24. 4. 2021

Zomrel Yves Rénier

Zomrel Yves Rénier

Décès d'Yves Rénier, l'acteur du commissaire Moulin - RTL People 

Vo veku 78 rokov zomrel náhle z piatka na sobotu francúzsky herec Yves Rénier , známy predovšetkým ako predstaviteľ komisára Moulina v rovnomennom televíznom seriáli. Rodina oznámila správu francúzskej tlačovej agentúre AFP.
Rénier zomrel na srdcový záchvat vo svojom dome v meste Neuilly-sur-Seine na okraji Paríža. Tento herec a režisér bol kľúčovou postavou francúzskej kinematografie. Popularitu si získal v polovici 70. rokov 20. storočia rolou komisára Moulina v krimiseriáli, ktorý bol obľúbený aj v bývalom Československu a stále má na Slovensku fanúšikov.
Úspech v krimiseriáli mu pomohol k nakrúcaniu filmov a seriálov inšpirovaných policajnými prípadmi. V roku 2018 režíroval film "Jacqueline Sauvageová" v hlavnej úlohe s Muriel Robinovou. Išlo o drámu podľa skutočného príbehu ženy, ktorá v roku 2012 zastrelila svojho manžela. Motívom jej činu bol fyzický i psychický teror, ktorému ju muž 47 rokov vystavoval. V marci mali diváci možnosť vidieť posledný film režírovaný Rénierom s názvom "La Traque", inšpirovaný prípadom francúzskeho sériového vraha Michela Fournireta, ktorý sa priznal k zavraždeniu 12 ľudí vo Francúzsku a Belgicku v rokoch 1987-2003.
Herec sa 22. apríla objavil aj v epizóde krimiseriálu "Léo Mattéi, Brigade des Mineurs", v ktorom polícia chráni a zachraňuje ohrozené deti alebo rieši zločiny, do ktorých sú zapletené deti. Rénier si zahral po boku hlavnej postavy stelesňovanej Jeanom-Lucom Reichmannom.
Rénier mal rozpracované ďalšie dva projekty, jedným z nich bol film s herečkou Mathilde Seignerovou.
Po hercovi zostali štyri deti: Samantha (narodená v roku 1974), Lola (1986), Jules (1997) a Oscar (2000).
Po správe o jeho úmrtí pribúdali na sociálnych sieťach príspevky smútiacich fanúšikov. Jeho kolega Reichmann na Twitteri zareagoval: "Yves... Povedz mi, že to nie je možné. Ešte včera sme si telefonovali. Mám ťa rád."

 

Copyright © TASR 2021

 


TO JE TV!

 TO JE TV!



The 41st Golden Raspberry Awards

The 41st Golden Raspberry Awards



Víťazom jednej z kategórií anticien Zlatá malina pre najhoršiu filmy sa tento rok stal právnik amerického exprezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani, ktorý nedobrovoľne stvárnil jednu z rolí v pokračovaní komédie Borat. Niekoľko trofejí získal aj snímka Music, za ktorý dostala Zlatú malinu jeho režisérka, speváčka Sia, aj predstaviteľky hlavných rolí - Kate Hudson a Maddie ziegler. Napísala o tom dnes agentúra Reuters.


Giuliani padol vlani do pasce britského komika Sacha Baron Cohen, ktorý za ním poslal falošnú novinárku a nechal ho pritom natáčať skrytou kamerou. Mladá herečka, ktorá vo filme vystupuje ako reportérka, čo sa zaujíma o Trumpová reakcii na pandémiu covidu-19, na záver scény právnika pozvala na pohárik a dala dole mu mikrofón. Giuliani si potom ľahol na posteľ a začal si siahať do nohavíc, keď do izby vtrhol Borat a kričal: "Je jej pätnásť, je pre teba príliš stará."

Právnik Giuliani dostal Zlatú malinu za herecký výkon vo vedľajšej úlohe, najhorším hercom v hlavnej úlohe bol vyhlásený Mike Lindell, šéf americkej firmy na výrobu lôžkovín. Ten nakrútil dokument Absolute Proof (Konečný dôkaz), v ktorom sa snažil dokázať tézu o manipuláciách u amerických prezidentských volieb. Jeho snímka získal aj hlavnú cenu.

Víťazmi ďalších kategórií sa stala americká rodinná komédia Dolittle o lekárovi, ktorý vie hovoriť so zvieratami, a poľskej erotické dráma z produkcie Netflix 365 dní.

Ceny za najhoršie snímky a herecké počiny každoročne udeľuje nadácia Golden Raspberry Awards, ktorá má niečo cez 1000 členov a volí z nominovaných víťaza online. S nápadom udeľovať filmovej anticeny prišiel v roku 1980 kalifornský publicista a filmový fanúšik John Wilson.

Copyright © ČTK 2021

23. 4. 2021

Spirit Awards

Spirit Awards


2021 Film Independent Spirit Awards Winners - News Block – News Block 

Film Krajina nomádov potvrdil svoju rolu favorita pred tohtoročným udeľovaním Oscarov, keď vo štvrtok vyhral ocenenie za najlepšiu snímku pri odovzdávaní cien nezávislých filmov Spirit Awards.

Režisérka Krajina nomádov Chloe Zhaoová si rovnako odniesla cenu za najlepšiu réžiu. Slávnostné odovzdávanie Spirit Awards rovnako ako ďalšie podobné udalosti v tohtoročnej sezóne poznamenala pandémie covidu-19.

Spirit Awards sa často pokladajú za predzvesť najprestížnejších hollywoodskych ocenení, Oscarov, ktoré sa budú udeľovať v pondelok ráno

V posledných rokoch zvíťazilo v kategórii najlepší film u oboch cien niekoľko rovnakých filmov, napríklad Dvanásť rokov v reťaziach, Moonlight či Birdman.

Krajina nomádov získala najvyššie ocenenie na nedávnych Zlatých glóbusoch, britských filmových cenách BAFTA a ocenilo ju tiež Združenie amerických producentov (PGA). Zhaoová si rovnako odniesla cenu za najlepšiu réžiu od Asociácie filmových režisérov (DGA). Po výhre na Spirit Awards je preto podľa väčšiny médií jasným oscarovým favoritom.

Ďalšie ocenenie zo Spirit Awards si odniesli aj ďalšie favoriti nadchádzajúcich Oscarov. Herečka Jun Ju-čung dostala cenu za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe za film Minári, Paul Raci potom prevládol v mužskej kategórii rovnakého ocenenie za snímku Sound of Metal. Emerald Fennellová potom dostala cenu za najlepší scenár za Nádejnú mladú ženu. Jedným z prekvapivých výsledkov bola však cena za najlepšieho herca v hlavnej úlohe, ktorú dostal Riz Ahmed za Sound of Metal. Väčšinu filmových ocenení v tejto sezóne pritom v tejto kategórii posmrtne vyhral Chadwick Boseman za výkon vo filme Ma Rainey - matka blues. Cenu za najlepšiu herečku, ktorá je podľa médií u tohtoročných Oscarov najmenej predvídateľná, si na Spirit Awards odniesla Carey Mulligan za Nádejnú mladú ženu.

Aby sa mohol film nominovať na Spirit Awards, nesmie jeho rozpočet prekročiť 22,5 milióna dolárov (482 miliónov korún). Ocenenie pre nezávislé snímky tento rok prvýkrát hodnotilo aj televíznu produkciu. Cenu za najlepší pôvodný seriálový scenár si napríklad odniesla Michaela Coelová za Môžem ťa zničiť.

 

Copyright © ČTK 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
 


Slovinská vláda plánuje uvoľniť financovanie Slovinskej tlačovej agentúry (STA), na ktoré má STA právny nárok. Oznámil to vo štvrtok tamojší minister vnútra Aleš Hojs na spoločnej tlačovej konferencii s eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou po ich stretnutí v Ľubľane. Informovala o tom agentúra DPA.
Financovanie STA mesiace blokovala pravicovo-nacionalistická vláda premiéra Janeza Janšu, pripomína DPA. STA je financovaná prostredníctvom vládneho tlačového úradu; ten však jej financovanie od začiatku roka stopol. Spravodajstvo STA podľa vlády údajne diskriminovalo pravicové politické sily v krajine.
Hojs priblížil, že STA predložila všetky potrebné dokumenty, ktoré majú byť základom na podpísanie novej zmluvy a tiež riadneho financovania. Dodal, že tieto podklady sa momentálne kontrolujú a zdôraznil, že ak bude všetko v poriadku, "k ďalšiemu oneskoreniu financovania nedôjde".
Johanssonová poukázala na to, že sloboda a pluralita médií sú základným kameňom demokracie. Dúfa preto, že sa táto záležitosť vyrieši ešte predtým, než Slovinsko v júli preberie predsedníctvo v Rade EÚ.
"Médiá v Slovinsku sú absolútne slobodné," povedal Hojs. Kritici to však spochybňujú a tvrdia, že opakovane malo dochádzať k obmedzovaniu ich slobody vrátane výmeny riaditeľa verejnoprávnej stanice RTV Slovenija. Tým sa v nedeľu stal Andrej Grah Whatmouth považovaný za stúpenca vlády.
STA je spoločnosť s ručením obmedzením, ktorej 100-percentným vlastníkom je štát, píše sa vo vyhlásení vedenia agentúry STA. Štatút a fungovanie agentúry upravuje zákon o STA z roku 2011, na základe ktorého vláda musí zabezpečovať inštitucionálnu autonómiu a vydavateľskú nezávislosť agentúry a zaistiť náležité financovanie jej verejných služieb na základe ročného finančného plánu agentúry.
 Ryazan, Russia - June 16, 2018: Homepage Of Meduza Website On The Display  Of PC, Url - Meduza.io. Editorial Image - Image of logo, screen: 119339215
Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo spravodajský internetový portál Meduza do zoznamu tých zahraničných médií, ktoré plnia "funkcie zahraničných agentov".
Projekt Meduza, ktorý je registrovaný v Lotyšsku, sa proti rozhodnutiu o svojom zaradení do zoznamu zahraničných agentov odvolá, oznámil to v piatok na svojej webovej stránke.
Údajné zdroje financovania projektu Meduza ešte v septembri roku 2018 odhalila prokremeľská propagandistická mediálna skupina RT - uviedla, že medzi darcami tohto opozičného média v tom čase figurovali aj dve "západné organizácie", ktoré boli údajne súčasne aj partnermi amerického finančníka Georgea Sorosa. Jeden z nich tiež financoval známy ruský projekt Pussy Riot a niekoľko združení komunity LGBTI+ v Rusku.
Ruský zoznam zahraničných agentov spravuje ministerstvo spravodlivosti a každé jeho rozšírenie konzultuje s ministerstvom vnútra.
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená aj na médiá.
Pre mediálne spoločnosti a aj pre jednotlivých novinárov zaradenie medzi "zahraničných agentov" znamená komplikácie: majú napríklad zakázaný vstup do ruského federálneho parlamentu, musia ruské úrady pravidelne informovať o svojej činnosti a musia záväzne používať pridelené označenie.
Od roku 2019 môžu byť za zahraničných agentov v Rusku považované aj fyzické osoby: blogeri, novinári a používatelia sociálnych sietí, ak sú financovaní zo zahraničia.
Odmena za šírenie informácií alebo materiálov pre širokú verejnosť nemusí byť len finančná.
Ako spresnila agentúra TASS, môže ísť aj o materiálny ekvivalent získaný od cudzieho štátu, jeho štátnych orgánov, medzinárodných a zahraničných organizácií, občanov cudzích štátov alebo ruských právnických osôb dostávajúcich finančné prostriedky zo zahraničia.

 

 

Copyright © TASR 2021

Oscars Show to Include Longer Speeches - Sada El balad

V noci z nedele na pondelok svet spozná ocenených v 93. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied.

Počas galavečera poznačeného pandémiou koronavírusu sa predstavia napríklad Angela Bassett, Halle Berry, Bong Joon Ho, Don Cheadle, Bryan Cranston, Laura Dern, Harrison Ford, Regina King, Marlee Matlin, Rita Moreno, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Reese Witherspoon, Renée Zellweger alebo Zendaya. Akadémia prisľúbila „intímnu“ ceremóniu, ktorá sa uskutoční za prísnych preventívnych opatrení proti ochoreniu COVID-19.

Zahraniční umelci pritom dostali možnosť zúčastniť sa aj z Londýna a ďalších lokalít, napríklad Paríža, Ríma či Osla, prostredníctvom satelitného spojenia, pričom takýchto lokalít by malo byť až 20. Mnohí sa však podľa magazínu The Hollywood Reporter rozhodli napriek komplikáciám, testom a povinnej karanténe vycestovať do Spojených štátov a nenechať si ujsť tento jedinečný moment v ich kariérach. Hlavnou lokalitou podujatia bude tradične Los Angeles. Ceremónia sa uskutoční na hlavnej losangeleskej vlakovej stanici Union Station, kde bude väčšina hostí, aj v hollywoodskom Dolby Theatre, kde Oscary odovzdávajú zvyčajne.

Zoznamu kandidátov v 93. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne životopisná dráma Mank s desiatimi nomináciami. Snímka o scenáristovi Hermanovi J. Mankiewiczovi a období, keď dokončoval scenár filmu Občan Kane (1941), sa uchádza o ceny v kategóriách Najlepší film, Réžia (David Fincher), Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Gary Oldman), Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Amanda Seyfried), Kamera, Kostýmy, Masky, Pôvodná filmová hudba, Výprava a Zvuk.

Po šesť nominácií si vyslúžili snímky The Father, Judas and the Black Messiah, Minari, Krajina Nomádov, Sound of Metal a Chicagský tribunál. Práve tieto tituly, spolu s filmom Nádejná mladá žena, pritom Mankovi konkurujú v kategórii Najlepší film.

V kategórii medzinárodných filmov nominovali bosniansku drámu Quo Vadis, Aida?, dánsky Chľast, hongkonskú romantickú drámu Shao nian de ni (anglický názov: Better Days), rumunský dokument Kolektív a tuniskú snímku L'Homme qui a vendu sa peau (anglický názov: The Man Who Sold His Skin).

Cenu pre najlepší dokumentárny film môžu získať Kolektív, Kripl Kemp: Revolúcia na kolieskach, Tajný agent, Moja učiteľka chobotnica alebo Time.

Najlepším animovaným filmom sa stane jeden z pätice Duša, Vlkochodci, Až na Mesiac, Vpred a Ovečka Shaun vo filme: Farmageddon.

Päticu nominovaných režisérov spolu s Fincherom tvoria Chloé Zhao (Krajina Nomádov), Lee Isaac Chung (Minari), Emerald Fennell (Nádejná mladá žena) a Thomas Vinterberg (Chľast).

O Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe sa spolu s Garym Oldmanom (Mank) uchádzajú Riz Ahmed (Sound of Metal), Anthony Hopkins (The Father), Steven Yeun (Minari) a podľa očakávania aj zosnulý Chadwick Boseman (Ma Rainey - matka blues).

Päticu herečiek nominovaných za hlavné úlohy tvoria Viola Davis (Ma Rainey - matka blues), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Čriepky ženy), Frances McDormand (Krajina Nomádov) a Carey Mulligan (Nádejná mladá žena).

Davis, ktorá si vyslúžila Oscara za vedľajšiu rolu v dráme Fences (2016), si pripísala na konto už štvrtú nomináciu, čo je najviac spomedzi afroamerických herečiek. Yeun je vôbec prvý Američan ázijského pôvodu nominovaný v hlavnej mužskej hereckej kategórii.

Za vedľajšie roly akademici nominovali päticu hercov Sacha Baron Cohen (Chicagský tribunál), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), Leslie Odom Jr. (One Night in Miami), Paul Raci (Sound of Metal) a LaKeith Stanfield (Judas and the Black Messiah) a päticu herečiek Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), Glenn Close (Americká elégia), Olivia Colman (The Father), Youn Yuh-jung (Minari) a spomenutá Amanda Seyfried (Mank).

Prehľad nominácií v 93. ročníku udeľovania Oscarov:

Najlepší film:
Krajina Nomádov
Chicagský tribunál
Minari
Nádejná mladá žena
Mank
The Father
Sound of Metal
Judas and the Black Messiah

Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Chadwick Boseman - Ma Rainey - matka blues
Riz Ahmed - Sound of Metal
Anthony Hopkins - The Father
Gary Oldman - Mank
Steven Yeun - Minari

Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah
Leslie Odom Jr. - One Night in Miami
Sacha Baron Cohen - Chicagský tribunál
Paul Raci - Sound of Metal
LaKeith Stanfield - Judas and the Black Messiah

Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe:
Carey Mulligan - Nádejná mladá žena
Frances McDormand - Krajina Nomádov
Viola Davis - Ma Rainey - matka blues
Vanessa Kirby - Čriepky ženy
Andra Day - The United States vs. Billie Holiday

Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe:
Maria Bakalova - Borat Subsequent Moviefilm
Glenn Close - Americká elégia
Youn Yuh-jung - Minari
Olivia Colman - The Father
Amanda Seyfried - Mank

Réžia:
Chloé Zhao - Krajina Nomádov
David Fincher - Mank
Lee Isaac Chung - Minari
Emerald Fennell - Nádejná mladá žena
Thomas Vinterberg - Chľast

Adaptovaný scenár:
Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Swimer, Peter Baynham, Erica Rivinoja, Dan Mazer, Jena Friedman a Lee Kern - Borat Subsequent Moviefilm
Chloé Zhao - Krajina Nomádov
Kemp Powers - One Night in Miami
Christopher Hampton a Florian Zeller - The Father
Ramin Bahrani - Biely tiger

Pôvodný scenár:
Emerald Fennell - Nádejná mladá žena
Aaron Sorkin - Chicagský tribunál
Lee Isaac Chung - Minari
Derek Cianfrance, Abraham Marder a Darius Marder - Sound of Metal
Will Berson, Shaka King, Keith Lucas a Kenny Lucas - Judas and the Black Messiah

Medzinárodný film:
Bosna a Hercegovina - Quo Vadis, Aida?
Dánsko - Chľast
Hongkong - Shao nian de ni (anglický názov: Better Days)
Rumunsko - Kolektív
Tunisko - L'Homme qui a vendu sa peau (anglický názov: The Man Who Sold His Skin)

Dokumentárny film:
Kolektív
Kripl Kemp: Revolúcia na kolieskach
Tajný agent
Moja učiteľka chobotnica
Time

Animovaný film:
Duša
Vlkochodci
Až na Mesiac
Vpred
Ovečka Shaun vo filme: Farmageddon

Pôvodná filmová pieseň:
Husavik z filmu Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Fight For You z filmu Judas and the Black Messiah
lo Si z filmu Život pred sebou
Speak Now z filmu One Night in Miami
Hear My Voice z filmu Chicagský tribunál

Pôvodná filmová hudba:
Bratstvo piatich - Terence Blanchard
Mank - Trent Reznor a Atticus Ross
Minari - Emile Mosseri
Správy zo sveta - James Newton Howard
Duša - Trent Reznor, Atticus Ross a Jon Batiste

Kamera:
Mank - Erik Messerschmidt
Krajina Nomádov - Joshua James Richards
Správy zo sveta - Dariusz Wolski
Judas and the Black Messiah - Sean Bobbitt
Chicagský tribunál - Phedon Papamichael

Kostýmy:
Mank - Trish Summerville
Ma Rainey - matka blues - Ann Roth
Emma - Alexandra Byrne
Mulan - Bina Daigeler
Pinocchio - Massimo Cantini Parrini

Masky:
Emma - Marese Langan, Laura Allen a Claudia Stolze
Americká elégia - Eryn Krueger Mekash, Matthew Mungle a Patricia Dehaney
Ma Rainey - matka blues - Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal a Jamika Wilson
Mank - Gigi Williams, Kimberley Spiteri a Colleen LaBaff
Pinocchio - Mark Coulier, Dalia Colli a Francesco Pegoretti

Strih:
Sound of Metal - Mikkel E. G. Nielsen
Chicagský tribunál - Alan Baumgarten
Krajina Nomádov - Chloé Zhao
The Father - Yorgos Lamprinos
Nádejná mladá žena - Frédéric Thoraval

Výprava:
Mank - Donald Graham Burt a Jan Pascale
Tenet - Nathan Crowley a Kathy Lucas
Správy zo sveta - David Crank a Elizabeth Keenan
The Father - Peter Francis a Cathy Featherstone
Ma Rainey - matka blues - Mark Ricker, Karen O'Hara a Diana Stoughton

Zvuk:
Sound of Metal
Mank
Správy zo sveta
Duša
Greyhound

Vizuálne efekty:
Love and Monsters
Polnočné nebo
Mulan
Ivan je len jeden
Tenet

Krátky animovaný film:
Burrow
Genius Loci
Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek
Opera
Yes-People

Krátky hraný film:
Feeling Through
The Letter Room
Dovana (anglický názov: The Present)
Two Distant Strangers
Ayn Levana (anglický názov: White Eye)

Krátky dokumentárny film:
Colette
A Concerto Is a Conversation
Držme spolu
Hunger Ward
A Love Song for Latasha

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Anna Fischerová-Šebestová

Zomrela Anna Fischerová-Šebestová


Anna Fischerová 
Vo veku 81 rokov zomrela v pondelok 19. apríla pedagogička, teoretička estetiky a kulturológie a prekladateľka Anna Fischerová-Šebestová. TASR o tom informovala rodina zosnulej.
Anna Fischerová-Šebestová študovala slovenský a ruský jazyk na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Po štúdiu pôsobila v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Venovala sa teórii literatúry a modernej prózy. Od roku 1971 bola Anna Fischerová-Šebestová vysokoškolskou pedagogičkou na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pôsobila tam najskôr ako odborná asistentka a od roku 1987 ako docentka na Katedre estetiky, v rokoch 1996 — 2003 na Katedre kulturológie.
Venovala sa aj literárnovedeckému výskumu v oblasti dejín slovenskej literatúry a národnej kultúry, osobitne dejinám estetického myslenia a problematike literárnej estetiky a kulturológie. Bola autorkou vedeckých štúdií, študijných materiálov a príspevkov publikovaných v odborných časopisoch.
Fischerová-Šebestová iniciovala periodicky vychádzajúcu publikáciu Acta Culturologica a v rokoch 1998 až 2004 bola jej vedeckou redaktorkou.
 

Copyright © TASR 2021