9. 5. 2015

RVR NEWS

RVR NEWS

Rok 2014 bol v mediálnej oblasti mimoriadne bohatý aj napätý, pretože Slovensko prechádzalo tromi voľbami (prezidentské, do Európskeho parlamentu a komunálne). Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v tejto súvislosti síce mala zvýšený počet sťažností, avšak celkovo možno povedať, že nedošlo k takým chybám, ktoré by ohrozili priebeh volieb. Konštatoval to šéf RVR Miloš Mistrík v správe o stave vysielania za rok 2014, ktorú majú na stole poslanci NR SR.
Ako pozitívny tiež Mistrík označil fakt, že došlo k miernemu medziročnému poklesu sťažností všeobecne (celkovo 361), teda nielen v oblasti objektivity a vyváženosti, ale aj v ochrane maloletých či ďalších sférach. Podľa Mistríka za to môže najmä programová politika licencovaných televíznych vysielateľov.
Najviac sťažností (86) smerovalo voči TV Markíza, voči RTVS ich bolo 75 a TV JOJ 55. Pri všetkých týchto televíziách v porovnaní s rokom 2013 počet sťažností klesol. Naopak, v prípade TA3 sa zvýšil zo 14 na 44.
V medziročnom porovnaní 2013 - 2014 mierne klesol aj počet uložených sankcií. Na druhej strane celková suma vysielateľmi zaplatených pokút sa trochu zvýšila, čo však môže byť zapríčinené zotrvačnosťou príjmov z predchádzajúceho obdobia. Na pokutách RVR vlani vyzbierala viac ako 342.000 eur.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Seriály Vtierka Castle (2009) a Moderná rodina (2009) budú pokračovať ďalšou sezónou. Americká televízia ABC rozhodla o nakrútení nových epizód obľúbených sérií. Kým v prípade Modernej rodiny pôjde o siedmu sezónu, pre seriál Vtierka Castle to bude ôsma sezóna.
Televízia ABC okrem toho nakrúti ďalšie časti aj dramatických seriálov Klinika Grace (2005), How to Get Away with Murder (2014), Agents of S.H.I.E.L.D. (2013), Nashville (2012), Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time, 2011), Škandál (Scandal ,2012), American Crime (2015), Tajnosti a lži (2015) a Agent Carter (2015). Okrem Modernej rodiny ABC predĺžila komediálne seriály Black-ish (2014), Fresh Off the Boat (2015), The Goldbergs (2013), Taká obyčajná rodinka (2009) a Galavant (2015).

Realita prekonala aj tie najoptimistickejšie predpoklady počtu zakúpených domácich vysielacích práv pay-per-view na minulotýždňový profesionálny boxerský súboj Floyd Mayweather - Manny Pacquiao v Las Vegas. Podľa odhadov Yahoo! Sports si priamy prenos z komplexu MGM Grand objednalo viac než päť miliónov obyvateľov Spojených štátov amerických. Ratingy zatiaľ zverejnili satelitní a telefónni poskytovatelia. Pokiaľ káblové televízne spoločnosti naplnia svoj tradičný 60-percentný trhový podiel, číslo sa vyšplhá na astronomického 5,625 milióna.
Pochopiteľne ide o jednoznačný rekord tohto odvetvia. May - Pac dokonca prekoná doterajšie dva najsledovanejšie boxerské duely v USA dohromady: zápasy Floyda Mayweathera s Oscarom De La Hoyom z roku 2007 (2,48 milióna) a Saúlom Álvarezom z roku 2013 (2,25 milióna).

Desať najsledovanejších profesionálnych boxerských súbojov v Spojených štátoch amerických okrem Floyd Mayweather - Manny Pacquiao (Las Vegas, 2. mája 2015):
1. Oscar De La Hoya - Floyd Mayweather (2007) 2,48 milióna divákov
2. Floyd Mayweather - Saúl Álvarez (2013) 2,25 milióna
3. Lennox Lewis - Mike Tyson (2002) a Evander Holyfield - Mike Tyson II (1997, Showtime) 1,98 milióna
5. Mike Tyson - Evander Holyfield I (1996) 1,59 milióna
6. Floyd Mayweather - Miguel Cotto (2012) 1,5 milióna
7. George Foreman - Evander Holyfield (1991) 1,45 milióna
8. Oscar De La Hoya - Félix Trinidad (1999) 1,4 milióna
9. Floyd Mayweather - Shane Mosley (2010) 1,38 milióna
10. Mike Tyson - Peter McNeeley (1995) 1,35 milióna

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Propaganda, cenzúra a dezinformácie – najmä na to si musia dať pozor novinári, ktorí sa rozhodnú prinášať informácie z vojnových zón v rôznych častiach sveta. Nájsť pravdu je pritom stále ťažšie a ťažšie. Veľkou výzvou, ako udalosti z krajiny objektívne zobraziť, je dnes Ukrajina. Z oboch strán sú totiž novinári sýtení rozličnými informáciami, povedal pre TASR oceňovaný fínsky novinár Rauli Virtanen, ktorý sa špecializuje na vojnové spravodajstvo.
Bez zahraničných novinárov by sa svet podľa Virtanena často o situácii ľudí v konfliktných zónach nedozvedel. "V rozvojových krajinách sú médiá často pod vplyvom vládnej moci a vládne tam cenzúra. Veľa ľudí, ktorí sa na mňa alebo kolegov obrátili, povedali, aké je dobré, že hovoríme svetu o ich zúfalej situácii. Pretože bez nás by o nich nebolo počuť," podotkol.
No cenzúra podľa neho nevzniká len tam. "Robia to napríklad aj Spojené štáty, nechcú informovať o umieraní, utrpení alebo stratách v amerických vojskách," tvrdí Virtanen, ktorý prináša spravodajstvo z konfliktných zón ešte od vojny vo Vietname. "Ak porovnám Vietnam s vojnami a konfliktami v dnešnej dobe, informovať vtedy o udalostiach bolo jednoduché. Vo Vietname bola iba propaganda," podotkol.
Virtanen tvrdí, že často ale od miestnych počúva aj obvinenia, že novinári sú ako supy. "Prídeme a snažíme sa zarobiť peniaze fotkami ľudí, ktorí zomierajú alebo sú veľmi chudobní. A ja to nemôžem poprieť. Mnoho novinárov skončilo, pretože zarábajú stále menej a menej," uviedol. Novinár na voľnej nohe podľa neho dostane možno 20 eur za jednu fotografiu, no v krajine pracuje celý mesiac.
Pri komunikácii s miestnymi musí byť novinár podľa Virtanena aj dobrý psychológ. "Musíte k tomu pristupovať veľmi citlivo, byť veľmi empatický, všímať si, ako ľudia reagujú na vaše požiadavky. Nenútiť ich. Ak niekto nechce s novinárom hovoriť, treba chápať, že možno len včera mu zomrelo dieťa alebo matka," dodal.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !

8. 5. 2015

TO JE TITULKA !

TO JE TITULKA !

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA





"Moderní ľavicoví politici by si, samozrejme, zaobstarali selfie. My s Marine Le Penovou sme si radšej dali pivo."
Václav Klaus

"Ide o odkaz, že som bez záväzkov, nikomu nič dlžný a že sa chcem do volieb sústrediť na prípravu plánu pre ľudí na vystriedanie vládneho manšaftu Juraja Širokého."
Radoslav Procházka

"Skutočnosť, že Radoslav Procházka potvrdil pravosť zverejnenej nahrávky, znamená, že páchateľ sa usvedčil, Sieť zhasla a vypla sa Procházkova svätožiara. V slušnej krajine by človek, ktorý takto 11 mesiacov klamal, už dávno nebol v politike. Špina sa špinou čistiť nemá a verím, že po dnešku žiaden slušný človek nad voľbou Siete na čele s Procházkom nebude uvažovať."
Igor Matovič

„Nemáme vedomosť o tom a neexistuje žiadny dôkaz, že p. Juraj Široký nadobudol akýkoľvek svoj majetok nelegálnou cestou."
Hospodárske noviny

“Ten rozdiel medzi socializmom a tzv. kapitalizmom, je taký, že si niekedy povieš, tí dobrí ujovia komunisti, tých sa dalo nejako oklamať alebo prepasírovať niečo v druhom pláne, teraz je to vysoko sofistikované, nedostane sa von nič, čo sa nemá dostať von”, a pokračuje, “za Mečiara sme mohli dávať mená politikov do relácie a nikto z toho nič nerobil, dnes to už nejde. Pamätám si náš posledný problém na Zlatom slávikovi, kde sme mali dvojníka bývalého pána prezidenta, ktorý nám len doniesol výsledky hlasovania a ja som povedal, ďakujeme môžete odstúpiť. Vyjadrovali sa k tomu od kancelárie prezidenta až po predsedu vlády.
Štefan Skrúcaný 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký scenárista, režisér a producent Joss Whedon poprel, že by si zrušil konto Twitteri pre kritiku filmu Avengers 2: Vek Ultrona (2015), ktorý mnohí označili za sexistický. Päťdesiatročný rodák z New Yorku najprv nechcel konkretizovať dôvod, pre ktorý sa rozhodol ďalej nepoužívať známu sociálnu a mikroblogovaciu sieť. V poslednom príspevku, ktorý zverejnil na Twitteri, sa iba poďakoval „všetkým ľuďom, ktorí boli láskaví, zábavní a inšpiratívni“.
Filmár však v utorok pre portál BuzzFeed uviedol, že kritika zo strany verejnosti nemala podiel na jeho rozhodnutí zrušiť si konto. „Je to nezmysel," skonštatoval v telefonickom rozhovore s tým, že bojovo naladení feministi a feministky ho atakovali odvtedy, ako sa prihlásil na Twitter, a je na to zvyknutý. Pravým dôvodom je vraj to, že sa chce venovať písaniu. „Pomyslel som si, počkať, ak chcem znova začať písať, mal by som si na to nájsť pokojné miesto. A toto bolo to najmenej tiché miesto, na ktorom som kedy bol. Je to akoby ste sa snažili zložiť advokátske skúšky na festivale Coachella. Musím sa na to jednoducho sústrediť! Twitter je návyková vec a viem, že ak by som tam bol prihlásený, musel by som si kontrolovať účet,“ vysvetlil.
Joss Whedon je známy ako tvorca viacerých seriálov ako napríklad Buffy, premožiteľka upírov (1997 - 2003), Angel (1999 - 2004), Firefly (2002 - 2003) či Agenti S.H.I.E.L.D. (2013). Ako scenárista spolupracoval tiež na filmoch Toy Story - Boj hračiek (1995) a In Your Eyes (2014). Režíroval aj snímku Avengers: Pomstitelia (2012). Je zakladateľom produkčnej spoločnosti Bellweather Pictures.

Americká herečka Jennifer Love Hewitt sa neobjaví v pripravovanej jedenástej sezóne kriminálneho seriálu Myšlienky vraha (2005). Informoval o tom portál magazínu Entertainment Weekly, ktorému to potvrdila výkonná producentka projektu Erica Messer. Tridsaťšesťročná rodáčka z Texasu účinkovala v desiatej sérii, kde stvárňovala agentku FBI Kate Callahan. Tá vo finále desiatej sezóny podala výpoveď s tým, že sa chce venovať svojmu nenarodenému dieťaťu.
Podľa Messer je na tom podobne aj samotná Hewitt, ktorá by mala v júli porodiť druhého potomka. „Jennifer chcela mať možnosť dať druhému dieťaťu všetko, čo dala aj prvému,“ vyjadrila sa Messer, podľa ktorej chce herečka voľno, aby mohla byť mamou na plný úväzok. Producentka tiež uviedla, že ak by sa Hewitt rozhodla do seriálu vrátiť, bude mať dvere otvorené.
Jennifer Love Hewitt je známa napríklad zo snímok Sestra v akcii 2: Opäť v habite (1993), Viem, čo ste robili minulé leto (1997), Viem, čo ste robili minulé leto 2 (1998), Príbeh Audrey Hepburnovej (2000), Pred svadbou nie! (2001), Tuxedo (2002), Láska na druhý pokus (2004) alebo Láska a iné trapasy (2005). Venuje sa i spevu, na svojom konte má štyri štúdiové albumy, z ktorých komerčne najúspešnejší je ten štvrtý s názvom BareNaked (2002) so singlami ako BareNaked či Can I Go Now. V roku 2013 sa vydala za herca Briana Hallisaya. Manželia sú kolegami z televízneho seriálu Hriešny zoznam (2012 - 2013), no stretli sa už predtým, pri práci na komediálnej sérii Láska bolí (2011). Pred Hallisayom chodila Hewitt napríklad s hercom a režisérom Alexom Behom alebo kolegom zo seriálu Stratené duše (2005 - 2010) Jamiem Kennedym.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

7. 5. 2015

K vyjadreniam prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky JUDr. Jána Šantu, PhD.

K vyjadreniam prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej 
prokuratúry Slovenskej republiky JUDr. Jána Šantu, PhD.


K vyjadreniam prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR JUDr. Jána Šantu, PhD., publikovaných v Denníku N dňa 7. 5. 2015, kde uvádza, že k vyšetrovaniu vo veci Váhostavu nemôže poskytovať informácie preto, že si to neželá generálny prokurátor, uvádzam, že tieto tvrdenia sú alibistické a klamlivé. O priebehu vyšetrovania v tejto veci generálny prokurátor komunikuje výlučne so špeciálnym prokurátorom, pretože iný postup podľa Trestného zákona nie je možný.
S JUDr. Šantom, PhD., som vo veci Váhostavu doposiaľ nekomunikoval, a preto nemôže byť ani pravdou, aby som mu zakázal poskytovať informácie v intenciách, v ktorých mu to dovoľuje Trestný poriadok. Moje vyjadrenie v celom rozsahu potvrdil i špeciálny prokurátor, ktorý ho žiadnym spôsobom neupozornil o možnosti informovania v tejto kauze.
Zároveň dodávam, že na novinárske otázky v trestnej veci Váhostavu odpovedal a odpovedá dozorový prokurátor JUDr. Ján Šanta, PhD., prostredníctvom hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, čo dokumentujú výstupy Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR zaznamenané v médiách a v internej databáze Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky."
JUDr. Jaromír Čižnár Generálny prokurátor Slovenskej republiky

Prieskum spoločnosti Median SK Markíza aj RTVS stúpli

Prieskum spoločnosti Median SK
Markíza aj RTVS stúpli

Najobjektívnejšie spravodajstvo má TV Markíza. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median SK, v ktorom ju ako najobjektívnejšiu uviedlo 29,5 percenta z opýtaných. Na druhom mieste skončilo spravodajstvo verejnoprávnej RTVS, ktoré za najobjektívnejšie označilo 26,2 percenta opýtaných. Nasleduje spravodajstvo TV JOJ so 16,1 percenta. Televíziu TA3 uviedlo 12,7 percenta respondentov. Inú televíziu uviedlo 3,9 percenta opýtaných, pričom 11,7 percenta respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť. Prieskum spoločnosť Median SK uskutočnila od 5. januára do 29. marca. Na prieskume verejnej mienky zameraného na objektívnosť spravodajstva v slovenských televíziách sa zúčastnilo 2 263 respondentov vo veku 14 - 79 rokov. Agentúra Median SK robila prieskum pomocou osobných rozhovorov (70 percent vzorky) a pomocou internetového dotazníka (30 percent respondentov), informoval agentúru SITA Ján Badinský zo spoločnosti Median SK.
Podľa spoločnosti Median SK dosahuje TV Markíza u respondentov najvyššie percentá v objektívnosti spravodajstva už od roku 2010. O druhé a tretie miesto sa v priebehu rokov 2010 - 2015 delili TV JOJ, RTVS a TV TA3.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Futbalový život v Španielsku možno od 16. mája utíchne. Kráľovská španielska futbalová federácia (RFEF) v stredu oznámila, že od tohto dátumu pozastaví všetky ligové aj pohárové súťaže. Po tomto termíne sú na programe záverečné dve kolá Primera División, ako aj finále Copa del Rey. V ňom sa majú 30. mája na Nou Campe stretnúť FC Barcelona s Athleticom Bilbao.
Dôvodom je pripravovaný zákon o televíznych právach. Tamojšia vláda ho schválila 30. apríla, ešte musí prejsť parlamentom. Predmetom sporu je podiel z ich predaja pre futbalovú federáciu, ktorá by mala získať len 4,55 percenta a stratiť aj časť svojho vplyvu. Legislatívna norma by mala zaviesť od sezóny 2016/2017 centrálne delenie financií z vysielacích práv. Ako tvrdí RFEF, časť peňazí by podľa novej reguly mala ísť na činnosti, ktoré nesúvisia s futbalom. Podmienky sa nepáčia ani hráčskej asociácii, spokojné sú však vedenia oboch najvyšších súťaží. "Vyzývame vládu na väčší rešpekt. Sme otvorení dialógu," uvádza sa v stanovisku národnej federácie na jej webe.
Celkovo by malo byť od 16. mája mimo oficiálnej činnosti viac ako 600-tisíc hráčov a pozastavenie by sa dotklo podľa federácie až 30-tisíc zápasov. Informácie zverejnili weby Marca a Guardian.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

6. 5. 2015

Exminister hospodárstva SR Pavol Pavlis zvažuje v najbližších dňoch právne kroky proti denníku SME

Exminister hospodárstva SR Pavol Pavlis 

zvažuje v najbližších dňoch právne kroky proti denníku SME

Bratislava 6. mája (TASR) - Exminister hospodárstva SR Pavol Pavlis zvažuje po dnešnej porade s právnikmi právne kroky proti denníku SME s cieľom očistenia svojho mena.
Urobiť tak chce v najbližších dňoch v súvislosti s publikovanými článkami dňa 20. a 21. apríla 2015 v tomto denníku, v ktorých boli zverejnené nepravdivé tvrdenia a verejnosť zavádzajúce informácie, ktoré poškodili meno ministra.
Od denníka SME bude žiadať Pavol Pavlis odškodnenie vo výške 1 €, ale najmä verejné ospravedlnenie sa na stránkach denníka na mieste a v rozsahu, ako boli publikované články.

Informáciu TASR poskytla hovorkyňa MH SR Miriam Žiaková.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Nový autorský zákon, ktorý je podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) kľúčovým legislatívnym predpisom pre šírenie kultúry, vzdelania a vedy, sa dnes na pôde NR SR dostal do druhého čítania. Nahradiť má súčasnú právnu normu pochádzajúcu z roku 2003.
"Nový zákon je moderný, flexibilný, preberá všetky štandardy ochrany práv z EÚ a prichádza aj s mnohými zaujímavými novinkami," povedal Maďarič. Ako príklad uviedol zavedenie hromadných licenčných zmlúv, ktoré umožňujú, že do použitia nejakého diela môžu byť zahrnutí aj tí nositelia práv, ktorých nezastupujú organizácie kolektívnej správy. Teda Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pre práva k hudobným dielam, autorská spoločnosť LITA, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov SLOVGRAM, Ochranné združenie interpretov Slovenska (OZIS) či Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA).
Zákon podľa Maďariča na jednej strane posilňuje práva autorov v tom, že ich diela nebudú používané bez ich vedomia a odplaty. A na druhej strane kroky k tomu, aby sa ich diela bez veľkých prekážok dostávali k verejnosti.
Právna norma zavádza aj systém povinnej dohody o spoločnej správe tzv. one-stop-shop, ktorá vychádza v ústrety prevádzkam, ako hotely, bary, reštaurácie či kaderníctva, v ktorých je rádio. Kým v súčasnosti ich oslovujú viaceré ochranné organizácie, po novom si poplatok za využívanie autorských diel vyrovnajú iba s jednou z nich.
Autorský zákon prináša zásadnú zmenu aj pri využívaní chránených obsahov alebo autorských diel na základe výnimiek a obmedzení autorského práva. Katalóg výnimiek a obmedzení sa zásadne rozšíri do takej miery, ako to umožnilo právo EÚ. Týmto spôsobom sa umožní čo najširší prístup verejnosti ku kultúre, kreatívnym obsahom, ktoré slúžia pre vzdelávanie, vedu, výskum či propagáciu umeleckých aktivít a sú postavené na nekomerčnom základe.
V súčasnosti existuje výnimka v autorskom zákone pri vyhotovovaní rozmnoženín diel pre osobnú potrebu (sťahovanie pesničiek, filmov, videoklipov či fotografií) z legálneho zdroja na internete. Osobná potreba sa zmení na súkromné použitie, čím sa rozšíri okruh ľudí, ktorí takúto legálne získanú rozmnoženinu budú môcť používať. "Takže, keď niečo stiahnem a dám to na používanie niekomu blízkemu, tak to bude v poriadku. Za súčasného autorského zákona by to mohol byť problém," vysvetlil generálny riaditeľ sekcie autorského práva ministerstva kultúry Anton Škreko. Skúmať sa nebude ani to, na aký účel bude dotyčný tento legálne stiahnutý obsah používať.
Maďarič je rád, že sa nový predpis dostal na vládu prakticky bez rozporov. "Predkladal som ho s vierou, že v parlamente už nebude atakovaný zásadnými pripomienkami a neprejde zásadnými zmenami. Verím, že bude schválený v predloženej podobe," uviedol. Poukázal na to, že v Českej republike sa takýto zákon pred časom nepodarilo schváliť, keďže sa v ňom kríži veľké množstvo záujmov rôznych subjektov.

Copyright © TASR 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo získal v noci nadnes v New Yorku cenu amerického PEN centra za slobodu prejavu. Zástupcovia magazínu zožali ovácie prítomných po týždňovej emocionálnej diskusii o tom, či je ocenenie v správnych rukách, napísala agentúra AP.
Na galavečere, ktorý sa za prísnych bezpečnostných opatrení konal v Americkom prírodovednom múzeu v štvrti Manhattan, boli prítomné stovky spisovateľov vrátane Salmana Rushdieho či Neila Gaimana, ako aj mnohí redaktori a iné osobnosti prostredia nakladateľov z celého sveta.
Skupina niekoľkých významných spisovateľov - Michael Ondaatje, Peter Carey a štyria ďalší - však na podujatie odmietla prísť, keďže majú námietky voči podľa nich nelichotivému zobrazovaniu moslimov na stránkach Charlie Hebdo.
Kontroverzný francúzsky magazín získal ocenenie v dôsledku januárového teroristického útoku na svoju redakciu v Paríži, pri ktorom zahynulo 12 ľudí vrátane ôsmich redaktorov.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Autori amerického animovaného seriálu Simpsonovci plánujú predĺžiť pokračovanie tohto satirického programu najmenej o dve ďalšie série. Televízna spoločnosť Fox uviedla, že pôjde už o jeho 27. a 28. sériu, pričom celkový počet dielov tak dosiahne číslo 625, informovala dnes agentúra AP.
Príbeh rodiny Simpsonovcov a ďalších obyvateľov fiktívneho mesta Springfield je najdlhšie vysielaným kresleným programom na svete. Mnohými cenami ovenčený seriál, ktorý sa dočkal aj celovečerného filmu, je komerčne úspešným podnikom zahŕňajúcim predaj predmetov a videohier či prevádzkovanie zábavných parkov.
Seriál paroduje americkú kultúru, spoločnosť, ako aj mnohé črty ľudského konania. Premiéra jeho prvej časti bola 17. decembra 1989, hoci v podobe krátkeho skeču sa Simpsonovci objavili na televíznych obrazovkách už 19. apríla 1987. Obľúbený program dostal v roku 2000 svoju hviezdu aj na Hollywoodskom chodníku slávy.

Copyright © TASR 2015

Americký scenárista, režisér a producent Joss Whedon si krátko po tom, ako sa naňho zniesla vlna kritiky za film Avengers 2: Vek Ultrona (2015), zrušil konto na Twitteri. Päťdesiatročný rodák z New Yorku nekonkretizoval dôvod, pre ktorý sa rozhodol ďalej nepoužívať známu sociálnu a mikroblogovaciu sieť. V poslednom príspevku sa iba poďakoval „všetkým ľuďom, ktorí boli láskaví, zábavní a inšpiratívni“.
To, že režiséra k zrušeniu konta viedla kritika zo strany verejnosti, naznačil na Twitteri napríklad stand-up komik Patton Oswalt. Ten všetkých, ktorí sa navážali do Whedona, prirovnal k členom amerického pravicovo-konzervatívneho politického hnutia Tea Party. „Dobrá práca, ľudia,“ ironicky skonštatoval Oswalt.
Viacerým fanúšikom a fanúšičkám komiksov sa na nových Avengeroch nepáči príbeh. Nespokojní sú aj so zobrazením Quicksilvera, ktorého si zahral Aaron Taylor-Johnson, a Čiernej vdovy v podaní Scarlett Johansson. Sám Whedon sa však nedávno kriticky vyjadril o traileri cudzieho projektu - dobrodružného sci-fi Jurský svet, ktoré uvedú do slovenských kín 11. júna. Video označil za sexistické. Neskôr sa však za svoje slová ospravedlnil.
Joss Whedon je známy ako tvorca viacerých seriálov ako napríklad Buffy, premožiteľka upírov (1997 - 2003), Angel (1999 - 2004), Firefly (2002 - 2003) či Agenti S.H.I.E.L.D. (2013). Ako scenárista spolupracoval tiež na filmoch Toy Story - Boj hračiek (1995) a In Your Eyes (2014). Režíroval aj snímku Avengers: Pomstitelia (2012). Je zakladateľom produkčnej spoločnosti Bellweather Pictures.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

5. 5. 2015

Novinárska cena 2014

Novinárska cena 2014

Víťazi 11. ročníka súťaže Novinárska cena 2014 sú už známi. TASR o výsledkoch informoval Vladimír Čabák z Nadácie otvorenej spoločnosti.
V kategórii Najlepšia fotografická aktualita zvíťazil Michal Burza za sériu fotografií Život na okraji.
Najvyššie ocenenie v kategórii Najlepšia reportážna fotografia získal Tomáš Halász za sériu fotografií Cesta do paláca.
Martin Šútovec z Denníka N zvíťazil v kategórii Najlepší československý kreslený vtip, komiks, karikatúra.
Cenu Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky si odniesol študent Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave Ondrej Proksa za projekt Hľadanie súvislostí medzi hodnotiacou komisiou a dodávateľmi vo verejnom obstarávaní.
Matej Hruška spolu s Andrejom Sarvašom zo SME si odniesli Cenu Google za inovatívnu online žurnalistiku za materiál Rwanda 20 rokov od genocídy.
Najlepší článok uverejnený na blogu mal v minulom roku Matúš Čupka. Išlo o materiál Zákulisie vizuálneho smogu, publikovaný na blog.sme.sk.
Najlepší komentár v printových médiách napísal Peter Schutz zo Sme - Schutzov týždeň.
Víťazstvo v kategórii Najlepší regionálne publikovaný príspevok si odniesol Juraj Koník z Regionálnej prílohy SME za materiál Prešli sme s Ftáčnikom Bratislavu: To je katastrofa, priznal viackrát.
Najlepší regionálne odvysielaný príspevok mali Peter Kravčák a Roman Šimulčík z TV Ružomberok. Išlo o sériu reportáží Komunálne voľby.
Barbora Demešová z TV Markíza si za Kauzu CT odniesla ocenenie v kategórii Najlepší analyticko–investigatívny príspevok v elektronických médiách, Dušan Mikušovič zo Sme za prácu Útoky na Mariatchi zase za Najlepší analyticko-investigatívny príspevok v printových médiách.
Najlepší rozhovor v printových médiách spravil Marek Vagovič z .týždeň - Berú všetci, len každý inak.
Najlepšiu reportáž v elektronických médiách mal v roku 2014 Pavol Fejér z RTVS. Išlo o materiál Zaslúžená staroba.
Jeho kolega zo SME Dušan Mikušovič zvíťazil v kategórii Najlepšia reportáž v printových médiách. Ocenenie získal za reportáž 140 kilometrov na pochode z Osvienčimu.
Cenu Asociácie vydavateľov tlače si odniesol Michal Piško za sériu článkov o činnosti samospráv pred komunálnymi voľbami.
Barbora Demešová získala aj cenu Zastavme korupciu za Kauzu CT.
Cenu Otvorenej spoločnosti si odniesol Boris Németh z .týždeň za materiál 70 rokov od Slovenského národného povstania.

Copyright © TASR 2015

Young Audience Award

Young Audience Award


Víťaznou snímkou Young Audience Award, ktorú udeľuje Európska filmová akadémia (EFA), je talianska fantasy komédia Il ragazzo invisibile (Neviditeľný chlapec). Rozhodli o tom diváci a diváčky vo veku od 12 do 14 rokov v 25 európskych mestách, vrátane Bratislavy.
Tri nominované snímky, medzi ktorými boli aj švédsko-nemecká dráma Min lilla syster (Moja malá sestra) a írska komédia You're Ugly Too (Si príliš škaredý), premietli 3. mája v kinách vo všetkých 25 mestách. Jednotlivé poroty následne rozhodli, ktorý titul ich najviac oslovil a výsledky nahlásili prostredníctvom videokonferencie do nemeckého mesta Erfurt. Víťaza oznámili počas ceremoniálu, ktorý moderoval Thomas Hermanns. Cenu si prevzal jeden zo scenáristov snímky Il ragazzo invisibile Stefano Sardo z rúk Marion Döring. "Ďakujem vám veľmi pekne, vôbec sme to nečakali. Nakrútili sme tento film pre deti a sme naozaj šťastní, že sa im páči," uviedol Sardo. O réžiu snímky sa postaral Gabriele Salvatores.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku na rok 2015

Súťaž o cenu Lorenza Nataliho
za žurnalistiku na rok 2015

Európska komisia (EK) vyhlásila súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku na rok 2015. Ide o ocenenie, ktorým sa odmeňujú vynikajúce príspevky novinárov v oblasti rozvojovej problematiky a odstraňovania chudoby.
Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v správe pre médiá pripomenul, že cieľom Európskeho roka rozvoja 2015 je informovať občanov EÚ o rozvojovej spolupráci, pričom sa zdôraznia výsledky, ktoré EÚ spoločne s členskými štátmi dosiahla ako najväčší poskytovateľ pomoci na svete.
"Preto je mi veľkou cťou vyhlásiť súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku, ktorou budú ocenení niektorí z najtalentovanejších profesionálnych a amatérskych novinárov, ktorí informujú o problematike rozvoja a prispievajú k boju proti chudobe,“ oznámil Mimica.
Tento ročník ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku sa začína pod heslom „Príbehy dneška môžu zmeniť náš zajtrajšok“. Súťaž bola vyhlásená na druhý deň po Svetovom dni slobody tlače (3.5) a bude prebiehať súčasne s Európskym rokom rozvoja 2015.
Do celosvetovej súťaže sa môžu zapojiť profesionálni reportéri ako aj amatérski novinári pracujúci v tejto oblasti, ktorí dostali šancu ukázať svoje odhodlanie odstraňovať chudobu na celom svete a inšpirovať ostatných ľudí, aby pomáhali zlepšiť podmienky pre život vo vlastných komunitách.
Tento rok bude cena vôbec po prvýkrát otvorená aj pre amatérskych novinárov v samostatnej kategórii, vrátane blogerov.
Cena Lorenza Nataliho za žurnalistiku bude udelená jednému amatérskemu a jednému profesionálnemu novinárovi z piatich regiónov sveta: Európa, Afrika, Stredný východ a arabský svet, Latinská Amerika a Karibik, ako aj z Ázia a Tichomorie. Každý víťaz dostane ocenenie a finančnú odmenu vo výške 5000 eur.
Nezávislá porota vyberie spomedzi regionálnych výhercov aj víťazov dodatočnej hlavnej ceny takisto vo výške 5000 eur.
Víťazi súťaže budú vyhlásení a ocenení na slávnostnom odovzdávaní cien v Bruseli v decembri 2015. Profesionálni a amatérski novinári môžu predložiť svoje príspevky publikované online, v tlači, rozhlase, televízii a v podobe blogu do 31. augusta 2015.
Cenu Lorenza Nataliho založila Európska komisia v roku 1992. Udeľuje sa na pamiatku bývalého európskeho komisára pre rozvoj, ktorý bol presvedčeným obhajcom slobody prejavu, demokracie, ľudských práv a rozvoja.

Copyright © TASR 2015

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Víťazný debut z festivalu Berlinale, jednotka z festivalu v San Sebastiane, dosiaľ nepremietnutá snímka ovenčená Oscarom aj premiérová prehliadka amerických nezávislých filmov či nová sekcia zaostrená na aktuálne dianie na Ukrajine čaká na účastníkov 23. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach.
"Sme radi, že môžeme tento rok odštartovať Art Film Fest už v piatok – a nielen otváracím ceremoniálom, ale takmer celodenným programom. Na filmových fanúšikov čaká teda o deň viac festivalového programu, z ktorého až 90 percent uvedieme v exkluzívnej slovenskej premiére," povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.
Tohtoročný program bude podľa neho rozložený do 13 sekcií. "Zúčastňujeme sa na prestížnych veľkých i menších nezávislých zahraničných festivaloch. Celoročne hľadáme a vyberáme pre slovenských divákov najnovšie diela známych osobností aj nových mien, ktoré dnes vo svete filmu rezonujú. Festivalové ceny sú síce odrazom uznania filmu, no nie všetky filmy v našom programe majú 'prilepenú' nejakú cenu. Samozrejme, svojou kvalitou ich považujeme za rovnocenné," dodal Nágel.
O hlavné ceny Art Film Festu - Modrých anjelov sa budú uchádzať snímky z medzinárodnej súťaže hraných filmov a medzinárodnej súťaže krátkych filmov. Art Film Fest tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov – do oboch súťaží sa prihlásilo 148 dlhometrážnych a 932 krátkych snímok. Art Film Fest už tradične priťahuje aj známymi menami. Ani tento rok nebudú chýbať filmové osobnosti, ktoré si prídu osobne prevziať ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera. Mená nových ocenených laureátov si zatiaľ organizátori nechávajú ako prekvapenie. Na priaznivcov Art Film Festu opäť čakajú overené a obľúbené sekcie Okolo sveta s exkluzívnymi predpremiérami veľkých titulov, Európske zákutia s najzaujímavejšími kinematografickými dielami starého kontinentu, Prísľuby z Východu so špecialitami z ázijského kontinentu, Slovenská sezóna s výberom najdôležitejších filmových diel domácej scény, Láska a anarchia s kolekciou nezávislých a objavných trendov kinematografie aj Nočná prehliadka so žánrovými filmami na záver každého festivalového dňa. Novinkou v programe bude na Slovensku absolútne prvá prehliadka najnovšieho prúdu amerických nezávislých filmov.
Programovou novinkou je aj Focus: Ukrajina. "Nik dnes nevie, ako sa situácia na Ukrajine vyvinie, či zostane naďalej suverénnou republikou. Táto výsostne aktuálna spoločensko-politická situácia sa, prirodzene, dotýka aj nás. Kto dnes dokáže odhadnúť, ako bude vyzerať ukrajinská kinematografia o pár rokov. Preto sme sa rozhodli zaradiť ju do nášho programu. A navyše je pravdou, že za posledné dva-tri roky vzniklo na Ukrajine niekoľko pozoruhodných filmov," doplnil Nágel.
Organizátorom 23. ročníka Art Film Festu je nezisková organizácia Art Film a agentúra Forza, spoluorganizátormi mestá Trenčianske Teplice a Trenčín a Kúpele Trenčianske Teplice. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond.

Copyright © TASR 2015

4. 5. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a S PRO ALFA SK, s.r.o. podpísali dohodu o podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela s pracovným názvom: “Mafiáni na Slovensku“, počet častí: 11.

Námet : Gustáv Murín
Scenár a dramaturgia S PRO ALFA :Gustáv Murín, Peter Velický
Réžia: Tibor Szilvási
Dramaturg za RTVS: Vlasta Ruppeldtová
Kamera : Peter Kafka

Celkový rozpočet výroby AVD predstavuje sumu vo výške 414 568,22 eur vrátane DPH.
Celkový koprodukčný vklad RTVS predstavuje sumu 198 220,22 eur , pričom finančný vklad na jedno AVD predstavuje sumu 15 996,- eur vrátane DPH. Vecný vklad predstavuje finančnú hodnotu vo výške 22 264,22 eur .
Finančný vklad RTVS na výrobu AVD predstavuje sumu vo výške 175 956,- eur vrátane DPH.
Koprodukčný vklad partnera na výrobu AVD predstavuje sumu vo výške 180 290,- eur bez  DPH, t.j. 216 348,- eur vrátane DPH .
Koprodukčný vklad, ktorý RTVS poskytuje na základe tejto zmluvy, jej bol poskytnutý Ministerstvom kultúry SR na základe Zmluvy č. MK – 138/2012/M o zabezpečení služieb verejnosti
v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2013-2017 a jej príslušného Dodatku pre rok 2015



 

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Navrhovaná novela zákona o vysielaní a retransmisii "neobsahuje žiaden nástroj na zabezpečenie podpory slovenskej hudobnej produkcie, návrh zákona však obsahuje nástroj na obmedzenie rozhlasového vysielania, a to šíreného tak analógovo, ako aj digitálne", tvrdí to záujmové združenie právnických osôb Creative Industry Forum (Fórum kreatívneho priemyslu). Výhrady k návrhu novely, ktorý vypracovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, zhrnulo združenie v hromadnej pripomienke so 113 podporovateľmi. Ako vyplýva z textu hromadnej pripomienky zverejnenej na portáli právnych predpisov, návrh zmeny zákona je "príkladom nesprávneho nástroja na podporu rozvoja kreatívneho priemyslu" a nie je pripravený v súlade s doterajšími materiálmi o podpore kreatívneho priemyslu. Creative Industry Forum žiada od MK SR o stiahnutie návrhu zákona ako celku, alebo časti týkajúcej sa zavedenia kvót slovenskej hudby. Chce, aby MK SR pripravilo nástroje na podporu slovenskej hudby koncepčne až v rámci prípravy a na základe Akčného plánu realizácie Stratégie rozvoja kreatívneho priemyslu v SR. MK SR avizuje, že sa hromadnej pripomienke, ako aj ďalším pripomienkam bude venovať po skončení medzirezortného pripomienkového konania, teda po 6. máji.
Ako sa píše v texte hromadnej pripomienky, "návrh zákona zavádza ďalšiu nadbytočnú a nevhodnú reguláciu, ktorá navyše poškodzuje konkrétnu službu rozhlasového vysielania a v konečnom dôsledku aj poslucháčov a spotrebiteľov, ktorým núti konkrétny obsah". Autori pripomienky k návrhu zákona upozorňujú, že návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii "nepredchádzala žiadna verejná ani odborná konzultácia alebo diskusia, na ktorej by bolo možné poukázať práve na nevhodnosť takéhoto návrhu". Ak sa podľa nich MK SR "rozhodlo nesystémovo venovať konkrétne hudobnému priemyslu pred tým, ako má pripraviť koncepčný materiál Akčný plán realizácie Stratégie rozvoja kreatívneho priemyslu v SR, ktorý má byť predložený na rokovanie vlády do 30. júna 2015, tak rozhodne malo takýto nesystémový krok konzultovať so všetkými dotknutými subjektmi".
Podľa Creative Industry Forum je návrh "nesprávnym nástrojom na podporu rozvoja kreatívneho priemyslu", lebo nie je v súlade s tromi doteraz prijatými dokumentmi. Konkrétne ide o dokumenty: Východiská koncepcie na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu v SR, materiál vzatý na vedomie vládou SR 14. decembra 2011; Východiská stratégie rozvoja kreatívneho priemyslu v SR schválené vládou 14. mája 2014 a Stratégia rozvoja kreatívneho priemyslu v SR schválená vládou 21. januára 2015. Nástroje na podporu kreatívneho priemyslu tak, ako ich uvádzajú aj vyššie uvedené dokumenty, musia podľa autorov hromadnej pripomienky "vychádzať z pozitívneho prístupu, vytvárania pozitívnych symbióz, odstránenia nevhodnej regulácie a zmiernenia rozsahu nadbytočnej a neefektívnej regulácie. V opačnom prípade nemajú za následok podporu rozvoja kreatívneho priemyslu, ale jeho devalváciu až likvidáciu".
V závere pripomienky Creative Industry Forum tvrdí, že zákon o vysielaní a retransmisii zároveň obsahuje viacero ustanovení, ktoré v súčasnosti už nie sú nevyhnutné a "po spojení verejnoprávnych vysielateľov predstavujú nedovolené obmedzenie hospodárskej súťaže a zásah do rovnakého postavenia na trhu vysielania a reálne predstavujú prekážku jeho rozvoja". Žiadajú, aby ministerstvo kultúry odstránilo tieto nedostatky.
Podiel slovenskej hudby vo vysielaní každej súkromnej rozhlasovej stanice na Slovensku by mal od budúceho roka tvoriť minimálne 20 percent a od roka 2017 minimálne 25 percent z celkového času hudobnej produkcie za kalendárny mesiac. Vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu by mal podiel slovenskej hudby dosahovať minimálne 35 percent. Tieto minimálne percentuálne hranice navrhuje MK SR v novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní od 15. apríla do 6. mája. MK SR návrh predstavilo na tlačovej besede 14. apríla.
Proti návrhu vystúpila aj Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS). Ako v reakcii na návrh uviedol prezident ANRTS a generálny riaditeľ FUN Rádia Patrik Ziman, "i keď diskusie na túto tému trvajú takmer dva roky, návrhy nie sú výsledkom dohody s rádiami. Nie je jasné, na základe akých analýz bola určená minimálna výška podielu slovenskej hudby v rozhlasovom vysielaní". ANRTS preto podľa Zimana očakáva, že na túto tému budú diskusie pokračovať a regulácia bude zohľadňovať reálne záujmy poslucháčov rádií.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 

V situácii upadajúcich či stagnujúcich médií vo viacerých východoeurópskych štátoch a bývalých sovietskych republikách sa objavujú niektoré pozitívne trendy, ktoré ukazujú, že v regióne ešte nie sú nádeje v oblasti slobody prejavu a kvality žurnalistiky celkom stratené. Napriek tomu pretrvávajú vážne problémy. Index udržateľnosti médií (MSI) organizácie IREX za rok 2015 pre Európu a Euráziu prišiel s týmito a ďalšími zisteniami. Úplné znenie správy je na http://www.irex.org/msi.
      Je potrebné poznamenať, že v posledných rokoch Albánsko, Arménsko a Moldavsko sústavne dosahujú pokrok. Po páde Janukovyčovho režimu došlo k zlepšeniu situácie na Ukrajine. Gruzínsko a Chorvátsko sú i naďalej pomerne silné. Dokonca aj Macedónsko, kde sa situácia sedem rokov zhoršovala, vykazuje skromné zlepšenie.
      V niekoľko málo krajinách sú však náznaky zlepšenia pravdepodobne len zábleskami na trajektórii poklesu alebo nedokážu prelomiť stagnuje nepriateľstvo voči slobodnej tlači. Napríklad v Bielorusku sa v posledných mesiacoch zmiernil tlak na médiá - ale prezidentské voľby koncom roka 2015 pravdepodobne vyvolajú obnovenie útlaku.
      MSI meria kondíciu mediálneho sektoru danej krajiny hodnotením piatich zložiek vrátane právneho prostredia, kvality žurnalistiky a metód riadenia médií.
      V celom regióne predstavujú zdroje príjmov a financie aj naďalej hlavné prekážky v činnosti médií. "Už nie je v móde používať prehnane tvrdý prístup ku kontrole informácií - i keď existuje niekoľko krajín, ktoré s touto módou nekráčajú," povedal Leon Morse, šéfredaktor MSI. "Namiesto toho vidíme vlastníctvo významných médií v rukách spojencov vládnucej strany, zatiaľ čo nezávisle zmýšľajúce médiá trpia nedostatkom reklamy alebo sa im pochybnými praktikami prideľovania licencií upiera prístup k novým príležitostiam digitálneho vysielania," uviedol na záver.
      Jeden z chorvátskych prispievateľov MSI podrobnejšie priblížil problematiku týmito slovami: „Takáto pretrvávajúca kríza v mediálnom odvetví je výsledkom kombinácie zmenšujúceho sa reklamného trhu a neschopnosti manažmentu médií vyrovnať sa s novým trhovým prostredím. V počiatočnej fáze krízy sa niektorí manažéri tlačených médií pokúšali bojovať proti poklesu nákladu rastúcou triviálnosťou obsahu, čo viedlo k strate dôvery v médiá a ďalšiemu poklesu nákladu."
      Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) financuje správy MSI v 21 krajinách Európy a Eurázie. MSI predstavuje dôveryhodné hodnotenie globálneho stavu médií a poskytuje darcom, zástancom médií, miestnym profesionálom a vedeckým pracovníkom viac ako desať rokov množstvo údajov.
      Jennifer Nevin, riaditeľka pre komunikáciu

 Copyright © TASR 2015

 

 

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Druhé vystúpenie slovenskej reprezentácie na hokejových majstrovstvách sveta 2015 proti Bielorusku (nedeľa 3. mája o 16:15) na Jednotke sledoval až 1 252 000 divákov (podiel na trhu 61,8%), čo predstavuje najvyššiu sledovanosť zápasu od majstrovstiev sveta 2012 (finálový zápas našich reprezentantov proti Rusku si vtedy pozrel 1 644 000 divákov). Najsledovanejšou bola tretia tretina zápasu, ktorú si pozrel 1 388 000 divákov.
Prvý zápas Slovenska proti Dánsku (sobota 2. mája 12:15) sledoval až 1 035 000 divákov (podiel na trhu 66,8%), čo je iba o 2 000 divákov menej ako minuloročný najsledovanejší zápas majstrovstiev sveta 2014 (Slovensko – Taliansko).
Komediálnu šou Predĺženie s Matejom „Sajfom“ Cifrom, Jurajom „Šokom“ Tabačkom, Tomášom Hudákom, Stanom Staškom a športovým glosátorom Denisom Schvarczom v piatok 1. mája o 23:05 sledoval nadpriemerný počet divákov – 161 000, čo predstavuje 14,9% podiel na trhu.
Sobotný zápas Lotyšsko – Česko (20:10) na Dvojke sledovalo 394 000 divákov (podiel na trhu 20,1%) - zápas sledovalo o 73-tisíc divákov viac, ako najsledovanejší zápas na Dvojke (Švédsko - Česko).

Poznámka: všetky údaje sú uvedené pre CS 12+

Zomrela Grace Lee Whitney

Zomrela Grace Lee Whitney

Vo veku 85 rokov zomrela americká herečka Grace Lee Whitney. Rodáčka z mesta Ann Arbor v Michigane skonala prirodzenou smrťou v piatok 1. mája v Coarsegolde v Kalifornii. Smutnú správu potvrdil syn zosnulej Jonathan Dweck.
Grace Lee Whitney sa narodila 1. apríla 1930 ako Mary Ann Chase. Kariéru začínala ako speváčka, pričom v nočných kluboch v Chicagu sa zoznámila so slávnym bubeníkom Buddym Richom či speváčkou Billie Holiday. Známa je najmä vďaka seriálu Star Trek (1966 - 1969), v ktorom si zahrala v roku 1966. Neskôr sa objavila v snímkach Star Trek (1979), Star Trek III: Hľadanie Spocka (1984), Star Trek IV: Cesta domov (1986) alebo Star Trek VI: Neobjavená zem (1991). Účinkovala aj vo filme Sladká Irma (1963) a bola tiež jednou z členiek dievčenskej kapely v komédii Niekto to rád horúce (1959). Herečka, ktorá sa predstavila aj na Broadwayi, vydala v roku 1998 autobiografiu The Longest Trek: My Tour of the Galaxy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Medzinárodný festival lokálnych televízií 2015

Medzinárodný festival 

lokálnych televízií 2015

Do súťažnej filmovej prehliadky 21. medzinárodného festivalu lokálnych televízií v Košiciach sa tento rok prihlásilo takmer 200 filmov zo 49 krajín celého sveta. Porota už v týchto dňoch sleduje súťažné filmy prostredníctvom internetu. Tie najlepšie zo súťažného predvýberu si budú môcť pozrieť aj Košičania počas festivalu od 17. do 19. júna 2015 na projekciách v Kulturparku.
"Sme radi, že aj tento rok bude súťaž pestrá, filmy k nám prišli skutočne z celého sveta. Medzi tvorcami sú aj autori z exotických krajín - z Indie, Taiwanu, Iránu, Iraku, Islandu i Japonska. Najviac filmov prišlo tentoraz zo Španielska. Slováci majú zastúpenie vo všetkých súťažných kategóriách," hovorí riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
Porota súťaže je medzinárodná a sedemčlenná. Jej predsedom je švajčiarsky scenárista a herec Roger Worrod. Sekciu lokálnych televízií bude hodnotiť slovenský režisér Marcel Děkanovský a Andrea Remencová z Rady pre vysielanie retransmisiu SR, filmy produkčných spoločností rumunský producent Ovidiu Dumitrana a anglický spisovateľ James Sutherland-Smith a z filmov z produkcie mladých autorov bude vyberať talianska novinárka Elena Romanato a kameraman a režisér Darko Kovič zo Srbska.
Autori či režiséri mohli prihlásiť svoje filmy do troch sekcií – lokálna televízia, produkčná spoločnosť a mladý autor, v ktorých porota udelí Zlatého žobráka za najlepší film.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Československý filmový zázrak, animovaná tvorba, hrané celovečerné filmy, ale aj cyklická tvorba. To všetko bolo súčasťou titulov minuloročnej televíznej a filmovej produkcie a 28. ročníka bilančnej prehliadky a súťaže českých a slovenských filmov Finále Plzeň.
V súťažnej sekcii českých a slovenských televíznych formátov, v kategórii necyklická tvorba zaujal odbornú porotu projekt, ktorý RTVS priniesla minulý rok, exkluzívne k výročiu Slovenského národného povstania: Mojepovstanie.sk. Koprodukcia RTVS v spolupráci s tvorivým tímom Jonáša Karáseka a Mariky Beňadik Majorovej si odniesol ocenenie a v čase premiéry mimoriadne zarezonoval aj vo vysielaní RTVS. V kategórii cyklická tvorba slovenských televíznych formátov porota ocenila pôvodný dramatický seriál Tajné životy, ktorý vznikal v interných kapacitách RTVS, pod režisérskou taktovou Jána Sebechlebského.
"Čo nás môže tešiť viac, ako medzinárodné ocenenie pôvodnej televíznej, dramatickej tvorby v situácii, keď jasne patrí k prioritám manažmentu RTVS. To, že ocenenie prichádza zo zahraničia, zo susednej Českej republiky, kde je dramatická tvorba veľmi tradičná a vyspelá, je pre mňa obrovským povzbudením do budúcnosti,“ vyjadril radosť z ocenených formátov generálny riaditeľ RTVS, Václav Mika.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Znepokojenie nad vývojom v slovenských médiách vyjadrilo Veľvyslanectvo USA na Slovensku. Prienik veľkých finančných skupín do médií vníma ako potenciálnu hrozbu pre rozvoj nezávislej tlače, uvádza sa v správe, ktorú dnes poskytlo médiám. Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, ktorý každoročne pripadá na 3. mája.
Americké veľvyslanectvo pri tejto príležitosti skonštatovalo, že Slovensko a stredná Európa sú domovom silnej slobodnej tlače, kde svoje názory aktívne vyjadruje množstvo jednotlivých médií. Je pravidelne svedkom toho, že prinášajú hĺbkové investigatívne spravodajstvo o rôznych korupčných škandáloch, do ktorých sú často zapletení aj tí, ktorí sú pri moci.
"Čo nás však znepokojuje, je rastúca konsolidácia v tomto sektore, ktorá môže potenciálne obmedziť rôznorodosť vyjadrovaných názorov," konštatuje sa v tlačovej správe.
Veľvyslanectvo upozorňuje, že na Slovensku dnes niekoľko veľkých finančných skupín kontroluje viaceré médiá. "Potenciálne to ohrozuje ďalší rozvoj skutočne nezávislej tlače," podotýka. Je odhodlané aj naďalej sledovať "zmeny kvality, tón spravodajstva a redakčné pohľady v médiách rovnako ako všetky pokusy o prepúšťanie zamestnancov, ktorí otvorene kritizujú".
Ambasáda avizuje, že vo výročnej správe o stave ľudských práv, ktorej ďalšie vydanie bude čoskoro zverejnené, vyjadria Spojené štáty v kapitole venovanej Slovensku obavy nad zjavnými pokusmi vládnych činiteľov, sudcov a ďalších elít o zastrašovanie tlače hrozbami žalôb na ochranu osobnosti.
"Zástupkyňa OBSE pre slobodu médií, Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) Slovenska i ďalší pozorovatelia už vyslovili obavu, že obrovské sumy vysúdené v týchto prípadoch proti stranám sporov by mohli viesť v médiách k autocenzúre," podotklo americké veľvyslanectvo. Podľa toho by politické a iné spoločenské elity na Slovensku mali viac oceňovať slobodnú tlač, ktorá v demokracii zohráva úlohu "strážneho psa".

Copyright © TASR 2015


Zomrel Michael Blake

Zomrel Michael Blake


Americký spisovateľ a scenárista Michael Blake, ktorý dostal Oscara za scenár k filmu Tanec s vlkmi, zomrel. Časopisu Variety to potvrdil jeho manažér a produkčný partner Daniel Ostroff. Podľa jeho slov Blake zomrel po dlhej chorobe v Tucsone, v Arizone, kde žil so svojou rodinou na ranči. Mal 69 rokov.
Blake bol autorom románu Dances With Wolves, ktorý vyšiel v roku 1988. Až potom napísal scenár k filmu, ktorý bol režijnou prvotinou herca Kevina Costnera. Ten v ňom súčasne stvárnil hlavnú postavu.
Kniha bola preložená do 15 jazykov a predalo sa jej vyše 3,5 milióna výtlačkov.
Film Tanec vlkmi (1990) má v angličtine rovnaký názov ako jeho knižná predloha a mal obrovský úspech. Získal sedem Oscarov, vrátane najlepšieho filmu. Blake za jeho scenár získal nielen Oscara, ale aj Zlatý glóbus a cenu Asociácie amerických scenáristov (WGA).
Blake s Costnerom spolupracoval aj na ďalších filmových scenároch. Jeho posledným scenárom bol v roku 2011 Winnetou, ktorý napísal podľa knihy Karla Maya pre filmové štúdio Constantin Films.
Bol autorom viacerých románov ako “Airman Mortensen,” “Indian Yell,” “Marching to Valhalla,” “Twelve The King” a “Like A Running Dog.”
Zanechal po sebe manželku a tri deti. Jeho rodina vyzvala jeho priaznivcov, aby prípadné dary venovali Medzinárodnej spoločnosti na ochranu mustangov, informoval magazín Variety.

Copyright © TASR 2015

Mrzne-li na svatého Vitala, mrzne ještě čtyricet dní

Mrzne-li na svatého Vitala, 

mrzne ještě čtyricet dní

 Hokej úraduje.
Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu lepšie - 19.20 % .

Markíza  horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.
Spolu  horšie a hlboko pod tridsať  - 27.20%

JOJ horšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU horšie.
SENZI rovnako.
RIK rovnako- nikto
Spolu horšie- 21.20%
TA 3 horšie. 

Jednotka - 14.30 % ;
Dvojka - 4,90 % ;
Markíza - 19.00 % ;
TV DOMA - 5.00 % ;
DAJTO- 3.20%
TV JOJ – 15.50 % ;
JOJ PLUS- 3.30 % ;
WAU -1.80 %;
SENZI- 0.60 %
RIK -0,0%
TA 3 - 1.60 %

Zomrel Rostislav Černý

Zomrel Rostislav Černý

Autor legendárnych českých piesňových hitov zo 60. rokov, textár, prekladateľ, scenárista, herec a animátor Rostislav Černý zomrel. Mal 78 rokov. Černý bol autorom textov k piesňam ako sú Trezor (Karel Gott), Oliver Twist (Eva Pilarová), Loudá se půlměsíc (Marta Kubišová), Dej mi pár okovů (Karel Hála), Čas růží (Karel Gott). Jeho texty spievali aj Waldemar Matuška, Eva Olmerová a Hana Hegerová.
Jeho smrť oznámil Petr Soukup z Ochranného zväzu autorského (OSA). Černý bol členom jej dozornej rady, informoval dnes server iDnes.cz.
"Túto smutnú správu sme sa dozvedeli v sobotu 2. mája. Pre českú hudobnú scénu .... je jeho odchod veľká strata," citoval dnes Soukupa server Aktualne.cz.
Černý vyštudoval DAMU a v 60. rokoch hral v Semafore, v predstavení Člověk z půdy Malého lorda, ktorého alternoval s Jiřím Suchým. Po roku 1968 odišiel s Černým divadlom Jiřího Srnca legálne do zahraničia, kde emigroval. Pracoval v Británii pre televíziu Granada ako animátor a spoluautor detských seriálov a neskôr v nemeckom Kolíne nad Rýnom pre detskú redakciu televízie WDR. Po návrate do Česka v 90. rokoch pracoval v Českom rozhlase, pripomenul iDnes.cz.

Copyright © TASR 2015

3. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V priamom televíznom prenose sa včera v afganskom Kábule začal proces s 49 podozrivými z davu, ktorý pre údajné spálenie koránu zlynčoval minulý mesiac 27-ročnú Afganku a potom ju dobil palicami na smrť. Medzi obvinenými je aj niekoľko policajtov, ktorí proti rozzúrenému davu nezakročili, uviedla agentúra AP.
Prokurátori tvrdia, že dav v afganskej metropole zaútočil 19. marca na ženu po nepravdivom obvinení, že spálila výtlačok moslimskej svätej knihy. Ženu potom upálili a jej telo hodili do neďalekej rieky.
Jej smrť šokovala mnohých Afgancov, hoci niektorí verejní i náboženskí predstavitelia sa vyjadrili, že by bola oprávnená, ak by skutočne spálila korán.
Afganský prezident Ašraf Ghání odsúdil kruté zabitie mladej Afganky a útok označil za "ohavný". Niektorí poprední afganskí duchovní však vyjadrili názor, že dav mužov mal právo v celom rozsahu brániť svoju moslimskú vieru.
Hlavný afganský vyšetrovateľ generál Muhammad Zahír na pohrebe ženy vyhlásil, že bola "absolútne nevinná" a prisľúbil, že prisľúbil, že potrestá všetky osoby zapojené do tragického incidentu.
Ten vyvolal hnutie občianskej spoločnosti, ktoré sa usiluje obmedziť právomoci cirkevných predstaviteľov, posilniť vládu zákona a zlepšiť práva žien v krajine.

Copyright © TASS 2015

Írska kapela U2 napokon vystúpi v televíznom programe The Tonight Show Starring Jimmy Fallon v piatok 8. mája. Formácia mala absolvovať hosťovanie v šou už v novembri, no pre nehodu frontmana Bona museli od plánov ustúpiť. Vystúpenie kapely v programe sa uskutoční len niekoľko dní pred začiatkom Innocence + Experience Tour, ktoré formácia odštartuje vo Vancouveri.
Bono spadol z bicykla 16. novembra v newyorskom Central Parku, keď sa snažil vyhnúť inému cyklistovi. Hudobníka po páde previezli do New York-Presbyterian Hospital, kde absolvoval viacero röntgenových a CT vyšetrení, ktoré odhalili, že utrpel fraktúry ľavej očnice, ľavej lopatky, ľavého malíčka a šesťnásobnú otvorenú zlomeninu ľavej ramennej kosti. Speváka následne operovali, pričom zákrok trval päť hodín. Ramennú kosť mu zafixovali pomocou troch kovových platničiek a 18 skrutiek. Ďalší deň Bono absolvoval druhý zákrok na malíčku.
U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete, pričom podľa odhadov predali viac ako 150 miliónov kópií albumov. Na konte majú trinásť štúdioviek, pričom v súčasnosti už pracujú na ďalšom albume s názvom Songs Of Experience. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Sunday Bloody Sunday, One, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, Staring At The Sun, Beautiful Day, Vertigo či Sometimes You Can't Make It On Your Own. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na konte majú už 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.