4. 11. 2017

SOBOTNÁ KÁVA A NEDEĽNÉ REZNE

SOBOTNÁ KÁVA A NEDEĽNÉ REZNE 
Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu 5. novembra mimoriadne od 09.30 h. Moderujú Peter Bielik a Norbert Dolinský.
      Témy: Voľby do VÚC, výsledky, analýzy a komentáre; Debyrokratizácia štátnej správy, minimálna mzda v roku 2018, investície a podpora zamestnanosti; Obranná politika EÚ, ochrana vonkajších a vnútorných hraníc EÚ, efektivita riešení migračnej krízy
      Hostia: Martin Klus (SAS), poslanec NR SR; Eduard Chmelár, politický analytik; Peter Pellegrini (SMER-SD), podpredseda vlády pre investície a informatizáciu; Jana Kiššová (SAS), poslankyňa NR SR; Ivan Korčok, štátny tajomník MZVaEZ; Richard Sulík (ECR), poslanec EP; Ivan Štefanec (EĽS), poslanec EP;


V deň volieb, v sobotu 4. novembra, sú na Jednotke o 12:00, 16:00 a 22:20 naplánované mimoriadne spravodajské relácie, ktoré budú mapovať priebeh volieb. Rovnako sa o ich priebehu dozvedia poslucháči rozhlasového vysielania v pravidelných spravodajských reláciách, ako aj v rozšírených vydaniach Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00. 
V nedeľu 5. novembra začína na Jednotke od 7:30 hodinové volebné štúdio, v ktorom budú moderátori Ľubomír Bajaník a Miroslav Frindt prezentovať výsledky volieb, pohľady do jednotlivých krajov s prvými reakciami nových predsedov krajov s komentárom politológa.

O 11:55 RTVS na Jednotke odvysiela mimoriadne vydanie relácie O 5 minút 12 v dvoch častiach. V prvej okrem prezentácie výsledkov v podaní Ľubomíra Bajaníka sprostredkujú moderátori Martin Strižinec a Zuzana Hanzelová naživo rozhovory s novozvolenými predsedami VÚC a spolu s politológom a sociológom zhodnotenia jednotlivé aspekty volieb a ich výsledkov. V druhej časti sa vyjadria predstavitelia koaličných a opozičných strán.
Rádio Slovensko a všetky tri Reginy budú od 7:30 do 9:00 vysielať volebné štúdio z Banskej Bystrice s postupným hodnotením výsledkov zo všetkých krajov.
V nedeľu, 5. novembra 2017, chystá televízia Markíza k župným voľbám o 10:00 Mimoriadne Televízne noviny, ktoré bude moderovať Viktor Vincze. O 13:00 to bude povolebná diskusia s názvom Župné Voľby 2017. Hosťami moderátora Michala Kovačiča bude politický komentátor Marián Leško a sociológ Martin Slosiarik.

Zdroj: TA3 a Omédiách.com

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Opozičný poslanec Igor Matovič vypovedal včera na polícii. Ako ďalej uvádza portál televízie JOJ noviny.sk, protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ho predvolala v súvislosti s predajom jeho firmy regionPRESS. "Protikorupčná jednotka NAKA na základe premisy vedie stíhanie, že už raz zdanené peniaze fyzickou osobou, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, tak ich musí zdaniť 19 percentami ešte raz," uviedol pre TV JOJ Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic s tým, že postup polície označil za šikanu. "Príde mi to na úrovni absurdnosti, že sa vôbec vyšetrovanie v takejto veci vedie," zdôraznil.
Portál pripomína, že premiér Robert Fico vo februári 2016 vyhlásil, že predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPRESS na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Igor Matovič tieto obvinenia poprel. Dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Argumentoval, že daňovú kontrolu mal vo firme asi tri roky, začala sa niekedy začiatkom roka 2006 a disponuje aj dokladmi z daňového úradu počas ministrovania Jána Počiatka, že všetky dane platil v poriadku a nedopustil sa krátenia daní.
Matovič v polovici februára 2016 odovzdal NAKA účtovné doklady svojej živnosti z rokov 1997 až 2008. Účtovníctvo skladoval na povale rodinného domu svojej babky v Borovej neďaleko Trnavy, chýbali v ňom dokumenty z rokov 2002 a 2004, píše portál. V apríli 2017 následne prehovoril údajný biely kôň Igora Matoviča Pavol Vandák, na ktorého mal poslanec pred rokmi prepísať svoju firmu. Tvrdil, že už nemohol ďalej počúvať, ako ho Igor Matovič osočuje. Poslanca vyzval, aby s ním podstúpil vyšetrenie na detektore lži, dodávajú noviny.sk.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

3. 11. 2017

30th Tokyo International Film Festival

30th Tokyo International Film Festival

Postapokalyptický sci-fi príbeh tureckého režiséra Semiha Kaplanogla s anglickým distribučným názvom Grain získal hlavnú trofej na jubilejnom 30. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Tokiu, ktorý v piatok vyvrcholil v japonskej metropole.
      Čierno-biela snímka, ktorá vznikla v turecko-nemecko-švédsko-francúzskej koprodukcii, sa presadila v konkurencii ďalších 14 súťažných filmov a získala s hlavnou cenou spojenú finančnú odmenu 50.000 dolárov.
      Príbeh profesora, ktorý sa vydá na cestu, aby našiel obilné zrno a zachránil ľudstvo vo svete bojujúcom s nedostatkom potravín, si podľa slov predsedu medzinárodnej odbornej poroty, amerického herca a režiséra Tommyho Lee Jonesa, získal jednomyseľnú podporu všetkých členov ním vedeného grémia.
      Ocenený film sa dotýka aj súčasných problémov, napríklad migračnej krízy alebo rôznych ekologických otázok.
      Na festivalovej prehliadke, ktorá bola tentoraz venovaná okrem iného 100. výročiu japonského druhu filmového umenia anime, premietli viac ako 200 filmov z rôznych končín planéty.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Facebook zaznamenal v 3. kvartáli prudký nárast zisku.
      Prevádzkovateľ najznámejšej sociálnej siete na svete zarobil za tri mesiace od júla do septembra 4,7 miliardy USD (4,05 miliardy eur). To bolo o 79 % viac než v rovnakom období vlani. Čistý zisk na akciu predstavoval 1,59 USD, pričom analytici očakávali len 1,29 USD. Tržby vyskočili o 47 % na 10,33 miliardy USD, oznámil americký koncern v stredu (1. 11.) po zatvorení burzy.
      Správa o vynikajúcich výsledkoch bola zverejnená v čase, keď Facebook, Twitter a Google vypočúvajú americkí senátori. Ich otázky sa týkajú obsahu plateného z Ruska rovnako ako voľného obsahu televíznej stanice Russia Today distribuovaného prostredníctvom Facebooku, Twitteru a Googlu počas vlaňajších prezidentských volieb.
      Výnosy z reklamy v 3. kvartáli dosiahli 10,1 miliardy USD. Počet mesačných užívateľov sa zvýšil o 16 % na 2,07 miliardy. Počet denných užívateľov stúpol takisto o 16 % na 1,37 miliardy. Podiel tržieb z reklamy pre mobilné zariadenia vzrástol na 88 % z 84 % pred rokom.
      Akcia Facebooku v poburzovom obchodovaní klesla o 1,3 % na 180,30 USD. Od začiatku roka si však polepšila o 59 %, pričom index Standard & Poor's 500 posilnil o 15 %.


Ruskú novinárku Taťjanu Feľgengauerovú, ktorá sa nedávno v priestoroch svojej rozhlasovej stanice Echo Moskvy stala terčom útoku, prepustili z nemocnice. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na šéfredaktora rozhlasovej stanice Alexeja Venediktova.
      Útok na Feľgengauerovú bol spáchaný 23. októbra v budove  rozhlasovej stanice Echo Moskvy v ruskom hlavnom meste, kam útočník prenikol. Zasiahol jej nožom krk. Krátko nato bol ochrankou zadržaný a odovzdaný polícii.
      Zranenú novinárku hospitalizovali vo Vedeckovýskumnom inštitúte N.V. Sklifosofského, kde sa podrobila operácii.
      Podozrivého z útoku, Borisa Grica, súd vzal do 23. decembra do väzby pre podozrenie z pokusu o vraždu. Svoju vinu pred súdom priznal len čiastočne. Tvrdil pritom, že s Feľgengauerovou mal dlhodobé, päť rokov trvajúce telepatické spojenie.


Pracovník mikroblogovacieho portálu Twitter, ktorý bol posledný deň v práci, deaktivoval vo štvrtok večer na 11 minút účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
      Na nedostupnosť Trumpovho účtu @RealDonaldTrump upozornili médiá. Po jeho obnovení prevzala zodpovednosť za výpadok spoločnosť Twitter. Uviedla, že prezidentov účet "bol neúmyselne deaktivovaný z dôvodu zlyhania ľudského faktora". Deaktivoval ho jeden zo zamestnancov zákazníckej podpory v posledný deň svojho pôsobenia v spoločnosti. "Vykonávame plnú internú kontrolu," dodal Twitter.
      Hovorca Bieleho domu na žiadosť o reakciu bezprostredne nereagoval, dodala AP.


Osem mienkotvorných európskych médií vyzvalo Európsku komisiu na začatie nezávislého vyšetrovania nedávnej vraždy vplyvnej maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej. Informovala o tom v piatok rozhlasová stanica Europe 1.
      V otvorenom liste adresovanom Európskej komisii predstavitelia vedenia britskej spravodajskej spoločnosti BBC, denníkov New York Times (USA), Le Monde (Francúzsko), Süddeutsche Zeitung (Nemecko), Financial Times (USA), El País (Španielsko) a La Repubblica (Taliansko) píšu, že "škandalózna vražda" investigatívnej novinárky "brutálnym spôsobom pripomína nebezpečenstvá, ktoré hrozia profesionálnym novinárom i občanom, keď upozorňujú na korupciu".
      Žiadajú členov EK, aby využili všetky právomoci, ktoré majú k dispozícii, a dohliadli na to, aby sa smrť Daphne Caruanovej Galiziovej dôsledne vyšetrila a bol tak vyslaný jasný signál podpory novinárom na Malte i vo zvyšku sveta.
      Caruanovú Galiziovú - 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.
      Maltskej polícii pri vyšetrovaní tejto tragickej udalosti pomáhajú forenzní experti z FBI a Holandska. Vyšetrovatelia doteraz neidentifikovali žiadnych podozrivých ani motív útoku. Maltská vláda zároveň koncom októbra prisľúbila finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov novinárky.
      Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde.

Copyright TASR ©2017


Minister kultúry predložil na pripomienkovanie návrh na zmenu voľby šéfa RTVS


Maďarič predložil na pripomienkovanie návrh 
na zmenu voľby šéfa RTVS 

 Vylúčiť politické vplyvy na voľbu a odvolávanie generálneho riaditeľa RTVS. To je cieľ ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), ktorý vo štvrtok (2.11.) predložil na pripomienkovanie novelu statusového zákona RTVS. Navrhuje zmenu mechanizmu voľby generálneho riaditeľa, tiež presun kompetencie odvolávať ho z Národnej rady SR na Radu RTVS.
      Maďarič upozorňuje, že aj keď zákon garantuje RTVS nezávislosť, voľbu jej štatutára zveruje do pôsobnosti parlamentu, ktorý je nepochybne politickým orgánom. „V dôsledku toho nemožno politické vplyvy v procese voľby generálneho riaditeľa úplne vylúčiť,“ konštatuje. Verejnoprávna televízia má byť pritom z jeho pohľadu garantom nezávislosti, plurality a objektivity vysielania. Voľbu jej šéfa preto navrhuje zveriť nezávislému orgánu, ktorý by mal pri jeho výbere prihliadať primárne na odbornosť kandidáta a reprezentáciu záujmov všetkých adresátov služby verejnosti v oblasti vysielania.
      Proces ustanovenia do funkcie má byť rozdelený do dvoch štádií – zvolenie a vymenovanie. Generálneho riaditeľa bude voliť osobitný na to určený orgán – zbor voliteľov a vymenúvať do funkcie ho bude orgán dohľadu RTVS – rada. Tak ako doteraz bude kandidát prezentovať svoj projekt riadenia a rozvoja RTVS na verejnom vypočutí, ktoré bude vysielané naživo. Po prezentácii projektu bude odpovedať na otázky zboru voliteľov. Pre zvolenie kandidáta na generálneho riaditeľa je potrebné získať najmenej dve tretiny hlasov všetkých členov zboru voliteľov, to znamená najmenej osem hlasov.
      Maďarič navrhuje vytvorenie zboru voliteľov. Úlohou nového orgánu bude voľba kandidáta na generálneho riaditeľa, ustanovovať sa bude nanovo zakaždým, keď generálnemu riaditeľovi skončí výkon funkcie, či už uplynutím funkčného obdobia, alebo iným spôsobom. Personálne zloženie zboru voliteľov má garantovať jeho apolitickosť, súčasne v ňom majú byť zastúpené záujmy adresátov služby verejnosti v oblasti vysielania. Záujmy umeleckej obce budú reprezentovať riaditelia Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a riaditeľ Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý bude zároveň reprezentovať aj záujmy národnostných menšín.
      Zastúpenie v zbore voliteľov však má mať aj novinárska obec, akademická obec (cez prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie), cirkev (cez predsedu Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike), športová obec (cez prezidenta Slovenského olympijského výboru), mestá a obce (cez predsedu Združenia miest a obcí Slovenska), zamestnávatelia, odbory a osoby so zdravotným postihnutím. Zástupcu v zbore voliteľov majú mať i zamestnanci RTVS.
      Minister oznámil zámer v júni, deň potom, ako parlament zvolil Jaroslava Rezníka za nového šéfa telerozhlasu na obdobie nasledujúcich piatich rokov. Tento moment vtedy označil za najvhodnejší. Cieľom má byť odpolitizovanie voľby, ktorú predošlá vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS) zverila parlamentu. Navrhuje, aby novela nadobudla účinnosť 1. júla 2018.


Copyright TASR ©2017 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

2. 11. 2017

Zomrela Katarína Lešková

Zomrela Katarína Lešková

Po ťažkej chorobe zomrela 1. novembra vo veku 50 rokov bývalá šéfredaktorka magazínu smeŽeny, Katarína Lešková.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde, informovala agentúra DPA.
      "Deň smútku bude prejavom rešpektu od zjednotenej krajiny a tiež odkazom, že útoky voči slobode prejavu nebude maltská demokracia akceptovať," oznámila v stredu vo vyhlásení maltská vláda. Dodala, že vo chvíľach, ako sú tieto, sa musí prejaviť sila demokracie.
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády - zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija.
      Maltskej polícii pri vyšetrovaní tejto tragickej udalosti pomáhajú forenzní experti z FBI a Holandska. Orgány doteraz neidentifikovali žiadnych podozrivých ani motív útoku. Maltská vláda zároveň koncom októbra prisľúbila finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov novinárky.
      Novinárkini traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali po vražde na sociálnej sieti maltského premiéra Josepha Muscata, ktorý bol častým terčom kritiky ich matky, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali tiež maltského policajného komisára a generálneho prokurátora.

Copyright TASR ©2017


Predstavitelia spoločností Facebook, Twitter a Google sa v utorok dostali pod paľbu nepríjemných otázok na rokovaní komisie pre spravodlivosť Senátu amerického Kongresu. Senátori im podľa amerických médií rázne vyčítali, že pred americkými prezidentskými voľbami nepostupovali s dostatočnou obozretnosťou pri posudzovaní reklám zadávaných z cudziny.
Podľa agentúry Associated Press (AP) nebola atmosféra na rokovaní výboru vôbec priateľská a zástupcovia Facebooku, Twitteru ani Googlu sa vytrvalo odmietali jednoznačne zaviazať k tomu, že prestanú povoľovať politické reklamy k americkým voľbám financované zo zahraničných účtov. Podľa jedného z členov výboru, demokratického senátora Ala Frankena, by to pritom pre technologické firmy a médiá mala byť povinnosť.
"Ľudia za to vašej platforme platia rubľami. Sú to politické reklamy. Zhromažďujete miliardu dát, Google disponuje všetkými vedomosťami, aké človek kedy mal. Ale vy si neviete dať dokopy to, že je to platené v rubľoch s tým, že je to politická reklama a povedať si ´aha, tak toto vypovedá o niečom nedobrom´?" pýtal sa Franken predstaviteľov Facebooku, Twitteru a Googlu.
Predstavitelia všetkých troch firiem odmietli podľa AP jednoznačne prisľúbiť, že podporia prijatie zákona, ktorý bude zakazovať užívateľom zo Spojených štátov zobrazovať politické reklamy súvisiace s americkými voľbami financované zo zahraničia, a že ho budú dôsledne dodržiavať. Predstavitelia internetových gigantov čelili aj otázke, či by boli ich spoločnosti ochotné prijať politické reklamy aj od Severnej Kórey, a ani na tú podľa amerických médií nepovedali úplne jednoznačné nie.


Členovia výboru na kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov amerického Kongresu zverejnili v stredu niektoré z reklám, ktoré si na Facebooku zadávala ruská agentúra a ktoré mali za cieľ rozoštvať proti sebe jednotlivé názorové skupiny v rámci Spojených štátov, podnietiť väčší odpor voči prisťahovalcom a moslimom, a predovšetkým znechutiť voličom Hillary Clintonovú, protikandidátku Donalda Trumpa v minuloročných prezidentských voľbách.
Mnohé z reklám reagujú na vyfabrikované správy, ktoré napríklad spájajú Clintonovú s bezbrehou podporou prenikania islamu či dokonca terorizmu do USA. "Podporte Hillary! Zachráňte amerických moslimov!" uvádza sa napríklad v jednej z reklám, ktorá má navodiť dojem, že ide o originálny propagačný materiál z dielne Clintonovej štábu. Reklama obsahuje fotografiu, na ktorej je Clintonová vedľa moslimskej ženy zahalenej v hidžábe.
Kongresmani zverejnili len menšiu časť reklám, ich celkový počet mal byť podľa Facebooku okolo 3000. Zadávala ich ruská Agentúra na prieskum internetu a platené boli v rubľoch.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



Šéfredaktor programu Českého rozhlasu (ČRo) Dvojka Martin Groman k 31.12. odíde na vlastnú žiadosť z tejto funkcie, ktorú zastával od augusta 2016. Rade ČRo to pri utorkovom rokovaní v Zlíne oznámil generálny riaditeľ ČRo René Zavoral.Gromanov nástupca ešte nie je známy.


V Rusku začal platiť zákon, ktorý umožňuje úradom zablokovať šifrované, či anonymné pripojenie k internetu. Experti v odbore a obrancovia ľudských práv to kritizujú ako zosilnenie cenzúry pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami.


Zdroj: ČT TXT

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

1. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Obľúbený americký dramatický seriál House of Cards (Domček z kariet), sa skončí šiestou sériou. Oznámila to v pondelok on-line streamovacia televízia Netflix len niekoľko hodín po tom, čo herec Anthony Rapp obvinil zo sexuálneho obťažovania hviezdu seriálu Kevina Spaceyho.
      Niekoľko zdrojov z prostredia Netflixu však podľa britského denníka Telegraph uviedlo, že rozhodnutie nesúvisí so spomínaným obvinením a bolo prijaté už dávnejšie.    Hovorkyňa Netflixu potvrdila, že šiesta séria seriálu Domček z kariet, ktorý sa začal vysielať v roku 2013, bude posledná. Jej nakrúcanie sa už prebieha a premiéru bude mať na budúci rok. Spacey v seriáli stvárňuje kongresmana Franka Underwooda mstiaceho sa s pomocou svojej podmanivej manželky ľuďom, ktorí ho zradili.
      Netflix a produkčná spoločnosť Media Rights Capital vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili "hlboké znepokojenie" zo správ týkajúcich sa Kevina Spaceyho. prišli do Baltimore dnes popoludní, aby sa stretli s naším obsadením a posádkou, aby zabezpečili, že sa budú naďalej cítiť bezpečne a podporovaní." Predstavitelia oboch spoločností preto prišli v pondelok do Baltimoru, aby sa stretli s hercami a štábom.
      Anthony Rapp, ktorý je hviezdou televízneho seriálu Star Trek: Discovery, pre mediálnu spoločnosť BuzzFeed uviedol, že sa so Spaceym zoznámil v roku 1986, keď obaja účinkovali na Broadwayi. Rapp mal vtedy 14 rokov a Spacey 26. Rapp tvrdí, že ho Spacey pozval do svojho bytu na večierok, na ktorého konci ho zvalil na posteľ, obkročmo sa na neho posadil a dával mu sexuálne návrhy. Rappovi sa však podľa svojich vlastných slov podarilo Spaceyho zbaviť.
      "Úprimne povedané, ten incident si nepamätám, údajne k nemu došlo pred viac ako 30 rokmi. Ak som sa však vtedy choval tak, ako (Rapp) tvrdí, som mu za svoje nevhodné správanie pod vplyvom alkoholu dlžný čo najúprimnejšie ospravedlnenie," napísal Spacey.
      Slávny herec zároveň uviedol, že aby rozptýlil špekulácie o svojom súkromí, ktoré si vždy chránil, rozhodol sa v súvislosti s Rappovým obvinením priznať, že je bisexuál a mával vzťahy s mužmi i ženami, ale teraz sa rozhodol, že bude žiť ako gej.


Organizácie na ochranu tlače a médií vyzvali rumunských zákonodarcov, aby zamietli návrh, ktorý parlamentu umožní odvolať šéfa štátnej tlačovej agentúry Agerpres. Podľa organizácie môže narušiť politickú nezávislosť agentúry.
      List, podpísaný okrem iných aj organizáciami Reportéri bez hraníc, Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF) či Rumunské centrum nezávislej žurnalistiky, zverejnili v pondelok práve vtedy, keď sa senátori pripravovali na hlasovanie o novelizácii, ktorú iniciovali členovia vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD).
      V liste sa uvádza: "Nech už patríte ku ktorejkoľvek strane, nezničte túto inštitúciu. Nehlasuje za zmenu zákona."
      Generálny riaditeľ Agerpresu má v súčasnosti päťročné funkčné obdobie a agentúra, pod kontrolou parlamentu, musí byť politicky nestranná.
      Európska federácia novinárov (EFJ) označila navrhované legislatívne opatrenie za "nástroj na spolitizovanie verejnoprávneho média".

Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorý je podozrivý z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej, opäť zmenil svoju výpoveď, pokiaľ ide o nejasné okolnosti jej smrti po tom, ako sa v auguste spoločne vydali na plavbu ponorkou.
      Po odvolaní počiatočného tvrdenia, že Wallovú vysadil na malom ostrove, najnovšie netrvá ani na verzii, podľa ktorej pasažierke spadol v ponorke na hlavu ťažký poklop. Namiesto toho Madsen teraz tvrdí, že sa na palube otrávila oxidom uhoľnatým, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie kodanskej polície.
      Wallovú spočiatku vyhlásili za nezvestnú, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa našli bodné rany, avšak nijaké stopy po údajnom zásahu poklopom.
      Polícia na margo najnovšej Madsenovej výpovede uviedla, že bude požadovať "dodatočné vyjadrenia súdnej lekárky a experta na ponorky".
      Vynálezca a majiteľ spomínaného plavidla sa v pondelok priznal, že telo novinárky rozštvrtil, naďalej však popiera, že by bol vrahom. Podľa DPA súhlasil s tým, že vo vyšetrovacej väzbe zostane "dobrovoľne" až do 15. novembra, teda o dva týždne dlhšie, ako bolo pôvodne stanovené. O predĺžení väzby mal pôvodne v utorok rozhodovať príslušný súd.
      Kodanský súd určil termín začiatku procesu s Madsenom na 8. marca 2018. Podľa predbežného plánu majú pojednávania prebiehať do 25. apríla.
      Wallovú (30) naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do ponorky patriacej Madsenovi (46), ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska.
      Príčinu smrti Wallovej sa zatiaľ nepodarilo určiť, voči Madsenovi však už dávnejšie vzniesli predbežné obvinenie zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov.


Biely dom zverejnil v utorok nové oficiálne portréty amerického prezidenta Donalda Trumpa a viceprezidenta USA Mikea Pencea.
      Obaja americkí štátnici pózujú pred americkou vlajkou a priamo hľadia a usmievajú sa do objektívu fotoaparátu. Trump má na fotografii modrú a Pence červenú kravatu.
      Autormi zmienených portrétnych fotografií sú Shealah Craigheadová a Myles Cullen.
      Podobizne dvojice najvyšších predstaviteľov Spojených štátov tradične zdobia priestory vládnych budov, ako aj amerických veľvyslanectiev po celom svete.
      Ako upozornila agentúra AP, Biely dom nové portréty Trumpa a Pencea vydal viac než deväť mesiacov od zloženia ich prísah tento rok v januári. Odvtedy viseli na stenách vládnych a diplomatických objektov prázdne rámy.
      Podľa zoznamu pracovných aktivít prezidenta, ktorý zverejňuje Biely dom, pózoval Trump pre portrétovanie ešte v januári. Sídlo amerického lídra meškanie s publikovaním fotografického portrétu nevysvetlilo.

Copyright TASR ©2017


Americkému hercovi Kevinovi Spaceymu neudelia špeciálnu cenu Emmy, ktorú mal dostať 20. novembra počas 45. ročníka udeľovania medzinárodných cien Emmy. Päťdesiatosemročný Spacey, ktorého nedávno herec Anthony Rapp obvinil zo sexuálneho obťažovania, mal dostať International Emmy Founders Award. Predstavitelia Medzinárodnej akadémie televíznych umení a vied však formou stanoviska informovali, že "vzhľadom na nedávne udalosti" rodák zo South Orange v štáte New Jersey cenu pre osobnosti, ktorých "tvorivé úspechy nejakým spôsobom prispeli ku kvalite svetovej televíznej produkcie", nedostane.
Rapp tvrdí, že ho starší herec obťažoval ešte ako 14-ročného tínedžera. Spacey v pondelok vydal stanovisko, v ktorom sa Rappovi ospravedlnil, a zároveň vyhlásil, že je gej. "Rešpektujem a obdivujem Anthonyho Rappa ako herca. Je hrozné počuť takýto príbeh. Môžem čestne vyhlásiť, že si na ten incident nespomínam, stalo sa to pred viac ako 30 rokmi. Ale ak som sa správal tak, ako to opísal, dlhujem mu úprimné ospravedlnenie za naozaj nevhodné správanie pod vplyvom alkoholu. Je mi tiež ľúto pocitov, ktoré musel po celé tie roky v sebe nosiť. Tento príbeh ma tiež povzbudil, aby som prehovoril o ďalších veciach týkajúcich sa môjho života. Tí, ktorí ma dôverne poznajú, vedia, že som mal vzťahy s mužmi aj so ženami. Miloval som a mal som milostné vzťahy s mužmi a teraz som si vybral, že budem žiť ako gej. Chcem sa s tým vyrovnať čestne a úprimne," uviedol Spacey na Twitteri.
Z prostredia LGBTI komunity sa ozvali hlasy, že Spacey si zvolil veľmi nešťastný okamih na svoj "coming out". Na niektorých ľudí totiž môže jeho vyhlásenie pôsobiť tak, ako keby homosexualita a sexuálne obťažovanie mali nejako súvisieť.
Kevin Spacey má na konte dve ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ho ocenili za kriminálny triler Zvyčajní podozriví (1995) a v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za drámu Americká krása (1999). Známy je aj z filmov Smrtiaca epidémia (1995), Sedem (1995), L. A. - Utajené skutočnosti (1997), Vyjednávač (1998), Svet podľa Prota (2001), Pobrežné správy (2001), Život Davida Galea (2003), Superman sa vracia (2006), Muži, čo čumia na kozy (2009), Šéfovia na zabitie (2011) alebo Šéfovia na zabitie 2 (2014). Od roku 2013 účinkuje v seriáli Dom z kariet, vďaka ktorému získal v roku 2015 svoj prvý Zlatý glóbus a v rokoch 2015 a 2016 tiež dve Screen Actors Guild Awards. Pôsobil ako umelecký riaditeľ londýnskeho divadla The Old Vic. Za prínos britskému divadlu mu predvlani udelili špeciálnu divadelnú cenu Laurencea Oliviera.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Košice získali titul UNESCO Creative City of Media Arts


Košice získali titul 

UNESCO Creative City of Media Arts 

Košice sa ako prvé slovenské mesto stali členom prestížneho klubu - Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network). Od utorka sú tak jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta a jediné v tomto roku z východnej Európy so zameraním na mediálne umenie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
      "Členstvo v sieti UNESCO Creative Cities Network je obrovskou príležitosťou pre naše mesto pokračovať v rozvoji, ktorý naštartoval titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013," uviedol košický primátor Richard Raši. Projekt EHMK podľa neho umožnil Košiciam predstaviť a ďalej rozvíjať kultúrne dianie v európskom kontexte. "Priniesol investície do infraštruktúry pre kultúru, preveril životaschopnosť umeleckých iniciatív, umožnil mestu získať medzinárodné kontakty, a čo je najdôležitejšie, mnohí Košičania začali vnímať kreativitu ako významný katalyzátor ďalšieho rozvoja mesta. Členstvo Košíc v sieti kreatívnych miest UNESCO môže tento dynamický vývoj významne urýchliť," konštatoval primátor.
      Prihlášku východoslovenskej metropoly do UNESCO Creative Cities Network pripravila a do kandidatúry úspešne zapojila ďalšie subjekty v Košiciach a regióne nezisková organizácia Creative Industry Košice. "Košice aj ziskom prestížneho titulu potvrdili, že sa profilujú ako mesto, v ktorom majú informačné technológie a kreatívny priemysel silné zastúpenie. Práve oblasť mediálneho umenia prináša prepojenie tvorivosti a umenia s novými technológiami a IT. Košiciam a regiónu to dáva veľkú príležitosť cielene sa týmto oblastiam venovať a využiť ich synergiu pre rast a konkurenčnú výhodu mesta," uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Michal Hladký.
      UNESCO Creative Cities Network bola založená v roku 2004 s cieľom združovať mestá, ktoré identifikovali kreativitu ako významný faktor pre trvalo udržateľný rozvoj. Vytvára podmienky pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti kreatívneho priemyslu a zvyšuje sociálny a ekonomický potenciál členských miest. Do utorka mala 116 členov z celého sveta. Každé kreatívne mesto sa orientuje na jedno zo siedmich odvetví - hudbu, literatúru, film, ľudové umenie a remeslá, design, mediálne umenie a gastronómiu.
      Ako ďalej informoval košický magistrát, členstvo v UNESCO Creative Cities Network nie je časovo obmedzené. Mestu umožní získať relevantné informácie, kontakty na odborníkov a samosprávy či zapájať sa do výmeny umelcov a expertov. Členovia siete kreatívnych miest by mali nielen získavať, ale aj prispievať vlastným vkladom, čo ich núti k aktivite v rámci siete. Kreatívne mestá majú skúsenosť s tým, že podpora kultúry pomáha aj rozvoju v oblasti podnikania.

Copyright TASR ©2017

Sviatok všetkých svätých si RTVS pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

Sviatok všetkých svätých si RTVS pripomenie v 

televíznom aj rozhlasovom vysielaní


JEDNOTKA zaradila do stredajšieho (1. novembra) podvečerného vysielania dvojdielny náboženský film František z Assisi. Okrem toho sa diváci môžu počas dňa tešiť na rozprávky bratov Grimmovcov-Pretancované črievičky, Husiarka, ale aj na romanticko-dobrodružný film Ivanhoe podľa predlohy Waltera Scotta.

DVOJKA uvedie v stredu o 10:30 priamy prenos Slávnostnej svätej omše na sviatok Všetkých svätých z Kostola Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote, ktorú bude celebrovať rožňavský biskup Stanislav Stolárik. O 13:15 odvysiela v premiére Medzinárodný ekumenický koncert zo Slovenského národného divadla v Bratislave. Podujatie sa tradične koná pod záštitou najvyšších predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku. Tento rok je venované pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča. Na koncerte vystúpi aj Dievčenský zbor Slovenského rozhlasu.

Zaujímavá premiéra čaká divákov o 14:25. Nový slovenský dokumentárny film „Biskup Gojdič“ približuje dramatický životný príbeh blahoslaveného gréckokatolíckeho biskupa Pavla Petra Gojdiča, ktorého v januári 1951 vo vykonštruovanom procese odsúdili na doživotie. Zomrel v Leopoldove na následky mučenia a väznenia v deň svojich 72. narodenín. Z pôvodnej televíznej dramatiky uvedie DVOJKA psychologický príbeh Priateľstvá padajúceho lístia, Dušičky seniorov, televízny film Starý včelár a životopisný film o sv. Františkovi z Assisi Brat Slnko, sestra Luna.

Aj Rádio Slovensko prispôsobilo vysielanie sviatočnému dňu. Poslucháči sa dozvedia o aktuálnych pravidlách pre vyhlásenie nových blahoslavených. Pozrie sa tiež na starostlivosť o hroby významných ľudí, aj na cintoríny ako zdroj informácií pre historikov. Po 18:30 porozpráva gréckokatolícky kňaz Vladimír Skyba o význame Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Po 21:00 je pripravený fíčer Pavla Náthera na tému „sprevádzanie“ - o ľuďoch v hospicoch, o tých, ktorí chorých navštevujú doma aj o tých, čo končia životnú púť.

Niekoľko zaujímavých titulov vrátanie premiér sa 1. novembra objaví v Rádiu Regina. Od 9:05 si poslucháči všetkých troch štúdií Reginy môžu vypočuť omšu z Kostola Svätej rodiny Bratislava - Petržalka, ktorú celebruje pomocný biskup Jozef Haľko. Od 12:10 je pripravená premiéra rozhlasového pásma o zosnulom režisérovi Gejzovi Ďurjakovi. Všetky tri štúdiá prinesú príbehy zachránených Židov počas 2. svetovej vojny z Bardejova. Premiéra „Spravodliví z Bardejova“ je do programu zaradená na 13:05.

Od 14:05 sa poslucháči Reginy dozvedia o rôznorodých pohľadoch na hudbu ako fenomén ľudského života - od hudobných interpretov rôznych žánrov, cez výrobcov hudobných nástrojov, pesničkové textárstvo, hudobné divadlo, hudobné múzeum až po hudobné skladateľstvo. V premiére relácie „Voda, čo nás drží nad“ taktiež odznejú rozhovory s osobnosťami hudobného sveta. V premiérovom pásme „Rozlúčky 2017“ si Regina od 15:05 zaspomína na osobnosti, ktoré odišli v tomto roku. V rozhlasovej hre „Samoty“ si o 23:00 budú dve herečky - matka a dcéra - vďaka spoločnému predstaveniu riešiť naštrbené vzťahy.

Rádio Devín 1. novembra priblíži, ktoré veľké osobnosti našli miesto posledného odpočinku napríklad na cintoríne Zentralfriedhof vo Viedni, P?re-Lachaise v Paríži, v bazilike Santa Croce vo Florencii, ale zájde aj na Vyšehrad v Prahe. Svetové cintoríny budú témou Ranného ladenia medzi 7:00 až 10:00, hosťom Radoslava Passiu bude kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák. Ars litera sa od 17:00 zameria na Národný cintorín v Martine. O 20:00 sa bude Ľuba Lesná rozprávať na tému „odchádzanie“ s etnologičkou Katarínou Nádaskou, publicistkou Zuzanou Mistríkovou a filozofom Miroslavom Marcellim. O 23:00 predstaví Rádio Devín v relácii Musica slovaca Žalmy Ivana Hrušovského.

31. 10. 2017

Vyjadrenie novinárky Júlie Mikoláškovej- Pirane

Vyjadrenie novinárky 

Júlie Mikoláškovej- Pirane


ELITNÝ POLICAJT SA BOJÍ O ŽIVOT, PRIŠLI MU SMS-ky. OBVINILI MA ZA TO Elitného policajta staršieho referenta majora JUDr. Zsolta Péliho z protizločineckej jednotky NAKA expozitúra Bratislava nadriadení vo februári 2015 poverili, aby riešil problém, ktorý som mala s osobami činnými pre jednu zločineckú skupinu. Vec však nijako neriešil, neustále dochádzalo k únikom smerom k podozrivým a hrozby sa napĺňali. Opakovane som sa na neho sťažovala. TERAZ TVRDÍ, ŽE MÁ OBAVU O ŽIVOT A ZDRAVIE, NA ZÁKLADE SMS, KTORÉ SOM MU MALA ÚDAJNE POSIELAŤ. AKO MôŽE PRACOVAŤ V ELITNEJ JEDNOTKE USTRÁCHANÁ A NEVYROVNAÁ OSOBA ? ČO BUDE ZSOLT PÉLI ROBIŤ, AK BUDE CÍTIŤ TLAK OD NIEKTOREJ ZO ZLOČINECKÝCH SKUPÍN? BUDE VYDIERATEĽNÝ? Podľa môjho subjektívneho názoru mal ísť k dopravnej polícii, alebo pracovať do cukrárne. Jeho prvé trestné oznámenie, ktoré na mňa podal v apríli 2016 bolo právoplatne odmietnuté a podľa správneho orgánu nešlo ani o priestupok, s tým, že som domáhala, aby ako policajt riešil môj problém. Aj napriek zásade "Ne bis idem" - "Nie dvakrát v jednej veci" na základe jeho druhého, opakovaného trestného oznámenie z júla 2016, ktoré podal, začala polícia v auguste 2016 vyšetrovanie vo veci a vo februári 2017 ma obvinili ma z prečinu nebezpečného prenasledovania a začali ma protizákonne šikanovať. Podala som návrh na zastavenie trestného stíhania z dôvodu, že o vec už bola raz právoplatne ukončená, dozorový prokurátor však od apríla dodnes nerozhodol. Viackrát som sa bránila zákonom dostupnými prostriedkami, na základe ktorých bol Zsolt Péli disciplinárne riešený aj za porušenie ustanovenia o mlčanlivosti. Nadriadený poškodeného elitného policajta Zsolta Péliho sa vyjadril, že dotyčný prešiel psychotestami s výsledkom "spôsobilý", dokáže pracovať pod psychickým tlakom a celkove hodnotenie dosahuje ako "výborný". Obvinenie považujem za nezákonné a vnímam to ako šikanu a pokus o moju diskreditáciu z dôvodu mojej opakovanej kritiky polície. Ide aj o snahu dostať sa cez „výpisy hovorov a SMS“ k informáciám s kým komunikujem. Vedenie protizločineckej jednotky NAKA totiž neustále riešilo a rieši v súvislosti s mojimi článkami údajné úniky. Príkazy súdu na „výpisy“ hovorov a SMS boli vydané v rozpore so zákonom. Prvú žiadosť policajtka, ktorá viedla vyšetrovanie (vec má už tretí policajt v poradí) podala aj na obdobie, kedy som sa s poškodeným elitným policajtom Zsoltom Pélim ešte ani nepoznala. Prokurátor to odobril a súd takýto príkaz vydal. Keď som to namietala, nazvali to "pisárskou chybou". Operátor im dal „VÝPISY“ ZA ŠESŤ MESIACOV. Druhýkrát zase policajtka s prokurátorom žiadali výpisy za obdobie nad rámec obvinenia, kedy už podľa výpovede poškodeného žiadne SMS nedostal. Sudkyňa to odklepla. Keď som to namietala, argumentovali, že "bolo potrebné preveriť tvrdenia poškodeného, či k zasielaniu SMS nedochádzalo aj neskoršom období ako uvádza poškodený" a "trestné konanie stále prebieha". Operátor poskytol „VÝPISY“ ZA ĎALŠÍCH ŠESŤ MESIACOV. Elitný policajt Zsolt Péli má ako poškodený prístup do vyšetrovacieho spisu, môže si z neho robiť kópie. Má tak dispozícii aj moje "výpisy" a uvidí tak s kedy a s kým som komunikovala. A to aj výpisy, ktoré sa netýkajú našej vzájomnej komunikácie a aj nad rámec obdobia pre ktoré som obvinená. K obvineniu sa ďalej zatiaľ vyjadrovať nebudem, nakoľko som ešte nevypovedala. Po mojej výpovedi sa nemá problém bližšie vyjadriť ku všetkým okolnostiam skutku pre, ktorý som obvinená. ČO JE NEBEZPEČNÉ PRENASLEDOVANIE? O trestný čin nebezpečného prenasledovania podľa § 360a ods. 1 Trestného zákona ide vtedy, keď sa jedná o prenasledovanie dlhodobé a zároveň toto zhoršuje kvalitu života v podstatnej miere toho, kto je prenasledovaný. Zhoršenie kvality života predstavuje taký posun v kvalite života, ktorý osoba subjektívne vníma ako negatívum, pričom toto najčastejšie spočíva v psychickej traume, alebo aspoň v nepokoji z toho, že prenasledovanie môže pokračovať, alebo sa môže vyvinúť do tvrdších atakov. Zároveň ustanovenie § 360a Trestného zákona vyžaduje, aby sa prenasledovanie jednoznačne uskutočňovalo proti vôli prenasledovaného.



RTVS: Mimoriadne odvysiela príhovory troch najvyšších ústavných činiteľov

RTVS: 
Mimoriadne odvysiela príhovory troch najvyšších ústavných činiteľov 


Pred začiatkom volebného moratória vystúpi v RTVS v utorok mimoriadne trojica najvyšších ústavných činiteľov. Občanom sa prihovoria v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do samosprávnych krajov. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
      Verejnoprávny Telerozhlas zaradil do vysielania prvého televízneho okruhu mimoriadne správy so začiatkom o 19.45 h. V rámci nich odznejú na Jednotke príhovory prezidenta SR Andrej Kisku, predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Do večerného vysielania ich zaradí aj prvý rozhlasový okruh RTVS Rádio Slovensko.


Copyright TASR ©2017


Zmeny vo vedení Slovenského rozhlasu

Zmeny vo vedení Slovenského rozhlasu

Na poste riaditeľa Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu končí k dnešnému dňu Vincent Štofaník, ktorého nahradí súčasný šéfdramaturg Rádia Slovensko Michal Dzurjanin.

„Michal Dzurjanin je skúsený rozhlasový profesionál, ktorý Slovenský rozhlas veľmi dobre pozná, preto jeho životné i profesionálne skúsenosti budú zárukou plynulého rozvoja najstaršieho slovenského rádia,“ uviedol Jaroslav Rezník, ktorý zároveň poďakoval Vincentovi Štofaníkovi za jeho pôsobenie a odvedenú prácu v Slovenskom rozhlase.

Ako doplnil Dzurjanin, štruktúra Slovenského rozhlasu je veľká a zároveň krehká. „Mám rešpekt a veľkú zodpovednosť, aby celý tento organizmus fungoval podľa možnosti ešte lepšie ako doteraz, pretože vždy je čo zlepšovať, a to je moja úloha,“ poznamenal.

Na pozíciu šéfdramaturga Rádia Slovensko od 2. novembra prichádza Milan Urbaník. „Je to skúsený profesionál s vysokou mierou kreativity a vášne pre rozhlasovú prácu,“ konštatoval Jaroslav Rezník. Milan Urbaník je poslucháčom dobre známy ako moderátor a šéfredaktor Rádia Frontinus, tvorca a moderátor rannej šou Kokoriko Fun Rádia, ako aj moderátor niekoľkých televíznych projektov v RTVS a TV JOJ. Neskôr bol programovým riaditeľom Rádia Okey, generálnym riaditeľom Rádia HEY! a programovým riaditeľom Anténa Hitrádio.

"Je to neuveriteľné, po dvadsiatich piatich rokoch v rádiách takáto výzva. Ďakujem za prejavenú dôveru vedeniu RTVS. Nesmierne sa teším na pôsobenie v najtradičnejšej rozhlasovej stanici na Slovensku,“ podotkol Urbaník.
RTVS okrem toho 6. novembra vypíše výberové konania na pozície výkonných riaditeľov štúdií v Košiciach a v Banskej Bystrici, do ktorých sa majú možnosť prihlásiť aj súčasní riaditelia. „V súlade s mojím konceptom posilnenia autonómie regionálnych štúdií RTVS chceme dať široký priestor novým ľuďom pri obsadzovaní manažérskych funkcií v regióne,“ ozrejmil generálny riaditeľ.