12. 11. 2022

Festival Jeden svet udelil tento rok hlavnú cenu až dvom dokumentom

Festival Jeden svet udelil tento rok 
Jeden svet 2022
hlavnú cenu až dvom dokumentom

Festival Jeden svet udelil tento rok hlavnú cenu až dvom dokumentom, a to poetickej snímke Veroniky Liškovej Návštevníci a ukrajinsko-slovenskému filmu Fragile Memory Igora Ivanka. Špeciálne uznanie získal na piatkovom (11. 11.) slávnostnom ceremoniáli aj dokument Mareka Kuboša +- 90, ktorý mal na festivale premiéru. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Mária Hejtmánková.
Filmy, diskusie a projekcie pre školy si tento rok pozrelo on-line či priamo v kinosálach viac ako 21.000 divákov. "Mám veľkú radosť, že po dvoch pandemických rokoch mohol Jeden svet priniesť nielen krásne filmy, ale aj veľké množstvo medzinárodných hostí," vyhlásila riaditeľka festivalu Eva Križková.
Poukázala, že festivalový program sa im podarilo sprístupniť aj pre nevidiacich a nepočujúcich divákov, ľudí bez domova a seniorov v Domove tretieho veku. "Naším zámerom je prinášať kvalitné dokumenty a dôležité témy pre všetkých bez rozdielu," zdôraznila riaditeľka.
Vybrané filmy jedného sveta si v rámci projektu Jeden svet v komunitách budú môcť pozrieť diváci v rôznych kinách a kultúrnych centrách na Slovensku v priebehu celého nasledujúceho roka.

Zdroj: TASR


 

Zlatý turoň z Etnofilmu putuje do Českej republiky

Zlatý turoň z Etnofilmu putuje 
Bienále festivalu dokumentárnych filmov a videofilmov - Etnofilm
do Českej republiky

Hlavnú cenu, Zlatý turoň, si z 22. ročníka medzinárodného filmového festivalu dokumentárneho etnologického filmu Etnofilm v Čadci odniesla snímka českého režiséra Martina Müllera Čierni Česi. Informovala o tom Ľubica Ligocká z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci.
Festival v Dome kultúry v Čadci ponúkol návštevníkom od utorka do piatka (8. – 11. 11.) 20 filmov. Hlavným zámerom festivalu bolo predstaviť najnovšie dokumentárne filmy o kultúrnej a sociálnej rôznorodosti ľudského spoločenstva, zvýšiť povedomie verejnosti, filmárov, vedcov a médií o potrebe jej ochrany, podporiť vznik nových filmových diel a študentskú i neprofesionálnu tvorbu.
Hlavnými organizátormi festivalu boli Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a mesto Čadca. Odborná porota udelila okrem hlavnej ceny ďalších šesť ocenení a tri mimoriadne ocenenia. Laureáti si ich prevzali v piatok počas slávnostného vyhodnotenia festivalu v čadčianskom dome kultúry.

Zdroj: TASR

TV MEDIA

 TV MEDIA


11. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Elon Musk: Twitter asks NI secretary what 'tosh' looks like - BBC News




Nový vlastník Twitteru Elon Musk vo štvrtok (10.11.) upozornil na možnosť bankrotu platformy. Zavŕšil tak chaotický deň, počas ktorého spoločnosť opustili vysokí manažéri a dostala varovanie od regulačných úradov v USA. TASR o tom informuje na základe správ Bloomberg a Reuters.
Musk, ktorý len pred niekoľkými týždňami platformu prevzal za 44 miliárd USD (44,20 miliardy eur), povedal jej zamestnancom v telefonáte, že nemôže vylúčiť bankrot Twitteru.
Vo štvrtok zároveň odstúpili kľúčoví manažéri – Yoel Roth, ktorý mal na starosti boj proti nenávistným prejavom, dezinformáciám a spamu, Robin Wheeler, viceprezident predaja a Lea Kissnerová, ktorá viedla oddelenie bezpečnosti.
Ich odchod prichádza potom, ako americká Federálna obchodná komisia (FTC) oznámila, že sleduje vývoj na Twitteri s "hlbokým znepokojením". Muskov právny zástupca Alex Spiro, ktorý sa podieľa aj na každodenných operáciách na Twitteri, potvrdil rokovania s FTC.
"Hovorili sme s FTC o našich pokračujúcich záväzkoch a vedieme konštruktívny dialóg," povedal.
Podľa informácií médií Musk, ktorý je tiež riaditeľ automobilky Tesla a spoločnosti SpaceX, povedal zamestnancom sociálnej siete, že je nepravdepodobné, že "prežije nadchádzajúci pokles hospodárstva", ak sa jej nepodarí nahradiť miznúce príjmy z reklamy. Miliardár predtým na Twitteri uviedol, že spoločnosť stráca takmer 4 milióny USD denne. Musk tlačí na zamestnancov Twitteru, aby čo najskôr spustili nový kontroverzný systém plateného predplatného vo výške 8 USD mesačne za overovanie užívateľov.
Twitter po príchode Muska zasiahlo masívne prepúšťanie zamestnancov. Nový šéf platformy ukončil tiež práce z domu a nariadil všetkým zamestnancom Twitteru, aby sa vrátili do kancelárií.

Copyright  © TASR 2022

 FTC Restores Rigorous Enforcement of Law Banning Unfair Methods of  Competition | Federal Trade Commission



Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) vyjadrila obavy nad dianím v spoločnosti Twitter po tom, čo jej najvyšší predstavitelia pre ochranu súkromia a dodržiavanie predpisov údajne skončili. Komisia zároveň upozornila, že nový výkonný riaditeľ Twitteru Elon Musk „nie je nad zákonom“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
V spoločnosti panuje chaos po tom, čo Musk začal minulý týždeň s prepúšťaním tisícok zamestnancov. Yoel Roth, ktorý bol riaditeľ Twitteru pre dôveru a bezpečnosť, vo štvrtok aktualizoval svoj profil na platforme a naznačil, že už nie je na tomto poste. Podľa správ skončili aj hlavný predstaviteľ pre ochranu osobných údajov Damien Kieran, riaditeľka pre dodržiavanie predpisov Marianne Fogarty a odstúpila aj hlavná bezpečnostná riaditeľka spoločnosti Lea Kissner. Ich odchody môžu pre Twitter zvýšiť riziko porušenia regulačných nariadení. V máji dostal pokutu 150 miliónov dolárov za predaj údajov používateľov a musel súhlasiť s novými pravidlami ochrany súkromia.
„Sledujeme nedávny vývoj vo Twitteri s hlbokým znepokojením. Žiadny generálny riaditeľ ani spoločnosť nestojí nad zákonom a spoločnosti sa musia riadiť našimi dekrétmi o súhlase,“ vyjadril sa šéf vzťahov s verejnosťou FTC Douglas Farrar. Komisia má podľa neho „nové nástroje na zabezpečenie dodržiavania pravidiel a je pripravená ich použiť“.
Musk medzičasom údajne povedal zamestnancom, že nemožno vylúčiť bankrot Twitteru. Jeho prevzatie sociálnej siete a nové kroky, ako napríklad možnosť používateľov zakúpiť si overený stav, čo vyvolalo obavy, že Twitter by mohol byť zaplavený falošnými účtami, vyplašili inzerentov. Twitter zarába väčšinu svojich peňazí prostredníctvom reklamy, no niektorí veľkí inzerenti pozastavili výdavky, kým zhodnotia Muskove zmeny. Medzi takéto firmy patria napríklad General Motors, Volkswagen, Audi, Pfizer, General Mills alebo Chipotle Mexican Grill.

Could We See P.K. Subban Come Out of Retirement?


Bývalý kanadský hokejista P.K. Subban oficiálne odštartoval kariéru hokejového experta, s televíziou ESPN podpísal zmluvu na tri roky. Tridsaťtiročný víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu v zámorskej NHL z roku 2013 začne v nasledujúcich týždňoch pracovať na plný úväzok ako analytik v štúdiu a na niekoľkých zápasoch sa zúčastní priamo na štadióne. V budúcom roku bude mať aj vlastnú reláciu.
Subban ukončil hráčsku kariéru 20. septembra tohto roka, v rovnaký deň ako bývalý slovenský obranca Zdeno Chára. Prácu v ESPN si prvýkrát vyskúšal počas tohtoročného play-off NHL. "Vedel som o tom už niekoľko týždňov. Bolo náročné vedieť, čo budem robiť, ale nechať si to pre seba. Teraz to už môžem s nadšením oznámiť. Vyskúšal som si to v ostatnom play-off a bolo to skvelé. Užíval som si prácu s producentmi aj ďalšími ľuďmi," prezradil rodák z Toronta.
"Teším sa, že môžem využiť svoju vášeň a energiu, ktorú som prinášal na ľad, aj na niečo iné, čo ma baví. Dúfam, že sa už nemôžu dočkať začiatku našej spolupráce rovnako ako ja. Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že som úprimný. Budem sám sebou a myslím si, že to chcú ľudia u mňa vidieť," dodal Subban, ktorý odohral 824 duelov základnej časti v NHL so ziskom 467 bodov v dresoch tímov Montreal Canadiens, Nashville Predators a New Jersey Devils. V roku 2017 si zahral s "predátormi" vo finále Stanleyho pohára.
Vedúci producent v ESPN Mark Gross verí, že Subban poskytne divákom nielen svoje bohaté hráčske skúsenosti, ale aj pridanú hodnotu ako neobyčajná osobnosť. "Prinesie nám nový pohľad pri svojich analýzach, keďže len nedávno ukončil kariéru. Ponúka však toho oveľa viac ako len skúsenosti priamo z ľadovej plochy. Má jedinečný a zábavný prístup, ktorý budú fanúšikovia milovať," skonštatoval Gross
.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš sa rozhodol abdikovať


Riaditeľ Rady pre mediálne služby Ľuboš Kukliš
Ľuboš Kukliš
 sa rozhodol abdikovať



Doterajší riaditeľ Rady pre mediálne služby (RpMS) Ľuboš Kukliš požiadal k 10. novembru o uvoľnenie z funkcie. Ako dôvod uviedol názorovú odlišnosť s predsedníčkou RpMS Martou Danielovou i niektorými členmi regulačnej rady. TASR o tom informovala hovorkyňa RpMS Lucia Michelčíková, ktorá zároveň oznámila, že kompetencie odchádzajúceho riaditeľa dočasne preberie poverený zástupca.
"Vzhľadom na odlišné názory, týkajúce sa ďalšieho fungovania rady, som vyhodnotil ako najvhodnejší krok vzdanie sa funkcie," priblížil Kukliš, ktorý bol na svojej pozícii 16 rokov. Poďakoval sa zároveň spolupracovníkom, že počas tohto obdobia dokázali spoločne úspešne previesť radu všetkými turbulentnými zmenami v mediálnom prostredí. Kuklišovu prácu ocenila aj šéfka RpMS. Danielová vyzdvihla predovšetkým "význam a kvalitu aktivít Ľuboša Kukliša v rámci medzinárodnej agendy, v zastupovaní rady v nadnárodných združeniach a organizáciách regulátorov".
Kukliš do Rady pre vysielanie a retransmisiu (predchádzajúci názov regulačného orgánu) nastúpil v roku 2004 na pozíciu referenta právneho odboru, od januára 2006 bol jeho vedúcim, v septembri 2006 ho členovia rady zvolili za riaditeľa kancelárie. V rokoch 2018 a 2019 zastával pozíciu predsedu ERGA (Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby), v ktorej od roku 2018 zároveň vedie aj pracovnú skupinu zameranú na problematiku boja proti dezinformáciám. Od roku 2021 je zvolený za predsedu EPRA, profesionálneho zoskupenia regulačných orgánov pre oblasť rozhlasového a televízneho vysielania z viac ako päťdesiatich krajín.


Zdroj: TASR

Animované filmy RTVS bodujú vo svete

Animované filmy RTVS bodujú vo svete 

 

Animované koprodukčné filmy RTVS Tvojazem a Websterovci vo filme zažiarili na 39. ročníku Medzinárodného festivalu filmov pre deti Chicago (CICFF39), ktorý je najväčším festivalom filmov pre deti na svete. V kategórii Najlepší dlhometrážny animovaný film získala Tvojazem 1. miesto a Websterovci vo filme 2. miesto. Tieto medzinárodne ocenené filmy si budú môcť najmenší diváci i celé rodiny pozrieť na obrazovkách RTVS už počas vianočných sviatkov.

„Je to to obrovský úspech. Animovaná tvorba pre deti má na obrazovkách RTVS svoje nezastupiteľné miesto. Ako koproducent filmov Tvojazem a Websterovci vo filme sme hrdí na to, že aj s podporou RTVS môžu tieto krásne detské príbehy vznikať a som zároveň veľmi rád, že ich môžeme vo vysielaní ponúknuť našim najmenším televíznym divákom. Tvorcom k týmto veľkým úspechom zo srdca gratulujem,” uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Medzinárodnú odbornú porotu na CICFF39 v kategórii Najlepší dlhometrážny animovaný film najviac zaujal film Tvojazem, v ktorom sachlapec Riki vo svojej fantázii dostáva do zázračnej Tvojazeme, kde sa prostredníctvom srdca veže snaží zachrániť nielen zázračnú krajinu, ale aj vlastnú rodinu. „Toto ocenenie je pre nás veľkou satisfakciou a veľa pre nás znamená, obzvlášť pre to, že ide o najväčší a najvýznamnejší festival detských filmov vo svete. Keď sme sa dozvedeli, že práve Tvojazem získala prvé miesto, nesmierne sme sa potešili. Prežívame obrovskú radosť, sme šťastní, že ako diváci tak aj odborníci vo svete oceňujú našu prácu," povedal režisér filmu Peter Budinský.

Websterovci vo filme, príbehy obľúbenej pavúčej rodinky, prišli do slovenských a českých kín len pred mesiacom a už stihli zabodovať na dvoch medzinárodných festivaloch. Okrem práve prebiehajúceho 39. ročníka CICFF39 zožali úspech aj v Nemecku na festivale Internationales Filmfestival SCHLINGEL, z ktorého si odniesli Cenu divákov. „Je to pre nás veľké zadosťučinenie a pocta, pretože Websterovci vo filme nie sú celkom klasický film. Tvorí ho niekoľko prepojených príbehov. Nebolo pre nás ľahké vytvoriť celok z jednotlivých príbehov a to dostatočne vizuálne atraktívny, aby vyznel aj na plátnach kín. Cena z Chicaga, ale aj divácka cena z detského festivalu Schlingel v Nemecku, nám dáva nádej, že sa to podarilo. Zároveň je dobrou správou, že hodnota, akou je rodinná, priateľská sieť - je univerzálnou hodnotou všade vo svete,“ povedala režisérka a producentka Websterovcov Katarína Kekeresová.

 

RTVS chce z plánu obnovy financovať rekonštrukciu Pyramídy i ďalších objektov


RTVS chce z plánu obnovy financovať 
 
 
rekonštrukciu Pyramídy i ďalších objektov

RTVS sa bude uchádzať o získanie prostriedkov z plánu obnovy, určených výzvou na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. V súlade s kritériami výzvy sa ambícia prioritne týka komplexu rozhlasovej Pyramídy v Bratislave, ktorá je od roku 2017 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku (NKP), zámer využitia prostriedkov sa však vzťahuje aj na ďalšie objekty.
"Chceme sa uchádzať aj o financie na priľahlé budovy SRo, ktoré nie sú súčasťou NKP, ale potrebujú tiež rekonštrukciu. Obdobne sa pripravuje aj návrh pôvodných nerekonštruovaných budov v rámci areálu Slovenskej televízie v Mlynskej doline, ako aj vybraných budov RTVS v Košiciach," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Filip Púchovský.
Projekt je podľa jeho slov v súčasnosti v štádiu preverovania splniteľnosti zadaných parametrov výzvy z pohľadu splnenia zlepšenia energetickej hospodárnosti i z pohľadu splnenia kritéria veku budovy. "Projektový tím intenzívne preveruje archívnu dokumentáciu k jednotlivým budovám, dátumy zápisov do katastra nehnuteľností, ako aj možnosť dosiahnutia energetickej úspornosti (30 percent) a následne predloží prioritné návrhy na schválenie vedeniu," dodal Púchovský.
Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR vyhlásilo výzvu na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov z plánu obnovy koncom júna. Výzva je otvorená až do začiatku decembra 2024, schválená alokácia je vo výške 120.000.000 eur s DPH. V druhej polovici októbra evidovalo ministerstvo 18 podaných žiadostí v celkovej hodnote takmer 12 miliónov eur.

Zdroj: TASR



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


 


 

 Gulas.sme.sk: varíme zábavu spolu (všetky guláše)



 

„ Prezidentka Zuzana Čaputová je Sorosove dieťa. Čaputová koná na americký pokyn a urobila všetko, čo od nej očakávajú západné krajiny, aby zmarila referendum. Blahoželám, pani prezidentka, zaslúžite sa veľmi veľké lízatko od prezidenta Bidena a najlepšie by bolo, keby na tom lízatku bol ešte Zelenský namaľovaný s S-300 tankami a zbraňami, ktoré Slovenská republika na Ukrajinu poslala. Prezidentka určite volala šéfovi hydrometeorologického ústavu, či bude vtedy sedem metrov snehu."
Robert Fico

10. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Watch: Biden says Elon Musk's relationships with foreign countries are  'worth being looked at' | CNN Business


Americký prezident Joe Biden si myslí, že „by stálo za to pozrieť sa“ na vzťahy miliardára Elona Muska s cudzími krajinami. Reagoval tak na novinársku otázku, či si myslí, že Musk predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť a či by bolo potrebné vyšetriť skutočnosť, že mu s kúpou Twitteru pomohli Saudi. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

„Myslíte si, že Elon Musk je ohrozením národnej bezpečnosti Spojených štátov a mali by Spojené štáty, s nástrojmi, ktoré máte k dispozícii, vyšetriť jeho spoločnú akvizíciu Twitteru so zahraničnými vládami, medzi ktorými sú aj Saudi?,“ spýtal sa v stredu reportér v Bielom dome Bidena. „Spolupráca a/alebo technické vzťahy Elona Muska s inými krajinami sú hodné preskúmania,“ reagoval Biden s tým, že nenaznačuje, že by Musk robil niečo nevhodné, len konštatuje, že „by stálo za to pozrieť sa“ na to.

Musk po dlhotrvajúcom spore dokončil prevzatie Twitteru za 44 miliárd dolárov, pričom akvizíciu financoval v spolupráci so skupinou zahraničných investorov. Druhým najväčším investorom v spoločnosti je pritom saudskoarabský princ Al-Valíd bin Talál a jeho Kingdom Holding Company.

Na okamžité vyšetrenie vplyvu saudského podielu v Twitteri na národnú bezpečnosť vyzval demokratický senátor Chris Murphy, ktorého podľa jeho slov „znepokojuje potenciálny vplyv vlády Saudskej Arábie v súvislosti s kritickou úlohou, ktorú Twitter zohráva vo verejnej komunikácii.

Musk sa v ostatnom čase viackrát zaplietol do problematických tém, keď sa vyjadroval k Ukrajine alebo Taiwanu.

Minulý mesiac odmietol obvinenie, že sa pred zverejnením svojej ankety o „mierovom pláne“ na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý sa prikláňal skôr k ruským záujmom, zhováral s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Šéf spoločnosti Eurasia Group Ian Bremmer pritom povedal, že mu o rozhovore s Putinom hovoril sám Musk. Ten však neskôr tvrdil, že sa s Putinom zhováral len raz, pred asi 18 mesiacmi a témou ich rozhovoru vraj bol vesmír.

V rozhovore pre Financial Times sa zas Musk vyjadril k veľmi citlivej otázke čínskych vzťahov s Taiwanom, keď povedal, že Taiwan by sa mal podľa neho stať špeciálnou administratívnou zónou Číny. Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch ho za tento názor pochválil, no jeho taiwanský náprotivok konštatoval, že sloboda „nie je na predaj“.


Best deals on Meta products - Klarna US




Materská firma sociálnej siete Facebook prepustí 11-tisíc zamestnancov, teda asi 13 %. Dôvodom sú klesajúce príjmy a tiež širšie problémy technologického odvetvia, oznámil v stredu v liste zamestnancom výkonný riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg.

Krok prišiel len týždeň po rozsiahlom prepúšťaní v Twitteri, ktoré ohlásil jeho nový majiteľ Elon Musk. Prepúšťali pritom aj ďalšie technologické spoločnosti, ktoré počas pandémie rýchlo naberali ľudí.

Meta, podobne ako ďalšie spoločnosti vlastniace sociálne médiá, zaznamenala finančný rast počas pandemických lockdownov, keď bolo viac ľudí doma a trávili čas pri telefónoch a počítačoch, no keď sa lockdowny skončili a ľudia začali zas chodiť von, rast príjmov začal ochabovať.

K problémom spoločnosti Meta podľa agentúry AP prispeli spomalenie ekonomiky i pochmúrny výhľad pre online reklamu, ktorá bola dosiaľ najväčším zdrojom jej príjmov. V lete Meta informovala o prvom medzikvartálnom oslabení príjmov od svojho vzniku, pričom za tri mesiace do záveru septembra jej príjmy klesli opäť.

Niektoré problémy spoločnosti sa pritom týkajú konkrétne jej a ďalšie súvisia so širšími ekonomickými a technologickými silami.

Meta znepokojila investorov, keď sa rozhodla ročne naliať viac ako 10 miliárd dolárov do svojho „metaversa“. Okrem toho sa spoločnosť, rovnako ako inzerenti, pripravuje na možnú recesiu. Ďalším problémom je ochrana súkromia, ktorá platformám ako sú Facebook alebo Instagram čoraz viac komplikuje sledovanie ľudí bez ich súhlasu a cielenie reklám na nich. Rastie tiež konkurencia zo strany TikToku, kam sa presúvajú mladší používatelia miesto Instagramu, ktorý vlastní Meta.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

 

 

 

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 10. novembra podpredseda NR SR Peter Pčolinský (SME RODINA) a Richard Raši, poslanec NR SR (HLAS-SD).

Hovoriť budú o zásadných opatreniach schválených parlamentom, o znížení DPH vo vybraných sektoroch, ale aj o problémoch spojených s migráciou, či o zdravotníctve a výpovediach lekárov.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 10. novembra o 21:45 na JOJke.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Rada pre mediálne služby uložila dve sankcie - Hlavné správy


Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na stredajšom (9. 11.) zasadnutí dve sankcie, odňala jednu licenciu a viaceré frekvencie. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.
Sankcie rada uložila spoločnosti Kabelstat za vysielanie programovej služby TV NOVÁKY bez udelenej licencie. Tiež vysielateľovi služby Rádio Frontinus za porušenie povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu Debata na telefón. Vysielateľovi tiež udelila pokutu 5000 eur.
Rada odňala vysielateľovi L-MEDIA licencie na vysielanie programovej služby Rádio Liptov ako sankciu za prevod podielu na základnom imaní a na hlasovacích právach v rozsahu prevyšujúcom 55 percent celkovej hodnoty hlasovacích práv bez predchádzajúceho súhlasu rady.
Vysielateľovi programovej služby Rádio WOW rada odňala frekvenciu 88,5 MHz Dubnica nad Váhom ako sankciu za to, že ju nevyužíval na účely, na ktoré mu bola pridelená. Vysielateľovi programovej služby Rádio Vlna odňala frekvenciu 95,7 MHz Košice a vysielateľovi Rádio Mária frekvencie 91,1 MHz Rimavská Sobota, 93,5 MHz Lučenec, 95,3 MHz Rožňava, 95,8 MHz Žiar nad Hronom, 98,5 MHz Brezno a 98,5 MHz Tvrdošín. V oboch prípadoch o to vysielatelia požiadali.

Zdroj: TASR

RTVS bude aj tento rok súčasťou Bibliotéky. Predstaví dve knižné novinky

 RTVS bude aj tento rok súčasťou Bibliotéky. 

 

 

Predstaví dve knižné novinky

Už vo štvrtok 10. novembra odštartuje obľúbený knižný veľtrh Bibliotéka. Aj tento rok bude téma kníh a knižného veľtrhu rezonovať nielen vo vysielaní RTVS, ale verejnoprávny telerozhlas bude aj súčasťou veľtrhu priamo v Inchebe. Vo svojom stánku ponúkne návštevníkom obľúbené knižné tituly z vlastného vydavateľstva pre malých aj veľkých, vrátane dvoch horúcich noviniek.

Vydavateľstvo RTVS má vo svojom portfóliu množstvo kníh inšpirovaných reláciami pre malých aj veľkých. V septembri uviedlo do predaja sériu zábavných príbehov animovanej televíznej rodinky Chochmesovcov v knižnej podobe s podtitulom „Veselá príručka slušného správania.“ Kniha zo seriálu prevzala najzaujímavejšie a najčastejšie témy etikety a bontónu. Obsahuje 14 príbehov a 4 testy vedomostí. V spojení s množstvom vtipných obrázkov dokáže osloviť nielen deti, ale aj dospelých čitateľov.

Návštevníci Bibliotéky sa v piatok 11. novembra o 11.00 h môžu tešiť na krst novej knihy z vydavateľstva RTVS venovanej najsladšej šou Pečie celé Slovensko. Knihu plnú voňavých receptov na sladké aj slané dobroty z prvej série divácky obľúbenej šou slávnostne pokrstí generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a víťaz 1. série Pečie celé Slovensko Miroslav „Miňo“ Macuľa. Moderátorka Petra Bernasovská na pódiu privíta aj finalistov z 1. série šou a moderátora Milana „Juniora“ Zimnýkovala. Po oficiálnom krste si návštevníci môžu nechať knihu alebo podpiskarty podpísať od svojich obľúbených pekárov počas autogramiády.

Všetky knihy z vydavateľstva RTVS si budú môcť návštevníci kúpiť priamo na veľtrhu v stánku RTVS a dostupné sú aj v e-shope RTVS (eshop.rtvs.sk) a vo vybraných kníhkupectvách.

Bibliotéka vo vysielaní RTVS

Knižný veľtrh Bibliotéka bude počas jeho trvania od 10.-13. novembra sprevádzať aj špeciálne vysielanie na programových okruhoch RTVS. Divákov a poslucháčov čaká počas trvania veľtrhu množstvo špeciálnych relácií, rozhovorov i dokumentov. RTVS bude informovať aj o aktuálnom dianí na Bibliotéke.

Na Jednotke sa témam súvisiacim s Bibliotékou budeme venovať v spravodajských reláciách. V piatkovom Dámskom klube, 11. novembra, prinesie Jednotka reportáž z Bibliotéky, redaktor Dámskeho klubu Michal Slanička predstaví knižné novinky. Relácia sa bude venovať aj knižnej novinke z vydavateľstva RTVS, knihe receptov zo šou Pečie celé Slovensko, ktorá bude pokrstená v piatok 11. novembra o 11.00 h priamo na Bibliotéke.

Na televíznej Dvojke sa diváci vo štvrtok 10. novembra po 9.15 h v relácii Regina môžu tešiť na živý vstup z úvodného dňa veľtrhu Bibliotéka o 12.35 h sa knižným novinkám bude venovať aj dokumentárny seriál Moja knižnica. Podvečer o 17.30 h odvysiela Dvojka dokumentárny film o spisovateľovi Ľubomírovi Feldekovi Blúdiaci Holanďan Ľubomír Feldek. V piatok 11. novembra budú knihy opäť rezonovať vo vysielaní Dvojky, a to o 12.35 v dokumentárnej sérii Moja knižnica. Na sobotu 12. novembra o 13.50 zaradila Dvojka do vysielania dokument Svet na dotyk venovaný nevidiacim a Slovenskej knižnici pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. V nedeľu 13. novembra o 16.30 h štartuje na Dvojke 30-dielna dokumentárna séria Slovenská čítanka, ktorá nabáda k hlbšiemu záujmu o modernú literatúru prostredníctvom portrétov súčasných slovenských spisovateľov. Svoje zastúpenie v nej majú diela aj autori rôznych žánrov, generácií a štýlov.

Téma kníh a Bibliotéka bude silno rezonovať aj v rozhlasovom éteri. Venovať sa jej budú rozhlasoví redaktori v spravodajských programoch i v prúdovom vysielaní. Rádio Slovensko venuje téme kníh a Bibliotéke vo štvrtok 10. novembra po 14.00 h aj reláciu Popoludnie s Rádiom Slovensko s moderátormi Romanom Bombošom a Ivanou Ilgovou, ktorí v štúdiu privítajú aj spisovateľa Tomasza Duszyńskeho. Popoludní o 13.05 h porozpráva o detskej knihe aj publicistka a občianska aktivistka Zuzana Wienk v relácii Hosť Nory Gubkovej.

Rádio Regina Západ bude knihám a knižnému veľtrhu Bibliotéka venovať pozornosť vo svojom prúdovom vysielaní počas úvodného dňa veľtrhu, vo štvrtok 10. novembra, v relácii Prepoludnie s Rádiom Regina – Západ po 9.05 h.

Rádio Devín počas celého týždňa prinesie zaujímavých hostí a témy v reláciách Ars litera od pondelka do piatku (7.-11.11.) vždy o 17.00 h. Relácie sa budú venovať literatúre z každej stránky a poslucháčom ponúknu rozhovory o tých a s tými, ktorí literatúru a knižnú kultúru tvoria, pričom chýbať nebudú ani analýzy a reflexie literárnej tvorby. Vo štvrtok a v piatok sa téme bude venovať aj Ladenie Rádia Devín. V deň otvorenia Bibliotéky, vo štvrtok 10. novembra, sa hosťami popoludňajšieho Ladenia Rádia Devín stanú predseda ZVKS Juraj Heger a hovorkyňa Incheba, a. s. Martina Macková, v piatok 11. novembra privíta moderátorka Mariana Jaremková pri mikrofóne exkluzívne Tomasza Duszyńskeho, autora majstrovsky vystavaného detektívneho románu o vraždách v pohraničí Glatz.

Vo viacerých rozhlasových i televíznych reláciách a tiež na sociálnych sieťach RTVS budú počas celého týždňa pripravené aj súťaže o hodnotné knižné publikácie.

9. 11. 2022

Zomrel Dan McCafferty

Zomrel Dan McCafferty 
Dan McCafferty, Nazareth Singer, Dead at 76 | Revolver

Bývalý spevák skupiny Nazaret a škótska hard-rocková legenda Dan McCafferty zomrel v utorok vo veku 76 rokov. Na stránke tejto hudobnej skupiny na sociálnej sieti Facebook mu vyjadril úctu basgitarista Pete Agnew. TASR o tom informuje na základe správy agentúr DPA a PA Media.
McCafferty sa najväčšmi preslávil ako frontman Nazarethu, ktorého členom bol od roku 1968.
"Dan zomrel (8. novembra) o 12:40 h. Toto je najsmutnejšie vyhlásenie, aké som kedy musel urobiť... Prišiel som o svojho najlepšieho priateľa a svet stratil jedného z najväčších spevákov, akí kedy žili," uviedol Agnnew.
V roku 2013 McCafferty ohlásil koniec svojej účasti na live koncertoch kapely Nazareth v dôsledku zhoršujúcej sa chronickej obštrukčnej choroby pľúc a prasknutiu žalúdočného vredu, píše DPA. Krátko po tom však oznámil, že bude naďalej nahrávať hudbu v štúdiu.
Bývalý frontman skupiny, ktorá sa okrem iného preslávila hitom Love Hurts, bol ženatý a mal dve deti.


Zdroj: TASR

8. 11. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Politológ Christian Rauh z berlínskeho centra sociálneho výskumu (WZB) potvrdil dlhoročnú reputáciu Európskej komisie (EK) o ťažko zrozumiteľnej komunikácii a používaní zložitého žargónu. Informuje o tom web Politico.

Rauh, ktorý pre svoju štúdiu analyzoval 45-tisíc tlačových správ Komisie, konštatuje, že sú komplikované aj v porovnaní s inými vládami. To však podľa neho nekomplikuje život len novinárom, ale predstavuje to aj politický problém. Nezrozumiteľná komunikácia totiž necháva množstvo priestoru pre euroskeptikov a miestnych politikov, ktorí chcú za všetko viniť Brusel, aby prišli s vlastnými prekladmi.

„Technokratická komunikácia tak príliš jednoducho nahráva do karát tým, ktorí chcú vytvárať obraz bruselskej elity, ktorá je odtrhnutá od európskych občanov,“ píše Rauh v Journal of European Integration.

Rauh analyzoval dáta z 35 rokov tlačových správ Komisie v anglickom jazyku, pričom sledoval faktory ako sú komplikovanosť gramatiky a žargón.

Pre porovnanie sa tiež pozrel na noviny, politologické abstrakty a komunikáciu britskej a írskej vlády. I keď nie je prekvapením, že Komisia bola technickejšia ako bulvár, národné vlády sa tiež prezentovali prístupnejším jazykom a používaním bežných slov, čím podľa Politica eliminovali vysvetlenie, že Komisia musí znieť zvláštne, pretože sa zaoberá technickými záležitosťami vlády.

Z pohľadu toho, ako ľahko sa texty čítajú, skončili horšie ako Komisia len politologické materiály, no pokiaľ ide o používanie žargónu, predbehli autori správ Komisie dokonca aj akademikov.

https://www.politico.eu/article/european-commission-data-jargon-incomprehensible/

Zdroj: SITA  

 Jimmy Kimmel to host 2023 Oscars: 'Either a great honor or a trap'



Americký televízny moderátor, komik a herec Jimmy Kimmel bude v roku 2023 uvádzať slávnostné udeľovanie filmových cien Academy Awards, známych ako Oscary. Oznámila to v pondelok Akadémia filmových umení a vied (AMPAS). TASR správu prevzala z denníka The Guardian.
Kimmel (54) toto podujatie moderoval už v rokoch 2017 a 2018 a za konferenciera Oscarov bol znova vybraný v čase, keď sa tento program snaží získať späť svoju popularitu.
Oscary bojujú s katastrofálnym poklesom sledovanosti; v roku 2021 zaznamenali najhoršiu televíznu sledovanosť v histórii - 10,4 milióna divákov, a hoci sa nasledujúci rok zlepšila o 58 percent, stále to bolo iba 15,4 milióna divákov. Išlo o prvý plnohodnotný ceremoniál po covidovej pandémii.
"Byť po tretí raz pozvaný na udeľovanie Oscarov je buď veľká česť alebo pasca. V každom prípade som Akadémii vďačný za to, že ma tak rýchlo oslovila po tom, ako všetci dobrí kandidáti na túto úlohu povedali nie," uviedol Kimmel, ktorý na televíznej stanici ABC moderuje a produkuje svoju talkshow Jimmy Kimmel Live!
AMPAS v tomto roku najala tri hlavné konferencierky - Amy Schumerovú, Wandu Sykesovú a Reginu Hallovú, zatiaľ čo v predchádzajúcich troch rokoch (2019-2021) udeľovanie Oscarov nemalo žiadneho oficiálneho moderátora, pripomína The Guardian.
V poradí 95. ročník udeľovania Oscarov sa uskutoční v nedeľu 12. marca 2023 v divadle Dolby Theatre v Los Angeles. Priamy prenos ceremónie sprostredkuje vyše 200 krajinám TV stanica ABC.

 Elon Musk plans to 'vote Republican' and warns of political attacks on him  | Elon Musk | The Guardian

Miliardár Elon Musk na Twitteri vyzval amerických voličov, aby v utorkových doplňovacích voľbách do Kongresu podporili republikánov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Zdieľaná moc obmedzuje najhoršie excesy oboch strán, preto odporúčam hlasovať za republikánsky Kongres, keďže prezident je demokrat," napísal Musk na Twitteri pre takmer 115 miliónov sledovateľov. "Tvrdí demokrati alebo republikáni nikdy nevolia druhú stranu, takže nezávislí voliči sú tí, ktorí v skutočnosti rozhodujú o tom, kto bude vládnuť!" napísal v ďalšom tvíte.
Miliardár koncom októbra prevzal kontrolu nad vplyvnou sociálnou sieťou, čo vyvolalo obavy zo zachovania jej politickej neutrality. Musk už naznačil, že plánuje zrušiť zákaz pre bývalého prezidenta Donalda Trumpa, aj keď nie pred utorkovými voľbami. Exprezident si zákaz vyslúžil za údajné podnecovanie minuloročného útoku na Kapitol, keď sa násilný dav snažil zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020.
Muskovo veľké prepúšťanie v Twitteri tiež posilnilo obavy, že sociálnu sieť teraz zaplavia nenávistné prejavy a dezinformácie, čo viedlo niektorých inzerentov k stiahnutiu svojich reklám.


Zdroj: TASR