24. 12. 2016

Zomrela Luba Skořepová

Zomrela Luba Skořepová

Vo veku 93 rokov zomrela v noci nadnes česká herečka Luba Skořepová, emeritná členka Národného divadla.
Herečka počas svojho takmer sedemdesiatročného pôsobenia na českej scéne vytvorila 160 divadelných rolí a viac ako stovku ďalších stvárnila vo filme a televízii. Hrala po boku známych hercov a pod vedením slávnych režisérov.
Skořepová zomrela v jednej z pražských nemocníc. Správu o jej úmrtí pre české internetové servery potvrdil hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.
Lubu Skořepovú, ktorá bola zároveň aj autorkou niekoľkých kníh, poznali diváci ako neúnavnú herečku. Na českej prvej scéne sa prvýkrát objavila už v roku 1945 vo Vančurovej hre Učiteľ a žiak a členkou činohry bola celých 65 rokov.
Hosťovala však aj na ďalších scénach, napríklad v Divadle v Řeznické, kde 16 rokov slávil úspechy jej ženský Trojobraz Mydlibaba a tie druhé. Na rovnakom javisku uviedla monodrámu Ohováranie, približujúce život francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, ako sa o ňom v učebniciach nikto nedočíta. Ďalšiu monodrámu s názvom César a Drana uvádzala sedem rokov na komornej scéne v Mestských divadlách pražských. Hrala aj v divadlách Metro a U Valšů. Ešte pred dvoma rokmi hrala Skořepová v troch divadlách.

Copyright © TASR 2016

23. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Druhá sezóna amerického komediálneho seriálu Blunt Talk - Plané reči (2015 - 2016), ktorá sa skončila 11. decembra, bola jeho posledná. Rozhodnutie nepokračovať v produkcii oznámili predstavitelia televízie Starz. “Sme vďační Jonathanovi (Amesovi, tvorcovi projektu, pozn. red.) a Patrickovi (Stewartovi, predstaviteľovi hlavného hrdinu, pozn. red.) za tirády a smiech, ktoré Walter Blunt predviedol fanúšikom s takou sebaistotou,“ vyjadril sa ku koncu projektu programový riaditeľ Starz Carmi Zlotnik.
Hlavným protagonistom seriálu je britský moderátor Walter Blunt v podaní spomínaného Patricka Stewarta, ktorý sa presťahoval do Los Angeles dobyť americké spravodajstvo v sfére káblového vysielania. Jeho nerozvážne rozhodnutia počas vysielania aj mimo neho, však jeho ambície komplikujú. Našťastie má svojich kolegov a verného, alkoholického sluhu Harryho v podaní Adriana Scarborougha, ktorí mu s jeho problémami pomôžu. Okrem spomínaných hercov sa v Blunt Talk - Plané reči predstavili Jacki Weaver, Dolly Wells, Timm Sharp, Mary Holland, Karan Soni či hudobník Moby. Na projekte sa ako výkonný producent podieľajú aj Seth MacFarlane či spoločnosť Media Rights Capital.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Spoločnosť Crain Communications Ltd. oznámila založenie novej aliancie časopisov a marketingových nástrojov Plastics News Europe a Plastics &Rubber Weekly. V minulosti sa časopis Plastics News Europe zameriaval hlavne na kontinentálnu Európu, zakiaľ čo Plastics & Rubber Weekly pokrýval hlavne Spojené kráľovstvo. Od 1. januára bude titul Plastics News Europe vlajkovou značkou spoločnosti v celej Európe.
„Spojenie týchto dvoch značiek je výhodné pre našich zákazníkov aj pre celé odvetvie," povedal Brennan Lafferty, viceprezident a vydavateľ skupiny Crain Global Polymer Group. „Zjednoduší to ponuku na trhu, ak bude existovať len jedna značka poskytujúca obsah aj marketingové kanály tlačových a digitálnych médií ako aj platformy konferencií a veľtrhov."
Šéfredaktor časopisu Plastics News Europe David Eldridge, obchodný riaditeľ Matt Barber a riaditeľka pre konferencie Donna Bushellová zostanú naďalej vo svojich vedúcich pozíciách.
„Vo Veľkej Británii máme úžasný tím pod vedením Davida, Matta a Donny, ktorý si vybudoval skvelé vzťahy v celom odvetví výroby a spracovania plastov," povedal Lafferty. „Náš cieľ je rovnaký ako vždy – porozprávať skvelé príbehy a vytvoriť pre našich reklamných partnerov cesty k zákazníkom a čitateľom."
Medzi vrcholové podujatia časopisu Plastics News Europe v roku 2017 patrí prvý európsky veľtrh recyklácie plastov (PRSE), ktorý sa bude konať 29. a 30. marca v Amsterdame. Okrem toho usporiada časopis Plastics News Europe päť konferencií a každoročnú slávnosť odovzdávania ocenení v odvetví plastov v Londýne v októbri.
„Odovzdávanie ocenení v odvetví plastov je naďalej tou najprestížnejšou udalosťou v kalendári nášho odvetvia," povedal Barber, manažér program udeľovania ocenení a európskeho veľtrhu recyklácie plastov. „Oslavujeme inováciu a vynikajúce výsledky a naši hostia si užijú úžasnú noc plnú zábavy.
„PRSE bude prvým špecializovaným podujatím v oblasti recyklácie plastov v pevninskej Európe, a tak ide o prestížnu udalosť v tomto sektore. Vstup na konferenciu aj výstavu je bezplatný vďaka veľkým značkám a asociáciám v tomto sektore. Návštevníci sa dozvedia mnoho nového, nájdu nových partnerov a obchodné príležitosti v oblasti recyklácie," hovorí Barber.
Okrem toho bude časopis Plastics News Europe organizátorom aj tradičnej odvetvovej výstavy dizajnu a tvarovania plastov v roku 2018.
Redakčná nezávislosť a bezúhonnosť zostáva základným stavebným kameňom všetkých výstupov značky Plastics News Europe.
„Plastics News Europe už je dobre známym zdrojom informácií o najnovšom vývoji v rámci celého odvetvia plastov v Európe bez ohľadu na hranice krajiny. Našim cieľom je napĺňať potreby rozhodujúcich osobností nech už sa nachádzajú kdekoľvek od Aberdeenu až po Záhreb," povedal Eldridge.
Spoločnosť Crain Communications Ltd. je dcérskou spoločnosťou firmy Crain Communications Inc., so sídlom v Detroite, mediálnej spoločnosti slúžiacej podnikovej sfére s 55 značkami vrátane Plastics News, Rubber & Plastics News, Automotive News, Advertising Age a Urethanes Technology International. Crain zamestnáva viac ako 800 ľudí na celom svete.

Obyvateľov predmestia Teheránu prebudil v piatok zvuk protilietadlovej strely. Iránska armáda tam totiž zostrelila dron štátnej televízie, ktorý podľa úradov letel príliš blízko pri rezidencii iránskeho najvyššieho duchovného vodcu.
Dron mal zo vzduchu nakrúcať piatkové modlitby, zablúdil však k domu iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, uviedol pre iránsku tlačovú agentúru ISNA zástupca guvernéra Teheránu.
Štáb zodpovedný za manipuláciu s dronom podľa neho o zákaze nakrúcania v tejto oblasti nevedel.

Copyright © TASR 2016

Štedrý večer na Jednotke s premiérou rozprávky Zázračný nos

Štedrý večer na Jednotke s


 
premiérou rozprávky Zázračný nos

RTVS splní divákom svoj prísľub premiéry novej vianočnej rozprávky aj v tomto roku. V koprodukcii so spoločnosťou FILMPARK a Českou televíziou odvysiela na Štedrý večer o 19:45 pôvodnú a originálnu televíznu
Príbeh bystrej princeznej Diany, ktorá túži spoznať pravú lásku a musí sa stretnúť s mnohými prekážkami, má za cieľ upútať divákov všetkých generácií. Diana tajuplným kúzlom načas stratí svoju pôvodnú krásu a pokúša sa ju získať späť. Na svojej ceste sa stretne aj s mnohým ponížením, posmechom a zlobou. No odvaha a jej zázračný citlivý nos jej pomôžu prekonať všetky prekážky a splniť jej najväčší sen.


Rozprávka z pera scenáristiek Zuzany Kolmosovej a Nadi Jurkemik prináša mnoho prekvapivých dejových zvratov, humor, ale aj magické tajomno. V úlohách mladých protagonistiek sa po náročnom hereckom kastingu objavia nové talenty v stvárnení postáv dvoch princezien Diany a Adely (Kristína Kanátová, Petra Šimberová). V ďalších postavách diváci spoznajú plejádu známych hercov: postavu vojvodu Filipa stvárňuje Ján Dobrík, kráľa Artúra si zahral Pavel Višňovský, kráľa Ľudovíta Miro Noga, úlohy kráľovnej matky sa majstrovsky zhostila hviezda prvého formátu Iva Janžurová, mladého Tomáša si zahral Vladislav Plevčík a v postave pestúnky diváci spoznajú Annu Javorkovú. V úlohe tajomného Kúzelníka sa objaví Ivan Romančík.


Rozprávka sa nakrúcala v letných mesiacoch v prekrásnych scenériách zámkov a hradov na Slovensku a v Čechách, pričom filmári mohli nakrúcať aj na miestach, ktoré sú pre turistov bežne nedostupné. Zárukou jedinečného diváckeho zážitku bude nielen skúsený režisér Stanislav Párnický, ale aj hlavný kameraman Ivan Finta, ktorý sa podpísal pod jedinečný vizuálny zážitok aj v úspešnej rozprávke RTVS Láska na vlásku.


Novú rozprávku Zázračný nos bude sprevádzať titulná skladba autorov Vaša Patejdla a Ľuboša Zemana Voňavky dievčat v špeciálnej orchestrálnej úprave Rasťa Dubovského, ktorú ako duet naspievali Mirka Partlová a Barbora Žilecká. Hudbu k piesni nahral Slovenský národný symfonický orchester, filmová a scénická hudba bola nahrávaná vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Drobci z nového Večerníčka RTVS

Drobci z nového Večerníčka RTVS


Voláme sa Ben a Tom a všetci nás poznajú ako Drobcov. Teda, niekto nás zvykne volať aj nezbedník Ben a mudrlant Tom, no my sme pritom fakt veľmi dobrí chalani! Inak by sme sa predsa nemohli stať hrdinami nového večerníčkového seriálu, no nie?
Úplne po prvýkrát nás budete môcť vidieť v telke už na Štedrý deň o 18:30 na Dvojke, bude to naša veľká televízna premiéra. Potom máme pre vás pripravených ešte 6 ďalších super príbehov a v telke budeme až do konca roka 2016.
Každý večer budeme spoločne lúštiť rôzne záhady, zažijeme kopec srandy na výlete, zahráme si naozajstné divadlo, budeme piecť tortu, pretekať sa a vyvádzať s kamošmi na ihrisku. A čo je úúúúplne najlepšie? Naše veselé príbehy si budú môcť užiť aj naši nevidiaci a nepočujúci kamaráti , keďže všetky diely budú v telke so skrytými titulkami a tiež s hlasovým komentovaním!
Našou mamou je šikovná Vanda Raýmanová, ktorá nás vymyslela. Sama by to však určite nezvládla a preto jej s réžiou pomáhal Michal Struss, s výtvarnou stránkou Ivana Šebestová a animáciu mal na starosti kopec ďalších šikovných ľudí.
A najväčšmi sa tešíme z toho, že naším rozprávkovým hlasom bude slávna herečka Peťa Polnišová a musíme povedať, že sami by sme si neboli lepšie vybrali :-).
Ešte predtým, než sme sa dostali do telky, stihli sme precestovať skoro celučičký svet . Boli sme na festivale v Gruzínsku - tam sme vyhrali krásnu cenu za najlepší seriál, na Cypre, v Bukurešti a dokonca aj v Amsterdame (to je veľké mesto v Holandsku) a za veľkým oceánom v Chicagu.


A aby sme nezabudli, neboli by sme na svete bez pomoci RTVS a šikovných ľudí zo spoločnosti objectif a štúdia plaftik . Tak teda nezabudnite kamaráti, naše napínavé dobrodružstvá sa začínajú už počas týchto Vianoc na Dvojke . Tešíme sa na vás :-).


Slovenská herečka Petra Polnišová vyhlásila, že práca na očakávanom seriáli Drobci, bola náročná. Štyridsaťročná rodáčka z Bratislavy v animovanom večerníčku prepožičala hlas obom hrdinom - nezbedníkovi Benovi aj mudrlantovi Tomovi. "Bola to riadna fuška. Čo sa týka dabingovo-zvukovej práce, nič ťažšie som asi nerobila. Hlasy som totiž nahovorila v čase, keď seriál ešte nebol nakreslený. Ťažké bolo aj to, že som nahovorila obidve postavy, musela som sa na ne dobre nastaviť. Nahrala som hádam 1500 onomatopojí do hlasovej banky. Rôzne výkriky, slovíčka, zvuky, to bolo asi to najhoršie," uviedla herečka, ktorú napriek náročnosti práca veľmi bavila. "Sú veselí, hraví aj edukatívni. Som šťastná, že som na tomto animovanom seriáli mohla spolupracovať, strašne ma to bavilo," dodala. Diváci a diváčky budú môcť vidieť večerníček, ktorý ponúkne sedem epizód, počas blížiacich sa sviatkov. Prvú časť uvedie RTVS na Dvojke na Štedrý večer. "Som rada, že RTVS podporuje pôvodnú animovanú tvorbu, lebo tu máme naozaj kvalitných tvorcov. Verím, že diváci sa zabavia, ja som sa smiala na každom diele," vyjadrila sa herečka, ktorá seriál pustila aj jej dvom synom - Simonovi a Félixovi. "Samozrejme, už videli všetky diely a nielenže ich odobrili, ale u nás doma patria k zlatému fondu. Predsa len, dvaja bratia - asi sa v seriáli našli," prezradila Polnišová, ktorá sa predstavila napríklad vo filme Muzika (2007) a v súčasnosti účinkuje v zábavnej show Kredenc (2014) či seriáli Horná Dolná (2015). O réžiu sa postarali Vanda Raýmanová a Michal Struss. Na seriáli spolupracovali aj Ivana Šebestová, Michal Haruštiak, Ivana Laučíková alebo Jozef Mitaľ. Raýmanová, ktorá sa postarala tiež o scenár, spolupracovala s Polnišovou aj na snímke Kto je tam? (2010). "Celý štáb tohto filmu sa podieľal aj na výrobe Drobcov, takže s Peťou som počítala od začiatku. Nikoho lepšieho sme si ani vybrať nemohli," objasnila filmárka.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TV VIANOCE

TV VIANOCE

Slovenské filmové rozprávky a príbehy nebudú chýbať na televíznych obrazovkách ani počas tohtoročných sviatkov. Z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý ukrýva poklady slovenskej kinematografie, sa budú vysielať divácky obľúbené tituly od Juraja Jakubiska, Martina Ťapáka, Miloslava Luthera, Martina Hollého a ďalších slovenských tvorcov.
      K Štedrému dňu neodmysliteľne patrí film o víťazstve dobra nad zlom Perinbaba (1985) Juraja Jakubiska. Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh, a o Jakubkovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou a hlasom Evy Krížikovej ponúkne TV Markíza. Tá v tento deň odvysiela aj rozprávku Nebojsa (1989) od Juliusa Matulu o odvážnom putovaní smelého drevorubača Ondreja, ktorý na svojej ceste oslobodí zakliatu krajinu, prekabáti zlého čarodejníka a oslobodí krásnu princeznú.
      Okrem toho ponúkne počas vianočných sviatkov aj sériu slovenských rozprávok, ktoré vznikli v 80. rokoch minulého storočia v slovensko-nemeckej koprodukcii. Sú medzi nimi Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého, Kráľ Drozdia brada (1984) Miloslava Luthera, Popolvár najväčší na svete (1982) Martina Ťapáka i jeho "vianočnú" klasiku Pacho, hybský zbojník (1975). Nový rok bude mať v programe aj Ťapákov film Plavčík a Vratko (1981), adaptáciu rovnomennej rozprávky Pavla Dobšinského o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske ku krásnej princeznej Julienke.
      Verejnoprávna RTVS odvysiela na Jednotke počas vianočného obdobia päť archívnych filmov SFÚ. Sú medzi nimi dva dramatické príbehy o troch horských chatároch z prostredia Vysokých Tatier od Martina Hollého Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971), satirická komédia Stratená dolina (1976) či Sladké starosti (1984) od režiséra Juraja Herza o starom mládencovi, ktorého chce matka oženiť za každú cenu. Po Novom roku program verejnoprávnej televízie doplní film Andreja Lettricha Drevená dedina (1954), dráma o sociálnom a politickom prerode slovenskej dediny v období rokov 1945 - 1948, ktorá je filmovou adaptáciou rovnomenného románu Františka Hečka.
      Na televíznych obrazovkách u našich západných susedov sa bude vysielať v Českej televízii Jakubiskova Perinbaba s novým českým dabingom. Televízia CS Film má v programe Lutherov film Kráľ Drozdia brada, Hollého Soľ nad zlato a v novom roku dramatický príbeh z konca 2. svetovej vojny Zvony pre bosých (1965) Stanislava Barabáša.


Copyright © TASR 2016

Nebuďme na Vianoce sami! – Nadácia TA3 organizuje charitatívnu akciu na Štedrý deň

Nebuďme na Vianoce sami! –
 
Nadácia TA3 organizuje charitatívnu akciu na Štedrý deň


Nadácia televízie TA3 ani cez Vianoce nezabudne na ľudí, ktorí to najviac potrebujú.
24. decembra organizujeme charitatívne podujatie Nebuďme na Vianoce sami, ktorého súčasťou bude verejná finančná zbierka, aj zbierka vecných darov a oblečenia pre spoločnosť Depaul, ktorá sa stará o ľudí bez domova.
Všetkých pozývame na Štedrý deň od 10.00 h do 13.00 h na Bratislavský hrad, aby si vychutnali príjemnú atmosféru, ešte lepšiu hudbu a najmä urobili dobrý skutok.
Na hradnom nádvorí vystúpia hudobné skupiny Tublatanka, Fragile, Robo Opatovský, Martin Valihora Band s Marcelom Palonderom, Miriam Kaiser, Ján Babiak a Filip Tůma.
Programom Vás budú sprevádzať známe tváre televízie TA3, ktoré okrem skvelých hudobníkov na pódiu privítajú známe osobnosti spoločenského, kultúrneho a športového života.
Spravodajská televízia TA3 odvysiela celý charitatívny program v priamom prenose.
Príďte spolu s nami podporiť dobrú vec, aby sme neboli na Vianoce sami!

Reklamná vianočná pauza!

Reklamná vianočná pauza!
Vďaka Marian Jaslovský




VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Veľmi citlivo vnímam, keď zákulisnými manipuláciami ľudia ako Marek Maďarič, Erik Tomáš robia všetko preto, aby došlo k zhoršeniu vzťahov, lebo neviem pochopiť ich myslenie."
Andrej Danko

Váááááááánoce. Na Dvojke

Váááááááánoce

Na Dvojke

22. 12. 2016

Zomrela Franca Sozzaniová

Zomrela Franca Sozzaniová


Talianska módna novinárka Franca Sozzaniová - niekdajšia šéfredaktorka talianskej mutácie magazínu Vogue a osoba blízka módnym velikánom Giorgiovi Armanimu alebo Donatelle Versaceovej - už nie je medzi živými. Rodáčka z mesta Mantova v Lombardsku zomrela dnes v Miláne vo veku 66 rokov.
Za "lady talianskej módy" označovaná Sozzaniová, ktorú dlhší čas sužovali zdravotné problémy, bola vnímaná ako osobnosť udávajúca módne trendy.
Milánsky starosta Giuseppe Sala v reakcii na smutnú správu uviedol, že Miláno stratilo dôležitú predstaviteľku talianskeho štýlu, ktorá bola podstatne viac než len módnou novinárkou.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

S požiadavkou na zabezpečenie vysielania od januára „zrušených" programov sa nájomníci bytových domov vo vlastníctve mesta obrátili na Bytový podnik mesta Košice (BPMK). Ako informoval Miroslav Sambor z košického magistrátu, mesto sa preto rozhodlo vyjsť v ústrety seniorom, ktorí bývajú v mestských malometrážnych bytoch, a príjem týchto programov pre nich zabezpečí. V 682 malometrážnych bytoch, ktoré sú vo vlastníctve mesta, žije v súčasnosti viac ako tisíc seniorov.
Od 1. januára 2017 totiž nebudú až tri televízne programy dostupné tak ako doposiaľ voľne, cez antény. Ako informoval Sambor, BPMK nechá prekonvertovať doterajší systém na satelitný v bytových domoch: Herlianska 79 – 85, Popradská 72, Adlerova 4, Golianova 30 – 33, Južná trieda 23 – 27, Šoltésovej 11, 13, Vojvodská 2,4, Mlynárska 1,5 a Zborovská 1, 7.
Podľa informácií z BPMK vzhľadom na blížiace sa vianočné sviatky, vybavovanie oficiálnych súhlasov, ale i samotnej náročnosti prác, k zrealizovaniu zákazky by malo dôjsť najskôr v prvom januárovom týždni budúceho roka. Prioritou sú malometrážne domy na Južnej triede, Šoltésovej, Vojvodskej, Mlynárskej a Zborovskej ulici.
Bytové domy Sládkovičova 3 a Vodárenská 14 nie sú zahrnuté v tomto rozšírení bytových staníc. Sládkovičovu čaká rekonštrukcia, byty na Vodárenskej ulici sa po rekonštrukcii momentálne prideľujú občanom a všetky rozvody pre poskytovateľov prenosu signálu TV a internetu sú tam už urobené.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Váááááááánoce. na Jednotke

Váááááááánoce,


Na Jednotke

VYJADRENIE: ÚS SR: Tlačová rada Slovenskej republiky rozhodla, že denník SME porušil Etický kódex novinára

VYJADRENIE: ÚS SR:
Tlačová rada Slovenskej republiky rozhodla, že denník SME porušil Etický kódex novinára
Dňa 13. októbra 2016 podala predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková sťažnosť pre porušenie čl. II bodu 1 a 2 a čl. III bodu 6 Etického kódexu novinára denníkom SME vydávaným spoločnosťou Petit Press, a. s.
      Sťažnosť v predmetnej veci smerovala proti článkom denníka SME s nadpismi „Sudcovia nekonali, nič sa im nestalo“, resp. „Kauzu Cervanová brzdila aj šéfka Ústavného súdu“, resp. „Za prieťahy v kauze Cervanová mohla aj šéfka Ústavného súdu“. Tlačová rada Slovenskej republiky ako výkonný orgán Asociácie na ochranu novinárskej etiky na svojom zasadnutí 12. decembra 2016 sťažnosť predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky prerokovávala.
      Výsledkom zasadnutia Tlačovej rady Slovenskej republiky v predmetnej sťažnosti bolo Rozhodnutie 16/2016:
      „Tlačová rada Slovenskej republiky konštatuje, že uverejnením článku „Sudcovia nekonali, nič sa im nestalo“ s pokračovaním pod názvom „Kauzu Cervanová brzdila aj šéfka Ústavného súdu“ v denníku SME, dňa 18. júla 2016, na titulnej strane a strane 4 porušil denník SME čl. II. bod 1, 2 a čl. 3 bod. 6 Etického kódexu novinára. Tlačová rada vyslovuje nad konaním denníka SME znepokojenie. Vyzýva vydavateľa odporcu, aby uverejnil toto
rozhodnutie v najbližšom možnom vydaní svojho periodika po doručení tohto rozhodnutia.“

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruské ministerstvo zahraničných vecí bude žiadať ospravedlnenie od šéfredaktora amerického denníka New York Daily News za článok o vražde ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova. Oznámila to dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
"Americký novinár a spisovateľ Gersh Kuntzman v New York Daily News napísal, že za 'Andreja Karlova neprelieva žiadne slzy'. Taktiež písal, že útok v Ankare mu pripomína atentát z roku 1938 na nemeckého diplomata Ernsta vom Ratha, ktorého zabil v Paríži židovský študent. Podľa Kuntzmana tak ako Karlov aj Rath bol verejnou tvárou krutosti - ale v tomto prípade genocídy zo strany Adolfa Hitlera, antisemitizmu a prichádzajúcej globálnej agresie," uviedla Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.
"Okamžite odovzdáme správu šéfredaktorovi novín, ktoré zverejnili tento rusofóbny článok, ospravedlňujúci teroristický útok, a budeme žiadať ospravedlnenie," dodala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie.
Kuntzman napísal článok s názvom "Atentát na ruského veľvyslanca Andreja Karlova nebol terorizmus, ale odplata za vojnové zločiny Vladimira Putina". Okrem iného napísal, že Karlov, Putinov muž v Turecku, bol verejnou tvárou vojnových zločinov tohto vražedného diktátora vo svete a tvárou domáceho útlaku.
Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova postrelil v pondelok na výstave fotografií v Ankare 22-ročný príslušník ankarskej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš. Diplomat zraneniam podľahol. K zodpovednosti za vraždu sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra. Ako dnes informovala agentúra TASS, uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke tejto ozbrojenej koalície, zverejnenom denníkom al-Júm as-Sabá.

Copyright © TASR 2016

Európska komisia (EK) schválila prevzatie internetovej spoločnosti Yahoo Holding americkou telekomunikačnou firmou Verizon Communications. EK o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke. Komisia dospela k záveru, že plánovaná akvizícia nenaruší hospodársku súťaž, vzhľadom na to, že také služby ako Verizon a Yahoo poskytuje množstvo silných účastníkov trhu. Obe firmy sú aktívne v oblasti služieb poskytovania obsahu na internete, vyhľadávacích, komunikačných a reklamných služieb.
Verizon, ktorý je najväčším mobilným operátorom v USA, ešte v júli oznámil, že od internetovej spoločnosti Yahoo kúpi za 4,83 mld. USD jej hlavné aktíva. Spoločnosť Yahoo nedokázala držať krok s konkurenčnými firmami, akými sú Facebook či Google. Po vyčlenení svojho problémového podnikania jej stále zostanú podiely v spoločnosti Yahoo Japan a v čínskom internetovom predajcovi Alibaba Group.


Kanadský spevák Justin Bieber čelí žalobe za napadnutie fotografa. K incidentu údajne došlo v novembri 2013 v Buenos Aires. Fotograf Diego Pesoa tvrdí, že Bieber prikázal ochranke, aby ho napadla a okradla, keď sa snažil interpreta odfotiť, ako odchádza z nočného klubu INK.
Dvadsaťdvaročného speváka v novembri 2014 predvolali na argentínsky súd, aby sa k obvineniu vyjadril. Rodák z kanadského Londonu tak však neurobil a sudca následne vydal zatykač a nariadil "okamžité zatknutie" Biebera aj jeho dvoch bodyguardov Huga Alcidesa Hesnyho a Terrencea Rechea Smallsa. Podľa nemenovaných zdrojov portálu TMZ.com sa spevákovi právni zástupcovia pokúsia o stiahnutie žaloby.
Justin Drew Bieber, ktorý je okrem hudby známy aj početnými problémami so zákonmi, vydal v roku 2009 EP nahrávku My World, po ktorej nasledovali albumy My World 2.0 (2010), Under The Mistletoe (2011), Believe (2012) a Purpose (2015). Na konte má tiež kompilácie My Worlds: The Collection (2010) a Journals (2013). Počas kariéry stihol získať okrem iného jednu cenu Grammy, dve BRIT Awards, 14 Billboard Music Awards, dvanásť American Music Awards či 16 Teen Choice Awards.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na televízne obrazovky sa po dvoch rokoch vráti Manéž Bolka Polívku. Česká televízia (ČT) natočí 54. diel obľúbeného programu 13. a 14. januára tradične v Športovej hale Vodova v Brne. " Bandu šašků počmáraných" v úlohe hostí rozšíri herečka, blogerka a víťazka Star Dance 2015 Marie Doležalová, poprocková skupina Chinaski, herec a zabávač Michal Suchánek, artista Moskovského štátneho cirkusu Vladimir Georgijevskij a herec a komik Pavol Seris. ČTK o tom za tvorcu informovala Vladana Drvotová.
Dátum uvedenia relácii ČT neoznámila. Zatiaľ posledný diel Manéže Bolka Polívku uviedli v júni 2014. Odvtedy mali diváci možnosť zhliadnúť Manéž naživo v rámci turné po českých a slovenských mestách.
Halovému turné prichádzala situácie, kedy ČT novú Manéž Bolka Polívku nenatáčala a protagonista sa sťažoval, že nepozná dôvod. ČT ale tvrdila, že o 54. diel záujem má, avšak nedostala námet, o ktorý žiadala už vlani v júli.
Manéž pripravuje brnenské štúdio ČT v spolupráci s Divadlom Bolka Polívku, v ktorom populárny herec a mím uvádza svoje autorské predstavenia. Na obrazovkách televízie sa objavila prvýkrát v roku 1987. Jednými z prvých hostí boli napríklad Milan Lasica, Hana Hegerová, Petr Nárožný alebo Miroslav Horníček.

Copyright © ČTK 2016

CPJ: Pri výkone povolania zahynulo tohto roku 48 novinárov

CPJ:
Pri výkone povolania zahynulo tohto roku 48 novinárov

Pri výkone povolania zahynulo v priebehu tohto roka 48 novinárov, čo je o 24 menej ako v roku 2015. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnil Výbor na ochranu novinárov (CPJ).
Až 26 novinárov, ktorí v tomto roku prišli o život, zahynulo v dôsledku bojových akcií pri príprave reportáží v oblastiach, kde prebiehajú ozbrojené konflikty. Ide predovšetkým o Sýriu, Irak, Jemen, Líbyu, Afganistan a Somálsko. Osemnásti novinári sa stali obeťami cielených útokov, ktoré mali byť pomstou za ich prácu. Ide o najnižší počet takýchto incidentov od roku 2002.
Pre novinárov najnebezpečnejšou krajinou bola v tomto roku Sýria, kde ich zahynulo 14.
Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku monitoruje úmrtia pracovníkov médií pri výkone svojho povolania od roku 1992.

Copyright © TASR 2016

STANOVISKO: Ministerstvo pôdohospodárstva sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam Ľubomíra Jahnátka vo veci kontroly NKÚ v Pôdohospodárskej platobnej agentúre

STANOVISKO: 
Ministerstvo pôdohospodárstva sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam Ľubomíra Jahnátka vo veci kontroly NKÚ v Pôdohospodárskej platobnej agentúre

Vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) aj Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) sa striktne ohradzujú voči zavádzajúcim tvrdeniam bývalého ministra Ľubomíra Jahnátka vo veci auditu Najvyššieho kontrolného úrad SR v PPA.
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) ako nezávislý orgán zistil závažné pochybenia v riadení PPA počas predchádzajúceho volebného obdobia. Tvrdenia Ľ. Jahnátka, ktorými znevažuje postup aktuálneho vedenia PPA, sa nezakladajú na pravde a poukazujú na neznalosť problematiky. Kontroly NKÚ SR prebiehajú dlhodobo, aj niekoľko mesiacov a stanoviská sa kontrolórom prezentujú priebežne a operatívne. Vedenie PPA bolo s NKÚ SR plne súčinné v záujme zabezpečenia transparentnosti a efektívneho využívania peňazí daňových poplatníkov.
Aktuálne vedenie PPA tvoria vysoko kvalifikovaní pracovníci so skúsenosťami aj priamo z agentúry. Dôvodom výmeny minulého vedenia PPA bol práve nekompetentný spôsob riadenia a nezvládnutá administrácia projektových podpôr. Na to jednoznačne poukazujú aj audit NKÚ SR, aj výhrady Európskej komisie. Medzi výhradami NKÚ SR sú napríklad hodnotenie projektov absolventmi bez praxe, ktorí tak rozhodovali o státisícoch eur, či interní hodnotitelia, ktorí neprešli ani školeniami, ani nedisponovali príručkami pre hodnotiteľov.
MPRV zároveň upozorňuje na evidentnú nezrovnalosť tvrdení Ľ. Jahnátka, že aktuálna ministerka pôdohospodárstva, ktorá bola v rokoch 2012 - 2016 generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu (SPF) bola súčasťou širšieho vedenia ministerstva. SPF je nezávislá inštitúcia. Jej generálneho riaditeľa menuje vláda a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ho len nominuje. Generálny riaditeľ SPF však svoju funkciu vykonáva nezávisle a nezúčastňuje sa žiadnych rozhodovacích procesov MPRV SR.

21. 12. 2016

Osobnosť slovenskej fotografie a Fotograf roka 2016

Osobnosť slovenskej fotografie a
Václav Macek
 Fotograf roka 2016

Laureátmi tohtoročných fotografických ocenení sú Václav Macek (1952) a Dušan Kochol (1983). Obaja si ceny prevzali na dnešnom tradičnom slávnostnom vyhodnotení v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave.
"Václav Macek sa stal osobnosťou najmä za vydanie poslednej časti Dejín európskej fotografie 20. storočia. Mladý fotograf Dušan Kochol porotu presvedčil viacerými aktivitami," uviedla pre TASR predsedníčka poroty Judita Csáderová. Ďalšie hodnotiace členky v tajnom hlasovaní boli Bohunka Koklesová, Monika Mikušová a Zuzana Lapitková.
V ich zdôvodnení sa uvádza, že udeliť titul Osobnosť slovenskej fotografie udelili teoretikovi a historikovi fotografie, riaditeľovi medzinárodného festivalu Mesiac fotografie Václavovi Macekovi za zavŕšenie desaťročného knižného projektu Dejín európskej fotografie – publikácie, ktorá je svojím obsahom a formou výnimočná aj v medzinárodnom kontexte. Okrem laureáta boli na túto cenu nominovaní fotografi a organizátori kultúrneho diania František Tomík a Rudolf Sikora.
"Toto ocenenie si vážim, lebo je od kolegov, aj že je to so zavŕšením dejín fotografie. V nich je Slovensko a ďalšie malé krajiny zastúpené ako rovnocenní partneri vedľa Nemecka, Francúzska a iných veľmoci v tejto oblasti," povedal Macek. Zároveň vo videoprojekcii zdôvodnil prečo, a od ktorých slovenských autorov vybral obmedzený počet 15 fotografií do uvedenej knihy.
Titul Fotograf roka 2016 porota udelila Dušanovi Kocholovi, fotografovi a zakladateľovi Off festivalu, ktorému sa v krátkom čase podarilo vďaka originálnym konceptuálnym projektom etablovať na slovenskej i medzinárodnej scéne. V súčasnosti vďaka individuálnym a skupinovým výstavám v popredných inštitúciách stáva sa medzinárodne rešpektovanou osobnosťou. Do tejto kategórie boli ešte nominovaní fotografi Zuzana Kmeťová a Juraj Mravec.
"Ocenením bola moja tvorba oficiálne uznaná. Teraz si nemyslím, že som niekto, ale som na správnej ceste," po prevzatí ceny konštatoval Kochol a prítomným premietol ukážky zo svojej doterajšej tvorby.
Okrem SEDF sú vyhlasovateľmi ceny Združenie slovenských profesionálnych fotografov, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, občianske združenia FOTOFO a Off festival.

Copyright © TASR 2016




TOP REKLAMA

TOP REKLAMA

Noviny TV JOJ sú najsledovanejšou spravodajskou reláciou v decembri

Noviny TV JOJ sú najsledovanejšou 
spravodajskou reláciou v decembri

Televízia JOJ vstúpila do predvianočného pracovného týždňa s ďalšími úspechmi svojich spravodajských relácií. Noviny TV JOJ sa stali najsledovanejším programom dňa v pondelok 19., aj v utorok 20. decembra. V pondelok v CS 12-54 zaznamenali sledovanosť 8,8 %, čo predstavovalo 281-tisíc divákov a podiel 26,9 %, v utorok zas dosiahli rating 8,1 % (259-tisíc divákov, podiel 25,5 %).
Pondelňajšie hodnoty Novín TV JOJ a relácie KRIMI (rating 6,7 %, podiel 22,9 %) a ďalšie úspešné vydanie zábavnej relácie Inkognito (rating 7,1 %, podiel 20,0 %) urobili z televízie JOJ v pondelok dokonca lídra na trhu v prime-time s priemerným podielom 21,1 %. V utorok bolo lídrom trhu spravodajstvo TV JOJ už od 19:00 – v čase svojho vysielania bola totiž jednotkou na trhu aj relácia KRIMI s ratingom 7,4 % a podielom 24,7 %. Diváci v decembri uprednostnili JOJkárske KRIMI pred hlavným spravodajstvom konkurencie už po siedmykrát.
Naďalej sa darí aj Najlepšiemu počasiu, ktoré v decembri zaznamenalo tohtoročný rekord. Najlepšie hodnoty v tomto roku u divákov 12+ dosiahlo dňa 18. decembra s ratingom 15,2 %, čo predstavovalo 715-tisíc divákov a podiel 32,3 %. Druhé najsledovanejšie vydanie relácie v cieľovke 12+ v roku 2016 bolo tiež v decembri, a to 11. decembra pri ratingu 14,9%, podiele 30% a so 697-tisíc divákmi pred obrazovkami.


RADA RTVS

RADA RTVS

Rada RTVS prerokovala a schválila Návrh rozpočtu a programového konceptu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na rok 2017 vrátane návrhu záväzných ukazovateľov rozpočtu, ktoré sú špecifikované v položke bežné výdavky v čiastke 123.770.608 eur, v položke kapitálové výdavky v sume 5.568.785 eur.
Rada RTVS upozorňuje na riziko vo výdavkovej časti rozpočtu na rok 2017 z dôvodu chýbajúcich zdrojov na vytvorenie dostatočných finančných rezerv na krytie prípadných plnení prebiehajúcich súdnych sporov. Zároveň konštatuje, že rozpočet nie je rozvojový, ale je stabilizačný a šetriaci. Opätovne upozorňuje, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jej potreby na ďalší rozvoj, čo sa prejavuje napríklad aj v narastaní investičného dlhu, v obmedzených možnostiach pre tvorbu finančných rezerv, ako aj pri výrobe vlastnej tvorby.
Návrh rozpočtu RTVS na rok 2017 predpokladá celkové príjmy vo výške 130.139.393 eur. Podstatnú položku tvoria daňové príjmy vo výške 77.000.000 eur (tzv. koncesionárske poplatky), granty a transfery vo výške 26.003.600 eur. Na základe tzv. zmluvy so štátom dostane RTVS na realizáciu programov vo verejnom záujme 26.000.000 eur, 19.300.000 eur je určených na televízne programy vo verejnom záujme, 2.700.000 eur na rozhlasové programy, kapitálové výdavky v sume 3.000.000 eur a 1.000.000 na zabezpečenie rozhlasového vysielania do zahraničia.
Podľa schváleného materiálu predstavujú celkové výdavky sumu 129.339.393 eur, v tom bežné výdavky 123.770.608 eur, kapitálové výdavky 5.568.785 eur.
Rada RTVS sa oboznámila s priebežnou informáciou o činnosti Komisie na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS, z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane. Rada uznesením zaviazala generálneho riaditeľa Václava Miku o predloženie komplexnej správy do 5. januára budúceho roka s tým, že prerokovaná bude na prvom zasadnutí rady 12. januára 2017. Vedúcim komisie na strane RTVS je šéfeditor televízneho spravodajstva Juraj Fellegi, na strane rady jej podpredseda Martin Kákoš.

Copyright © TASR 2016


RTVS: Úspešná televízna premiéra filmu Učiteľka

RTVS:
Úspešná televízna premiéra filmu Učiteľka

Televízna premiéra slovensko-českého filmu Učiteľka, na ktorom sa RTVS podieľala ako majoritný koproducent zaznamenala mimoriadny úspech, včera večer si ju na Jednotke nenechalo ujsť až 477-tisíc divákov (cieľová skupina 12+/podiel na trhu 23,5%/rating 10,2%). Vďaka tomu sa Jednotka v čase vysielania filmu stala najsledovanejšou televíziou a film bol najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Film zaznamenal úspech aj u mladších divákov v cieľovej skupine 12-54, sledovalo ho až 277-tisíc divákov (podiel na trhu 24,9%/rating 8,6%) a v čase vysielania bol jednotkou na trhu aj v tejto cieľovej skupine.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec David Thewlis, známy najmä ako Remus Lupin zo série filmov o Harrym Potterovi, sa predstaví v pripravovanej tretej sezóne seriálu Fargo (2014). Päťdesiattriročný rodák z Blackpoolu stvárni tajomného samotára V.M. Vargasa.
Hlavnými mužskými postavami tretej série, ktorej dej sa bude odohrávať v roku 2010, budú bratia Emmit a Ray Stussyovci, pričom oboch si zahrá Ewan McGregor. Emmit je príťažlivý, úspešný a rodinne založený realitný magnát. Jeho o niečo mladší brat je skôr jeho opakom. Ray je tučný, plešivie a pracuje ako kurátor, pričom za svoje nešťastie viní práve Emmita. Okrem McGregora a Thewlisa sa v novej sérii predstavia aj Mary Elizabeth Winstead ako Nikki Swango, ktorú nedávno podmienečne prepustili z väzenia, ďalej Carrie Coon ako šéfka polície Gloria Burgle a Jim Gaffigan ako jej zástupca Donny Mashman. Autorom scenára je znova Noah Hawley, pričom nová séria by sa mala dostať na televízne obrazovky na jar budúceho roka.
Seriál Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. V rovnako dlhej druhej sezóne si zas zahrali Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Patrick Wilson, Ted Danson, Nick Offerman, Brad Garrett, Kieran Culkin, Bokeem Woodbine, Jeffrey Donovan alebo Angus Sampson.
David Thewlis si v roku 1993 vďaka snímke Nahý (1993) vyslúžil cenu pre najlepšieho herca na filmovom festivale v Cannes. Okrem nej a spomínaných filmov o Harrym Potterovi si zahral aj v snímkach ako Posadnutosť (1992), Čierny krásavec (1994), Úplné zatmenie (1995), Dračie srdce (1996), Sedem rokov v Tibete (1997), Divorcing Jack (1998), Big Lebowski (1998), Prúd času (2003), Kráľovstvo nebeské (2005), Chlapec v pruhovanom pyžame (2008), Kšeft za všetky prachy (2010), Vojnový kôň (2011), Red 2 (2013), Teória všetkého (2014), E.A.Poe: Archa bláznov (2014) či Legendy zločinu (2015).

Najnovší prieskum Eurostatu ukázal, že 14 % Európanov ešte nikdy nepoužilo internet. Na Slovensku je to 15 %. Najviac, až tretina obyvateľstva, doteraz nepoužila internet v Bulharsku, kým naopak v Dánsku a Luxembursku sú to len dve percentá ľudí. Internetové návyky sa líšia aj medzi generáciami. Zatiaľ čo internet používa pravidelne 96 % mladých vo veku 16 až 24 rokov, v kategórii starších ľudí vo veku od 55 do 74 rokov je to len vyše polovica. Informovalo o tom zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.
Osem z desiatich používateľov internetu v EÚ surfovalo v roku 2016 cez mobilný telefón. Na Slovensku to bolo o niečo menej, 71 %. Viac užívateľov sa na Slovensku pripájalo cez laptop, a to 73 %, kým priemer EÚ je 64 %. V tomto roku malo až 85 % európskych domácností prístup k internetu z domu, na Slovensku to bolo 81 %. Tento podiel sa postupne zvyšoval od roku 2007, kedy malo prístup na internet len 55 % domácností.
Za posledný rok poskytlo viac ako 70 % používateľov internetu v EÚ online nejaký druh osobných informácií. Mnohí používatelia ale vykonávajú rôzne opatrenia na kontrolu prístupu k týmto informáciám. Takmer polovica z nich odmietla povoliť používanie osobných informácií na reklamné účely a 40 % z nich si nastavilo obmedzený prístup k ich profilu alebo obsahu na sociálnych sieťach. Okrem toho, 37 % používateľov internetu číta vyhlásenia o ochrane osobných údajov pred poskytnutím osobných informácií a 31 % obmedzuje prístup k ich geografickej polohe.
Najpopulárnejšie činnosti vykonávané na internete pre používateľov vo všetkých vekových skupinách sú komunikácia elektronickou poštou a vyhľadávanie informácií o tovare a službách. Najväčšie rozdiely medzi mladými a staršími ľuďmi boli zistené pri iných komunikačných aktivitách, ako sú napríklad sociálne siete, telefonovanie cez internet, sledovanie videí či počúvanie hudby cez internet.


Európska komisia (EK) v utorok obvinila spoločnosť Facebook, že pri prevzatí aplikácie WhatsApp poskytla zavádzajúce informácie týkajúce sa ochrany osobných údajov. Podľa komisie Facebook v čase akvizície v roku 2014 tvrdil, že nebude automaticky zdieľať informácie z užívateľských profilov svojej sociálnej siete s údajmi z aplikácie WhatsApp, ktorá zabezpečuje bezplatné zasielanie správ prostredníctvom mobilných telefónov. V auguste však Facebook oznámil zmenu politiky, v rámci ktorej okrem iného umožní prepojiť telefónne čísla užívateľov služby WhatsApp s ich profilmi na sociálnej sieti. Vďaka tomu Facebook získa údaje, ktoré môže lepšie použiť na cielenú reklamu.
Facebook má čas do konca januára, aby k obvineniam EK zaujal stanovisko.
"Komisia sa predbežne domnieva, že Facebook v čase posudzovania akvizície WhatsApp poskytol nepresné alebo zavádzajúce informácie. Facebook má teraz príležitosť zareagovať," uviedla vo vyhlásení európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
Ak sa podozrenia komisie potvrdia, hrozí firme pokuta až vo výške jedného percenta jej ročných tržieb.
 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové krátke filmy s postavou Krtka, určeného starším deťom ako pôvodné diely, sa začnú vysielať na Štedrý deň. Prvá séria ,ktorá mái 26 dielov mala premiéru v Číne, filmy vznikli v spolupráci s čínskou televíziou CCTV. V Česku je odvysiela televízia Barrandov spojená s čínskou spoločnosťou CEFC. Diváci ich uvidia v rannom bloku animovaných filmov medzi 6:30 a 8:30.
Firmu Little Mole vlastní Karolína Milerová, vnučka Zdeňka Milera, autora kreslené postavičky. Kvôli koprodukcií nových animovaných 3D rozprávok o Krtkovi založila predvlani spoločnosť Little Mole Cartoon.
"Keď sme premýšľali o pokračovaní rozprávok s Krtkom, vychádzali sme z reakcií detí, medzi ktorými sme si urobili rozsiahly prieskum. Z výsledkov je zrejmé, že pôvodné diely zaujali väčšinou deti do troch rokov. S novými dielmi sa snažíme, aby si obe značky nepredstavovali konkurenciu , ale naopak na seba nadväzovali. Nový Krtko je preto koncipovaný pre staršie deti, "uviedla Milerová.
Hlavnou zmenou podľa nej prešla grafika, ktorá je prispôsobená deťom predškolského veku. Krtko bude v nových dieloch i viac hovoriť. Postavy sú dabované detskými dabérov. Ďalšia séria je z väčšej časti hotová, vysielať sa bude budúci rok.
Pilotný diel novej série sa v ČR vysielal v marci pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta. Podpisu zmluvy o koprodukcii asistovali v roku 2014 v Číne prezidenti oboch krajín. Miloš Zeman Krtka propagoval ako jeden zo symbolov Českej republiky.
Spoločnosť Little Mole Cartoon podľa Štefl pôsobí nezávisle na ostatných držiteľoch licenčných práv ku Krtkovi. Vzhľadom k tomu nevystupuje ako účastník v žiadnom súdnom spore o licenčné práva ani rodinné dedičstvo.



Šesťdielna televíznej série Bohéma scenáristky Terezy Brdečkovej a režiséra Roberta Sedláčka ukazuje osudy českých filmových legiend a príbeh barrandovského štúdia. Príbeh začína v období pred Mníchovskou dohodou a končí v roku 1953. Dramatické osudy hereckých hviezd akými boli Vlasta Burian, Jaroslav Marvan, Oldřich Nový, Adina Mandlová alebo Zdeněk Štěpánek, ktoré sa ocitli pod tlakom doby, sa na obrazovkách Českej televízie prvýkrát objaví 15. januára.
"Nazval by som to historickým románom. Konštatuje veci, ktoré sú tak dramatické a tak hraničné, že to z toho robí žalujúcej alebo horca sa pošklebující dokument doby," povedal ČTK Sedláček, ktorý zaznamenal aj režisérmi Martina Friča a Otakar Vávra alebo riaditeľa spoločnosti Lucernafilm Miloša Havla.
Skutočné postavy tuzemskej filmovej histórie stvárnili Michal Dlouhý, Judit Bárdos, Ondřej Pavelka, Michal Balcar, David Novotný, Petr Stach, Pavol Batěk, Václav Jiráček, Jan Novotný a ďalšie.
Cyklus ukáže, čo všetko sa dialo mimo zrakmi kamier a ako tenká mohla byť hranica medzi bohémskym životom vo filmových štúdiách a smrťou v koncentračnom tábore. "Herci sú právom vzývanie, pretože majú charizmu a vie veci vyjadriť v skratke. A Bohéma je projekt o tom, že herci sú ľudia ako my, len majú jednu vadu - majú talent, ktorým sa vymykajú. A všetci na to dôjdu," podotkol Sedláček.
Príkladom toho, aká dilemy museli verejne známe osobnosti za druhej svetovej vojny riešiť, je osud Buriana, ktorého v Bohéme stvárnil Vladimír Javorský. "Na jednej strane sa v divadle Vlasty Buriana skrýva vysielačka, na druhú chodia Burian do Rozhlasu parodovať Beneša a Masaryka a vo svojej vile organizuje večierky pre prominentné nacistami. Vyberte si ... Doba bola zložitá a ja si myslím, že práve Burian nebol darebák , "konštatoval Sedláček, ktorý má s filmovou dobovou štylizáciou bohaté skúsenosti aj vďaka cyklu Českej storočia.

Autorkou scenára Bohema je novinárka, spisovateľka a scenáristka Tereza Brdečková, dcéra významné postavy českého filmu, Jiřího Brdečka, ktorý sa podieľal na filmoch, ako je Cisárov pekár a pekárov cisár, Limonádový Joe, Baron Prášil alebo Až príde kocúr. Bohéma sa okrem Divadla ABC nakrúcala aj v barrandovských ateliéroch, na mnohých historických pražských lokáciách a tiež v Plzni, Mladej Boleslavi a na ďalších miestach.

Copyright © ČTK 2016

Zomrel Gordon Hunt

Zomrel Gordon Hunt

Vo veku 87 rokov zomrel americký režisér a učiteľ herectva Gordon Hunt. Naposledy vydýchol 17. decembra doma v Sherman Oaks v dôsledku Parkinsonovej choroby. Smutnú správu potvrdila magazínu The Hollywood Reporter dcéra zosnulého, herečka Helen Hunt, ktorá má na konte Oscara za film Tak dobre, ako sa len dá (1997). Podľa nej sa otec venoval učeniu aj krátko pred smrťou.
Gordon Edwynn Hunt sa narodil 26. apríla 1929 v Sherman Oaks v Kalifornii. Pôsobil ako vedúci kastingu v Mark Taper Forum v Los Angeles. Neskôr bol zamestnancom už nefungujúcej spoločnosti Hanna-Barbera Productions zameranej na animovanú tvorbu. Pracoval aj ako hudobný režisér na seriáloch Šmolkovia (1981 - 1989), The Jetsons (1985 - 1987), Scooby-Doo (1985) alebo Šteňa menom Scooby-doo (1988 - 1991). Venoval sa tiež dabingu, a to napríklad v projektoch The Addams Family (1992 - 1993) alebo Dilbert (1999 - 2000). Režíroval napríklad dve epizódy seriálu Frasier (1993 - 2004) či 31 častí sitkomu Som do teba blázon (1992 - 1999), v ktorom si zahrala aj jeho spomínaná dcéra. Spolupracoval tiež na divadelných projektoch či na videohrách. Medzi jeho žiakov patrili aj Robert Morse, Jimmy Fallon, Jonathan Banks alebo Robert David Hall. V roku 1996 získal cenu Asociácie amerických režisérov Directors Guild of America (DGA).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS

RVR NEWS


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) úplne vyhovela štyrom žiadostiam o udelenie výnimiek v súvislosti s povinnosťou hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel, čiastočne piatim žiadostiam a šesť žiadostí zamietla. 
"Úplne vyhovela žiadostiam RTVS pre Rádio Pyramída a spoločnosti T.W.Rádio, s. r. o., pre Rádio 7, ktoré žiadali len o výnimku na dodržiavanie podielu nových slovenských hudobných diel. Plne akceptovala aj žiadosti RTVS pre okruhy Rádio Patria a Rádio Devín, ktoré sú tak jedinými dvoma programovými službami, ktoré v roku 2017 nebudú musieť dodržiavať zákonom stanovenú kvótu na slovenskú hudbu vo vysielaní," uviedla.
Čiastočne, v rámci povinnosti vysielať jednu pätinu slovenských diel nie starších ako päť rokov, vyhovela RVR žiadostiam vysielateľov rockovo zameraných rádií Rádio Anténa Rock, Aligator – Classic Rock Radio a Rocková republika a žiadostiam vysielateľov tzv. oldies rádií Rádio Vlna a Rádio Best FM.
"Žiadosti vysielateľov programových služieb Expres, Fun rádio, Európa 2 a Rádio Košice, ktorí požadovali plošnú výnimku, RVR zamietla," konštatovala hovorkyňa.
Nevyhovela ani žiadostiam vysielateľa Radio Plus a Rádia Regina o výnimku na nové diela, v prípade verejnoprávneho okruhu je to však v súlade s požiadavkou RTVS, ktorý na udelení výnimky trval len v prípade, pokiaľ RVR interpretuje zákonnú povinnosť hrať pätinu nových slovenských diel tak, že sa tento podiel ráta zo všetkých odohraných slovenských diel, nie len zo zákonom určenej kvóty na slovenskú hudbu.
Ako ďalej informovala Jelčová, vysielatelia, ktorých žiadosti RVR zamietla, aj vysielatelia, ktorí RVR o výnimku nepožiadali, sú povinní od 1. januára 2017 uplatniť v porovnaní s aktuálnym rokom zvýšenú kvótu.
"Zákon stanovuje, že slovenským dielam musia vyhradiť najmenej 25 percent, verejnoprávny rozhlas 35 percent času vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac. Najmenej pätinu vysielaných slovenských hudobných diel musia tvoriť nové hudobné diela, teda nie staršie ako päť rokov. Do stanoveného podielu za jednotlivé kalendárne mesiace sa zarátavajú len hudobné diela zaradené do vysielania v čase od 6.00 do 24.00 h. Všetky výnimky RVR udelila na obmedzenú dobu do 31. decembra 2017," dodala.
Na dnešnom zasadnutí RVR uložila vôbec prvé sankcie v súvislosti s novou povinnosťou vysielateľov. "Spoločnostiam Winter média, a. s., (Rádio Piešťany) a Jolin, s. r. o., (Radio plus) uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona za to, že v druhom štvrťroku 2016 nedodržali vo vysielaní stanovený podiel nových slovenských hudobných diel," informovala hovorkyňa.
Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes po druhý raz rozhodovala o udelení výnimiek v súvislosti s povinnosťou hrať stanovený podiel slovenských hudobných diel. Na dnešnom zasadnutí sa zaoberala všetkými žiadosťami, ktoré jej dodnes vysielatelia doručili. So žiadosťou o výnimku sa na RVR obrátili jedenásti komerční vysielatelia aj verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska pre štyri svoje programové okruhy.

Copyright © TASR 2016

20. 12. 2016

Zomrela Michèle Morganová

Zomrela Michèle Morganová

S odvolaním sa na rodinu zosnulých to dnes oznámila agentúra AFP. Jedna z najväčších legiend francúzskeho filmu dvadsiateho storočia oslávila vo februári 96 rokov. Bola hviezdou vo filme Veľké manévre z roku 1955 a rade ďalších snímok.

"V nedožitých 97 rokoch sa dnes ráno najkrajšie oči kinematografie definitívne zavreli," oznámila rodina. Využila pritom prezývky, ktorú na počesť jej výrazných očí začali pred rokmi používať filmoví fanúšikovia Morganovej. Rodina dodala, že pochovaná bude v piatok v Paríži.

Parížanka, vlastným menom Simone Renée Rousselová, sa preslávila predovšetkým vo filmoch z 30. až 50. rokov. Patrí k nim napríklad snímky Nábrežie hmiel, kde hrala po boku Jeana Gabina, Veľké manévre a Pýšní, kde zažiarila spolu s Gérardom Philipom, ďalej filmy Pastorálna symfónia, Crime nie paie pas, Okamih pravdy alebo Stratená jednotka. Hrala do 90. rokov, vtedy predovšetkým v televíznych filmoch.

Oznámenie herečkina úmrtia vyvolalo hneď dojemné reakcie osobností i neznámych ľudí na sociálnych sieťach. "Bola tou, ktorú sme všetci chceli držať v náručí. Michèle Morganová bola viac ako 50 rokov najvýznamnejšou francúzskou herečkou. Zostane hviezdou predvojnovej, vojnové a povojnové doby. V celom svete bola obrazom Francúzska. Som veľmi smutný," povedal podľa denníka Le Figaro režisér Claude Lelouch. Ten s Morganovú nakrútil v roku 1975 film Le chat et la souris.

Morganová získala čestného Cézara za celoživotné dielo v roku 1992. O tri roky neskôr jej pribudol Zlatý lev na festivale v Benátkach, taktiež udelený za celú hereckú kariéru. V roku 1967 bola Morganová dekorovaná Rádom umenia a literatúry, ktorý udeľuje francúzske ministerstvo kultúry, v roku 1969 dostala najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, poriadok Čestnej légie, a pri príležitosti 55. narodenín potom získala Rad za zásluhy. Herečka má tiež svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Copyright © ČTK 2016

Pokuty naše každodennné

Pokuty naše každodennné
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes uložila prevádzkovateľovi retransmisie UPC Broadband Slovakia, s.r.o., pokutu vo výške 10.000 eur za šírenie českých staníc bez súhlasu vysielateľov. Rozhodla o tom na dnešnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
"Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila sankciu – pokutu 10.000 eur prevádzkovateľovi retransmisie UPC Broadband Slovakia, s.r.o., za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii, ku ktorému došlo tým, že dňa 29. júna poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1, ČT2, ČT24, ČT :D/ČT art, Prima family, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Nova a Nova Cinema bez súhlasov ich pôvodných vysielateľov," priblížila dôvod udelenia pokuty hovorkyňa.

Copyright © TASR 2016

Interview s fotografiou

Interview s fotografiou

Zákulisie sveta fotografov i knižný projekt budú súčasťou stredajšieho podujatia, na ktorom predstavia knihu rozhovorov Juraja Mravca s názvom Interview s fotografiou. Ako ďalej agentúru SITA informoval Alexander Buzinkay z vydavateľstva LEBO creative, akcia bude v stredu 21. decembra o 18:00 v Radošinskom naivnom divadle v Bratislave. Štvrtý diel autorského knižného projektu novinára Juraja Mravca prináša rozhovory so siedmimi svetoznámymi fotografmi, s ktorými sa autor rozprával v New Yorku, Paríži, Londýne a Prahe. O svojom obrazovom vnímaní, filozofii, živote a práci hovoria Abbas z agentúry Magnum Photos, Američanka žijúca v Paríži Jane Evelyn Atwood, fotograf Sternu detašovaný v Moskve Hans Jürgen Burkard i vojnový reportér Ron Haviv. V knihe je tiež editor časopisu Life John Loengard, Ukrajinec žijúci v Sankt Peterburgu Sergej Maximishin a fotoesejista Patrick Ward. Rozhovory dopĺňajú fotografie z tvorby autorov. Najnovší diel knižných rozhovorov Interview s fotografiou uvedie do života Stanislav Štepka.
Doterajšia štvordielna knižná séria Interwiev s fotografiou obsahuje dvadsaťosem rozhovorov. Sú medzi nimi napríklad legendy fotografie ako Arnold Newman, Martine Franck, Philip Jones Griffiths, Marc Riboud či Mary Ellen Mark. Projekt s názvom Sedem plánuje priniesť sedem knižných dielov Interwiev s fotografiou, v každom po sedem rozhovorov. Ďalšie tri diely chce autor dokončiť v nasledujúcich rokoch.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.