31. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili dnes video, v ktorom tvrdia, že zabili japonského rukojemníka Kendžiho Gotu. Informovala o tom skupina SITE, monitorujúca aktivity islamských extrémistov na internete.
Tlačovej agentúre Reuters sa zatiaľ nepodarilo overiť pravosť videa, ktoré zachytáva muža v kapucni stojaceho nad Gotom a pri krku tohto rukojemníka drží nôž. Nasledujú zábery na telo a na ňom je položená hlava.
Muž adresuje japonskému premiérovi Šinzó Abemu nasledujúce slová: "Keďže ste urobili bezohľadné rozhodnutie zúčastniť sa na vojne, ktorú nemôžete vyhrať, tento nôž zabije nielen Kendžiho, ale bude ďalej spôsobovať krvavé jatky všade, kde nájde vašich ľudí. Začína sa nočná mora Japonska."
Japonská vláda oznámila, že sa snaží overiť pravosť videa.
Gotu, skúseného vojnového dopisovateľa, zajali militanti koncom októbra v Sýrii, keď sa tam vybral s cieľom zariadiť oslobodenie priateľa - ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu.

Copyright © TASR 2015

Zomrela Geraldine McEwanová

Zomrela Geraldine McEwanová

Britská dlhoročná herečka Geraldine McEwanová zomrela vo veku 82 rokov počas liečby mozgovej porážky. Bola známa mnohými úlohami, ale najviac sa preslávila ako predstaviteľka slečny Marplovej v 12 častiach televízneho seriálu podľa detektívok spisovateľky Agathy Christie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
Jej úmrtie oznámili herečkine dve deti: McEwanová zomrela v piatok po tom, čo ju koncom októbra postihla mozgová mŕtvica. Odvtedy bola hospitalizovaná.
McEwanová vystupovala mnoho rokov v divadle, televízii a vo filmoch. Na javisku účinkovala s hereckými hviezdami ako Laurence Olivier, Albert Finney a s ďalšími špičkovými britskými hercami.
Získala množstvo ocenení vrátane ceny BAFTA v kategórii najlepšia herečka za výkon v dramatickom filme "Oranges Are Not the Only Fruit" z roku 1989.
Narodila sa v meste Old Windsor, 30 kilometrov západne od Londýna, a divadelný debut absolvovala ako 14-ročná. O štyri roky ju už obsadzovali do hlavných rolí. Excelovala v Shakespearových hrách, kde stelesňovala hlavné postavy - napríklad v hrách Veľa kriku pre nič a Hamlet. Jedno zo Shakespearových diel režírovala.
Slečnu Marplovú stvárňovala v 12-dielnom televíznom seriáli v rokoch 2004-2008.
Keď oznamovala, že z úspešného seriálu odchádza, povedala, že hrať túto rolu bol "úžasný zážitok" a odnáša si spomienky plné lásky.
Počas kariéry sa objavila takisto vo filme "Robin Hood: Kráľ zbojníkov", kde hrala čarodejnicu po boku Kevina Costnera a Alana Rickmana.
Takmer 50 rokov bola vydatá za Hugha Cruttwella, bývalého šéfa Kráľovskej akadémie dramatických umení. Zomrel v roku 2002. Po manželoch zostali ich dve deti, Greg a Claudia.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinské bezpečnostné zložky zadržali dve novinárky ruskej televízie Lifenews pre podozrenie zo špionáže. Prokremeľská stanica to dnes oznámila na svojej webovej stránke, informovala agentúra DPA.
Reportérky obviňujú z ohrozovania národnej bezpečnosti, zdôvodnila ich zatknutie ukrajinská tajná služba. Z krajiny by ich mali zakrátko vyhostiť a vstup na Ukrajinu budú mať zakázaný na päť rokov.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí žiadalo okamžité prepustenie oboch žien s tým, že nejde o prvý prípad, keď ruským novinárom na Ukrajine bránia v ich práci.

Copyright © TASR 2015


Marocký týždenník Al-Vatán Al-an na titulnej stráne svojho najnovšieho vydania, ktoré zverejnili vo štvrtok, vydal fotomontáž zobrazujúcu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda ako niekdajšieho vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera. Na dobovom zábere má Hollande prirobené fúziky. Na titulke je aj otázka - "Urobia Francúzi moslimom to isté, čo urobili nacisti Židom?" Spravodajský portál France24 v piatok cituje slová šéfredaktora týždenníka Abda Ibrrahíma Arírího hovoriaceho, že fotomontáž je reakciou na tvrdé zásahy francúzskych orgánov voči moslimom žijúcim vo Francúzku po januárovej smrteľnej streľbe v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo. Podľa jeho slov "marockí moslimovia vo Francúzsku prežívajú peklo".
Arírí však odmietol možnosť stíhania za urážku Hollanda. Podľa jeho slov ide o slobodu prejavu podobnú tej, akej sa tešia francúzski novinári karikujúci islamského proroka Mohameda. Ako povedal, "prečo by sme nemohli urobiť to isté francúzskej hlave štátu". Arírí sa taktiež vyjadril, že to je "iba malá časť" z toho, čo si Hollande pre zlyhanie pri zaistení bezpečnosti moslimov v porovnaní so Židmi zaslúži.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Monitoring TV reklamy

Monitoring TV reklamy

Trh s celoštátnou televíznou reklamou narástol v uplynulom roku o 10 percent. Ukázal to monitoring spoločnosti TNS Slovakia. Celoročný súhrn agentúra zverejnila vo štvrtok (29.1.)
Celoštátne televízne stanice odvysielali podľa monitoringu TNS Slovakia v roku 2014 viac ako 960.000 komerčných spotov a sponzorských odkazov v celkovej dĺžke takmer 6090 hodín. K medziročnému nárastu o desatinu došlo aj napriek zníženiu počtu staníc, keď vlani vysielanie ukončila televízia Foor.
Agentúra pre ilustráciu vyrátala, že takéto množstvo reklamy predstavuje 254 dní nepretržitého vysielania jednej televíznej stanice.
TNS Slovakia zároveň informovala, že zadávatelia reklamy preinvestovali v televíziách v roku 2014 viac ako 748 miliónov eur a objem reklamných výdavkov sa zvýšil o 5,5 percenta. Tento údaj nezodpovedá presne realite, lebo vychádza z oficiálnych cenníkových cien. Nezohľadňuje bartre, bonusy a agentúrne provízie.
Zverejnené čísla predstavujú istý útlm. Rok predtým (v roku 2013) dosiahli televízie podľa hrubých ukazovateľov medziročný nárast príjmov z reklamy 12,2 percenta, keď odvysielali o 762 hodín reklamy viac v porovnaní s rokom 2012.
Aj vlani trval reklamný spot v priemere 23 sekúnd (rovnako ako v roku 2013). Diváci však boli atakovaní dlhšou reklamou. Počet najčastejšie vysielaných 30 sekundových reklamných spotov medziročne stúpol približne o 54.000. O takmer štvrtinu (- 23%) sa, naopak, znížilo množstvo päťsekundových spotov.
Najviac zahltili televízie divákov reklamou vo štvrtok 9. októbra 2014. V tento deň odvysielali spolu 3245 spotov. Verejnoprávna jednotka vtedy dávala v hlavnom vysielacom čase kvalifikačný zápas na majstrovstvá Európy vo futbale EURO 2016 medzi Slovenskom a Španielskom, Markíza seriál Búrlivé víno a TV JOJ seriál Panelák.
Najdlhší reklamný blok odvysielala vlani stanica Plus. Počas 12 minút mohli diváci vidieť 32 spotov, a to od 17.49 h do 18.01 h počas futbalového zápasu slovenskej reprezentácie do 21 rokov s Talianskom.
Najdrahší spot uplynulého roka odvysielala podľa agentúry TNS Slovakia TV JOJ v nedeľu 7. decembra počas relácie V siedmom nebi s Marikou Gombitovou o 21.27 h. Šlo o spot spoločnosti Orange na pevný internet.
V roku 2014 nedošlo k zmene poradia segmentov, na ktoré bolo najviac reklamy. Podobne ako v roku 2013 aj vlani bolo najviac reklám bánk a bankových produktov, za nimi nasledovali reklamy mobilných operátorov, na treťom mieste bola reklama na lieky, reklama na automobily a na piatom mieste skončila reklama maloobchodných reťazcov.
Rovnako pozíciu najväčšieho zadávateľa reklamy si udržal Slovak Telekom. TNS Slovakia zdôraznila, že historicky boli v prvej trojke najväčších zadávateľov reklamy výlučne mobilní operátori. Stalo sa tak po tom, ako sa operátor O2 posunul z piatej pozície v roku 2013 na vlaňajšie tretie miesto.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !





30. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká internetová spoločnosť Google zaznamenala vo 4. kvartáli 2014 rast tržieb aj zisku. Napriek tomu firma nesplnila očakávania ekonómov. Môže za to zníženie cien reklamy aj nepriaznivý kurz dolára. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Čistý zisk Google sa vo 4. kvartáli 2014 zvýšil na 4,76 miliardy USD (4,21 miliardy eur), čo predstavuje 6,91 USD na akciu, z 3,38 miliardy USD alebo 4,95 USD/akcia v poslednom kvartáli 2013. Bez započítania mimoriadnych položiek mal Google zisk na akciu 6,88 USD, zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, mu predpovedali zisk na úrovni 7,11 USD/akcia.
Konsolidované tržby spoločnosti vo 4. štvrťroku minulého roka stúpli na 18,10 miliardy USD z 15,71 miliardy USD pred rokom a tiež sklamali analytikov, ktorí očakávali tržby v priemere 18,46 miliardy USD.
Za celý minulý rok dosiahol Google tržby 66 miliárd USD, čo predstavuje medziročný nárast o 19 %.
Ale tempo rastu príjmov z reklamy, ktoré sa určuje na základe tzv. platených kliklov, v posledných troch mesiacoch vlaňajška kleslo na 11 % zo 14 % v 4. štvrťroku 2013.

Mladík, ktorý vo štvrtok vtrhol do holandskej televízie a vyhrážal sa odpálením náloží, konal na vlastnú päsť a podľa dostupných informácií nemal kontakty na žiadne teroristické siete. Oznámila to dnes holandská polícia, ktorú citovala agentúra Reuters.
Devätnásťročný študent oháňajúci sa pištoľou vo štvrtok večer vnikol do štúdií verejnoprávnej televíznej stanice NOS v meste Hilversum v strednom Holandsku.
Požadoval, aby umožnili vystúpiť v živom vysielaní a vyhrážal sa kybernetickým útokom a odpálením bombových náloží, údajne nastražených po celom Holandsku.
Páchateľa však zakrátko zadržala polícia, pričom nekládol nijaký odpor. Pri následných výsluchoch priznal, že jeho hrozby boli len falošné a jeho pištoľ bola iba replika.
Incident sa zaobišiel bez zranení. Televízia NOS však musela prerušiť vysielanie, pretože štúdiá polícia preventívne evakuovala. O zadržaní útočníka by mal ešte dnes oficiálne rozhodnúť vyšetrujúci sudca na neverejnom pojednávaní.
Motív páchateľovho konania zatiaľ vyšetrovatelia nepoznajú. On sám tvrdí, že bol "osamelým vlkom" a že nebol napojený na nijaké teroristické organizácie.
Mladíkova totožnosť - v súlade s holandskými zákonmi o ochrane súkromia - nebola zverejnená. Podľa holandských médií však ide o Tarika Z., študenta Technickej univerzity v Delfte, uviedla agentúra AP.

Copyright © TASR 2015


V pripravovanom spinoffe seriálu Myšlienky vraha (2005) si zahrá aj Anna Gunn, ktorú môžu diváci a diváčky poznať napríklad ako Skyler White z Perníkového tatka (2008 - 2013). Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter. Štyridsaťšesťročná rodáčka zo Santa Fe v Novom Mexiku sa predstaví v úlohe Ally Lambert, ktorá je talentovanou lingvistkou a expertkou na medzinárodné právo. Pracovať bude pre oddelenie FBI, ktoré pomáha americkým občanom v zahraničí. Šéfa tohto oddelenia Jacka Garretta stvárni americký herec Gary Sinise. Pilotnú epizódu nového projektu nakrútia v polovici februára, pričom televízia CBS ju odvysiela ako súčasť aktuálnej sezóny pôvodného seriálu.
Myšlienky vraha priniesli na obrazovky príbeh špeciálnych agentov FBI, ktorí analyzujú profily kriminálnikov a snažia sa preniknúť do ich mysle, aby predišli ďalším zločinom. Hlavné úlohy stvárňujú Kirsten Vangsness, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler či Thomas Gibson. V roku 2011 sa na televízne obrazovky dostal spinoff s názvom Myšlienky vraha: Správanie podozrivých. Projekt s Forestom Whitakerom v hlavnej úlohe však po prvej sezóne ukončili.
Anna Gunn účinkovala v rokoch 1997 až 2002 v seriáli Advokáti (1997 - 2004) a v rokoch 2005 až 2006 bola súčasťou televízneho projektu Deadwood (2004 - 2006). Ako detektívka Ellie Miller sa vlani predstavila v mysterióznej minisérii Gracepoint. Objavila sa tiež vo filmoch Verejný nepriateľ (1998), Red State (2011), Sassy Pants (2012) či Little Red Wagon (2012).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA  


„ Časopis ExtraPlus sme využívali pri organizovaní súťaží, ktorých obsahom nebola iba história, ale aj kultúrny turizmus a európske témy. Hľadáme nové formy spolupráce v rámci prípravy súťažných podujatí na území kraja.“
Peter Kubica ,riaditeľ odboru informácií a zahraničných vzťahov žilinskej župy

" Otvorene sa priznám, že keby som bol Grékom, volil by som Syrizu. Nie preto, že by som jej program považoval za najlepší. Ale preto, že ako jediná dáva nádej na hlboké systémové zmeny. Napriek mediálnej hystérii Syriza v princípe nežiada viac, čo štandardná európska ľavica – na rozdiel od nej to však myslí vážne. Preto je európska oligarchia a partokracia taká vydesená. Syriza je totiž prvou lastovičkou rodiaceho sa európskeho hnutia odporu. Po nej môže nasledovať hnutie Podemos v Španielsku, Zjednotená ľavica v Slovinsku a ďalšie skôr antisystémové ako radikálne ľavicové strany (aby sme boli presní, lebo každý, kto čítal program Syrizy a je pri zmysloch, musí vedieť, že panika je zbytočná a táto strana nie je antikapitalistická). Nesľubujem si veľa od toho, čo by mohli tieto politické zoskupenia presadiť (pohľad na odborné zázemie Syrizy ma núti k skepse), ale od toho, čo môžu odmietnuť. Európa potrebuje zásadnú zmenu a tá vzíde len z európskej úrovne. Preto vítam tento pohyb a čerstvý vietor do politických vôd vskutku staručkého kontinentu."
Eduard Chmelár

 "Absolútne súhlasím. Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Nič iné! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené! Ospravedlňujem sa gejom, mne neprekáža, keď sa majú radi, mne neprekáža, keď si to robia, mne neprekáža, keď sa ľúbia a šukajú si ritky, kurva, ale nech zo svojej úchylky nechcú vytvoriť rodinu!"
Boris Kollár


"... kedy sme sa stali členmi Európskej únie a naozaj bezhlavo preberáme legislatívu, že každý štát, ktorý otvoril spolužitie dvoch mužov alebo dvoch žien, otázku homosexuality alebo URBANIZMU, lesbizmu ako sa to označuje, sa potom dotýkal.....a ľudia dajú dôveru tomu, čo robím so stranou, ktorá je jedna a nebude raz hájiť homosexuálov, raz gejov, raz bude hovoriť iné názory...."
Andrej Danko , predseda SNS

" Prepáč, ale kto si ty, že sa ozývaš, ty malý škriatok?"
Zlatan Ibrahimovič sa opýtal stopéra AS St. Étienne Paula Baysseho

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská informačná služba (SIS) čelila tento týždeň niekoľkým pokusom o zneužitie svojho mena na internetových sociálnych sieťach vytvorením falošných profilov SIS. "Na sociálnej sieti sa objavili zavádzajúce a falošné profily, tváriace sa ako profily spravodajskej služby," informoval dnes médiá hovorca SIS Branislav Zvara. Spravodajská služba podľa Zvaru okamžite zasiahla a urobila kroky na zrušenie týchto profilov. Záležitosť podľa Zvaru preverujú, keďže hrozí zavádzanie a klamanie verejnosti pod falošnou identitou SIS. "V zmysle platného právneho poriadku nie je vylúčené spáchanie trestného činu," ukončil hovorca SIS.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

O dianí na Slovensku a za jeho hranicami oddnes informuje už šesť celoštátnych tlačených denníkov. Na pulty predajní sa dostáva prvé vydanie nového Denníka N. Je za ním vydavateľstvo N Press založené bývalým vedením redakcie denníka Sme.
Denník štartuje rozšíreným 24-stranovým víkendovým číslom. V prílohe sa zameralo na osobnosť Milana Lasicu, ktorý oslavuje jubileum 75 rokov. V spravodajskej časti prináša veľký rozhovor s prezidentom SR Andrejom Kiskom.
Na internete sa Denník N objavil už 5. januára. Printové vydanie vychádza v celkovom náklade 20.000 kusov. Riaditeľ vydavateľstva Lukáš Fila vysvetlil, že dve tisícky výtlačkov sú určené pre predplatiteľov. Do priameho predaja sa dostane o niečo viac ako 17.000 kusov.
"Začíname s nákladom, ktorý je ambiciózny a zodpovedá tomu, čo priamo predávajú aj väčšie denníky," vysvetlil Fila. Pripustil, že neskôr náklad skorigujú podľa toho, ako sa im bude dariť na trhu.
Denník vychádza ako plnofarebný, tlačiť ho bude bratislavská tlačiareň Versus skupiny Grafobal. Podobne ako Hospodárske noviny bude vychádzať od pondelka do piatka, pričom v bežný pracovný deň bude mať 16 strán. Sobotné vydanie nahradí osemstranová piatková víkendová príloha.
Podľa Filu sa bude ich denník odlišovať od konkurencie svojím príbehom. "Vznikol ako reakcia na nezdravé javy na trhu, to znamená posilňujúci sa vplyv oligarchov na mediálnu scénu," ozrejmil.
Potom, ako vlani na jeseň ohlásila finančná skupina Penta vstup do vydavateľstva Petit Press, opustila denník Sme časť redakcie, ktorá prešla do vydavateľstva N Press. Fila verí, že získali najkvalitnejších novinárov na trhu. Ich práca spolu s textami externých prispievateľov má byť hlavným lákadlom pre čitateľov.
Denník N vstupuje na trh v čase celosvetovej krízy papierových novín. Aj slovenským denníkom už viac rokov kontinuálne klesá predaj. Fila z toho nemá obavy. "Veríme, že sme schopní prispôsobiť produkt súčasnosti. Nenesieme so sebou rôzne typy historických záťaží, ktoré trápia iné médiá, či už ide o štruktúru redakcie, vydavateľstva a podobne."
V N Presse vychádzajú z presvedčenia, že stále existuje skupina čitateľov, ktorí radi čítajú správy na papieri. Preto má zmysel hľadať cestu, ako im túto službu poskytnúť, vysvetlil Fila. Print je pre nich jeden z kanálov, ako dostať svoj obsah k čitateľom. Ďalšími sú, okrem internetovej stránky, špecializované aplikácie, ktoré majú nasledovať.
"Považoval by som za úspech, a to je nás jednoznačný cieľ, postaviť médium, ktoré je nezávislé, ktoré dokáže robiť kvalitnú žurnalistiku a ktoré je primerane sebavedomé. Snažíme sa vytvoriť čo najviac kanálov, ktoré dokáže toto médium využiť a je dôležité, keď sa to všetko sčíta, aby to dávalo dokopy zmysel a bolo to životaschopné," zhrnul Fila ich ambície a stratégiu.
Denník N sa, minimálne vo svojom úvode, bude odlišovať netradičným spôsobom predaja inzercie. V každom čísle ponúka jediný celostranový inzerát za pevnú sumu. Podľa Filu záujem o takúto formu je, hoci veľa klientov čaká na to, ako budú noviny vyzerať. "Je to niečo, čo chceme vyskúšať na obdobie prvých dvoch – troch mesiacov," uviedol s tým, že môžu úvodný zámer neskôr prehodnotiť.
Fungovanie nového denníka umožnili šiesti spolumajitelia spoločnosti ESET, ktorí ako investori vstupujú do spoločnosti N Press. Celková výška investície by mala dosiahnuť viac ako milión eur. Investori oznámili, že nejde o projekt spoločnosti ESET, ale ich osobnú aktivitu, nakoľko považujú za dôležité podporiť formovanie nezávislej žurnalistiky na Slovensku.
Šéfredaktorom sa stal bývalý šéfredaktor Sme Matúš Kostolný, šéfom online divízie bývalý zástupca šéfredaktora Sme a zakladateľ Piano Média Tomáš Bella. Riaditeľom vydavateľstva N Pres je bývalý zástupca šéfredaktora Sme Lukáš Fila. Zástupcami šéfredaktora sa stali Konštantín Čikovský a Juraj Javorský, ktorí po ohlásení vstupu finančnej skupiny Penta tiež opustili denník Sme.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Muž oháňajúci sa pištoľou vtrhol včera do štúdií verejnoprávnej holandskej televíznej stanice NOS a žiadal, aby mu umožnili vystúpiť v živom vysielaní. Muža však rýchlo zatkli, ako bolo vidieť v televíznych záberoch.
Dramatická udalosť sa stala v štúdiách v meste Hilversum v strednom Holandsku.
Muž v čiernom obleku, bielej košeli a s kravatou vtrhol do štúdia po tom, čo ohrozoval ochranku pištoľou, opísali situáciu svedkovia.
Zábery odvysielané holandskou televíziou zachytávali muža, ako kráča štúdiom s čiernou pištoľou za chrbtom a krátko nato vtrhne do miestnosti polícia.
"Odhoď to! Odhoď to! A kľakni si na kolená!" kričala polícia. Muž odhodil zbraň, ľahol si na zem, štyria či piati policajti mu nasadili putá a odviedli ho preč. Muž im neodporoval.
Reportér verejnoprávnej rozhlasovej stanice NOS uviedol tlačovej agentúre Reuters, že nikto neutrpel zranenia. Televízia NOS prestala vysielať, pretože štúdiá musela polícia evakuovať.
Motív mužovho konania nie je známy. V záberoch televízie NOS páchateľ hovorí: "Veci, o ktorých budeme hovoriť (pauza), sú veľmi dôležitými svetovými záležitosťami. Najala si nás špionážna služba."
Podľa agentúry AP muž jednému reportérovi tvrdil, že je členom "združenia hackerov".
Policajná hovorkyňa potvrdila, že muž vstúpil do štúdií približne o 20.00 h SEČ, ale podrobnosti neposkytla.
Televízia NOS zverejnila počas incidentu na svojom hlavnom spravodajskom kanále odkaz, že "v súvislosti s okolnosťami momentálne nevysiela".

Manželka japonského rukojemníka Kendžiho Gotu prvýkrát verejne apelovala na vládu, aby zachránila život jej manžela.
Rinko Džogová takisto prezradila, že s manželovými únoscami si vymenila niekoľko e-mailov a v posledných 20 hodinách dostala jeden, ktorý bol zrejme ich posledným varovaním a obsahoval požiadavky.
"Mám strach, že je to pre môjho manžela posledná šanca, a zostáva nám teraz len niekoľko hodín," uviedla Džogová vo výzve, zverejnenej dnes prostredníctvom organizácie Rory Peck Trust so sídlom v Londýne, ktorá združuje novinárov na voľnej nohe.
Konečný termín, údajne stanovený militantmi z Islamského štátu (IS), vypršal dnes večer, ale o osude novinára Gotu, ani ďalšieho rukojemníka - jordánskeho pilota - sa zatiaľ neobjavila ani zmienka.
Manželka vyzvala japonskú a jordánsku vládu, aby splnili dohodu, podľa ktorej má byť väzenkyňa z al-Káidy, nachádzajúca sa v jordánskej cele smrti, vymenená za oboch rukojemníkov.
"Prosím jordánsku a japonskú vládu, aby pochopili, že osud oboch mužov je v ich rukách," vyhlásila manželka novinára.
Ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu údajne militanti Islamského štátu zabili.
Džogová uviedla, že doteraz sa verejne nevyjadrovala k manželovej situácii, pretože sa snažila chrániť ich dve malé deti pred pozornosťou médií.

Copyright © TASR 2015




Príjmy sociálnej siete Facebook sa v štvrtom kvartáli vlaňajška zvýšili o 49 %. Reklama na mobilných zariadeniach pomohla americkej spoločnosti prekonať očakávania trhov v oblasti zisku aj tržieb. Rast príjmov bol však najpomalší od začiatku roku 2013. Celkové príjmy spoločnosti Facebook v štvrtom kvartáli dosiahli hodnotu 3,85 mld. USD, kým v rovnakom období predchádzajúceho roka boli vo výške 2,59 mld. USD.
Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s príjmami vo výške 3,77 mld. USD. Zisk spoločnosti Facebook sa dostal na 54 centov na akciu. Tento údaj nezahŕňa určité položky. Analytici predpokladali, že zisk spoločnosti Facebook bude vo výške 49 centov na akciu.
Sociálna sieť Facebook v stredu zároveň informovala, že na konci roku 2014 mala 1,39 mld. aktívnych používateľov. Pritom až 86 % z nich využívalo služby spoločnosti cez smartfón, či iné mobilné zariadenie. Reklamy určené pre mobilné zariadenia tvorili v štvrtom štvrťroku minulého roka 69 % reklamných príjmov firmy, teda sumu 2,48 mld. USD.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



29. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Takmer dve stovky titulných strán francúzskeho ľavicového týždenníka Charlie Hebdo, ktorého parížskych redaktorov vyvraždili začiatkom januára radikálni islamisti, si do 9. marca môžu pozrieť návštevníci pražského Centra súčasného umenia DOX. Výstavu sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.
V okolí galérie hliadkuje polícia, pri vjazde do areálu stoja dva obrnené vozy. DOX túto expozíciu pripravilo v úplnej tajnosti, pričom pre verejnosť ju otvorili príznačne v stredu, keď vo Francúzsku už tradične vychádza nové číslo Charlie Hebdo.
Na výstave, ktorá je umiestnená v auditóriu a na treťom poschodí galérie, sú na mobilných stojanoch vystavené aj obálky časopisu Hara-Kiri, ktorý vychádzal od roku 1960 a na Charlie Hebdo sa po niekoľkých zákazoch premenoval až neskôr.
Na výstave sú aj titulné strany z prelomu 70. a 80. rokov, ako aj tie od roku 1991, keď týždenník obnovili.
Rozobrané, stránku po stránke predstavené je aj vydanie 1178, prvé, ktoré vyšlo po teroristickom atentáte.
"Výstava má umožniť českému divákovi utvoriť si vlastný názor na charakter časopisu a rozsah tém," povedal riaditeľ galérie DOX Leoš Válka, ktorého citoval server Novinky.cz.
Pražská galéria DOX sa touto výstavou zaradila medzi niekoľko svetových galérií reflektujúcich teroristické útoky na parížsku redakciu Charlie Hebdo, pri ktorých zomrelo 12 ľudí.
Minulý piatok mali výstavu venovanú Charlie Hebdo otvoriť aj v belgickom Musée Hergé. Organizátori ju však po rozhovoroch s tamojšou tajnou službou na poslednú chvíľu zrušili. Tá totiž krátko predtým zadržala islamistickú teroristickú bunku, ktorá sa v Belgicku chystala útočiť na trafiky predávajúce výtlačky tohto satirického týždenníka.

Copyright © TASR 2015

REFERENDUM NEWS

REFERENDUM NEWS

Medializovaný prepis a preklad homílie v gréckokatolíckom chráme v Prešove na sídlisku Sekčov, ktorá nebola odvysielaná v národnostnom vysielaní Rádia Regina, nebol podľa gréckokatolíckej cirkvi presný, ale bol vytrhnutý z kontextu. Ako uviedol dnes pre agentúru SITA hovorca Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík, chýbali v ňom vety a slová a nebola to celá homília. „Interpretácie niektorých novinárov, ktoré boli publikované v týchto dňoch, sú nielen zavádzajúce, ale aj nepravdivé a účelovo manipulované,“ povedal. Zároveň upozornil, že RTVS Prešovskej archieparchii stále neposkytla nahrávku liturgie s homíliou, ktoré boli nahrávané RTVS 14. januára 2015 v gréckokatolíckom chráme v Prešove na sídlisku Sekčov a neodvysielané v národnostnom vysielaní Rádia Regina v nedeľu 18. januára 2015.
Petrík upozornil, že homília zaznela v rusínskom jazyku a jej prepis do slovenského jazyka v médiách nebol presný, ale bol vytrhnutý z kontextu. RTVS stále neodvysielala liturgiu, a preto by cirkev rada ozrejmila fakty, ktoré odzneli v kázni Rastislava Baku. Kňaz povedal príklad, ktorý našiel v médiách o Irine Bergsetovej a tlmočil jej slová o mnohých rodinách, ktoré kričia: „Na zapadi nam ukrali diti, pozerajte na naše nešťasťa a poučte sa. Zobuďte sa, zastavte mor treťoho tisicroča. Postavte želiznu oponu takej tolerancii a prekručovaňu. Vytlačte totu špinu za hranici štátu.“ Podľa cirkvi hovoril o skúsenosti ženy, ktorá morom nazvala skutočnosť, že jej vzali deti. „Upozornil na nevyváženosť práv biologických rodičov oproti právam menšinových skupín. Odoberanie detí označil slovami Iriny Bergsetovej za zvrátený život. Nazvať bezdôvodné odoberanie detí špinou, ktorá patrí za hranice štátu, nie je žiadnou nenávisťou, ale obranou práv rodičov a práv detí,“ uviedol Petrík.
Podľa Petríka kňaz položil otázku, ako je to u nás. „A ponúkol ako odpoveď medializovanú správu o tom, čo sa stalo na základnej škole v Košiciach. Kňaz vo svojej kázni spomenul košický prípad ukazovania sexuálnych polôh žiakmi základnej školy. Kto tvrdí, že táto informácia sa ukázala ako nepravdivá, nehovorí celú pravdu, pretože na to nie sú zatiaľ dôkazy. Aká je realita? Prípad košickej školy nie je stále uzatvorený,“ povedal Petrík s tým, že s istotou však je možné povedať, že tu máme tvrdenia rodičov proti tvrdeniam
Rastislav Baka sa podľa Petríka vyjadril k výchove: „Aj v rozpravkoch sa to už minit: Už sa princ zaľubit do kráľa, ne do princeznej, a princezna snivat o svaďbi s kraľovnou, a ne s princom.“ Je to reálny prípad Parkerovcov z USA, ktorých deti boli napriek nesúhlasu rodičov v prvom ročníku podrobené výchove, ktorá mala ukazovať homosexuálne vzťahy a bozk princa s princom v knižke pre deti, ktorá vyšla aj v Čechách,“ povedal. Z uvedených faktov jasne podľa Petríka vyplýva, kto v tomto prípade zavádza.
Nedeľné obrady v rusínčine boli nahrávané v predstihu. V kázni odznela podľa gréckokatolíckej cirkvi podpora rodinných hodnôt a referenda o rodine. RTVS sa ju však rozhodla zostrihať, pretože podľa nej nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale táto časť homílie bola v rozpore s platnou legislatívou. Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničila podľa názoru RTVS s tzv. „hate speech“, ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy. O zámere informovala správcu gréckokatolíckej farnosti Povýšenia Sv. Kríža v Prešove - Sekčove Rastislava Baku. Ten s tým však nesúhlasil a tak Rádio Regina gréckokatolícku liturgiu neodvysielalo.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúza hľadaného v súvislosti s krvavými útokmi v oblasti Paríža vydali z Bulharska do Francúzska, kde čelí obvineniam z prepojenia na terorizmus. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície.
Fritza-Jolyho Joachina zatkli 1. januára na základe zatykača vydaného pre iný trestný čin, keď sa muž pokúšal prekročiť hranicu z Bulharska do Turecka. Francúzska polícia tvrdí, že Joachin (29) bol spoločníkom bratov Kouachiovcov, ktorí 7. januára pri útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži zabili 12 ľudí.
Joachin je obvinený z účasti v zločineckej organizácii s cieľom páchať teroristické činy a podľa očakávania ho vo Francúzsku okamžite predvedú pred sudcu.
Bratov Kouachiovcov a ďalšieho ozbrojeného muža Amédyho Coulibalyho zastrelila polícia po tom, čo títo islamskí extrémisti podnikli útoky na redakciu satirického magazínu a na supermarket s kóšer potravinami. Francúzske úrady vzniesli aj štyri ďalšie predbežné obvinenia pre podozrenie z napojenia na útočníkov.
Európske vlády sú v stave pohotovosti, pretože hrozia ďalšie prípadné útoky islamských extrémistov, a to najmä po parížskych útokoch.
Bezpečnostné sily v Belgicku prekazili podľa svojich vyjadrení veľký teroristický útok proti polícii, keď 15. januára podnikli razie, ktoré si vyžiadali životy dvoch podozrivých osôb. Iného podozrivého, spojeného s týmto prípadom, vydali dnes z Grécka do Belgicka a nachádza sa vo väzbe. Belgické úrady informovali, že ho už oficiálne obvinili z účasti na činnosti teroristickej skupiny.


Copyright © TASR 2015

REFERENDUM NEWS

REFERENDUM NEWS

Platná legislatíva, ktorá sa týka vysielania pred referendom, je nedostatočná. Zhodli sa na tom predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) a jeho člen Jozef Viskupič (OĽaNO) s predsedom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Milošom Mistríkom. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, poslanci mediálneho výboru navštívili radu, aby sa informovali o vysielaní elektronických médií v súvislosti s blížiacim sa referendom.
Predseda RVR poslancov oboznámil so sťažnosťami od občanov aj o komunikácii vysielateľov s radou v tomto období. V dôsledku platnej legislatívy o vysielaní pred referendom nemá rada v súčasnosti možnosť usmerniť priebeh kampane a koná len tak, ako jej zákon umožňuje, poznamenala Jelčová. Poslanci výboru sa s Milošom Mistríkom dohodli na tom, že bude po referende výbor na jeho zasadnutí informovať o priebehu kampane v elektronických médiách, pričom spoločne sa pokúsia pomenovať problémy a rozobrať ich riešenia.
Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

Na Rádiu Slovensko a Rádiu Regina bude v nedeľu katolícka omša, na ktorej prečítajú pastiersky list Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorý vyzýva k účasti na referende. Ako uviedla dnes pre agentúru SITA hovorkyňa RTVS Dominika Šulková, prenos nedeľnej omše je dlhodobo plánovaný a bol schválený v rámci programovej štruktúry, ešte pred vyhlásením referenda. „Podmienky vysielania RTVS pred referendom prerokovali zástupcovia RTVS s jednotlivými predstaviteľmi cirkví,“ uviedla. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara pre agentúru SITA potvrdil, že pastiersky list bude na tejto omši prečítaný tak, ako na všetkých ostatných nedeľných omšiach po celom Slovensku.
Konferencia biskupov Slovenska (KBS) cez víkend vyzve pastierskym listom veriacich k účasti na referende. Ako napísali v liste, ktorý sa bude cez víkend čítať vo všetkých katolíckych kostoloch počas omší, 7. februára dostávajú ľudia príležitosť vstať a konať. Vykročiť k urnám a prispieť k záchrane mladých životov i rodín. Podľa listu slovenských biskupov by pápež František odpovedal na otázky nastávajúceho slovenského referenda jednoznačné áno.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Po približne dvoch rokoch by sa malo obnoviť vydávanie mestských novín Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap. Ako TASR informoval primátor mesta Jozef Šimko, o opätovnom spustení vydávania novín budú poslanci rozhodovať na februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).
S vydávaním novín ráta aj prvá zmena rozpočtu mesta, ktorú poslanci odsúhlasili na poslednom zasadnutí MsZ 27. januára. Zmena sa týka presunu mzdových prostriedkov na platy dvoch redaktorov v dôsledku úpravy organizačnej štruktúry a navýšenia výdavkovej časti rozpočtu o 21.900 eur, ktoré sú určené na prevádzku novín. „Tieto výdavky sú zatiaľ určené odhadom, nakoľko ešte nie je rozhodnuté, či pôjde o týždenník, dvojtýždenník alebo mesačník a stanovený nie je ani počet výtlačkov,“ informovala Karina Kochanová, vedúca odboru financií, rozpočtu, daní a poplatkov Mestského úradu v Rimavskej Sobote.
„Môj návrh je vydávanie dvojtýždenníka v počte 7000 kusov, ktoré by sa doručovali bezplatne do každej domácnosti v meste,“ vyjadril sa primátor. Za príklad dal susedné okresné mesto Lučenec, v ktorom sú noviny vydávané ako bezplatný dvojtýždenník v náklade 9000 kusov. Druhou možnosťou je vydávanie platených novín v náklade 600 až 800 kusov, ktoré by stáli 50 až 60 centov. K tomuto variantu sa podľa primátora prikláňajú niektorí poslanci. „Ak rozhodnú v prospech druhej možnosti, budem to bez problémov rešpektovať,“ povedal Šimko.
O vydávaní novín, ich periodicite a počte výtlačkov by mali rozhodnúť poslanci MsZ už na najbližšom zasadnutí vo februári. V prípade schválenia návrhu budú noviny pripravovať dvaja pôvodní redaktori, ktorí po ukončení vydávania novín v roku 2012 zostali pracovať na mestskom úrade. „Pokiaľ však MsZ neprijme záväzné stanovisko o vydávaní Gemerských zvestí, tak týchto dvoch ľudí budem musieť bohužiaľ prepustiť,“ uviedol primátor. Predpokladá však, že poslanci nakoniec vydávanie novín schvália, keďže to je v záujme mesta a informovanosti občanov.

Copyright © TASR 2015

REFERENDUM NEWS

REFERENDUM NEWS

Predstavitelia LGBTI organizácií trvajú na tom, že nebudú robiť žiadnu kampaň k blížiacemu sa referendu o rodine. Dnes však spustili portál nejdeme.sk so stanoviskami ľudí z rôznych sfér spoločnosti, ktorých spája odmietavý postoj k referendu.
Zástupcovia LGBTI organizácií minulý týždeň pod vplyvom vývoja kampane deklarovali, že nechcú byť jej súčasťou, a preto nepôjdu do priamych konfrontácií v médiách s podporovateľmi plebiscitu. „Zároveň sme si ale vedomí, že musíme vysvetliť svoj postoj a predložiť argumenty verejnosti. Oslovilo nás aj množstvo ľudí a organizácií, ktorí sa rovnako ako my na referende nezúčastnia a odmietajú spôsob vedenia kampane. Rozhodli sme sa preto vytvoriť stránku nejdeme.sk, ktorá splní tieto úlohy,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.
Referendum je podľa Jany Jablonickej z Inakosti dôležitým nástrojom účasti občanov na správe vecí verejných, ale občiansky postoj sa dá podľa nej rovnako vyjadriť aj neúčasťou. „A to najmä v prípade, ak otázky referenda sú nezmyselné a nemôžu nič zmeniť na súčasnom stave,“ dodala Jablonická. „Na zlé otázky totiž neexistujú správne odpovede. Akýkoľvek výsledok referenda nevyrieši žiadny problém, ktorému dnes rodiny na Slovensku čelia“. Manželstvo bude podľa predstaviteľov Inakosti aj po referende zadefinované ako zväzok muža a ženy a deti, ktoré dnes z rôznych dôvodov nemajú otca alebo matku, ich nebudú mať ani po referende. Podobne rodičia budú mať v prípade, ak nesúhlasia so spôsobom alebo niektorou z metód vyučovania, právo svoj názor odkonzultovať s vedením školy.
Proti referendu vystupuje aj Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku. „V tomto referende ide o to, či bude demokratický inštitút referenda použitý na postupné podkopávanie samotnej demokracie. Väčšinový názor ešte nemusí byť pravdivý ani spravodlivý. Dnes je obetným baránkom referendovej kampane jedna menšina, zajtra to môžu byť oní,“ myslí si Petőcz. Podobný postoj má aj riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová. „Myslím, že hlasovať o ľudských právach nie je v poriadku. Ja na referendum nepôjdem,“ poznamenala.
Podľa Eleny Gallovej Kriglerovej z Centra pre výskum etnicity a kultúry sa dnes čoraz viac hovorí o potrebe väčšej sociálnej súdržnosti a vzájomnej podpory. „Zaujímavé pritom je, že sú to práve zástancovia tradičného usporiadania sveta, ktorí dnes spoločnosť najviac rozdeľujú,“ konštatovala.
Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

CHARLIE HEBDO NEWS

CHARLIE HEBDO NEWS

 
Osemročného chlapca z juhu Francúzska, ktorý sa prihlásil k podpore atentátnikov na parížsky satirický týždenník Charlie Hebdo, zadržala francúzska polícia a vypočúvala ho za obraňovanie terorizmu. Informovala dnes o tom agentúra AP.
      "Som s teroristami," vyhlásil podľa predstaviteľov pre bezpečnosť verejnosti departementu Alpes-Maritimes chlapec a odmietol sa zúčastniť celoštátnej minúty ticha za obete útoku.
      Chlapcov obhajca nazval rozhodnutie vypočúvať dieťa na policajnej stanici za príznak "kolektívnej hystérie".
      Atentát na redakciu Charlie Hebdo, ktorý podnikli bratia Chérif a Said Kouachiovci 8. januára, si vyžiadal 12 obetí a odštartoval trojdňový teror v Paríži a jeho okolí. Dovedna zahynulo 17 ľudí a polícia zlikvidovala troch útočníkov.
      Od vykonania útokov už zadržali a obvinili desiatky ľudí, obvinených z obraňovania terorizmu.

 Copyright © TASR 2015

 

Zomrela Colleen McCulloughová

Zomrela Colleen McCulloughová

Vo veku 77 rokov zomrela austrálska spisovateľka Colleen McCulloughová, autorka svetového bestselleru Vtáky v tŕní.
Oznámila to dnes austrálska televízia ABC NEWS, podľa ktorej spisovateľka zomrela v nemocnici na ostrove Norfolk východne od Austrálie, kde bývala.
Colleen McCulloughová sa na rodila 1. júna 1937 vo Wellingtone v austrálskom štáte Nový Južný Wales a väčšinu detstva strávila v najväčšom meste krajiny, Sydney. Jej matka bola Novozélanďanka maorského pôvodu a jej otec írsky prisťahovalec.
Vyštudovala neurológiu a neskôr pôsobila ako výskumníčka na prestížnej Yaleovej univerzite v USA. Práve počas desaťročného pobytu v Spojených štátoch napísala svoj prvý román Tim (1974), ako aj svoje najznámejšie dielo Vtáky v tŕní (The Thorn Birds, 1977).
Spisovateľský úspech jej koncom 70. rokov minulého storočia umožnil vzdať sa vedeckej kariéry, presťahovať sa na tichomorský ostrov Norfolk a venovať sa prevažne písaniu. Tam stretla svojho o 13 rokov mladšieho manžela Rica Robinsona, s ktorým sa vo veku 46 rokov zosobášila.
Z McCulloughovej ďalšej tvorby zaznamenala medzinárodný úspech séria historických románov z obdobia antického Ríma, ktorá zachytáva dramatické udalosti z posledných desaťročí rímskej republiky.
Jedna z jej posledných vydaných kníh, The Independence of Miss Mary Bennet (2008), vzbudila kontroverzie kvôli prepracovaniu postáv zo slávneho románu Jane Austenovej Pýcha a predsudok. Jej úplne posledným vydaným dielom je román Bittersweet z roku 2013.
V ostatných rokoch ju trápili vážne zdravotné problémy: strácala zrak a zápasila s ťažkou artritídou.

Copyright © TASR 2015

Freedom House . Freedom in the World 2015

Freedom House
Freedom in the World 2015

Dodržiavanie princípov demokracie vo svete čelí najväčšej hrozbe za uplynulých 25 rokov. Konštatuje to vo svojej každoročnej správe americká mimovládna organizácia Freedom House. Tá svojom hodnotení dodržiavania slobôd poukazuje na všeobecný pokles vo väčšine hodnotených krajín a všetkých častiach sveta. V poradí deviata správa úrovne dodržiavania politických práv a občianskych slobôd však konštatuje jednu výnimku - a tou je Tunisko, kde organizácia so sídlom vo Washingtone pozitívne hodnotí najmä ústavu z januára 2014 a minuloročné parlamentné voľby. Opačným smerom sa podľa nej vybrali vplyvné a hospodársky silné krajiny ako Rusko, Venezuela, Turecko, Thajsko či Maďarsko. Správa špeciálne zdôrazňuje júlový výrok maďarského premiéra Viktora Orbána - "Demokracia nemusí byť nevyhnutne liberálna".
Práve Maďarsko ako jediná krajina Visegrádskej štvorky dostala v rámci sedembodového hodnotenia dvojku. Slovensko obstálo na jednotku, pričom organizácia vyzdvihuje slobodné prezidentské voľby či úbytok slovných útokov a právnych krokov voči novinárom. Poukazuje však aj na problémy v súdnictve a nízku dôveru verejnosti v súdny systém. Organizácia poukazuje aj na sťažnosti neheterosexuálnych osôb a diskrimináciu rómskeho obyvateľstva či nízke zastúpenie žien na vrcholových pozíciách.
Freedom House kritizuje pričlenenie Krymu k Rusku a hovorí aj o ruskej invázii na Ukrajine ako priamom porušení medzinárodných dohôd. V rámci kritiky Egypta poukazuje na spolitizované procesy a prenasledovanie kritikov, pričom za "depresívny symbol nemaskovaného návratu k autoritatívnej vláde" označil zbavenie obvinení zosadeného prezidenta Husního Mubaraka. V prípade Turecka organizácia kriticky hodnotí autoritatívne kroky prezidenta Recepa Erdogana a poukazuje aj na pokračujúcu centralizáciu moci v Číne.
Freedom House sa venuje aj aktuálne horúcej téme terorizmu. Jeho nárast podľa organizácie priamo súvisí s rozšírenou korupciou, slabou vládou zákona i chýbajúcimi demokratickými inštitúciami. Výsledkom je podľa Freedom House devastujúci dopad na krajiny ako Irak, Pakistan, Sýria či Nigéria.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

The Imitation Game

The Imitation Game

28. 1. 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


Základné DNA OĽANO

Základné DNA OĽANO

Poslanci za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Erika Jurinová, Richard Vašečka a europoslanec Branislav Škripek dnes odmietli útoky na slobodu slova pred referendom o rodine. Jurinová s Vašečkom a Škripekom na takéto konanie upozornili listom aj generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku.

„Zdá sa mi, že sloboda slova sa nám začína strácať... Tak, ako kedysi len jeden – ten komunistický názor bol správny, tak dnes začína byť tlak, že len ten jeden – liberálny je správny. A najsmutnejšie je, že táto ideológia jednej strany začína prevládať aj vo verejnoprávnej televízii, hoci jej poslaním zo zákona o RTVS je utvárať podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti,“povedala podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová. „Verejnoprávna televízia však odmietla vysielať spoty, hoci zákon jej to nezakazuje, nepodporuje komplexnú spoločenskú diskusiu, ba čo viac, verejnoprávny rozhlas prejavy slobody slova potláča. Naposledy tak, že odmietol odvysielať nezostrihaný prenos liturgie, hoci zákon hovorí, že poslaním RTVS je uskutočňovať prenosy a záznamy z významných udalostí politického, kultúrneho, náboženského, umeleckého a športového zamerania. Mediálne odmietanie zo strany verejnoprávnej televízie je o to zvláštnejšie, že v kampaňových materiáloch ani zďaleka nezaznievajú také urážlivé pomenovania, aké si dovolila v českej verejnoprávnej televízii povedať na adresu našich kresťanských aktivistov pani Romana Schlessinger.“ (pozn.: „zmrdi a psychopati“)

Podľa europoslanca Branislava Škripeka síce žijeme v demokratickej spoločnosti, ale do mediálneho priestoru sa dostávajú načakané klamstvá. „Referendum o rodine, je referendum za rodinu a nie proti homosexuálom. Gréckokatolícky farár Rasťo Baka ani raz nepovedal na adresu homosexuálov slová, ktoré zaplavili titulky webov. Nech už budeme hodnotiť úroveň jeho kázne akokoľvek, pravdou zostáva, že jeho tvrdé slová patrili novej ideológii, ktorá sa nám tu valí zo západu. A nie konkrétnym skupinám ľudí. Kto to chcel pochopiť, tak to pochopí. Aj uchopenie moci komunistami v Československu začalo nenápadne, súčasťou plánu však bolo aj prekrúcanie pravdy a šírenie lži. A dnes mám pocit, že témy okolo referenda o rodine sú prekrútené ako paragraf. Buďme preto prosím obozretní! Pravdu prekrúca vždy totalitná ideológia. Preto aj ja stojím za pravdou a v referende vyjadrím moje trojnásobné ÁNO. A vyzývam všetkých, ktorí chcú naďalej žiť v pravde, aby povedali jasné áno a podporili rodinu,“ doplnil Škripek. Ten kvôli prekrútenému textu z kázne zároveň zvažuje podanie trestného oznámenia za šírenie nenávisti.

Postoj hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti k referendu o rodine vysvetlil predseda poslaneckého klubu Richard Vašečka. „Naše hnutie má už vo svojom základnom DNA pozitívny prístup k referendu. Ide o významný inštitút Ústavy SR. V našom klube jedenásť poslancov z trinástich jasne deklarovalo, že sa referenda zúčastní. Ja referendum podporujem a vyzývam občanov, aby svoj osobný názor prišli vyjadriť tiež.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský hudobník Chris Martin vrazil džípom do fotografa, keď spolu s bývalou partnerkou Gwyneth Paltrow a ich dvoma deťmi Apple a Mosesom opúšťali areál reštaurácie v kalifornskej Santa Monice. Informoval o tom portál TMZ, ktorý zverejnil aj fotografie z miesta nehody. Paparazzo, ktorý následne skončil v nemocnici, údajne vbehol rodine do cesty, keď ich chcel odfotografovať pri odchode.
Podľa TMZ je však v celom prípade veľa nejasností. Nie je vraj jasné, prečo človek, ktorý zhotovil spomínané fotografie, stál na opačnej strane ulice, keď mohol zábery spraviť aj priamo pri reštaurácii. Ďalší traja paparazzi totiž na muzikanta a jeho rodinu čakali práve tam. Autor obrázkov z miesta nehody a zranený fotograf tiež vraj spolu v minulosti pracovali. TMZ sa nepozdáva aj to, že keď paparazza niesli do sanitky, pozeral sa priamo do objektívu fotoaparátu údajného bývalého kolegu.
Tridsaťsedemročný Chris Martin je frontmanom kapely Coldplay, s ktorou vydal zatiaľ šesť štúdioviek - Parachutes (2000), A Rush Of Blood To The Head (2002), X&Y (2005), Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008), Mylo Xyloto (2011) a Ghost Stories (2014). Coldplay majú na konte množstvo ocenení vrátane siedmich cien Grammy. Martin sa s Gwyneth Paltrow oženil v decembri 2003, o rozchode informovali vlani v marci tohto roka.

Americká herečka Katie Holmes si zahrá v pripravovanej tretej sezóne seriálu Ray Donovan (2013). Tridsaťšesťročná rodáčka z Toleda stvárni úspešnú a príťažlivú podnikateľku Paige. Jej otcom je producent a miliardár Andrew Finney, v úlohe ktorého sa objaví anglický herec Ian McShane, známy napríklad z filmu Piráti z Karibiku 4: V neznámych vodách (2011). Ten požiada o pomoc hlavného hrdinu seriálu Raya Donovana v stvárnení Lieva Schreibera. Televízia Showtime chce nové časti predstaviť v premiére už toto leto.
Katie Holmes preslávila úloha Joey Potter v tínedžerskom seriáli Dawsonov svet (1998 - 2003). Následne sa objavila v snímkach ako Pomsta (1999), Takmer dokonalý zločin (2000), Skvelí chlapci (2000), Telefónna búdka (2002), Opustená (2002), Ďakujeme, že fajčíte (2005), Batman začína (2005), Sexi špinavé prachy (2008), Nebojte sa tmy (2010), Jack a Jill (2011) alebo Darca (2014). Zahrala si tiež v seriáli Kennedyovci (2011), v ktorom stvárnila Jackie Kennedy. Od novembra 2006 do júla 2012 bol jej manželom Tom Cruise, s ktorým má dcérku Suri.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Výpis uznesení z rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska

Výpis uznesení z rokovania rady
 
Rozhlasu a televízie Slovenska



 

TO JE TV !

TO JE TV !


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Škótsky herec David Tennant stvárni komiksového zloducha Kilgravea v pripravovanom seriáli A.K.A. Jessica Jones. Projekt spoločnosti Marvel, v ktorom si zahrá aj Krysten Ritter, uvedú na videostreamingovej službe Netflix v priebehu tohto roka. Príbeh seriálu sa bude sústrediť na Jessicu Jones (Ritter), ktorá v New Yorku vyšetruje prípady spájané s osobami s nadprirodzenými schopnosťami. Po objavení sa Killgravea nastanú zmeny vo svete superhrdinov, ktorého súčasťou bola kedysi aj Jones.
David Tennat je známy najmä ako predstaviteľ Desiateho Doktora z kultového seriálu Pán času (2005), v ktorom účinkoval v rokoch 2005 až 2010. Zahral si tiež Bartyho Croucha Juniora vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša (2005) alebo lovca upírov Petra Vincenta v remaku hororovej komédie Fright Night (2011). Predstavil sa aj v hlavných úlohách seriálov Single Father (2010), Broadchurch (2013) a Gracepoint (2014).


V pripravovanom hororovo-komediálnom seriáli Scream Queens si zahrá aj americký spevák Nick Jonas. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter. O akú postavu pôjde, však tvorcovia projektu zatiaľ držia v tajnosti.
Televízia Fox chce seriál uviesť na obrazovky už túto jeseň, pričom nakrúcanie plánujú odštartovať na jar. V novinke z dielne Ryana Murphyho, Brada Falchuka, Iana Brennana a Danteho Di Loreta by sa mali objaviť napríklad aj Joe Manganiello, Lea Michele, Abigail Breslin, Keke Palmer, Jamie Lee Curtis či Emma Roberts. V niekoľkých epizódach sa ukáže aj Ariana Grande.
Dvadsaťdvaročný Nicholas Jerry Jonas sa preslávil pôsobením v zoskupení Jonas Brothers, ktorého členmi boli aj jeho bratia Kevin a Joe. Spolu nahrali štyri štúdiové albumy It's About Time (2006), Jonas Brothers (2007), A Little Bit Longer (2008) a Lines, Vines And Trying Times (2009). V októbri 2013 však formácia oznámila koniec činnosti a Nick Jonas sa rozhodol pokračovať v sólovej kariére, ktorú odštartoval štúdiovkou Nicholas Jonas (2004). Vlani mu vyšla druhá sólová nahrávka Nick Jonas. V roku 2010 vydal s formáciou The Administration album Who I Am. Venuje sa aj herectvu. Spolu s bratmi účinkoval v seriáli Jonas (2009 - 2010) a zahral si aj v snímkach Camp Rock (2008) či Camp Rock 2 (2010).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Viacero švédskych denníkov a miestnych rozhlasových staníc včera uviedlo, že ich neonacistická organizácia Švédske hnutie odporu vyzvala, aby neinformovali o Medzinárodnom dni pamiatky obetí holokaustu, napísala dnes agentúra DPA.
Militantné švédske hnutie umiestnilo na vchody do jednotlivých redakcií svoje vyhlásenie a prelepilo ich lepiacou páskou s logom tejto organizácie.
Medzi denníkmi, ktorým bola výzva adresovaná sú aj denníky Dagbladet a Sundsvalls Tidning vydávané v Sundvalle v strednom Švédsku.
"Berieme to vážne a podali sme na políciu trestné oznámenie," uviedla šéfredaktorka Dagbladetu Patricia Svensonová.
Cieľom útoku sa stali aj oblastné redakcie Švédskeho rozhlasu v meste Umea na severe Švédska, ako aj v meste Falun, ležiacom severozápadne od metropoly Štokholm.
Podľa zástupcu šéfredaktora spravodajstva štúdia vo Falune Johannesa Rosendahla bude rozhlasová stanica vysielať ako zvyčajne.
Lepiace pásky s logom Švédskeho hnutia odporu sa objavili aj na budove strednej školy na štokholmskom predmestí Karrtorp, ktorá pred blížiacim sa 70. výročím oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom meste Osvienčim usporiadala tematické dni venované holokaustu.
Dnešnej spomienky na obete holokaustu, ktorá sa bude konať v hlavnej synagóge v Štokholme sa dnes zúčastní aj švédsky kráľ Karol Gustáv, kráľovná Silvia a premiér Stefan Löfven, zatiaľ čo korunná princezná Victoria sa spolu s bývalými švédskymi väzňami koncentračných táborov zúčastnia spomienky na pôde koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom Osvienčime.



Radikáli z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili včera video, na ktorom sa vyhrážajú, že zadržiavanému japonskému rukojemníkovi ostáva už len 24 hodín života. Autentickosť tejto nahrávky aktuálne skúmajú japonskí predstavitelia, napísala agentúra Reuters.
      Ide o audionahrávku, ktorú dopĺňa fotografický záber zachytávajúci zadržiavaného Japonca Kendžiho Gota (47). V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto hovorí, že mu "ostáva iba 24 hodín života", a jordánskemu pilotovi, ktoré údajne tiež zadržiavajú militanti IS, "dokonca ešte menej".
      Aj v tejto nahrávke hlas opakuje podmienky svojho a pilotovho prepustenia, a to výmenou za oslobodenie džihádistky väznenej v Jordánsku.
      Vysokopostavení japonskí predstavitelia okamžite po jej zverejní zasadli, aby preskúmali pravosť nahrávky a overili jej hodnovernosť. Informovala o tom japonská štátna televízia NHK.
      Agentúra Reuters nemohla bezprostredne potvrdiť identitu hlasu na nahrávke, podľa prvých vypočutí sa však zdá, že ide o rovnaký hlas, ktorý rozprával na nahrávke zo soboty. O tomto hlase sa predpokladá, že patril Gotovi.
      Džihádistické webové stránky zverejnili v sobotu video, na ktorom pravdepodobne vidno zabitého Japonca, jedného z dvojice japonských rukojemníkov dovtedy zadržiavaných militantmi z IS. Išlo taktiež o zvukovú nahrávku s fotografickými zábermi. Na jednom údajne vidieť bezhlavé telo japonského rukojemníka Harunu Jukawu (42) po tom, ako ho sťali bojovníci IS.
      Druhá fotka zachytávala druhého zadržiavaného Japonca Kendžiho Gota. V sprievodnom zvukovom zázname údajne samotný Goto prosil o záchranu svojho života.
      Záznam sa objavil na internete po tom, ako v piatok vypršalo ultimátum na vyplatenie 200 miliónov dolárov, ktoré IS žiadal od Japonska ako výkupné za prepustenie rukojemníkov.

Copyright © TASR 2015

27. 1. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udeľovala na dnešnom zasadnutí finančné sankcie. Pokutovala nimi vysielateľa MAC TV, s. r. o., za prehrešky v programovej službe JOJ a JOJ PLUS.
Spoločnosť MAC TV má zaplatiť dve pokuty, a to vo výške 4000 eur a 1200 eur. V prvom prípade je dôvodom nadmerné prerušovanie programu reklamou vo filme Som číslo štyri, odvysielanom v TV JOJ 6. septembra. Reklamný blok ho prerušil päťkrát. Druhý postih súvisí s tým, že rada nedostala na vyžiadanie súvislý záznam vysielania relácie Eurominúty z 10. septembra 2014 v TV JOJ PLUS.
RVR takisto uložila sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona. Týkala sa spoločnosti PHONOTEX a programovej služby TV8. RVR konštatovala, že dve relácie iQvíz, odvysielané 15. a 22. júna 2014, neobsahovali jednoznačné a presné inštruovanie o spôsobe riešenia zadaných úloh a inštrukcie viedli aj k iným riešeniam, než boli zverejnené na konci hier. Upozornenie sa týkalo aj chýbajúceho označenia programu z hľadiska vekovej vhodnosti v relácii Hudobné želania, ktorá sa vysielala 15. júna 2014.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálna sieť Facebook, ktorá má približne 1,4 miliardy používateľov, ohlásila dnes výpadok svojich služieb v Spojených štátoch a v Ázii. Informovala o tom agentúra AP.
Na Facebook sa však dnes ráno nebolo možné približne 40 minút pripojiť ani v niektorých častiach Európy vrátane Slovenska. Služby Facebooku sa medzičasom podarilo obnoviť.
Rozsiahle výpadky svojich služieb oznámila aj sociálna sieť Instagram.
Facebook je rozsiahly webový systém, ktorý slúži na tvorbu sociálnych sietí, komunikáciu medzi používateľmi, výmenu multimediálnych údajov, budovanie medziľudských vzťahov a zábavu. So svojimi takmer 900 miliónmi každodenných používateľov (september 2014) je jednou z najväčších sociálnych sietí na svete. V súčasnosti je na Facebooku 1,4 miliardy používateľov. Facebook má 68 jazykových mutácií.

Americká spravodajská televízna stanica CNN chce obnoviť svoje vysielanie v Rusku tak skoro, ako to bude možné. Pre agentúru RIA Novosti to v pondelok uviedol nemenovaný predstaviteľ spoločnosti Turner Broadcasting System (TBS), divízie mediálnej korporácie Time Warner, ktorá vlastní CNN.
"Tešíme sa na obnovenie nášho vysielania v čo najkratšom čase," uviedol zástupca TBS. CNN zastavila káblové vysielanie na ruskom trhu 1. januára pre nedávne zmeny v ruskej mediálnej legislatíve. TBS následne vyhlásila, že signál stanice CNN obnoví hneď po tom, ako budú stanovené vysielacie podmienky na ruskom trhu.
Predstaviteľ TBS zároveň poznamenal, že spoločnosť sa má koncom mesiaca stretnúť s príslušnými ruskými štátnymi orgánmi a dohodnúť sa s nimi na procese obnovenia vysielania stanice CNN v krajine.
CNN (Cable News Network) založil v roku 1980 americký mediálny magnát Ted Turner. V čase svojho uvedenia na trh bola CNN prvým televíznym kanálom poskytujúcim 24-hodinové spravodajské vysielanie a prvou výlučne spravodajskou televíznou stanicou v USA. Jej signál prijíma v súčasnosti vyše 212 krajín a území na celom svete.


Copyright © TASR 2015