29. 2. 2020

Ceny César

Ceny César

Najúspešnejším filmom 45. ročníka udeľovania francúzskych filmových cien César sa stala snímka Bedári (Les Misérables), ktorú nakrútil režisér Ladj Ly. Zo slávnostného galavečera v Paríži si tvorcovia tohto filmu odniesli štyri sošky Césara: za víťazstvo v kategóriách najlepší film, najlepší začínajúci herec, cenu publika a za najlepší strih.
Na druhom mieste v počte ocenení skončili film francúzsko-poľského režiséra Romana Polanského J’accuse (v preklade Žalujem, ale v anglickej distribúcii uvádzaný pod názvom An Officer and a Spy) a snímka Zažiť to znovu (La Belle époque) nakrútená Nicolasom Bedosom.
Polanského historická filmová dráma o krivom obvinení a odsúdení dôstojníka židovského pôvodu Alfreda Dreyfusa získala Césara v troch kategóriách: za najlepšiu réžiu, najlepší adaptovaný scenár a najlepšie kostýmy.
Bedosov film získal sošku Césara za scenár, vedľajšiu ženskú rolu a za výpravu.
Kategóriu najlepší zahraničný film vyhrala juhokórejská snímka Parazit, ktorá nedávno triumfovala aj pri udeľovaní cien americkej filmovej akadémie.
Sošku Césara si za svoj výkon v hlavnej ženskej role odniesla Anais Demoustierová (Alice et le maire). V mužskej kategórii vyhral Roschdy Zem, ktorý hral hlavnú postavu vo filme Roubaix, une lumiere.
Za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe boli ocenení Fanny Ardantová (Zažiť to znovu) a Swann Arlaud (Grâce a Dieu/Z milosti Božej).
Za najlepších začínajúcich hercov porota označila Lynu Khoudriovú (Papicha) a Alexisa Manentiho (Bedári).
Film Papicha režisérky Mounie Meddourovej získal aj cenu César ako najlepšia prvotina.
Odovzdávanie cien César, ktoré sú francúzskou obdobou amerických cien Oscar, poznamenala tento rok kontroverzia ohľadom nominácie Polanského filmu v 12 kategóriách.
Po oznámení verdiktu poroty, že Polanski zvíťazil ako najlepší režisér, časť publika na protest proti tomu opustila sálu kultúrneho centra Pleyel v Paríži, kde sa galavečer konal.
Polanski sa pritom na slávnostnom odovzdávaní francúzskych filmových cien ani nezúčastnil, pretože sa chcel vyhnúť "verejnému lynčovaniu".
Časť hostí galavečera odignorovala potom aj tradičnú slávnostnú večeru v luxusnej parížskej reštaurácii Fouquet's.
Ešte v piatok podvečer sa pred centrom Pleyel zišlo niekoľko stoviek demonštrantov a aktivistov za práva žien, ktorí mali v rukách transparenty s heslami proti Polanskému. Polícia proti nim zasiahla slzotvorným plynom a najmenej dvoch demonštrantov zadržala.
Protesty proti Polanskému súvisia s najnovšími obvineniami zo znásilnenia, ktoré voči nemu vlani na jeseň vzniesla francúzska herečka a fotografka Valentine Monnierová.
Kvôli Polanského filmu J'accuse sa nedávno dostala pod paľbu kritiky aj Francúzska filmová akadémia, keď rozhodla nominovať Polanského novinku hneď v 12 kategóriách.
V reakcii na túto kritiku odstúpili všetci členovia predstavenstva filmovej akadémie. Svoje rozhodnutie vo veci Polanského filmu obhajovali tvrdením, že jednotlivé snímky nehodnotia na základe "morálnych princípov".
Dva dni pred udeľovaním cien sa dočasnou šéfkou Francúzskej filmovej akadémie v stredu stala Margaret Menegozová.

Copyright © TASR 2020


Prieskum Median Sk

Prieskum Median Sk

Rádio Expres je najpočúvanejším rádiom s dosiahnutým výsledkom 33,8 percenta (1.511.000 poslucháčov) za obdobie október 2019 – február 2020. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri "rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň".
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 25,3 percenta (1.130.000), tretie Fun Rádio s 23,3 percenta (1.042.000), Rádio Europa 2 má počúvanosť 16,8 percenta (753.000), Rádio Jemné dosiahlo 15,3 percenta (682.000). Nasledujú Rádio Vlna, dosiahlo 15,1 percenta (677.000) a Rádio Regina 12,4 percenta (552.000).
V parametri "podiel na trhu (share)" je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 21,7 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 19,8 percenta. Fun Rádio dosiahlo 12,2 percenta, Rádio Vlna 7,9 percenta, Rádio Europa 2 7,2 percenta, Rádio Jemné sedem percent a Rádio Regina 6,1 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 18 percent trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 88,9 percenta, čo je 3.974.000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (57,2 percenta populácie). Priemerne každý občan SR počúva denne rádio takmer dve hodiny. Každý poslucháč počúva rádio priemerne o niečo menej ako tri a pol hodiny.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 14. októbra 2019 do 15. decembra 2019 a od 6. januára 2020 do 2. februára 2020. Prieskumu sa zúčastnilo 3.323 občanov Slovenska vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Copyright © TASR 2020

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

28. 2. 2020

TV Markíza prinesie krátko po uzatvorení volebných miestností výsledky exkluzívneho exit pollu


TV Markíza prinesie krátko po uzatvorení volebných miestností 

výsledky exkluzívneho exit pollu


Trhový líder divákom ponúkne komplexný spravodajský servis k sobotným parlamentným voľbám, volebné štúdio s atraktívnymi hosťami, ako aj prvú povolebnú diskusiu s víťazmi volieb.


Slovensko čakajú v sobotu, 29. februára 2020, parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o ďalšom smerovaní krajiny v najbližších rokoch. Televízia Markíza bude túto kľúčovú udalosť roka podrobne mapovať vo svojich spravodajských a publicistických reláciách, samozrejmosťou bude aj mimoriadne volebné štúdio s atraktívnymi hosťami, či povolebný diskusný špeciál so zástupcami všetkých politických subjektov, ktoré sa dostanú do parlamentu.

V sobotu, 29. februára 2020, so začiatkom o 21:55, sa na obrazovkách TV Markíza začne priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Voľby 2020 - Volebná noc. "Bezprostredne po zatvorení volebných miestností prinesieme výsledky exkluzívneho exit pollu agentúry FOCUS, ktorý divákom naznačí, ako voľby dopadli. Zároveň budeme počas volebnej noci prezentovať priebežné výsledky z údajov štatistického úradu. Naši redaktori sa budú naživo hlásiť z volebných centrál všetkých relevantných kandidujúcich subjektov, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu, s aktuálnymi informáciami a prvými reakciami," povedal Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

Moderátori Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič v štúdiu privítajú sociológa Martina Slosiarika, politologičku Anetu Világi a reklamného a marketingového odborníka Róberta Slováka, ktorí budú počas celej volebnej noci analyzovať a komentovať priebežné výsledky parlamentných volieb. „Do terénu vyšleme celkovo 15 redaktorov spravodajstva, ktorí budú až do ranných hodín pokrývať volebné dianie, aby im ani našim divákom nič dôležité neuniklo,“ dodal Henrich Krejča.

Špeciálne volebné vysielanie bude na TV Markíza pokračovať aj v nedeľu, 1. marca 2020, kedy so začiatkom o 09:55 odštartuje ďalšia mimoriadna relácia Voľby 2020 – Víťazi volieb s moderátormi Zlaticou Švajdovou Puškárovou a Michalom Kovačičom. Pôjde o vôbec prvú povolebnú diskusiu so všetkými víťazmi volieb, teda predstaviteľmi politických subjektov, ktoré sa dostali do parlamentu.

V klasickom čase o 13:00 nebude vo vysielaní TV Markíza chýbať ani pravidelná politická diskusná relácia Na telo, v ktorej moderátor Michal Kovačič privíta zástupcov politických subjektov, ktoré neuspeli v súboji o parlament. Voľby zhodnotia aj komentátori Martin M. Šimečka, Martin Hanus a netradične sa v tejto úlohe divákom predstaví aj bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Volebné dianie bude TV Markíza podrobne mapovať aj vo svojich štandardných spravodajských a publicistických reláciách, komplexné informácie a výsledky sprostredkuje tiež portál TVnoviny.sk.

Bohaté a podrobné volebné vysielanie RTVS

Bohaté a podrobné 


volebné vysielanie RTVS
 
Spravodajstvo RTVS bude počas víkendu podrobne mapovať priebeh a výsledky parlamentných volieb. Televízne a rozhlasové spravodajské tímy naživo priblížia dianie vo volebných miestnostiach po celom Slovensku, náladu a prvé reakcie vo volebných centrálach politických subjektov. RTVS prinesie výsledky exkluzívneho exit pollu, ale aj zaujímavé rozhovory a analýzy


Televízna Jednotka odvysiela v sobotu 29. februára o 12:00 a o 16:00 mimoriadne Správy RTVS. V nich sa pozrie nielen do volebných miestností krajských miest, ale redaktori sa naživo prihlásia aj zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a zo Štatistického úradu SR.

Volebná noc sa začína na Jednotke ešte pred uzavretím volebných miestností o 21:40. Moderovať ju budú Marta Jančkárová, Marek Makara a Ľubomír Bajaník. V úvode predstavia výsledky exit pollu, ktorý exkluzívne pre RTVS pripraví MEDIAN SK. Komentovať ich bude analytik výskumnej agentúry Michal Mislovič. Moderátori sprostredkujú divákom priebežné výsledky zo Štatistického úradu SR a v štúdiu budú diskutovať s politológmi Jozefom Lenčom a Miroslavom Řádekom.
V nedeľu 1. marca odvysiela Jednotka od 9:00 trojhodinové volebné štúdio s moderátormi Viliamom Stankayom a Miroslavom Frindtom. Analyzovať výsledky volieb budú politológ Branislav Dolný a Michal Mislovič. Redaktori spravodajstva prinesú ohlasy politických subjektov z volebných centrál. RTVS tiež sprostredkuje reakcie Michala Kaliňáka za ZMOS, Moniky Uhlerovej za KOZ, Tomáša Malinského za AZZZ, Martina Vlachynského za INESS a do štúdia príde analytik slovenského ústavnoprávneho diania Kamil Baraník z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Do diskusnej relácie O 5 minút 12 s Martou Jančkárovou, Marekom Makarom a Ľubomírom Bajaníkom RTVS pozvala lídrov všetkých politických subjektov, ktoré sa prebojovali do parlamentu. Ich vyjadrenia o povolebnom usporiadaní budú ku koncu relácie analyzovať politológovia Jozef Lenč a Miroslav Řádek.
Rozhlasové spravodajstvo pripravuje volebné vysielanie v rozšírenom formáte. Redaktori budú počas celého dňa poslucháčov informovať o aktuálnom dianí vo volebných miestnostiach po celom Slovensku, zo Štatistického úradu SR aj zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. V sobotu 29. februára sa po 22:00 prihlási moderátor Juraj Jedinák s hosťami, s ktorými rozoberie nielen výsledky exit pollu pripravené agentúrou MEDIAN SK, ale i priebežné výsledky tak, ako budú postupne prichádzať zo štatistického úradu. Mimoriadne volebné vysielanie bude pokračovať v noci zo soboty na nedeľu, v rámci ktorého sa poslucháči prostredníctvom krátkych správ dozvedia o tom, ako sa vyvíja zrátavanie hlasov.


Nedeľný Rádiožurnál prinesie od 7:00 zásadné informácie o poradí politických subjektov, ktoré sa dostanú do NR SR. Odznejú reakcie politikov z volebných štábov a od 8:00 do 10:00 pripravilo Rádio Slovensko mimoriadne štúdio s moderátorkou Karolínou Lacovou. Diskusnú reláciu O 5 minút 12 bude Rádio Slovensko vysielať paralelne s televíznou Jednotkou.

Vznikla nezávislá Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska

Vznikla nezávislá Asociácia 

televíznych vysielateľov Slovenska
 
Vznikla nezávislá Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Komerčné televízne stanice vytvorili samostatnú asociáciu po tom, ako sa v štruktúre Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc k 1. januáru udiali zmeny. Zakladajúcimi členmi novovzniknutej asociácie sú spoločnosti Markiza - Slovakia, Mac TV a C.E.N. Agentúru SITA o tom informovala tajomníčka ATVS Zuzana Šangalová.
Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska sa chce predovšetkým aktívne podieľať na legislatíve televízneho vysielania a autorských práv a na formovaní slovenského televízneho trhu tak, aby boli tieto procesy v súlade s európskou audiovizuálnou legislatívou. „Bude sa zasadzovať za korektné trhové prostredie na Slovensku a voľnú hospodársku súťaž. Jedným z najdôležitejších cieľov asociácie je aj naďalej ochrana slobody prejavu a slobodného šírenia informácií prostredníctvom televízneho vysielania," uvádza tlačová správa ATVS.
Asociácia plánuje takisto koordináciu aj s domácimi a zahraničnými partnermi pôsobiacimi na mediálnom trhu. „Asociácia televíznych vysielateľov má pred sebou veľa úloh aj vízií, ktoré nás povedú k budúcemu zmysluplnému rozvoju televízneho vysielania. Dnes už nikto nepochybuje, že televízia ako médium sa mení a má mnoho možností na výber. K tomu potrebuje nielen energiu a investície, ale predovšetkým dobrú legislatívu a transparentný priestor, v ktorom bude môcť svoje plány uskutočňovať,“ podotkol predseda predstavenstva ATVS Marcel Grega.
Odchod prevádzkovateľov televízneho vysielania z Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANTRS) sa udial po vzájomnej dohode a porozumení, že mediatypy televízia a rozhlas sa potrebujú sústrediť na vlastný rozvoj a legislatívu. Asociácia dodáva, že nezávislé audiovizuálne médiá ostávajú naďalej v úzkom kontakte a vzájomne sa budú podporovať.

Zomrel Alojz Čobej

Zomrel Alojz Čobej




Vo veku 84 rokov zomrel vo štvrtok (27. 2.) v Bratislave textár, spisovateľ a skladateľ Alojz Čobej. TASR o tom informoval redaktor RTVS Martin Jurčo. Informáciu o úmrtí potvrdila pre TASR i Čobejova dcéra Eva. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v stredu (4. 3.) o 11.00 h v Tomášove.
Alojz Čobej bol známy aj ako textár pre speváčky a spevákov ako Jana Kocianová, Eva Kostolányiová, Karol Duchoň či Dušan Grúň. Čobej sa narodil v Stropkove, absolvoval Vysokú školu pedagogickú v Prešove a pôsobil na gymnáziu v Banskej Bystrici. Počas jeho pôsobenia na gymnáziu sa stal aktívny ako autor textov mnohých populárnych piesní. Okrem textov pre spevákov populárneho prúdu bola výrazná aj jeho spolupráca s Jurajom Velčovským a jeho orchestrom.
Bol držiteľom mnohých ocenení, akými boli Bystrické zvony, Oravské minisynkopy, ale aj 1. cena rozhlasovej súťaže Košice '80. Čobej bol tiež ocenený zvláštnou cenou pri príležitosti Roku dieťaťa 1979, bol aj autorom Hymny Univerzity Mateja Bela.
Alojz Čobej bol aj autorom viacerých rozhlasových hier a muzikálov z dielne banskobystrického rozhlasu. Ja musím byť zbojník, Dotkni sa mramoru, Radostník alebo Anonymný poraz boli niektoré z jeho diel. Historické témy rozpracoval v hrách Adelka, Dlhá cesta do Ľubochne alebo Dezertér. Pre deti napísal diela Na zelenej lúke, Vláčik do rozprávky alebo Tajomstvo starej šperkovnice.
Výber jeho piesní si pripomenie RTVS v Rádiu Regina 6. marca o 23.00 h a opätovne 8. marca o 21.00 h. Posledné roky svojho života strávil Čobej v Tomášove.

Copyright © TASR 2020
 

Spravodajská televízia TA3 pripravuje počas volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 2020 špeciálne vysielanie

Spravodajská televízia TA3 pripravuje počas volieb 

do Národnej rady Slovenskej republiky 2020 špeciálne vysielanie


V sobotu 29. februára 2020, bude v priebehu dňa vo svojom spravodajstve televízia TA3 informovať o priebehu volieb formou živých vstupov a reportáží z volebných miestností a zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.
Od 21.50 h začne TA3 vysielať špeciálne Volebné štúdio TA3, ktoré bude prinášať priebežné neoficiálne výsledky volieb do Národnej rady Slovenskej republiky z celého Slovenska. Moderátori Peter Bielik, Rastislav Iliev a Hana Džurná budú spolu so svojimi hosťami Václavom Hříchom z Agentúry AKO a Václavom Moravcom z ČT prinášať a komentovať priebežné volebné výsledky.
Naživo sa počas vysielania budú spájať s jednotlivými volebnými centrálami politických strán. Špeciálne volebné štúdio bude televízia sa TA3 vysielať až do konečného spočítania výsledkov volieb.
V nedeľu 1. marca 2020 bude TA3 pokračovať v kontinuálnom vysielaní už od 06.00 h. S hosťami budeme hodnotiť výsledky volieb a v štúdiu postupne privítame lídrov relevantných politických strán.
Televízia TA3 prinesie naživo aj tlačovú besedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.