22. 4. 2022

Boxerský megazápas Fury vs. Whyte odvysiela VOYO a TV DAJTO

 Boxerský megazápas Fury vs. Whyte

 odvysiela VOYO a TV DAJTO

Súčasťou veľkolepého galavečera bude aj zápas 21-ročného slovenského rodáka Karola Itaumu, ktorý háji britské farby, a zmeria si svoje sily s Poliakom Michalom Ciachom.


Skupina Markíza získala exkluzívne vysielacie práva na boxerský zápas roka. Fanúšikovia tohto tvrdého športu sa môžu tešiť na prestížny priamy prenos z anglického Wembley, v rámci ktorého sa stretne legendárny Brit Tyson Fury so svojím krajanom Dillianom Whyteom.

Podľa jeho vlastných slov zrejme posledný profesionálny zápas celosvetovo populárneho Tysona Furyho môžu fanúšikovia sledovať už v sobotu 23. apríla 2022 od 21:00 hod. na obrazovkách televízie DAJTO a kompletný program galavečera ponúkne po 19:00 hod. exkluzívne streamovacia služba VOYO.

„Získaním práv na tento globálne prestížny boxerský zápas VOYO potvrdzuje veľmi silnú ponuku bojových športov. VOYO pravidelne prináša exkluzívne galavečery najprestížnejšej MMA organizácie UFC, ako aj zápasy ostatných divácky obľúbených MMA organizácií Bellator, PFL či KSW. Tohtoročnou novinkou je ambiciózna československá organizácia Real Fight Arena,“ vysvetľuje Daniel Grunt, Chief Digital Officer CME.

 „Máme obrovskú radosť, že fanúšikovia budú môcť sledovať atraktívny boxerský súboj práve na našich obrazovkách. Tyson Fury je nielen skvelý boxer, ale aj veľký šoumen, takže sa teším na fantastický večer, ktorý sa uskutoční vo futbalovom „svätostánku“ vo Wembley,“ dodáva k akvizícii Martin Lisý, šéfredaktor športu skupiny Markíza.

Veľkolepý galavečer plný strhujúcich boxerských duelov budú komentovať Slávo Jurko a tréner slovenskej boxerskej reprezentácie Pavol Hlavačka. Divácku atraktivitu podujatia ešte viac zvyšuje fakt, že jeho súčasťou bude aj zápas 21-ročného slovenského rodáka Karola Itaumu, ktorý háji britské farby, a zmeria si svoje sily s Poliakom Michalom Ciachom.

Itauma sa narodil v Kežmarku, ale ako 7-ročný sa presťahoval s rodinou do Anglicka. Boxu sa venuje od 14-tich rokov a napriek mladému veku má už za sebou množstvo úspechov, je 8-násobným majstrom Anglicka v boxe a mládežníckym olympijským víťazom. Aktuálne tvorí pár s populárnou slovenskou speváčkou Tinou.

Galavečer vyvrcholí hlavným zápasom Fury vs. Whyte, za ktorý promotér Frank Warren ponúkol historicky najvyššiu čiastku, ktorá kedy bola na boxerský zápas vypísaná – viac než 37 miliónov eur. Fury by mal dostať okolo 26 miliónov eur a Whyte približne 7 miliónov. Víťaz navyše zinkasuje ďalšie bezmála 4 milióny eur - vo Wembley teda rozhodne nepôjde len o prestíž, ale aj o slušný zárobok.

Súperom v profiringu dosiaľ neporazeného britského boxera a šampióna organizácie WBC v ťažkej váhe, 33-ročného Tysona Furyho, bude ďalší britský boxer a dočasný šampión organizácie WBC, 34-ročný Dillian Whyte. Ten počas svojej kariéry prehral iba dva zápasy a hneď v ďalších dvadsiatich ôsmich dokázal zvíťaziť.

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

 Počty Matovičovi nejdú.


„Zajtra rovno pôjdem, vzdám sa mandátu a odovzdám sa do rúk Lipšicovi.“
Robert Fico

" Bol som obvinený bandou čurillovcov zo závažnej trestnej činnosti a posvätila to banda na Úrade špeciálnej prokuratúry. Igor Matovič, Daniel Lipšic či Ondrej Dostál by ma povešali, ak by bol trest smrti. Robert Fico

Zomrel Jacques Perrin

Zomrel Jacques Perrin
Zemřel herec Jacques Perrin - Novinky.cz

Vo veku 80 rokov zomrel francúzsky herec, filmový producent a režisér Jacques Perrin. Podľa vyhlásenia jeho rodiny, z ktorého cituje tlačová agentúra AFP, herec zomrel "pokojne" vo štvrtok v Paríži.
Perrin sa narodil 13. júla 1941. Počas svojej kariéry, ktorá trvala od 50. rokov minulého storočia po súčasnosť, účinkoval vo vyše 70 filmoch. Prvú hlavnú úlohu dostal po boku Claudie Cardinaleovej v romantickej dráme Dievča s kufríkom (1961).
Perrina, ktorý bol rovnako doma vo francúzskej i v talianskej kinematografii, často obsadzovali do úloh vojenských dôstojníkov – napríklad vo filmoch Čata 317 (1965), Krab bubeník (1977) alebo Česť kapitána (1982) – režírovaných Pierrom Schoendoerfferom.
Perrin si zahral aj spolu s Catherine Deneuveovou v muzikáloch Slečinky z Rochefortu (1967) a Oslia koža (1970).
Medzi jeho najznámejšie filmové roly patrí stvárnenie dospelého režiséra Salvatoreho, ktorý premýšľa o svojom detstve v oscarovej dráme Kino Raj (1988).
Perrin bol tiež koproducentom približne 15 filmov vrátane politického thrilleru Z (1969), ktorý získal Oscarov v kategóriách najlepší cudzojazyčný film a najlepší strih, či Chóristi (2004), ktorý režíroval jeho synovec Christophe Barratier.
Perrin sa naposledy objavil v environmentálnom thrilleri Goliath (2022). Problematike životného prostredia sa ako producent venoval aj v dokumentárnych snímkach Opičí ľud (1989), Mikrokozmos (1996) či Himaláje (1999).
Neskôr spolurežíroval aj ďalšie environmentálne filmy – Putovanie vtákov (2001) alebo Oceány (2009), ktorý získal ocenenie César za najlepší dokumentárny film.




Zdroj: TASR

21. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský ekonóm si myslí, že Rusko nakúpilo 1,8 mil. BTC | Kurzy.cz 
Rusko neplánuje zakázať zahraničným novinárom vstup na svoje územie, ale sprísňuje pravidlá pre vydávanie víz žurnalistom z "nepriateľských krajín". V stredu to oznámil námestník ministra zahraničných vecí Jevgenij Ivanov, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.
Ivanov v ruskom parlamente povedal, že je to reakcia na kroky Európskej únie a ďalších krajín, ktoré sťažili ruskej podnikateľskej komunite získať víza.
"Reagujeme tým, že sťažujeme novinárom z nepriateľských krajín získať víza. Teraz dostanú jednorazové víza a budú platiť vyšší vízový poplatok," dodal podľa agentúry Reuters Ivanov.

Taiwanská káblová televízia zverejnila ospravedlnenie za odvysielanie nesprávne upraveného obrázku juhokórejskej štátnej vlajky v nedávnom programe. V stredu o tom informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.
Stanica TVBS so sídlom v taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej zverejnila v utorok ospravedlnenie v čínštine aj v kórejčine na svojej oficiálnej webovej stránke. Nedávno totiž odvysielala grafiku juhokórejskej štátnej vlajky, v kórejčine oficiálne nazývanej Thägükki. Stred vlajky bol prekrytý vloženým obrázkom koronavírusu.
"Vyjadrujeme naše najúprimnejšie ospravedlnenie juhokórejskému ľudu za nesprávne vyobrazenie vlajky v televíznom programe," napísala stanica. Dodala, že obrázok bol odstránený a spoločnosť spustila interné preverovanie prípadu.
Obrázok sa objavil v nedávno odvysielanom televíznom programe "Focus Global News". Ospravedlnenie nasledovalo po tom, čo na chybné znázornenie juhokórejskej vlajky poukázalo niekoľko domácich taiwanských médií.

Macron vs. Le Pen: The French presidential election runoff explained - CNN

Centristický francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stredajšej televíznej predvolebnej debaty s Marine Le Penovou zaútočil na túto svoju krajne pravicovú rivalku kvôli jej prepojeniu na Rusko, informovala agentúra AFP.
"Ste závislá od ruskej vlády a ste závislá od pána Putina," povedal Macron s odkazom na pôžičku, na ktorej sa dohodla Le Penovej strana s česko-ruskou bankou, ktorá je podľa neho "blízka ruskej vláde".
Le Penová reagovala, že je "absolútne a úplne slobodná žena" a že pôžička je "vec verejne známa". "Bolo to preto, lebo žiadna francúzska banka mi nechcela dať pôžičku," odpovedala.
Macron zdôraznil aj rozhodnutie Le Penovej uznať Krym ako ruský po anektovaní tohto ukrajinského územia Kremľom v roku 2014. "Podľa medzinárodného práva len zriedka uznávame... územia, ktoré boli anektované násilím," povedal Macron.
Le Penová zdôraznila, že je za všetky sankcie proti Moskve, ktoré boli vyhlásené od 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil inváziu na Ukrajinu, a že podporila dodávky zbraní Ukrajine. "Agresia, ktorej sa Ukrajina stala obeťou, je neprijateľná," povedala.
"Podporujem slobodnú Ukrajinu, ktorá nie je podriadená Spojeným štátom, Európskej únii alebo Rusku, to je môj postoj," uviedla Le Penová.
Pokiaľ ide o Európu, Le Penová trvala na tom, že chce zostať v Európskej únii, ale chce reformovať blok na "alianciu národov".
"Vašou politikou je opustiť Európu," reagoval Macron.
Le Penová ďalej povedala, že počas prvých piatich rokov Macronovej vlády videla ľudí "trpieť" a že "je možná aj iná voľba". "Ak ma Francúzi v nedeľu poctia svojou dôverou, budem prezidentkou pre každodenný život, hodnotu práce a kúpnu silu," povedala.
Macron odpovedal, že "musíme a mali by sme zlepšiť každodenný život ľudí prostredníctvom veľkých projektov pre školstvo a zdravotníctvo". Tvrdil, že jeho opatrenia na podporu príjmov domácností sú efektívnejšie ako opatrenia, ktoré navrhla Le Penová. Dodal, že Francúzsko by sa malo stať "veľkou ekologickou veľmocou 21. storočia".
Podľa predvolebných prieskumov sa v nedeľňajšom druhom kole prezidentský volieb umiestni Le Penová za Macronom. V najnovších troch predvolebných prieskumoch z utorka sa náskok Macrona dokonca mierne zvýšil a ich výsledky naznačujú, že by súčasný prezident v druhom kole volieb mohol v priemere získať 55,83 percenta hlasov. To je o jeden percentuálny bod viac, než ukazoval priemer predvolebných prieskumov v piatok, a o tri percentuálne body viac, než naznačoval priemer piatich predvolebných prieskumov uskutočnených ešte pred prvým kolom prezidentských volieb.
Kampaň pravičiarky Le Penovej však v posledných dňoch zápasí s tým, ako vysvetliť voličom jej zámer zakázať nosenie hidžábu na verejnosti. Macronovu kampaň zase ohrozuje jeho zámer zaviesť neskorších odchod do dôchodku. Agentúra Reuters upozorňuje na to, že Le Penovej postavenie môže ohroziť aj obdiv, ktorý v minulosti prejavovala k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.


Le Pen harries Macron in hostile French presidential debate | Financial  Times


Úradujúci francúzsky prezident Emmanuel Macron bol počas stredajšej predvolebnej televíznej debaty presvedčivejší než jeho súperka – krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pred nedeľňajším druhým kolom prezidentských volieb dala vypracovať francúzska spravodajská televízia BFM TV. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Prieskum, ktorý vypracovala agentúra Elabe pre BFM TV, ukazuje, že 59 percent opýtaných divákov televíznej diskusie považuje Macrona za viac presvedčivého než Le Penovú.
V roku 2017, keď sa Macron a Le Penová taktiež proti sebe postavili v debate pred druhým kolom prezidentských volieb, z obdobného prieskumy vyplývalo, že Macrona považovalo za presvedčivejšieho približne 63 percent divákov, pripomína Reuters.
V stredajšej predvolebnej debate, ktorú sledovalo vyše 15 miliónov divákov, rezonovala téma inflácie, Európskej únie, ale aj klimatickej krízy. Takmer trojhodinová diskusia na kanáli TF1 bola jedinou debatou, v ktorej sa počas tohtoročnej predvolebnej kampane Macron a Le Penová stretli.
Druhé kolo prezidentský volieb sa vo Francúzsku uskutoční v nedeľu 24. apríla. Podľa predvolebných prieskumov by ho mohol vyhrať Macron so ziskom 55,5 percenta hlasov. V roku 2017 porazil Macron v druhom kole prezidentských volieb Le Penovú, keď získal 66,1 percenta hlasov. Tohtoročný súboj by sa mal podľa očakávaní skončiť s oveľa tesnejším výsledkom, píše Reuters.


Google
Súd v Rusku udelil vo štvrtok spoločnosti Google niekoľko pokút za to, že neodstránila "falošné" informácie o vojne na Ukrajine a "sporné" videá na platforme YouTube. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na ruské štátne médiá.
Súd v Moskve nariadil americkému technologickému gigantu zaplatiť celkovo 11 miliónov rubľov (127.000 eur) za ignorovanie nariadení ruského regulátora médií odstrániť príspevky o údajných ťažkých ruských stratách na Ukrajine.
Jedno zo zmienených videí napríklad ukazovalo údajný telefonický rozhovor medzi ruskými vojakmi a ich príbuznými doma, v ktorom sa vojaci sťažovali na početné straty vo svojich radoch, informovali ruské štátne tlačové agentúry.
Spoločnosť Google, ktorá je dcérskou firmou americkej spoločnosti Alphabet, na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.
Rusko od 24. februára, keď napadlo susednú Ukrajinu, obmedzuje prístup k čoraz väčšiemu počtu nezávislých médií, pričom zablokovalo už aj prístup na sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram. Tie sú však v Rusku stále dostupné prostredníctvom služieb VPN, ktoré dokážu obísť internetové obmedzenia uložené ruskou vládou.
Väčšina Rusov čerpá informácie zo správ štátnej televízie a iných vládou kontrolovaných médií, ktoré sa riadia prísnymi pravidlami pri informovaní o vojne na Ukrajine, približuje AFP.


Buča mohol byť len začiatok: Generálna prokurátorka odhalila miesto, kde to  môže byť oveľa horšie | Nový Čas
Na sociálnej sieti Facebook sa častejšie o udalostiach v ukrajinskom meste Buča zdieľajú príspevky, ktoré ich spochybňujú. Takéto príspevky sú spomedzi 20 sledovaných krajín najpopulárnejšie práve na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu britského Inštitútu pre strategický dialóg (ISD).
Po tom, ako ruské jednotky 30. marca opustili ukrajinské mesto Buča, zverejnili svetové médiá zábery zachytávajúce nespočet tiel mŕtvych civilistov či svedectvá preživších. Ukrajina zo zabíjania civilistov obvinila ruských vojakov, ktorí mesto okupovali. Rusko však vinu poprelo a ruské štátne médiá čoskoro ponúkli alternatívny pohľad na udalosti v Buči, pričom pravosť záberov z Buče často spochybňovali.
ISD preto zanalyzovala v každej z 20 sledovaných krajín desať najpopulárnejších príspevkov o udalostiach v Buči zverejnených na Facebooku medzi 30. marcom a 6. aprílom, aby dokázala určiť, ktorý zo spomínaných naratívov si získal na sociálnej sieti viac pozornosti v rozličných krajinách v Európskej únii i mimo nej.
Tím ISD tak zanalyzoval celkovo 200 príspevkov zverejnených na Facebooku; z nich 44 obsahovalo informácie, ktoré bolo možné spojiť priamo s ruskými štátnymi médiami, ruskými predstaviteľmi alebo prokremeľskými zdrojmi. Najviac takýchto príspevkov sa šírilo práve na slovenskom Facebooku, kde sedem z desiatich najpopulárnejších príspevkov obsahoval takýto prokremeľský naratív. Väčšinu z týchto príspevkov pritom zverejnili facebookové stránky, ktoré sú známe jednak svojím vystupovaním proti establišmentu, a jednak aj extrémizmom a populizmom.
Ďalšími dvoma európskymi krajinami, v ktorých sa takýto prokremeľský naratív šíril najviac, sú Česko a Rakúsko. Polovica z desiatich najpopulárnejších príspevkoch v týchto krajinách obsahovala takýto naratív. Naopak, najmenej takýto príspevkov zaznamenali spomedzi európskych krajín analytici v Británii, Írsku, Poľsku a Taliansku, kde takýto naratív nenašli ani v jednom z desiatich analyzovaných príspevkov.
Z celkových 200 analyzovaných príspevkov 55 spochybňovalo udalosti v Buči či pravosť zverejnených záberov. Nie všetky tieto príspevky však bolo možné vždy charakterizovať ako prokremeľské, avšak napriek tomu, že tvorili iba 27,5 percenta analyzovaných príspevkov, boli zdieľané častejšie než zvyšných 145 príspevkov, ktoré udalosti v Buči nijako nespochybňovali. Spomínaných 55 spochybňujúcich príspevkov malo totiž dovedna vyše 208.000 zdieľaní, pričom príspevky, ktoré udalosti z Buče nespochybňnovali, mali niečo okolo 172.000 zdieľaní.
Tím ISD zanalyzoval dovedna 200 príspevkov na Facebooku pochádzajúcich z 20 krajín, z ktorých 14 je súčasťou Európskej únie – Cypru, Česka, Francúzska, Grécka, Holandska, Írska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Slovenska, Španielska a Talianska. Ostatné skúmané štáty boli Argentína, Brazília, Británia, Kanada, Spojené štáty a Venezuela.

Copyright  © TASR 2022


Nextech | Ako na YouTube nahrať súkromné video len pre konkrétnych ľudí
Videoslužba YouTube v stredu stiahla kampaňový kanál jediného kandidáta na správcu Hongkongu Johna Leeho. Dôvodom sú podľa nej americké sankcie uvalené na politika. Spojené štáty v roku 2020 na Leeho a ďalších čínskych predstaviteľov uvalili sankcie za oslabovanie autonómie mesta a obmedzovanie jeho slobôd po tom, čo tam Peking zaviedol prísny zákon o národnej bezpečnosti.
Na podporu kampane si Lee, ktorý sa uchádza o post hongkonského správcu bez konkurencie, zriadil stránku na YouTube aj na sociálnej sieti Facebook. Tam naživo vysielal jeho stretnutia s médiami a politickými osobnosťami. Na krok Youtube zástupcovia kampane niekdajšieho druhého najvyššieho predstaviteľa Hongkongu reagovali so sklamaním a slovami, že to „odráža zjavnú hegemonickú taktiku používanú vládou USA“, ale kampaň to neovplyvní.
Hovorca spoločnosti Meta, ktorá vlastní Facebook, podľa agentúry AP povedal, že Lee bude môcť „udržiavať demonetizovanú prítomnosť“ na sieti aj službe Instagram. Spoločnosť podľa jeho slov podnikla kroky, „aby sme zabránili používaniu platobných služieb“. Jeho stránka na Facebooku bola ešte v stredu večer dostupná.
Voľba nástupcu súčasnej správkyne Hongkongu Carrie Lam sa uskutoční 8. mája. Vyberie ho volebná komisia pozostávajúca zo zhruba 1 500, prevažne propekinských, členov.


Vyšetrovací úrad Bieloruska zistil, kto podporuje bieloruský majdan –  CZ24.NEWS
Bieloruské úrady vykonali nové domové prehliadky u zväzových aktivistov a nezávislých novinárov, pričom zatkli najmenej 16 ľudí. Informuje o tom ľudskoprávne centrum Viasna s tým, že zatknutia sa odohrali v mestách Minsk, Hrodna, Borisov a ďalších. Medzi zatknutými sú predseda Bieloruského kongresu demokratických odborových zväzov Alexander Jarošuk a ďalší popredný zväzový líder Alexander Buchvostov. Obvinenia voči nim nie sú verejne známe. Bieloruské úrady krátko pred zatknutiami vyhlásili niekoľko odborových zväzov za extrémistické organizácie. Bieloruské združenie novinárov uviedlo, že úrady v stredu zadržali aj šéfredaktorku nezávislých novín Nový Čas Aksanu Kolb.
Bieloruské úrady ostro zakročujú proti disentu od volieb z augusta 2020, keď autoritársky prezident Alexander Lukašenko získal ďalší mandát, čo vyvolalo masové protesty v krajine.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou je naďalej Rádio Expres

Najpočúvanejšou rozhlasovou 

stanicou je naďalej Rádio Expres


Spoločnosť Median SK vypracovala prieskum Radioprojekt od 3. januára 2022 do 27. marca 2022.
Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou je naďalej Rádio Expres. Za ňou nasledovala rozhlasová stanica Rádio Slovensko a Fun rádio. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti Rádioprojekt I. – III. etapa 2022, ktorý na vzorke 3 164 respondentov vo veku 14 až 79 rokov uskutočnila od 3. januára do 27. marca 2022 spoločnosť Median SK. O výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.

Podľa výsledkov prieskumu malo Rádio Expres v parametri „počúval posledný týždeň“ počúvanosť 34,4 percenta, čo je viac ako 1,5 milióna poslucháčov. Nasledovalo Rádio Slovensko s počúvanosťou 25,1 percenta, čo je viac ako 1,1 milióna poslucháčov. Fun rádio sa tiež umiestnilo nad hranicou jedného milióna poslucháčov s počúvanosťou 23 percent. Za nim nasledovalo Rádio Vlna (18 percent), Rádio Europa 2 (16,5 percenta), Rádio Jemné (14,4 percenta) a Rádio Regina (10 percent).

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje takmer 90 percent, čo je viac ako štyri milióny poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,4 milióna Slovákov, teda 53,1 percenta populácie. Každý poslucháč počúva rádio v priemere tri hodiny.

Rozhlasová sieť Bauer Media Group, do ktorej patrí Rádio Europa 2, Rádio Expres a Rádio Jemné dosiahla počúvanosť 51,3 percenta. Radio Group (Fun rádio a Rádio Vlna) mal počúvanosť 37,2 percenta a Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol počúvanosť viac ako 1,5 milióna poslucháčov (35,2 percenta). Rozhlasová sieť Regiomedia mala počúvanosť 382-tisíc poslucháčov, čo je 8,6 percenta. Do siete Regiomedia patrí Rádio BB FM, Rádio Beta, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Rádio WOW, Sky Rádio, Trnavské rádio a Záhorácke rádio.

V meranom období malo na trhu najväčší podiel Rádio Expres, a to 21,9 percenta. Rádio Slovensko malo podiel 19,6 percenta a Fun rádio 12,6 percenta. Na ďalšom mieste bolo Rádio Europa 2 s podielom na trhu 9,1 percenta a Rádio Vlna s 8,9 percentami. Rádio Jemné malo 7,3 percenta a 4,9 percenta Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice mali spolu podiel na trhu vo výške 15,7 percenta.



Zdroj: SITA

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ
Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 21. apríla predseda Výboru NR SR pre financie, rozpočet a menu Marián Viskupič (SaS) a Erik Tomáš, podpredseda HLAS-SD.

Hovoriť budú o tom, že NAKA obvinila politické a advokátske špičky. Divákom ponúkneme exkluzívny prieskum agentúry AKO o vplyve zdražovania na rodinné rozpočty a tiež prieskum volebných preferencií agentúry AKO.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 21. apríla o 21:45 na JOJke.




Najlepší Mladí reportéri budú Slovensko reprezentovať na medzinárodnom fóre

Najlepší Mladí reportéri budú Slovensko

ENVIRO žurnál | Mladí reportéri pre životné prostredie

 reprezentovať na medzinárodnom fóre


Viac ako 70 súťažných prác prihlásili Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) do národnej súťaže. Najlepšie reportáže slovenských študentov od 11 do 25 rokov budú Slovensko reprezentovať v medzinárodnej súťaži.
Ako informoval národný koordinátor YRE Richard Medal, aj napriek ťažkej spoločenskej situácii slovenskí mladí reportéri ukázali, že majú chuť opäť riešiť environmentálne problémy vo svojom okolí. V spolupráci s pedagógmi žiaci prihlásili 73 súťažných prác – článkov, fotografií a reportážnych videí.
„Hana Noščáková (18 rokov) z Bratislavy bude Slovensko reprezentovať v medzinárodnej súťaži svojím fotopríbehom Žabie taxi, ktorým priblížila triednu aktivitu záchrany žiab v mestskom lesoparku. Rovnakú tému, jarnú migráciu žiab formou selfie videa (NE)bojácna záchranárka, spracovala 13-ročná Hanka Zubová z Novej Dubnice a v kategórii 11-14 rokov bude na medzinárodnej úrovni obhajovať svoje minuloročné svetové prvenstvo,“ uviedol Medal.
Prvenstvo získali reportérky z Gymnázia v Dubnici nad Váhom za reportáž Netopiere nestratili svoje útočisko. Za praktickú prácu v teréne, ako aj celú sériu príspevkov na tému ochrany biodiverzity na Sládkovičovskej dune získal špeciálnu cenu poroty celý tím zo ZŠ K. Kuffnera v Sládkovičove. Prvé miesto získal aj tím žiakov zo ZŠ Jána Zemana v Novej Bani za článok Odvrátená tvár novobanského Tajchu. Aj vďaka dlhodobej spolupráci s OZV ENVI-PAK mala v súťaži silné zastúpenie aj odpadová problematika.
„Medzinárodné výsledky súťaže budú známe 10. júla. Všetci reportéri a reportérky ocenení v rámci slovenského kola, ako aj ich pedagógovia získajú pozvánku na tradičný júnový workshop Mladých reportérov, počas ktorého budú mať možnosť zlepšovať svoje reportérske schopnosti,“ uzavrel Medal.

Zdroj: TASR

Na obrazovky RTVS prichádza tretia séria šou S úsmevom po Slovensku

 Na obrazovky RTVS prichádza tretia séria šou 

 S úsmevom po Slovensku 2. epizóda (E02) – 10.9.2019 – Slovenské seriály

S úsmevom po Slovensku


Veselá partia v zložení Dominika Kavaschová, Janka Kovalčíková, Boris Valábik, Marián Čekovský a Juraj „Šoko“ Tabaček už tretíkrát vyráža na potulky po deviatich regiónoch Slovenska, aby s úsmevom na perách ukázali divákom RTVS atrakcie, pamiatky a zaujímavosti, ktoré by nemal obísť žiadny Slovák na výlete naprieč našou krajinou. Ich putovanie odštartuje na obrazovkách Jednotky už vo štvrtok 21. apríla o 21.25 h.

Tretia séria šou S úsmevom po Slovensku prinesie viacero noviniek. Azda najvýraznejšou bude výmena v kapitánskej pozícii. Volant ikonickej cestovateľskej dodávky a úloha „šéfky“ dvoch cestovateľských tímov tentokrát prischla Dominike Kavaschovej. Boris Valábik sa v novej sérii teda predstaví ako súťažiaci. Dominika si novú úlohu užije a pre súťažné dvojice pripraví rôzne milé, ale aj nemilé prekvapenia. K svojím súputníkom bude občas trochu zákerná, ale samozrejme im dopraje aj množstvo zážitkov a zábavných úloh.

V novej sérii šou si zakaždým jedna z dvojíc vyskúša ekologickejší spôsob dopravy. Budú to bicykle, elektromotoyckle, elektrokolbežky, či elektromobily. Po tom, čo v minulých sériách prebádali naši cestovatelia tie najväčšie mestá Slovenska, v novej sezóne sa pozrú aj do ďalších, možno aj menších či neobjavených kútov našej krajiny. Spoločne navštívia napríklad Skalicu, Senicu, Považskú Bystricu, Štúrovo, Humenné, Žiar nad Hronom, Žarnovicu či Červený Kláštor. Všetko odštartuje v Bratislave, na streche Slovenského rozhlasu, kde si Čeky aj zahrá a spolu s kolegami si na začiatok cestovateľskej horúčky zaspievajú.

Hviezdnu päticu cestovateľov čakajú nové výzvy: vyskúšajú si jazdu na motorkách, navštívia salaš, kde si budú môcť poťažkať čerstvo narodené ovečky, ale aj popasovať sa s prácou, ktorá im určite voňať nebude. Zažijú jazdu na motorových člnoch po Dunaji, vyskúšajú si špeciálne paddleboardy v Čunove, dievčatá vezmú Čekyho v SND v Bratislave aj na miesta, kde sa nemôžu bežne dostať návštevníci. Boris a Šoko budú umývať okná na veži Kamzík vo výške niekoľkých desiatok metrov, v Štúrove cestovatelia prebehnú poprvýkrát v histórii relácie aj za hranice, cez most do Ostrihomu a divákov čaká oveľa viac zaujímavých i vtipných momentov.

Novú sériu ozvláštnia aj špeciálni hostia, ktorí obohatia niektoré časti a budú našich cestovateľov sprevádzať po rôznych zákutiach Slovenska. Jozef Vajda nás privíta v Nimnici, pretekár Martin Vaculík, majster sveta na plochej dráhe v Žarnovici či Richard Stanke v Bratislave.

Nová séria šou S úsmevom po Slovensku štartuje vo štvrtok 21. apríla a následne každý štvrtok v premiére o 21.25 h na Jednotke.

Zomrel Antonín Kachlík

 Zomrel Antonín Kachlík

 Zemřel Antonín Kachlík: Natočil pohádku Princ Bajaja! | Blesk.cz

Vo veku 99 rokov zomrel dnes ráno filmový režisér Antonín Kachlík, ktorý natočil okrem iného rozprávku Princ Bajaja. 

K najúspešnejším Kachlíkovým dielam patril film Ja, trúchlivý boh natočený podľa poviedky Milana Kunderu, film Pršalo im šťastie či snímky Bolo nás desať a Náš dedko Jozef. Niektoré Kachlíkove diela zo 60. rokov sa zaradili medzi trezorové filmy, neskôr točil prorežimné snímky. 

Kladenský rodák, ktorý od mladosti tiahol k ľavicovej politike a počas vojny pôsobil v odboji, vyštudoval réžiu na pražskej FAMU. Svoj celovečerný debut Júnové dni natočil podľa vlastnej rovnomennej novely. Jeho ďalší film Bolo nás desať priviedol na plátno množstvo budúcich hviezd, napríklad Olgu Schoberovú aj vtedy už slávne duo Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Dve jeho snímky podľa kníh Jana Trefulku, Pršalo im šťastie a Tridsaťtri strieborných prepelíc, ​​sa nepáčili vtedajším cenzorom a skončili v trezore. Rovnaký osud stretol aj film Ja, trúchlivý boh. Jeho rozprávka Princ Bajaja bola v roku 1971 ocenená na filmovom festivale v Benátkach. V roku 1982 bol na festivale v San Sebastiane ocenený jeho film Kúzelné dobrodružstvo natočený podľa románu Alaina Fourniera. Ceny sa dočkal aj za svoj dokumentárny film Čo bolo totálne nasadenie, ktorý natočil podľa vlastných zážitkov z vojny. Kachlík natočil niekoľko politicky angažovaných, dobe poplatných snímok. Za komunistického režimu patril k oceňovaným tvorcom, dostal napríklad Rád práce a bol laureátom štátnej ceny Klementa Gottwalda. 

V rokoch normalizácie natočil životopisný film o komunistickom vodcovi Klementovi Gottwaldovi Dvadsiaty deviaty, za ktorý je dodnes kritizovaný. Miloš Forman vo svojich pamätiach píše, že keď prišiel do Prahy natáčať Amadea, režiséri Kachlík, Jiří Sequens a Jaroslav Balík proti tomu protestovali. Kachlík v rokoch 1971 až 1992 vyučoval filmovú réžiu na FAMU. K jeho žiakom patrili napríklad Zdeněk Troška, ​​Karel Smyczek, Jitka Nemcová a Vladimír Merta. Napísal a vydal celkom päť kníh, posledná z nich bol v roku 2003 nerealizovaný scenár Ako sa narodil Švejk a zomrel Hašek. Vychádza z teórie, že Jaroslav Hašek bol v Lipnici otrávený ruskými belogvardejcami.

 

Zdroj: ČTK 

20. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Facebooku prebiehala vražda v priamom prenose 
Políciu v americkom štáte Louisiana doviedol k telu zavraždenej Janice Davidovej priamy prenos vraždy na sociálnej sieti Facebook. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.
Polícia v hlavnom meste Louisiany Baton Rouge našla nahé telo ženy v aute na parkovisku kancelárskej budovy. Telo bolo priviazané k volantu štartovacími káblami, uviedli miestne médiá.
Facebooku nahlásil video z vraždy istý užívateľ. Správcovia sociálnej siete ho potom odovzdali príslušným orgánom. Polícia následne zadržala 35-ročneho Earla Leeho Johnsona a obvinila ho z vraždy prvého stupňa. Svoju obeť údajne škrtil, bil a nakoniec aj dobodal.
Hovorca miestnej polície uviedol, že páchateľ i neskoršia obeť boli spoločne niekoľko dní pred incidentom pod vplyvom drog. "Konečný výsledok – ako každý videl v živom vysielaní na Facebooku – je tento hrozný čin," dodal hovorca polície.

Copyright  © TASR 2022


Netflix – Aplikácie v službe Google Play
Streamovacia služba Netflix zaznamenala prvý úbytok predplatiteľov za viac ako desaťročie, čo spôsobilo zlacnenie jeho akcií počas predĺženého obchodovania o 25 % v súvislosti s obavami, že služba má už svoje najlepšie dni za sebou.
Zákaznícka základňa spoločnosti sa počas januára až marca zmenšila o 200-tisíc predplatiteľov. Vyplýva to zo štvrťročnej správy, ktorú zverejnili v utorok.
Pokles pritom čiastočne súvisí s rozhodnutím Netflixu odísť v súvislosti s vojnou na Ukrajine z ruského trhu, čo spôsobilo úbytok 700-tisíc predplatiteľov. Spoločnosť však priznáva, že jej problémy sú hlbšie a na obdobie apríla až júna prognózuje stratu ďalších dvoch miliónov predplatiteľov.
Ak sa straty z utorkového obchodovania v predĺžených hodinách premietnu aj do stredajšieho riadneho obchodovania, stratia akcie Netflixu v tomto roku už viac ako polovicu svojej hodnoty a akcionárov pripravia o približne 150 miliárd dolárov za menej ako štyri mesiace.
Netflix dúfa, že sa mu podarí zvrátiť straty krokmi, ktoré sa dosiaľ zdráhal podniknúť, vrátane zablokovania zdieľania účtov a zavedenia lacnejšej verzie služby, ktorá bude obsahovať reklamy.
Spoločnosť ukončila marec s 221,6 milióna predplatiteľmi na celom svete. Ich pokles priniesol aj pokles zisku v prvom štvrťroku o šesť percent oproti minulému roku na 1,6 miliardy dolárov, alebo 3,53 dolára na akciu. Tržby oproti vlaňajšku vzrástli o 10 % na takmer 7,9 miliardy dolárov.

Duel Macron vs. Le Penová bol plný urážok a osočovania - Svet - Správy -  Pravda 
Emmanuel Macron a Marine Le Penová sa v stredu stretnú v rozhodujúcej predvolebnej debate v rámci kampane pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutoční v nedeľu.
Obaja kandidáti, ktorí postúpili do spomenutého druhého kola, sa starostlivo pripravujú na televíznu diskusiu, ktorá ešte môže pomerne výrazne „zamiešať karty“.
Súčasný prezident Macron vyhral v prvom kole z 10. apríla a podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky má pred krajne pravicovou Le Penovou náskok približne od troch do trinástich percent. Le Penová tak výrazne znížila rozdiel v popularite medzi obomi kandidátmi, keďže pred piatimi rokmi prehrala s Macronom v druhom kole volieb v pomere 34 ku 66 %.
Očakáva sa, že Le Penová sa bude snažiť osloviť tých, ktorí sú proti Macronovi, kritizujú jeho výsledky a ako alternatívu predstaví svoj nacionalistický a protiimigračný postoj.
V podaní Macrona sa zasa očakáva obhajoba proeurópskych názorov ako spôsobu posilnenia francúzskej pozície vo svete. Bude sa taktiež snažiť osloviť možno nerozhodnutých ľavicových voličov svojimi propodnikateľskými postojmi.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Křetínsky zasiahol do titulnej strany časopisu Marianne, sťažujú sa redaktori (FOTO)
Väčšinový vlastník francúzskeho časopisu Marianne Daniel Křetínský donútil redakciu zmeniť nadpisy na titulnej strane dnešného vydania časopisu. Redakcia Marianne to uviedla v utorok v zverejnenom vyhlásení. Ide podľa nich o neprípustný zásah do nezávislosti médií.
Pôvodná verzia titulnej strany mala fotografiu očí dvoch prezidentských kandidátov, centristu Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penovej. Pri prvom z nich stálo "Zlosť..." (La colère...), pri druhej "...alebo chaos?" (...ou le chaos?). Fotografia zostala, ale text sa zmenil. Časopis vyšiel vo verzii "Napriek hnevu... ...zabrániť chaosu". Zásah sa dotkol aj citácie v podvale titulnej strany.
"Tento zásah nášho majoritného vlastníka, Daniela Křetínskeho, predstavuje vážny útok na redakčnú nezávislosť Marianne. Stalo sa to napriek tomu, že (Kretínsky) osobne a dokonca dvakrát novinárom sľúbil, že bude tento základný princíp rešpektovať. Až doteraz tak robil," píše vo vyhlásení Spoločnosť redaktorov Marianne (SRM) .
Kretínsky vlastní podiel aj vo francúzskom denníku Le Monde. V Česku spolu s Patrikom Tkáčom kontroluje spoločnosť Czech News Center a.s., ktorá má v portfóliu okrem iného aj denníky Blesk, Sport, Aha! a E15 alebo časopis Reflex.
Le Penová na twitteri poďakovala novinárom, že "odhalili vplyv peňazí na editorské rozhodnutia médií". "Francúzi naivne neveria kampani klamstiev a ohovárania," dodala kandidátka na post prezidentky. Rozhodujúce druhé kolo volieb sa vo Francúzsku koná v nedeľu 24. apríla.

Copyright  © ČTK 2022

Zomrel Radu Lupu

Zomrel Radu Lupu



Vo veku 76 rokov zomrel svetovo uznávaný rumunský klavirista Radu Lupu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na organizátorov Festivalu Georgea Enescua v Bukurešti.
"S hlbokým zármutkom sme prijali správu o úmrtí majstra Radua Lupua, drahého priateľa Festivalu Georgea Enescua a skvelého hudobníka," napísali organizátori festivalu na Facebooku.
Podľa mediálnych správ Lupu zomrel vo švajčiarskom meste Lausanne po dlhej, bližšie nešpecifikovanej chorobe.
Lupu vyhral Medzinárodnú klavírnu súťaž Georgea Enescua v roku 1967 - deväť rokov po vzniku tohto prestížneho festivalu.
Lupu sa narodil 30. novembra 1945 v meste Galati, hrať na klavír začal ako šesťročný. Po tom, ako ho prijali na bukureštské konzervatórium, získal štipendium na prestížnom Čajkovského konzervatóriu v Moskve.
Lupu sa mimo iného v roku 1966 stal laureátom Van Cliburnovej ceny a v roku 1969 získal ocenenie Leeds Prize. Lupu, známy svojou diskrétnosťou a perfekcionizmom, bol mimoriadne oceňovaný v repertoári od Schumanna, Brahmsa, Mozarta a Beethovena.
Debutoval v USA v roku 1971 po boku Clevelandského orchestra pod taktovkou Daniela Barenboima a spolupracoval s mnohými svetovými orchestrami a dirigentmi vrátane Herberta von Karajana, Carla Mariu Giuliniho či Zubina Mehtu.
Lupu získal v roku 1996 cenu Grammy za svoju nahrávku Schubertových klavírnych sonát. Od sezóny 2018/2019 však prestal zo zdravotných dôvodov koncertovať.

Zdroj: TASR

Zomrel Hermann Nitsch

Zomrel Hermann Nitsch

Hermann Nitsch: I show everything that is ... I don't know what is bad or  good | Dark Mofo | The Guardian 
 Vo veku 83 rokov zomrel rakúsky výtvarný umelec Hermann Nitsch, známy svojimi maľbami a performanciami s použitím ľudskej krvi a zvieracích tiel. Jeho rodina to uviedla vo vyhlásení, z ktorého cituje tlačová agentúra AFP.
"Hermann Nitsch zomrel pokojne vo veku 83 rokov po ťažkej chorobe," uvádza sa vo vyhlásení rodiny. Nitsch skonal v nemocnici v Dolnom Rakúsku.
Nitsch bol známy tým, že sťahoval zvieracie mŕtvoly z kože, zväzoval ľudské telá a pri svojich dielach používal krv, blato a moč, približuje jeho postupy AFP.
Nitsch bol súčasťou "akcionistov", radikálneho avantgardného hnutia 60. rokov. Tento rakúsky "enfant terrible" sa azda najviac preslávil svojim dlhoročným divadlom "Orgies Mysteries", ktoré ukazovalo zabíjačky a náboženské obete.
Medzi Nitschove nedávne výstavy patrila aj výstava na Sicílii v Taliansku v roku 2015, na ktorej boli mŕtve zvieratá na krížoch a ktorá viedla k tomu, že ho skupiny bojujúce za práva zvierat obvinili z rúhania sa a podnecovania násilia.



Zdroj: TASR



19. 4. 2022

Nenávisť na sociálnych sieťach rozkladá demokratickú spoločnosť

 Nenávisť na sociálnych sieťach 

rozkladá demokratickú spoločnosť





V boji proti šíreniu dezinformácií a nenávistného obsahu na internete dostane štát do rúk silný zákonný nástroj. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) pripravuje zákon o opatreniach proti šíreniu nedovoleného obsahu. Zodpovednosť za kontrolu a správu škodlivého obsahu budú niesť veľké platformy, ktoré často práve na nenávisti a dezinformáciách zarábajú milióny eur.



„Dva roky boja s pandémiou a teraz aj vojna na Ukrajine nám všetkým ukázali, aké zničujúce dôsledky môže mať šírenie dezinformácií, klamstiev, propagandy a cielenej nenávisti na internete. Škodlivý a nebezpečný obsah sa šíri najmä na sociálnych sieťach a platformách, ich prevádzkovatelia na tom zarábajú milióny eur, ale doteraz neboli schopní a ochotní prijať také opatrenia, ktoré by šíreniu dezinformácií či nepriateľskej propagandy účinne bránili. Štát však musí mať prostriedky, ako zamedziť šíreniu protizákonného obsahu, ktorý programovo rozoštváva spoločnosť, destabilizuje ju a v konečnom dôsledku môže ohroziť aj životy ľudí a bezpečnosť našej krajiny. Práve preto pripravujeme úplne nový zákon,” vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová.



Predbežnú informáciu o príprave zákona dnes Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) zverejnilo na portáli Slov-Lex:

https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/PI/2022/83

Paragrafové znenie návrhu zákona by sa do pripomienkového konania malo dostať v máji.



Návrh novej legislatívy nadväzuje na dlhodobé aktivity MIRRI SR a vicepremiérky Remišovej, ktorá nedávno upozornila na vážnosť kyberhrozieb na digitálnom summite EÚ vo Francúzsku. Všetky členské krajiny na summite podporili slovenský návrh výzvy, ktorá apeluje na spoločný boj proti propagande a vojne v online priestore, ktorej terčom sú teraz obyvatelia Ukrajiny, Ruska a aj všetci občania Únie. Poskytovateľov digitálnych služieb a prevádzkovateľov sociálnych platforiem vyzvali na väčšiu zodpovednosť za šírenie škodlivého a nebezpečného obsahu.



Pripravovaný slovenský zákon o opatreniach proti šíreniu nedovoleného obsahu sa zameriava na povinnosť platformy vyhodnocovať a prípadne odstraňovať škodlivý a nezákonný obsah, ale určí tiež spôsoby postihovania za jeho šírenie. Vychádza pritom z pripravovaného nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o jednotnom trhu s digitálnymi službami (Akt o digitálnych službách). Cieľom legislatívy z dielne MIRRI SR bude ochrana práv a slobôd fyzických a právnických osôb, ústavného zriadenia a vnútorného poriadku.



Za nedovolený obsah by sa mal považovať obsah, ktorý, alebo ktorého verejné šírenie obsahuje znaky skutkových podstát presne určených trestných činov, ktoré už definuje Trestný zákon. Ide napríklad o trestné činy založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, či popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Ďalej ide taktiež o trestné činy ako nebezpečné vyhrážanie, šírenie poplašnej správy, vyzvedačstvo, ohrozenie utajovanej skutočnosti či sexuálne zneužívanie a mnohé ďalšie. Návrh sa podľa vzoru fungujúcej právnej úpravy v Nemecku zameriava predovšetkým na povinnosť poskytovateľa elektronickej služby znemožniť ďalšie šírenie nedovoleného obsahu prostredníctvom elektronickej služby, povinnosť vyhodnocovať a aktívne zabraňovať šíreniu takéhoto obsahu.



„Doteraz sa digitálne platformy a sociálne siete dostatočnému plneniu tejto základnej povinnosti vyhýbali. Je neprípustné, aby na kontrolu nebezpečného obsahu a na jeho odstraňovanie mali multimiliónové spoločnosti minimum kapacít. Práve na nenávistnom, klamlivom či nebezpečnom obsahu pritom zarábajú najviac. Je našou úlohou chrániť práva občanov, aj demokratické zriadenie Slovenskej republiky, ktoré je prostredníctvom týchto nástrojov destabilizované. Preto budeme vyžadovať zodpovedný prístup platforiem, ktoré v prípade nefunkčného systému kontroly bude môcť štát aj sankcionovať. Nebezpečné, hoci výnosné eldorádo, ktoré sa vytvorilo z nekontrolovaného nenávistného a nepravdivého obsahu sa musí skončiť. Nová legislatíva neobmedzí ústavné právo na slobodu slova a slobodné šírenie informácií, ktoré patria k základom slobodnej a demokratickej spoločnosti. Naším cieľom je však zamedziť zneužívaniu týchto základných slobôd práve na podkopávanie princípov zákonnosti, demokracie a slobody, na ktorých stojí Slovenská republika,” zdôraznila vicepremiérka Remišová.



Verejnosť môže k pripravovanému zákonu posielať návrhy do 10 pracovných dní od dnešného zverejnenia predbežnej informácie, teda do 3. mája (vrátane). Návrhy sa dajú poslať e-mailom na: legislativa@mirri.gov.sk