28. 7. 2023

Zomrela Jana Šulcová

 Zomrela Jana Šulcováň

Krásna česká herečka podľahla alkoholu: Šokujúce slová! | Topky.sk

 

Vo veku 76 rokov dnes v podvečer zomrela herečka Jana Šulcová. ČTK to povedala jej dcéra Rozália Víznerová. V 70. a 80. rokoch bola populárna najmä v televíznych seriáloch Bol raz jeden dom a My všetci školou povinní, výraznú úlohu dostala aj v komédii S tebou ma baví svet. Desiatky veľkých rolí vytvorila aj na doskách Mestských divadiel pražských (MDP). Po roku 1989 sa pred kamerou objavovala len málo, a to skôr v televízii. Výraznejšiu príležitosť jej poskytol režisér Ondřej Trojan v Občianskom preukaze (2010), kde hrala riaditeľku školy. A potom aj Ján Prušinovský vo filme Kobry a užovky.

 Zdroj: ČTK

 

Zomrel Petr Hořejš

Zomrel Petr Hořejš

 

Petr Hora-Hořejš: Zákon magnetismu | Časopis Vital

Vo veku 84 rokov zomrel redaktor, spisovateľ a scenárista Petr Hořejš, autor knižnej série Toulky českou minulosťou. Predtým písal pod pseudonymom Petr Hora. O úmrtí informovala jeho manželka Jitka Hořejšová. Sériu kníh o českej histórii začal písať v roku 1979. Keď sa Toulky prvýkrát ako príloha Mladého sveta objavili, okamžite si čitateľov získali. Autor, ktorý nie je historikom, sa v nich pokúsil vtedy o novinku – na rozdiel od oficiálnych „dejepisov“ českú históriu rozprávať polyfónne, v niekoľkých pásmach, s odkazmi na dôležité udalosti vo svete. Okrem knižného cyklu potulky českou minulosťou je Hořejš autorom kníh Péťa Varič či Európan Jiří z Poděbrad a spoluautorom publikácie Prázdniny so šľahačkou. Potulky českou minulosťou mali aj svoju rozhlasovú verziu, natáčali sa v Brne v rokoch 1995 až 2018 a patria k najúspešnejším počinom Českého rozhlasu. Horejš a autor programu Josef Veselý podľa režiséra Jaromíra Ostrého dokázali nachádzať v histórii zaujímavé príbehy. „To je ten kľúč. Možno ich toľko nezaujímali dáta, ale skôr osudy ľudí, ktorí vtedy žili, a príbehy udalostí, ktoré sa stali,“ povedal Ostrý. Pripomenul, že potulky českou minulosťou sa tešili mimoriadnej pozornosti čitateľov i rozhlasových poslucháčov a stále sa reprízujú. Úspech malo aj ich vydanie na CD. Odkaz Spisovateľ Horejš sa minulosťou začal túlať pred viac ako štyridsiatimi rokmi. Teraz získal medailu šéfa Senátu Petr Hořejš sa narodil v roku 1938 v Bratislave, vyštudoval Filozofickú fakultu UK a po krátkom pôsobení v Československom rozhlase pracoval asi desať rokov ako nakladateľský redaktor v Albatrose. V roku 1972 dostal Hořejš z nakladateľstva výpoveď na neschvaľovanie okupácie z augusta 1968. Pod pseudonymom Hora písal napríklad stĺpiky Péťa Varič či Péťa Rodič pre časopis Mladý svet. V 80. rokoch pracoval ako čerpač vo Vodných zdrojoch. Po roku 1989 sa Hořejš krátko vrátil do Albatrosu ako riaditeľ, ale neskôr už sa venoval iba práci novinára a spisovateľa. Podieľal sa tiež na zrode, koncepcii a scenároch súťažného seriálu Českej televízie O poklad Anežky Českej av roku 1991 sa stal spoluzakladateľom Nadácie Pangea.

 

Zdroj: ČT24

Ruku na srdce! Jakub Zitron Ťapák rozosmeje divákov na Voyo témami, o ktorých nehovoríme nahlas

Ruku na srdce! Jakub Zitron Ťapák rozosmeje divákov na Voyo

 


 témami, o ktorých nehovoríme nahlas


Po mimoriadnom úspechu stand-up Voyo Špeciálu Simona: Donaha! prichádza streamovacia služba Voyo s ďalším špeciálom plným humoru s názvom Jakub Zitron Ťapák: Ruku na srdce.


Streamovacia služba Voyo
pravidelne rozširuje svoju pestrú ponuku o rôzne typy zaujímavých programov. Po mimoriadnom úspechu stand-up Voyo Špeciálu Simona: Donaha! prichádza s ďalším hodinovým špeciálom plným humoru s názvom Jakub Zitron Ťapák: Ruku na srdce.

Jeden z najznámejších slovenských stand-up komikov rozochveje bránice divákov prostredníctvom Voyo. Viac ako sedemročné skúseností so stand-upmi pretavil do špeciálu, v ktorom si diváci jedine na Voyo môžu vychutnať jeho jedinečným humorom nabité, výnimočné nové predstavenie. Nový Voyo Špeciál sa nevyhne ani témam ako sú rečové vady, verejné záchody, nevhodné myšlienky a čerstvé rodičovstvo. Jakub Zitron Ťapák totiž miluje hovoriť o veciach, ktoré nám často len napadnú, ale zo slušnosti ich nepovieme nahlas. Bude to tvrdé a nekompromisné, ale aj citlivé a empatické. Skrátka, od srdiečka! 

„Teší nás, že predplatitelia Voyo si môžu exkluzívne vychutnať ďalší čisto slovenský projekt z našej pôvodnej produkcie. Žáner stand-up comedy je na Slovensku čoraz obľúbenejší a teší sa veľkej popularite. Jakub Zitron Ťapák jednoznačne patrí medzi najväčšie talenty slovenskej komediálnej scény. Sme preto veľmi radi, že si diváci môžu tento výnimočný a humorom nabitý špeciál pozrieť práve na Voyo,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a skupiny Nova.

Nový Voyo Špeciál Jakuba Zitrona Ťapáka Ruku na srdcu beznádejne vypredal hľadisko divadla P.O. Hviezdoslava v Bratislave a teraz nastal čas, aby si získal aj divákov na Voyo. „Ponuke na veľký stand-up špeciál som sa veľmi potešil. Pre komika to znamená úplne najviac. Je to niečo, pre čo pracujeme a zbierame ten materiál. Zároveň je to aj veľká výzva a pocta, že mi Voyo dalo takúto príležitosť, že mi ľudia verili a že sme to dokopali do úspešného konca,“ hovorí stand-up komik Jakub Zitron Ťapák, ktorý priznáva, že kvalitné hodinové stand-up vystúpenie sa pripravuje naozaj dlho. „Je to niečo, čo človek musí napísať, vyskúšať, prepísať a znovu vyskúšať. Tento proces niekedy trvá týždeň, niekedy mesiac, niekedy pol roka,“ dodáva.

Súčasťou nakrúcania Voyo Špeciálu boli aj dvaja predskokani, ktorých vystúpenia si môžu diváci jedine na Voyo vychutnať ako bonusy. Joe Trendy (Teodor First) prezradí aký najhorší narodeninový darček dostal, ale aj to, aké je žiť po boku známej komičky Simony Salátovej, ktorá je podľa jeho slov, jeho najväčšou láskou, múzou, utrpením a depresiou. Martin Hatala v stand-up bonuse porozpráva o tom, aký je jeho život so škuľavosťou a odhalí spoločnosťou tabuizované mužské problémy.

Fanúšikovia žánru stand-up comedy nájdu jedine na Voyo aj jedinečné originálne špeciály českých hviezd prvej veľkosti Štěpána Kozuba a Ondřeja Sokola – Kozub: Bez urážky! a Ondřej Sokol: Celebrity.

Nový Voyo Špeciál Jakub Zitron Ťapák: Ruku na srdce je pre divákov dostupný od piatka 28. júla 2023 exkluzívne iba na Voyo. Výroba tohto programu prebehla v súlade s postupmi udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.


Jakub Zitron Ťapák: Ruku na srdce
// žáner: stand-up comedy // scenár a účinkoval: Jakub Zitron Ťapák // kreatívny a výkonný producent: Robert Zavarský // vedúci produkcie: Ondrej Benko // hlavný kameraman: Ondrej Štelbaský // réžia: Lukáš Zednikovič

VÝROKY TÝŽDŇA

    VÝROKY TÝŽDŇA

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Miroslav Kalousek @kalousekm Asociace cestovních kancelárí si stežuje, že "stát zaspal a pomáhá cestovním kancelárím S evakuací málo". Cestovní kanceláre dnes dopravily na Rhodos cca 1000 českych občanu. Česko, zemš neuvéritelnych príbšhu...“

 

 

Na obrázku môže byť 1 osoba a text
 

 



"Vagnerovci chcú ísť na Západ, žiadajú ma o povolenie... ísť na výlet do Varšavy, do Rzeszówa.Samozrejme ich však udržím v strednom Bielorusku, ako sme sa dohodli.Máme pod kontrolou, čo sa deje. Majú zlú náladu."
Alexander Lukašenko 



"Choďte aj vy pokojne na dovolenky, užívajte leto...na Rodos, na Korfu"
Ľudovít Ódor
 

Dušana Zbudilu v Rade Audiovizuálneho fondu nahradila Ivana Maláková

Dušana Zbudilu v Rade Audiovizuálneho fondu 
 

 
nahradila Ivana Maláková

Ministerka kultúry SR Silvia Hroncová odvolala z funkcie člena Rady Audiovizuálneho fondu Dušana Zbudilu, ktorý bol od 31. marca tohto roku taktiež jej predsedom. Ako informoval tlačový odbor rezortu kultúry, k odvolaniu ministerka pristúpila po zoznámení sa s výsledkami kontrolnej činnosti Dozornej komisie fondu, ktoré upozorňovali na porušenia zákona. Zároveň do funkcie členky rady menovala Ivanu Malákovú, generálnu riaditeľku sekcie médií, audiovízie a autorského práva Ministerstva kultúry SR a doterajšiu členku Dozornej rady fondu.
Zbudila bol členom Rady Audiovizuálneho fondu od 2. decembra 2022. Bol nominantom ministerstva kultúry.


Zdroj: SITA

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Roberto Saviano fuori dalla Rai: programma cancellato dopo parole su Salvini




Talianska verejnoprávna televízia Rai rozhodla o zrušení programu o mafii spisovateľa a novinára Roberta Saviana. Ten tvrdí, že Rai prijala toto rozhodnutie pod vplyvom talianskej pravicovej vlády, keďže Saviano v minulosti kritizoval viacerých jej ministrov. TASR správu prevzala z agentúry ANSA a denníka The Guardian.
Saviano napísal knihu Gomora venovanú problematike mafie, v dôsledku čoho musí už 17 rokov žiť pod policajnou ochranou.
Najnovšie pre Rai nakrútil už štyri epizódy relácie Insider: Tvárou v tvár zločinu, ktorá sa podľa plánu mala začať vysielať v novembri tohto roku.
Nový riaditeľ televízie Rai Roberto Sergio, ktorého na tento post dosadila súčasná vláda, však vyhlásil, že plánovanú reláciu ruší.
Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo Saviano opísal talianskeho vicepremiéra Mattea Salviniho ako "ministra podsvetia". Novinár už Salviniho podobne označil i v minulosti, za čo ho vicepremiér zažaloval za poškodenie dobrého mena.
Riaditeľ Rai však pre denník Il Messaggero povedal, že rozhodnutie zrušiť Savianovu reláciu prijala televízia vo vlastnej réžii bez akýchkoľvek politických tlakov.
Saviano naopak vyjadril presvedčenie, že zrušenie jeho programu je znakom "úpadku slobody prejavu v Taliansku". Dodal, že ak "niekto kritizuje ministrov, zrušia mu televízny program, aj keď je to program zameraný proti mafii".
"Európa sa musí mať na pozore pred tým, čo sa deje v Taliansku, lebo by k tomu mohlo dôjsť aj v iných európskych štátoch," varoval Saviano. Vo svojom novom programe chcel okrem iného analyzovať smrť kňaza Giuseppeho Dianu, ktorého v roku 1994 zavraždila neapolská Camorra, ako aj prenasledovanie ďalších osôb a novinárov zo strany organizovaného zločinu.

                        Kevin Spacey si vypočul rozsudok, je nevinný - Správy RTVS

Porota londýnskeho súdu uznala v stredu za nevinného amerického herca Kevina Spaceyho v prípade sexuálneho obťažovania štyroch mužov, píše TASR podľa správy agentúry AFP. Štvorica mužov vinila Spaceyho z deviatich sexuálnych deliktov, ktoré mal spáchať v Británii v rokoch 2001 až 2013.
Proces so Spaceym v Británii trval približne štyri týždne, pričom v hercov prospech v rámci neho vypovedal minulý týždeň britský popový spevák a skladateľ Elton John. Porota sa o verdikte začala radiť v pondelok a dospela k nemu po vyše 12 hodinovej porade.
Spacey, ktorý v stredu oslavuje 64. narodeniny, vinu vo všetkých deviatich prípadoch poprel. Sedem obvinení sa týkalo sexuálneho napadnutia, jedno pohlavného styku bez súhlasu a ďalšie sexuálneho obťažovania bez súhlasu, približuje AFP
Obžaloba označovala dvojnásobného držiteľa Oscara za "sexuálneho násilníka", ktorý sa vyžíval v tom, keď sa ostatní cítili nepríjemne. Samotný Spacey tieto tvrdenia odmietal ako nepravdivé.
Trojica mužov na súde tvrdila, že ich Spacey agresívne chytal za rozkrok. Štvrtý muž, začínajúci herec, zase povedal, že sa zobudil na to, ako na ňom Spacey vykonával orálny sexuálny akt. Zaspal alebo odpadol údajne po tom, ako prišiel do Spaceyho bytu na pivo. Všetci štyria muži taktiež tvrdili, že tieto fyzické kontakty boli nechcené.
Spaceyho úspešná herecká kariéra sa prakticky zastavila v roku 2017, po obvineniach z obťažovania zo strany amerického herca Anthonyho Rappa a následne mnohých ďalších mužov. Spacey všetky obvinenia poprel. Spoločnosť Netflix s ním však v reakcii na ne ukončila spoluprácu v politickom seriáli House of Cards (Domček z kariet).
Rapp tvrdil, že ho Spacey v roku 1986, keď mal len 14 rokov, sexuálne obťažoval počas večierku na Manhattane. Newyorský súd však napokon vlani v októbri jeho žalobu voči Spaceymu zamietol s tým, že v súčasnosti 51-ročný Rapp nebol schopný predmetné obvinenia dokázať.



Copyright  © TASR 2023

 

 




Dvanásť konzorcií spravodajských organizácií dostalo od EÚ celkovú podporu vo výške 14 miliónov EUR na cezhraničné projekty, ktoré majú posilniť spravodajstvo a spravodajské média v najbližších dvoch rokoch. Investigatívna žurnalistika, komunitné médiá, žurnalistika v posunkovej reči, podcasty a mládežnícka žurnalistika patria medzi témy projektov dvanástich víťazných konzorcií rozmiestnených po celej EÚ a ďalších krajinách zapojených do programu Kreatívna Európa. Aktivity financovaných projektov budú zahŕňať vývoj spoločných obchodných a redakčných štandardov, testovanie nových typov redakcií a nových formátov, školiace programy a cezhraničné produkcie. Príjemcovia projektov pracujú s úplnou redakčnou nezávislosťou. Slovenskí partneri sa podieľajú na cezhraničných projektoch Newaves (Collaborative Alliance for Radio Recovery and Boost of Community News Media in Low-density Territories) a TEFI (The Eastern Frontier Initiative).


Tieto projekty boli vybrané po druhej výzve na predkladanie návrhov na žurnalistické partnerstvá v rámci programu Kreatívna Európa v roku 2022. Každý rok sa v rámci tejto iniciatívy zverejňuje nová výzva na novinárske partnerstvá, ktorej cieľom je podporiť cezhraničnú spoluprácu medzi organizáciami spravodajských médií v celej Európe. Prvá z výziev z roku 2021, v hodnote 8 miliónov EUR, bola dokončená a vyústila do siedmich vybraných projektov. Tretia a posledná výzva na predkladanie návrhov na novinárske partnerstvá v hodnote 10 miliónov EUR bola zverejnená v decembri 2022 a v súčasnosti sa hodnotí, pričom sa očakáva, že vybrané projekty začnú v roku 2024.

Podrobnosti:

Viac informácií

EÚ podpora spravodajstva

                         2022 Emmys on NBC: Date, Nominees, How to Watch, Details | NBC Insider

Udeľovanie televíznych cien Emmy sa pre štrajk scenáristov a hercov zrejme presunie zo septembra na január. Rozhodla o tom stanica Fox, ktorá mala ceremoniál 18. septembra vysielať. Už predtým avizovala, že v prípravách šou nebude pokračovať, ak sa štrajk neskončí do konca júla.
Súbežný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov, ktorý ochromuje produkciu filmov a seriálov, je prvý od roku 1960. Začal sa 14. júla po tom, ako herecký odborový zväz SAG-AFTRA odhlasoval začatie protestu po kolapse rokovaní so združením producentov AMPTP.
Scenáristi v tom čase štrajkovali už niekoľko mesiacov. Pracovníci nespokojní s finančným ohodnotením a znepokojení rozmachom umelej inteligencie sa snažia nájsť kompromis so štúdiom a streamovacími službami.

 

Zdroj: ČTK