23. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na Žižkovskú televíznu vežu v Prahe sa v piatok začali vracať plastiky lezúcich bábätiek. Nejde však o pôvodné sochy, ktoré už konštrukčne nevyhovovali. Prevádzkovateľ veže České rádiokomunikácie nechal preto zhotoviť nové plastiky s bezpečnejším ukotvením.
Bábätká z vysielača zmizli v októbri 2017, pričom sa pôvodne mala vykonať iba ich technická kontrola a obnovenie náteru, ale pri renovácii sa ukázalo, že bude nutné vylepšiť ich pripevnenie, informuje spravodajský portál iDNES.cz.
"S autorom plastík Babies sme po dôkladnom preskúmaní stavu pôvodných sôch rozhodli o výrobe nových a zároveň sme inovovali aj spôsob ich ukotvenia. Pôvodné bábätká boli vrátené Davidovi Černému," povedal riaditeľ Českých rádiokomunikácií Vít Vážan.
Náklady na opravu sa tým predražili. Z pôvodne odhadovaného miliónu českých korún (39.000 eur) sa cena pre výrobu nových plastík vyšplhala na niekoľko miliónov.
Inštalácia potrvá niekoľko dní, na vežu plastiky vytiahne tím horolezcov.
Laminátové sochy bábätiek boli na vežu po prvý raz umiestnené v roku 2000 v rámci akcie Praha - Európske mesto kultúry. Malo ísť o dočasnú výzdobu, ale vďaka pozitívnemu ohlasu verejnosti zostali plastiky natrvalo.
České rádiokomunikácie kontrolujú dielo dvakrát ročne. Podľa dohody medzi vlastníkom veže a Černým budú plastiky na vysielači pripevnené ďalších 20 rokov, následne budú bezplatne prevedené na České rádiokomunikácie.
Žižkovská televízna veža je so svojimi 216 metrami najvyššou budovou Prahy. K vylepšeniu nepopulárneho imidžu veže, postavenej v rokoch 1985-1992, prispelo aj otvorenie reštaurácie a vyhliadkového pavilónu.


Copyright © TASR 2019



V centre Berlína sa pobili desiatky fanúšikov dvoch súperiacich YouTuberov, ktorí sa na internete zahŕňali nadávkami. Polícia musela nasadiť obušky a slzný plyn, pri zákroku zaistila tiež dva nože.
Incident sa odohral vo štvrtok na Alexandrovom námestí, kde sa vo štvrtok večer zhromaždilo asi 400 ,väčšinou mladých ľudí, z ktorých 50 sa čoskoro nato zapojilo do hromadnej bitky. Privolaná policajná hliadka sa neúspešne pokúsila zhromaždené upokojiť a násilníkov od seba oddeliť. Vzhľadom k početnej prevahe davu musela požiadať o posily a na mieste krátko potom zasahovalo až 100 policajtov.
Príčinou násilia bol spor dvoch vplyvných YouTuberov, z ktorých prvý si hovorí ThatsBekir, pochádza zo Stuttgartu a má viac ako 260.000 odberateľov. Bol to on, kto vyzval svojich stúpencov k akcii v Berlíne. Druhý, ktorý má podporovateľov len 14.000, vystupuje pod menom Bahr Al Amood a svojho rivala vopred varoval, aby sa neopovažoval vstúpiť na pôdu hlavného mesta. Na sociálnych sieťach sa obaja v poslednej dobe častovali tými najhrubším urážkami.
Al Amood pochádza z veľkej arabskej rodiny usadené v Berlíne, ktorej členovia, často s kriminálnou minulosťou, tvorili časť davu na Alexandrovom námestí. Podľa očitých svedkov vypukla bitka v okamihu, keď Al Amood adresoval niekoľko nadávok Bekirovi a jeho rodine. Ten odpovedal úderom päste, aby "bránil česť" svoje rodiny.
Nemecká polícia uviedla, že tento incident je súčasťou širšieho trendu. "V rapperské scéne a čím ďalej viac aj medzi influencerov (ľuďmi vytvárajúcimi vplyv svojím postavením) vidíme, že s vplyvom zaobchádzajú veľmi ľahkovážne. Zrejme sa stáva módou, že úplne vedome vytvárajú konfliktné situácie, aby vygenerovali viac sledujúcich, odberateľov a klikov," uviedol dnes nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung predák policajných odborov Norbert Cioma.
V rape je bežné, že sa úspešné postavy stávajú terčom posmechu či nadávok svojich žánrových kolegov. Inak tomu bolo aj v tomto prípade - Al Amood sa v jednom zo svojich videí pustil do Bekira a vysmial sa jeho novej rappovej skladby. Bekir sa bránil a vznikol veľký internetový spor umocnený obrovským počtom fanúšikov oboch rivalov, ktorý vo štvrtok vyvrcholil násilím na Alexandrovom námestí.

Česká internetová spoločnosť Seznam.cz vyzvala svojho amerického rivala Google, aby zverejnil viac podrobností o svojom zámere podporiť konkurenčné vyhľadávacie aplikácie na chytrých telefónoch s operačným systémom Android. Píše o tom agentúra Reuters. Seznam.cz podľa nej tvrdia, že Google používa nekalé konkurenčné praktiky, kvôli ktorým táto česká spoločnosť stráca užívateľa.
"Čas beží a každý deň sa počíta. Zoznam stráca podiel na trhu, pretože na mobilných telefónoch je ako predvolený nastavený vyhľadávač od Googlu," uviedol podľa Reuters bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Michal Feix. Android funguje na približne 80 percentách všetkých chytrých mobilných zariadení v Európe.
Reuters pripomína, že predstaviteľ Googlu Kent Walker tento týždeň na blogu uviedol, že spoločnosť plánuje vyzývať užívateľa, aby si zvolili svoje obľúbené webové prehliadače a vyhľadávacie aplikácie, podrobnosti ale neuviedol.
Seznam.cz sa vo veci obrátil pred takmer tromi rokmi na Európsku komisiu (EK) a potom sa pridal k sťažnosti lobistické skupiny FairSearch, píše Reuters. Európska komisia potom začala vyšetrovanie operačného systému Android od Googlu a spoločnosti vlani udelila pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantnej pozície tohto operačného systému.
Google podľa vtedajšieho vyjadrenia EK využil Android k upevneniu dominantnej pozície svojho internetového vyhľadávača a od roku 2011 obmedzuje výrobcu zariadení tým, že ich núti prednostne inštalovať aplikácie od Googlu na úkor aplikácií od konkurencie. Jeho praktiky podľa EK obmedzili možnosti konkurentov súťažiť v tejto oblasti na základe predností ich produktov a prichádzať s inováciami.

Copyright © ČTK 2019

Americká spoločnosť Facebook, prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť, roky nechávala stovky miliónov hesiel užívateľov ako čitateľné pre svojich zamestnancov. Firma to priznala vo štvrtok. Ukladaním hesiel vo forme čitateľného textu Facebook porušil základnú prax počítačovej bezpečnosti. Táto prax totiž vyžaduje, aby organizácie a internetové stránky ukladali heslá v zakódovanej forme.
"Neexistuje opodstatnený dôvod, prečo by niekto v organizácii, hlavne takej veľkej ako Facebook, potreboval prístup k heslám užívateľov vo forme čitateľného textu," povedal expert na kybernetickú bezpečnosť Andrei Barysevich z internetovej technologickej spoločnosti Recorded Future. Facebook uviedol, že neexistuje dôkaz, že by jeho zamestnanci prístup k týmto údajom zneužili. Firma dodala, že heslá boli uložené na interných serveroch, ku ktorým nikto z vonku nemohol mať prístup. Niektorí experti však aj tak navrhli, aby užívatelia svoje heslá zmenili.
Podľa bezpečnostného blogu KrebsOnSecurity nechránených možno bolo zhruba 600 mil. hesiel užívateľov Facebooku. Spoločnosť Facebook na blogu uviedla, že pravdepodobne upozorní "stovky miliónov" užívateľov verzie Facebook Lite, milióny užívateľov Facebooku a desaťtisíce užívateľov Instagramu, že ich heslá boli uložené ako čitateľný text.
Facebook konštatoval, že problém zistil v januári. Výskumník v oblasti bezpečnosti Brian Krebs však napísal, že v niektorých prípadoch boli heslá v čitateľnej forme ukladané od roku 2012. Verzia Facebook Lite, ktorá je určená pre ľudí so staršími telefónmi alebo s pomalým pripojením na internet, funguje od roku 2015 a Facebook kúpil Instagram v roku 2012.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.