sprevádzali protesty pred redakciou i na internete a kampaň otvorených listov intelektuálov a známych ľudí, vedenie denníka s propagandistickým oddelením komunistickej strany v provincii Kuang-tung dospeli k dohode ohľadom riešenia ich sporu o cenzorských zásahoch.
Redaktorov, ktorí na protest proti cenzúre nenastúpili do práce, nečaká v súlade s dohodou žiadny postih. Pokiaľ ide o cenzúru, cenzor nebude robiť zásahy do textov týždenníka pred tým, ako pôjde do tlače, ale periodikum budú cenzori a propagandisti naďalej monitorovať.
Organizácia Reportéri bez hraníc odsúdila cenzorské zásahy v Týždenníku juhu a vyzvala nového komunistického vodcu Si Ťin-pchinga, ktorý sa v marci stane aj prezidentom krajiny, aby politickú cenzúru zrušil.
Spor o cenzorské zásahy v Týždenníku juhu mal dosah aj na iné čínske periodiká. Taj C'-keng, komunistickou stranou dosadený vydavateľ vplyvného denníka Beijing News, dokonca rezignoval z funkcie v dôsledku toho, že redakcia odolala tlaku vlády a nezverejnila úvodník kritizujúci Týždenník juhu.


Copyright © TASR 2012


 

Londýnsky súd zakázal denníku The Sun publikovať polonahé fotografie manžela Kate Winslet. Nedovi Rocknrollovi, za ktorého sa oscarová herečka vydala minulý mesiac, sa tak podarilo zachrániť pred zahanbením. Fotky vznikli pred niekoľkými rokmi na súkromnej párty. "Zabránili sme denníku The Sun zverejniť polonahé fotky Neda, ktoré urobil jeho kamarát na oslave 21. narodenín pred pár rokmi. Fotky sú nevinné, no zahanbujúce a neexistuje žiadny dôvod na to, aby sa objavili v novinách. Uvedomujeme si, že v dobe internetu je čoraz ťažšie chrániť svoje súkromie. Ale budeme pokračovať a robiť, čo bude v našich silách, najmä preto, aby sme pred médiami ochránili Kateine deti. Odmietame akceptovať, že jej kariéra nedovolí našej rodine žiť relatívne normálny život," uviedol manželský pár v oficiálnom vyjadrení.
Kate Winslet sa dala so synovcom miliardára Richarda Bransona dohromady pred približne rokom a pol. Spoznali sa v auguste 2011 na ostrove Necker v Karibiku, ktorý patrí Bransonovi. Práve počas tejto dovolenky, na ktorej bola herečka so svojimi deťmi a vtedajším priateľom Louisom Dowlerom, začalo v luxusnom dovolenkovom sídle horieť a Winslet pred ohňom zachránila miliardárovu matku. Domov sa vrátila už s Rocknrollom. Jej tretí manžel, ktorého pôvodné meno je Abel Smith, pracuje pre firmu Virgin Galactic svojho strýka.
Tridsaťsedemročná Kate Winslet je držiteľkou Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Predčítač (2008). Celosvetovo známou sa stala vďaka snímke Titanic (1997) režiséra Jamesa Camerona. Za výkon v ňom ju nominovali na Oscara, rovnako ako aj za úlohy vo filmoch Rozum a cit (1995), Iris (2001), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) a Malé deti (2006). Uznávanú herečku diváci poznajú aj zo snímok Nebeské stvorenia (1994), Hamlet (1996), Quills - Perom markíza de Sade (2000), Enigma (2001), Život Davida Galea (2003), Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004), Všetci kráľovi ľudia (2006), Prázdniny (2006), Núdzový východ (2008), Nákaza (2011), Carnage (2011) či miniseriálu Mildred Pierceová (2011). Obaja jej exmanželia sú režiséri. S Jimom Threapletonom má 12-ročnú dcérku Miu a s oscarovým filmárom Samom Mendesom osemročného syna Joea.
Informácie zverejnila webstránka www.uk.eonline.com.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

People's Choice Awards

People's Choice Awards

Udeľovaniu People’s Choice Awards 2013 kraľovala snímka Hry o život. Na základe hlasovania verejnosti totiž zvíťazila v šiestich kategóriách vrátane tej najprestížnejšej - Najobľúbenejší film. V hudobných kategóriách rovnako ako minulý rok dominovala americká speváčka Katy Perry. Slávnostný večer, počas ktorého v stredu vyhlásili v losangeleskom Nokia Theatre víťazov, moderovala hviezda seriálu Teória veľkého tresku (2007) Kaley Cuoco.Hry o život porazili v hlavnej filmovej kategórii snímky Amazing Spider-Man, Avengers: Pomstitelia, Návrat Temného rytiera a Snehulienka a lovec. Predstaviteľka hlavnej postavy Jennifer Lawrence zvíťazila v kategórii Najobľúbenejšia filmová herečka, pričom zatienila spolunominované Milu Kunis, Emmu Stone, Anne Hathaway a Scarlett Johansson. "Ďakujem vám, že milujete filmy tak veľmi, ako ja, že sa vám páčil náš film a že ste zaň hlasovali," povedala v ďakovnej reči 22-ročná herečka. Dobrodružné sci-fi získalo ocenenie aj v kategóriách Najobľúbenejší akčný film, Najobľúbenejšia filmová séria, Najobľúbenejšia chémia medzi hercami vo filme (Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson a Liam Hemsworth) a Najobľúbenejšia predstaviteľka filmovej hrdinky (Jennifer Lawrence).
Sklamaním bola snímka Avengers: Pomstitelia, ktorá z deviatich nominácií premenila na víťazstvo len dve - obe zásluhou Roberta Downeyho Jr. Vyhral totiž v kategóriách Najobľúbenejší filmový herec a Najobľúbenejší predstaviteľ filmového superhrdinu (Iron Man). "Hlasovali ste múdro," vtipkoval na pódiu 47-ročný herec. Medzi najobľúbenejšími komédiami zvíťazil Macík, najobľúbenejším komediálnym hercom sa stal Adam Sandler a komediálnou herečkou Jennifer Aniston, ktorá porazila spolunominované kolegyne Milu Kunis, Reese Witherspoon, Emily Blunt a Cameron Diaz. "Podporujete ma už 20 rokov. Ani neviem, ako sa vám odvďačiť za túto poctu," uviedla. V dramatických filmových kategóriách dominovala snímka The Perks of Being a Wallflower, ktorá získala ocenenie v kategóriách Najobľúbenejšia dráma a Najobľúbenejšia herečka v dráme (Emma Watson).
V televíznych kategóriách najväčší úspech zaznamenali seriály Vtierka Castle (2009), Klinika Grace (2005) a Glee (2009). Každý z nich si odniesol po dve ceny. Prvý menovaný zvíťazil v kategórii Najobľúbenejší kriminálny seriál a Najobľúbenejší herec v dramatickom seriáli (Nathan Fillion). Klinika Grace vyhrala v kategórii dramatických seriálov televíznej siete a Ellen Pompeo si odniesla cenu pre najobľúbenejšiu herečku v dramatickom seriáli. Chris Colfer a Lea Michele zo seriálu Glee získali ceny pre najobľúbenejšieho herca a herečku v komediálnom seriáli.
V hudobných kategóriách opäť hviezdila Katy Perry, ktorá si odniesla štyri ceny. Získala najviac hlasov pre najlepšiu interpretku, videoklip (Part of Me), hudobný fanklub a dokonca sa jej podarilo uspieť v kategórii Najobľúbenejší popový interpret alebo interpretka, kde porazila favorita - Justina Biebera.
 
 




PREHĽAD VÍŤAZOV PEOPLE'S CHOICE AWARDS 2013 VO VYBRANÝCH KATEGÓRIÁCH:

FILMOVÉ KATEGÓRIE:

Najobľúbenejší film:
Hry o život

Najobľúbenejší filmový herec:
Robert Downey Jr.

Najobľúbenejšia filmová herečka:
Jennifer Lawrence

Najobľúbenejšia filmová legenda:
Meryl Streep

Najobľúbenejší akčný film:
Hry o život

Najobľúbenejšia akčná hviezda:
Chris Hemsworth

Najobľúbenejšia komédia:
Macík

Najobľúbenejší komediálny herec:
Adam Sandler

Najobľúbenejšia komediálna herečka:
Jennifer Aniston

Najobľúbenejšia dráma:
The Perks of Being a Wallflower

Najobľúbenejší herec v dráme:
Zac Efron

Najobľúbenejšia herečka v dráme:
Emma Watson

Najobľúbenejšia filmová séria:
Hry o život

Najobľúbenejší predstaviteľ filmového superhrdinu:
Robert Downey Jr. ako Iron Man

Najobľúbenejšia predstaviteľka filmovej hrdinky:
Jennifer Lawrence

Najobľúbenejšia chémia medzi hercami vo filme:
Hry o život - Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson a Liam Hemsworth

TELEVÍZNE KATEGÓRIE

Najobľúbenejší komediálny seriál televíznej siete:
Teória veľkého tresku

Najobľúbenejší dramatický seriál televíznej siete:
Klinika Grace

Najobľúbenejší komediálny seriál káblovej televízie:
Awkward

Najobľúbenejší dramatický seriál káblovej televízie:
Podvodníci

Najobľúbenejší televízny seriál prémiovej káblovej televízie:
True Blood: Pravá krv

Najobľúbenejší kriminálny seriál:
Vtierka Castle

Najobľúbenejší sci-fi/fantasy seriál:
Hrozba z temnoty

Najobľúbenejší herec v komediálnom seriáli:
Chris Colfer

Najobľúbenejšia herečka v komediálnom seriáli:
Lea Michele

Najobľúbenejší herec v dramatickom seriáli:
Nathan Fillion

Najobľúbenejšia herečka v dramatickom seriáli:
Ellen Pompeo

HUDOBNÉ KATEGÓRIE

Najobľúbenejší interpret:
Jason Mraz

Najobľúbenejšia interpretka:
Katy Perry

Najobľúbenejší popový interpret alebo interpretka:
Katy Perry

Najobľúbenejší hip-hopový interpret alebo interpretka:
Nicki Minaj

Najobľúbenejší r'n'b interpret alebo interpretka:
Rihanna

Najobľúbenejšia kapela:
Maroon 5

Najobľúbenejší nováčik:
The Wanted

Najobľúbenejšia pieseň:
What Makes You Beautiful - One Direction

Najobľúbenejší album:
Up All Night - One Direction

Najobľúbenejší videoklip:
Part of Me - Katy Perry

Najobľúbenejší hudobný fanklub:
KatyCats - Katy Perry

Krehká identita

Krehká identita

 

9. 1. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS


S výrazne nadpriemernými výkonmi odštartovali v utorok večer na Jednotke nové formáty RTVS Nikto nie je dokonalý a sitcom Hlavne, že sa máme radi. Oba programy dosiahli vysoko nadpriemerné trhové podiely. Ich úspech je o to výraznejší, že tieto hodnoty dosiahli v konkurencii silných zabehnutých a ďalších premiérových seriálov vysielaných v tom čase na súkromných televíziách. Obidve novinky najviac oslovili vysokoškolsky vzdelaných divákov a zaujali predovšetkým mestského diváka.

Nová talk show Eleny Vacvalovej a Olivera Andrásyho Nikto nie je dokonalý dosiahla vysoko nadpriemerný podiel na trhu 12,6 % (cieľová skupina 12+), čo je výrazne nad priemerom Jednotky. Program oslovil v utorkovom hlavnom vysielacom čase takmer 300-tisíc divákov. RTVS ho vysiela každý utorok o 20:10 na Jednotke.
Takisto výrazne nad priemerom stanice sa pohyboval trhový podiel prvej časti nového sitcomu Hlavne, že sa máme radi, ktorý zaujal takmer štvrť milióna divákov a dosiahol trhový podiel 10,9 %. Nový koprodukčný slovenský rodinný sitcom RTVS a OREO TV Hlavne, že sa máme radi v hlavných úlohách s Petrom Marcinom, Sabinou Laurinovou, Janou Švandovou, Mariánom Labudom, Romanom Mrázikom a Dominikou Richterovou je o trojgeneračnej slovensko-českej rodine, ktorá rieši viac či menej bežné životné situácie a pre televízneho diváka sa tak stáva vtipným zrkadlom ich vlastného života. Seriál vysiela Jednotka v utorok o 21:10 na Jednotke.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia amerického komediálneho seriálu Ako som spoznal vašu mamu (2005) do deja vrátia alter ego postavy Robin Scherbatsky, ktorú stvárňuje herečka Cobie Smulders. Robin bola totiž v 90. rokoch minulého storočia kanadskou tínedžerskou hviezdou, ktorá vystupovala pod menom Robin Sparkles. Keď to zistili jej americkí priatelia, stala sa okamžite terčom posmeškov. Jej minulosť si ju nájde aj v pripravovanej epizóde s názvom P.S. I Love You, ktorú televízia CBS odvysiela už 4. februára. Pri tejto príležitosti sa v seriáli objavia viaceré kanadské hviezdy. Alan Thicke, James Van Der Beek a Alex Trebek si v Ako som spoznal vašu mamu zahrali už v minulosti, pre mená ako Paul Shaffer, Jason Priestley alebo K.D. Lang to bude premiéra.
Hlavné úlohy v seriáli Ako som spoznal vašu mamu, ktorý tento rok pokračuje epizódami ôsmej série, stvárňujú Josh Radnor, Neil Patrick Harris, Alyson Hannigan, Jason Segel a spomínaná Cobie Smulders. Najpopulárnejšou a zároveň najoceňovanejšou postavou je sukničkár Barney Stinson v podaní Neila Patricka Harrisa, ktorý si za svoj výkon vyslúžil nominácie na Zlatý glóbus, Emmy i Satellite Award. Ústrednou témou seriálu je už od jeho úvodných častí hľadanie matky detí hlavnej postavy Teda Mosbyho (Josh Radnor). V Ako som spoznal vašu mamu si už zahralo aj viacero známych spevákov a speváčok ako napríklad Katy Perry, Britney Spears, Carrie Underwood, Nicole Scherzinger či Enrique Iglesias.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na protest proti vládnej cenzúre sa včera opäť zišli pred redakciou populárneho týždenníka Nan-fang čou-mo (Týždenník juhu) v meste Kuang-čou stovky demonštrantov, ktorí vykrikovali slogany na podporu členov redakcie a slobody tlače v krajine. Podporu kolegom vyjadrilo už viacero čínskych periodík, uviedla britská spravodajská spoločnosť BBC.
Ako informovala agentúra AP, pred redakciu prišli aj prívrženci vládneho režimu, ktorí sa dostali do ostrých slovných sporov s ostatnými účastníkmi demonštrácie. Tí k budove priniesli žlté chryzantémy, aby kvetmi symbolicky vyjadrili smútok nad "smrťou slobody tlače," informovala stanica Euronews.
"Týždenník juhu sú jediné noviny, ktoré sú schopné napísať pravdu," uviedol jeden z prítomných aktivistov. "Sme veľmi nahnevaní, že boli cenzurované...dúfame, že táto krajina môže mať slobodu médií a zrušiť nový cenzorský systém," dodal.
Redaktori týždenníka sa dnes stretli s oficiálnymi predstaviteľmi propagandistického oddelenia, aby našli spôsob riešenia ich sporu ohľadom cenzorských zásahov do úvodníka novoročného vydania, ktorý obsahoval okrem iného aj výzvu na rešpektovanie ústavných práv a slobôd. Cenzor úvodník bez konzultácie s novinármi zamenil tak, že vyznel ako óda na úspechy Komunistickej strany Číny.
Redaktori so zástupcami miestneho propagandistického oddelenia rokujú aj o tom, či týždenník vyjde vo štvrtok, ako obvykle, a v akej podobe, keďže novinári chcú, aby obsahoval aj list čitateľom na vysvetlenie súčasnej situácie. Podľa nemenovaného redaktora chcú dosiahnuť aj zrušenie cenzorských zásahov do textu a odvolanie hlavného cenzora a šéfa propagandistického oddelenia oblasti.
Zásah do vydania jedného z najliberálnejších denníkov v Číne vyvolal protesty čitateľov a verejnosti. Tí podpisujú otvorené listy čínskemu vedeniu, aktivizujú sa aj vplyvní ľudia, ktorí periodiku vyjadrujú podporu verejne či vo svojich blogoch. Stovky ľudí prišli pred sídlo redakcie nielen dnes, ale aj v pondelok.
Udalosť v Kuang-čou sa stala zámienkou pre represie úradov voči opozičným aktivistom. Ako napísala agentúra AP, redaktori týždenníka komunikujú s kolegami zo zahraničia len s prísľubom zachovania anonymity, pretože vedenie im informovania zahraničných médií zakázalo. Aktivistu Wu Weja zasa polícia varovala pred účasťou na dnešnej demonštrácii po tom, ako vo svojom mikroblogu uverejnil fotografie z pondelkového protestu. Navyše, jeho účet v sociálnej sieti dali úrady zablokovať, napísala AP.
K udalosti sa v noci na pondelok vyjadrilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého je cenzúra nekompatibilná s ašpiráciami Číny na budovanie modernej ekonomiky a informačnej spoločnosti. Hovorkyňa rezortu Victoria Nulandová označila za zaujímavé, ako sa teraz Číňania chopili svojho práva na slobodu vyjadrovania. "Dúfame, že si to všimla aj čínska vláda," dodala hovorkyňa.
Čínske médiá v posledných rokoch v oveľa väčšom rozsahu informujú o celebritách či športovcoch, ale cenzúra v textoch venovaných politickým témam je stále prítomná, aj keď vedenie krajiny popiera jej existenciu ako takú.


 
Vplyvný liberálny čínsky týždenník Nan-fang čou-mo (Týždenník juhu) by však mal vyjsť vo štvrtok, ako obvykle, po tom, ako rokovania zástupcom novinárov a úradmi dospeli k dohode vo veci ich sporu ohľadom cenzorských zásahov.
V súlade s dohodou nepostihne redaktorov a reportérov trest za to, že protestovali proti cenzorskému zásahu a nenastúpili preto do práce. Podľa nemenovaného editora týždenníka predstavitelia propagandistického oddelenia komunistickej strany už nebudú robiť cenzorské zásahy v týždenníku pred jeho vydaním, ale naďalej ho budú kontrolovať.
Informácie o dohode pochádzajú od dvoch členov redakcie, ktorí si neželali byť menovaní vzhľadom na to, že vydavateľ novinárom zakázal komunikovať so zahraničnými médiami.
Týždenník ani jeho vydavateľ sa zatiaľ k vývoju sporu oficiálne nevyjadrili.
Pred sídlom redakcie v meste Kuang-čou sa aj dnes zišli sympatizanti novinárov. Podobne ako v utorok, aj dnes sa v ich blízkosti konalo zhromaždenie ľudí, ktorí nesúhlasia s liberálnou pozíciou týždenníka a chcú, naopak, návrat Komunistickej strany Číny k jej maoistickým koreňom, čo dávali najavo aj fotografiami bývalého vodcu Mao Ce-tunga.
Mnohí novinári týždenníka prerušili prácu po tom, ako ich nahneval zásah cenzora do úvodníka novoročného vydania, ktorým sa článok s výzvou na rešpektovanie ústavných práv občanov zmenil na ódu na výdobytky komunistickej strany.
Novinári teraz súhlasili s návratom do práce, čo je podľa agentúry DPA výsledok sprostredkovateľskej misie Chu Čchun-chuu, nového tajomníka komunistickej strany v provincii Kuang-tung, ktorý je vnímaný ako liberál.
Zásah do vydania jedného z najliberálnejších denníkov v Číne vyvolal protesty čitateľov a verejnosti. Tí podpisujú otvorené listy čínskemu vedeniu; aktivizujú sa aj vplyvní ľudia, ktorí periodiku vyjadrujú podporu verejne či vo svojich blogoch. Stovky ľudí prišli pred sídlo redakcie nielen dnes, ale aj predchádzajúce dva dni.
Na stranu redakcie sa postavilo viacero periodík, ktoré vo svojich vydaniach zverejnili úvodníky alebo komentáre o reštriktívnej politike komunistickej strany voči slobode médií.
Taj C'-keng, komunistickou stranou dosadený vydavateľ vplyvného denníka Beijing News, dokonca rezignoval z funkcie v dôsledku "búrlivej hádky s predstaviteľmi propagandistických úradov" ohľadom najnovšej debaty o cenzorských zásahoch.
Na druhej strane, denník Global Times (Chuan-čchiou Š'-pao) vo svojom vydaní priznal, že kauza Týždenníka juhu vyvolala veľkú diskusiu o slobode tlače, najmä na internete. "Ale aj táto sloboda musí mať hranice," uviedol autor komentára v týchto novinách, ktoré sú odnožou provládneho Ľudového denníka (Žen-min ž'-pao).


Copyright © TASR 2012

Vyhlásenie prezidenta SR Ivana Gašparoviča

Vyhlásenie prezidenta SR
Ivana Gašparoviča 

      Vážení občania,



obraciam sa na Vás, lebo mi záleží na stabilite a súdržnosti Slovenskej republiky. Vždy som sa cítil byť prezidentom Vás všetkých, bez ohľadu na to, či ste ma volili alebo nevolili. Nikto nie je bez chýb, ale politika ma naučila tomu najdôležitejšiemu - zodpovednosti za štát, za našu vlasť, za rešpektovanie práva a demokratických pravidiel.
To čo sa dnes deje u nás doma, nie je dobré. Sami sa poškodzujeme. Pred dvoma týždňami som rozhodol o nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Dôsledne som postupoval v súlade s článkom 102 odsek 1 písmeno t.) a článkom 150 Ústavy Slovenskej republiky. Moje rozhodnutie sa opieralo aj o rozhodnutie Ústavného súdu. Toho, ktoré potvrdilo, že mám kompetenciu s uvedením dôvodov aj nevymenovať kandidáta zvoleného parlamentom za generálneho prokurátora.
Silná kampaň proti mojej osobe je preto kampaňou proti rozhodnutiu Ústavného súdu. Obžaloba prezidenta z úmyselného porušenia ústavy nestojí na právnom základe. Miesto hystérie by opoziční politici mali dať na stôl argumenty pre ústavný súd. Akékoľvek rozhodnutie ústavného súdu budem rešpektovať.
Opozičným politikom považujem za dôležité pripomenúť, že zvolili svojho straníckeho kandidáta po doslova hanebnom politickom divadle, ktoré bývalá premiérka nazvala fraškou. Že na poslancov bol vyvíjaný enormný politický nátlak, že poslanci vtedajšej koalície i kandidát Čentéš vedome zmarili výkon rozhodnutia ústavného súdu o spôsobe voľby generálneho prokurátora.
Vy, občania, viete pochopiť, že: ak celý priebeh voľby generálneho prokurátora bol spochybňovaný samotnými jej aktérmi aj kruhmi terajšej opozície a politologickej obce. Ak sám kandidát Čentéš mal o nej pochybnosti a v priebehu voľby sa dopustil závažného pochybenia údajne „nevedomou“ skartáciou i „nevedomým“ vymazaním údajov z počítača (lebo neskartoval akýkoľvek spis, ale výpoveď politika, ktorá v pôvodnom znení mohla poškodiť predstaviteľov terajšej opozície). Ak sa kandidát Čentéš pridal na stranu tých, ktorí urýchlili hlasovanie, aby sa vyhli rešpektovaniu rozhodnutia Ústavného súdu, ako som mohol nepochybovať o manipulácii voľby i o vhodnosti kandidáta Čentéša pre post generálneho prokurátora? A ak mám dodnes tieto pochybnosti, lebo ich nikto nevyvrátil, ako som mohol rozhodnúť inak?
Tí, ktorí, ma dnes tak bohorovne obviňujú zo zlyhania, by si mali najprv priznať svoje zlyhanie, ak chcú mať aspoň trochu morálne právo kritizovať ma. Snažia sa svoju politickú zodpovednosť za nedôstojnú voľbu generálneho prokurátora zvaliť na mňa. Terajšou kampaňou chcú odvrátiť pozornosť od vlastných pochybení. Nemajú inú politickú či ekonomickú agendu, ktorou by zaujali občana, zápasiaceho s existenčnými starosťami dneška.
Pripúšťam a viem akceptovať korektný politický súboj i politické útoky proti inému politickému či právnemu názoru. Ale ľudsky ma urážajú a unavujú nenávistné a vulgárne útoky proti mojej osobe i proti ústavnej funkcii, ktorá reprezentuje štátnosť Slovenska. Desí ma toľká zloba, hrubosť a nenávisť v politike i médiách.
Vyzývam preto všetkých občanov i politikov k pokojnej, korektnej a slušnej komunikácii, k neroznecovaniu nenávisti a k upokojeniu vášní. K zodpovednosti, lebo za 20 rokov sme mali dosť času priučiť sa jej. Pre pokoj ľudí v tomto štáte. Lebo tu už nejde o osobu prezidenta, ale o štát!

RTVS NEWS. Nikto nie je dokonalý

RTVS NEWS

 Nikto nie je dokonalý


 

Rozhlas a televízia Slovenska a . New Hattrick s.r.o. sa dohodli na vzájomnej spolupráci  pri výrobe audiovizuálneho diela s pracovným názvom: „Nikto nie je dokonalý“   v rozsahu 40 častí.
Zmluvné strany sa v súlade so z. č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov dohodli, že objednávateľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 40 častí AVD vrátane  práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 1 183 120,00  eur  (slovom:  jedenmiliónstoosemdesiattritisícstodvadsať  eur)  +  20  %DPH  vo  výške  236 624,00  eur  (slovom: dvestotridsaťšesťtisícšesťstodvadsaťštyri eur), spolu za 40 časti  je cena vo výške 1 419 744,00 eur  (slovom:  jedenmilión štyristodevätnásťtisícsedemstoštyridsaťštyri  eur)  vrátane DPH. Cena  za  jedno AVD  je  vo  výške  29 578,00  eur  (slovom: dvadsaťdeväťtisícpäťstosedemdesiatosem eur) + 20 % DPH vo výške 5 915,60 eur, spolu za jedno AVD cena vo výške  35 493,60 eur, slovom: tridsaťpäťtisícštyristodeväťdesiattri eur a 60 eurocentov vrátane DPH.

RTVS sa navyše zaviazala, že zhotoviteľovi za účelom výroby jednotlivých AVD podľa tejto zmluvy na vlastné  náklady a nebezpečenstvo poskytne  s dostatočným časovým predstihom: 

a)  na celú dobu trvania tejto zmluvy potrebné priestory štúdia RTVS (MD Ateliér) v mieste jeho sídla,  v ktorom bude AVD  vyrábané  so  zázemím a dodávku  všetkých energií na prevádzku štúdia,  zároveň  zabezpečí vstup  zamestnancov  zhotoviteľa  a účinkujúcich  do  svojich  priestorov  za  účelom  plnenia  tejto  zmluvy,  a to  na základe zhotoviteľom predloženého zoznamu,

b)  uskladnenie jednotnej scény AVD počas trvania tejto zmluvy v priestore uvedenom v písm. a;              po ukončení výroby poslednej časti AVD a po schvaľovacej projekcii poslednej časti AVD bude  scénická      dekorácia, ktorá je majetkom objednávateľa,  uskladnená vo funduse RTVS, 

c)  praktikáble, 

d)  parkovanie potrebného počtu vozidiel zhotoviteľa,

e)   strážnu službu počas jednotlivých výrob AVD,

f)    upratovaciu službu počas jednotlivých výrob AVD.