31. 10. 2009

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Mezinárodní festival dokumentárních filmů
Jihlava
Víťazné filmy 13. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava sú známe. Zaujali aj dvaja slovenskí režiséri – Jaroslav Vojtek a Miro Remo. V medzinárodnej súťaži Opus Bonum zaujal jediného porotcu v tejto sekcii, hlavného hosťa festivalu Jorgena Letha, švajčiarsko-iránsky titul Bassidji (Basídž) v réžii Tamadona Mehrana. Medzi moři, blok venovaný stredo- a východoeurópskej dokumentárnej tvorbe, zvíťazila snímka Hranica. Dokument o nezmyselnej hranici, ktorá rozdelila dedinu Slemence i ľudské osudy na dlhé desaťročia, režíroval Jaroslav Vojtek. Dotýka sa udalostí z 30. augusta 1946, keď Červená armáda rozdelila dedinu na ukrajinskú a slovenskú časť. V bloku Česká radosť ocenili Souboj s mozkem Jana Šípka a Mám ráda nudný život v réžii Jana Gogolu. Spomedzi experimentálnych filmov súťažiach v programovom bloku Fascinace najviac zaujal film Robotníci vychádzajú z továrne (Workers leaving the faktory (Dubaj)). V rámci trhu Silver Eye, ktorý sa konal na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava, triumfovala najmä poľská kinematografia. Nové Oceánie Silver Eye udelili v kategórii krátkometrážny dokument snímke Six Weeks v réžii Marcina Janosa Krawczyka. Porota sa rozhodla udeliť zvláštne uznanie slovenskému dokumentaristovi Mirovi Removi za jeho dokument Arsy-Versy. Je to životný príbeh matky a syna fascinovaného prírodou a najmä netopiermi. V kategórii stredometrážny dokument zvíťazil poľský Rabbit a lá Berlin, ktorý je v užšom výbere na nominácie na Oscara v kategórii Najlepší krátky dokument. Zvláštne uznanie poroty putovalo opäť do Poľska, tentoraz Anne Kazejak za film The Sidetrack. V kategórii dlhometrážny dokument vyhrala snímka Disco and Atomic War (Disco a atómová vojna). Cenu divákov a diváčok si prevzal režisér Martin Mareček za Auto*Mat. Porota oceňovala aj ešte nedokončené projekty uvedené v rámci Pitching Session – Piráti z čierneho mora a Magické pole. Prvé ocenenia odovzdali už na slávnostnom otvorení filmovej prehliadky v utorok 27. októbra. Cenu Respektu pre najlepšiu televíznu, video alebo online reportáž si z rúk šéfredaktora týždenníka Erika Taberyho prevzali autori David Macháček a Radek Kudela za reportáž Bezdlužníci, ktorú uviedli v programe Reportéři ČT. Cenu za prínos svetovej kinematografii si odniesol jeden z hlavných festivalových hostí, dánsky filmár Jorgen Leth. Trinásty Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jihlava potrvá do nedele 1. novembra. Dozvuky ponúkne webový portál DocAllianceFilms.com - do 8. novembra bude možné práve na tejto internetovej stránke nahliadnuť priamo do festivalového diania. Organizačný tím divákom spätne odhalí ochutnávky nielen z filmového plátna, ale aj zo sprievodného programu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Mesiac fotografie

Mesiac fotografie
Súčasťou začínajúceho 19. ročníka medzinárodného podujatia Mesiac fotografie (MF) v Bratislave bude po dlhoročnej prestávke opäť výstava najprestížnejšej novinárskej fotografie na svete World Press Photo 2009. "Hlavnou témou festivalu je kolekcia piatich výstav venovaných 20. výročiu pádu komunizmu v krajinách tzv. socialistického bloku," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ MF Václav Macek. Táto nedávna minulosť je reprezentovaná kolektívnou výstavou Via Lucis, ktorá dokumentuje premeny českej spoločnosti za obdobie rokov 1989 až 2009, tiež individuálnymi výstavami Claudia Hilsa o zjednotení východného a západného Nemecka a Pirosky Nagy o udalostiach v Maďarsku. Unikátny je projekt pod názvom Pád komunizmu (SR, ČR, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko). V zaujímavej inštalácii na Hviezdoslavovom námestí pripomína, že len vďaka revolúciám spred dvadsiatich rokov môžeme žiť v demokratických a slobodných krajinách. "Veľmi zaujímavá bude slovenská premiéra výstavy legendárneho amerického fotografa Ansela Adamsa," pokračoval Macek. Podľa neho opäť bude bohato zastúpená fotografická tvorba stredoeurópskych krajín. Medzi nimi nechýba slovenská tvorba popredných autorov viacerých generácií (Juraj Bartoš, Alexander Strelinger, Matúš Zajac, Dorota Sadovská a Branislav Kropilák). Ďalší jedenásti Slováci sa podieľajú na výstave o páde komunizmu. Národnú výstavu tentoraz prezentuje kolektívna výstava Ukrajinská fotografia 1989–2009. Celkove si návštevníci MF budú môcť vybrať v mnohých bratislavských priestoroch z 34 individuálnych a kolektívnych výstav od autorov zo 17 krajín sveta, ktoré obsahujú vyše 2000 fotografií. Tri z expozícií sú už sprístupnené, ďalšie výstavy budú otvorené od 3. novembra. Sprievodnými podujatiami sú medzinárodná prehliadka portfólií, konferencia, na ktorej budú prednášať odborníci zo SR, ČR a USA, prezentácie dvoch kníh, tvorivé dielne pre amatérskych fotografov a aukcia fotografií. Festival podporilo Ministerstvo kultúry SR. Väčšina výstav potrvá do konca novembra.
Copyright © TASR 2009

Zomrel Josef Karlík

Zomrel Josef Karlík
Český divadelný a filmový herec Josef Karlík, známy ako deduško z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), zomrel v piatok ráno vo veku 81 rokov. Josef Karlík sa narodil 19. marca 1928 v meste Kroměříž. Absolvoval herectvo na Janáčkovej Akadémii múzických umení v Brne a po niekoľkých krátkych angažmánoch sa stal členom činohry Štátneho divadla v Brne, kde pôsobil 40 rokov. Hral v inscenáciách Azdak, Křídový kruh, Goetz, Ďábel a pánbůh, Král Lear, Edgar, Galileo Galilei, Car Fjodor, Othello, Sen noci svatojánské či Tartuffe. Na konci sedemdesiatych rokov sa objavil v niekoľkých televíznych filmoch a v osemdesiatych rokoch si zahral napríklad v snímke Jak dostat tatínka do polepšovny v réžii Marie Poledňákovej. Úlohy získal aj v tituloch Angličanka (1982), Případ žárlivého muže (1986), Pohádka o Faustovi (1994), Prsten a řetěz (1995) či v seriáloch Sanitka (1984) či Četnické humoresky (1997). Pôsobil aj v rozhlase a dabingu. © 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. ; Foto : ČTK

DILEMA

DILEMA
Kedy najnovšie chodí piatkové DeFacto ? V sobotu. Ja Ti, Franto, fakt nevím.

30. 10. 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Najlepšou cestou pre internet je samoregulácia tvrdí Asociácia internetových médií (AIM), ktorá kritizuje parlamentom vo štvrtok prijatú novelu zákona o vysielaní a retransmisii. "Prijatá novela zákona obsahuje pasáže, ktoré sa pri implementácii zákona môžu prejaviť ako problematické,“ uviedol v tlačovej správe Milan Csaplár, predseda správnej rady asociácie. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, "medzi hlavné body novely patrí, že Rada pre vysielanie a retransmisiu bude dohliadať nad tzv. lineárnym vysielaním a službami on-demand na internete. Slovenská republika sa vydala cestou vymenovania služieb, ktoré spadajú pod reguláciu. Oproti tomu dôvodová správa obsahuje zoznam služieb, ktorých sa smernica netýka. V praxi tak môže dôjsť k nejednoznačnému výkladu zákona". Asociácia zdôrazňuje, že napriek tomu, že "prijatá novela obsahuje pozmeňujúci návrh o znížení pokút pre internetových prevádzkovateľov, stále ide o vysoké pokuty, ktoré neodrážajú reálne príjmy internetového trhu". Pokuty môžu niektorých internetových podnikateľov aj zlikvidovať, upozorňuje. "Novela bude taktiež pre domáce podnikateľské subjekty znamenať vysoké dodatočné náklady na zladenie poskytovania služieb a interných procesov so zákonom...Niektorí slovenskí prevádzkovatelia budú z konkurenčných dôvodov nútení zvažovať migráciu do krajín, kde je regulácia liberálnejšia, prípadne tam, kde regulácia internetu neexistuje vôbec." "Zákony majú mať v prvom rade preventívnu funkciu a samoregulácia je účinný preventívny nástroj, ktorý sa osvedčuje na celom svete. Už v minulosti sme v Asociácii internetových médií prijali Pravidlá internetovej reklamy a naši členovia tieto pravidla dodržiavajú, čím sa podstatne podarilo znížiť agresívnu internetovú reklamu. Som presvedčený, že samoregulácia môže fungovať aj v oblasti videoobsahu na internete, a to je to, čo momentálne môže zabezpečiť práve asociácia. V najbližšom čase chceme prijať Etický kódex internetových médií, ktorý bude záväzný pre členov Asociácie internetových médií,“ dodal v tlačovej správe Milan Csaplár. Asociácia internetových médií funguje od mája 2005 ako združenie slovenských médií na internete. V súčasnosti ho tvorí 31 členov. Najnovším riadnym členom je spoločnosť Travel.SK.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Mestská rada Tbilisi vo štvrtok odsúhlasila premenovanie ulice v hlavnom meste Gruzínska. Ulica dostane názov po zavraždenej ruskej novinárke Anne Politkovskej ako poctu jej odvahe a boju proti "ruskému imperializmu". Novinárka Anna Politkovská bola významná bojovníčka známa svojou odvahou, zdôvodnil predseda mestskej rady Zaal Samadašvili v stanovisku k premenovaniu ulice. "Politkovská bojovala proti ruskému imperializmu a stala sa obeťou tohto boja ... Ukázala pravdu svetu a občanom Ruska," uvádza sa vo vyhlásení. Počas svojho vystúpenia v OSN začiatkom roka nazval gruzínsky prezident Michail Saakašvili Polikovskú "jednou z jeho osobných hrdinov". "Anna Politkovská bola brutálne umlčaná," povedal Saakašvili. Politkovskú, tvrdú kritičku ruského premiéra Vladimíra Putina a jeho politiky v Čečensku, zavraždili pred jej domom v centre Moskvy 7. októbra 2006. Rusku sa doteraz nepodarilo nájsť vrahov novinárky ani objednávateľa tohto zločinu.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Iránska žurnalistka a politická aktivistka, ktorú zadržali po kontroverzných júnových prezidentských voľbách v islamskej republike, začala držať protestnú hladovku. Informovala o tom reformistická webstránka Norouz. Hingamí Šahídíová, ktorá pracovala pre denník Etemad-e Melli proreformného duchovného Mahdího Karúbího, začala s protestnou hladovku v utorok v teheránskej väznici Evin. "Trpí chorobou srdca a ťažkou depresiou," uviedla webstránka bez odvolania sa na zdroj. Šahídíovú, bojovníčku za práva žien, ktorá bola počas volieb z 12. júna Karúbího poradkyňou, zadržiavajú už niekoľko mesiacov. Vydávanie denníka Etemad-e Melli úrady zakázali v auguste. Po júnových voľbách, ktoré vyvolali masívne protesty a uvrhli Irán do politickej krízy, úrady zadržali tisícky ľudí. Umiernená opozícia tvrdí, že voľby boli zmanipulované s cieľom zabezpečiť znovuzvolenie radikálneho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Úrady to popierajú. Karúbí vo voľbách skončil ako štvrtý. Väčšinu zadržaných už prepustili, viac ako stovka popredných reformátorov, aktivistov, žurnalistov a ďalších opozičných predstaviteľov však postavili pred súd pre obvinenia z podnecovania verejných nepokojov. Opozícia súdne procesy odsúdila ako "monsterprocesy".
Už tretí moderátor nedeľnej diskusnej relácie sa v krátkom čase objaví na obrazovkách českej TV Prima. Nový moderátor relácie Milan Šíma, ktorý pracoval v televízii od septembra, totiž požiadal o ukončenie zmluvy po tom, ako mu vedenie stanice zakázalo, aby podľa vlastnej predstavy pozval do štúdia dvoch expremiérov: bývalého socialistu Miloša Zemana a predsedu ODS Mirka Topolánka. Diskusnú reláciu Partia od nedele bude moderovať Jan Punčochář, zástupca šéfredaktorky spravodajstva a publicistiky TV Prima. Nesúhlas s tým, aby v štúdiu diskutovali Topolánek so Zemanom, televízia oficiálne zdôvodnila tým, že jej to nevyhovuje dramaturgicky. V štúdiu by sa mal objaviť bývalý minister zdravotníctva a stredočeský hajtman David Rath. V politických kuloároch sa však začali šíriť zvesti o tom, že sa o to zaslúžili tlaky z ODS alebo z ČSSD. Samotný Miloš Zeman dokonca tvrdí, že chystaný duel nebol po chuti ani ODS, ani socialistom. "Myslím si, že to je zásah zvonka kvôli Milošovi Zemanovi," konštatoval na margo "zmeny dramaturgie debaty" líder ODS Topolánek a prirovnal to k cenzúrnemu zásahu. Tlak na TV Prima, aby zrušila pozvanie pre Miloša Zemana, vedenie ČSSD odmietlo. Špekulácie o údajnom zásahu socialistov Jiřího Paroubka súviseli s tým, že Zemanovi stúpenci nedávno založili novú ľavicovú Stranu práv občanov, ktorá by mohla ČSSD odlákať časť voličov.
Copyright © TASR 2009

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Ak by to bol erb zemana Tibora Mikuša, tak by som ho nepoužil. Ale je to erb, ktorý patrí všetkým občanom kraja." Miroslav Jureňa, kandidát na župana „Pozrite sa, čo má pán poslanec Frešo na svojich bilbordoch, na podporu svojej kandidatúry - zrekonštruovaný vybielený Bratislavský hrad. Medzinárodná jednotka farizejstva. “ Robert Fico "To platí samozřejmě pro pořady politické. Pokud by pro zábavu měla platit pravidla vyváženosti a objektivy, tak je po zábavě, přátelé. Nebo to bude zábava, jako bývala kritikou, ale ne očerňovat. Bavit jistě, ale ne podvracet. To už tu bylo a při blížícím se výročí dvaceti let demokracie mě takový názor pana radního přinejmenším překvapuje. Pavlata byl do pořadu pozván, aby byl problém demokraticky probrán, ale pozvání odmítl. Buď proto, že je demokrat nebo proto, že je tak odvážný, Sledujte, prosím, pozorně. Tvrdil, že se Kraus proměňuje v arbitra, který určuje, kdo je dobrý a kdo špatný, navíc podpásově. Nemáme možnost se bránit, Je to možná předzvěstí, že v lednu v pátek v půl desáté by se mohl objevit zcela nový svěží a vynikající pořad Radní, prosím." Jan Kraus „Fešák, ako je Sajfa, s ktorým chodia frajerky len zo súcitu, nemôže dievčatá, ako sú twiinsky, absolútne rozhádzať.“ Braňo Jančich “Tlak bude väčší. Pnutia sú na všetkých školách, ale v Trenčíne je problém, že my tu radi bojujeme medzi sebou. A táto fakulta má problémy s tým, že je tam 85 % žien, hromada je rozvedených a riešia si svoje vnútorné problémy. Možno, že nemajú v láske mužov alebo ich veľmi ľúbia. Neviem. Neštudoval som psychológiu ani sociológiu. Berte ma, aký som.” Miroslav Mečár , rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne „Tento parlament je ako budhistický modlitebný mlynček. Zvnútra parlamentu nič neprichádza, len zvonku do neho zafúkajú a on odrapoce svoju mantru.“ Pavol Minárik "Ak niekto takýmto spôsobom kritizuje ministerstvo a tento tender, tak tomu buď nerozumie, alebo je hlúpy." Igor Štefanov "Názov albumu vznikol asi pred pol rokom. Vymýšľali sme logo, hrali sme sa s písmenkami, otáčali sme ich a zistili sme, že HS je po otočení vlastne 54. V Kámasútre sme teda vymysleli novú polohu, čo ovplyvnilo aj tvorbu obalu na CD. Táto nová poloha je vlastne poloha 69 stojmo. Celé sa to točilo okolo Indie a tak sme to nechali v tomto duchu. Snažíme sa našu tvorbu spestriť, lebo sami si myslíme, že vo vlastných vodách sme to mútili asi do tretieho albumu a odvtedy je potrebné inšpirovať sa aj inde. Povedal to aj pán Lennon , že buď sa začneš vykrádať alebo budeš hľadať inšpiráciu inde. My sme zvolili variant b. napríklad AC/DC je kapela, ktorá už roky funguje na tých istých akordoch, tých istých tónoch. Človek nemá ani poňatie, aký album vlastne počúva. Aj Motörhead mi znie ako jedna pesnička. Tie kapely sú ale za vodou, môžu to robiť ešte desať albumov, pretože ich verní fanúšikovia ich neopustia, takže aj toto je cesta. Ja si ale myslím, že kapely to nikam neposunulo." Peter "Kuko" Hrivnák, Horkýže Slíže

29. 10. 2009

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Rada pre vysielanie a retransmisiu bude kontrolovať aj internetové televízie a poskytovateľov videa. Za programy , ktoré sa budú dotýkať ľudskej dôstojnosti či nedostatočne chrániť maloletých, im bude môcť udeľovať sankcie. Rozhodli o tom poslanci parlamentu. Novelu zákona o vysielaní a retransmisii predložilo ministerstvo kultúry. Nové pravidlá by mali byť účinné od decembra, podpísať ich ešte musí prezident. Internetové televízie ani stránky, na ktorých si užívatelia môžu vybrať z ponúkaných videoklipov, doteraz licenčná rada neregulovala. Okrem sankcií bude môcť rada požiadať poskytovateľov videa, aby jednotlivé klipy označili logom, pre ktorú vekovú kategóriu sú vhodné. Rovnaké povinnosti majú aj klasické televízie. Na rozdiel od nich však nebudú musieť internetové televízie zabezpečiť napríklad objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov. Podobne sa na nich nebudú vzťahovať ani niektoré ustanovenia upravujúce podmienky vysielania reklamy . Internetoví vysielatelia však budú musieť rade oznámiť, že začínajú vysielať. Výhrady k chystaným úpravám mali v minulosti občianski aktivisti, podľa ktorých by mal internet zostať priestorom slobodného šírenia informácií.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

BAD NEWS

BAD NEWS
SVADBA SNOV - Vyznania - 28.10.2009 : 126 tisíc divákov,
2,7 % sledovanosť , 6,3 % share

To je TV !

To je TV !

The Times BFI London Film Festival

The Times BFI London Film Festival
Hlavnú cenu z 53. ročníka The Times BFI London Film Festival, ocenenie Star Of London za najlepší film, získala francúzsko-talianska kriminálna dráma z väzenského prostredia s názvom Un Prophete (Prorok). Predsedníčka poroty Anjelica Huston označila snímku za majstrovské dielo. "Un Prophete má ambíciu, čistotu videnia a jasnosť zámeru, čo z nej okamžite robí klasiku. Vďaka súvislému a nápaditému rozprávaniu príbehu, vynikajúcim výkonom a univerzálnym témam, Jacques Audiard urobil dokonalý film," vysvetlila udelenie hlavnej ceny. Zvláštne uznanie poroty získal John Hillcoat a jeho Cesta. O Griersonovu cenu pre najlepší dokument sa uchádzala aj slovenská snímka Osadné. Marko Škop síce neuspel, víťazstvo pripadlo filmu Hashmatsa (Defamation) izraelského tvorcu Yoava Shamira, no spolu s ďalšími siedmimi titulmi sa prebojoval do užšieho výberu na toto ocenenie. Cenu Najlepší britský nováčik pre filmára, ktorý dokázal "prvým celovečerným filmom naozaj kreatívny talent a fantáziu" si odniesol Jack Thorne, scenárista dramatického trileru The Scouting Book For Boys. Porota ocenila tiež scenáristu a režiséra trileru The Disappearance of Alice Creed. Sutherlandovu cenu za najoriginálnejší a najnápaditejší prvý celovečerný film udelili izraelskému národnému kandidátovi na Oscara Ajami (Russoun) od Scandara Coptiho a Yarona Shaniho. BFI Fellowships za "dôležitý prínos v oblasti herectva a réžie" získali herec John Hurt a filmár z Mali Souleymane Cissé. Informácie pochádzajú z webových stránok bfi.org.uk a screendaily.com.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Európska komisia (EK) chce využiť frekvencie uvoľnené vďaka prechodu na digitálne televízne vysielanie, tzv. digitálnu dividendu na rýchle hospodárske oživenie. Uvoľnené frekvencie je možné podľa komisie využiť pre nové, inovatívne služby, ktoré využívajú rádiové spektrum, a to počnúc bezdrôtovým internetom a modernejšími mobilnými telefónmi až po nové interaktívne televízne kanály s vysokým rozlíšením. "Ak sa prideľovanie novo uvoľnených frekvencií novým službám bude koordinovať v rámci celej Európy, mohlo by to znamenať hospodársky stimul vo výške 20 až 50 mld. eur," uviedla komisia vo svojej stredajšej tlačovej správe. Eurokomisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová vyzvala krajiny Európskej únie, aby urýchlili prechod na digitálnu televíziu a dokončili ho do 1. januára 2012. "Takisto sa obraciam na vnútroštátne orgány, aby využívali digitálnu dividendu na základe hospodárskej súťaže, aby otvorili trh novým operátorom a novým službám, a maximalizovali tak úžitok pre hospodárstvo," uviedla v stredu Redingová.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

28. 10. 2009

A čo bude s MIKLÓS & CO s.r.o.?

A čo bude s MIKLÓS & CO s.r.o. ?
SFZ po viac ako 15 rokoch končí spoluprácu so spoločnosťou Šport Progress a v oblasti marketingu ho bude zastupovať slovenská pobočka v nemeckom Hamburgu sídliacej renomovanej firmy UFA Sports. Prezident zväzu František Laurinec oficiálne predstaví nového marketingového partnera SFZ spoločnosť UFA Sports Slovakia s. r. o. zajtra predpoludním na tlačovej konferencii v Bratislave. Spoločnosť UFA Sports, ktorá sa zaoberala predovšetkým predajom televíznych práv, vznikla pôvodne už v roku 1988. Od roku 2000 sa stala súčasťou RTL Group a po sérii rôznych transakcií sa začlenila do skupiny Sportfive. V novembri 2006 RTL Group predala svojich 25 percent akcií v Sportfive francúzskemu mediálnemu konglomerátu Lagardére. V apríli 2008 však RTL Group oživila svoje aktivity v segmente predaja televíznych práv v oblasti športu a obnovila marketingovú agentúru UFA Sports.Jej šéfom sa stal Philip Cordes. Spoločnosť RTL Group je najväčšou súkromnou sieťou televíznych a rozhlasových staníc v Európe. V 11 krajinách jej patrí 45 televízií a 33 rozhlasových staníc. Majoritným akcionárom RTL Group je vydavateľstvo Bertelsman AG, ktorému patrí 90 percent akcií.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kauza ukončená

Kauza ukončená
Vážený pán Mravec, keďže došlo z mojej strany k omylu, ospravedlňujem sa Vám za moje vystúpenie na Rade STV. To isté urobím aj na najbližšom zasadaní Rady STV.
Marián Tkáč
Vďaka pán Tkáč, viete, veľmi ma zaboleli nepravdy, ktoré odzneli z Vašich úst na Rade STV na moju adresu. Som totiž človek, ktorý všetku svoju energiu, čas, nápady a invenciu venuje už šiesty roky výhradne Slovenskej televízii, služobne ako reportér som bol v terénoch, kam sa žiaden zo zamestnancov tejto televízie neodvážil: mínové polia v Iraku, zaplavené územia po tsunami na Sumatre, kde hrozil týfus, mor a cholera, či pri zemetrasení v talianskej L Aquile. V žiadnej inej televízii nefigurujem, nedalo by mi to svedomie a česť. Vaše ospravedlnenie v tomto liste, aj to, ktoré očakávam na najbližšom zasadaní Rady STV, považujem za korektné.

S pozdravom , Juraj Mravec, reportér STV

XIII. ročník MFDF Jihlava

XIII. ročník MFDF Jihlava
Na utorkovom slávnostnom otvorení 13. Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava sa odovzdávali ceny. Cenu Respektu pre najlepšiu televíznu, video alebo online reportáž si z rúk šéfredaktora týždenníka Erika Taberyho prevzali autori reportáže Bezdlužníci David Macháček a Radek Kudela, ktorú uviedli v programe Reportéři ČT. Cenu za prínos svetovej kinematografii si odniesol jeden z hlavných festivalových hostí, dánsky filmár Jorgen Leth. Festivalový kolotoč sa naplno rozbieha dnes. Večer čaká na divákov a diváčky novinka amerického dokumentaristu Michaela Moorea O kapitalismu s láskou. Na programe je aj projekcia holandského hip-hopového dokumentu Crips, jedného z titulov svetovej súťaže Opus Bonum, prvý blok súťažnej časti Fascinace či začiatok prvého bloku prednášok workshopu Média a dokument, psaní o dokumentárním filmu. V rámci projektu Váš domácí festival premietnu v jednom z jihlavských bytov snímku Počátek a lev.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. Česko Slovenská SuperStar – finále- Markíza , 23.2 %, 54.2 ; 2. *TELEVÍZNE NOVINY- Markíza; 3. Česko Slovenská SuperStar - rozhodnutie -Markíza ;4. *DNES -Markíza ; 5.Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza; 6. *NOVINY TV JOJ -TV JOJ; 7. Modré z neba- Markíza ; 8. Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza ;9.Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza ; 10. Ordinácia v ružovej záhrade III. –Markíza; 11. *NAJLEPŠIE POČASIE -TV JOJ ; 12. *ŠPORT -TV JOJ ; 13. Pošta pre teba -Jednotka ; 14. Aj múdry schybí- Markíza ;15.*Športové noviny -Markíza ; 16.*Počasie -Markíza ;17. MINI TALENT SHOW- Jednotka ;18.Pošta pre teba-návraty -Jednotka ; 19.*KRIMI NOVINY -TV JOJ ; 20.Smotánka -Markíza

Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; ©Výskum programu STV

27. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kosovo spustilo v pondelok celosvetovú kampaň v zahraničných médiách, ktorej cieľom je zlepšiť imidž tejto bývalej juhosrbskej provincie. "Radi by sme vo svete vzbudili emócie v súvislosti s Kosovom," uviedol zástupca reklamnej agentúry Saatchi and Saatchi, ktorej vláda v Prištine ešte v januári pridelila zákazku za takmer 6 miliónov eur. Reklamné spoty o Kosove uverejnia v najvýznamnejších svetových médiách vrátane americkej spravodajskej stanice CNN, britskej BBC World News, európskej Euronews, športového kanálu Eurosport ako aj vo viacerých novinách. Prezident Fatmir Sejdiu, ktorý sa spolu s premiérom Hashimom Thacim zúčastnil na spustení kampane, vyhlásil, že pre jeho krajinu je to príležitosť "prezentovať realitu". "Predstavíme energiu Kosova, jeho dušu, jeho ambície a jeho odhodlané želanie pripojiť sa k Európe," povedal prezident. Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska vo februári 2008. Doteraz ho uznalo 62 krajín sveta. Päť členských štátov EÚ vrátane Slovenska však stále nezávislosť Kosova neuznáva. Srbsko vyhlásenie nezávislosti Kosova napadlo na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) v Haagu a proces v tejto veci by sa mal začať už v decembri.

Slávnostný ceremoniál 67. ročníka cien Zlatý glóbus Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) bude moderovať britský komik Ricky Gervais. Ako informuje internetová stránka www.goldenglobes.org, priamy prenos z hotela Beverly Hilton v Beverly Hills, ktorý 17. januára 2010 odvysiela NBC, bude prvým moderovaným od roku 1995. "Nielenže je to najväčšia hollywoodska oslava, ktorá zahŕňa film i televíziu, ale je to i prostredie, v ktorom budem mať ako moderátor úplnú slobodu. Mnohým podobným ponukám som odolal, ale niektoré veci sa jednoducho neodmietajú," reagoval Gervais. Podľa Paula Telegdyho z televíznej spoločnosti NBC a Universal Media Studios je Ricky Gervais jedným z najzábavnejších ľudí na zemi a má na svedomí tie najzábavnejšie a najnezabudnuteľnejšie momenty odovzdávania rôznych filmových cien. "Jeho jedinečný komediálny štýl vylepší jediné odovzdávanie cien, ktoré spája televízne a filmové hviezdy pri oslave najväčšej noci zábavného priemyslu," doplnil. Potešenie, že ceremoniál bude moderovať práve Gervais, vyjadril i prezident asociácie zahraničných novinárov Philip Berk. Vnesie totiž podľa neho do prenosu svoj jedinečný zmysel pre humor a šarm. Štyridsaťosemročný Ricky Gervais je známy najmä vďaka britskému seriálu The Office (2001 - 2003). Okrem toho, že v ňom stvárnil Davida Brenta, podieľal sa i na produkcii, scenári a réžii. Zároveň je výkonným producentom americkej verzie seriálu, ktorú začali vysielať v marci 2005. V septembri na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte vo svetovej premiére predstavil komédiu The Invention of Lying, na ktorej sa podieľal ako režisér a scenárista, a zároveň si v nej zahral jednu z hlavných postáv. Ďalšie úlohy stvárnili Jennifer Garner, Jonah Hill, Louis C.K., Rob Lowe alebo Tina Fey. V apríli 2010 by sa mala do kín dostať komédia Cemetery Junction, na ktorej ako režisér a scenárista spolupracoval so Stephenom Merchantom. Nominácie v 67. ročníku udeľovania cien Zlatý glóbus vyhlásia 15. decembra.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americká mediálna skupina Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní na Slovensku televíziu Markíza a v Česku TV Nova, dnes oznámila, že jej strata sa v 3. štvrťroku 2009 ešte prehĺbila. Dôvodom je pokles ziskov z televíznej reklamy v dôsledku hospodárskej krízy v strednej a východnej Európe. Čistá strata CME za tri mesiace, od začiatku júla do konca septembra 2009, sa zvýšila na 21,6 milióna USD (14,38 milióna eur) z 19,3 milióna USD v rovnakom období minulého roka. Tržby spoločnosti sa v 3. kvartáli prepadli medziročne o 33 % na 134,5 milióna USD. "Reklamný trh v našom regióne klesol už 4. kvartál po sebe. Veríme, že už dosiahol dno. Toto je nový štartovací bod," konštatoval riaditeľ spoločnosti Adrian Sarbu a dodal, že prioritou firmy v roku 2010 bude zabezpečiť vyššie tržby. CME, ktorá v strednej a východnej Európe vlastní 22 televíznych staníc a oslovuje tak 97 miliónov divákov, odhaduje, že jej zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) za celý tento rok sa zníži na 60 až 70 miliónov USD z vlaňajších 345,70 USD. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Copyright © TASR 2009

Sieť BLOOMBERG TELEVISION, najsledovanejší európsky kanál zameraný na obchod a financie, je v súčasnosti najväčšou sieťou v regióne, ktorá pokrýva viac ako 140 miliónov domácností v Európe, na Strednom východe a v Afrike. Sieť dnes oznámila, že Andrea Catherwood, bývalá zahraničná spravodajkyňa a hlásateľka v ITN, sa pridala k sieti BLOOMBERG TELEVISION ako spravodajkyňa pre Londýn.Brian Martinez, riaditeľ BLOOMBERG TELEVISION pre Európu, Stredný východ a Afriku, uviedol: „Sme nesmierne radi, že Bloomberg dosiahol najširší záber zo všetkých sietí zameraných na obchod a financie v regióne, a sme radi, že môžeme v rodine BLOOMBERG TELEVISION privítať Andreu. Andreine rozsiahle skúsenosti so svetovým spravodajstvom sú pre náš výnimočný tím veľkým prínosom.“Catherwoodová rozšírila rozrastajúci sa zoznam výnimočných svetových spravodajcov a reportérov siete BLOOMBERG TELEVISION, ku ktorým patria také talenty ako Francine Lacqua, Linzie Janis a Rishaad Salamat v Európe, Betty Liu, Erik Schatzker a Deirdre Bolton v Spojených štátoch a Bernie Lo v Ázii. Spravodajkyňa Margaret Brennan, kedysi reportérka CNBC, sa stala ďalšou členkou tímu v júni.Steve Clark, bývalý vedúci faktografických programov v ITV, riaditeľ Spravodajstva v Al Jazeera English a riaditeľ Spravodajstva a programov v MBC, sa pridal k sieti BLOOMBERG TELEVISION ako vedúci produkcie a vysielania. Malcolm Fried, bývalý výkonný riaditeľ BLOOMBERG NEWS(R) v Londýne a Amsterdame sa stal šéfredaktorom. Rozrastajúci sa tím Bloomberg bude vysielať správy najširšiemu publiku v regióne. V priebehu roku 2009 sieť BLOOMBERG TELEVISION zvýšila záber svojho vysielania v anglickom jazyku v Európe, Afrike a na Strednom východe na viac ako 140 miliónov domácností, v porovnaní s 28 miliónmi v roku 2008.Ďalej rozširujúc svoj dosah, sieť BLOOMBERG TELEVISION tento rok oznámila dôležitú spoluprácu v Indii a Turecku, dvoch najrýchlejšie rastúcich a najdynamickejších ekonomikách. Minulý mesiac začal vysielať UTV Bloomberg kanál v spolupráci s UTV v Indii a tento rok sa ešte chystá debutové spustenie kanála BloombergHT (Haberturk) v Turecku v spolupráci s Ciner Media.Podľa nedávno zverejnených výsledkov prieskumu európskych médií a marketingu za rok 2009 (European Media & Marketing survey, EMS) má sieť BLOOMBERG TELEVISION denne viac divákov ako ktorýkoľvek iný televízny kanál zameraný na obchod a financie v Európe. Prieskum ukazuje, že sieť pokrýva o 36 % viac zámožných divákov v Európe ako jej najväčší súper a aj naďalej má najvernejších divákov.„Pre BLOOMBERG TELEVISION v Európe je to naozaj vzrušujúce obdobie,“ povedal Martinez. „Sme hrdí na to, čo sa nám podarilo dosiahnuť, a to predovšetkým preto, že sme dokázali rásť v období, ktoré bolo pre mnohé mediálne organizácie veľmi ťažké. Výrazne sme zvýšili svoje pokrytie a naša spolupráca s partnerskými regionálnymi televíziami rozšírila náš záber v rastúcich ekonomikách Turecka a Indie.“Na pozadí týchto úspechov sa sieť rozhodla predstaviť tento mesiac nový vzhľad svojho londýnskeho spravodajského štúdia, ktoré využíva najnovšie technológie a grafiku.Martinez uviedol: „Nový vzhľad BLOOMBERG TELEVISION odráža kvalitu našich informácií v dynamickom interaktívnom prostredí. Naše nové spravodajské štúdio využíva najnovšie technológie, aby zapojilo divákov do debaty o najnovších udalostiach vo svete obchodu a financií, ktoré každodenne ovplyvňujú ich život. V tomto neľahkom období sme urobili odvážne rozhodnutie a sústredili sme sa na inováciu spôsobu, akým sprostredkúvame dôležité informácie v čase, kedy ich naši diváci najviac potrebujú.“

§ 32 ods. 10 nestačí ?

§ 32 ods. 10 nestačí ?
Televízia TA3 je znepokojená stanoviskom Rady pre vysielanie a retransmisiu k otázke volebnej kampane, na základe ktorého bude posudzovať vysielanie politickej reklamy na voľby do VÚC ako porušenie zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc zaslala v tejto súvislosti Rade stanovisko, v ktorom vyjadrila nesúhlas so zákazom vysielania politickej reklamy v čase volebnej kampane. Prioritným argumentom stanoviska bola skutočnosť, že právna úprava volebnej kampane ustanovuje možnosť vysielania politickej reklamy. Asociácia k tomuto záveru dospela na základe viacerých právnych posudkov, ktoré sa odvolávali na zákon č. 303/2001 Z.z. o voľbách do orgánov samosprávnych krajov v spojení so zákonmi č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii a 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách. Z vypracovaných analýz vyplýva, že právna úprava sprístupňuje vysielanie politickej reklamy v elektronických médiách. Televízia TA3 v tejto súvislosti vyjadruje presvedčenie, že zákaz volebnej kampane pred voľbami do orgánov samosprávnych krajov nemožno aplikovať. V stanovisku sa Asociácia odvolala aj na články Ústavy SR 26 a 31, podľa ktorých je garantované právo na slobodu prejavu a je chránená slobodná súťaž politických síl. Asociácia ďalej v stanovisku zdôraznila, že médiá zohrávajú v demokratickej spoločnosti nezastupiteľnú úlohu z hľadiska komunikácie a sprostredkovania informácií. Z tohto pohľadu si televízia TA3 dovoľuje vyjadriť presvedčenie, že jej povinnosťou ako spravodajskej televízie je poskytnúť divákom dostatok vyvážených informácií o všetkých kandidátoch a prispieť tým k slobodnej súťaži politických síl na Slovensku. Zároveň vyjadruje nesúhlas s rozhodnutím Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá neakceptovala argumenty vysielateľov a naďalej trvá na zákaze vysielať politickú reklamu. Hoci je televízia TA3 presvedčená o neoprávnenosti tohto zákazu, stanovisko Rady k otázke volebnej kampane bude rešpektovať a politickú reklamu na voľby do VÚC nebude vysielať.

Audiovizuálny fond News

Audiovizuálny fond News
Členovia odborných komisií Audiovizuálneho fondu, ktorí od začiatku nadchádzajúceho roka 2010 budú posudzovať žiadosti o podporu filmovej tvorby a ďalších projektov v slovenskej audiovízii, by mali byť známi už na budúci týždeň. Rada Audiovizuálneho fondu koncom augusta vyzvala na predkladanie návrhov na kandidátov na členov odborných komisií fondu do 30. septembra. Do tohto termínu dostala 70 návrhov. Z nich sa voľba členov odborných komisií uskutoční na rokovaní Rady Audiovizuálneho fondu 27. a 28. októbra, teda v utorok a v stredu. Kandidáti do komisií, ktoré budú posudzovať žiadosti o finančnú podporu audiovizuálnych diel, musia mať okrem iného ukončené vysokoškolské vzdelanie najmenej prvého stupňa a odborne pôsobiť v audiovízii aspoň päť rokov, alebo musia mať skončené stredné vzdelanie s maturitou a odborne pôsobiť v audiovízii najmenej sedem rokov. Odborné komisie sú poradnými orgánmi fondu. Majú odborne, transparentne a nezávisle posúdiť každú žiadosť o poskytnutie finančných prostriedkov z fondu. Na budúci rok bude mať Audiovizuálny fond štyri odborné komisie podľa počtu programov podpornej činnosti fondu. Každá komisia musí mať najmenej päť členov a ich počet musí byť vždy nepárny. Členov odborných komisií vymenúva a odvoláva Rada Audiovizuálneho fondu nadpolovičnou väčšinou všetkých členov rady na dva roky. Člen odbornej komisie nesmie byť žiadateľom o finančné prostriedky z fondu, členom riadiacich, kontrolných alebo dozorných orgánov žiadateľa, ktorý je právnickou osobou, ani štatutárnym orgánom žiadateľa, ktorý je právnickou osobou. Členom odbornej komisie zároveň nemôže byť člen orgánov fondu ani zamestnanec fondu. Audiovizuálny fond, ako nová nezávislá verejnoprávna inštitúcia, v roku 2010 nahradí program Audiovízia, ktorý fungoval v rámci grantovej schémy ministerstva kultúry od roku 2004. Fond má podľa zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorý platí od 1. januára, podporiť rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu na Slovensku. Financovaný je zo štátneho rozpočtu a z príspevkov od používateľov audiovizuálnych diel. Na systematickú obnovu audiovizuálneho dedičstva a príspevok do Audiovizuálneho fondu je na rok 2010 vyčlenených v návrhu rozpočtu ministerstva kultúry 4 993 726 €. Návrh je spolu s ostatnými kapitolami štátneho rozpočtu na rok 2010 v súčasnosti v parlamente. Od budúceho roka poskytne fond dotácie, pôžičky a štipendiá na podporu rozvoja audiovizuálnej kultúry a priemyslu. Jeho úlohou je aj obnova audiovizuálnych technológií či kín. Prvé projekty prijíma koncom novembra tohto roka. Žiadosti na rozdiel od grantového systému ministerstva kultúry už nebude posudzovať jedna grantová komisia, ale viacero nezávislých odborných komisií. O pridelení peňazí rozhodne podľa zákona riaditeľ fondu na základe stanovísk odborných komisií. Filmári veria, že fond pomôže dostať slovenskú kinematografiu na úroveň porovnateľnú s ostatnými európskymi štátmi. Rada Audiovizuálneho fondu 7. mája v tajnom hlasovaní zvolila na päť rokov do čela fondu Martina Šmatláka. Šmatlák, známy praxou v oblastiach filmu, televízie aj reklamy, bol jediným kandidátom na funkciu riaditeľa fondu. Z deviatich platných hlasov získal osem, jeden z hlasujúcich sa zdržal hlasovania. Ďalšie podrobnosti o Audiovizuálnom fonde sú na internetovej adrese: http://www.culture.gov.sk/sekcie/audiovizualny-fond2/dokumenty-audiovizualneho-fondu.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

26. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Saudskoarabský kráľ Abdalláh nariadil zrušil trest bičovania pre novinárku Rozannu al-Jamiovú, usvedčenú z účasti na televíznej šou, v rámci ktorej bola reč o sexe. Oznámil to dnes hovorca ministerstva informácií ultrakonzervatívnej arabskej krajiny, v ktorej otázky súvisiace so sexom patria medzi najprísnejšie tabu. Na základe rozhodnutia súdu sa al-Jamiová ako prvá novinárka v histórii Saudskej Arábie mala podrobiť 60 úderom bičom. Jej prípadom ako aj kauzou druhej saudskoarabskej novinárky, tiež obviňovanej z účasti na tomto televíznom programe, sa po intervencii monarchu bude zaoberať výbor, zložený z vysokopostavených zamestnancov ministerstva informácií.
Akúsi horúcu linku pre redakcie a jednotlivých novinárov, ktorí sa cítia byť fyzicky ohrození, zriadili v Ruskej federácii, informovalo dnes prostredníctvom internetovej stránky ruské ministerstvo spojov.Linka umožní redakciám, ako aj jednotlivcom ohlásiť kontrolným orgánom konkrétne vyhrážky, či existenciu hrozby. Cieľom opatrenia je zmierniť tlak, ktorému čelia médiá a potrestať všetkých, ktorí sa proti nim previňujú, vyplýva z informácií rezortu. Ruskí novinári už dlhší čas poukazujú na fakt, že pri práci majú pocit absencie akejkoľvek ochrany. Viacero z nich sa v uplynulých rokoch stalo obeťami hrdelných zločinov. Po vražde investigatívnej novinárky Anny Politkovskej spred troch rokov viacero redakcií požadovalo vybavenie žurnalistov zbraňami, čo však kompetentné úrady odmietli.
Copyright © TASR 2009