22. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Kolíne sa začalo natáčanie nemeckého historického filmu s pracovným názvom Nebo a peklo - Martin Luther. Kolín predstavuje stredoveké mesto Wittenberg, kde Luther 31. októbra 1517 uverejnil 95 téz, ktoré kritizovali prax odpustkov. Podľa legendy je pribil na bránu kostola.
V uliciach Kolína vyrástli kulisy pre nemecký historický film s pracovným názvom Nebo a peklo - Martin Luther. "V posledných rokoch si Nemci celkom obľúbili Českú republiku, je tu rad pekných lokácií pre natáčanie historických filmov," povedal ČTK produkčné Jan Hartl. Film o Martinovi Lutherovi sa bude v Kolíne točiť do 27. októbra, predtým už filmári natáčali na Křivokláte a v Kutnej Hore, po Kolíne zamieri na zámok Kratochvíle, do Českého Krumlova, Telča, Zvíkov, Milovic a do skanzenu Řepora v Prahe. Hoci ide o nemecký film, všetky obrazy sa natáčajú v Česku.
Film režíruje nemecký režisér Uwe Janson, Martina Luthera hrá Maximilian Brückner. Medzi ďalšie známe herca pôsobiace vo filme patrí Armin Rohde alebo Joachim Król. Z českých hercov sa vo filme objaví napríklad Čestmír Řanda. "Väčšinou sú to herci, ktorí vedia po nemecky," dodal Hertl.
V uliciach Kolína vyrástli kulisy pre nemecký historický film s pracovným názvom Nebo a peklo - Martin Luther. Kvôli natáčanie budú v Kolíne uzavreté Parléřova, Brandlova a Karlova ulice. Produkcia filmu tiež požiadala o zabratie časti Karlova námestia pre potreby zázemie filmárov. V okolí chrámu sv. Bartolomeja prekryli filmári dlažbu dobovým posypom, a to zmesou slamy a štrku.
Film natáča nemecká produkcia Ufa Fiction v spolupráci s českou Mia Film. Dvojdielny film bude vysielať nemecká televízia ZDF. Film sa natáča k príležitosti výročia 500 rokov od začiatku reformácie cirkvi, ktoré pripadá na budúci rok. Podľa Hartla sa bude film vysielať len v Nemecku, jeho rozšírenie do zahraničia sa neplánuje.

Copyright © ČTK 2016

Kybernetické útoky vyradili v piatok dočasne z prevádzky alebo výrazne spomalili webové stránky spoločností Twitter, Paypal, Netflix, Spotify a ďalších. Výpadky či spomalenia zaznamenali v Európe a tiež v niektorých častiach Spojených štátov, informovala v piatok agentúra DPA.
Americká spoločnosť Dyn - poskytovateľ DNS (systému na správu doménových mien počítačov a ich IP adries) - uviedla, že útoky boli namierené voči ňou spravovaným serverom a momentálne ich prešetruje.
Takzvané DDoS útoky, čo je v podstate cielené zahltenie nadmerným počtom údajov, ktoré môže server spomaliť alebo aj spôsobiť jeho úplné zlyhanie, prebiehali v piatok v troch niekoľko hodinových vlnách asi od 13.00 h SELČ až do neskorého večera.
Útoky prešetruje aj americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta však doposiaľ nemá o ich možnom páchateľovi či páchateľoch nijaké informácie.
Spoločnosť Dyn pre televíznu stanicu CNBS uviedla, že piatkové kybernetické útoky boli "dobre naplánované aj zrealizované". Ďalej priblížila, že ich prvá vlna postihla najmä užívateľov na východe Spojených štátov.
Ďalšia vlna útokov sa podľa stránok zaznamenávajúcich takéto výpadky dotkla užívateľov na východnom a západnom pobreží USA a v Európe, pričom spoločnosť Twitter zaznamenala výpadky aj v Japonsku.

Copyright © TASR 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Slovenský rozhlas odvysiela v nedeľu 23. októbra o 9.05 h slávnostné služby Božie z Bardejova pri príležitosti začiatku Roka reformácie. Konajú sa na úvod seniorálneho stretnutia v rámci misijného projektu "Oslobodení Božou milosťou", ktorý je venovaný 500. výročiu reformácie (31. októbra 2017).
Kázeň slova Božieho prednesie superintendent Evanjelickej luteránskej cirkvi v Sasku Reinhard Pappai.
Liturgovať budú generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik, generálny duchovný Ústredia ekumenickej pastoračnej služby (EPS) v Ozbrojených silách a Ozbrojených zboroch SR Marián Bodolló a ďalší duchovní.
Počas slávnostných služieb Božích vystúpi spevácky zbor Credimus z Báčskeho seniorátu v Srbsku a Evanjelický miešaný spevácky zbor Zachariáša Zarewutia z Cirkevného zboru ECAV Bardejov.
TASR informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová.

Copyright © TASR 2016

#SEBAREFLEXIARTVSLIPSICOVESTADO

#SEBAREFLEXIARTVSLIPSICOVESTADO

"RTVS odmieta takúto nelegálnu a účelovú aktivitu, ktorá nastoľuje dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu. Na druhej strane RTVS už interne podnikla v tejto veci všetky kroky podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, keďže táto diskreditácia sa týka štyroch zamestnancov RTVS. Rovnako prebiehajú právne analýzy, na základe ktorých sa rozhodne o ďalšom postupe," uviedla manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS Dominika Šulková.
„ Spravodajstvo RTVS jr prirodzene súčasťou verejnej kontroly a za uplynulé štyri roky RTVS zaznamenala len minimum podaní na príslušné orgány v súvislosti s objektivitou spravodajstva. Keďže táto manipulatívna konštrukcia zasahuje do osobnostných práv dotknutých osôb, nebudeme sa ďalej vyjadrovať k detailom. Ešte raz chceme zdôrazniť, že žiadnym spôsobom nie je potvrdená dôveryhodnosť a pravdivosť zdroja," dodala Šulková.

Copyright © TASR 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


21. 10. 2016

Etnofilm Čadca 2016

Etnofilm Čadca 2016

Zlatého turoňa – Grand Prix 19. ročníka medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii Etnofilm Čadca 2016 získal film Sväté hlasy talianskeho autora Renata Morelliho za pôsobivé zobrazenie Veľkonočného piesňového rituálu Sardínie. TASR o tom informovala riaditeľka filmového festivalu a zároveň riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková.
Strieborného turoňa udelila porota nemeckému filmu Dotýkajúce sa neba, ryžové polia na Filipínach Antje Christa za komplexný dokument tradície pestovania ryže v súčasných premenách vidieka na Filipínach. Bronzového turoňa získal film Zem, ktorá hľadá svoje nebo Slováka Erika Prausa za presvedčivé zobrazenie a inšpiratívne spracovanie života súčasnej dediny a jej problémov.
Porota ďalej udelila dvanásť cien a dve čestné uznania, pamätným listom in memoriam ocenili Štefana Vraštiaka za mimoriadny prínos k vzniku a dlhoročnú odbornú spoluprácu pri realizácii medzinárodného filmového festivalu Etnofilm Čadca.
Do 19. ročníka prihlásili filmári podľa Petrekovej 145 filmov z 28 krajín celého sveta. Do hlavnej súťaže postúpilo 40 snímok zo 16 krajín. "Medzinárodná porota, ktorej predsedal Ilja Ruppeldt z Nového Zélandu, vybrala tie najlepšie snímky aktuálneho ročníka. Sme veľmi radi, že tvorcovia zo Slovenska a zahraničia si ocenenia prevzali osobne. Ďakujeme všetkým partnerom, spoluorganizátorom a médiám za spoluprácu pri príprave najstaršieho festivalu na Slovensku. O dva roky sa v Čadci stretneme na jubilejnom 20. ročníku Etnofilmu," uzatvorila riaditeľka festivalu.

Copyright © TASR 2016

Anton Hrnko píše list do RTVS

Anton Hrnko píše list do RTVS

 

RADA RTVS

RADA RTVS

 

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) získal o jeden milión eur viac z úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov, ako plánoval. Tieto dodatočné neplánované príjmy zvýšia rozpočet daňových príjmov o jeden milión eur a RTVS ich prenesie do roku 2017. Vyplýva to z návrhu zmeny rozpočtu RTVS na rok 2016, ktorý na dnešnom rokovaní schválila Rada RTVS. Prenos je potrebný práve preto, že verejnoprávna rádiotelevízia očakáva na budúci rok deficit a takto nebude musieť výrazne znižovať výrobu, konštatoval na dnešnom rokovaní generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Garantoval, že prípadné škrty vo výrobe sa nedotknú tvorby pre deti a mládež. Manažment RTVS pritom niekoľko rokov upozorňuje na fakt, že bez zmeny financovania je rozvoj verejnoprávneho vysielania na Slovensku nemožný.
RTVS sa taktiež podarilo získať o 690 602 eur viac z nedaňových príjmov, konkrétne z televíznej a rozhlasovej reklamy a z ostatných vlastných príjmov. Tieto peniaze kryjú dodatočné neplánované výdavky na tohtoročnú televíznu a rozhlasovú výrobu a vysielanie, výrobu medzinárodného signálu a zabezpečenie podujatí súvisiacich s predsedníctvom SR v Rade EÚ, ako aj rôzne marketingové projekty. Sú určené napríklad na výdavky na výrobu a vysielanie televíznych a rozhlasových športových prenosov a relácií venovaných MS v hokeji, ME vo futbale, či na prenos ultra HD signálu z letných olympijských hier v Riu de Janeiro, a ďalšie vysielanie športu. Tiež sa z nich zaplatí výroba viacerých rozhlasových programov, medzi inými aj koncerty v rádiách Devín a Regina a iné relácie.
Návrh zmeny rozpočtu RTVS na aktuálny rok 2016 zvyšuje celkové príjmy RTVS o 2 944 752 eur na celkovú sumu 136 094 582 eur. Zároveň návrh zvyšuje celkové výdavky o 1 944 752 eur, ktoré sú po zmene plánované vo výške 134 294 582 eur. Mení sa aj objem kapitálových výdavkov, konkrétne sa zvyšuje o 1 137 600 eur na celkovú sumu 6 861 961 eur. Spomínaný jeden milión eur, ktorý RTVS očakáva tento rok z vyššieho výberu tzv. koncesií, a plánuje ho preniesť do budúceho roka, zvýši v rozpočte na tento rok celkový prebytok rozpočtu na 1,8 milióna eur. Ide v poradí o druhú zmenu rozpočtu RTVS pre tento rok. Prvá bola Radou RTVS schválená 31. marca. Zmeny sa schvaľujú v prípade, ak sa RTVS napríklad podarí získať viac príjmov, ako sa pôvodne v rozpočte plánovalo.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA

GINN Pojde dole aj Rybnicek! Tu v krvi skonci cely politicky stranicky podvodnicky system


Prebehla tlačovka SAS a tychto dvoch hlupakov. Asi vklude napišem k tomu ešte detail , ale teraz narychlo musim povedať , že všetko čo tam zaznelo na adresu JT je nehorazna hluposť a keď si niekto mysli , že si o nas bude stale otierať hubu bez našej reakcie tak sa mýli . Za každú stratenú sekundu s tymito nezmyslami budeme pýtať súdne odškodné. Keď poviem , že Galko je zoofil ( ten druhy neviem ako sa vola) tak je na tom určite viac pravdy ako na obvineniach ktore zazneli . Dúfam , že touto nechutnosťou dávam dostatočne najavo svoje presvedčenie o svojej pravde. Od spoločnosti KPHRT v ktorej je konatelka moja sestra mám za plne komerčných podmienok prenajatý byt za ktorý som doteraz zaplatil na DPH viac ako Galko a jemu podobní zaplatili za celý život.

Eurorozprávky v Galérii Slovenského rozhlasu

Eurorozprávky 
v Galérii Slovenského rozhlasu

V Galérii Slovenského rozhlasu na bratislavskej Mýtnej ulici otvorili včera podvečer výstavu konanú v rámci projektu Eurorozprávky. Ponúka 69 rozprávkových projektov z 28 krajín Európskej únie.
Každá rozprávka tohto projektu hravým spôsobom zavedie deti do blízkeho i vzdialeného sveta európskeho spoločenstva. Materské školy z jednotlivých miest Slovenska maľovali a priestorovo stvárňovali rozprávky zo všetkých členských krajín EÚ. Prostredníctvom spontánnej detskej tvorby tak Slovensko bude prezentované ako mladá, moderná a dynamická krajina. Zároveň deti predškolského oddelenia Európskej školy v Bruseli budú taktiež svojím spôsobom originálne stvárňovať typické európske rozprávky.
Výstava v bratislavskej obrátenej pyramíde potrvá do 13. novembra, potom sa presťahuje do Bruselu, do galérie IFA Laboratory, a svoju púť zakončí 8. decembra vernisážou v Prešove. Výtvarné dielka detí približujú známe i menej známe rozprávky, medzi nimi belgickú Legendu o bronzovom chlapčekovi, poľskú Žabku princeznú, dánsku Palculienku, švédsku Palček a obor, luxemburskú Meluzínu či bulharskú Ivanku a Marijku.
Na výstavu nadviaže v piatok 21. októbra konferencia medzinárodného výtvarného projektu Eurorozprávky. Jej hlavnými cieľmi bude prispieť k vytvoreniu a pestovaniu vzťahu detí ku krajinám EÚ a zároveň poznávať ich kultúru a hodnoty prostredníctvom európskych rozprávok, prezentovať krásu detského umenia a zdieľať v rámci projektu európske hodnoty, priblížiť klasickou rozprávkou z jednotlivých krajín EÚ nevinnú krásu detskej duše vo výtvarnej tvorbe a reprezentovať slovenské mestá a slovenské materské školy cez detskú výtvarnú tvorbu a umožniť návštevníkom výstavy spoznať bližšie Slovensko za hranicami našej vlasti.
"Najprv som založila výtvarný projekt Svet okolo nás s celoslovenským záberom. Mal veľmi silnú odozvu vo forme krásnych obrázkov, ktoré deti vytvorili. Chceli sme toto kreatívne posolstvo dostať aj do iných krajín, ukázať, aké sú naše deti šikovné. Po desiatich rokoch som sa k myšlienke odovzdať poslanie do iných krajín vrátila, čo sa podarilo zrealizovať týmto projektom. Výtvarné umenie slovenských detí je na vysokej úrovni a o tri týždne ideme prezentovať šikovnosť našich detí do Bruselu. Ich tvorbu budeme prezentovať v plošnej aj priestorovej podobe. Z tohto projektu bude vydaná príručka aj kniha Eurorozprávky, videozáznam z celého Slovenska," uviedla pre TASR po vernisáži Mária Zuščinová, autorka a koordinátorka projektu.
"Deti sa oboznamovali s krajinami Európskej únie, ich históriou, kultúrou, hodnotami. Urobili sme výber rozprávok, ktoré by zasiahli do ich života. Pri výbere rozprávok pomohla profesorka Zuzana Stanislavová, aby mali vhodnú morálnu hodnotu. Jednotlivé materské školy, prihlásené do projektu, si žrebovali rozprávky, pridali k tomu rozprávku podľa vlastného výberu. Deti sa nemohli nabažiť myšlienky projektu a rozprávok samotných. Vzniklo množstvo kreatívnych vecí, z ktorých budú môcť učiteľky v škôlkach čerpať," uviedla pre TASR Renáta Gumanová, riaditeľka Materskej školy na Bajkalskej ulici v Prešove, spolurealizátorka projektu.

Copyright © TASR 2016

20. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Somálske úrady prepustili dnes troch novinárov panarabskej televízie al-Džazíra a ich vodiča, ktorých bez udania dôvodu v utorok zadržali. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie televízie al-Džazíra.
Britského novinára somálskeho pôvodu Hamzu Mohameda, ktorý pracoval na reportáži pre anglické vysielanie al-Džazíry, zadržali spoločne s jeho štábom v utorok príslušníci somálskej tajnej služby, keď sa vracal z nakrúcania reportáže na území obsadenom islamistami zo skupiny aš-Šabáb. Mohamed pôsobil v Somálsku týždeň, uvádza sa vo vyhlásení al-Džazíry.
Prepustenie novinárov ocenil dnes aj Národný zväz somálskych novinárov (NUSOJ).
Somálsko sužujú konflikty, kriminalita a nestabilita od zosadenia diktátora Mohameda Siada Barreho pred 25 rokmi. Radikálne milície aš-Šabáb sa už roky usilujú o zvrhnutie Západom podporovanej vlády v Mogadiše, pričom chcú v krajine nastoliť striktnú verziu islamského práva šaría.

Copyright © TASR 2016

Stanovisko prezidenta Policajného zboru SR

Stanovisko prezidenta
Policajného zboru SR

Subjektívne a účelové vyjadrenia vedúceho tímu p. Gajdoša v súvislosti s jeho odchodom z polície považujeme za zakrývanie skutočných dôvodov jeho odchodu.
Dňa 09.01.2012 bol zriadený špecializovaný tím na vyšetrovanie kauzy Gorila. Pri zriadení špecializovaného tímu bolo v tíme 12 policajtov.
Postupne sa počet policajtov v tíme zvyšoval podľa požiadaviek vedúceho tímu až na 20 policajtov (bolo vydaných 6 doplňujúcich rozkazov MV SR). Z tímu odišlo 10 policajtov (na vlastnú žiadosť – nezhody s vedúcim tímu, zdravotné dôvody, odchod do civilu), ktorí boli nahradení inými policajtmi na základe výberu a požiadavky vedúceho tímu.
Tím mal od svojho zriadenia dostatočnú personálnu a materiálnu podporu. Členovia tímu boli niekoľkokrát odmenení finančne (23 odmien členom tímu udelil minister, 285 odmien udelili členom tímu nadriadení), ale aj napr. mimoriadnymi povýšeniami (dvakrát).
Počas doterajšieho vyšetrovania si určoval postup vo vyšetrovaní vedúci tímu, resp. jeho podriadení podľa pokynov dozorového prokurátora. Nie je teda pravda, že vedúcemu tímu boli kladené nejaké prekážky.
Vedúci tímu Gajdoš svojím dobrovoľným odchodom zo služobného pomeru uteká pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania.
Na začiatku sme prijali rozhodnutie, že všetky kauzy, ktoré pri otvorení vyšetrovania meritórne rozhodol Gajdoš, bude aj meritórne uzatvárať. Vedúci tímu Gajdoš vie, že je potrebné vo veciach, ktoré vyšetroval rozhodnúť, a keďže doposiaľ vykonané vyšetrovanie neprinieslo výsledky v súlade s jeho doterajšími výrokmi, necháva túto zodpovednosť na iných.

Stanovisko Generálnej prokuratúry SR

Stanovisko Generálnej prokuratúry SR 

 Na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky, Úrade špeciálnej prokuratúry GP SR a ani na krajských a okresných prokuratúrach nie sú žiadni vedúci prokurátori, ktorí plnia „politické objednávky všetkých doterajších vlád“.
      Generálna prokuratúra SR s poľutovaním a hrôzou vníma trvajúcu snahu niektorých politických síl v Slovenskej republike o ovládnutie prokuratúry SR a získanie rozhodujúceho vplyvu prostredníctvom prokuratúry SR na trestné konanie a jeho zákonnosť. Úspešnosť takýchto snáh by znamenala začiatok konca právneho štátu.
      Vnímanie prokuratúry SR verejnosťou z hľadiska jeho ústavného postavenia a právomoci sa mení v pozitívnom zmysle slova, a to práve nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora. Takúto zmenu deklaruje zvyšujúci sa počet podaní priamo adresovaných generálnemu prokurátorovi SR, Generálnej prokuratúre SR a žiadostí o prijatie vedúcimi prokurátormi, ktoré podávajú nielen občania, novinári, ale zástupcovia všetkých politických síl, politických hnutí a mimovládnych organizácií.

RADA RTVS

RADA RTVS
 



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Tretia sezóna kriminálnej antológie American Crime Story (2016) sa bude venovať vražde talianskeho módneho návrhára Gianniho Versaceho. Séria z dielne televíznych štúdií Fox 21 vznikne podľa knihy Vulgar Favors (2000) z pera investigatívnej novinárky Maureen Orth. O scenár minimálne prvých dvoch epizód sa postará Tom Rob Smith, ktorý má na konte napríklad knižný triler Dieťa 44 (2008) či mysteriózny miniseriál London Spy (2015).
Novinka s pracovným podtitulom Versace/Cunanan bude obsahovať desať epizód, pričom pilotný diel nakrúti filmár Ryan Murphy, stojaci aj za prvou sezónou projektu venujúcej sa procesu O. J. Simpsona. Okrem úspešnej prvej série, ktorá získala tento rok deväť televíznych cien Primetime Emmy, sa spolupodieľa aj na antológii American Horror Story (2011) či seriáli Scream Queens (2015).
Pripravovaná séria sa zameria na legendárneho dizajnéra, ktorého život predčasne ukončil sériový vrah a sociopat Andrew Cunanan. Pätnásteho júla 1997 Versaceho zastrelil priamo na schodoch pred jeho luxusnou rezidenciou v Miami Beach na Floride, pričom krátko po čine spáchal samovraždu. Versace bol Cunananovou piatou obeťou, jeho dôvody na zavraždenie známeho návrhára dodnes neobjasnili. Podľa informácií portálu Deadline tvorcovia momentálne rokujú s hercami, ktorí by stvárnili titulné postavy. Okrem nich by mala byť súčasťou projektu i jedna z popredných hollywoodskych herečiek, ktorá by sa ujala úlohy Versaceho sestry Donatelly.
Televízny seriál American Crime Story by mal v každej sezóne priniesť spracovanie iného skutočného prípadu. V súčasnosti pripravujú tiež druhú sériu, ktorá prinesie príbeh o ničivom hurikáne Katrina a jeho dôsledkoch v New Orleans. Obe nadchádzajúce sezóny údajne plánujú nakrúcať súbežne v roku 2017, pričom nakrúcanie série o Versacem by sa malo uskutočniť v Los Angeles a Miami. O produkciu sa postará výkonný tím v zložení Murphy, Nina Jacobson, Brad Simpson a Brad Falchuk, ku ktorým sa pridá i Smith. Novinku opäť prinesie na televízne obrazovky stanica FX.
Gianni Versace sa narodil v talianskom Reggio di Calabria. Pôvodne bol architekt, no od mladosti sa venoval móde. Navrhoval i kostýmy pre divadlo, operu a balet, pričom jeho modely nosili najbohatšie ženy sveta. Zomrel vo veku 50 rokov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvíťazila aj v tretej prezidentskej debate, ktorá sa konala v stredu večer miestneho času na pôde Nevadskej univerzity v meste hazardu Las Vegas. Vyplýva to z bleskového prieskumu televízie CNN vykonaného bezprostredne po skončení diskusie.
V prieskume televízie CNN približne 52 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 39 percent opýtaných, informovala dnes agentúra DPA.
Demokratická kandidátka však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume horšie, než v druhej debate z 9. októbra. Ešte väčší prepad zaznamenala oproti prvému duelu z 26. septembra. Podpora Clintonovej postupne klesala. V prvom kole bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov; v druhom už len približne 57 percent respondentov, pričom pri stredajšom poslednom televíznym zápolení jej hlas dalo iba 52 percent opýtaných.
Dvaja hlavní kandidáti na prezidenta Spojených štátov sa v stredu večer stretli po tretí a posledný raz v televíznej debate. Po príchode na pódium si Hillary Clintonová a Donald Trump ani tentoraz nepodali ruky, čím demonštrovali napätie, ktoré vládne necelé tri týždne pred hlasovaním.
Prvých 49 minút debaty bolo tých najlepších a najslušnejších, aké americkí voliči doteraz videli. Demokratka Clintonová a republikánsky kandidát Trump sa zdržali osobného útočenia a sústredili sa na vysvetľovanie svojich postojov. Viac hovorili o tom, čo a ako urobia a porovnávali to s tým, čo chce urobiť súper. V porovnaní s predošlými dvoma debatami boli detailnejší.
V 50. minúte sa ale všetko zmenilo. Trump zopakoval, že Clintonová je v politike už 30 rokov a zatiaľ nič dobré neurobila. "Ak sa strane prezidentkou, tak v krajine bude neporiadok," vyhlásil.
Clintonová reagovala pripomenutím, koho všetkého už Trump pourážal a obvinila ho z rozdeľovania spoločnosti.
Odvtedy až do konca debaty, ktorá trvala 90 minút, na seba prezidentskí kandidáti ostro útočili. Kritizovali sa, obviňovali, skákali si do reči a prekrikovali sa. Obaja vytiahli tie isté zbrane ako v predošlých debatách, ako napríklad sexuálne škandály a vymazané e-maily. Moderátor ich musel neraz upokojovať a vracať späť k téme.
Oveľa ostrejšia bola po debate aj diskusia komentátorov, podporovateľov oboch kandidátov na televízii CNN.
Napätie živí aj blížiaci sa termín volieb. Clintonová a Trump majú na presvedčenie voličov menej než tri týždne.
Trump podľa posledných prieskumov zverejnených pred debatou zaostáva za Clintonovou o štyri až osem percent. Podľa televízie CNN tiež stráca v nerozhodných štátoch Florida a Nevada, ktoré v každých voľbách volia inak. A iné dva štáty, ktoré takmer vždy hlasovali za republikána, sa teraz stávajú nerozhodnými.

Za slobodu tlače v Maďarsku a proti zrušeniu vydávania maďarského denníka Népszabadság protestovali včera demonštranti pred sídlom Európskej komisie v belgickom Bruseli. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej bol medzi protestujúcimi aj europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi.
Účastníci poukázali v súvislosti s kauzou Népszabadság na situáciu v oblasti slobody tlače a demokracie v Maďarsku. Podľa rečníkov na zhromaždení bola zastavením vydávania uvedeného opozičného denníka porušená sloboda tlače v Maďarsku, pričom sa zužuje priestor pre novinárov, ktorí sa stavajúci kriticky k vláde.
"Netreba uveriť, že zrušenie vydávania Népszabadságu bolo ekonomickým rozhodnutím a že denník nezanikol z politických dôvodov," povedala bruselská spravodajkyňa Népszabadságu Katalin Halmaiová.
Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie spomínaného denníka i jeho internetovej verzie. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie. Všetky doterajšie plánované schôdzky vydavateľa s vedením novín boli neúspešné.

Copyright © TASR 2016

Slovak Press Photo

Slovak Press Photo 

Bratislavský Primaciálny palác bol včera večer miestom vyhlásenia oficiálnych výsledkov 5. ročníka súťaže Slovak Press Photo, ktorá má za cieľ prinášať nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci v Slovenskej republike a v okolitých krajinách. Na slávnostnom odovzdávaní cien sa zúčastnili prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorí prevzali záštitu nad súťažou.
Hlavnú cenu súťaže Grand Prix získal Ivan Holub za fotografiu s názvom Večera. Grant Bratislavy, ktorý udeľuje primátor hlavného mesta na základe ukážky projektu, získal Matej Hakár so sériou Skaly Dunaja.
V kategórii šport získal prvé miesto reportér TASR Michal Svítok za sériu ôsmich fotografií s názvom Za zlatom, na ktorých sú zábery z chôdze na 50 km na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde získal zlatú medailu slovenský chodec Matej Tóth. Za samostatnú fotografiu získal prvé miesto Matej Kalina za snímku zo série Down Mall.
V kategórii aktualita patrí prvé miesto Erikovi Adamsonovi za samostatnú snímku Štátna polúcia, za sériu Teror v Paríži bol na prvom mieste ocenený Peter Korček. V skupine každodenný život patrí prvenstvo v samostatných snímkach Ivanovi Holubovi za fotografiu Večera. Za sériu Balifornia patrí prvá pozícia Dorote Holubovej. V kategórii reportáž dostal prvú cenu Eduard Genserek za fotografiu Do neba, za sériu s názvom Oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania rovnako Eduard Genserek.
Dorota Holubová získala prvé miesto v kategórii portrét za sériu Khate, za samostatné fotografie nebola cena udelená. Podobne pri kategórii príroda pri sérii ani samostatnej fotografii porota cenu neudelila. Kategóriu svet umenia vyhrala séria Tomáša Benedikoviča Slovenské tance, cenu za samostatnú fotografiu porota neudelila. V kategórii študenti a mladí fotografi do 25 rokov zvíťazil Marek Pupák so sériou Na Slovensku po slovensky, pri samostatnej fotografii prvá cena nebola udelená.
Pri stredoeurópskej fotografii patrí prvenstvo Oldřichovi Malachtovi za sériu Za hradbou hôr. V kategórii krátke video nebol vyhlásený víťaz, cenu ako mladý talent roka získal Ľuboš Kotlár za sériu O čom hovoríme, keď hovoríme o Anne Frankovej. V kategórii video bol ocenený Tomáš Rafa za video Utečenci na srbsko-chorvátskych hraniciach.
"Jeden známy fotograf povedal, že skutočnú fotku netreba vysvetľovať a skutočná fotografia sa nedá opísať slovami. Musím povedať, že niekedy závidím fotografom. Závidím, že môžu byť na miestach, na ktoré by som sa veľmi rád dostal. Niekedy mi je s fotografmi smutno, keď vidím fotky tých detí, to trápenie, ktoré dokážu zobraziť. Niekedy sa s fotografmi stávam filozofom a uvažujem nad tým, čo vidím, ako to vnímal fotograf, ako to cítim ja. Fotografia vie prebudiť emóciu, vie nás spraviť lepšími, súcitnejšími, ale aj niekedy spravodlivo nazlostenými. Chcel by som poďakovať organizátorom, zablahoželať víťazom," povedal v úvode večera prezident Andrej Kiska.
"Pamätám si svoj prvý dotyk s profesionálnym novinárom, keď som celý čas čakal, kedy už začne konečne cvakať, a ten dobrý novinár čakal na tú správnu chvíľu, keď naozaj urobí fotografiu, s ktorou je on spokojný. Urobiť poriadnu fotografiu je veľké umenie. Pre nás politikov môže byť fotografia niekedy tým rozhodujúcim mementom v živote, ktoré nás môže v politike zastaviť, alebo možno posunúť ďalej. Ale v každom prípade vzdávam veľkú česť všetkým vám organizátorom, že dávate šancu mladým ľuďom, že dávate šantu talentom a ľuďom, ktorí majú srdce. Videl som fotografie, ktoré samy osebe majú dušu, majú výpovednú hodnotu, fotografie, na ktoré sa dá pozerať dlhý čas, fotografie, z ktorých sa dá cítiť energia, láska, hodnota," uviedol v príhovore predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
Práce prihlásené do súťaže novinárskej fotografie hodnotila päťčlenná medzinárodná porota, ktorá sa zišla 10. a 11. septembra v Bratislave. Do súťaže sa zapojilo celkovo 191 fotografov, ktorí zaslali dovedna 1522 fotografií. V rámci výstavy Slovak Press Photo je vystavených 226 fotografií.
Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si víťazné a ocenené fotografie vo výstavných priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave od 20. októbra až do 30. novembra.

Copyright © TASR 2016

19. 10. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS?

SLOVAK MEDIA NEWS?

Podnikateľ Marián Kočner dnes predložil novinárom svoje údajné dôkazy o tom, že exminister vnútra Daniel Lipšic a súčasný poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel zverejnili v roku 2012 informácie o Kočnerových podozrivých bankových operáciách v Privatbanke. Vyšetrovateľ už v tejto veci vzniesol voči Lipšicovi aj Grendelovi obvinenie. Ako dnes povedal Kočner, hneď po tlačovej besede Lipšica k téme Privatbanky a Kočnerových bankových prevodov v roku 2012 bolo "nesporné, že niektorí novinári disponovali podkladmi, ktoré mali z vyšetrovacieho spisu". "Manipulovali informáciami, ktoré nemali z oficiálnych zdrojov," povedal a dodal, že preto ešte v apríli 2012 podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru na neznámeho páchateľa.
Kočner sa nedávno podľa vlastných slov dostal k mailu od nemenovanej novinárky, podľa ktorého Lipšic ako minister vnútra organizoval neoficiálne stretnutia s novinármi, na ktorých im poskytoval informácie, k akým sa bežne nemohli dostať, napríklad informácie z vyšetrovacích spisov. "Pravidelne si na tieto stretnutia volal spriaznených novinárov," povedal. Dôkazom o takýchto stretnutiach a užších vzťahoch medzi Lipšicom a niektorými novinármi je podľa Kočnera aj internetová stránka, ktorú prezentoval na tlačovej konferencii. "Stránka je dôkazom toho, že novinári sú rovnako podlí ako politici, je tiež obrazom najhlbšieho úpadku novinárskej nezávislosti, cti a etiky," povedal Kočner. O existencii tohto mailu aj internetovej stránky už podľa vlastných slov informoval vyšetrovateľov. Z doterajšieho vyšetrovania však podľa Kočnera jasne vyplýva, že osoby, ktoré poskytovali novinárom informácie zo živého vyšetrovania, boli Lipšic a Grendel.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Prezidentskí kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump sa dnes večer miestneho času postavia tretí a posledný raz zoči-voči v televíznej debate. Očakávania sú - tak ako pred prvými dvoma duelmi - veľké.
Pre kampaň pred prezidentskými voľbami sú v Spojených štátoch už dlhé roky typické tri televízne súboje. Tento rok vyvolali obzvlášť veľkú pozornosť, najmä ten prvý, ktorá mal rekordnú sledovanosť.
Pred prvou debatou sa médiá a komentátori snažili odhadnúť to, aká vôbec bude. Po prvý raz boli totiž jej účastníkmi žena a kandidát, ktorý až donedávna aktívne nepôsobil v politike. Zároveň obaja boli, a stále sú, najmenej obľúbenými kandidátmi na prezidenta v dejinách.
Žiadne veľké prekvapenie sa ale nekonalo. Kandidáti absolvovali pred televíznymi kamerami slovnú bitku bežnú pre predvolebnú kampaň. Podľa komentátorov i prieskumov verejnej mienky ju vyhrala Clintonová.
Pred druhou debatou sa médiá a komentátori pýtali, či už nastal koniec Donalda Trumpa. Dva dni predtým totiž médiá zverejnili videonahrávku, na ktorej sa oplzlo vyjadruje o ženách. Republikánsky kandidát ale v debate obstál a počínal si v nej lepšie než v tej prvej, i keď celkovo opäť zvíťazila jeho súperka.
Situácia pred treťou debatou je podobná. Komentátori opäť analyzujú, či už nastal koniec Donalda Trumpa, na ktorého sa zosypali ďalšie obvinenia sexuálneho charakteru. Po druhej debate z 9. októbra dňami sa prihlásili viaceré ženy, ktoré tvrdia, že ich obťažoval. Trump označil obvinenia za vymyslené a vyšiel do protiútoku. Tvrdí, že médiá nie sú objektívne a manipulujú kampaň. Podvody sa podľa neho dejú aj vo volebných miestnostiach.
Jeho súperka na najnovšie škandály nereaguje. Niekoľko dní ani nebola na predvolebných mítingoch. Pripravuje sa na debatu a podľa komentátorov zvolila taktiku "nech sa súper zničí sám".
Pred prvou debatou boli preferencie kandidátov vyrovnané. Odvtedy začal Trump za Clintonovou zaostávať. Podľa najnovších prieskumov zaostáva o štyri až 12 percent. Vzhľadom na množstvo špinavostí hodených na jeho plecia to nie je až tak veľa. Podľa niektorých komentátorov už ale nemá šancu tento pád zastaviť. Podľa iných sú tieto voľby stále nepredvídateľné.
Tretia televízna debata sa uskutoční v Las Vegas a moderovať ju bude Chris Wallace z televízie Fox News. Rovnako ako prvé dve potrvá 90 minút bez prestávok a reklám. Otázky bude klásť len moderátor, témami budú štátny dlh, imigrácia, ekonomika, najvyšší súd, horúce témy zo zahraničia a téma zdravotného stavu potrebného na vykonávanie funkcie prezidenta.

Malik Obama, nevlastný brat súčasného prezidenta USA Baracka Obamu, sa zúčastní na dnešnej poslednej televíznej debate prezidentských kandidátov ako hosť republikána Donalda Trumpa. Informoval o tom dnes denník New York Post (NYP).
Podľa NYP Malik Obama žije vo Washingtone a má aj občianstvo USA. V rodnej Keni sa tento Obamov o štyri roky starší nevlastný brat pokúšal uplatniť v politike, ale vo voľbách guvernéra provincie Siaya v roku 2013 neuspel.
V rozhovore pre NYP sa Malik Obama vyjadril, že sa rád zúčastní na debate prezidentských kandidátov. Tvrdí, že Trump skutočne môže Amerike pomôcť stať sa znova veľkou.
Trump vyhlásil, že sa teší na stretnutie s príbuzným súčasného prezidenta a dodal, že Malik Obama "chápe veci lepšie ako jeho brat".
Obamov nevlastný brat sa už v lete vyjadril, že svoj hlas odovzdá republikánskemu kandidátovi, nie predstaviteľovi Demokratickej strany, za ktorú dvakrát úspešne kandidoval Barack Obama.
Malik Obama bol pritom dlhé roky sympatizantom Demokratickej strany, ale svoju politickú orientáciu zmenil kvôli "hlbokému sklamaniu" z politiky bratovej administratívy.
"Mám rád Donalda Trumpa, lebo hovorí od srdca. Urobme Ameriku opäť veľkou je skvelý slogan," uviedol Malik Obama, ktorý sa v rozhovore s americkými médiami priznal, že s bratom Barackom má len formálny vzťah. "Bol som v Bielom dome, zvítať sa, telefonoval som. Ale bolo to také nijaké, veľmi upäté a veľmi formálne," dodal.

Americká internetová spoločnosť Yahoo oznámila za 3. kvartál výrazný rast zisku, ktorým prekonala očakávania trhov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Spoločnosť uviedla, že za 3. štvrťrok dosiahla čistý zisk 162,8 milióna USD (148,09 milióna eur), zatiaľ čo v 3. štvrťroku minulého roka zaznamenala zisk len 76,3 milióna USD. Upravený zisk, teda bez započítania jednorazových položiek, dosiahol na akciu 20 centov oproti 15 centom v rovnakom období minulého roka. Analytici pritom počítali s miernym poklesom upraveného zisku na 14 centov/akcia.
Tržby sa zvýšili na 1,31 miliardy USD z 1,23 miliardy USD v 3. kvartáli 2015. V tejto oblasti tak spoločnosť Yahoo splnila očakávania trhov, ktoré počítali s tržbami na dosiahnutej úrovni.

Príslušníci somálskej tajnej služby zadržali v utorok večer bez udania dôvodu dvoch členov štábu panarabskej televízie al-Džazíra, ich vodiča a miestneho novinára. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa vyhlásenie Národného zväzu somálskych novinárov (NUSOJ).
K zatknutiu členov televízneho štábu al-Džazíry došlo v metropole Mogadišo, povedal pre DPA generálny tajomník Nusoj Mohamed Ibrahim Moalimu. Dodal, že zväz požiadal somálsku tajnú službu NISA o uvedenie dôvodu zadržania novinárov.
"Šéf NISA nám povedal, že na zverejnení ďalších informácií sa pracuje," dodal Moalimu.
Somálsko sužujú konflikty, kriminalita a nestabilita od zosadenia diktátora Mohameda Siada Barreho pred 25 rokmi. Radikálne milície aš-Šabáb sa už roky usilujú o zvrhnutie Západom podporovanej vlády v Mogadiše, pričom chcú v krajine nastoliť striktnú verziu islamského práva šaría.

Copyright © TASR 2016



Americké týždenníky National Enquirer a Star sa ospravedlnili hercovi Tomovi Hanksovi a jeho manželke Rite Wilson za klamstvá, ktoré publikovali o ich vzťahu. Zástupcovia National Enquirer 10. októbra napísali, že dvojica sa bude rozvádzať, pričom dôvodom mal byť vzťah 60-ročného rodáka z kalifornského mesta Concord s kolegyňou Meg Ryan, s ktorou si zahral v romantických komédiách Bezsenné noci v Seattli (1993), Láska cez internet (1998) a tiež dráme Ithaca (2015). "Nemali sme v úmysle informovať, že Tom Hanks a Meg Ryan majú neprimeraný vzťah alebo že sa Rita Wilson rozvádza," uviedol National Enquirer.
Podobné vyjadrenie poskytli aj zástupcovia 
magazínu Star, no podľa nich mal mať Hanks pletky s herečkou Felicity Jones, s ktorou sa objavil vo filme Inferno (2016). Obe periodiká upravili informácie v článkoch na internete a urobia tak aj v tlačených vydaniach.
Tom Hanks, ktorý účinkoval napríklad aj vo filmoch Philadelphia (1993), Forrest Gump (1994), Zachráňte vojaka Ryana (1998), Stroskotanec (2000) alebo Most špiónov (2015), a Wilson sa zosobášili v roku 1988. Obaja uviedli, že doteraz sa z podobných správ o rozvode len smiali, no s blížiacim sa 29. výročím manželstva sa rozhodli, že takého klamstvá už nebudú tolerovať, keďže manželstvo je základom ich rodiny.
Hanks mal v období 1978 až 1987 za manželku herečku Samanthu Lewes, s ktorou má syna Colina a dcéru Elizabeth. Päťdesiatdeväťročná Rita Wilson, ktorá si zahrala v spomínanom filme Bezsenné noci v Seattli či snímkach Všade samé zvončeky (1996), Nevesta na úteku (1999) a Nejako sa to komplikuje (2009), má s Hanksom synov Chestera a Trumana.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Univerzita tretieho veku (UTV), ktorá je súčasťou Ústavu celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline, má v aktuálnom akademickom roku 399 študentov. Podľa jej koordinátorky Jany Sňahničanovej majú v ponuke študijné programy - dejiny Žiliny, dejiny Európy, pamiatky UNESCO, jedinečnosti Slovenska, finančná gramotnosť, tvorba pre médiá, právo – systém hodnôt, zdravý životný štýl, psychológia a filozofia, človek a umenie a viaceré študijné programy na získanie počítačových zručností.
Doplnila, že dlhodobo sa snažia rozvíjať aj dobrovoľnícke aktivity študentov – seniorov v oblasti neformálneho vzdelávania. Jednou z nich je tvorba časopisu Schody. "V septembri vyšlo jeho dvanáste číslo s podtextom: Snaha, Chuť, Odvaha, Dôvtip a Yes! Je celé venované seniorom a sympatizantom tretieho veku. Upútavkou pre záujemcov o čítanie môžu byť vybrané titulky príspevkov: Obrázky starej Žiliny, Inak, tvorivo, Štyri fľaše pred západom slnka, Pomoc prijímať aj dávať," uviedla Sňahničanová.
UTV podľa nej pripravila pre seniorov možnosť priniesť posolstvo aktívneho života medzi deti a mládež, o čom sa podrobnejšie píše v článku časopisu Schody s názvom Mysli globálne, konaj lokálne. "Čitateľ sa dozvie, ako naši dobrovoľníci počas Letnej školy pre seniorov 2016 absolvovali prípravný tréning s názvom Ako spoznám dobrého učiteľa? a praktický workshop Som dobrý učiteľ? Úspešní absolventi týchto tréningov sa v októbri v prostredí strednej školy zúčastnili na workshope Starý človek – mýty a fakty. Jeho cieľom bolo zmapovať povedomie mládeže o živote starších ľudí, búrať prípadné predsudky voči sebe navzájom a pripraviť pôdu pre ďalšie stretnutia," dodala koordinátorka UTV a časopisu Schody.
"Dobrovoľnícka činnosť vo vzdelávaní je jedným zo spôsobov, ako UTV pri Ústave celoživotného vzdelávania ŽU vytvára priestor pre sebarealizáciu seniorov. Je pre nich prirodzené, že vedomosti a zručnosti získané vzdelávaním odovzdávajú iným. Časopis Schody je jasným príkladom ich aktivity. Kvalitnejší vzhľad a distribúcia aktuálneho septembrového čísla všetkým študentom UTV a partnerom bola možná aj vďaka poskytnutej dotácii a finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky pre rok 2016," uzavrela Sňahničanová.

Copyright © TASR 2016

18. 10. 2016

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK

Tretina poslucháčov rádií na Slovensku počúva Rádio Expres a takmer každý tretí aj prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu, RTVS - Rádio Slovensko. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý od 27. júna do 18. septembra tohto roka uskutočnila spoločnosť Median SK na vzorke 3 409 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. V prieskume získalo Rádio Expres 34,2 percenta (1 531 000 poslucháčov), Rádio Slovensko obsadilo v rebríčku druhú priečku s počúvanosťou 29,6 percenta (1 323 000 poslucháčov) a tretie je Fun rádio s 23 percentami (1 030 000 poslucháčov). Rádio Jemné má podľa prieskumu počúvanosť 16,4 percenta (736-tisíc poslucháčov) a Rádio Europa 2 počúvanosť 15,6 percenta (699-tisíc poslucháčov). Nasleduje Rádio Regina s 13,5 percenta (602-tisíc poslucháčov) a Rádio Vlna s 12,2 percenta (544-tisíc poslucháčov). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Slovenský rozhlas (SRo, Rozhlas a televízia Slovenska) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval minulý týždeň" počúvanosť 41,3 percenta (1 851 000 poslucháčov). Rozhlasová sieť Radio Services dosiahla počúvanosť 39 percent (1 746 000 poslucháčov) a Radio Group má podľa prieskumu počúvanosť 30,2 percenta (1 352 000 poslucháčov).
Prieskum sledoval v rámci siete RTVS - SRo: Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Patria a Rádio Slovakia International. V rámci Radio Services monitoroval počúvanosť rádií Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock, Rádio Vlna a Rádio Europa 2. Výsledky za rozhlasovú sieť Radio Group zaznamenávajú počúvanosť rádií Fun rádio, Rádio Kiss, Rádio Frontinus, Rádio Rebeca, Rádio Beta, Rádio Best FM, Sky rádio (predtým Rádio Prešov), Rádio Lumen, Rádio Liptov, Rádio SiTy a Záhorácke rádio.
Celková počúvanosť rádií za posledný týždeň dosiahla 90,4 percenta, čo je 4 047 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvajú rádio takmer tri milióny ľudí, teda 66,4 percenta populácie Slovenska. V priemere každý počúva denne rádio o niečo viac ako dve hodiny a päť minút a každý poslucháč počúva rádio takmer tri a štvrť hodiny.
V meranom období dosiahlo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres (22,3 %) nasledované Rádiom Slovensko (21,5 %) a Fun rádiom (12,0 %). Za nimi idú Rádio Regina s 8,2% a Rádio Europa 2 s podielom na trhu 7,7%. Podiel 7,6% má Rádio Jemné. Nasleduje Rádio Vlna so 7,0%. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 13,6% z trhu.
Spoločnosť MEDIAN SK, s. r. o. realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Známy americký moderátor Billy Bush, ktorý urobil kontroverzné video a Donaldom Trumpom, ukončil svoje pôsobenie v televíznej stanici NBC.
Podľa dnešných správ servera TMZ.com Billy Bush dosiahol s NBC dohodu o finančnom vyrovnaní a ukončení zamestnaneckého pomeru. Dohoda završuje jeho krátke pôsobenie v prestížnej televíznej šou Today.
Finančné podrobnosti dosiahnutej dohody nie sú známe, samotný Bush je však podľa vlastných slov spokojný. Moderátor podpísal trojročný kontrakt s NBC len v auguste, pričom mal zarobiť 3,5 milióna dolárov ročne.
Televízia pozastavila Bushovo pôsobenie v šou Today už pred desiatimi dňami, po zverejnení videa, na ktorom sa republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump chváli svojimi úspechmi pri zvádzaní žien.
Moderátor označil postup svojho zamestnávateľa za neférový. Vedenie NBC sa ho podľa jeho slov rozhodlo zbaviť len kvôli tomu, aby sa nepoškodil obraz televízie v očiach verejnosti. Bush tvrdí, že o existencií videa s Trumpom už predtým otvorene hovoril s predstaviteľmi NBC a nikdy zaň nebol potrestaný.
Video nasnímané pred jedenástimi rokmi zachytáva neformálny rozhovor Billyho Busha s Donaldom Trumpom, ktorý pravdepodobne nevedel, že sa jeho slová nahrávajú. Trump na zázname nešetrí lascívnymi výrazmi na adresu žien a robí chlipné poznámky o ich intímnych partiách.
"Vieš, krásne ženy ma automaticky priťahujú - skrátka ich začnem bozkávať. Ak si hviezda... môžeš si dovoliť čokoľvek," vyhlásil okrem iného republikánsky kandidát. Video vzniklo len niekoľko mesiacov po tom, čo si Trump zobral svoju tretiu manželku Melaniu.

Výsledky Netflixu za 3. kvartál prekonali očakávania Wall Street. Spoločnosť tiež získala v uplynulom štvrťroku viac zákazníkov, než sa predpokladalo. Jej akcia v poburzovom obchodovaní prudko vyskočila. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Zisk online videotéky za tri mesiace od júla do konca septembra dosiahol 51,5 miliardy USD (46,84 miliardy eur). Čistý zisk na akciu predstavoval 12 centov, pričom analytici v priemere počítali so ziskom na úrovni 6 centov.
Tržby americkej firmy medziročne vzrástli takmer o 32 % na 2,29 miliardy USD. Analytici očakávali 2,28 miliardy USD. Spoločnosť, ktorá produkuje seriály, ak sú Stranger Things alebo Narcos, v uplynulom kvartáli po celom svete získala 3,2 milióna nových abonentov, čo je približne o 1,2 milióna viac, než predpokladali experti. V USA jej pribudlo 370.000 divákov, pričom analytici predpovedali nárast o 309.000 abonentov.
Akcia Netflixu v poburzovom obchodovaní vyskočila o 19 %.

Zakladateľ pornografického časopisu Larry Flynt ponúka milión dolárov za nové nahrávky, v ktorých sa republikánsky kandidát do volieb prezidenta USA Donald Trump vyjadruje znevažujúco o ženách alebo hovorí o svojom správaní sa k nim. Informovali o tom dnes americké denníky.
Flynt vo svojom vyhlásení pre tlač uviedol, že "vždy oslavoval ženy všetkých tvarov a veľkostí". Zaobchádzať s nimi tak ako Trump považuje preto Flynt za "sklamanie a súčasne aj za niečo neuveriteľné, obzvlášť od niekoho, kto chce byť prezidentom".
Flynt je pobúrený "pokrytectvom volených zástupcov, ktorí chcú Američanom diktovať, ako majú žiť svoje životy, zatiaľ čo oni sami sa za zavretými dverami oddávajú činnostiam, ktoré predtým verejne odsudzovali".
Flynt pripomenul, že s podobnou výzvou a ponukou, aká sa týka Trumpa, sa na verejnosť obrátil aj v roku 2007, keď chcel získať dôkazy o "sexuálnych vzťahoch vysokopostavenej prominentnej osoby", ako aj v roku 1998, v čase keď vrcholil proces impeachmentu voči vtedajšiemu prezidentovi USA Billovi Clintonovi kvôli jeho afére s Monikou Lewinskou.
Flyntova ponuka je reakciou na video nasnímané pred jedenástimi rokmi, ktoré zachytáva neformálny rozhovor moderátora televízie NBC Billyho Busha s Trumpom - ten pravdepodobne nevedel, že sa jeho slová nahrávajú.
Trump na tomto zázname nešetrí lascívnymi výrazmi na adresu žien, robí chlipné poznámky o ich intímnych partiách a chvastá sa svojimi úspechmi pri zvádzaní.
Tlak na zverejnenie záznamov ďalších podobných Trumpových výrokov tri týždne pred prezidentskými voľbami rastie. Mohli zaznieť napr. počas Trumpovho účinkovania v šou The Apprentice. Takéto nahrávky by totiž mohli posilniť náskok Trumpovej súperky v boji o Biely dom, kandidátky demokratov Hillary Clintonovej.
Magazín People a webový portál The Daily Beast medzičasom napísali, že Trump sa neúctivo správal aj k herečke Marlee Matlinovej, ktorá je nepočujúca. Trump ju však označil za "mentálne postihnutú".
Herečka, ktorá je aj nositeľkou prestížnej ceny Oscar za účinkovanie vo filme Bohom zabudnuté deti, označila Trumpove výroky na svoju adresu za "do neba volajúce" a avizovala, že "ako nepočujúca, žena, matka, manželka a herečka využije svoj hlas a pôjde voliť" 8. novembra, keď sa v USA konajú voľby prezidenta.

Copyright © TASR 2016


Fanúšikovia a fanúšičky animovaného komediálneho seriálu Simpsonovci (1989) si v USA mohli v pozrieť jeho 600. epizódu. Projekt o obľúbenej žltej rodinke sa tak stal druhým seriálom v primetime vysielaní, ktorému sa podarilo túto hranicu prekročiť. Prvým je western Gunsmoke (1955 - 1975), ktorý je okrem toho s počtom 635 častí aj rekordmanom v počte odvysielaných epizód.
Šesťstou epizódou bol Halloweensky špeciál, ktorý tvorcovia už 27 sérií vysielajú v októbri a často v nich parodujú trilery či hororové filmy. V nedeľňajšej časti tak mohli priaznivci programu vidieť napríklad paródiu na dobrodružnú sci-fi sériu Hry o život (2012 - 2015) či akčnú komédiu Kingsman: Tajná služba (2014).
So spomínanou rodinkou sa diváci a diváčky stretávajú od roku 1987, keď ich v krátkych filmoch predstavili ako súčasť televíznej relácie The Tracey Ullman Show (1987 - 1990). O dva roky neskôr v decembri odštartoval ich vlastný projekt, ktorý sa od jeho 21. sezóny stal najdlhšie vysielaným seriálom v primetime. Rekord v počte odvysielaných epizód spomínaného Gunsmoke, ktorý mal len 20 sérií, by Simpsonovci mohli prekonať, ak by pokračovali zatiaľ nepotvrdenou 29. sezónou. Mohlo by sa tak stať v roku 2018, keď by sa na televízne obrazovky dostala jej 16. časť.
V januári 2017 plánujú tvorcovia projektu odvysielať zatiaľ najdlhšiu epizódu. Mala by trvať hodinu a ukázať by sa v nej malo veľa známych osobností. V špeciálnom diele sa predstaví pán Burns, ktorého podvedie vplyvná hudobná osobnosť a bude potrebovať pomoc od Homera, Barta či rappera Jazzyho Jamesa.
Tvorcom žltej rodinky, ktorú tvoria Homer, Marge, Bart, Líza a Maggie, je Matt Groening. Seriál od svojho vzniku získal 31 cien Primetime Emmy, rodina má tiež hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a Homerov výkrik D’oh! sa v roku 2001 dostal do Oxfordského slovníka anglického jazyka. Vysielajú ho vo viac ako sto krajinách a je preložený do päťdesiatich jazykov. V roku 2007 sa do kín dostala aj snímka s názvom Simpsonovci vo filme.

Amerického herca a filmára Jamesa Franca zažaloval istý fotograf, ktorý tvrdí, že ho 38-ročný rodák z Palo Alto napadol. K incidentu údajne došlo ešte v októbri 2014 počas koncertu speváčky Lany Del Rey na cintoríne Hollywood Forever Cemetery v Los Angeles.
David Tonnessen v žalobe tvrdí, že fotografoval na spomínanom koncerte, keď si všimol, že Franco "sa démonicky smeje". Následne ho herec údajne napadol, pričom ho udrel hlavou do brucha. Tonnessen uviedol, že po náraze spadol na zem, pričom Franco so smiechom odišiel preč. Fotografa neskôr museli hospitalizovať s fyzickými aj psychickými problémami. Teraz chce súdnou cestou získať od herca bližšie nešpecifikované odškodné.
James Edward Franco sa preslávil ako Harry Osborn vo filmoch o Spider-Manovi (2002, 2004 a 2007). Okrem toho si zahral napríklad aj v snímkach Milk (2008), Pineapple Express (2008), Jedz, modli sa, miluj (2010), Vytie (2010), Zrodenie planéty opíc (2011), Princ a pruďas (2011), Spring Breakers (2012), To je koniec ! (2013), Cesta do krajiny Oz (2013) či Všetko bude v poriadku (2015). V roku 2002 získal Zlatý glóbus za stvárnenie titulnej úlohy v biografickom televíznom filme James Dean (2001). Za herecký výkon v dráme 127 hodín (2010) ho nominovali na Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA či Satellite Award. Ako režisér debutoval v roku 2005 filmami The Ape a Fool's Gold, no výraznejšie zapôsobil až o pár rokov neskôr snímkami Sal (2011) či Božie dieťa (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

17. 10. 2016

Zomrel Martin Bálik

Zomrel Martin Bálik


Vo veku 87 rokov zomrel v sobotu (15.10.) známy slovenský divadelník, pedagóg a výrobca divadelných bábok Martin Bálik. TASR o tom dnes informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
Žilinský divadelník zasvätil celý svoj život bábkovému divadlu, výrobe a zdokonaľovaniu technológie výroby divadelných bábok. Zhotovil desiatky výprav, kulís a rekvizít k divadelným hrám a rozprávkam a stovky marionet a maňušiek. Pôsobil v slobodnom povolaní a tiež ako scénický výtvarník na viacerých divadelných scénach.
Od roku 1962 bol vedúcim výtvarníkom v žilinskom bábkovom divadle. V Žiline pôsobil aj ako pedagóg výtvarnej výchovy na stredných školách a Ľudovej škole umenia, taktiež spolupracoval so žilinským mestským divadlom. Je známym slovenským inovátorom pohybovej mechaniky bábok, čomu sa venoval dodnes.
Martin Bálik získal cenu Genuis loci Solnensis, ktorú každoročne udeľuje Zbor Žilincov. V roku 2011 ocenil jeho celoživotnú prácu aj primátor mesta za významný prínos pre rozvoj divadelného a bábkarského umenia v Žiline a na Slovensku.
"Bolo mi cťou, že som mal možnosť majstra Bálika poznať osobne. Niekoľkokrát sme sa stretli pri rôznych príležitostiach, bol to vzácny človek, plný životnej múdrosti a skúsenosti. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine zosnulého," povedal žilinský primátor Igor Choma.
Rozlúčkový obrad a pocta zosnulému sa budú konať v piatok 21. októbra o 10.00 h v Mestskom divadle Žilina.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstavitelia americkej televízie AMC oznámili, že seriál Walking Dead (2010), známy aj pod názvom Živí mŕtvi, sa dočká aj ôsmej sezóny. Spravili tak týždeň pred začiatkom siedmej série, ktorú začnú v USA vysielať v nedeľu 23. októbra. Ôsma sezóna bude mať šestnásť epizód a na televízne obrazovky by sa mala dostať na jeseň 2017. Vedenie AMC sa okrem toho rozhodlo predĺžiť aj talkshow Talking Dead (2011) o seriáli Walking Dead a jeho spinoffe Živí mŕtvi: Počiatok konca (2015).
Walking Dead vzniká podľa rovnomenného komiksu Roberta Kirkmana, pričom sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom v podaní Andrewa Lincolna cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek. Projekt si v roku 2011 vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma. Na konte má tiež 15 nominácií na Primetime Emmy, pričom dve z nich premenil na víťazstvo.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Britská banka National Westminster Bank odmietla ďalej viesť účty ruskej štátnej televíznej spoločnosti Russia Today.
Ako informovala spravodajská spoločnosť BBC, šéfredaktorka televízie Margarita Simoňjanová vo svojom tweete napísala: "Zablokovali nám naše účty v Británii. Všetky naše účty. Proti (tomuto) rozhodnutiu sa nedá odvolať. Nech žije sloboda slova".
Agentúra RIA Novosti informovala, že britská banka neuviedla dôvod, pre ktorý pristúpila k zablokovaniu účtov RT v Británii. V liste, ktorý banka National Westminster Bank zaslala RT, sa uvádza, že nedávno analyzovala bankové operácie RT a na základe toho sa rozhodla, že RT ďalej nebude poskytovať svoje služby.
"Musíte si vybrať iný spôsob na vykonávanie bankových operácií, nie cez spoločnosť, ktorá je členom skupiny Royal Bank of Scotland," píše sa v liste.
Banka vedeniu RT súčasne oznámila aj zablokovanie bankových kariet.
Účty RT v National Westminster Bank budú definitívne zablokované v decembri. Na zostávajúce finančné prostriedky banka vystaví RT šek.
Britský úrad pre vysielanie a transmisiu (OFCOM) predtým v niekoľkých programoch vysielaných ruskou televíziou RT zaznamenal prípady porušenia britského vysielacieho kódexu. Stalo sa tak v prípade šou The Truthseeker a v dokumentárnom filme o ukrajinských utečencoch.
Pokiaľ ide o dokument z Donbasu, RT v ňom podľa OFCOM nedodržala princíp nezávislosti žurnalistiky.
Programu The Truthseeker vytkol OFCOM chyby v relácii RT o nezávislom vyšetrovaní, z ktorého vyplynulo, že britská rozhlasová stanica BBC v reportáži o chemickom útoku v Sýrii zinscenovala jeden z okamihov tragédie a v rozhovore so sýrskym lekárom zamenila aj slovo "napalm" termínom "chemická zbraň". Podľa OFCOM však RT zveličila význam svojho vyšetrovania a zavádzala tým svojich divákov.
Televízia Russia Today vznikla v roku 2005. Jej 24-hodinové vysielanie v angličtine sa začalo 10. decembra 2005.


Pred vchodom do budovy štátnej televízie v abcházskej metropole Suchumi sa dnes odpálil doposiaľ neidentifikovaný muž. Úrady to označili za pokus o teroristický útok, informovala agentúra TASS.
Podľa úradov sa sila výbuchu, pri ktorom muž zahynul, rovnala približne 200 gramom ekvivalentu trinitrotoluénu (TNT).
Prezident Abcházska Raul Chadžimba nariadil zvýšiť ochranu objektov vrátane škôl a škôlok.
Abcházsko sa odtrhlo od Gruzínska začiatkom 90. rokov, po rozpade Sovietskeho zväzu. Rusko získalo kontrolu nad Abcházskom, ako aj Južným Osetskom - ďalším odštiepeneckým gruzínskym regiónom - po krátkej vojne s Gruzínskom v roku 2008. Napriek napätiu z Gruzínskom sa v Abcházsku dosiaľ neodohral teroristický útok, poznamenala agentúra AP.

Copyright © TASR 2016