23. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Predstavitelia hlavných postáv sitkomu Priatelia potvrdili, že sa viac ako 15 rokov po skončení natáčania sitcomu stretnú pri príprave špeciálnej epizódy. Informovala o tom v sobotu na svojej webovej stránke stanica Sky News.
Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer na sociálnej sieti Instagram prípravu epizódy potvrdili. Stanica BBC však na svojej webovej stránke uvádza, že to nebude tradičné pokračovanie seriálu, ale špeciálna improvizovaná epizóda bez scenára.
Špeciálna epizóda má byť od mája tohto roka v ponuke streamingovej služby HBO Max patriacej spoločnosti WarnerMedia.
Prvá epizóda jedného z najúspešnejších amerických sitkomov pod názvom Priatelia (Friends) bola odvysielaná 22. septembra 1994 a videlo ju 21,5 milióna divákov. Seriál zobrazuje život šiestich mladých ľudí žijúcich v Greenwich Village v New Yorku, ktorí sa navzájom poznajú a riešia spoločné problémy.
Situačná komédia vysielaná v sieti National Broadcasting Company (NBC) v rokoch 1994 až 2004 získala šesť cien Emmy.


Nemecko, Španielsko, Taliansko a Francúzsko spoločne presadzujú rýchlu globálnu daňovú reformu.
"Musíme konať rozhodne, rýchlo a spoločne," uviedli nemecký minister financií Olaf Scholz, španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová, taliansky minister financií Roberto Gualtieri a francúzsky minister financií Bruno Le Maire v spoločnom vyhlásení zverejnenom v sobotu. Dohodu o reforme požadujú do konca roka.
Reforma zdanenia firiem je jednou z tém dvojdňového zasadnutia ministrov financií skupiny G20, ktoré sa počas tohto víkendu koná v Rijáde.
V rámci skupiny G20 rovnako ako v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa už dlhšie diskutuje o globálnej reforme zdaňovania firiem. "Ak nebudeme konať teraz, povedie to k svojvoľným výsledkom a podporí to fragmentáciu globálneho daňového systému," uviedli spomínaní ministri.
Reforma by mala zabrániť tomu, aby digitálne koncerny, ako sú Facebook, Apple, Amazon, Netflix či Google, presúvali zisky po svete s cieľom minimalizácie daní.
Podľa ministrov spomínaných krajín nejde len o miliardy na daňových príjmoch, ktoré by sa dali použiť na výstavbu škôl, nemocníc a modernej infraštruktúry, ale predovšetkým "o legitimitu štátu a našich demokratických hodnôt".
Presúvanie ziskov nadnárodných koncernov do výhodných daňových jurisdikcií spôsobuje, že mnohé ekonomiky, kde sa realizuje väčšina podnikateľských aktivít týchto koncernov, majú len malé príjmy z ich zdanenia.
Zisky veľkých digitálnych koncernov nie sú podľa ministrov v súčasnosti primerane zdaňované. Tieto firmy totiž dosahujú enormné zisky v regiónoch, v ktorých nemajú oficiálne sídlo, a preto v nich neplatia dane. Navyše veľké koncerny často presúvajú svoje zisky do krajín s nízkymi daňami. Preto sa diskutuje o zavedení minimálneho zdanenia.
"Musíme mať medzinárodný daňový systém," povedal v Rijáde americký minister financií Steven Mnuchin. "Nie je možné, aby v globálnej ekonomike existovali rozdielne národné daňové systémy, ktoré si vzájomne odporujú. To je zlé pre jednotlivé krajiny, zlé pre nadnárodné spoločnosti, a jednoducho to nefunguje."
"Toto je kľúčová politická otázka pre 21. storočie," uviedol Le Maire. "Najväčšie firmy na svete dosahujú bez fyzickej prítomnosti veľké zisky v niektorých štátoch bez toho, aby platili primerané dane."
Le Maire privítal pokrok v rokovaniach s USA a vyzval skupinu G20, aby sa dohodla na minimálnom zdanení a digitálnej dani do konca tohto roka.



Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí kritizoval v nedeľu zahraničné médiá, že sa snažili využiť výskyt nového koronavírusu v Iráne, aby odradili ľudí od hlasovania v parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra AFP.
"Táto negatívna propaganda sa začala pred niekoľkými mesiacmi a zväčšovala sa s blížiacimi sa voľbami... Pod zámienkou choroby a vírusu tieto médiá nevynechali najmenšiu príležitosť odradiť ľudí od hlasovania," uviedol Chameneí.
Ajatolláh dodal, že nepriatelia Iránu "sú dokonca proti akýmkoľvek voľbám iránskeho ľudu".
Iránci hlasovali v parlamentných voľbách v piatok - dva dni po tom, čo v krajine zaznamenali koronavírus.
Nízka volebná účasť sa očakávala, keďže úrady diskvalifikovali tisíce kandidátov, väčšinou umiernených a reformistov, poznamenala AFP.
Na základe čiastkových výsledkov volieb sú na čele konzervatívci.
V Iráne v sobotu potvrdili ďalšie, v poradí už šieste úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 šíriacim sa z Číny.
Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách. Počet obetí v Číne prekročil 2400 ľudí a celkový počet infikovaných sa zvýšil na približne 77.000 osôb.


Copyright © TASR 2020