13. 11. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Danny Fenster: American journalist sentenced in Myanmar to 11 years in  prison - CNN
V Mjanmarsku odsúdili v piatok amerického novinára Dannyho Fenstera na 11 rokov väzenia za nezákonné združovanie, poburovanie proti armáde a porušenie vízových pravidiel. Pre agentúru AP to potvrdil právnik odsúdeného novinára.
"Frontier Myanmar je hlboko znepokojený tým, že jeho šéfredaktora Dannyho Fenstera usvedčili z troch obvinení a uložili mu tresty odňatia slobody v celkovej výške 11 rokov," uviedol tento nezávislý web vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AFP.
Poradca Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG) pre Mjanmarsko Richard Horsey verdikt mjanmarského súdu ostro kritizoval.
"Vysiela to odkaz zahraničným... aj mjanmarským novinárom, že informovanie o aktuálnej situácii na základe skutočných faktov ich môže dostať na mnoho rokov do väzenia," povedal Horsey pre agentúru AFP.
Dannyho Fenstera zatkla polícia v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať. Okrem údajných trestných činov, za ktoré už bol odsúdený, čelí ešte obvineniam z protištátnej činnosti a terorizmu, za ktoré mu hrozí doživotie.
V Mjanmarsku prebehol 1. februára vojenský prevrat. Moc k krajine prevzala armáda, ktorá zosadila a zadržala predstaviteľov civilnej vlády. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.
V krajine bol vyhlásený výnimočný stav, ktorý má potrvať jeden rok. Po jeho skončení by sa mali v súlade s prísľubmi vládnucej vojenskej junty uskutočniť nové voľby.


Explosion in Kabul killed and injured civilians - The Khaama Press News  Agency
Pri výbuchu, ktorý pravdepodobne spôsobila výbušnina nastražená v mikrobuse, prišiel v sobotu v Afganistane o život známy miestny novinár. Najmenej štyri ďalšie osoby boli zranené.
K výbuchu došlo v Kábule, keď sa vozidlo nachádzalo neďaleko kontrolného stanovišťa hnutia Taliban vo štvrti Dašt-e Barčí, kde žije prevažne šiitská komunita Hazarov, ktorí sú už roky terčom násilia zo strany Islamského štátu (IS).
Smrť novinára - Hamída Sejghaního, ktorý pracoval pre televíznu sieť Ariana, - potvrdilo vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Twitter aj Afganské novinárske centrum i jeho manželka, ktorá je tiež novinárka.
Agentúra AFP pripomenula, že od návratu Talibanu k moci v polovici augusta boli v provincii Nangarhár na východe Afganistanu, ktorá je ohniskom aktivít IS, odpálené desiatky bômb. Hlavné mesto Kábul bolo však takéhoto rozsahu násilností do značnej miery ušetrené.
K výbuchu došlo deň po tom, čo najmenej troch ľudí zabila a 15 zranila bomba, ktorý vybuchla v mešite v provincii Nangarhár. K tomuto útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.
Podľa AFP atentáty tohto typu sú stelesnením mnohých výziev stojacich pred novým režimom Talibanu v Afganistane, ktorý je podľa varovania OSN i na pokraji najhoršej humanitárnej krízy v globálnom meradle.
Kancelária guvernéra provincie Nangarhár vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že v súvislosti so spomínaným výbuchom v mešite boli zatknutí dvaja "páchatelia". Bližšie informácie úrad neoznámil, informovala AFP.


Pápež František zavíta do 4 slovenských miest, cestu Svätého Otca  sprevádzajú tajnosti: Kde ho ubytujeme? | Nový Čas
Pápež František sa v sobotu poďakoval novinárom za to, že pomáhajú pri odhaľovaní prípadov sexuálneho zneužívania v radoch rímskokatolíckej cirkvi. Informovala o tom agentúra Reuters.
"Ďakujem vám za to, že nám hovoríte, čo je nesprávne v cirkvi, za to, že nám pomáhate v tom, aby sa to nezamietlo pod koberec, a za to, že ste dali hlas obetiam zneužívania," povedal pápež. Uviedol to na ceremónii na počesť dvoch dlhoročných novinárov venujúcich sa pokrývaniu správ z Vatikánu - Philipa Pullellu z agentúry Reuters a Valentiny Alazrakiovej z mexickej stanice Noticieros Televisa.
Pápež ocenil "misiu" žurnalistiky čo sa týka "vysvetľovania (fungovania) sveta". Novinári podľa neho svojou prácou prispievajú k tomu, aby bol lepšie pochopiteľný, a aby sa ho ľudia menej báli. Poznamenal, že pre spravodajcov je dôležité vyjsť von zo svojich redakcií a zistiť, čo sa deje vo svete, aby mohli bojovať proti dezinformáciám. Potrebujú preto "utiecť tyranii" toho, že budú vždy len on-line. "Nie všetko sa dá povedať cez e-mail, telefón alebo obrazovku," uviedol.
Kritici Františka obvinili z toho, že po tom, čo sa v roku 2013 stal pápežom, reagoval na sexuálne škandály v cirkvi príliš pomaly. V roku 2018 však verejne priznal chyby z minulosti a prisľúbil, že cirkev sa už nikdy nebude snažiť zakryť prípady zneužívania. V roku 2019 v tejto súvislosti vyzval na "boj s nasadením všetkých síl" voči zločinom, ktoré by mali byť "vymazané zo zemského povrchu".
Škandály týkajúce sa zneužívania maloletých zo strany duchovných sa objavili na titulkách novín v roku 2002, keď americký denník The Boston Globe zverejnil sériu článkov odhaľujúcu vzorec pohlavného zneužívania, ako aj rozsiahle úsilie cirkvi tieto prípady utajiť.
Odvtedy sa takéto kauzy objavili v mnohých krajinách. Naposledy napríklad vo Francúzsku, kde nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi v októbri zverejnila správu, podľa ktorej v krajine zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi. Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci.

 

Copyright © TASR 2021

AvF: Koncepcia podpory 2022 mieri k vyššej efektivite poskytnutých zdrojov

AvF: Koncepcia podpory 2022 mieri k vyššej

 efektivite poskytnutých zdrojov

Štruktúra podpornej činnosti Audiovizuálneho fondu (AvF) na rok 2022 má zohľadniť aktuálne trendy v audiovizuálnom prostredí, zvýšiť flexibilitu v poskytovaní finančných prostriedkov, ale aj transparentnosť a efektívnosť ich využitia. "Fond bude uplatňovať merateľné ukazovatele a požadovať od príjemcov podpory dostupné údaje o dosiahnutých výsledkoch jednotlivých podporených projektov vo všetkých oblastiach ich verejného šírenia - kino, televízne vysielanie, online distribúcia či nosiče," uviedol AvF na webe v súvislosti so schválenou koncepciou podpornej činnosti na nasledujúci rok.
Jednou z nových priorít podpornej činnosti je podpora úpravy a distribúcie slovenských audiovizuálnych diel pre znevýhodnené skupiny obyvateľov s cieľom ich sociálnej inklúzie pri verejnom šírení audiovizuálnych diel. "Na tieto účely fond otvoril možnosť predkladať žiadosti o podporu jednak na úpravu slovenských audiovizuálnych diel (titulky pre nepočujúcich, hlasový komentár pre slabozrakých a nevidiacich), ako aj na vybavenie kín pre tento účel (titulkovacie zariadenie, reprodukcia audio komentára, informačný systém, bezbariérový prístup a podobne,“ spresnil AvF.
Štruktúra podpornej činnosti reaguje aj na rozvoj a využitie nových distribučných platforiem. Medzi prioritami ostáva tiež proces ekologizácie filmovej produkcie a audiovizuálneho priemyslu.
Suma určená v roku 2022 na podporu audiovizuálnej kultúry v rámci dotačných programov AvF je vo výške osem miliónov eur. Prvú výzvu má fond vyhlásiť v pondelok 15. novembra. Inštitúcia zároveň pripomína, že vzhľadom na vývoj pandemickej situácie môže operatívne rozhodnúť o vyhlásení osobitnej výzvy určenej na zmiernenie dôsledkov pandémie pre audiovizuálny priemysel a kultúru.



Zdroj: TASR

Reklamná pauza, môžete sa...

  Reklamná pauza, môžete sa...


12. 11. 2021

Prevádzkovateľ TA3 požiadal o súhlas na prevod podielu hlasovacích práv

 Prevádzkovateľ TA3 požiadal o súhlas na 

Live - TA3

prevod podielu hlasovacích práv


Spoločnosť C.E.N., s. r. o., prevádzkovateľ spravodajskej televízie TA3 oznámila, že 10. novembra 2021 požiadala Radu pre vysielanie a retransmisiu o udelenie predbežného súhlasu na prevod podielu hlasovacích práv spoločnosti Grafobal Group, a. s., v prospech akciovej spoločnosti Blueberg Media. Informoval o tom Igor Čekirda, riaditeľ pre externé vzťahy.
"Televízia TA3 už 20 rokov patrí medzi najdôveryhodnejšie mediálne značky v oblasti spravodajstva na Slovensku a v tomto trende mienime naďalej pokračovať bez ohľadu na to, kto je konečný užívateľ výhod. Našim cieľom je naďalej prinášať veľmi kvalitné, objektívne a relevantné spravodajstvo našim divákom," povedala generálna riaditeľka spoločnosti Mirjana Hron Sikimič.
V septembri tohto roku sa podľa nej televízia dočkala veľkej zmeny, či už vizuálnej alebo programovej. "Priniesli sme nové zaujímavé relácie a nové tváre. Týmito zmenami nekončíme a som presvedčená, že ideme dobrým smerom. Na rok 2022 sú pripravené ďalšie zmeny v programovej štruktúre a tiež nové atraktívne programové projekty, ktoré upevnia postavenie na trhu jedinej spravodajskej televízie," dodala Sikimič.
Predbežný súhlas vychádza z otvorených rokovaní, ktoré aktuálne pokračujú medzi uvedenými spoločnosti a nie sú v tejto chvíli ukončené. V okamihu, ako sa tak stane, bude spoločnosť C.E.N., s. r. o., o výsledku bezodkladne informovať.


Zdroj: TASR

Na festivale Jeden svet zvíťazil film Nová šichta

Na festivale Jeden svet zvíťazil 

 Na festivale Jeden svet ocenili dokument Hluché dni | KULTÚRNO-LITERÁRNY  TÝŽDENNÍK

Do kín prichádza dokument Nová šichta: Víťazný film z prestížneho festivalu  v Jihlave sa predstaví slovenským divákom (správy) / CinemaView

film Nová šichta



Dokumentárny film režiséra Jindřicha Andrša "Nová šichta" o baníkovi, ktorý sa odhodlal stať programátorom, je víťazom festivalu Jeden svet 2021. Hlavnú cenu získal v súťaži Slovensko a Česko za ľudské práva, ktorá každoročne upozorňuje na tie najlepšie dokumenty v regióne a reflektuje aktuálne témy. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Mária Hejtmánková.
O víťaznom filme rozhodovala medzinárodná porota v zložení režisérka Maia Martiniak, medzinárodná distribútorka Anja Dziersk z nemeckej spoločnosti Rise and Shine World Sales a študent Filozofickej fakulty UK, filmový nadšenec Alaaddin Uslu. Na snímke ocenili "intímnu prácu s kamerou, citlivú réžiu a úprimný portrét hlavného protagonistu. Zároveň vnímame, že dôveroval filmovému štábu, dovolil nám vstúpiť do etapy jeho života a byť jej súčasťou. Cítime jeho frustráciu, vytrvalosť a nakoniec šťastie. Veríme, že jeho život môže byť inšpiráciou pre mnohých ľudí súčasnej doby, ktorí to nemajú v živote ľahké."
Víťaz si prevzal plastiku od slovenskej sochárky Márie Tóthovej a po prvý raz aj finančnú odmenu. "Dostane tiež možnosť zúčastniť sa na slovenskej časti medzinárodného workshopu Dok.Incubator," dodala Hejtmánková.
Okrem hlavnej ceny porota udelila aj špeciálnu cenu režisérke filmu Čiary Barbore Sliepkovej. Vizuálna esej o osamelosti mestského človeka inšpirovaná slovenským konceptuálnym umením a fotografiou mala na Jednom svete slovenskú premiéru. Od 11. novembra ju diváci nájdu v kinách.
Organizátori festivalu informujú, že jeho hybridná verzia prilákala rekordné množstvo divákov z celého Slovenska. Dokumentárne snímky 22. ročníka si pozrelo vyše 15.000 divákov vrátane stredoškolákov.
Víťazný film je dostupný v rámci festivalu online na stránke www.jedensvet.sk/filmy/nova-sichta alebo www.daFilms.sk. "K dispozícii bude 24 hodín – od piatka 12.00 h do soboty 12.00 h. Vďaka špeciálne upraveným projekciám ho budú môcť vidieť aj zrakovo a sluchovo znevýhodnení diváci," dodala Hejtmánková k online projekcii víťazného filmu s tým, že Nová šichta bude tiež súčasťou programu Jeden svet v regiónoch.

Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDNA

  VÝROKY TÝŽDNA



"Keď má byť koalícia o tom, že máme súhlasiť s jeho návrhmi, ale on bude nielenže nesúhlasiť s našimi, ale ešte aj obiehať celé Slovensko a rozprávať, aké je to strašne zlé, čo jednoducho nie je pravda, tak si kladiem otázku, načo nám tam je.“
Richard Sulík

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Ukrainian English-language newspaper Kyiv Post suspends publication |  Ukraine | The Guardian 

Niekoľko západných veľvyslanectiev na Ukrajine v utorok kritizovalo ukončenie činnosti denníka Kyiv Post – najstarších novín v krajine vychádzajúcich v angličtine. Zamestnanci novín obvinili ich majiteľa z obmedzovania redakčnej slobody. Informovala o tom agentúra AFP.
Denník Kyiv Post ukončil svoju činnosť v pondelok po 26 rokoch existencie. Novinári denníka vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že boli informovaní o svojom "okamžitom prepustení".
"Včera bol smutný deň pre ukrajinské médiá," uviedla americká ambasáda na Ukrajine.
Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová vyhlásila, že ju "náhle rozhodnutie zatvoriť Kyiv Post prekvapilo". "Nie je to dobrý deň pre slobodné médiá," dodala.
Vyslanec EÚ v Kyjeve Matti Maasikas uviedol, že Kyiv Post bol "prvým v angličtine vychádzajúcim zdrojom pre väčšinu cudzincov – niečo, o čo teraz Ukrajina môže prísť a čeliť následkom".
Noviny pred tromi rokmi kúpil stavebný magnát Adnan Kivan. V pondelok vydal vyhlásenie, že denník okamžite ukončuje svoju činnosť "na krátky čas".
Zamestnanci Kyiv Post však uviedli, že cieľom tohto kroku je "zbaviť sa nepohodlných, férových a čestných novinárov".
Zatiaľ čo Ukrajina má pluralitnejšie mediálne prostredie ako väčšina jej bývalých sovietskych susedov, novinári vyjadrujú obavy z vplyvu oligarchov na ich prácu. Často sa stávajú aj terčom útokov.
Ukrajina sa tento rok umiestnila na 97. mieste zo 180 krajín v rebríčku slobody tlače, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). 

Do budov Európskeho parlamentu bude vstup možný len s covidpasom

 

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu Robert Hajšel (Smer-SD) a Vladimír Bilčík (SPOLU) vo štvrtok podporili potrebu prijať opatrenia zamerané voči tzv. strategickým žalobám proti verejnej účasti (SLAPP), ktorým často čelia novinári, mimovládne organizácie a iné subjekty občianskej spoločnosti.
Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil prijatie celoeurópskych opatrení proti právnym úkonom, ktorých cieľom je zastrašiť alebo umlčať médiá a kritikov.
Hajšel z frakcie socialistov (S&D) pre TASR uviedol, že výzvu pre Európsku komisiu, aby predložila balík opatrení zameraných proti zastrašovaniu novinárov a rôznych kritikov podporil, lebo v Únii neexistujú spoločné minimálne normy na ich ochranu pred zneužívaním právnych krokov zo strany ich prenasledovateľov.
"V celej EÚ, v niektorých štátoch viac, v iných menej, čelia totiž nepohodlní kritici rôznym žalobám a sankciám zo strany navrhovateľov, či už ide rôznych boháčov, oligarchov alebo politikov usilujúcich sa o zneužitie právnych procedúr vo svoj prospech a na umlčanie a zbavenie sa týchto kritikov. Pre obete týchto súdnych stíhaní treba zabezpečiť právnu pomoc a psychologickú podporu," odkázal europoslanec.
Bilčík zo skupiny európskych ľudovcov (EPP) v tejto súvislosti uviedol, že EP dlhodobo tlačí na to, aby v Únii bol mediálny priestor slobodný a nezávislý a aby si novinári mohli poctivo robiť svoju prácu bez nejakých tlakov, či už politických alebo finančno-ekonomických. Pripomenul, že je dôležité poslanie novinárov chrániť, lebo dianie z posledných rokov v EÚ ukazuje, že sa necítia bezpečne, sú zastrašovaní a dokonca aj vraždení. Po známych vraždách slovenského novinára Jána Kuciaka a maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej došlo v tomto roku k vraždám novinárov aj v Grécku a Holandsku.
"Sloboda médií nie je samozrejmá ani v EÚ. Viaceré členské krajiny s tým majú problém. Najnovšia politická iniciatíva je o väčšej angažovanosti Európskej komisie, aby našla nástroje na ochranu novinárov a tiež aktivistov občianskej spoločnosti a informátorov, ktorí odkrývajú korupčné kauzy," vysvetlil.
Dodal, že jedným z takýchto nástrojov je aj lepšia ochrana novinárov a aktivistov pred strategickými žalobami, čiže nenáležitými súdnymi procesmi. Tie sú často o tom, že oligarchovia, vplyvní podnikatelia či politici sa snažia novinárov alebo aktivistov dostať za mreže a znemožniť ich.
"Pokiaľ majú novinári súdne civilné procesy, kde sa snažia chrániť si svoje meno a trávia na súdoch veľa času, tak samozrejme sú vystavení vysokým nákladom. Sú demotivovaní, aby robili svoju prácu, čiže je to snaha odstaviť novinárov od novinárskej práce," upozornil. A dodal, že takýchto procesov je v EÚ veľa a čelila im napríklad aj zavraždená Caruanová Galiziová.
Bilčík skonštatoval, že zavádzať celoeurópske pravidlá na zvýšenie bezpečnosti a práv novinárov má zmysel, lebo cez "európsky tlak" bude možné lepšie ochrániť novinárov v tých členských krajinách, kde legislatíva nie je zosúladená s právom EÚ do tej miery ako by mala byť.
Príslušné nelegislatívne uznesenie o opatreniach voči SLAPP vo štvrtok podporilo 444 poslancov EP. Proti bolo 48 a 75 sa zdržalo hlasovania.
Takéto žaloby sú podľa zákonodarcov často neopodstatnené a ich zámerom je zastrašiť a profesionálne zdiskreditovať osoby, voči ktorým sú namierené, s cieľom donútiť ich k mlčaniu prostredníctvom vydierania či súdneho konania.




Myanmar charges US journalist with terrorism - BBC News

Americký novinár Danny Fenster, ktorého mjanmarská junta už niekoľko mesiacov drží vo väzbe, bol obvinený z terorizmu a poburovania, uviedol v stredu pre agentúru AFP jeho právnik. V prípade, že jeho klienta súd usvedčí, hrozí mu doživotie.
Fenstera, ktorý pôsobil ako šéfredaktor nezávislého webu Frontier Myanmar, zatkli v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať. Podľa televízie CNN Fensterov brat Bryan informoval, že jeho brat letel do Spojených štátov prekvapiť svojich rodičov, ktorých nevidel viac ako dva roky.
Po februárovom vojenskom prevrate v Mjanmarsku mali Fensterovi príbuzní v USA obavy, či je práca novinára v tejto ázijskej krajine bezpečná. Správa o jeho zadržaní príbuzných šokovala a znepokojila, uviedla CNN.
Agentúra AFP okrem toho informovala, že súd v Mjanmarsku odsúdil v utorok dvoch členov politickej strany zvrhnutej vodkyne Aun Schan Su Ťij na 90 rokov a 75 rokov väzenia po tom, čo ich uznal za vinných z korupcie. Podľa agentúry AFP to uviedol ich právnik.
Tresty sú nateraz najprísnejšie z vynesených nad ktorýmkoľvek z desiatok členov Národnej ligy za demokraciu (NLD), ktorí boli zatknutí po tom, čo 1. februára prevzala moc v krajine armáda.
Bývalý minister plánovania mjanmarského administratívneho celku Karenský štát Tan Nain bol odsúdený štátnym súdom v kauze šiestich obvinení z korupcie a dostal 90-ročný trest odňatia slobody vrátane nútených prác.
Druhá obžalovaná, 67-ročná Nan Kchin Tchwe Mjin, ktorá stála na čele vlády Karenského štátu a je popredná členka politickej strany NLD, bola odsúdená na 15 rokov väzenia za každé z piatich obvinení.
Su Ťij je tiež súdená za korupciu a v prípade ďalších obvinení, ktoré sú podľa jej priaznivcov vykonštruované s cieľom zdiskreditovať ju a legitimizovať uchopenie moci armádou. Prakticky akýkoľvek rozsudok by jej zabránil kandidovať vo voľbách, ktoré vláda dosadená armádou sľúbila usporiadať do roku 2023.


Walt Disney Company Pledges $1M to Hurricane Harvey Recovery Efforts |  Disney Parks Blog



Americká mediálna spoločnosť Walt Disney sa vo 4. kvartáli vrátila v medziročnom porovnaní k zisku, keď vývoj pred rokom negatívne ovplyvnili opatrenia zavedené s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu. Napriek návratu k zisku však výsledky spoločnosti zaostali za očakávaniami trhov.
Spoločnosť oznámila za 4. štvrťrok súčasného obchodného roka, čo predstavuje trojmesačné obdobie do 2. októbra, zisk na úrovni 159 miliónov USD (137,57 milióna eur). Na akciu to znamená 9 centov. V rovnakom období minulého obchodného roka evidovala mediálna firma stratu 710 miliónov USD (39 centov/akcia).
Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 37 centov, zatiaľ čo pred rokom vykázal Walt Disney upravenú stratu na úrovni 20 centov/akcia. Spoločnosť tak zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 44 centov.
Tržby sa zvýšili o 26 % na 18,53 miliardy USD. V tomto prípade spoločnosť prekonala očakávania analytikov, ktorí odhadovali tržby na úrovni 16,26 miliardy USD.
K rastu tržieb prispela divízia zábavných parkov, ktoré po minuloročnom uzatvorení zaznamenali takmer zdvojnásobenie tržieb na 5,45 miliardy USD. Rast tržieb evidovala aj divízia Disney Media and Entertainment Distribution, v rámci ktorej tržby dosiahli 13,08 miliardy USD. Medziročne to predstavuje rast o 9 %.
Streamingová sekcia mediálnej divízie zahrnujúca služby Hulu, ESPN+ a Disney+ zvýšila tržby o 38 % na 4,56 miliardy USD. Na druhej strane zaznamenala zvýšenie prevádzkovej straty zo 400 miliónov na 600 miliónov USD, pod čo sa podpísala najmä vyššia strata Disney+. Služba Hulu vykázala lepšie výsledky, straty ostatných služieb však nedokázala vykompenzovať.
Počet predplatiteľov streamingovej služby Disney+ vzrástol ku koncu 4. kvartálu medziročne o 60 % na 118,1 milióna. Napriek výraznému rastu však výsledok zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí predpokladali, že predplatiteľov bude viac než 125 miliónov. Služba Hulu zvýšila počet predplatiteľov o 20 % na 43,8 milióna a ESPN+ o 66 % na 17,1 milióna.

Copyright © TASR 2021


Súdny dvor EÚ: Presun právomocí odvolávať šéfa ÚRSO neporušuje právo EÚ -  Domáce - Správy - Pravda
Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v stredu odmietol odvolanie technologického giganta Google voči pokute vo výške 2,4 miliardy eur od Európskej komisie (EK). Tá ju spoločnosti udelila v roku 2017 za nespravodlivé zvýhodňovanie vlastnej nákupnej služby pred konkurenciou. Všeobecný súd súdneho dvora rozhodol, že pokutu ponecháva v platnosti.
Vyšetrovanie EK zistilo, že Google nespravodlivo smeroval návštevníkov do svojej porovnávacej nákupnej služby Nákupy Google na úkor svojich konkurentov. Komisia žiadala, aby Google zmenil spôsob, akým poskytuje výsledky vyhľadávania v Európe.
„Všeobecný súd rozhodol, že Google v skutočnosti uprednostňuje svoju vlastnú službu porovnávania cien pred konkurenčnými službami namiesto lepšieho výsledku pred iným výsledkom,“ uvádza sa v tlačovej správe súdu.
Google uviedol, že v roku 2017 robil zmeny, aby vyhovel rozhodnutiu EK. „Náš prístup úspešne funguje viac ako tri roky a generuje miliardy kliknutí pre viac ako 700 porovnávacích nákupných služieb,“ vyjadril sa technologický gigant vo vyhlásení.
Pokuta bola súčasťou úsilia európskych regulátorov obmedziť vplyv online giganta na kontinente. Nasledovali po nej ďalšie dve protimonopolné pokuty v celkovej sume 8,25 miliardy eur, voči ktorým sa firma tiež odvoláva.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS si pripomenie hudobnú legendu Miroslava Žbirku vo vysielaní aj v najbližších dňoch

 RTVS si pripomenie hudobnú legendu Miroslava 


Žbirku vo vysielaní aj v najbližších dňoch




Rozhlas a televízia Slovenska mení svoje vysielanie v súvislosti s úmrtím speváka Miroslava Žbirku aj v najbližších dňoch.

Televízna Jednotka prinesie na obrazovky v piatok 12. novembra o 22.00 h koncert Miro Žbirka – 40 rokov na scéne. V sobotu si hudobnú ikonu pripomenieme v relácii Neskoro večer o 22.10 h a v nedeľu, 14. novembra popoludní o 13.30 aj kultovým televíznym muzikálom Neberte nám princeznú.

Na Dvojke si Miroslava Žbirku môžu diváci pripomenúť v nedeľu 14. novembra špeciálom relácie Noc v archíve o 11.40 h a televízna Trojka v nedeľu o 17.55 h prinesie spomienkový program Vlastnými slovami.

Hudobnú legendu si od stredy pripomínajú vo vysielaní aj rozhlasové okruhy RTVS. Rádio Slovensko si pripomína osobnosť Miroslava Žbirku v celodennom prúdovom vysielaní aj zmenou playlistu s častejším radením jeho skladieb. V sobotu 13. novembra po 13.00 h odvysiela reláciu Túto hudbu mám rád, kde sa s ním zhováral Vlado Franc. V nedeľu 14. novembra o 10.00 h si ju môžu vypočuť aj poslucháči Reginy. Tá zároveň pripravila na piatok 12. novembra po 23.00 h a v repríze v nedeľu o 21.00 h reláciu Na koncert s Reginou s ukážkami z jeho koncertného účinkovania na Bratislavskej lýre. Rádio Regina Stred od štvrtkového rána zmenilo playlist a poslucháčom ako spomienku ponúka v každej hodine prúdového vysielania dve piesne z bohatej produkcie Miroslava Žbirku. Do vysielania zaraďuje aj spomienky a názory poslucháčov na jeho tvorbu, ktoré posielajú cez sociálne siete. Rádio Regina Východ si pripomenie Miroslava Žbirku rozhovorom z archívu v Magazíne po 10.00 h. Rádio Devín v sobotu 13. novembra v relácii Z playlistu o 13.00 h ponúkne polhodinu ikonických, výpovedne hlbokých piesní Miroslava Žbirku v redakčnom výbere hudobného dramaturga Ľuboša Černáka. Rádio_FM si na hudobnú legendu spomína priebežne v prúdovom vysielaní. Venuje mu aj piatkový program Baláž&Hubinák od 18.00 h s reprízou rozhovoru. V utorok 16. novembra od 20.00 h zaradí reprízu programu Pohoda_FM, v ktorej bol Miroslav Žbirka hosťom.

11. 11. 2021

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj 

najväčší podiel na trhu


Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 34 percent poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,5-percentnou podporou poslucháčov. K počúvaniu Fun rádia ako tretej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice sa v aktuálnej vlne prieskumu prihlásilo 22,7 percenta respondentov. Rádio Vlna má počúvanosť 17,8 percenta a Rádio Európa 2 15,7 percenta. Nasleduje Rádio Jemné so 14,9 percentami a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,2 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,6 percentami, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 17,3 percenta, Fun rádio dosiahlo 13 percent. Rádio Vlna má 9,5 percenta a Rádio Európa 2 8,7 percenta. Rádiu Jemné namerali podiel 7,5 percenta a Rádiu Regina podiel 5,3 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 17,2-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 89,7 percenta, čo je 4.006.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,4 milióna ľudí (53,8 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio hodinu a 50 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 19. júla do 10. októbra 2021. Prieskum realizovali na vzorke 3148 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR

RADA RTVS

RADA RTVS



Revízia a následná aktualizácia i doplnenie interných smerníc RTVS, týkajúcich sa výberu a výroby programov, bude ukončená na začiatku roka 2022. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to avizoval riaditeľ sekcie generálneho riaditeľa RTVS Marek Knut. Telerozhlas novelizuje interné predpisy na základe odporúčaní Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktoré vyplynuli z kontrolnej akcie Zmluvné vzťahy v RTVS.
Knut spresnil, že dôsledná revízia, aktualizácia a zosúladenie sa týka balíka interných predpisov vrátane smernice o výrobe programov či smernice o výkone základnej finančnej kontroly. Odbor vnútornej kontroly má podľa jeho slov zároveň zabezpečiť intenzívny monitoring plnenia implementovaných opatrení podľa odporúčaní NKÚ.
Člen manažmentu RTVS upozornil, že niektoré kontrolórmi navrhované opatrenia zaviedol telerozhlas okamžite, týka sa to napríklad dokumentácie zápisníc i zmeny v dramaturgickej rade, ktorú po novom vedie vedúci odboru vývoja programov.
Aktualizáciu svojich interných smerníc realizuje RTVS na základ zistení NKÚ, ktorý poukázal na nedostatky v dodržiavaní i kontrole dodržiavania interných prepisov inštitúcie. Odporučil tieto smernice aktualizovať.

 
V priebehu posledných troch rokov sa zrealizovali viaceré zásadné opatrenia na finančnú a personálnu stabilizáciu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR). Upozornili na to členovia Rady RTVS na štvrtkovom rokovaní. V reakcii na vyvolanú debatu o situácii v SOSR na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá takisto upozornili, že okamžite nemožno sanovať nedostatky, ktoré vznikli pred rokom 2018 dlhodobým neriešením situácie.
Predseda rady Igor Gallo nie je stotožnený so súčasnou formou diskusie. "Bol som prekvapený, že táto vyslovene odborná téma sa dostala do roviny, že manažment ani rada sa tomu nevenovali a teraz je na dosah záchrana v podobe iniciatívy smerom k parlamentnému výboru," povedal Gallo, ktorý upozornil, že vo štvrtok i v minulosti pozýval na rokovanie rady o téme SOSR zástupcov orchestra, ospravedlnili sa však.
Gallo poukázal na to, že za posledné tri roky sa zvýšili platy, navýšil sa počet členov orchestra a do hudobných nástrojov sa investovalo cca 600.000 eur. "Samozrejme, nedajú sa hneď dobehnúť všetky deficity, ktoré tu spôsobila dlhodobá nečinnosť, prejavujúce sa i v tom, že platy niektorých členov sú až dehonestujúce," upozornil.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník pripomenul, že od roku 2017 rástli najvyšším tempom priemerné mzdy v rámci celej RTVS práve pri symfonickom orchestri, rovnako sa zvyšoval počet miest. "K januáru 2022 by sa mali rozšíriť o ďalšie štyri, od roku 2018 to bude rozšírenie o 24 miest," spresnil. "Do nástrojového vybavenia sa počas predchádzajúcich troch rokov investovalo viac ako dokopy za vyše 12 rokov predtým," uviedol. Uistil, že situácii v symfonickom orchestri sa manažment bude naďalej venovať.
Podpredseda rady Martin Kákoš vidí v samotnom uznesení výboru NRSR politicky motivované ambície suplovať riadiace funkcie štatutárnych orgánov RTVS. Je presvedčený, že uznesenie je nezákonné. "Parlamentný výbor nemá oprávnenie riadiť RTVS, ukladať jeho manažmentu úlohy, či vyžadovať od členov RTVS dodanie projektov," vysvetlil.
Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá sa na svojom pondelkovom (8. 11.) a utorkovom (9. 11.) rokovaní venoval situácii v SOSR, personálnej i finančnej stabilizácii telesa. Parlamentný výbor v tejto súvislosti požiadal vedenie RTVS a Ministerstvo kultúry (MK) SR o iniciovanie rokovaní s odbormi SOSR, takisto odporúčal rezortu kultúry, aby hľadal s Ministerstvom financií (MF) SR možnosti pre zlepšenie platových podmienok členov SOSR. Zástupcovia orchestra majú výboru predložiť rámcový projekt fungovania SOSR, vrátane navýšenia počtu hráčov a jeho zdôvodnenia.



Zdroj: TASR

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 11. novembra podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (ZA ĽUDÍ) a Ladislav Kamenický, poslanec NR SR (SMER-SD).

Diskutovať budú o výhodách pre zaočkovaných, o zmenách v opatreniach v boji proti pandémii, o pandemickej pomoci občanom aj v kontexte zdražovania. Hovoriť budú aj o reformách a ich potenciálnom ohrození.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 11. novembra o 21:45 na JOJke.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

Z dôvodu ekonomických dopadov spôsobených súčasnou situáciou na elektronické médiá, Rada aj na včerajšom zasadnutí v súlade so svojím Vyhlásením zo dňa 25. 3. 2021 ukladala pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni.

Uložila spolu päť sankcií, zastavila alebo sčasti zastavila šesť správnych konaní, tri správne konania začala, ako neopodstatnené posúdila trinásť sťažností resp. ich častí, tri sťažnosti boli nepreskúmateľné, zvyšok programu zasadnutia tvorila licenčná agenda. Rada okrem iného

  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi RTVS (program. služba Jednotka) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti s odvysielaním programu Reportéri dňa 24. 5. 2021, v ktorom odzneli informácie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a boli prezentované názory zamerané na riziká a podozrenia spájané s očkovaním bez ich dostatočného vyváženia prezentáciou benefitov a prínosov očkovania v čase pandémie, čím došlo k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť politicko-publicistického programu a zároveň zastavila správne konanie vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita v rámci vysielanej programovej služby) v súvislosti s vysielaním tohto programu;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s r.o. (program. služba JOJ) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti s odvysielaním príspevku Konanie “v súlade so zákonom“ (?!) v programe Krimi dňa 20. 3. 2021 informujúcom o prípade odobratia dieťaťa sudkyňou od jeho otca, v ktorom nedostala priestor na vyjadrenie k prezentovaným tvrdeniam matka dieťaťa, čím došlo k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a zároveň zastavila správne konanie vo veci možného porušenia § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s odvysielaním tohto príspevku;
  • uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi MAC TV s r.o. (program. služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR, ku ktorému došlo dňa 17. 4. 2021 o cca 16:38 hod. tým, že odvysielal program Majstrovský plán označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek obsahu slovnej agresivity, expresívneho, vulgárneho a obscénneho vyjadrovania, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;
  • zastavila správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (program. služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 JSO v súvislosti s tým, že dňa 28. 3. 2021 o cca 20:39 hod. odvysielal program Tvoja tvár znie povedome označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • zastavila správne konanie voči vysielateľovi Rádio Rebeca, s.r.o. (program. služba Rádio Rebeca) vo veci možného naplnenia skutkovej podstaty správneho deliktu podľa § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 99,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • zastavila správne konanie voči vysielateľovi KISS rádio s.r.o. (program. služba Rádio KISS) vo veci možného naplnenia skutkovej podstaty správneho deliktu podľa § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 104,5 MHz Košice na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RTVS (program. služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním príspevku Očkovanie proti covidu prešetrí súd v Haagu v programe Správy RTVS dňa 1. 9. 2021, v ktorom mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského programu;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (program. služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 8. 8. 2021 o cca 20:38 hod. odvysielal program Nezastaviteľný označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (program. služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 11. 9. o cca 16:08 hod. a 12. 9. 2021 o cca 08:59 hod. odvysielal program Piata vlna označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • prijala oznámenie o zmene licencie na vysielanie programovej služby Rádio Vlna, pričom zmenené boli obchodné meno držiteľa licencie na Rádio Vlna, s.r.o. a sídlo spoločnosti na Leškova 5, Bratislava;
  • udelila licenciu na digitálne vysielanie celoplošnej programovej služby ŠLÁGER ORIGINÁL spoločnosti ČESKOSLOVENSKÁ MUZIKA, spol. s.r.o. so stopercentným podielom doplnkového vysielania (telenákup);
  • uznala za neopodstatnené alebo sčasti neopodstatnené okrem iného sťažnosti na vysielanie

§ programu Večera s Havranom dňa 7. 9. 2021 (vysielateľ RTVS, programová služba Jednotka), v ktorom podľa sťažovateľa vyslovil moderátor výrok znevažujúci úlohy Slovákov v kontexte svetovej histórie hraničiace s hanobením národa,

§ programu O 5 minút 12 dňa 26. 9. 2021 (vysielateľ RTVS, programová služba Jednotka), v ktorom sťažovatelia namietali nevhodný výber diskutujúcich (Robert Fico, Peter Pčolinský),

§ programu Zámena manželiek dňa 26. 8. 2021 (vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o., program. služba TV MARKÍZA), ktorý podľa sťažovateľa zasiahol do ľudskej dôstojnosti účinkujúcich a bol nesprávne klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov,

§ programov Farma v dňoch 30. 8. a 7. 9. 2021 (vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o., program. služba TV MARKÍZA), v ktorých boli podľa sťažovateľov v rozpore s klasifikovaním programov ako nevhodných pre maloletých do 12 rokov zobrazené nahota a použité hrubé výrazy,

§ programov SuperStar v dňoch 3. a 10. 9. 2021 (vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o., program. služba TV MARKÍZA), v ktorých sa podľa sťažovateľov porotcovia nevhodne správali k súťažiacim, 

§ programu Utajený šéf dňa 9. 9. 2021 (vysielateľ MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o., program. služba TV MARKÍZA), ktorý podľa sťažovateľov obsahoval skrytú reklamu a nebol označený ako program, v ktorom sú umiestnené produkty.

10. 11. 2021

ZOMREL MIROSLAV ŽBIRKA

ZOMREL MIROSLAV ŽBIRKA
Žbirka oslávi narodeniny na vypredanom štadióne - Hudba - Kultúra - Pravda
Zomrel slovenský hudobník Miroslav "Meky" Žbirka. TASR to potvrdil jeho pr manažér Rado Mešša.
Vo veku 69 rokov zomrel slovenský spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav "Meky" Žbirka. TASR to potvrdil jeho PR manažér Rado Mešša.
"Správy o mojej smrti sú pravdivé, to by povedal Meky, keby žil," píše sa na sociálnych sieťach speváka, ktorého zvykli volať jednoducho Meky alebo aj slovenský Paul McCartney.
Žbirka bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.

Zdroj TASR

Zomrel Ľuboš Midriak

Zomrel Ľuboš Midriak

Zomrela Margita Skyvová-Dalmadyová, sólistka SĽUK-u a Žofka z filmu Rodná  zem | Televízia Markíza
Vo veku nedožitých 66 rokov zomrel v noci z utorka (9. 11.) na stredu televízny dramaturg a režisér Ľuboš Midriak. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.
"Pre Slovenskú televíziu vytvoril stovky publicistických relácií, ale aj viacerých programov pre deti ako Hviezdička, Sládkova abeceda či Dopraváčik uja Sládka," priblížil Čačko.
Midriaka si RTVS pripomenie vo štvrtok (11. 11.) o 11.30 h na Dvojke v hranom dokumente Povesť o Svätoplukovi zo série Hrady a povesti.




Zdroj:TASR

Ministerstvo nemôže priamo zasahovať do interných personálnych záležitostí RTVS

Ministerstvo nemôže priamo zasahovať do 
 
Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
interných personálnych záležitostí RTVS

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) nemôže priamo zasahovať do interných personálnych záležitostí verejnoprávneho vysielateľa vrátane určovania výšky platov jeho jednotlivých zamestnancov. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová v súvislosti so situáciou v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu (SO SR). Dôvodom je, že v zmysle zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) je RTVS nezávislou inštitúciou, ktorá vykonáva svoju činnosť vo vlastnom mene, na vlastný účet a na vlastnú zodpovednosť. Majú však za to, že nový model financovania by mohol byť príležitosťou na alokovanie vyšších finančných prostriedkov, okrem iného aj do mzdovej oblasti.

Ministerstvo si podľa Viciaňovej plne uvedomuje, že financovanie verejnoprávneho vysielateľa, ktorý má garantovať široký prístup verejnosti k informáciám, vzdelaniu či kultúre, je dlhodobo poddimenzované. Poukázala na to, že vláda SR sa to vo svojom programovom vyhlásení na roky 2021 – 2024 zaviazala riešiť. Mala by prijať také legislatívne opatrenia, ktoré by nastavili vhodný mechanizmus financovania RTVS za účelom stabilizácie plnenia jej základných úloh v oblasti poskytovania služieb verejnosti.

Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá vo svojom uznesení z 9. novembra požiadal vedenie RTVS a MK SR, aby začalo rokovať s odbormi SO SR. Podľa uznesenia, ktoré prijal výbor, by mali diskutovať o stabilizácii orchestra a platových podmienkach hráčov. Tie totiž považuje za nedostačujúce. Zároveň odporučil MK SR, aby v oblasti podfinancovania SO SR iniciovalo stretnutie s Ministerstvom financií SR. Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová pre agentúru SITA na to reagovala, že vedenie RTVS otvorí tému aktuálnej situácie v SO SR na najbližšom zasadnutí Rady RTVS. Tá by mala zasadnúť vo štvrtok 11. novembra.



Zdroj: SITA

Zomrel Jozef Cesnak

Zomrel Jozef Cesnak

Zomrel slovenský maliar a ilustrátor Jozef Cesnak († 85): Ilustroval knihy  pre deti a mládež aj dospelých | Nový Čas
Vo veku 85 rokov zomrel v sobotu (6. 11.) slovenský maliar a ilustrátor Jozef Cesnak. TASR o tom v stredu informoval jeho syn Adam Cesnak.
Rodák z Bacúcha (okres Brezno) po maturite na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave pod vedením Vincenta Hložníka.
Ilustroval vyše 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých čitateľov. Medzi známe tituly doplnené o ilustrácie Cesnaka patria Dunajské povesti od Márie Ďuríčkovej či Záhorácke povesti Štefana Moravčíka.


Zdroj: TASR

Predseda Rady RTVS I. Gallo upozorňuje na účelovosť konania K. Čekovského

Predseda Rady RTVS I. Gallo upozorňuje na 
 
 Predsedom Rady RTVS ostáva Gallo - SME
účelovosť konania K. Čekovského


Za stanoviskom Výboru Národnej Rady SR pre kultúru a médiá o neplnení si zákonných povinností členov Rady RTVS je ambícia predsedu parlamentného výboru Kristiána Čekovského (OĽANO) dosiahnuť cez personálne zmeny vplyv na na voľbu šéfa RTVS. Naznačuje to predseda rady RTVS Igor Gallo, pripomínajúci, že pri prípadnej legislatívnej zmene a presune kompetencie voľby generálneho riaditeľa RTVS z parlamentu na Radu chce mať v tomto orgáne Čekovský spriaznených ľudí. "Preto vnímam aj dnešný krok ako jeho pokračujúcu snahu škandalizovať členov rady a presadiť jej odvolanie," uviedol Gallo pre TASR.
Zdôraznil, že Čekovský bol prítomný na minulotýždňovom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS, na ktorom závery kontroly prezentoval predseda NKÚ Karol Mitrík. "Na vlastné uši mohol počuť interpretáciu záverov kontroly zo strany pána Mitríka. Aj napriek tomu je jeho vnímanie úplne iné. Už vtedy som avizoval, že pán predseda to chce obrátiť voči Rade," povedal Gallo.
Čekovského vyjadrenia považuje za účelovú a podľa vlastnej potreby modifikovanú interpretáciu jednej vety zo zákona. Upozorňuje, že Rada nemôže byť zodpovedná za akékoľvek pochybenie manažmentu. Zvýrazňuje pritom, že v prípade kontroly NKÚ nejde o zistenia vážnych porušení zákona. "Skôr o formálne náležitosti v súvislosti s dodržiavaním internej dokumentácie riadenia," upozornil Gallo. Pripomenul aj to, že manažment RTVS si chybu priznal a prijal kroky na odstránenie nedostatkov.
Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá v utorok skonštatoval, že Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) si neplní zákonom stanovené povinnosti, podľa ktorých má dohliadať na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS. Mediálny výbor tým reaguje na závery zo správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktoré vníma ako potvrdenie nehospodárneho a netransparentného vedenia verejnoprávnej inštitúcie. Keďže podiel viny dáva aj Rade RTVS ako orgánu dohľadu, v uznesení odporúča, aby aj v pléne Národnej rady prijali poslanci uznesenie, v ktorom budú konštatovať, že Rada RTVS si neplní svoje zákonné povinnosti. V prípade opakovaného konštatovania môže parlament radu odvolať.
S interpretáciou zistení NKÚ zo strany parlamentného výboru a jeho predsedu nesúhlasí manažment verejnoprávneho média, taktiež ho vníma ako účelové. Poukazuje pritom na to, že NKÚ nezistil žiadne porušenia zákona o rozpočtových pravidlách a upozorňuje, že nebolo v tomto smere vedené ani žiadne správne konanie. Preto vyjadrenia Čekovského o nehospodárnosti a netransparentnosti odmieta.
NKÚ vo svojej správe Zmluvné vzťahy v RTVS, zameranej na obdobie rokov 2018 - 2020, konštatuje, že RTVS pri výbere programov nevytvorila dostatočné súťažné prostredie, ktoré by zamedzilo možným subjektívnym rozhodnutiam pri selekcii nových formátov do vysielania. Upozorňuje pritom, že subjektívne rozhodnutie nemusí byť tým najlepším pri použití verejných zdrojov.
RTVS sa bráni tým, že pri akomkoľvek nastavení smerníc bude konečné rozhodnutie o umeleckom koncepte vždy na pleciach zodpovedných dramaturgov.

Zdroj: TASR

9. 11. 2021

Výbor vyzval RTVS a rezort kultúry k rokovaniam s odbormi Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

Výbor vyzval RTVS a rezort kultúry k rokovaniam s odbormi

 


 Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

 

 Výbor vyzval RTVS a rezort kultúry k rokovaniam s odbormi Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu aktualizovaná v prvom odseku o stanovisko RTVS.

BRATISLAVA 9. novembra (SITA) – Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá žiada vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a Ministerstvo kultúry SR, aby začali rokovať s odbormi Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SO SR). Podľa uznesenia, ktoré dnes prijal výbor, by mali diskutovať o stabilizácii orchestra a platových podmienkach hráčov. Tie totiž považuje za nedostačujúce. Zároveň odporučil MK SR, aby v oblasti podfinancovania SO SR iniciovalo stretnutie s Ministerstvom financií SR. Uznesenie agentúre SITA poskytla tajomníčka výboru Jana Valachová. Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová pre agentúru SITA reagovala, že vedenie RTVS otvorí tému aktuálnej situácie v SO SR na najbližšom zasadnutí Rady RTVS.

Kultúrny výbor považuje SO SR za neoddeliteľnú a dôležitú súčasť slovenskej hudobnej kultúry a rovnako neoddeliteľnú súčasť RTVS ako nositeľa najvyššej kvality slovenskej kultúry. Preto žiada zástupcov orchestra o dodanie rámcového projektu fungovania SO SR vrátane navýšenia počtu hráčov a jeho zdôvodnenia. Urobiť tak majú do 22. novembra.

Výbor riešil situáciu SO SR aj v pondelok 8. novembra na neformálnom stretnutí. Poslankyňa NR SR a členka výboru Monika Kozelová (OĽaNO) pre agentúru SITA vtedy vysvetlila, že schôdzu iniciovala, pretože situácia v orchestri je vážna a teleso je finančne poddimenzované. Poukázala na to, že členovia iných orchestrov zarábajú podstatne viac ako členovia SO SR. To podľa nej spôsobuje aj odliv hráčov do iných hudobných telies.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo pre agentúru SITA v pondelok 8. novembra uviedol, že rada sa činnosťou SO SR zaoberala na svojom júlovom zasadnutí, kde prerokovala správu o jeho činnosti v sezóne 2020/2021 a informáciu o príprave sezóny 2021/2021. Na danom stretnutí okrem iného v diskusii skonštatovali, že od nástupu nového manažmentu RTVS sa výrazným spôsobom zlepšili podmienky fungovania tohto telesa. Priblížil, že sa navýšil počet členov orchestra o 16 osôb a mzdy sa zvýšili o takmer 200 eur. Doplnil, že do kúpy nových nástrojov sa v rokoch 2018 – 2021 investovalo takmer 580-tisíc eur. Podľa neho aj to svedčí o tom, že orchestru venujú pozornosť. „Na strane druhej je potrebne uviesť, že ohodnotenie týchto špičkových umelcov je výrazne podhodnotené až dehonestujúce. Vymazať umelecký a morálny úpadok, ktorý začal v roku 2006, keď vtedajší manažment svojimi rozhodnutiami zapríčinil takmer jeho zánik, sa nedá zo dňa na deň,“ konštatoval.



Zdroj: SITA

VOJNA o ovládnutie RTVS! Kultúrny výbor konštatoval, že Rada RTVS si neplní povinnosti ustanovené zákonom o RTVS

VOJNA o ovládnutie RTVS!

Kultúrny výbor konštatoval, že Rada RTVS si neplní povinnosti ustanovené zákonom o RTVS




Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá konštatuje Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) si neplní povinnosti ustanovené zákonom o RTVS, podľa ktorého Rada RTVS dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS a plní úlohy kolektívneho orgánu pri nakladaní s jej majetkom. Urobil tak na základe záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR) Zmluvné vzťahy v RTVS, s ktorými sa stotožnil a vzal na vedomie. Vo svojom uznesení, ktoré prijal dnes, zároveň odporučil parlamentu, aby konštatoval rovnaký záver. Uznesenie agentúre SITA poskytla tajomníčka výboru Jana Valachová.

Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová pre agentúru SITA uviedla, že RTVS sa nestotožňuje so závermi výboru v súvislosti s výsledkami kontroly hospodárenia v RTVS podľa správy NKÚ SR. „Formulácie v uznesení Výboru považuje za účelovú dezinterpretáciu protokolu o výsledku kontroly NKÚ SR ‚Zmluvné vzťahy v RTVS‘,“ vysvetlila.

Zdroj: SITA

RTVS si pripomenie osobnosť Miroslava Cipára v televíznom vysielaní

RTVS si pripomenie osobnosť Miroslava Cipára 

v televíznom vysielaní


RTVS si pripomenie osobnosť zosnulého akademického maliara a ilustrátora Miroslava Cipára v televíznom vysielaní v utorok a štvrtok (11. 11.). TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.
V utorok o 20.00 h na Dvojke odvysiela dokumentárny portrét zo série GEN.sk. Vo štvrtok o 18.35 h odvysiela reláciu Chvíľka poézie s veršami Miroslava Válka a kresbami Miroslava Cipára.
Miroslav Cipár zomrel v pondelok večer (8. 11.) vo veku 86 rokov.

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane


Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii.

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu.

Hosťami relácie v utorok 9. novembra budú predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) a Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR (HLAS-SD).

Rozprávať sa budú o schopnosti polície vynucovať opatrenia v boji proti ochoreniu covid-19 a o zásahoch proti antivaxerom. Hovoriť budú aj o nahrávke z poľovníckej chaty a o opodstatnenosti zverejňovania úryvkov, o zákonnosti tejto akcie, a tiež o polygrafe vyšetrovateľky Diany Santusovej.

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 9. novembra od 18:00.

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Šéf tlačovej agentúry STA odstúpil pre spory ohľadom jej financovania 

Slovinská vláda obnoví financovanie jedinej tlačovej agentúry v krajine - STA –, ktoré vlani v decembri zastavila pre spory týkajúce sa jej riadenia a spravodajstva.
Šéf vládnej informačnej kancelárie Uros Urbanija a novovymenovaný riaditeľ STA Igor Kadunc v pondelok oznámili, že podpísali dohodu, na základe ktorej agentúra dostane z verejných zdrojov tento rok viac ako dva milióny eur. Píšu o tom agentúry AFP a STA.
"Dohodli sme sa na zmluve, ktorá nám poskytne financovanie do konca roka... a čas na vyriešenie problémov na budúci rok," povedal Kadunc.
Spor medzi informačnou kanceláriou vlády a STA sa začal krátko po vymenovaní kabinetu premiéra Janeza Janšu v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal prepustenie jej vtedajšieho riaditeľa Bojana Veselinoviča.
Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.
V januári tohto roku pod tlakom EÚ vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.
Veselinovič zo svojej funkcie odstúpil v septembri, pričom vládu obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania.
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v liste zaslanom v septembri slovinskej vláde zopakovala výzvy na obnovenie financovania STA. Varovala, že súčasná situácia "predstavuje veľké riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a v EÚ".

Copyright © TASR 2021

 


TikTok: Missing girl found after using viral call for help sign - BBC News
Šestnásťročné dievča, ktoré zadržiaval 61-ročný muž, zachránili na diaľnici v americkom štáte Kentucky vďaka núdzovému signálu populárnemu z videoslužby TikTok.
Rodičia dievčaťa ju nahlásili minulý týždeň ako nezvestnú v Aesheville v Severnej Karolíne. O dva dni neskôr signálom rukou v Kentucky upozornila druhého vodiča, čo umožnilo mužom zákona zastaviť auto a zatknúť Jamesa Herberta Bricka z nezákonného väznenia a vlastníctva materiálu zobrazujúceho sexuálnu činnosť maloletej osoby, uviedol hovorca úradu šerifa v okrese Laurel Gilbert Acciardo.
Dievča sa s vodičom, ktorý pochádza z Cherokee v Severnej Karolíne, pozná a pôvodne s ním išla dobrovoľne, ale od istého momentu sa ho začala báť, povedal Acciardo pre noviny The Lexington Herald-Leader. Muž ju vzal do Ohia k jeho príbuzným, odkiaľ odišli po tom, čo zistili, že je vyhlásená za nezvestnú.
Spomenutý druhý vodič zavolal na tiesňovú linku z diaľnice v Kentucky vo štvrtok, aby nahlásil, že dievča v striebornej Toyote ukazovalo signál, ktorý spoznal z TikToku ako prosbu o pomoc v prípade domáceho násilia. Vodič sledoval muža s dievčaťom a zároveň sa zhováral s dispečerom, až kým ho policajti nezastavili a dievča nezachránili.
U Bricka policajti následne našli mobilný telefón, ktorý obsahoval snímky, ktoré údajne sexuálne zobrazujú mladú ženu. Vzali ho do nápravného zariadenia, kde čaká na utorkové súdne pojednávanie.
Pri spomenutom núdzovom signále osoba trpiaca domácim násilím ukáže dlaň s vystretým palcom, potom ho zohne do dlane a prekryje ho ďalšími štyrmi prstami

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Súbor:Alphabet Inc Logo 2015.svg – Wikipédia
Trhová hodnota americkej spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom internetového vyhľadávača Google, dnes prvýkrát prekonala hranicu dvoch biliónov dolárov. Stala sa tak po firmách Apple a Microsoft treťou americkou verejne obchodovanou spoločnosťou, ktorá túto hranicu pokorila, napísala agentúra Bloomberg.
"Je to len číslo, ale domnievam sa, že demonštruje, že sú to vedúce podniky," uviedla analytička Kim Forrestová zo spoločnosti Bokeh Capital Partners. "Je to naozaj jednoduché – trh odmeňuje ich rast a ich rastové vyhliadky vysokou trhovou hodnotou," dodala.
Alphabet v poslednej dobe ťaží z oživenia výdavkov na digitálnu reklamu a z rastu v oblasti cloudových služieb. Akcie podniku si od začiatku tohto roka pripisujú zhruba 70 percent. Počas dnešného obchodovania sa ich cena vyšplhala až na rekordných 3020,69 dolára za kus. Hranicu jedného bilióna dolárov trhová hodnota Alphabetu prvýkrát prekonala vlani v januári.
Spoločnosť Alphabet minulý mesiac oznámila, že v treťom štvrťroku zvýšila čistý zisk medziročne o 68 percent na takmer 19 miliárd dolárov. Jej celkové tržby stúpli o 41 percent na viac ako 65 miliárd dolárov, takže prekonali očakávania analytikov.
Väčšinu tržieb spoločnosti Alphabet tvoria príjmy z reklamy. Dopyt po službách podniku v poslednej dobe rastie, pretože pandémia covidu-19 prinútila ľudí tráviť viac času na internete. Google je najväčším internetovým vyhľadávačom na svete a jednotkou na svetovom trhu s internetovou reklamou.

 

Copyright © ČTK 2021