4. 7. 2009

" Ty pi.., kto si! ? “

" Ty pi.., kto si! ? “

"Nezávislé a objektívne" slovenské médiá opäť zahoreli spravodlivosťou, vyprodukovali si obeť, dojímavú legendu a pútavú tému na uhorkovú sezónu. Pravda a dôkazy nie sú pre tieto médiá podstatné, interné predpisy Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR sú irelevantné. V obdobných intenciách uvažuje a vyjadruje sa aj bývalý minister vnútra Vladimír Palko, ktorý zrejme stratil súdnosť a pamäť, čo sa však nedá povedať o jeho bývalých podriadených, ktorí na jeho "objektivitu a ľudský prístup" nikdy nezabudnú. Obávam sa, že jeho zúfalá snaha zviditeľniť sa je taká intenzívna, že ho pravdepodobne donúti absolvovať Košický maratón. Predmetná kauza však má svoje pozadie a má ambíciu byť ďalším článkom v "antislotovskej agende". Je však potrebné vysporiadať sa s viacerými otázkami. Je pravdou, čo tvrdila a napísala v úradnom zázname policajtka Nováková? Prečo sa ihneď po údajnom incidente v garáži radila s poslancom NR SR z KDH a až následne vypracovala úradný záznam a predložila ho nadriadeným? Prečo komunikovala s médiami v rozpore s internými predpismi, keď nie je hovorkyňou rezortu MV SR? Z akého dôvodu poskytla úradný záznam médiám a ignorovala interné predpisy a celý služobný postup? Na tieto otázky médiá nehľadajú odpovede, ale hľadať by ich mali jej nadriadení, ktorí by sa mali vysporiadať so zásadnou otázkou, či má ešte policajtka Nováková ich dôveru! Som toho názoru, že podľahli tlaku médií a podľa toho aj rozhodli. Som presvedčený, že ak by Ľudmila Nováková pracovala v súkromnej SBS, tak by už pre stratu dôvery bola nezamestnaná.

Rudolf Pučík, podpredseda SNS

STV NEWS

STV NEWS
V sobotu 4. júla o 20.00 h na Dvojke vysielame priamy prenos benefičného koncertu Večer ľudí dobrej vôle zo starobylej Levoče. Počas podujatia predstavia a ocenia najvýznamnejšie charitatívne aktivity v projekte "Charity, ktoré svet nevidí". Program, ktorý pri príležitosti štátneho sviatku SR sv. Cyrila a Metoda so Slovenskou televíziou pripravili nadácia Prameň, Mesto Levoča a Dekanát Levoča pod záštitou člena Európskej komisie Jána Figeľa, ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora mesta Levoča Miroslava Vilkovského, sa uskutoční na Námestí majstra Pavla v Levoči. Na koncerte budú odovzdané symbolické šeky OZ SOŠ pre nevidomé deti, OZ ZŠ pre sluchovo postihnuté deti a OZ pre deti postihnuté autizmom. V bohatom programe sa predstavia ŠKO a Ľudová hudba Ondreja Kandráča so sólistami a Štátny komorný orchester zo Žiliny, rómska skupina z Čičavy, sólisti opery SND Eva Hornyáková a Ján Babjak, Zora Jandová, Zdeněk Merta, Peter Lipa, Lucie Bílá v sprievode Petra Maláska a ďalší. Večer ľudí dobrej vôle na obrazovku STV pripravujú scenáristi Peter Cabadaj a Svetozár Martinický, dramaturg Dušan Kizek a režisér Cyril Králik. Mestu Levoča bude venovaný aj dokumentárny film Kronika mesta Levoče - o najslávnejších momentoch mesta Levoča, ktorý odvysielame dnes večer, t.j. v stredu 1. júla o 20.05 h na Dvojke. Rozhodli o tom diváci STV hlasovaním na internetovej stránke Slovenskej televízie v rámci cyklu Dokument na želanie. Vopred je v tomto osemdielnom prázdninovom cykle známa len téma, konkrétny titul si vyberú televízni diváci z ponuky troch filmov hlasovaním.

3. 7. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká herečka Hilary Duff bude účinkovať v populárnom seriáli Gossip Girl (2007). Zahrá si Oliviu Burke, slávnu filmovú hviezdu, ktorá chce získať skúsenosti na vysokej škole. Vyberie si New York University, kde sú prijatí aj Blair (Leighton Meester), Dan (Penn Badgley) a Vanessa (Jessica Szohr), s ktorou dostane spoločnú izbu. Prvá epizóda s 21-ročnou hviezdou v úlohe Olivie bude mať americkú premiéru 5. októbra. Duff sa preslávila účinkovaním v seriáli Lizzie McGuire (2001), kde si zahrala už ako 14-ročná. Dostávala úlohy v množstve romantických komédii ako Moderná Popoluška (2004), Dokonalý chlap (2005) či Material Girls (2006). Snaží sa presadiť aj ako speváčka, na konte má tri štúdiové albumy Metamorphosis (2003), Hilary Duff (2004) a Dignity (2007). Reportér prestížneho časopisu Newsweek, ktorého nedávno zatkli úrady v Teheráne, sa údajne priznal, že sa riadil pokynmi západných vlád. V stredu o tom s odvolaním sa na miestnu pološtátnu tlačovú agentúru Fars informovala americká televízna stanica CNN. Maziar Bahari je dlhoročným reportérom Newsweeku a podľa vedenia magazínu konal na vlastnú päsť a bez akýchkoľvek "konšpiračných úmyslov". Štyridsaťdvaročný novinár sa mal k svojim "protištátnym zločinom" priznať na utorkovej tlačovej konferencii. Pretože zahraničným reportérom režim Mahmúda Ahmadínedžáda bráni v ich práci, túto informáciu nie je možné overiť z dôveryhodného zdroja. Fars uviedla, že kanadsko-iránsky reportér, ktorý pracoval aj pre britskú televíznu stanicu BBC a anglický Channel 4, sa priznal, že do Newsweeku zasielal "falošné správy". "Písal pre nás dlhé roky bez akýchkoľvek skrytých úmyslov," povedal pre CNN šéf parížskej pobočky Newsweeku Chris Dickley. Správy agentúry Fars označil za "absurdné". Baharimu podľa Dickeyho od jeho zatknutia 21. júna nepovolili kontakt s rodinou ani s jeho právnikom. "Západné médiá sú súčasťou kapitalistickej mašinérie a liberálnych demokratických vlád Západu," znela údajná Bahariova spoveď. "Keď západný reportér príde do Iránu... bude sa správať v súlade so západným komplexom. Pre takúto osobu sú záujmy 'Západniarov', ktorí využijú každú príležitosť, aby sa postavili proti Iránu, najdôležitejšie," cituje Fars kanadského novinára. Organizácia Amnesty International označila správy o Bahariovej spovedi za súčasť iránskej propagandy.

V severokórejskej štátnej televízii odvysielali vo štvrtok historicky prvú reklamu. V trojminútovom spote kamera sníma muža, ktorý pije pivo z veľkého džbánu. Moderátor do toho jazykom bežným pre propagandistické materiály velebiace stalinistické vedenie štátu ospevoval pitie piva, ktoré podľa reklamy zbavuje ľudí stresu, je zdravé a prispieva k dlhovekosti. Podľa juhokórejského ministerstva pre znovuzjednotenie Kórejského polostrova, ktoré v piatok o odvysielaní reklamy informovalo, je to vôbec prvá reklama severokórejskej televízie, ktorá inak celé dni vysiela len správy, propagandistické programy a dokumenty o vodcovi Kim Čong-ilovi a jeho otcovi Kim Ir-senovi.

České vydavateľstvo Mladá Fronta sa nemusí ospravedlniť Petre Paroubkovej za karikatúru zverejnenú v týždenníku MF Plus. Paroubková musí navyše zaplatiť trovy súdneho konania. Manželke šéfa ČSSD Jiřího Paroubka sa nepáčila karikatúra, na ktorej ju autor zobrazil s rozopnutou podprsenkou, odhalenými prsiami a červenými rukavicami. Ako zdôvodnila rozhodnutie sudkyňa Dagmar Stamidisová, "išlo o primeranú kritiku". Článok s názvom Ako P. P. stmelila český národ, pri ktorom bola karikatúra uverejnená, vyšiel približne pred rokom. "Vidím brucho veľké, ktorého sláva hviezd bude sa dotýkať, povedala si raz ráno Petra Paroubková, čo podľa všetkého znamenalo, že sa prebudila vedľa manžela," znela úvodná veta pri karikatúre. Text ďalej opisoval vzťah Petry Paroubkovej ku kontroverznému návrhu Národnej knižnice z dielne zosnulého architekta Jana Kaplického. Právnici týždenníka MF Plus argumentovali tým, že išlo o kritiku. Karikatúra podľa nich vychádzala z "mediálneho obrazu Paroubkovej, kresba nezodpovedá pornografii a nemala podnecovať sexuálny pud".

Simpsonovci zmiznú z hlavného vysielacieho času ekvádorskej televízie až dovtedy, kým vláda neskončí vyšetrovanie ich vplyvu na deti a mladých ľudí. Štátna rada pre vysielanie skúma vplyv kresleného seriálu na "chlapcov, dievčatá a tínedžerov" a chce obmedziť jeho vysielanie, aby "zabezpečili ochranu" mladšieho publika. Televízna stanica Teleamazonas ho preto nemôže vysielať medzi 6:00 až 21:00 až do skončenia vyšetrovania, ktoré by malo trvať 90 dní. Rada sa totiž obáva pôsobenia "programov a odkazov, ktoré propagujú násilie, diskrimináciu na základe rasy a pohlavia". "Nestiahne sa z vysielania, ale museli sme zmeniť vysielaciu dobu na 5:30," povedal právnik stanice Pablo Ortiz. Z hlavného vysielacieho času ekvádorskej televízie už v minulosti stiahli animovaný seriál Dragon Ball Z (1989). Seriál Simpsonovci (1989) Matta Groeninga má na konte okrem iných aj trinásť prestížnych cien Emmy. Najdlhšie vysielaný komediálny seriál v hlavnom vysielacom čase v USA má aj vlastnú hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Ukrajinský podnikateľ Igorom Kolomojský zaplatí CME za 49-percentný podiel 100 mil. USD. Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME) sa dohodla s ukrajinským podnikateľom Igorom Kolomojským na predaji 49-percentného podielu vo svojej ukrajinskej televíznej skupine Studio 1+1. Kolomojský, ktorý za podiel zaplatí 100 mil. USD, tiež súhlasil so začlenením svojej mediálnej spoločnosti TET TV do skupiny Studio 1+1, oznámila CME včera vo vyhlásení. Ukrajinský podnikateľ zároveň získal predkupné právo na kúpu zvyšného 51-percentného podielu v skupine Studio 1+1 za 300 mil. USD. Kolomojský, ktorý je akcionárom a členom predstavenstva CME, môže predkupné právo zrealizovať do jedného roka od uzavretia transakcie. CME prevádzkuje televízne stanice v siedmich krajinách strednej a východnej Európy s celkovým dosahom zhruba 97 mil. divákov. Na Slovensku prevádzkuje televízne vysielanie TV Markíza a Nova Sport. Príjmy spoločnosti, ktorá minulý mesiac súhlasila s predajom svojho 31-percentného podielu americkej mediálnej skupine Time Warner za 241,5 mil. USD, sa znížili o 37 % na sumu 141,2 mil. USD. Dôvodom zníženia zisku bol prepad tržieb za reklamu a posilnenie amerického dolára voči miestnym menám.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

No Way Out

No Way Out
Denník Pravda v žiadnom prípade nevedie neobjektívnu a manipulačnú kampaň voči STV ani jej generálnemu riaditeľovi. Našim cieľom nie je poškodzovať meno STV ani jej zamestnancov. Jediným záujmom je informovať našich čitateľov o fungovaní STV, ktorá je financovaná z verejných zdrojov a preto majú ľudia základné právo vedieť, ako sa ich peniaze používajú. Generálny riaditeľ má dlhodobo ponuku od denníka Pravda vyjadriť svoje názory v rozhovore, doteraz ju však neprijal. Naopak, volí si spôsob komunikácie, pri ktorej nie je možné položiť akékoľvek otázky ani konfrontovať jehovyhlásenia.
Juraj Porubský, šéfredaktor denníka Pravda

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
„Ochrana štátneho jazyka je legitímnym dôvodom aj na zásah do slobody prejavu a práva na súkromie. Rafael Rafaj „Pán poslanec Rafaj, viete, vo vašom prípade človek nikdy nemá istotu. Tak mi dovoľte položiť takú kacírsku otázku. Pod návrhom je aj meno Jána Slotu a aj podpis. Môžete mi odpovedať, kto to podpísal, respektíve komu patrí tento podpis?“ László Köteles "Michal Jackson nebol čierny ani biely, ani starý ani mladý, ani dieťa ani dospelý, ani muž ani žena, ale druh androgýnneho darebáka". La Nouvelle République "Premiér nie je schopný viesť odbornú diskusiu o zatváraní pohotovostí po polnoci." Braňo Ondruš

2. 7. 2009

Zomrel Harve Presnell

Zomrel Harve Presnell
Americký divadelný a filmový herec Harve Presnell zomrel vo veku 75 rokov. Ako informoval jeho agent Gregg Klein, herec v utorok podľahol rakovine pankreasu v nemocnici v kalifornskej Santa Monice. Presnell je známy z broadwayských muzikálov ako Annie alebo Nepotopiteľná Molly Brown, kde si zahral aj v jeho filmovom spracovaní. Objavil sa i v seriáli Ženy klanu Kennedyovcov (2001) a filmoch Zachráňte vojaka Ryana (1998), Legenda o slávnom návrate (2000) alebo Pán Deeds - Náhodný milionár (2002).
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Zomrel Karl Malden

Zomrel Karl Malden
Oscarom ovenčený americký herec Karl Malden, známy z filmov ako Električka zvaná túžba alebo V prístave, či zo seriálu V uliciach San Francisca, zomrel dnes vo veku 97 rokov. Oznámil to jeho agent Budd Moss. Malden zomrel v spánku okolo 11.30 h SELČ vo svojom dome v aglomerácii Los Angeles. Príčinu smrti Moss neuviedol, no zdravie herca bolo v ostatných rokoch podlomené. Karl Malden, vlastným menom Mladen Sekulovič, sa narodil 22. marca 1912 v Chicagu ako syn českej matky a srbského otca. V 50. a 60. rokoch sa vyprofiloval vo vedľajších úlohách klasických filmov, neskôr si našiel miesto v seriáloch. Vyrastal v Gary v štáte Indiana. Počas druhej svetovej vojny slúžil v letectve, kde spoznal svojho neskoršieho hereckého kolegu Brada Dextera, s ktorým ho spájalo celoživotné priateľstvo. Malden účinkoval v takmer 70 filmoch. Ako charakterového herca si ho obľúbil režisér Elia Kazan, s ktorým spolupracoval už v 40. rokoch na Broadwayi. Spolu s Marlonom Brandom účinkoval už v roku 1947 v Kazanovej inscenácii Električky zvanej túžba a objavil sa aj v jej filmovom spracovaní z roku 1951. Za vedľajšiu úlohu získal v roku 1952 Oscara. Kazan obsadil Maldena aj do jednej z mála hlavných úloh. V roku 1956 sa objavil v škandalóznej dráme Baby Doll, kde stvárnil manžela maloletej ženy (hrala ju Carroll Bakerová). Hlavná úloha sa mu ušla aj vo výpravnom westerne How the West Was Won (Ako bol dobytý Západ, 1961), pod réžiu ktorého sa podpísali okrem iných George Marshall a John Ford. Najmä v anglosaskej oblasti je známy zo seriálu V uliciach San Francisca (1972-1977), ktorý bol odrazovým mostíkom v kariére Michaela Douglasa. Detektíva Mika Stona si ešte raz zahral vo filme Späť do ulíc San Francisca (1992). V roku 1955 Maldena nominovali na Oscara za vedľajšiu rolu v romantickej dráme V prístave (On the Waterfront). Trikrát bol nominovaný na Zlatý glóbus (1957 - Baby Doll, 1963 - muzikál Gypsy, 1976 - V uliciach San Francisca), nominácie ho neobišli ani pri cenách BAFTA, Emmy a Laurel Award. Herec má aj svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Od 18. decembra 1938 bola jeho manželkou Mona Greenbergová. Naposledy sa objavil v roku 2000 v televíznom seriáli Západné krídlo.

Copyright © TASR 2009

The Reader

The Reader

1. 7. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Jedna z hviezd seriálu Škaredá Betty (2006) Ana Ortiz porodila v sobotu dievčatko. Ako informovala internetová stránka magazínu People, prvé dieťa 38-ročnej herečky a hudobníka Noaha Lebenzona sa narodilo v New Yorku a dostalo meno Paloma Louise. "Je veľmi pyšná a celá žiari," povedal hovorca Ortiz, ktorá v známom seriáli stvárnila Hildu Suarez. "Je obklopená rodinou a priateľmi a je šťastná, že sa stala matkou. Tieto chvíle si veľmi užíva, dieťatko je prekrásne," dodal. Kolegovia zo seriálu už radostnú novinu vedia a nemocnicu zaplavili blahoželaniami a darčekmi. "Bude úžasnou matkou," povedal herečkin seriálový syn Mark Indelicato. "Ana má to najväčšie srdce. Je uvoľnená, ale zároveň energická a dokáže udržať vo svojom okolí disciplínu, keď musí. A to je podľa mňa skvelá kombinácia pre výbornú mamu. Pre mňa je určite druhou mamou," povedal herec.
Rozhovor britského nedeľníka News of the World s Debbie Rowe, exmanželkou zosnulého Michaela Jacksona, sa nikdy neuskutočnil. Pre Radar Online to povedala jej právnička Marta Almli. "Interview sa neuskutočnilo. Článok je úplný výmysel," uviedla. Bulvárny nedeľník zverejnil rozhovor, ktorý mala Rowe poskytnúť telefonicky zo svojho domu v Kalifornii. Michael Jackson podľa neho nie je biologickým otcom detí bývalej manželky, pretože spermie poskytol neznámy darca. Noviny ďalej uviedli, že Rowe sa vzdáva akýchkoľvek práv na opatrovníctvo dvanásťročného Princea Michaela a jedenásťročnej Paris. Deti údajne vo svojom živote už nechce, vynosila ich ako dar Kráľovi popu. Debbie Rowe pracovala ako recepčná na dermatologickej klinike v Beverly Hills, kam chodil Jackson na vyšetrenia a liečbu pleti. Práve tam sa zoznámili a veľmi zblížili. Zosobášili sa v novembri 1996, len mesiac po ukončení rozvodu Jacksona a Lisy Marie Presley. Rozviedli sa v októbri 1999.
Ihneď po štvrtkovej nečakanej smrti hudobníka Michaela Jacksona stúpla hranosť jeho piesní v amerických rádiách o 1735 percent. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Nielsen BDS, ktorá v týždni od 22. do 28. júna monitorovala 1600 staníc. Tie hrali niektorú zo 143 skladieb Kráľa popu dovedna 67 383-krát a to najmä v dňoch 25. - 28. júna, čiže bezprostredne po jeho úmrtí. Najhranejšou skladbou z jeho rozsiahleho repertoáru bol legendárny singel Billie Jean. Za ním nasledujú Thriller, Rock With You, Don't Stop 'til You Get Enough a P.Y.T. (Pretty Young Thing). Až tri z piatich najhranejších piesní pochádzajú z Jacksonovho komerčne najúspešnejšieho albumu - Thriller (1982).
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Novinár z juhoruského Rostova na Done, ktorý vystupoval proti korupcii medzi miestnymi verejnými činiteľmi, v pondelok večer podľahol ťažkým zraneniam spred dvoch mesiacov. Jeho kolega tvrdí, že sa stal obeťou vraždy. Šéfredaktor Viačeslav Jarošenko (63), ktorý viedol noviny Korupcija i Prestupnosť, utrpel vážne poranenia lebky pri útoku, ku ktorému došlo 30. apríla pred jeho domom. Polícia, citovaná miestnymi médiami, dospela k záveru, že zranenia mohol Jarošenko utrpieť pri bitke alebo pri páde zo schodov. "O tom (že naňho zaútočili kvôli tomu, čomu sa venoval) ani najmenej nepochybujem," povedal zástupca šéfredaktora Sergej Slepcov pre opozičnú skupinu Iné Rusko, vedenú bývalým šachovým veľmajstrom Garrim Kasparovom. "Naše noviny majú osem strán, z ktorých sedem je venovaných korupcii v súdnych orgánoch". Ako uvádza Výbor na ochranu novinárov (CPJ), Jarošenko publikoval pred svojou smrťou veľký počet článkov o korupcii v regionálnej vláde. CPJ vyzval na nezávislé vyšetrenie jeho úmrtia. Výbor pripomína, že Rusko je v celosvetovom meradle po Iraku a Alžírsku treťou najnebezpečnejšou krajinou pre novinárov a zároveň deviatou, pokiaľ ide o nevyriešené prípady vrážd novinárov.

Iránska vláda nariadila zrušenie opozičného denníka Etemad Mellí, ktorý patrí porazenému prezidentskému kandidátovi, proreformnému Mahdímu Karrúbímu. Informovala dnes o tom webová stránka denníka. Umiernený klerik Karrúbí odmietol uznať opätovné zvolenie úradujúceho konzervatívneho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda do funkcie a dnes označil jeho vládu za nelegitímnu. Karrúbí totiž spolu s ďalším kandidátom Mírom Hosejnom Músávím kritizoval prezidentské voľby z 12. júna a obvinil vládu zo zmanipulovania hlasovania. Po voľbách nasledovali najhoršie nepokoje v Iráne od islamskej revolúcie v roku 1979. Zástancovia tvrdej línie však opätovne nadobudli kontrolu nad piatym najväčším ropným exportérom sveta, ktorého jadrový program vyvoláva na Západe obavy.

Copyright © TASR 2009

BINGO BETA !

BINGO BETA !

Slovenská televízia (STV) zrejme nebude musieť zaplatiť náhradu škody 26,243 mil. eur Štúdiu Beta. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia Okresného súdu Bratislava IV, ktorý žalobu štúdia v celom rozsahu zamietol, potvrdil SITA hovorca Krajského súd v Bratislave Pavol Adamčiak. Išlo o najzávažnejší spor televízie, ktorej hrozilo, že bude platiť náhradu škody za vypovedanie zmlúv o výrobe relácie. "Rozsudok nie je právoplatný, obe strany môžu podať odvolanie v zákonnej lehote 15 dní od doručenia rozsudku," uviedol Adamčiak. Spor medzi televíziou a Štúdiom Beta sa týkal zmlúv na ranné vysielanie z roka 1997. Podpísal ich vtedajší riaditeľ televízie Igor Kubiš. V októbri 1998 podpísal Kubiš ďalšiu zmluvu o spoločnej koprodukčnej výrobe televízneho programu. Obe zmluvy vypovedal jeho nástupca Milan Materák. Štúdio Beta preto STV zažalovalo a žiadalo odškodné za ujdený zisk z reklamy, ktorý by mala, ak by zmluvy platili. Beta v spore STV viackrát vyzvala na mimosúdne vyrovnanie, televízia na ponuku nepristúpila. "Dôvodom rozhodnutia prvostupňového súdu je, že žaloba bola podaná nedôvodne," vysvetlil Adamčiak. Súd tak podľa neho rozhodol aj na základe predchádzajúcich rozsudkov Krajského súdu v Bratislave a Najvyššieho súdu SR, ktoré skonštatovali, že prvá zmluva medzi účastníkmi konania z 22. decembra 1997 je neplatná. "V prípade druhej zmluvy medzi procesnými stranami zo dňa 30. októbra 1998 sú podľa súdu nároky žalobcu premlčané," vysvetlil Adamčiak. Slovenská televízia (STV) potvrdila, že vyhrala dlhoročný spor so Štúdiom Beta. Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré médiám poskytla hovorkyňa STV Želmíra Blašková-Habánová, Okresný súd Bratislava IV. na dnešnom pojednávaní žalobu v celom rozsahu zamietol. Verejnoprávna televízia tak nebude musieť zaplatiť Štúdiu Beta náhradu škody vo výške 26,243 mil. eur za vypovedanie zmlúv o výrobe relácie. Tento pre STV najzávažnejší súdny spor sa začal v roku 1998, keď vtedajšie vedenie STV vypovedalo zmluvy zo Štúdiom Beta. Rozhodnutie súdu pre agentúru SITA potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. "Rozsudok nie je právoplatný, obe strany môžu podať odvolanie v zákonnej lehote 15 dní od doručenia rozsudku," uviedol s tým, že dôvodom rozhodnutia súdu je, že žaloba bola podaná nedôvodne. Súd tak podľa neho rozhodol aj na základe predchádzajúcich rozsudkov Krajského súdu v Bratislave a Najvyššieho súdu SR, ktoré skonštatovali, že prvá zmluva z 22. decembra 1997 je neplatná. V prípade druhej zmluvy z 30. októbra 1998 sú podľa súdu nároky žalobcu premlčané, vysvetlil Adamčiak. Spor medzi televíziou a Štúdiom Beta sa týkal zmlúv na ranné vysielanie z roka 1997. Podpísal ich vtedajší riaditeľ televízie Igor Kubiš. V októbri 1998 podpísal Kubiš ďalšiu zmluvu o spoločnej koprodukčnej výrobe televízneho programu. Obe zmluvy vypovedal v decembri 1998 jeho nástupca Milan Materák pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Štúdio Beta preto STV zažalovalo a žiadalo odškodné za ujdený zisk z reklamy, ktorý by mala, ak by zmluvy platili. Beta v spore STV viackrát vyzvala na mimosúdne vyrovnanie, televízia na ponuku nepristúpila. Ako sa konštatuje v tlačovej správe STV, "za posledný rok sa podarilo zvrátiť v prospech STV niekoľko súdnych sporov, ktoré vznikli v predchádzajúcom období." Pre STV to znamená úsporu približne 30 mil. eur. "Za 14 mesiacov od nástupu nového manažmentu v apríli 2008 sa počet pracovno-právnych sporov do konca júna 2009 znížil z 35 na 27, počet pasívnych obchodných sporov klesol z 10 na 6." V pracovno-právnych sporoch a v sporoch o ochranu osobnosti STV mediáciou - po vzájomnej dohode oboch strán, ušetrila 303 tisíc eur, dodáva sa v správe. Agentúre SITA sa stanovisko právneho zástupcu Štúdia Beta v spore nepodarilo zistiť.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Opozičná SDKÚ-DS opäť navrhne zrušenie koncesionárskych poplatkov. V parlamentnej rozprave o vládnom návrhu zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) to uviedol poslanec Tomáš Galbavý. Avizoval, že jeho strana sa v septembri pokúsi presadiť v parlamente systémové riešenie financovania verejnoprávnych médií - STV a SRo. Dodal, že sa budú snažiť o zavedenie takého mechanizmu, ktorý bude hovoriť o valorizačnom koeficiente a o tom, že peniaze pre STV a SRo budú zakomponované priamo v štátnom rozpočte. „Takýto systém bude spravodlivý. Bohatí sa budú solidarizovať s chudobnými,“ povedal Galbavý a vyzval prítomných, aby sa zúčastnili na okrúhlom stole, ktorý k tejto téme plánuje SDKÚ-DS. SDKÚ-DS nesúhlasí s návrhom zákona ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý umožňuje štátu uzatvárať zmluvy s STV a SRo. Galbavý tvrdí, že výška „objemu peňazí, ktoré ministerstvo kultúry uvoľní, bude priamo úmerná hĺbke predklonu, v akom prídu riaditelia STV a SRo na ministerstvo“. Verejnoprávne média podľa poslanca nebudú mať garanciu, koľko budú mať každý rok peňazí. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a média Pavol Abrhan (KDH) kritizoval rozsah zmluvy so štátom, ktorý je podľa neho v návrhu zákona zadefinovaný veľmi vágne. „Nepodporím ju,“ uviedol. Maďarič chce uzavrieť prvé zmluvy na budúci rok, vždy na päť rokov. Každoročne sa budú obnovovať dodatkom. Podrobné znenie zmlúv má minister predložiť vláde do konca septembra. Vďaka nej by si mohli verejnoprávne médiá brať aj bankové úvery. O osude novely rozhodnú poslanci dnes predpoludním v hlasovaní.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. *TELEVÍZNE NOVINY- Markíza ; 2. Slnko- seno-erotika -Markíza ;3.*DNES - Markíza ; 4.*NAJLEPŠIE POČASIE -TV JOJ; 5.*Panelák -TV JOJ ;6. *NOVINY TV JOJ -TV JOJ ; 7. *ŠPORT - TV JOJ ;8.Aj múdry schybí -Markíza ; 9.SUSEDIA- Markíza ; 10. Afrika: Návrat stratenej lásky- Markíza ;11.Drišľakoviny- Jednotka ;12. *Počasie -Markíza ; 13.Pošta pre teba -Jednotka; 14.*Športové noviny -Markíza ; 15.Ladies Night Out Collection- TV JOJ; 16.*Krátke TN -Markíza ;17 Flynn Carsen: Kliatba Judášovho kalicha -Markíza ; 18. Bláznivá jazda -Markíza ;19.Lampáreň -Markíza; 20. Smotánka -Markíza .

* Cyklické relácie -uvedená relácia s najvyššou hodnotou sledovanostiv tomto týždni ; Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; © Výskum programu STV

30. 6. 2009

Art Film Fest NEWS

Art Film Fest NEWS
Sedemnásty Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne navštívilo od 20. do 27. júna 31 281 ľudí. Z toho 23 281 návštevníkov zlákal filmový program, ďalších osemtisíc ľudí navštívilo sprievodné podujatia ako koncerty či odovzdávania ceny Hercova misia britskému hercovi Jeremymu Ironsovi a českému hercovi Jaromírovi Hanzlíkovi. "Obavy, či tento festival má divácky potenciál, sú zažehnané, vykazujú to čísla návštevnosti, ktoré každým dňom pribúdali. Je to pre mňa veľkým prekvapením a tým najlepším povzbudením do práce v budúcich rokoch," prezradil Peter Nágel, ktorý sa na Art Film Feste podieľal po prvý raz ako programový riaditeľ. Rovnako nadšení boli aj prezident festivalu Milan Lasica a jeho viceprezident Peter Hledík. Počas 17. Art Film Festu premietli vyše 150 filmov z celého sveta. Zlatými kamerami ocenili talianskeho scenáristu a režiséra Ettoreho Scolu a českú filmárku Věru Chytilovú. Na festivale si uctili českého režiséra Petra Weigla, ktorému prišla k životnému jubileu zablahoželať herečka Magda Vášáryová a jej kolegovia Milan Kňažko, Soňa Valentová či Kamila Magálová. Na záver festivalu udelili ocenenia v Medzinárodnej súťaži hraných filmov a v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov. Najlepším filmom festivalu sa stala britská snímka Hlad (Hunger) režiséra Stevea McQueena, ktorý vlani v Cannes získal cenu za najlepší debut. Hlavnú cenu, Modrého anjela, udelili za najlepší mužský herecký výkon hlavnému predstaviteľovi tohto filmu Michaelovi Fassbenderovi. Ďalší Modrý anjel putoval herečke Nesipkul Omarbekovej, ktorá stvárnila hlavnú úlohu vo filme Prírodná tanečníčka (Native Dancer). Ocenenie za najlepšiu réžiu získala austrálska snímka režiséra Warwicka Thorntona Samson a Dalila (Samson & Delilah). Špeciálne uznanie udelila porota kórejskej snímke Hora bez stromov (Treeless Mountain) od režisérky So Yong Kim. V Súťaži krátkych filmov porotu najviac zaujal malajzijský film Každý deň (Everyday Everyday) od režisérky Chui Mui. Posledným filmom festivalu bol slávny film Moonwalker, ktorým si návštevníci uctili pamiatku zosnulého Michaela Jacksona. Súčasťou sprievodných podujatí boli dva veľké koncerty v Trenčíne na námestí a komornejšie hudobné vystúpenia v Kúpeľnej dvorane v Trenčianskych Tepliciach, kde sa predstavili napríklad Jana Kirschner, skupina Fragile či Marcel Palonder.

Ale dcérske spoločnosti môžu....

Ale dcérske spoločnosti môžu....
Koaličnému ĽS-HZDS sa podarilo v Národnej rade SR presadiť, aby Slovenská televízia (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) nemohli brať bankové úvery. Podľa poslankyne za ĽS-HZDS Ľudmily Muškovej, ktorá predložila tento pozmeňujúci návrh k zákonu o niektorých opatreniach týkajúcich sa SRo a STV, by sa tým tieto inštitúcie len ďalej zadlžovali. Za konečnú verziu zákona z dielne ministerstva kultúry dnes zahlasovalo 78 zo 135 prítomných poslancov. Novela od septembra umožňuje štátu uzatvárať zmluvy so STV a SRo, ktoré by mali stabilizovať ich financovanie a podporiť pôvodnú tvorbu. Minister kultúry Marek Maďarič chce uzavrieť prvé zmluvy na budúci rok, vždy na päť rokov. Každoročne sa budú obnovovať dodatkom. Podrobné znenie zmlúv má minister predložiť vláde do konca septembra. Opozícia sa obáva, že zmluvy so štátom ohrozia nezávislosť verejnoprávnych médií.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

29. 6. 2009

Edinburgh International Film Festival

Edinburgh International Film Festival
Novinka britského filmára Sama Mendesa Away we go otvorila 63. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Edinburgu (Edinburgh International Film Festival, EIFF). "Sme úplne nadšení, že sme otvorili festival úžasným filmom, ktorý znamená výraznú zmenu smerovania jedného z najoslavovanejších súčasných režisérov Británie Sama Mendesa," vyhlásila umelecká riaditeľka EIFF Hannah McGill. Roadmovie sleduje pár, ktorý očakáva potomka a hľadá perfektné miesto na usadenie, na ceste naprieč Amerikou. McGill označila snímku za "vtipnú, pozitívnu a múdru". Ako povedal Mendes, EIFF navštívil naposledy v roku 1987, keď prišlo menej návštevníkov a návštevníčok ako ľudí z organizačného tímu. "Takže sa veľmi teším na návrat - dúfam, že do vypredaných kinosál," dodal.
Včera sa na festivale rozdávali aj ceny.
Film Moon , režiséra Duncana Jonesa získal cenu Michael Powell Award za najlpeší nový britský film.
Katie Jarvis získlala cenu PPG za najlepší herecký výkon v britskom fime / fim Fish Tank/.
Cena za najlepší cudzokrajný celovečerný fim putovala do rúk Kyle Patricka Alvareza za jeho film Easier With Practice.
Cenu The Standard Life Audience dostal animovaný film The Secret Of Kells režiséra Tomma Moora.
Režisérka Aliona Van Der Horst získala cenu za najlepší dokumentárny film o ruskom poetovi Boris Ryzhy.
Cena The Skillset New Directors išla do rúk Cary Joji Fukunagaza debut Sin Nombre.
Komédia Humpday režisérky Lynn Sheltonovej získala cenu The Rotten Tomatoes Critical Consensus Award.

Film režisérky Emmy Sullivan After Tomorrow bol ocenený cenou UK Film Council Award za najlepší britský krátky film.

Najlepším cudzojazyčným krátkym filmom sa stal Princess Margaret BLVD režiséra Kazika Radwankseho.

O Jáne čerešne i muchy zralé

O Jáne čerešne i muchy zralé

Jednotka stúpla , Dvojka klesla. Trojka klesla.

JOJ klesla , JOJ Plus skvelý nárast.

Markíza klesla, odvrátila debakel.

TA 3 stúpla.

Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ sa znížil na 5,3 %.

Markíza – 30,28 %

Jednotka - 15,43 %

Dvojka - 3,09 %

Trojka - 0,93 %

TV JOJ – 20,18 %

JOJ PLUS- 3,41 %

TA 3 - 1,89 %

Zdroj: PMT/TNS SK

28. 6. 2009

Art Film Fest NEWS

Art Film Fest NEWS

V Trenčianskych Tepliciach v sobotu večer ocenili najlepšie filmy 17. Art Film Festu. Spomedzi pätnástich snímok v Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa porota jednoznačne zhodla na víťazovi. Modrého anjela za najlepší film spolu s finančnou prémiou 15-tisíc eur získal britský film Hlad (Hunger) v réžii Stevea McQueena. „Myšlienkovo veľmi náročný film, dokonalo profesionálne zvládnutý. Splnil intelektuálne nároky a naplno zaujal príbehom a jeho sugestívnym rozprávaním. Preukázal schopnosť neoddeliteľne spojiť vrcholne umelecký zážitok s diváckym záujmom. Obsadenie filmu bolo do detailov premyslené, herecky skvelé a plné uznania,“ zdôvodnila porota svoje rozhodnutie. Modrých anjelov udelili aj v ďalších kategóriách. Za najlepší mužský herecký výkon ho získal herec Micahel Fassbender, hlavný predstaviteľ filmu Hlad. V kategórii najlepší ženský herecký výkon porotu zaujala Nesipkul Omarbekova z filmu Prírodná tanečníčka (Native Dancer). Modrého anjela za najlepšiu réžiu získal austrálsky režisér Warwick Thornton, autor filmu Samson a Dalila (Samson and Delilah). Špeciálne uznanie poroty získala juhokórejská snímka Hora bez stromov (Treeless Mountain) v réžii So Yong Kim, ktorá zaujala najmä porotcov Jana Kačera a Dorotu Nvotovú. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov vyhrala malajzijská režisérka Chui Mui s filmom Každý deň. „Na začiatku som sa obával, že to bude tak, ako to na festivaloch býva, že bude veľa muziky a málo kvality, ale bol som veľmi prekvapený, že výber, ktorý sme videli, bol veľmi hodnotný. Už účasť na takomto festivale je dostatočným ocenením,“ uviedol Kačer. Podľa neho veľkosť festivalu nespočíva vo veľkých hoteloch, morských plážach či červených kobercoch. „Zmyslom festivalu je dobrý film a prostredie, kde sa môžu filmári poznať vzájomne medzi sebou i s divákmi. Keď pôjdete touto cestou poctivosti ďalej, tak sa môžete stať veľkým festivalom,“ dodal.
Sedemnásty ročník Art Film Festu sa konal od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Ako prezradil programový riaditeľ Peter Nágel, festival zaznamenal rekordnú návštevnosť. Vlani ho navštívilo spolu 12-tisíc divákov, tento rok však už v piatok prekonal hranicu 20-tisíc návštevníkov, ktorých neodradilo ani chladné počasie či búrky.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.