Kulinárium slovenských potravín – aj tak by sa dala nazvať nová gastronomická relácia RTVS Veľkou lyžicou. Divákom postupne predstaví cestu jednotlivých ingrediencií na Slovensko, ich lokálne pestovanie, zaujímavosti a unikátne recepty, ktoré oživia každú domácnosť. Reláciou budú divákov každú nedeľu sprevádzať Peter „Šarkan“ Novák a Octavia McKenzie. Prvú epizódu novej relácie Veľkou lyžicou uvidia diváci už v nedeľu 4. februára o 18.15 h na Jednotke.


Veľkou lyžicou je gastronomická zábavno-vzdelávacia relácia, ktorá v každej epizóde predstaví jednu potravinovú ingredienciu, či jedlo, ktoré všetci dobre poznajú, ale z nového pohľadu s množstvom zaujímavostí a originálnych inšpirácií. V prvej sérii sa tak diváci dozvedia všetko o cibuli, cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier, a mnohých ďalších surovinách, ale navštívia aj tradičnú slovenskú zabíjačku.

Reláciou budú divákov sprevádzať dvaja moderátori a prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie, ktorí sa snažia získať nové informácie nielen o surovine, ale aj regiónoch, kde sa pestuje. Octavia navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú, kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí ako so surovinou správne, a v receptoch aj originálne, pracovať. Návštevy na farmách u lokálnych pestovateľov, či chovateľov predstavia divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet.

Medzi hosťami sa predstavia etablovaní kuchári ako napríklad Dano HrivňákGabo Kocák, či Tomáš Lysý, známe osobnosti so vzťahom ku gastronómii ako napríklad Martin „Pyco“ RauschMartin Nikodým, či Naty Žúreková a mnohí ďalší.

O moderátoroch

Peter „Šarkan“ Novák je ostrieľaný rozhlasový a eventový moderátor a spevák. V relácii Veľkou lyžicou nielen spovedá hostí, ale sa veselou formou zapája aj do varenia.

„Jedlo milujem aj na tanieri, ale baví ma aj celá tá cesta k nemu od záhrady po jeho prípravu. Varím veľmi rád, ale ešte radšej ochutnávam a užívam si dobrodružstvo a atmosféru s ľuďmi, pre ktorých je jedlo vášeň a stred vesmíru. Verím, že si diváci oddýchnu pri pokojnom tempe nášho putovania Slovenskom za dobrým jedlom, surovinami, výnimočnými ľuďmi, ale že sa aj, rovnako ako my, mnoho nového dozvedia a naučia,“ hovorí Šarkan.

Octavia McKenzie je dizajnérka z Južnej Afriky, ktorá, miluje varenie a spoznávanie nových chutí. Mnohokrát sa zúčastnila televíznych súťaží vo varení. Je veselá a bezprostredná a nebojí sa spýtať všetko, čo by divákov mohlo zaujímať.

„Veľmi sa mi páči koncept tejto relácie. Myslím si, že pre ľudí je, zvlášť v dnešnej dobe, dôležité dozvedieť sa, odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré denne konzumujú, ako sa čo na Slovensku pestuje alebo chová. Osobne ma očarili aj príbehy ľudí, ktorých počas natáčania stretávame. Neverila by som, že je na Slovensku toľko ľudí, ktorí venujú svoje srdce farmárčeniu, dokonca je medzi nimi veľa mladých ľudí. Okrem toho je to pre mňa výborná príležitosť cestovať po celom Slovensku a spoznať nové miesta, zlepšiť si slovenčinu a naučiť sa mnoho zaujímavých vecí o slovenských tradíciách. Moja úloha je skôr prieskumnícka, necítim sa ako moderátorka, som sama sebou. Som zvedavá Octavia z Južnej Afriky, ktorú zaujíma Slovensko a jeho chute. V podstate na obraze robím to, čo roky od kedy som na Slovensku,“ prezradila sympatická Octavia. „Tak, ako hlavný hrdina z poviedky Martina Kukučína - Veľkou lyžicou objavoval svet, pridajte sa aj vy k nám v objavovaní tajomstiev a zaujímavostí slovenskej gastronómie, ingrediencií a ľudí, ktorí za nimi stoja. Bude to stáť za to!“