27. 6. 2019

Zomrel Peter Glocko

Zomrel Peter Glocko


Vo veku 73 rokov v stredu zomrel slovenský spisovateľ Peter Glocko. Smutnú správu potvrdilo Literárne informačné centrum na svojej oficiálnej webstránke aj sociálnej sieti Facebook. "S ľútosťou oznamujeme, že nás opustil Peter Glocko, narodený v Muráni 2. 6. 1946. Bol spisovateľ pre deti aj dospelých, pracoval ako redaktor, scenárista a autor rozhlasových hier. Pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Posledná rozlúčka sa bude konať v pondelok 1. júla o 10:00 na Vrakunskom cintoríne," uviedli na Facebooku.

Na úmrtie už reagoval napríklad spisovateľ Daniel Hevier, ktorý na Facebooku zverejnil aj fotografiu so zosnulým kolegom. "Zomrel Peter Glocko. Tak, ako frajersky drží toto pivko na fotke z 8. apríla 1982, tak držal život. Bol skvelým rozprávačom, spoľahlivým priateľom, statočným chlapom, keď mu odišli v krátkom čase manželka a dcéra. Svojho času som bol jeho vydavateľom, pochodili sme kus Slovenska. Peťo nás vždy odklonil z bežnej trasy a ukazoval nám prírodné aj kultúrne zákutia našej vlasti. Osirel jeho Muráň, ale ostali po ňom nezabudnuteľné knižky, aj pôvodné, aj povesti, ktoré spracoval. Od neho som prvý krát počul o boginkách, zlých vílach, ktoré operujú na Zamagurí. Odpočívaj v pokoji, braček," napísal.
Peter Glocko absolvoval Strednú priemyselnú školu chemickú v Bratislave. Po maturite pracoval ako chemik, od roku 1966 ako redaktor vlastivednej literatúry a pôvodnej slovenskej prózy v Mladých letách, neskôr vo vydavateľstvách Osveta a Smena a vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Na konte má tituly ako Rozprávky zo Zamaguria (1970), Ako kominárik svetom putoval (1974), O klobúku, ktorý nechcel čarovať (1980), Šťastný pán Cyprián (1980), Hĺbka ostrosti (1982), Srdcový kráľ (1984), Tomáš a lúpežní rytieri (1987), Ja sa prázdnin nebojím (1988), Robinson a dedo Milionár (1990), Lietajúci klobúk (1992), Ružová Anička (1993), Kominárik (1994) alebo Kráľ psov (2011).


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.