16. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ďalším päťdesiatich osobnostiam bude venovaná štvrtá séria dokumentárneho cyklu GEN - Galéria elity národa, ktorá sa objaví na obrazovkách Českej televízie od januára budúceho roka. Úvodný diel priblíži bývalú ministerku zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová v réžii slovenského režiséra Dušana Trančík. ČTK to povedal vedúci projektu Fero Fenič. Podľa neho tento cyklus, vznikajúce od roku 1993, zmapoval už 282 slovenských osobností, každú na ploche 15 minút.
"Do konca septembra sa natáčalo či sa práve dotáčejí Josef Somr, Dana Drábová, Dagmar Havlová, Zdeněk Sternberg, Jiří Bartoška, Milan Uhde, Eva Herzigová, Jiří Drahoš, Juraj Herz, Viktor Preiss a Ivan Passer," povedal Fenič. V najbližšom období sa pred kamery postaví Martina Sáblíková, Petr Pithart, Dominik Duka, Šimon Pánek, Jožka Černý, Radek Baborák, Vladimír Beneš, Michal Pavlíček, Petr Čech a Stanislav Kolíbal.
"Medzi ďalšími osobnosťami budú generál Petr Pavel, režisér Ladislav Smoček, muzikant David Koller alebo podnikateľ Zbyněk Frolík," dodal Fenič. Na realizácii piatich desiatok dielov sa podieľa rovnaký počet režisérov. Aj tu pôjde podľa neho o elitu, sú medzi nimi Jan Hřebejk, Petr Zelenka, Olga Sommerová, Petr Nikolaev, Karel Smyczek, Viktor Polesný, Tereza Kopáčová, Igor Chaun, Matej Mináč, Roman Vávra, Linda Jablonská a Jaroslav Brabec.
Po viacročnej pauze sa k réžii vráti sám Fenič. Pridajú sa k nemu filmári, ktorí dokumenty zvyčajne netočí, napríklad Vladimír Michálek, David Ondříček, Jiří Strach, Saša Gedeon, Ivan Fíla, Jiří Mádl a Václav Marhoul.
Výnimočnú zostavu tvorcov doplní umelecké osobnosti, ktoré boli k dokumentárnej réžii prizvané. Ide napríklad o výtvarníka Davida Černého, divadelné režisérmi Dana Špinar, Jakuba kláty či Vladimíra Morávka.
Výber 50 osobností, ktoré Fenič navrhol, bol už uzavretý. Kritériá bola rovnaká ako v predchádzajúcich sériách: ide o žijúcich osobnosť so súčasnou alebo pôvodné štátnou príslušnosťou ČR, bezúhonnú, reprezentujúci výnimočné dielo, činnosť alebo prínos, osobnosť, ktorej dielo, činnosť alebo prínos je nadčasového charakteru a má presah mimo ČR. Zastúpenie osobností zachováva pestrosť rôznych oblastí ľudských činností a profesií. Aj teraz každý diel uvedie pôvodné zvučka s ľudskou stopou s hudbou Martina Nemca.

Copyright © ČTK 2016