27. 2. 2020

Ceny Asociácie českých kameramanov


Ceny Asociácie českých kameramanov 


Ocenenie Asociácie českých kameramanov (AČK) za vynikajúce kameramanskej dielo dostali Martin Douba za televízny film Vodník a Vladimír Smutný za snímku Nafarbené vtáča. Ocenenie dnes prevzali na slávnostnom večere v pražskom kine Lucerna. Asociácia ocenila tiež študenta katedry kamery FAMU Faraz Alama za film Between The Lines. Cenu za celoživotné dielo získal kameraman Jan Malíř.
V porote cien AČK za rok 2019 zasadli režisér Jiří Svoboda, kameramani Kristián Hynek, Antonín Weiser, Petr Hojda a Jiří Stivín, filmová kritička Alena Prokopová a strihač Alois Fišárek.
Cenu Asociácie českých kameramanov za celoživotné dielo získal Ján Malíř, ktorý okrem iného spolupracoval s režisérkou Věrou Chytilovú na filmoch Praha nepokojné srdce Európy, Šašek a kráľovná a Faunovo veľmi neskoré popoludnie. S Milošom Formanom sa stretol v Národnom divadle pri natáčaní filmu Dobre platená prechádzka a s Václavom Havlom pri natáčaní Odcházení. Za svoju kameramanskej prácu získal v roku 2000 výročnú cenu AČK a za dokument Jiří Stivín cenu MIDEM v Cannes v roku 1994.

Porota sa uzniesla udeliť Čestné uznanie za kameru Ondřejovi Belicovi za dokumentárny film Central Bus Station režiséra Tomáša Elšíka. Cenu dostal tiež študent katedry kamery FAMU Faraz Alam z Líbye za film Between The Lines. Držiteľ Ceny za najlepšiu kameru na Los Angeles Independent Film Festivale v USA teraz žije a pracuje v Prahe.

Copyright © ČTK 2020