5. 5. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Ľudia, ktorí sa rozhodli prísť v sobotu na spomienkový Koncert pre Martinu a Jána do Gregoroviec v okrese Prešov, zaplnili tamojšie futbalové ihrisko. Hlavným posolstvom koncertu, ktorý pripravili v deň plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, bola spolupatričnosť s ich rodinami. 
      Zúčastnení najprv spomínali na mladý pár v miestnom kostole Narodenia Panny Márie, kde pred oltárom stáli dve stoličky s iniciálkami snúbencov M a J. Omšu slúžil miestny farár, ktorý dobre poznal Martinu Kušnírovú aj jej mamu Zlaticu. Na obrade sa zúčastnili príbuzní zavraždených, miestni občania aj ľudia, ktorí prišli na koncert.
      Pódium postavili na futbalovom ihrisku. Umelci, ktorí prišli vzdať hold obetiam zločinu, si vybrali svadobné piesne, clivé melódie, ale zaznela aj rebelská hudba s textami, ktoré poukazovali na neriešené problémy v spoločnosti. Z pódia zaznievali vyjadrenia o spájaní, o tom, že dnes sa mali prostredníctvom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spojiť dve rodiny. 
      „Dnešný deň som si predstavoval inak, ako sa to vyvinulo. Teraz sme už mohli sedieť v sále po svadobnom obrade,“ povedal pre TASR Kuciakov otec Jozef. O vyšetrovaní vraždy svojho syna nevie nič nové. „Nevieme nič, je tam uvalené embargo, nevieme sa dostať ani k spisu. Je prísľub, že možno nadchádzajúci týždeň budeme mať možnosť hovoriť s prokurátorom. Ale zatiaľ je to len prísľub. Už boli dva takéto prísľuby a ani raz sa to neudialo, tak neviem. Možno o týždeň budeme múdrejší,“ dodal.
      Rodičia zavraždenej dvojice prišli aj na koncert, kde sa rozprávali s účastníkmi podujatia. Kušnírovej matka Zlatica TASR povedala, že na záver koncertu sa chce prítomným poďakovať za prejavenú podporu. „Nedá sa opísať, aké pocity prežívame. Každú chvíľu pozerám na hodinky, čo by bolo akurát teraz, keby bola svadba. Veľmi ťažko to prežívame. Ale som rada, že všetci tí, ktorí si dnes prišli uctiť ich pamiatku, že sú pri nás a podporujú nás. Ďakujem im, lebo je veľa aj zlých ľudí,“ dodala. Rovnako potvrdila, že o vyšetrovaní vraždy dcéry a jej snúbenca nič nevedia. Nemajú žiadne informácie, akým smerom sa vyšetrovanie uberá. 
      Na koncerte vystúpili Jana Kirschner, Sima Martausová, Para, Chiki liki tu-a, Puding Pani Elvisovej, Bez Ladu a Skladu, Vec a Zuzana Mikulcová, Štefan Štec a Ľudová hudba Hornád, ktorý spieval rusínske svadobné piesne. Na pódiu nechýbali ani Karpatské Chrbáty, Longital, B-Complex, Sendreiovci, Konvergencie Quartet, Živé kvety, Jozef Lupták a domáci zbor Gregos.
      Po štvrtýkrát na obdobný koncert prišiel z Českej republiky Michael Kocáb. Priznal, že hoci je to časovo náročné, nevedel povedať nie. „Myslím si, že je potrebné prejaviť sústrasť, keď o to niekto stojí a je potrebné urobiť maximum pre to, aby človek dal najavo aj svoj názor, že takéto praktiky, ako je vražda novinára a jeho snúbenice, sú neprijateľné a je dobre, že sa tomu Slováci takto postavili,“ povedal spevák, ktorého zavraždená dvojica rada počúvala.

Copyright ©TASR 2018

Vyhlásenie pedagógov Vysokej školy múzických umení

Vyhlásenie pedagógov 
Vysokej školy múzických umení


Sme znepokojení situáciou v RTVS, kde už niekoľko týždňov prevláda atmosféra strachu a neistoty.

Plazivá a dlhodobá podoba tejto neistoty naznačuje, že zámerom vedenia nie je konštruktívny rozvoj a nadviazanie kontinuity s predchádzajúcim úspešným obdobím, ale len systematická deštrukcia ľudského potenciálu a poslania tejto inštitúcie.

Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov. Práve takých sa RTVS zbavuje. Kvalitní a overení profesionáli sú z RTVS prepúšťaní alebo sami pod nátlakom odchádzajú.

Atmosféra strachu nevytvára priestor pre slobodnú publicistiku a tvorbu hodnú verejnoprávneho média, ktoré patrí všetkým občanom. Na slobodný rozhlas a televíziu si nárokujeme a máme na ňu právo.

Keďže udalosti nielen posledného obdobia dokazujú, že p. Rezník nie je schopný tieto ciele vyplývajúce zo zákona naplniť, navrhujeme, aby zodpovedne zvážil svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii generálneho riaditeľa RTVS. Zároveň žiadame Radu Rozhlasu a televízie Slovenska, aby vyvinula všetky potrebné kroky, ktoré NÁŠ Rozhlas a televíziu Slovenska stabilizujú a zabránia návratu do minulosti.

Mgr. Peter Balko

Doc. Martin Ciel, PhD

Mgr. Viera Čakányová

Mgr. Dáša Čiripová

Doc. Dagmar Ditrichová, ArtD

Prof. Dušan Dušek

Von Dubravay

Mgr. art. Tomáš Juríček

Doc. Peter Kerekes, ArtD

Doc. Robert Kirchhoff, ArtD

PhDr. Zuzana Konopásková

PhDr. Mária Krýslová

Ing. arch. Mgr. Michal Lošonský, ArtD

Mgr. art. Marek Majeský, ArtD

Prof. Ingrid Mayerová

Doc. Katarína Mišíková, PhD

Mgr. Zuzana Mojžišová, PhD

Mgr. Lenka Moravčíková-Chovanec

Prof. Juraj Nvota

Mgr. Patrik Pašš, ArtD

Mgr. Táňa Pauhofová

PhDr. Darina Pavlu

Mgr. art. Tobias Potočný

Mgr. Ján Púček, ArtD

Mgr. Michal Režný, ArtD

PhDr. Viera Rybárová, CSc.

Mgr. Kristián Seidmann

Doc. Peter Svarinský

PhDr. Soňa Šimková, PhD

Doc. Marek Šulík

Mgr. Mária Vargová

Mgr. Barbara Vidlička-Vrťová, ArtD

Mgr. Jaro Vojtek, ArtD

Zomrel Wolfgang Völz

Zomrel Wolfgang Völz


Populárny nemecký herec Wolfgang Völz už nie je medzi živými. Umelec, ktorý sa narodil v predvojnovom Gdansku a ktorý zanechal rozsiahlu filmografiu s približne 150 filmovými titulmi a štvornásobkom televíznych produkcií, skonal v stredu 2. mája v Berlíne vo veku 87 rokov.
V piatok o tom s oneskorením informovali prakticky všetky tamojšie elektronické médiá, ako aj tlačová agentúra DPA.
Umelec bol dôverne známy nielen z účinkovania na televíznej obrazovke a striebornom plátne, ale aj z dabingu, keďže prepožičal svoj nezameniteľný hlas v nemeckých verziách zahraničných produkcií aj tak veľkým hviezdam ako napríklad Walter Matthau, Peter Ustinov, Michel Piccoli alebo Mel Brooks.
Völz sa tešil značnej popularite i vďaka početným kreáciám vo filmoch a seriáloch pre deti a mládež.

Copyright ©TASR 2018

MEDIA LAW NEWS

MEDIA LAW NEWS

Prelom v rokovaniach o revízii smernice o audiovizuálnych službách zaznamenali európske inštitúcie koncom apríla. Úpravy by okrem iného mali priniesť vyššiu ochranu maloletých či zlepšiť boj proti podnecovaniu k nenávistným prejavom. Ako agentúru SITA informovala vedúca tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Jana Cappello, 26. apríla prijali Európsky parlament, Európska rada a Európska komisia dôležité kroky smerom k politickej dohode o novej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách. Rokovania sa oficiálne ukončia až v júni, keď sa Európsky parlament, rada a komisia stretnú, aby uzavreli a prediskutovali posledné zostávajúce podrobnosti tohto návrhu. Po formálnom potvrdení Radou a po hlasovaní Európskeho parlamentu v pléne sa budú musieť nové pravidlá preniesť do vnútroštátnych právnych predpisov. Úpravy smernice avizovala eurokomisia pred dvomi rokmi.
Ako ďalej v tlačovej správe informovala Jana Cappello, spomínanou dohodou o novej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách sa pripravuje pôda spravodlivejšiemu regulačnému prostrediu pre celý audiovizuálny sektor vrátane služieb na požiadanie a platforiem na uverejňovanie videí. Novými pravidlami sa medzi iným posilňuje ochrana maloletých a pomáha sa v boji proti nenávistným prejavom a podnecovaniu verejnosti na páchanie teroristických činov v akomkoľvek audiovizuálnom obsahu. Podporuje sa nimi európska audiovizuálna produkcia a sú zárukou nezávislosti regulačných orgánov v audiovizuálnej oblasti.
Podpredseda EK a komisár EK pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip v tejto súvislosti uviedol, že v „nových pravidlách sa odráža digitálny pokrok, ako aj vedomie, že ľudia v súčasnosti sledujú videá inak než v minulosti. Pravidlami sa podporujú inovatívne služby a európske filmy a zároveň sa nimi lepšie zabezpečuje ochrana detí a boj proti nenávistným prejavom“, cituje podpredsedu a komisára EK v tlačovej správe vedúca tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku. Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Mariya Gabrielová zas upozornila, že v audiovizuálnom sektore je veľmi potrebné spravodlivejšie prostredie pre všetkých aktérov. “Naše odvetvie kultúry bude mať významnejšie postavenie aj v katalógoch na požiadanie a to bude pre európskych tvorcov a autorov predstavovať významnú a pozitívnu zmenu,“ uviedla.
Ako pripomína eurokomisia, mediálne prostredie sa v priebehu posledného necelého desaťročia výrazne zmenilo. Namiesto rodinných posedení pred televíznou obrazovkou sledujú milióny Európanov, najmä mladých ľudí, online obsah na požiadanie na rôznych mobilných zariadeniach. Očakáva sa, že podiel globálnych internetových videí v spotrebiteľskej internetovej prevádzke sa zvýši zo 64 percent v roku 2014 na 80 percent v roku 2019.
V máji 2016 navrhla EK ako súčasť svojej stratégie digitálneho jednotného trhu revíziu smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá zahŕňala aj nový prístup k online platformám na šírenie audiovizuálneho obsahu.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Zhromaždení Za slušné Slovensko v Prešove v piatok v centre mesta volali po novej vláde a žiadali vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Z úst rečníkov viackrát odznela pripomienka, že mladý pár mal v sobotu 5. mája v neďalekých Gregorovciach uzavrieť manželstvo. Organizátori pozvali verejnosť v sobotu na Koncert pre Martinu a Jána, ktorý sa koná v deň ich plánovanej svadby. 
      Na prešovskom zhromaždení sa stretlo niekoľko stovák ľudí. Na transparentoch dominovali výzvy na odstúpenie ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (nom. SNS), tiež odkazy vedeniu RTVS, ktorých nazvali normalizátormi. Nad hlavami zhromaždených viala aj zástava Európskej únie. 
      Speváčka Katka Koščová vo svojom vystúpení zdôraznila, aby sa verejnosť správala k politikom ako ku svojim zamestnancom, lebo ich platíme z našich peňazí. Organizátor košických zhromaždení Za slušné Slovensko Igor Kupec hovoril o tom, že nie je namieste pochovať svoje ideály len preto, "že nás obklopuje cynizmus a nenažranosť mocných". Vyzval ľudí, aby presvedčili svojich najčestnejších kamarátov, aby kandidovali v komunálnych voľbách a pomohli im zozbierať potrebné podpisy a zorganizovať volebnú kampaň. Požiadal ich, aby sa rozprávali so svojimi starými rodičmi o politike, aby sa nedali zmanipulovať. 
      Za novinárov sa ozval Eugen Korda, ktorý vymenoval prešľapy súčasných vládnych predstaviteľov. Poukázal na to, že farmárov, ktorí chceli prísť do Košíc, rozptýlili policajti, keď im pomenili trasy. Vyzval verejnosť, aby si nedali zobrať slobodu a žiadali takú vládu, v ktorej budú ľudia, ktorí nechcú len vládnuť, ale budú schopní slúžiť svojmu národu.
      Prešovčania si vypočuli aj samostatne hospodáriaceho roľníka z farmy Gyňov pri Košiciach Františka Oravca. Ten poukázal na mafiánske praktiky, ktoré sa udomácnili v agrorezorte. Malí a strední farmári a vlastníci pozemkov prichádzajú o svoju pôdu a nevedia sa domôcť práva. Povedal, že pred zbohatlíkmi ich nechráni zákon a pred ich očami štát dovolí rozpredávať ornú pôdu cudzincom z Dánska, Talianska, Číny či Nemecka cez nastrčené spoločnosti. „Keď rozpredáme ornú pôdu na Slovensku, tak sa z nás stane kolónia,“ prehlásil. 

Okolo päťdesiat Slovákov žijúcich v Bruseli prišlo v piatok večer na Schumanovo námestie podporiť protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko, čím vyjadrili podporu Iniciatíve za slušné Slovensko a solidaritu s tisíckami Slovákov, ktorí v rovnakom čase demonštrovali v centre Bratislavy.
      Hlavnou organizátorkou v poradí už štvrtej demonštrácie Slovákov z Bruselu bola Helena Blahová, mladá Slovenka, ktorá pracuje v súkromnom sektore v oblasti auditu a pomáha organizovať krajanské aktivity cez facebookovú platformu Výbor pre rekreačnú slovenčinu. Pre TASR uviedla, že účasť na demonštrácii bola slabšia aj vzhľadom na nadchádzajúci týždeň prázdnin a pracovného voľna v inštitúciách EÚ, keď mnoho Slovákov z Bruselu už odcestovalo.
      Organizátori opäť pripomenuli situáciu na Slovensku, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Piatkové zhromaždenie malo podnázov "V predvečer svadby", lebo dvojica zavraždených mladých ľudí mala mať svadbu v sobotu 5. mája. Okrem už tradičnej výzvy na vyriešenie dvojnásobnej vraždy odzneli slová na obranu slobody médií, najmä v súvislosti s dianím v RTVS, a základných princípov demokracie.
      "Hlavnými témami sú sloboda médií a aby sme nezabudli a vytrvali. Spomienka na to, že niekto bol zavraždený kvôli svojim myšlienkam," uviedla Blahová. Aj v mene všetkých prítomných na Schumanovom námestí domov na Slovensko odkázala: "Sme s vami."
      Potvrdila, že veľa Slovákov žijúcich v Belgicku pozorne sleduje dianie na Slovensku a nie je im jedno, čo sa tam deje. Odkazujú, že demokraciu, ktorej súčasťou je aj sloboda médií, treba stále obraňovať. Rovnako ako aj slušnosť a transparentnosť, ktoré by mali byť samozrejmou súčasťou politického života.
      Podľa jej slov aj večerné protestné zhromaždenie potvrdilo, že sa tunajší Slováci snažia zapájať a pomáhať i napriek tomu, že žijú v cudzine. "Hovorí sa o odlive mozgov zo Slovenska, ale ja si myslím, že viac viem pomôcť odtiaľto," opísala situáciu.
      Organizátori v závere podujatia upozornili, že v súvislosti s vývojom situácie na Slovensku nie je vylúčené, že zvolajú aj ďalšie protestné zhromaždenia.

Miestom piatkových podujatí v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko bola i moravská metropola Brno, kde aktivisti usporiadali akciu pod názvom Pochod za slušnosť. Po krátkom zhromaždení na Moravskom námestí v centre mesta a samotnom pochode nasledovala diskusia v mestskom parku Lužánky, ktorej témou bola sloboda médií, objektivita informovania a schopnosť médií reflektovať zložité problémy, uviedol vo vyjadrení pre TASR spoluorganizátor Lukáš Lehotský zo skupiny BRNO za slušnosť.
      Súčasťou úvodného zhromaždenia bola minúta ticha za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, ale aj list bývalých redaktorov RTVS a vyhlásenie základných požiadaviek platformy Za slušné Slovensko.
      "Táto časť reflektovala predovšetkým nástup novej ministerky vnútra lojálnej Robertovi Kaliňákovi, zmeny v RTVS a kauzu s poľnohospodárskymi dotáciami. Prejav organizátorov sa tiež dotkol situácie v Českej republike, kde vládne trestne stíhaný premiér Andrej Babiš bez dôvery parlamentu, no s tichou parlamentnou podporou komunistickej strany KSČM a otvorene xenofóbnej strany SPD," informoval Lehotský.
      Podľa údajov organizátorov prišlo na zhromaždenie v Brne približne 100 ľudí.
      Do diskusie v mestskom parku, kde mohli účastníci taktiež zanechať odkazy pre slovenskú a českú vládu na pripravenej tabuli, sa zapojili Diana Tuyet-Lan Kosinová z Českej televízie a ekologický aktivista Mikuláš Černík.
      "Vyčítajú nám, že sme na Slovensku premrhali historickú chvíľu, že sme mali príležitosť, ktorá sa znovu nenaskytne, že sme mohli zvrhnúť vládu SMER-SD. To však nebolo a nie je naším najhlavnejším cieľom. My požadujeme obnovenie dôvery v štátne inštitúcie, ktorým môžu občania veriť. Rešpektujeme pritom výsledok riadnych volieb a demokratické procesy. Verejné zhromaždenia by mali byť svedomím a kompasom pre politické subjekty, nie ich politickým oponentom," citoval Lehotský z vyjadrení, ktoré odzneli na piatkovej akcii.
      Podujatia v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko boli v piatok naplánované aj Prahe a ďalších zahraničných mestách vrátane Bruselu, kde sa zišlo približne 50 Slovákov, aby vyjadrili solidaritu s tisíckami krajanov demonštrujúcich v rovnakom čase v centre Bratislavy.

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali. Týmito slovami sa prihovoril v piatok Trnavčanom na ďalšom z protestných mítingov Za slušné Slovensko jeho organizátor Pavol Koprda. Na Trojičné námestie prišlo zhruba dvesto Trnavčanov, ktorí prejavili nespokojnosť s politickým vývojom na Slovensku, i tým, ako pokračuje vyšetrovanie dvojnásobnej februárovej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
      Účastníci mali počas mítingu možnosť napísať na plagát, čo vnímajú na Slovensku ako slušné, a čo je podľa nich neslušné. Kým protest skončil, papier sa úplne zaplnil, pričom niektorí písali svoje poznatky aj opakovane. "Vyčistenie súdov, rýchle a spravodlivé riešenie súdnych sporov, Sme za slušnosť v slovenskej politike, Chceme krajší zajtrajšok pre naše deti," boli nápisy na jednej strane plagátu. Na opačnej Trnavčania napísali okrem iného, že "Už toho bolo dosť, Fico presviedča sám seba, že ho táto krajina potrebuje". 
      V úvode mítingu vystúpil redaktor týždenníka Týždeň Martin Mojžiš, ktorý zdôraznil, že na Slovensku sa stále vďaka novinárom ľudia dozvedajú o kauzách politikov, a že novinári suplujú ich prácu. Kriticky sa vyjadril k niektorým postupom vyšetrovacieho tímu Kuciakovej vraždy. Položil otázku, či médiá majú donekonečna nahrádzať prácu polície, prokuratúry a súdov. "Nemôžu, ale ani nebudú musieť, médiá s ich čitateľmi a divákmi dosiahli po najvyššej obeti Jána Kuciaka to, že neslušné Slovensko sa otriaslo v základoch a otrasy spôsobili zemetrasenie na najvyšších pozíciách," povedal Mojžiš. Novinári a tí, ktorým sú ich informácie určené, podľa neho menia Slovensko k lepšiemu.
      Herečka trnavského Divadla Jána Palárika Silvia Holečková potom prečítala list slovenských farmárov, ktorí sa bijú za svoje práva a pozemky. Potlesk vyvolalo ich oznámenie, že vo svojich protestoch a jazdách traktorov po slovenských cestách budú pokračovať. Pavol Koprda sa podelil o závery zo stretnutia organizátorov Za slušné Slovensko. Podľa neho si každý dokáže spomenúť na 26. február, keď sa Slovensko dozvedelo o vražde novinára, ktorá sa stala v obci Veľká Mača, len 20 kilometrov od Trnavy. 
      „Mňa obliali rôzne pocity, no stalo sa niečo neskutočné, v nasledujúcich dňoch sa našli skvelí ľudia po celom Slovensku, ktorí zdvihli našu pošliapanú vlajku zo zeme a postavili sa za slušné Slovensko,“ povedal. Spoločne podľa neho ukázali, že "nenecháme našu krajinu ukradnúť mafiánom a ľuďom, ktorí bažia po moci a peniazoch. Tejto dobe tikajú posledné sekundy".
      "Kapitán Danko povedal, že Slovensko je krajina, v ktorej sa oplatí žiť. Ibaže by ste boli Ján Kuciak, Martina Kušnírová, Vasiľ Špirko, Daniel Tupý, Hedviga Malinová, farmár, učiteľ, zdravotná sestra, redaktor RTVS a mnoho ďalších," uviedol Koprda s tým, že "Slovensko je krajina, v ktorej sa oplatí bojovať za to, aby sa tu oplatilo žiť". 
      Piatkový míting hudobne sprevádzal pesničkár Graham Mark, zaspieval aj pieseň, ktorá mala 5. mája znieť na svadbe Kušnírovej a Kuciaka. V závere účastníci zaspievali slovenskú hymnu.

 Približne 400 ľudí sa v piatok zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre na proteste, ktorý zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko v predvečer plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori.
      Rečníci ľudí vyzvali, aby neboli ľahostajní a pokračovali v snahe zlepšiť Slovensko. Minútou ticha si tiež pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice. „My všetci sme ich pozostalí a máme právo smútiť. Ján Kuciak by však určite chcel, aby sme dali hlavy hore a bojovali za lepšie Slovensko, za našich blízkych a rodiny,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia a priateľ zavraždeného novinára Marek Hattas.
      Pred zhromaždených ľudí sa postavila aj Ivana Kohútková z organizácie Greenpeace Slovensko, podľa ktorej žijeme v krajine, v ktorej sa necítime bezpečne, kde štát toleruje trestnú činnosť a netrestá vinníkov. „Chcem sa poďakovať novinárom za ich pomoc pri odhaľovaní prešľapov štátu,“ skonštatovala Kohútková.
      O zlyhaní štátu, ktorý ovládali politickí nominanti a bujnie v ňom rodinkárstvo hovorila aj pracovníčka štátneho úradu Monika. „V roku 2013 Robert Kaliňák s dnešnou ministerkou vnútra Denisou Sakovou s veľkou pompou ohlásili reformu štátnej správy ESO, ktorá priniesla iba nárast byrokracie, zvýšenie počtu úradníkov a právny chaos. Málokto vie, že v rámci Európskej únie má Slovensko hneď po Luxembursku najväčší počet úradníkov v pomere k počtu obyvateľov. A týchto úradníkov si na všetkých stupňoch dosadzuje štátostrana, aby chránili 'ich' ľudí. Tento stav môžu zmeniť iba predčasné voľby,“ vyhlásila.
      K väčšej aktivite a angažovanosti vyzval ľudí aj študent a aktivista z iniciatívy Občania pre Nitru Erik Král. „Treba sa aktívne zapojiť aj do politického života. V novembri budú komunálne voľby. V tých minulých prišla k urnám štvrtina oprávnených voličov, ktorá rozhodla za zvyšné tri štvrtiny. Krajinu neozdravíme iba tým, že sa budeme stretávať na námestiach. Musíme sa zapojiť aj do komunálnej politiky,“ povedal Král.
      Na zhromaždení sa hovorilo aj o slobode tlače a situácii v RTVS. Moderátori čítali listy novinárov, ktorí dostali výpovede i hercov podpísaných pod výzvu Kultúrny reparát. Potleskom podporili aj protest poľnohospodárov.
Takmer 1000 ľudí prišlo v piatok podvečer na Námestie SNP v Banskej Bystrici, na ďalší z mítingov organizovaných iniciatívou Za slušné Slovensko. Podujatie sa konalo na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v predvečer ich plánovanej svadby.
      "Dnes sa tu stretávame aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku," povedala TASR jedna z organizátorov Martina Strmeňová. Protestné mítingy sa podľa nej budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať.
      Na podujatí vystúpila aj "biela vrana" Ľubica Lapinová, bývalá pracovníčka Národného lesníckeho centra, ktorá pred časom poukázala na predražené nákupy v podniku. Asi po polhodine sa pridali aj farmári, ktorí prišli na banskobystrické námestie na niekoľkých traktoroch. Hovoril tiež zástupca z iniciatívy Kultúrny reparát, zástupcovia učiteľov a študentov.
      Organizátori vyzvali ľudí aj na to, aby svojimi podpismi prispeli pod petíciu za vyhlásenie referenda za predčasné parlamentné voľby.

Takmer 1000 ľudí prišlo v piatok podvečer na Námestie SNP v Banskej Bystrici, na ďalší z mítingov organizovaných iniciatívou Za slušné Slovensko. Podujatie sa konalo na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v predvečer ich plánovanej svadby.
      "Dnes sa tu stretávame aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku," povedala TASR jedna z organizátorov Martina Strmeňová. Protestné mítingy sa podľa nej budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať.
      Na podujatí vystúpila aj "biela vrana" Ľubica Lapinová, bývalá pracovníčka Národného lesníckeho centra, ktorá pred časom poukázala na predražené nákupy v podniku. Asi po polhodine sa pridali aj farmári, ktorí prišli na banskobystrické námestie na niekoľkých traktoroch. Hovoril tiež zástupca z iniciatívy Kultúrny reparát, zástupcovia učiteľov a študentov.
      Organizátori vyzvali ľudí aj na to, aby svojimi podpismi prispeli pod petíciu za vyhlásenie referenda za predčasné parlamentné voľby.



Copyright ©TASR 2018

4. 5. 2018

Zomrel Abi Ofarim

Zomrel Abi Ofarim



Abi Ofarim, ktorý bol v 60. rokoch spoločne so svojou prvou manželkou Esther hviezdou populárnej hudby, zomrel v piatok v Mníchove vo veku 80 rokov.
Informáciu o pokojnom odchode umelca, ktorú priniesol ako prvý spoločenský magazín Bunte, potvrdila pre tlačovú agentúru DPA manažérka syna zosnulého Gila. Práve on bol s bratom Talom, mimochodom tiež hudobníkom, ako aj jeho partnerkou v posledných hodinách života v spoločnosti Abiho Ofarima.
Rodák z izraelského Safadu, vlastným menom Abraham Reichstadt, sa preslávil ako súčasť speváckej a neskôr aj manželskej dvojice Esther & Abi Ofarimovci v 60. rokoch minulého storočia početnými hitmi vrátane nahrávok ako Cinderella Rockefella alebo Morming of my Life z pera slávnych Bee Gees.
Na vrchole umeleckej dráhy sa prominentný pár rozišiel a v roku 1970 v Nemecku rozviedol.
Abi Ofarim, ktorý bol počas slávneho obdobia dvojice nezriedka v tieni exmanželky, sa potom dostal do problémov s alkoholom i drogami, dočasne skončil dokonca za mrežami, aby sa spamätal a vrátil na umeleckú scénu začiatkom 80. rokov. Neskôr sa stal producentom a na 27 rokov dal interpretácii na scéne zbohom, aby sa na ňu vrátil až v roku 2009.
Spevák, ktorý počas dlhoročnej kariéry získal takmer šesť desiatok zlatých platní, vlani vážne ochorel, po zápale pľúc upadol do kómy a navyše sa musel podrobiť i kardiochirurgickému zákroku.

Copyright ©TASR 2018

Mediálna pluralita na Slovensku – stav a rizikové faktory

 Mediálna pluralita na Slovensku – 
stav a rizikové faktory

Slovensko má spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) najprísnejšiu úpravu trestného činu ohovárania, čo môže negatívne ovplyvňovať činnosť novinárov. Zhodli sa na tom účastníci diskusie Mediálna pluralita na Slovensku – stav a rizikové faktory. Vo štvrtok 3. mája pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače ju zorganizovala Kancelária Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie (EK) na Slovensku. Ako agentúru SITA v tlačovej správe informovala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková, podľa viacerých relevantných medzinárodných inštitúcií by mal byť trestný čin ohovárania vypustený z právnych poriadkov alebo používaný iba pri najvážnejších verbálnych zásahoch. Slovensko však patrí ku krajinám, ktoré tento inštitút bežne aplikujú, navyše náš trestný poriadok stanovuje za ohováranie najvyššiu trestnú sadzbu spomedzi krajín EÚ, ktorá môže v krajných prípadoch dosiahnuť až trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Na diskusii sa medzi inými zúčastnili aj expert na problematiku ľudských práv Marián Filčík, sudca Okresného súdu Bratislava I Michal Kačáni, riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš, novinárka a zástupkyňa šéfredaktora týždenníka Trend Zuzana Petková, prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Ondrej Repa, šéf sekcie médií, audiovízie a autorských práv Ministerstva kultúry SR Anton Škreko a ďalší.

Podľa expertov na mediálne, trestné a správne právo, ochranu ľudských práv, ale aj zástupcov médií, ktorí sa zúčastnili na odbornej diskusii, môže mať tak prísna sankcia na novinárov odstrašujúci účinok. Považujú takúto právnu úpravu za nevhodnú. Zhodli sa, že sloboda slova nie je neobmedzená, no prípadné zásahy by sa mali riešiť občianskym a nie trestným právom. Civilné právo by malo mať v tejto oblasti prednosť pred trestným, „pretože umožňuje dotknutým osobám adekvátne sa brániť, predovšetkým žalobami na ochranu osobnosti, v prípade mediálnych výstupov uplatnením práva na opravu či odpoveď“. Ako ďalej v tlačovej správe uviedla hovorkyňa licenčnej rady, „špecifikom slovenskej právnej úpravy je, že trestný čin ohovárania je tzv. ohrozovacím trestným činom, čo v kontexte novinárskej činnosti znamená, že publikovanie informácie môže byť vyhodnotené ako trestný čin bez toho, aby zverejnený obsah mal pre dotknutú stranu preukázateľný škodlivý následok. Diskutéri zdôraznili, že je to jeden z dôvodov, prečo sa u nás môže ľahko zneužívať ako nástroj na šikanovanie novinárov. Problematické je tiež zneužívanie trestného činu ohovárania v politickom boji, ktoré u nás nie je výnimočné. Diskutujúci z praxe upozornili aj na problematické dokazovanie úmyslu uškodiť, ktorý je nevyhnutným predpokladom pre klasifikáciu veci za trestný čin. Cieľom novinárskej činnosti totiž štandarde nie je škodiť, ale informovať.

Diskusia sa okrem toho venovala aj mediálnej pluralite a regulácii médií. V tejto časti sa oprela o doteraz nepublikované zistenia štúdie CMPF (The Centre for Media Pluralism and Media Freedom) Media Pluralism Monitor 2017. Tá hodnotí stav plurality médií na Slovensku. Jej zistenia o krížovom vlastníctve, transparentnosti a koncentrácii médií „poukazujú na rezervy aktuálnej slovenskej legislatívy“. Prispejú do diskusie o novej právnej úprave regulácie vysielania, ktorú si vyžaduje revízia európskej smernice o audiovizuálnych službách, dodala Michelčíková z RVR s tým, že na jej príprave sa RVR podieľa.

Diskusia bola prvou zo série, ktoré pripravuje Kancelária RVR spolu so Zastúpením EK na Slovensku. Najbližšia diskusia venovaná téme dezinformácií (tzv. falošných správ - fake news) je plánovaná na 26. máj.

Na fakt, že trestné sadzby, ktoré hrozia novinárom na Slovensku, sú jedny z najvyšších v Európe, dlhodobo upozorňujú viaceré medzinárodné novinárske organizácie, ako Reportéri bez hraníc či Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). IPI žiada, aby sa na Slovensku vypustili z trestných zákonov paragrafy o poškodzovaní mena a ohováraní, za čo hrozí väzenie od dvoch do osem rokov. Presadzuje aj právnu reguláciu "odškodného" podľa Občianskeho zákonníka. Chce, aby sa zaviedli limity odškodného, ktoré sa budú odvíjať napríklad od zdaneného zisku média alebo iných merateľných kritérií. Slobode médií by na Slovensku pomohol podľa IPI aj silný samosprávny mediálny orgán s kompetenciami na úrovni zákona, cez ktorý by sa dalo predísť mnohým súdom s médiami. Na privysokú výšku náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch (odškodného, pozn. redakcie) upozornil vo viacerých rozhodnutiach aj Ústavný súd SR a Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Na Námestí SNP v Bratislave zaznela pieseň Sarajevo od Jaromíra Nohavicu. Práve túto pieseň mali hrať na svadbe zavraždených Jána a Martiny. Organizátori pripomenuli, že tancovať na ňu budú v nebi a veria, že ju počujú. Dav podľa odhadu 25 000 ľudí na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko - Predvečer svadby je na Námestí SNP v Bratislave, ľudia sa sem presunuli spred budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici. Organizujú ho občianska iniciatíva Za slušné Slovensko a iniciatíva študentov Nie je nám to jedno. Ľudia majú v rukách slovenskú vlajku i transparenty, na ktorých sú heslá Stop!, Máme blbý Smer alebo Študenti nepoľavia. Z davu sa tiež ozývajú heslá „odstúpte!“, „zlodeji!“, „dosť bolo Smeru!“ aj „všetci so basy!“
Organizátori na začiatku povedali, že od smrti mladých ľudí ubehlo deväť týždňov a v sobotu 5. mája mali mať Ján Kuciak a Martina Kušnírová svadbu. Ako ďalej pripomenuli, je neprijateľné, aby novinárov politici označili za prostitútky a aby politika zasahovala do spravodajstva RTVS. „Odkazujeme, že nikam neodchádzame, chceme, aby politika patrila ľuďom,“ vyhlásili na pódiu. „Odmietame normalizáciu, ktorá sa začala v RTVS, chceme žiť v slušnej krajine, kde pracujú novinári slobodne,“ prihovorili sa riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Odkázali mu, že RTVS nepatrí len jemu, ale všetkým občanom. „Sme radi, že za kolegov z RTVS sa postavili ďalší novinári zo slovenských médií," vyhlásili organizátori. Pred dav prišiel aj šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, ktorý prečítal text listu, ktorý novinári adresujú generálnemu riaditeľovi RTVS. Pred dav vystúpila aj šéfredaktorka denníka SME Denisa Balogová. Po jej príhovore dav kričal „my sme s vami!“
Na zhromaždenie prišli aj slovenskí herci Táňa Pauhofová, František Kovár i Zuzana Kronerová. „Už deväť týždňov žiadame zmenu a to, aby nás politické elity vypočuli. My nie sme nepriatelia, chceme iba na Slovensku žiť pekný život a rozvíjať to najlepšie z nás. Demokracia nie je svojvôľa, ktorú nám ukazujete. Prestaňte klamať aj sami sebe,“ vyhlásila Táňa Pauhofová s tým, že je vďačná všetkým, ktorí bojujú za slušné Slovensko. Prihovorila sa aj Zuzana Kronerová, ktorej sa nepáči, že z RTVS prepustili ľudí, ktorí chcú písať pravdu.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Verejnosť prestáva byť dôveryhodná

Verejnosť prestáva byť dôveryhodná


Reakcia predsedu strany SMER - sociálna demokracia

Reakcia predsedu strany SMER - 
sociálna demokracia

Portál Aktuality.sk v duchu svojich tradícií klamať a prekrúcať za každú cenu, uverejnil na svojej stránke správu s názvom „Nahnevaný Robert Fico odišiel z tlačovej besedy“. Našťastie bola tlačová konferencia celá naživo a každý si na vlastné oči môže zistiť ako TK Roberta Fica o zastropovaní veku odchodu do dôchodku prebiehala. Na záver tlačovej konferencie redaktorka z nemenovaného denníka položila tri otázky, v ktorých ako obyčajne už bolo aj obvinenie, aj obžaloba, aj trest pre SMER – SD a osobitne aj pre Roberta Fica.
Robert Fico odpovedal na tradičnú neobjektivitu a neférovosť DenníkaN vtipom a poďakoval prítomným za účasť na tlačovej konferencii. Takáto je pravda o klamlivej správe portálu Aktuality.sk a bohužiaľ aj veľkej časti slovenskej žurnalistiky.

Spravodajské odbory RTVS chcú od Rezníka opatrenia pre nezávislé spravodajstvo

Spravodajské odbory RTVS chcú od Rezníka 
opatrenia pre nezávislé spravodajstvo

Spravodajské odbory RTVS žiadajú generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka o rad opatrení na zaistenie slobodného, transparentného a nezávislého spravodajstva. Svoje požiadavky zverejnili vo štvrtok 3. mája popoludní na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Šéfa RTVS žiadajú o stretnutie a prerokovanie ich požiadaviek. Ako píšu v úvode svojho stanoviska, „situácia v redakcii spravodajstva dospela do štádia, že ohrozuje vysielanie“. Sú nespokojní s doterajšími krokmi vedenia redakcie spravodajstva, ktoré podľa nich „dlhodobo a naďalej zvyšuje napätie v redakcii“ a „zavádzajúcimi a neúplnými vyjadreniami v médiách aj každodennými vyjadreniami na poradách spravodajstva“ prispievajú k jej rozvratu. Na stretnutí s Rezníkom by Spravodajské odbory RTVS chceli prerokovať svoje konkrétne návrhy a požiadavky. Tie by podľa nich mohli prispieť k upokojeniu situácie a zabezpečiť tak plnenie úloh, ktoré RTVS voči verejnosti má.

Medzi požiadavky spravodajských odborov patrí úprava postavenia externých zamestnancov spravodajstva. Chcú určenie jasných podmienok, ako a kedy sa z externého spolupracovníka môže stať interný, a zavedenie dvojmesačnej výpovednej lehoty aj pre externých zamestnancov tak, ako to majú interní. „Zmluvy na mesačné obdobie sú v rozpore zo základnými princípmi sociálneho štátu a zamestnanca stavajú do pozície druhoradého pracovníka, čím ohrozujú jeho slobodu prejavu v práci,“ tvrdia. Žiadajú opätovné predĺženie zmlúv s redaktormi Matúšom Dávidom, Kristiánom Čekovským, Janou Masárovou a Matúšom Baňovičom. Práve im RTVS v piatok 27. apríla nepredĺžil zmluvy. Všetci štyria boli externí pracovníci spravodajstva RTVS, síce denne vyrábali spravodajské príspevky, ale neboli internými zamestnancami a zmluvy im každý mesiac obnovovali. Odbory ďalej žiadajú, aby boli vedením pripravované ukončenia pracovných pomerov vopred prerokované so zástupcami spravodajských odborov podľa Zákonníka práce. Tiež, aby na týchto rokovaniach odborom prezentovali konkrétne dôvody a mohli sa k nim vyjadriť.

Spravodajské odbory RTVS sa v neposlednom rade vyjadrujú aj k vedeniu redakcie spravodajstva RTVS. To by mali podľa nich viesť profesionáli s vysokým spoločenským kreditom a relevantnými novinárskymi skúsenosťami. Obsadenie vedenia spravodajstva by podľa odborov malo vzísť z výberového konania, ktorého súčasťou má byť verejné vypočutie kandidátov. Chcú, aby bol zástupca spravodajských odborov súčasťou celého procesu a mohol sa vyjadriť v mene spravodajských odborov ku kandidátom. „V tejto súvislosti zároveň konštatujeme, že za súčasný kritický stav v spravodajstve sú zodpovední Vahram Chuguryan, Petra Stano Maťašovská a Hana Lyons,“ píšu ďalej. Podľa nich „napriek opakovaným výzvam na upokojenie situácie zo strany zamestnancov robili kroky, ktoré napätie ďalej vyostrovali. Ich manažérske zlyhania už doteraz viedli k viacerým výpovediam kľúčových členov redakcie. Namiesto toho, aby sa odchodom snažili zabrániť, kolegov na výpovede vyzývajú aj na poradách“ a tým ohrozujú vysielanie spravodajstva. Žiadajú preto, aby sa na spomenuté pozície vo vedení spravodajstva v najbližšom reálnom termíne urobil konkurz podľa nich navrhnutých princípov.

V závere stanoviska tiež vyzývajú na intenzívnejšie spájanie zložiek spravodajstva – rozhlasovej, televíznej a online a nie ich delenie. „V snahe zmierniť napätie v redakcii a predchádzať vzájomným nedorozumeniam či zlým interpretáciám aktuálneho písomného zápisu z porady žiadame zabezpečenie spoločných porád spravodajstva online formou (len pre členov redakcie), na ktorých by sa touto cestou mohli zúčastniť všetci redaktori prispievajúci do spravodajstva..“ Z porád navrhujú zvukový záznam, ktorý by sa archivoval. „Spravodajstvo verejnoprávneho média rovnako ako samotná RTVS slúži verejnosti – má prinášať vyvážené a objektívne informácie. Aktuálne sme vnímaní ako najobjektívnejšie spravodajstvo v SR a sme na to hrdí. Veríme, že v tomto ide o spoločný záujem nás i vedenia RTVS, preto sa týchto princípov budeme naďalej držať a sme pripravení ich obhajovať vnútri aj navonok,“ dodávajú Spravodajské odbory RTVS.

Ako na dnešnej tlačovej besede vedenia spravodajstva RTVS a šéfa RTVS konštatoval Jaroslav Rezník na list od Spravodajských odborov RTVS odpovedia v zákonnej lehote. Máme na to 15 dní, povedal. Ku konkrétnym požiadavkám sa nechcel na tlačovej besede vyjadriť skôr.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


SSN pozval vedenie RTVS a dotknutých novinárov na mediáciu

SSN pozval vedenie RTVS a 
dotknutých novinárov na mediáciu

Slovenský syndikát novinárov (SSN) navrhuje riešiť situáciu vo verejnoprávnom RTVS mediáciou. Pozval na ňu vedenie RTVS aj dotknutých novinárov.
"Výsledok mediácie navrhujeme vydať vo forme spoločného komuniké ako výsledok konsenzu a posolstva pre verejnosť, ktorá verejne prejavila svoju nevôľu k dianiu vo verejnoprávnych médiách," píše syndikát vo svojom vyhlásení. Stretnutie by sa malo uskutočniť 10. mája o 10.00 h.
Syndikát podľa vlastných slov ponúka priestor na argumentačne zmysluplnú, vyváženú a kultivovanú komunikáciu bez ambície robiť sudcu. "Kto, ak nie práve my, novinári, 'strážni psi' demokracie, musíme ukázať, ako sa demokracia robí v praxi? Spoločenská zodpovednosť neznamená robiť z ideového oponenta nepriateľa, ale partnera pre výmenu argumentov," tvrdí.
"Verejnoprávne médiá sú garanciou objektívnych informácií o svete okolo nás. To však neznamená, že v mene pocitu ohrozenia budeme hluchí a slepí, že budeme brať veci do vlastných rúk a eskalovať napätie v novinárskej obci, bez toho, aby sme o problémoch diskutovali a hľadali zodpovedné riešenie," píše SSN. Zároveň pripomína, že kroky novinárov vníma verejnosť citlivo a rovnako citlivo si k nim buduje dôveru. "Ako novinári sme voči verejnosti za svoju prácu zodpovední," pripomína syndikát.

Copyright ©TASR 2018

Jaroslav Rezník: Odmietam spochybňovanie odbornosti a morálneho kreditu manažmentu

Jaroslav Rezník: 


Odmietam spochybňovanie odbornosti a morálneho kreditu manažmentu

RTVS je slobodná a plní si svoje verejnoprávne poslanie. Na dnešnej tlačovej konferencii to zdôraznili členovia manažmentu RTVS na čele s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom. "Žiadne čistky, žiadna normalizácia v RTVS nehrozí, RTVS patrí všetkým koncesionárom," zdôraznil Rezník, ktorý sa ohradil voči medializovaným informáciám a vyhláseniam skupiny novinárov obviňujúcich RTVS z umlčiavania kritikov za oponentný názor, ale aj z cenzúry či "pretláčania" osôb šíriacich dezinformácie.
"Ubezpečujeme vás, že napriek každodenným vyfabulovaným útokom bude RTVS naďalej plniť slobodne svoje verejnoprávne poslanie. Naším cieľom je pripravovať kvalitnú programovú skladbu pre všetkých koncesionárov," povedal Rezník.
Riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan uistil, že práve plneniu zákonných povinností verejnoprávneho média sa venujú diskusie s členmi spravodajstva a publicistiky. Podľa jeho slov nikto nebráni mať redaktorom názor. "To, o čo ide, je, aby svoj názor, postoj nepodsúvali do verejnoprávneho spravodajstva, ktoré musí byť zo zákona nestranné, vyvážené, objektívne," zdôraznil.
Ďalší členovia manažmentu, riaditeľ sekcie programových služieb SRo Michal Dzurjanin, vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons a vedúca odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská, vyjadrili ľútosť nad tým, že sa objavujú a šíria mediálne obvinenia bez toho, aby ich iniciátori či signatári mali snahu overiť si opodstatnenosť týchto obvinení.
Zopakovali tiež, že je neodôvodnené, aby takéto iniciatívy vznikali na základe toho, že RTVS nepredĺžila spoluprácu štyrom externým redaktorom. Poukázali pritom na fakt, že žiadne podobné iniciatívy nevznikali, keď predchádzajúce vedenia RTVS pristúpilo k ukončeniu spolupráce v stovkách prípadov.
Šéf verejnoprávneho vysielateľa verí, že situáciu pomôže interne riešiť aj angažovanie skúsených zamestnancov RTVS, ktorých už vedenie oslovilo. "Mali by pôsobiť ako akýsi interní mediátori, aby tie strety neboli nejako antagonistické," vysvetlil Rezník. "Som presvedčený, že v priebehu pár dní príde k významnému upokojeniu situácie," dodal.
Vyjadril sa tiež k listu Spravodajských odborov RTVS založených nespokojnými redaktormi kritizujúcimi súčasné vedenie. V liste uvádzajú, okrem iného, požiadavku hľadať nových vedúcich spravodajstva a publicistiky formou výberového konania. "Budeme sa rozprávať o všetkých požiadavkách, ktoré boli v tomto liste formulované," povedal Rezník. Zároveň zdôraznil, že za súčasným vedením sekcie spravodajstva a publicistiky si plne stojí.

Copyright ©TASR 2018

RTVS odvysiela MS v hokeji cez HbbTV po prvýkrát s funkciou Time - shift

RTVS odvysiela MS v hokeji cez HbbTV po 

prvýkrát s funkciou Time - shift

Služba hybridnej televízie počas MS v hokeji umožní divákom využívať televízny prijímač nielen pre klasický príjem televízneho vysielania, ale rovnako pre zobrazenie multimediálneho obsahu pomocou internetového signálu. RTVS popri HbbTV ponúkne po prvýkrát funkciu Time-shift, ktorá umožňuje spätné prehrávanie programov až 24 hodín dozadu a službu 7-dňového archívu vlastnej tvorby.

„Sme veľmi radi, že môžeme divákom a fanúšikom hokeja vďaka službe hybridnej televízie ponúknuť plnohodnotný zážitok z hokejového šampionátu. Samotný TV signál z podujatí tejto kategórie je vyrábaný v najvyššej kvalite, čo s podporou moderných technológií ešte umocníme," uviedol šéf športovej sekcie RTVS Matej Hajko.
K hybridnému vysielaniu budú užívatelia potrebovať zariadenie s podporou HbbTV štandardu a pripojenie k internetu. Na väčšine smart zariadení sa HbbTV spúšťa štandardne stlačením červeného tlačidla na diaľkovom ovládaní.
Špeciálne pre MS v hokeji opäť RTVS v spolupráci s Towercom ponúkne fanúšikom aplikáciu, vďaka ktorej môžu prostredníctvom hybridnej televízie sledovať paralelný zápas na MS.
“Aplikácia umožní sledovanie alternatívneho hokejového zápasu, ktorý v danej chvíli nie je vysielaný v rámci klasického vysielania. Divák si bude môcť zvoliť sledovanie ktoréhokoľvek zápasu a sledovať ho naživo,” vysvetlil technický riaditeľ Towercom Zsolt Nagy.
Jedinou podmienkou je mať smart televízor, ktorý podporuje technológiu HbbTV.

Majstrovstvá sveta v hokeji v dánskej Kodani a Herningu sa začínajú už dnes 4.mája o 16:15 zápasmi Kanada – USA (priamy prenos na Dvojke), Rusko – Francúzsko a večernými duelmi o 20:15 Nemecko – Dánsko a Švédsko – Bielorusko (priamy prenos na Dvojke).
Aktuálne dianie z hokejového šampionátu, analýzy, rozhovory, štatistiky, vizitky hráčov hokejovej reprezentácie, súťaže, on-line živé prenosy zo všetkých 64 zápasov MS v hokeji ponúka oficiálny web RTVS hokej.rtvs.sk. Podrobný rozpis a prehľad vysielania televíznych a rozhlasových prenosov v RTVS si hokejoví priaznivci nájdu na http://hokej.rtvs.sk/zapasy.

Koncert pre Martinu a Jána

Koncert pre Martinu a Jána

5. mája, v deň plánovaného sobáša Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, sa ich rodiny zídu v Gregorovciach. Ako prejav spolupatričnosti bude v ten deň v Gregorovciach aj Koncert pre Martinu a Jána, pripravovaný so súhlasom ich rodín. Pri príprave predchádzajúcich spomienkových podujatí sme zistili, akú hudbu mali Martina Kušnírová a Ján Kuciak radi. Viacerí ich obľúbení umelci, ako aj ďalšie mená slovenskej a českej scény si prídu do Gregoroviec, spolu s príbuznými, uctiť ich pamiatku.

Podujatie sa začne o 14.00 svätou omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Samotný koncert bude od 16.00 na neďalekom futbalovom ihrisku. Vystúpia na ňom Jana Kirschner (official page), Sima Martausová, PARA - Brutalna Zostava, Vec a Zuzana Mikulcová, Konvergencie Quartet – Jozef Lupták, Marián Svetlík, Andrej Baran, Julián Veverica, Michael Kocáb - official a Karpatské Chrbáty, Bez Ladu a Skladu, Chiki liki tu-a, Sendreiovci & Kokavakere Lavutara, LONGITAL, B-Complex, Živé kvety, Puding Pani Elvisovej, Štefan ŠTEC a Ľudová hudba Hornád i zbor Gregos z Gregoroviec. Súčasťou akcie budú aj vizuálne diela, na veľkoplošnej obrazovke bude premietaný výber z reakcie vizuálnych umelcov. Svoju sochu „Spojili nás“ vystaví Martin Dzurek a Jano Vajsabel, Rudo Sikora pripravuje dielo „Stretneme sa a zanecháme stopu“.

„Hlavným posolstvom koncertu je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Slobodné umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncert v deň ich plánovanej svadby má v sebe symboliku stretnutia – v ten deň sa mali ich prostredníctvom spojiť dve rodiny, veríme, že podujatie a odkaz Martiny a Jána spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine,“ povedal o plánovanom koncerte Michal Kaščák. Z prešovskej hlavnej stanice bude od 13.00 do Gregoroviec a späť premávať kyvadlová doprava, stáť bude okrem stanice aj pri Trojici a pri Šariš parku vo Veľkom Šariši.
Okrem Pohody sa na akcii podieľa klub Stromoradie a obec Gregorovce.

Vyhlásenie Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy k situácii v RTVS

Vyhlásenie Fakulty masmédií Paneurópskej 

vysokej školy k situácii v RTVS

Verejnoprávnosť je pojem, v ktorom sa stretáva verejnosť a právo. Dva základné piliere demokracie. Dva piliere, ktoré súčasné vedenie RTVS snaživo ničí.

My, pedagógovia a študenti Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy, sme hlboko znepokojení dianím vo verejnoprávnej inštitúcii, ktorou RTVS je.

Od média verejnej služby očakávame, že bude reprezentovať tie najvyššie hodnoty principiálnej žurnalistiky: objektivitu, nestrannosť, pravdivosť, morálku a kontrolu moci.

V období po tragickej a dodnes nevyšetrenej smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je viac než jasné, že zodpovedná novinárska práca je povolanie, v ktorom ide aj o život.

Sme znepokojení informáciami o tlaku na redaktorov RTVS, prepúšťaní tých, ktorí si dovolili mať iný názor, tých, ktorí sa postavili za slušnosť a prejavili morálne postoje.

Očakávame od média, ktoré má slová verejnosť a právo vo svojom erbe, že bude bojovať za každé právo verejnosti, že sa postaví ako strážny pes na obranu pravdy a morálky.

Nechceme mať verejnoprávne médium, ktoré slúži vybranej skupine ľudí. Nechceme médium, ktoré je handrou politických buldogov.

Chceme takú mediálnu inštitúciu, ktorá sa bude pozerať na prsty všetkým tým, ktorí rozkrádajú túto republiku, ktorí zahrabávajú špinu pod koberec. Chceme médium, ktoré bude obhajovať práva novinárov i poľnohospodárov, umelcov aj učiteľov, detí i dôchodcov, všetkých, ktorí sa občas nevedia brániť zlovôli moci.

Chceme médium, ktoré bude morálnou autoritou aj vďaka tomu, že jeho redaktori budú odhodlane a otvorene hovoriť aj o veciach, ktoré boli, sú a budú nepríjemné pre každú vládu.

Chceme také verejnoprávne médium, na ktoré budeme pyšní. To dnešné takým nie je.

V Bratislave, 4. mája 2018

Prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD., dekanka Fakulty masmédií PEVŠ

Doc. PhDr. Martin, Kasarda, Dr.

PhDr. Richard Keklak, PhD.

PhDr. MgA. Yvonne Vavrová, PhD.

Mgr. art. Branislav Matis, ArtD.

Mgr. art. Tomáš Klepoch

Nikola Hanáčková

Renáta Kelemenová

Linda Íllešová

Karolína Doktoríková

Kamila Jurkovičová

Barbora Macháčová

Viktor Sucha

Maxím Hrečín

Natália Straková

Adam Bajo

Tomáš Orešanský

Simona Hahnová

Richard Kolník

Barbora Šuláková

Daniela Lukáčová

Petra Zálešáková

Michal Weinzettl

Simona Hahnová

Zuzana Melegová

Ľubica Mikušová

Júlia Kažmírová

Anabela Mikušiaková

Barbora Harciníková

Marianna Podlucká

Juraj Žák

Barbora Labancova

Natalia Hladká

Matej Čalfa

Juraj Pivovarči

Uma Thuzemská

Tomáš Romanec

Erik Argaláš

Simona Škodová

Simona Petrášová

Veronika Wagingerová

Adriána Kollárová

Peter Kukliš

Natália Lamošová