23. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na Žižkovskú televíznu vežu v Prahe sa v piatok začali vracať plastiky lezúcich bábätiek. Nejde však o pôvodné sochy, ktoré už konštrukčne nevyhovovali. Prevádzkovateľ veže České rádiokomunikácie nechal preto zhotoviť nové plastiky s bezpečnejším ukotvením.
Bábätká z vysielača zmizli v októbri 2017, pričom sa pôvodne mala vykonať iba ich technická kontrola a obnovenie náteru, ale pri renovácii sa ukázalo, že bude nutné vylepšiť ich pripevnenie, informuje spravodajský portál iDNES.cz.
"S autorom plastík Babies sme po dôkladnom preskúmaní stavu pôvodných sôch rozhodli o výrobe nových a zároveň sme inovovali aj spôsob ich ukotvenia. Pôvodné bábätká boli vrátené Davidovi Černému," povedal riaditeľ Českých rádiokomunikácií Vít Vážan.
Náklady na opravu sa tým predražili. Z pôvodne odhadovaného miliónu českých korún (39.000 eur) sa cena pre výrobu nových plastík vyšplhala na niekoľko miliónov.
Inštalácia potrvá niekoľko dní, na vežu plastiky vytiahne tím horolezcov.
Laminátové sochy bábätiek boli na vežu po prvý raz umiestnené v roku 2000 v rámci akcie Praha - Európske mesto kultúry. Malo ísť o dočasnú výzdobu, ale vďaka pozitívnemu ohlasu verejnosti zostali plastiky natrvalo.
České rádiokomunikácie kontrolujú dielo dvakrát ročne. Podľa dohody medzi vlastníkom veže a Černým budú plastiky na vysielači pripevnené ďalších 20 rokov, následne budú bezplatne prevedené na České rádiokomunikácie.
Žižkovská televízna veža je so svojimi 216 metrami najvyššou budovou Prahy. K vylepšeniu nepopulárneho imidžu veže, postavenej v rokoch 1985-1992, prispelo aj otvorenie reštaurácie a vyhliadkového pavilónu.


Copyright © TASR 2019



V centre Berlína sa pobili desiatky fanúšikov dvoch súperiacich YouTuberov, ktorí sa na internete zahŕňali nadávkami. Polícia musela nasadiť obušky a slzný plyn, pri zákroku zaistila tiež dva nože.
Incident sa odohral vo štvrtok na Alexandrovom námestí, kde sa vo štvrtok večer zhromaždilo asi 400 ,väčšinou mladých ľudí, z ktorých 50 sa čoskoro nato zapojilo do hromadnej bitky. Privolaná policajná hliadka sa neúspešne pokúsila zhromaždené upokojiť a násilníkov od seba oddeliť. Vzhľadom k početnej prevahe davu musela požiadať o posily a na mieste krátko potom zasahovalo až 100 policajtov.
Príčinou násilia bol spor dvoch vplyvných YouTuberov, z ktorých prvý si hovorí ThatsBekir, pochádza zo Stuttgartu a má viac ako 260.000 odberateľov. Bol to on, kto vyzval svojich stúpencov k akcii v Berlíne. Druhý, ktorý má podporovateľov len 14.000, vystupuje pod menom Bahr Al Amood a svojho rivala vopred varoval, aby sa neopovažoval vstúpiť na pôdu hlavného mesta. Na sociálnych sieťach sa obaja v poslednej dobe častovali tými najhrubším urážkami.
Al Amood pochádza z veľkej arabskej rodiny usadené v Berlíne, ktorej členovia, často s kriminálnou minulosťou, tvorili časť davu na Alexandrovom námestí. Podľa očitých svedkov vypukla bitka v okamihu, keď Al Amood adresoval niekoľko nadávok Bekirovi a jeho rodine. Ten odpovedal úderom päste, aby "bránil česť" svoje rodiny.
Nemecká polícia uviedla, že tento incident je súčasťou širšieho trendu. "V rapperské scéne a čím ďalej viac aj medzi influencerov (ľuďmi vytvárajúcimi vplyv svojím postavením) vidíme, že s vplyvom zaobchádzajú veľmi ľahkovážne. Zrejme sa stáva módou, že úplne vedome vytvárajú konfliktné situácie, aby vygenerovali viac sledujúcich, odberateľov a klikov," uviedol dnes nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung predák policajných odborov Norbert Cioma.
V rape je bežné, že sa úspešné postavy stávajú terčom posmechu či nadávok svojich žánrových kolegov. Inak tomu bolo aj v tomto prípade - Al Amood sa v jednom zo svojich videí pustil do Bekira a vysmial sa jeho novej rappovej skladby. Bekir sa bránil a vznikol veľký internetový spor umocnený obrovským počtom fanúšikov oboch rivalov, ktorý vo štvrtok vyvrcholil násilím na Alexandrovom námestí.

Česká internetová spoločnosť Seznam.cz vyzvala svojho amerického rivala Google, aby zverejnil viac podrobností o svojom zámere podporiť konkurenčné vyhľadávacie aplikácie na chytrých telefónoch s operačným systémom Android. Píše o tom agentúra Reuters. Seznam.cz podľa nej tvrdia, že Google používa nekalé konkurenčné praktiky, kvôli ktorým táto česká spoločnosť stráca užívateľa.
"Čas beží a každý deň sa počíta. Zoznam stráca podiel na trhu, pretože na mobilných telefónoch je ako predvolený nastavený vyhľadávač od Googlu," uviedol podľa Reuters bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Michal Feix. Android funguje na približne 80 percentách všetkých chytrých mobilných zariadení v Európe.
Reuters pripomína, že predstaviteľ Googlu Kent Walker tento týždeň na blogu uviedol, že spoločnosť plánuje vyzývať užívateľa, aby si zvolili svoje obľúbené webové prehliadače a vyhľadávacie aplikácie, podrobnosti ale neuviedol.
Seznam.cz sa vo veci obrátil pred takmer tromi rokmi na Európsku komisiu (EK) a potom sa pridal k sťažnosti lobistické skupiny FairSearch, píše Reuters. Európska komisia potom začala vyšetrovanie operačného systému Android od Googlu a spoločnosti vlani udelila pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantnej pozície tohto operačného systému.
Google podľa vtedajšieho vyjadrenia EK využil Android k upevneniu dominantnej pozície svojho internetového vyhľadávača a od roku 2011 obmedzuje výrobcu zariadení tým, že ich núti prednostne inštalovať aplikácie od Googlu na úkor aplikácií od konkurencie. Jeho praktiky podľa EK obmedzili možnosti konkurentov súťažiť v tejto oblasti na základe predností ich produktov a prichádzať s inováciami.

Copyright © ČTK 2019

Americká spoločnosť Facebook, prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť, roky nechávala stovky miliónov hesiel užívateľov ako čitateľné pre svojich zamestnancov. Firma to priznala vo štvrtok. Ukladaním hesiel vo forme čitateľného textu Facebook porušil základnú prax počítačovej bezpečnosti. Táto prax totiž vyžaduje, aby organizácie a internetové stránky ukladali heslá v zakódovanej forme.
"Neexistuje opodstatnený dôvod, prečo by niekto v organizácii, hlavne takej veľkej ako Facebook, potreboval prístup k heslám užívateľov vo forme čitateľného textu," povedal expert na kybernetickú bezpečnosť Andrei Barysevich z internetovej technologickej spoločnosti Recorded Future. Facebook uviedol, že neexistuje dôkaz, že by jeho zamestnanci prístup k týmto údajom zneužili. Firma dodala, že heslá boli uložené na interných serveroch, ku ktorým nikto z vonku nemohol mať prístup. Niektorí experti však aj tak navrhli, aby užívatelia svoje heslá zmenili.
Podľa bezpečnostného blogu KrebsOnSecurity nechránených možno bolo zhruba 600 mil. hesiel užívateľov Facebooku. Spoločnosť Facebook na blogu uviedla, že pravdepodobne upozorní "stovky miliónov" užívateľov verzie Facebook Lite, milióny užívateľov Facebooku a desaťtisíce užívateľov Instagramu, že ich heslá boli uložené ako čitateľný text.
Facebook konštatoval, že problém zistil v januári. Výskumník v oblasti bezpečnosti Brian Krebs však napísal, že v niektorých prípadoch boli heslá v čitateľnej forme ukladané od roku 2012. Verzia Facebook Lite, ktorá je určená pre ľudí so staršími telefónmi alebo s pomalým pripojením na internet, funguje od roku 2015 a Facebook kúpil Instagram v roku 2012.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Mariana Kočnera a Pavla Ruska

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na 
Mariana Kočnera a Pavla Ruska


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v týchto dňoch na podnikateľa Mariana K. a na bývalého riaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla R. obžalobu v kauze televíznych zmeniek.
"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M.K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.
"Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní," zareagoval v piatok pre TASR obhajca Marek Para.
Para v piatok mimo územia Slovenska prevzal prelomové znalecké posudky k datovaniu atramentu, ktoré podľa jeho slov doslova vyvracajú verziu obžaloby.
"Orgány činné v trestnom konaní na tieto posudky, napriek môjmu vyrozumeniu nečakali a podali obžalobu v prípade takzvaných televíznych zmeniek spoločnosti Markíza. Ďalšie posudky renomovaných znalcov budem predkladať už súdu," zdôraznil obhajca Para.
Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informovala 15. marca na sociálnej sieti.
"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia. V prípade preukázania viny hrozí obom obvineným trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.
Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.
Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal na ÚŠP sťažnosť, čo v piatok TASR potvrdil obhajca Para.
Pavol R. nie je na rozdiel od Mariana K. stíhaný väzobne. Rozhodol o tom už dva razy Krajský súd v Bratislave. Je monitorovaný elektronickým náramkom a pravidelne sa dostavuje, ako potvrdili v pondelok (18.3.) TASR justičné zdroje, do Justičného paláca k probačnému úradníkovi v dohodnutých termínoch.

Copyright © TASR 2019

22. 3. 2019

Stanovisko k vymyslenému spájaniu autora nerozvážneho statusu s grafickým editorom .týždňa.

Stanovisko k vymyslenému spájaniu autora 
nerozvážneho statusu s grafickým editorom .týždňa.

Po prvom kole prezidentských volieb sa prostredníctvom sociálnych sietí a alternatívnych webov začal šíriť nerozvážny facebookový status študenta bratislavského gymnázia, v ktorom pejoratívne písal o tom, ako Zuzana Čaputová po víťazstve „zatočí“ so svojimi oponentmi.

Vzápätí sa v textoch, ktoré tento status komentovali, objavila nepravdivá informácia o tom, že otcom spomínaného študenta je grafický editor .týždňa Martin Hodál.

V reakcii na množiace sa výzvy čitateľov či médií vydáva .týždeň nasledovné vyhlásenie nášho grafika Martina Hodála:

„Autor kontroverzného statusu nie je môj syn, nie sme v nijakom príbuzenskom vzťahu a vôbec sa nepoznáme. Šokovalo ma, s akou ľahkosťou sa môže absolútne vymyslená informácia šíriť mediálnym priestorom len pre spojenie môjho priezviska s inou osobou.“

.týždeň zároveň žiada všetky subjekty, ktoré danú nepravdivú informáciu uverejnili, aby zjednali nápravu a verejne sa ospravedlnili za uvedenie neoverenej a nepravdivej informácie.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka






Podnikateľ Marian K., ktorého polícia minulý týždeň obvinila z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, podal voči obvineniu sťažnosť. Informuje o tom Televízia Markíza.
"Potvrdzujem podanie sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia, ktoré nie je podložené dôkazmi, a to ani na úrovni dôvodného podozrenia," uviedol dnes na otázku TASR Marek Para, obhajca Mariana K.
"Zatiaľ nám sťažnosť nebola doručená," povedala zase pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.
Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. obvinili 8. marca z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Kuciakovu likvidáciu si mal obvinený objednať pre jeho novinársku prácu. Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., ktorí sú vo väzbe.
Marian K. je v súčasnosti väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek. Minulý týždeň bol zo strany vyšetrovateľa podaný na dozorovú prokuratúru návrh na podanie obžaloby.


Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





„Toto je štýl práce, ktorý je nám absolútne cudzí. V momente, keď ku mne prišla informácia, že ide o upravenú fotografiu, dal som pokyn, aby bola zmenená za inú. Nikto z nás nepozná profil tváre pani Čaputovej, preto sa mohlo poľahky stať, že bola zverejnená takáto fotografia. Akékoľvek vykonštruované spojitosti s antisemitizmom a podobné fabulácie pokladáme za absurdné a účelové.“ 
Tibor Eliot Rostas

"Slovenské médiá predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre demokraciu“.
Robert Fico

Vyjadrenie TV Markíza k pokute za reportáž o smrti mamičky pri pôrode

Vyjadrenie TV Markíza k pokute za 

reportáž o smrti mamičky pri pôrode


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila televízii Markíza pokutu vo výške 33 319 eur za minuloročné príspevky odvysielané v Televíznych novinách a relácii Reflex. Podľa Rady svojím obsahom a spôsobom spracovania zasiahli do ľudskej dôstojnosti rodičky.
„ Zvyčajne rozhodnutia Rady verejne nekomentujeme a rešpektujeme ich ak sú zmysluplné a prijaté v súlade s platnou legislatívou. V prípade, že máme na danú vec opačný názor zvykneme sa voči rozhodnutiu odvolať na príslušnom súde. V tomto konkrétnom prípade však urobíme výnimku a vec komentovať budeme. Táto reportáž bola iniciovaná na základe požiadavky o pomoc zo strany pozostalého manžela a všetky obrazové materiály boli použité s jeho výslovným súhlasom. Zastávame názor, že tému sme spracovali profesionálne, bez zásahu do ľudskej dôstojnosti a v súlade s etickými princípmi," povedal riaditeľ Centra spravodajstva Henrich Krejča.
„Podľa mňa je výška a aj samotná pokuta prehnaná. Aj s mamou manželky sme sa dohodli, že to dáme odvysielať. Ja som dal na zábery aj na hotovú reportáž súhlas. Ja by som bol ten najväčší kritik, keby tam niečo v tej reportáži nemalo byť alebo by bolo prehnané. Práveže to bolo veľmi citlivo spracované a neskreslené. Keby bola reportáž strohá a bez záberov či fotografií, nesplní svoj účel," uviedol manžel zosnulej Márie Patrik Živojinov.

21. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia (EK) udelila americkej spoločnosti Google pokutu v hodnote takmer 1,5 miliardy eur za blokovanie konkurencie na trhu internetovej reklamy, a to za reklamnú službu AdSense.
Podľa Bruselu Google zneužil dominantné postavenie na trhu tým, že prostredníctvom svojej reklamnej služby AdSense obmedzoval reklamy konkurencie na stránkach tretích strán.
"Všetci sa zhodneme na tom, že zdravé a prosperujúce trhy sú v záujme všetkých. Do našich produktov sme už zaviedli mnoho zmien, ktorými sme reagovali na výhrady Európskej komisie. Počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov budeme prinášať ďalšie aktualizácie, ktoré v Európe ešte viac zviditeľnia našich konkurentov," píše sa v stanovisku spoločnosti Google, ktoré poskytla TASR.

Copyright © TASR 2019

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá súhlasil na štvrtkovom rokovaní s novelou tlačového zákona, ktorou chcú poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Miroslav Číž a Dušan Jarjabek opätovne zaviesť právo na odpoveď pre verejných činiteľov.
Číž poukazoval na to, že podobné úpravy v tlačovom zákone sú aj v rôznych európskych krajinách, niekde sú podľa neho aj prísnejšie, napríklad v oblasti sankcií. Predseda výboru a predkladateľ Jarjabek doplnil, že môže argumentovať len článkom 19 slovenskej ústavy, ktorý sa týka toho, že všetci sú si rovní.
Členka výboru Renáta Kaščáková (SaS) navrhla štyri pozmeňujúce návrhy, žiaden neprešiel. Žiadala z novely zákona vypustiť, aby sa právo na odpoveď rozširovalo pre politikov, a navrhovala, aby sa nezavádzalo právo na odpoveď voči vlastným vyjadreniam. Z novely podľa Kaščákovej vyplýva, že by existovala možnosť žiadať o uverejnenie odpovede voči vlastným vyjadreniam napríklad v prípade, že neboli vopred autorizované.
Poslankyňa tiež chcela zachovať právo na odpoveď iba vo vzťahu k nepravdivým, neúplným a pravdu skresľujúcim skutkovým tvrdeniam. Rovnako navrhla nezavádzať finančné náhrady za neuverejnenie odpovede. "Môže to byť nástrojom na finančné šikanovanie médií," myslí si Kaščáková.
Poslanec a exminister kultúry Marek Maďarič (nezaradený) nemá problém s tým, aby sa toto právo rozšírilo na verejných činiteľov, malo by sa však podľa neho viazať na nepravdivé skutkové tvrdenie. Zároveň uviedol, že keď v minulosti platilo právo na odpoveď pre verejných činiteľov, žiaden z nich ho za ten čas nevyužil.
Podpredsedníčka výboru Natália Milanová (OĽaNO) pripomenula, že môže ísť o predčasné riešenie, novela zákona sa podľa nej netýka online médií. "Trochu ma mrzí, že sa nepočkalo a neriešilo sa to v kompletnom balíku modernej doby," uviedla.
Právo na odpoveď aj pre verejných činiteľov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek a Číž to vracajú do pôvodného stavu.
Ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má mať osoba, ktorá o ich uverejnenie požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1660 eur do 4980 eur. Novela obsahuje aj možnosti, keď odpoveď uverejnená nemusí byť.


Copyright © TASR 2019

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra (TA) SR ukončila rok 2018 s konečným ziskovým hospodárskym výsledkom vo výške 20.921 eur. Súhrnné náklady dosiahli za druhý polrok výšku 2.573.534 eur, celkové výnosy za toto obdobie boli 2.411.825 eur. Vyplýva to zo Správy o činnosti TASR za druhý polrok 2018, ktorú parlamentný výbor pre kultúru a médiá zobral vo štvrtok na vedomie.
Generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala tiež informoval o tom, že agentúra si splnila zákonné úlohy a bola vo svojom spravodajstve slobodná a nezávislá. Vydala 140.258 multimediálnych správ, z toho slovných bolo 77.853 správ, zvukov 8575, fotografií 49.377 a videospráv 4453.
"TASR dodávala správy všetkým relevantným médiám, ale i štátnym inštitúciám, samospráve, komerčným klientom a verejnosti," uviedol Puchala. Vyzdvihol prácu agentúry pri komunálnych voľbách, ktoré patrili k najvýznamnejším veľkým udalostiam hodnoteného obdobia. "Redaktori sledovali vývoj na politickej scéne, vývoj vyšetrovania vraždy novinára a jeho priateľky, problematiku štátneho rozpočtu, otázky brexitu, ale napríklad i úspechy našich klubov a športovcov," doplnil.
TASR podľa jeho slov rozšírila spoluprácu so zahraničnými agentúrami. "Po dlhých rokoch TASR podpísala zmluvu s francúzskou agentúrou AFP, ktorá je treťou najväčšou svetovou agentúrou. Rozšírila sa spolupráca s nemeckou agentúrou DPA," vyzdvihol Puchala. TASR sa tiež intenzívne venovala "osmičkovým výročiam".
Poukázal aj na otvorenie výstavy archívnych fotografií TASR Alexander Dubček medzi svojimi v Národnom múzeu v Prahe. "Tematickú výstavu k roku 1968 inštalovala TASR aj v priestoroch Slovenského inštitútu v Prahe. Veľký ohlas vo verejnosti zaznamenala výstava o Pražskej jari a Dubčekovi inštalovaná vo vlakoch ZSSK," priblížil Puchala.
Za unikátny projekt označil Rodinné striebro. "V rámci neho vedúci Obrazovej redakcie TASR Michal Svítok odfotografoval z lietadla všetky významné hrady a zámky Slovenska, priehrady, národné parky, líniové stavby, mestá. Celkovo má TASR k dispozícii vyše tisíc fotografií Slovenska z výšky," doplnil.
Ďalej sa rozvíjal exportný servis v maďarskom jazyku, redizajnovala sa stránka www.tasr.sk, došlo k výmene techniky. "V závere roka TASR začala mapovať prezidentských kandidátov. Bol vypracovaný projekt na dôsledné informovanie o udalostiach súvisiacich s odchodom Veľkej Británie z EÚ a dosahmi tohto kroku na Slovákov. Pripravený je aj projekt k 100. výročiu smrti Milana Rastislava Štefánika," doplnil Puchala.

Copyright © TASR 2019

Súťaž Podnikové médium roka

Súťaž Podnikové médium roka


Efektívna a kvalitná distribúcia posolstva či hodnôt značky je aktuálnou témou 16. ročníka súťaže Podnikové médium roka. Existuje nespočetne veľa možností, spôsobov, foriem, štýlov ako uchopiť komunikáciu. Súťaž sa zameriava na niekoľko z nich, pričom svoj priestor majú tak tradičné formy, ktoré stále plnia svoj účel a zámer značky, ale aj moderné formy komunikácie. Súťažné práce môžu prihlasovať agentúry, firmy, ale aj štátne a mimovládne organizácie do konca marca.
Súťaž je určená pre široké spektrum foriem firemnej komunikácie. V tejto jedinečnej súťaži je priestor pre podnikové printové média (noviny, magazín atď.), ktoré sú určené pre klientov, dodávateľov alebo pre zamestnancov. Svoje kategórie majú aj letáky, brožúry, časopisy či firemné kalendáre. Pozornosť sa venuje aj komunikácii v online prostredí. Firemné alebo produktové web stránky, facebookové a instagramové profily sú už neoddeliteľnou súčasťou ucelenej komunikácie spoločností a v súťaži majú svoje miesto. Zaujímavou kategóriou je audiovizuálna prezentácia, viral a voľné formy.
Súťaž je určená komerčným subjektom, reklamným a PR agentúram a svoje práce pravidelne prihlasujú aj mestá, mimovládne a štátne inštitúcie. Prihlásené práce posudzuje 5-členná odborná porota v 15 kategóriách. Každoročne sa udeľujú aj špeciálne ocenenia, vrátane ceny GRAND PRIX. Víťazi jednotlivých kategórií sú oprávnení používať certifikát, logo a titul Podnikové médium roka. Súťaž organizuje občianske združenie Klub podnikových médií už šestnásťkrát v spolupráci s Non-Stop Production. Partnermi súťaže je agentúra PBR Communication Agency, SITA, TASR a Startitup.sk.
Prihlášky súťažných prác, ktoré boli realizované v roku 2018, je potrebné zasielať do 31. 03. 2019.
Súťažné kategórie 16. ročníka Podnikové médium roka:
1. Podnikové noviny
2. Podnikové časopisy – externá komunikácia
3. Podnikové časopisy – interná komunikácia
4. Časopisy škôl a tretieho sektora
5. Noviny a časopisy rozpočtových organizácií
6. Webové stránky
7. Podniková brožúra a leták
8. Audiovizuálna prezentácia
9. Virál
10. Výročná správa
11. Elektronický magazín
12. Facebook stránky
13. Instagramový profil
14. Podnikový kalendár
15. Voľné formy


Bližšie informácie o súťaži: www.facebook.com/podnikovemediumroka www.podnikovemedium.sk


ÚŠP k vyjadreniu R. Fica na stredajšej tlačovej konferencii

ÚŠP k vyjadreniu R. Fica na 
stredajšej tlačovej konferencii

K vyjadreniu bývalého premiéra Róberta Fica na jeho stredajšej (20. 3.) tlačovej besede považujeme za potrebné uviesť, že mu na základe žiadosti podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám bola sprostredkovaná oficiálna odpoveď talianskych orgánov, ktorá bola Úradu špeciálnej prokuratúry doručená v utorok (19.3. 2019). Zdôrazňujeme, že ide o oficiálnu odpoveď talianskej prokuratúry.

F90 - F98 Poruchy správania a emočné poruchy vznikajúce zväčša v detstve a počas dospievania

F90 - F98 


 Poruchy správania a emočné poruchy vznikajúce zväčša v detstve a počas dospievania


RTVS pripravuje edukatívne diskusie na slovenských gymnáziách

RTVS pripravuje edukatívne 
diskusie na slovenských gymnáziách

O osobnostiach Top 10 ankety Najväčší Slovák budú diskutovať aj gymnazisti. Snahou RTVS je priblížiť stredoškolákom život a kariéru desiatich nominovaných osobností, zároveň aj iniciovať diskusiu o ich živote a kontroverzných rozhodnutiach. Diskusie na slovenských gymnáziách sú naplánované na apríl.

Diskusie na školách bude moderovať Štefan Chrappa, advokátmi jednotlivých osobností budú stredoškoláci. Tí prednesú krátku úvodnú reč, nasledovať bude diskusia medzi obhajcami. V nej sa budú snažiť svojich spolužiakov presvedčiť, aby dali hlas práve osobnosti, ktorú obhajujú. Diskusiu ukončí školské hlasovanie, v ktorom si žiaci zvolia najväčšieho Slováka svojej školy. Podujatí sa zúčastnia aj odborníci - historici. Tí budú dohliadať na to, aby všetky vyslovené informácie a súvislosti boli historicky správne. Pilotná diskusia bude už 22. marca v bratislavskom gymnáziu na Bilíkovej ulici. Na ďalších školách z celého Slovenska budú diskusie pokračovať do konca apríla.

Podporu pilotnej diskusie uvedie špeciálne vysielanie Rádia Slovensko. „Dobré ráno, Slovensko!" s podtitulom „Kto bude najväčší Slovák o 50 rokov?" bude priamo z bratislavského gymnázia Rádio Slovensko vysielať od 7.15 h. O ankete Najväčší Slovák prídu do rannej šou porozprávať režisér programu Peter Núñez a moderátor stredajších diskusií Štefan Chappa. Hosťami 2,5-hodinového vysielania moderátorov Ivany Ilgovej a Romana Bomboša budú aj Juraj Čurný, youtuberi Matej Zrebný a Lukáš Frlajs. Naživo vystúpi aj hudobný hosť Peter Cmorik.

„Jedným z hlavných cieľov projektu Najväčší Slovák je popularizácia histórie Slovenska a jeho osobností. RTVS chce svojimi aktivitami na stredných školách atraktívnou formou priblížiť slovenskú históriu aj mladým ľuďom. Myslíme si, že ich bezprostredný kontakt s populárnymi moderátormi a hosťami môže byť tým správnym spôsobom," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Riaditelia gymnázií môžu prihlásiť svoju školu vyplnením formulára, ktorý v týchto dňoch dostanú e-mailom z RTVS. Zapojenie gymnázií do tohto edukatívneho programu je bezplatné.

20. 3. 2019

Zlatá klapka 2019

Zlatá klapka 2019

Mladí audiovizuálni a multimediálni tvorcovia z celého Slovenska si v stredu v bratislavskom Divadle Aréna prevzali ocenenia v siedmom ročníku celoslovenskej súťaže audiovizuálnej a multimediálnej tvorby detí a mládeže Zlatá klapka 2019. Súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, hlavným organizátorom je Základná umelecká škola (ZUŠ) Jána Albrechta v Bratislave.
V tomto ročníku Zlatej klapky zaevidovali organizátori 103 súťažných príspevkov. Celkový čas súťažných príspevkov presiahol osem hodín. Do súťaže sa zapojilo 27 škôl a ďalších deväť individuálne prihlásených súťažiacich. Súťaž je určená pre žiakov ZUŠ, CVČ, ZŠ a stredných škôl. V odbornej porote sú pedagógovia z vysokých škôl a odborníci z prostredia filmu a televízie, predsedníčkou poroty je producentka Petra Kolevská. Súťaž bola rozdelená do dvoch vekových skupín, 10- až 14-ročných a 15- až 19-ročných.
V skupine starších študentov v kategórii spravodajstvo získal cenu Tomáš Droba zo Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázia v Bratislave, u stredoškolákov Michal Kozelský zo Strednej odbornej školy IT Banská Bystrica, v kategórii publicistika Daniel Jedlička, u stredoškolákov Karina Kaľatová. Cenu za réžiu získala štvorica Adam Icsó, Matthias Kasar, Patrik Ján Kovács, Anna Sirotiaková zo ZUŠ Rimavská Sobota, u stredoškolákov Valér Futej, najlepší hudobný videoklip vytvorila šestica Róbert Daniel Kašša, Matej Kapitulčín, Jakub Kapitulčín, Sofia Kaššová, Mária Kocifajová, Matúš Buček zo ZUŠ L. Árvaya Žilina, u stredoškolákov Dominik Lehocký. Kategóriu film vyhrala dvojica Oliver Davitko, Ádám Szabolcs z Gymnázia Sándora Máraiho Košice, u stredoškolákov Tomáš Biely zo Súkromnej strednej umeleckej školy Zvolen.
V mladšej skupine v kategórii spravodajstvo získala prvenstvo dvojica Jakub Benčo, Peter Vavrinec zo SZUŠ Nová Dubnica, v kategórii publicistika bola ocenená štvorica Martin Bitala, Ema Ceglédyová, Dávid Csúr, Jakub Hano zo ZUŠ Rimavská Sobota, cena za réžiu patrí Eliške Knoppovej zo ZŠ Vyhne, cenu za videoklip dostal Damián Adamjak z CVČ Kežmarok a v kategórii film bola ocenená dvojica Ema Kušíková, Sarah Procnerová zo ZŠ Vyhne.
V otvorených kategóriách boli za oblasť animovaného filmu ocenené Michaela Cvachová z Gymnázia P. O Hviezdoslava Dolný Kubín a Katarína Filimpocherová zo Strednej umeleckej školy Trenčín. V kategórii kamera bola ocenená Klára Lepeňová zo ZŠ Vyhne, u stredoškolákov Tomáš Biely zo Súkromnej strednej umeleckej školy Zvolen. Za strih bola ocenená dvojica Milan Rastislav Fabian, Lukáš Celec zo ZUŠ Jána Albrechta, u stredoškolákov Dominik Lehocký. Za dievčenský výkon pred kamerou bola ocenená Michaela Vrzalová zo ZUŠ Jána Albrechta, u stredoškolákov Janka Ďuricová zo SOŠ Pink Harmony Zvolen. Za chlapčenský výkon bol ocenený Daniel Jedlička, u stredoškolákov Tomáš Klembara.
V kategórii moderátorka patrí prvenstvo Kataríne Krajčovej zo Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázia v Bratislave, za chlapčenský výkon bol ocenený Alen Imamovič zo ZUŠ Jána Albrechta. V kategórii námet a scenár za hraný film patrí cena dvojici Oliver Davitko, Ádám Szabolcs z Gymnázia Sándora Máraiho Košice, u stredoškolákov Valér Futej.
Hlavnou cenou Zlatej klapky je Cena Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorú získala trojica Karina Kaľatová, Valér Futej a Laura Polovková. Cena primátora Bratislavy patrí dvojici mladých tvorcov Rebecca Petrášová, Angelo Alex Alario zo ZUŠ Jána Albrechta. Ceny pre pedagógov získali pedagógovia zo ZŠ Jána Tvrdoša Vígľaš, Gymnázia P. O. Hviezdoslava Dolný Kubín a ZUŠ Jána Albrechta.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V pripravovanom pilotnom filme prequelu populárneho seriálu Hra o tróny (2011) televízie HBO sa predstaví aj anglická herečka Miranda Richardson. Pridá sa tak k už skôr ohláseným kolegom a kolegyniam, ktorými sú Naomi Watts, Josh Whitehouse, Naomi Ackie, Denise Gough, Jamie Campbell Bower, Sheila Atim, Ivanno Jeremiah, Georgie Henley, Alex Sharp a Toby Regbo. Koho si 61-ročná rodáčka zo Southportu zahrá, nie je známe.
Tvorkyňou prequelu Hry o tróny je scenáristka Jane Goldman, ktorá spolu s autorom knižnej predlohy pôvodného seriálu Georgeom R.R. Martinom pracovala na námete. Obaja budú aj jeho výkonnými producentmi. Nakrúcanie je naplánované na leto. Hoci ešte nie je známy oficiálny názov, špekuluje sa, že by sa mohol volať The Long Night, píše magazín Entertainment Weekly.
Projekt by sa mal odohrávať, podobne ako Hra o tróny, na viacerých miestach a zamerať sa na viacero klanov. Divákov a diváčky pritom prenesie niekoľko tisíc rokov pred udalosti z pôvodného seriálu. "Seriál vyrozpráva úpadok sveta zo zlatého Veku hrdinov do jeho najtemnejšieho času," uvádzajú tvorcovia v popise projektu s tým, že odhalí viaceré tajomstvá, záhady a pravdivé príbehy. Ak by si HBO po pilote objednala celý seriál, novinka by sa podľa Entertainment Weekly na televíznych obrazovkách mohla objaviť najskôr v roku 2020 alebo 2021.
Miranda Richardson je známa najmä z britsko-francúzskej drámy Posadnutosť, ktorá jej v roku 1993 vyniesla cenu BAFTA a nominácie na Zlatý glóbus a Oscara. Druhú oscarovú nomináciu si vyslúžila v roku 1995 hlavnou rolou v dráme Tom & Viv. Okrem toho má na konte Zlaté glóbusy za snímky Enchanted April (1991) a Otčina (1994). Zahrala si aj vo filmoch Hra na plač (1992), Večernica (1996), Ospalá diera (1999), Hodiny (2002), Fantóm opery (2004), Harry Potter a Ohnivá čaša (2005), Paríž, milujem ťa (2006), Mladá Viktória (2009), Made in Dagenham (2010), Harry Potter a Dary smrti - 1 (2010) alebo Churchill (2017).

Americký mediálny koncern Disney v stredu dokončil prevzatie väčšiny aktív spoločnosti 21st Century Fox. Transakciou za 71 mld. USD vzniká nový zábavný gigant v ére streamovacích služieb.
Disney predložil prvú ponuku na prevzatie časti mediálneho konglomerátu Ruperta Murdocha ešte v decembri 2017. O aktíva 21st Century Fox mala záujem aj mediálna spoločnosť Comcast, ktorá ale v lete minulého roka zo súboja ustúpila. Akcionári 21st Century Fox následne schválili jej prevzatie firmou Disney. Akvizícia, ktorá postupne získala súhlas regulačných úradov na dotknutých trhoch, pomôže firme Disney konkurovať technologickým hráčom, ako sú Amazon a Netflix.


Európska únia uložila americkej technologickej spoločnosti Google pokutu 1,49 mld. eur pre zneužitie jej dominantného postavenia na trhu online reklamy. O výsledku dlhodobého prešetrovania podnikania Googlu v reklame prostredníctvom platformy AdSense informovala v stredu v Bruseli eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
Ide už o tretí prípad uloženia pokuty spoločnosti Google zo strany Európskej komisie (EK) pre porušenie hospodárskej súťaže. Vlani EK firmu postihla rekordnou sankciou v objeme 4,34 mld. eur pre zneužitie dominantného postavenia jej operačného systému Android. V roku 2017 komisia Google pokutovala sumou 2,42 mld. eur pre porušenie pravidiel hospodárskej súťaže v rámci prevádzkovania jej služby porovnávania cien pri internetovom predaji.

Spoločnosť Google v utorok predstavila novú streamovaciu službu pre videohry s názvom Stadia. Hráči si na platforme budú ukladať svoje herné dáta na cloude, čo im pri hraní umožní využívať rôzne zariadenia s prehliadačom Google Chrome či operačným systémom Chrome OS, ako sú napríklad telefóny Pixel či Chromebooky. Koľko bude služba stáť, či bude fungovať formou predplatného alebo ponúkne iné možnosti, Google neuviedol. Rovnako tiež nie je známe, aké hry budú pri spustení služby dostupné. Jediné, čo spoločnosť prezradila je, že ju uvedie na trh ešte v roku 2019, a to v USA, Kanade, Spojenom kráľovstve a častiach Európy.
Svoju novinku Google predstavil na Game Developers Conference v San Franciscu. Hoci sa očakávalo, že predstavia streamovaciu konzolu, Stadia sa zameria vyslovene len na cloudovú infraštruktúru Googlu. "Dátové centrum je vašou platformou," oznámil viceprezident Googlu Phil Harrison.
Streamovanie videohier si vyžaduje silnejšie pripojenie a väčší výkon počítačov ako bežné streamovanie videa, keďže ide o priamu interakciu medzi hráčom a hrou. Google v tejto súvislosti tvrdí, že na napojenie systému využíva svoje dátové centrá.

Hranie videohier so Stadiou si podľa spoločnosti nebude vyžadovať sťahovanie a inštalácie. Google spolu s platformou ponúkne aj ovládač, ktorý si používatelia k nej môžu, ale nemusia zaobstarať. Ovládač bude mať pripojenie na wi-fi a tiež tlačidlo, ktorým hráč zapne mikrofón a bude sa môcť pýtať cez funkciu Google Assistant otázky o hre, ktorú hrá. Cez ovládač tiež budú môcť používatelia zdieľať hru priamo zo Stadie na službu YouTube.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ



Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:




  • udelila licenciu na lokálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Infokanál Lazany INFLA spoločnosti Kinet Inštal s.r.o.;
  • udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv Romana spoločnosti Slov Media Group s.r.o.;
  • predĺžila platnosť licencie R/115 na rozhlasové vysielanie spoločnosti FRONTINUS s.r.o. (programová služba Rádio Frontinus);
  • uložila sankciu – pokutu 33 319 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti) v súvislosti s tým, že dňa 28. 8. 2018 odvysielal upútavky na program Televízne noviny, v dňoch 28. 8. a 13. 9. 2018 odvysielal program Televízne noviny – príspevky Po pôrode skončila v kóme a Smrť po pôrode, a v dňoch 30. 8. a 13. 9. odvysielal príspevky v rámci programu Reflex, ktoré svojím obsahom a spôsobom spracovania zasiahli do ľudskej dôstojnosti rodičky;
  • uložila sankciu – pokutu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa 29. 9. 2018 o cca 20:14 hod. odvysielaním programu Mafstory, ktorý vysielateľ označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne vyjadrovanie pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona poskytovateľovi audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie spoločnosti News and Media Holding a.s (audiovizuálna mediálna služba na požiadanie na stránke plustv.sk) za porušenie § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s poskytnutím programu Noc na Pentagone dna 23. 11. 2018;
  • odňala frekvenciu 96,4 MHz Partizánske spoločnosti RADIO ONE ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Rock), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu, že v dňoch 19. 7. 2018, 11. 9. 2018, 18. 10. 2018 a 20. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo odvysielaním programu Bez obalu dňa 23. 9. 2018;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi RADIO ONE ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Rock) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu že v dňoch 18. 7. 2018, 11. 9. 2018, 18. 10. 2018 a 20. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu 104,5 MHz Prievidza na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ROCK, s. r. o. (programová služba Radio One Retro) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 98,5 MHz Brezno na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Správy RTVS (príspevok s názvom V Hlohovci bude rozpočtové provizórium) dňa 27. 12. 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu V politike dňa 20. 1. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 (ochrana maloletých – časové zaradenie) a § 32 ods. 4 písm. a) (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s odvysielaním komunikátu Clavin Platinum - označujúceho ako sponzora programu Šport dňa 6. 1. 2019 o cca 20:21:51 hod. a 20:32:42 hod., dňa 19. 1. 2019 o cca 20:21:44 hod. a 20:33:02 hod. a dňa 30. 1. 2019 o cca 20:19:48 hod. a 20:32:01 hod.;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 32 ods. 4 písm. a) (čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu) v súvislosti s odvysielaním upútaviek (celkovo 5-krát) na program Policajtov švagor dňa 6. 1. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s odvysielaním reklamy na produkt Dermacol pre mužov dňa 30. 12. 2018 a 31. 12. 2018 o cca 16:54:02 – 16:56:02 hod. a dňa 31. 12. 2018 o cca 16:51:46–16:53:46 hod;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba WAU) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. a) a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programov Inkognito dňa 6. 1. 2019;
  • uznala za neopodstatnené 9 sťažností, respektíve ich častí.

RADA RTVS

RADA RTVS


Hoci vo vysielaní RTVS kontinuálne narastá počet minút, ktoré sleduje detský divák, a pokračuje rozvoj tvorby pre deti a mládež, pred verejnoprávnym vysielateľom ostávajú veľké výzvy v cielení i prístupnosti tohto typu programu. Skonštatovali to členovia Rady RTVS na stredajšom rokovaní, na ktorom sa venovali aktuálnemu stavu a rozvoju detskej tvorby.
Marta Gajdošíková zo sekcie programových služieb, riaditeľka Dvojky, priznala, že napriek pokračujúcej renesancii detských programov v televíznom vysielaní po období ich utlmovania v 90. rokoch a vzkrieseniu hranej i animovanej tvorby naďalej ostáva výzvou hľadať formát pre adolescentnú mládež. "Teenage relácia chýba, stále ju hľadáme," povedala Gajdošíková, poukazujúc i na fakt, že mládež v pubertálnom veku uprednostňuje iné médiá a televízne vysielanie sleduje minimálne.
Riaditeľ rozhlasových služieb RTVS Michal Dzurjanin považuje za dôležité venovať pozornosť tomu, aby sa tvorba prezentovala nielen v samotnom vysielaní. "Iba minimum detí, možno päť až šesť percent detí počúva tú tvorbu z rádia, ostatní to počúvajú na nosičoch," upozornil. "Pre nás je preto dôležité vydávať detskú tvorbu na nosičoch a dostávať ich do obehu intenzívnou spoluprácou so školami či knižnicami," uviedol.
Riaditeľka sekcie výskumu a vývoja RTVS Ľubica Hamarová potvrdila Dzurjaninove i Gajdošíkovej slová s odvolaním sa na štúdiu, ktorú RTVS realizovala v súvislosti s očakávaniami detského i mládežníckeho diváka. "Zo štúdie vyplynulo, že deti a mládež nesledujú klasické lineárne vysielania, uprednostňujú nové médiá, a preto je pre nás dôležité poskytnúť inú formu časovo bezbariérovej prístupnosti formátov pre deti a mládež prostredníctvom nosičov či online platformy. Tak, aby silná a kvalitná produkcia bola efektívnejšia dostupná cieľovej skupine," ozrejmila. Zámerom podľa jej slov musí byť v správnom pomere spojiť atraktívnu, zábavnú formu a edukatívny obsah, ktorý je takisto integrálnou súčasťou tvorby pre deti a mládež.
Člen Rady RTVS Jozef Chudík ocenil objem dramaturgickej i realizačnej rozpracovanosti detskej tvorby v súčasnom i najbližšom období, upozornil však i na to, že absencia Trojky, zameranej na šport a životný štýl, núti RTVS zaraďovať športové programy do vysielacích časov, v ktorých sa nachádzajú aj programy pre deti. "Detský divák tým trpí, prichádza o svoje obľúbené programy a stráca sa i divácky návyk," poznamenal Chudík, súhlasiac s tým, že riešením je spustenie tretieho programu RTVS.
V roku 2018 RTVS odvysielala sumárne na oboch svojich programových službách 1431 hodín programov pre deti a mládež, z toho 45 percent (645 hodín) bola vlastná výroba, respektíve koprodukcia. "V prípade detského diváka potvrdila RTVS v roku 2018 kontinuálny medziročný nárast minút, počas ktorých deti sledujú televízne programy RTVS," informovala Hamarová. "Na Jednotke deti sledovali v roku 2018 priemerne 58 minút detského vysielania denne, čo je najlepší výsledok za posledných 12 rokov, na Dvojke to bolo 43 minút, čo je zasa najlepší výsledok od roku 2004 v ére peoplemetrového merania," spresnila riaditeľka sekcie vývoja a výskumu.
V rozhlasovom vysielaní k doterajším formátom pre detského poslucháča pribudol v roku 2019 nový formát v Rádiu Devín pod názvom Literárne RD, každodenná relácia venovaná predovšetkým detskej literatúre a jej tvorcom.
Vysoký poslucháčsky ohlas naďalej zaznamenávajú vo vysielaní dlhoročne prítomné relácie Dobrú noc, deti - každodenná rozhlasová rozprávka adresovaná predovšetkým deťom v predškolskom a mladšom školskom veku, a nedeľná Rozprávková hra. V rámci série rozhlasových rozprávok odvysiela RTVS v roku 2019 rozprávkové seriály prezentujúce súčasnú slovenskú i svetovú tvorbu, tradičné príbehy (islandské ságy) aj formálne bohatšie hudobno-literárne kompozície na sviatočné termíny. Na 100. výročie narodenia ikonickej autorky pre deti a mládež Márie Ďuríčkovej pripravuje RTVS v septembri seriál na motívy jej knižného titulu Jasietka.


Copyright © TASR 2019