18. 7. 2015

TO JE TV !

TO JE TV !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Buckinghamský palác vyjadril dnes sklamanie z bulvárneho denníka The Sun za to, že zverejnil snímku mladej kráľovnej Alžbety II., ako v roku 1933 - v roku, keď sa dostal k moci Adolf Hitler - predvádza spoločne so svojou rodinou zdvihnutím pravej ruky nacistický pozdrav.
Palác sa rozhodol k nezvyčajnému kroku a dnešný článok v Sune okomentoval, píše agentúra AP.
Denník prináša krátky filmový záznam, na ktorom je kráľovná - vtedy približne sedemročná - v rodinnom sídle na škótskom zámku Balmoral, obklopená svojím strýkom, matkou a sestrou. Na zrnitom snímku zdvíha pravicu na nacistický pozdrav aj Alžbetina matka.
Vojenský historik James Holland však pre The Sun povedal, že členovia kráľovskej rodiny si robili len žarty.
"Nemyslím si, že by v 30. a 40. rokoch bolo v Británii dieťa, ktoré by nikdy zo srandy nenapodobilo nacistický pozdrav," citovali ho bulvárne noviny.

Copyright © TASR 2015

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku aj naďalej ostáva Rádio Expres. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Median SK, ktorý zrealizovala v 2. kvartáli tohto roka na vzorke 3538 respondentov. Celkovo monitorovala 50 rozhlasových staníc. Najviac respondentov, 35 percent, v ňom deklarovalo, že v predchádzajúci týždeň počúvali práve toto rádio.
Na druhej priečke skončilo Rádio Slovensko s 30 percentami a tretie je Fun rádio s 23,7 percenta. Štvrté miesto obsadilo Rádio Jemné (16,9 %) a piata priečka patrí Rádiu Europa 2 (15,9 %). Šieste je Rádio Regina (13,9 %) a siedme Rádio_FM (6,4 %).
V druhom kvartáli 2015 dosiahlo z rozhlasových staníc na trhu najväčší podiel Rádio Expres (23 %). Druhý najväčší malo Rádio Slovensko (21,6 %) a na treťom mieste skončilo Fun rádio (12,9 %). Štvrtý najväčší trhový podiel zaznamenalo Rádio Jemné (9,8 %), nasledujú Rádio Regina (8,6 %), Rádio Europa 2 (8 %) a Rádio_FM (2,7 %). Ostatné rozhlasové stanice mali 13,4-percentný podiel na trhu.

Copyright © TASR 2015

17. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízia Fox zverejnila prostredníctvom portálu YouTube nové zábery z očakávanej novej série obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). V 15-sekundovom videu sa objavili aj Gillian Anderson a David Duchovny, ktorí si v šiestich nových častiach zopakujú úlohy agentov FBI Dany Scullyovej a Foxa Muldera. Okrem nich sa do seriálu vrátia aj Mitch Pileggi (Walter Skinner) či William B. Davis (Muž s cigaretou). Titul sa na obrazovky televízie Fox dostane v nedeľu 24. januára. Druhú epizódu uvedú potom hneď na ďalší deň, pričom aj ďalšie časti odvysielajú vždy v pondelok večer. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.




Televízia Fox pripravuje crossoverové epizódy kriminálky Kosti (2005) a mysteriózneho seriálu Ospalá diera (2013), známeho aj pod názvom Sleepy Hollow. Informoval o tom portál magazínu Entertainment Weekly, podľa ktorého sa diváci a diváčky dočkajú dvoch takýchto častí. Jednu odvysielajú v rámci Kostí a druhá bude súčasťou Ospalej diery. Pôvodne ich chceli uviesť na obrazovky už začiatkom jesene, to však pre komplikovanú logistiku zrejme nestihnú. Aktuálne ich plánujú ponúknuť neskôr v priebehu sezóny 2015 - 2016.
To, ktorí hrdinovia a hrdinky sa objavia v spomínaných epizódach, zatiaľ nie je známe. Tvorcovia seriálov držia v tajnosti aj ich dej. Nové časti oboch projektov plánuje televízia Fox uviesť na obrazovky v októbri tohto roka. Kosti vstúpia do 11. sezóny a Ospalá diera sa dočká tretej série.
Kosti sú inšpirované kriminálnymi románmi spisovateľky a forenznej antropologičky Kathy Reichs, ktorá je zároveň jednou z producentiek seriálu. Hlavnými hrdinami sú Temperance „Kosť“ Brennanová a Seeley Booth, ktorých stvárňujú Emily Deschanel a David Boreanaz. Ďalšími účinkujúcimi sú Michaela Conlin (Angela Montenegrová), T.J. Thyne (Jack Hodgins), Tamara Taylor (Camille Saroyanová) alebo John Francis Daley (Lance Sweets). Kosti zatiaľ získali dve nominácie na Primetime Emmy.
Hlavným hrdinom Ospalej diery je vojak Ichabod Crane (Tom Mison), ktorý v roku 1781 vo vojne za nezávislosť zabil bezhlavého jazdca, pričom sám prišiel o život. O niekoľko storočí neskôr však obaja vstanú z mŕtvych a objavia sa v meste Sleepy Hollow. Seriál nominovali napríklad na Television Critics Association Award či Primetime Emmy.




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.






Americká internetová spoločnosť Google zvýšila zisk za 2. kvartál takmer o pätinu na vyše 3,9 miliardy USD a výrazne tak prekonala očakávania ekonómov. Podporilo ju najmä zvýšenie celkových príjmov z internetovej reklamy, aj keď cena za reklamu klesla. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTTNews.
Spoločnosť uviedla, že zisk za 2. štvrťrok dosiahol 3,93 miliardy USD (3,62 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka predstavoval zisk 3,35 miliardy USD. Medziročne to znamená rast o 17,3 %. Tržby sa zvýšili o 11 % na 17,73 miliardy USD.
Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol zisk na akciu 6,99 USD oproti 5,98 USD/akcia v 2. štvrťroku minulého roka. Analytici počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 6,71 USD.
Počet platených klikov na online reklamu vzrástol v 2. štvrťroku medziročne o 18 %. To stačilo na zvýšenie príjmov z reklamy o 11 % na vyše 16 miliárd USD, napriek tomu, že priemerná cena za jedno kliknutie o 11 % klesla.


Profimedia, najväčšia česká fotobanka, ktorú nedávno kúpila česká Scandal Media Group mediálneho podnikateľa Karla Vágnera, získala nového významného investora. Väčšinový podiel, vraj až 90 %, získal v nej slovenský finančník a partner skupiny J&T Igor Rattaj. Informuje o tom portál iDNES.
Slovenský podnikateľ, ktorý ovláda najmä horskú spoločnosť Tatry Montain Resorts, má Profimediu pripraviť na podnikanie na nových trhoch. Podľa zástupcov firmy je veľmi zaujímavý poľský a srbský trh.
Za podiel v Profimedii zaplatí Rattaj podľa zdrojov redakcie MF DNES asi 100 miliónov Kč (3,69 milióna eur). Ďalšie peniaze má firme zabezpečiť vo forme úverového financovania. Vágner bude firmu riadiť a jeho podiel sa môže zvyšovať podľa hospodárskych výsledkov.
Profimedia potrebovala silného finančného partnera práve počas jej súčasnej expanzie. Veľmi zaujímavá je pre ňu srbská štátna tlačová agentúra Tanjug, ktorá je na predaj. V Česku je Profimedia partnerom väčšiny mediálnych domov. Ponúka im produkty štyroch stoviek svojich partnerov z celého sveta.



Copyright © TASR 2015



Český telekomunikačný úrad udelil tento rok doteraz najvyššiu pokutu 9,5 milióna korún prevádzkovateľovi satelitných služieb Skylink a CS Link, luxemburskej firme M7 Group, za nesplnenie ohlasovacej povinnosti. Spoločnosť nenahlásila začatia výkonu komunikačnej činnosti. M7 sa obhajuje tým že konala v dobrej viere.



Zdroj : Česká televízia


Ilustrační foto.



Česká televízia neodvysiela ruský dokument Varšavská zmluva, odtajnené stránky. Predaj relácii, ktorý vyvolal búrlivú reakciu kvôli skresľovania invázie v roku 1968 do Československa, ruská televízia bez vysvetlenia zrušila, povedala hovorkyňa televízie Alžbeta Plívová. Česká televízia snímka pôvodne plánovala zaradiť do vysielania k výročiu augustových udalostí.
"Ruská televízia bez vysvetlenia predaj tohto programu zrušila a vyradila ho z katalógu distribútora, Česká televízia ho preto odvysielať nemôže," uviedla Plívová. Dodala, že televízia do špeciálneho komponovaného programu k 21. augustu zaradí dokumentárny film Invázia 1968 novinára Jozefa Pazderka.
Ruský dokument o tom, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy bola zákrokom proti chystanému prevratu, ktorý malo na svedomí NATO a bývalí esesáci a fašisti, vyvolal mohutnú kritiku zo strany odborníkov i slovenských politikov. Krátko po odvysielaní sa kvôli nemu zišiel český minister zahraničia Lubomír Zaorálek s ruským veľvyslancom Sergejom Kiseljovovem. Zatiaľ čo šéf českej diplomacie označil dielo za hrubo skreslené, veľvyslanec sa podľa Zaorálka snažil význam snímke bagatelizovať. Zdôraznil, že stále platí skoršie vyjadrenia prezidenta Michaila Gorbačova aj jeho ruských nástupcov, ktorí sa prihlásili k zodpovednosti za inváziu. Prezident Miloš Zeman uviedol, že Ruská televízia v dokumente klame.
K odvysielanie dokumentu Českú aj Slovenskú televíziu skôr vyzvala iniciatíva intelektuálov a predstaviteľov verejného života. Programový šéf Milan Fridrich vtedy uviedol, že Česká televízia o nákup licencie usiluje.
Česká televízia do komponovaného programu k 21. augustu plánuje zaradiť dokumentárny film Invázia 1968 autora a režiséra Jozefa Pazderka, ktorý ponúka unikátny výpovede o niekdajších udalostiach a predstaví aj sovietskej archívne týždenníky referujúci o vtedajšej invázii. Archívne materiály a svedectvo Pazderka zhromažďoval v čase svojho pôsobenia na poste zahraničného spravodajcu Českej televízie v Moskve.
Medzi respondentmi dokumente nechýbajú sovietski velitelia inváznych vojsk, dôstojníci, radoví výsadkári, sovietski novinári sledujúci udalosti priamo v Prahe alebo ruskí disidenti, ktorí za protest proti invázii strávili roky vo vyhnanstve a psychiatrických liečebniach. Reflexii ponúkne aj posledný sovietsky prezident a tvorca perestrojky Michail Gorbačov. Projekt vznikol v spolupráci s Ústavom pre štúdium totalitných režimov a v súčasnosti dostáva tiež knižné podobu vo vydavateľstve Torst.



Copyright © ČTK 2015

ESET upozorňuje na nekorektné videá

ESET upozorňuje na nekorektné videá



Spoločnosť ESET v posledných dňoch analyzovala niekoľko podozrivých liniek šíriacich sa medzi používateľmi Facebooku na Slovensku. Pod odkazmi sa skrývajú videá, ktoré sa popularity domáhajú nekorektným spôsobom.
Ide napríklad o video s názvom "Kašlite na predsudky", ktoré používateľov láka na obrázok ženského pozadia v spodnej bielizni. Na Facebooku sa však šíri viacero takýchto odkazov. Viac než 150.000 používateľov toto video zdieľalo na svojej časovej osi. Zároveň si nevedeli spomenúť, ako sa im na vlastnú časovú os vlastne dostalo.
Aj keď podobné zvyšovače popularity sa už na Facebooku používali, tento špecifický variant sa objavil len nedávno. Vzniklo niekoľko slovenských, českých a hlavne poľských falošných profilov, odkiaľ sa tieto videá s rôznou tematikou šíria po Facebooku. Cieľom podobných aktivít na Facebooku býva popularizácia určitých stránok, zobrazovanie platenej reklamy na cieľových web stránkach, prípadne propagácia výrobkov priamo v príspevkoch.
"Ak sa chcete podobným hrozbám v budúcnosti vyhnúť, odporúčame na zatvorenie reklamy na neznámych stránkach použiť klávesu "ESC", alebo vyčkať, kým reklama nezmizne sama. V prípade, že sa vám správanie stránky zdá podozrivé, radšej danú záložku čo najrýchlejšie zatvorte, napríklad klávesovou skratkou CTRL+F4. Ak máte podozrenie, že už ste klikli na niečo, na čo ste nemali, skontrolujte si váš facebookový profil a prípadné nechcené príspevky odtiaľ vymažte manuálne," radí Ľubomír Trebula, analytik spoločnosti ESET.
TASR informovala Zuzana Hošálová zo spoločnosti ESET.


Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


SLOVAK WEB NEWS

SLOVAK WEB NEWS


Slovensko má dynamický a necenzurovaný internetový trh, na druhej strane má však medzery v legislatívnom a regulačnom rámci. Vyplýva to zo štúdie Sloboda internetu 2014, na ktorej pracovalo viacero nezávislých inštitúcií z krajín V4. Výsledky projektu dnes na tlačovej konferencii v Bratislave odprezentovali zástupcovia Inštitútu pre verejné otázky (IVO).
"V štúdii sa Slovensku vyčíta, že proces dohľadu zo strany bezpečnostných zložiek nad internetovým obsahom je slabo kontrolovaný, čo sa napokon prejavilo tým, že niektorí novinári boli odpočúvaní a mali sledované emaily," uviedol za IVO vedúci slovenského výskumného tímu Miroslav Kollár, ktorý je momentálne primátorom Hlohovca. Slovensko však zase spomedzi krajín V4 vyniká kvalitnejším zákonom o slobodnom prístupe k informáciám.
"V analýze slobody internetu sme sa umiestnili na druhom mieste za Českou republikou, skončili sme však pred Poľskom a Maďarskom," uviedol Kollár.
Výskum sa zameral na štyri hlavné oblasti, a to sloboda prejavu, Veľký brat (tajný policajný dohľad, regulácia a vplyv štátu), právne prostredie (autorské práva, priehľadnosť právnych konaní a odvolávacích mechanizmov) a otvorené vládnutie (transparentnosť a zverejňovanie pôsobenia a rozhodnutí vlády).
Česká republika vynikla v oblasti slobody prejavu a "Veľkého brata", Slovensko v oblasti legislatívneho prostredia. Spolu s Maďarskom Slovensko predbehlo Poľsko a Českú republiku v oblasti otvoreného vládnutia. "Pomohlo nám zverejňovanie zmlúv na internete," konštatoval Kollár. Vo zverejňovaní zmlúv by však Slovensko vedelo byť podľa neho ešte lepšie, ak by obsahovali väčšie podrobnosti pri cenových a rozpočtových podmienkach.
IVO na tlačovej konferencii vyčítalo najmä vzťah slovenských súdov k médiám. Majú podľa neho tendenciu často sa prikláňať na stranu sťažovateľov z prostredia politických elít.
Úroveň slobody internetu je podľa výskumu v krajinách V4 vysoká, v každej z nich je však priestor na zlepšenie. Slovensko by podľa IVO malo zaktualizovať zákony v prospech väčšej ochrany novinárov v online prostredí či posilniť nezávislosť súdnictva vo vzťahu k médiám.
Výsledky výskumu vznikli na základe bodového hodnotenia. Najlepšie umiestnená Česká republika získala dohromady 37 bodov, Slovensko 33, Poľsko 30 a Maďarsko 28. Podrobnosti možno nájsť na oficiálnej stránke IVO či na stránke www.internetfreedomvisegrad.org.
Na štúdii spolupracoval slovenský Inštitút pre verejné otázky (IVO), česká Asociácia pre medzinárodné otázky (AMO), poľský Inštitút pre verejné otázky - Institute of Public Affairs (IPA) v Poľsku a Maďarsko zastupovalo viacero nezávislých inštitúcií, napríklad School of Public Policy na Central European University.



Copyright © TASR 2015





SEPS sa dôrazne ohradzuje voči nepravdivým a zavádzajúcim informáciám

SEPS sa dôrazne ohradzuje voči
nepravdivým a zavádzajúcim informáciám





Akciová spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava sa dôrazným spôsobom ohradzuje voči nepravdivým a zavádzajúcim informáciám, ktoré dnes zverejnil denník SME v článku: „Finančné limity na autá u Fica neplatia". V spomínanom článku sa konštatuje: “Luxusný Volkswagen Passat Highline za vyše 102.000 eur si vo februári kúpila Slovenská elektrizačná a prenosová sústava. Štátna akciová spoločnosť nariadenie vlády neporušila, keďže na štátne firmy sa limity nevzťahujú vôbec.“

Uvedené tvrdenia redaktora denníka SME Matúša Burčíka sa nezakladajú na pravde. V Centrálnom registri zmlúv bola dňa 24.2.2015 zverejnená Kúpna zmluva č. 2015 – 0130-1164420 na nákup dvoch motorových vozidiel značky Volkswagen Passat Highline 2,0BiTDI, každé v cene 42.711,67 eura bez DPH.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 419/2014 Z. z. zo 17. decembra 2014 o limitoch výdavkov na obstaranie osobných automobilov štátnymi rozpočtovými organizáciami a štátnymi príspevkovými organizáciami sa na našu spoločnosť nevzťahuje, aj napriek tomu sme príslušné limity vyplývajúce z tohto právneho predpisu dodržali.
Chceme zdôrazniť, že vozidlá Volkswagen Passat Highline 2,0BiTDI boli objednané ako plánovaná obmena za vozidlá Audi A6, ktoré majú viac ako sedem rokov a jedno z nich má najazdených vyše 200.000 km, druhé vyše 300.000 km. Uvedené objednané vozidlá sú v nižšej kategórii, a teda lacnejšie ako vozidlá, ktoré sa používajú v súčasnosti pre potreby členov vrcholového manažmentu.
Informácie podávané takýmto spôsobom zavádzajú verejnosť a poškodzujú dobré meno našej spoločnosti.
Mgr. Norbert Deák, vedúci odboru komunikácie SEPS

VÝROKY TÝŽDŇA


VÝROKY TÝŽDŇA

Internetom sa šíri tento vtipný status.
"Radšej budem platiť kampaň konkurenčnej strane, ako by som sa mal prizerať, ako sa zamotáva do chápadiel oligarchov a finančných skupín. Sieť už vynaložila vrátane prezidentskej kampane Radoslava Procházku asi dva milióny eur mimo oficiálneho účtovníctva. Moja ponuka prichádza s cieľom a nádejou, že čierne financovanie Siete ukončí. Viem, že úver má, bohužiaľ, opäť slúžiť len na zakrytie skutočných výdavkov, ktoré budú do volieb výrazne vyššie ako poskytnutý úver. Je to pomocná ruka našej konkurencii. Viem si so Sieťou predstaviť budúcu spoluprácu, ale len keď bude mať čisté financovanie.“
Igor Matovič



"Severnú Kóreu na Západe zobrazujú ako najuzavretejšiu krajinu na svete, no v skutočnosti je otvorenejšia voči vonkajšiemu svetu, ako naznačujú správy bežných médií. Budovanie dôvery je veľmi dôležité v prípade krajiny, ktorá bola tak dlho odrezaná od vonkajšieho sveta."
Morten Traavik nórsky režisér

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká speváčka Lady Gaga ponúkla niekoľko záberov z pripravovanej piatej sezóny hororovej antológie American Horror Story (2011) s podtitulom Hotel. Dvadsaťdeväťročná rodáčka z New Yorku zverejnila v stredu prostredníctvom služby Instagram fotografiu scenára epizódy s názvom Checking In. „Robím si domácu úlohu. Hrozná nehoda s rúžom,“ napísala interpretka k obrázku scenára pokrytého červenými šmuhami. Lady Gaga okrem toho v pondelok potešila fanúšikov a fanúšičky krátkym videom, v ktorom vidieť striebornú ruku s kovovými nechtami ako zazvoní na zvonček, aký býva v hotelových halách. Speváčka by mala byť v seriáli súčasťou milostného trojuholníka. Zapliesť by sa mala s hrdinami, ktorých stvárnia Matt Bomer a Finn Wittrock. V piatej sérii American Horror Story, ktorú plánuje americká televízia FX začať vysielať v októbri tohto roka, sa okrem spomínaných ukážu aj Max Greenfield, Evan Peters, Angela Bassett, Kathy Bates, Wes Bentley, Chloë Sevigny, Sarah Paulson a Cheyenne Jackson. Jessica Lange, ktorá sa v štyroch sezónach projektu predstavila postupne ako Constance Langdon, sestra Jude Martin, Fiona Goode a Elsa Mars, v marci oznámila, že ju diváci a diváčky v nových epizódach neuvidia. Minulý mesiac sa však v rozhovore pre portál The Wrap vyjadrila, že sa nebráni malej úlohe v budúcich častiach. Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, sa preslávila skladbami Just Dance a Poker Face z debutového albumu The Fame (2008). Na konte má šesť cien Grammy, pričom dve z nich si vyslúžila vďaka skladbe Bad Romance z EP The Fame Monster (2009). Z druhého albumu Born This Way (2011) pochádzajú single Born This Way, Judas, Edge Of Glory, You And I a Marry The Night. Začiatkom novembra 2013 vydala tretiu štúdiovku Artpop a o necelý rok neskôr sa do predaja dostal album Cheek To Cheek (2014), ktorý nahrala s Tonym Bennettom. Lady Gaga predala celosvetovo približne 28 miliónov kópií albumov a 140 miliónov kópií singlov. Magazín Forbes ju označil za najvplyvnejšiu celebritu roka 2011.



Niekdajší symbol odporcu voči režimu Slobodana Miloševiča, belehradská rozhlasová stanica B92 sa v priebehu jedinej noci zmenila na čisto hudobný kanál.
Od 9. júla zmizli z programovej ponuky tohto rozhlasového okruhu akékoľvek spravodajské a iné slovné relácie, všetci zamestnanci, ktorí sa podieľali na ich príprave, dostali v rovnakom čase výpovede prostredníctvom elektronickej pošty, píše dnes tlačová agentúra APA a s odvolaním sa na dobre informované zdroje a dodáva, že väčšina z pracovníkov tým bola úplne zaskočená.
Rozhlasová stanica, ktorú na sklonku 80. rokov minulého storočia založila istá mládežnícka organizácia, je podľa dostupných informácií súčasťou holdingu Astanka, ktorý pred niekoľkými rokmi zriadili švédsky investičný fond a grécky holding Lake Bade.
B92 si v pohnutom období novodobých dejín na Balkáne získal priazeň mnohých poslucháčov, pretože nezriedka prinášal aj informácie, ktoré v iných etablovaných elektronických médiách nezazneli. Rozhlasová stanica si však tým získala nielen stúpencov, ale aj odporcov, jej vysielanie bolo opakovane dočasne prerušené. Na začiatku leteckých úderov Severoatlantickej aliancie na Srbsko na jar 1999 obsadili stanicu prorežimoví novinári. Po provizórnom riešení situácie z náhradných priestorov a pod iným názvom sa redaktori vrátili k riadnemu vysielaniu začiatkom októbra 2000, v deň zosadenia Slobodana Miloševiča.
Teraz už stanica podobne ako ďalších okolo 200 srbských súkromných rádií neponúka obvyklé spravodajstvo ani vo dne, ani v noci, ale namiesto toho nepretržitý tok hudby.

Copyright © TASR 2015

16. 7. 2015

PRIMETIME EMMY NOMINEES

PRIMETIME EMMY NOMINEES

Nomináciám v 67. ročníku udeľovania televíznych cien Primetime Emmy vládne seriál Hra o tróny (2011). Titul získal celkovo dvadsaťštyri nominácií v osemnástich kategóriách ako napríklad Najlepší dramatický seriál, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu (Peter Dinklage) či Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu, pričom v tejto kategórii sú nominované Lena Headey aj Emilia Clarke. Seriál si najvyšší počet nominácií vyslúžil aj vlani.
S devätnástimi nomináciami nasleduje American Horror Story (2011), ktorý sa môže stať Najlepšou limitovanou sériou. Za výkon v tomto miniseriáli môžu získať ceny Jessica Lange, Denis O'Hare, Finn Wittrock, Sarah Paulson, Angela Bassett a Kathy Bates. Trinásť nominácií má miniséria Olive Kitteridge (2014), o jednu menej dostal Bessie (2015). Po jedenásť nominácii získali série House Of Cards (2013), Mad Men (2007) a Transparent (2014) a desať majú American Crime (2015) a Impérium - Mafie v Atlantic City (2010).
V kategórii Najlepší dramatický seriál okrem Hry o tróny nominovali aj Volajte Saulovi (2015), Panstvo Downton (2010), Homeland - Zradca (2011), House Of Cards, Mad Men a Orange Is The New Black (2013). Medzi komediálnymi seriálmi bojujú Rozvedený so záväzkami (2010), Moderná rodina (2009), Parks And Recreation (2009), Silicon Valley (2014), Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt (2015) a Viceprezident(ka) (2012). Najlepšou limitovanou sériou sa okrem spomínaného American Horror Story: Freak Show môžu stať American Crime, The Honourable Woman (2014), Olive Kitteridge a Wolf Hall (2015). Medzi nominovanými televíznymi filmami sú Poirot: Opona (2013), Bessie, Grace: Kňažná z Monaka (2014), Zdravím, dámy! (2013), Život a smrť Ježiša Krista (2015) a Nightingale (2014).
Medzi hercami v hlavnej úlohe dramatického seriálu získali nomináciu Bob Odenkirk (Volajte Saulovi), Kyle Chandler (Bloodline), Kevin Spacey (House of Cards), Jon Hamm (Mad Men), Jeff Daniels (Newsroom) a Liev Schreiber (Ray Donovan). V ženskej kategórii to sú Taraji P. Henson (Empire), Claire Danes (Homeland - Zradca), Robin Wright (House Of Cards), Viola Davis (How To Get Away With Murder, 2014), Elisabeth Moss (Mad Men) a Tatiana Maslany (Orphan Black).
V kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu majú šancu na úspech Anthony Anderson (black-ish), Matt LeBlanc (Epizody), Don Cheadle (Profesionálni klamári), Will Forte (The Last Man On Earth), Louis C.K (Rozvedený so záväzkami), William H. Macy (Hriešnici) a Jeffrey Tambor (Transparent), spomedzi herečiek v hlavnej úlohe komediálneho seriálu nominovali Lisu Kudrow (Návrat na výslnie), Lily Tomlin (Grace And Frankie), Amy Schumer (Inside Amy Schumer), Edie Falco (Sestrička Jackie), Amy Poehler (Parks And Recreation) a Juliu Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka)).
Najlepším hercom v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu sa stane jeden zo šestice Timothy Hutton (Americký zločin), Ricky Gervais (Derek - špeciál), Adrien Brody (Houdini), David Oyelowo (Nightingale), Richard Jenkins (Olive Kitteridge) a Mark Rylance (Wolf Hall). Nominovanými v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu sú Felicity Huffman (American Crime), Jessica Lange (American Horror Story: Freak Show), Queen Latifah (Bessie), Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman), Frances McDormand (Olive Kitteridge), Emma Thompson (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street - naživo z From Lincoln Center).
Nominácie v 67. ročníku udeľovania televíznych cien Primetime Emmy, ktorý pokrýva obdobie od 1. júna 2014 do 31. mája 2015, oznámili dnes v losangeleskom Pacific Design Center. Nominovaných predstavili herečky Uzo Aduba a Cat Deeley spolu s predsedom Akadémie televíznych umení a vied Bruceom Rosenblumom. Ceremoniál sa uskutoční 20. septembra.


Prehľad nominovaných na ceny Primetime Emmy vo vybraných kategóriách:

Najlepší komediálny seriál:
Rozvedený so záväzkami
Moderná rodina
Parks And Recreation
Silicon Valley
Transparent
Unbreakable Kimmy Schmidt
Viceprezident(ka)

Najlepší dramatický seriál:
Volajte Saulovi
Panstvo Downton
Hra o tróny
Homeland - Zradca
House of Cards
Mad Men
Orange Is The New Black

Najlepší televízny film:
Poirot: Opona
Bessie
Grace: Kňažná z Monaka
Zdravím, dámy!
Život a smrť Ježiša Krista
Nightingale

Najlepšia limitovaná séria:
American Crime
American Horror Story: Freak Show
The Honorable Woman
Olive Kitteridge
Wolf Hall

Najlepšia súťažná reality šou:
The Amazing Race
Dancing With The Stars
Project Runway
So You Think You Can Dance
Top Chef
The Voice

Najlepšia zábavná talkšou:
The Colbert Report
The Daily Show With Jon Stewart
Jimmy Kimmel Live
Last Week Tonight With John Oliver
Late Show With David Letterman
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu:
Anthony Anderson (black-ish)
Matt LeBlanc (Epizódy)
Don Cheadle (Profesionálni klamári)
Will Forte (The Last Man On Earth)
Louis C.K. (Rozvedený so záväzkami)
William H. Macy (Hriešnici)
Jeffrey Tambor (Transparent)

Najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu:
Bob Odenkirk (Volajte Saulovi)
Kyle Chandler (Bloodline)
Kevin Spacey (House of Cards)
Jon Hamm (Mad Men)
Jeff Daniels (Newsroom)
Liev Schreiber (Ray Donovan)

Najlepší herec v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Timothy Hutton (American Crime)
Ricky Gervais (Derek - špeciál)
Adrien Brody (Houdini)
David Oyelowo (Nightingale)
Richard Jenkins (Olive Kitteridge)
Mark Rylance (Wolf Hall)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe komediálneho seriálu:
Lisa Kudrow (Návrat na výslnie)
Lily Tomlin (Grace And Frankie)
Amy Schumer (Inside Amy Schumer)
Edie Falco (Sestrička Jackie)
Amy Poehler (Parks And Recreation)
Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka))

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu:
Taraji P. Henson (Empire)
Claire Danes (Homeland - Zradca)
Robin Wright (House Of Cards)
Viola Davis (How To Get Away With Murder)
Elisabeth Moss (Mad Men)
Tatiana Maslany (Orphan Black)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Felicity Huffman (American Crime)
Jessica Lange (American Horror Story: Freak Show)
Queen Latifah (Bessie)
Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman)
Frances McDormand (Olive Kitteridge)
Emma Thompson (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street - naživo z From Lincoln Center)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Andre Braugher (Brooklyn Nine-Nine)
Adam Driver (Girls)
Keegan-Michael Key (Key & Peele)
Ty Burrell (Moderná rodina)
Tituss Burgess (Unbreakable Kimmy Schmidt)
Tony Hale (Viceprezident(ka))

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Jonathan Banks (Volajte Saulovi)
Ben Mendelsohn (Bloodline)
Jim Carter (Panstvo Downton)
Peter Dinklage (Hra o tróny)
Alan Cumming (Dobrá manželka)
Michael Kelly (House Of Cards)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Richard Cabral (American Crime)
Denis O'Hare (American Horror Story: Freak Show)
Finn Wittrock (American Horror Story: Freak Show)
Michael Kenneth Williams (Bessie)
Bill Murray (Olive Kitteridge)
Damian Lewis (Wolf Hall)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Mayim Bialik (Teória veľkého tresku)
Niecy Nash (Život je boj)
Julie Bowen (Moderná rodina)
Allison Janney (Mama)
Kate McKinnon (Saturday Night Live)
Gaby Hoffmann (Transparent)
Jane Krakowski (Unbreakable Kimmy Schmidt)
Anna Chlumsky Viceprezident(ka)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Joanne Froggatt (Panstvo Downton)
Lena Headey (Hra o tróny)
Emilia Clarke (Hra o tróny)
Christine Baranski (Dobrá manželka)
Christina Hendricks (Mad Men)
Uzo Aduba (Orange Is The New Black)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe miniseriálu alebo filmu:
Regina King (American Crime)
Sarah Paulson (American Horror Story: Freak Show)
Angela Bassett (American Horror Story: Freak Show)
Kathy Bates (American Horror Story: Freak Show)
Mo'Nique (Bessie)
Zoe Kazan (Olive Kitteridge)

Najlepší hosťujúci herec v dramatickom seriáli:
Alan Alda (Čierny zoznam)
Michael J. Fox (Dobrá manželka)
F. Murray Abraham (Homeland - Zradca)
Reg E. Cathey (House of Cards)
Beau Bridges (Masters Of Sex)
Pablo Schreiber (Orange Is The New Black)

Najlepšia hosťujúca herečka v dramatickom seriáli:
Margo Martindale (Takí normálni Američania)
Diana Rigg (Hra o tróny)
Rachel Brosnahan (House of Cards)
Cicely Tyson (How To Get Away With Murder)
Allison Janney (Masters Of Sex)
Khandi Alexander (Škandál)

Najlepší hosťujúci herec v komediálnom seriáli:
Mel Brooks (The Comedians)
Paul Giamatti (Inside Amy Schumer)
Bill Hader (Saturday Night Live)
Louis C.K. (Saturday Night Live)
Bradley Whitford (Transparent)
Jon Hamm (Unbreakable Kimmy Schmidt)

Najlepšia hosťujúca herečka v komediálnom seriáli:
Christine Baranski (Teória veľkého tresku)
Gaby Hoffmann (Girls)
Pamela Adlon (Rozvedený so záväzkami)
Elizabeth Banks (Moderná rodina)
Joan Cusack (Hriešnici)
Tina Fey (Unbreakable Kimmy Schmidt)


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS





RTVS NEWS



UNIVERSAL STUDIOS a Rozhlas a televízia Slovenska sa dohodli na nákupe licenčných práv programov pre vysielanie na 2 roky na 24 epizód zo seriálu LAW & ORDER: SPECIAL
VICTIMS UNIT #15 . Cena - 107.530,56,- USD

TO JE FOX TV !






TO JE FOX TV !
Embedded image permalink


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ústavný súd Českej republiky potvrdil rozsudok, ktorý priznal ukrajinskému podnikateľovi právo na ospravedlnenie od vydavateľstva Mafra. Denník MF Dnes o Ukrajincovi písal ako o členovi gangu v čase, keď bol iba v pozícii obžalovaného, a teda jeho vina ešte nebola preukázaná.                                     
ÚS v náleze zdôraznil význam prezumpcie neviny, ktorú majú médiá rešpektovať. V spornom článku viedla novinárska skratka podľa ústavných sudcov k tomu, že čitateľ mohol Ukrajincovu vinu považovať za hotovú vec. Na celú skupinu dopadlo nakoniec rozhodnutia o amnestii prezidenta Václava Klausa.


Zdroj : Česká televízia

AVF NEWS. Prvé osvedčenie o registrácii filmového projektu.

AVF NEWS

Prvé osvedčenie o registrácii filmového projektu.

Audiovizuálny fond, po preskúmaní žiadosti žiadateľa Spectral s.r.o., vydal prvé osvedčenie o registrácii filmového projektu, ktorým bude druhá séria televízneho seriálu Marco Polo.
Podporu medzinárodných filmových produkcií realizovaných na Slovensku umožnila novela zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú predkladalo Ministerstvo kultúry. Audiovizuálny fond môže poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20% tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahol sumu najmenej 2 milióny eur.
Záujem nakrúcať na Slovensku a využiť finančný stimul prejavila americká spoločnosť The Weinstein Company prostredníctvom svojich dcérskych spoločností realizujúcich medzinárodné projekty. Z jej doterajších realizovaných diel poznáme filmy ako Kráľova reč, The Artist, či aktuálne uvádzaný Dáma v zlatom.
Začiatok nakrúcania seriálu Marco Polo je plánovaný na august tohto roka, predbežne by sa malo nakrúcať vo Vysokých Tatrách a v Malej Fatre. Celkový rozpočet filmovej produkcie druhej série je približne 60 miliónov eur, z čoho na Slovensku by sa mali preinvestovať viac ako 2 milióny eur.
Podpora veľkých filmových produkcií je zameraná najmä na realizáciu hraných, dokumentárnych alebo animovaných audiovizuálnych diel určených pre kinodistribúciu alebo pre televízne vysielanie. Jej cieľom je podpora investícií do filmového priemyslu na Slovensku a tiež podpora vzniku nových pracovných príležitostí v tomto odvetví.

15. 7. 2015

Minister kultúry k dôvodom zmeny na čele Divadla Nová scéna

Minister kultúry k dôvodom zmeny 
na čele Divadla Nová scéna

Je pravdou, že odstúpenie Juraja Ďurdiaka ku koncu júla z pozície generálneho riaditeľa Divadla Nová scéna bolo vecou dohody medzi ním a ministrom kultúry Marekom Maďaričom. Dôvodom bol predovšetkým alarmujúci pokles návštevnosti divadla Nová scéna a s tým spojený prepad príjmov za posledné tri roky až o 40 percent.
Kým v roku 2012 boli tieto príjmy ešte vo výške 1 317 466 €, v roku 2014 klesli na 780 833 €. Ministerstvo kultúry napriek tomu Divadlu Nová scéna pomáhalo prepady týchto príjmov minimalizovať v rokoch 2013 a 2014 extra transfermi vo výške 300.000 €.
Ministerstvo kultúry po odstúpení Juraja Ďurdiaka nechcelo paušálne negativizovať jeho štvorročné pôsobenie na čele Novej scény. Avšak po tom, čo sa Juraj Ďurdiak pre týždenník Plus 7 dní vyjadril bez náznaku sebareflexie v tom duchu, že "zo šéfovskej stoličky ho vyhnali", že "ho sklamali ľudia, ale nie tí v divadle" alebo že "keď ministerstvo nefinancuje svoju inštitúciu, tak to je veľký problém", minister kultúry Marek Maďarič nevidí inú možnosť ako otvorene pomenovať pravé dôvody jeho odchodu.
To, že Juraj Ďurdiak oprávnene stratil dôveru ministra kultúry, potvrdila aj nedávno uzavretá finančná kontrola, ktorá zistila za roky 2013 a 2014 v Divadle Nová scéna viaceré závažné nedostatky, medzi nimi aj nehospodárne a neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov.
Ministra kultúry Mareka Maďariča mrzí, že namiesto dôstojného odchodu Juraja Ďurdiaka je nevyhnutné nakoniec medializovať aj tú časť jeho práce, ktorá bola dôvodom nutnosti zmeny na čele Divadla Nová scéna.

Killing the Messenger 2015

Killing the Messenger 2015



Celkovo 60 novinárov zomrelo vo svete v prvej polovici tohto roka počas výkonu svojej práce. Vyplýva to z najnovšej správy Medzinárodného inštitútu pre bezpečnosť novinárov (INSI), o ktorej dnes informovala stránka denníka The Guardian.
Po prvý raz sa na prvé miesto zoznamu najnebezpečnejších krajín pre výkon novinárskeho povolania dostala západná krajina - Francúzsko, kde v januári pri útoku islamských fanatikov zomrelo osem redaktorov magazínu Charlie Hebdo.
Druhé miesto nelichotivého rebríčka obsadili Južný Sudán a Jemen, kde od začiatku roka do konca júna prišlo o život po šesť žurnalistov. S piatimi obeťami nasledujú Irak a Líbya, prvú päticu uzatvára Brazília.
Najčastejšou príčinou smrti je zastrelenie, nasledujú výbuch, dekapitácia, ubodanie, ubitie, mučenie, dopravná nehoda a iné neprirodzené úmrtia. Najviac prípadov sa paradoxne stalo počas obdobia mieru.
"Tento rok bude zrejme v bilancii zavraždených žurnalistov horší než predchádzajúci. Najohrozenejšími sú miestni novinári, ktorí zo všetkých obetí tvoria až 90 percent," uviedol riaditeľ INSI Richard Sambrook.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

TO JE TV !

TO JE TV !

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Kvalitné filmy a aj vysielanie rádií Slovenského rozhlasu naživo možno od nedele sledovať v komunitnej záhrade RTVS Pod pyramídou. Letné kino odštartuje v nedeľu 19. júla o 21:15 nórskou drámou 1001 gramov. RTVS avizuje kvalitné filmové tituly priamo na terase budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave každú nedeľu až do 13. septembra vždy so začiatkom o 21:15. Ako agentúru SITA informoval PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Juraj Kadáš, "dramaturgiu Letného kina zobrali do svojich rúk tvorcovia relácie Rádia Slovensko 'V kine s Petrom Konečným' a vytvorili program na mesiace júl, august a september". Diváci vďaka nim uvidia tituly z distribučných spoločností Film Europe Media Company a Asociácie slovenských filmových klubov, ako sú tragikomické argentínsko - španielske Divoké historky, írska dráma Akoby som tam nebola, dokument o Amy Winehouse "Amy" či severský horor Keď zvieratá snívajú a ďalšie. Jedinečnú atmosféru terasy pod obrátenou pyramídou rozhlasu oživí celodenné živé vysielanie rádií Slovenského rozhlasu, Letná Demovnica_FM live a koncert Polemicu.
Napriek tomu, že film je typický pre televíziu, chce aj rozhlas podľa riaditeľa sekcie programových služieb RTVS - Slovenského rozhlasu (SRo) Vincenta Štofaníka priniesť aspoň symbolicky tento druh umenia. "Naším cieľom v tejto sezóne nie je prísť s kasovými trhákmi, ale návštevníkom našich terás sprostredkovať stretnutie s európskym filmom, ktorému bežné komerčné kiná nevenujú až toľko pozornosti," cituje tlačová správa Vincenta Štofaníka. Do výberu sa dostali európske filmy uvedené a často aj ocenené na najväčších medzinárodných filmových festivaloch (MFF), ako sú MFF v Cannes, Benátkach, Berlíne či Aténach. Filmy si publikum rozhlasovej terasy pozrie s českými alebo slovenskými titulkami. Viac európskej tvorby ponúkne RTVS aj v televízii, a to v Letnom kine na Dvojke.
Leto v komunitnej záhrade, ktorú udržiava a prevádzkuje OZ Jedlé mesto, prinesie nielen filmy. Už o týždeň, v stredu 22. júla, sa terasa premení na improvizované štúdio, odkiaľ budú celý deň naživo vysielať Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín a Rádio_FM. Súčasťou cyklu koncertov slovenskej hudby Naša hudba naživo bude vo štvrtok 23. júla koncert skupiny Polemic. Na terasu sa presunie i Letná Demovnica FM live Rádia_FM, ktorá bude hľadať nových doteraz neobjavených hudobníkov a kapely. Vstup na všetky podujatia Pod pyramídou je voľný. Viac informácií o programe Letného kina možno nájsť na - http://www.rtvs.sk/televizia/clanky/84740/letne-kino-pod-pyramidou.
Terasu pod obrátenou pyramídou SRo otvorili vlani 16. septembra. Miesto, ktoré bolo pre verejnosť roky uzavreté, ponúka posedenie na čerstvom vzduchu, kaviareň a pravidelne aj kultúrny program. Projekt spolu s RTVS pripravilo občianske združenie Jedlé mesto.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS

RVR NEWS

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa zapojí do verejnej konzultácie k revízii Smernice EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS), ktorú otvorila Európska komisia. Tá na budúci rok plánuje viacero zmien v pravidlách vysielania a poskytovania audiovizuálnych služieb, ktoré sa následne premietnu do legislatívy na Slovensku.
S výzvou formulovať pripomienky sa rada obrátila na slovenských televíznych vysielateľov. Chystané zmeny môžu pripomienkovať aj predstavitelia akademickej obce, tretieho sektora a občania, pripomenula hovorkyňa rady Lucia Jelčová. Termín na predloženie pripomienok je do 30. septembra.
Zmeny v smernici prijatej v roku 2007 by sa mali dotknúť viacerých okruhov problémov. Európska komisia sa snaží zabezpečiť rovnaké podmienky regulácie audiovizuálnych mediálnych služieb, zabezpečiť optimálnu úroveň ochrany spotrebiteľa, zvýšiť ochranu používateľa a upevniť zákaz nenávistných prejavov a diskriminácie.
„Ďalšími oblasťami sú podpora európskeho audiovizuálneho obsahu, posilnenie jednotného trhu a posilnenie slobody a plurality médií, prístupu k informáciám a prístupu k obsahu pre osoby so zdravotným postihnutím,“ doplnila hovorkyňa RVR. Účelom konzultácie je podľa Jelčovej získať konkrétne skúsenosti a spätnú väzbu od poskytovateľov, ale aj príjemcov služieb.



Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia chce upraviť smernicu EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS). Smernica by sa mala zmeniť na budúci rok a komisia k tomu v týchto dňoch otvorila verejnú konzultáciu. Do diskusie sa "môžu popri regulačných orgánoch, poskytovateľoch obsahu a telekomunikačných služieb a producentoch zapojiť aj predstavitelia akademickej obce, zástupcovia tretieho sektora a občania", upozorňuje na to Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, "zmeny, ktoré novelizácia smernice prinesie, sa prejavia aj v Zákone o vysielaní a retransmisii platnom v SR, preto sa do verejnej konzultácie aktívne zapojí aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. S výzvou formulovať svoje pripomienky oslovila Rada aj slovenských televíznych vysielateľov". RVR na Slovensku vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.
Európska komisia vytypovala niekoľko okruhov problémov, ktorých by sa revízia smernice mala dotknúť. Prvou oblasťou je zabezpečenie rovnakých podmienok regulácie audiovizuálnych mediálnych služieb. Druhou je zabezpečenie optimálnej úrovne ochrany spotrebiteľa. Zvýšiť by sa mala tiež ochrana používateľa a v pláne je i upevnenie zákazu nenávistných prejavov a diskriminácie. Ďalšie oblasti plánovanej úpravy audiovizuálnej smernice EÚ sú podpora európskeho audiovizuálneho obsahu, posilnenie jednotného trhu a posilnenie slobody a plurality médií, prístupu k informáciám a prístupu k obsahu pre osoby so zdravotným postihnutím (multimodálny prístup).
"Účelom konzultácie je získať konkrétne skúsenosti a spätnú väzbu od poskytovateľov, ale aj príjemcov služieb, ktorými sú televízne vysielanie a on-line služby (napr. Netflix, iTunes, YouTube, DailyMotion, HBO GO)," upozornila ďalej v tlačovej správe RVR. Dotazník a podrobné informácie sú dostupné na webstránke Európskej komisie: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-directive-201013eu-audiovisual-media-services-avmsd-media-framework-21st#SK. Záverečný termín pre odoslanie pripomienok je 30. september.
Smernica EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS) je v rámci harmonizácie pravidiel vysielania a poskytovania audiovizuálnych služieb implementovaná do národných legislatív členských štátov EÚ a prijatá bola v roku 2007.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

14. 7. 2015

Zomrel Gerd Bacher

Zomrel Gerd Bacher

Rakúsko sa dnes vo Viedni rozlúčilo s bývalým dlhoročným šéfom svojho verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF Gerdom Bacherom, ktorý skonal 27. júna v Salzburgu vo veku nedožitých 90 rokov na následky mozgovej príhody.
Pred samotným pohrebom na Ústrednom cintoríne vo Viedni sa stovky pozvaných hostí zúčastnili na pietnej slávnosti v Dóme sv. Štefana v srdci Viedne, v ktorom sa rozoznelo Mozartovo Requiem.
Súčasný generálny riaditeľ ORF Alexander Wrabetz pri tejto príležitosti konštatoval, že prítomní vzdávajú hold mužovi, ktorému Rakúsko a predovšetkým ORF vďačí za mnohé.
Odvahu a angažovanosť Bachera, ktorý mal silu realizovať svoje predstavy v praxi, vyzdvihol pri tejto príležitosti niekdajší rakúsky vicekancelár a minister financií Hannes Androsch, informovali rakúske médiá.
Rodák zo Salzburgu stál na čele ORF s prestávkami od roku 1967 do roku 1994 (konkrétne v období rokov 1967-1975, 1978-1986 a 1990-1994).
Po niekoľko rokov však písal aj komentáre pre denník Kurier, ktorého šéfredaktorom bol krátky čas v roku 1975. Neskôr sa stal aj vydavateľom iného viedenského denníka Die Presse. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil Rakúšan ako poradca nemeckého spolkového kancelára Helmuta Kohla pre médiá.
Gerd Bacher sa v roku 1999 na základe rozhodnutia odbornej poroty stal spoločne s Karlom Krausom a Hansom Dichandom jedným z rakúskych novinárov 20. storočia. Bol laureátom vysokých rakúskych, nemeckých a slovinských vyznamenaní a ocenení.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Sú tomu len tri roky, čo Facebook v máji 2012 vstúpil na burzu a už si môže pripísať nový rekord. Po pondelkovom (13.7.) uzatvorení burzy a vzostupe kurzu jeho akcií o 2,4 % na 90,10 USD (81,55 eura) dosiahla trhová hodnota firmy 250 miliárd USD. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Facebook sa tak stal prvým komponentom indexu Standard & Poor's 500, ktorý dokázal prelomiť túto hranicu za tak krátky čas. Predchádzajúci rekord držal Google, ktorému dosiahnutie 250-miliardovej latky trvalo osem rokov. S trhovou hodnotou 253 miliárd USD je teraz Facebook deviatou najväčšou spoločnosťou v indexe S&P 500 a prekonal aj také mená ako Wal-Mart či Procter & Gamble, ktoré sa na svoje súčasné pozície vypracovali v priebehu desaťročí.
Rapídny vzostup Facebooku môže naznačovať dôveru investorov, že spoločnosť bude naďalej zvyšovať tržby z mobilných reklám vo svojich aplikáciách. Do určitej miery to odzrkadľuje aj popularitu akcií spoločností z oblasti informačných technológií, napríklad index Nasdaq Internet v priebehu troch rokov vzrástol takmer dvojnásobne. Rast akcií Facebooku je o to pozoruhodnejší, že v priebehu prvých štyroch mesiacov od ich uvedenia na burzu stratili viac než polovicu hodnoty. V máji 2012 mala spoločnosť trhovú hodnotu 104,2 miliardy USD.
Tržby Facebooku z reklamy, ktorá tvorí až 90 % príjmov, sa v prvom kvartáli medziročne zvýšili o 46 % na 3,32 miliardy USD. Viac než dve tretiny tejto sumy pochádzajú z mobilnej reklamy. Analytici odhadujú, že v druhom štvrťroku stúpli tržby o 37 %.
Spoločnosť plánuje v dlhodobom horizonte uviesť reklamy do ďalších aplikácií a na internetové stránky a zarábať na rýchlo sa rozvíjajúcich aplikáciách Instagram, WhatsApp a Messenger. Facebook stavil aj na vlaňajšiu akvizíciu výrobcu okuliarov pre virtuálnu realitu Oculus v hodnote dvoch miliárd dolárov a na expanziu do reformných krajín.



Copyright © TASR 2015





Americký scenárista, režisér a producent Rob Thomas uvažuje, že nakrúti minisériu o súkromnej detektívke Veronike Marsovej. Tú diváci a diváčky môžu poznať zo seriálu Veronika Marsová (2004 - 2007) a z rovnomenného filmu z roku 2014. Štyridsaťpäťročný rodák z mesta Sunnyside vo Washingtone to prezradil v rozhovore pre portál TV Line, pričom uviedol, že druhou alternatívou je nakrútenie ďalšej snímky.
"Ja som za. Kristen Bell (predstaviteľka Veroniky Marsovej, pozn. SITA) je za. Zatiaľ však na ničom nepracujeme. S Kristen sme sa rozprávali o tom, že by sme nakrútili druhý film, premýšľame aj o tom, že by sme ďalšie príbehy ponúkli vo forme minisérie," vyjadril sa producent, ktorý by chcel divákom a diváčkam priniesť program podobný seriálu Temný prípad (2014). Kedy by projekt chceli predstaviť verejnosti, zatiaľ nekonkretizoval.
Seriál Veronika Marsová mal v troch sériách spolu 64 epizód, pričom poslednú časť odvysielali 22. mája 2007. Okrem 34-ročnej Bell v ňom účinkovali napríklad aj Percy Daggs III, Jason Dohring, Enrico Colantoni, Tina Majorino či Amanda Seyfried. Na filmový príbeh prispeli fanúšikovia a fanúšičky prostredníctvom crowdfundingového portálu Kickstarter.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Slávnostným odovzdávaním certifikátov a záverečným programom sa skončila v týchto dňoch medzinárodná Letná akadémia novinárov, ktorú pripravili Občianske združenie (OZ) FIJET SLOVAKIA a Ekonomická univerzita v Bratislave. Účastníci z ôsmich krajín si prevzali vo vrakúnskom kaštieli Amadeovcov v okrese Dunajská Streda certifikát z rúk prezidenta svetovej novinárskej organizácie F.I.J.E.T. Tijaniho Haddada, ktorý pri tejto príležitosti navštívil Slovensko. V príhovore ocenil Letnú akadémiu ako potrebnú aktivitu v záujme získavania mediálneho priestoru pre podporu cestovného ruchu v Slovenskej republike i v medzinárodnom kontexte. Informoval o tom TASR viceprezident OZ FIJET Peter Kolník.
Ako povedal, Letná akadémia mladých a začínajúcich novinárov sa v podmienkach SR uskutočnila prvýkrát. Partnersky podujatie podporila Bratislavská organizácia cestovného ruchu a Slovenská agentúra pre cestovný ruch. „Bohatý program pre účastníkov - prehliadka Bratislavy, návšteva pamiatok v Zozname UNESCO v Banskej Štiavnici a okolí, prehliadka nového šamorínskeho voľnočasového areálu, automobilového okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni, cykloturistika, rafting - zanechal v mladých novinároch hlboký dojem a nezabudnuteľné zážitky, ktoré budú publikovať vo svojich materských krajinách v záujme podpory prezentácie Slovenskej republiky,“ zdôraznil Kolník.


Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americký herec, režisér, scenárista a producent Peter Facinelli si zahrá v seriáli Supergirl, ktorý pripravuje televízia CBS. Tvorcovia projektu to oznámili na komiksovom festivale Comic-Con, ktorý sa konal od 9. do 12. júla v kalifornskom San Diegu. Štyridsaťjedenročný predstaviteľ Carlislea Cullena zo série filmových adaptácií romantickej upírskej ságy Twilight (2008 - 2012) sa v Supergirl ukáže v úlohe miliardára Maxwella Lorda.
Seriál inšpirovaný komiksami spoločnosti DC Comics sa bude zameriavať na Supermanovu sesternicu Karu Zor-El, ktorá skrýva svoju pravú totožnosť a výnimočné schopnosti a pod menom Linda Danvers pracuje ako asistentka podnikateľky Cat Grant. Magnátku a zakladateľku spoločnosti CatCo stvárni Calista Flockhart. V úlohe dievčaťa z Kryptonu, ktoré sa napokon rozhodne stať superhrdinkou, sa objaví 26-ročná Melissa Benoist. V projekte, ktorého prvú epizódu odvysiela televízia CBS 26. októbra, si zahrajú napríklad aj Chyler Leigh, David Harewood, Mehcad Brooks či Jeremy Jordan.
Peter Facinelli sa v rokoch 2004 a 2005 predstavil ako Jimmy v seriáli Odpočívaj v pokoji (2001 - 2005) a v roku 2007 si v televíznom projekte Damages - V ohrození života (2007 - 2012) zahral Gregoryho Malinu. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj ako Donovana „Van“ Raya zo seriálu Na plný plyn (2002 - 2003) alebo Ruperta Campiona z Glee (2009 - 2015), kde účinkoval v rokoch 2013 a 2014. Objavil sa aj vo filmoch Škandál na strednej (1996), Nebezpečný vzťah (1996), Bomba kšeft (1999), Chlapci v mojom živote (2001), Kráľ Škorpión (2002) alebo The Damned (2013).



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

13. 7. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Združenie IAB Slovakia, predtým Asociácia internetových médií, má nových členov. Ako v pondelok informovalo združenie, do jeho radov pribudol spravodajský portál www.parameter.sk, prevádzkovaný firmou Darcus, a.s. Spomínaný web vznikol v roku 2007 a podľa IAB Slovakia je najsledovanejším maďarským portálom na Slovensku.
"Hlavnou cieľovou skupinou a zároveň čitateľmi portálu sú Maďari žijúci na južnom Slovensku. Aj napriek tomu, že reprezentujú výraznú kúpnu silu, ich váha je v odborných kruhoch podceňovaná. Naším hlavným cieľom je preto predstaviť túto skupinu odbornej aj širšej verejnosti," uviedol pri tejto príležitosti výkonný riaditeľ spoločnosti Bálint Barak.
Novým členom sa stala aj spoločnosť Internet.sk, a.s., ktorá je nástupcom pôvodných členov IAB Slovakia, a to Global 24, s.r.o. (www.dnes24.sk), ephoto, s.r.o. (www.ephoto.sk), Koncept, s.r.o. (www.rodinka.sk), Šport7, s.r.o. (www.sport7.sk), Zdravie.sk, s.r.o. (www.zdravie.sk). Jednotlivé médiá i Internet.sk sú majetkovo prepojené. Firma Internet.sk bude zastrešovať predaj ich mediálneho priestoru, ako aj zastupovať spomínané domény v rámci výskumu AIMmonitor.
Po nedávnych zmenách na mediálnom trhu spoločnosť News and Media Holding, a.s., zastrešuje od 1. júla tohto roka mediálne domy Spoločnosť 7Plus, a.s. (www.pluska.sk), Centrum Holdings, a.s. (www.centrum.sk, www.atlas.sk), TREND Holding, s.r.o. (www.etrend.sk) a NARKS - Infoservis, a.s. (www.reality.sk) vo výskume AIMmonitor. Podľa zverejnených informácií sa zmeny zatiaľ nedotkli členstva v IAB Slovakia, kde jednotlivé spoločnosti momentálne stále vystupujú samostatne. Do výskumu AIMmonitor vstúpil tiež v uplynulých mesiacoch portál www.morezliav.sk
IAB Slovakia (predtým Asociácia internetových médií) vzniklo v máji 2005 ako združenie subjektov pôsobiacich na slovenskom internetovom trhu. Jeho hlavným cieľom je zabezpečiť informovanosť o internete a možnostiach využitia ako reklamného média. V súčasnosti má IAB Slovakia 34 členov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.