22. 4. 2017

WTF?!

WTF?!

"FMK od svojho vzniku kládla dôraz na otvorenosť, odbornosť a ústretovosť vedeckého bádania v oblasti masmediálnej a marketingovej komunikácie. Radi poskytujeme možnosť pre našich študentov a odbornú verejnosť zoznámiť sa s podstatnými trendami a vývojovými tendenciami v oblasti mediálneho diskurzu. Často sme prví, ktorí otvárajú dvere aj do neprebádaných, tabuizovaných a konfrontačných priestorov, ktoré sa veľmi často stanú legitímnou súčasťou mediálnej scény. Toto naše úsilie nie všetci a nie vždy chápu, až neskôr sú schopní akceptovať vyvíjajúcu sa realitu.
Nenecháme sa spútať ortodoxnými, dogmatickými a nenávistnými postojmi k hocičomu, čo tzv. mainstream považuje za nenáležité alebo priveľmi odvážne.
Na našich podujatiach a v našich médiách má každý možnosť slobodne a v otvorenej diskusii vyjadriť svoje ľudské, odborné aj politické stanovisko.
Do diskusie sme pozvali predstaviteľov rôznych legitímnych prúdov slovenského mediálneho prostredia ako mysliace osobnosti, nebudeme ich urážať ani nálepkovať ako "Lipšicovu stajňu", "Putinových agentov", "Penťácke prestitútky", či "Svedkov Sörösových".
Cenzúra nám bola vždy cudzia a nebudeme ju uplatňovať ani pod nátlakom novodobých inkvizítorov.
Pána Rostasa sme na konferenciu ako prednášajúceho nepozvali. Prihlásil sa za rovnakých podmienok ako ktorýkoľvek z približne 170 účastníkov z rôznych krajín sveta.
Programový výbor nerobí negatívnu selekciu účastníkov, nekádruje ich, ak sú ich príspevky relevantné k téme konferencie. Kritické postoje a stanoviská sa uplatňujú a vyjadrujú v rámci výmeny názorov v jednotlivých sekciách, ktorá býva naozaj búrlivá. Tešíme sa na vzrušujúcu diskusiu a vedecky hodnotnú konferenciu."
Dana Petranová,dekanka FMK UCM v Trnave

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Prípadom zverejnených SMS a mailových správ medzi niektorými novinármi a poslancom Národnej rady (NR) SR Gáborom Grendelom (OĽaNO-NOVA) sa naďalej zaoberá polícia. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.
„Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru sa predmetným prípadom naďalej zaoberá, ale vzhľadom na prebiehajúce preverovanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie o plánovaných a vykonávaných úkonoch v tomto konaní,“ povedal Wäldl pre TASR.
Na existenciu webovej stránky, na ktorej sa mali nachádzať prepisy SMS a mailových správ medzi Grendelom, bývalým šéfom tlačového oddelenia Ministerstva vnútra (MV) SR z čias ministra vnútra Daniela Lipšica, a niektorými novinármi, upozornil podnikateľ Marián Kočner v októbri minulého roka.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!


21. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízna spoločnosť Fox pripravuje ďalšiu sezónu seriálu Akty X (1993 - 2002 a 2016). V jedenástej sezóne, ktorá ponúkne desať epizód, sa v hlavných úlohách opäť predstavia David Duchovny ako Fox Mulder a Gillian Anderson ako Dana Scullyová. Na novinke sa opäť podieľa aj tvorca a výkonný producent Chris Carter. S nakrúcaním plánujú začať cez leto. "Je niekoľko dôvodov, prečo majú Akty X taký veľký dopad na milióny fanúšikov po svete. Chrisova kreativita a skvelá práca Davida a Gillian ženú vpred tento fenomén populárnej kultúry a nemôžeme sa dočkať, aké nové záhady Mulder a Scullyová odhalia v novej kapitole seriálu," uviedol David Madden zo spoločnosti Fox.
Seriál Akty X vysielala televízia Fox v rokoch 1993 až 2002. V roku 2015 zástupcovia spoločnosti oznámili, že plánujú nakrútiť nové epizódy. Desiata sezóna, ktorá mala šesť častí, sa dostala na obrazovky vlani v januári. David Duchovny a Gillian Anderson si zahrali aj vo filmoch Akty X - Film (1998) a Akty X: Chcem uveriť (2008).


Americký spevák a hudobník Chris Cornell naživo predstavil skladbu The Promise. Päťdesiatdvaročný líder kapely Soundgarden tak urobil v televíznej relácii The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, kde ho sprevádzal aj spoluhráč Matt Cameron zo Soundgarden.
Výťažok z predaja skladby pôjde na konto neziskovej organizácie International Rescue Committee, ktorá pomáha ľuďom postihnutým vojnou či prírodnými katastrofami. Cornell nahral pieseň pre film The Promise, ktorý prichádza dnes do amerických kín. V snímke režiséra Terryho Georgea si zahrali napríklad Oscar Isaac, Charlotte Le Bon alebo Christian Bale.
Chris Cornell, vlastným menom Christopher John Boyle, je známy najmä ako spevák a gitarista spomínanej skupiny Soundgarden, s ktorou dosiaľ vydal šesť štúdioviek. Ako sólový interpret debutoval v roku 1999 albumom Euphoria Morning, po ktorej nasledovali nahrávky Carry On (2007), Scream (2009) a Higher Truth (2015). Okrem toho má na konte napríklad aj živú nahrávku Songbook (2011). S formáciou Audioslave, ktorá fungovala v období 2001 až 2007, ponúkol albumy Audioslave (2002), Out Of Exile (2005) a Revelations (2006). S už nefungujúcou kapelou Temple of the Dog vydal v roku 1991 jediný, eponymný album

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS predstavuje nový zábavno-vedomostný kvíz Záhady tela

RTVS predstavuje nový zábavno-
vedomostný kvíz Záhady tela


RTVS chystá pre divákov ďalšiu porciu skvelej zábavy, v sobotu má premiéru nový televízny kvíz Záhady tela. V úlohe moderátora sa po prvýkrát predstaví Marián Miezga.
Spôsobuje pád na kostrč slepotu? Zmierňujú zvýšené dávky vitamínu C príznaky chrípky? Ak chcete schudnúť, je lepšie zjesť niečo sladké, alebo osolený chlieb? Prečo pokožka sčervenie, keď ju spáli slnko? Konzumácia vajec zvyšuje mužskú potenciu – je to fakt, alebo mýtus?
Ak poznáte správne odpovede na tieto otázky, náš nový kvíz pre celú rodinu Záhady tela vás určite skvele zabaví. Ak ste nevedeli odpovedať ani na jednu z nich, vďaka Záhadám tela sa o našom tele dozviete nové a nečakané informácie. Nasledujúce sobotňajšie večery budú patriť zábavno-vedomostnému kvízu, v ktorom si diváci spolu so štyrmi známymi osobnosťami budú môcť otestovať svoje znalosti o ľudskom tele a bude obsahovať množstvo informácií, zábavných faktov a aj mýtov, ktoré sa o ľudskom tele a jeho fungovaní šíria.
V úlohe moderátora sa po prvýkrát predstaví známy herec Marián Miezga. "Formát zábavno-vedomostného kvízu ma oslovil, veľmi ma baví a to bol dôvod, prečo som do toho šiel. Ľudské telo je pre mňa naozaj záhadou a sám sa o ňom chcem dozvedieť viac," hovorí Marián Miezga. "Na projekt som sa špeciálne pripravoval, dokonca som si kúpil knihu o ľudskom tele. Otázky a odpovede som si čítal takmer nonstop a tiež som prešiel čítacími a kamerovými skúškami," dopĺňa. A na čo sa podľa neho diváci môžu tešiť? "Určite na parádnu scénu, zaujímavé otázky, niekedy aj prekvapivé odpovede a samozrejme na štyroch hostí, ktorí budú jednotlivé záhady odhaľovať. Pozývam všetkých divákov všetkých vekových kategórii, ktorí sa chcú príjemne zabaviť a čo-to zaujímavé sa dozvedieť o zdraví a ľudskom tele," dodáva M. Miezga.
Diváci si vďaka Záhadám tela môžu otestovať, koľko toho o ľudskom tele vedia a zároveň sa dozvedia nové a prekvapivé informácie, o ktorých možno vôbec netušili. V šiestich súťažných kolách sa proti sebe postavia dve dvojice známych osobností a s nimi bude mať možnosť do súťaže zasiahnuť aj publikum, ktoré spoločne s hosťami bude súťažiť o zdravé ceny.
Odpoveď sa všetci dozvedia z dokrútky, v ktorej lekárka Barbora Brezová divákom ozrejmí, ktorá odpoveď je správna a jednoduchou formou vysvetlí, prečo je to tak. Barbora je skúsená slovenská lekárka a chirurgička s európskou atestáciou z chirurgie a špecialistkou na oblasť plastickej a rekonštrukčnej chirurgie. Pôsobí na Klinike plastickej a rekonštrukčnej chirurgie v Bratislave, kde je zaradená do špeciálneho programu v odbore plastickej chirurgie pri Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.
Záhady tela prichádzajú na Jednotku už túto sobotu 22. apríla o 20.25 h, v prvej časti sa môžete tešiť na hostí Kristínu Farkašovú, Annu Šiškovú, Vladimíra Kobielskeho a Richarda Stankeho.

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA





"Sorosova ríša sa opäť predviedla"
Maďarský vládny denník Magyar Idök

„Ako by som zatočil s terorizmom :
Paríž. Pred každou atrakciou ploty a po zuby ozbrojený policajti. Taxikár hovorí o polovičnom počte turistov . Večer nedokážete prejsť po Fabourg Saint Honore, kvoli zátarasám , vyľudnené centrum. Polovička galérii na ulici Matignon prázdna . Podľa mňa je to zle takto . Okrem krásy Paríža sa vám pod kožu automaticky dostáva aj druhý pocit . Všetky zátarasy a kontroly nepomáhajú pocitu bezpečia , ale vyzdvihujú pocit strachu. Strachu o štebotajúce deti , ktoré keď sa vzdialia na viac ako dva metre tak ich okrikujete , o ich budúcnosť o vlastnú budúcnosť. A keď vidím tie kontroly , nedá mi nepomyslieť si , že sú to len trapné pokusy o ukludnenie masy . Dokonca ma napadá , že sú to veľmi nebezpečné pokusy na ukludnenie masy . Majú ľuďom vytvoriť pocit bezpečia , ale v skutočnosti neviem, či som pako a niečomu nerozumiem , no len to vytvára väčšiu koncentráciu ľudí pri kontrolách . Proste ak sa chcem odpáliť , tak je presný zoznam miest s najväčšou koncentráciou . Viem , že kritizovať je najlahšie . Riešenia nie sú jednoduché . Možno podceňujem vládnucich , možno je plán , obmedziť ľuďom normálny život , dokonca ich vystaviť väčšiemu nebezpečenstvu a po x daľších útokoch dúfať v to , že sa ľudia tak nahnevajú , že sami začnú prečesávať svoje okolie a likvidovať nebezpečenstvo. To by bol plán , šialený , tiež podľa mňa zlý , ale bol by to plán . Predpokladal by organizovanosť vládnej moci . Ja sa ale bojím , že je to naopak precenenie vládnych schopností . V skutočnosti proste niekto rozhodol, že ak sú útoky , tak zavedieme kontroly. Nad dopadmi tohto kroku , teda zväčšenie koncenrácie ľudí a tým pomoc útočníkom, sa nezamyslel . A tiež sa nezamyslel nad tým , že zodpovednosť politika je problémy riešiť v prospech života občanov . Kontroly , navyše neúčinné , neriešia pozitívne kvalitu života občanov . Zvyšujú ich strach a tým obmedzujú ich život . Politik , ak to preženiem uvažoval : zavediem kontroly , bude tam chodit menej ľudí ... to je zle .
Keby som do toho mohol hovoriť , asi by som urobil toto :
Vzájomná komunitná kontrola . Či chceme či nie, sme vo vojnovom stave . Je nutne robiť zásadné zmeny . Samotná demokracia z dnešnej definície je alibizmus , ktorý prenáša práva , nie zodpovednosť zospodu hore . A o to presne ide . Musí sa preniesť spolu s právami aj zodpovednosť . Treba zaviesť viac stupňov ako teraz . Teraz je celoštátny politik , župný politik a komunálny politik . Iba tresnem , ale na jedného komunálneho politika pripadá dnes v priemere 1500 ľudí . Nulová možnosť ich poznať a zodpovedať za nich . V čase ohrozenia , by som zaviedol ďaľšie dva stupne volenej zodpovednosti tak , aby naspodku bol volený človek z komunity 30 ľudí . No a potom je to už jednoduché . Trestná zodpovednosť pre celý rad smerom hore , za nedostatočné spravovanie zverenej zodpovednosti v prípade teroristického útoku . Nie je možné , že človek so zodpovednosťou za znalosť 30 ľudí , nebude vedieť , že sa konkrétny člen komunity radikalizoval . Dokonca zodpovednosť nesie celá komunita najnižšej úrovne , z ktorej radikalizovaný člen pochádza . Takto jednoduché to podľa mňa je . Všetci sme politici , všetci nesieme v skutočnosti zodpovednosť za svoje rodiny a tým za svoju krajinu . Ale súšasný neadresný systém , kde najbližšieho politika máme 1500 ľudí 'daleko , z toho urobil systém alibistický. Veľmi ľahko sa to dá zmeniť . Budem tomu hovoriť stratégia "Poznaj svojho suseda" . Ano zo začiatku to bude systém udavačský . Ale od toho tu máme predsa vysokú politiku a milióny štátnych úradníkov , policajtov , hasičov , vojakov , aby sa dalo postupne ten systém ukočírovať . Nie je cieľom preventívne zavrieť čo najviac teroristov . Cieľom je , aby teroristov spoločnosť sama , priamou zodpovednosťou vytesnila . Oni neodídu , ale začnú sa báť byť teroristami . Predstavte si , že prvých tridsať ľudí , z ktorých stredu vzišiel odpálený terorista , prídu súdnym rozhodnutím o všetok majetok alebo x iných vecí, ktoré dáva štát . Ano zo začiatku sa možno pár detí ocitne na hranici chudoby . Ale zase je tu predsa štát , ktorý v takej situácii zakročí . Môj odhad je , že takto terorizmus skončí okamžite . Toto , v kombinácii s okamžitou totálnou kontrolou hraníc, je definitívne riešenie terorizmu . Budem rád , keď mi tu niekto vysvetlí prečo som idiot ...“
Patrik Tkáč


„Prezident vojnovej Slovenskej republiky Jozef Tiso bol mučeníkom slovenského národa, ktorý sa presne pred 70 rokmi stal obeťou justičnej vraždy. Hlavným iniciátorom a strojcom Tisovej smrti bol Edvard Beneš. Ak si niekto zaslúžil súd a povraz, bol to práve Beneš. Zapredal nás Stalinovi a boľševikom. Študentom doporučujem ,aby sa prišli pokloniť práve Tisovi, pretože on nikdy nevzal úplatok a svoj plat rozdal chudobným. Novinárom, ktorí Tisa neuznávajú odkazujem, aby sa zobudili, doplnili si znalosti z histórie a neverili všetkému, čo im ľudia nenávidiaci Slovensko hovoria.“
Natália Grausová, poslankyňa za ĽSNS

  
"Ja som žena, ktorá uhryzla pri znásilňovaní násilníka, a som za to, že som sa bránil, stíhaný". 
Štefan Harabin 

20. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Správca sociálnej siete Facebook dnes ráno odblokoval účet Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR, pričom však ponechal funkčnú aj falošnú stránku, ktorá pokračuje vo zverejňovaní provokačných materiálov, uviedol dnes pre agentúru RIA Novosti tajomník diplomatickej misie Nikita Griščenko.
Dodal, že oficiálna stránka veľvyslanectva bola zablokovaná tri dni, pričom bez uvedenia príčiny zo strany spoločnosti Facebook. Griščenko poukázal na to, že voči administrátorovi falošnej stránky neprijal Facebook žiadne represívne opatrenia a na tejto stránke sa naďalej objavujú lživé informácie.
Okrem facebookového konta ruského veľvyslanectva v Bratislave bol zablokovaný aj účet jeho zastupiteľstva v Prahe. Situáciou sa na podnet ruského ministerstva zahraničných vecí začala zaoberať i Federálna služba pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
Po zablokovaní oficiálneho facebookového konta ruského veľvyslanectva v Bratislave sa jeho falošná stránka premenovala na "Sovietska ambasáda v Československu".

Copyright © TASR 2017


      


Americká kapela Dreamcar vystúpila v televíznej show Jimmy Kimmel Live!. Formácia počas svojej televíznej premiéry predstavila skladby Kill For Candy a All Of The Dead Girls. Obe piesne sa budú nachádzať na albume, ktorý kapela plánuje vydať 12. mája. Formácia z debutovej, eponymnej nahrávky predtým predstavila aj skladbu Born To Lie.
Dreamcar vznikli minulý rok. Formáciu tvoria spevák Davey Havok, známy aj z kapely AFI a tiež traja členovia skupiny No Doubt - Tony Kanal (basgitara), Tom Dumont (gitara) a Adrian Young (bicie). Štyridsaťšesťročný Kanal v nedávnom rozhovore pre americký dvojtýždenník Rolling Stone prezradil, čo môžu fanúšikovia a fanúšičky čakať od prvého albumu kapely. "Všetci sme vyrastali na hudbe 80. rokov minulého storočia. Keď máte od 13 do 19 rokov, veľmi na vás vplýva to, čo počúvate a myslím si, že v súčasnosti je spomínaná produkcia súčasťou nás všetkých," povedal muzikant.


Americký týždenník Time zverejnil zoznam 100 najvplyvnejších ľudí sveta. Dostali sa doň nielen osobnosti z oblasti politiky, kultúry či šoubiznisu, ale napríklad aj zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange, modelka Ashley Graham či šéfkuchárka a reštauratérka Barbara Lynch.
V zozname tento rok opäť figuruje pápež František a okrem neho sa v ňom znova objavili aj americký prezident Donald Trump, jeho ruský náprotivok Vladimir Putin či severokórejský líder Kim Čong-Un. Medzi ďalšími najvplyvnejšími politikmi sú aj britská premiérka Theresa May, čínsky prezident Si Ťin-pching, veliteľ iránskych revolučných gárd Kásim Sulejmaní, prezident Kolumbie Juan Manuel Santos, indický premiér Narendra Modi, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, thajský kráľ Ráma X. či filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Spomedzi hudobníkov sa do stovky najvplyvnejších ľudí dostali Chance The Rapper, Ed Sheeran, Alicia Keys či Demi Lovato. Z oblasti kinematografie sú to zase Constance Wu, Jordan Peele, Riz Ahmed, Ava DuVernay, Margot Robbie, Ryan Reynolds, Leslie Jones, James Corden či Viola Davis. 
Medzi ďalšími osobnosťami, ktoré sa na zoznam dostali, sú aj dcéra spomínaného amerického prezidenta Ivanka Trump s manželom Jaredom Kushnerom, gymnastka Simone Biles, spisovateľ Colson Whitehead, brazílsky futbalista Neymar, gambijská právnička Fatou Bensouda, írsky majster zmiešaných bojových umení Conor McGregor, peruánska aktivistka za práva žien a bojovníčka proti domácemu násiliu Cindy Arlette Contreras Bautista či astronómovia Natalie Batalha, Guillem Anglada-Escudé a Michael Gillon.
©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

BLOGER ROKA 2017



BLOGER ROKA 2017



Zapoj sa do tretieho ročníka súťaže a hľadaj spolu s nami najlepších tvorcov obsahu na internete. Do 30. apríla prebieha nominovanie blogov a vlogov a hlasovanie, do ktorého sa môže zapojiť široká verejnosť. Ak máš svoj obľúbený blog, nominuj ho! Zahlasuj za svojho obľúbeného influencera.


Viac na https://blogerroka.sk/2017/




OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

Cuky Luky Film

Cuky Luky Film

19. 4. 2017

Zomrel Nikolaj Andruščenko

Zomrel Nikolaj Andruščenko 

Popredný ruský novinár Nikolaj Andruščenko podľahol dnes zraneniam, ktoré utrpel pri útoku pred šiestimi týždňami v Petrohrade.
Smrť 73-ročného Andruščenka oznámili ruské médiá s odvolaním sa na jeho právnika a šéfredaktora novín Novyj Peterburg.
Štátna tlačová agentúra RIA Novosti citovala šéfredaktora Denisa Usova, podľa ktorého slov bol Andruščenko v umelej kóme od útoku z 9. marca.
Útočníci na Andruščenka neboli identifikovaní. Usov dal útok do súvislosti s článkami v novinách o korupcii v Petrohrade.
Andruščenko bol členom petrohradskej mestskej rady v rokoch 1990-93. Patril k zakladateľom novín Novyj Peterburg, kde si vybudoval meno písaním článkov na témy ľudských práv a zločinnosti.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V pripravovanej antológii Philip K. Dick's Electric Dreams sa predstavia aj americkí herci Greg Kinnear a Steve Buscemi. Pridali sa tak k už skôr oznámeným účinkujúcim - Bryanovi Cranstonovi, Timothymu Spallovi, Jackovi Reynorovi, Benedictovi Wongovi a Geraldine Chapline. V desaťdielnej sérii, ktorá vznikne na motívy poviedok sci-fi autora Philipa K. Dicka, sa predstavia aj Mireille Enos a Jack Gore.
Každá epizóda prinesie samostatný dramatický príbeh. Päťdesiattriročný Kinnear sa spolu so spomínanou Enos a Goreom predstaví v časti s názvom Father Thing, ktorá ukáže svet počas útoku mimozemskej rasy. O jej scenár a réžiu sa postará Michael Dinner, ktorý je aj výkonným producentom. Buscemi si zase zahrá v epizóde Crazy Diamond, kde stvárni muža zapleteného do nelegálneho plánu s atraktívnou, ale umelou ženou.
Projekt vzniká pod hlavičkou spoločností Amazon, Sony Pictures Television a televízie Channel 4. Ďalším scenáristom a výkonným producentom série je Ronald D. Moore, pričom ako výkonní producenti sa pod antológiu podpíšu aj James Degus, Kalen Egan, Christopher Tricarico, Maril Davis, Lila Rawlings, Marigo Kehoe, Kate DiMento, David Kanter, Matt DeRoss, spomínaný Cranston a tiež autorova dcéra Isa Dick Hackett. O scenáre sa postarajú aj Tony Grisoni, Jack Thorne, Matthew Graham, David Farr, Dee Rees a Travis Beacham.
Podľa diel autora, ktorý zomrel 2. marca 1982 vo veku 53 rokov, už nakrútili napríklad filmy Blade Runner (1982), Total Recall (1990, 2012), Screamers: Hlasy z podzemia (1995), Impostor: Živá zbraň (2001), Minority Report (2002), Výplata (2003), A Scanner Darkly (2006), Next (2007), Správcovia osudu (2011) a či seriál The Man in the High Castle (2015).
Greg Kinnear začínal najprv v talkshow Talk Soup (1991- 2002) a Later with Greg Kinnear (1994 - 2000). K filmu sa dostal účinkovaním v televíznych projektoch ako napríklad Dillinger (1991), potom nasledovali úlohy v snímkach Sabrina (1995), Božská lesť (1996), Láska cez internet (1998), Takmer dokonalý zločin (2000), Údolie tieňov (2002), Nepremožiteľný (2006), Malá Miss Sunshine (2006), Zelená zóna (2010), Nebo nie je výmysel (2014) či Svedectvo (2016). Za stvárnenie Simona Bishopa v snímke Tak dobre, ako sa len dá (1997) ho nominovali na Oscara.
Päťdesiatdeväťročný Steve Buscemi sa predstavil napríklad v snímkach Fargo (1996), Con Air (1997), Big Lebowski (1998), Armageddon (1998), 28 dní (2000), Malý svedok (2001), Káva a cigarety (2003), Ostrov (2005), Paríž, milujem ťa (2006), Dospeláci (2010) či Dospeláci 2 (2013). Okrem herectva je aj režisérom a nakrútil napríklad filmy Väznica (2000) a Interview (2007). V roku 2011 získal Zlatý glóbus ako najlepší herec v dramatickom seriáli za Impérium - Mafia v Atlatic City, kde účinkoval v rokoch 2010 - 2014.

Americkej internetovej spoločnosti Yahoo sa v prvom kvartáli darilo lepšie, ako analytici predpokladali. Firma za prvý štvrťrok vykázala zisk 100 mil. USD, čiže 10 centov na akciu, pričom v rovnakom období vlaňajška skončila v strate 99 mil. USD. Spoločnosť uviedla, že bez zahrnutia účtovných položiek, ktoré nesúviseli s jej pokračujúcimi činnosťami, jej zisk za január až marec bol v sume 18 centov na akciu. Analytici oslovení v prieskume Zacks Investment Research očakávali, že na tejto báze bude zisk Yahoo 16 centov na akciu.
Po odrátaní reklamných poplatkov boli tržby firmy za prvý kvartál v objeme 834 mil. USD, čo bol medziročný pokles o 3 percentá. Výsledky za január až marec budú poslednou kvartálnou správou v 21-ročnej histórii Yahoo ako firmy s verejne obchodovateľnými akciami, ak sa nečakane nezruší dohoda o tom, že Yahoo prevezme spoločnosť Verizon.
Yahoo očakáva, že prevzatie za 4,5 mld. USD sa uzavrie v júni. Konečná cena, za ktorú Verizon firmu Yahoo kupuje, je znížená o 350 mil. USD, aby sa vykompenzovala škoda spôsobená dvoma rôznymi útokmi hackerov, pri ktorých unikli osobné informácie z vyše 1 mld. užívateľských účtov na Yahoo.

Anglická herečka Rosamund Pike sa predstaví v hlavnej úlohe zatiaľ nepomenovanej snímky o zosnulej americkej novinárke Marie Colvin, ktorá pracovala v rôznych vojenských konfliktoch. Autorom scenára je Arash Amel, ktorý ho napísal na základe článku Marie Colvin’s Private War spisovateľky a novinárky Marie Brenner, ktorý vyšiel v auguste 2012 v magazíne Vanity Fair. O réžiu sa postará Matthew Heineman, pričom nakrúcať plánujú začať v októbri vo Veľkej Británii a na Blízkom východe.
Marie Colvin pracovala od roku 1985 pre britské noviny The Sunday Times a ako vojnová reportérka pôsobila napríklad v Čečensku, Kosove, Sierra Leone, Zimbabwe, Líbyi, Východnom Timore či na Srí Lanke, kde v roku 2001 prišla o ľavé oko. Colvin zomrela vo februári 2012 pri výbuchu nálože počas obliehania sýrskeho mesta Homs.
Tridsaťosemročná Rosamund Mary Ellen Pike je známa napríklad z bondovky Dnes neumieraj (2002) či mysteriózneho trileru Stratené dievča (2014), za výkon v ktorom si vyslúžila nominácie na Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Okrem toho si zahrala aj v snímkach ako Libertin (2004), Pýcha a predsudok (2005), Fraktúra (2007), Škola života (2009), Klony (2009), Made in Dagenham (2010), Barneyho ženy (2010), Johnny English sa vracia (2011), Jack Reacher: Posledný výstrel (2012), Hnev titanov (2012), Na konci sveta (2013), Dlhá cesta dole (2014) alebo A United Kingdom (2016).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kandidátka prezidentských volieb vo Francúzsku Marine Le Penová žiadala odstránenie vlajky EÚ zo štúdia televízie TF1, kde mala vystúpiť v rámci predvolebnej kampane. Televízny kanál v noci nadnes informoval, že jej žiadosti vyhovel.
Moderátor relácie Demain (Zajtra) Gilles Bouleau vo vysielaní uviedol, že Le Penová odstránením vlajky EÚ podmienila svoju účasť v relácii, ktorej hosťami sú postupne všetci 11 uchádzači o prezidentskú funkciu.
Le Penová vysvetlila, že chce "byť prezidentkou Francúzskej republiky, nie Európskej únie".
"Tvrdím, že EÚ spôsobila našej krajine a nášmu národu mnoho zla, v ekonomickej a sociálnej oblasti a odstránením hraníc," vysvetlila Le Penová svoju požiadavku na odstránenie vlajky EÚ z televízneho štúdia.
Dodala, že jej prvým rozhodnutím v prípade jej zvolenia za francúzsku prezidentku bude "vrátenie štátnych hraníc (Francúzska) Francúzom."
Toto opatrenie označila za nástroj boja proti "nebezpečenstvu islamistického terorizmu, ktorý sa k nám infiltruje okrem iného aj prostredníctvom prílevu migrantov, aby nám (tak) zasadil ranu priamo do srdca".
V rozhovore pre aprílové číslo mesačníka Causeur Le Penová vyhlásila, že ak sa stane hlavou štátu, má v úmysle zakázať vyvesovanie vlajok EÚ na úradných budovách vo Francúzsku. Spravodajský server 20minutes.fr v tejto súvislosti napísal, že vlajka EÚ nie je vyvesená na radniciach viacerých miest, kde sa primátorom či starostom stal kandidát FN.
Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia túto nedeľu. Podľa prieskumov verejnej mienky má Le Penová veľkú šancu postúpiť do rozhodujúceho druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája.

Copyright © TASR 2017

Britská premiérka Theresa Mayová sa nebude zúčastňovať televíznych debát pred plánovanými júnovými predčasnými parlamentnými voľbami. Mayová to dnes povedala v rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC. Uviedla, že sa radšej stýka s voličmi osobne.
Mayová v utorok nečakane oznámila, že chce 8. júna usporiadať predčasné voľby. Podľa konzervatívnej političky sú nutné kvôli politickému rozštiepeniu v otázke odchodu Británie z Európskej únie.
O jej pláne bude dnes hlasovať dolná snemovňa. Na schválenie predčasného hlasovania je potrebný súhlas dvoch tretín poslancov, teda aj časti opozície. Predpokladá sa, že poslanci voľby schváli.
Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn premiérku kritizoval, že odmietaním účasti v televíznych debatách sa snažia vyhnúť priamej konfrontácii. "Usporiadajme debaty. Demokracia je potrebuje a Briti si ich zaslúži," povedal Corbyn.
Podobne sa vyjadril aj vodca opozičných liberálnych demokratov Tim Farron, ktorý premiérku obvinil, že pohŕda verejnosťou. "Briti by mali mať možnosť sledovať, ako potenciálny vodcovia diskutujú o budúcnosti našej krajiny," povedal.
Mayová v dnešnom rozhovore s BBC pripomenula, že ak by sa britskej parlamentné voľby konali v riadnom termíne v roku 2020, narúšala by kampaň s najnáročnejšie fázou vyjednávania Británie s EÚ o podmienkach odchode z únie. Usporiadanie predčasných volieb tento rok v júni tejto situácii predíde, vyhlásila Mayová.
Podľa súčasného harmonogramu má Británia oficiálne opustiť Európsku úniu v marci 2019. Parlamentné voľby sa podľa pôvodného plánu mali uskutočniť 7. mája 2020. "Ak by sa voľby konali v roku 2020, dostala by kampaň na kľúčové obdobie rokovaní o brexitu, na záverečnú fázu týchto rokovaní, "povedala Mayová.

Copyright © ČTK 2017

RTVS po dohode so spoločnosťou Pro-Hokej vo vysielaní uprednostní štvrťfinálový zápas na MS U18

RTVS po dohode so spoločnosťou Pro-Hokej  
 uprednostní štvrťfinálový zápas na MS U18

Vzhľadom na zajtrajšiu kolíziu dvoch dôležitých hokejových zápasov sa RTVS, ktorá je dlhodobým partnerom slovenského hokeja na všetkých úrovniach, po dohode s riadiacim orgánom našej najvyššej hokejovej súťaže spoločnosťou Pro-Hokej rozhodla vo vysielaní Dvojky uprednostniť štvrťfinálový zápas našej reprezentácie do 18 rokov proti Rusku. Priamy prenos sa začína zajtra o 17.15 h.
Cez prestávky štvrťfinálového duelu na MS U18 budeme vysielať štvrtý zápas finále play-off medzi Nitrou a Banskou Bystricou a ak vo finále play-off padne gól, vstúpime do finálového duelu, aby sme divákom mohli sprostredkovať gólovú situáciu. Po skončení zápasu na MS U18 budeme pokračovať v priamom prenose zo štvrtého zápasu play off Tipsport ligy.
RTVS sa chce poďakovať vedeniu našej najvyššej hokejovej súťaže, ako aj obom ligovým klubom za ústretovosť. „Táto situácia je príkladom toho, že niekedy je potrebné prijať rozumný kompromis. RTVS to víta a oceňuje tento fair play prístup, čo je základný fenomén športu,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Vyjadrenie šéfa spoločnosti Pro-Hokej Richarda Lintnera: „Verím, že tento krok, ktorým sme vyšli v ústrety budúcim slovenským hokejovým hviezdam, im pomôže v hokejovom raste a zvyšovaniu ich popularity medzi našimi tipsportligovými fanúšikmi.“

Máme nového regulátora – TV JOJ?

Máme nového regulátora – TV JOJ?

Kábloví operátori majú dvoch zákonných regulátorov – Radu pre vysielanie a retransmisiu a Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Už istý čas sa medzi tieto dve zákonné orgány pridala televízia „JOJ“ (uvádzam pre zjednodušenie). Rozhodla sa ochraňovať svoje práva a začala čistiť trh retransmisie na Slovensku. Aké spôsoby volí? Najala si právnu kanceláriu, ktorá posiela káblových operátorom list s vyhrážkami:
1) Vypnite české programy (aj verejnoprávne), ich vysielaním porušujete aj naše práva a škodíte našej spoločnosti. Ich retransmisia je nezákonná.
Všetky vysielajú aj akvizičný obsah. To robia aj zahraničné televízie, takže môžeme očakávať aj ďalšie výzvy na vypínanie. Neviem si predstaviť, že by verejnoprávne televízie mali prostriedky na zakúpenie “kasových trhákov“ skôr, ako komerčné. Predpokladaný konečný stav je, retransmisia „výhradne programov JOJ a prípadne nejaké HBO“. Argumentujú porušovaním Zákona operátormi,
Je pochopiteľné, že sa nechvália svojou štatistikou porušovania zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú vedie Rada pre vysielanie, obávam sa, že na Slovensku neexistuje taký subjekt, ktorý by fakticky beztrestne (okrem nejakých finančných pokút) toľkokrát porušil zákon, ako práve tri programy televízie „JOJ“. Je to ako v známom slovenskom prísloví.
2) Nevypínate programy v archíve, a v službe OTT, na ktoré nemáme zakúpené právo vám ich na tieto služby poskytnúť (porušujete podmienky zmluvy).
Žive.sk skonštatovalo, že by tam prakticky ostala len vlastná tvorba, ale to vôbec nebránilo TV JOJ žiadať od operátorov peniaze za takú službu. A čo viac, do budúcnosti bude pýtať za takúto službu omnoho viac.
Aby začali „čistiť“ trh retransmisie, vypovedali zmluvy na HD len niektorým káblovým operátorom (od 1.11.2016), iným, najmä veľkým operátorom a reklamným partnerom, vypovedali zmluvy až od 1.4.2017. Vynikajúci ťah, ktorý okomentovali tak, že niektoré zmluvy nemohli vypovedať skôr. Takto si zabezpečili dostatočný počet zákazníkov, ktorí budú sledovať jej programy za staré ceny až do konca septembra 2017, ostatní budú musieť uzatvoriť zmluvy už od 1.5. za cenu, ktorá musí byť vyššia, ako cena konkurencie (Markíza). Zákazníci menších operátorov tak budú platiť viac skôr, ako veľkí. Tak budú mať v hrsti aj veľkých operátorov, ktorí, budú musieť až do septembra vysielať ich programy, potom sa uvidí, kto ostane. Skopírovali všetky postupy konkurencie, zmluvy na HD (po konkurencii), ich vypovedanie, síce s mesačným oneskorením oproti konkurencii, ale absolútne neprofesionálne (len niekomu). A aby to dotiahli do dokonalosti a napriek tomu, že od kábloviek pýtajú vysokú cenu, ponechajú v éteri po celý čas bezplatne svoje programy prostredníctvom DVB-T. Takto budú pokračovať v likvidovaní nepriateľa, káblových operátorov, v očiach ich zákazníkov. Prečo nie, konkurent sa zriekol bezplatného vysielania cez DVB-T, získal kontrolu na svojim signálom, ak divák odíde od káblovky k DVB-T, tak sa im vylepšia, a konkurencii sa zhoršia parametre. Nakoniec si zákazník aj tak priplatí aj za budúce DVB-T2 (o tom sa na Slovensku taktne mlčí).
Autor je príliš ďaleko od toho, aby hodnotil úroveň vysielania. Žiaľ, stanoviť cenu tak, aby „sme boli vyššie, ako konkurencia“, absolútne nezodpovedá realite. Som zvedavý, ako sa zvýši sledovanosť po vypnutí programov CET21 a Primy, koľko z tých „tragických 10%“ sledovanosti českých televízií (pred vypnutím) sa ujde JOJ. Ani výrazné obmedzenie prístupu divákov k programom konkurencie sa na sledovanosti JOJ neprejavilo tak ako očakávala. Teda treba hľadať nové riešenia, posilniť hľadanie nepriateľa, ktorý marí výsledky primárne TV JOJ. Treba zamedziť, aby české televízie vysielali na územie Slovenska, ponecháme si len veľké káblovky a s tými sa dohodneme na kompenzácii za reklamu a bude vymaľované. APKT nemôže akceptovať takéto metódy a ukončilo rokovanie s TV JOJ bez uzatvorenia zmluvy. Kroky, ktoré podniká televízia, postup voči operátorom a jej cenové požiadavky sú neakceptovateľné.
Nedivil by som sa tomu, ak sa káblovky postavia na odpor. Už malé zvýšenie cien niektorým spôsobilo nemalé ťažkosti, nikto nebude riskovať (aj opakovanie) zvýšenie cien, existujú aj rozumnejšie riešenia, napr. samostatný balík programov JOJ. To, že niektorí menší operátori budú nútení podpísať aj takéto nevýhodné zmluvy v prostredí s lacnou konkurenciou, nesie všetky znaky preukazovania sily na mediálnom trhu. A voči tomu by mala zakročiť nielen Rada pre vysielanie.
Ale ide aj o správanie sa vysielateľa voči tým, ktorí mu zadarmo vyrábajú nemalú časť sledovanosti, tú sledovanosť historicky získali na povinnosti vysielať ich programy zadarmo (obojstranne), ale ambície sa nenaplnili, treba použiť iné možnosti. Podľa nich, treba urobiť hrubú čiaru za minulosťou, začať odznova. Len by nemali zabudnúť, že káblovky tu boli skôr, majú svoju históriu, poslanie a nesmú podľahnúť samozvanému regulátorovi.

Zdroj: APKT