4. 6. 2022

Novinársky stolnotenisový šampionát napíše svoju jubilejnú kapitolu

Novinársky stolnotenisový šampionát napíše 
 Majstrovstvá Slovenska družstiev mužov 2021 - finále, stôl č.1 - YouTube
 
svoju jubilejnú kapitolu



 Takmer 40 žurnalistov zo Slovenska a z Českej republiky bojuje v sobotu v telocvični Základnej školy Slovanská v Považskej Bystrici o majstrovské tituly na Tipsport majstrovstvách Slovenska novinárov v stolnom tenise. Jubilejný 25. ročník žurnalistického šampionátu pripravilo občianske združenie Stôl číslo šesť z poverenia Slovenského stolnotenisového zväzu.
Pri zrode slovenského stolnotenisového šampionátu stál redaktor Slovenského rozhlasu Martin Šeďo, ktorý ako účastník doposiaľ nevynechal ani jeden ročník.
"Myšlienka usporiadať majstrovstvá Slovenska novinárov vznikla v roku 1996 počas majstrovstiev Európy mužov a žien v stolnom tenise v Bratislave. Jeho súčasťou bola vtedy aj novinárska súťaž. Už o rok sa uskutočnil nultý ročník v Bratislave a v roku 1998 prvý ročník v Považskej Bystrici. Odvtedy je Považská Bystrica s výnimkou roku 2007, keď sa majstrovstvá konali v Lučenci, každoročným dejiskom majstrovstiev novinárov," povedal pre TASR Šeďo.
Ako dodal, je dobré, že aj v dnešnej hektickej dobe si žurnalisti nájdu čas a stretnú sa i na športovom a spoločenskom poli. Veľké pozitívum tradičného podujatia vidí v tom, že aj napriek názorovej pluralite nebýva zvykom, aby sa novinári pre rozdielnosť názorov dostávali do sporu. "Som presvedčený, že ani tento ročník nebude výnimkou," zdôraznil Šeďo.
Slovenský novinársky šampionát sa začal od 9.30 h, finálové súboje sú naplánované na 16. hodinu. Podujatie v rámci svojho dotačného programu podporili Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Považská Bystrica. Oficiálnym mediálnym partnerom je Tlačová agentúra Slovenskej republiky.



Zdroj. TASR

 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


 

3. 6. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Zadržali muža podozrivého z útoku na novinára Muratova - Svet - Správy -  Pravda

Šéfredaktor nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov poskytol do dražby medailu, ktorá prislúcha k jeho Nobelovej cene za mier za rok 2021. Výťažok z predaja poputuje na pomoc ukrajinským utečencom, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).
Aktuálna ponuka za medailu, ktorá sa bude dražiť 20. júna, je 512.000 dolárov, uvádza na svojej webovej stránke americká aukčná spoločnosť Heritage Auctions so sídlom v Texase.
Nobelovu cenu Muratov získal "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru".
Muratov oznámil, že peniaze získané z dražby medaily sa použijú na pomoc ukrajinským utečencom, ktorí museli po 24. februári opustiť svoju vlasť v dôsledku ruskej invázie a pokračujúcich bojov.
Celý rozsah ukrajinskej utečeneckej krízy je ťažké vyčísliť, avšak omnoho presahuje akúkoľvek inú utečeneckú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny - podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) opustilo krajinu už 6,6 milióna ľudí.
Od začiatku marca sa Novaja gazeta vyhýbala informovaniu o dianí na Ukrajine z dôvodu oficiálnej ruskej cenzúry a hrozby trestného stíhania novinárov, ktorí nedodržiavajú "vládnu líniu". Koncom toho istého mesiaca ukončila svoju činnosť úplne.
Novaja gazeta vznikla v roku 1993, a jej spoluzakladateľom bol i bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov.
Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.


File:Outline of Ukraine.svg - Wikipedia
Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplynulo v piatok už 100 dní. Ruské televízie však tento fakt pred svojimi divákmi v správach zamlčujú, všíma si BBC.
Najsledovanejšie ruské televízne stanice vo svojom rannom spravodajstve začali správami, v ktorých obvinili Ukrajinu z bezhlavého ostreľovania Kyjevom neovládaných oblastí.
Štátny kanál Rossija 1 napríklad uviedol, že "nacionalisti napadli Mariupol a Doneck". Druhá štátna televízia, Pervyj kanal, zase divákom poskytla "nové príklady profesionalizmu a nezištnosti, ktoré preukázala ruská armáda pri obrane Donbasu".
Ani jedna z televíznych staníc pritom nespomenula, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine trvá už 100 dní. Pred začiatkom vojny pritom redaktori oboch spomínaných televíznych staníc naznačovali, že Rusko bude zrejme na dobytie Ukrajiny potrebovať iba zopár dní.
Ruský nezávislý spravodajský portál Meduza.io pritom vo štvrtok s odvolaním sa na nemenový zdroj uviedol, že ruská vláda nariadila štátnym médiám, aby nespomínali, že od začiatku invázie uplynulo už 100 dní.
"Upriamenia pozornosti na dátumy spojené s vojnou, by mohlo Rusov prinútiť myslieť na dosahovanie cieľov invázie a nad tým, ako veľmi je úspešná," uviedol zdroj z prostredia Kremľa pre Meduzu.io.
To, akým spôsobom ruské médiá pokrývajú udalosti na Ukrajine, je pritom podľa BBC v ostrom rozpore s tým, ako to robia ukrajinské médiá. Dnešné udalosti pokrývajú pod sloganom: "100 dní statočnosti".
"Nejde o dátum, ktorý treba oslavovať, a dúfame, že si nebudeme pripomínať aj 200 dní od začiatku vojny. Dúfame, že oslávime náš víťazný deň," uviedol moderátor súkromného ukrajinského televízneho kanála Priamyj.




Herzinfarkt wäre feine Sache”: ORF-Manager postet Todeswunsch für Orbán |  Exxpress
Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohral s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom v piatok spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.
Podľa spravodajského servera Index.hu zverejnil Pachner v stredu večer na sociálnej sieti sarkastickú poznámku v súvislosti s Orbánovými obštrukciami okolo šiesteho sankčného balíka Európskej únie v otázkach ropného embarga a aj zaradenia patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.
V statuse sa okrem iného Pachner pohral s myšlienkou, že by bolo "spravodlivé", keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie. Dodal, že Európa i svet by boli "šťastnejšími" a "pokojnejšími" bez Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina.
Riaditeľ, ktorý je zodpovedný za on-line obsah stanice ORF, neskôr svoj status z Facebooku zmazal a vo štvrtok popoludní zverejnil ďalší, v ktorom uviedol, že nepremyslene zareagoval na maďarské veto v súvislosti s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom a ospravedlnil sa. "Neprajem si, samozrejme, Orbánovu smrť, a to ani napriek tomu, že si to niekoľko užívateľov Facebooku vyčítalo z môjho sarkastického textu," uviedol Pachner.
Maďarský rezort diplomacie predvolal na piatok ráno rakúskeho veľvyslanca pre "hrubý a hlboko šokujúci prejav" predstaviteľa rakúskych štátnych médií, cituje MTI z vyhlásenia ministerstva.

Copyright  © TASR 2022

Európska komisia, oficiálne webové sídlo 

Európska komisia (EK) začala hĺbkové šetrenie štátnej pomoci, ktorú Česká republika chce poskytnúť prevádzkovateľom zemského digitálneho televízneho vysielania (DTT), okrem iného aj Českej televízii (ČT). Prešetrovanie má posúdiť, či je pomoc v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc, uviedla EK v dnešnom oznámení. Začatím vyšetrovania sa nepredvída jeho výsledok. Komisia má na základe svojho predbežného posúdenia pochybnosti o tom, či je opatrenie v súlade s pravidlami EÚ. Z tohto dôvodu sa rozhodla začať hĺbkové vyšetrovanie a bude teraz ďalej skúmať, či sú jej obavy opodstatnené. Pri hĺbkovom prešetrovaní majú všetky zainteresované strany možnosť predložiť pripomienky. Príjemcami opatrení by boli českí prevádzkovatelia verejnoprávneho vysielania, a to Česká televízia a dvaja súkromní prevádzkovatelia DTT, České rádiokomunikácie a Digital Broadcasting. Vlani v júli Česká republika oznámila Európskej komisii zámer kompenzovať prevádzkovateľom DTT náklady na súbežné vysielanie. Cieľom opatrení s rozpočtom zhruba 473 miliónov Sk je zabezpečiť, aby prevádzkovatelia DTT uvoľnili pásmo 700 MHz zo služieb pozemného vysielania. Opatrenie má pokryť výdavky na modernizáciu infraštruktúry a prevádzku modernizovaných sietí súbežne s pôvodnými počas súbežného vysielania. "V tejto fáze má komisia na základe svojho predbežného posúdenia pochybnosti o tom, či je opatrenie v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc," uvádza sa v oznámení EK. Preto komisia pristúpila k hĺbkovému šetreniu. EK sa pri vyšetrovaní zameria hlavne na štyri body. Jej cieľom je určiť, či opatrenie motivuje prevádzkovateľov DTT, aby vynaložili náklady na modernizáciu sietí a súbežného vysielania televíznych programov, a či prináša podstatné zlepšenie, ktoré by trh sám osebe bez verejnej pomoci nezabezpečil. Bude tiež zisťovať, či je pomoc najvhodnejším nástrojom na zabezpečenie hladkého uvoľnenia pásma 700 MHz a obsahuje dostatočné záruky na zabezpečenie toho, aby bola výška pomoci obmedzená na nevyhnutné minimum.

 

Copyright  © ČTK 2022

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA

"Existencia zla v našom svete nie je dôvodom na odzbrojenie občanov, ktorí dodržiavajú zákony. Existencia zla je naopak jedným z najlepších dôvodov na ozbrojenie občanov dodržiavajúcich zákony." Donald Trump

 

"Výpoveď som podal niekoľko dní pred tým, než Denník N vo svojej nenávistnej kampani vytvoril z vydania tejto publikácie kauzu. Kniha vyšla štandardným spôsobom na základe riadnej zmluvy medzi vydavateľstvom SAV VEDA a Ústavom politických vied SAV.  Z funkcie riaditeľa Ústavu politických vied SAV som odstúpil na znak nesúhlasu s dlhoročnými politickými tlakmi spojenými s pôsobením Ľuboša Blahu v SAV,ktoré na našom pracovisku vyvolávajú strach a obavy o ďalšiu existenciu Ústavu politických vied SAV a jeho zamestnancov.
Peter Dinuš, bývalý riaditeľ Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Home | I24NEWS

Medzinárodný spravodajský kanál i24NEWS v utorok oznámil, že otvoril svoje štúdiá v marockých mestách Rabat a Casablanca. Ide o prvé médium svojho druhu so sídlom v Izraeli, ktoré pristúpilo k takémuto kroku po obnovení vzťahov medzi oboma krajinami v roku 2020, informovala tlačová agentúra AFP.
Kanál, ktorý vysiela v arabčine, angličtine a francúzštine zo svojho ústredia v izraelskom meste Jaffa, má svoju prevádzku aj v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE). Tá bola otvorená po normalizácii vzťahov židovského štátu so SAE v tom istom roku.
"Verím, že otvorenie našich kancelárií v Maroku umožní kanálu i24NEWS stať sa popredným hráčom na mediálnom a spravodajskom trhu v krajinách regiónu Maghribu i v ďalších častiach Afriky," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ stanice Frank Melloul.
Maroko obnovilo vzťahy s Izraelom na základe dohody sprostredkovanej Spojenými štátmi, pričom administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa uznala zvrchovanosť Rabatu nad sporným územím susednej Západnej Sahary.
Táto dohoda a podobné dokumenty, ktoré podpísali SAE a Bahrajn, porušili desaťročia trvajúci konsenzus arabských krajín, že bez komplexnej mierovej dohody s Palestínčanmi nesmie dôjsť k normalizácii vzťahov s Izraelom. Dohody vyvolali rozhorčenú reakciu Palestínčanov a ich podporovateľov v celom arabskom svete.

Veronika Remišová - Dnes som na konferencii GLOBSEC 2021 hovorila s  ministrami z ďalších krajín aj s vrcholnými predstaviteľmi globálnych  firiem o obnove sveta po pandémii. Všade rezonuje téma digitalizácie,  digitálnej ekonomiky 
Je regulácia technologických gigantov realistická? Táto otázka bola hlavnou témou panelovej diskusie počas trojdňovej konferencie Globsec Bratislava Forum 2022, na ktorej vystúpila aj vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová.
Vo svojich príspevkoch sa okrem problematiky globálnej bezpečnosti v kyberpriestore, boju proti šíreniu hoaxov a lží na internete či ruskej informačnej vojny venovala aj zodpovednosti sociálnych platforiem za obsah, ktorý šíria. Počas Globsecu sa vicepremiérka stretla aj s bieloruskou opozičnou líderkou a disidentkou Sviatlanou Cichanovskou a podpredsedníčkou Európskej komisie pre digitálne záležitosti Margharethe Vestagerovou.
"Sociálne siete dnes zarábajú miliardy aj na šírení nenávisti a dezinformácií a nenesú za to žiadnu zodpovednosť. Nie je možné, aby overovanie pravdivosti mal napríklad v prípade siete Facebook pre Slovensko na starosti jeden človek," povedala v rámci diskusného panelu Remišová s tým, že okrem európskej legislatívy potrebuje každá krajina aj vlastný účinný nástroj, ako eliminovať šírenie škodlivého obsahu.
Ako ďalej dodala, to, akú úlohu zohrali dezinformácie v online priestore, sme mali možnosť vidieť už pri voľbách v USA v roku 2016 či pri referende o Brexite v tom istom roku. Svoju úlohu zohrali aj pri anexii Krymu zo strany Ruska, ale aj v súčasnosti, kedy ruské bomby zabíjajú civilistov, ničia ukrajinské mestá a milióny ľudí z Ukrajiny nemôžu žiť vo svojich domovoch. Vojna v online priestore je podľa nej rovnako zničujúca ako reálna vojna a kyberbezpečnosť je previazaná s bojom proti dezinformáciám.
Aj keď je podľa Remišovej sloboda slova posvätnou hodnotou, prax na sociálnych sieťach ukázala, že všetko má svoje hranice. Svet pridlho ignoroval šírenie lží, hoaxov a propagandy, pre ktoré sú živnou pôdou práve sociálne siete.
"Výsledkom toho je hlboko zakorenená prokremeľská propaganda, dobre zorganizované fašistické hnutia, ale aj množstvo oklamaných ľudí z najzraniteľnejších skupín, akými sú mladí ľudia a seniori. A práve títo ľudia žijúci v klame, ktorý sa na nich valí zo sociálnych sietí, majú byť hlavným dôvodom, aby sme sa zaoberali potrebou vstúpiť do priestoru sociálnych platforiem a začať ich regulovať," pokračovala vicepremiérka s tým, že si je vedomá toho, že tento boj nebude zďaleka ľahký.
Za dobrý signál považuje Remišová prípravu spoločnej legislatívy, ale tiež fakt, že pod nedávnu slovenskú výzvu voči online platformám a poskytovateľom digitálnych služieb, ktorú sama predložila na summite EÚ vo Francúzsku, sa podpísalo všetkých 27 členských štátov.
Ministerka zároveň považuje za veľmi dôležité domáce aktivity rezortu informatizácie, ktorými sú príprava zákona, ktorý zavedie povinnosti veľkých online platforiem v boji proti dezinformáciám a nenávistným prejavom, a tiež projekt na podporu digitálnych zručností seniorov, ktorého pilotná fáza sa začala v týchto dňoch pre prvých tisíc účastníkov. Celkovo bude vyškolených viac ako 170 000 seniorov.
Ďalším z bodov rokovaní vicepremiérky Remišovej na svetovom bezpečnostnom fóre Globsec 2022 bolo stretnutie s výkonnou podpredsedníčkou Európskej komisie pre digitálne záležitosti Margharethe Vestagerovou. Diskutovali najmä o nastavení regulačného modelu na národnej úrovni v súvislosti s implementáciou európskej legislatívy v digitálnej oblasti. Samotná regulácia tejto oblasti si vyžaduje veľké množstvo inteligentných zručností, ktorých počet je vyšší, ako pri ochrane osobných údajov. Podľa Remišovej je dôležité, že Európska únia pristupuje k ochrane na sociálnych sieťach s plnou vážnosťou. Príkladom je Akčný plán EÚ proti dezinformáciám z roku 2018, ktorý je zameraný na identifikáciu dezinformácií, podporu nezávislých médií a overovateľov faktov a podporu mediálnej gramotnosti.
Vojna na Ukrajine a situácia v Bielorusku boli témami neformálneho stretnutia ministerky Remišovej s bieloruskou exilovou političkou a disidentkou Sviatlanou Cichanovskou.
"Násilie, ktoré bieloruský režim používa voči vlastným občanom, je neprípustné. Ľudia v Bielorusku majú právo zvoliť si slobodne a v spravodlivých voľbách vedenie svojej krajiny. Musíme urobiť maximum pre to, aby sa im to podarilo. Lukašenkov režim je – podobne ako Putinov v Rusku – zločinecký a tvrdo zasahuje proti ľuďom, ktorí sú preň nepohodlní," povedala na stretnutí Veronika Remišová, podľa ktorej má bieloruský národ plnú podporu Slovenska v boji za slobodu.

 

Copyright  © TASR 2022


Who Was Frederic Leclerc-Imhoff? French Journalist Murder In Ukraine -  Death Cause And Obituary
Od začiatku ruskej invázie zabili na Ukrajine 32 pracovníkov médií. Vo svojom nočnom príhovore to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že v tomto počte je už zahrnutý aj francúzsky novinár Frédéric Leclerc-Imhoff.
Francúzsky spravodajský kanál BFM TV uviedol, že reportéra trafil šrapnel, keď pripravoval materiál o ukrajinskej evakuačnej operácii.
„Pred niečo viac ako mesiacom som dával rozhovor presne tomuto televíznemu kanálu. Bolo to moje prvé interview s francúzskymi médiami počas vojny. Úprimnú sústrasť Frédéricovým kolegom a rodine,“ uviedol Zelenskyj.

Moldavský parlament neschválil proeurópsku vládu - Svet SME 
Moldavský parlament v snahe zabrániť šíreniu moskovskej propagandy schválil zákaz vysielania ruských spravodajských programov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Moldavsko, ktoré bolo kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu, susedí s Ukrajinou a tiež so separatistickým regiónom Podnestersko, ktorý podporuje Moskva. Ruská invázia na Ukrajinu preto v krajine, ktorá sa uchádza o členstvo v Európskej únii, zvýšila napätie.
Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo v roku 1992 a na jeho území sa nachádza približne 1 500 ruských vojakov.
Vysielanie ruských spravodajských programov je síce v krajine zakázané od začiatku vojny, no parlament legislatívu formálne schválil až vo štvrtok.
Moldavská televízia teraz bude môcť vysielať len ruské zábavné programy, nie politické relácie. Nový zákon určuje aj pokuty a ďalšie tresty za vysielanie dezinformácií.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

TV Markíza v júni odštartuje svetovú šou pre celú rodinu LEGO® MASTERS

 TV Markíza v júni odštartuje svetovú šou 

pre celú rodinu LEGO® MASTERS

Unikátnym formátom, v ktorom budú navzájom zápoliť fanúšikovia najslávnejšej stavebnice na svete LEGO, divákov prevedie česko-slovenská moderátorská dvojica Eva „Evelyn“ Kramerová a Matouš Ruml.


Rodinná šou, v ktorej deti aj dospelí môžu súťažiť a plniť si svoje sny, konečne prichádza na obrazovky televízie Markíza. Od 5. júna 2022 vo vysielaní TV Markíza a o týždeň skôr na VOYO uvidia diváci v štyri nedeľné večery po sebe to najlepšie, čo sa dá z farebných dielikov celosvetovo najobľúbenejšej stavebnice LEGO® vytvoriť úplne bez návodu.

Deťmi aj dospelými milovaná hračka LEGO, ktorá tento rok oslavuje už 90 rokov svojej existencie, je hlavnou hviezdou reality šou LEGO MASTERS. Jej cieľom je nájsť toho najtalentovanejšieho amatérskeho staviteľa LEGO na Slovensku a v Česku. Víťaz získa nielen finančnú odmenu 20-tisíc eur, ale aj neuveriteľné skúsenosti a intenzívny zážitok.

„LEGO MASTERS je globálny televízny hit a náš produkčný tím plný skúsených profesionálov urobil všetko pre to, aby si podmanil aj divákov na Slovensku a v Česku,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova. „Nie je to šou len pre fanúšikov stavebnice LEGO, ale príjemná zábava pre celú rodinu plná nápaditých výtvorov slovenských a českých staviteľov,“ zdôraznila.

„Diváci sa majú rozhodne na čo tešiť. Dvojice, ktoré sme vybrali, sú naozaj tí najlepší z oboch krajín. Uvidíme napríklad staviteľské umenie bratov, mamičky so synom, alebo kamarátov. Diváci však budú môcť sledovať aj dve dvojice, ktoré spojil až casting. Znamená to, že súhru spolu musia nájsť dvaja ľudia, ktorí na seba vôbec nie sú zvyknutí. Uvidíme, či bude láska k najpopulárnejšej stavebnici stačiť,“ priblížila kreatívna producentka projektu Simona Matásková. „Z čoho mám tiež veľkú radosť, je výnimočná moderátorská dvojica - slovenská komička Evelyn a český herec Matouš Ruml. Už od prvej chvíle bola medzi nimi neuveriteľná chémia, ktorá program robí milo zábavným,“ doplnila.

Obľúbená komička Eva „Evelyn“ Kramerová naberala moderátorské skúsenosti už v štyroch sezónach úspešnej reality šou Farma. Svoju všestrannosť dokázala aj hereckými rolami vo viacerých filmoch a seriáloch, ako aj účinkovaním v tanečnej šou Let's Dance či zábavnej šou Tvoja tvár znie povedome. „Nemôžem sa dočkať, až to budú môcť diváci vidieť v televízii. Dúfam, že to pre nich bude okrem iného aj inšpirácia, ako sa dá stráviť voľný čas,“ hovorí Evelyn.

Matouš Ruml je český herec známy najmä z populárneho sitkomu Comeback, aktuálne hrá napríklad aj v tamojšej verzii seriálového hitu Pán profesor. Okrem toho sa venuje filmovému a divadelnému herectvu. S Evelyn ho spája aj to, že sa taktiež zúčastnil televíznej tanečnej súťaže. Matouš Ruml prezradil, čo mu nakrúcanie prinieslo: „Pre mňa je najdôležitejšie, že ma to vracia do detstva. Človek sa nielen hrá, ale vytvára nádherné obrazy, iný svet. A fantázia je v živote dôležitá. Vedieť sa hrať, vedieť si vymýšľať príbehy. Keď budú ľudia túto reality šou pozerať, tiež ich to vráti do detstva. Bude ich to inšpirovať, aby sa hrali. Nielen so svojimi deťmi, ale aj sami.“

Novinka na slovenských a českých televíznych obrazovkách vznikala v poľskej Varšave, kde mali súťažiaci tie najlepšie možné podmienky. V tamojšom štúdiu dostali tí najšikovnejší LEGO stavitelia zo Slovenska a Česka k dispozícii milióny dielikov ikonickej stavebnice.

Diváci budú sledovať dvojice, ktoré sa museli popasovať s náročnými úlohami a zároveň zostať tímom. O emócie naozaj nebude núdza, súťaž patrí medzi tie vôbec najnáročnejšie. Ide o hodiny sústredeného stavania a zároveň stresu, ktorý prináša snaha byť najlepší.

Výzvy sú poskladané tak, aby sa každým kolom testovala zručnosť dvojíc. Diváci budú sledovať nielen ich súhru, ale aj technické a kreatívne schopnosti. Dôležitú úlohu zohráva náročnosť výzvy a správne načasovanie. Stavitelia si musia dôkladne premyslieť hneď niekoľko premenných - statiku, krehkosť a zároveň estetiku. Najskôr ide o to postaviť to najkrajšie dielo, ale druhou stránkou výzvy je deštrukcia. Pre milovníkov stavebnice LEGO je asi najťažšie ten krásny a dokonalý výtvor, čo postavili, nakoniec efektne zbúrať. A pozor, hodnotí sa nielen stavba, ale práve aj to, ako vyzerá pri samotnej deštrukcii!

Osem výziev, osem pomyselných brán do finále. Štyri nedeľné večery za sebou bude svet farebný a plný unikátnych stavieb, ktoré vznikali v hlavách talentovaných súťažiacich. Osloviť musia predovšetkým prísneho a geniálneho porotcu Milana Reindla, jediného českého návrhára stavebníc LEGO, a hosťujúce VIP osobnosti, ktoré milujú LEGO. Na konci každého večera vždy jedna dvojica súťaž opustí. Finálový večer sa potom ponesie v duchu troch exkluzívnych a veľkolepých stavieb.

LEGO MASTERS je celosvetovo úspešný formát, ktorý vytvorili spoločnosti Tuesday’s Child Television a The LEGO Group, debutoval v auguste 2017 vo Veľkej Británii. Odvtedy ho s obrovským úspechom adaptovalo už 16 vysielateľov naprieč Európou, USA, Austráliou aj Áziou, pričom táto česko-slovenská verzia je 17-tou v poradí. Formát aj jednotlivé jeho adaptácie celosvetovo distribuuje spoločnosť Banijay Rights.

Aj jedna kocka môže rozhodnúť o úspechu! LEGO MASTERS už od 5. júna 2022 o 20:30 hod. na TV Markíza a od 29. mája 2022 v exkluzívnom predstihu na VOYO.


moderátori: Eva „Evelyn“ Kramerová & Matouš Ruml // stály porotca: Milan Reindl // scenár: Jan Liška // dramaturgia: Martin Hradecký // kreatívna producentka: Simona Matásková // výkonný producent: Milan Alchus // réžia: Tomáš Medek



2. 6. 2022

HOAX: Na fotografii nie je americký admirál Eric Olson,

HOAX: 

 

 
Na fotografii nie je americký admirál Eric Olson, nezajali ho v Mariupole


Odkedy sa v máji začali ruským jednotkám vzdávať prví ukrajinskí obrancovia oceliarní Azovstaľ v Mariupole, stovky slovenských používateľov Facebooku zdieľali fotografiu zajatcov spolu so správou, podľa ktorej mal byť medzi zajatcami aj vysokopostavený veliteľ amerických špeciálnych operácií Eric Olson. Nie je to pravda. Pôvodná fotografia sa objavila v ruských médiách mesiac pred kapituláciou obrancov Azovstaľu bez akejkoľvek zmienky o Olsonovi. Samotný Olson pre agentúru AFP potvrdil, že je v poriadku a nachádza sa v Spojených štátoch amerických (USA). Americké ministerstvo obrany navyše uviedlo, že admirál Olson je už viac ako desať rokov vo výslužbe. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Pomocou spätného vyhľadávania fotografií sa AFP podarilo dohľadať pôvodnú fotografiu. Tá bola prvýkrát zverejnená na stránke ruskej tlačovej agentúry Sputnik ešte 14. apríla 2022, teda viac ako mesiac pred zajatím ukrajinských bojovníkov v Mariupole. V popise fotografie agentúra uviedla: "Ukrajinskí vojnoví zajatci sa zúčastňujú na podujatí na pamiatku tých, ktorí zahynuli v Luhanskej ľudovej republike pri ostreľovaní v roku 2014."
Fotografiu zverejnila 14. apríla aj ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti pod názvom: "Nezabudneme, neodpustíme! LĽR si uctila obete ukrajinskej agresie". V popise fotografie sa ďalej písalo: "Na akciu boli privezení aj ukrajinskí vojnoví zajatci z Národnej gardy".
Obe agentúry uvádzajú ako autora fotografie Alexeja Majševa. Ani jedna z nich nespomína admirála Erica Olsona ani žiadneho iného amerického či zahraničného bojovníka.
Admirál amerického námorníctva Eric Olson odišiel podľa amerického ministerstva obrany do výslužby v auguste 2011, po 38 rokoch služby. V súčasnosti je členom predstavenstva satelitnej komunikačnej spoločnosti Iridium, pôsobí v poradnom výbore združenia Spirit of America a prednáša na Kolumbijskej univerzite.
Agentúra AFP sa s Olsonom spojila prostredníctvom platformy LinkedIn. Admirál 24. mája prostredníctvom tejto siete potvrdil, že nebol zajatý ruskými silami. "Myslel som, že to už bolo dôkladne vyvrátené. Teraz, keď ste dostali túto správu, si môžete byť istí, že buď ma Rusi na Ukrajine nezajali, alebo má moja ruská väzenská cela pekelne dobrý mobilný signál," napísal pobavene. "S radosťou potvrdzujem, že správna odpoveď je tá prvá," uviedol a dodal, aby agentúra prijala jeho správu ako dôkaz, že nie je v ruskom zajatí.


Zdroj TASR 

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 2. júna predseda Klubu poslancov NR SR za OĽANO Michal Šipoš a Richard Takáč, podpredseda SMER-SD.

Hovoriť budú o koaličných sporoch, o vízii ďalšieho fungovania, o opozičných návrhoch o konaní referenda, ale aj o návrhoch predložených do Národnej rady SR. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO špeciálne pre reláciu Na hrane o pôsobení Eduarda Hegera vo funkcii premiéra.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 2. júna o 21:45 na JOJke.

V Bratislave mala premiéru nová filmová rozprávka Zakliata jaskyňa

V Bratislave mala premiéru nová 
Zakliata jaskyňa (2022) | ČSFD.sk
filmová rozprávka Zakliata jaskyňa


Medzinárodný deň detí umocnila v Bratislave premiéra veľkovýpravnej slovensko-českej filmovej rozprávky Zakliata jaskyňa. Po dvoch politických trileroch Únos a Sviňa s ňou prichádza slovenská režisérka, scenáristka a autorka Mariana Čengel Solčanská. Vo filme inšpirovanom klasickými slovenskými rozprávkami zavedie divákov do kráľovstva, ktorého hlavným bohatstvom sú soľné jaskyne, pracuje s motívom Zeme ako darkyne života. Zaujímavosťou je, že v ňom po prvý raz do negatívnej úlohy obsadila Táňu Pauhofovú. Obľúbená herečka stvárnila krutú macochu a kráľovnú Bertu, ktorú vedie iba túžba po moci a majetku.
"Táňa Pauhofová splní očakávanie každého režiséra, ktorý s ňou pracuje. Práca s ňou je skvelá, je úžasná herečka, pripravená, koncentrovaná. Myslím, že zápornú postavu si užívala a vôbec sa jej nečudujem," povedala pre TASR Čengel Solčanská. Ako v každej správnej rozprávke, ani v Zakliatej jaskyni nechýbajú zvierací hrdinovia. "Nemám zvieracích hrdinov v láske, lebo nakrúcanie so zvieratami a deťmi je veľmi ťažká práca, ale tentoraz sme mali veľké šťastie, krotitelia prišli s niekoľkými vlkmi, takže keď bol jeden pes unavený, pracovali sme s ďalším, boli fajn," prezradila režisérka, ktorá už má vo svojej filmografii rozprávku Láska na vlásku.
"Na Zakliatej jaskyni vidno, že som staršia ako filmár, nielen staršia ako človek. Myslela som už na inú cieľovku, iné vekové rozpätie diváka," vysvetľuje Čengel Solčanská. "Je to spôsobené tým, že mám dcéru, ktorá mi vyrástla. V čase, keď som nakrúcala Lásku na vlásku, mala Ester deväť mesiacov a teraz bude mať deväť rokov, už presne viem, čo dieťa v jej veku od rozprávky chce," tvrdí režisérka a scenáristka rozprávky plnej tajomstva, zvratov, lásky, ale aj zázrakov. Výpravnosť deja podčiarkujú prírodné scenérie, historické kostýmy a aj hudba skladateľky Ľubice Čekovskej, ktorú nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.
V ďalších úlohách sa predstavia Marko Igonda, Martina Zábranská, Ondřej Kraus, Petra Dubayová, Dominick Benedikt, Predrag Bjelac, Karel Dobrý, Lukáš Pelč a Tomáš Palonder.

Zdroj: TASR

 

1. 6. 2022

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má opäť RTVS

Najobjektívnejšie televízne 
 

spravodajstvo má opäť RTVS


Najobjektívnejšie spravodajstvo má zo slovenských televízií RTVS. Za ňou nasledujú spravodajstvá televízií TA3 a Markíza. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median SK, ktorý mapoval názory divákov v prvom kvartáli 2022, teda v období január až marec.
Na otázku "Ktorá televízia má podľa vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" uviedlo 24,4 percenta respondentov v prieskume verejnoprávne médium. Televíziu TA3 spomenulo 21,7 percenta divákov, k televízii Markíza sa prikláňa 19,9 percenta oslovených. Joj za televíziu s najobjektívnejším spravodajstvom označilo v prieskume 16,9 percenta respondentov, inú televíziu uviedlo 1,5 percenta opýtaných. K otázke sa nevedelo vyjadriť 14,6 percenta opýtaných.
"Veľmi si vážime priazeň našich divákov a teší nás, že spravodajstvo RTVS dlhodobo vnímajú ako najobjektívnejšie na slovenskom televíznom trhu. Zvlášť v súvislosti s udalosťami z prvých mesiacov tohto roka, ktoré výrazne ovplyvnili aj atmosféru na Slovensku je dôležité, aby RTVS ako verejnoprávna inštitúcia plnila funkciu spoľahlivého informačného zdroja pre verejnosť," uviedol poverený riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Attila Lovász. Ako dodal, spustenie spravodajského okruhu RTVS sa stretlo s pozitívnou diváckou odozvou a získava nezastupiteľné miesto vo verejnoprávnom vysielaní.
V prieskume odpovedalo 2081 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj: TASR