29. 6. 2019

TASR NEWS

TASR NEWS



Tlačová agentúra Slovenskej republiky bude prostredníctvom osobitného spravodajcu Jaroslava Bublinca multimediálne pokrývať nedeľňajší (30.6.) mimoriadny summit Európskej únie, na ktorom sa čelní predstavitelia krajín EÚ pokúsia nájsť dohodu na obsadení kľúčových postov v orgánoch Únie.
Očakávajú sa zložité rokovania, ktoré zrejme potrvajú do pondelka. Slovensko zastupuje premiér Peter Pellegrini.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Plánované zavedenie virtuálnej meny libra spoločnosťou Facebook bude mať podľa hodnotenia Ústavu nemeckého hospodárstva (IW) pozitívny vplyv na cezhraničné hospodárske vzťahy.
„Libra môže byť pre podniky, ktoré pôsobia na medzinárodnom trhu, zaujímavá," uviedol Markus Demary, ekonóm pre peňažnú politiku hospodárskeho ústavu. Firmy môžu využívaním digitálnej meny obmedziť riziká výmenných kurzov. Napokon na môžu základe libry vytvoriť súkromnú menovú úniu. „Vnútri siete vytvorenej librou nebude viac jestvovať nijaké kurzové riziko. To by pretrvalo len v prípade prevodu libry na euro či dolár," dodal Demary. Uviedol tiež, že zatiaľ nie je jasné, aké rozšírenie libra dosiahne. Kryptomena bitcoin sa zatiaľ veľmi nerozšírila. Využíva ju len malá a uzavretá komunita. Jeho hodnota je založená na anonymite a ochrane dát. Užívatelia libry by na rozdiel od užívateľov bitcoinu reprezentovali väčšinu obyvateľstva. Pre nich je anonymita a ochrana údajov oveľa menej dôležitá.
Libra má preto na základe obrovskej siete Facebooku potenciál stať sa globálnou digitálnou menou.
Či sa libra presadí voči euru a doláru, to bude závisieť od troch faktorov: bezpečnosti, ochrane dát a počtu užívateľov, tvrdí Demary.
Elektronické platby v eurách s pomocou následného podpisu alebo  kreditnej karty sú veľmi bezpečné. Ochrana dát je známa. Oboje je zatiaľ v prípade libry ešte otázne. „V prípade väčšieho počtu užívateľov má libra určité šance, aby v konkurenčnom boji voči euru a dolára zvíťazila," konštatoval Demary.



Americký prezident Donald Trump sa v sobotu na summite krajín skupiny G20 v japonskej Osake stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom a nazval ho "priateľom". Ešte pred schôdzkou Trump na otázky novinárov, či sa pred Salmánom zmieni o vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, nereagoval, informovali agentúry AFP a DPA.
Trump na schôdzke pochválil Salmána za jeho úsilie o modernizáciu kráľovstva vrátane otázky práv žien. Chválil aj boj Saudskej Arábie proti terorizmu.
"Všetky peniaze, ktoré išli skupinám, ktoré sa nám nepáčia, ktoré nie sú dobré, ste zastavili," povedal Trump a poznamenal, že Saudská Arábia bola obvinená z podpory teroristických skupín.
Chášukdžího zabili vlani 2. októbra saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom meste Istanbul. Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.
V Saudskej Arábii zároveň súdia za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada prokuratúra trest smrti.
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.



Copyright © TASR 2019
 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

28. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízna skupina Prima získala licenciu pre chystaný spravodajský kanál CNN Prima News. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie jej celoplošnú licenciu udelila na 12 rokov. Vyplýva to z tlačovej správy rady. Kanál získal licencie pre pozemné vysielanie aj pre šírenie prostredníctvom satelitu. Program má vysielať spravodajstvo, publicistiku, magazíny a diskusné relácie, a to najmenej 16 hodín denne.
Prima v apríli oznámila, že kanál spustí do 12 mesiacov. Kontinuálne spravodajstvo v českom jazyku bude ponúkať na základe partnerstva s firmou CNN International Commercial. Obsah bude vytvárať oddelenia spravodajstvo skupiny Prima. Tá už kvôli nemu začala naberať nových zamestnancov. CNN Prima News sa stane deviatou stanicou v portfóliu skupiny Prima.
CNN Prima News je národný spravodajskou stanicou, ktoré CNN poskytuje licenciu na svoju značku, a zaradí sa tak vedľa ostatných staníc, ktorými sú napríklad CNN Indonézia, CNN Filipíny, CNN News-18, CNN Turecko, CNNMoney Švajčiarsko a CNN Grécko. Prima už skôr uviedla, že CNN Prima News bude sídliť v novej spravodajskej centrále v Prahe
Prima bola založená v roku 1993 ako prvá česká komerčné televízne stanica. Spoločnosť prevádzkuje vysielanie ôsmich televíznych kanálov a šiestich rozhlasových staníc. Kanály Primy v celodennom vysielaní dosahujú podielu približne 23 percent. Skupina má tiež portfólio webov a tlačených magazínov a patrí medzí českej lídrov na poli HbbTV.

Možnosti Facebooku v boji so štátnymi dezinformačnými operáciami sú obmedzené, pretože nemôže na rozdiel od amerických úradov tlačiť na zahraničné vlády. Pri vystúpení na konferencii Aspen Ideas Festival to v stredu uviedol šéf kalifornskej spoločnosti Mark Zuckerberg. Znepokojuje ho, že Spojené štáty neprijali "žiadne opatrenia" v reakcii na ruskej snahy ovplyvniť posledné prezidentské voľby.
"Ako súkromná spoločnosť nemáme prostriedky na to, aby sme donútili ruskú vládu prestať," povedal zakladateľ Facebooku. "Môžeme sa brániť, ako to len ide, ale nástroje na vytváranie tlaku na Rusko má naša vláda, nie my," dodal.
Americký politický systém sa podľa správy osobitného vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera stal pred prezidentskými voľbami roku 2016 terčom koordinovaného útoku podporovaného ruskými tajnými službami. Facebook už skôr opísal, že ruskí aktéri sa na jeho platforme vydávali za americkej aktivistami a cielil tu na Američanov politické posolstvá. Technologické spoločnosti odvtedy čelí kritike, že problém hrubo podcenili alebo že ani dnes dostatočne nepracujú na prevenciu podobných scenárov. Podľa Zuckerberga ale musia konať aj politici.
"Jedným z pochybení, ktorá ma znepokojujú, je to, že po roku 2016 vláda nijako nereagovala. Vyslali sme svetu signál: 'Ok, cesta je voľná, štáty môžu skúšať šťastie a naše firmy sa budú snažiť čo najviac tieto veci obmedziť, ale americká vláda v zásade na pomoc nepríde ', "citovala zakladateľa Facebooku agentúra AFP.
"Od tej doby vidíme nárast (podobných) aktivít zo strany Iránu alebo ďalších krajín," pokračoval Zuckerberg. Ochrana sociálne siete pred týmito snahami podľa neho stojí jeho firmu miliardy dolárov ročne. "Sami ale nemôžeme moc urobiť, aby sme štáty odradili," povedal.
Zuckerberg nevyzval štátnych činiteľov aby sa podieľali na kontrole obsahu na jeho sociálnej sieti, tento rok prvýkrát. Na konci marca zverejnila svetové médiá jeho list, v ktorom priznáva, že pre firmu samotnú je zodpovednosť za kontrolu škodlivého obsahu príliš veľkým sústom. Podľa neho by v tejto otázke mala vzniknúť spoločné medzinárodné pravidlá, na ktorých dodržiavanie by dozerali nezávislé orgány.

Copyright © ČTK 2019

Spoločnosť Tatralift Kežmarok nečerpala eurofondy od ministerstva školstva

Spoločnosť Tatralift Kežmarok nečerpala 

eurofondy od ministerstva školstva


Spoločnosť Tatralift Kežmarok žiadne eurofondy od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky nečerpala. Spoločnosť sa preto opätovne ohradzuje voči sústavne šíreným zavádzajúcim, očierňujúcim a hanlivým informáciám denníka N, ktorý neustále naznačuje opak. V minulosti síce Tatralift Kežmarok na základe komunikácie s Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky zvažoval primárne investície do zníženia energetickej náročnosti výrobných hál, no vo finálnej fáze k podpisu zmluvných dokumentov neprišlo. Spoločnosť Tatralift Kežmarok je na základe mediálnych konštrukcií tlačená do situácie, kedy svojim obchodným partnerom musí vysvetľovať finančné transakcie, ktoré sa neuskutočnili. Spoločnosť Tatralift je prekvapená, že k preukázateľným dezinformáciám sa uchyľuje práve médium, ktorého akcionár si zakladá na svojej vysokej medzinárodnej reputácii. Spoločnosť Tatralift Kežmarok sa nazdáva, že takéto konanie denníka N je v rozpore s právom, etikou a profesionalitou žurnalistiky a vykazuje znaky úmyslu. Žiada preto, aby sa predmetné médium šírenia neprávd a dezinformácií vo vzťahu k spoločnosti Tatralift zdržalo.



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA








„Je mi to líto hlavně kvůli paní ministryni. Podle mne není důvod proti ní protestovat,“ připomněl fakt, že Benešová v minulých dnech předložila návrh novely zákona o státním zastupitelství, kterým demonstrantům vychází vstříc. Máme třicet let svobody a demokracie, lidé mají právo vyjádřit svůj názor. S paní ministryní Benešovou jsme udělali vše, abychom vyvrátili ty domněnky, splnili jsme i požadavky ohledně zákona o státním zastupitelství. Takže tomu moc nerozumím, proč se to děje. “
Andrej Babiš


"Poslankyne, ktoré, nedá mi povedať, v predvolebnej kampane boli schopné stiahnuť aj gaťky, dneska jedia horalku a nosia tričko."
Andrej Danko


"Náš Facebook nefungoval tak ako bežne, nevedeli sme sa dostať do online priestoru, prihlasovanie trvalo dlho. Online priestor bol plný, vykúpený.“
Andrej Danko

Rádio_FM odštartuje letné prázdniny piatkovou klubovou nocou

Rádio_FM odštartuje letné 

prázdniny piatkovou klubovou nocou

„Júnovou akciou Rádio_FM Night oslávime príchod leta a prázdnin. Naďalej platí, že značka tejto klubovej noci Rádia_FM je zárukou kvalitného line-upu a dobrej zábavy,“ konštatovala šéfdramaturgička Rádia_FM Janka Imrichová.
Legendárny DJ a producent Juraj Tokár je považovaný za otca slovenskej techno scény. Toky, známy aj ako Rumenige, pôsobí na scéne od roku 1992. Svoje produkcie vydáva v prestížnych svetových vydavateľstvách. Vystupoval napríklad v Nemecku, Francúzsku, Rusku, Rakúsku, Švajčiarsku, Holandsku a hral so svetovo najlepšími DJmi. Galagha je jedným z otcov slovenskej drum&bass scény, ktorého hlas poznajú poslucháči Rádia_FM aj z denného vysielania či z programu Scena_FM, ktorý každý piatok vysiela spolu s Yankom Králom. Drum&bassový fanatik a DJ Lixx pôsobí na slovenskej scéne už skoro 20 rokov. Je tiež autorom a moderátorom programu SIGNAII_FM a rovnomennej klubovej noci. Na svojom konte má niekoľkých DJských titulov doma aj v zahraničí.

27. 6. 2019

Zomrel Max Wright

Zomrel Max Wright

Americký herec Max Wright, ktorý hral otca rodiny Willieho Tannera v obľúbenom americkom komediálnom televíznom seriáli Alf, zomrel vo veku 75 rokov.
Rôzne médiá v USA informovali o jeho smrti vo štvrtok a odvolávali sa pri tom na hercovu rodinu, ktorá správu potvrdila bez uvedenia podrobností.
Podľa webovej stránky TMZ skonal Wright v stredu.
Seriál Alf bol mimoriadne populárny po celom svete vrátane Slovenska a vysielal sa v rokoch 1986 - 1990. Sitcom sa sústreďoval na chlpatého mimozemšťana žijúceho s rodinou Tannerovcov z typického amerického predmestia. Jedného dňa sa Alf jednoducho objaví v ich garáži.
Wright od 90. rokov 20. storočia bojoval s rakovinou. Zomrel v doma v kalifornskom meste Hermosa Beach, neďaleko Los Angeles.
Herec stvárnil niekoľko veľkých postáv vo viacerých filmoch alebo aj postavu manažéra v kaviarni "Central Perk" v prvých dvoch sériách televízneho seriálu Priatelia.
Zahral si rolu nemeckého nacistického lekára Josefa Mengeleho vo filme Playing For Time, objavil sa vo filmoch Muž tieňa či Sneh padá na cédre.
Mal aj úspešnú divadelnú kariéru a pôsobil na newyorskom Broadwayi. V roku 1998 dosiahol nomináciu na tamojšiu uznávanú divadelnú cenu Tony Award za účinkovanie v hre Antona Čechova, Ivanov.
Zostali po ňom dve deti, Ben a Daisy. Jeho manželka Linda Ybarrondová, s ktorou bol v manželstve 65 rokov, zomrela na rakovinu v roku 2017, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Copyright © TASR 2019

Dvojka uvedie prvý vedecko-fantastický film histórie Cesta na Mesiac

Dvojka uvedie prvý vedecko-fantastický film 

histórie Cesta na Mesiac


 
 
RTVS odvysiela prvý vedecko-fantastický film histórie. Titul Cesta na Mesiac natočil v roku 1902 Georges Mélies, Dvojka ho ponúkne vo svojom Dokumentárnom klube už dnes – vo štvrtok 27. júna o 20:10.

Krátky Méliesov film je inšpirovaný rovnomenným románom Julesa Verna. Táto približne štvrťhodinová snímka bola v dobe svojho vzniku považovaná za prvý kinohit v histórii filmu. Ako reakciu na kopírovanie a plagiátorstvo Cesty na Mesiac sa však Georges Mélies rozhodol v roku film na protest spáliť. Jedna kópia prežila a bola nájdená v dezolátnom stave až v roku 1993. Na jej záchranu sa rozbehla jedna z najdômyselnejších a najnákladnejších reštaurátorských akcií v dejinách filmu. Dokumentárny film Podivuhodná cesta o záchrane legendárneho filmu Georgesa Méliesa si budú môcť diváci Dvojky pozrieť hneď po skončení dokumentu Cesta na Mesiac dnes o 20:25.

RTVS zaradila film Cesta na Mesiac do vysielania aj v kontexte blížiaceho sa 50. výročia pristátia prvého človeka na Mesiaci, ktoré sa uskutočnilo v júli 1969.

Fest Anča 2019

Fest Anča 2019



Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2019, ktorý sa začína vo štvrtok v Žiline, prináša štyri dni plné animovaného filmu, prednášok, koncertov a sprievodných podujatí. Kľúčovou zmenou je presun do nových priestorov z dôvodu májového požiaru sály S2 na Stanici Žilina-Záriečie, ktorá bola dlhoročne jedným z hlavných dejísk festivalu.
Podľa PR manažérky festivalu Evy Vozárovej ostáva Fest Anča aj tento rok na Stanici v sále S1. "Zvyšok programu sa presúva do Novej synagógy a Bábkového divadla Žilina, kde bude druhý veľký premietací priestor. Večerné premietania, koncerty a party sa presúvajú do Klubu Smer 77 v centre Žiliny," uviedla.
Tematickým zameraním festivalu je Identita. Na tému sú podľa programovej riaditeľky festivalu Ivany Sujovej naviazané nielen filmové sekcie, ale aj výber hostí a sprievodné podujatia. V rámci filmového fokusu sa má téma Identita skloňovať napríklad cez vnímanie stereotypov, cez pohľad na to, kým sme na pracovisku, nazerať sa na ňu bude cez rodinné vzťahy, koníčky či jej spracovávanie v období dospievania. V programe budú tiež zastúpené témy ako digitálna a národná identita. Kurátorkou festivalového fokusu je česká filmová teoretička Eliška Děcká.
"Tento rok sa nám do súťaže prihlásilo vyše 1200 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala 240. Celkovo premietneme 352 filmov," objasnil dramaturg festivalu Lukáš Sigmund s tým, že prvýkrát v histórii festival premietne aj nesúťažnú slovenskú sekciu slovenská panoráma, keďže slovenskí tvorcovia prihlásili do súťaže veľa kvalitných animovaných filmov alebo videoklipov.
Na aktuálnu tému je napojená aj sekcia celovečerné filmy. Fest Anča v nej ponúkne napríklad legendárny film Koralína a svet za tajnými dverami z dielne amerického štúdia Laika i kolaboratívny výtvor internetovej komunity Shrek Retold. Ide o remake prvého dielu Shreka, vznikol vlani ako crowdsourcovaný projekt z iniciatívy amerického komika Granta Duffrina, do ktorého sa zapojilo vyše 200 tvorcov.
Filmovým profesionálom je určený Industry program. Jeho novinkou je stretnutie škôl, ktoré vyučujú animáciu a producentov animovaných filmov a animátorov. Tí odprezentujú svoju prácu a otvoria diskusiu o tom, čo slovenská animácia potrebuje a akých animátorov vychováva.

Copyright © TASR 2019

RTVS spomína na Juraja Bindzára

RTVS spomína na Juraja Bindzára

V súvislosti s úmrtím Juraja Bindzára, divadelného a filmového režiséra, scenáristu, autora rozhlasových a divadelných hier, publicistu, básnika a pesničkára, trojnásobného finalistu literárnej ceny Anasoft litera, mení Rádio Devín svoj program.
Vo štvrtok 27. júna o 20:00 odvysiela v rámci Literárneho Rádia Devín prózu Juraja Bindzára Ester v autorskom spracovaní Jany Hevešiovej. V sobotu 29. júna o 13:30 prinesie pôvodnú rozhlasovú hru Juraja Bindzára pre mládež Hlasy v tme a v nedeľu 30. júna o 21:00 jeho rozhlasovú adaptáciu Modrého vtáka Mauricea Maeterlincka pod názvom Cesta za modrým vtákom, dlhá, predlhá, nekonečná. V utorok 2. júla v rámci Ranného ladenia si od 8:00 na Juraja Bindzára zaspomína redaktorka Soňa Horňáková prostredníctvom niekoľkých jeho autorských piesní, ktoré autor interpretoval pre neho v charakteristickom pezinskom dialekte.
Televízna Dvojka si Juraja Bindzára pripomenie v pondelok 1. júla o 10:25 v cykle Pesničkári slovenskí, v ktorom hovoril o prístupe k tvorbe svojich pesničiek a divadelných inscenácií.

Zomrel Peter Glocko

Zomrel Peter Glocko


Vo veku 73 rokov v stredu zomrel slovenský spisovateľ Peter Glocko. Smutnú správu potvrdilo Literárne informačné centrum na svojej oficiálnej webstránke aj sociálnej sieti Facebook. "S ľútosťou oznamujeme, že nás opustil Peter Glocko, narodený v Muráni 2. 6. 1946. Bol spisovateľ pre deti aj dospelých, pracoval ako redaktor, scenárista a autor rozhlasových hier. Pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Posledná rozlúčka sa bude konať v pondelok 1. júla o 10:00 na Vrakunskom cintoríne," uviedli na Facebooku.

Na úmrtie už reagoval napríklad spisovateľ Daniel Hevier, ktorý na Facebooku zverejnil aj fotografiu so zosnulým kolegom. "Zomrel Peter Glocko. Tak, ako frajersky drží toto pivko na fotke z 8. apríla 1982, tak držal život. Bol skvelým rozprávačom, spoľahlivým priateľom, statočným chlapom, keď mu odišli v krátkom čase manželka a dcéra. Svojho času som bol jeho vydavateľom, pochodili sme kus Slovenska. Peťo nás vždy odklonil z bežnej trasy a ukazoval nám prírodné aj kultúrne zákutia našej vlasti. Osirel jeho Muráň, ale ostali po ňom nezabudnuteľné knižky, aj pôvodné, aj povesti, ktoré spracoval. Od neho som prvý krát počul o boginkách, zlých vílach, ktoré operujú na Zamagurí. Odpočívaj v pokoji, braček," napísal.
Peter Glocko absolvoval Strednú priemyselnú školu chemickú v Bratislave. Po maturite pracoval ako chemik, od roku 1966 ako redaktor vlastivednej literatúry a pôvodnej slovenskej prózy v Mladých letách, neskôr vo vydavateľstvách Osveta a Smena a vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Na konte má tituly ako Rozprávky zo Zamaguria (1970), Ako kominárik svetom putoval (1974), O klobúku, ktorý nechcel čarovať (1980), Šťastný pán Cyprián (1980), Hĺbka ostrosti (1982), Srdcový kráľ (1984), Tomáš a lúpežní rytieri (1987), Ja sa prázdnin nebojím (1988), Robinson a dedo Milionár (1990), Lietajúci klobúk (1992), Ružová Anička (1993), Kominárik (1994) alebo Kráľ psov (2011).


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.