22. 7. 2017

Zomrel John Heard

Zomrel John Heard



Vo veku 72 rokov v piatok zomrel americký filmový a televízny herec John Heard, ktorý sa preslávil rolou otca vo filmoch série Sám doma. S odvolaním sa na súdneho lekára o tom dnes informoval časopis People.Podľa portálu TMZ našli Hearda mŕtveho v hotelovej izbe v kalifornskom meste Palo Alto, kde sa zotavoval z operácie chrbta. Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.
Slovenským divákom bol Heard známy predovšetkým rolou Petera McAllistera, otca nezbedného Kevina v podaní herca Macaulayho Culkina vo filmoch Sám doma z roku 1990 a Sám doma 2: Stratený v New Yorku z roku 1992.
Heard si ale zahral tiež v dráme Prípad pelikán natočenom na motívy románu Johna Grishama či v seriáli Sopranovci.

Copyright ČTK ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Poradcom prezidenta USA Donalda Trumpa pre komunikáciu by sa mohol stať newyorský finančník Anthony Scaramucci. Agentúru AP o tom informovali zdroje oboznámené so situáciou.
      Scaramucci vo svojich televíznych vyjadreniach vystupuje ako Trumpov obhajca a po prezidentských voľbách ho bolo vídať v Trumpovom tíme, ktorý sa v newyorskom mrakodrape Trump Tower pripravoval na prevzatie moci po demokratickom prezidentovi Barackovi Obamovi.
      Ak sa potvrdia úvahy o Scaramucciho vymenovaní, nahradí vo funkcii poradcu pre komunikáciu Mikea Dubkea, ktorý v máji oznámil svoju rezignáciu. Odvtedy túto funkciu spolu s rolou hovorcu Bieleho domu zastáva Sean Spicer.
      O Scaramuccim sa dávnejšie uvažovalo aj v súvislosti s postom šéfa úradu Bieleho domu, ktorý koordinuje vzťahy s podnikateľskou komunitou a inými záujmovými skupinami. Tento plán sa však nerealizoval vzhľadom na otázky, ktoré vyvolal Scaramucci predajom svojho investičného fondu.
      Riaditeľ pre komunikačnú stratégiu Bieleho domu zodpovedá prípravu a realizáciu dennej agendy prezidenta, a to aj prostredníctvom mediálnych kampaní. Okrem toho koordinuje aj prípravu dôležitých prejavov prezidenta, najmä správ pre Kongres.



Odchádzajúci hovorca Bieleho domu Sean Spicer včera uviedol, že sa rozhodol zo svojho postu odstúpiť, aby nastávajúcemu riaditeľovi pre komunikačnú stratégiu Anthonymu Scaramuccimu umožnil v tejto funkcii začať od nuly. Podľa Spicera by totiž z tzv. čistého štítu mohol mať momentálne úžitok práve americký prezident Donald Trump.
      Spicer to telefonicky povedal agentúre AP, ktorá ho oslovila po tom, ako sa dnes v amerických médiách začali šíriť správy o jeho predpokladanej rezignácii. Jej dôvodom mali byť podľa nemenovaných zdrojov oboznámených so situáciou práve Spicerove námietky voči osobe newyorského finančníka Scaramucciho.
      Spicer podľa vlastných slov cítil, že pre Scaramucciho by bolo najlepšie, ak by si mohol vybudovať svoj vlastný systém a vyšliapať si vlastnú cestu vpred. V krátkom telefonickom rozhovore pre AP sa na adresu Scaramucciho vyjadril veľmi pozitívne, pričom uviedol, že jeho prijatie do funkcie "bude skvelé", keďže "je to tvrdý chlap".
      Spicer ešte predtým na svojom účte na sociálnej sieti Twitter napísal, že pracovať pre Trumpa a "túto skvelú krajinu" bola preňho česť a privilégium, pričom dodal, že na svojej pozícii zostane až do konca augusta. Biely dom následne oznámil, že vo funkcii ho potom nahradí jeho zástupkyňa Sarah Huckabee Sandersová.
      Spicerovi už poďakoval aj prezident Trump. Ten uviedol, že je vďačný za prácu, ktorú Spicer odviedol v mene jeho administratívy, ale aj amerického ľudu. Spicera pochválil aj samotný Scaramucci, ktorý ho pred novinármi v Bielom dome nazval "pravým americkým patriotom" a vyjadril nádej, že Spicerovi sa bude aj naďalej dariť a "zarobí obrovské množstvo peňazí".
      Riaditeľ pre komunikačnú stratégiu Bieleho domu zodpovedá za prípravu a realizáciu dennej agendy prezidenta, a to aj prostredníctvom mediálnych kampaní. Okrem toho koordinuje tiež prípravu dôležitých prejavov prezidenta, najmä správ pre Kongres.

Copyright © TASR 2017




Päťsto rokov diela Majstra

Päťsto rokov diela Majstra Pavla



Pri príležitosti výročia vzácneho oltára v Levoči vzdáme hold jeho svetoznámemu tvorcovi Majstrovi Pavlovi v sobotu 22. júla o 14:10 slovenským historickým filmom Skrytým prameň na Jednotke a na Dvojke o 20:35 prenosom chrámového koncertu Večer s Majstrom; v nedeľu 23. júla o 10:00 svätou omšou z Baziliky sv. Jakuba, Apoštola.

Zomrel Claude Rich

Zomrel Claude Rich 



Francúzsky herec Claude Rich, známy okrem iného z filmu Diabol a desatoro (1962) režiséra Juliena Duviviera alebo komédie Oscar (1967) s Louisom de Funesom v hlavnej úlohe, zomrel vo štvrtok večer po dlhšej chorobe vo veku 88 rokov. Informovali o tom dnes francúzske médiá s odvolaním sa na pozostalých.
      Rodák zo Štrasburgu debutoval na striebornom plátne v slávnej snímke režiséra Reného Claira Veľké manévre (1955) s Gérardom Philippom a Michéle Morganovou v hlavných úlohách. Medzi jeho ďalšími filmami figurujú napríklad Milujem Ťa, milujem Ťa (1969), Stavisky (1974), Neľútostný súboj (1975) či Vojna policajtov (1979).
      Herec nakrúcal aj v ďalších desaťročiach, podieľal sa napríklad aj na štvrtej sérii populárneho televízneho seriálu Chobotnica (1989) či na filme Asterix a Obelix: Misia Kleopatra (2002), avšak viac sa stiahol do ústrania a preferoval divadelné scény.
      Rich, ktorý spolupracoval so špičkovými tvorcami ako napríklad Alain Resnais, Francois Truffaut, Édouard Molinaro, Pierre Granier-Deferre, ale aj kolegami ako Jean-Paul Belmondo, Monica Vittiová, Lino Ventura, Sylvia Koscinová alebo Patrick Dewaere, stvárnil v divadelných inscenáciách okolo 50 postáv. Jeho filmografia obsahuje viac ako 80 titulov.


Copyright © TASR 2017


21. 7. 2017

Zomrela Andrea Jürgensová

Zomrela Andrea Jürgensová


Vo veku 50 rokov zomrela niekdajšia detská nemecká hviezda 70. rokov minulého storočia, interpretka typickej šlágrovej hudby Andrea Jürgensová. Speváčka, ktorá po akútnom zlyhaní obličiek ležala od pondelka v kóme v nemocnici, skonala dnes v kruhu svojich najbližších.
      Informáciu priniesli nemecké médiá s odvolaním sa na gramofónovú spoločnosť Telamo so sídlom v Mníchove.
      Rodáčku z Porúria objavil v druhej polovici 70. rokov renomovaný producent Jack White, s ktorého skladbou sa po boku populárneho moderátora Rudiho Carrella predstavila v jednej z obľúbených relácií verejnoprávnej televízie a získala si srdcia divákov. Už o niekoľko mesiacov neskôr v marci 1978 obsadila so songom prvé miesto v nemeckej hitparáde. Nebol to však triumf ojedinelý, čoskoro nasledovali ďalšie a jej nosiče zvukových záznamov boli komerčne mimoriadne úspešné.
      Andreu Jürgensovú ocenili v priebehu desaťročí viacerými cenami. Speváčka bola okrem iného laureátkou Strieborného a Bronzového leva rozhlasovej stanice Radio Luxemburg, ceny Zlatá ladička, zlatých a platinových platní či iných trofejí.

Copyright TASR ©2017


UCM vyhlásila súťaž zameranú na falošné správy a mediálne manipulácie

UCM vyhlásila súťaž zameranú na falošné 

správy a mediálne manipulácie  
Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave vyhlásila 1.ročník celoslovenskej súťaže s názvom Ako identifikovať a brániť sa účinkom falošných správ a mediálnych manipulácií. Primárnym cieľom súťaže je aktivizácia študentov, zvýšenie ich záujmu o mediálnu výchovu, podpora rozvoja ich kritického myslenia a tvorivých schopností. Zapojenie sa do tejto aktivity má zároveň posilniť komunikačné a analytické zručnosti, kompetencie k riešeniu problémov, kritického myslenia a schopnosti aktívne vyhľadávať, vyhodnocovať a využívať informácie a mediálne obsahy.  Najlepšie študentské práce budú ocenené finančnými odmenami v celkovej výške 3 000 Eur. 



Súťaže sa môžu zúčastniť študenti všetkých typov stredných škôl a vysokých škôl so sídlom v Slovenskej republike. Súťaže sa môžu zúčastniť jednotlivci alebo skupiny študentov.

Súťažné kategórie


V súťaži sú vyhlásené dve  súťažné kategórie:

Kategória 1: Špeciálne tematické číslo školského alebo mládežníckeho časopisu zamerané na problematiku šírenia falošných správ, dezinformácií, propagandy, mediálnej manipulácie a podobné témy. 

Podmienky: časopis musí byť spracovaný  vo formáte PDF a uložený na CD alebo DVD nosiči. Maximálny rozsah časopisu je 20 strán.

Kategória 2: Krátke video zamerané na problematiku šírenia falošných správ, dezinformácií, propagandy, mediálnej manipulácie a podobné témy. 

Podmienky: video musí byť uložené na CD alebo DVD nosiči. Maximálna dĺžka videa je 15 minút.

Ceny v súťaži

Víťazi súťaže si spolu rozdelia peňažné výhry v celkovej výške  3 000 EUR.
Kategória č. 1
1.miesto: 700 EUR
2.miesto:  500 EUR
3.miesto:  300 EUR
Kategória č. 2
1.miesto: 700 EUR
2.miesto:  500 EUR
3.miesto:  300 EUR

Autor/autori víťazných príspevkov v každej tematickej kategórii navyše získa/získajú certifikát potvrdzujúci umiestnenie v príslušnej kategórie súťaže.  Vybrané príspevky budú publikované aj na stránke www.medialnavychova.sk a v odbornom časopise Media Literacy Student Magazine. Ceny budú víťazom jednotlivých kategórií odovzdané osobne počas medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorú polročne organizuje Fakulta masmediálnej komunikácie UCM na Smolenickom zámku. Presný termín konania konferencie bude víťazom súťaže včas oznámený.

Cieľ a zameranie súťaže


Primárnym cieľom súťaže je aktivizácia študentov, zvýšenie ich záujmu o mediálnu výchovu, podpora rozvoja ich kritického myslenia a tvorivých schopností. Študenti by sa účasťou v súťaži mali aktívne začať zaujímať o dianie okolo seba, o  to,  aké druhy médií existujú, aké sú medzi nimi rozdiely, ako mediálne obsahy vznikajú a ako môžu ovplyvňovať naše pocity, myšlienky a vnímanie okolitého sveta. Zároveň sa naučia pracovať s rôznymi informačnými zdrojmi,  vyhodnocovať ich kvalitu a dôveryhodnosť informácií šírených prostredníctvom sociálnych sietí, rozlišovať fakty a názory, prezentovať vlastné myšlienky, postoje,  zistenia, ako aj  využívať rôzne mediálne nástroje a technológie.  Zapojenie mladých ľudí do súťaže  má zvýšiť ich záujem o rozvoj  vlastného kritického myslenia a zároveň môže byť vhodným spestrením mediálnej výchovy ako prierezovej témy aplikovanej do obsahu ľubovoľných vyučovacích predmetov.

Ďalším cieľom súťaže je posilnenie komunikačných a analytických kompetencií, kompetencií k riešeniu problémov, kritického myslenia a schopnosti aktívne vyhľadávať, vyhodnocovať a využívať informácie a mediálne obsahy.  Ciele súťaže sa dosahujú prostredníctvom vyhľadávania relevantných informácií, ich následným hodnotením, diskusiou, riešením problémov a utváraním vlastného názoru študentov na rôzne javy spoločenského života.  Sekundárnym cieľom súťaže je zviditeľnenie problematiky falošných správ, propagandy a mediálnej manipulácie, vrátane rôznych spôsobov, ako sa  s týmito javmi  aktívne a zmysluplne vyrovnať.

Účasť v súťaži rozšíri praktické i teoretické vedomosti súťažiacich v oblasti mediálnej a informačnej výchovy, podporí ich kritické a tvorivé myslenie,  schopnosť reflektovať alebo zdokumentovať špecifické problémy, a to nielen v rámci školského vyučovania, ale aj v rámci voľnočasových a súkromných aktivít.

Súťaže sa môžu zúčastniť študenti všetkých typov stredných škôl a vysokých škôl so sídlom v Slovenskej republike. Súťaže sa môžu zúčastniť jednotlivci alebo skupiny študentov. Účasť v súťaži je dobrovoľná.

Organizácia a riadenie súťaže


Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Nám. J. Herdu 2, 917 01 Trnava (ďalej len "organizátor"). Organizátor zastrešuje, koordinuje a zabezpečuje celkový priebeh súťaže.

Podmienky súťaže, jej pravidlá a priebeh budú priebežne zverejňované na webových stránkach www.medialnavychova.sk. Školy budú o súťaži informované prostredníctvom oficiálnych e-mailových kontaktov škôl. V prípade zmien termínov, miesta konania a pod., zaistí organizátor informovanosť na webových stránkach www.medialnavychova.sk.

Súťažné príspevky sa zasielajú na adresu: 

Fakulta masmediálnej komunikácie

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave,  

Nám. J. Herdu 2,  917 01 Trnava. 

Na obálke je nevyhnutné vyznačiť slovo "SÚŤAŽ". Ďalej je potrebné do obálky vložiť registračný formulár, v ktorom sa uvádzajú nasledovné údaje:

  • názov súťažnej práce,
  • názov súťažnej kategórie,
  • meno, priezvisko a vek autora/autorov,
  • názov a adresa školy,
  • kontaktný e-mail a telefonický kontakt na učiteľa, ktorý účasť študentov v súťaži zastrešuje,
  • pravdivosť údajov v registračnom formulári bude potvrdená podpisom študenta/študentov a pedagóga, ktorý účasť študentov v súťaži zastrešuje.

Súťažné práce môžu byť odoslané do súťaže a oficiálne do nej zaradená iba v prípade, ak je k nim priložený vyššie uvedený registračný formulár.

Organizátor menuje súťažnú porotu zloženú z rešpektovaných odborníkov pôsobiacich v akademickej a  mediálnej oblasti. Súťažnú porotu tvorí predseda a minimálne štyria členovia poroty. Poradie súťažiacich bude porotou určené podľa súčtu bodov, ktoré súťažný príspevok získa. V prípade identického počtu bodov u dvoch alebo viacerých príspevkov má rozhodujúci hlas predseda komisie, ktorý môže prideliť vybranému príspevku dodatočný bod. V prípade nedostatočnej kvality príspevkov môže porota rozhodnúť o neudelení ceny. Porota rozhoduje o námietkach proti priebehu súťaže a prípadných námietkach voči výsledkom hodnotenia.  Jej rozhodnutie je konečné a nemožno sa voči nemu odvolať.

Harmonogram súťaže


  • Vyhlásenie súťaže:19.7.2017
  • Uzávierka pre príjem súťažných prác:31.12.2017
  • Predpokladané slávnostné vyhlásenie súťaže, odovzdanie cien víťazom: apríl 2018

Propozície súťaže

Kompletné propozície súťaže si môžete stiahnuť TU

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"To je nezmysel. Nemáme tu takýchto ľudí. Nemáme žiadnych gejov. Ak by tu nejakí boli, zoberte ich do Kanady.Tí, ktorí prichádzajú s takýmito obvineniami, sú "diabli".
Ramzan Kadyrov ,Čečenský prezident

"Osobne by som chcel v mene Národnej rady SR popriať pánovi Rezníkovi,aby zachoval verejnoprávny charakter a rozvinul ho v tých rozmeroch, v ktorých televízia rozvíjať tento charakter potrebuje."
Andrej Danko

„Ako politik hovorím, že nikto z mojej politickej strany nikdy nezdvihne za zdvihnutie koncesionárskych poplatkov ruku."
Andrej Danko

Zomrel Karel Franta

Zomrel Karel Franta 



O úmrtí renomovaného českého ilustrátora kníh pre deti a mládež, laureáta Grand Prix UNICEF Karla Frantu informovali dnes tamojšie médiá.
      Umelca sužovali v ostatnej fáze života zdravotné ťažkosti. Zomrel v stredu doma v Prahe v kruhu blízkych na následky infarktu myokardu vo veku 89 rokov.
      Rodák z Libčíc nad Vltavou, ktorého meno nechýba na čestnom zozname Medzinárodného združenia pre detskú knihu, sa preslávil predovšetkým najrôznejšími podobizňami láskavých čertov.
      Franta si ešte vlani v decembri prevzal z rúk ministra kultúry ČR Daniela Hermana Cenu Artis Bohemiae Amicis za šírenie dobrého mena českej kultúry doma i v zahraničí.
      Básnik František Novotný, ktorého viaceré zbierky vyšli s Frantovými ilustráciami, sa tak výtvarníka na otvorení výstavy jeho obrazov a kresieb v Lomnici nad Popelkou 23. júla už nedočká.



Copyright TASR ©2017 

TOPPRAKOKOT BLOKOVANÝ

TOPPRAKOKOT BLOKOVANÝ


20. 7. 2017

Zomrel Chester Bennington

Zomrel Chester Bennington



 Vo veku 41 rokov zomrel spevák kapely Linkin Park Chester Benningtnon. Ako informovala miestna polícia, spevák sa obesil v jeho dome v mestečku Palos Verdes Estates v okrese Los Angeles. Jeho mŕtve telo našli vo štvrtok ráno, spevák sa podľa aktuálnych informácií obesil už v stredu ráno okolo deviatej miestneho času.
Bennington bol blízkym priateľom bývalého speváka kapely Soundgarden Chrisa Cornella, ktorý si vzal život v máji. Britská BBC pripomína, že aj sám Bennington v minulosti zmieňoval samovraždu, pričom myšlienky na ňu dával do súvislosti s faktom, že bol v detstve zneužívaný.
Spevák údajne tiež dlhé roky bojoval so závislosťou na alkohole a drogách. Spevák bol od roku 2007 druhýkrát ženatý s bývalou modelkou Talindou Bentley, z dvoch svojich manželstiev mal šesť detí.

Kapela Linkin Park vznikla v roku 1996 v Kalifornii a okrem Benningtona v nej pôsobili Mike Shinoda, Rob Bourdon, Brad Delson, Dave Farrell a Joe Hahn. Skupina vydala albumy Hybrid Theory (2000), Meteora (2003), Minutes To Midnight (2007), A Thousand Suns (2010), Living Things (2012), The Hunting Party (2014) a One More Light (2017). Medzi najväčšie hity držiteľov dvoch cien Grammy patria skladby Crawling, In The End, Somewhere I Belong, Numb či What I've Done.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Britská rozhlasová a televízna stanica BBC čelí revolte pre rozdiely v platoch mužov a žien. BBC bola totiž nútená zverejniť údaje o príjmoch niektorých najlepšie platených hviezd a tie odhalili nielen to, že z peňazí daňových poplatníkov vypláca niektorým moderátorom obrovské mzdy, ale tiež, že dve tretiny ľudí s najvyššími príjmami sú muži.
      BBC musela vyjsť v stredu (19.7.) s pravdou von. A ukázalo sa, že mzdy niektorých moderátorov dosahujú až 150.00 libier (169.520,26 eura) mesačne, prípadne viac.
      Najlepšie plateným moderátorom je Chris Evans, ktorý v uplynulom finančnom roku (do 31. marca 2017) zarobil v BBC až 2,25 milióna GBP. A plat Garyho Linekera, ktorý moderuje Match of the Day, dosiahol 1,8 milióna GBP. Naproti tomu Claudia Winklemanová, najlepšie zarábajúca žena v BBC, ktorá moderuje Strictly Come Dancing, dostala "len" 500.000 GBP.
      Dve tretiny z 96 najlepších zarábajúcich celebrít BBC sú muži. Päť z najlepšie platených pánov vlani dohromady zarobilo trikrát viac ako päť najlepšie platených žien.
      A veľké rozdiely nie sú len medzi platmi mužov a žien v BBC. Ukázalo sa totiž, že Evans zarobil vlani zhruba tú istú sumu ako desať najlepšie platených príslušníkov etnických menšín a iných rás, ktorí dohromady zarobili minulý rok 2,24 milióna GBP.
      BBC však stále zatajuje milióny libier, ktoré dostávajú najlepšie platené hviezdy vďaka medzere v pravidlách o zverejňovaní výšky miezd. Spoločnosť musela totiž odhaliť iba mzdy vyplácané priamo v rámci tzv. licenčného poplatku, teda bez programov, ktoré produkujú jej rýchlo sa rozvíjajúca komerčná dcérska spoločnosť alebo nezávislí producenti.
      To znamená, že zverejnené mzdy niektorých moderátorov, vrátane Chrisa Evansa a Grahama Nortona, sú len časťou ich celkových príjmov a odmeny hviezd, ako sú David Dimbleby či Benedict Cumberbatch, neboli vôbec zverejnené.
      Na niektoré programy sa tak stále vzťahujú pravidlá utajenia, napríklad na BBC Worldwide a jeho Top Gear, kde Evans vlani údajne zarobil dvojnásobok zverejneného platu (2,25 milióna GBP).
      Okrem toho pre BBC pritom pracuje čoraz viac nezávislých produkčných spoločností, ktoré stoja napríklad za Question Time či populárnym Sherlockom.
      BBC bola prinútená britskou vládou zverejniť platy niektorých moderátorov. Ide o citlivé informácie, pretože BBC je financovaná priamo daňovými poplatníkmi. Každá domácnosť, ktorá vlastní televízor alebo sleduje BBC online, prispieva na jej prevádzku sumou 147 GBP ročne.


Priatelia a kolegovia si dnes pripomenuli prvé výročie smrti ruského novinára Pavla Šeremeta, ktorý prišiel o život pred rokom, keď jeho auto vybuchlo v centre Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP.
      Šeremetovi priatelia, kolegovia a aktivisti sa dnes zišli na mieste, kde sa pred rokom tragédia odohrala, zapálili tam sviečky a položili kvety. Potom sa vydali k sídlu prezidentskej kancelárie, aby vyjadrili nespokojnosť s priebehom vyšetrovania tejto brutálnej vraždy, ktorej vyšetrovanie stále nie je ukončené, a to aj napriek prísľubom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.
      Nájsť čo najrýchlejšie vrahov novinára vyzval dnes ukrajinské úrady aj vedúci zastúpenia EÚ na Ukrajine Hugh Mingarelli, uviedla agentúra RIA Novosti.
      Šeremet, v Bielorusku narodený ruský novinár, posledných päť rokov svojho života žil v Kyjeve, kde pracoval v internetovom denníku Ukrajinská pravda a v rozhlasovej stanici Radio Vesti. Predtým asi desať rokov pôsobil v ruských televíziách vrátane štátneho Prvého kanálu.
      Ukrajinské médiá pred časom s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu vraždy informovali, že jednou z veľmi pravdepodobných verzií je aj tá, že Šeremeta zavraždili príslušníci niektorého z plukov domobrany.
      Spočiatku sa vyšetrovatelia zaoberali tiež hypotézou, že motívom vraždy mohli byť Šeremetove novinárske aktivity či osobná nevraživosť. Novinári z Ukrajinskej pravdy pritom uvádzali, že ukrajinská tajná služba SBU Šeremeta sledovala. Bezpečnostné orgány však toto tvrdenie odmietali.


Na tri roky väzenia za ilegálne prekročenie hranice do Náhorného Karabachu odsúdil dnes súd v Azerbajdžane ruského blogera Alexandra Lapšina.
      Lapšinova návšteva v Karabachu sa uskutočnila pred niekoľkými rokmi a pricestoval tam z Arménska, vysvetlila agentúra RIA Novosti.
      Agentúra AP citovala Lapšinovho advokáta Eduarda Černina, podľa ktorého sa jeho mandant proti dnešnému rozsudku súdu odvolá. Vzhľadom na to, že prokurátor žiadal pre Lapšina trest odňatia slobody vo výške 6,5 roka, Černin dnešné rozhodnutie označil za "viac ako dobrý rozsudok".
      Advokát dodal, že Lapšin dúfa, že bude vydaný do niektorej z krajín, ktorých je občanom. Lapšin má podľa agentúry RIA Novosti ruské, izraelské a ukrajinské občianstvo. Advokát pre RIA Novosti spresnil, že medzinárodné dohovory umožňujú, aby si Lapšin odpykal svoj trest v niektorej z nich.
      Lapšina zadržali koncom roku 2016 v bieloruskom Minsku na základe žiadosti Azerbajdžanu, ktorý ho zaradil na "čierny zoznam" s menami ľudí, čo vycestovali do medzinárodne neuznanej republiky Náhorný Karabach bez toho, aby ich cestu schválili úrady v Baku.
      Autonómna oblasť Náhorný Karabach je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, ale v roku 1988 v Stepanakerte oznámili jej vystúpenie z vtedajšej Azerbajdžanskej sovietskej socialistickej republiky. Vo vojenskom konflikte, ktorý potom vypukol, Azerbajdžan stratil kontrolu nad týmto územím.
      Rokovania o pokojnom urovnaní tohto konfliktu sa začali v roku 1992: Azerbajdžan na nich trvá na zachovaní svojej územnej celistvosti. Záujmy Náhorného Karabachu na rokovaniach zastupuje Arménsko, keďže neuznaná republika nie je na ne prizvaná.
      Od roku 1994, keď sa skončila vojna za odštiepenie Náhorného Karabachu od Azerbajdžanu, je tento región pod kontrolou ozbrojencov, ktorí o sebe tvrdia, že sú príslušníkmi miestnej arménskej menšiny. Azerbajdžan však deklaruje, že ide o príslušníkov arménskej armády.

Copyright © TASR 2017

Mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.Kauza Tódová

Mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Kauza Tódová

Mimoriadny Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny dnes nebol uznášaniaschopný a neprijal v súvislosti s minulotýždňovou návštevou terénneho pracovníka úradu práce u reportérky Denníka N Moniky Tódovej žiadne závery. Na mimoriadne rokovanie prišlo iba päť jeho členov, potrebných bolo sedem členov.
Na výbor prišli pozvaní zástupcovia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí boli ochotní s poslankyňami diskutovať i napriek tomu, že sa výbor nekonal. Avšak rozhovory ukončil generálny riaditeľ úradu práce Marián Valentovič predčasne, a to po kritike opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS), ktorá sa pýtala, či majú terénni pracovníci kontrolovať, na čo rodič minie rodičovský príspevok v mesačnej výške 23,50 eura. Valentovič prízvukoval, že terénni sociálni pracovníci v rámci národného projektu Podpora rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí klientov v oblasti sociálnych vecí a rodiny navštevujú poberateľov dávok (vrátane prídavkov na dieťa, rodičovského príspevku, príspevkov na kompenzáciu ŤZP a pod.) priamo v rodinnom prostredí a ich úlohou je zistiť, či si tieto prostriedky plnia svoj účel. "Takýmto šetrením sa pomohlo už mnohým rodinám," povedal Valentovič s tým, že pracovník až pri priamom kontakte zistí, že klient je v núdzi. V projekte pracuje štyristo terénnych pracovníkov, ktorých úlohou v rámci projektu je pomáhať kmeňovým zamestnancom úradu práce zisťovať, či sú dávky vyplácané efektívne. V súvislosti s tým, že prišiel pracovník k redaktorke neohlásene, generálny riaditeľ povedal, že v prípade, ak by nebola doma, pracovník ju kontaktuje a dohodne si s ňou následne osobné stretnutie. Zároveň zdôraznil, že "nešlo o kontrolu ani o návštevu v rodine". Podľa neho pracovník môže vstúpiť do domu klienta iba v prípade, ak to rodina chce. Keďže do domu redaktorky pracovník nevstúpil, podľa Valentoviča terénny pracovník usúdil, že to nie je potrebné. Aj to je podľa Valentoviča dôkaz toho, že nešlo o žiadne šikanovanie redaktorky. Nešťastná bola podľa neho len komunikácia kolegu, ktorý zle vysvetlil, aký účel má návšteva.
Predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) pripomenula, že na rokovanie pozvala aj ministra práce Jána Richtera, ten sa však nezúčastnil. Ako povedala, v celom prípade vníma dva problémy, a to otázku porušenia ľudských práv redaktorky a za závažnejšie vníma neefektívne nakladanie s európskymi peniazmi a zneužívanie financií z európskeho sociálneho fondu. "V projekte vynaložili 47 miliónov eur na skúmanie toho, či rodič dokáže využiť prídavok na dieťa 23,50 eura, to je smiešne," povedala po skončení diskusie Jurinová, podľa ktorej by si mal úrad práce základné informácie o tom, či sa rodič zdržuje na území Slovenskej republiky a ktorú škôlku navštevuje dieťa, zistiť v dostupných databázach. "Treba prehodnotiť národný projekt. Aj v uznesení, ktoré sme dnes neprijali, sme žiadali ministerstvo o analýzy," povedala Jurinová a dodala, že ich budú žiadať aj bez uznesenia. Zároveň oznámila, že mimoriadny výbor už nebude zasadať v súvislosti s týmto prípadom, no zaradí ho ako bod programu riadneho rokovania na 4. septembra.
Poslankyňa Anna Verešová je presvedčená, že takúto aktivitu nemohli realizovať v rámci tohto projektu. "Cieľovými skupinami, ktorým mala byť poskytnutá pomoc a podpora, majú byť osoby v nepriaznivej sociálnej a rodinnej situácii, osoby ohrozené chudobou, osoby v hmotnej núdzi, rodiny, v ktorých absentuje finančná gramotnosť, ako aj osoby, ktoré sa nedokážu orientovať v sociálnom systéme a preto nevyhnutne potrebujú pomoc terénneho sociálneho pracovníka. Pýtam sa, do ktorej skupiny patrí rodina pani Tódovej,“ povedala Verešová.
Jediný dôvod, prečo sa Valentovič podľa poslankyne Natálie Blahovej (SaS) postavil a z diskusie odišiel, je, že odpovede na otázky členov výboru nemá. "Nejde o celý plošný systém, ale o to, že ide o účelové zastrašovanie novinárov," povedala dnes Blahová, ktorá v tejto súvislosti zaslala aj podnet ombudsmanke Márii Patakyovej, pretože má podozrenie, že došlo k porušeniu zákona a ústavných práv manželov Tódových. Poslanci za hnutie OĽaNO-NOVA v tejto súvislosti žiadajú Európsku komisiu, aby preverila používanie eurofondov. Poslankyňa NR SR Veronika Remišová a europoslanec Branislav Škripek komisiu v liste upozorňujú na závažné nedostatky tohto eurofondového národného projektu. Zároveň Remišová informovala, že okrem komisárky zodpovednej za kontrolu Európskeho sociálneho fondu Marianne Thyssenovej listom upozorňujú aj komisárku zodpovednú za ľudské práva Věru Jourovú na porušenie článku 7 Charty základných práv Európskej únie, ktorý zakladá právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, obydlia a komunikácie.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.