2. 9. 2023

Zomrel Jimmy Buffett

Zomrel Jimmy Buffett

Jimmy Buffett, Beloved 'Margaritaville' Singer, Dead at 76 – Rolling Stone




Vo veku 76 rokov zomrel v piatok americký spevák a skladateľ, hudobník, autor a podnikateľ Jimmy Buffett, ktorý spopularizoval hudobný štýl nazývaný beach bum soft rock. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na jeho webovú stránku. „Jimmy zomrel pokojne v noci na 1. septembra, obklopený svojou rodinou, svojimi priateľmi, svojou hudbou a svojimi psami. Žil svoj život ako pieseň do posledného dychu a bude mnohým,“ píše sa na jeho stránke. Na pozadí textu, v ktorom nebola uvedená príčina umelcovej smrti, je fotografia Buffetta sediaceho v lodi v slamenom klobúku a slnečných okuliaroch. Buffett sa narodil 25. decembra 1946 v meste Pascagoula v štáte Mississippi. Počas svojej kariéry vydal 29 štúdiových albumov. Najväčší úspech mal s piesňou Margaritaville, ktorá vyšla v roku 1977 na albume Changes in Latitudes, Changes in Attitudes. V americkom singlovom rebríčku sa udržala 22 týždňov, najvyššie bola na ôsmom mieste. V roku 2016 ju uviedli do siene slávy Grammy pre jej kultúrny a historický význam. Podľa agentúry AP Buffett že pomohol spopularizovať „beach bum soft rock“ – výraz beach bum označuje človeka, ktorý rád leňoší na pláži. Základom bola práve skladba Margaritaville o mužovi, ktorý sa potuluje po plážových letoviskách a okrem iného tam sleduje opaľujúcich sa turistov. Buffett v rozhovore pre noviny Arizona Republic v roku 2021 povedal, že žiadne miesto ako Margaritaville neexistovalo: "Bolo to miesto, ktoré som si vysníval, v podstate som ho vymyslel na základe mojich skúseností z (najjužnejšieho mesta na Floride) Key West a skutočnosti, že som musel odísť z Key West za prácou a potom sa vrátil, aby som mohol tráviť čas na pláži." Buffett bol aktívny aj krátko pred smrťou, no v máji musel pre hospitalizáciu v nemocnici odložiť koncerty. Od polovice 80. rokov Buffett zbohatol na budovaní obchodného impéria založenom na životnom štýle opisovanom vo svojich piesňach. Čistá hodnota jeho majetku v roku 2023 sa odhadovala na miliardu dolárov. Buffett bol aj úspešným spisovateľom v anglicky hovoriacich krajinách a jeho knihy sa pravidelne umiestňovali v rebríčkoch bestsellerov v USA. Pod značkou Margaritaville sa otvorilo množstvo obchodov, kaviarní, reštaurácií a hotelov — nielen v Key West, ale aj v iných mestách, dokonca aj mimo Spojených štátov. V priebehu rokov sa táto značka používala aj na oblečenie, obuv, dekorácie, nápoje a jedlo. Jimmy Buffett zanechal manželku a tri deti.

Zdroj: TASR

1. 9. 2023

TV Markíza prináša úplne novú veľkolepú šou Možné je všetko

TV Markíza prináša úplne novú


 veľkolepú šou Možné je všetko

Diváčkam a divákom sa v nej počas desiatich sobotných večerov predstavia populárne osobnosti a obľúbení zabávači v situáciách, v akých ich ešte nikdy nevideli!


Bohatú a pestrú programovú ponuku televízie Markíza obohatí túto jeseň aj úplne nová, originálna zábavná šou s názvom Možné je všetko. Diváčkam a divákom sa v nej počas desiatich sobotných večerov predstavia populárne osobnosti a obľúbení zabávači v situáciách, v akých ich ešte nikdy nevideli! Prostredníctvom rôznych vopred neočakávaných úloh, napínavých hier a náročných výziev sa postarajú o neopakovateľné a stále nové vtipné situácie a skvelú atmosféru. Atraktívna novinka, doslova nabitá vzrušujúcimi prekvapeniami, odštartuje na obrazovkách TV Markíza už v septembri 2023.

„Televízia Markíza sa neustále snaží prinášať na obrazovky nové, zaujímavé programy. Možné je všetko je výpravná zábavná šou, plná prekvapení a nečakaných zvratov, ktorá sa s úspechom vysiela v krajinách po celom svete. Diváčky a diváci uvidia obľúbené známe tváre v situáciách, v akých si ich nevedeli ani predstaviť. Verím, že vďaka svojej hravosti a pozitívnej energii má potenciál osloviť aj slovenského diváka,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Súčasťou úplne novej šou je aj jedinečná hra „Šikmá plocha“, v ktorej celebrity predvádzajú vtipné scénky odohrávajúce sa vo vnútri izby, ktorá je postavená pod 22,5-stupňovým uhlom. O rôzne bizarné, prekvapivé a zábavné momenty tak rozhodne nebude núdza.

„Pripravujeme novú šou, ktorá na Slovensku doposiaľ nebola uvedená. Účinkujúci sa musia pripraviť na rôzne úlohy a zadania, v ktorých neraz budú musieť prekonať samých seba. Podarilo sa nám dať dokopy zostavu perfektných hercov a zabávačov, ktorí spolu v tejto forme ešte neúčinkovali. Každý je iný a každý má svoje silné stránky, ktoré môže využiť. Verím, že diváka prekvapíme a zabavíme,“ zhodnotil Pepe Majeský, kreatívny producent a režisér šou Možné je všetko.

Na účinkujúcich čakajú aj skutočne náročné disciplíny a úlohy, v ktorých budú musieť vyjsť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samých seba. Stálu zostavu budú dopĺňať v každej epizóde dvaja noví hostia. Diváčky a divákov tak v spoločnosti tejto veľkolepej, neopakovateľnej šou čakajú večery plné intenzívnej zábavy a veľkých prekvapení.

V slovenskej adaptácii formátu sa diváci môžu tešiť na populárnych hercov Tomáša Maštalíra a Janu Kovalčíkovú, moderátorskú hviezdu Adelu Vinczeovú, obľúbený manželský pár komikov Zuzanu Kubovčíkovú Šebovú a Michala Kubovčíka, herca a zabávača Juraja Kemku a ďalších atraktívnych hostí vrátane Adama Bardyho, Martiny Zábranskej, Attilu Végha či Petra Marcina.

„Teším sa, že budem súčasťou nového programu. Je to formát, ktorý je hravý a zábavný. Stretla sa tam skvelá partia komikov a improvizátorov a verím, že spoločne divákov pobavíme,“ povedal Tomáš Maštalír, ktorý sa na jeseň predstaví aj v nových sériách úspešných seriálov Pán profesor a Výnimočná Nikol. „Veľmi sa teším na túto šou, pretože si myslím, že to opäť môže televíznym diváčkam a divákom priniesť kopec zábavy, srandy a uvoľnenia. Myslím si, že to je v dnešnej dobe nadmieru dôležité, pretože so smiechom a s nadhľadom sa dajú veci riešiť ľahšie,“ doplnila víťazka vlaňajšieho Let’s Dance Jana Kovalčíková, ktorá aktuálne vstupuje aj do deja seriálového hitu Dunaj, k vašim službám.

V úplne novej polohe sa diváčkam a divákom predstaví moderátorka Adela Vinczeová. „Na šou sa teším, lebo ma baví byť v hravom priestore, v ktorom vznikajú spontánne situácie. Generuje to príjemný typ energie a ten verím, že divákom dobre padne,” zhodnotila. „Ja mám veľmi rada zábavu, rada hrám spoločenské hry a milujem aj improvizáciu. Verím, že potešíme a rozveselíme divákov. Myslím si, že každý z nás by mal mať stále chuť sa hrať a zabávať sa,“ dodala Zuzana Kubovčíková Šebová, ktorá spolu s manželom Michalom Kubovčíkom patrila medzi herecké hviezdy komediálneho seriálu Horná Dolná. „Teším sa na novú šou. Zišla sa super partia a bude to perfektné,“ myslí si aj Michal Kubovčík.

Stálu zostavu účinkujúcich dopĺňa herec a zabávač Juraj Kemka. „Pre mňa je najlepšie to, keď neviem, do čoho idem. Je to úplná radosť a zábava a naozaj sa na to veľmi teším. Teším sa aj na kolegov, ktorí tam budú. Či už stáli alebo tí, ktorí sa k nám budú pridávať. Som vo veľkom očakávaní, že čo z takéhoto niečoho môže vzniknúť,“ skonštatoval.

Zábavnou šou bude sprevádzať Dano Dangl, ktorý je zároveň jej výkonným producentom. „Teším sa veľmi na túto šou. Dali sme dokopy jednu výbornú zostavičku a som zvedavý, čo z toho vypadne. Tuším to, a na to sa naozaj teším,“ uzavrel.

Možné je všetko je slovenskou adaptáciou pôvodne francúzskeho formátu, ktorý pod názvom Anything Goes distribuuje spoločnosť Banijay Rights. Lokálne verzie šou už vznikli v približne 30-tich krajinách po celom svete, napríklad aj v Taliansku, Holandsku, Izraeli, Nórsku, Turecku, Mexiku, Bulharsku či Portugalsku. TV Markíza šou vyrába v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Noemo, ktorá stojí napríklad aj za úspešným zábavným formátom 2 na 1.

Výroba tohto programu prebieha v súlade s postupmi udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.

Pripravte sa, lebo túto jeseň bude na Markíze možné skutočne všetko!

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA


 


 




 



„Buď si dajte celú Viagru, alebo žiadnu Viagru, polka Viagry nefunguje.“
Robert Fico Hegerovi



" Moja práca nebola plagiát. V roku 1998 mohlo byť aj 100 percent cudzieho textu.“
Andrej Danko

 



"Mier. Okamžite. A zavolať späť Trumpa! Trump je ten, kto môže zachrániť západný svet a možno aj celé ľudstvo . Okrem toho treba Rusov začleniť do bezpečnostnej architektúry Európy, pretože bez nej nemôžeme zaručiť občanom Európy bezpečný život. Kľúč k ukončeniu vojny je aj tak v rukách Spojených štátov. Úbohí Ukrajinci sami nemajú v tejto vojne šancu. Ak prestane Západ dodávať peniaze a zbrane, predovšetkým Spojené štáty, vojna sa skončí. Sme síce v NATO spojencami USA, stále sa k nám však správajú horšie ako k Rusom."
Viktor Orbán

 

31. 8. 2023

TV JOJ NA HRANE

 

TV JOJ NA HRANE


Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.


Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu <strong>Na hrane</strong> stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ <strong>Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 31. augusta kandidát na poslanca NR SR Jaroslav Naď (Demokrati) a Matúš Šutaj Eštok, kandidát na poslanca NR SR (Hlas-SD).

Hovoriť budú o aktuálnych politických otázkach, o kandidatúre Ivana Korčoka, o návrate k oslavám SNP, ale aj o situácii v SIS a polícii, o povolebných zámeroch, či o kľúčových plánoch.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 31. augusta o 21:50 na JOJke.


30. 8. 2023

Zomrela Zuzana Neubauerová

 Zomrela Zuzana Neubauerová

 

 

Vo veku 80 rokov zomrela Zuzana Neubauerová.

Zuzana Neubauerová bola televízna moderátorka a príležitostná herečka. Jej mamička pochádzala z troch detí, ktoré mali otca farára, a tak vyrastala v kláštore. Neskôr sa vydala za notára, s ktorým mala dvoch synov. Objavil sa však mladý inžinier chémie Fridrich Neubauer a ona odišla za ním a mali spolu dcéru Zuzanu.

Zuzana sa od mladosti vzdelávala v jazykoch, vedľa toho navštevovala balet, gymnastiku, krasokorčuľovanie, tenis, bola modelkou a priekopníčkou módy v Bratislave. Jazyky chcela ísť po maturite na gymnáziu študovať, ale neprijali ju pre zlý kádrový posudok, a tak musela do robotníckej profesie. Až neskôr dostáva povolenie študovať, ale nie jazyky. Vyštudovala teda Vysokú školu ekonomickú v Bratislave.

Moderovala televízne programy Lastovička , Televízny klub mladých , Desať stupňov k zlatej a ďalšie. V roku 1967 moderovala s Miroslavom Horníčkom Kinoautomat na Svetovej výstave EXPO 67 v kanadskom Montreale. Ale začala vadiť a postupne musela televíznu prácu opustiť. Ekonomické vzdelanie sa jej hodilo, keď po roku 1989 založila realitnú kanceláriu. Jej manželom je chirurg Fridrich Zaťko.

 

29. 8. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americký novinár Evan Gershkovich z denníka Wall Street Journal (WSJ) sa odvolal voči verdiktu, ktorým mu ruský súd vo štvrtok predĺžil väzbu o ďalšie tri mesiace. TASR o tom informuje v sobotu na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na dokumenty zverejnené moskovským súdom.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala tohto amerického novinára 29. marca v Jekaterinburgu pre podozrenie zo špionáže. Podľa FSB zbieral informácie o jednom z ruských zbrojárskych podnikov, na ktoré sa vzťahuje štátne tajomstvo. Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu prvým zahraničným novinárom, ktorého v Rusku zadržali a obvinili zo špionáže.
Súd v Moskve vo štvrtok súhlasil s ďalším predĺžením väzby do 30. novembra. Gershkovich je zadržiavaný v moskovskej väznici Lefortovo. Na webovej stránke súdu sa uvádza, že obhajcovia sa proti tomuto verdiktu "odvolali".
Spojené štáty vyzývajú na "okamžité prepustenie" tohto novinára, ktorého prípad je všeobecne vnímaný ako vážne porušenie princípu slobody médií.




Pápež František odsúdil v sobotu šírenie dezinformácií a nepravdivých správ v snahe ovplyvniť verejnú mienku, pričom uviedol, že ide o jeden z prehreškov žurnalistiky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
"Dezinformácie sú prvým z hriechov, chýb – povedzme – žurnalistiky," uviedol František pre novinárov vo Vatikáne pri udeľovaní novinárskych cien.
Pápež pritom opäť použil slovo "hriechy", keď vymenúval štyri neduhy médií, vyplýva podľa AFP z vatikánskeho prekladu Františkovho vyjadrenia.
"Dezinformácie - keď žurnalistika neinformuje alebo informuje zle - ohováranie, očierňovanie, ktoré sa líši od ohovárania a škodí a po štvrté... láska ku škandálom," uviedol František.
"Znepokojuje ma napríklad manipulácia tých, ktorí dokážu zaujímavo propagovať nepravdivé správy, aby nasmerovali verejnú mienku," povedal pápež. Zároveň vyzval na opätovné prevzatie zodpovednosti, a to predovšetkým v čase, keď sa Európa musí potýkať s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine.
Pápež tiež vyjadril nádej, že priestor dostanú "hlasy mieru" a ľudia, ktorí sú odhodlaní ukončiť vojnu na Ukrajine i mnohé iné konflikty.
František (86) intenzívne komunikuje s médiami, odkedy sa v roku 2013 stal hlavou katolíckej cirkvi. Počas rozhovorov s médiami pritom pôsobí uvoľnene a zhovorčivo, čím sa podľa AFP výrazne líši od svojho predchodcu pápeža Benedikta XVI.

Copyright  © TASR 2023

  

 




Napriek tomu, že šprintérka Kristina Cimanovská na skončených majstrovstvách sveta v atletike v Budapešti reprezentovala svoju novú domovinu Poľsko, kúskom srdca sa stále "obzerala" za rodným Bieloruskom. Ako referuje web sportowefakty.wp.pl, jej blízki v Bielorusku ju však nemohli sledovať, pretože tamojšia televízia zámerne neinformovala o jej výkonoch.
"Moja rodina mi povedala, že v televízii ukazovali všetky kvalifikačné rozbehy okrem môjho. Moji príbuzní preto ani nevedeli, či som sa dostala do semifinále. Ale to ma neprekvapuje. Už dávno viem, čo sa o mne hovorilo v médiách. Sama som to nečítala, povedala mi to len mama,“ uviedla 26-ročná Cimanovská.
Tá na predvlaňajších OH v Tokiu podrobila kritike vedenie bieloruskej výpravy, ktoré ju bez jej vedomia prihlásilo ako členku štafety na 4x400 m. Po uvedenej kritike ju Bielorusi odhlásili z ďalšieho diania v Tokiu a oznámili jej, aby si zbalila kufre a odcestovala domov. Na ceste ju mali "sprevádzať" dvaja členovia bieloruskej výpravy - Artur Šimak a Jurij Majševič.
Bieloruske sa však na letisku podarilo zalarmovať políciu s tým, že odchod z Tokia sa deje proti jej vôli. Veci potom nabrali rýchly spád. Noc strávila športovkyňa v letiskovom hoteli, neskôr zamierila na poľské veľvyslanectvo a o dva dni neskôr cez Viedeň priletela na základe humanitárneho víza do Varšavy. A tam zotrvala v spoločnosti svojho manžela doteraz, pričom tvrdí, že sa tam cíti v bezpečí.
Vo farbách Poľska dosiahla Cimanovská najväčší úspech v kariére, keď v štafete na 4x100 metrov skončila na 5. mieste. V Budapešti sa predstavila aj na stovke a dvojstovke. V poslednej spomenutej disciplíne takmer prekonala bieloruský národný rekord. "Moja babka o tom sníva. Sama robila atletiku a ja som jej sľúbila, že sa mi to podarí. Samozrejme, pre Bielorusko by to nebol oficiálny rekord, ale babke by to stačilo,“ dodala Cimanovská.
Tvrdí, že sa o nej v Bielorusku popísalo mnoho neprávd, dokonca i to, že už ukončila kariéru. "Mojej mame vyvolávajú ľudia a pýtajú sa, či je to pravda. Chápem, že je to všetko premyslené. Ľudia si to dokážu overiť sami, ale sú aj hlupáci, ktorí to čítajú a hneď tomu uveria. Viete, ako ma v Bielorusku nazvali? Ako bežkyňu bez mozgu. Úprimne, je mi jedno, čo o mne píšu. Záleží mi akurát na mojej rodine,“ zakončila Cimanovská, ktorá svojich rodičov nevidela už viac ako dva roky. Napriek tomu dúfa, že sa raz do Bieloruska bude môcť vrátiť, keď to pre ňu bude bezpečné.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.