1. 7. 2006

Festival de Television de Monte Carlo - Monaco

Festival de Television de Monte Carlo - Monaco

INTERNATIONAL TV AUDIENCE AWARDS

BEST TV COMEDY SERIES -Desperate Housewives, USA BEST TV DRAMA SERIES-CSI, USA BEST TELENOVELAS/SOAPS OPERAS-The Bold and the Beautiful, USA

TV SERIES COMEDY CATEGORY

OUTSTANDING ACTOR-Chris LANGHAM in « THE THICK OF IT»

OUTSTANDING ACTRESS-Ashley JENSEN in “EXTRAS”

BEST EUROPEAN PRODUCER -Philip VOGES, Alban REHNITZ for “Turkish for Beginners”

BEST INTERNATIONAL PRODUCER-Doug ELLIN, Larry CHARLES, Mark WAHLBERG, Stephen LEVINSON, Chris HENCHY, Julian FARINO, Rob WEISS, Janace TASHJIAN, Mark J. GREENBERG for “Entourage”

DRAMA CATEGORY

OUTSTANDING ACTOR OF THE YEAR -Kiefer SUTHERLAND in “24”

OUTSTANDING ACTRESS OF THE YEAR- Lesley SHARP in “AFTERLIFE”

BEST EUROPEAN PRODUCER OF THE YEAR -Murray FERGUSON for “Afterlife”

BEST INTERNATIONAL PRODUCER-Joel SURNOW, Robert COCHRAN, Howard GORDON, Evan KATZ, Brian GRAZER,Kiefer SUTHERLAND, Jon CASSAR for “24”

URTI PRIZE -Children of DarfourRéalisateur : Camilla Nielsson / UNESCO / TV2, Danemark

AMADE-UNESCO PRIZE -“African School”LION TELEVISION, United Kingdom PRIZE OF THE RED CROSS INTERNATIONAL COMMITTEE

“The Tsunami Generation”Directed by Folke RYDÉN / Reporter Folke RYDÉNZDF-ZWEITES DEUTSCHES FERNSEHEN, Germany

NEWS

BEST TV NEWS ITEM- PAKISTAN EARTHQUAKE / Reporter : Stuart RAMSAY / FIVE NEWS - United Kingdom

Best 24H News Programme “The London Bombings – July 7th 2005” / SKY NEWS – United Kingdom

BEST NEWS DOCUMENTARY-“Framed – A Satanic Miscarriage of Justice” Director: Hannes RASTAM / SVT-SVERIGES TELEVISION – Sweden

BEST NEWS DOCUMENTARY -“Living With AIDS”Director : Claudio VON PLANTA / Reporter : Sorious SAMURA / INSIGHT NEWS TV – United Kingdom

MINI-SERIES

BEST ACTOR- Benedict CUMBERBATCH in “To The Ends Of The Earth”BRITISH BROADCASTING CORPORATION - BBC TWO – United Kingdom

BEST ACTRESS Helen MIRREN in “Elizabeth I”– COMPANY PICTURES – United Kingdom

BEST MINI-SERIES

“Apocripha : Music For S.Peter & S.Paul” / STUDIO "APOKRIF" – Russia

SIGNIS PRIZE - “Magnificent 7” Directed by Kenny GLENAANBRITISH BROADCASTING CORPORATION - BBC TWO – United Kingdom

PRIZE OF THE MONACO RED CROSS

“Stolen Eyes” / BULGARIAN NATIONAL TELEVISION, Bulgaria

Special Mention-“Electroshock”produced by KINES PRODUCCIONES, Spain TELEVISION FILMS

MEILLEUR SCENARIO-Evelyne PISIER, Chantal de RUDDERfor Flore's Lovers – FRANCE 3 – France

BEST ACTOR-Juli MIRAin Electroshock– KINES PRODUCCIONES – Spain

BEST ACTRESS-Juliette LAMBOLEY for Mademoiselle Gigi – FRANÇOISE CASTRO - BFC PRODUCTIONS – France

BEST DIRECTION-Caroline HUPPERT for Mademoiselle Gigi - FRANÇOISE CASTRO - BFC PRODUCTIONS – France

BEST TELEVISION FILM

Mademoiselle Gigi FRANÇOISE CASTRO - BFC PRODUCTIONS – France

THE PRINCE RAINIER III SPECIAL PRIZE

The Naufrageurs of the SeaReporter : Philippe TALLOIS / Cameraman : Rémy Schejbal / TF1- France

ART FILM 2006 AWARDS

ART FILM 2006 AWARDS

Wang Xiaoshuai pri preberaní ceny jury v Cannes 2005 za film Šanghajské sny .

Štrnásty ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film pozná víťazov, hlavná porota na čele s britským režisérom Johnom Irvinom dnes zverejnila nových tohtoročných držiteľov troch Modrých anjelov. Najlepším režisérom sa stal Wang Xiaoshuai (W. Siaošuai) s filmom Šanghajské sny za imaginatívne uchopenie pulzu meniacej sa politickej klímy v Číne na začiatku 80. rokov minulého storočia. Cenu pre najlepšieho kameramana získal Jurij Klimenko s filmom Snívanie o vesmíre, porota cenu udelila za "skvelé zachytenie v detailných obrazoch nálady v Sovietskom zväze v krušnom roku 1957, keď mladí ľudia žijúci pri Baltickom mori túžili po naplnení svojich snov o novom, slobodnejšom živote". David Dencik získal ocenenie za stvárnenie transvestitu v dánsko-švédskom filme Lacná telenovela. Ocenení získajú taktiež po 10 000 eur. Slávnostné odovzdanie Modrých anjelov sa bude konať dnes večer v kúpeľnej dvorane. "Máte skvelý festival, oceňujem, že som tu mohol stretnúť nových ľudí a dúfam, že sa sem budem môcť v menej významnej funkcii vrátiť," odkázal na záverečnej tlačovej konferencii Irwin, ktorý tu podľa jeho slov pribral päť kilogramov. Umelecký riaditeľ festivalu Peter Hledík Irwinovi povedal, že najbližších 15 až 20 rokov sa môže do Teplíc kedykoľvek vrátiť. V súťaži krátkych filmov - Artefakty, sa najlepším krátkym hraným filmom stala maďarská snímka Bálinta Kenyeresa Pred úsvitom. Najlepší dokumentárny film je Aj keby som bol zločincom...od Jeana-Gabriela Périota. Najlepší animovaný alebo experimentálny film Medvedí bratia vytvoril Estónec Riho Unt. Ocenení získajú po 4000 eur. Najlepší študentský film podľa poroty nakrútil Poliak Filip Marczewski, snímka Melodráma je príbeh o láske, túžbe a bolesti, ktorú zažíva 14-ročný chlapec vo vzťahoch so staršou sestrou, s mladučkou kamarátkou a s miestnou bandou násilníkov. Predseda poroty Irwin odporučil organizátorom festivalu, aby v sekcii študentských filmov vytvorili novú cenu Ela Havettu, pretože v súťaži sú filmy rôznych žánrov, ktoré sa ťažko porovnávajú. Hledík uviedol, že cenu na budúci rok vytvoria. Pri hlavnej porote zasadala aj porota federácie filmových klubov. Tá ako najlepšiu snímku vyhodnotila dánsko-švédsku Lacnú telenovelu od Fischer Christensenovej. Zvláštne uznanie porota udelila Medvedím bratom.

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS

Poľský režisér a scenárista Feliks Falk súťaží na festivale Art Film so snímkou Exekútor o Modrého anjela. Napriek tomu však festivaly neznáša. Má na to dva dôvody. "Veľmi často sa počas premietania našich filmov konajú večierky a niektorí ľudia nevidia filmy až do konca alebo ich nevidia vôbec," sťažuje sa Falk. Druhým dôvodom je, že keď nevyhrá, má pocit, že je voči nemu porota nespravodlivá. Na festivale mu však stačí, keď stretne milých ľudí. Feliks Falk, pôvodne maliar, sa stal filmárom, aby sa mohol stretávať s ľuďmi a konfrontovať svoje myšlienky s myšlienkami iných. "Vždy som sa zaujímal o to, čo sa deje okolo mňa, vždy som na to chcel nejako reagovať," uviedol Falk. I keď Poliaci museli bojovať počas socializmu proti cenzúre, filmári mali podľa Falka viac ekonomických možností a v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch nakrútili ich najlepšie filmy. "Museli sme bojovať proti cenzúre, ale aj napriek tomu sme občas vyhrali a naše filmy boli veľmi dobre známe a uznávané po celom svete," vysvetľuje Falk. Zároveň dodal, že v súčasnosti je oveľa ťažšie robiť film, ale na druhej strane nemusia s nikým bojovať.

Grand Prix 14. medzinárodného filmového festivalu ART FILM - cenu Modrý anjel za herecký výkon v hlavnej súťaži celovečerných hraných filmov odovzdá dnes víťazovi taliansky herec Franco Nero.

Tešili sme sa zbytočne

Tešili sme sa zbytočne

Zuzana Hajdu začala v TV Luna, prešla do TA3, potom do JOJ a dnes nezačína moderovať v STV. Nechce absolventku Chemickej fakulty TV Markíza ?

MFF KARLOVY VARY

MFF KARLOVY VARY
Za účasti prezidenta ČR Václava Klausa a stoviek hostí začal sa včera večer v západočeskom kúpeľnom letovisku Karlove Vary 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu.Hlavnou filmárskou celebritou slávnostného galavečera v priestoroch hotela Thermal sa stal americký herec kubánskeho pôvodu Andy Garcia. Z rúk prezidenta festivalu Jiřího Bartošku prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu.Súčasťou otvorenia festivalu, ktorý je zaradený do najprestížnejšej kategórie A, sa stala projekcia svetovej premiéry filmu Čas juhokórejského režiséra Kima Ki-duka.V Hlavnej kategórii bude o priazeň poroty aj divákov súťažiť 15 celovečerných filmov, v kategórii Na východ od Západu sa predstaví 17 filmov a do Súťaže dokumentárnych filmov bolo zaradených 19 diel.

30. 6. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska únia otvorí veľmi regulované rozhlasové spektrum aj telekomunikačným operátorom. Včera to prerokovala Európska komisia . Podľa Viviane Redingovej má spoektrum hodnotu 614 miliárd EUR ročne . Otvorenie spektra, podľa komisárky vytvorí milióny pracovných miest. Bývalý šéf Daily Mirror David Montgomery si napĺňa svoju ambíciu stať sa európskym mediálnym mogulom. Súhlasil s kúpou nórskej mediálnej skupiny Orkla Media. Montgomeryho investičný fond Mecom preberie, čiastočne výmenou za akcie, Orklu.Orkla Media je piata najväčšia severské mediálna spoločnosť , zamestnáva 7,000 ľudí a jej hodnota, podľa analytikov je viac než 700 miliónov libier . Orcla pôsobí v oblasti novín, časopisov, rádia, televízie, digitálnych médií a direct marketingu, Orkla pracuje v Nórsku, Švédsku, Dánsku, Fínsku, Nemecku, Poľsku, Litve, a na Ukrajine. Montgomery už vlastní Berliner Verlag ,Hamburger a dánsky LMG .

Argentínske daňové úrady zasiahli proti neplatičovi daní najnecitlivejším možným spôsobom - dva dni pred štvrťfinálovým zápasom medzi Argentínou a Nemeckom na MS vo futbale mu zhabali televízor. Tento radikálny krok je súčasťou "šokovej" kampane Santiaga Montoyu, najvyššieho predstaviteľa daňových úradov v najväčšej argentínskej provincii Buenos Aires. Cieľom kampane je zastaviť rozsiahle porušovanie daňových zákonov. Úrady skonfiškovali nový veľký televízor s plazmovou obrazovkou u muža, ktorý dlží štátu približne 6100 pesos (okolo 60.000 Sk). Neplatiči daní v provincii Buenos Aires pripravujú vládu každoročne zhruba o miliardu dolárov (30 miliárd Sk). Ďalšími praktikami v rámci Montoyovej kampane sú napríklad posielanie listov partnerom a partnerkám neplatičov alebo posielanie SMS správ na mobilné telefóny.

Herečka Katie Cassidy v súboji o rolu Lucy Ewingovej vo remakeu slávneho seriálu z osemdesiatych rokov Dallas údajne porazila speváčku Jessicu Simpson. Podľa internetovej stránky TMZ sa tak dcéra šoumana Davida Cassidyho pridá k Johnovi Travoltovi v úlohe J. R. Ewinga a Jennifer Lopez, ktorá stvárni Sue Ellen. Nakrúcať by sa malo začať v polovici októbra. Diváci môžu Cassidy poznať z televízneho seriálu V siedmom nebi. V súčasnosti sa podieľa na nakrúcaní snímky Black Christmas.

Internetová spoločnosť Sirius Satellite Radio, medzi ktorého moderátorské osobnosti patria Howard Stern a Martha Stewart, ohlásilo, že bude vôbec prvým celoamerickým vysielateľom na siedmom ročníku Hier homosexuálov, ktoré sa od 15. do 22. júla uskutočnia v Chicagu. Na Hrách homosexuálov sa zúčastní 12 tisíc športovcov zo 70 krajín sveta, ktorí budú súťažiť v 30 rôznych športoch, ako napríklad softball, plávanie či tenis. Spoločnosť Sirius bude hry, vrátane otváracieho i záverečného ceremoniálu, pokrývať na svojej stanici OutQ. Medzi ďalšími mediálnymi partnermi hier bude napríklad i denník The New York Times či spoločnosť American Airlines. Na Hrách homosexuálov so svojim predstavením vystúpia i Cyndi Lauper, Megan Mullally, Margaret Cho, bývalý olympionik Greg Louganis či George Takei zo seriálu Star Trek.

V Indonézii vyšetrujú šéfredaktora miestnej edície Playboya a dve modelky, ktorých fotografie sa objavili v prvom vydaní populárneho pánskeho časopisu. Podľa úradov totiž vzbudili verejné pohoršenie *. Prvé číslo periodika vyvolalo v krajine s najpočetnejšou moslimskou populáciu na svete vlnu protestov, a to aj napriek faktu, že sa v ňom neobjavili žiadne nahé ženy. Hovorca polície hlavného mesta Jakarta, Ketut Untung Yoga uviedol, že modelky Andara Early a Kartika Gunawan pózovali v neslušných polohách. Spoluvinu na tomto priestupku tiež údajne nesie aj šéfredaktor Erwin Arnada. "Podozriví sú traja ľudia. Každý bude súdený za úlohu, ktorú zohral. Môže sa objaviť aj mnoho ďalších obvinení," prezradil Yoga. Označiť niekoho za podozrivého je podľa indonézskeho práva jedným zo stupňov pred tým, ako sa vznesú formálne obvinenia. Trio obvinených môže podľa Yogu dostať maximálny trest 32 mesiacov vo väzení.

*Petícia-Parlemen Indonesia Tolak Playboy Indonesia! Jangan biarkan diri kita menjadi layak mendapat azab karena membiarkan kemesuman dilakukan secara terang-terangan. Jangan merusak generasi penerus kita dengan tayangan tidak bermoral dan tidak bertanggung jawab. Kepada pemimpin dan rakyat negeri, tolak pornoaksi dan pornografi dari kehidupan kita yang beradab! Sincerely,

Protištátny štát

Protištátny štát
Slovenský rozhlas dnes v noci prestáva vysielať do zahraničia na krátkych vlnách. Vysielanie Rádia Slovakia International (RSI) tak už bude len v Európe na satelite a internete. Jeho signál stratí Amerika i Austrália. Podľa Adriany Jobbikovej ,tlačovej tajomníčky SRo , sa nezmení obsah ani rozsah vysielania. Posledné relácie odvysielajú medzi 3.00 a 5.00 hodinou. Vysielače z Rimavskej Soboty podľa Jobbikovej vypínali Rádiokomunikácie postupne na základe zmluvy. Dôvodom je, že štát, ktorý má podľa zákona toto vysielanie financovať, tento rok na to nevyčlenil ani korunu. Od roku 2003, keď na šiesty okruh SRo naposledy uvoľnili 71,3 milióna korún, sa kapitola zahraničného vysielania v štátnom rozpočte neobjavila. Až na konci minulého roka vláda poslala rozhlasu dodatočnú dotáciu desať miliónov korún. Najdrahšia je prevádzka vysielačov - 35 miliónov korún, celkovo stojí RSI asi 56 miliónov ročne. Rozhlas postupne ráta aj s organizačnými zmenami a prepustením 21 zamestnancov rádia. Je to aj v schválenej organizačnej štruktúre, ktorá začne platiť 1. augusta. Dnes vysielanie v každom jazyku zabezpečujú štyria redaktori, po novom majú byť len dvaja, čo bude podľa šéfredaktora RSI Ladislava Kubiša neúnosné. Proti vypnutiu krátkovlnného vysielania do zahraničia bol nielen prezident SR Ivan Gašparovič, ale aj viacerí predstavitelia strán dnešnej vládnej koalície, napríklad Dušan Čaplovič a Dušan Jarjabek zo Smeru-SD a Ľudmila Mušková z ĽS-HZDS. Všetci prišli 24. mája apelovať na Rozhlasovú radu, aby vypnutie krátkych vĺn neschvaľovala a počkali na novú vládu. Mušková vtedy povedala, že na financovaní tejto propagácie SR by sa mali podieľať ministerstvá zahraničia, kultúry a školstva, alebo aj ministerstvo hospodárstva. Prezident Gašparovič, ktorého o pomoc žiadali zahraniční Slováci, sa kvôli RSI dva razy stretol s generálnou riaditeľkou SRo Miloslavou Zemkovou, naposledy v stredu. Písal aj list ministrovi financií Ivanovi Miklošovi, aby našiel prostriedky. "Prezident by bol najradšej, keby mohol rozhlas aj naďalej vysielať do zahraničia, sám pre to urobil, čo mohol," povedal pre TASR hovorca prezidenta Marek Trubač. Podľa neho prezident dúfa, že sa v budúcnosti podarí vyriešiť tento problém. To však podľa tlačovej tajomníčky rozhlasu Jobbikovej nebude ľahké ani v prípade, že nová vláda peniaze nájde. "Návrat na krátke vlny by bol technicky i finančne náročný," povedala Jobbiková. Obe krátkovlnné frekvencie RSI sú lukratívne, Slovensku patria len do konca roka 2006. Keď v decembri 2003 kvôli ročným nákladom v hodnote 13,5 milióna korún rozhlas vypol jednu z krátkovlnných frekvencií, hneď ju získalo Turecko. Zahraničné vysielanie na krátkych vlnách začal SRo v januári 1993, objednával a platil ho štát. Najskôr rozhlas vysielal pre zahraničných Slovákov, neskôr aj v cudzích jazykoch. Ročne príde rozhlasu asi osemtisíc listov od zahraničných poslucháčov. Vypnutie krátkovlnného vysielania Slovenského rozhlasu do zahraničia je podľa poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka dôvodom na odvolanie Rozhlasovej rady i manažmentu SRo. "Nemalo k tomu prísť, je to krok proti zahraničným záujmom SR, ale aj proti zdravému rozumu," myslí si poslanec, ktorý ešte pred voľbami apeloval na Rozhlasovú radu, aby sa postavila proti vypnutiu Rádia Slovakia International. Je presvedčený, že nová vládna garnitúra na čele s ministerstvami kultúry a zahraničných vecí, bude robiť všetko pre to, aby vysielanie opäť zapojila. "Tie peniaze sú zanedbateľnou čiastkou v rámci rozpočtu. Je za ne množstvo práce a propagácie tohto štátu," hovorí Jarjabek. Na margo plánovaného prepúšťania 21 zo zamestnancov Rádia Slovakia International (RSI) povedal, že je to podobná cesta likvidácie ako v Slovenskej televízii. Táto téma by preto podľa neho mala patriť medzi prvé otázky z oblasti kultúry a médií, ktorými sa bude zaoberať nová vláda a parlament. "Podľa môjho názoru musí byť vyvodená zodpovednosť voči tým, ktorí to zapríčinili," uzavrel Jarjabek

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS

Barbora Bobuľová photo by Lucia Gardin

Na filmový festival Art Film prišla fotografovať a vystavovať svoje snímky fotografka slávnych - Lucia Gardin. I keď od narodenia žije v Taliansku, pravidelne sa vracia na Slovensko nielen na Art Film, ale aj kvôli príbuzným. Na festival so sebou priviezla svoju prvú výstavu Preludio, ktorá zožala úspech aj v Ríme. Napriek tomu, že fotografuje mnohé roky, nikdy nemala odvahu snímky vystavovať. "Mala som vždy pocit, že sa potrebujem zlepšiť," povedala Gardin. Luciu Gardin zaujíma človek a ľudský vzťah. Hercov fotí na "pľaci" i na veľkých festivaloch ako v Cannes či Benátkach, paparazzovanie je jej však cudzie. "Chcela som priblížiť bežnému človeku slávnych ľudí," vysvetlila. Väčšina z nich jej venovala päť až desať minút, ale niektorých pozná aj osobne. Podľa Gardin je takéto fotografovanie ťažký boj, pri ktorom treba byť sebavedomý. Slovenské študentské filmy zastupujú v súťažnej sekcii Na ceste (On the road) štyria filmári. Peter Begányi predstavil svoj film Pornoromantik, Jozef Mitaľ a Ivana Zajacová snímku Nazdravíčko!, Ivana Šebestová krátky animovaný film Lionardo Mio a Marianna Čengel-Solčanská svoju Monštranciu. Cenu Art Film tvorcovi najlepšieho študentského filmu odovzdajú v sobotu 1. júla na slávnostnom záverečnom ceremoniáli.

Študentka tretieho ročníka ateliéru hranej réžie na FTF VŠMU v Bratislave Marianna Čengel-Solčanská sa vo svojom krátkom filme Monštrancia popasovala s vopred zadanou témou prenasledovania. Študenti sa s ňou museli vyrovnať tak, aby boli v pomere jedna k jednej zložka psychického a fyzického prenasledovania. I keď nakrúcala v nepriaznivých podmienkach so zastaranou technikou a mala málo peňazí, našli sa veľmi dobrí ľudia, ktorí jej pomohli. Štábu i ostatným ľuďom, ktorí sa "točili" okolo jej filmu a pracovali zadarmo, je veľmi vďačná. Fascinuje ju, že v súčasnosti ešte existujú ľudia, ktorí sú schopní pomôcť zadarmo. Filmárska práca, v ktorej uplatňuje hľadanie dobra, pravdy a krásy, ju napĺňa a pripravuje sa na magisterské štúdium.

Uri Gavriel a Eyal Halfon

Filmy neriešia ľudské problémy, môžu ich len zobraziť, vyhlásil dnes izraelský režisér Eyal Halfon pri predstavovaní svojho filmu What a wonderful place na filmovom festivale ArtFilm. Halfon, ktorého mama pochádza z Košíc, hovorí, že naše problémy sú veľmi veľké, aby sa dali riešiť filmami. Jediným riešením je "absolútne nová generácia ľudí," myslí si režisér filmu, v ktorom opisuje život imigrantov v Izraeli. Podľa Halfona sú imigranti veľmi dôležitou súčasťou izraelskej spoločnosti, pretože odvetvia ako poľnohospodárstvo či stavebníctvo by bez nich skolabovali. V Izraeli napríklad aj väčšina prostitútok pochádza zo zahraničia - najmä Ukrajiny a Moldavska. Režisér sa vo všetkých filmoch venuje politickým a sociálnym témam, pričom využíva svoju minulosť novinára. Ako uviedol, mnohé nápady pri práci pochádzajú z novinových článkov. Režisér nechcel porovnávať témy Palestíny a imigrácie, ktorá je v Izraeli omnoho väčšia ako v západných krajinách. "Záležitosť našich vzťahov s Palestínou je silná téma, imigranti v Izraeli zase nie sú taká téma, čo by bola známa v zahraničí," mieni režisér. Film What a wonderful place získal päť ocenení z celkových jedenástich nominácií izraelskej filmovej akadémie.

Mail mesiaca

Mail mesiaca

Dobry den,Spojenie B1 s inymi radiami sa prejavi programovych zmenach, personalnychbudete pocut stare ale aj nove hlasy, ale hlavne chceme skvalitnithovorene slovo, rovnako spravodjsky servis, skratka vylepsit to co uzjerokmi overene a da sa to robit este lepsie, tak aby sa aj b1 mohla pokojnepopasovat s velkymi radiami na trhu, a stat sa im rovnocennympartnerom.Suje to veci, ktor by mali prispiet ku komfortu pri pocuvaniradia, aby ste dostali vsetky potrebne informacie, ale najma hudbu, ktorutoto radia ponuke. Tesim nas Vasa priazen. Bude sa snazit byt este lepsi.S pozdravom Tomas Karpel

Tomáš Karpeľ programový riaditeľ Jemné melódie

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Lipšic sústavne a vedome klame verejnosť vo všetkých veciach, týkajúcich sa osoby predsedu ĽS-HZDS. Podobne nebudú tolerované takéto výroky žiadnej osobe." Stanovisko, ktoré poskytla hovorkyňa ĽS-HZDS Magdaléna Fajtová.

"Dúfajme, že už nepadne z nejakej ďalšej palmy, aby si to náhodou nerozmyslel."

Producent Jerry Bruckheimer po tom ako Keith Richards konečne súhlasil s tým, že bude účinkovať v treťom pokračovaní filmu Piráti z Karibiku, čím odkázal na nedávnu Richardsovu nehodu, pri ktorej utrpel otras mozgu po páde z palmy.

"Jeden skok nalevo, po všem je, po všem. " Vladimír Palko, parafrázujúc Maryčku Magdonovú Petra Bezruča

"Som momentálne človek, ktorý je na trhu, lebo som voľný, mám svoje skúsenosti, v médiách sa vyznám. Riaditeľ STV je flek, ktorý by som vedel robiť, ale musel by ma naozaj niekto osloviť."

ANDREJ HRYC, herec, bývalý generálny riaditeľ Twistu

"Ste kopa sračiek!" Kurva aj s vami! Do piče ! Piču sa ma pýtaš, ešte raz sa ma opýtaš takú pičovinu a možeš odísť.Uvedomuješ si, aké pičoviny sa ma pýtaš?! Choď odtiaľto preč! Na pičovskú otázku ide moja pičovská odpoveď! Prečo sa mi jebete do života!?"

Peter Cmorik - víťaz Slovensko hľadá SuperStar II

"Čo to má znamenať? Je ten pirát teplý alebo opitý? Nerozumieme, čo hovoríš. Znie to ako keby si komolil slová. Nič z toho nedáva zmysel.“

Výkonný producen fimu Piráti z Karibiku Michael Eisner Johnnymu Deppovi

29. 6. 2006

Keby boli voľby tak po celý rok....

Keby boli voľby tak po celý rok...
Relácia TA3 Téma dňa v stredu (Smer pozval do vlády SNS a HZDS) dosiahla rekordnú sledovanosť. Reláciu si pozrelo viac ako 275-tisíc divákov, čo znamenalo takmer 6-percentný podiel na trhu. Televízia TA3 si počas celého včerajšieho dňa udržala vysoký celodenný podiel na trhu - 2,7 %.Takéto vysoké čísla sa televízii TA3 podarilo dosiahnuť predovšetkým vďaka priamym prenosom z tlačových konferencií jednotlivých politických strán a živými telefonátmi s kľúčovými osobnosťami našej politickej scény.

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS
Návštevníci Art Filmu majú v týchto dňoch možnosť navštíviť v trenčianskej Mestskej galérii výstavu fotografií Záznamy a odkazy slovenského scenáristu a režiséra Dušana Hanáka. Hanák sa venuje fotografovaniu vo voľnom čase a myslí si, že nie je veľký rozdiel robiť filmy, alebo sa pozerať okolo seba a vyberať si motív. "Fotografia ako taká je statická, ale má v sebe tú silu, že v jednom okamihu môže povedať viac ako filmová sekvencia," vysvetlil svoj postoj k umeniu fotografie Hanák. Statickým fotografiám dáva pohyb tým, že robí dvoj- alebo štvorkompozície. Keď divák prechádza očami po snímkach rôznymi smermi, dáva im pohyb, oživuje myšlienku. Záznamy a odkazy Hanák zachytával po celom svete. Fotil v Paríži, Japonsku či miestnosť beatnika Lawrenca Ferlinghettiho v San Franciscu. V "odkazoch" predstavuje banálne veci, v ktorých je istá jedinečnosť. Venuje sa v nich aj pouličnému umeniu grafitti. "Dojíma ma, že je to pokus o komunikáciu, ktorej veľa ľudí nerozumie, ale predsa len je to permanentná manifestácia čohosi," povedal Hanák, ktorý si myslí, že toto umenie odráža svojím spôsobom túto dobu. Na Art Filme sa však výstavou jeho úloha nekončí. V sobotu 1. júla mu odovzdajú ocenenie Zlatá kamera za podiel na rozvoji filmového umenia, ktorú udelili už aj poľskému režisérovi Andrzejovi Wajdovi. V exotickej Indonézii nakrúcali dvesto až dvestopäťdesiat filmov ročne. V súčasnosti ich vznikne štyridsať až šesťdesiat, pričom ich výrobu vláda vôbec nepodporuje. "Vláda vo všeobecnosti nepodporuje umenie, film nepovažujú za obohatenie kultúry," povedal zástupca indonézskej kinematografie John Badalu. K tejto zmene prišlo v priebehu 80. rokov, keď Hollywood začal tlačiť na indonézsku vládu, aby premietala viacej amerických filmov. Po tomto tlaku domáca filmová produkcia oslabla a vytvorila sa monopolná sieť kín s jedným distribútorom. Mladí režiséri nakrúcajú za vlastné peniaze, prípadne ich podporujú súkromné firmy, ktorým záleží na oživení indonézskeho filmu. V mnohých prípadoch sa snažia aj o koprodukcie. Po nakrútení sa zasa stretávajú s problémom distribúcie domácich filmov. Obmedzuje ich aj ministerstvo cenzúry, ktoré dáva pozor na sexuálne scény a politické záležitosti, pričom násilie je pre nich bez problémov prijateľné. Ministerstvo nemá presné písané štandardy, závisí to od samotných ľudí v cenzorskej rade, čo pustia von. Populárne telenovely a lacné horory tvoria až 99 % všetkej filmovej tvorby. Filmy hovoria o bohatých ľuďoch, pretože mnohí snívajú o lepšom živote. Art filmy sa ťažko predávajú, pretože indonézsky divák o ne nemá záujem. Veľkým obmedzením boli pre nich aj clá na filmový materiál, ktorý musia privážať zo zahraničia. " Tridsaťpäťmilimetrový film je u nás považovaný za luxusný tovar," prezradil Badalu. Podarilo sa im však zrušiť dovozné dane a výrobné ceny klesli. Filmový trh sa začal v súčasnosti rozvíjať a v Jakarte vznikol v roku 1999 filmový festival. I ten má však problémy s financovaním. Filmovú tvorbu okliešťuje aj obmedzený počet ľudí pracujúcich vo filmových štáboch. V indonézskych školách je možné študovať len réžiu, filmári preto súťažia o šesť kvalitných kameramanov a päť scenáristov. Mladí režiséri sa často pokúšajú nakrútiť profesionálny film s amatérskym štábom. Návštevníci Art Filmu majú možnosť spoznať kinematografiu exotickej Indonézie prostredníctvom šiestich celovečerných filmov, dokumentu a dvoch krátkych filmov. Sekciu Indonézsky film zostavila Ivana Petríková, pričom medzi ne zaradila aj populárne filmy, na ktoré chodia milióny indonézskych divákov.

You're my man, my mighty king

You're my man, my mighty king

Ľudová strana - HZDS touto cestou žiada médiá, aby našej strane dali priestor a čas dokázať, že chceme pre Slovensko urobiť kus roboty smerom dopredu. Ešte sme ani len nestihli oficiálne vstúpiť do vlády a už sme podrobení ostrej kritike. Kritika môže byť buď vecná alebo nijaká. Vláda, ktorá na Slovensku vzniká, má ambíciu byť najlepšou a priniesť rozmach a prosperitu. Tlačový odbor ĽS-HZDS

You're my man, my mighty king,And I'm the jewel in your crown,You're the sun so hot and bright,I'm your light-rays shining down,You're the sky so vast and blue,And I'm the white clouds in your chest,I'm a river clean and pure,Who in your ocean finds her rest,You're the mountain huge and high,I'm the valley green and wide,You're the body firm and strong,And I'm a rib bone on your side,You're an eagle flying high,I'm your feathers light and brown,You're my man, my king of kings,And I'm the jewel in your crown.- Nima Akbari -

Zomrel Alfred Krispin

Zomrel Alfred Krispin
Prominentný bulharský novinár a aktivista za ľudské práva Alfred Krispin zomrel vo veku 80 rokov. Informovala dnes o tom štátna tlačová agentúra BTA, v ktorej Krispin pracoval takmer štyri desaťročia. Medzi rokmi 1965 až 1971 pracoval ako korešpondent agentúry v Londýne. Po odchode do dôchodku sa z neho stal zanietený bojovník za ľudské práva a venoval sa i problémom židovskej komunity v Bulharsku. V roku 1994 publikoval knihu Anti-Semitism in Bulgaria (Antisemitizmus v Bulharsku). Dlhé roky bol Krispin aktívnym členom miestnej pobočky Helsinského výboru a obraňoval práva menšín v balkánskej krajine.

Koncert pre Európu

Koncert pre Európu
Viedenský park pri zámku Schönbrunn zajtra privíta tretí open-air koncert pod názvom Koncert pre Európu. Koncert sa preložil z 2. júna kvôli zlému počasiu.Vstup na koncert klasickej hudby so začiatkom o 20:30 je, tak ako na predchádzajúce ročníky, voľný. Minuloročný nočný Koncert pre Európu si prišlo pred veľkolepú kulisu zámku Schönbrunn vychutnať asi 90 000 poslucháčov a ďalších 250 miliónov televíznych divákov sledovalo prenos rakúskej televízie ORF2 prostredníctvom televíznych staníc v európskych krajinách, ale aj v Mexiku, Argentíne, Indii, Japonsku, Číne a Afrike. K hviezdam predošlých Koncertov pre Európu patrili džezová legenda Bobby McFerrin a dirigent Zubin Mehta. Túto júnovú koncertnú noc sa publiku predstavia Návštevníci parku vo viedenskom zámku Schönbrunn sa v piatok stanú svedkami náhradného termínu open-air Koncertu pre Európu. Pôvodne plánovaný koncert museli organizátori pre nepriaznivé počasie zrušiť. Milovníci klasickej hudby si na svoje prídu zadarmo o 20:30. Minulý rok si nočný Koncert pre Európu prišlo vychutnať asi 90-tisíc ľudí. Priamy prenos rakúskej televízie ORF2 a miestnych staníc pritom sledovalo približne 250 miliónov divákov aj v Mexiku, Argentíne, Indii, Japonsku, Číne, či v Afrike. K najväčším hviezdam predošlých koncertov patrila aj džezová legenda Bobby McFerrin, či dirigent Zubin Mehta. V priebehu večera si publikum vypočuje Viedenských filharmonikov pod dirigentskou taktovkou Plácida Dominga, ktorí zahrajú diela Dimitrija Šostakovica, Roberta Schumanna, Wolfganga Amadea Mozarta, Gioacchina Rossiniho, Johanna Straußa, Manuela de Falla a Juvenita Rosasa. Namiesto ohláseného mexického tenoristu Rolanda Villazóna sa divákom predstaví Juan Diego Flórez. Program Koncertu pre Európu sa začne takzvaným najdlhším sektovým barom Európy o 15:00. Organizátori odporúčajú, aby návštevníci využili služby mestskej hromadnej dopravy. K hlavnému vstupu zámku Schönbrunn sa dostanú metrom U4, električkami 10 a 58 alebo autobusom 10A. Bližšie informácie záujemcovia získajú v nemeckom a anglickom jazyku na internetovej stránke www.europa-konzert.at.
V tom čase sa bude na Jednotke STV raz žiť, dvakrát zomierať a utekať, no a na Dvojke , okrem futbalu nás privítajú Deti so športovým duchom s Basketbalom na bedminton....

Iné svety na MFF Karlovy Vary

Iné svety na MFF Karlovy Vary
Slovenská televízia mohla mať svoje zastúpenie v Karlových Varoch. Film Marka Škopa Iné svety totiž bude mať svoje zastúpenie v súťaži dokumentárnych filmov na 41. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlovy Vary, ktorý sa začína už v piatok. STV však do projektu nevstúpila z nepochopiteľných dôvodov. Projekcia Škopovho filmu nie je jedinou prezentáciou slovenskej kinematografie v Karlových Varoch. Agentúru SITA o tom informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).Okrem uvedenia slovenského filmu je v programe karlovarského festivalu pripravená aj pocta slovenskému režisérovi Martinovi Hollému pri príležitosti jeho nedožitých 75-tych narodenín. V tejto súvislosti sa bude premietať Hollého film Signum laudis (1980). Súčasťou MFF Karlovy Vary je aj projekt Docu Talents From East, teda prezentácia východoeurópskych dokumentárnych filmov, ktoré by sa mali dostať do kinodistribúcie a do programu medzinárodných festivalov v rokoch 2006 – 2007. Piateho júla sa predstaví v rámci projektu mladý slovenský dokumentarista Juraj Lehotský so svojím projektom filmu Hľadanie, z producentskej spoločnosti Artileria. Okrem slovenského zástupcu sa na Docu Talents From East zúčastnia aj režiséri Leszek Dawid (Poľsko), Atanas Georgiev (Macedónsko), Lucie Králová (Česká republika), Peteris Krilovs (Lotyšsko), Róbert Lakatos (Maďarsko), Sergei Loznica (Rusko), Andrey Paounov (Bulharsko) a Karel Vachek (Česká republika).

Trafená hus

Trafená hus
Reláciu Televízie Markíza Nevesta pre milionára nominovali okrem iných na ocenenie Trafená hus na 26. festival humoru Kremnické gagy 2006, ktorý sa uskutoční 25. - 27. augusta. Nominácie zverejnila Akadémia humoru Slovenska v rámci príprav na festival. Do tejto kategórie vyberali najväčšiu trápnosť, absurditu alebo gýč za rok, počítajúc od gagov do gagov. Okrem spomínanej nominovanej relácie "šancu" na získanie tejto nepopulárnej ceny má aj výrok vedúceho Kancelárie prezidenta SR Milana Čiča, ktorý označil Slovenskú republiku ako "Slovenskú socialistickú republiku". Rovnako ju môže dostať aj denník Nový čas za dvojstranu uverejnenú 27. januára 2006 po leteckom nešťastí slovenského vojenského lietadla v Maďarsku s inzerátom na zľavnené letenky. Pozornosti akadémie neušli ani najnovšie pôvodné texty populárnej hudobnej skupiny No Name a relácie v Televízii JOJ Box a Vyvolení II. Nominácia sa ušla aj riaditeľovi Richardovi Rybníčkovi "za demontáž verejnoprávnosti Slovenskej televízie". Podľa informácie hovorcu Kremnických gagov Romana Vykysalého akadémia zverejnila aj "vážne" nominácie za mimoriadne diela a výkony v oblasti humoru v 13 kategóriách. Ich víťazi si z festivalu odnesú ocenenie Zlatý gunár. Nominovali takmer 70 kolektívov a jednotlivcov, tvorcov hudobných, kabaretných, pouličných, pohybových a bábkových predstavení, karikaturistov, kúzelníkov, iluzionistov, pesničkárov, literátov a epigramatikov, ale aj pesničkárov a recitátorov. Na gagoch ocenia aj zvukové a zvukovo-obrazové záznamy diel a výkonov, ktoré zverejnili rádiá a televízie. Udelia aj Cenu Stana Radiča za objav roka.

Mýty a legendy

Mýty a legendy
Okrem zjavne pozitívnych zmien v Slovenskej televízii sa Richardovi Rybníčkovi podarilo opriasť niekoľkými mýtami a legebdami. Zo stratového hospodárenia viac ako 680 miliónov korún sa Rybníčkovi podarilo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.– Zvýšil sledovanosť verejnoprávnej televízie. Z verejných zdrojov sa 3,5 roka dostal o 1. 750.000 , - Sk viac. Náklady budúcich období pritom predstavujú čiastku 281.755.000,- Sk a náklady na prehrané súdne spory a pokuty od roku 2003 predstavujú ešte čiastku cca 35.000.000,- Sk. Zvýšil sledovanosť verejnoprávnej televízie, ktorú predtým nilto nesledoval. Tento mýtus, živený aj novinármi, je mýtom. Podiely sa totiž veľmi nezmenili. Podľa DKV, ktoré by s dalo / pri share s prižmúrenými očami / porovnávať Markíza mala pred RR podiel -35,64 , STV 1 -22,83 , STV 2- 4,7, TA 3 1,03. Podarilo sa však vyvolať u verejnosti amnéziu, že celú STV vôbec nikto nesledoval. Vo verejnoprávnej televízii spustil nové úspešné formáty ako Svadba snov či Slovensko hľadá SuperStar. Svadba snov bola stratová a nepritiahla tých divákov, ktorým mala byť určená. Obe časti Slovensko hľadá SuperStar boli stratové, čo sa ešte nestalo v žiadnej, ani verejnoprávnej televízii na svete. Slovensko hľadá SuperStar bola zbytočne predražená show. STV dostala od RVR pokuty za 8,65 milióna korún a za druhú sériu pokuty v celkovej výške 16 miliónov korún. Spustil nových 25 formátov relácií na Jednotke i Dvojke STV- málo z tých formátov prežilo . Pripravil výrobu vlastných projektov pôvodnej tvorby - televízneho filmu Ticho a seriálu Rodinné tajomstvá- Príliš málo na jedno funkčné obdobie, navyše seriál bol tým najhorším , čo v STV za posledné roky vzniklo.
Richardovi Rybníčkovi sa podarilo sa vrátiť dôveryhodnosť spravodajstva STV - prieskumy jasne hovoria, že čísla pred ním boli tie isté. V roku 2004 dokonca nižšie, než za jeho predchodcu. STV mala vo chvíli odchodu Richarda Rybníčka na účte 300 miliónov korún a je v zisku 58 miliónov. Zisk by sa v júni hodnotil určite ťažko, navyše snáď kladný hospodársky výsledok. To už raz bolo naznačené Marcelom Parom, ktorý v roku 2004 predpokladal zisk 300 miliónov . Áno – aj s dotáciou. A účtovný. Navyše, nerozdelený fiktívny zisk bude musieť nástupca kruto riešiť. Pravdepodobne sa aj argumentovalo ukazovateľmi cashflow, ktoré viac vypovedajú o efektívnosti prevádzkovej činnosti podniku. tvorbe prebytku v hotovosti , vplyve zásob na prevádzkovú činnosť a o vplyve krátkodobých pohľadávok a záväzkov na prevádzkovú činnosť podniku. Určite nie o stave účtu STV.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Skupina investorov okolo amerického mediálneho magnáta Haima Sabana prevezme najväčšiu španielsky hovoriacu televíziu v USA Univision za takmer 14 miliárd USD, čo je v prepočte asi 425,9 miliardy Sk. Univision včera informoval, že skupina investorov podpísala záväzné vyhlásenie, podľa ktorého zaplatí za akciu spoločnosti 36,25 USD v hotovosti. Obchod má vrátane prevzatých dlhov hodnotu 13,7 miliardy USD. Riaditeľstvo americkej televízie už transakciu, s ukončením ktorej sa ráta začiatkom jari 2007, odsúhlasilo. Skupina investorov - kupcov pozostáva podľa údajov Univisionu zo spoločností Saban Capital Group, Madison Dearborn Partners, Providence Equity Partners, Texas Pacific Group a Thomas H. Lee Partners. Investori sa so svojou nedávno navýšenou ponukou presadili pred mexickou skupinou Grupo Televisa, ktorá minulý týždeň predložila ponuku znejúcu na 35,75 USD za akciu Univision.

Predstaviteľka Claire Littleton z televízneho seriálu Nezvestní, Emilie de Ravin sa vydala za herca Josha Janowicza. Pár, ktorý v súčasnosti žije v Los Angeles, si svoje áno povedal 19. júna. Zasnúbili sa 1. januára 2005 počas návštevy rodiny Ravin v Austrálii. Dvadsaťštyriročná herečka si naposledy zahrala v thrilleri Hory majú oči. Najvýznamnejšia úloha rovnako starého Janowicza bola v akčnej snímke Charlieho anjeli: Na plný plyn.

Malý psí herec, známy ako Eddie z televízneho seriálu Frasier, uhynul. Tento 16-ročný pes rasy Jack Russell teriér, ktorého skutočné meno bolo Moose, uhynul podľa časopisu People na starobu v dome svojej cvičiteľky Mathildy Halberg v Los Angeles. Psík bol jednou z postáv populárneho seriálu viac ako 10 rokov a hlavnú postavu Dr. Frasiera Crana, ktorú stvárňuje Kelsey Grammer, pravidelne privádzal do zúrivosti. Ako Halberg uviedla, Moose bol od prírody veľký šibal. V roku 2000 si zahral aj vo filme Môj pes Skip. V posledných rokoch si užíval psí dôchodok. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vo štvrtok podpíše rozhodnutie o tom, že v najväčšej juhoamerickej krajine začne vysielať digitálny televízny systém. Ako uviedla prezidentská kancelária, očakáva sa, že Brazília si osvojí japonský model vysielania. Vláda strávila niekoľko mesiacov vyjednávaním s USA, Európou a Japonskom o tom, ktorý z modelov digitálneho televízneho vysielania Brazília zavedie. Definitívne rozhodnutie je teraz na prezidentovi. Ministerstvo komunikácie potvrdilo, že je veľmi pravdepodobné, že vláda schváli japonský model vysielania, no odmietlo konkretizovať detaily. Japonský model digitálneho vysielania má tak ekonomické, ako aj technologické výhody. Vlády oboch krajín začiatkom roka podpísali memorandum o vzájomnom súhlase. Úrady veria, že zmena na digitálne vysielanie vytvorí v Brazílii multimiliardový trh pre prevádzkovateľov retransmisie.

Austrálska popová hviezda Kylie Minogue vyzvala médiá z celého sveta, aby prestali informovať o tom, že sa zasnúbila alebo vydala za svojho priateľa Oliviera Martineza. Tridsaťosemročná speváčka, ktorej sa úspešne podarilo prekonať rakovinu prsníka, sa so 40-ročným hercom stretáva tri roky. Napriek tomu však vytrvalo trvá na tom, že sa zatiaľ neplánujú zobrať. "Sobáš, ponuky na sobáš a dementovanie správ. Prestaňte s tým prosím," citoval denník Mirror Minogue.

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS
Snímka Angel-a, ktorou sa Besson po šiestich rokoch vracia k filmovej réžii, sa bude mimoriadne premietať dnes o 11.30 h vo festivalovom kine Kursalón v Trenčianskych Tepliciach. "Až tento týždeň sa nám podarilo získať kópiu filmu. Odtiaľto poputuje na festival do Karlových Varov," uviedol zostavovateľ sekcie Artfilmfest Miloš Ščepka. Nová snímka Bessona je čiernobiela a rozpráva príbeh gangstra z parížskeho podsvetia - Andrého, ktorý má dlhy. V pätách sú mu neustále vymáhači, a tak sa rozhodne skoncovať so životom. Odhodlaný k samovražde však na moste nie je sám. Stretáva sa tu s krásnym dievčaťom Angelou, ktorá sa zrazu vrhá dolu. André neváha a skáče za ňou. Dievča zachraňuje. Angela je mu preto vďačná a zbavuje ho dlhov a trápenia s mafiou.

28. 6. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay-25.týždeň ,19.6-25.6

1. Cmorik, Peter - Dážď 2. Coldplay - The Hardest part 3. Desmod - Niekto ti to povie skôr než ja 4. Williams, Robbie - Sin Sin Sin 5. Shakira&Jean Wyclef - Hips Don´t Lie 6. Juanes - A Dios Le Pido 7. Blunt, James - Wisemen 8. Ďurica, Adam - Tam kde slnko 9. Red Hot Chilli Peppers - Dani California 10. Sinclair, Bob - World Hold On 11. Hex - Nikdy nebolo lepšie 12. Rolins, dara - Túžim 16. No Name - Stromy 18. Žbirka, Miro - Domino 26. Predná, Zdenka - Vietor 27. Peha - Spomaľ 28. P.S. - Ja a Ty 30. Smatanová, Zuzana - Pocestný 32. Gladiator - Bonboniéra 40. Gladiator - Anjel 51. Tomeček, Samo - Wow! 53. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 55. Polemic - Medzi nebom a zemou 58. I.M.T. Smile - Lietajúca 67. Cirkus - Neviem čo skôr 72. Stereo - K oblakom 74. Rollins, dara - Party DJ 86. Tweens - Stačí že ťa mám

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS
Thom Palmen
Švédski filmoví tvorcovia zavítali na Art Film so sekciou Lesné jahody. S decentralizáciou filmovej produkcie prišla aj rôznorodosť tém. Témami sa odlišujú najmä filmy, ktoré vznikajú na severe a juhu Švédska mimo veľkých miest. Podľa riaditeľa MFF v Umea Thoma Palmena, ktorý sekciu zostavoval, sa rôznorodosť prejavuje najmä v hraných, ale do istej miery aj v krátkych filmoch. Producent Freddy Olsson (Freedom Calf, Jasper) si ale myslí, že v nich je stále živá tradícia a švédska kinematografia je istým spôsobom typická. V sekcii Lesné jahody chcel Palmen predstaviť predovšetkým mladých tvorcov hraných, dokumentárnych i animovaných snímok, ktorí získavajú ocenenia v Cannes, Berlíne či Benátkach. I keď švédski filmári produkujú stovky snímok ročne, nie všetky obsahujú správnu myšlienku, prípadne je nesprávne rozvinutá. Mladá generácia sa nepotrebuje vyjadrovať k sociálnym témam, preto sa skôr zaoberajú rovnoprávnosťou žien a mužov alebo ochranou zvierat. Švédske filmy nenakrúcajú len švédski filmári a nie sú len o Švédsku. "Máme veľmi veľa režisérov imigrantov," povedal Palmen a priznal, že ani on nie je v skutočnosti Švéd. Podľa režisérky Fridy Hammar je dôležité veriť rôznym ľuďom aj menšinám. Zároveň sa zhodujú na tom, že je dôležité, aby filmy nerozlišovali podľa národnosti. Nemyslia si, že len švédski režiséri môžu nakrúcať švédske filmy. "Film je medzinárodný, nemali by sme trvať na pôvode," dodal Palmen.
Gunilla G Bresky
Režisérka Gunilla G Bresky predstavuje na Art Filme snímku K 141 o ruskej ponorke Kursk a vo svojich filmoch zobrazuje život Rusov žijúcich v škandinávskych krajinách. Festival prináša aj filmy Dalecarliáni nešvédskej autorky Marie Blom a Útek z domu polovičného Švéda Jensa Choonga. K Lesným jahodám patrí aj oceňovaný film Zozo Josefa Faresa, ktorý je známy komédiami ako Jalla! Jalla! či Policajti, Mitika sa stretáva so smrťou Fridy Hammar, Teľa slobody Jonasa Selberga Augustséna a ďalšie.

Zomrel Lotár Radványi

Zomrel Lotár Radványi
V pondelok 26.júna 2006 vo veku 76 rokov neočakávane odišiel z javiska života herec Lotár Radványi. Vytvoril množstvo postáv v divadle, vo filme a v televízii. Titulnú rolu vo filme Ľalie poľné, ďalej vo filmoch: 322, Anička Jurčovičová, Cesta životom, Kto odchádza v daždi, Krajinka a naposledy stvárnil Ľudovíta Wintera v dokumentárnom filme o správcovi piešťanských kúpeľov. Odišiel nezabudnuteľný človek, ktorý miloval život naplno a po ktorom zostalo nekonečné prázdno. Posledná rozlúčka s Lotárom Radványim bude v utorok 4.júna o 10.45 hod. v bratislavskom krematóriu.

Smútiaca herecká rodina, dcéra Monika s matkou Vierou.