16. 9. 2023

MACHAJ: Bolo by ideálne, ak by financovanie verejnoprávneho vysielateľa garantoval ústavný zákon

MACHAJ: Bolo by ideálne, ak by financovanie verejnoprávneho 
 
 Ľuboš Machaj: Nový riaditeľ RTVS prezradil plány do budúcna
vysielateľa garantoval ústavný zákon

Bolo by ideálne, ak by financovanie verejnoprávneho vysielateľa garantoval ústavný zákon. Vyhlásil to generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľuboš Machaj s tým, že na jeho zmenu je potrebných viac ako 90 hlasov poslancov. „Je to 76 hlasov, takže to predsa bude stále vôľa parlamentu, ako s tým bude narábať, a to už je naozaj na politikoch. Čiže tá prítomnosť politiky tu stále bude," skonštatoval riaditeľ verejnoprávneho telerozhlasu pre agentúru SITA. So situáciou sa podľa neho ale nedá nič robiť a je potrebné sa s ňou vysporiadať. Dodal, že by vždy bolo dobré, ak by finančných prostriedkov bolo viac. „Ale bolo to podľa mňa optimum, keď si zoberieme, že prvotný návrh bol na 0,12 percenta HDP, a teraz je 0,17, tak to je podľa mňa oveľa pozitívnejšie, ako to bolo," zhodnotil Machaj nový spôsob financovania RTVS. „Keby bolo 0,19, bolo by to lepšie, pochopiteľne," dodal. Podľa neho je ale 0,17 percenta optimum.

Na otázku, či by sa RTVS v budúcnosti chcela usilovať o zvýšenie príspevku Machaj uviedol, že plány sú, no uvidia, aká bude realita. „Bude všetko záležať na tom, ako sa zostaví nový parlament, aké tam budú ‚siločiary‘. Teraz dopredu sa o tom ťažko dá hovoriť," vyjadril sa. Podotkol však, že je záujem o viac finančných prostriedkov, lebo znamenajú i väčšiu stabilitu pre celého verejnoprávneho vysielateľa, čo je dôležité pre celú spoločnosť. „Určite áno, ale pochybujem, že k tomu príde v najbližšom období," povedal.

Machaj vždy považoval koncesie za garanciu odpolitizovania a demokratizácie verejnoprávneho priestoru. „Viete, je to rozhodnutie politikov, prišlo tak, ako prišlo, veľmi neočakávane," skonštatoval šéf verejnoprávneho telerozhlasu. Je však toho názoru, že sa s tým vysporiadali. „Na jednej strane, ak by sa koncesionárske poplatky nezvýšili, lebo naozaj 20 rokov neboli zvyšované, stále by sme boli v situácii, že musíme hľadať nové finančné zdroje. Museli by sme stále chodiť na ministerstvá a žiadať o nové a nové dotácie," skonštatoval a doplnil, že takto to má určité výhody. Opätovne však zdôraznil, že koncesie garantovali odpolitizáciu. Poznamenal, že v rámci Európy jestvujú rôzne typy financovania a sú i štáty, ktoré koncesie nemajú. „Musíme sa s tým vysporiadať. Je to rozhodnutie politických elít a my musíme urobiť všetko pre to, aby to negatívne neovplyvnilo naše vysielanie," dodal.

Nové financovanie RTVS založené na poskytovaní automatického príspevku zo štátneho rozpočtu sa bude odvíjať od vyprodukovaného hrubého domáceho produktu (HDP) a nemalo by závisieť od politických tlakov ani vyjednávaní. Nárokovateľný príspevok by malo každoročne poskytovať ministerstvo financií vo výške 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu vyjadreného v bežných cenách za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa nárokovateľný príspevok poskytuje. Príspevok by RTVS mala dostávať do konca januára príslušného kalendárneho roka a je určený na úhradu nákladov a výdavkov na zaistenie hlavnej činnosti verejnoprávneho vysielateľa v danom roku, prípadne nasledujúcich rokoch.

Zdroj: SITA

15. 9. 2023

Zomrel Zdeněk Šánský

 Zomrel Zdeněk Šánský

Zomrel Zdeněk Šánský. Kostýmový výtvarník mal 85 rokov - Osobnosti - RTVS.sk

Zdeněk Šánský sa narodil v Zlíne (23. mája 1938) a celý život od roku 1962 pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave.

Patril k spolupracovníkom legendárneho kostýmového výtvarníka Milana Čorbu, s ktorým pripravili desiatky televíznych a filmových produkcii.

Rovnako Zdeněk Šánský realizoval ako kostýmový výtvarník množstvo televíznych a filmových snímok nielen pre Bratislavu.

Spolupracoval s televíznymi štúdiami v Prahe aj v Brne. Známy bol napríklad tvorbou v brnenskom programe Bakaláři.

Zdeněk Šánský študoval na DAMU scénografiu u profesora Františka Tröstera (1962-1967).

Začínal ako kostýmový výtvarník Horáckého divadla v Jihlave a potom tvoril pre viaceré divadlá v celom vtedajšom Československu.

Za svoju tvorbu získal viacero ocenení aj Cenu Oldřicha Stibora za scénografiu v roku 1972. Známe sú jeho divadelné realizácie H. v. Kleist: Rozbitý džbán (1963), A. P. Čechov: Medveď (1965), M. V. Gogol: Mŕtve duše (1969), rozprávka Hadí princ (1972), B. Smetana: Braniboři v Čechách (Národné divadlo Brno, 2004).

 

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

 







"Nie sme zlatá kaviarenská mládež, ktorá spoza plota bojuje proti Smeru. Nebol tu posledné tri roky rozvrat, bol tu boj dobra so zlom.“ 
Veronika Remišová

Správny súd potvrdil rozhodnutie RVR o sankcii 15.000 eur pre Rádio Frontinus

Správny súd potvrdil rozhodnutie RVR o sankcii

 Do Rady pre vysielanie a retransmisiu sa hlási rekordný počet kandidátov  (ZOZNAM)

 15.000 eur pre Rádio Frontinus


Správny súd v Bratislave potvrdil vo štvrtok rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu (od augusta 2022 Rada pre mediálne služby), ktorým ešte v apríli 2017 uložila vysielateľovi Rádia Frontinus pokutu 15.000 eur. Sankciu udelila za Debatu na telefón s vtedajším poslancom Národnej rady SR Milanom Mazurekom z októbra 2016. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.
"Rozsudok súdu zatiaľ nie je právoplatný. Vysielateľ ho môže napadnúť kasačnou sťažnosťou na Najvyšší správny súd SR," podotkla Michelčíková.
Rada v súvislosti s programom skonštatovala porušenie dvoch ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii (ZVR). Upozornila, že prísť malo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu, zároveň k porušeniu zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo
k etnickej skupine. Programom sa rada zaoberala na základe deviatich doručených sťažností

Zdroj: TASR

.

14. 9. 2023

RTVS neodvysiela 31. sezónu slovenskej hokejovej extraligy

 RTVS neodvysiela 31. sezónu 


 

slovenskej hokejovej extraligy

RTVS  oznámila, že napriek veľkému úsiliu a niekoľkomesačných vyjednávaniach nedošlo k dohode s TV JOJ, s ktorou pred dvomi rokmi Slovenský zväz ľadového hokeja podpísal zmluvu bez obchodnej súťaže na ďalšie sezóny. RTVS tak nemôže divákom ponúknuť v rámci svojich programových služieb vysielanie slovenskej hokejovej extraligy.

Po oznámení, ktoré RTVS zaslala akciová spoločnosť Slovenská produkčná, sa situácia ohľadom vysielacích práv na slovenskú hokejovú extraligu finálne uzavrela. RTVS prijala informáciu o strate najvyššej domácej hokejovej súťaže s rozčarovaním a sklamaním, keďže rozhodnutiu predchádzali intenzívne rokovania ohľadom vyriešenia celej situácie. RTVS bola pripravená finančne aj procesne práva a licenciu pokryť a uzavrieť dohodu s TV JOJ, ktorá získala práva od SZĽH.

RTVS odvysielala 27 sezón slovenskej hokejovej extraligy z celkového počtu 30 a dlhé roky bola solídnym strategickým partnerom slovenského hokeja. V roku 2021 sa Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) bez akýchkoľvek rokovaní a obchodnej súťaže rozhodol, že na tri sezóny, od leta 2023 s opciou na ďalších päť ročníkov, bude vlastníkom práv na najvyššiu domácu hokejovú súťaž TV JOJ. RTVS v tom čase vlastnila vysielacie práva na hokejovú extraligu v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK). SZĽH vyhlásil, že vlastníkom práv nie je APHK, ale práve zväz a spor v prípade zmluvného vzťahu medzi zväzom a Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK) odmietol. RTVS niekoľkokrát vyzvala SZĽH na rokovanie a pozývala vedenie k jednaniam pri okrúhlom stole, avšak SZĽH nemal záujem o celej veci rokovať.

Riaditeľ Sekcie športu RTVS Ján Žgravčák priblížil pozadie celej situácie: „RTVS mala uzatvorenú zmluvu s APHK, ktorá obsahovala aj opciu na ďalšie dva roky. S týmito východiskami sme v rámci sekcie športu RTVS pracovali. Po zistení, že TV JOJ má práva na túto a ďalšie sezóny slovenskej hokejovej extraligy sme intenzívne vyzývali vedenie SZĽH na rokovania. Nemali však vôbec záujem situáciu riešiť. Je absurdné odvolávať sa na obchodnú súťaž a prípadnú dohodu medzi dvomi televíziami, keď žiadna obchodná súťaž o práva na najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž nebola vyhlásená. Slovenská televízia roky podporovala slovenský hokej, bola jeho parterom a dovolím si tvrdiť, že stála pri budovaní jeho fanúšikovskej základne a prispela k rozvoju tohto športu na Slovensku. V tomto kontexte je o to viac zarážajúce, že vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja podpísalo takúto zmluvu bez toho, aby informovalo dlhoročného partnera.“

„Udržanie vysielania slovenskej hokejovej extraligy v programových službách RTVS bola jednou z najdôležitejších priorít v tomto roku. Keď sme sa začiatkom roka dozvedeli, že SZĽH bez akejkoľvek predchádzajúcej komunikácie podpísal zmluvu s TV JOJ, a tá je držiteľom licencií, začali sme okamžite rokovať. Pomerne dlho sa nastavovali podmienky, prebehlo množstvo stretnutí. Dokonca včera sme si ešte vymieňali stanoviská, ktoré by nám sublicenciu zabezpečili. Dnes na obed, dva dni pred spustením slovenskej hokejovej extraligy, nám TV JOJ oznámila, že RTVS nebola schválená boardom ako ďalší sublicencor a predala práva inej spoločnosti, ktorá si neželala, aby RTVS ako priamy konkurent vysielala tieto zápasy. Na základe predchádzajúcich jednaní sme predpokladali iný výsledok. Je to sklamanie, ale RTVS sa naďalej bude snažiť, aby hokej z jej vysielania nezmizol,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

RTVS zdôrazňuje, že celý tím športovej redakcie bol do poslednej chvíle pripravený priniesť divákom a fanúšikom slovenského hokeja tieto podujatia v najvyššej profesionálnej kvalite, čo sa týka prenosu aj odborných komentárov.

Najpočúvanejším rádiom je Expres

Najpočúvanejším rádiom je Expres


 

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku ostáva Rádio Expres, jeho frekvencie preferuje 32,3 percenta poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 22,9-percentnou počúvanosťou. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 22,3-percentnou podporou poslucháčov. Rádio Vlna má počúvanosť 17,3 percenta, Rádiu Európa 2 namerali 17,1 percenta. Nasleduje Rádio Melody s hodnotou 13,4 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,4 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22,3 percenta. Nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,2 percenta. Fun rádio dosiahlo 14,5-percentný podiel na trhu. Rádio Europa 2 má 11,8 percenta a Rádio Vlna 9,8 percenta. Rádiu Melody namerali 7,6 percenta a Rádiu Regina podiel 4,9 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 10,9-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 82,2 percenta, čo je 3.660.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí (51,8 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio takmer hodinu a 40 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 29. mája do 20. augusta tohto roka. Prieskum realizovali na vzorke 3166 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj: TASR

Exšéfa Markízy Pavla R. oslobodili v kauzeprípravy vraždy Klaus-Volzovej

Exšéfa Markízy Pavla R. oslobodili v kauze 

 Rusko obvinený z plánovania vraždy kolegyne: Slová Volzovej, z ktorých  mrazí | Nový Čas

prípravy vraždy Klaus-Volzovej


Exšéfa TV Markíza a bývalého ministra hospodárstva Pavla R. oslobodili spod obžaloby v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej. Senát Mestského súdu Bratislava I oslobodil aj trojicu spoluobžalovaných. Proti štvrtkovému verdiktu sa môžu procesné strany odvolať.


Zdroj: TASR

TV JOJ NA HRANE

 TV JOJ NA HRANE

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 14. septembra predseda PS Michal Šimečka a Igor Matovič, predseda OĽANO a priatelia.

Hovoriť budú o aktuálnych politických otázkach, o konflikte pred Úradom vlády, o rokovaniach s menšími stranami, ale aj o riešení migračných, hodnotových a sociálno-ekonomických otázok. Divákom ponúkneme prieskum preferencií agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 14. septembra o 21:50 na JOJke.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

Rada pre mediálne služby (RpMS) udelila na stredajšom zasadnutí štyri sankcie, týkajú sa vysielania v rádiách WOW a Goldies a v televízii Joj. Začala tiež jedno správne konanie voči vysielateľovi programovej služby Dvojka. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková. Okrem iného rada rozhodovala o vydaní autorizácie televízneho vysielania, pridelila štyri autorizácie poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie a vyhovela žiadosti o zmenu autorizácie televízneho vysielania. Ako neopodstatnené vyhodnotila päť podnetov. RpMS udelila sankcie, keď upozornila Rádio WOW na porušenie zákona za nevyužívanie frekvencie 92,3 MHz Levice a Rádio Goldies za to, že nevyužívalo frekvencie 92,0 MHz Banská Bystrica a 92,8 MHz Trenčín na účely, na ktoré mu boli pridelené. Ďalšia sankcia sa týka upozornenia na porušenie zákona v televízii Joj za to, že v marci odvysielala v programe Noviny TV Joj informácie o opatrovateľskej agentúre, ktoré naplnili definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie. Rada začala správne konanie voči vysielateľovi programovej služby Dvojka (RTVS) v súvislosti s júnovým vysielaním programu Trochu inak s Adelou. V rámci neho mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť multimodálny prístup k programovej službe nedodržaním viacerých kvalitatívnych požiadaviek na titulky pre osoby so sluchovým postihnutím. 

Zdroj: TASR

13. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vplyvný americký demokratický senátor Bob Menendez v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami na Slovensku vyzval šéfa spoločnosti Meta Marka Zuckerberga, aby zaistil, že jeho sociálne siete nebudú poskytoval priestor dezinformáciám a skresleným správam, ktoré šíri Rusko. TASR o tom informuje v stredu na základe vyhlásenia zverejneného na webstránke Senátu USA.
"Som znepokojený nedávnymi správami o tom, že platformy sociálnych médií, ako je Meta, šíria ruské dezinformácie, ktoré už viedli k podkopaniu komunálnych volieb na Slovensku. Tie isté sily sa mobilizujú, aby v masívnom meradle podkopali slovenské parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 30. septembra, s oveľa väčšími dôsledkami," napísal v utorok v liste adresovanom výkonnému riaditeľovi Mety Bob Menendez, predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy.
Súčasne vyjadril presvedčenie, že sociálne siete, akými sú Facebook a WhatsApp, dnes slúžia dnes aj ako nástroje na ovplyvňovanie volieb v demokratických krajinách, predovšetkým v členských štátoch NATO a EÚ, ktoré sú terčom cielených ruských dezinformačných kampaní.
Menendez preto apeloval na spoločnosť Meta, aby nadchádzajúcim parlamentným voľbám na Slovensku bezodkladne venovala adekvátnu pozornosť a zdroje. Od Mety taktiež očakáva, že poskytne informácie o krokoch, ktoré podnikne na to, aby zabránila "cielenému zahraničnému škodlivému vplyvu a zasahovaniu do volieb na svojej platforme".
"Slovensko je spojencom z NATO, členskou krajinou EÚ a pevný spojenec Ukrajiny v jej boji proti totálnej, brutálnej invázii Ruska, a tamojšie voľby (v SR) sú preto veľmi dôležité a ich dôsledky presiahnu hranice tejto krajiny," napísal americký senátor.
Pripomenul, že Slovensko v tomto smere nie je výnimkou. Aktéri vystupujúci na podporu ruských záujmov sa podľa neho opakovane pokúšajú ovplyvniť výsledky volieb a narušiť dôveru v demokratické procesy po celom svete.
Menendez tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že Meta v minulosti nedokázala podniknúť zmysluplné kroky, aby zastavila dezinformácie a zámerne skreslené správy, ktoré šírili Rusko, Čína a ďalší aktéri usilujúci sa ovplyvniť voľby v iných krajinách.
"Vyzývam vás, aby ste týmto otázkam venovali naliehavú pozornosť. Teším sa na vašu odpoveď a uvítal by som trvalé úsilie smerujúce k tomu, aby platformy Mety posilňovali a aby nepodkopávali ľudské práva, transparentnosť a dobré spôsoby vládnutia," napísal v utorok americký senátor v liste Markovi Zuckerbergovi.

Copyright  © TASR 2023




Európske organizácie sa pustili do nahlasovania nenávistných prejavov na sociálnych sieťach. Urobili tak v rámci projektu SafeNet. Podstatou projektu je nahlasovanie nelegálnych nenávistných prejavov v onlinovom priestore s cieľom analyzovať reakcie sociálnych médií na nahlásený obsah. Do projektu sa zapojilo 21 organizácií z 20 krajín EÚ vrátane Slovenska, ktorého online priestor monitoruje mimovládna organizácia digiQ. Krajiny počas 20 mesiacov monitoringu plánujú nahlásiť 20-tisíc nenávistných prejavov. Po prvých šiestich mesiacoch všetci členovia nahlásili spolu takmer 3 900 takýchto prejavov, z čoho 361 je v slovenskom jazyku. Informovala o tom organizácia digiQ s tým, že najväčšia časť týchto prejavov bola adresovaná osobám z LGBTQ komunity.
Ako organizácia spresnila, v rámci celého konzorcia tvorili nenávistné prejavy voči LGBTQ komunite takmer jednu tretinu, no na Slovensku prejavy proti sexuálnej orientácii tvorili až 70 percent nahlásenéhho obsahu. „Veľké zastúpenie mali tiež protirómske prejavy, rasistické prejavy a prejavy proti utečencom. Na Slovensku boli v pomerne veľkom počte zastúpené aj antisemitské prejavy, a to podielom deväť percent z nahláseného obsahu," doplnila organizácia a informovala, že počet nenávistných prejavov, ktoré sociálne média odstránili, bol nízky. „TikTok a Twitter odstránili zhruba polovicu nahlásených prejavov. Facebook odstránil 36 percent nahláseného obsahu, Instagram iba 22 percent a YouTube 8 percent," spresnila organizácia digiQ.
Komentáre, ktoré porušujú zákon, sociálne siete neodstránili ani po opakovanom upozornení. „Facebook často nerozpozná nenávistné prejavy, keď majú podobu obrázka. TikTok zase nedokáže rozpoznať nenávistný prejav, ak je napísaný v ruskom jazyku latinkou," upozornila organizácia a informovala, že z pohľadu rýchlosti reakcie si najlepšie viedol TikTok, ktorý posúdil až 86 percent nahláseného obsahu do 24 hodín od nahlásenia. Sociálne siete spoločnosti Meta, čiže Instagram a Facebook, boli schopné reagovať do 24 hodín v zhruba 30 percentách prípadov a Twitter v takmer polovici nahlásených prípadov. „Najhoršie si viedol YouTube, ktorý do jedného dňa zareagoval iba na 10 percent nahláseného obsahu," uviedla organizácia.
Z výsledkov projektu za prvých šesť mesiacov vyplynulo, že z 316 nelegálnych nenávistných prejavov, ktoré boli nahlásené zo Slovenska, sociálne siete odstránili 45 z nich a v 33 prípadoch sociálne siete reagovali do 24 hodín od nahlásenia. Dodnes nie je spätná väzba od sociálnych sietí na 108 nahlásených prejavov. 240 prejavov bolo nahlásených na Facebooku, z čoho posúdených do 24 hodín ich bolo 25. Na Instagrame nahlásili osem nenávistných prejavov, z ktorých posúdené boli dve. Twitter posúdil jeden z 20 nahlásených prejavov a YouTube jeden prejav z 42 nahlásených. TikTok do 24 hodín posúdil štyri prípady zo šiestich. Facebook odstránil 37 nenávistných Slovenských prejavov, Instagram jeden, Twitter šesť, TikTok jeden a YouTube neodstránil ani jeden. 




Na sledovanie spravodajstva obyvatelia Slovenska stále najčastejšie využívajú televíziu. Televízne spravodajstvo sleduje 42 percent opýtaných. Za televíziou nasledujú sociálne siete, prostredníctvom ktorých sleduje spravodajstvo 18,7 percenta respondentov. 18,4 percenta ľudí sleduje spravodajské online platformy a spravodajstvo v rádiách počúva 14,3 percenta respondentov. Vyplynulo to z prieskumu verejnej mienky agentúry Neuropea, ktorý vypracovala v spolupráci so spoločnosťou CreditCall. Agentúra vykonávala prieskum od 7. do 14. augusta na vzorke tisíc respondentov.
Ako z prieskumu ďalej vyplynulo, vo vekovej skupine 18-33 rokov dominujú sociálne siete (36,4 percenta) a spravodajské online platformy (28,4 percenta). „Prieskum poukazuje na vysokú dynamiku rastu vplyvu sociálnych sietí. Aj keď televízia je stále najdôveryhodnejším médiom, mladí čoraz viac sledujú práve sociálne siete. Problémom je však hlavne to, že ich považujú za relevantný zdroj informácií aj napriek neoverenému obsahu, ktorý častokrát ďalej zdieľajú," upozornil CEO agentúry Neuropea Peter Papanek s tým, že je dôležité aktívne sa venovať výchove a vzdelávaniu v oblasti mediálnej gramotnosti, a to nielen v rámci mladej generácie. „Rovnako nebezpečná je totiž aj ľahostajnosť staršej generácie k zdrojom informácií," dodal Papanek. „Dopytovaní sa ďalej vyjadrili, že si najčastejšie otvárajú také články, u ktorých dôverujú ich zdroju (28,3 percenta), titulok súvisí s ich záujmami (25 percent) alebo je pútavý (21,9 percenta). Aj tu vidíme jednoznačné rozdiely medzi jednotlivými vekovými skupinami," informovala Neuropea a spresnila, že kým pre vekovú skupinu 34 – 49 je pre otvorenie článku dôveryhodnosť zdroja rozhodujúca pre 37,6 percenta z nich, vo vekovej skupine 50 – 65 je to 28 percent a v skupine 66+ rokov 16,3 percenta. Prieskum ukázal, že najstarší ľudia si otvárajú článok, ktorého titulok je pútavý a súvisí s ich záujmami.
Výsledky prieskumu ukázali, že tlačeným médiám najviac dôverujú mladí vo veku 18 – 33 rokov a s pribúdajúcim vekom sa miera dôvery v printové médiá znižuje. „Kým dôvera v televízne spravodajstvo s vekom rastie, mladí do veľkej miery dôverujú aj takým zdrojom spravodajstva, ktoré zdieľajú ich priatelia a ľudia, ktorých sledujú na svojich sociálnych sieťach," doplnila agentúra s tým, že u starších je dôvera v obsah zdieľaný priateľmi a influencermi výrazne nižšia, pričom influenceri skončili v miere dôveryhodnosti najhoršie vo všetkých vekových skupinách. Občanov Slovenska najviac zaujíma domáca politika. „Pre to, že túto tému sledovali za posledných sedem dní, sa vyjadrilo až 50,4 percenta z nich," spresnila agentúra. Za domácim spravodajstvom nasleduje šport (37,6 percenta), európske a medzinárodné záležitosti (36,2 percenta), regionálne správy (34,2 percenta), finančné a ekonomické správy (31,5 percenta), kultúra a umenie (30,5 percenta) a témy kriminality a nehôd (30,1 percenta).

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Festivalovú sezónu aj tento rok uzavrie Festival Rádia_FM

Festivalovú sezónu aj tento rok

 uzavrie Festival Rádia_FM


Rádio_FM opäť uzatvorí festivalovú sezónu svojím vlastným festivalom. Tentokrát sa ním symbolicky pripojí k druhej vlne iniciatívy Slovenská Tepláreň, ktorá vznikla ako reakcia na teroristický útok, ktorý sa odohral v októbri na Zámockej ulici v Bratislave. Slovenská tepláreň sa počas septembra uskutoční vo viac ako 710 ďalších subjektoch.
„Rádio_FM v marci odovzdalo zástupcom Slovenskej Teplárne prvýkrát v 15-ročnej histórii Rádiohláv mimoriadne ocenenie a je úplne prirodzené, že chceme byť súčasťou pokračovania tejto iniciatívy. Je našou úlohou, úlohou verejnoprávneho média, zastávať a šíriť hodnoty založené na vzájomnej tolerancii, úcte a rešpekte,“ hovorí intendantka Rádia_FM Janka Imrichová.
Festival Rádia_FM sa, ako neverejná akcia, uskutoční v stredu 13. septembra v priestoroch Zimnej záhrady Galérie Slovenského rozhlasu. Pre poslucháčov bude na FB profile Rádia_FM dostupný livestream z celého podujatia.
Line-up:Ráno na eFeMku s Dominikou a Martinom – Erik Šulc s Milošom Bulíkom a Isobutanom (live), Kristie Kardio (dj set)
Deň_FM s Danielom Balážom – IAmNøt (dj set)
:Popo_FM s Luciou a Vierkou – Bobsan X Marek Drummer X Lara Abou Hamdan (live), Nina Farrina (dj set)

RTVS predstavila kompletnú jesennú programovú ponuku

 RTVS predstavila kompletnú 

 


jesennú programovú ponuku

RTVS si pre svojich divákov a poslucháčov počas tejto jesene pripravila skutočne bohatú programovú ponuku, z ktorej si vyberie naozaj každý. Na televízne obrazovky a rozhlasového éteru sa vrátili obľúbené relácie a programy, ale pribudlo aj množstvo noviniek a premiér. Či už ide o vedomostné súťaže, zábavu, dokumenty, rozhlasové hry, priame prenosy či filmové premiéry. Jesenný program bol uvedený na tlačovej konferencii RTVS za účasti generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, riaditeľa programových služieb STV Vincenta Štofaníka, riaditeľa programových služieb SRo Ľuboša Černáka, tvári z televíznych obrazoviek a hlasov z rozhlasového vysielania.

Bratislava, 12. september 2023

Jednotka

Každý pracovný deň, od pondelka do piatku, čakajú na súťažiacich v novej vedomostnej súťaži RTVS Všade dobre, doma naj otázky z histórie, kultúry, geografie, politiky alebo športu zo Slovenska, ale aj z Európy. Trojica súťažiacich v napínavom teste vedomostí bojuje o celkovú výhru až do výšky 2 300 €. „Som rád, že som mal možnosť precestovať kus sveta a porovnávať. Rád vravím, že na každej ceste je najkrajší návrat pretože všade dobre, doma naj. Veľmi sa teším na novú príležitosť spoznať ešte viac našu domovinu. Verím že sa budem stretávať s výnimočnými hráčmi a spoločne sa dozvieme o našom Slovensku veľa zaujímavého,“ hovorí moderátor relácie Martin Nikodým. Nová relácia Všade dobre, doma naj odštartovala na obrazovkách RTVS 4. septembra a okamžite sa stretla s veľkým diváckym záujmom.

Pondelky patria na Jednotke kvalitnej európskej filmovej tvorbe. V premiére ponúkne hneď niekoľko titulov ako napríklad francúzsko-talianska komediálna dráma Daj mi krídla, či snímku Cesta.

Utorkový prime-time prinesie na obrazovky Jednotky od októbra ženské minisérie Ordinácia v Eifeli a Fosca.

Aj na jeseň sa diváci každú stredu môžu tešiť na kriminálne prípady z populárnej francúzskej série Vraždy v.... Nebudú samozrejme chýbať ani napínavé premiérové epizódy.

Štvrtok opäť ovládol Hit roka. Obľúbená jarná novinka pokračuje premiérovými epizódami, ktoré ponúkajú ešte viac zábavy. V jednotlivých epizódach si tentokrát moderátor Ján Žgravčák s panelom glosátorov a zaujímavými hosťami zaspomína aj na obdobie pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky, a to prostredníctvom zaujímavých a významných spoločenských, historických, kultúrnych a športových udalostí z viacerých rokov. Nebudú chýbať ani tie najznámejšie slovenské hity v podaní pôvodných interpretov, alebo prespievané súčasnými interpretmi v sprievode hudobnej skupiny. Druhú sériu relácie Hit roka môžu diváci sledovať na Jednotke každý štvrtok o 20.30 h. Hneď po Hite roka nasleduje programová novinka Kam k nám. Cestovateľská rodinná šou láskavým spôsobom stavia proti sebe české a slovenské rodiny, ktoré si vzájomne pripravili 4 dni top zážitkov vo svojej obľúbenej destinácii v rodnej krajine. V relácii nechýbajú prekvapujúce momenty, česko- slovenské porovnávanie ale aj hodnotenie 5 vybraných kategórii, ktoré sú typické pre dovolenkové bedekre. Diváci tak spoznajú najlepšie dovolenkové miesta na Slovensku, v Čechách a na Morave, získaju tipy na výlety a objavia miesta a atrakcie, ktoré nie sú bežne známe.

Piatkový večer bude túto jeseň na Jednotke patriť jubilejnej 10. sérii vedomostnej šou Čo ja viem. Tú uvidia diváci od 15. septembra každý piatok o 20.30 h. Moderátor Marcel Merčiak opäť privíta v horúcich kreslách známe tváre a svoje vedomosti si otestujú aj vysokoškolskí študenti v publiku. V 10. sérii čaká na divákov tornádo vedomostí, šokujúcich informácií a veľa zábavy tromi vtipnými osobnosťami v štúdiu plnom študentov. Okrem súťažiacich z radu známych tvárí slovenského spoločenského života a vysokoškolákov prítomných v publiku si opäť môžu zasúťažiť aj diváci doma pri televíznych obrazovkách prostredníctvom aplikácie, ktorá je dostupná zdarma v App Store či Google play. Hneď po teste vedomostí sa fanúšikovia obľúbeného gastronomického cestopisu Cestou necestou môžu tešiť na novú sériu plnú výnimočných chutí, inšpiratívnych príbehov našich krajanov a krásnych zákutí sveta. V už deviatej sezóne gastronomického cestopisu sa štáb dostal na doteraz najvzdialenejšie časti sveta ale nezabudne aj na tie blízke ako dobre známe. Divákov zavedie na Sunshine Coast v Austrálii, ďalej cez Palau, Tahiti až na Hawai a do San Francisca. Štáb navštívi našincov na Madeire, Kapverdoch, vo Francúzsku a cez Nemecko sa presunie až do chorvátskeho Splitu. V receptoch sa v tejto sezóne bude pripravovať množstvo rýb i mäsa, ale aj rôzne jedlé listy, či polievka z netopiera! Diváci každý piatok večer od 15. septembra uvidia tyrkysové moria, sopky, vinice, mestá, ale aj žralokov, či raje.

Sobotné večery ovládli aj na jeseň obľúbené zábavné relácie. Vždy o 20.30 h sa diváci môžu tešiť na premiérové epizódy vedomostnej šou Záhady tela, v ktorej moderátor Marián Miezga privíta opäť zábavných súťažiacich. Nasledovať bude už tradične populárna talkšou Petra Marcina Neskoro večer v jubilejnej desiatej sérii.

V nedeľný podvečer po 18.10 h ponúka Jednotka druhú sériu rodinného magazínu Najvernejší. Herec a moderátor Juraj Bača a dogkauč Juraj Ferko opäť pomáhajú rodinám, v ktorých sa pes stal problémom a zároveň predstavujú užitočné rady, zaujímavosti a príbehy, kde je pes nenahraditeľným členom rodiny. Septembrové nedele o 20.30 h prináša RTVS na televízne obrazovky 1. ročník šou spojenej s udeľovaním ocenení VODA SPIEVA. V relácii sa divákom predstavujú a zároveň oceňujú tí, vďaka ktorým máme na Slovensku čistú a zdravú vodu. Nominovaní sú jednotlivci, spoločnosti, ale aj samosprávy, ktorí sa venujú vodným zdrojom, vodným tokom, nádržiam a všetkým formám starostlivosti o vodu ako dôležitú súčasť života človeka. Troma nominačnými epizódami a slávnostným finále, ktoré RTVS odvysiela 24. septembra na Jednotke, divákov sprevádzajú dvojice moderátorov – Marianna Ďurianová a Štefan Štec, Barbora Krajčírová a Vlado Varecha, Kristína Tormová a Daniel Žulčák. Spomedzi všetkých nominovaných vyberala odborná porota 6 jednotlivcov, 6 spoločností a 6 miest alebo obcí. O postupujúcich z nominačných kôl do finálového kola rozhodnú výlučne diváci RTVS prostredníctvom SMS hlasovania počas a po odvysielaní nominačných kôl.

Od 1. októbra si diváci užijú opäť sladké nedele so šou Pečie celé Slovensko. Úspešná relácia RTVS, v ktorej svoje pekárske a cukrárske umenie predvádzajú amatérske pekárky a pekári, sa vráti na televízne obrazovky aj tento rok s treťou sériou. Tá opäť prinesie výnimočné pekárske a cukrárske výzvy, jedinečné recepty a neopakovateľnú priateľskú atmosféru. Programom bude aj v tretej sérii sprevádzať moderátorská dvojica Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval. Zručnosti nového tucta talentovaných súťažiacich budú opäť hodnotiť profesionálne cukrárky Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová. Tretia séria odštartuje 1. októbra a diváci si budú môcť sladkú zábavu vychutnať vždy v nedeľu o 20.30 h na Jednotke.

Dvojka

Počas jesene ponúkne Dvojka divákom premiéry dokumentov, ktoré oslovia aj najnáročnejších divákov. Pondelkové večery patria8-dielnemu dokumentárnemu seriáluArchitektúra 58-89, ktorý predstavujestavby z tohto obdobia, ktoré sa stali ikonami československej architektúry. Od 30. októbra vystrieda skvosty architektúryšesťdielny dokumentárny seriál Československý vesmír. Ten prinesie na obrazovky Dvojky jedinečný pohľad do zákulisia výskumu vesmíru od vzniku Československa (1918) až po súčasnosť a predstaví výnimočné príbehy kozmonautov a vzniku technológií.Sobotné rána na Dvojke budú patria novej sérii Cesty Čínou 2 s Pavlom Dvořákom. Rešpektovaný tlmočník čínštiny, cestovateľ a spisovateľ Pavel Dvořák, ktorý žije v Šanghaji pokračuje v objavovaní rozľahlej Číny. Nová dokumentárna séria RTVS Kto tu býval v sobotu predpoludním prináša jedinečné príbehy domov, v ktorých vyrastali a žili významní Slováci, ako napr. P. Dobšinský, M. Rázus, P. J. Šafárik, J. M. Petzval a ďalší. Dvojka prináša počas tejto jesene divákom aj novú sériu dokumentárneho seriálu Manifest, ktorá každú nedeľu popoludní predstavuje ďalších kľúčových predstaviteľov slovenského výtvarného umenia.

Od septembra láka divákov Dvojky k televíznym obrazovkám aj originálna súťažná šou Lov slov, v ktorej nerozhodujú vedomosti, ale dôvtip, postreh a slovná zásoba. V štrnástich epizódach každý pondelok večer diváci spolu s moderátorom Michalom Ďurišom a so súťažiacimi v štúdiu riešia skrývačky, osemsmerovky, slovné hádanky a krížovky.

Sobotný blok hobby magazínov na Dvojke láka k obrazovkám pravidelne desaťtisíce divákov. Populárna Farmárska revue, magazíny Halali, či Na rybách – Petrov zdar sú stálicami, ktoré aj na jeseň prichádzajú s premiérovými časťami. Okrem toho sa však diváci môžu tešiť aj z niekoľkých noviniek. Každá druhá sobota popoludní bude patriť novému magazínu Herbárium.Éterická lekárnička a odborníčka na bylinky Klára Lapinová v ôsmich epizódach predstaví svet voňavých a liečivých bylín. Pripomenie silu prírodného bohatstva a jeho najlepšie využitie v domácej medicíne, kuchyni, či v bežnom živote. Všetci milovníci hubárčenia sa určite budú tešiť z nového magazínu Hubačka, ktorý na Dvojke uvidíte každú druhú sobota popoludní, od 16. septembra. Charizmatický Roman v siedmich častiach zavedie divákov do sveta hubárov. Milovníci húb i začiatočníci sa dozvedia praktické rady aj užitočné odporúčania od odborníkov. Diváci určite zaregistrovali aj nový enviro magazínNa zelenej adrese, ktorý ponúka inšpiratívne príbehy ľudí, ale aj organizácií, ktorým nie je budúcnosť našej planéty ľahostajná. Spolu s moderátorom Jurajom Hnilicom každú sobotu popoludní predstavuje aj množstvo tipov a rád nielen pre vidiek, ale i mesto.

V jesennej ponuke Dvojky nechýbajú ani obľúbené diskusné relácie a talkšou. Silná zostavabude pokračovať každý druhý piatok neskôr večer od 15. septembra. Novú televíznu sezónu otvorí relácia špeciálom mimo štúdia v Mlynskej doline. Horúce témy, ktoré hýbu Slovenskom bude riešiť zo ženského uhla pohľadu Veronika Cifrová Ostrihoňová a jej hostky.Talkšou Adely Vinczeovej Trochu inak s Adelou oslávila začiatkom tohto roka 10. výročie. Za ten čas priniesla viac ako 125 epizód, privítala viac ako 360 hostí a predstavila viac ako 100 hudobných hostí. Na obrazovkách RTVS ju diváci môžu sledovať už takmer 7 rokov. V nových premiérových epizódach každý druhý piatok Adela vyspovedá svojich hostí a privíta populárnych hudobníkov.Pokračovať budú aj populárne diskusné relácie Večera s Havranom a Do kríža, ktoré dopĺňajú bohatú ponuku Dvojky.

RTVS :24

Spravodajský okruh RTVS :24 odštartoval jesenné vysielanie reláciami venovanými predčasným parlamentným voľbám. Zároveň sa spravodajský okruh vrátil k programovej štruktúre spred leta, ponúka dlhšie spravodajské bloky a aktuálne informácie každú hodinu. Na obrazovky sa vrátila aj relácia Správy z regiónov, to každý pracovný deň o 18.00 h. Pokračuje aj nová pravidelná rubrika Lovci neprávd, ktorej cieľom je poukazovať na hoaxy a dezinformácie v spoločnosti a vyvracať šírené nepravdy. Množstvo faktov a zaujímavých informácií ponúknu aj relácie Interview :24 s Mirom Frindtom, Cez lupu, Ekonomika :24, Svet :24 a samozrejme pravidelné spravodajské bloky a populárne Komentáre dňa.

:Šport

Programová služba :Šport prináša divákom jesenné vysielanie plné atraktívnych priamych prenosov. Športoví fanúšikovia si prídu na svoje ešte v dvoch zápasoch slovenskej futbalovej reprezentácie v kvalifikácii Majstrovstiev Európy 2024, a to 16. októbra zápas Slovenska s Luxemburskom a 16. novembra si slovenská kvalifikácia zmeria sily s Islandom. Okrem toho odvysiela :Šport až šesť priamych prenosov z Európskej a Konferenčnej ligy UEFA. Diváci sa môžu tešiť aj na MS v basketbale mužov v Japonsku a na Filipínach, MS v hádzanej žien v Dánsku, Nórsku a Švédsku a MS v malom futbale v Spojených arabských emirátoch. Od 13. do 16 septembra ponúkne :Šport divákom cyklistické preteky Okolo Slovenska a v nedeľu 1. októbra už tradične aj priamy prenos z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. :Šport odvysiela na jeseň aj posledné tri Veľké ceny MS na plochej dráhe (2. septembra Cardiff, 16. septembra Vojens a 30. septembra Toruň), tenisové turnaje WTA Tour a ligové súťaže mužov a žien v hádzanej a basketbale.

Filmové a televízne koprodukcie RTVS

RTVS je najväčším koproducentom slovenských filmov a mnohé z nich uvedie v kinách a na talvíznych obrazovkách aj počas tejto jesene. Televízni diváci sa môžu tešiť na televízne premiéry filmov Piargy, Slúžka, Čierne na bielom koni a Čiapka. Filmových fanúšikov počas jesene istotne potešia a kinopremiéry nových koprodukčných filmov RTV Úsvit a Máme čo sme chceli.

Rádio Slovensko

Počas jesene sa poslucháči Rádia Slovensko môžu tešiť hneď na niekoľko noviniek. Od pondelka do piatku bude pre nich pätica známych rozhlasových moderátoriek - Ivana Ilgová, Barbara Štubňová, Gabriela Angibaud, Petra Bernasovská, Kata Martinková – pripravovať rubriku Rádio Slovensko – Chutne!. V nej ponúknu nielen chutné recepty, ale ponúknu aj informácie o histórii jedla a o tipoch na suroviny, stolovaní, dekoráciách, či príprave lahodných pokrmov.

V piatky sa z éteru Rádia Slovensko bude hlásiť Overovňa Rádia Slovensko. Nová rubrika pozostáva z dvoch častí. Prvá časť je rozhovor s odborníkom na dezinformácie o tom, čo sa aktuálne deje na dezinformačnej scéne - nové hoaxy, fake news, odkiaľ prišli... V druhej časti odborník rozoberie konkrétnu nepravdivú správu a uvedie fakty.

Nebudú chýbať ani obľúbené diskusné formáty. Každý pracovný deň po 13.00 h sa poslucháči môžu tešiť na Hosťa Rádia Slovensko s moderátormi Norou Gubkovou a Stano Ščepánom a po 17.05 h na reláciu Otvorene s Annou Vargovou.

Rádio Slovensko bude aj v tomto roku pokračovať so zimnou edíciou charitatívneho projektu Rádio Slovensko Slovensku. Podpora 15 príbehov s ťažkým osudom z letnej časti formou sa poslucháčom predstaví formou spätných návratov vo vysielaní a tí budú aj v predvianočnom období môcť podporiť tieto príbehy formou darcovskej SMS správy.

Rádio Regina Západ

Rádio Regina Západ spustilo jesennú programovú štruktúru s návratom relácií po letnej pauze a ponúka obľúbenú publicistiku, zábavu, ale aj spravodajstvo. Po úspešnom Dni otvorených dverí, ktorý sa konal 5. septembra v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave a vysielania relácie Panoráma z Vinobrania v Modre sa poslucháči môžu tešiť na Festivalové pozdravy v sobotu 16. septembra z festival Takí sme v Leviciach. V piatok 27. októbra pripravuje Rádio Regina Západ Československý deň v znamení spoločného vysielania s Českým rozhlasom. V utorok 31. októbra o 19.00 h čaká na milovníkov hudby spoločný koncert BROĽNu a OĽUNu vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu. V novembri ponúkne Rádio Regina Západ koncert na počesť primáša Jožka Pihíka a speváka Janka Blaha.

Rádio Regina Stred

Počas septembra a októbra pripravilo Rádio Regina Stred živé vysielanie z miest pod názvom Rádio Regina u vás. Poslucháči sa môžu tešiť aj na spoločný projekt Českého Rozhlasu Ostrava a Rádia Regina Stred vždy v posledný piatok v mesiaci. 27. októbra odvysielajú priamy prenos folklórneho koncertu Sami a predsa spolu. V novembri ponúkne Rádio Regina Stred projekt Moja vianočná pohľadnica.

Rádio Regina Východ

Rádio Regina Východ poteší poslucháčov na jeseň týždňom verejných nahrávok v štúdiách v Košiciach. V októbri nebude vo vysielaní Rádia Regina Východ chýbať ani 39. ročník súťaže Košický zlatý poklad.

Rádio Devín

Jeseň sa bude v Rádiu Devín niesť v duchu klasiky a jazzu. Ponúkne ak živé vysielanie z festivalu Divadelná Nitra či Festivalu slobody pod pyramídou. Osobnosť Ilja Zelienku si pripomenie Zelienkovským dňom. Nebudú chýbať ani premiéry rozhlasových hier v rôznych žánroch a pokračovať bude aj cyklus relácii Drzo mladí...po desiatich rokoch.Poslucháči Rádia Devín sa môžu tešiť aj na priame prenosy z Metropolitnej opery v New Yorku, či slávnostného otvorenia sezóny milánskej La Scaly v decemberi. Vo vysielaní nebudú chýbať ani hudobné podujatia Jazz Festival, City Sound Festival, Nová slovenská hudba či Konvergencie. Rádio Devín pripravuje aj nahrávky veľkých festivalov a podujatí ako sú napríklad Bratislavské hudobné slávnosti.

Rádio FM

13. septembra ukončí Rádio_FM festivalovú sezónu vlastným Festivalom Rádia_FM, ktorým sa symbolicky pripojí k iniciatíve Slovenská Tepláreň. Obľúbená relácia Ráno na eFeMku sa predstaví aj živým špeciálom zo žilinskej Synagógy a pravidelnou súčasťou vysielania bude po prázdninovej pauze aj obľúbená Pohoda_FM LIVE. Koncerty slovenských skupín sa vždy v posledný utorok v mesiaci začnú v rozhlasovom Štúdiu č. 5 o 20.00 h. Na živé hrania kapiel a djské sety sa poslucháči môžu tradične tešiť v rannom i popoludňajšom primetime Rádia_FM

Rádio Junior

V sobotu 2. septembra oslávi Rádio Junior 13. narodeniny. Pre poslucháčov si pri tejto príležitosti pripravilo cyklus čítaní na pokračovanie, ktoré vznikli v spolupráci s vydavateľstvom Albatros. Ide o sedem kníh (Prázdniny so strýcom Rafaelom, Experiment so Sofiou, Zvieratká z Jakubovho Kopca, Záchranná stanica: Vlčica Luna, Zornička, Tajomstvá ôsmich planét, Vraniak Albín). Interpretmi čítaní na pokračovanie budú Boris Farkaš, Michal Rovňák a Daniela Šencová.

V piatok 29. decembra sa poslucháči Rádia Junior môžu tešiť na premiéru novej pôvodnej krátkej rozhlasovej hry Rádia Junior s vianočnou tematikou. Pôjde o historicky prvú rozhlasovú hru z produkcie Rádia Junior, ktorá nadviaže na tohtoročný cyklus prvotín - prvé živé vysielanie, prvý cyklus čítaní na pokračovanie a prvá rozhlasová hra.

RÁDIO Litera

Na jeseň pripravuje Rádio Litera dvojhodinové živé moderované podujatie s publikom. Ponúkne v ňom rozhovory so zaujímavými hosťami a živou interpretovanou hudbou.

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu čaká na jeseň už 95. koncertná sezóna. V piatok 22. septembra o 19.00 h odohrá 1. abonentný koncert, na ktorom zaznejú pod taktovkou dirigenta Ondreja Lenárda:

· Johannes Brahms: Koncert pre klavír a orchester č. 1 d mol, op. 15;

· Richard Strauss: Alpská symfónia, op. 64.

2. abonentný koncert odohrá SOSR v piatok 20. októbra o 19.00 h pod dirigentskou taktovkou Konstantina Ilievskeho. Zaznejú diela:

· Anton Bruckner: Predohra g mol, WAB 98;

· Joseph Rheinberger: Koncert pre organ a orchester č. 1 F dur, op. 137;

· Alexander Moyzes: Symfónia č. 7, op. 50.

V piatok 17. novembra o 19.00 h sa milovníci vážnej hudby môžu tešiť na 3. abonentný koncert, počas ktorého zaznejú pod taktovkou dirigenta Ondreja Lenárda:

· Maurice Ravel: Koncert pre klavír a orchester G dur;

· Franz Liszt: Faustovská symfónia, S.108.

12. 9. 2023

Zomrela Éva Fahidi


Zomrela  Éva Fahidi

Éva Fahidi-Pusztai - Buchenwald Memorial

 

Vo veku 97 rokov v pondelok zomrela v Budapešti maďarská spisovateľka Éva Fahidi, ktorá prežila holokaust. S odvolaním sa na správu zverejnenú Medzinárodným osvienčimským výborom to uviedli viaceré médiá, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
Fahidi sa narodila v Debrecíne v roku 1925 v židovskej rodine zo strednej triedy. Mala 18 rokov, keď ju s rodinou v máji 1944 deportovali do Osvienčimu, kde bola jej matka a mladšia sestra Gilike zavraždené hneď po príchode do tábora. Jej otec zomrel o niekoľko mesiacov neskôr. Éva z celej rodiny prežila ako jediná.
Neskôr bola deportovaná do Allendorfu v Hesensku. V tamojšom koncentračnom tábore Münchmühle 12 hodín denne pracovala v továrni na výbušniny. V roku 1945 sa jej podarilo ujsť a zachránili ju neskôr americkí vojaci, píše internetové vydanie denníka Népszava.
Napriek vysokému veku zostala aktívnou vo verejnom živote. O svojom osude napísala niekoľko kníh a pravidelne vystupovala na verejnosti. Niekoľkokrát varovala pred nebezpečenstvom posilňovania extrémnej pravice. Vo veku 90 rokov účinkovala ako tanečníčka v hre "Soľný kvet – alebo eufória bytia", ktorá približuje jej život.
V roku 2019 jej udelili nemecký Spolkový kríž za zásluhy a v roku 2020 sa stala čestnou občiankou Weimaru v Nemecku.
"Naozaj verím v silu komunity: ak sa ľudia spoja, potom môžete urobiť niečo proti bezhraničnej nenávisti," povedala v rozhovore pre Népszavu v roku 2019.


Zdroj: TASR

Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej speje ku koncu

 Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej 


speje ku koncu

Kauza prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej na prvostupňovom súde speje ku koncu. Ako ešte v júni uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, na pojednávaní vytýčenom na utorok 12. septembra by sa mal Mestský súd Bratislava I zaoberať listinnými dôkazmi a na pojednávaní vo štvrtok 14. septembra je možný prednes záverečných rečí. Naposledy vytýčené júnové pojednávanie musel súd odročiť pre akútnu hospitalizáciu členky senátu.

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbeľ. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody od mája 2019.

Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Klaus Volzovú uniesli, donútili ju prepísať jej podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Rusko obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Klaus Volzovou, by musela odobriť licenčná rada. Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Klaus Volzovú niekto prinútil prepísať jej podiel na Ruska, a ten by ju následne zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.</p>

Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko. Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Klaus Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Klaus Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Rusko je právoplatne odsúdený za falšovanie miliónových televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia. Takisto čelí procesu v súvislosti so subvenčným podvodom týkajúcim sa azylového centra Maják nádeje.

 


Copyright © SITA 2023