10. 8. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Ruské ministerstvo zahraničia upozornilo nemeckú stranu na neprípustnosť údajného zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska. Oznámila to agentúra TASS. V protestu si ruská diplomacia sťažovala na vysielanie rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle, financované nemeckou vládou, ktorá podľa Moskvy vyzývala obyvateľov ruského hlavného mesta k účasti na nepovolených demonštráciách. Nemecká stanice už začiatkom týždňa podobné obvinenia odmietla.
V Moskve sa minulú a predminulú sobotu konali nepovolené protesty proti údajnej diskriminácii opozičných kandidátov, ktorých účasť v septembrových komunálnych voľbách zakázala moskovská volebnej komisie. Polícia demonštrácie násilím rozohnala a zadržala celkom vyše 2000 ľudí. Okrem trestného stíhania organizátorov, ktorým hrozí 15 rokov väzenia, si ruská oficiálne miesta v stále väčšej miere sťažujú na propagandu západných štátov, namierenou údajne na mobilizáciu ruskej opozície proti režimu.
Deutsche Welle (DW), ktorú financuje štát, ale ktorej redakčný politika má byť nezávislá, podľa ruského ministerstva zahraničia k účasti na nepovolených protestoch priamo na sociálnych sieťach vyzývala. To je podľa ruskej diplomacie neprípustné.
Hovorca ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová už v pondelok vydala vyhlásenie obviňujúce nemeckú stanicu z vyvolávania nepokojov. DW to vzápätí odmietla s tým, že obvinenia je spojené s júlovým zadržaním jej ruského spravodajcu Sergeja Dika informujúceho o opozičným protestu. To bolo podľa stanice "svojvoľným narušovaním práce akreditovaného novinára".
Andrej Klimov, šéf výboru ruskej Rady federácie pre ochranu štátnej zvrchovanosti obvinil zo zasahovania okrem Nemecka aj Spojené štáty. Senátori podľa Klimova očakávali, že počas kampane pred moskovskými voľbami dôjde k provokáciám podporovaným z cudziny, a ich predpovede sa naplnili. Za zasahovanie považuje Klimov "nesvedomité informovanie o udalostiach v Moskve" a tiež neprijateľné správanie niektorých diplomatov. Čo im vyčíta, senátor nespresnil.
Podľa Klimova sa demonštrácií zúčastnili ľudia platení Západom, ktorí "v zahraničí prešli príslušným výcvikom". Ruské občanov vraj "spracovávali zahraničné štruktúry, ktoré sa špecializujú na lobovanie a politické a právne konzultácie".
Schôdza senátneho výboru pre ochranu štátnej zvrchovanosti bola zvolaná naliehavo, senátori boli povolaní z dovoleniek. Prizvaní boli pracovníci generálnej prokuratúry a ministerstva zahraničia. Vedenie komisia chce podľa agentúry TASS zvolať ďalšie schôdzu, na ktorej pozve "veľvyslanca tých krajín, ktorých akcie sú považované za zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska".

Copyright © ČTK 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

9. 8. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Podnikateľ Marian K. zostáva naďalej obvinený z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V prípade sťažnosti obhajcu Mareka Paru voči uzneseniu o obvinení procesne pochybila polícia, ale aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), v tom že chybu vyšetrovateľa neodstránil.
TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová, ktorá momentálne zastupuje hovorkyňu ÚŠP Janu Tökölyovú. "ÚŠP bolo doručené rozhodnutie prvej námestníčky Generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Z jeho obsahu vyplýva, že je potrebné opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného M.K. proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Dôvodom tohto rozhodnutia bolo, že ide o procesné pochybenie spočívajúce v tom, že bolo vyšetrovateľom Policajného zboru odmietnuté nahliadnutie obhajcu M.K. do vyšetrovacieho spisu, ktorého sa dožadoval práve preto, aby mohol odôvodniť podanú sťažnosť," povedala hovorkyňa Predajňová.
"Ďalej pochybenie prokurátora ÚŠP spočíva v tom, že chybu vyšetrovateľa neodstránil a rozhodol o sťažnosti predčasne, čím došlo minimálne k porušeniu práv na obhajobu. Túto prax potvrdzujú viaceré rozhodnutia Ústavného súdu, ako aj Európskeho súdu pre ľudské práva. S rozhodnutím GP sa stotožnil aj dozorový prokurátor ÚŠP. Aj po tomto rozhodnutí prvej námestníčky generálneho prokurátora zostáva M.K. naďalej obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka. Žiadnym spôsobom však toto rozhodnutie nemá vplyv na vznesenie obvinenia a ani na doteraz vykonané úkony. GP SR sa preto ohradzuje voči slovným útokom a urážkam na jej adresu, ktoré vyplývajú z neznalosti veci," zdôraznila na záver Predajňová.
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrušil rozhodnutie prokurátora ÚŠP, ktorý zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana K. voči obvineniu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. TASR o tom informoval jeho obhajca Marek Para.
Čižnár rozhodol 29. júla, a to o mimoriadnom opravnom prostriedku. Parovi bolo rozhodnutie doručené v piatok a ÚŠP 7. augusta. Marianovi K. bolo uznesenie doručené do Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove rovnako v piatok.
Z uznesenia vyplýva, že je potrebné, aby prokurátor ÚŠP opätovne rozhodol o sťažnosti voči marcovému obvineniu s tým, že Marian K. a jeho obhajca majú právo ju v primeranej lehote odôvodniť. Vyšetrovateľ umožnil medzičasom Marianovi K. oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom. Na odôvodnenie sťažnosti dostal lehotu desať dní od doručenia výzvy.
Obhajca obvineného a aj obžalovaného (v kauze televíznych zmeniek) Para podal 2. mája na GP SR mimoriadny opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚŠP, ktorý predtým zamietol sťažnosť podnikateľa vo veci obvinenia v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Podnikateľa obvinili z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica 8. marca. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP 15. apríla zamietol. Mariana obvinili v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej 8. marca.

Copyright © TASR 2019

RTVS NEWS . Vzniká Rómska rozhlasová dramatická družina

RTVS NEWS
Vzniká Rómska rozhlasová dramatická družina 

Projekt Amare hangi (Naše hlasy) – Rómska rozhlasová dramatická družina spustila v piatok redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio RTVS Košice. Ako o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, ide o prvý projekt tohto typu realizovaný verejnoprávnym vysielateľom v Európe.
Ako spresnila, v rámci neho sa vyškolí skupina mladých ľudí, ktorí sa budú podieľať na tvorbe literárnych relácií pre rómske vysielanie uvedenej redakcie. Počas trojdňového workshopu, ktorý potrvá do nedele (11. 8.), sa naučia pracovať s mikrofónom a dramatickým textom. „Tí najúspešnejší budú pokračovať vo vzdelávaní a jedným z ich výstupov bude nahrávka vybraného dramatického textu rómskeho autora,“ uviedla Rusnáková s tým, že projekt podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín sumou 12.000 eur.
Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio RTVS Košice 27 rokov zastrešuje okrem iných aj rómske národnostné vysielanie. V posledných rokoch sa podľa Rusnákovej radikálne zvýšil objem aj rozsah pripravovaných relácií.

Copyright © TASR 2019

Jaromír Čižnár sa bije za Kočnera ako lev

Jaromír Čižnár sa bije za 
Kočnera ako lev

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrušil rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana K. voči obvineniu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. TASR o tom informoval jeho obhajca Marek Para.


Copyright © TASR 2019

Tomáš Kuča odchádza z Úradu vlády SR

Tomáš Kuča odchádza z 
Úradu vlády SR

Riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR Tomáš Kuča bude vo svojej funkcii pôsobiť oficiálne do konca augusta. TASR to potvrdil ÚV SR. Jeho ďalšie profesijné kroky budú smerovať k bývalému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi, o čom informoval aj portál Aktuality.sk.
"Tomáš Drucker, ktorého považujem za profesionála orientovaného na výsledky a s ktorým som niekoľko rokov spolupracoval na Slovenskej pošte, ako aj v rezorte zdravotníctva, ma oslovil na spoluprácu. Vyhodnotil som to ako profesionálnu výzvu a súhlasil som," uviedol v stanovisku.
Ako doplnil, s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) sa dohodli na ukončení pôsobenia k 31. augustu, pričom do tohto termínu si bude Kuča čerpať zostatkovú dovolenku.
"Rovnako považujem za dôležité poďakovať Petrovi Pellegrinimu, ktorého vnímam ako mimoriadne pracovitého pragmatika a profesionála, za príležitosť pracovať v jeho tíme na Úrade vlády SR. Je to pre mňa veľká profesionálna skúsenosť," doplnil.
Kuča vo funkcii pôsobil od 1. novembra minulého roka. Dovtedy pôsobil ako riaditeľ komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR. Pred príchodom na ministerstvo zdravotníctva pôsobil ako vedúci odboru komunikácie Slovenskej pošty. Vyštudoval Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave. V prostredí médií a komunikácie sa pohybuje viac ako 20 rokov.



Copyright © TASR 2019

Zomrel Igor Peter Meluzin

Zomrel Igor Peter Meluzin

Vo veku 71 rokov zomrel v utorok (6. 8.) výtvarník Igor Peter Meluzin, autor brisknej imaginácie a intelektu, absurdnej metafory, dadaistickej nadsádzky a čierneho humoru, majster slovnej i obrazovej irónie. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v pondelok (12. 8.) o 12.00 h na cintoríne v Prievidzi. Na sociálnej sieti o tom informovala Slovenská národná galéria.

Fotograf, maliar a grafik Igor Peter Meluzin bol výrazným predstaviteľom slovenskej výtvarnej scény a pred rokom 1989 bol súčasťou neoficiálnej scény a jednou z kľúčových postáv akčného umenia na Slovensku.

Narodil sa 13. septembra 1947 v Bratislave, kde v roku 1983 ukončil na oddelení grafiky Vysokú školu výtvarných umení.

Peter Meluzin je autorom akcií a videoinštalácií, pre ktoré je typický princíp paradoxu so spoločensko-kritickým podtextom. Do roku 1989 pôsobil na neoficiálnej alternatívnej scéne a venoval sa prevažne akčnému umeniu. Spolu s Radislavom Matuštíkom a Júliusom Kollerom založili akčné združenie Terén (1982 – 1985). Zároveň organizoval aj vydávanie samizdatov, ktorými dokumentoval svoje aktivity.

V apríli 1989 inicioval prvú „intermediálnu“ výstavu Suterén, ktorá bola prezentáciou objektov a inštalácií „in situ“ (site specific) v pivničných priestoroch obytného domu na Konventnej ulici v Bratislave. Výstava určila ďalší smer Meluzinovej tvorivej orientácie na umenie inštalácie.

Bol spoluzakladateľom a členom zoskupenia Čenkovej deti (1990), neskôr premenovaného na Untitled (1994).

Tvorba Petra Meluzina ako vizuálneho umelca, či už ide o jeho príspevky do akčného umenia z osemdesiatych rokov alebo o oblasť nových médií ako objekty, inštalácie a videodiela, ktoré začal vytvárať v 90. rokoch, odráža vplyv sociálnej reality na jedinca a jej následky, komunikované typickou dikciou umelca s nádychom humoru, irónie, sarkazmu a jedinečným talentom pre vytáranie vizuálnych i obsahových paradoxov.

Svoju tvorbu v oblasti intermédií a videoumenia prezentoval Peter Meluzin na rôznych prehliadkach doma aj v zahraničí. Od začiatku 90. rokov 20. storočia sa bez jeho účasti nezaobišla ani jedna významnejšia prezentácia súčasného umenia ako napríklad v Slovenskej národnej galérii, v bratislavskom Dome umenia, v Museum am Ostwall v Dortmunde (Nemecko), Mattres Factory v Pittsburgu a Santa Barbara v Kalifornii (USA), či Espace Apollonia v Štrasburgu (Francúzsko).

Diela Petra Meluzina sú v zbierkach Slovenskej národnej galérie a slovenských regionálnych galérií, ako aj v súkromných zbierkach doma i v zahraničí.

Copyright © TASR 2019
Foto: Peter Stanley Prochazka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) chce, aby parlamentný brannobezpečnostný výbor preveril nezávislosť policajnej inšpekcie. Člen jej predsedníctva Pavel Sibyla preto podal podnet predsedovi výboru Antonovi Hrnkovi (SNS). Dôvodom sú uniknutá komunikácia medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom, ako aj vyjadrenia policajného prezidenta Milana Lučanského.
„Zväčšili sa moje pochybnosti o nezávislosti policajnej inšpekcie. Parlamentný výbor by mal jej konanie preveriť,“ hovorí Sibyla. Ak sa ukáže, že konala v rozpore so zákonom a ohrozila tak úspešnosť vyšetrovania, ktoré sa môže vzťahovať aj na osobu Milana Lučanského, výbor by mal podľa neho ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD) žiadať o vyvodenie dôsledkov.
„Predovšetkým si myslím, že orgány činné v trestnom konaní vedia, čo majú robiť, aj bez pána Sibylu,“ reagoval pre TASR Hrnko. Je presvedčený o tom, že všetky politické zásahy do vyšetrovania len maria jeho priebeh.
Komunikáciu medzi podnikateľom Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom predložil na pojednávaní v kauze televíznych zmeniek prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta. Pochádza z trestnej veci vraždy novinára Jána Kuciaka, doteraz sa však komunikácia na pojednávaní nečítala.
Podľa Denníka N mali v správach hovoriť aj o „Milanovi“. Riaditeľom inšpekcie ministerstva vnútra bol vtedy súčasný policajný prezident Milan Lučanský. „Môžem s čistým svedomím povedať, že nikdy som sa na ničom so spomínanými osobami nedohadoval, nestretával som sa s nimi a nebol som s nimi v žiadnom kontakte,“ reagoval. Podľa vlastných slov dostal od Úradu inšpekčnej služby na nahliadnutie správy, v ktorých sa spomína jeho meno.


Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA






"Dosiahli sme veľký pokrok. Vedieme rozhovory.Americké sily môžu v Afganistane zvíťaziť do dvoch alebo troch či štyroch dní, ale nechystám sa zabiť desať miliónov ľudí".
Donald Trump

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká televízia HBO začne budúci týždeň vysielať desaťdielnej dokumentárny seriál Our Boys (Naši chlapci) o udalostiach, ktoré pred rokom 2014 viedli k vojne v palestínskom Pásme Gazy. V konflikte zomrelo cez 2200 Palestínčanov, z ktorých polovica boli civilisti. Na izraelskej strane bolo 73 mŕtvych, hlavne vojakov.
HBO bude prvýkrát vysielať seriál v hebrejčine a v arabčine, relácia bude mať anglické titulky. Spoluautormi sú Joseph Cedar, ktorý bol dvakrát nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, Hagaj Levi, ktorý bol ocenený Zlatým glóbusom, a palestínsky občan Izraela Taufík abú Vaíl, ktorý dostal za film Smäd cenu kritikov v Cannes.
Izrael začal vojnu proti Pásme Gazy v júli 2014 po raketových útokoch, ktoré z Pásma Gazy viedlo radikálne hnutie Hamas. Útoky boli odvetou za intenzívnu vojenskú operáciu, pri ktorej Izraelčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu zatýkali členmi tejto skupiny a pátrali po únoscoch a vrahoch troch izraelských mladíkov. Ich telá sa našla až 14 dní po únose. Potom tri Izraelčania u Jeruzalema upálili šestnásťročného Palestínčanov Muhammada Abu Chudajra z východného Jeruzalema. Boje v pásme potom trvali 51 dní.
Cedar povedal, že sa spolu s kolegami snažil o citlivý žurnalistický prístup. "Snažili sme sa dostať na obrazovky niečo, čo bude najbližšie skutočným udalostiam, alebo aspoň ako my ich chápeme," citovala ho agentúra AP. Jeho kolega Levi počíta s ťažkosťami. "Povedzme si úprimne, budú na nás útočiť sprava, zľava, budú to Arabi aj Židia. Bude to ťažké pre všetkých," povedal. Abú VAIL potom upozornil, že "pôjde o film, ktorý neuspokojí ani Izraelčanov, ani Palestínčanov". Dúfa ale, že je osloví a možno aj zmení názory niektorých z nich.
Prípravy na film začali v roku 2015, točilo sa v okolí Jeruzalema, aby boli scény autentické. Dej je točený z pohľadu abú Chudajrovej rodiny, jedného agenta izraelskej kontrarozviedky a abú Chudajrových vrahov. Dvaja z nich poslal súd do väzenia na doživotie, jedného na 21 rokov. Všetci priznali, že motívom ich činu bola pomsta za smrť troch židovských mladíkov. Jeden z ich vrahov bol v Izraeli odsúdený na doživotie, dvaja boli zastrelení pri prestrelke s vojakmi.



Kombináciou nedostatočného dohľadu a chýb v nastavení svojej sociálnej siete umožnil Instagram jednému zo svojich preverených reklamných partnerov zhromaždiť veľké množstvo dát o používateľoch. Marketingová firma HYP3R sídliaca v San Franciscu si posledných 12 mesiacov vytvárala databázu verejných údajov z Instagramu, pričom si prisvojila detailné záznamy o polohe používateľov, informácie z profilov aj fotky, ktoré mali zmiznúť 24 hodín po nahratí. Napísal to web Business Insider, podľa ktorého HYP3R zjavne porušovali pravidlá Instagramu.
To potvrdila aj samotná sociálna sieť po tom, čo ju Business Insider o aktivitách marketingovej firmy informoval. Instagram svojmu partnerovi zaslal list, v ktorom žiada, aby sa zhromažďovaním dát skoncoval. "Aktivity HYP3R neboli povolené a porušujú naše pravidlá. Preto sme ich vylúčili z našej platformy. Zároveň sme urobili produktovú zmenu, ktorá by mala iným spoločnostiam zabrániť vo podobnom zbere verejných záznamov o polohe," uviedla sociálna sieť Instagram vo vyhlásení.
Business Insider problém odhalil po rozhovoroch s bývalými zamestnancami HYP3R a preštudovaní verejných dokumentov a marketingových materiálov firmy. "Ale toto všetko sa posledný rok dialo Instagramu priamo pod nosom a vykonávala to firma, ktorú Instagram požehnal ako jedného zo svojich 'preferovaných marketingových partnerov'," píše web.
Podľa Business Insider je prípad dôkazom toho, ako sa Facebooku, ktorý Instagram vlastné, ani viac ako rok po vypuknutí škandálu okolo spoločnosti Cambridge Analytica nedarí chrániť dáta užívateľov a mať pod kontrolou partnerov, ktorí majú k jeho platformám prístup.
HYP3R údajne dáta z Instagramu nepovolene využívala hlavne tromi spôsobmi. Vďaka medzere v zabezpečení sociálnej siete sa mohla zamerať na vybrané lokácie ako hotely či posilňovne a potom "vysať" všetky verejné príspevky nahrané z týchto miest. Tiež si ukladala takzvané príbehy užívateľov, čo je druh príspevku, ktorého obsah z Instagramu po 24 hodinách zmizne. Ďalej vo veľkom zhromažďovala verejnej profily používateľov, pričom zbierala životopisné údaje či informácie o sledujúcich daného účtu.
Firma HYP3R poprela, že by pravidlá sociálnej siete porušila a obhajuje sa, že jej nakladanie s verejnými informáciami bolo v poriadku. Je vraj presvedčená, že akékoľvek nezhody s Instagramu sa čoskoro vyrieši.

Copyright © ČTK 2019



Súd v Turecku anuloval blokáciu nezávislého servera Bianet. Ten sa dostal na zoznam 136 webov a účtov na sociálnych sieťach, ktoré súd nariadil z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti zablokovať, omylom. 

Zdroj: #newsroomct24

Chyba v aplikácii WhatsApp spoločnosti Facebook umožňuje kybernetickým útočníkom manipulovať textom v citovaných správach tak, že vložia používateľom do úst slová, ktoré nepovedali. Poukázali na to počítačoví odborníci z bezpečnostnej firmy Checkpoint. Tí na konferencii o kybernetickej bezpečnosti Black Hat v Las Vegas dokonca aj predstavili nástroj, ktorým sa táto slabina aplikácie dá zneužiť. Spoločnosť pritom už vlani o probléme publikovala správu.
Oded Vanunu, výskumník z Checkpointu, sa pre spravodajský portál BBC vyjadril, že spomínaný nástroj by umožnil "škodlivým aktérom" manipulovať s konverzáciami na WhatsAppe, vytvárať falošné správy a podvody. Pri funkcii citovania sa ním dá meniť text. "Môžete úplne zmeniť to, čo druhý hovorí. Môžete v citáte zmanipulovať každý znak," vysvetlil Vanunu. Okrem toho daný nástroj umožňuje útočníkovi zmeniť identifikáciu odosielateľa, a tak daný citát pripísať niekomu inému.
Checkpoint upozornil Facebook aj na chybu, ktorá mohla zmiasť používateľov, aby si mysleli, že posielajú súkromnú správu jednej osobe, ale vlastne písali verejne väčšej skupine ľudí. Túto chybu spoločnosť opravila. Ako uviedol Vanunu, Facebook ich informoval, že ostatné dva problémy sa však opraviť nedajú pre "obmedzenia infraštruktúry" vo WhatsAppe. Komplikuje to najmä šifrovacia technológia, pre ktorú spoločnosť nemôže overiť autentickosť posielaných správ. Ďalšie opatrenia, ktoré by mohli tieto problémy zastaviť, by zase podľa spoločnosti mohli viesť ku kompromisom v použiteľnosti aplikácie.
Zverejnenie nástroja, ktorým by iní mohli zneužiť spomínanú slabinu aplikácie, by podľa Vanunuho mohlo vyvolať diskusiu o probléme. WhatsApp "slúži 30 percentám populácie sveta. Je to naša povinnosť. Existuje veľký problém s falošnými správami a manipuláciou. Jeho infraštruktúra slúži viac ako 1,5 miliarde používateľov. Nemôžeme to odložiť a povedať: 'V poriadku, toto sa nedeje,'" vysvetlil pre BBC odborník.
Šírenie dezinformácií na WhatsAppe vyvoláva veľké obavy vo viacerých krajinách. V Indii alebo Brazílii napríklad takéto informácie viedli v niektorých prípadoch k násilnostiam a niekedy aj k úmrtiam. WhatsApp si prešiel niekoľkými zmenami, aby obmedzil šírenie dezinformácií. Napríklad obmedzil počet preposlaní jednej správy. 


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 


Česká vláda pripravuje zdanenie firiem ako sú Google, Facebook, Apple, Amazon a ďalšie. Tým chce získať do rozpočtu až 5 miliárd Kč (194,87 milióna eur). Daň pre veľké internetové firmy má byť 7 %. Predpokladá sa, že zákon začne platiť od polovice budúceho roku. Informoval o tom portál českej televíznej stanice ČT24.
Daň majú platiť veľké globálne firmy z internetovej reklamy, za využívanie internetu pri dodávkach alebo sprostredkovaní tovaru, ale i z predaja údajov o klientoch. Digitálnu daň budú platiť len veľké nadnárodné korporácie s ročným obratom nad 750 miliónov eur.
„Ani v rámci Európy s tým nie sú zatiaľ veľké skúsenosti. Nedávno daň zaviedlo Rakúsko, zavádza ju aj Francúzsko, a časom sa pripoja ďalšie krajiny. My sme vychádzali z konzervatívneho odhadu, a preto sme určili najnižšiu sumu výberu dane ročne na 2,4 miliardy Kč,“ uviedla ministerka financií Alena Schillerová.
Vláda prerokuje návrh na zavedenie digitálnej dane po prázdninách. Poslanci by ju mali definitívne schváliť na budúci rok na jar.

Copyright © TASR 2019