23. 11. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Obhajca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic nevie o procesných pochybeniach vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka. Predbežné prejednanie obžaloby je podľa neho odôvodnené aj rozsahom a závažnosťou celého prípadu.
Lipšic očakáva, že na verejnom zasadnutí oboznámi senát Ruženy Sabovej procesné strany s rozsahom dokazovania, ktoré chystá na hlavnom pojednávaní vykonať a potenciálne aj oznámi termín začiatku procesu.
V stredu (20. 11.) obhajca Mariana K. Marek Para informoval TASR, že hodlá na tomto zasadnutí predniesť súdu svoje výhrady voči vedeniu vyšetrovania.
„Musím povedať, že neviem, o akých procesných pochybeniach pán kolega Para hovorí,“ uviedol Lipšic, ktorý dodal, že podľa jeho vedomostí namietala obhajoba Mariana K. použiteľnosť Threemy. „O tej už rozhodol, aj keď iný senát Špecializovaného trestného súdu,“ vysvetlil. Narážal tak na pripustenie prepisov Threemy ako dôkazu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti.
Podľa Lipšica je jediným dôvodom na vrátenie obžaloby prokurátorovi procesné pochybenie, a to najmä porušenie práva na obhajobu.
„To, že sa obhajobe zdá, že je dôkazná situácia voči ich klientovi slabá, je názor obhajoby a majú naňho právo, ale to nie je dôvod na vrátenie veci,“ uzavrel Lipšic.
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vytýčil termín predbežného prejednania obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a piatich ďalších skutkov na 19. decembra. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Termín verejného zasadnutia s ďalším obvineným v prípade Zoltánom A., ktorý uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ešte nie je známy.
Podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017, respektíve začiatkom roka 2018 z dôvodu pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť.
Okrem vraždy novinára čelia Miroslav M. a Tomáš Sz. aj obžalobe z vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Toho mali podľa obžaloby ÚŠP zavraždiť v roku 2016 so zámerom lúpeže. Okrem dvoch spomínaných vrážd obviňuje prokurátor ÚŠP Miroslava M., Tomáša Sz. a Mariana K. aj z nedovoleného ozbrojovania.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači.


Copyright © TASR 2019
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Lotyšsku zakázali vysielanie deviatim ruským televíznym staniciam. Ich spolumajiteľ - ruský miliardár a finančník Jurij Kovalčuk s väzbami na Kremeľ - totiž figuruje na sankčnom zozname EÚ.
Kovalčuk sa na sankčnom zozname EÚ ocitol v roku 2014 v súvislosti s ruskou anexiou Krymského polostrova, informuje agentúra AFP.
"Týchto deväť staníc je v Lotyšsku zakázaných, pretože jedna z osôb, ktoré z nich profitujú... je Jurij Kovalčuk, ktorého zaradili na sankčný zoznam EÚ ako osobu zapojenú do porušenia suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny," povedal agentúre AFP Ivars Áboliňš z lotyšskej rady pre elektronické médiá (NEPLP).
Dodal, že zákaz bude platiť, pokým bude Kovalčuk na sankčnom zozname EÚ.
Zákaz sa týka filmových a zábavných kanálov vysielajúcich v ruštine, ktoré sú v Lotyšsku populárne medzi tamojšou ruskou menšinou. Tá tvorí zhruba štvrtinu z 1,9 miliónovej populácie tejto pobaltskej krajiny.
NEPLP ešte v januári na tri mesiace pozastavilo vysielanie ruskej televíznej stanici Rossija RTR za údajné nenávistné prejavy a vojnové štvanie voči Ukrajine. Obdobný zákaz rada pre tento kanál vydala už v roku 2016, pripomína AFP.

Autorom víťaznej snímky 25. ročníka fotografickej súťaže Czech Press Photo sa stal Lukáš Bíba z mediálneho domu Economia. Fotografia roku 2019 zachytáva českú vlajku nad demonštráciou na pražskej Letnej, kam v júni prišlo proti vláde českého premiéra Andreja Babiša demonštrovať 200.000 ľudí.
Porotcovia vybrali aj víťazov ôsmich fotokategórií a najlepšie novinárske videá. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.
Víťazná snímka "je symbolom zložitej politickej i spoločenskej situácie v krajine. Tridsať rokov po páde komunizmu je spoločnosť opäť rozdelená: na jednej strane dochádza k vášnivým protivládnym protestom a na strane druhej si vládna strana (hnutie ANO) udržuje najvyššie preferencie. Víťazná snímka obsahuje emócie aj kladie otázky, a to jednoduchým, pôsobivým a do pamäti na prvý pohľad vrývajúcim sa spôsobom," povedala zakladateľka súťaže Czech Press Photo Daniela Mrázková.
Celkovo v tomto ročníku súťažilo 270 fotografov, ktorí prihlásili takmer 4000 snímok. Výber z nich vrátane najlepších predstavuje od 23. novembra do 30. januára výstava na Staromestskej radnici v Prahe.

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

22. 11. 2019

Zomrel Ján Valach

Zomrel Ján Valach


Vo veku 94 rokov zomrel v belgických Antverpách dirigent, organista a hudobný skladateľ Ján Valach. TASR to potvrdila vedúca marketingu Štátnej opery v Banskej Bystrici Dana Kocianová.
Valach sa narodil v Hnúšti v roku 1925. Počas štúdia medicíny v Bratislave študoval súčasne hru na organe aj dirigovanie. Od roku 1952 bol zbormajstrom Speváckeho zboru slovenských učiteľov, súčasne v rokoch 1954 - 1962 korepetítorom, neskôr asistentom dirigenta v Opere Slovenského národného divadla (SND). Bol šéfom a dirigentom opery Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) v Banskej Bystrici (1962 - 1964). Dirigoval Kráľovskú operu v belgických Antverpách, kde sa v roku 1968 zaslúžil o uvedenie Krútňavy vo svojom hudobnom naštudovaní.
Od roku 1971 žil v Belgicku, kde založil a dirigoval Antverpský komorný zbor, bol dirigentom v Kráľovskej flámskej opere, v opere v Gente, umeleckým šéfom a dirigentom Kráľovskej oratoriálnej spoločnosti Arti vocali v Antverpách a profesorom na bruselskej Akadémii v Meise. Popri koncertnej a dirigentskej činnosti skomponoval aj rad vlastných skladieb.
Valach skomponoval vyše 120 skladieb a napísal veľké množstvo článkov propagujúcich slovenskú hudbu.
V roku 2015 mu bolo pri príležitosti jeho 90. narodenín udelené vysoké štátne vyznamenanie - Medaila prezidenta SR za jeho celoživotné dielo a mimoriadne zásluhy pri prezentácii slovenskej kultúry a šírení dobrého mena SR v zahraničí.
Rozlúčka s Jánom Valachom sa uskutoční v Antverpách 14. decembra.

Copyright © TASR 2019


Bestsellerový seriál Geniálna priateľka od nedele na RTVS

Bestsellerový seriál 

Geniálna priateľka od nedele na RTVS

Knižná tetralógia Neapolská sága talianskej spisovateľky Eleny Ferrante, ktorá si pred pár rokmi podmanila svet, prichádza na televízne obrazovky. Prvú časť osemdielneho seriálu Geniálna priateľka odvysiela Dvojka v nedeľu 24. novembra o 20.45 h. Prvá séria je adaptáciou prvej knihy tohto štvordielneho zväzku, s rovnomenným názvom.
Seriál zachytáva príbeh nezvyčajného celoživotného priateľstva Eleny a Lily, ktoré pochádzajú z chudobnej periférie Neapola. Drsné podmienky prostredia v ktorom vyrastajú, navždy spoja ich životy. I keď život každej z nich sa vyvíja odlišným smerom, ich príbehy sa stále prepletajú. Prvá séria mapuje ich životy od prvej triedy na základnej škole až po stredoškolský vek. Na pozadí budú môcť diváci vnímať nezameniteľnú atmosféru Neapola koncom 50. rokov minulého storočia.
Autorka Elena Ferrante píše pod pseudonymom a jej osoba je zahalená rúškom tajomstva. Aj napriek tomu, že patrí medzi  najúspešnejších súčasných autorov Talianska, jej identitu nepoznal ani režisér seriálu Saverio Costanzo. Ferrante, ktorá sa aktívne podieľala na televíznom spracovaní knihy, s ním komunikovala výhradne prostredníctvom emailu a mobilných správ. Táto ich komunikácia trvala približne 2,5 roka a výrazne dopomohla k autenticite a atmosfére seriálu.
V seriáli účinkuje približne 150 hercov a 5000 komparzistov. Tvorcovia hľadali hlavné hrdinky v detskom aj tínedžerskom veku. Výber trval viac ako 8 mesiacov a zúčastnilo sa ho takmer 9 000 detí. Predstaviteľky Eleny a Lily potom čakala náročná príprava. Ako neherečky museli absolvovať kurzy herectva, zároveň sa učili rozprávať neapolským dialektom, ktorým sa hovorí veľkú časť seriálu. Elisa del Genio a Ludovica Nasti stvárnili dvojicu hlavných hrdiniek v detskom veku, Margherita Mazzucco a Gaia Girace si zahrali Elenu a Lilu ako tínedžerky.
Osemdielny seriál, ktorý získal hlavnú cenu Zlatú Nymfu za najlepší televízny seriál na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle, bude RTVS vysielať v nedeľu večer na Dvojke. Aj touto akvizíciou RTVS pokračuje v trende uvádzania kvalitnej seriálovej tvorby súčasnosti. RTVS bude pokračovať v tomto trende aj naďalej. Začiatkom roka pripravuje premiéru ďalších dvoch úspešných seriálov Narcos a Meno ruže.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Počas bývalého režimu sme boli svedkami názorovej totality a cenzúry v rôznych straníckych médiách. Žiaľ, dnes po 30 rokoch od zmeny režimu, sme na tom podobne. Dnes ovládajú médiá oligarchovia, už to nie sú komunisti. Dnes máme niekoľko straníckych denníkov a televízií a tieto nemajú záujem šíriť pravdu. Často ony rozhodujú, aká je pravda. Musíme s tým bojovať. Komunistické médiá slúžili pred rokom 89 Východu. Nesmieme dovoliť, aby novodobé médiá slúžili len Západu."
Andrej Danko

„Nie každý na západe nás však vítal s otvoreným náručím. Dnes po 30. rokoch často hovorím, že je to dosť dlhé obdobie na to, aby sme videli svet len čierno a bielo. Dobrí ľudia existujú nielen na severe, ale i na západe aj východe. Každá doba má svoje špecifiká. Pravda je jediná, ale ťažko sa hľadá. Komunisti si mysleli, že jedine ich ideológia je správna. Dnes mám pocit, že sa nám snažia vsugerovať, že len to, čo prichádza zo západu je správne. Ja som však presvedčený, že najlepšia ideológia je zdravý rozum a čisté srdce.“ V tejto súvislosti šéf parlamentu symbolicky zaštrngal kľúčmi. „Tak, ako sme pred 30 rokmi štrngali komunistom, dnes štrngám všetkým, ktorí si myslia, že majú patent na rozum.“
Andrej Danko

„Penťácky denník Sme a eseťácky Denník N sa otvorene hlásia k cieľu zničiť stranu Smer-SD. Na tento účel častokrát klamú, bezdôvodne obviňujú a neváhajú proti Smeru-SD a jeho predsedovi použiť akékoľvek krčmové reči. Tieto denníky nazývame v centrále Smeru Pat a Mat. Marian K. bol stíhaný pre ekonomickú trestnú činnosť už dávno pred vraždou novinára a jeho priateľky. Išlo o skutky, ktoré spáchal počas vlády Ivety Radičovej.“
Ján Mažgút, hovorca Smeru-SD

"Marian Kotleba nie je môj nepriateľ ani nepriateľ strany VLASŤ. Práve naopak. Keď budeme v parlamente, budeme úzko kooperovať. Mojim nepriateľom sú ultraliberálni úchyláci.
Slovenská republika nemôže v žiadnom prípade dovoliť, aby nám našu vlasť ukradli a vládli ľudia z bloku ultraliberálnych úchylákov."
Štefan Harabin

RTVS nakrútila k výročiu smrti svätých košických mučeníkov dokument Narodení pre nebo

RTVS nakrútila k výročiu smrti svätých 



košických mučeníkov dokument Narodení pre nebo

Tento rok uplynulo 400 rokov od smrti troch košických mučeníkov Marka Križina, Štefana Pongráca a Melichara Grodzieckeho, ktorých pápež Ján Pavol II. vyhlásil v roku 1995 za svätých. RTVS nakrútila o ich živote a práci unikátny dokument Narodení pre nebo. Diváci Dvojky si ho budú môcť pozrieť v premiére v nedeľu 24. novembra o 21:45

Štúdio RTVS Košice v unikátnom pôvodnom dokumente Narodení pre nebo približuje kľúčové udalosti zo života troch kňazov – ostrihomského kanonika Marka Križina a jezuitských kňazov Štefana Pongráca a Melichara Grodzieckeho, ktorí za vernosť pápežovi a katolíckej cirkvi neváhali dať to najcennejšie. Ich krátky život a mučenícka smrť sa odohrávajú na pozadí historických udalostí 17. storočia – 30 ročnej vojny, stavovských povstaní v Uhorsku i náboženských bojov medzi protestantmi a katolíkmi.

Silvia Košťová, režisérka dokumentu: „Príbeh troch svätých košických mučeníkov je silný príbeh o vernosti. O vernosti troch obyčajných mladých mužov, ktorých osud privial pred 400 rokmi do Košíc a ktorých neobyčajná sila ducha a hlboká viera vyniesla do neba. Mnohí, ktorí prechádzajú centrom metropoly východu ani netušia, aké beštiálne mučenie sa tam, na mieste dnešného Premonštrátskeho kostola Najsvätejšej Trojice, kedysi udialo. Práve preto vznikol dokument Narodení pre nebo, aby ľudia konečne po 400 rokoch spoznali životný i posmrtný príbeh košických mučeníkov, aby spoznali ich bolesť, ich zázraky, ich skutočné tváre, ich svedectvo aj ich odkaz. Je to prvý dokument s hranými scénami, ktorý sa o košických mučeníkoch na Slovensku nakrútil.“

Dokumentárny film sa popri živote košických mučeníkov zameriava aj na ich kult, úctu k nim po smrti a vysvetľuje dôvody, ktoré katolícku cirkev viedli ku kanonizácii kňazov. V dokumente účinkujú historici doc. Ivan Chalupecký, prof. Peter Zubko, archivár jezuitov Milan Hudaček, antropologička Silvia Bodoriková a cirkevné autority – emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč a košický metropolita Bernard Bober.

21. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Google obmedzí politickú reklamu. Politické kampane už nebudú môcť svojimi reklamami zacieliť na ľudí na základe ich predpokladanej politickej orientácie. Tiež nebudú môcť porovnávať svoju vlastnú databázu potenciálnych voličov s používateľskou základňou spoločnosti Google, aby zacielili na jednotlivcov naprieč platformami, ako sú YouTube a vyhľadávač Google. Opatrenie začne Google "do týždňa" uplatňovať v Spojenom kráľovstve, pred nadchádzajúcimi decembrovými parlamentnými voľbami, v Európskej únii do konca roka a od 6. januára vo zvyšných regiónoch sveta.
Google predpokladá politickú orientáciu jeho používateľov na základe ich zvykov pri vyhľadávaní a používaní internetu, napríklad aké stránky navštevujú. Kampane mohli zacieliť svoju reklamu na základe politickej orientácie len v Spojených štátoch, v iných krajinách však nie. Tam však mohli zase kampane nahrať na Google ich vlastné zoznamy kontaktných detailov, ako napríklad databázy členov strán, a potom ich porovnať s používateľmi na jeho službách, aby im priamo ukazovali ich reklamy. Toto už po novom nebude platiť. Ako informuje spravodajský portál BBC, kampane však budú môcť naďalej zacieliť svoju reklamu na základe iných kritérií ako sú vek, pohlavie a lokalita.
Reklamy, ktoré Google zakáže pre porušenie jeho politiky, budú zaznamenané v takzvanej Správe o transparentnosti. Tá ponúkne detaily o vymazaných reklamách, ale nie samotné reklamy. Dáta o reklamách sa budú dať stiahnuť, aby mohli byť nezávisle analyzované.
Google zároveň oznámil, že tiež zakročí proti zjavne zavádzajúcim vyhláseniam v reklamách. "Uvedomujeme si, že silný politický dialóg je dôležitou súčasťou demokracie a nikto nemôže rozumne posúdiť každé politické tvrdenie, opačné tvrdenie a narážanie. Očakávame, že počet politických reklám, proti ktorým zakročíme, bude veľmi obmedzený - ale budeme to robiť naďalej, v prípade jasných porušení," uviedol v blogovom príspevku vedúci oddelenia produktového manažmentu Google Ads Scott Spencer.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Iránske úrady začal vo štvrtok obnovovať prístup k internetu v hlavnom meste Teherán a vo viacerých provinciách. Informovali o tom miestne tlačové agentúry a obyvatelia po tom, ako vláda od soboty blokovala prístup na internet v snahe potlačiť nepokoje spôsobené zvýšením cien pohonných hmôt.
Podľa revolučných gárd panuje v celom Iráne pokoj, uviedla štátna televízia po protestoch. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International predtým s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje oznámila, že príslušníci bezpečnostných zložiek počas nich zabili viac ako 100 demonštrantov. Vláda označila tento počet za "špekulatívny".
Blokáda internetu sťažovala protestujúcim zverejňovanie videí na sociálnych médiách, ktoré mali pomôcť získať väčšiu podporu a sprostredkovať dôveryhodné správy o rozsahu nepokojov.
Demonštrácie vypukli v piatok po oznámení zvýšenia cien benzínu až o 200 percent. Nepokoje sa rozšírili do najmenej 40 miest a podľa úradov pri nich prišlo o život päť ľudí.
Európska únia vo štvrtok vyzvala Irán na "maximálnu zdržanlivosť" pri zvládaní protestov, ktoré otriasli krajinou v minulých dňoch. Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová vyjadrila sústrasť rodinám mŕtvych a vyzvala na dialóg s cieľom vyriešiť napätú situáciu.
"Očakávame, že iránske bezpečnostné sily budú maximálne zdržanlivé pri zvládaní protestov a že protestujúci budú demonštrovať pokojne. Akékoľvek násilie je neprijateľné," uviedla Kocijančičová vo vyhlásení.

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Stredajšie zatknutie významného podnikateľa Yorgena Fenecha na Malte súvisí s vyšetrovaním vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Povedal to krátko po jeho zadržaní maltský premiér Joseph Muscat, ktorý však nijaké ďalšie podrobnosti neuviedol.
To, že zadržanie Fenecha súvisí s vraždou Caruanovej-Galiziovej pre agentúru AFP potvrdil aj vysokopostavený príslušník polície. "Zadržali sme muža ako súčasť vyšetrovania vraždy Daphne Caruanovej-Galiziovej," uviedol.
Fenecha zatkli ráno tesne po 5.30 h na jeho jachte po tom, ako opustila prístav Portomaso ležiaci severne od maltskej metropoly Valletta. Namierené mal zrejme do Talianska, čo však nebola jeho cieľová destinácia, uviedol denník Times of Malta.
K zadržaniu Yorgena Fenecha prišlo deň po tom, ako maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že bude zvažovať milosť pre muža, ktorý údajne pral špinavé peniaze a je podozrivý z toho, že bol spojkou medzi objednávateľmi a vykonávateľmi vraždy novinárky. Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Keithovi Schembrimu. Obaja politici to odmietli. Muscat podľa agentúry DPA vyjadril presvedčenie, že aktuálne nič nenasvedčuje tomu, že by Mizzi a Schembri boli do vraždy novinárky zapletení.
Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Vo svojom blogu obviňovala z korupcie vrcholných maltských politikov vrátane premiéra Muscata a jeho najbližších spolupracovníkov. Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac po vražde.

Copyright © TASR 2019

Česká televízia bude musieť v budúcom roku začať šetriť, aby jej hospodárenie zostalo do roku 2024 vyrovnané. Uviedla to včera Rada ČT, ktorá vyzvala generálneho riaditeľa televízie Petra Dvořáka k vypracovaniu návrhu úsporných opatrení v rozpočte na budúci rok. 
ČT tento rok hospodári s vyrovnaným rozpočtom 6,7 miliardy korún, čo je zhruba rovnako ako vlani. Hlavná časť výnosov tvoria príjem z výberu televíznych poplatkov v objeme okolo 5,6 miliardy korún.
Televízny poplatok 135 korún sa podľa predsedu rady Jána Bednářa nezvyšoval od roku 2008 a výnos z jeho výberu je od tej doby zhruba konštantný. Jeho reálna hodnota sa ale znižuje o zhruba dve percentá ročne kvôli inflácii, vývoju miezd a ďalším faktorom. Za predpokladu nezmenenej výšky poplatku preto televízie musia kvôli zachovaniu vyrovnaného hospodárenia začať šetriť.
Ďalšou požiadavkou rady vedľa vyrovnaného rozpočtu je zachovanie voľných peňazí na účtoch ČT vo výške 700 miliónov korún, čo zodpovedá desatine rozpočtu.
Rada zároveň Dvořákovi uložila, aby do polovice februára predložil návrh programového, technického, personálneho a ekonomického plánu ČT na roky 2021 až 2024.
Hospodárenie ČT vlani skončilo vyrovnane s nákladmi aj výnosy cez 6,7 miliardy korún. Výnosy z podnikateľskej činnosti presiahli 690 miliónov korún. Príjem z televíznych poplatkov predstavoval 5,6 miliardy korún.
Mzdové náklady boli takmer dve miliardy, prevádzkové a režijné náklady predstavovali takmer 1,6 miliardy korún. 150 miliónové náklady išli na prechod na nový vysielací štandard DVB-T2. Z minuloročných investícií televízie 401,5 milióna korún išlo 176 miliónov na obmenu televíznej techniky a infraštruktúry a viac ako 78 miliónov na informačné technológie a digitálny archív.
ČT vysiela šesť televíznych programov ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT: D a ČT art. Zamestnáva takmer 3000 ľudí.

Copyright © ČTK 2019

Spoločnosť Snap, ktorá vlastní aplikáciu Snapchat, bude na svojej platforme overovať fakty v politickej reklame. Vyjadril sa tak výkonný riaditeľ spoločnosti Evan Spiegel. Ako uviedol v rozhovore pre televíziu CNBC, snažia sa pre reklamy "vytvoriť miesto", aby sa mohli mladí ľudia angažovať v politike. Všetku politickú reklamu bude na Snapchate overovať špecializovaný tím.
Spiegelovo vyhlásenie prišlo v čase, keď ďalší technologickí giganti čelia kritike za ich politiku súvisiacu s politickou reklamou pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2020. Facebook tvrdí, že nebude overovať fakty v politickej reklame, Twitter ju naopak všetku zakázal.
Ako pripomína spravodajský portál BBC, Snap zverejňuje záznamy o politickej reklame na svojej platforme. Podľa dát z roku 2019 si na Snapchate kúpili reklamu kampane prezidentských kandidátov Joea Bidena, Petea Buttigiega či Elizabeth Warren, pričom v prípade dvoch posledných menovaných minuli desiatky tisíc dolárov. Prvý menovaný mal na Snapchate kúpené tri reklamy, druhý 39 a tretia politička 42. Z hľadiska videní sa najlepšie darilo Buttigiegovi, ktorého reklamy zaznamenali vyše osem miliónov zhliadnut.

Spoločnosť Disney tvrdí, že hackerom sa nepodarilo dostať k osobným údajom užívateľov streamovacej služby Disney Plus, ktorú mediálna firma odštartovala minulý týždeň. Niektorí užívatelia sa však podľa Disney nemohli k službe pripojiť po tom, ako sa hackeri pokúšali do ich účtov dostať. Mediálna firma sa tak vyjadrila po správe, že internetová stránka ZDNet našla užívateľské mena a heslá, ktoré boli ponúkané na hackerskom fóre za 3 USD. Streamovacia služba Disney Plus stojí 7 USD týždenne alebo 70 USD ročne.
"Zatiaľ čo podrobnosti o tom, ako sa mohli hackeri dostať k zákazníckym účtom nie sú známe, vieme, že zákazníci radi používajú rovnaké heslá naprieč rôznymi webstránkami pokiaľ ide o predplatné služby alebo, že hackeri mohli využiť malvér na odcudzenie osobných údajov z kompromitovaných počítačov," vyjadril sa hlavný bezpečnostný analytik David Emm zo spoločnosti Kaspersky v správe, ktorú táto firma poskytla agentúre SITA. "Je znepokojujúce, obzvlášť keď si uvedomíme, ako rýchlo boli zločinci schopní získať prístup k osobným údajom, že spoločnosť Disney neaplikovala dvojfaktorový proces overovania totožnosti pre predplatiteľov na zaistenie bezpečnosti ich informácií," dodal analytik.
Paul Rohmeyer, profesor univerzity Stevens Institute of Technology v New Jersey, však pre agentúru AP povedal, že streamovacie služby pravdepodobne váhajú, či majú využívať prísnejšie bezpečnostné opatrenia, pretože chcú byť považované za rovnako pohodlné ako ich konkurenti.
Streamovacia služba Disney Plus počas prvého dňa svojho fungovania získala viac ako 10 mil. užívateľov, čím vysoko prekonala očakávania. Niektorí analytici predpokladali, že bude trvať rok, kým bude mať služba 10 mil. klientov. Mediálna spoločnosť Walt Disney Co. do svojej streamovacej služby investovala miliardy dolárov. Zákazníci si môžu službu najprv vyskúšať počas siedmich dní zdarma.

Jedným z najnovších prírastkov medzi svetovými médiami sú noviny Tuk Tuk, vychádzajúce každý druhý deň v náklade 3-tisíc kusov v Bagdade. Nejde však zatiaľ o periodikum, ktoré by sa dalo kúpiť v novinovom stánku či objednať domov. Tuk Tuk je pravidelný spravodaj irackých protestných hnutí, ktorý začali vydávať účastníci protivládnych protestov v Bagdade. Noviny začínajú veľmi podobne ako slovenská Verejnosť, týždenník a neskôr denník Verejnosti proti násiliu, ktorý začal vychádzať ešte koncom roku 1989 počas Nežnej revolúcie. S tým rozdielom, že dvaja irackí žurnalisti, ktorí za denníkom stoja, sa ešte stále boja o svoj život, a preto zostávajú v anonymite.
"Môže to byť nástroj na informovanie a komunikáciu o posledných udalostiach, ale čo je ešte dôležitejšie, môže to slúžiť ako záznam toho, čo sa tu deje z našej perspektívy," vysvetľuje jeden z irackých opozičných novinárov spravodajcovi agentúry The Associated Press (AP). Ako dodáva, každé číslo Tuk Tuk-u ide "na dračku", a preto jeho autori uvažujú nad tým, že ho začnú vydávať každý deň.
Inšpiráciou pre názov Tuk Tuk je tradičný iracký trojkolesový vozík rovnakého mena, na ktorom zdravotníci odvážajú z námestia zranených demonštrantov. Pokrik "Tuk Tuk" je teda akási iracká obdoba hlásenia "Utvorte koridor".


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Svetový deň televízie

Svetový deň televízie

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vyzvalo v roku 1996 členské štáty OSN, aby počas Svetového dňa televízie, pripadajúceho na 21. novembra, podporovali na celom svete výmeny televíznych programov. Svetový deň televízie pripadá na dátum, keď sa v roku 1996 otvorilo v sídle OSN prvé Svetové fórum o televízii (21.-22. novembra).
Na ňom sa poprední predstavitelia médií pod záštitou OSN stretli s cieľom rokovať o narastajúcom význame televízie v meniacom sa svete. Zároveň hľadali odpoveď na otázku, ako zvýšiť úroveň vzájomnej spolupráce.
Do výmeny televíznych programov by sa podľa OSN mali dostať vysielania zamerané najmä na otázky mieru, bezpečnosti a ekonomického a sociálneho rozvoja. Za vhodné OSN považuje, aby sa do výmennej siete televízií dostali aj relácie s obsahom kultúry.
Televízne stanice zohrávajú dôležitú úlohu pri informovaní o dianí vo svete.
Aj Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) sa pripájala k oslave Svetového dňa televízie. Táto inštitúcia so sídlom v Paríži uznáva význam televízie ako jedného z najvýznamnejších masovokomunikačných prostriedkov.

Copyright © TASR 2018

Celamko má 15 rokov!

Celamko má 15 rokov!

20. 11. 2019

Kočnerov a Mandzákov koník

Kočnerov a Mandzákov koník

Nominácie na Grammy

Nominácie na Grammy 

Americká speváčka a rapperka Lizzo získala v stredu osem nominácií na hudobnú cenu Grammy pre rok 2020. Stojí tak na čele poľa nováčikov vrátane popovej rebelantky Billie Eilishovej či hiphopovej senzácie známej pod menom Lil Nas X, uviedla agentúra AFP.
Lizzo (31) debutovala v roku 2013, avšak do povedomia verejnosti sa dostala až tento roku so svojím tretím štúdiovým albumom "Cuz I Love You", ktorý získal nomináciu aj v prestížnej kategórii album roka.
V rovnakej kategórii bol nominovaný aj Eilishovej album "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?"; celkovo má táto 17-ročná speváčka šesť nominácií. Lil Nas X, vyznačujúci sa ohýbaním rôznych žánrov, má takisto šesť nominácií.
Nováčikovia sa ocitnú v konkurencii superhviezd ako Ariana Grandeová s piatimi nomináciami, Beyoncé so štyrmi nomináciami, H.E.R. s piatimi nomináciami či Taylor Swiftová s troma nomináciami.
Grammy 2020 budú udelené celkovo v 84 kategóriách. Nominácie boli vyberané z viac než 20.000 návrhov, pričom finálne kolo hlasovania bude prebiehať od 9. decembra do 3. januára, dopĺňa agentúra AP. Slávnostný galavečer sa bude konať 26. januára v losangeleskej aréne Staples Center.

Nominácie v hlavných kategóriách:

Album roka: i, i - Bon Iver; Norman Rockwell - Lana Del Rey; Thank U, Next - Ariana Grandeová; When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Billie Eilishová; Cuz I Love You - Lizzo; I Used To Know Her - HER; 7 - Lil Nas X; Father of the Bride - Vampire Weekend.

Pieseň roka: Always Remember Us This Way - Lady Gaga; Bad Guy - Billie Eilishová; Bring My Flowers Now - Brandi Carlileová; Hard Place - H.E.R.; Lover - Taylor Swiftová; Norman Rockwell - Lana Del Rey; Someone You Loved - Lewis Capaldi; Truth Hurts - Lizzo.

Nahrávka roka: Hey Ma - Bon Iver; Bad Guy - Billie Eilishová; 7 Rings - Ariana Grandeová; Hard Place - H.E.R.; Talk - Khalid; Old Town Road - Lil Nas X ft Billy Ray Cyrus; Truth Hurts - Lizzo; Sunflower - Post Malone & Swae Lee.

Najlepší nováčik: Black Pumas; Billie Eilishová; Lizzo; Lil Nas X; Maggie Rogersová; Rosalia; Tank and the Bangas; Yola.

Copyright © TASR 2019

V gymnáziu v Bytči odhalili pamätnú tabuľu novinárovi J. Kuciakovi

V gymnáziu v Bytči odhalili pamätnú tabuľu 

novinárovi J. Kuciakovi

Pamätnú tabuľu investigatívnemu novinárovi Jánovi Kuciakovi odhalili v stredu za prítomnosti jeho rodičov v priestoroch Gymnázia v Bytči, na ktorom študoval v rokoch 2000 – 2008. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.
ŽSK sa podľa nej rozhodol odhaliť tabuľu symbolicky v čase okrúhleho výročia Nežnej revolúcie. "Dnes žijeme v dobe, keď význam 17. novembra narastá. Záujmové skupiny a mocní oligarchovia si opäť podmanili Slovensko. Ján Kuciak sa vytrvalou a dôslednou prácou zaslúžil o odhalenie ich káuz a neprávostí, ktoré mali často medzinárodný presah, a stálo ho to to najcennejšie, život. Aj vďaka jeho obeti však dnes Slovensko prechádza očistným procesom. Chceme jeho odkaz uchovať. Aby mladým pripomínal, aká krehká je sloboda, a posilnil ich v každodennom boji za spravodlivosť," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
Pamätná tabuľa je vyrobená z niekoľkých vrstiev skla. "Sklo symbolizuje krehkosť ľudského bytia. Jednotlivé vrstvy, z ktorých sa skladá pamätná tabuľa, znázorňujú novinové strany. Sú posiate číslami 0 a 1, ktoré predstavujú digitálny svet. Aj vďaka 'chybám', ktorých sa aktéri dopustili v digitálnom svete, mohlo vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka napredovať," podotkla Jurinová.
"Janka Kuciaka som poznala od jeho desiatich rokov. Určite by so mnou súhlasil, že tá najdokonalejšia práca, ten najväčší diamant, sa rodí v skromnosti. Presne taký Janko bol. Skromný človek, ktorý nestál o to, aby všetci vedeli, že je v miestnosti. Ale poctivo pracoval na tom, k čomu ho viedli jeho najbližší," povedala riaditeľka gymnázia Slavka Sitarčíková.
V roku 2018 bola Kuciakovi udelená Pamätná plaketa ŽSK in memoriam za odvahu, statočnosť a čestnosť pri novinárskej práci.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou ho 21. februára 2018 zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 21. októbra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v prípade vraždy obžalobu na Mariana K., Alenu Zs., Miroslava M. a Tomáša Sz. Ďalší obvinený Zoltán A. uzavrel s prokurátorom dohodu o vine, odobriť ju ešte musí súd.
Ján Kuciak sa narodil 17. mája 1990 v Štiavniku v okrese Bytča.

Copyright © TASR 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Slovenský verejnoprávny RTVS bude aj ďalšie tri roky spolupracovať s pobočkou Národnej verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti Ukrajiny v Užhorode. Podpisom dohody sa k tomu zaviazali riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a riaditeľ pobočky v Užhorode Miroslav Poliakovskyj. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Šéf RTVS vníma podpis dohody ako šancu na prehlbovanie tvorivej spolupráce a kolegiálnych vzťahov. "Domnievame sa, že práve s Ukrajinou, špeciálne so Zakarpatskou oblasťou, máme mnohé spoločné historické, kultúrne a náboženské prepojenia," poznamenal Rezník.
Pozitívne to vníma aj šéf užhorodskej pobočky. "Pokračovanie v spolupráci znamená veľa pre Užhorod, ale aj pre Kyjev, pretože my sme ešte len na začiatku veľkej cesty reforiem," podotkol Poliakovskyj s tým, že od slovenskej strany očakávajú pomoc nielen technickú, ale aj v podobe dobrých rád či výmeny skúseností.
Obe verejnoprávne média si budú vymieňať svoje rozhlasové a televízne programy, ale taktiež zrealizujú spoločné rozhlasové vysielanie na rôzne ekonomické, sociálne, spoločenské či kultúrne témy. Okrem toho sa redaktori národnostného vysielania budú počas recipročných študijných pobytov zdokonaľovať v slovenskom a ukrajinskom jazyku.

Copyright © TASR 2019

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

  • uložila sankciu – pokutu vo výške 3 319 eur vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 7. a 10. 6. 2019 odvysielal program Mentalista a dňa 7. 6. 2019 program Prenasledovaná s titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, pričom pri nich neuplatnil označenie a na stránke www.markiza.sk/tv-program v prehľade programov neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím; 
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že v prehľade programov z dní 7. a 10. 6. 2019, ktorý zverejňuje na stránke https://www.joj.sk/tv-program, neuplatnil pri programoch sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím a programoch sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich ich označenie; 
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Spartak TV, s.r.o. (programová služba Spartak) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 24. 4. 2019 do 15 dní doručenia žiadosti Rady; 
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi TV LUX s.r.o. (programová služba TV LUX) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 11 ods. 7 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, ku ktorému došlo počas volebnej kampane dňa 10. 3. 2019 odvysielaním programu Svätá omša, ktorý nebol programom stanoveným v § 11 ods. 2 a 5 a § 12 ods. 5 zákona o volebnej kampani a mohol ovplyvniť hlasovanie voličov v neprospech kandidátov na prezidenta Zuzany Čaputovej a Eduarda Chmelára; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 22. 9. 2019 o cca 20:37 hod. odvysielal program Rýchlo a zbesilo 8, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 14. 8. 2019 odvysielaním programu Krimi (príspevok s názvom Dankov stožiar vztýčený); 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 14. 8. 2019 odvysielaním programu Televízne noviny (príspevok s názvom Už stojí); 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 3. 9. 2019 o cca 21:37 hod. odvysielal program Farma, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 20. 9. 2019 o cca 13:45 hod. odvysielal program Farma, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 26. 9. 2019 o cca 14:01 hod. odvysielal program Farma, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 20. 9. 2019 o cca 20:35 hod. a 23. 9. 2019 o cca 13:31 hod. odvysielal program Farma, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi INICIATÍVA s.r.o. (programová služba Rádio Roma) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 99,4 MHz Banská Bystrica na účely, na ktoré mu bola pridelená; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi KABELTELSAT s.r.o. (programová služba TV NOVÁKY) vo veci možného porušenia § 32 písm. d) zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní s odkazom na § 16 ods. 3 písm. h) ZVR v súvislosti s tým, že nepodal návrh na zápis poskytovania digitálneho vysielania, ako predmetu činnosti, do obchodného registra; 
  • uznala za neopodstatnených 15 sťažností, respektíve ich častí.