6. 12. 2008

The European Film Awards 2008

The European Film Awards 2008

Dnes v Kodani na večeri Cien Európskej filmovej akadémie vyhlásili oficiálne výsledky European Film Awards .

Triumfoval film Gomorrah, režiséra Mattea Garroneho , ktorý si už z Cannes odniesol Veľkú cenu.

VÝSLEDKY :

EUROPEAN FILM 2008 : GOMORRA (Gomorrah) , directed by Matteo Garrone, produced by Fandango, RAI Cinema

EUROPEAN DIRECTOR 2008 : Matteo Garrone for GOMORRA (Gomorrah)

EUROPEAN ACTRESS 2008: Kristin Scott Thomas in IL Y A LONGTEMPS QUE JE T’AIME (I’ve Loved You So Long)

EUROPEAN ACTOR 2008 : Toni Servillo in GOMORRA (Gomorrah) and IL DIVO Visit)

EUROPEAN SCREENWRITER 2008 : Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso & Roberto Saviano for GOMORRA (Gomorrah)

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2008 : Marco Onorato for GOMORRA (Gomorrah)

EUROPEAN COMPOSER 2008: Max Richter for WALTZ WITH BASHIR

EUROPEAN DISCOVERY 2008 : HUNGER directed by Steve McQueen , written by Enda Walsh & Steve McQueen

EUROPEAN FILM ACADEMY PRIX D’EXCELLENCE 2008 : Magdalena Biedrzycka for costume design, KATYN

EUROPEAN FILM ACADEMY CRITICS AWARD 2008 - Prix FIPRESCI : Abdellatif Kechichefor LA GRAINE ET LE MULET (The Secret of the Grain / Couscous)

EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2007 – Prix UIP : FRANKIE by Darren Thornton

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD- Dame Judi Dench

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2008- Søren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier, and Thomas Vinterberg

PEOPLE’S CHOICE AWARD 2008- HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX, directed by David Yates ,written by Michael Goldenberg

To je TV !

To je TV !

Click to watch video

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 -Týždeň - 2008/48

1. DESMOD-VYROBENÁ PRE MŇA 2. COLDPLAY-VIVA LA VIDA 3. PINK-SO WHAT 4. PERRY KATY-HOT ´N COLD 5. BEYONCE-IF I WERE A BOY 6. NE-YO-MISS INDEPENDENT 7. LEWIS LEONA-FORGIVE ME 8. I.M.T. SMILE-MÁM KRÁSNY SEN 9. ČÍROVÁ MÁRIA-BÚRKA 10. SMATANOVÁ ZUZANA-VČELY 11. KOMAJOTA-MESTO V NÁS 18. ŽBIRKA MIRO-VIEŠ BYŤ ZLÁ 19. GLADIATOR-AK SA BEZ TEBA ZBLÁZNIM 27. I.M.T. SMILE-BEZ PODMIENKY 33. KRISTÍNA-EŠTE VÁHAM 34. DESMOD-LAVÍNY 35. KNECHTOVÁ KATKA-VO SVETLE ŽIARIACICH HVIEZD 36. CMORIK PETER-SNÁĎ NIE JE HRIECH 45. JAROŠ MIRO-SPADLA Z OBLAKOV 46. MATELLO-SKUTOČNÁ 49. NOCADEŇ-IBA PÁR MINÚT 53. TINA-CHÁPEŠ 72. PEHA-MUOJ BOŽE 76. MISHA-13000krát 81. ĎURICA ADAM-BEZ SERVITKY 98. STEREO-LÁKA MA 100. ALONE-KÁVA

MFF Bratislava 2008 News

MFF Bratislava 2008 News
Cenu Hlavnej poroty Grand Prix jubilejného 10. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava za najlepší film získala talianska snímka Sviatočný augustový obed režiséra Gianniho Di Gregorio. Cenu pre najlepšieho režiséra dostal Amat Escalante za film Bastardi (Mexiko, Francúzsko, USA, 2008). Nada Abou Farhat si odniesla Cenu za najlepší ženský herecký výkon za stvárnenie postavy vo filme Pod bombami (Libanon, Francúzsko, Veľká Británia, Belgicko, 2007). Cena za najlepší mužský herecký výkon pripadla Zsoltovi Angerovi za výkon v snímke Pátranie (Maďarsko, Švédsko, Írsko, 2008). Cenu Ekumenickej poroty dostal mexický film Zóna režiséra Rodriga Pláa. Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty získala snímka Pod bombami (Libanon, Francúzsko, Veľká Británia, Belgicko, 2007) a to za vytvorenie mosta spájajúceho realitu s fikciou v Libanone, ktorý s veľkým rešpektom ukazuje vývoj ženy a muža prostredníctvom skľúčenosti, smútku a napätia spôsobeného kultúrnymi, náboženskými a spoločenskými rozdielmi. Cenu Študentskej poroty dostal film Bastardi (Mexiko, Francúzsko, USA, 2008) za sugestívnu obrazovú výpoveď a realistické vykreslenie stretu dvoch odlišných kultúr. Cenu Slovenskej televízie získala nórska snímka Studený obed režisérky Evy Sřrhaug za preukázanie mimoriadneho talentu a veľkej profesionálnej zručnosti tvorcov, ktorí psychologicky presne a bez pátosu poukázali na zložitosť medziľudských vzťahov. Mimoriadnym ocenením za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii poctili maďarského režiséra Istvána Szabóa. Divácku cenu Zlatý Bažant dostal slovenský film Bhutan - Hľadanie šťastia režiséra Pavla Barabáša. Divácku cenu Translata za najlepší film festivalu získala talianska snímka Sviatočný augustový obed režiséra Gianniho Di Gregorio. Medzinárodný filmový festival, ktorý sa začal 28. novembra, dnes končí. Divákom ponúkol vyše 200 filmov v deviatich programových sekciách.
Copyright © TASR 2008

5. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Pod sloganom "Nevedomosť bolí" spustili v stredu viaceré mimovládne organizácie vrátane Reportérov bez hraníc (RSF) kampaň proti násiliu páchaného na mexických novinároch. "Nebezpečenstvo, ktorému čelia novinári, robí ich profesiu v Mexiku vysoko rizikovou. Zvlášť z pohľadu neschopnosti vlády garantovať slobodu tlače," napísali organizátori akcie v spoločnom vyhlásení. Hnutia na ochranu novinárov spustili kampaň tri týždne po tom, ako tamojší reportér prišiel o život v severomexickom meste Ciudad Juárez. Práve metropola na hraniciach so Spojenými štátmi je miestom s najvyšším počtom vrážd na obyvateľa v celej krajine. Na svedomí to má tamojší prekvitajúci obchod s drogami a s ním súvisiace vojny narkotických gangov. Podľa najnovšej správy Stálej kampane na ochranu novinárov zavraždili v Mexiku od roku 2000 až 29 novinárov, ďalší ôsmi zostávajú nezvestní. Národná komisia ľudských práv tvrdí, že v krajine za osem rokov zabili až 45 reportérov. Bez ohľadu na to, ktoré z týchto údajov sú presnejšie, Mexiko disponuje najvyšším podielom vrážd novinárov v celej Latinskej Amerike.
Redakcia hudobného spravodajstva BBC predstavila zoznam 15 mladých umelcov, ktorí sa budú uchádzať o titul BBC Sound of 2009. Cieľom je nájsť najväčší hudobný talent nadchádzajúceho roka. Zostavili ho na základe hlasovania 130 najvýznamnejších britských kritikov, hudobných redaktorov, hudobníkov, DJ-ov a producentov. Do finálovej pätnástky sa dostali: The Big Pink, Dan Black, VV Brown, Empire of the Sun, Florence and the Machine, Frankmusik, Kid Cudi, La Roux, Lady GaGa, Little Boots, Master Shortie, Mumford & Sons, Passion Pit, The Temper Trap a White Lies. Víťaza vyhlásia v januári. Zoznam Sound of... zostavujú už siedmy rok. Hlasujúcich požiadali, aby vymenovali troch obľúbených hudobných nováčikov. Nezáleží pri tom na žánri, či krajine pôvodu umelcov. Nesmú však mať vo Veľkej Británii vydaný album alebo singel, ktorý sa dostal do Top 20. Okrem toho by mali byť pre britské publikum nováčikmi - nesmú byť známi ako členovia iných skupín, zo seriálov, či televíznych súťaží ako X Factor alebo American Idol. V minulom ročníku zvíťazila Adele pred Duffy, The Ting Tings a Glasvegas. Ďalšími víťazmi sú: 50 Cent (Sound of 2003), Keane (Sound of 2004), The Bravery (Sound of 2005), Corinne Bailey Rae (Sound of 2006) a Mika (Sound of 2007). Do prvej päťky sa v uplynulých rokoch dostali napríklad Franz Ferdinand, Wiley, Razorlight a Joss Stone (Sound of 2004), Bloc Party a Kaiser Chiefs (Sound of 2005), The Feeling a Guillemots (Sound of 2006), či Klaxons (Sound of 2007).
Dvadsaťdvaročná herečka Mischa Barton si podľa online magazínu Hollyscoop zahrá v seriáli televízie ABC Škaredá Betty. Rodáčka z Londýna by sa mala objaviť v piatich častiach seriálu, ktorý získal už dve ocenenie Zlatý glóbus. V populárnom seriáli sa v epizódnych úlohách predstavili doposiaľ viaceré celebrity, napríklad supermodelka Adriana Lima či herečka Lindsay Lohan. Okrem účinkovania v Škaredej Betty sa Barton objaví aj vo filme Walled In, kde si zahrá hlavnú postavu. V snímke režiséra Gillesa Paqueta-Brennera jej bude robiť spoločnosť aj kanadský herec Cameron Bright a herečka Shannon Jardine. Informáciu zverejnil server aceshowbiz.com.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Izrael otvoril v stredu hranice do pásma Gazy pre zahraničných novinárov. Zrušil tak štvortýždňový zákaz pre medzinárodné médiá na vstup do Gazy. Oznámil to dnes hovorca izraelskej armády Peter Lerner. Zrušenie zákazu sa vzťahuje aj na medzinárodných humanitárnych pracovníkov a nasleduje po niekoľkých týždňoch tlaku zo strany zahraničných vlád a šéfov spravodajských agentúr, ktorí vyzývali Tel Aviv, aby znovu otvoril pre médiá hranice s pásmom Gazy. Zahraničná tlačová agentúra v Izraeli odsúdila zákaz ako porušenie slobody tlače. Priechody uzatvorili na viac ako štyri týždne po nedodržaní vratkého prímeria medzi Izraelom a vodcami Hamasu. Správu priniesla tlačová agentúra Associated Press.
Za nájomnú vraždu ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej mali neznámi objednávatelia zaplatiť dva milióny dolárov. Na procese v Moskve to dnes uviedol príbuzný dvoch mužov obžalovaných z účasti na vražde kritičky Kremľa, informovala agentúra Interfax. Ďalšie podrobnosti nie sú známe okrem iného preto, že vypočúvanie svedka nebolo verejné. Išlo o strýka bratov Džabraila a Ibragima Machmudovcov, ktorých obžalovali zo spoluúčasti na vražde. Politkovskú mal zastreliť ich brat Rustam, ktorý je na úteku. V ďalšej výpovedi zástupca šéfredaktora Sergej Sokolov z moskovských novín Novaja Gazeta, pre ktoré pracovala Politkovská, uviedol, že novinárku sledovali nielen neskorší vrahovia, ale tiež ruská tajná služba. Vyhlásil tiež, že Džabrail Machmudov je agentom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). V obžalovacom spise je podľa obhajoby uvedený nemenovaný ruský politik ako objednávateľ vraždy. Prokurátori však zdôraznili, že nie je známe, kto si objednal smrť žurnalistky. Od zavraždenia Politkovskej v októbri 2006 sa objavujú špekulácie, kto je v pozadí tohto činu. Jeden z vyšetrovateľov tvrdil, že novinárku má na svedomí v londýnskom exile žijúci oligarcha Boris Berezovskij. Kolegovia Politkovskej naopak spájajú s vraždou Moskvou podporované vedenie Čečenskej republiky okolo prezidenta Ramzana Kadyrova. Politkovská v správach o vojne v Čečensku pripisovala Kremľu spoluzodpovednosť za zločiny voči civilnému obyvateľstvu.
Copyright © TASR 2008

MFF Bratislava 2008 News

MFF Bratislava 2008 News
Na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave opäť nechýba tradičný partner festivalu - Zlatý Bažant. V tomto roku však svoju úlohu partnera vyprofiloval. Stal sa partnerom sekcie - Slovenské filmy 2008. Okrem iného ocení cenou Zlatého Bažanta divácky najúspešnejší titul festivalu v rámci tejto sekcie. Zmena účinkovania značky Zlatý Bažant na festivale má svoje odôvodnenie v zámeroch značky pre budúce obdobie. Cieľom je zamerať sa na podporu slovenského filmu. Zlatý Bažant je v oblasti filmovej kultúry doteraz známy najmä projektom Bažant Kinematograf. Tento projekt počas letných mesiacov poskytuje kvalitnú filmovú tvorbu pod holým nebom. Značka Zlatý Bažant sa rozhodla na tejto platforme stavať a posunúť jej rozmer o čosi ďalej. Zlatý Bažant stál aj v tomto roku pri uvedení viacerých filmových titulov domácej a koprodukčnej tvorby. V budúcnosti by však podpora slovenského filmu mala byť systematickejšia. „Od budúceho roku by sme chceli dať spojeniu Zlatý Bažant a slovenský film konkrétnejšie obrysy. Naším cieľom je sformulovať jasné pravidlá podpory pre novo vznikajúce slovenské tituly, a byť partnerom pri týchto filmových projektoch. V súčasnosti sa tieto kritériá finalizujú a čoskoro budú aj zverejnené. Chceme však využiť príležitosť a počas workshopu o slovenskom filme v rámci programu MFF informovať slovenskú filmovú obec o tomto novo vznikajúcom projekte. Našim cieľom je podporovať ambicióznu a konkurencieschopnú domácu filmovú tvorbu a byť nápomocní pri jej sprostredkovaní pre slovenského diváka,“ hovorí Zuzana Putalová, senior brand manager značky Zlatý Bažant. Heineken Slovensko je viac ako 10 rokov lídrom na slovenskom pivnom trhu so stabilným trhovým podielom nad 40%. Heineken Slovensko a.s. je súčasťou jednej z najväčších pivovarníckych skupín na svete – Heineken N.V. Spolu so značkou Heineken, vlajkovou loďou portfólia spoločnosti, Heineken na Slovensku predáva niekoľko silných domácich značiek – Zlatý Bažant, Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer, ako i niektoré známe zahraničné značky – Krušovice, Starobrno a Desperados. Okrem investícií do pivovaru, Heineken vybudoval v Hurbanove aj najväčšiu sladovňu v strednej a východnej Európe. Celkové investície presiahli výšku 6,5 mld. Sk, čo tvorí približne 70% celkových investícií v odvetví. Podľa Trend Top 2006 patrí Heineken Slovensko medzi najväčšie spoločnosti v potravinárskom sektore. Slovenskí dokumentaristi by chceli na budúci rok vzdať svojimi dielami poctu významným osobnostiam. Pri príležitosti 10. výročia úmrtia slovenského básnika a textára Jozefa Urbana by mala mať premiéru hudobná roadmovie Malý zúrivý Robinson v réžii Martiny Diosi. Filmová pocta básnikovi, ktorú by mali premietnuť v deň výročia 28. apríla 2009, prinesie fragmentárne výpovede, časti portrétov, televíznych a rozhlasových relácií, ako aj osobné posolstvá samotného básnika. Režisér Matej Mináč v súčasnosti nakrúca film Nickyho rodina. Voľné pokračovanie dokumentu Nicholas Winton - Sila ľudskosti chce premietnuť Nicholasovi Wintonovi k 100. narodeninám, ktoré by mal osláviť v máji budúceho roka. Nový film o záchrancovi 669 slovenských a českých detí pred holokaustom zachytáva neobyčajný ohlas jeho činu vo svete a mapuje ako sa ním inšpirovali študenti z celého sveta. V dokumente sa budú nachádzať i hrané scény - autentické rekonštrukcie podľa výpovedí zachránených detí. V roku 2009 si zároveň svet pripomenie 70. výročie vypravenia prvého vlaku s Wintonovými deťmi do Veľkej Británie. Významnej osobnosti svetových dejín sa venuje vo filme Vojnové hry, ktorý vzniká v slovenskej koprodukcii, poľský režisér Dariusz Jablonski. Diváci si ho môžu pamätať ako autora hraného filmu Jahodové víno, ktorý premietali v slovenských kinách tento rok. V dokumente vyrozpráva príbeh plukovníka Kuklinského, ktorý zachránil Európu pred atómovým konfliktom. Premiéru bude mať v pondelok 8. decembra vo Varšave, na Slovensko sa dostane na jar 2009. Autor úspešného dokumentu Iné svety (2006) Marko Škop dokončuje film Osadné - Brusel - Osadné o stretnutí európskych lídrov s lokálnymi politikmi z dediny na hranici Európskej únie. Cez víkend bude nakrúcať finálne scény so starostom obce a pravoslávnym kňazom. Dokumentarista Jaroslav Vojtek nakrúcal film Hranica, kde sedem rokov sledoval osudy ľudí, ktoré poznačil kus drôtu. Nezmyselne vytýčená hranica, podobná berlínskemu múru, rozdeľuje dedinu, majetky, cintorín a rodiny dodnes. Obyvatelia Veľkých a Malých Slemeniec žijúci na najstráženejšej hranici Európy snívajú o jej otvorení už vyše 60 rokov. Slovenský filmový ústav sa ako koproducent podieľa na projekte Zlatá šedesátá, ktorého súčasťou je celovečerný dokument Československá nová vlna, cykly 26 portrétov a šesťdielne Dejiny československej kinematografie 60. rokov. Portréty začne Česká televízia vysielať 3. januára na druhom programe, spolu s filmom portrétovanej osobnosti. Ako prvý uvedú dokument o Milošovi Formanovi, po ktorom bude nasledovať jeho film Černý Petr (1963). Vo výrobe sa nachádza film o rasovom prenasledovaní Rómov počas druhej svetovej vojny Cesta lesom v réžii Roberta Kirchhoffa, ako aj dokument Daniely Rusnokovej Cesta za úspechom o troch mongolských ženách, ktoré sa zúfalo snažia uniknúť z bezútešnej postkomunistickej reality. V najbližších dvoch rokoch by sa mali k divákom dostať i dokumenty Čas grimás, Dôchodcovia - made in Slovakia, Jas až požár, Normalizácia, Ako sa varia dejiny a Mesiac v tebe.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Traja redaktori zo Slovenskej tlačovej agentúry SITA bodovali v Tvorivej súťaži na podporu spravodajskej tvorby, ktorú vyhlásil Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu. V kategórii tlačové agentúry získal cenu redaktor Rastislav Ovšonka za súbor správ o povodniach na východnom Slovensku. Porota, ktorej predsedal Ján Füle, udelila prémie v tejto kategórii Márii Mihálikovej a Richardovi Nemcovi. V kategórii televízia udelil LF cenu redaktorovi televízie Markíza Gáborovi Grendelovi za spravodajské príspevky o predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Iveta Kováčiková z ITV Považská Bystrica, Martina Winogroczká a Patrik Murcina, obaja z TV Bratislava získali v tejto kategórii prémie. V kategóriách tlač a rozhlas výbor na odporúčanie poroty neudelil ceny ani prémie. Nadácia Liberálna spoločnosť dnes ocenila dramaturga rozhlasovej relácie Z prvej ruky a bývalého komentátora viacerých médií Róberta Kotiana. Získal cenu za šírenie myšlienok slobody slova, slobody verejnej diskusie a myšlienok liberalizmu v médiách za rok 2008. „Byť liberálom nie je nadávka, ale predurčenie byť menšinou,“ povedal po jej prevzatí Kotian. Ocenenie udelila nadácia po prvý krát. Jej zámerom je oceniť autorov, ktorí svojou publikačnou činnosťou prispeli k rozvoju a uplatňovaniu liberálneho myslenia v rôznych oblastiach spoločenského života, a tým aj k podpore liberálnych hodnôt. Kotian si s diplomom prevzal aj finančný dar 20-tisíc korún (664 €). Výročnú cenu podporila spoločnosť Slavia Capital. Nadáciu Liberálna spoločnosť, od roku 2002 Inštitút liberálnych štúdií, založili v roku 1995. Podporuje šírenie, prehlbovanie a uplatňovanie liberálneho myslenia a rozvíjanie liberálnych hodnôt. Zorganizovala alebo podporila už 84 vzdelávacích seminárov a konferencií, rôzne workshopy a prednášky osobností liberalizmu. Venuje sa aj vydávaniu štúdií, expertíz a kníh, propagačnej a osvetovej činnosti. Od roku 2003 udeľuje aj výročnú cenu Talent roka.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Odvolanie v spore o neplatnosť zmluvy medzi Slovenským rozhlasom (SRo) a spoločnosťou Lawyer Partners (LP), ktorá preň vymáha nezaplatené koncesionárske poplatky, je už na bratislavskom Krajskom súde. TASR to potvrdil hovorca súdu Pavol Adamčiak. "Na Krajský súd v Bratislave predložil 21. novembra Okresný súd (OS) Bratislava I odvolanie navrhovateľa v konaní Slovenský rozhlas proti Lawyer Partners - žaloba o neplatnosti zmlúv," uviedol Adamčiak. Po naštudovaní spisu súd vytýči termín, kedy vo veci rozhodne. Slovenský rozhlas podal odvolanie voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava I. Ten rozhodol, že zmluvy medzi SRo a spoločnosťou Lawyer Partners sú platné. Dôvodom odvolania je údajne nesprávne právne posúdenie veci v rozsudku OS. Okresný súd Bratislava I zamietol 20. októbra žalobu SRo o určenie neplatnosti zmluvy. Žalobu podala terajšia riaditeľka SRo Miloslava Zemková, podľa ktorej bolo uzatvorenie zmluvy s LP z júla 2005 protizákonné. Súd sa zaoberal týmto prípadom 13. októbra. Vtedy vypovedali ako svedkovia
ekonomická exriaditeľka SRo Hilda Gajdošová, bývalý generálny riaditeľ SRo Jaroslav Rezník a dvaja vedúci technickí pracovníci, ktorí boli zodpovední za vyhotovenie zoznamov pohľadávok. Prvé pojednávanie v tomto spore sa uskutočnilo 18. júna. O odstúpení od zmluvy so spoločnosťou LP, ktorá vymáhala pohľadávky koncesionárskych poplatkov, rozhodla riaditeľka Zemková v októbri 2006. Následne napadla platnosť zmluvy aj na súde. Spoločnosť LP so zrušením zmluvy nesúhlasila. SRo prišiel s návrhom v čase, keď na súdoch bolo zažalovaných 76.000 pohľadávok. LP mala s týmito konaniami náklady vo výške približne 500 miliónov Sk (16,6 milióna eur). V prípade zrušenia zmluvy by spoločnosť žiadala ich náhradu. Slovenský rozhlas mal podľa zmluvy dostať od LP za odstúpenie približne 250.000 pohľadávok okolo 90 miliónov Sk (2.987.452 eur).
Copyright © TASR 2008

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Európska komisia (EK) je vážne znepokojená rozhodnutím slovenskej vlády odvolať šéfa Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Branislava Máčaja a dôkladne preskúma tento prípad s cieľom zistiť, či sa tým neohrozila nezávislosť úradu. Uviedol to dnes pre TASR hovorca komisárky pre informačnú spoločnosť a médiá Martin Selmayr. Nezávislosť národných regulačných orgánov je jedným z kľúčových princípov európskej legislatívy o telekomunikáciách a jednotného telekomunikačného trhu. Členské krajiny EÚ musia nezávislosť týchto úradov striktne rešpektovať, pretože efektívne fungovanie trhu možno zaistiť len vtedy, ak môžu regulačné orgány prijímať nezávislé rozhodnutia. EK sa musí podľa Selmayra uistiť, že sa vo všetkých členských krajinách dodržiava európska legislatíva pri zmenách alebo vymenovaní najvyšších predstaviteľov národných telekomunikačných úradov. "Ak by EK dospela k záveru, že sa porušili telekomunikačné pravidlá EÚ, určite zváži začatie právneho konania voči Slovensku," zdôraznil hovorca.
Copyright © TASR 2008

STV NEWS

STV NEWS
Zástupcovia Slovenskej televízie (STV) predstavili v piatok programovú štruktúru všetkých troch verejnoprávnych okruhov na obdobie vianočných sviatkov a Silvestra. Novinkou bude znovuzaradenie hlásateliek do denného vysielania. "Nasadenie hlásateliek sme zámerne načasovali práve na sviatky," povedal na úvod tlačovej besedy programový šéf STV Roman Lipták. Divákom sa bude prihovárať trio ostrieľaných moderátoriek Alena Heribanová (24. decembra), Katarína Brychtová (25. decembra) a Hana Rapantová (26. decembra). Počas Silvestra si úlohu hlásateľa vyskúša zabávač Andrej Bičan. "Cítim, že obdobie klasických hlásateľských vstupov je už za mnou. Dnes je to z mojej strany skôr úloha hlásateľky-hostiteľky," uviedla Alena Heribanová. "Počas Vianoc všetci spomalíme a preto si myslím, že ako hlásateľky môžeme pomôcť vytvoriť tradičnú vianočnú atmosféru," doplnila kolegyňu Katarína Brychtová. Prvý okruh STV ponúkne na Vianoce ráno animované rozprávky (Pocahontas, Zvonár u matky Božej atď.), pôvodný slovenský muzikál Neberte nám princeznú, slovenské a české filmy a rozprávky (Fontána pre Zuzanu II.,III., Orlie pierko, Pán a hvezdár. atď.) či zahraničné dobrodružné tituly (Gróf Monte Christo, Návrat mušketierov atď). Hlavný večerný program bude patriť premiéram zahraničných snímok (Chyťte doktora, Láska nebeská, Johnny English atď.). Rovnako ako aj slovenskej rozprávke Sokoliar Tomáš. Okrem toho pripravuje i 85-minútový priamy prenos z charitatívneho programu Úsmev ako dar. Silvestrovský program je jedinečný najmä kvôli vstupu Slovenska do európskej menovej zóny a aj preto má názov Eurosilvester. Novoročný program sa bude niesť opäť v duchu slovenských a českých titulov (filmy Záhrada, Kruté radosti atď.). STV uvedie počas sviatkov aj exkluzívne premiéry dokumentov a relácií, ktoré divákom predstavia známe osobnosti z rôznych oblastí kultúrneho a spoločenského života (Inšpirácie Adriany Sklenaříkovej, Pľuščenko - pán ľadu, Rok s Luciou Bílou, Taký bol... s Mariánom Zednikovičom, Júliusom Satinským a Michalom Dočolomanským). Druhý okruh STV má v ponuke množstvo rozprávok, slovenské dokumenty o ľudových zvykoch, blok folklórnych programov, sériu zahraničných hraných a dokumentárnych filmov, pôvodné dokumenty, ale i hudobné programy a benefičné koncerty. 25. decembra odvysiela aj priamy prenos zo slávnostnej bohoslužby z evanjelického kostola vo Zvolene. Najmladší okruh STV, športová Trojka, pripomenie počas sviatkov najvýznamnejšiu športovú udalosť roka - augustové OH v čínskom Pekingu, európsky futbalový šampionát v Rakúsku a vo Švajčiarsku a tiež pôsobenie slovenských reprezentantov na MS v ľadovom hokeji v Kanade. Od 27. decembra bude Trojka vysielať priame prenosy z NHL a z MSJ do 20 rokov v hokeji z kanadskej Ottawy.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Ja bežne poskytujem služby zadarmo.“ Zdenka Kudláčová , TENDER - KONZULT, s.r.o. „Viete, kedy by som s tým mal problém? Keby to Kaliňák a Počiatek zatĺkali. Vtedy by som im neveril ani slovo. Ale jasne povedali, o čo išlo. To je správny prístup.“ Robert Fico " Pokus o morálny striptíz v médiách a hypotetické úvahy o prípadnom odvolaní Františka Blanárika z funkcie považuje SNS za irelevantné a groteskné." Rudolf Pučík, SNS " Tí, čo sú proti nám ideologicky, hodnotovo, či už sedia v politike alebo v tlači, nepomohli Slovensku v čase svetovej krízy ani pohnutím prsta. Naopak, ako záškodníci, ktorí v noci chodia s nožom v tyle nepriateľa, predkladali návrhy, ktoré by krízu len prehĺbili." Robert Fico „Vy sa ma pýtate, či odvolám ministra financií. Pokiaľ viem, tak tu nestojí pán Mikloš. Keby tu stál, tak ho odvolám. Preto je tu pán Počiatek.“ Robert Fico " Rozlišujme proces verejného obstarávania od druhého procesu, a to je klientelizmus, ktorý v danej situácii je tak veľký ako Brno. V tejto kauze je to klientelizmus ako Brno." Vladimír Mečiar "Toto je parketa pre predsedov strán, ktorí budú spolu hovoriť. Predseda SNS chce požiadať pána Mečiara o vysvetlenie, pretože vecne nechápeme takéto vyjadrenie v médiách po tom, ako sa jednoznačne vyvrátili akékoľvek mediálne šumy okolo tendra." Rafael Rafaj " Prisťaho­valcom odkazujeme, aby sa správali úctivo voči Maďarom, inak sa nás vrátia stovky." László Toroczkai, predseda hnutia 64 žúp „Tým, že mala chrípku, bola nervózna. A okrem toho bola hladná. Taktiež ju rozladili novinári, ktorí ju okamžite obkolesili. Jade Jagger sa veľmi páčil priestor UFA a rada by prišla aj nabudúce, dokonca aj zadarmo. “ Jozef „Jopo“ Poláček „Tipos je podvod ako Mexico City.“ Ivan Mikloš " Ako som vás tu počúval, ekonomický expert pán Brocka, ktorý, keďže všetci vieme, že KDH zodpovedalo za privatizáciu elektrární, sa objavila zmluvná pokuta za odstúpenie z prenájmu gabčíkovskej elektrárne 30 mld. Sk. Jak vy, ste vy vôbec ľudia ešte?! Ste vy ešte ľudia? Tridsať miliárd slovenských korún za odstúpenie od prenájmu z Gabčíkova. O čom všetkom tu chcete rozprávať, keď sa bavíme o sumách za , nepochybne, pán predseda, rob ty krik tu, len buď trošku slušný, máš k dispozícii, prosím, priestor na odpoveď. Dá sa ešte prihlásiť ústne a vysvetli mi to, budem veľmi rád. Pán Brocka, 30 mld. Sk, odpustite mi, nie som za to a chcem, aby ste v pokoji dovychovávali ďalšie deti, 30 mld. Sk. Ak nechcete za to niesť zodpovednosť, veď to je jedno, ale niečo také, a títo ľudia, lebo o tých ostatných sa nemusím baviť, navrhovateľ, skvelý to sám seba označil, že je nositeľom, že je o ňom známe, že on vždycky konal vo verejnom záujme. Dá sa to vydržať. Za normálnych okolností človek od ľudí s takýmito tvrdeniami odíde, tu sa to nedá, musíme teda diskutovať. Kto má žalúdok, sedí, kto nemá žalúdok odišiel, nepotrebuje tento cirkus počúvať. Vítek, a propos Vítek, čo zistil pán Mikloš z novín, že teda je to tá osoba, jeden dramatický český žralok atď., tak čítam ďalej čo teda ten novinár Motejlek, či ako sa volá Dalibor Motejlek, ktorý, kto vlastne je. A zrazu čítam ide o nekompromisného obchodníka, ktorý zásadne neustupuje, tvrdí Roman Vítek, tvrdí teda ten Miroslav Motejlek. Tento Roman Vítek zbohatol na slovenskej privatizácii a rozhodol sa investovať do predovšetkým do hen telosi. Na ktorých privatizáciách na Slovensku Romav Vítek zbohatol? Nepochybne to pán navrhovateľ vysvetlíte občanom tejto republiky a ako sme my s tým spätý. Ale ak sprivatizoval na Slovensku nejaký majetok a zbohatol, tvrdí to Miroslav Motejlek, no musíme zistiť, že teda ako privatizoval, s kým privatizoval, na kom zbohatol, kto môže byť jeho partner. Nepodarí sa nám to zistiť, pravdepodobne, ak nám to pán kolega Mikloš nepovie. V dnešnej situácie prišiel pán Mikloš, najprv v piatok ako bojúvka opäť s nesmelým silným odhodlaním, pretože už nám niekoľkokrát povedal, že sa nás nebojí, správali ste sa tam ako počúvam na tom ministerstve financií ako taký 16 ročný chlapček, ktorý vedia, že sa im nič nestane a neustále to demonštrujú. Výsledkom bolo, že na základe gentleman everyman, keďže Tipos nebol prieskum na Tipose ale bol u ministra financií, ktorý reprezentuje štát ako akcionára a nemôže im vydať tie zmluvy tak bola dohoda medzi Tiposom a ministerstvom financií, že dostanú tie zmluvy napriek tomu k nahliadnutiu, kde si môžu ich fotiť, opisovať, môžu robiť čo chcú. Opäť geniálny bojovník za spravodlivosť a predovšetkým za právo pán Mikloš aj s ďalšími výrazne odvážne sa prezentujúcimi atamanmi veľmi vznešene oznámili, že oni nebudú rešpektovať nejaké práva akcionára, nejakého štátneho orgánu, oni sú predsa poslanci, majú imunitu a oni si zmluvy zoberú a odkráčali s nimi. " Miroslav Číž, podpredseda NR SR

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
MeToo pokračuje v budovaní jedného segmentu portálu, a to v rozširovaní počtu internetových televízií. Od utorka tohto týždňa pribudla televízia, ktorej obsahom je živé vysielanie z Národnej rady Slovenskej republiky. Už v deň jej spustenia si ju pozrelo niekoľko tisíc používateľov. MeToo predpokladá, že tento počet sa bude zvyšovať. MeToo chce takto priblížiť svojim používateľom politické dianie v parlamente, aby si tak mohli urobiť názor na to, či ide vždy o vážnu vec, alebo či aj to je určitý druh zábavy.V priebehu tohto týždňa multimediálny portál MeToo doplnil svoju online videopožičovňu o prvé tituly od spoločnosti Disney (napr. 102 dalmatínov, a. i.) a zatraktívnil tak ponuku o ďalšie kinohity. MeToo je jediný internetový portál v ČR a na Slovensku, ktorý ponúka tituly spoločností Warner Bros. a Walt Disney Pictures. MeToo v blízkom čase rozšíri aj počet svojich internetových rádií. Posledným doplneným bolo rádio Ticho Too a najbližším doplneným bude rádio Klasika Too, ktoré používateľom ponúkne nonstop klasickú hudbu.