13. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Až do 29 miliónov účtov sociálnej siete Facebook prenikli hackeri po prelomení ochrany, k čomu došlo pred vyše dvoma týždňami. Vyplýva to z piatkového vyjadrenia spoločnosti Facebook, informovala agentúra AP.
Presný počet napadnutých účtov nebol dosiaľ známy. Spoločnosť pôvodne hovorila, že ohrozených mohlo byť 50 miliónov účtov, vtedy však ešte nevedela, či hackeri tieto účty aj zneužili.
Facebook teraz tvrdí, že hackeri získali mená, emailové adresy alebo telefónne čísla z 29 miliónov účtov. Zo 14 miliónov týchto účtov dostali hackeri ešte viac údajov, napríklad rodné mesto, dátum narodenia alebo posledných 15 vyhľadávaní.
Spoločnosť ale tvrdí, že aplikácie tretích strán a jeho aplikácie - ako napríklad WhatsApp a Instagram - napadnuté neboli.
Facebook taktiež uviedol, že úrady ho požiadali, aby nešíril informácie o tom, kto by mohol byť za útokom. Toto podľa AP naznačuje, že Facebook môže vedieť, alebo môže mať podozrenie, kto bol za útokom.
Sociálna sieť Facebook 28. septembra oznámila, že sa stala terčom útoku, v rámci ktorého hackeri prenikli do 50 miliónov účtov. Ďalších približne 40 miliónov užívateľov Facebook z účtov preventívne odhlásil.
Predstavitelia Facebooku vtedy tvrdili, že nevedia, či mali hackeri nejaké konkrétne ciele a či napadnuté účty aj zneužili. Tvrdili, že nevedia ani to, kto stojí za útokom, či v ktorej krajine sa jeho páchatelia nachádzajú.
 Podľa vtedajšieho vyjadrenia Facebooku hackeri použili na prienik do siete funkciu "View as" (Prezerať ako). Získali tak kontrolu nad účtami užívateľov a mohli by ich potenciálne zneužiť. Facebook následne prijal opatrenia, bezpečnostný problém odstránil a o útoku informoval políciu.

Turecké úrady majú zvukovú nahrávku predpokladanej vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího z hodiniek Apple Watch, ktoré mal na ruke, keď začiatkom minulého týždňa vošiel do konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule. Informovali o tom v sobotu provládne turecké noviny Sabah.
Nové tvrdenie v denníku, prostredníctvom ktorého tureckí bezpečnostní predstavitelia prezradili veľkú časť informácií o prípade, zatiaľ nevysvetľuje, ako sa tamojšie orgány dostali aj k videonahrávke údajnej vraždy, píše agentúra AP.
Americké noviny Washington Post totiž v piatok s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedli, že turecká vláda informovala predstaviteľov USA, že má zvukovú nahrávku i videozáznam, ktoré dokazujú, že Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte zavraždili.
Nová správa však zvyšuje tlak na Saudskú Arábiu, aby vysvetlila, čo sa stalo s novinárom a kritikom Rijádu po tom, ako 2. októbra vstúpil do konzulátu. Kráľovstvo trvá na tom, že obvinenia voči nemu sú "nepodložené".
Podľa denníka Sabah turecké orgány získali zvukovú nahrávku z Chášukdžího telefónu iPhone a jeho konta iCloud. Novinár dal svoje telefóny svojej snúbenici pred tým, ako vošiel do budovy konzulátu, pričom jeho hodinky Apple Watch boli synchronizované s iPhonom. Správa Sabahu, odvolávajúca sa na "spoľahlivé zdroje", sa však nevenuje niektorým technickým aspektom, ktoré podľa AP vyvolávajú otázky napríklad v súvislosti s možnosťami dostať sa k zmieneným záznamom.
Tureckí predstavitelia sa domnievajú, že Chášukdžího zabilo na konzuláte v Istanbule 15-členné "vražedné komando" zo Saudskej Arábie. Turecko však dosiaľ žiadne dôkazy o vražde nezverejnilo, aj keď zábery z bezpečnostných kamier okolo konzulátu ukazujú, ako približne dve hodiny po novinárovom príchode odchádza zo zastupiteľstva konvoj vozidiel s diplomatickými evidenčnými číslami, smerujúci do rezidencie konzula.
Saudská Arábia uviedla, že nemá nič spoločné so zmiznutím Chášukdžího. Neobjasnila však, ako mohol odísť z konzulátu a stratiť sa v Istanbule, keď jeho snúbenica čakala pred budovou. Saudskoarabská televízia okrem toho začala označovať zmienený 15-členný tím z kráľovstva za "turistov".
Turecko i Saudská Arábia sú dôležitými spojencami USA v regióne. Pod tlak v súvislosti s prípadom sa tak dostala aj vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý má blízke vzťahy s Rijádom.
Trump v piatok prisľúbil, že osobne zavolá saudskoarabskému kráľovi Salmánovi, aby s ním hovoril o "tejto hroznej situácii v Turecku".
"Zistíme, čo sa stalo," vyhlásil Trump v reakcii na otázky novinárov.
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo separátne hovoril s Chášukdžího snúbenicou Hatice Cengizovou, ktorá novinára sprevádzala k saudskoarabskému konzulátu, oznámil v piatok rezort diplomacie USA bez bližších podrobností.
Cengizová v rozhovore pre AP v piatok povedala, že jej snúbenec nebol nervózny pred vstupom na konzulát, kam si išiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš. Uviedla tiež, že turecké úrady ju neinformovali o žiadnych nahrávkach a Chášukdžího oficiálne považujú za "stále nezvestného".
Cengizová dodala, že so žurnalistom by už tento týždeň boli manželia, pričom plánovali spoločný život rozdelený medzi Istanbulom a Spojenými štátmi, kde Chášukdží žil v dobrovoľnom exile od minulého roka.
Vyzvala tiež na pomoc Trumpa, ktorý tento týždeň povedal, že ju pozve do Bieleho domu.
Trump ešte vo štvrtok povedal, že vzťahy USA so Saudskou Arábiou sú "vynikajúce" a že by nerád rušil lukratívne zbrojné kontrakty s Rijádom. Viacero členov Kongresu nalieha na Trumpovu vládu, aby na Saudskú Arábiu uvalila sankcie v reakcii na prípad Chášukdžího.
Copyright ©TASR 2018

Belgický karikaturista Constantin Sunnerberg sa stal víťazom tohto ročníka súťaže Niels Bugge Cartoon Award, ktorú samotní organizátori prezývajú "majstrovstvami sveta v kreslení karikatúr". Témou tohto ročníka bola umelá inteligencia. Sunnerberg, ktorý prispieva svojimi kresbami okrem iného do belgického denníka Le Soir a do francúzskeho týždenníka Courrier International, zvíťazil v konkurencii vyše 1 200 karikaturistov z celého sveta. Na druhom mieste skončil Francúz iránskeho pôvodu Shahrokh Heidari, tretí je Brazílčan Claudio Antonio Gomes. Päť súťažiacich v tomto ročníku pochádzalo aj zo Slovenska, Českú republiku zastupovali šiesti. Suverénne najviac karikaturistov sa prihlásilo z Iránu, nasleduje Turecko a Čína.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rádio Devín pripravilo k 100. výročiu ČSR sériu verejných podujatí

Rádio Devín pripravilo k 100. výročiu ČSR 
sériu verejných podujatí

Rádio Devín pripravilo pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku Československa sériu špeciálnych verejných podujatí pod názvom Československé dni v Rádiu Devín. Prvé z nich sa začína v nedeľu 14. októbra v Štátnej filharmónii v Košiciach.
„Vznik Československa v roku 1918 môžeme vnímať nielen ako významnú politickú, ale aj ako kultúrnu udalosť a 100. výročie je preto príležitosťou pripomenúť si prieniky tvorby renomovaných českých a slovenských osobností v oblasti kultúry a umenia,“ priblížil šéfdramaturg Rádia Devín Peter Janků.
Verejnosť sa v nedeľu 14. októbra o 19:00 môže zúčastniť na nahrávke programu Rádio Devín na cestách, ktorý pripravuje v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice. Koncert pozostáva z diela Eugena Suchoňa, Otakara Ostrčila a Zdeňka Fibicha. Počas večera odznejú aj ukážky z tvorby českých a slovenských poetov, prozaikov a dramatikov v interpretácii hercov východoslovenských divadiel.
Milovníci folku sa môžu v stredu 17. októbra o 18:00 tešiť na koncert legiend československej folkovej scény, ktorý je venovaný aj 70. narodeninám prvej dámy slovenského folku Zuzany Homolovej. Okrem oslávenkyne na ňom vystúpia Vladimír Merta, Dagmar Andrtová Voňková a Edo Klena. Československé Folklórum live – koncert pre Zuzanu sa uskutoční v Malom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.
Veľké koncertné štúdio bude v stredu 17. októbra o 19:00 miestom verejného koncertu rezidenčného súboru Rádia Devín – Quasars Ensemble. Vo štvrtok 18. októbra sa v Komornom štúdiu SRo od 19:00 stretnú českí a slovenskí laureáti prestížnych literárnych súťaží.
Slovenská dirigentská legenda Ondrej Lenárd otvorí v piatok 19. októbra jubilejnú sezónu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Koncert pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky sa začína o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo. Program je zostavený z diel Bedřicha Smetanu, Eugena Suchoňa a Antonína Dvořáka. Rádio Devín ho bude vysielať v priamom prenose.
Ďalšou verejnou aktivitou je improvizovaná rozhlasová hra, ktorú v sobotu 20. októbra o 19:00 v Komornom štúdiu SRo spoločne naživo nahrávajú české Rádio IVO a slovenské divadlo Gasparego. Československé dni v Rádiu Devín ukončí vo štvrtok 25. októbra o 17:00 podujatie Osmičková pyramída. Pre návštevníkov je pripravené premietanie historického dokumentu aj výstava o kontextoch vzniku Československa. Moderátori Soňa Gyarfášová a Štefan Chrapa budú na túto tému diskutovať s pozvanými historikmi a odborníkmi.

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku ostáva Rádio Expres nasledované Rádiom Slovensko a Fun rádiom. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý realizovala spoločnosť Median SK od 25. júna do 16. septembra. V prieskume odpovedalo 4042 respondentov vo veku od 14 do 79 rokov.
Najviac poslucháčov - 34,1 percenta, zvolilo Rádio Expres, Rádio Slovensko si naladilo 26,8 a Fun rádio 23,9 percenta poslucháčov. Nasleduje Rádio Europa 2 s počúvanosťou 18,7 percenta a Rádio Jemné, ktoré počúva 15,7 percenta poslucháčov. Pre Rádio Vlna sa rozhodlo 15,1 percenta a Rádio Regina si vybralo 11,7 percenta poslucháčov.
V prípade rozhlasových sietí má najväčšiu počúvanosť Radio Services, ktorej rozhlasové stanice dosiahli súhrnne 43-percentnú počúvanosť. Šesť rozhlasových okruhov RTVS si naladilo 39,1 percenta a rádiové stanice patriace k sieti RegioMedia 10,8 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu má Rádio Expres (22 percent) pred Rádiom Slovensko (20,8 percenta) a Fun rádiom (11,9 percenta). Nasledujú Rádio Vlna a Europa 2, ktoré zhodne získali osem percent. Za nimi je Rádio Regina, ktoré získalo 7,1 percenta, a Rádio Jemné s trhovým podielom sedem percent. Ostatné rozhlasové stanice majú 15,2-percentný podiel na rozhlasovom trhu.
Celková počúvanosť slovenských rádií v parametri "počúval posledný týždeň" je 88,4 percenta. Každý deň počúvajú rádio viac ako dva a pol milióna ľudí. V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako dve hodiny.

Copyright ©TASR 2018

12. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vyšetrovanie vraždy švédskej novinárky na palube podomácky vyrobenej ponorky dánskeho vynálezcu Petra Madsena spracujú do podoby televízneho seriálu. Projekt povedie dánsky scenárista a režisér Tobias Lindholm, oznámila vo štvrtok produkčná spoločnosť Miso Film.
Madsen (47), ktorého v septembri odsúdili na doživotie za vraždu 30-ročnej Kim Wallovej, sa priznal, že telo novinárky rozrezal a ostatky hodil do mora. Skutok sa stal v noci 10. augusta 2017 v prístave dánskej metropoly Kodaň. Wallová na ponorku UC3 Nautilus vstúpila za účelom rozhovoru s vynálezcom.
Madsen však v pripravovanom šesťdielnom seriáli "Vyšetrovanie" nebude zobrazený. "Nechcem spraviť kriminálku, ktorej bude dominovať samotný páchateľ zločinu," uviedol Lindholm. Dokudráma vznikne v úzkej spolupráci s Wallovej rodičmi, ako aj so šéfom oddelenia vrážd kodanskej polície Jensom Möllerom.
"Hneď sme sa rozhodli, že na Kimin osud by sa nemalo zabudnúť a počas vyšetrovania prípadu sme si vytvorili blízky vzťah s Jensom Möllerom," uviedli rodičia zavraždenej novinárky. Lindholmovi podľa vlastných slov dôverujú, že príbeh ich dcéry podá "zo správneho uhla", informoval denník The Guardian.
Prokuratúra počas súdneho procesu vyhlásila, že vynálezcov čin mal i sexuálny podtón a novinárku zabil v rámci svojich temných sexuálnych fantázií. Madsen svoju výpoveď zmenil niekoľko ráz, pričom sa vyhováral, že Wallová zomrela, keď v ponorke náhle poklesla úroveň tlaku a plavidlo zamorili toxické plyny.
Práce na televíznom seriáli sa začnú na budúci rok. Okrem produkčnej spoločnosti Miso Film, ktorú vlastní medzinárodná mediálna korporácia Fremantle so sídlom v Londýne, sa na výrobe budú podieľať aj dánska televízna stanica TV 2, švédska TV4 a škandinávska televízna spoločnosť C More Entertainment.

Podozrivý v prípade vraždy bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej sa k útoku na ňu priznal, odmieta však obvinenia zo znásilnenia a lúpeže. Podľa agentúry AP to uviedla v piatok prokuratúra v nemeckom meste Celle.
Prokuratúra ďalej informovala, že podozrivý, ktorého v Bulharsku identifikovali ako 21-ročného Severina Krasimirova, povedal, že nemal v úmysle televíznu reportérku Marinovovú zabiť.
Zároveň sa priznal, že v čase, keď sa dostal v parku do potýčky so ženou, ktorú predtým nepoznal, bol pod vplyvom alkoholu a drog. Následne ju udrel do tváre a strčil do kríkov, "odmietol však úmysel zabiť ju", uviedla prokuratúra.
Telo 30-ročnej novinárky sa našlo minulú sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.
Podozrivý býval v Ruse neďaleko parku, v ktorom k vražde došlo. Bulharsko opustil údajne cez Rumunsko v sobotu.
K zadržaniu Bulhara došlo v utorok v nemeckom meste Stade západne od Hamburgu na základe európskeho zatykača. Prokuratúra uviedla, že bude vydaný do Bulharska v priebehu nasledujúcich desiatich dní.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú talkshow, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi.

Copyright © TASR 2018


Súd vo Vietname poslal na päť rokov za mreže aktivistu, ktorého uznal vinným zo zneužívania demokratických slobôd na porušenie záujmov vlády, organizácií a jednotlivcov. Toho sa mal dopustiť na sociálnej sieti Facebook. Proces sa uskutočnil v provincii Bac Ninh a trval dve hodiny. Právnik odsúdeného Do Cong Duonga uviedol, že jeho klient používal Facebook na to, aby obvinil miestnych predstaviteľov z korupcie a z toho, že neriešili sťažnosti v súvislosti s jeho rodinným pozemkom. Namiesto toho, aby dané obvinenia miestne orgány činné v trestnom konaní prešetrili, muža obvinili zo zneužívania demokratických slobôd.
Komunistické orgány vo Vietname v ostatných rokoch posilnili záťah proti kritikom režimu. Mnoho aktivistov, blogerov či bojovníkov za demokraciu skončilo vo väzení za porušovanie bezpečnostných zákonov.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





„Neplánujte obnoviť spoluprácu s ruskou agentúrou Sputnik?“
Peter Marček, poslanec , v otázke šéfovi agentúry TASR

„Dobrý výprask remeňom môže byť pre dieťa užitočný. Bielorusi by mali nasledovať vlastné tradície a nenapodobňovať nezmysly prevzaté zo Západu".
Alexander Lukašenko

" Ako slovanský národ sme povinní robiť všetko pre to, aby sme zmiernili napätie Európskej únie a Ruskej federácie.Najviac si však želám, aby prvou krajinou po páde sankcií, ktorú navštívi predseda ruskej Štátnej dumy, bolo Slovensko.Verím, že sa mi počas môjho predsedovania v NR SR splní sen privítať predsedu ruskej Dumy na oficiálnej návšteve v Bratislave a možno - tak ako to malo byť tento rok - zorganizovať tento eurázijský summit v Bratislave. Dávate mi otázky, na ktoré by som vám ináč odpovedal ako osoba a inak ako predseda parlamentu. Samozrejme, že aj ja musím ctiť našu zahraničnú politiku a ja nie som prezident SR.Nemáme doriešené Kosovo, nie je historicky doriešený problém Cypru a Turecka. Takže ak chceme hodnotiť iné geopolitické problémy, musíme sa najprv pozrieť do zrkadla.Vnímam Krym ako problematiku, ktorá súvisí s históriou a otázkami medzinárodného práva, ale neosvojujem si právo na pravdu a na hodnotiacu pozíciu. Ale myslím si, že problematiku Krymu a aj vzťahov Ukrajiny a Ruska by mali riešiť Ukrajinci a Rusi a nemalo by to riešiť iné spoločenstvo. Pretože tak to bude i pri Srboch a Kosove." 
Andrej Danko

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V severonemeckom meste Stade zadržaný 20-ročný Bulhar sa podľa informácií, ktoré poskytla bulharskej televízii Nova vo štvrtok jeho matka, priznal k vražde novinárky Viktorije Marinovovej z Ruse.
Ako uviedla Nadežda K., "priznal sa, že to urobil, keď bol opitý a pod silným vplyvom drog," citoval matkine slová rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. "Priznal sa a začal predo mnou plakať. Taký nie je, nedokážem to pochopiť," povedala matka zadržaného žijúca v Nemecku.
Bulharská prokuratúra medzičasom na zadržaného v neprítomnosti vzniesla žalobu z trestných činov znásilnenia a vraždy a žiada o jeho vydanie na trestné stíhanie.
Ešte stále nie je definitívne uzavretá otázka, či jestvovala súvislosť medzi zločinom a prácou obete. Všetky indície však podľa vyšetrovateľov naznačujú, že išlo o spontánne, sexuálne motivované prepadnutie ženy, ktorú páchateľ napokon nielen znásilnil, ale aj usmrtil.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú tolkšou, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi. Práve preto sa v prvej fáze vyšetrovania kauzy predpokladalo, že sa mohla stať obeťou vraždy v súvislosti s výkonom povolania, čo sa však zrejme nepotvrdí.
Dôvodne podozrivý býval v Ruse neďaleko parku, v ktorom sa našlo telo obete zločinu. Bulharsko opustil údajne cez Rumunsko v sobotu. V krátkom čase ho čaká zrejme vydanie na trestné stíhanie do vlasti.
Bulharská i nemecká strana v reakciách na jeho zadržanie nešetrili superlatívmi na adresu dvojstrannej spolupráce policajných zložiek.
Najvýznamnejší libanonský denník an-Nahár vo štvrtok vyšiel s ôsmimi bielymi stranami vrátane titulnej. Redakcia takto chcela vyjadriť protest proti patovej situácii v politike, keď krajina ani päť mesiacov po parlamentných voľbách nemá vládu. Informovala o tom agentúra AP.
Šéfredaktorka denníka Najla Tuániová uviedla, že "redakcia (takto bije na poplach", lebo "ani počas (občianskej) vojny v krajine nebolo tak zle ako teraz". Šéfredaktorka na tlačovej konferencii vyhlásila, že zo strany redakcie ide o "čin zúfalstva". 
Všeobecná kríza v krajine totiž spôsobila existenčné problémy médiám, z ktorých mnohé zanikli, alebo sú nútené vychádzať len v elektronickej podobe.  
"Krajina je vo veľkej kríze a všetci sa musíme zmobilizovať. Čo sa stane s Libanonom bez tlače? Chceme zdravú krajinu, zdravú ekonomiku, aby sme sa už nemuseli obávať chorôb a zhoršovania životného prostredia alebo odchodu našich detí do exilu. Každý sektor v tejto krajine je v kríze," 
Novinárka pritom poukázala na neschopnosť politikov vytvoriť vládu alebo riešiť otázky ako znečistenie a hospodárska stagnácia, pričom zdôraznila, že "nielen médiá kričia, toto je výkrik krajiny." "Už nechceme písať o vašich sľuboch, ktoré zostávajú nesplnené," vyhlásila šéfredaktorka.

Rozhodnutie redakcie prestížneho denníka an-Nahár vyvolalo dnes ráno v Libanone prekvapenie. Bez textu, iba biela, bola aj úvodná webová stránka denníka.  
Formovanie vlády alebo dosiahnutie dohody o hlavnom politickom smerovaní Libanonu komplikuje systém zdieľania moci, ktorý v tejto krajine vznikol po občianskej vojne v rokoch 1975-1990 a upevnil postavenie dlho vládnucich elít.

Dvadsaťdva amerických demokratických zákonodarcov vyslovilo znepokojenie z politiky prezidenta Donalda Trumpa vo vzťahu k Maďarsku po tom, čo rezort diplomacie USA odvolal svoj pôvodný zámer podporiť nezávislé médiá v Maďarsku sumou vyše 700.000 dolárov (587.000 eur).
O liste adresovanom námestníkovi amerického ministerstva zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Wessovi Mitchellovi informoval vo štvrtok server Politico.
Americký rezort diplomacie vlani v novembri oznámil, že finančne podporí nezávislé regionálne médiá v Maďarsku s cieľom "zlepšiť prístup občanov k objektívnym informáciám o domácich a globálnych otázkach verejného významu". Išlo o reakciu na rastúce znepokojenie amerických a európskych krajín zo snáh premiéra Viktora Orbána o zvýšenie kontroly nad médiami. Napokon ale USA v júli tento projekt zrušili.
Demokrati podľa maďarského spravodajského servera Privátbankár.hu žiadajú americkú vládu, aby zdôvodnila odvolanie dotácie. Podľa nich sa totiž v Maďarsku neustále zužuje priestor pre nezávislé médiá, a "budapeštiansky kabinet z verejných financií podporuje príbehy z Russia Today a Sputnik, ktoré sú považované za hlásnu trúbu ruskej vlády".
Zastavenie finančnej podpory nezávislých médií v Maďarsku žiadali americkí republikáni. Iniciátorom petície v zákonodarnom zbore USA bol republikánsky senátor Andy Harris, podľa ktorého bol maďarský premiér Viktor Orbán jedným z najväčších zástancov prezidenta Trumpa.
Orbán ostro kritizuje zásahy amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorého Nadácia otvorenej spoločnosti financuje liberálne neziskové a mimovládne organizácie po celom svete vrátane Maďarska.

Copyright ©TASR 2018

11. 10. 2018

Maťašovský syndróm

Maťašovský syndróm


Opozícia požaduje okamžité rozviazanie pracovného pomeru so šéfkou rozhlasového spravodajstva RTVS Petrou Stano Maťašovskou. Ak nebude odvolaná, opozícia zváži ďalšie politické kroky. Dôvodom je, že redaktorom zaslala interný dokument, v ktorom žiada, aby neboli zaraďované správy o návrhoch zákonov a noviel, ktoré na rokovanie parlamentu predkladajú opoziční poslanci. Ich návrhy označila za “často odborne nepripravené, nesystémové". Rovnako tiež Maťašovská zakazuje pripravovať krátke spravodajstvo z informácií uverejnených na internetových portáloch a v iných médiách. Informácie o internom dokumente zverejnil portál Omediach.com.

Podľa poslankyne NR SR za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej je uvedený interný materiál škandál, normalizácia v priamom prenose, cenzúra a návrat ku komunizmu. Upozornila, že takýto dokument nebol vydaný, ani keď ju ovládal Vladimír Mečiar. „Vtedy informovali svojským spôsobom, ale informovali aj o opozícii,“ uviedla.

Interný materiál je podľa podpredsedníčky parlamentu príkro v rozpore so zákonom o RTVS ako aj s princípmi tvorby verejnoprávneho médiá. Upozornila, že spravodajstvo RTVS musí byť profesionálne, objektívne a musí uspokojovať potreby všetkých občanov. “RTVS si nemôže dovoliť ignorovať opozíciu,“ uviedla s tým, že spravodajstvo RTVS pôsobí ako PR agentúra koalície.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová tiež vidí v RTVS tvrdú normalizáciu. Podľa nej v RTVS dochádza k hrubej propagande vládnych strán a odstráneniu opozície z verejnoprávneho média. „Je škandalózne, že vedenie hodnotí návrhy opozičných strán ako nepripravené a nesystémové, hoci práve opozičné návrhy vylepšujú vládne návrhy. Vládne strany často opozičné návrhy okopírujú,“ upozornila.

Podľa Remišovej je ohrozená nezávislosť verejnoprávnych médií. „Ľudia majú právo byť objektívne informovaní o politickom dianí. Pokyny Maťašovskej bránia informovaniu o najväčších kauzách, lebo zakazuje monitor internetových médií. Žiadame okamžitý odchod Maťašovskej,“ dodala.

Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý vyzval redaktorov RTVS, aby si nedali rozkazovať.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, "ktorý je vytrhnutý z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu. Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa, krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty. Niektoré pasáže textu boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu," uvádza sa v reakcii verejnoprávneho RTVS. Z obsahu spravodajských a publicistických programov RTVS, je podľa stanoviska "zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu. Pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie". Agentúre SITA poskytla stanovisko RTVS hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Bývalý dlhoročný minister kultúry, súčasný poslanec národnej rady a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Marek Maďarič (Smer-SD) pre SITA uviedol, že ak je medializovaný dokument naozaj dokumentom RTVS, "tak pravidlo, ktoré hovorí o tom, že 'nezaraďujeme správy o návrhoch zákonov z dielne opozičných poslancov predtým, ako neprejdú do druhého čítania', je veľkým porušením zásad verejnoprávnosti, lebo je to v podstate jasný protiopozičný postoj RTVS". Upozorňuje, na to, že fakt, že opozičný návrh zákona neprejde do druhého čítania, nemôže byť dôkazom jeho nerelevantnosti, "pretože koalícia väčšinou nehlasuje za opozičné návrhy bez ohľadu na ich kvalitu a tým pádom sa do druhého čítania dostávajú len výnimočne. Práve preto nemôže byť pre RTVS dôvodom neinformovania o návrhoch opozície to, že sa nedostanú do druhého čítania. A komentár opozičných návrhov, ktorý je súčasťou tohto pravidla, že 'často ide o odborne nepripravené, nesystémové a neprekonzultované návrhy, ktoré majú skôr zaujať verejnosť, ako riešiť problém,' je nielen paušálnou urážkou opozície, ale je to vlastne otvorený politický postoj niekoho, kto tieto pravidlá v RTVS pripravil," dodal Maďarič.

Podľa iniciatívy Za Slušné Slovensko „v RTVS prebieha normalizácia, ktorá sa nápadne podobá tej komunistickej. Po prečítaní smernice pani Maťašovskej je to čierne na bielom," konštatovali za iniciatívu Juraj Šeliga a Karolína Farská. Je podľa nich absolútne neprijateľné, aby ktokoľvek takýmto spôsobom zasahoval do práce redaktorov a zakazoval informovať o opozičných návrhoch alebo celospoločenských protestoch a zhromaždeniach, ktoré ovplyvňujú spoločnosť na Slovensku. "V demokracii je sloboda tlače kľúčovou hodnotou. U nás ju treba chrániť už nielen pred útokmi zvonka od politikov, ale aj z vnútra od novinárov," uzavreli.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Niektoré pasáže zverejneného textu pod názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase (SRo) krátke správy, boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Uviedla to hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková s tým, že pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie.
"Z obsahu našich spravodajských a publicistických programov je zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu," zdôraznila Rusnáková.
Podľa jej slov RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu. "Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty," dodala.
Na spomínané zásady vo štvrtok ostro reagovala opozícia. Strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého žiadajú RTVS o okamžité rozviazanie pracovného pomeru s riaditeľkou spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petrou Stano Maťašovskou. Ak sa tak nestane, opozícia bude zvažovať ďalšie politické aj právne kroky. Na tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Nevylučuje podanie trestného oznámenia ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.


Copyright ©TASR 2018

INSANE

INSANE


Vyjadrenie: D. Čaplovič: Politické blúznenie vojnových štváčov 


Trochu neskôr sa vyjadrujem k pozitívnym a ústretovým medzinárodným aktivitám predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ktorý sa opäť stal objektom umiernenej, ale najmä štvavej kritiky a nenávistných hodnotení. Potreboval som si mnohé ujasniť, ozrejmiť, aby som zo svojho hľadiska napísal s čistým svedomím a poznaním vo mne ukotvený názor.
Odmietam štvavé a dehonestujúce útoky voči aktivitám predsedu Národnej rady SR, najmä v súvislosti s opätovnom stretnutím s predsedom ruskej Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom na 3. Samite predsedov parlamentov eurázijských štátov v tureckej Antalyi. Kritiku zožal aj za to, že si s ním urobil selfie fotku a označil ho za priateľa. Neskutočné, ale pre tých čo šíria nenávisť až po hrob, opakovane podporujú nezmyselné protiruské sankcie a možno nevedome podporujú vojnový konflikt, to je príznačné . Bytostne to odmietam, nesúhlasím, a naopak podporujem cestu dialógu vo vzťahu k Ruskej federácii, ktorú oficiálne presadzuje predseda Národnej rady Slovenskej republiky.
S udivením sledujem, ako sa ďalej zneužíva kauza otrávenie Skripaľovcov vo Veľkej Británii. Najmä vtedy, keď sa čoraz častejšie začínajú v Európe objavovať názory na zrušenie neužitočných protiruských sankcií, keď cesty mnohých štátnikov do Ruskej federácii silnejú, práve vtedy ihneď začnú pracovať antiruské centrály a ich trubadúri. Som presvedčený o tom, že Sergej Skripaľ, dôstojník, bývalý ruský agend, ktorý je schopný pracovať pre obe "znepriatelené strany“, nemá charakter o svedomie, a pre mňa patrí k tým, čo za peniaze sú v rozviedke schopní urobiť čokoľvek. Prirodzene nesúhlasím so spôsobom prevedenia útoku na jeho život a život jeho dcérky. Chcem však pripomenúť, najmä tým čo stratili pamäť, dnes ako prosovietsky inkvizítori z 50. rokov minulého storočia, robia útočnú propagandu, že tajné služby, rozviedky na celom svete pracujú a trestajú svojich bývalých agentov podobne, len sa o tom nepíše, lebo sa stratia na veky, aj pre mlčiacich investigatívnych žurnalistov.
Napokon o tom aký je skutkový stav, podľa britských novín The Guardian, ktoré citujú vyjadrenie bývalej pracovníčky britskej MI-5 Annie Mashonovej, že „Snowdenove odhalenia skutočne potvrdili, že naše spravodajské služby robia to isté ako zvyšok sveta a preto je pokrytecké achkať a tvrdiť, že Rusi sú takí zlí a my sme takí dobrí.“ Podobné je to aj s hybridnými vojnami, a moje presvedčenie, že tak robia aj iné štáty, vrátane USA a Veľkej Británie, potvrdil bývalý český minister vnútra a neskôr zahraničných vecí Cyril Svoboda, ktorý v súčasnosti je poradcom predsedu českej vlády Andreja Babiša, práve v nedávnej relácii ČT 1 – Interview.
Verím v skoré vytriezvenie politických vojnových štváčov a antiruských politikov a analytikov, verím, že budú viac študovať dejiny, aj tajných služieb a nebudú jednostranní. A verím, že prevládne dialóg a politici mierovej spolupráce budú mať navrch, na oboch brehoch dnes nenávisťou rozdeleného sveta.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spojené štáty "požadujú" od Saudskej Arábie odpovede v súvislosti s prípadom zmiznutého saudskoarabského novinára a kritika režimu v Rijáde Džamála Chášukdžího. V stredu to vyhlásil prezident USA Donald Trump s tým, že chce, aby novinárova snúbenica prišla do Bieleho domu.
Chášukdží je nezvestný od utorka minulého týždňa, keď zašiel na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou. Turecké úrady majú podozrenie, že Chášukdží sa tam stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy". Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta, uviedla agentúra AP.
Trump v stredu novinárom v Oválnej pracovni Bieleho domu povedal, že je v kontakte s novinárovou snúbenicou Hatice Cengizovou a chce, aby prišla do Bieleho domu. Nikto podľa Trumpa nevie, čo sa presne stalo, a osobne verí, že Chášukdží nie je mŕtvy.
Priblížil, že o tejto "zlej situácii" hovoril s vysokopostavenými predstaviteľmi Saudskej Arábie, od ktorých žiadal podrobné objasnenie celej situácie. Podrobnosti rozhovoru však nepriblížil.
Snúbenica nezvestného saudskoarabského novinára Chášukdžího sa v stredu obrátila na prezidenta Trumpa a jeho manželku Melaniu, aby pomohli objasniť jeho zmiznutie.
Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam však Saudská Arábia doteraz neposkytla žiaden dôkaz pre tieto svoje tvrdenia. Medzičasom však súhlasila, aby turecké úrady vykonali policajnú prehliadku tohto objektu.



Copyright © TASR 2018

Spoločnosť Facebook odstránila bezpečnostnú chybu z komunikačnej aplikácie WhatsApp, ktorú vlastní. Chyba umožňovala hackerom prevziať kontrolu nad aplikácií, keď používateľ prijal prichádzajúci hovor.

Chyba v zabezpečení, ktorá ohrozovala komunikátor na platformách Android a Apple, bola objavená koncom augusta. Facebook opravu oznámil včera v reakcii na správy technologických webov ZDNet a The Register, ktoré uviedli, že firma bezpečnostný nedostatok odstránila začiatkom tohto mesiaca.
"Bežne spolupracujeme s bezpečnostnými expertmi z celého sveta, aby sme zaistili, že WhatsApp je bezpečný a spoľahlivý," povedal agentúre Reuters prevádzkovateľ WhatsApp.
Nemenovaný pracovník WhatsApp, ktorý sa problému venoval, uviedol, že neexistuje žiadny dôkaz, že by hackeri chybu zneužili. Rovnakého názoru je aj spoločnosť Google, ktorej výskumník sa na odhalenie chyby podieľal.

Aplikáciu WhatsApp využíva zhruba 1,2 miliardy ľudí a v mnohých krajinách je považovaná za kľúčový komunikačný aj obchodný nástroj. Službu v roku 2014 získala za 19 miliárd dolárov (teraz viac ako 426 miliárd Sk) spoločnosť Facebook.

Copyright © ČTK 2018

Sústreďte sa, prosím!

Sústreďte sa, prosím!

10. 10. 2018

Zomrel Dušan Koutný

Zomrel Dušan Koutný

Vo veku 65 rokov (narodený 20. 4. 1953) náhle zomrel v utorok 9. októbra jeden z popredných slovenských športových fotoreportérov Dušan Koutný, ktorého profesionálna kariéra bola spätá najmä s denníkom Šport. Odkrútil si v ňom takmer 40 rokov a postupne sa vypracoval na jedného z najlepších fotografov venujúcich sa športu na Slovensku. S fotoaparátom v ruke absolvoval množstvo svetových či európskych šampionátov v olympijských i neolympijských športoch, stovky medzištátnych či ligových duelov vo všetkých najpopulárnejších kolektívnych športoch. Neexistuje na Slovensku azda športové odvetvie, ktoré by nezvečnil svojím aparátom.
Posledná rozlúčka s Dušanom Koutným bude v utorok 16. októbra 2018 o 11.15 h v bratislavskom krematóriu. Česť jeho pamiatke!


Copyright © TASR 2018

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

  • uložila sankciu – pokutu 1 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Tango a Cash zo dňa 30. 3. 2018;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Radio One) v súvislosti s tým, že v dňoch 19. 1., 3. 7. a 15. 8. 2018 nevyužíval frekvenciu 89,7 MHz Zvolen na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ, JOJ PLUS) vo veci možného porušenia § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom) v súvislosti s tým, že dňa 15. 7. 2018 v čase od 21:00 do 22:00 a od 22:00 do 23:00 hod. (JOJ PLUS) a dňa 17. 7. 2018 v čase od 21:00 do 22:00, dňa 16. 8. 2018 v čase od 20:00 do 21:00 hod. (JOJ) mohlo dôjsť k odvysielaniu reklamných a telenákupných šotov v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút;
  • uznala za neopodstatnené 10 sťažností resp. ich častí.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká technologická spoločnosť Google sa odvolala voči rekordnej pokute v sume 5 mld. USD, ktorú jej uložila Európska komisia (EK) pre údajne zneužitie dominantného postavenia jej operačného systému Android na potlačenie konkurencie. Potvrdil to v stredu hovorca Googlu Al Verney.
Komisia o pokute rozhodla v júli po tom, ako dospela k záveru, že Google donútil výrobcov smartfónov používajúcich Android, aby inštalovali jeho vyhľadávacie aplikácie.
Podľa rozhodnutia Európskej komisie Google musí do konca októbra prijať opatrenia na riešenie problému, alebo čeliť hrozbe ďalších pokút. Google argumentoval, že jeho bezplatný operačný systém znižuje ceny telefónov a vedie k hospodárskej súťaži so spoločnosťou Apple, ktorá je jeho hlavným konkurentom.

Americký herec Michael Peňa sa predstaví v pripravovanej adaptácii seriálu Fantasy Island (1977 - 1984). Snímka prinesie príbeh skupiny ľudí, ktorí navštívia tropický ostrov, kde sa plnia priania. Ako ich však varuje tajomný majiteľ ostrova, tie sa nemusia naplniť tak, ako očakávali. Štyridsaťdvaročný Peňa v novinke stvárni spomínaného majiteľa pána Roarkea, ktorého si v pôvodnom projekte zahral mexický herec Ricardo Montalbán.
O réžiu novinky sa postará Jeff Wadlow, ktorý stojí za snímkami ako Bitkári (2008) či Vadí nevadí (2018). Filmár sa tiež podieľa na scenári, ktorý píše spolu s Chrisom Roachom a Jillian Jacobs. Financovanie a koprodukciu projektu budú mať na starosti spoločnosti Blumhouse a Sony.
Michael Anthony Peňa si zahral vo filmoch ako Million Dollar Baby (2004), Crash (2004), Chilli, sex a latino (2005), World Trade Center (2006), Babel (2006), Ostreľovač (2007), Hrdinovia a zbabelci (2007), Kráľ shopping centra (2009), 30 minút alebo menej (2011), Majstrovský plán (2011), Svetová invázia (2011), Obhajca (2011), Patrola (2012), Lovci gangstrov (2013), Špinavý trik (2013), Železné srdce (2014), Marťan (2015), Vojna proti všetkým (2016), Collateral Beauty (2016) alebo Chips (2017). Predstavil sa tiež aj v marvelovkách Ant Man (2015) a Ant-Man a Wasp (2018).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Turecký denník Sabah, považovaný za blízky prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, v stredu zverejnil fotografie 15 mužov, o ktorých tvrdí, že boli členmi komanda vyslaného do Istanbulu na likvidáciu saudskoarabského novinára a kritika režimu v Rijáde Džamála Chášukdžího.
Chášukdží je nezvestný od utorka minulého týždňa, keď zašiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou.
Turecké úrady majú podozrenie, že Chášukdží sa tam stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy".
Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta. Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam však Saudská Arábia doteraz neposkytla žiaden dôkaz pre tieto svoje tvrdenia. Medzičasom však súhlasila, aby turecké úrady vykonali policajnú prehliadku tohto objektu.
Denník Sabah v stredajšom vydaní zverejnil fotografie tvárí a mená 15 podozrivých mužov. Snímky vznikli počas pasovej kontroly alebo pochádzajú z bezpečnostných kamier hotelových recepcií. Denník tiež napísal, že muži sa 2. októbra - v deň, keď novinár zmizol - zaregistrovali v Istanbule v dvoch hoteloch a o deň neskôr sa z nich odhlásili.

Nemecká polícia potvrdila v stredu zadržanie muža podozrivého zo znásilnenia, okradnutia a zavraždenia bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej. K zadržaniu 20-ročného Bulhara došlo v meste Stade, ležiacom západne od Hamburgu, informovala tlačová agentúra DPA.
Krajinský kriminálny úrad Dolného Saska uviedol, že tohto muža vypátral v utorok večer a krátko na to ho zadržala v Stade špeciálna policajná jednotka. Prokuratúra v dolnosaskom Celle teraz preveruje, či sú splnené podmienky na jeho extradíciu, a chystá sa podať na súde žiadosť o vydanie zatykača.
Bulharský minister vnútra Mladen Marinov predtým v Sofii uviedol, že Bulhar zadržaný v Nemecku je vo veku 21 rokov a pochádza z mesta Ruse, kde uvedenú novinárku našli v sobotu zavraždenú v parku. Konkrétne miesto jeho zadržania však nespomenul.
Agentúra DPA tiež s odvolaním sa na vyjadrenia bulharských predstaviteľov informovala, že voči zadržanému mužovi už boli vznesené obvinenia zo znásilnenia a úkladnej vraždy. Bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov ho identifikoval ako Severina Krasimirova a dodal, že na oblečení a tele zavraždenej našli vyšetrovatelia stopy DNA. Polícia zase uviedla, že v byte podozrivého sa našli Marinovovej veci.
Podľa Cacarova tento muž ušiel z pohraničného mesta Ruse najprv do susedného Rumunska a nie je zatiaľ jasné, ako a kedy sa dostal do Nemecka.
Minister Marinov tiež informoval, že zadržaný má z minulosti záznam v registri trestov pre krádež kovového odpadu. Doplnil, že vyšetrovatelia vypočuli Marinovovej rodinných príslušníkov a priateľov, pričom nenašli "zjavné prepojenie" zločinu s jej prácou.
Už v utorok bulharské orgány informovali o prvom zadržanom v súvislosti s týmto znásilnením a vraždou. Išlo o rumunského občana, ktorého v Ruse nakrátko zaistili a vypočuli, avšak oficiálne ho neoznačili za podozrivého a následne prepustili. Podľa agentúry DPA išlo o bezdomovca, u ktorého sa nepreukázala žiadna spojitosť s vraždou ani s iným protizákonným konaním.
Mŕtve telo novinárky Marinovovej (†30) sa našlo minulú sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú tolkšou, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi.

Bulharský premiér Bojko Borisov potvrdil, že jeho krajina požiada o vydanie dôvodne podozrivého zo znásilnenia a úkladnej vraždy novinárky Viktorije Marinovovej v Ruse, ktorého zadržali v utorok večer v nemeckom meste Stade príslušníci tamojšieho mobilného policajného komanda (MEK).
Predseda bulharskej vlády súčasne kritizoval reakcie zo zahraničia a tlak medzinárodného spoločenstva na jeho krajinu, aby urýchlene kauzu objasnila. "Napriek tomu, čo nás učili... aby sme nikoho neobviňovali skôr, ako sa to preukáže, zaútočili na nás tvítmi," formuloval podľa tlačovej agentúry DPA Borisov.
Hlavnými dôkazmi voči mladému mužovi z Ruse, ktorý nie je polícii úplne neznámy a ktorého vek je podľa nemeckých zdrojov 20 a podľa bulharských 21 rokov, sú stopy jeho DNA na tele zavraždenej, ako aj fakt, že novinárkine osobné veci sa našli v bydlisku podozrivého v Ruse.
V Nemecku ho ešte v stredu predvedú pred sudcu, ktorý rozhodne o jeho ďalšom osude.
Bulharskí vyšetrovatelia nepredpokladajú, že medzi zločinom, ktorý bol dôsledkom spontánneho útoku so sexuálnym motívom, a výkonom profesie zavraždenej jestvuje súvislosť.
Vedúci oddelenia pre právnu pomoc Generálnej prokuratúry v Celle Christian Schierholt v súvislosti s kauzou poznamenal, že sa opäť raz osvedčil inštitút európskeho zatykača, a zdôraznil, že spolupráca medzi justičnými a policajnými orgánmi európskych krajín funguje príkladne.
V podobnom duchu sa vyslovil aj najvyšší predstaviteľ dolnosaského krajinského kriminálneho úradu Friedo de Vries, ktorý ocenil všetky zasahujúce zložky.
Exmanžel obete zločinu Svilen Maximov sa nechal počuť, že jeho niekdajšia životná partnerka nebola investigatívnou novinárkou, ale riaditeľkou televízneho kanála, ktorá prezentovala verejnosti výsledky práce kolegov v úsilí zmeniť svet a Bulharsko k lepšiemu.
Informácie priniesli Severonemecký rozhlas (NDR) a tlačová agentúra DPA.
Mŕtve telo novinárky Marinovovej (†30) sa našlo minulú sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú tolkšou, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi.
Ešte v utorok bulharské orgány informovali o prvom zadržanom v súvislosti s týmto znásilnením a vraždou. Išlo o rumunského občana, ktorého v Ruse nakrátko zaistili a vypočuli, avšak oficiálne ho neoznačili za podozrivého a následne prepustili. Podľa agentúry DPA išlo o bezdomovca, u ktorého sa nepreukázala žiadna spojitosť s vraždou ani s iným protizákonným konaním.
Cez Rumunsko však zrejme ušiel z Ruse do Nemecka, do mesta Stade, kde žije jeho matka, dôvodne podozrivý.

Copyright © TASR 2018

Lektori z Digital Media Campus prebrali na UKF výučbu po Jánovi Kuciakovi 

Lektori z Digital Media Campus prebrali na 

UKF výučbu po Jánovi Kuciakovi 


Lektori zo vzdelávacieho programu Digital Media Campus (DMC) Slovakia prevzali na Univerzite Konštantína Fliozofa (UKF) výučbu študentov druhého a piateho ročníka v predmetoch, ktoré mal na univerzite pôvodne na starosti ich zavraždený kolega novinár Ján Kuciak. TASR o tom informoval Peter Porubský, PR manažér Ringier Axel Springer SK.
Lektori z DMC budú druhákov vyučovať predmet Metodiky žurnalistickej práce a piataci získajú vedomosti z oblasti investigatívnej žurnalistiky a overovania informačných zdrojov. Ich vzdelávanie namiesto Kuciaka prevezmú Peter Bárdy, šéfredaktor spravodajského portálu Aktuality.sk a šéf jeho investigatívneho tímu Marek Vagovič.
"Nikdy nezabudneme na nášho kolegu Jána Kuciaka a budeme pokračovať v jeho práci. A to nielen v tej novinárskej, ale aj vzdelávacej. Chceme, v spolupráci s univerzitou, pomôcť pri výchove mladých žurnalistov, ktorí budú v budúcnosti odhaľovať klamstvá a hľadať pravdu," uviedol Milan Dubec, generálny riaditeľ vydavateľstva Ringier Axel Springer SK.
Medzinárodný vzdelávací program DMC funguje od januára 2016. Zameriava sa najmä na vyhľadávanie talentov a vzdelávanie mladých žurnalistov v oblasti digitálneho publikovania. Oslovil viaceré slovenské univerzity. Spolupráca UKF a DMC Slovakia trvá od minulého roka.

Copyright © TASR 2018

Na projekte televíznej veže na Kamzíku sa podieľali Slováci aj Česi

Na projekte televíznej veže na Kamzíku sa 
podieľali Slováci aj Česi

Od roku 1967 sa začalo na bratislavskom Kamzíku pracovať na novej televíznej veži. Do hlavného autorského kolektívu bol prizvaný aj neskorší zakladateľ krajanského spolku Čechov na Slovensku Juraj Kozák. Na spoluprácu s ním a samotnú výstavbu veže, ktorá je spojením architektúry a inžinierstva, zaspomínal hlavný inžinier projektu Stanislav Májek.
Pripomenul, že v roku 1964 investor - Správa rádiokomunikácií Bratislava objednal u Spojprojektu Praha riešenie rádioreleových spojov umiestnením parabol nad okolitým porastom na vrchu Kamzík, kde už stála oceľová veža s anténnym systémom pre prvý televízny program. "Prvé štyri návrhy, ktoré vypracoval Spojprojekt Praha neschválil Útvar hlavného architekta mesta Bratislavy. Objednávku dostal Spojprojekt Bratislava a touto úlohou konkrétne poverili mňa," ozrejmil architekt Májek.
Jednou z podmienok, ktorú si dal pri pristúpení k tomuto riešeniu, bol aj výber jeho najbližších, dnes už nežijúcich spolupracovníkov – architekta Jakuba Tomašáka a inžiniera Juraja Kozáka, ktorý sa venoval statike veže. "Práve on nás často dokázal v dobrom uzemniť a dbať na to, čo je pri tejto funkcionalistickej stavbe realizovateľné," uviedol Májek, pripomínajúc neľahké začiatky projektu. "I my sme sa iba postupne dostávali k definitívnej podobe veže. Podstatným rozdielom nášho riešenia oproti pôvodnému zámeru bolo, že sa riešil anténny systém pre druhý televízny program, ktorý je v laminátovej rúre na vrchole veže," uviedol o stavbe Májek.
Pod tvar zrezaného dvojihlana – oktagonálu sa výrazne podpísali nároky na technologické zariadenia vo veži, ale aj podmienky, ktoré na bezpečnosť takejto výškovej stavby kládla statika. "Napríklad dovolený požadovaný výkyv bol len 0,5 stupňa, čo pri 200 m výške predstavuje iba jeden meter," upozornil. "Riziko silného nárazového vetra, ktorý je i dnes bežným javom, bol preto aj pri projektovaní a konštruovaní veľmi dôležitým faktorom, čo v statickom výpočte zohľadnil aj Juraj Kozák,“ dodal Májek.
Televízna veža priniesla pre autorov i staviteľov ďalšie úlohy, napríklad tzv. ťahané jadro. Dovtedy 90-metrové ťahané jadro nikto v bývalom Československu nezrealizoval, no odborníkom z vtedajšieho Priemstavu Bratislava sa to podľa Májeka podarilo. "Aj z pohľadu konštrukcie je potrebné poukázať na to, že ide o zavesenú konštrukciu, keď jednotlivé podlažia sú v rohoch zavesené," uviedol Májek. Priznal tiež, že podobu veže výrazne ovplyvnila aj požiadavka na panoramatické pohľady na vežu. "Útvar hlavného architekta kládol pri koncepcii dôraz na to, aby veža vhodne zapadla do prostredia bratislavského lesoparku, preto i spodné objekty sú pri panoramatických pohľadoch kryté stromami," ozrejmil hlavný inžinier a zodpovedný projektant architektúry všetkých objektov, ktoré sú súčasťou komplexu na bratislavskom Kamzíku.
Základný kameň Televíznej veže na Kamzíku položili v roku 1967, druhý televízny program bol spustený v roku 1974 a úplne dokončená bola stavba v roku 1975.

Copyright © TASR 2018

Zomrel Michal Horecký 

Zomrel Michal Horecký 

Po ťažkej chorobe zomrel v sobotu 6. októbra v Martine vo veku 69 rokov prozaik, publicista, vydavateľ a organizátor kultúrneho života predovšetkým na Považí a v Turci Michal Horecký. TASR o tom informoval tajomník žilinskej odbočky Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Igor Válek.
Horecký sa narodil 17. septembra 1949 v českom Chebe, v rokoch 1964 - 1968 študoval na strednej škole v Martine. "V období 1968 - 1969 pôsobil ako redaktor Života Turca, Národných novín a Matičných zvestí v Martine. V roku 1968 aj v protiokupačnom vysielaní rádia Kriváň. Za jeho postoje mu nebola umožnená publikačná činnosť a v rokoch 1970 – 1971 pracoval ako robotník na píle v Tachove. V rokoch 1971 - 1974 už bol marketingovým pracovníkom bratislavského vydavateľstva Obzor v Čechách. Súbežne spolupracoval s vydavateľstvom Veda, Šport a Osveta," uviedol Válek.
V rokoch 1990 – 1993 bol Horecký riaditeľom štátneho podniku Slovenská kniha. "Od roku 1993 bol riaditeľom spoločnosti Knižné centrum v Žiline, v ktorej poskytoval nezanedbateľný priestor súčasným slovenským spisovateľom a pôvodnej tvorbe. Bol členom SSS, pôsobil aj v jeho republikovom predstavenstve, pomáhal v meritórnych otázkach Vydavateľstvu SSS, stál pri zrode žilinskej odbočky SSS a do posledných chvíľ života bol aj mimoriadne platným členom jej výboru. Vykonával aj funkciu prezidenta Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR," doplnil tajomník žilinskej odbočky SSS.
"Vo vlastnej tvorbe sa Horecký najskôr venoval publicistike, neskôr ako prozaik rozvíjal humoristický žáner, čo dokumentujú zbierky anekdot, čŕt a vtipov. Dlhodobo a úspešne sa venoval aj gastronomickej literatúre. V ostatnom období tvoril knihy pre deti a stál ako vydavateľ, redaktor či iniciátor pri zrode kníh o regionálnych osobnostiach a udalostiach. Napríklad mesta Vrútky, kde posledné roky aj žil," dodal Válek.

Copyright © TASR 2018

9. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bulharské úrady prepustia muža, ktorého zadržali pri vyšetrovaní vraždy novinárky Viktorije Marinovovej. Ani ho v tejto súvislosti neobvinia, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Teodora Atanasova, šéfa polície v meste Ruse.
Novinárom povedal, že muža, ktorého neidentifikoval, prepustia "veľmi skoro". Ďalšie podrobnosti ohľadom vyšetrovania odmietol uviesť.
Atanasov predtým v utorok povedal, že muža zadržali na 24 hodín a vypočúvajú ho. Hovoril o ňom ako o "rumunskom občanovi ukrajinského pôvodu" a spresnil, že muža oficiálne neoznačili ako podozrivého z činu.
Mŕtve telo 30-ročnej moderátorky investigatívnych programov lokálnej káblovej televízie TVN Viktorije Marinovovej našli v sobotu 6. októbra v meste Ruse v parku pri rieke Dunaj po tom, čo upozorňovala na možnú korupciu vo vláde. Bulharská prokuratúra v pondelok večer oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie zo zneužívania fondov Európskej únie. Kriminalisti popri tom vyšetrujú znásilnenie a vraždu Marinovovej, ktorú našli zaškrtenú.

Copyright © TASR 2018

Spoločnosť Mafra, patriaci do koncernu Agrofert, prevezme v ČR a SR vydavateľtvo Bauer Media. Dohodla sa na tom s nemeckou firmou Bauer Media Group.Cenu nezverejnili, prevzatie musí schváliť Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže. Bauer Media ČR vydáva časopisy pre  ženy, o životnom štýle či bulvárne a   programové časopisy alebo krížovky. Koncern Agrofert vlastné Mafra, ktorá vydáva napríklad denníky Lidové noviny alebo Mladá fronta Dnes. Majiteľom koncernu bol Andrej Babiš (ANO), vlani vo februári ho previedol do zvereneckých fondov.

Zdroj: CT TXT

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka

Páchatelia dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej žiadali od objednávateľa po medializovaní prípadu financie navyše. Uvádza sa to v anonymizovanom rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu o vzatí do väzby štyroch obvinených, ktorý zverejnil spravodajský portál denníka SME. V ňom sa okrem iného uvádza, že jedna z obvinených, Alena Zs. bola rozhorčená po tom, ako sa dozvedela aj o likvidácii novinárovej snúbenice. Dokument tiež opisuje detailne priebeh skutku od zadania dvojnásobnej vraždy až po odovzdanie finančnej odmeny páchateľom. Obvinená poskytla vrahom cez sprostredkovateľa aj videozáznam, zachytávajúci Jána Kuciaka, jeho adresu trvalého pobytu, či fotografiu v mobilnom telefóne.
Novinára portálu Aktuality.sk obvinení podľa dokumentu monitorovali aj v mieste jeho bydliska a to sedemkrát, pričom využili viacero osobných motorových vozidiel. Vykonávatelia pri vražde využili dva mobilné telefóny a odmenu dostali v 500-eurových bankovkách zabalených v servítke. Obsahuje taktiež nový, dosiaľ nezverejňovaný popis toho, akým spôsobom Kuciaka a Kušnírovú zavraždili vo februári v dome vo Veľkej Mači. Obvinený Tomáš Sz. z miesta činu odišiel cez futbalové ihrisko na miesto, kde ho vyzdvihol vodič Miroslav M. v osobnom automobile Citroën Berlingo. Vyšetrovatelia sú taktiež presvedčení, že skutočným zadávateľom vraždy je ešte niekto ďalší než v súčasnosti obvinená Alena Zs. Celý článok je aj s priloženým dokumentom na stránke https://domov.sme.sk/c/20933203/prvy-verejny-dokument-o-vysetrovani-kuciakovej-vrazdy-obvineni-chceli-viac-penazi.html.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Stanovisko RTVS k dnešnej TK strany Smer-SD

Stanovisko RTVS k dnešnej 
TK strany Smer-SD

RTVS sa ohradzuje voči vyjadreniam, ktoré zazneli na adresu verejnoprávnej inštitúcie a jej redaktorov počas dnešnej tlačovej konferencie strany Smer-SD. RTVS plní v zmysle zákona úlohy verejnej služby, a preto jej redaktori majú právo klásť otázky k spoločensky relevantným témam.