2. 10. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Taliban zavedie v Afganistane popravy. Pomôže to v boji so zločinom, tvrdí  predstaviteľ hnutia 
Vláda Talibanu zadržala najmenej 32 novinárov odvtedy, čo sa militantní islamisti v polovici augusta chopili moci v Afganistane. Vo svojej správe zverejnenej v piatok to uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), píše agentúra DPA.
HRW – inštitúcia so sídlom v New Yorku - uviedla, že hoci väčšinu reportérov prepustili po tom, ako ich Taliban v súvislosti s ich výkonom práce varoval, niektorí boli zbití.
Podľa aktivistov Taliban v septembri afganským médiám povedal, že by sa mali zdržať zverejňovania správ o "záležitostiach, ktoré oficiálni predstavitelia nepotvrdili", ako aj správ o záležitostiach, ktoré by mohli mať "negatívny vplyv na verejnosť".
"Predpisy Talibanu sú také obsiahle, že vedú novinárov k autocenzúre a obavám, že skončia vo väzení," uviedla riaditeľka HRW pre Áziu Patricia Gossmanová.
Odvtedy, čo Taliban prevzal moc v Afganistane, prišlo o prácu mnoho novinárov v celej krajine, píše DPA.
Taliban vo štvrtok v západoafganskej provincii Herát prepustil po troch týždňoch nezávislého fotožurnalistu Murtaza Samadiho. Talibovia ho zadržali, keď v meste pokrýval protest afganských žien.
Nemenovaní úradník pracujúci pre zoskupenie Nai, ktoré podporuje otvorenosť médií v Afganistane, predtým pre DPA uviedol, že od návratu hnutia Taliban k moci ukončilo svoju činnosť najmenej 153 médií, a to buď z dôvodu hrozieb zo strany Talibanu, alebo pre nedostatok financií.
 

 


Snúbenica zavraždeného novinára Chášukdžího zažalovala korunného princa  Saudskej Arábie - Svet - Správy - Pravda.sk
Vdova po zavraždenom saudskom novinárovi Džamálovi Chášukdžím v piatok vyzvala amerického prezidenta Joe Bidena aby prinútil Saudskú Arábiu zodpovedať sa za vraždu jej manžela. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.
Hatice Cengizová pricestovala na tretie výročie od brutálnej vraždy jej manžela do Washingtonu a zúčastnila sa protestu pred saudským veľvyslanectvom, neďaleko amerického Kongresu. Tam odhalila portrét Chášukdžího v nadživotnej veľkosti, štylizovaného v podobe novinového článku.
Cengizová vyjadrila svoju nevôľu nad skutočnosťou, že Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa stretol so saudským korunným princom Muhammadom bin Salmánom, ktorého americká tajná služba upodozrieva z objednávky vraždy.
"Je toto to branie na zodpovednosť, ktorú sľuboval Biden?" spýtala sa Cengizová pri sviečkovej manifestácii, ktorú zorganizovali pravicové skupiny.
"Muhammad bin Salmán vzal Džamála mne a celému svetu. Budete ho brať na zodpovednosť alebo budete týchto vrahov odmeňovať?" položila otázku.
Chášukdží, v Saudskej Arábii narodený rezident USA, bol známym a otvoreným kritikom saudskoarabského vedenia a pravidelne písal pre denník Washington Post. Zavraždený bol 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule tímom agentov vyslaným zo Saudskej Arábie.
Telo novinára sa nikdy nenašlo. Saudská Arábia najprv rozhodne odmietala, že by šlo o atentát, do ktorého by bola zapletená, neskôr tvrdila, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí konali na vlastnú päsť.
Po neprehľadnom procese v Saudskej Arábii bolo päť Saudskoarabov odsúdených na trest smrti a traja dostali tresty väzenia. Vynesené rozsudky smrti boli neskôr zmenené.


Trump sues niece and New York Times over tax story - BBC News
Bývalý americký prezident Donald Trump podal v piatok večer miestneho času na okresnom súde na Floride žiadosť o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by prinútilo sociálnu sieť Twitter odblokovať jeho účet. Informovali o tom v sobotu agentúry Reuters a Bloomberg.
Trump v zdôvodnení svojej žiadosti okrem iného uvádza, že Twitter bol "prinútený" zablokovať jeho účet pod tlakom jeho politických oponentov v Kongrese. Táto firma má podľa neho "určitý stupeň moci a kontroly nad politickým diskurzom v tejto krajine, ktorý je nezmerateľný, historicky bezprecedentný a pre otvorenú demokratickú diskusiu mimoriadne nebezpečný".
Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára. Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá on-line sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.
Twitter nechcel Trumpov právny krok komentovať. Pred zablokovaním mal Trump viac ako 88 miliónov sledovateľov. V júli zažaloval Twitter, Facebook a holdingovú spoločnosť Alphabet, vlastniacu Google a YouTube, ako aj ich šéfov, za zaujatosť, pretože tieto tri spoločnosti podľa neho potláčajú konzervatívne názory.
 
 

Copyright © TASR 2021

 Glen Kamara dostal v zápase Sparta - Glasgow Rangers červenú kartu |  Sportnet.sk



Vedenie futbalovej Sparty Praha po zápase Európskej ligy proti Glasgow Rangers (1:0) dôrazne odmieta obvinenia britských fanúšikov aj médií z rasizmu jej fanúšikov. Na štvrtkovom súboji na Letnej bolo v hľadisku takmer 11-tisíc ľudí, ale drvivú väčšinu z nich tvorili deti vo veku 6 - 14 rokov, keďže dospelí fanúšikovia tradičného českého klubu nesmeli na štadión v dôsledku trestu od Európskej futbalovej únie.
"Urážanie detí v online priestore a médiách je neakceptovateľné, zúfalé a smiešne," ohradila sa Sparta Praha vo svojom vyhlásení, cituje z neho aj portál iDnes.cz. Spartu v tomto názore podporil aj šéf Slavie Praha Jaroslav Tvrdík. "Súhlasím a plne podporuje vyhlásenie Sparty Praha," napísal Tvrdík na sociálnej sieti.
"Je neuveriteľné, že po zápase sledujeme útoky na nevinné deti a čelíme neopodstatneným obvineniam z rasizmu. Bohužiaľ, musíme čítať zúfalé útoky právnika Aamera Anwara, ktorý sa pohybuje za hranicou dovoleného. V Česku by sa jeho správaním už zaoberala advokátska komora. Na jeho online šikanu by si mala posvietiť príslušná inštitúcia v Škótsku. Vyvolávanie xenofóbnych tendencií a slovné útoky na bezbranné deti sú za hranicou morálky a slušnej výchovy," dodávajú predstavitelia pražského tímu. Zároveň sa obrátili na zástupcov tímu Glasgow Rangers. "Žiadame vás, aby ste zastavili vytváranie xenofóbnej atmosféry voči našim deťom, našej krásnej krajine a jej obyvateľom," napísali Sparťania.
Český zdroj dodáva, že tréner Rangers Steven Gerrard žiadny rasizmus na tribúnach nepostrehol, lebo sa sústredil na hru. Niekdajší skvelý hráč a kapitán FC Liverpool však dodal, že ak sa to predsa len stalo, je z toho sklamaný a prekvapený. "Ak urážky mierili na Glena Kamaru, som nesmierne sklamaný," skonštatoval Gerrard.
Práve fínsky stredopoliar tmavej pleti Kamara (proti Sparte musel predčasne dolu z ihriska v 74. min po druhej žltej karte) bol v uplynulej sezóne aktérom roztržky medzi ním a obrancom Slavie Praha Ondřejom Kúdelom vo vyhrotenom závere osemfinálovej odvety Európskej ligy v Glasgowe. Kamara tvrdil, že Kúdela ho rasisticky urazil. Ten pripustil, že z jeho úst zaznel vulgarizmus na adresu súpera, ale nič rasistické. Neskôr po zápase Kamara Kúdelu fyzicky napadol päsťami do tváre a od DK UEFA dostal trest na tri zápasy. Kúdela však za rasizmus, ktorý reálne nebol dokázaný, dostal stopku na desať zápasov.
Štvrtkový súboj 2. kola skupinovej fázy EL Sparta - Rangers rozhodol gólom slovenský reprezentačný obranca Dávid Hancko. Na ľavej strane obrany Sparty odohral celý zápas, útočník Lukáš Haraslín bol na ihrisku 75 minút. Český zástupca je v tabuľke A-skupiny EL na druhom mieste so štyrmi bodmi za 6-bodovým francúzskym Lyonom. Glasgow Rangers je posledný bez bodu.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

1. 10. 2021

RTVS od októbra sa mení vysielací čas relácie Byť zdravý je výhra

RTVS od októbra sa mení vysielací 


 

čas relácie Byť zdravý je výhra



Od 9. októbra sa mení čas vysielania relácie Byť zdravý je výhra. Po novom sa bude očkovacia lotéria vysielať každú októbrovú sobotu o 20.30 h na Jednotke. TASR o tom informovala hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovensko (RTVS) Andrea Pivarčiová.
"Vnímali sme názory a diskusie divákov, ktorí by uvítali skorší vysielací čas očkovacej prémie, a preto sme opätovne otvorili diskusie k tejto téme. Po dohode s Ministerstvom financií SR tak posledné štyri časti relácie Byť zdravý je výhra od 9. októbra odvysielame počas sobotných večerov o 20.30 h na Jednotke," vysvetlil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

 

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Šéf slovinskej tlačovej agentúry odstúpil. Vládu obvinil z pokusu podriadiť  si ju – Správy RTVS 

Riaditeľ slovinskej tlačovej agentúry (STA) Bojan Veselinovič odstúpil vo štvrtok zo svojej funkcie. Vládu premiéra Janeza Janšu pritom obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania. Informovala o tom agentúra AFP.Veselinovič vo vyhlásení uviedol, že "nemôže a nebude akceptovať podmienky, ktorých splnenie žiada vláda výmenou za financovanie práce, ktorú agentúra posledných 273 dní vykonávala zadarmo".
Spor medzi vládnou informačnou kanceláriou a STA sa začal krátko po vymenovaní Janšovej vlády v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal Veselinovičovo prepustenie. Kritika sa týkala najmä správ o údajných nezrovnalostiach pri obstarávaní ochranných pomôcok a očkovacích látok.
Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.
V januári tohto roku vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.
Ako uvádza AFP, Janšova vláda však v tejto veci ďalej robila obštrukcie aj po tom, ako jej Slovinský najvyšší súd nariadil 6. septembra obnoviť financovanie STA.
Nedostatok financií pre STA ohrozuje fungovanie jedinej slovinskej tlačovej agentúry – založenej v roku 1991 – i vyplácanie miezd jej zhruba 90 zamestnancom. Vlani na jar zorganizovalo Združenie novinárov Slovinska (DNS) finančnú zbierku, aby agentúre STA pomohlo prežiť. Vyzbieralo sa viac ako 270.000 eur, čo je však omnoho menej než dva milióny eur, ktoré agentúra každoročne dostávala z verejných zdrojov.
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v liste zaslanom slovinskej vláde minulý týždeň zopakovala výzvy na obnovenie financovania STA. Varovala, že súčasná situácia "predstavuje veľké riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a v EÚ".


Po zakladateľovi The Insider bolo v Rusku vyhlásené pátranie

Byty príbuzných zakladateľa a šéfredaktora nezávislého investigatívneho portálu The Insider Romana Dobrochotova vo štvrtok prehľadala ruská polícia. Informoval o tom web OVD-Info s odvolaním sa na novinárovu matku.
Dobrochotovova právnička Julija Kuznecovová pre spravodajský web RBK uviedla, že jej mandant bol 23. septembra vyšetrovacím oddelením FSB Ruska zaradený na zoznam hľadaných osôb a je po ňom vyhlásené pátranie.
Voči jej klientovi bolo okrem toho začaté trestné stíhanie pre nezákonné prekročenie hraníc. Dopustil sa ho údajne v čase od 31. júla do 1. augusta, keď "nezákonne prekročil štátnu hranicu Ruskej federácie z Voronežskej do Luhanskej oblasti".
Samotný Dobrochotov pre spravodajský RBK potvrdil, že sa teraz nachádza mimo Ruska. Dodal, že príbuzných, u ktorých polícia vo štvrtok vykonala prehliadku, previezli na výsluch. Z bytov policajti odniesli mobilné telefóny a počítače.
Spravodajský web, ktorý Dobrochotov založil a vedie ako šéfredaktor, je od 23. júla ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený na zoznam tzv. zahraničných agentov.
Dobrochotov nedávno v rozhovore pre web Meduza.io uviedol, že to môže súvisieť s tým, že The Insider je zaregistrovaný v Lotyšsku. Meno jeho šéfredaktora v zozname nie je, potvrdila vo štvrtok jeho právnička.
The Insider v spolupráci so zahraničnými investigatívnymi médiámi písal o kauzách pokusu o otrávenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho sestry Julie. Venoval sa aj vražde Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho v Berlíne. Vyšetrovaním sa zistilo, že sú do nich zapletené ruské tajné služby.

Copyright © TASR 2021

 


Únia sa obáva o slobodu médií v Slovinsku - Svet SME
Európska únia (EÚ) vo štvrtok vyjadrila obavy o slobodu médií v Slovinsku po tom, čo šéf štátnej tlačovej agentúry STA odstúpil z funkcie pre spor o spôsob jej financovania. Bojan Veselinovič rezignoval s tým, že navrhovaná zmluva o poskytovaní verejných služieb by agentúru poškodila. „Nikdy sa nebudem podieľať na pošliapavaní nezávislosti novinárov,“ uviedol vo vyhlásení Veselinovič. Podľa Európskej komisie (EK) slovinská vláda tento rok zatiaľ agentúre neposkytla žiadne finančné prostriedky.
Slovinský premiér Janez Janša, ktorého krajina v súčasnosti vedie rotujúce predsedníctvo v EÚ, čelí kritike pre tlak na agentúru. Janša trvá na tom, že väčšina slovinských médií je proti nemu zaujatých. V júli však vyhlásil, že otázka financovania sa vyrieši na jeseň.
„Ľutujeme a so znepokojením sledujeme najnovšie zhoršenie situácie,“ povedal novinárom hovorca komisie Christian Wigand. Ako dodal, komisia „opakovane vyjadrila vážne obavy“ týkajúce sa financovania a nezávislosti STA.
„Vyzývame slovinské orgány, slovinskú vládu, aby podnikli rozhodné kroky na zastavenia a zvrátenie súčasného trendu. Vývoj, bohužiaľ, opäť ukazuje, že EÚ potrebuje legislatívu na ochranu slobody a plurality médií,“ uviedol Wigand.
Na slovinského ministra kultúry sa minulý týždeň obrátila komisárka Věra Jourová, ktorá ho listom vyzvala na poskytnutie informácií, akým spôsobom a kedy agentúra dostane financie. „Takáto situácia predstavuje vážne riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a následne v EÚ,“ napísala Jourová.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rádio Aetter sa pripojilo k vysielaciemu maratónu študentských rádií

Rádio Aetter sa pripojilo k vysielaciemu 
 Rádio Aetter - živé vysielanie - online stream (vysoká kvalita) | Stream  player | Radia.sk - slovenský éter online
 
maratónu študentských rádií

Súčasťou 24-hodinového vysielacieho maratónu študentských rádií, ktorý sa uskutočňuje 1. októbra, je ako jediné zo Slovenska univerzitné rádio Aetter. TASR o tom informoval Peter Krajčovič z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave.
Ako uviedol, vysielanie je streamované prostredníctvom služby Live365 a dostupné je pre poslucháčov z celého sveta. Projekt je súčasťou Medzinárodného dňa študentského vysielania. Ide o 11. ročník podujatia a slovenský zástupca dostane priestor vo vysielaní od 12.00 do 13.00 h.
"V rámci hodinového bloku predstavíme vo vysielaní krajinu a univerzitné mesto Trnava, priblížime vysielanie študentských rádií a samotné rádio. Hovorené slovo bude obohatené o anglický prejav, aby sme sa prihovorili aj zahraničným poslucháčom. Hudobný mix bude pozostávať zo slovenskej produkcie," informoval programový riaditeľ rádia Miroslav Kapec z fakulty masmediálnej komunikácie, kde rádio vzniklo a vysiela.
Počas 24 hodín bude postupne vysielať 24 univerzitných rádií z 24 krajín sveta. "Témou tohtoročného vysielacieho maratónu a Medzinárodného dňa študentského vysielania je prekonávanie ťažkých časov v období pandémie. Podujatie súčasne nesie posolstvo, že aj v ťažkých časoch sa dá vysielať a vytvárať obsah, ktorý bežne poslucháči nemôžu počuť," doplnil Andrej Brník z fakulty masmediálnej komunikácie.
Ambasádorom aktuálneho ročníka je americký spevák, skladateľ, hudobník a producent Alfred Matthew Yankovic, známy pod umeleckým menom „Weird Al“ Yankovic.

Zdroj. TASR

Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu jubiluje

Orchester ľudových nástrojov 
Orchester Ľudových Nástrojov Čs. Rozhlasu V Bratislave | Discography |  Discogs
Slovenského rozhlasu jubiluje


 Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (OĽUN) jubiluje, 45. výročie vzniku si pripomenul slávnostným koncertom, v ktorom zneli skladby zo všetkých regiónov Slovenska v spracovaní Svetozára Stračinu, Ondreja Dema, Igora Bázlika, Jaroslava Juráška, Štefana Molotu a ďalších. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.
Teleso založil v roku 1976 Ondrej Demo. V spolupráci s množstvom renomovaných i začínajúcich hudobných skladateľov, upravovateľov, spevákov, inštrumentalistov, hudobných režisérov, zvukárov, dramaturgov zrealizovalo tisíce nahrávok zdobiacich vysielanie Slovenského rozhlasu. "OĽUN sa nezmazateľne zapísal do rozhlasovej histórie, potenciál, ktorý má v novom zložení, chceme plnohodnotne využiť," uviedol riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin.
Na výročnom koncerte orchestra pod vedením Petra Uličného a Miroslava Dudíka, ale aj Zuzany Pokornej a Miloša Valenta účinkovalo viacero spevákov a sólistov inštrumentalistov. Zostrih z koncertu odvysiela Rádio Regina v sobotu 2. októbra v dvoch častiach – popoludní od 15.05 h a večer od 20.00 h.

Zdroj: TASR

30. 9. 2021

RADA RTVS

 RADA RTVS

Rada RTVS rokovala vo štvrtok mimoriadne v Košiciach o obnove archívu aj kreatívnych centrách. TASR o tom informovala hovorkyňa rozhlasu a televízie Andrea Pivarčiová. Riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala informoval členov rady o projektoch košického štúdia aj o víziách. RTVS chce regionálny kreatívny potenciál rozvinúť vďaka kreatívnym centrám, ktoré by mali vybudovať okrem Bratislavy a Banskej Bystrice aj v Košiciach. Pomôcť by tomu mal nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v gescii Ministerstva kultúry (MK) SR. Otvorenie centier je plánované budúci rok. RTVS si od tohto kroku sľubuje zvýšenie zamestnanosti v kultúrnom a kreatívnom priemysle. "Verím, že aj v Košiciach a celom regióne tak pomôžeme rozvíjať tvorivý potenciál študentov a absolventov umeleckých a kreatívnych odvetví, kreatívnych pracovníkov, umelcov či ďalších subjektov pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle a zároveň tak vytvoríme inkubátor talentovaných pracovníkov aj pre RTVS," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Puchala vidí výhodu kreatívneho centra v tom, že sa nachádza priamo v priestoroch Štúdia RTVS Košice. Podľa jeho slov tak vzniká veľký potenciál na reálne prepojenie teórie s praxou a tiež najnovších technológií a tvorivých postupov s rokmi overenou profesionalitou a skúsenosťami. Rada sa zhodla aj na tom, že budova archívu v areáli RTVS v Košiciach je v súčasnom stave náročná na prevádzku pre svoju energetickú neefektívnosť. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške viac ako 842.000 eur ju budú môcť kompletne zrekonštruovať. Budovu postavili na prelome 19. a 20. storočia. Objekt prešiel počas svojej životnosti viacerými rekonštrukciami, z nich posledná bola zrealizovaná v roku 1977. "Na základe úspor výdavkov na energie zároveň znížime dotácie na prevádzkové náklady a ušetrené finančné prostriedky využijeme na ďalší rozvoj," dodal šéf RTVS Rezník.

Zdroj: TASR

Markíza je televíznym lídrom aj na videoportáli YouTube, ktorý jej udelil ocenenie Gold Creator Award

 Markíza je televíznym lídrom aj na videoportáli YouTube, 

 



ktorý jej udelil ocenenie Gold Creator Award


O obsah produkovaný televíziou Markíza má na celosvetovo najznámejšom a najpoužívanejšom videoportáli záujem už 1,11 milióna odberateľov.


Nielen na televíznom trhu, ale aj v dynamicky sa rozvíjajúcom svete sociálnych sietí je Markíza v rámci mediálnych značiek suverénnym lídrom, ktorý udáva trendy. Aj na obrazovkách počítačov a mobilných telefónov ponúka pestrý a zaujímavý obsah. Najnovšie to potvrdzuje ocenenie Gold Creator Award, ktoré tímu TV Markíza udelil celosvetovo najznámejší a najpoužívanejší videoportál YouTube.

Ide o ocenenie pre autorov, ktorých obsah odoberá viac než milión používateľov a zároveň splnia niekoľko ďalších podmienok. Práve túto métu sa oficiálnemu YouTube kanálu TV Markíza podarilo prekonať, podľa najnovších výsledkov sa počet jeho odberateľov rozšíril na 1,11 milióna osôb.

Gold Creator Award má podobu zlatého prevedenia známeho YouTube tlačidla Play, ktoré je vyrobené z pozlátenej mosadze a vyhotovené v zarámovanej podobe. YouTube týmto spôsobom vyzdvihol oslovovanie publika, ktoré sa zaujíma o televízny aj online svet. Ocenenie v utorok, 28. septembra 2021, slávnostne rozbalil generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele, za prítomnosti riaditeľa PR a marketingu Michala Boreca a členov social media tímu.

„Máme z tohto ocenenia veľkú radosť. Je to známka toho, že nami produkovaný obsah je kvalitný a obľúbený. Keď sme reštartovali náš YouTube kanál, mali sme len niekoľko tisíc odberateľov a prekročenie miliónovej hranice sa zdalo byť nedosiahnuteľnou métou. Naša nová stratégia však priniesla úspech a ja sa chcem aj touto cestou poďakovať všetkým používateľom, ktorí majú radi naše programy, a celému nášmu skvelému social media tímu,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

„Už dávno nie sme iba televízia, ale multimediálny dom a tvorca prémiového obsahu, ktorý šírime rôznymi distribučnými cestami. V dnešnej dobe je prítomnosť na iných platformách, mimo klasickej lineárnej televízie, už doslova nevyhnutnosťou. Niekoľkoročné úsilie celého nášho online tímu sa teraz pretavilo do tohto ocenenia a sme veľmi radi, že sme zo všetkých slovenských médií aj v prípade YouTubu na prvom mieste,“ doplnil Michal Borec, riaditeľ PR a marketingu skupiny Markíza.

Za dobu svojej existencie od júna 2016 dosiahol YouTube kanál TV Markíza už takmer 1,7 miliardy pozretí pri celkovej dobe pozerania 68,2 miliónov hodín. Doposiaľ najpopulárnejším videom je jedna z ukážok zo seriálového hitu Oteckovia, ktorá si pripísala viac ako 66 miliónov videní.

YouTube kanál TV Markíza prináša každý deň krátke ukážky či týždenné súhrny toho najzaujímavejšieho z pôvodných relácií a seriálov, ako aj aktuálne televízne upútavky. Prostredníctvom odkazov v popise či špeciálnych funkcií v rámci videa môžu používatelia prejsť na streamovaciu službu VOYO či AVOD platformu Markíza Plus, kde sa nachádza kompletný obsah.

Utajený šéf opäť nedal konkurenčnej šou najmenšiu šancu


Utajený šéf opäť nedal 

 

konkurenčnej šou najmenšiu šancu

Zabodovali aj večerné spravodajské relácie, ale tiež úspešná reality šou Farma, ktorá v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala v rámci aktuálneho ročníka druhý najvyšší trhový podiel.


Obľúbená reality šou Utajený šéf si v stredu, 29. septembra 2021, opäť podmanila divákov televízie Markíza a v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 sa stala najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

V tejto strategickej cieľovej skupine si Utajený šéf udržal minulotýždňový výborný rating 8,5 % a dosiahol nadpriemerný trhový podiel 27,0 %. Zároveň tiež ešte výraznejšie zatlačil do úzadia konkurenčnú šou Dom snov, ktorá na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine zaznamenala trhový podiel iba 12,2 %. Detektívny film Vraždy vo Vercors získal na Jednotke RTVS podiel na trhu 7,7 %.

Na to, ako si šéf upratovacej firmy ČaSS Marek Klenovič počínal v prestrojení za brigádnika Johnyho, bolo zvedavých celkovo 431-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Utajený šéf si tak medzitýždenne polepšil o 28-tisíc divákov, pričom v čase vysielania mal dosah až na 692-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Excelovala aj nasledujúca reality šou Farma, ktorá si v cieľovej skupine 12-54 pripísala skvelý rating 5,3 % a z hľadiska aktuálneho ročníka druhý najvyšší trhový podiel 27,4 %.

V rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+ sa najsledovanejším stredajším programom stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny, ktorá k obrazovkám TV Markíza pritiahla 522-tisíc divákov a zasiahla až 863-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). V cieľovej skupine 12-54 obsadila druhú priečku s ratingom 8,4 % a trhovým podielom 29,0 %.

Zabodovali aj nasledujúce spravodajské relácie Počasie (rating 8,2 % / share 26,1 % v CS 12-54) a Športové noviny (rating 6,5 % / share 20,6 % v CS 12-54), ktoré v stredajšom rebríčku sledovanosti obsadili tretie a štvrté miesto.

Úspešnejší než večerné prime-time programy konkurencie bol aj podvečerný rodinný seriál Oteckovia, v cieľovej skupine 12-54 dosiahol rating 5,9 % a trhový podiel 26,8 %.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v stredu v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 29,7 %) aj v prime-time 19.00-23.00 (share 32,7 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA