30. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Belgický herec a majster bojových umení Jean-Claude Van Damme vo štvrtok odišiel počas rozhovoru pre austrálsku televíznu šou Sunrise. Dôvodom mal byť rozhovor kameramanov počas nakrúcania ako aj údajne nudné otázky. Päťdesiatpäťročný Van Damme sa so šou spojil z Bangkoku v rámci prezentácie svojho pripravovaného austrálskeho prednáškového turné Unplugged and Unscripted.
Rodák z belgického Berchem-Sainte-Agathe najprv upozornil kameramanov, ktorí ho nakrúcali, že sa rozprávajú počas priameho prenosu. Keď sa ho neskôr moderátor niečo spýtal, zháčil sa a povedal, že ho nebaví dostávať stále tie isté otázky. “Je mi to ľúto, ja už takto ďalej nemôžem. Médiá sa ma už dvadsaťpäť rokov pýtajú stále tie isté otázky. Kylie (Minogue, s ktorou mal svojho času pomer, pozn. red.), ako sa vám trénuje? Ako toto? Ako tamto? Sú nudné,” povedal. “Chcete sa ma spýtať niečo zaujímavé,” dodal. Potom sa však postavil, dal si dole mikrofón a odišiel. 
Jean-Claude Van Damme, vlastným menom Jean-Claude Camille François Van Varenberg, sa narodil 18. októbra 1960. Diváci a diváčky ho môžu poznať z filmov ako Karate Tiger I. - Neustúpiť, nevzdať sa (1985), Krvavý šport (1988), Levie srdce (1990), Dvojitý zásah (1991), Univerzálny vojak (1992), Niet úniku (1993), Timecop (1994), Náhla smrť (1995), Súboj cti (1996), Maximálne riziko (1996), Kontraband (1998), Legionár (1998), Replikant (2001), Teror vo vlaku (2002), JCVD (2008) či zo snímky Expendables 2 (2012). 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Britská polícia ukončila po necelých 24 hodinách intenzívne pátranie po herečke Honeysuckle Weeksovej (36), ktorá bola nezvestná od štvrtkového neskorého večera. Umelkyňa sa našla u príbuzných v Londýne a je v poriadku.
Informovala o tom britská verejnoprávna stanica BBC.
Obavy o osud herečky, ktorá je známa z televízneho seriálu Foyle's War (Foylova vojna), ale aj viacerých iných televíznych produkcií, vystupňovali informácie, podľa ktorých sa rodáčka z Cardiffu zverila blízkym, že ju sužuje úzkosť.
Príbuzní sa obrátili na políciu po tom, ako sa s herečkou - v rozpore so zvyčajnou praxou - nedokázali napriek opakovaným pokusom skontaktovať. Miesto jej pobytu bolo takmer 24 hodín neznáme.


Vyšetrovaciu väzbu na 17 z 21 novinárov, ktorých v piatok predviedli pred vyšetrovacieho sudcu, uvalila v noci nadnes turecká justícia v súvislosti s nedávno zmareným pokusom o štátny prevrat. Ostávajúce štyri osoby vrátane Bülenta Mumaya z denníka Hürriyet prepustili na slobodu.
Žurnalisti čelia podozreniu z "členstva v teroristickom zoskupení", informovala tlačová agentúra Anadolu a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.
Medzi tými, na ktorých uvalili vyšetrovaciu väzbu, je aj známa novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.
Dva týždne po zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku sa počet zadržaných podozrivých vyšplhal nad hranicu 18.000 osôb. Do piatka 29. júla ich bolo už 18.044 ľudí. Na 9677 osôb vydali zatykače.
Čistky v armáde, justícii, na vysokých školách, v iných vzdelávacích zariadeniach, ako aj v médiách pokračujú prakticky od zmarenia pokusu o puč, najneskôr však od vyhlásenia výnimočného stavu v krajine na 90 dní.
Ministerstvo vnútra v Ankare v snahe zabrániť podozrivým v úteku do zahraničia zrušilo platnosť viac ako 49.000 cestovných pasov.
Podľa informácií tlačovej agentúry DPA bolo v celosvetovej relácii odvolaných z funkcií už najmenej 88 predstaviteľov krajiny polmesiaca vrátane niektorých veľvyslancov, ale napríklad aj dvaja tureckí členovia v riadiacom štábe medzinárodnej misie Severoatlantickej aliancie (NATO) v Afganistane.
Všetci zadržaní sú podozriví z kontaktov s hnutím kazateľa Fethulllaha Gülena, ktorého v Ankare považujú za stroju pokusu o štátny prevrat a o ktorého vydanie z USA, kde žije, Ankara žiada Washington. Samotný kazateľ však akúkoľvek zodpovednosť v tejto súvislosti odmieta.
  
Copyright © TASR 2016





Architekti navrhujú celoročne osvetliť televíznu vežu na Kamzíku


Architekti navrhujú celoročne osvetliť 
televíznu vežu na Kamzíku 



Televízna veža na Kamzíku je jedným zo symbolov Bratislavy, ktorý je viditeľný takmer zo všetkých jej mestských časti i okolia Pezinka, Senca, Stupavy či neďalekého Rakúska. Architekti Vladimír Hain, Michal Ganobjak, Tomáš Hanáček a Marek Harčarík však upozorňujú na potrebu osvetlenia lokality na Kamzíku i samotnej veže. "Ani po vyše 40 rokoch od jej vybudovania, na rozdiel od všetkých ostatných veží metropol, dosiaľ nebola nasvietená," zdôvodňujú architekti, ktorí spracovali projekt Kamzík NON-STOP.
      Každá metropola má podľa nich svoju vežu, na ktorú denne upierajú zrak tisíce obyvateľov. Bratislava nie je výnimkou, preto ju chcú viac zviditeľniť práve jej celoročným osvetlením. "Pre mimoriadne príležitosti je možné programy osvetlenia meniť prostredníctvom farebných filtrov," uvádzajú v projekte architekti. Obyvatelia i návštevníci hlavného mesta podľa nich tak môžu získať v noci orientačný bod v podobe kvalitnej úžitkovej architektúry, čo má Bratislave i samotnej televíznej veži pridať na atraktivite. Projekt počíta aj so zatraktívnením výhľadu z Kamzíka na Bratislavu formou stáleho sprístupnenia terasy, pridaním exteriérového kovového schodiska.
      Spoločnosť Towercom, ktorej televízna veža na Kamzíku patrí, pre TASR uviedla, že aj ona ju pokladá za významnú bratislavskú dominantu, ktorá aj po 42 rokov od svojho vzniku púta pozornosť architektov a verejnosti. Ako však podotýka, veža spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky na výstražné osvetlenie z pohľadu letovej prevádzky a je možné ju vnímať aj počas jasnej noci ako dominantu.
      "Aktuálne neplánujeme rozširovať osvetlenie televíznej veže, ale sme otvorení diskutovať o spoločnom projekte s prípadnými záujemcami alebo samosprávou," povedal marketingový manažér Towercom Michal Šuran.
      Televízna veža na Kamzíku bola postavená v roku 1975. Má tvar vretenovitého dvojihlana a je vysoká 12O metrov, televízny vysielač má výšku takmer 200 metrov. Vežu navrhol kolektív autorov Stanislav Májek, Jakub Tomašák a Juraj Kozák.


 Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

29. 7. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Verejnoprávna Dvojka odvysiela dnes večer záznam koncertu Hudba Európy. Otvárací koncert 7. európskeho summitu regiónov a miest 7. júla na hrade Devín bol pre návštevníkov nezabudnuteľným zážitkom. Uviedol ho Slovenský symfonický orchester pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča.
„Koncert na hrade Devín mal tri časti. Jedným z vrcholov večera bola legendárna kompozícia barokového skladateľa Georga Friedricha Händela Hudba k ohňostroju, ktorá odznela v podaní skvelých hudobníkov Slovenského symfonického orchestra, sprevádzal ju impozantný, hudbou koordinovaný, ohňostroj,“ vraví jeden z autorov projektu, dirigent Anton Popovič.
Koncert na Devíne ukázal, že aj symfonická hudba dokáže očariť dnešné publikum. Händelova kompozícia návštevníkom Devína doslova vyrazila dych. Dramaturgia projektu vybrala túto skladbu aj preto, že Georg Friedrich Händel bol takpovediac rýdzim Európanom. Narodil sa v roku 1685 v saskom meste Halle, mladosť a prvé veľké úspechy ako operný skladateľ prežil v Taliansku, najproduktívnejšie roky strávil v Londýne a vo svojej tvorbe prepájal nemecký, taliansky, francúzsky a anglický kompozičný štýl.
„Hudbu ku kráľovskému ohňostroju napísal Händel na základe oficiálnej objednávky pre oslavy pri príležitosti podpísania Aachenského mieru medzi Francúzskom, Veľkou Britániou a Holandským kráľovstvom v roku 1749, ktoré kráľ Juraj II. usporiadal v londýnskom Green Parku pred vyše 260 rokmi. Ukázalo sa, že jeho hudba je stále aktuálna. Sme radi, že ľudia odchádzali z Devína v povznesenej nálade a verím, že sa jedinečnú atmosféru podarilo zachytiť aj kamerám,“ uzavrel dramaturg projektu Adrian Rajter.
Podujatie Hudba Európy na Devíne priniesol verejnosti Bratislavský samosprávny kraj a konalo sa pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Záznam Händlovej Hudby k ohňostroju odvysiela Dvojka RTVS dnes o 19.45. Ďalšie časti koncertu - rockové a popové hviezdy so symfonickým orchestrom a Pink Floyd - Atom Heart Mother, odvysiela RTVS v auguste a v septembri.

Zomrel Jerry Doyle

Zomrel Jerry Doyle

Vo veku 60 rokov zomrel americký herec Jerry Doyle. Smutnú správu potvrdili zástupcovia rodiny zosnulého prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Rodáka z New Yorku našli mŕtveho v stredu v jeho dome v Las Vegas. Príčina smrti zatiaľ nie je známa. Podľa informácií agentúry The Associated Press plánujú vykonať pitvu i toxikologické testy.
Jerry Doyle sa narodil 16. júla 1956. Známy je ako Michael Garibaldi zo seriálu Babylon 5 (1994 - 1998) či filmov Babylon 5: The Gathering (1993), Babylon 5: Rieka duší (1998) a Babylon 5: Volanie do zbrane (1999). Okrem toho si zahral napríklad v snímkach Odpadlík (1998), Krvilačná pomsta (2003) alebo Open House (2004). Pôsobil tiež ako rozhlasový moderátor. V rokoch 1995 až 1997 bola jeho manželkou herečka Andrea Thompson. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Stanovisko Kaufland k medializovanému prípadu dodávateľa Tatrakon

Stanovisko Kaufland 
k medializovanému prípadu dodávateľa Tatrakon 

So spoločnosťou Tatrakon opakovane prebiehali štandardné obchodné rokovania o nákupných cenách pre ďalšie obdobie.
Dodávateľ na nich požadoval neúmerné zvýšenie cien, kde práve pri položke Morca Della bola jeho požiadavka na zvýšenie ceny o viac ako 30% a z toho dôvodu sme sa na ďalšej spolupráci nedohodli. Na základe toho dodávateľ Tatrakon jednostranne pristúpil k zastaveniu dodávok položky Morca Della do našej obchodnej siete. Obdobnú požiadavku od výrobcov s porovnateľnými tovarmi sme v danom období nedostali.
Je proti obchodnej logike, aby sme akceptovali zvýšenie cien u jedného konkrétneho výrobcu, s prihliadnutím na fakt, že ceny vybraných vstupných surovín, z ktorých sú vyrobené aj produkty spoločnosti Tatrakon, v danom období klesali.
Hájime predovšetkým záujmy našich zákazníkov, ktorými sú najmä pomer cena – kvalita.
Navýšenie ceny o viac ako 30% by bolo pre zákazníkov neakceptovateľné aj s prihliadnutím na fakt, že na trhu sa nachádza konkurenčný výrobok, ktorého cena bola na porovnateľnej úrovni ako cena od spoločnosti Tatrakon, pred pokusom o neúmerné navýšenie ceny. Dlhodobo sa snažíme o podporu podielu slovenských potravín v našich obchodných reťazcoch, o čom svedčí nielen naša kampaň "Z lásky k Slovensku", ale aj výsledky nedávneho prieskumu realizovaného spoločnosťou GfK. Jedným z dvoch obchodných reťazcov, v ktorom si spotrebiteľ môže nakúpiť najviac slovenských výrobkov, je práve Kaufland (5310).
Jednoznačne tak patríme k výrazným partnerom slovenských výrobcov v rámci obchodných reťazcov. Martin Gärtner hovorca obchodnej siete Kaufland


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Pre koho pracuje Karol Lovaš? Pre Fica. V pohodlíčku píše komentárik a po večeroch spovedá unavené dušičky. Nie ste Bohom na zemi, ste len jeho služobník. Viac by som od vás očakával rovný vzťah k pravde. Miesto toho slúžite lži.“
Igor Matovič

"Po štyroch mesiacoch frustrácie a bolesti som sa opäť dostal na kurty a začal som makať. Vyhral som obrovský turnaj v Hamburgu, po ktorom som bol u každého hrdina, ´el fantástico´. Dnes som prehral pre totálne vyčerpanie z minulého týždňa. Do neskorého večera som ešte hral štvorhru a po nej ma čakalo asi 150 ´krásnych´ prekvapení, keď som sa pozrel na moju fan-page. ´Zabijem ťa, keď ťa uvidím! Zabijem tvoju rodinu, mamku, otca a všetkých! Keď ťa stretnem, tak ťa dobijem a okradnem, aby si mi vrátil, čo som na tebe prehral! Si hajzel, ktorý si takto zarába, že tipuje a predáva svoje zápasy!´"A teraz k veci. Reprezentácia... Čo je to vlastne reprezentácia? Koho alebo čo mám reprezentovať? Náš slovenský ľud? Ľud, ktorý sa po každej výhre bije do pŕs, že sa niečo podarilo, a všetci sú pyšní, že sú Slováci, a keď sa niečo nepodarí, tak reagujú tým, že hanlivo, urážlivo, vulgárne poukazujú na toho človeka, ktorý prehral? Niekedy sa zamýšľam, či sa takúto krásnu krajinu, žiaľ, plnú takýchto ´sračiek´, oplatí reprezentovať. A verte mi, že nie som jediný športovec, ktorý to takto vidí."
Martin Kližan


"Musíme si vyjasniť, že náš problém nie je v Mekke ale v Bruseli... Byrokrati v Bruseli sú pre nás prekážkou, nie islam. Islam by sme zvládli, ak by nás (Brusel) nechal zvládnuť ho takým spôsobom, ktorý považujeme za vhodný."

Viktor Orban

"Turecký letec, ktorý zostrelil vlani ruský stíhací bombardér v sýrsko-tureckom pohraničí, pristúpil k tomuto kroku z vlastnej vôle."
Mehmet Šimšek,turecký vicepremiér

„Pôjde zrejme len o takzvanú prechádzku“ mestom, kde naši sympatizanti využijú slobodu pohybu zaručenú Ústavou SR na vyjadrenie odporu proti podujatiu, ktoré propaguje rovnosť ľudí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu.“
Milan Uhrík ,Ľudová strana Naše Slovensko - Kotleba

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americký herec John Malkovich sa predstaví v seriáli Humboldt. Scenár napísal Michael A. Lerner, ktorý sa podieľal napríklad na životopisnej dráme Love & Mercy (2014) o frontmanovi kapely The Beach Boys Brianovi Wilsonovi. Pri tvorbe očakávanej novinky vychádzal z knihy Humboldt: Life on America’s Marijuana Frontier (2013) od Emily Brady. Autorka strávila približne rok v komunite, ktorá sa takmer 40 rokov živí pestovaním a predajom marihuany na severe Kalifornie a ponúka tak detailný pohľad na spoločenstvo, a tiež na vplyv legalizácie marihuany na fungovanie skupiny.
Šesťdesiatdvaročný Malkovich sa v seriáli predstaví ako vodca komunity, pričom na projekte sa podieľa aj ako jeden z výkonných producentov. Réžiu má na starosti Carl Franklin. 
John Gavin Malkovich si dosiaľ vyslúžil dve nominácie na Oscara, prvú v roku 1985 za vedľajšiu úlohu v dráme Miesta v srdci (1984) a druhú v roku 1994 za vedľajšiu úlohu v kriminálnej dráme V dráhe strely (1993). Zahral si tiež vo filmoch Nebezpečné známosti (1988), Objekt krásy (1991), O myšiach a ľuďoch (1992), Portrét dámy (1996), Netvor (1996), Con Air (1997), Muž so železnou maskou (1998), V koži Johna Malkovicha (1999), V tieni upíra (2000), Libertin (2004), Po prečítaní spáľte (2008), RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (2010), Transformers 3 (2011), Red 2 (2013) alebo Zoolander No. 2 (2016). Ako režisér sa podieľal na snímke The Dancer Upstairs (2002) a krátkom filme Hideous Man (2002). 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Nemecké bezpečnostné zložky zaistili pri stredajšej razii proti stúpencom salafizmu v dolnosaskom Hildesheime počítače, mobilné telefóny, harddisky a iné nosiče údajov, vzduchové a poplašné zbrane, ako aj 25.000 eur v hotovosti.
      Polícia teraz zaistené veci preskúma a vyhodnotí.
      Ako však vysvitlo až deň po razii v priestoroch Nemeckojazyčného islamského spolku (DIK) a po domových prehliadkach u ôsmich členov jeho predstavenstva, bezpečnostné zložky realizovali mesiace pripravovanú operáciu napokon narýchlo, pretože periodikum Neue Presse vydávané v Hannoveri prinieslo spravodajský materiál o tejto pripravovanej policajnej akcii a dokonca vo veci kontaktovalo predstaviteľov DIK.
      Krajinský minister vnútra Boris Pistorius dnes v tejto súvislosti netajil pobúrenie a avizoval trestné oznámenie na neznámeho páchateľa požadujúc trestnoprávne dôsledky.
      Zatiaľ nevedno, ako sa spomínané noviny dostali k informáciám o pripravovanej razii, o ktorej povolenie požiadala polícia správny súd v pondelok, aby sa inkriminovaný článok v periodiku objavil už o necelých 48 hodín neskôr.
      Na úspešnú prácu exekutívy je, ako zdôraznil Pistorius, potrebné, aby mohla pracovať nerušene. Takéto "podpásovky" jej priveľmi nepomôžu, vyplynulo z ministrových slov. Súčasne zaznelo, že mohlo dôjsť aj k ohrozeniu samotných nasadených príslušníkov, pretože členovia spolku boli telefonátom z redakcie periodika varovaní. Zatiaľ však minister nevedel a ani nechcel prezradiť, do akej miery to ovplyvnilo úspešnosť razie, osobitne s ohľadom na očakávaný pokus o postavenie predmetného spolku mimo zákon.
      Informácie priniesol Severonemecký rozhlas (NDR).
      Práve hildesheimský spolok je v Nemecku považovaný za miesto kontaktov radikálov zo salafistickej scény, ktoré je už dlhší čas v hľadáčiku dolnosaských bezpečnostných zložiek.
      Podľa ministrových slov nemienia tolerovať ignorovanie platných predpisov salafistami, dokonca ich spochybňovanie ústavného poriadku a presviedčanie mladých ľudí, aby sa pripojili k Islamskému štátu (IS). Proti tomu mienia bojovať s využitím všetkých prostriedkov právneho štátu.
      Viacero návštevníkov tamojšej mešity odcestovalo v minulosti preukázateľne do Sýrie, respektíve Iraku, aby sa tam pripojili k džihádistom z IS, uviedol ešte v stredu krajinský rezort vnútra.

 Copyright © TASR 2016

TASR A SITA

TASR A SITA

Niekto by mohol vysvetliť ako to vlastne je medzi Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky a Slovenskou tlačovou agentúroua a. s.. Posledný polrok je čoraz evidentnejšie, že majú spoločných spravodajcov, spoločné, dokonca identické titulky a spoločné správy .
Nejde o nič. Len jedna tlačová agentúra je napojená na ve
Alebo ide o  konsolidáciu médií na Slovensku? 
Vedia pobaviť, že?

28. 7. 2016

MEDIA NEWS 

MEDIA NEWS 

Niektoré popredné francúzske médiá vyhlásili, že už nebudú zverejňovať mená a fotografie páchateľov útokov spájaných s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), aby sa zabránilo ich neželanému glorifikovaniu. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Denník Le Monde v stredu vyhlásil, že už nebude zverejňovať fotografie útočníkov, čím sa chce vyhnúť "prípadným posmrtným glorifikačným efektu". V denníku už teraz platí zákaz uverejňovania úryvkov z propagandistických vyhlásení Islamského štátu.
      Podobný postoj k tejto otázke zaujala aj televízia BFM-TV, ktorá nebude zverejňovať fotografie tvárí džihádistov.
      Mená "teroristov" nebude uvádzať ani rozhlasová stanica Europe-1, ktorá svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že nechce, aby sa z takýchto ľudí robili hrdinovia.
      Rozhodnutie niektorých francúzskych médií nezverejňovať mená a fotografie islamistov prišlo po teroristickom útoku v Nice, ktorý si vyžiadal 84 mŕtvych a približne 300 zranených a v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde dvaja islamisti podrezali v kostole 85-ročného kňaza.


Približne 1700 príslušníkov tureckej armády vrátane 149 generálov oficiálne prepustili v reakcii na nedávny neúspešný pokus o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.
      Turecké ozbrojené sily majú približne 350 generálov a admirálov. Turecká armáda, ktorá je v rámci Severoatlantickej aliancie druhou najväčšou, má približne 680.000 vojakov.
      Turecká vláda zároveň zrušila činnosť desiatok mediálnych organizácií vrátane 45 novín - celoštátnych i regionálnych -, 16 televíznych a 23 rozhlasových staníc, informuje agentúra Anadolu.
      Ankara tvrdí, že za pučom armádnej frakcie z 15. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v americkom exile. Udalosti si vyžiadali približne 290 mŕtvych a tisíce zatknutých ohľadom podozrenia z účasti na príprave prevratu. Zo štátnych inštitúcií boli prepustené desaťtisíce osôb.

 Copyright © TASR 2016




Americká spoločnosť Facebook Inc prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť svojimi hospodárskymi výsledkami za druhý kvartál pohodlne prekonala očakávania trhu. Spoločnosti sa darí hlavne vďaka reklame na jej hlavnej aplikácii Facebook. Tržby firmy za apríl až jún sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 59 percent na úroveň 6,4 mld. USD. Firma o tom informovala v stredu. Zisk spoločnosti Facebook za druhý kvartál tohto roka dosiahol 2,06 mld. USD.
K záveru júna mala firma 1,71 mld. užívateľov, ktorí jej stránku navštívia aspoň raz mesačne, čo bol medziročný rast o 15 percent. Užívatelia každý deň trávia na Facebooku viac času a sústredenie sa firmy na video záujem o jej služby zvyšuje. Podľa výskumnej firmy comScore napríklad v apríli iba v samotných USA navštívilo internetovú stránku Facebooku na smartfóne alebo tablete takmer 149 mil. ľudí. 
Hodnota akcií spoločnosti v stredu po uzatvorení riadneho obchodovania na americkej burze posilnila o 8 percent na sumu 131,05 USD za kus. 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ghostbusters

Ghostbusters


27. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Stredoeurópska mediálna skupina Central European Media Enterprises Ltd. (CME) v druhom kvartáli evidovala rast čistých príjmov o 3 percentá na sumu 175,2 mil. USD. Tržby z televíznej reklamy za celý prvý polrok pritom posilnili o takmer 4 percentá. Prispel k tomu významný rast tržieb v Rumunsku a na Slovensku a obnovenie ich rastu v Bulharsku počas druhého štvrťroka. Prevádzkový zisk firmy v druhom kvartáli stúpol o 18 % na 43,9 mil. USD a prevádzkový zisk pred odpismi (OIBDA) sa za apríl až jún zvýšil o 12 percent na 53,6 mil. USD. Spoločnosť CME o tom informovala na svojej internetovej stránke.
Za prvý polrok sa čisté tržby mediálnej skupiny zväčšili o 3 percentá na 304,2 mil. USD. Prevádzkový zisk za január až jún stúpol o 151 percent na 51,7 mil. USD a prevádzkový zisk pred odpismi vzrástol o 18 percent na 70,7 mil. USD. "Výkon v druhom kvartáli prekonal naše očakávania. Z hľadiska perspektívy pre zvyšok roka 2016 zostávame veľmi optimistickí," uviedol Michael Del Nin, jeden z dvojice generálnych riaditeľov CME. 
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Turecké veľvyslanectvo v Spojených štátoch vyzvalo americkú televíziu NBC News, aby sa ospravedlnila za "neprijateľnú" a "nepravdivú" správu týkajúcu sa nedávneho pokusu o prevrat v Turecku. Informovala o tom v utorok na svojej internetovej stránke agentúra Anadolu.
      "Správa (Kylea) Griffina, že 15. júla počas pokusu o prevrat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žiadal o azyl v Nemecku, je absolútne nepravdivá, neprijateľná a bez vierohodných dôkazov... Žiadame NBC News a pána Griffina o formálne ospravedlnenie za tohto neprijateľné správanie," napísalo turecké veľvyslanectvo v liste pre NBC News.
      Griffin počas pokusu o prevrat na Twitteri napísal: "Vysokopostavený zdroj z americkej armády pre NBC News uviedol, že Erdoganovi odmietli povoliť pristáť v Istanbule a údajne žiada o azyl v Nemecku."
      Griffinovu správu prevzali ďalšie médiá vrátane denníka Washington Post. Griffinov príspevok na Twitteri bol už vymazaný, ale jeho autor ani NBC News "vôbec neuznali svoju chybu a ani sa za ňu neospravedlnili", dodalo turecké veľvyslanectvo.

 Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americká telekomunikačná skupina Verizon kúpi za zhruba 5 mld. USD hlavné aktíva internetovej spoločnosti Yahoo. Správu priniesli rôzne médiá, ktoré vo všetkých prípadoch citovali jeden nemenovaný zdroj. Formálne oznámenia transakcie sa udialo v pondelok pred otvorením amerických akciových trhov. Verizon v posledných dňoch vystupoval ako favorit v súťaži o prevzatie kľúčových aktivít Yahoo, ktoré zahŕňajú služby elektronickej pošty, či obľúbené internetové stránky venované správam, športu a financiám.
Spoločnosť Yahoo nedokázala držať krok s konkurenčnými firmami, akými sú Facebook či Google. V prípade, že sa zbaví svojho problémového podnikania, jej stále zostanú podiely v spoločnosti Yahoo Japan a v čínskom internetovom predajcovi Alibaba Group, ktoré tvoria podstatnú časť trhovej hodnoty firmy. 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Turecké úrady vydali zatykače na 42 novinárov v rámci čistiek po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.
      Niekoľko dní po prekazenom puči bolo nariadené zastavenie činnosti niekoľkých novín a časopisov, tentoraz však ide o prvý prípad, keď sú identifikovaní individuálni novinári. Úrady už zatkli tisíce vojakov, sudcov a štátnych zamestnancov.
      Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že zbaví štátne orgány "vírusu", ktorý podľa jeho slov spôsobil túto revoltu. Ankara obviňuje zo zorganizovania pokusu o prevrat moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Gülen však ostro odmieta akúkoľvek angažovanosť v týchto udalostiach.
      Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval, že ak turecká vláda pristúpi k navrhovanému obnoveniu trestu smrti, okamžite budú prerušené rozhovory o eventuálnom členstve Turecka v Európskej únii. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tvrdí, že disponuje dôveryhodnými dôkazmi o mučení osôb zadržaných po pokuse o prevrat.
      Turecko vyhlásilo minulý týždeň trojmesačný výnimočný stav, ktorý Erdoganovi a vláde umožňuje vytvoriť nové zákony bez účasti parlamentu, ako aj obmedziť či pozastaviť platnosť práv a slobôd obyvateľstva krajiny.

 Copyright © TASR 2016

26. 7. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Režisér Stanislav Párnický nakrúca aktuálne v Trnave televíznu rozprávku Zázračný nos. Štáb s hercami a asi 150-členným komparzom sa usídlil na Námestí sv. Mikuláša, ktoré sa premenilo na dobové jarmočisko. V hlavných postavách vystupujú mladí herci Kristína Kanátová a Vladimír Plevčík, zo známych mien sa v rozprávke objavia napríklad Iva Janžurová, Miroslav Noga, Pavol Višňovský, Ján Dobrík, Anna Šišková, Kamil Mikulčík, Mária Breinerová, Štefan Kožka a ďalší.
      "Je to taká cestovateľská rozprávka, Trnava nie je jediným exteriérom, kde nakrúcame," povedal dnes pre TASR výkonný producent Palo Janík. Filmári boli už aj na zámku v neďalekých Smoleniciach, v Buchloviciach, Buchlove, na Pajštúne a iných miestach. "Trnavské Námestie sv. Mikuláša sme si vybrali ako kulisu z dôvodu, že budovy zapadajú do rámca obdobia baroka, kedy sa dej odohráva. Má tú výhodu, že nie je zabutikované, s čím sme sa stretli v mnohých mestách," uviedol Janík.
      Filmári budú v práci pokračovať v Trnave pravdepodobne ešte v utorok 27. júla. Okrem Trnavčanov, ktorí sa premenili na ľudí na trhu, dôležitú úlohu zohráva trnavské historické združenie Hector, ktoré má bohaté skúsenosti s usporadúvaním rôznych dobových jarmokov, bitiek a iných udalostí s historickým zameraním. Organizuje aj tri najväčšie historické festivaly na Slovensku – Rotenstein a Festival stredovekého života na hrade Červený Kameň a Stredovek pod hradbami v Trnave. "Bez nich by sme ani dnešné zábery nedali," konštatoval výkonný producent. Združenie dodalo jarmočné stany, dobových remeselníkov, výzbroj, domáce zvieratá i kone.
      RTVS bude vysielať koprodukčnú rozprávku Zázračný nos na Vianoce, v rovnakom čase to plánuje i Česká televízia. Autorkou námetu je Zuzana Kolmosová, spolu s ňou na scenári pracovala Naďa Uličná. Dramaturgiu má Dana Garguláková. Kameramanom je Ivan Finta, producentom Peter Neveďal z Filmpark production.


 Copyright © TASR 2016

Uzávierka súťaže Košický zlatý poklad sa blíži

Uzávierka súťaže 
Košický zlatý poklad sa blíži

V Hudobní autori a interpreti, ktorí majú záujem prihlásiť sa do 32. ročníka súťaže Košický zlatý poklad, tak môžu urobiť už len do nedele 31. júla. Informovali o tom organizátori súťaže. Záujemcovia a záujemkyne sa môžu zapojiť zaslaním vlastných, po slovensky spievaných a dosiaľ mediálne nezverejnených skladieb na adresu Rozhlas a televízia Slovenska, Rastislavova 13, 043 07 Košice pod heslom KZP.
Výberová komisia na základe kritérií súťaže po uzávierke vyberie dve skupiny postupujúcich piesní. Prvú skupinu bude tvoriť šesť skladieb, ktoré priamo postúpia do finále. Do druhej skupiny vyberie porota najviac dvadsať piesní, ktoré budú prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko v semifinálovom kole súťažiť o postup do finále. Finálový koncert sa uskutoční 15. októbra v košickom Kulturparku a v priamom prenose ho odvysiela Rádio Slovensko. Víťaz si odnesie finančnú odmenu vo výške 1000 eur a tiež získa možnosť nahrať víťaznú skladbu v štúdiu Slovenského rozhlasu. 
„Je to jedinečná príležitosť pre všetkých autorov a interpretov, ktorí produkujú slovenskú populárnu hudbu na zviditeľnenie ich tvorby. Víťazné piesne Košického zlatého pokladu sa dostávajú do pravidelných rotácií v hudobných playlistoch rádií RTVS. Teším sa na všetky súťažné príspevky a verím, že aj tento rok bude v súťaži veľmi silná konkurencia,“ uviedol riaditeľ súťaže a šéf košického štúdia RTVS Juraj Hidvéghy. 
Súťaž vznikla v roku 1980. Jej vznik iniciovala Redakcia hudobného vysielania Československého rozhlasu v Košiciach. Počas prvých ročníkov oslovovala autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby, predovšetkým z východného Slovenska, od deväťdesiatych rokov si začala získavať priazeň hudobníkov na celom Slovensku. Každoročne oslovuje v priemere 200 autorských tímov. Ďalšie informácie o súťaži sú dostupné na webstránke www.rtvs.sk. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Magdaléna rada plače

Magdaléna rada plače

Jednotka lepšie.
Dvojka horšie.
Spolu horšie - 14,90 % .

Markíza lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO lepšie.
Spolu lepšie, ale stále pod tridsať - 29,80%

JOJ oveľa lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU lepšie.
Spolu oveľa lepšie- 25,70%

TA 3 veľmi zle.


Jednotka - 11,40% ;
Dvojka - 3,50 % ;
Markíza - 21,00 % ;
TV DOMA - 4,30 % ;
DAJTO- 4,50 %
TV JOJ – 19,50% ;
JOJ PLUS- 3,70%;
WAU - 2.80 %;
TA 3 - 1,10 %

Zomrela Marni Nixon

Zomrela Marni Nixon

Vo veku 86 rokov zomrela americká speváčka Marni Nixon. Rodáčka z Kalifornie podľahla v nedeľu 24. júla rakovine prsníka. Smutnú správu potvrdil pre BBC jej niekdajší agent.
Sopranistka a takzvaná "spevácka dablérka" Marni Nixon sa narodila 22. februára 1930. Ako štvorročná sa začala učiť hrať na husliach a neskôr sa stala členkou Hollywood Baby Orchestra, New York Philharmonic či Los Angeles Philharmonic a vystupovala tiež na Broadwayi. Vo filmovom muzikáli Kráľ a ja (1956) nahradila v niektorých speváckych pasážach Deborah Kerr, vo West Side Story (1961) Natalie Wood či v My Fair Lady (1964) zas Audrey Hepburn. Bola tri razy vydatá. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

25. 7. 2016

RTVS NEWS

 RTVS NEWS

Včerajšia posledná etapa Tour de France, ktorá vyvrcholila na parížskych Elyzejských poliach, sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Skvelé druhé miesto Petra Sagana a jeho zavŕšenie triumfu v boji o zelený dres sledovalo až 298-tisíc divákov, sledovanosť zaznamenala trhový podiel 23,3%.
Priemerná sledovanosť všetkých etáp Tour de France dosiahla 21,8% (parameter podiel na trhu) a preteky sledovalo v priemere 195-tisíc divákov. Vďaka tomu sa 103. ročník Tour de France stal vôbec najsledovanejším od začiatku vysielania priamych prenosov z Tour v RTVS. 
Najvyššiu sledovanosť dosiahol prenos z 15. etapy (nedeľa 17. 7. 2016), ktorý si pozrelo 303-tisíc divákov (podiel na trhu 21,0%). Táto etapa sa stala historicky nasledovanejšou etapou Tour de France od r. 2011. Dvojka bola v čase vysielania prenosov z TdF najsledovanejšou televíziou na trhu. 

TO JE TV!

TO JE TV!


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nový pripravovaný seriál zo sci-fi série Star Trek sa bude nazývať Star Trek Discovery. V sobotu o tom na festivale Comic-Con v San Diegu informoval tvorca projektu Bryan Fuller, ktorý tiež potvrdil, že snímka bude mať premiéru v januári 2017. Návštevníci a návštevníčky podujatia mohli vidieť prvé ukážky novej vesmírnej lode, ktorá dostala meno USS Discovery.
V pripravovanom seriáli sa okrem iného objavia aj úplne nové postavy, ktoré budú hľadať nepoznané svety a civilizácie. Výkonným producentom bude Alex Kurtzman. O vznik novinky sa postará americká televízna stanica CBS. K dispozícii však bude prostredníctvom spoplatnenej streamovacej služby CBS All Access exkluzívne pre diváčky a divákov z USA. Neskôr by sa mala dostať aj do svetovej distribúcie.
Fenomén Star Trek odštartoval seriálom v roku 1966. Zahrali si v ňom Leonard Nimoy (Spock), William Shatner (James T. Kirk), DeForest Kelley (McCoy), George Takei (Sulu), Nichelle Nichols (Uhura) a ďalší. Následne vzniklo šesť filmov a Star Trek poslúžil aj ako motív pre ďalšie seriály a filmy. V roku 2009 sa dostala do kín prvá časť novej filmovej série o posádke vesmírnej lode Enterprise. V snímke Star Trek sa v úlohe kapitána Kirka predstavil Chris Pine, Spocka si zahral Zachary Quinto, pričom vo filme sa v tejto úlohe objavil aj Leonard Nimoy. V roku 2013 sa do kín dostalo pokračovanie s podtitulom Do temnoty a 18. augusta bude mať na slovensku premiréu tretia časť - Star Trek: Do neznáma.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

24. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Barbadoská speváčka Rihanna si zahrá v piatej sezóne seriálu Batesov motel (2013). Dvadsaťosemročná interpretka sa v sérii, ktorej príbeh sa odohráva pred udalosťami z filmu Psycho (1960), predstaví v úlohe Marion Crane. Tú v spomínanej legendárnej snímke Alfreda Hitchcocka stvárnila Janet Leigh.
Účasť speváčky na projekte oznámili tvorcovia na festivale Comic-Con v San Diegu. “Chceli sme túto ikonickú rolu dať súčasnej hviezde a zobraziť ju novým významným a vzrušujúcim spôsobom. Počuli sme tiež, že Rihanna je fanúšik našej šou a my sme boli jej veľkí fanúšikovia, čiže to bol perfektný stret kreativity a osudu,” uviedli vo vyhlásení výkonní producenti titulu Carlton Cuse a Kerry Ehrin. Piata sezóna seriálu, ktorá bude zároveň posledná, sa dostane na americké televízne obrazovky v roku 2017.
Rihanna, celým menom Robyn Rihanna Fenty, sa ako 16-ročná presťahovala z rodného Barbadosu do USA. Debutovala v roku 2005 albumom Music Of The Sun, s ktorým sa rovnako ako s ďalšími siedmimi štúdiovkami prebojovala do prvej desiatky albumového rebríčka Billboard 200. Ten však po prvý raz dobyla až s albumom Unapologetic (2012). Tento úspech sa jej podarilo zopakovať aj s novinkou Anti (2016). K jej najväčším hitom patria skladby ako SOS, Umbrella (feat. Jay Z), Don't Stop The Music, Take A Bow, Disturbia, Rude Boy, Only Girl (In The World), What's My Name? (feat. Drake), S&M, Where Have You Been, Diamonds, Stay (feat. Mikky Ekko) a We Found Love (feat. Calvin Harris). Je držiteľkou ôsmich cien Grammy, deviatich American Music Awards vrátane Icon Award, dvoch BRIT Awards a desiatok ďalších ocenení. Ako herečka sa predstavila napríklad v snímkach Bojová loď (2012), To je koniec! (2013) a Annie (2014).

Bieloruského novinára Pavla Šeremeta, ktorý zahynul v stredu v Kyjeve pri výbuchu nálože umiestnenej pod jeho autom, pochovali dnes v jeho rodnom meste Minsk v Bielorusku.
Stovky ľudí sa zúčastnili na jeho pohrebnej omši v kostole v Minsku iba deň nato, ako sa s ním v Kyjeve rozlúčili stovky ďalších, vrátane ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
"Šeremet sa zapíše do dejín ako jasný príklad novej žurnalistiky, ktorej sa vodcovia Ruska, Bieloruska a Ukrajiny boja," povedala predsedníčka Združenia bieloruských novinárov Žanna Litvinová.
Na pohrebe bol aj Mustafa Najem, poslanec ukrajinského parlamentu a novinár, ktorého výzvy koncom roka 2013 odštartovali rozsiahle protestné akcie a vo februári 2014 vyústili v útek promoskovského prezidenta z Ukrajiny.
Výbuch, ktorý zabil Šeremeta, "bol namierený proti krajine, akú chceme vybudovať - otvorenú, slobodnú, dôveryhodnú a usmievajúcu sa," vyhlásil Najem.
Smútoční hostia pred kostolom v Minsku začali rytmicky tlieskať na počesť zosnulého, keď z kostola vynášali jeho rakvu.
Šeremet, ktorý bol v minulosti väznený v Bielorusku, kde sú nezávislé médiá pod sústavným nátlakom autoritárskej vlády, sa pred dvoma rokmi presťahoval na Ukrajinu po niekoľkoročnom pobyte v Rusku.
Pracoval pre spravodajský portál Ukrajinska Pravda, známy investigatívnou žurnalistkou a súčasne zostal editorom spravodajských webov v Bielorusku.
V súvislosti s výbuchom improvizovaného výbušného zariadenia pod jeho autom a jeho smrťou zatiaľ nikoho nezatkli.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...