3. 12. 2016

Zlatá lýra DVD

Zlatá lýra DVD

Novinkové DVD Zlatá lýra, ktoré mapuje medzinárodný festival populárnej hudby Bratislavská lýra, v časoch "železnej opony" jedno z najprestížnejších európskych pódií autorskej piesne, uviedli do života vo štvrtok (1. 12.) v Bratislave. Nosič je prvým z pripravovanej kolekcie, ktorú bude tvoriť spolu 5 DVD. Na každom budú po dve časti desaťdielneho televízneho hudobno-dokumentárneho cyklu Zlatá lýra spoločne so zaujímavými bonusmi, ktoré sa do cyklu nezmestili.
Na prvom DVD, ktoré obsahuje 1. diel (Roky nádeje, 1966 - 1967) a 2. diel (Zlomové roky, 1968 - 1969) televízneho cyklu, nájdu diváci z bonusových materiálov napríklad kompletný záznam z 1. ročníka Medzinárodného festivalu tanečnej piesne, čo bol pôvodný názov Bratislavskej lýry. Tiež sa zoznámia so vznikom a zákulisím festivalu i jeho zahraničnými hosťami (The Shadows, The Easybeats, Sandie Shaw). Bonusy zahŕňajú aj ukážky z koncertov 1966 - 1969.
Krstným otcom DVD o najobľúbenejšom festivale populárnych piesní v bývalom Československu sa stal spevák Pavol Hammel, ktorý kolekciu pokrstil "zlatým šampanským" spolu s režisérom televízneho cyklu Petrom Hledíkom, producentom Patrikom Paššom a autorom námetu a scenára Robertom Valovičom.
Medzinárodný festival populárnej piesne Bratislavská lýra ovplyvnil nielen dianie na domácej scéne, ale aj vývoj populárnej hudby v Československu od roku 1966 až po Nežnú revolúciu. Počas 30 rokov svojej existencie upriamil pozornosť na malú krajinu v srdci Európy a stal sa pýchou medzinárodného združenia festivalov populárnej hudby združených vo Federation of International Festivals Organization.
Od svojho vzniku v roku 1966 bol v socialistickom Československu vždy akýmsi závanom slobody, keďže na ňom účinkovali nielen najlepší československí interpreti, ale aj celý rad zahraničných hviezd prvej veľkosti, ako boli Josefine Baker, Cliff Richard, Gilbert Bécaud, Mireille Mathieu, Sandie Shaw, Drupi, Stevie Wonder, Amanda Lear alebo Joe Cocker. Hoci sa počas svojej existencie nevyhol ideologickým vplyvom, politickým zásahom, finančnému podhodnoteniu, technickým a technologickým nedostatkom či rozdielnym pohľadom na samotnú populárnu hudbu vplyvom rôznych naturelov dvoch národností, napriek tomu bol štartom pre viaceré generácie autorov a interpretov. Víťazstvom alebo upútaním pozornosti na festivale sa súťažiacim zmenil život doslova z večera do rána.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia seriálu Zákon gangu (2008 - 2014) pripravujú spinoff tohto projektu. Televízia FX, ktorá obľúbenú krimidrámu o motorkárskom gangu vysielala, si u nich objednala pilotnú časť seriálu, ktorý ponesie názov Mayans MC. Na novinke pracujú Kurt Sutter a Elgin James, ktorí spolu napísali scenár epizódy a sú aj výkonnými producentmi projektu. Nakrúcanie pilotu sa pod režisérskou taktovkou spomínaného Suttera začne v marci, pričom výrobu zabezpečia Fox 21 Television Studios a FX Productions.
Mayans MC sa bude odohrávať v čase po udalostiach zo záveru Zákonu gangu. Hlavnou postavou bude EZ Reyes zo skupiny motorkárov Mayan MC žijúcej na kalifornsko-mexickej hranici, ktorý bude bojovať so svojou túžbou postaviť sa miestnemu kartelu a potrebou po rešpekte od žien, ktoré miluje. Ďalšie detaily o novinke zatiaľ nie sú známe, ale podľa informácií magazínu Hollywood Reporter by sa mal projekt zamerať na latinskoamerickú komunitu a na rozdiel od spomínaného Zákonu gangu by sa nemal odohrávať v severnej Kalifornii.
Príbeh Zákonu gangu sleduje motorkársky klub, ktorý sa venuje nezákonnej činnosti vo fiktívnom kalifornskom meste Charming. Zahrali si v ňom Charlie Hunnam, Katey Sagal, Tommy Flanagan, Kim Coates, Mark Boone Junior či Maggie Siff. Pre televíziu FX to bol jeden z projektov s najlepším ratingom v ich histórii.

Americký dramatický seriál Masters of Sex (2013 - 2016) nebude pokračovať piatou sezónou. Správu o jeho ukončení potvrdili v stredu zástupcovia televízie Showtime, ktorá projekt o sexuológoch Williamovi Mastersovi a Virginii Johnson vysielala. "Masters of Sex bol úžasne napísaný a zahraný prieskum o meniacich sa amerických sexuálnych zvykoch. Sme neuveriteľne pyšní, že sme sa mohli podeliť o príbeh Mastersa a Johnson v štyroch kritikou uznávaných sériách. Tie budú dostupné na našich platformách, kde si ich po nasledujúce roky budú môcť nájsť noví diváci," uviedli v stanovisku.
Za seriálom, ktorého príbeh sa odohrával v 50. až 70. rokoch minulého storočia, stojí americká scenáristka a producentka Michelle Ashford. Projekt je adaptáciou knihy Masters of Sex: The Life and Times of William Masters and Virginia Johnson, the Couple Who Taught America How to Love (2009) od Thomasa Maiera, pričom hlavné postavy stvárnili Michael Sheen a Lizzy Caplan. Okrem nich si v ňom zahrali napríklad aj Caitlin Fitzgerald, Annaleigh Ashford, Kevin Christy, Beau Bridges či Allison Janney, ktorá si za účinkovanie v projekte v roku 2014 odniesla cenu Primetime Emmy. Séria si pritom vyslúžila celkovo 11 nominácií na Primetime Emmy a tiež dve na Zlaté glóbusy.

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorého parížska redakcia sa vlani v januári stala terčom krvavých útokov, vyšiel dnes po prvýkrát v nemčine.
Časopis si zvolil tento a nie iný jazyk preto, že práve v Nemecku sa mu dostalo po útokoch islamistov, ktoré si vyžiadali životy 12 ľudí, obzvlášť vrelé prijatie, uviedla podľa agentúry DPA šéfredaktorka jeho nemeckej verzie.
"Po útokoch prejavilo najväčšiu solidaritu práve Nemecko. Zrejme k tomu prispelo úzke vzťahy Francúzska a Nemecka; Nemci vnímali, že k útokom došlo blízko ich vlasti," povedala ďalej šéfredaktorka, ktorá sa z bezpečnostných dôvodov rozhodla vystupovať pod pseudonymom Minka Schneiderová.
Na obálke prvého čísla nemeckej verzie týždenníka je karikatúra kancelárky Angely Merkelovej natiahnutej na zdvíhacej plošine, aká sa používa v autoservise. "VW (Volkswagen) stojí za Merkelovou," píše sa v titulku vedľa obrázka a mechanik, nakreslený pod plošinou dodáva: "nový výfuk, ktorý vydrží ďalšie štyri roky."
Titulná strana tak odkazuje na Merkelovej nedávne oznámenie, že sa bude v budúcoročných parlamentných voľbách uchádzať o ďalšie funkčné obdobie a tiež na škandál automobilovej spoločnosti Volkswagen ohľadne manipulácie s emisiami.
Nemecká 16-stranová verzia časopisu je od dnešného dňa dostupná na celom území Nemecka za cenu štyri eurá. Jej obsahom sú a budú najmä preklady materiálov zverejnených už vo francúzskej verzii, miesto si tam však nájdu aj exkluzívne príspevky. Prvé číslo časopisu vyšlo v náklade 200.000 kusov.
Schneiderová zdôraznila, že týždenník si chce zachovať zreteľného ducha francúzskej verzie a bude tak skôr Charliem Hebdo v Nemecku než nemeckým Charlie Hebdo. "Témy, ktorými sa (časopis) zaoberá sú do značnej miery univerzálne. Svet sa stal globálnejším. Veci ako brexit či Trump sa nedotýkajú len Francúzska. Je však vzrušujúce vidieť, ako ich interpretujú práve Francúzi," dodala.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Skupina 14 europoslancov zo Slovenskej a Českej republiky odsúdila slová hovorcu Európskej komisie (EK) Margaritisa Schinasa a apeluje na predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, aby sa od nich dištancoval. Schinas podráždene zareagoval na otázku českého redaktora, ktorá sa týkala zosnulého kubánskeho vodcu Fidela Castra.
Všetko sa začalo v pondelok, keď sa redaktor Českej televízie Bohumil Dostál spýtal hovorcu EK, prečo Juncker v kondolencii zosnulého Castra označil za "hrdinu pre mnohých".
Hovorca komisie po slede otázok redaktorovi, ktorý poukazoval na to, že Castro podporil napríklad inváziu vojsk Varšavskej zmluvy (VZ) do Československa v roku 1968, povedal, že prezentuje len svoj osobný pohľad na historické dianie.
"Udalosti Pražskej jari a následné akcie Sovietskeho zväzu nie sú v našich štátoch úzkym pohľadom na realitu, ako to opísal váš hovorca. Pre občanov Československa, ktorí ešte museli vydržať niekoľko rokov diktatúry, to znamenalo oveľa viac. Občania dnešnej Českej a Slovenskej republiky stále majú jazvy brutálneho a totalitného režimu a tieto udalosti pre nich znamenali oveľa viac," uviedli v spoločnom vyhlásení českí a slovenskí europoslanci.
Skupina europoslancov v otvorenom liste adresovanom Junckerovi vyhlásila, že Pražská jar bola jedným zo zlomových bodov európskej histórie 20. storočia. Odsúdili následnú inváziu vojsk VZ do Československa. Pripomenuli, že Castro vtedy podporoval politiku Moskvy, kvôli ktorej čelili občania Československa politickému prenasledovaniu.
V otvorenom liste, ktorý na svojej stránke zverejnil spravodajský portál ČT24, vyzvali Junckera, aby sa od slov svojho hovorcu, buď ústne alebo písomne dištancoval.
List podpísali štyria slovenskí europoslanci: Ivan Štefanec, Branislav Škripek, Boris Zala a Richard Sulík.

Copyright © TASR 2016

Čo nám ušlo.Vznikla Asociácia nezávislých médií

Čo nám ušlo.Vznikla

Asociácia nezávislých médií


Predstavitelia redakcií Zem&Vek, Slobodný vysielač, Hlavné správy, Medzičas a Dav Dva sa stretli 12. 11. 2016 v Bratislave, aby spoločne s pristupujúcim členom Rádio SiTy a portálom nadlani.org založili Asociáciu nezávislých médií (ANM). Najzásadnejším dôvodom jej vzniku je koncentrovanie síl obhajujúcich všeobecné a nespochybniteľné práva na slobodu slova a prejavu, ktoré sú vystavené čoraz väčšiemu ohrozeniu. Asociácia nezávislých médií bude takto reprezentovať státisícové čitateľské a poslucháčske zázemie.

Činnosť ANM bude stáť na troch pilieroch:

1. Vyslanie signálu čitateľom a poslucháčom, že tieto médiá držia spolu a usilujú o dosiahnutie spoločného cieľa.

2. Ochrana jednotlivých členských médií a ich spolupracovníkov pred útokmi a osočovaním zo strany rôznych „aktivistov“ a mainstreamových médií. V prípade potreby Asociácia použije aj právne prostriedky.

3. Ambícia vstupovať do legislatívnych procesov a vyjadrovať sa k návrhom zákonov týkajúcich sa médií.

ANM je pripravená zastrešovať aj ďalšie nezávislé médiá, ktoré sa budú stotožňovať so základnými princípmi žurnalistiky vylučujúcej systematickú propagandu.

Zomrel Stanislav Vallovič

Zomrel Stanislav Vallovič

Vo veku 79 rokov zomrel po dlhšej chorobe vo štvrtok 1. decembra dlhoročný kameraman košického štúdia Československej a neskôr Slovenskej televízie Stanislav Vallovič. TASR o tom informovala Beáta Penxová-Mačingová z Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach.
Po absolvovaní Priemyselnej filmovej školy v Čimeliciach začínal Vallovič ako fotograf v reklame, začiatkom 60. rokov minulého storočia bol vedúcim fotolaboratória UPJŠ v Košiciach.
Do televízie nastúpil v roku 1963 a patril medzi prvých zamestnancov košického štúdia, ktorý mal zamestnanecký preukaz s jednomiestnym číslom. Podieľal sa na tvorbe dokumentárnych filmov, animovaných večerníčkov, televíznych inscenácií, ako aj známej Zlatej brány. Výročie 79. narodenín oslávil 28. októbra.
Posledná rozlúčka so Stanislavom Vallovičom bude v utorok 6. decembra o 14.15 h v bratislavskom krematóriu.

Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


Stanovisko Úradu vlády SR k článku v denníku Sme

Stanovisko Úradu vlády SR 
k článku v denníku Sme


Vo včerajšom vydaní denníka Sme v tlačenej verzii a zo dňa 1. decembra 2016 o 21.33 h aj v internetovej verzii, je uverejnený článok redaktora Matúša Burčíka pod názvom "Úrad vlády skartuje citlivé dokumenty", v ktorom priam neuveriteľným spôsobom prekrúca fakty uvedené v odpovedi Úradu vlády SR, zaslanej 30. novembra o 16.17 h prostredníctvom tlačového a informačného odboru.
Úrad vlády SR nelikviduje žiadne "citlivé" dokumenty, ako uvádza vo svojom zavádzajúcom titulku, ale všetky dokumenty v súlade so zákonom 395/2002 Z.z. o archívoch a registratúrach v platnom znení. Absolútne z kontextu redaktor vytrhol pasáž v zmluve s firmou OZO- RECYCLING, s.r.o., ktorá vychádza aj zo znenia zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov v platnom znení. Zmluva je zverejnená na: http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=2684247&l=sk.
 Redaktor denníka SME účelovo ignoruje fakt, že ide o likvidáciu všetkých dokumentov z príslušného obdobia, VRÁTANE možných dokumentov s obchodným tajomstvom, dokumentov s dôvernými informáciami alebo údajmi tvoriacimi predmet ochrany údajov. Ide o údaje o mene a priezvisku, rodné číslo, bydlisko a pod., napríklad v tom uzavretých zmluvách a pod.Je evidentné, že pán redaktor denníka SME ani tento zákon, ani oficiálny postup pri likvidácii dokumentov nepozná - čo znamená jeho maximálnu neprofesionálnosť, alebo sa "tvári", že tento zákon a postup nepozná - a to len preto, aby mohol napísať tento pravdu skresľujúci článok a manipulovať čitateľmi.
Podobne tak postupuje redaktor v prípade informovania verejnosti o "korešpondencii vtedajších predsedov vlády", (myslí sa: p.Mečiar, p.Dzurinda, p.Moravčík) ktorá sa medzi zlikvidovanými dokumentmi nachádza. Opäť zámerne vypustil slovo "bežná", ktorá je v odpovedi Úradu vlády SR a úrad vlády na spojení "bežná korešpondencia" trvá.
Novinárska neprofesionálnosť a účelovosť článku redaktora Matúša Burčíka je skutočne zarážajúca.
Úrad vlády SR zdôrazňuje, že nelikvidoval žiadne "citlivé" dokumenty, ako uviedol v dnešnom článku denník SME, a že postupoval v súlade s príslušnými zákonmi SR v ich platných zneniach.
Zverejňujeme tiež kompletný zoznam dokumentov určených tak na archiváciu, ako aj na likvidáciu, a kompletné znenie odpovede úradu vlády pre redaktora denníka SME Matúša Burčíka.

2. 12. 2016

Zomrela Gisela Mayová

Zomrela Gisela Mayová


Nemecká herečka a šansonierka Gisela Mayová zomrela dnes v skorých ranných hodinách v Berlíne vo veku 92 rokov.
S odvolaním sa na tamojšiu divadelnú scénu Berliner Ensemble o tom informovali nemecké internetové servery a elektronické médiá.
Rodáčka z Wetzlaru pochádzala z umeleckej rodiny a študovala ešte počas druhej svetovej vojny herectvo.
Umelkyňa začínala vo vidieckych angažmánoch, ale jej talent ju doviedol na divadelné scény v metropole krajiny, kde po takmer 15 rokov (1978-1992) predstavovala titulnú postavu v divadelnej hre Bertolta Brechta Matka Guráž a jej deti.
Mimochodom, interpretácia šansónov dvojice B.Brecht-K.Weill Mayovú preslávila aj ďaleko za hranicami Nemeckej demokratickej republiky a postarala sa i o jej triumfálne úspechy v Carnegie Hall v New Yorku či v La Scale v Miláne. Umelkyňa mala však vo svojom bohatom repertoári aj piesne Jacquesa Brela, Hannsa Eislera, či texty Kurta Tucholského alebo Ericha Kästnera.
Od roku 1972 bola členkou východonemeckej Akadémie umení, od roku 1993 aj členkou Akadémie umení po znovuzjednotení krajiny.
Umelkyňu, ktorá zanechala rozsiahlu filmografiu a diskografiu, ale aj početné produkcie pre televíziu a rozhlas, ocenili celým radom trofejí a vyznamenaní vrátane Národnej ceny (bývalej) NDR, Spolkového kríža za zásluhy, ale aj Grand
Prix du Disque francúzskej Akadémie Charlesa Crosa či talianskej Premio Trieste Contemporanea.

Copyright © TASR 2016

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Podpredseda parlamentu Béla Bugár kritizuje prezidenta za to, že „vstúpil na politickú pôdu“. No a kam mal vstúpiť, keď zastáva najvyššiu ústavnú politickú funkciu? Do spolku rybárov?“
Iveta Radičová


„Ak budete naďalej kritizovať túto vládu, tak vy ako médiá skončíte. My sme v krčme alebo kde sme my dvaja? Prepáčte, vy ste redaktor Slovenského rozhlasu, ja som predseda vlády. Neskáčte mi do reči, rešpektujte to. Nie sme v krčme. Nie ste opozičný politik. Nie sme tu na rovnakej úrovni. Vyprosím si takéto správanie, patríte medzi novinárov, ktorí za každú cenu budú útočiť proti vláde a slovenskému predsedníctvu."

Robert Fico

1. 12. 2016

Odhalenie pomníka športového komentátora Karola Poláka

Odhalenie pomníka športového 
komentátora Karola Poláka

Odhalenie pomníka športového komentátora Karola Poláka sa uskutoční v piatok 2. decembra o 11.00 h v Cintoríne Slávičie údolie v Bratislave.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hackeri na niekoľko minút prerušili vysielanie dvoch izraelských komerčných televízií a na ich frekvanciách odvysielali propagandistické video namierené voči židovskému štátu. Oznámila to dnes agentúra DPA.
Televízia Kanál 2 v utorok večer potvrdila, že došlo k narušeniu jej vysielania vo viacerých oblastiach Izraela. Rovnaké problémy mala aj televízna stanica Kanál 10.
Neznámym hackerom sa podarilo odvysielať protiizraelské video. Okrem iného sa v ňom objavilo tvrdenie, že nedávna vlna ničivých prírodných požiarov bola zaslúženým "božím trestom" pre Izrael.
Šéf izraelskej polície Roni Alsheikh uviedol, že niektoré z veľkého množstva požiarov boli založené nacionalisticky motivovanými podpaľačmi. Polícia zadržala zhruba tri desiatky podozrivých.
Požiare poškodili stovky domov v židovských aj arabských oblastiach Izraela. Jedným z najhoršie postihnutých miestá Haifa, kde boli zničené stovky bytov; svoje domovy muselo opustiť približne 75.000 ľudí, čo je približne štvrtina obyvateľov Haify.


Nemecký herec Daniel Brühl a jeho waleský kolega Luke Evans sa spoločne predstavia v pripravovanom seriáli The Alienist americkej televízie TNT. Projekt vznikne na motívy rovnomenného románu Caleba Carra (v češtine vyšiel pod názvom Psychiatr, pozn. red.) a bude sa odohrávať na konci 19. storočia v New Yorku. O réžiu série, ktorú začnú nakrúcať na začiatku budúceho roku v Budapešti, sa postará Jakob Verbruggen.
Tridsaťosemročný Brühl stvárni neúnavného kriminalistického psychológa Lászloa Kreizlera, ktorého spolu s jeho priateľom, novinárom Johnom Mooreom v podaní 37-ročného Lukea Evansa privolajú k vraždám mladých prostitútov v meste. Policajný komisár Theodore Roosevelt ich poverí tajným preskúmaním prípadu, pričom sa dvojica s pomocou psychológie a rôznych nových metód vyšetrovania dostane na stopu jednému z prvých masových vrahov v New Yorku.

Daniel César Martín Brühl González Domingo odštartoval kariéru v polovici 90. rokov minulého storočia. V roku 2003 si zahral v snímke Good Bye Lenin!, za čo získal napríklad dve Európske filmové ceny. Neskôr účinkoval vo filmoch ako Dámy v rokoch (2004), Občianska výchova (2005), 2 dni v Paríži (2007), Bournovo ultimátum (2007), Nehanební bastardi (2009), Čo keby sme žili spoločne? (2011), The Fifth Estate (2013), Najhľadanejší muž (2014), Dáma v zlatom (2015) alebo Captain America: Občianska vojna (2016). Vďaka stvárneniu Nikiho Laudu v snímke Rivali (2013) si na konto pripísal napríklad nominácie na Zlatý glóbus, cenu BAFTA či Screen Actors Guild Award.
Luke Evans je známy napríklad z filmov Traja mušketieri (2011), Vojna bohov (2011), Havran (2012), Rýchlo a zbesilo 6 (2013), Hobit: Smaugova pustatina (2013), Hobit: Bitka piatich armád (2014), Dracula: Neznáma legenda (2014), Rýchlo a zbesilo 7 (2015) či Dievča vo vlaku (2016).




Americká televízia Lifetime zverejnila prvý trailer televízneho remakeu drámy Osudové pláže z roku 1988. V novinke sa predstavia Idina Menzel a Nia Long stvárňujúce najlepšie priateľky C.C. a Hillary, ktoré si v originálnej verzii zahrali Bette Midler a Barbara Hershey. Snímka bude obsahovať aj nové verzie pôvodných skladieb ako napríklad The Glory of Love alebo Wind Beneath My Wings. Poslednú menovanú pritom možno počuť vo videu v podaní spomínanej Menzel.
Hlavnými hrdinkami Osudových pláží sú menované C.C. a Hillary, ktoré sa ako deti stretli na pláži a aj napriek rozdielnym životom sa stali najlepšími priateľkami. Snímka sleduje ich cesty za kariérou, vzťahy, materstvo a vyrovnávanie sa so stratou. Okrem spomínaných Midler a Hershey si v pôvodnej snímke, o ktorej réžiu sa postaral Garry Marshall, zahrali tiež John Heard, Spalding Gray, James Read či Mayim Bialik. Nová verzia filmu vznikla pod režisérskou taktovou Allison Anders a Lifetime ju premiérovo uvedie 21. januára.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Česká televízia ponúkne v budúcom roku šesť nových seriálov, dva historické filmy a 34 premiérových dokumentov alebo publicistických projektov. Novinkou je prvý animovaný seriál pre staršie deti alebo desať dokumentárnych cyklov a filmov o umení. Uviedol to generálny riaditeľ Petr Dvořák pri dnešnom predstavení jarného vysielacej schémy ČT.
Nový miniseriál Bohéma ukáže život hereckých hviezd za prvej republiky, Svet pod hlavou potom prostredníctvom presunu hlavného hrdinu, policajta Filipa Marvana, v čase späť náhľad do 80. rokov minulého storočia. Žandári z Luhačovíc budú rozprávať príbehy dvoch nových žandárov v období prvej republiky a dobrodružný rodinný komediálny seriál Trpaslík režiséra Jana Prušinovského bude o obyčajnej rodine stánkových z Nymburku.
Novinkou bude tiež trojdielne psychologická dráma Spravodlivosť Petera Bebjak alebo sedem dielov pokračovanie kriminálnej série Labyrint Jiřího Stracha. Televízny film Monštrum mapuje neradostný osud autora Stalinovho pomníka na Letnej a kriminálnej zápletku potom prinesie nový film Zádušný obeť o pátraní po páchateľovi vraždy mladého dôstojníka na malom meste.
Na jar sa po 15 rokoch objavia nové diely najrozsiahlejšieho dokumentárneho projektu GEN, ktorý sa zameral na osobnosti, ako je Petr Pithart, Viktor Preiss, Madeleine Albrightová, Jožka Černý alebo Martina Sáblíková.
Dokumentárny seriál Doktori sa bude venovať trom špičkovým českým lekárom, Vladimírovi Benešovi, Petru neužil a Bohumilu Zálešákovi. O Charte 77 bude päťdielny cyklus Vyhnaní po charte aj filmy o Janovi Patočka a antichartě. Tri dokumenty Čechoslováci v gulagu ukážu neznámu históriu občanov Československa v ruských lágroch.
Zo zahraničnej produkcie Česká televízia ponúkne štvrtú sériu britskej série Sherlock, tretí rad Domu z kariet, konšpiračné nórsky seriál Mamon I. a II., Minisérii BBC komplici o fiktívnej najväčšiu lúpeži hotovosti v Británii alebo špionážne seriál Nočná recepčný. ČT odvysiela aj minisérii Tutanchamon alebo nové spracovanie Winnetoua.
Na ČT Art sa diváci môžu tešiť na časozberný portrét Bořka Šípka, pokračovanie cyklu Deti zamatu, sériu šiestich snímok Woodyho Allena a siedmich filmov Jima Jarmuscha v pôvodnom znení s titulkami. Déčko potom prinesie starším detským divákom seriál Anča a Pepík na základe komiksu Lucie Lomové.

Copyright © ČTK 2016


Fínsky premiér Juha Sipilä poprel, že by sa bol pokúšal potlačiť spravodajstvo o obvineniach seba a svojej rodiny z konfliktu záujmov. Na tlačovej konferencii povedal, že sa nepokúšal ovplyvniť fínsku verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu spoločnosť YLE ani obmedziť slobodu tlače v krajine.
Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Uviedla, že správa verejnoprávnej vysielacej spoločnosti YLE, ktorá obviňovala premiéra z konfliktu záujmov, bola v piatok stiahnutá z obehu.
Sipilä dnes vysvetľoval, že napísal do YLE niekoľko mailov, pretože "nedostal v piatok príležitosť vyjadriť sa k tomu, čo sa stalo".
Premiér, ktorý je pri moci od roku 2015, odmietol tvrdenia, že sa ocitol v konflikte záujmov kvôli tomu, že baňa na východe Fínska udelila kontrakt oceliarskej spoločnosti vlastnenej jeho príbuznými.

Nemecké tlačené vydanie gülenistického denníka Zaman sa včera posledný raz objavilo na pultoch stánkov. Jeho ústredie bolo totiž zrušené v rámci opatrení Ankary po júlovom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine, informuje agentúra DPA.
Nemecká verzia Zamanu, ktorej hlavnou cieľovou skupinou boli čitatelia z rozsiahlej tureckej diaspóry žijúcej v Nemecku, mala spojitosť s politickým hnutím tureckého exilového duchovného Fethullaha Gülena a disentom zameraným na kritiku voči tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.
Gülenovo hnutie viní turecká vláda zo spoluúčasti na plánovaní protištátneho puču. Süleyman Bag, jeden z redaktorov inkriminovaného denníka, pre DPA uviedol, že Erdogan uskutočňuje v Turecku "hon na čarodejnice" proti tým, ktorí majú niečo spoločné s týmto médiom, a zisk z reklamy od leta upadá.
Dodal, že nemecká verzia denníka, ktorá vznikla v roku 1990 v Offenbachu v Nemecku, ale od roku 2011 sídlila v Berlíne, preberá 70 percent svojho obsahu z tureckej redakcie Zamanu. Denník zamestnával sedem nemeckých novinárov a vychádzal v náklade 8000 kusov. Do konca roka bude dostupný v PDF formáte.

Copyright © TASR 2016

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Who cares if you get injured, as long as your underwear don't make the family look bad.:

World AIDS Day

World AIDS Day

30. 11. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ľuboš Kukliš je novým podpredsedom skupiny európskych regulátorov v oblasti audiovizuálnych médií ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services). Do tejto funkcie bol zvolený na utorňajšom (29.11.) plenárnom zasadnutí v Bruseli. Informovala o tom hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
ERGA je poradným orgánom Európskej komisie pre oblasť audiovizuálnych médií. Združuje vrcholných predstaviteľov regulačných orgánov zo všetkých členských štátov EÚ. Kukliš bol v tomto roku poverený vedením medzinárodného tímu pracovnej skupiny ERGA zriadeného s cieľom sumarizovať a vyhodnocovať poznatky o ochrane maloletých v celoeurópskom kontexte.
Svoje zvolenie za podpredsedu vníma ako vyjadrenie spokojnosti s jeho doterajším pôsobením. „Výsledok voľby považujem za ocenenie našej dlhoročnej práce, prejav dôvery spolupracovníkov a veľký úspech Slovenskej republiky, ale predovšetkým ho vnímam ako zodpovednú úlohu pokračovať v našich medzinárodných aktivitách,“ uviedol pri tejto príležitosti.
Na plenárnom zasadnutí bol zvolený aj nový predseda ERGA, ktorým sa opätovne stala predsedníčka holandského regulačného orgánu (Commissariaat voor de Media) Madeleine de Cock Buning. Na pozíciu podpredsedu bol popri riaditeľovi Kancelárie slovenskej Rady pre vysielanie a retransmisiu zvolený aj podpredseda chorvátskeho regulačného úradu (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) Damir Hajduk.

Copyright © TASR 2016
Foto- Zdroj: Milan David

Zomrel Keo Woolford

Zomrel Keo Woolford

Vo veku 49 rokov zomrel americký herec a režisér Keo Woolford. Predstaviteľ detektíva Jamesa Changa zo seriálu Hawaii 5.0 (2010) naposledy vydýchol v pondelok v jednej z nemocníc na havajskom ostrove Oahu. Smutnú správu oznámila vo vyhlásení pre médiá hercova zástupkyňa Tracy Larrua, podľa ktorej skonal tri dni po tom, ako utrpel ťažkú mozgovú príhodu.
Keo Woolford sa narodil v roku 1967 v Honolulu. V spomínanom seriáli Hawaii 5.0 účinkoval v rokoch 2011 až 2015. Predstavil sa tiež v malých úlohách snímok True Vengeance (1997), Utečenci na úteku (1999), East Broadway (2006), Act Of Valor (2012) či Godzilla (2014). Ako režisér má na konte drámu The Haumana (2013), pričom napísal tiež scenár a v snímke si aj zahral. Získal vďaka nej napríklad ceny divákov a poroty na Los Angeles Asian Pacific Film Festival či ocenenie za najlepší celovečerný film na Hawaii International Film Festival.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Gotham Independent Film Awards

Gotham Independent Film Awards

Pondelkové udeľovanie Gotham Independent Film Awards v New Yorku patrilo dráme Moonlight (2016). Dielo režiséra Barryho Jenkinsa uspelo v kategóriách Najlepší celovečerný film, Najlepší scenár a získalo tiež ceny divákov a poroty. Casey Affleck získal vďaka účinkovaniu v snímke Manchester by the Sea (2016) cenu pre najlepšieho herca, v ženskej kategórii uspela Isabelle Huppert vďaka filmu Elle (2016). Dvadsaťročná Anya Taylor-Joy dostala od predstaviteľov organizácie Independent Filmmaker Project (IFP) ocenenie za herecký prielom v horore Čarodejnica (2015). Trey Edward Shults si pripísal na konto Cenu Binghama Raya za režisérsky prielom, a to vďaka filmu Krisha (2015).
Za Najlepší dokumentárny film vyhlásili titul O.J.: Made in America.(2016). Počas slávnosti, ktorú moderoval Keegan-Michael Key, dostali špeciálne ceny aj Ethan Hawke, Amy Adams, Oliver Stone či Arnon Milchan.


Prehľad víťazov a víťaziek Gotham Independent Film Awards:

Najlepší celovečerný film: Moonlight
Najlepší herec: Casey Affleck - Manchester by the Sea
Najlepšia herečka: Isabelle Huppert - Elle
Cena divákov: Moonlight
Najlepší dokumentárny film: O.J.: Made in America
Najlepší scenár: Moonlight
Cena Binghama Raya za režisérsky prielom: Trey Edward Shults - Krisha
Herecký prielom: Anya Taylor-Joy - Čarodejnica
Špeciálna cena poroty: Moonlight

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

29. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

.ART, prvá doména vytvorená len pre účely globálnej umeleckej komunity s radosťou oznamuje, že viac ako 60 svetoznámych múzeí a umeleckých inštitúcií spustí svoje webové stránky na novej špičkovej doméne. Medzi nimi sú také renomované inštitúcie ako Umelecký inštitút Art Institute of Chicago, Národné centrum umenia a kultúry Georgea Pompidoua, Fondation Beyeler, Fondation Cartier, Guggenheimovo múzeum, Hauser & Wirth, Inštitút súčasného umenia ICA Miami, LACMA, MAXXI, galéria Tate a Walkerova galéria umenia. Prvé inštitúcie na doméne .ART majú odvážne plány. Niektoré z nich chcú zabezpečiť plnú migráciu alebo konsolidáciu svojich existujúcich webových stránok do domény .ART, iní spúšťajú nové dedikované webové stránky s cieľom prezentovať jedinečný obsah svojich umelcov a/alebo zbierok.
"Našou ambíciou je uchovať kultúrny odkaz globálneho umeleckého sveta. Sme hrdí na to, že toľko uznávaných inštitúcií z celého sveta zdieľa našu víziu a presvedčenie, že doména .ART bude schopná transformovať vzťahy umeleckej komunity s internetom a pomôže ochrániť dedičstvo tejto značky online," vysvetľuje Ulvi Kasimov, zakladateľ domény .ART.
John Matson, výkonný riaditeľ domény .ART dodáva: ".ART poskytuje umeleckému svetu nový spôsob online identifikácie. Doména je krátka, jednoduchá, dobre zapamätateľná a okamžite sa vám v mysli spojí s umením. Pre prvé inštitúcie využívajúce našu doménu je .ART prirodzeným vyjadrením ich značky."
Inštitúcie, ktoré si ako prvé osvojili doménu .ART, budú mať prvú možnosť zvoliť si názvy v rámci domény .ART, čo im poskytne možnosť sprístupniť na svojich stránkach obsah skôr ako domény, ktoré budú k dispozícii na predaj pre verejnosť v lete roku 2017.
Predstavitelia prvých inštitúcií, ktoré si osvojili doménu .ART sa podelili o svoje nadšenie: Riaditeľ pre digitálne technológie galérie TateRos Lawler povedal: "Múzeum je nadšené, že môže byť od začiatku súčasťou tejto novej domény, ktorá pomôže propagovať niektoré z najväčších svetových umeleckých zbierok, galérií a múzeí."
Benoît Parayre, riaditeľ pre komunikáciu a partnerstvo Národného centra umenia a kultúry Georgea Pompidoua vysvetľuje: "Doména venovaná svetu umenia už bola dlho očakávaná a umožní mnohým popredným predstaviteľom kultúrneho priemyslu, múzeám, umeleckým centrám galériám, zberateľom a iným získať relevantnejšie názvy domén a tak propagovať svoje zbierky a programy."
"Nadácia súčasného umenia Cartier je nadšená, že sa stáva súčasťou novej digitálnej komunity .ART a bude môcť ďalej rozvíjať svoj program," povedal manažér pre digitálne technológie David Desrimais.
Anton Vidokle, umelec a zakladateľ platformy e-flux, dodal: "Internet má obrovský vzdelávací potenciál a spoľahlivá informačná doména venovaná umeniu bude nedoceniteľným zdrojom vedomostí. Umelecká doména bude efektívnou platformou a uznaním skvelej práce umeleckých organizácií a umelcov zo všetkých krajín sveta a tých, ktorí umenie milujú a záleží im na ňom."
Dominique Chevalier, prezident Národného syndikátu starožitností (SNA), ktorý organizuje Bienále starožitností v parížskom Grand Palais vysvetľuje: "Pre nás a naše galérie je doména .com príliš komerčná a doména '.fr' je zas príliš všeobecná. Problémom väčšiny domén je, že nevypovedajú nič o vašom odvetví, doména .ART rieši práve tento problém."
Lélia Pissarro, spolumajiteľka Galérie Stern Pissarro a pravnučka maliara Camilla Pissarra k tomu dodáva: "Internet má na globálny trh s umením obrovský dopad. Vniesol umenie do každého kúta sveta. Cesta vpred v súvislosti s názvami domén zjavne spočíva v kategorizácií jednotlivých odvetví. Máme pocit, že to, čo meno Pissarro reprezentuje, stratilo eleganciu spojením s doménou .com. Možnosť použiť názov "pissarro.art" je jednoducho dokonalé riešenie. Vypĺňa dlhotrvajúcu medzeru v našej marketingovej stratégii a v spôsobe, akým sa prezentujeme."
Prvé kultúrne inštitúcie, ktoré prijali doménu .ART majú rozsiahle plány pre svoje webové stránky:
Galéria Tate, Múzeum umenia v Los Angeles (LACMA), Multimediálne múzeum umenia a Guggenheimovo múzeum si vytvoria webové stránky vyzdvihujúce rôzne aspekty svojich zbierok, zakiaľ čo Fondation Cartier využije doménu na sprístupnenie svojej zbierky verejnosti po prvýkrát v histórii. Národné centrum umenia a kultúry Georgea Pompidoua spustí pre svojich návštevníkov dedikovanú webovú stránku s užitočnými informáciami v angličtine a v iných jazykoch.
Galéria Hauser & Wirth oslávi svoje 25. výročie spustením interaktívnej webovej stránky s vizuálnou chronológiou svojej skoro tridsaťročnej histórie. Ďalšie inštitúcie ako Galéria Canesso, Galéria umenia Oceánskej a Eskimáckej kultúry Meyer, Galéria Perrin, Výtvarné umenie bratov Tomassovcov, Galéria Stern Pissarro a Venuša uskutočnia kompletnú migráciu svojich jestvujúcich webových stránok do nových domén .ART.
Od februára 2017 budú názvy domény .ART k dispozícii pre registráciu odborníkov zo sveta umenia s cieľom zabezpečiť, aby kľúčoví hráči dostali príležitosť získať svoju vytúženú doménu ako prví.
Kompletný zoznam prvých inštitúcií s doménou .ART nájdete na: http://www.art.art.


Copyright © TASR 2016

Americká spisovateľka Anne Rice pripravuje seriál zo sveta upírov. Autorka knižnej série The Vampire Chronicles informovala o svojich plánoch prostredníctvom sociálnej siete Facebook, kde tiež prezradila, že na scenári bude spolupracovať so synom Christopherom Riceom. Dej novinky by sa mal zameriavať na Lestata, ktorý je tiež hrdinom spomínanej série kníh The Vampire Chronicles. Sedemdesiatpäťročná spisovateľka a jej syn budú aj výkonnými producentmi seriálu.
Spoločnosti Imagine Entertainment a Universal Studios plánovali nakrútiť podľa upírskych príbehov niekoľko samostatných filmov. Rice sa však napokon rozhodla, že jej dielo je vhodnejšie pre seriál. "Napriek tomu, že sme mali česť pracovať na tomto projekte s mnohými výbornými ľuďmi, naše plány nevyšli," uviedla.
Knihami zo série The Vampire Chronicles sa inšpirovali napríklad tvorcovia filmov Interview s upírom (1994), v ktorom sa predstavili Tom Cruise, Brad Pitt, Kirsten Dunst či Antonio Banderas alebo Kráľovná prekliatych (2002).
Anne Rice, vlastným menom Howard Allen Frances O'Brien, je známa práve vďaka knihám venujúcim sa tematike upírov. V slovenskom preklade autorke vyšli aj knihy Čas anjelov (2009), Čas lásky a zla (2010) alebo Vlčí dar (2012).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...
Even life insurance ads didn’t sugarcoat nothing. | 10 More Vintage Ads That Didn't Dick Around:

28. 11. 2016

Literárny fond udelil ceny v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu

Literárny fond udelil ceny 

v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu


Bratislava 28. novembra (TASR) – Ceny za celoživotné dielo a výročné ceny Literárneho fondu (LF) v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu za rok 2016 odovzdali dnes oceneným umelcom a rozhlasovým pracovníkom v bratislavskom Zičiho paláci. Cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla získali scénografka a kostýmová výtvarníčka Helena Bezáková, herec Vlado Černý, bábkoherečka Milada Filipčíková, tanečník a choreograf Juraj Goga, herec Ján Greššo, operná speváčka Magdaléna Hajóssyová, bábkoherec Ján Hrmo, bábkoherečka Mariana Kysučanová, herečka Xénia Gracová-Kubová, dramaturgička a scenáristka Jana Liptáková, herečka Elena Petrovická, režisér Blahoslav Uhlár a herec Anton Živčic. V oblasti rozhlasu patrí cena LF za celoživotné dielo Oľge Janíkovej, Táne Kusej, Alfrédovi Swanovi a Jánovi Uličianskemu.
"Som nesmierne šťastná, že som sa toho dožila, že mi ten vesmír toto dal ešte pred večným odchodom," uviedla pre TASR držiteľka ocenenia za celoživotné dielo herečka Elena Petrovická. "Keďže som z takého kvalitného hereckého rodu, môžem poďakovať všetkým dozadu v mojom rode a všetkým režisérom na čele s mojím manželom Ivanom Petrovickým, pánom Pietrom, Vajdičkom a všetkým, ktorí prešli mojím životom, že ma učili, a zdá sa, že aj naučili. Som nesmierne šťastná, že ešte na tejto Zemi ešte existujú aj niektorí ľudia, ktorí sa so mnou možno aj tešia," dodala dcéra Viery Bálinthovej a vnučka Jána Straku a Eleny Strakovej.
Prekvapenie z ocenenia neskrývala ani scénická a kostýmová výtvarníčka Helena Bezáková. "Som nadšená, že sa mi ešte niečo ušlo, lebo ja už končím dávno, ale ešte stále robím, teraz v Zvolene. Je to veľmi dobrá hra slovenského autora, pekná, že tam ľudia budú až plakať," prezradila tohtoročná jubilantka, rodáčka z Oponíc, držiteľka množstva ocenení a medzinárodných uznaní, ktorej diela okrem divadelnej činnosti prezentovali na výstavách po celom svete.
"Je to neskutočný pocit. Uvedomujem si, že už som asi prešiel kus cesty a dnes mi to spočítali, že tá cesta asi nebola celkom márna, ak som dostal toto ocenenie. A pevne verím, že ešte tá cesta bude pokračovať, aj keď už nebude taká dlhá, ako tá, ktorú som prešiel," reagoval pre TASR čerstvý držiteľ ceny LF za celoživotné dielo Ján Greššo, bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktorý na tomto poste zotrval 15 rokov. "Teraz už budem slobodný človek, budem si môcť vyberať, čo sa mi páči, čo chcem robiť. Ako riaditeľ som veľa rozhodnutí musel robiť aj takých, ktoré sa mi nepáčili."
Herec a riaditeľ Divadla Astorka Vlado Černý na margo ocenenia za celoživotné dielo zažartoval. "Čakal som to v tridsiatke, ale prišlo až teraz a som veľmi rád. Je to pre mňa zaväzujúce, pokúsim sa ešte ďalej pracovať v prospech nášho tímu v Astorke," poznamenal laureát, ktorého môžu diváci vidieť na doskách jeho domovského divadla v novom titule Sylvia. "Hrám tam s Annou Šiškovou, Natáliou Puklušovou a Majom Labudom, je to dobrá komédia o medziľudských vzťahoch, nedávno sme mali premiéru. Teším sa, že to budeme ďalej hrať."
Výročné ceny LF v oblasti divadla získali Marián Amsler za réžiu hry Ingmara Bergmana Fanny a Alexander s prihliadnutím na réžiu inscenácie hry Višňový sad, Marián Balog za réžiu pôvodnej rómskej hudobnej rozprávky Kúzelný zvonček, Linda Ballová za postavu Emilie Marty v inscenácii opery Vec Makropulos, Ladislav Cmorej za choreografiu muzikálu Mačky, za postavu Múz v tomto muzikáli s prihliadnutím na postavu Biskupa v muzikáli Madam de Pompadour si cenu odniesol aj Karol Čálik. Medzi ocenenými sú aj Silvia Donová za postavu Jany z Arku v inscenácii rovnomennej hry, Jana Eliášová za postavu Iriny Nikolajevny Arkadinovej v inscenácii hry Čechov na ulici, Monika Fabiánová za postavu Dorabelly v inscenácii opery Cosi fan tutte.
Výročná cena patrí aj Zuzane Fialovej za postavu Lady Croomovej v inscenácii hry Arkádia s prihliadnutím na postavu mladej slepej ženy Absolut v inscenácii hry Nevina, Vladimírovi Hajdu za postavu divadelného režiséra, herca a statkára Lea Gajeva v inscenácii hry Višňový sad, Viktorovi Horjánovi za postavy Premiéra, Autora a Viktora v inscenácii hry Divná doba, divná láska, divné životy, Jane Kolesovej Hriadeľovej za postavu pestúnky Aie v balete Bajadéra, Michalovi Jánošovi za postavu Adolfa Eichmanna v inscenácii hry Na Gut, začíname!, Františkovi Kovárovi za postavu Riaditeľa v inscenácii hry Rivers of Babylon s prihliadnutím na postavu Izáka Jacobiho v inscenácii hry Fanny a Alexander, Petrovi Kubovi za réžiu inscenácie hry Džungľa, Daniele Kuffelovej za postavu Karoliny v inscenácii Hamlet je mŕtvy s prihliadnutím na postavu Matky v inscenácii dramatizácie novely Podivný prípad so psom.
Držiteľmi výročnej ceny sa ďalej stali Iveta Marcineková za postavu Ally v inscenácii hry Sliepka s prihliadnutím na postavu Zity v inscenácii hry Zajatec vlastného príbehu, Jana Oľhová za postavu Žo v inscenácii Vtedy v Bratislave, Táňa Pauhofová za postavu Sisi v inscenácii rovnomennej hry Viliama Klimáčka s prihliadnutím na stvárnenie dabingovej postavy Máše v animovanom seriáli Máša a medveď, Tatiana Poláková za postavu Adriany Silenzi v inscenácii hry Rimanka, Robert Roth za postavu Septimusa Hodgea v inscenácii hry Arkádia s prihliadnutím na postavu Ďula v inscenácii hry Rivers of Babylon, Vasiľ Rusiňák za postavu Veničku v inscenácii hry Moskva Petušky s prihliadnutím na postavu Repáňa v inscenácii hry Krčma pod zeleným stromom, Oľga Schrameková za postavu Tety Ľudmily v inscenácii bábkovej hry Čin-Čin s prihliadnutím na postavu Gazdinej v inscenácii O múdrom Kokoškovi, Marta Sládečková za postavu Ľuby v inscenácii Višňový sad s prihliadnutím na postavu Pamely vo filme Zachráňte pána Banksa, Richard Stanke za postavu biskupa Eduarda Vergérusa v inscenácii Fanny a Alexander s prihliadnutím na dabingovú postavu vo filme Dobrodružstvá Hucka Finna a za réžiu Rozprávok bratov Grimmovcov, Petra Vajdová za postavu Emílie Ekdahlovej v inscenácii Fanny a Alexander s prihliadnutím na postavu Hany Jarvisovej v inscenácii hry Toma Stopparda Arkádia a Ľubomír Záhon za postavu Andrého v inscenácii Otec.
V oblasti rozhlasu sa nositeľmi výročnej ceny LF stali Tomáš Boroš za redakčnú prípravu fíčra Šperky madony, Peter Hájek za zvukové stvárnenie cyklu povestí Bola raz jedna povesť, Gabriela Horečná za redakčnú prípravu fíčra Umrieť a žiť večne, Ladislav Kerata za réžiu rozhlasovej hry Šialená lokomotíva, Ľubica Olšovská za zvukové stvárnenie rozhlasovej hry Tetula, Dušan Kozák za zvukové stvárnenie fíčra Silný mikrofón. Za hudobno-zvukové stvárnenie tohto fíčra ocenili aj Mateja Haásza.
Výročné ceny v oblasti dabingu získali Mirka Brezovská za slovenské dialógy seriálu Garfield IV. a hranej rozprávky Svätojánsky venček, Julianna Ďurišová za režijne stvárnenie seriálu Hádaj, ako veľmi ťa mám rád s prihliadnutím na celoročnú prácu na mnohých hlavne animovaných seriáloch, Marek Fašiang za postavu Barteka v poľskom seriáli Správna Agáta, in memoriam Ľubomír Gregor za réžiu dabingu filmu Kronika, Peter Krajčovič za postavu Alvina vo filme Alvin a Chipmunkovia, Marián Slovák za Gandalfa vo filme Hobit - Smaugova pustatina, Gabriela Škrabáková-Kreutz za postavu Marthy vo filme Osamelé srdcia s prihliadnutím na dabingovú postavu Agáty v poľskej sérii Správna Agáta a Martin Zatovič za postavu Sherlocka v TV seriáli Elementary: Sherlock a Watsonová.

Copyright © TASR 2016

ÚV SR: Mediálne znepokojenie SaS je zlý vtip

ÚV SR: 
Mediálne znepokojenie SaS je zlý vtip


Úrad vlády (ÚV) SR považuje mediálne znepokojenie strany SaS v súvislosti s vyjadrením premiéra na adresu novinárov za zlý vtip.
Bola to práve strana SaS, ktorá čelila vyšetrovaniu nezávislých orgánov, že došlo k odpočúvaniu novinárov a civilných osôb. A bol to práve člen vlády za stranu SaS Ľubomír Galko, ktorého vtedajšia premiérka vlády odvolala z funkcie ministra obrany. Pre obnovenie pamäti vrcholným predstaviteľom SaS pripomíname, že premiérka vlády v tom čase konštatovala, že tajná služba rezortu obrany zlyhala a plnú zodpovednosť nesie minister.
Strana SaS nemá akékoľvek morálne právo hodnotiť postoj predsedu vlády SR k niektorým médiám, pretože zneužívala Vojenské obranné spravodajstvo voči médiám a civilným osobám. A nikdy nevyvodila politickú zodpovednosť voči Ľubomírovi Galkovi, ktorý aj dnes figuruje vo vedení strany.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Tlačovinu ŠAŠO špeciál sa dnes pred sídlom spoločnosti Regionpress na Študentskej ulici v Trnave pokúšali rozdávať aktivisti Alena Krempaská a Peter Weisenbacher. Do Trnavy priniesli asi štyridsať kusov, Trnavčania však o ich produkt prejavili minimálny záujem. ŠAŠO špeciál sa na dvanástich stranách venuje poslancovi Igorovi Matovičovi a jeho údajným kauzám. Spoločnosť Regionpress je rodinná firma Matovičovcov, oficiálne ju vlastní poslancova manželka Pavlína Matovičová.
"ŠAŠO špeciál je o kauzách podnikateľa a poslanca pána Matoviča a naňho napojených ľudí a firiem,“ povedal Weisenbacher. Tlačovinu plánujú bezplatne distribuovať do schránok najskôr v Trnave, kde Igor Matovič žije, neskôr po celom Slovensku. "Zbierame na to peniaze, momentálne máme väčšinu z potrebných 7 000 eur pre distribúciu tu v Trnave. Peniaze pochádzajú od darcov,“ informoval Weisenbacher. Dodal, že ide väčšinou o podnikateľov, ktorí na tlač špeciálu prispeli čiastkami okolo päťsto eur. Vydanie ŠAŠO špeciálu je podľa neho jedna z prvých aktivít občianskeho združenia Slovak Political Watchdog (Strážny pes na politikov), ktoré bývalí spoluorganizátori protestov Gorila v týchto dňoch registrujú.
Spor Matoviča s aktivistami Petrom Weisenbacherom a Alenou Krempaskou sa začal v lete tohto roku po tom, ako aktivisti kritizovali, že protesty pred bratislavským obytným komplexom Bonaparte, ktoré sa týkajú kauzy Bašternák, sú organizované parlamentnou opozíciou a nie sú apolitické. Matovič kritiku odmietol s tým, že aktivisti boli v minulosti spojení s vládnou stranou Smer-SD. Aktivisti následne zverejnili, že Matovič si ako poslanec nepredĺžil pozastavenie živnosti, za čo mu hrozí strata mandátu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Katarína keď je v blate, Kračun bude stáť na ľade

Katarína keď je v blate,
 
Kračun bude stáť na ľade
 

Jednotka lepšie.

Dvojka horšie.

Spolu rovnako -13,50 %
 

Markíza lepšie.

TV Doma rovnako.

DAJTO horšie.

Spolu lepšie,ale pod tridsať - 29,30%

JOJ lepšie.

JOJ PLUS lepšie.

WAU horšie.

Spolu lepšie- 20,90%

TA 3 horšie.
 

Jednotka - 11,40% ;
Dvojka - 2,10 % ;
Markíza - 19,80 % ;
TV DOMA - 5,60 % ;
DAJTO- 3,90 %
TV JOJ – 15,60% ;
JOJ PLUS- 3,20%;
WAU - 2,10 %;
TA 3 - 2,00 %

Slovensko 2016 Advent. O čosi viac štedrých dní.

Slovensko 2016 Advent.


O čosi viac štedrých dní.

Slovensko 2016 Advent je unikátny projekt Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorý spája umenie a kultúru s ušľachtilým charitatívnym rozmerom.

Od 28. novembra do 16. decembra Vám RTVS, v pracovné dni od pondelka do piatku, prinesie 15 adventných koncertov z 15 miest Slovenska.

V jedinečných historických priestoroch sa Vám predstaví 15 špičkových slovenských hudobných umelcov a umeleckých hudobných zoskupení spolu s desiatkami zaujímavých hostí a rešpektovaných osobností zo sveta kultúry, športu a vzdelávania.
Každý prenos bude venovaný jednej neziskovej organizácií, ktorej bude odovzdaný výťažok z výnosov zo vstupného.

Piaty ročník cyklu Slovensko 2016 Advent zavŕšime špeciálnym koncertom, ktorý sa uskutoční dňa 16.12.2016 v priestoroch Slovenského rozhlasu v Bratislave. Koncert bude venovaný osobnosti a tvorbe geniálneho slovenského skladateľa Svetozára Stračinu.

Koncerty budú vysielané aj naživo každý deň o 20.00 na Dvojke a nasledujúci pracovný deň v repríze o 21.05 v Rádiu Slovensko.

Slovensko Advent 2016
 
DátumMiestoModerátorInterpretNadácia
28. 11. 2016Mestské divadlo v LevočiSoňa MüllerováTerézia KružliakováSocia - Centrá včasnej pomoci
29. 11. 2016Chateau Grand Catle, Liptovský HrádokKatarína BrychtováIva Bittová a Mucha QuartetProjekt DOM
30. 11. 2016Dom kultúry Andreja Hlinku, RužomberokJarmila Lajčáková-HargašováTrinki a Ľudová hudba Mira Kapca a Jána MakaNávrat
1. 12. 2016Metské divadlo, ŽilinaSoňa MüllerováBasie Frank BandPreles
2. 12. 2016Jezuitský kostol sv. Františka Xaverského, SkalicaKatarína BrychtováMiriam KaiserPangea
5. 12. 2016Synagóga, LučenecJarmila Lajčáková-HargašováAnita SoulOZ Dlaň
6. 12. 2016Zámok VígľašKatarína BrychtováMária Podhradská a BashavelŽivica
7. 12. 2016Synagóga, LeviceSoňa MüllerováSvetlana RymarenkoAutistické centrum Andreas
8. 12. 2016Elektrárňa PiešťanyJarmila Lajčáková-HargašováZuzana Mikulcová BandOd emócií k poznaniu - Eduma
9. 12. 2016Hotel Aphrodite Palace, Rajecké TepliceKatarína BrychtováZuzana SmatanováÁno pre

Slovensko 2016 Advent.
O čosi viac štedrých dní.