30. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Muž oháňajúci sa pištoľou vtrhol včera do štúdií verejnoprávnej holandskej televíznej stanice NOS a žiadal, aby mu umožnili vystúpiť v živom vysielaní. Muža však rýchlo zatkli, ako bolo vidieť v televíznych záberoch.
Dramatická udalosť sa stala v štúdiách v meste Hilversum v strednom Holandsku.
Muž v čiernom obleku, bielej košeli a s kravatou vtrhol do štúdia po tom, čo ohrozoval ochranku pištoľou, opísali situáciu svedkovia.
Zábery odvysielané holandskou televíziou zachytávali muža, ako kráča štúdiom s čiernou pištoľou za chrbtom a krátko nato vtrhne do miestnosti polícia.
"Odhoď to! Odhoď to! A kľakni si na kolená!" kričala polícia. Muž odhodil zbraň, ľahol si na zem, štyria či piati policajti mu nasadili putá a odviedli ho preč. Muž im neodporoval.
Reportér verejnoprávnej rozhlasovej stanice NOS uviedol tlačovej agentúre Reuters, že nikto neutrpel zranenia. Televízia NOS prestala vysielať, pretože štúdiá musela polícia evakuovať.
Motív mužovho konania nie je známy. V záberoch televízie NOS páchateľ hovorí: "Veci, o ktorých budeme hovoriť (pauza), sú veľmi dôležitými svetovými záležitosťami. Najala si nás špionážna služba."
Podľa agentúry AP muž jednému reportérovi tvrdil, že je členom "združenia hackerov".
Policajná hovorkyňa potvrdila, že muž vstúpil do štúdií približne o 20.00 h SEČ, ale podrobnosti neposkytla.
Televízia NOS zverejnila počas incidentu na svojom hlavnom spravodajskom kanále odkaz, že "v súvislosti s okolnosťami momentálne nevysiela".

Manželka japonského rukojemníka Kendžiho Gotu prvýkrát verejne apelovala na vládu, aby zachránila život jej manžela.
Rinko Džogová takisto prezradila, že s manželovými únoscami si vymenila niekoľko e-mailov a v posledných 20 hodinách dostala jeden, ktorý bol zrejme ich posledným varovaním a obsahoval požiadavky.
"Mám strach, že je to pre môjho manžela posledná šanca, a zostáva nám teraz len niekoľko hodín," uviedla Džogová vo výzve, zverejnenej dnes prostredníctvom organizácie Rory Peck Trust so sídlom v Londýne, ktorá združuje novinárov na voľnej nohe.
Konečný termín, údajne stanovený militantmi z Islamského štátu (IS), vypršal dnes večer, ale o osude novinára Gotu, ani ďalšieho rukojemníka - jordánskeho pilota - sa zatiaľ neobjavila ani zmienka.
Manželka vyzvala japonskú a jordánsku vládu, aby splnili dohodu, podľa ktorej má byť väzenkyňa z al-Káidy, nachádzajúca sa v jordánskej cele smrti, vymenená za oboch rukojemníkov.
"Prosím jordánsku a japonskú vládu, aby pochopili, že osud oboch mužov je v ich rukách," vyhlásila manželka novinára.
Ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu údajne militanti Islamského štátu zabili.
Džogová uviedla, že doteraz sa verejne nevyjadrovala k manželovej situácii, pretože sa snažila chrániť ich dve malé deti pred pozornosťou médií.

Copyright © TASR 2015




Príjmy sociálnej siete Facebook sa v štvrtom kvartáli vlaňajška zvýšili o 49 %. Reklama na mobilných zariadeniach pomohla americkej spoločnosti prekonať očakávania trhov v oblasti zisku aj tržieb. Rast príjmov bol však najpomalší od začiatku roku 2013. Celkové príjmy spoločnosti Facebook v štvrtom kvartáli dosiahli hodnotu 3,85 mld. USD, kým v rovnakom období predchádzajúceho roka boli vo výške 2,59 mld. USD.
Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s príjmami vo výške 3,77 mld. USD. Zisk spoločnosti Facebook sa dostal na 54 centov na akciu. Tento údaj nezahŕňa určité položky. Analytici predpokladali, že zisk spoločnosti Facebook bude vo výške 49 centov na akciu.
Sociálna sieť Facebook v stredu zároveň informovala, že na konci roku 2014 mala 1,39 mld. aktívnych používateľov. Pritom až 86 % z nich využívalo služby spoločnosti cez smartfón, či iné mobilné zariadenie. Reklamy určené pre mobilné zariadenia tvorili v štvrtom štvrťroku minulého roka 69 % reklamných príjmov firmy, teda sumu 2,48 mld. USD.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.