7. 5. 2016

Púť katolíckych médií

Púť  katolíckych médií

Ôsmy ročník púte katolíckych médií sa dnes uskutočnil na Kapitulskej ulici v Bratislave, kde má väčšina týchto masmédií svoje redakcie. Na spoločné stretnutie s pracovníkmi katolíckych médií na Slovensku pozval záujemcov predseda Rady pre spoločenské komunikačné prostriedky a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský.
Tohtoročná púť prilákala niekoľko tisícok ľudí zo Slovenska i zo zahraničia. Návštevníci sa stretli s moderátormi, redaktormi a s vedením jednotlivých médií.
Deň otvorených dverí pripravili Televízia Lux, Rádio Lumen, týždenník Katolícke noviny a ďalšie.
Na nádvorí Sekretariátu KBS sprístupnili pre verejnosť výstavu dokumentárnych fotografií Antona Friča "Utečenci z Iraku" spojenú s diskusiou. Uskutočnila sa aj debata s hovorcom KBS Martinom Kramarom.
Katolícka TV Lux v Bratislave umožnila svojim divákom pozrieť si priestory televízie vrátane televíznej kaplnky.
Takisto redaktori a moderátori katolíckeho Rádia Lumen ponúkli záujemcom prehliadku svojich priestorov a umožnili im aj vyskúšať si prácu s mikrofónom.
Redakcia Katolíckych novín pripravila program pre deti a mládež, a to Kútik s Dobromilkou a Svetlúšikom či koncert hudobnej skupiny Kapucíni and Stanley a iné.
Púť katolíckych médií sa už tradične koná pred Svetovým dňom spoločenských komunikačných prostriedkov, ktorý pripadá každoročne na siedmu nedeľu po Veľkej noci. Tento deň je zároveň spojený so zbierkou na podporu katolíckych masmédií, ktorá sa realizuje od roku 2003.
Púť katolíckych médií sa prvýkrát uskutočnila v máji roku 2009 v Trnave - meste spojenom s históriou Spolku sv. Vojtecha. V ďalších rokoch sa konala napríklad v Banskej Bystrici či v Šaštíne. V posledných rokoch bola opäť na Kapitulskej ulici v Bratislave.

Copyright © TASR 2016


TO JE TV!

TO JE TV!

Výbor na ochranu novinárov a Turecko

Výbor na ochranu novinárov 
 a Turecko

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) dnes odsúdil Turecko za verdikt v procese nad dvoma novinármi, ktorí boli súdom v Istanbule uznaní za vinných v prípade vyzradenia štátneho tajomstva.
Bývalý šéfredaktor tureckého denníka Cumhuriyet Can Dündar dostal trest odňatia slobody na päť rokov a desať mesiacov a reportér Erdem Gül päť rokov.
Ako informovala agentúra DPA, CPJ vo svojom vyhlásení podpísanom výkonným riaditeľom Joelom Simonom konštatuje, že "dnes boli odsúdení významní tureckí novinári, ale tým, kto bol dnes naozaj súdený, bol turecký trestný systém, ktorý sa dopustil hrubej chyby".
Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.
Dündar sa pritom dnes niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu stal terčom útoku nemenovaného strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa konalo pojednávanie.
Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Súdený bývalý šéfredaktor tureckého denníka Cumhuriyet sa včera stal terčom útoku neznámeho strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa koná pojednávanie v procese s ním a ďalším kolegom z tohto média, napísala agentúra DPA.
Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý podľa stanice BBC vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pri zatýkaní nekládol odpor.
Šéfredaktor Can Dündar a reportér Erdem Gül z denníka Cumhuriyet (Republika) v súdnom procese čelia doživotnému trestu odňatia slobody za zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov je obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.
Ďalších dvoch novinárov ľavicového denníka Cumhuriyet v apríli odsúdili na dva roky väzenia za zverejnenie kópie titulnej strany francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo s karikatúrou proroka Mohameda.

Bývalého šéfredaktora Cana Dündara a reportéra Erdema Güla z tureckého denníka Cumhuriyet (Republika) uznal včera súd v Istanbule za vinných v prípade vyzradenia štátneho tajomstva, informujú svetové médiá.
Dündar dostal trest odňatia slobody na päť rokov a desať mesiacov a Gül na päť rokov. Novinári sa voči rozsudku pravdepodobne odvolajú.
Dündar sa pritom dnes niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu stal terčom útoku nemenovaného strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa konalo pojednávanie.
Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor.
Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý sprístupnil uniknuté dokumenty panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, zverejnil včera vyhlásenie anonymného zdroja týchto podkladov. Nemenovaný zdroj, ktorý si hovorí "John Doe", tvrdí, že ho k tomuto činu viedlo veľké množstvo nespravodlivostí, ktoré tieto dokumenty ukázali.
Podľa miliónov uniknutých dokumentov Mossack Fonseca zakladala tzv. schránkové firmy pre zámožných a vplyvných klientov z celého sveta, píše agentúra AP.
Noviny Süddeutsche Zeitung dostali tieto dokumenty prostredníctvom kódovaného kanála k dispozícii ešte vlani. Spolu s ďalšími médiami ich začali postupne zverejňovať v apríli. Denník dnes bez bližších podrobností uviedol, že získal nový "manifest" svojho zdroja.
Vo vyhlásení sa neuvádza, ako sa zdroj k dokumentom dostal.
Jeho autor tvrdí, že nepracuje a nikdy nepracoval pre žiadnu vládu ani špionážnu službu, priamo ani ako spolupracovník. K poskytnutiu týchto dokumentov autora podľa jeho slov neviedli konkrétne politické dôvody. Zverejnil ich "jednoducho preto, že rozumiem ich obsahu a z ich obsahu som pochopil dosť na to, aby si uvedomil, aké množstvo nespravodlivosti popisujú".
Kauza Panamské dokumenty je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Svojím objemom - 11,5 milióna dokumentov a 2,6 terabajtu dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

Copyright © TASR 2016


6. 5. 2016

Telkáč roka 2015

Telkáč roka 2015

Výsledky ankety Telkáč roka 2015:

Najobľúbenejší moderátor:

1. Vilo Rozboril
2. Milan Junior Zimnýkoval
3. Michal Hudák

Najobľúbenejšia moderátorka:

1. Adela Banášová
2. Adriana Kmotríková
3. Dana Strculová

Najobľúbenejšia publicistická relácia:

1. Reflex (Tv Markíza)
2. Teleráno (Tv Markíza)
3. Topstar (Tv Joj)

Najobľúbenejší herec:

1. Ján Koleník
2. Michal Kubovčík
3. Marián Miezga

Najobľúbenejšia herečka:

1. Zuzana Šebová
2. Lujza Garajová Schrameková
3. Eva Evelyn Kramerová

Najobľúbenejší slovenský seriál:

1. Horná Dolná (Tv Markíza)
2. Divoké kone (Tv Joj)
3. Svet podľa Evelyn (Tv Joj)

Najobľúbenejší redaktor/redaktorka:

1. Viktor Vincze
2. Jozef Kubáni
3. Peter Petrus

Najobľúbenejšia spravodajská relácia:

1. Veľké Noviny Tv Joj
2. Televízne noviny (Tv Markíza)
3. Krimi (Tv Joj)

Najobľúbenejší TV program:

1. Milujem Slovensko
2. V siedmom nebi
3. Moja mama varí lepšie ako tvoja

Najobľúbenejšia reality šou:

1. Svokra
2. Farma 6
3. Farmár hľadá ženu

Najobľúbenejšia slovenská televízna stanica roka - Telkáč roka 2015:

1. Tv Joj
2. Markíza
3. Jednotka

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska a Diploma, s.r.o. uzavreli zmluvu o vzájomnej spolupráci zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným názvom: „Daj si čas“ v rozsahu 15 častí. Je to zábavno-súťažná relácia pre deti s moderátormi Mimom a Monikou, v ktorej nepôjde len o znalosti z histórie, ale aj o zručnosť, fantáziu a pohotovosť súťažiacich.
Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 15 častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 241 164 eur vrátane DPH. Cena za jedno AVD je 16 077,60 eur vrátane DPH.


RTVS sa navyše zaväzuje, že zhotoviteľovi za účelom výroby jednotlivých AVD podľa tejto zmluvy na vlastné
náklady a nebezpečenstvo obstará s dostatočným časovým predstihom potrebné priestory štúdií RTVS, v ktorých bude
AVD vyrábané s potrebným funkčným vybavením a zariadením a osobami spôsobilými na údržbu a prevádzku týchto
zariadení, najmä:
a) štúdio s obsluhou,
b) obrazovú réžiu s osádkou,
c) zvukovú réžiu,
d) službu kostýmerky, maskérky a rekvizitára, asistenta zvuku,
e) vnútorné ozvučenie,
f) 6 kamier
g) 1 jimmy jib
h) záznam programu,
i) svetelný park / biele svetlo/ s obsluhou
j) produkčnú miestnosť
k) miestnosť pre umiestnenie obslužných počítačov,
l) šatne pre hostí a účinkujúcich,
m) bezpečnostná služba počas výroby
n) zdravotná služba počas výroby
o) upratovacia služba počas výroby
p) v prípade nesúvislej výroby montáž a demontáž scénickej dekorácie medzi jednotlivými výrobami.




 


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval na národnú jednotu, avšak nevyjadril sa k stupňujúcemu sa sporu medzi svojou vládou a novinárskym syndikátom. Ten od prezidenta požaduje ospravedlnenie a odvolanie ministra vnútra za to, že dal nedávno zatknúť dvoch jeho členov.
V stredu syndikát vyhlásil, že prestane v novinách tlačiť meno ministra vnútra Magdího Abdal-Ghafúra a bude zverejňovať jeho snímky v negatívnej podobe na protest proti zatknutiu dvoch žurnalistov počas zásahu v sídle novinárskeho syndikátu. Podľa svedkov polícia v nedeľu vtrhla do syndikátu a zatkla v ňom dvojicu žurnalistov, ktorí údajne podnecovali k protivládnych demonštráciám.
Ľudskoprávne organizácie v Egypte v uplynulých mesiacoch čoraz častejšie obviňovali políciu zo zneužívania moci, čo vláda popiera. Sísí dnes vyzval na jednotu národa, ale spor vôbec nespomenul.
"Nemusíte sa báť, pokým zostaneme jednotní," povedal v televíznom príhovore k národu počas slávnosti v egyptskej Západnej púšti. Vlani sa Sísí verejne ospravedlnil právnikom po tom, ako jeden policajt fyzicky napadol jedného z nich.
Egyptskí žurnalisti pohrozili generálnym štrajkom, ak nebudú ich požiadavky v uvedenom incidente splnené.
Väčšina egyptských novín dnes v rámci protivládneho protestu vyšla s negatívnymi snímkami ministra vnútra a s čiernym pásom na titulnej stránke. Niektoré z týchto novín v minulosti neochvejne podporovali Sísího, ktorý je vo funkcii od roku 2014.
Pracovníci syndikátu novinárov povedali, že policajná razia bol najhorší útok úradov na syndikát od jeho založenia pred 75 rokmi. V minulých rokoch bol syndikát novinárov ohniskom protivládnych demonštrácií v Egypte.

Copyright © TASR 2016

Spoločnosť Facebook prehrala prvé kolo súdnych sporov so svojimi užívateľmi. Spor sa týka údajného protiprávneho ukladania biometrických údajov, ktoré spoločnosť Facebook získava z tvárí na fotografiách. Sudca na federálnom súde v Kalifornii nevyhovel žiadosti spoločnosti Facebook o zamietnutie sporu.
Žaloba je postavená na základe zákona z Illinois o dôvernosti biometrických údajov (BIPA). Spoločnosť Facebook namietala, že žalobca nemôže využiť tento zákon, keďže sa užívatelia v rámci pravidiel využívania služieb so spoločnosťou Facebook dohodli, že spory sa budú riešiť podľa kalifornských zákonov. Súd však rozhodol, že BIPA je možné použiť.
Žalobcovia hovoria, že spoločnosť Facebook nezákonne zbiera a ukladá biometrické údaje, ktoré spoločnosť používa pre rozpoznávanie tvárí a následné návrhy na označenie ľudí na fotografiách. Žalobu podali rezidenti štátu Illinois v rámci zákonov platných v Illinois. Účastníci sporu sa však dohodli na tom, že spor presunú do Kalifornie.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

“Nezabúdajme, že keď Hitler v roku 1932 vyhral voľby, presadzoval politiku vysťahovania židov do Izraela. Spočiatku podporoval sionizmus, ale potom sa zbláznil a napokon zavraždil šesť miliónov židov.”
Ken Livingston Labouristická strana a bývalý starosta Londýna

“Som trochu urazený tým, že nie je dnes prítomný. Bolo nám spolu naposledy tak veselo. Je to vôbec divné. Je tu plná sála reportérov, celebrít, kamier, ale on tu nie je. Snáď je to pre Trumpa príliš lacná večera? Čo robí namiesto toho? Možno je doma, má na večeru trump-steak a píše na Twitteri urážky na adresu Angely Merkelovej? Elita republikánov neverí, že Trump je ich najpravdepodobnejším uchádzačom … Hovoria, že Donald nemá skúsenosti zo svetovej politiky, aby sa mohol stať prezidentom. Kvôli spravodlivosti ale musím povedať, že strávil roky schôdzkami so svetovými lídrami: Miss Švédsko, Miss Argentína, Miss Azerbajdžan. “
Barack Obama


"V určitom okamihu, keď sa ten ruský zelenáč priblíži, musíte páliť. Za normálnych okolností by Obama, nazvime ho prezidentom, zavolal Putinovi a povedal: 'Počúvaj, urobte nám láskavosť, nerobte to, stiahnite toho maniaka, zastavte to.' Ale my nemáme takého prezidenta. On bude hrať vonku golf alebo niečo také."
Donald Trump


Zomrel Maurice Sinet

Zomrel Maurice Sinet

Bývalý karikaturista francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo Maurice Sinet, ktorý svojimi úprimnými, otvorenými názormi často vyvolával diskusie, zomrel vo veku 87 rokov.
Jeho právnik a dlhoročný priateľ Dominique Tricaud oznámil, že Sinet - známy viac pod prezývkou "Siné" - zomrel dnes po podstúpení operácie v parížskej nemocnici. Niekdajší politický karikaturista niekoľko rokov bojoval s rakovinou.
Sinet bol povestný anarchistickými a antiklerikálnymi postojmi. V roku 2008 ho z Charlie Hebdo prepustili po komentári zameranom na syna vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý vyústil do obvinení z antisemitizmu.
Sinet napadol výpoveď na súde a ten mu priznal odškodné za neoprávnené ukončenie pracovnej zmluvy.
Tricaud uviedol, že Sinet "bol asi tá najslobodnejšia duša, akú som kedy spoznal".
Sinet vyjadril hlbokú sústrasť časopisu Charlie Hebdo po vlaňajšom krvavom útoku na jeho parížske kancelárie, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Púť katolíckych médií

Púť katolíckych médií

Bratislava privíta v sobotu púť katolíckych médií. Jej ôsmy ročník sa uskutoční opäť na Kapitulskej ulici, kde má väčšina katolíckych médií svoje redakcie. Na spoločné stretnutie s pracovníkmi katolíckych masmédií na Slovensku pozýva predseda Rady pre spoločenské komunikačné prostriedky arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý je zároveň predsedom Konferencie biskupov Slovenska. Deň otvorených dverí pripravuje TV LUX. Predstavia sa i Rádio LUMEN, Tlačová kancelária KBS i Katolícke noviny. Púť katolíckych médií sa tento rok uskutoční počas tradičných jarných Kapitulských dvorov.
Nádvorie Sekretariátu KBS sa otvorí o 10:00, o 11:00 tam bude sprístupnená výstava dokumentárnych fotografií Antona Friča "Utečenci z Iraku". Súčasťou bude diskusia za účasti autora výstavy a zástupcov z komunity asýrskych kresťanov, ktorí prišli v decembri na Slovensko. O 13:00 bude diskusia s hovorcom Konferencie biskupov Slovenska Martinom Kramarom.
Televízna „základňa“ v Bratislave i prešovská pobočka otvoria svoje brány pre všetkých divákov a priateľov TV LUX o 13:00. Záujemcovia môžu nahliadnuť do tajných priestorov v televízii i do známych štúdií či televíznej kaplnky. Súčasťou spoločného programu budú prehliadky a vstupy. Pre veľký úspech minuloročnej súťaže o najlepšiu palacinkovú plnku sa televízia rozhodla, že opäť preverí kulinárske zručnosti televíznych divákov. Tentokrát budú súťažiť o najlepšiu domácu nátierku.
Na Púti katolíckych médií sa predstaví aj bratislavské pracovisko katolíckej rozhlasovej stanice. Redaktori a moderátori pozývajú prezrieť si priestory, v ktorých pracujú, porozprávať sa s nimi a vyskúšať si ich prácu ako moderátora za mikrofónom či reportéra v teréne. Počas šiestich hodín ukážu, čo všetko je potrebné pripraviť na živé vysielanie, ako sa nahrávajú a spracúvajú príspevky do vysielania.
Katolícke noviny otvoria o 10:00. O 11:00 bude vystúpenie kúzelníka Ivana. K dispozícii bude aj Kútik s Dobromilkou a Svetlúšikom. O 13:00 je na Kapitulskej pripravený koncert Kapucíni & Stanley. Svoje aktivity predstaví projekt Ráchelina vinica, ktorý pomáha ženám s postabortívnym syndrónom.
Púť sa koná tradične deň pred svetovým dňom spoločenských komunikačných prostriedkov, ktorý si každoročne pripomína cirkev na siedmu veľkonočnú nedeľu. Tento deň je zároveň spojený so zbierkou na katolícke masmédiá, ktorá sa organizuje od roku 2003. Tradícia týchto púti sa začala v Trnave. Po prvý raz sa konala 23. mája 2009 v meste spojenom s históriou Spolku sv. Vojtecha a Katolíckych novín. Druhýkrát, 15. mája 2010, sa putovalo do Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici, neďaleko ktorej sídli Rádio LUMEN a jedna z pobočiek Televízie LUX. Tretí ročník púte sa spojil so Svätodušnou púťou do Šaštína. Púť sa uskutočnila 11. júna 2011. Štvrtá púť sa konala 19. mája 2012 na Kapitulskej ulici v Bratislave, ktorá je sídlom viacerých katolíckych médií. Potom sa konala 11. mája 2013, opäť v hlavnom meste. Rok viery a Rok sv. Cyrila a Metoda bol spojený aj so špeciálnou púťou katolíckych médií do Svätej zeme. Vyše 260 čitateľov, poslucháčov a divákov katolíckych médií viedol arcibiskup Zvolenský. Na pozvanie Tlačovej kancelárie KBS, Rádia LUMEN, Televízie LUX a Katolíckych novín navštívili účastníci púte viaceré miesta spojené so životom Ježiša Krista, aby si obnovili a posilnili vieru. Predstavovala jednu z akcií, ktorá súvisí s konkrétnou realizáciou katolíckych médií Roka viery v praxi. Posledné dva roky sa konali púte katolíckych médií v Bratislave.
Tradičná púť katolíckych médií je jednou z aktivít Rady KBS pre spoločenské komunikačné prostriedky. Organizuje ju v spolupráci s katolíckymi médiami. Poskytuje priestor nielen na stretnutie sa tvorcov katolíckych médií s tými, ktorí ich sledujú, ale samotným pracovníkom médií umožňuje vzájomné spoznanie sa a vymenenie si pracovných skúseností a postrehov. Zároveň pri tom spoločne aktívne hľadajú spôsoby, ako šíriť Evanjelium prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

5. 5. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Len deväť týždňov po svojom vzniku končí britská mediálna skupina Trinity Mirror s vydávaním denníka The New Day, ktorý chcel apolitickým mixom spotrebiteľských a lifestylových tém osloviť mužov i ženy a získať späť čitateľov. Oznámila to dnes s tým, že dôvodom tohto kroku sú nepriaznivé čísla predajnosti.
Hoci sa noviny stretli s pozitívnou odozvou aj na sociálnej sieti Facebook, napriek nízkej cene 50 pencí (63 centov) zaostal počet predaných výtlačkov "za očakávaniami".
Noviny The New Day začali vychádzať 29. februára. Boli prvým novým tlačeným titulom vo Veľkej Británii po 30 rokoch. Skupina Trinity Mirror vydáva aj denník Daily Mirror.
Koncom marca prestala vychádzať tlačená verzia tradičného britského denníka The Independent; existuje iba jeho internetová podoba. Ten "položil" klesajúci náklad.

Copyright © TASR 2016

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK


Novinářská cena 2015

Novinářská cena 2015

Trinásť víťazov a víťaziek súťaže Novinárska cena 2015 si odnieslo ocenenie zo slávnostného vyhlásenia v pražskej Galérii Louvre. Medzi 360 príspevky, ktoré boli do tohto ročníka nominované, vynikli redaktori Hospodárskych novín, magazínu Reportér, Ľudových novín, Mladej fronty DNES, online televízia DVTV a už tradične Českej televízie.
"Gratulácia patrí všetkým, ktorí dosiahli na víťazstvo, ale aj nominovaným. Sme radi, že sa do 6. ročníka Novinárskej ceny hlási stále širšie spektrum médií - víťazi tohtoročného ročníka sú toho dôkazom, "uviedol Robert Baschi, riaditeľ usporiadateľskej Nadácie OSF. "Informácie sú v dnešnej dobe rýchloobrátkový tovar a mať možnosť sa obzrieť za tým najlepším, čo vzniklo v uplynulom roku, je vlastne luxus.
Túto jedinečnú možnosť má aj verejnosť prostredníctvom nami vydávaného eBook s víťaznými príspevky, ktorý bude k dispozícii v priebehu mája, "dodáva Robert Baschi.
Tohtoročnými cenami najsilnejšie rezonovalo tému utečencov. Historicky prvý Cenu solution journalism si odniesol Tomáš Lindner z týždenníka Respekt. Porota u neho ocenila nielen dlhodobé mapovanie téme, ale hlavne, že čitateľom prináša príklady riešenia, ktoré ľudia v Nemecku v súvislosti s utečeneckou krízou využívajú. V kategórii Najlepší písaný komentár zvíťazil Petr Honzejk z Hospodárskych novín, ktorý sa snažil téma nahliadnuť z iných uhlov, napríklad z pohľadu vietnamského ekonomického migranta žijúceho v Prahe. V audiovizuálnym rozhovore uspel Martin Veselovský z DVTV s rozhovorom s Martinom Kanvičkou. Rovnaký príspevok zvíťazil aj v online hlasovaní o Česko-slovenský cenu verejnosti. Téma prisťahovalectva, aj keď v iných súvislostiach, nájdeme aj v Najlepším písanom rozhovore, ktorého víťazkou sa stala Magdalena Sodomková.
Tá pre Lidové noviny spovedala autora dokumentárneho filmu o situácii potomkov somálskych utečencovi v Dánsku.
Ďalšie ocenené príspevky sa zameriavali na Rusko. V kategórii Najlepšia písaný analyticko-investigatívny príspevok zvíťazil šéfredaktor webu Hlídacípes.org Robert Břešťan, ktorý sa venoval hlavne ruským hospodárskym záujmom u nás. Za najlepší audiovizuálny reportáž prevzal cenu redaktor relácie Reportéri ČT Lukáš Landa, ktorý sa venoval aktivitám polovojenskej skupiny, ktorá vníma Rusko ako svojho spojenca proti silám NATO. Jan Boček a Marcel Šulek získali Cenu za inovatívny online žurnalistiku za interaktívne príspevok o znepokojujúcej demografickej situácii v Rusku. "Teší ma, že Novinárska cena hľadá inovácie v online žurnalistike a zároveň sa snaží podporovať kvalitu novinárskych textov.
V našich výstupoch pre klientov dlhodobo vidíme rastúci význam online žurnalistiky, ale predovšetkým vysoký ohlas v médiách investigatívnej spracovaných tém s veľkým spoločenským presahom, "uviedol Petr Herian, zakladateľ a predseda predstavenstva NEWTON Media, ktoré je partnerom Novinárskej ceny.
Najlepším audiovizuálnym analyticko-investigatívnym príspevkom sa stala séria reportáží Dalibora Bartko, v ktorej prepojil korupčné kauzu s prípadmi prania špinavých peňazí prostredníctvom reklamného priemyslu. Cenu Googlu pre mladé talenty dátové žurnalistiky získali študenti Adam Nedvěd a Tomáš Ducháček za projekt venovaný kontrole verejných zákaziek pred ÚOHS.
Na rozpracovanie svojho nápadu budú teraz spolupracovať s redaktormi Českého rozhlasu.
Najlepší písanú reportáž roku 2015 napísala redaktorka časopisu Newsweek Kateřina Šantúrová, ktorá sa venovala súčasnosti aj historickým súvislostiam výroby a distribúcie pervitínu. Jana Ustohalová sa stala víťazkou Ceny za regionálne žurnalistiku s rozhovorom o odsune brnenských Nemcov po druhej svetovej vojne.
Cenu za Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks alebo karikatúru prevzal Vhrsti za svoje kresby do časopisu Rodina a škola.
Kompletný zoznam víťazov nájdete nižšie.
Víťazi aj nominovaní si na slávnostnom večere prevzali diplomy, víťazi a víťazky navyše získali odmenu 20 000 Sk. O víťazovi každej kategórie rozhoduje štvorčlenná odborná porota. Zoznam všetkých hodnotiteľov a súťažných kategórií nájdete nižšie a na www.novinarskacena.cz. Súťaž Novinárska cena organizuje v Českej republike Nadácia Open Society Fund Praha. Partnermi súťaže je slovenský Google, NEWTON Media a.s., Konrad-Adenauer-Stiftung, Ashoka Česká republika, Syndikát novinárov ČR a Nadácia otvorenej Spoločnosti - Open Society Foundation.
Podrobnosti nájdete na www.novinarskacena.cz a www.novinarskacena.sk.
Víťazka A VÍŤAZI novinárska CENY 2015
Kategória písané žurnalistiky "Najlepší rozhovor"
Magdalena Sodomková: márnotratný synovia (Lidové noviny)
Porota u príspevku oceňuje profesionálny spôsob kladenia otázok. Rozhovor ponúka iný, než len iba čiernobiely pohľad na okolnosti vzniku a dôsledkov terorizmu a narúša stereotypy.
Autorka sa v texte snažia hľadať príčiny, vzbudzuje diskusiu, kladie provokatívne otázky a nenecháva čitateľa chladnými.
Kategória písané žurnalistiky "Najlepšia reportáž"
Kateřina Šantúrová: No 1. (Newsweek)
Porota oceňuje komplexné spracovanie závažného problému, ktorému médiá v poslednej dobe nevenujú takú pozornosť.
Autorka nazerá na tému, ktoré je špecifické pre Českú republiku, a napriek tomu má medzinárodný rozmer, z rôznych uhlov pohľadu a veľmi dobre vyvažuje reportážne prvky s historickými súvislosťami.
Kategória písané žurnalistiky "Najlepší komentár"
Petr Honzejk: Základné ľudské právo na nenávisť (Hospodárske noviny)
Porota oceňuje veľmi dobrú jazykovú a štylistickú úroveň komentárov. Príspevky postihujú základné témy aktuálne rezonujúce českou spoločnosťou, dôležitá pre fungovanie spoločnosti všeobecne, a to aj z menej obvyklého uhla, zvlášť v prípade komentáre nazvaného Utečenecká krízy od pultu vietnamskej večierky.
Pomenúva a postihuje nenávisť rozmáhajúcej sa v spoločnosti a postupné zhoršovanie vzťahov medzi ľuďmi.
Kategória písané žurnalistiky "Najlepší analyticko-investigatívny príspevok"
Robert Břešťan: Ak si nás Rusko kúpi (Reportér magazín v spolupráci s webom HlídacíPes.org)
Porota oceňuje poctivú prácu pri vyhľadávaní a vyťažovanie zdrojov, schopnosť získané informácie vyhodnotiť a dať im nový rozmer. Autor vytvoril výbornú analytickú prácu, ktorá obsahuje množstvo poznatkov a zároveň je čitateľná.
Spoločensky závažné téma porota oceňuje aj s ohľadom na spojitosť so zahranično politickú situáciu poslednej doby.
Kategória audiovizuálne žurnalistiky "Najlepší rozhovor, beseda alebo diskusie"
Martin Veselovský: Konvička: Pôjdem do volieb, Sobotka sa nám vysmial (DVTV)
Porota oceňuje profesionálny spôsob vedenia rozhovoru, ktorým autor odhalil politické zámery a extrémistické názory predsedu Bloku proti Islamu. Moderátor dôsledne trval na položených otázkach a nenechal sa vtiahnuť do osobnej roviny.
Vyzdvihujeme tiež zvolená téma, ktoré je kľúčové pre budúce charakter a otvorenosť slovenskej spoločnosti a celej Európy.
Kategória audiovizuálne žurnalistiky "Najlepšia reportáž"
Lukáš Landa: Nebezpečná hra na vojakov (Slovenská televízia)
Porota oceňuje, že reportáž zobrazuje objavné tému - fenomén, ktorý existuje priamo pred našimi očami, bez toho aby sme o ňom vedeli. Ďalej oceňuje schopnosť reportéra preniknúť do polovojenskej skupiny, získať si jej dôveru a zrozumiteľne prezentovať tému verejnosti.
Reportáž mala konkrétny vplyv - veliteľ tejto iniciatívy vzápätí odstúpil.
Kategória audiovizuálne žurnalistiky "Najlepší analyticko-investigatívny príspevok"
Dalibor Bártek: Ostravský Janoušek;
Reklama za stámilióny a Nečistá hra (Slovenská televízia)
Porota ocenila veľmi zaujímavo spracované témy prerastaniu ekonomiky a politiky, ktoré autor dlhodobo sledoval. Autor pri spracovaní reportáží využil rôznorodé zdroje (výpovede odborníkov, analytické dáta, zúčastnené strany), ktoré vizuálne vhodne strieda, čo sprostredkováva divákovi celý kontext do hĺbky a pritom atraktívnym spôsobom.
Reportáže sú dobre graficky spracované, autor nepracoval "od stola", ale zdroje získaval v teréne a dobre s nimi následne pracoval.
Kategória online žurnalistiky "Cena za inovatívne online žurnalistiku"
Jan Boček, Marcel Šulek: Rusi proti Rusom: Krajina v nevyhlásenej občianskej vojne (Slovenský rozhlas)
Zdanlivo okrajové tému demografického vývoja v Rusku je tu ukázané ako možná kľúčové pre ďalší vývoj tejto krajiny, ale aj Európy. Príspevok ukazuje, že Rusko sa rúca zvnútra a jeho rozpad môže mať kritický vplyv na celú Európu. Inovatívny je nielen spracovanie, ale aj prístup k celému téme.
Vhodne zvolená kombinácia faktov a novinárskej práce prináša vzrušujúce čítanie.
Zvláštna cena: Cena za regionálne žurnalistiku
Jana Ustohalová: Historik Kovařík: Brněnský pochod bola humanitárna katastrofa (Mladá fronta DNES)
Príspevok sa od ostatných odlišuje mimoriadnym spoločenským prínosom. Prináša nové fakty, vrátane celkom konkrétnych detailov. Zaoberá sa odsunom samotným i udalosťami, ktoré po ňom nasledovali, a poukazuje na doteraz nezodpovedané otázky.
Odsun brnenských Nemcov líči nielen ako ojedinelý príbeh, ale zasadzuje ho do širších súvislostí.
Cena Googlu pre mladé talenty dátové žurnalistiky
Adam Nedvěd, Tomáš Ducháček: Kontrola verejného obstarávania pred ÚOHS
Porota ocenila študentmi IES FSV UK Adama Nedvěda a Tomáša Ducháčka za atraktívny projekt, ktorý má potenciál priniesť svieži uhol pohľadu na agendu verejných zákaziek. Ich prístup je z odborného hľadiska veľmi kvalitné, téme sa už starostlivo venovali, rozumejú mu a sú pripravení ho naďalej rozvíjať.
Spojenie so skúsenými dátovými analytikmi a novinári otvára možnosť, že sa ukážu nové zistenia ohľadom dynamiky fungovania Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže.
Zvláštna cena: Cena Solution Journalism
Tomáš Lindner: Séria textov Utečenci 2015: Nemecká inšpirácie (RESPEKT)
Autor sa v sérii štyroch článkov venoval závažnému a aktuálnej téme, ktoré hýbe celým kontinentom.
Na rozdiel od Českej republiky Nemecko zažíva už viac ako rok príchod státisícov utečencov a pred túto výzvu je postavená celá spoločnosť od vrcholných politikov až po obyvateľov malých obcí.
Autor dokázal vo svojich textoch poukázať na všetky tieto roviny a zároveň nezostal len pri popise ťažkostí a problémov, ale venoval priestor aj tomu, aké riešenia sa pri prijímaní a integrácii utečencov osvedčujú a ako konkrétne reagujú verejné inštitúcie i občianska spoločnosť. Z textu si teda čitateľ odnáša nielen povedomie o problémoch, ale aj tom, ako ich súčasní Nemci zvládajú a kde nachádzajú riešenia.
Dôležitým prvkom je aj to, že sa jedná o riešenie prenositeľná, ktoré môžu inšpirovať aj domáce čitateľa.
Formát aj obsah textov posilňuje otvorenú verejnú diskusiu, kde majú miesto nielen hrozby, ale aj možné cesty na zvládnutie problému.
Má preto potenciál meniť často jednostranne vychýlenou diskusiu a spravodajstvo, kde negatívne a alarmistické prvky nezriedka prevládajú.
Dôležitým prvkom na pozadí týchto textov je, že nehovorí len o inštitúciách a formálnych štruktúrach, ale poukazuje aj na iniciatívy bežných občanov, radových obyvateľov Nemecka.
Ukazuje tým, že aj pri riešení tak veľkých výziev hrajú dôležitú úlohu aktívny občania a jednotliví ľudia.
Žurnalistika orientovaná na riešenie (Solution Journalism) je predovšetkým vysoko kvalitný novinár.
Aj v tomto aspekte porota oceňuje vynikajúcu kvalitu novinárskej práce autora a podčiarkuje odvahu médiá venovať tejto téme rozsiahly priestor štyroch nadväzujúcich textov.
Zvláštna cena: Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks alebo karikatúra
Vojtěch "Vhrsti" Jurík: séria kresieb v časopise Rodina a škola
Vojtěch Jurík má na prvý pohľad veľmi sympatický štýl prevedenia kresby a komentovanie aktuálnych udalostí. Porota si cení predovšetkým jednoduchosti jeho kresieb, ktorá odkazuje k americkému štýlu (Simpsonovci, Futurama).
Vybrané kresby dobre odrážajú problémy každej generácie a oživujú aj užšie špecializované médium, ako je časopis Rodina a škola.
Česko-slovenská cena verejnosti
O víťazovi tejto ceny rozhodla česká a slovenská verejnosť v online hlasovaní, ktoré prebiehalo od 15. Do 24. apríla 2016 na adrese: http://hlasovani.novinarskacena.cz/.
Víťazný príspevok získal 5 363 hlasov, celkovo z 10 455 hlasujúcich.
Víťaz: Martin Veselovský za rozhovor s Martinom Kanvičkou (DVTV)

Zomrel Sergej Chelemendik

Zomrel Sergej Chelemendik

Exposlanec Národnej rady SR Sergej Chelemendik zomrel v nočných hodinách po mozgovej príhode. Úmrtie bývalého politika potvrdila na sociálnej sieti jeho dcéra Polina.
    Sergej Chelemendik sa narodil 9. augusta 1957 v Kyjeve a pochádza z novinárskej rodiny. Desať rokov sa venoval učiteľskej praxi, dva roky pôsobil na Kube a ako lektor ruského jazyka a literatúry prišiel v roku 1988 na Slovensko. Od roku 2006 bol poslancom NR SR za SNS. V marci 2008 sa vzdal poslaneckého mandátu, dôvodom bola automobilová nehoda.


Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká mediálna spoločnosť Time Warner Inc v prvom štvrťroku dosiahla rast tržieb o 2,5 %, čo je viac, ako sa očakávalo. Zvýšili sa totiž príjmy jej divízie Turner Broadcasting a káblovej televízie Home Box Office. Firma Time Warner za január až marec vykázala čistý zisk 1,21 mld. USD čiže 1,51 USD na akciu. V prvom kvartáli vlaňajška to bolo 970 mil. USD čiže 1,15 USD na akciu.
Tržby spoločnosti sa medziročne zvýšili na 7,31 mld. USD z úrovne 7,13 mld. USD. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters v priemere odhadovali, že zisk bude na úrovni 1,30 USD na akciu a tržby v objeme 7,3 mld. USD. Tržby divízie Turner, ktorá vlastní napríklad televízne stanice CNN, Cartoon Network a TNT, v prvom štvrťroku vzrástli o 7,2 %.
Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že sa touto transakciou stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

Hviezdna bývalá futbalová reprezentantka USA Abby Wambachová bude pracovať pre športovú televíznu sieť ESPN. Držiteľka ocenenia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pre najlepšiu hráčku roka 2012 má spolumoderovať tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku a olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro, jej práca však podľa jej nového zamestnávateľa nebude obmedzená iba na futbal. Wambachová za národný tím strelila 184 gólov a patrí jej tak svetový rekord medzi mužmi aj ženami. Kariéru ukončila vlani v decembri.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Veľkolepé hokejové predstavenie. Iba s RTVS...

Veľkolepé hokejové predstavenie.
Iba s RTVS...



Moskva a Petrohrad tento rok sľubujú veľkolepé hokejové predstavenie a RTVS bude pri tom prostredníctvom svojich vyslaných tímov priamo v dejiskách šampionátu. 32 priamych prenosov, zápasy našej reprezentácie naživo v televízií, v rozhlase, na webe, ale aj čerstvé informácie v online platformách - to všetko pre divákov a poslucháčov pripravujeme v spojitosti s Majstrovstvami sveta 2016 v hokeji.

RTVS od 6. do 22. mája z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Rusku odvysiela 32 priamych prenosov a 31 záznamov. Všetky zápasy prinesieme s komentárom aj na webe hokej.rtvs.sk, duely slovenskej reprezentácie bude vysielať v priamom prenose Jednotka a Rádio Slovensko. Športová redakcia pripravuje k MS v hokeji spomienkové relácie Ruské vojny a Hokejoví bohatieri, ale aj špeciálnu reláciu Mix zóna. Bude odvysielaná každý hrací deň po skončení večerného zápasu a nadväzujeme ňou na minuloročný úspešný formát Predĺženie. RTVS bude prinášať informácie priamo z dejísk MS, a to z Petrohradu v základnej časti a z Moskvy vo vyraďovacej časti šampionátu.
Komentátormi RTVS budú Pavol Gašpar, Ján Hudok a Matúš Krutý, vyslanými redaktormi Tomáš Košec, Róbert Barát, Ľubomír Ondráš a Matúš Mažec. Spolukomentátormi budú hokejové hviezdy Ján Pardavý, Michal Hreus, Eduard Hartmann, Rastislav Pavlikovský a nebude chýbať ani videoanalytik Igor Tóth.



PRIAME PRENOSY RTVS ZO ŠAMPIONÁTU


  DÁTUM DEŇ PRIAME PRENOSY NA JEDNOTKE BULY
6.5.2016 PIA USA KANADA   15:15
7.5.2016 SOB SLOVENSKO MAĎARSKO 11:15
8.5.2016 NED SLOVENSKO FRANCÚZSKO   19:15
10.5.2016 UTO SLOVENSKO NEMECKO   15:15
11.5.2016 STR   SLOVENSKO BIELORUSKO   15:15
14.5.2016 SOB SLOVENSKO KANADA   19:15
15.5.2016 NED SLOVENSKO FÍNSKO   19:15
17.5.2016 UTO SLOVENSKO USA   11:15
19.5.2016 ŠTV ŠTVRŤFINÁLE č. 1 alebo č. 2*     15:15
21.5.2016 SOB SEMIFINÁLE č. 1*   15:15
22.5.2016 NED FINÁLE   19:45
  DÁTUM DEŇ PRIAME PRENOSY NA DVOJKE BULY
6.5.2016 PIA RUSKO   ČESKO 19:15
7.5.2016 SOB FRANCÚZSKO   NEMECKO   15:15
    ČESKO   LOTYŠSKO 19:15
8.5.2016 NED KANADA   MAĎARSKO 11:15
9.5.2016 PON KANADA   BIELORUSKO   15:15
    USA   FÍNSKO   19:15
10.5.2016 UTO FRANCÚZSKO   MAĎARSKO 19:15
11.5.2016 STR FÍNSKO   MAĎARSKO 19:15
12.5.2016 ŠTV USA   FRANCÚZSKO   15:15
    KANADA NEMECKO   19:15
13.5.2016 PIA USA   MAĎARSKO 15:15
    NEMECKO   BIELORUSKO   19:15
14.5.2016 SOB FÍNSKO   FRANCÚZSKO   11:15
15.5.2016 NED MAĎARSKO   BIELORUSKO   15:15
16.5.2016 PON KANADA   FRANCÚZSKO   1515
    NEMECKO   MAĎARSKO 19:15
17.5.2016 UTO BIELORUSKO FRANCÚZSKO   15:15
    KANADA   FÍNSKO   19:15
19.5.2016 ŠTV ŠTVRŤFINÁLE č. 3 alebo č. 4*     19:15
21.5.2016 SOB SEMIFINÁLE č. 2*   19:15
22.5.2016 NED ZÁPAS O BRONZ   15:15


*Ak SVK reprezentácia postúpi do štvrťfinále, semifinále alebo do zápasov o bronz alebo zlato, zápasy sa budú vysielať naživo na Jednotke.