9. 3. 2019

Hejteri

Hejteri

Zomrel Albert Marenčin

Zomrel Albert Marenčin
Vo veku nedožitých 97 rokov zomrel v sobotu slovenský dramaturg, scenárista, prekladateľ, prozaik, básnik, surrealista, výtvarník a kolážista Albert Marenčin, významná osobnosť slovenskej kultúry. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.
Albert Marenčin sa narodil 26. júla 1922 v Bystrom nad Topľou. Po absolvovaní odboru slovenčina – francúzština na Filozofickej fakulte v Bratislave študoval na Sorbonne a na filmovej škole IDHEC v Paríži. Skôr, ako sa zamestnal v Slovenskom filme, bol redaktorom Spravodajskej agentúry Slovenska, denníka Národná obroda a tiež hlásateľom a redaktorom československého vysielania Francúzskeho rozhlasu v Paríži.
V rokoch 1949 – 1972 Marenčin pôsobil ako dramaturg a scenárista v Slovenskom filme, na prelome 60. a 70. rokov bol vedúcim tvorivej skupiny v Štúdiu hraných filmov na Kolibe. Počas tohto obdobia spolupracoval s mnohými významnými tvorcami svojej generácie, Stanislavom Barabášom, Štefanom Uhrom, Petrom Solanom, Eduardom Grečnerom, Martinom Hollým či Leopoldom Laholom, ako aj s režisérmi mladšej filmárskej generácie, Jurajom Jakubiskom, Elom Havettom a Dušanom Hanákom. Pritiahol ich na Kolibu a podieľal sa na úspechoch ich filmov. Stál pri zrode významných diel slovenskej kinematografie, medzi nimi boli napríklad Zbehovia a pútnici (1968) či Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Sladký čas Kalimagdory (1968) Leopolda Laholu, a jeho zásluhou vznikli aj vôbec prvé československé zahraničné koprodukcie s Francúzskom Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom... (1970) Alaina Robbe-Grilleta.
Ako ďalej pripomenula Nôtová, počas Marenčinovho pôsobenia na Kolibe vznikli filmy Pieseň o sivom holubovi (1961) Stanislava Barabáša, ktorý predznačoval nové myslenie v slovenskom filme, a Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, ktoré je považované za začiatok československej novej vlny. Toto prelomové dielo prinieslo do slovenskej kinematografie nový spôsob filmového rozprávania a nový analytický pohľad na realitu zameranú na človeka a jeho pocity.
Marenčinov dlhoročný priateľ, výtvarný a filmový teoretik Juraj Mojžiš, zhodnotil pri príležitosti 90. umelcových narodenín pre mesačník o filmovom dianí Film.sk toto obdobie slovami, že Marenčin „nepochybne stál na čele reformného úsilia slovenského filmu a jeho ozaj výrazných úspechov, o ktoré nastupujúca normalizácia nemala záujem, dištancovala sa od nich, ba – ezopovským jazykom napísané – z očí ich odpratala do trezoru“.
V roku 1972 Marenčina za umeleckú činnosť a politické postoje prepustili zo zamestnania a vylúčili zo všetkých umeleckých a profesijných zväzov so zákazom tvorivej a publikačnej činnosti v oblasti kultúry. Až do novembra '89 pracoval v centrálnej evidencii zbierok Slovenskej národnej galérie. Po roku 1990 sa vrátil ako pedagóg na Filmovú a televíznu fakultu VŠMU. Znova začali vychádzať jeho preklady z francúzskej literatúry a pokračoval aj vo výtvarnej práci a činnosti, najmä v rámci surrealistickej skupiny.
Albert Marenčin okrem filmových scenárov a dramaturgickej práce písal básne, eseje, prekladal z francúzštiny, kreslil surrealistické koláže, priblížila Nôtová. Za prekladateľskú činnosť získal množstvo domácich a zahraničných ocenení, medzi nimi aj francúzsky Rytiersky rad za umenie a literatúru (1993). V roku 2002 získal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy a v roku 2010 mu Slovenská filmová a televízna akadémia udelila cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.



Zdroj: TASR

Zomrela Atka Janoušková

Zomrela Atka Janoušková

Zomrela známa česká herečka a dabérka Atka Janoušková, mala 88 rokov. 
Nesmrteľným je jej dabing detských relácií. Hlas prepožičala napríklad Včielke Májie, chrobáčikom, Príbehom včelích medvedíkov alebo rozprávke o Strýko Fidovi.
Objavila sa v nespočetných predstaveniach, najmä tam, kde mohla uplatniť svoje nadanie pre tanec a spev. A ľudia si ju obľúbili aj vďaka hitu Zázračný doktor.

V divadle a vo filme jej jej malý vzrast - merala len 120 centimetrov - odsúdil ku stelesňovanie vedľajších rolí. Výrazne ale zasiahla do sveta domáceho dabingu.

V roku 2009 dostala Cenu Františka Filipovského za celoživotný prínos dabingu. A jej hlasového umenia hojne využívali aj tvorcovia televíznych reklám.

Zdroj: Irozhlas.cz

8. 3. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Britská kráľovná Alžbeta II. zverejnila vo štvrtok svoju prvú fotografiu na sociálnej sieti Instagram. Ide o záber z novej výstavy s názvom "Prísne tajné", ktorú otvorili v londýnskom múzeu Science Museum.
Panovníčka pomocou iPadu umiestnila na oficiálny instagramový účet britskej kráľovskej rodiny fotografiu listu, ktorý v roku 1843 napísal vynálezca Charles Babbage vtedajšej britskej kráľovnej Viktórii a jej manželovi princovi Albertovi.
"Babbage v tomto liste hovorí kráľovnej Viktórii a princovi Albertovi o svojom vynáleze, analytickom stroji, na základe ktorého vytvorila Ada Lovelaceová - dcéra Lorda Byrona - prvé počítačové programy," napísala 92-ročná Alžbeta II. v sprievodnom texte na kráľovskom účte, ktorý má 4,5 milióna odberateľov.
Panovníčka si v múzeu prezrela aj kódovací stroj Enigma z druhej svetovej vojny a originálny počítač značky NeXT, ktorý v roku 1989 použil britský vedec Tim Berners-Lee na navrhnutie celosvetovej internetovej siete World Wide Web (WWW).
Kráľovnin príspevok mal o dve hodiny po zverejnení takmer 40.000 lajkov. Alžbeta II. sa pod neho podpísala spôsobom, akým signuje oficiálne dokumenty - Elizabeth R -, pričom iniciála R predstavuje latinský výraz regina (kráľovná).
Panovníčka po prvý raz navštívila Science Museum ešte ako dieťa v roku 1938. Naposledy tam zavítala v roku 2014, keď otvorila oddelenie informačného veku. Pri tejto príležitosti odoslala svoj prvý tvít.
Výstavu s názvom "Prísne tajné: Od šifier po kybernetickú bezpečnosť" sprístupnia pre širokú verejnosť až v lete a bude trvať od 10. júla 2019 do 23. februára 2020. Vstup bude voľný.


Producenti animovaného seriálu Simpsonovci rozhodli, že zo streamovacích služieb stiahnu prvý diel jeho tretieho pokračovania, v ktorom jednej z postáv prepožičal svoj hlas popový spevák Michael Jackson.
Rozhodnutie producentov súvisí s dokumentárnym filmom Leaving Neverland nakrúteným televíziou HBO, v ktorom sa tvrdí, že Jackson sexuálne zneužíval maloletých chlapcov.
O stiahnutí spomínaného dielu Simpsonovcov rozhodli spoločne výkonný producent danej série James L. Brooks, jej tvorca Matt Groening a producent Al Jean. Zhodne pritom konštatovali, že ide o "vzácnu epizódu", na ktorej tvorbu majú veľmi dobré spomienky. Uviedli však, že kauza súvisiaca s filmom Leaving Neverland a informácie, ktoré v ňom sú, neumožňuje, aby sa vysielala či bola dostupná divákom.
"Som proti páleniu kníh všetkých žánrov, ale toto je naša kniha a my máme právo odstrániť z nej jednu kapitolu," vysvetlil Brooks v rozhovore pre The Wall Street Journal. Dodal, že spolutvorcovia seriálu Simpsonovci, s ktorými sa často sporia ohľadom povestných žartíkov, zastávajú rovnaký názor.
Priznal súčasne, že nejaký čas potrvá, kým daná časť úplne zmizne zo streamovacích platforiem, ako aj z reedícií DVD. "Proces (sťahovania dielu z dosahu divákov) sa už začal," dodal Brooks.
V danej časti nazvanej Stark Raving Dad, ktorá bola odvysielaná v roku 1991, Homera Simpsona pošlú do psychiatrickej liečebne, kde je na izbe s pacientom menom Leon Kompowsky.
Kompowsky o sebe tvrdí, že je Michael Jackson. Túto postavu nadaboval Jackson, aj keď jeho meno sa medzi účinkujúcimi v titulkoch neobjavuje. Nahovoril ju totiž pod pseudonymom John Jay Smith.
Tento diel zostal v pôvodnom stave napriek tomu, že podozrenia a obvinenia, že Jackson sa dopustil sexuálneho zneužívania detí, sa objavujú už roky.
Prvýkrát Jacksona obvinili zo sexuálneho zneužívania chlapcov v roku 1993, avšak rodina údajnej obete stiahla obvinenie po tom, ako sa s ňou Jackson finančne vyrovnal sumou 22 miliónov dolárov.
Súdený za údajné pohlavné zneužívanie detí bol až v roku 2003, avšak porota ho o dva roky neskôr vyhlásila za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby.
Dokumentárny film Leaving Neverland mal premiéru v januári na filmovom festivale Sundance. Dokument sa sústreďuje na svedectvá dvoch mužov, Wadea Robsona a Jamesa Safechucka, ktorí tvrdia, že ich Jackson sexuálne zneužíval, keď mali desať rokov.
Stanica HBO odvysielala dokument uplynulú nedeľu a v pondelok. Dedičia zosnulého amerického speváka predtým zažalovali HBO za to, že to plánuje urobiť.
HBO na túto hrozbu reagovala vyhlásením, že film odvysiela, takže "každý tak bude mať príležitosť spraviť si vlastný názor na tento film a na tvrdenia v ňom obsiahnuté." Jacksonovi dedičia označili film za "jednostranný maratón nepreverenej propagandy na nehanebné využívanie nevinného človeka, ktorý sa už nemôže brániť".

Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



" Napríklad, keby som sa ja ako prezident dozvedel, že nejakého novinára nepustia na súd či úrad, budem tam prvý nastúpený, novinára chytím za ruku a dovediem ho so sebou. Som zvedavý, či by mi tam zakázali vstup. Mňa viac zaujíma, čo sa deje na Slovensku, na zahraničnú politiku dávam priestor protikandidátom. Povedal som, že čo sa týka zahraničnej politiky, pokojne nech tam je pán Chmelár. Pán Harabin je už teraz skvelý na zahraničnú politiku. Keď tam budem, prví dostanú pracovné miesto v Prezidentskom paláci. Alebo aj Ľubomír Huďo je špecialista."
Martin Daňo

TV Markíza odvysiela tri diskusné relácie s prezidentskými kandidátmi

TV Markíza odvysiela tri diskusné relácie s 

prezidentskými kandidátmi


Od piatka 8. marca do nedele 10. marca 2019, vždy so začiatkom o 13:00, odvysiela televízia Markíza tri predvolebné diskusné relácie s názvom Prezidentské voľby 2019, v ktorých sa postupne vystriedajú všetci kandidáti na prezidenta Slovenskej republiky.
"Hostí sme pozývali na základe projektu, ktorý sme predložili Rade pre vysielanie a retransmisiu ešte začiatkom februára. Do jednotlivých diskusií sú prezidentskí kandidáti rozdelení podľa priemeru prieskumov dvoch rešpektovaných agentúr FOCUS a AKO za celý mesiac február," vysvetlil moderátor diskusných relácií Michal Kovačič.
Každému z kandidátov bude vyhradený rovnaký 7-minútový časový priestor a na záver diskusie možnosť počas jednej minúty samostatne prezentovať svoje posolstvo občanom. Debatovať sa bude napríklad o minulosti kandidátov vo verejnom živote, ale aj o ich predstavách o výkone prezidentského úradu z hľadiska domácej a zahraničnej politiky.

Rozdelenie prezidentských kandidátov do jednotlivých relácií:
Piatok 8. marca o 13:00
Martin Daňo, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula
Sobota 9. marca o 13:00
Béla Bugár, Eduard Chmelár, Milan Krajniak, František Mikloško
Nedeľa 10. marca o 13:00
Zuzana Čaputová, Štefan Harabin, Marian Kotleba, Maroš Šefčovič

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

7. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Severokórejská štátna televízia odvysielala v utorok dokumentárny film o minulotýždňovom summite v Hanoji, na ktorom sa stretol severokórejský vodca Kim Čong-un s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.
Dokument sa venuje druhému summitu Trumpa a Kim Čong-una, ktorý sa skončil predčasne a bez vzájomnej dohody - Severná Kórea a Spojené štáty sa totiž rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.
Šéf Bieleho domu podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď Kim žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.
Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho však medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel a uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.
Kamera sprevádzala Kim Čong-una počas jeho 11-dňovej cesty vlakom do Hanoja. V dokumente sa objavili zábery rozhovorov Kim Čong-una s Trumpom, ako i návšteva severokórejského veľvyslanectva.
Prísne kontrolovaná severokórejská štátna televízia v snímke vôbec nespomenula, že summit sa skončil neúspešne, a neukázala ani nijaké nezhody medzi rokujúcimi stranami.
Hlavy štátu sa v ňom usmievajú a podávajú si ruky dokonca aj po skončení summitu. Hoci sa summit skončil bez dohody, vo filme znejú slová, že lídri sa dohodli na "častejších stretnutiach medzi štyrmi očami" a budú pokračovať v "konštruktívnom dialógu".

Copyright © TASR 2019

Slávny román Sto rokov samoty kolumbijského spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza bude prvýkrát od svojho prvého vydania v roku 1967 sfilmovaný. Americká streamingová spoločnosť Netflix v stredu, pri príležitosti 92. výročia spisovateľovho narodenia, oznámila, že sa jej podarilo získať práva na filmové spracovanie od Márquezových synov. Autor románu, v ktorom sa mieša realita s magičnom či rôzne časové roviny, odmietal aj miliónové ponuky na jeho sfilmovanie.
"Desiatky rokov nebol náš otec ochotný predať filmové práva na Sto rokov samoty, pretože bol presvedčený, že román sfilmovať nejde aj vzhľadom k časovým obmedzením celovečerného filmu," uviedol jeden z Garcíových synov. "Teraz ale v zlatej ére seriálov a talentovaných scenáristov a režisérov a ústretovosti medzinárodného publika k cudzojazyčným filmom nastal ten pravý čas," dodal Garcíov syn. Snímka bude v španielčine a natáčať sa má najmä v Kolumbii.
Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Márquez, ktorý zomrel v roku 2014, odmietol rad ponúk na filmové spracovanie svojho najslávnejšieho románu. Jedna z nich mu údajne mala vyniesť dva milióny dolárov (asi 45 miliónov Sk). Milión dolárov mu podľa serveru BBC Mundo ponúkol v 70. rokoch aj herec a režisér Anthony Quinn, s ktorým sa ale Márquez nakoniec tiež nedohodol. Údajne preto, že ho herec v jednom rozhovore označil za komunistu a tvrdil o ňom, že chcel, aby suma za práva zostala v tajnosti.
Márquez sa netajil obdivom k socializmu, k nemu sa ešte viac priklonil po nástupe diktatúry v Kolumbii v roku 1953. Neľúbosť radu ľudí si vyslúžil aj osobným priateľstvom s komunistickým vodcom Fidelom Castrom.
V prípade iných svojich diel Márquez ohľadom filmového spracovania neoblomný nebol. Sfilmovaný bol napríklad v roku 2007 jeho román Láska v čase cholery, v ktorom si jednu z hlavných úloh zahral španielsky herec Javier Bardem. Filmovú aj muzikálovú podobu dostala tiež Márquezova novela Kronika vopred ohlásenej smrti. V rovnomennom filme z roku 1987 si zahrali aj Ornella Muti a syn Alaina Delona Anthony.
Román Sto rokov samoty, ktorý je ságou rodiny Buendía z fiktívnej obce Macondo umiestnené do juhoamerického pralesa, býva niektorými označovaný aj za najväčší dielo latinskoamerickej literatúry 20. storočia. Román, ktorý bol preložený do viac ako 45 jazykov, možno podľa niektorých vykladať ako histórii Kolumbia, Latinskej Ameriky i celého ľudského rodu. Popisovaný býva ako podobenstvo o samote, láske či smrti, v ktorom sa mieša realita s magičnom a nadprirodzené javy sú bežnou súčasťou života.
Práve za novely a poviedky, v ktorých "kombinuje fantáziu a realitu do bohato štruktúrovaného sveta predstáv, zrkadliaceho život a konflikty kontinentu", dostal Márquez v roku 1982 Nobelovu cenu.
Márquez preslávil aj ako novinár. Napríklad zo svojej cesty po Európe, počas ktorej navštívil aj niekoľko socialistických krajín, vrátane Československa a Sovietskeho zväzu, napísal reportáže 90 dní za železnou oponou. Je tiež autorom niekoľkých scenárov a písal aj filmové kritiky.
Spoločnosť Netlix označila za česť točiť ako prvú filmovú adaptáciu románu Sto rokov samoty. S témami z Latinskej Ameriky slávila táto firma už niekoľko úspechov, naposledy s mexickým filmom Roma, ktorý dostal nedávno troch Oscarov a predtým aj dva Zlaté glóbusy. Populárna je tiež jej seriál Narcos o kolumbijskom drogovom bossovi Pabla Escobara a drogových karteloch po jeho smrti.

Copyright © ČTK 2019

Prešovské internátne rádio oslavuje polstoročie

Prešovské internátne rádio 


oslavuje polstoročie

Internátne rozhlasové štúdio Prešovskej univerzity v Prešove (PU) Rádio PaF sa už 50 rokov prihovára svojím univerzitným poslucháčom. Počas tohto obdobia prešlo značnou modernizáciou, uspelo vo viacerých súťažiach a vystriedalo sa v ňom viac ako tristo členov na rôznych pozíciách. Polstoročie oslávilo veľkolepo, s bývalými členmi a odhalením nového loga. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.
V akademickom roku 1968/1969 sa skupina mladých a šikovných študentov Prešovskej univerzity rozhodla zrealizovať svoje študentské vízie a založila Internátne rozhlasové štúdio. "Najskôr sa vysielalo z priestorov terajšej vrátnice Študentského domova a jedálne na ulici 17. novembra, v takzvanom starom internáte a neskôr sa vysielacie štúdio premiestnilo do súčasných priestorov," povedal súčasný riaditeľ internátneho rádia Peter Tarasovič, študent Fakulty manažmentu PU. Ako doplnil, po výstavbe Študentského domova č. 11 sa vysielanie rozšírilo aj na dodnes nazývaný nový internát.
"Vo vtedajšom štúdiu pribudla nová technika, ktorá bola na svoje obdobie veľmi vyspelá," doplnil Peter Tarasovič. Podľa jeho slov bolo rádio vždy apolitické a aj v čase pred revolúciou sa snažilo formou kontroverzného humoru a satiry o slobodu prejavu.
V roku 1993 rádio zmenilo svoj názov, keď sa premenovalo na Rádio PaF, Rádio Pedagógov a Filozofov, neskôr prišlo aj prvé logo. "Po prelome tisícročí došlo k ďalším významným zmenám, začalo sa vysielať digitálne, v štúdiu pribudla zvuková pena, v roku 2005 nový vysielací mix," poznamenal Tarasovič.
Pri príležitosti výročia založenia rádia zorganizovali jeho terajší členovia v prvý marcový týždeň oslavu, na ktorej predstavili nové logo. "Internátne rozhlasové štúdio je neodmysliteľnou súčasťou nielen študentského, ale aj celého univerzitného života. Som rád, že sa aj po 50 rokoch teší veľkej obľube zo strany poslucháčov, má stále čo ponúknuť svojimi reláciami, spravodajstvom i hudbou," uviedol rektor PU Peter Kónya na slávnosti, ktorej sa zúčastnilo vyše 80 hostí z radov bývalých členov rozhlasového štúdia.
"V Rádiu PaF som vysielala ráno, každý utorok a štvrtok, a to ranné vysielanie sa so mnou vezie celý čas, nakoľko pôsobím v rádiu, vrátane Pafka, už 11 rokov," zaspomínala si bývalá členka Oľga 'Oli' Džupinková. Dnes sú viacerí bývalí členovia tohto internátneho rozhlasového štúdia zamestnaní v rôznych profesionálnych médiách.
Rádio PaF bolo úspešné počas svojho pôsobenia aj v medzinárodnej súťažnej prehliadke tvorby internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií s názvom Rádiorallye. Súťaž sa mu podarilo vyhrať celkovo dvakrát po sebe, čo sa zatiaľ žiadnemu inému internátnemu rádiu doteraz nepodarilo. Bolo to v roku 2009 v Nitre a v roku 2010 v Prešove. Celkové prvenstvo získalo aj v roku 2014 v Trnave.

Copyright © TASR 2019

O jednej z cien Slnka v sieti môžu hlasovaním rozhodnúť aj diváci

O jednej z cien Slnka v sieti môžu 
hlasovaním rozhodnúť aj diváci

Fanúšikovia slovenského filmu môžu od stredy hlasovať v ankete Divácka cena Slnko v sieti a zvoliť si spomedzi hraných, dokumentárnych a animovaných filmov ten, ktorý ich oslovil najviac. "Za odmenu získajú možnosť zúčastniť sa na odovzdávaní cien počas galavečera Slnko v sieti," TASR o tom informovala za organizátora podujatia - Slovenskú filmovú a televíznu akadémiu (SFTA), Gabriela Patkolová.
Akademici udeľujú národné ocenenie Slnko v sieti v 18 kategóriách, no o výsledku Diváckej ceny rozhodujú fanúšikovia. Hlasovanie sa uskutočňuje online, vyberať si môžu z 30 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. "Hlasovaním sa zároveň zaraďujú do žrebovania o atraktívne filmové ceny a účasť na slávnostnom galavečere," dodala.
Slnko v sieti je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Držiteľov ocenení vyhlásia v piatok 5. apríla, galavečer v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas neho bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácka cena, o ktorej v online hlasovaní rozhodne verejnosť na http://www.slnkovsieti.sk/divackacena.
Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry, je iniciátorom a usporiadateľom výročných prehliadok slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby, ako aj zakladateľom a garantom národnej filmovej ceny Slnko v sieti. V spolupráci s partnerskými organizáciami v zahraničí nominuje slovenský film na Európske filmové ceny a Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší nie po anglicky hovorený film. Osobitnú pozornosť venuje tvorbe mladej nastupujúcej generácie filmových tvorcov, vytvára podmienky na ich profesionálne uznanie, podporu a prezentáciu ich diel v zahraničí.

Copyright © TASR 2019

6. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Tvorcovia seriálu Hra o tróny zverejnili nový trailer k 8. sérii. Premiéra bude 15. apríla na HBO.

Izrael označil satelitnú televíziu al-Aksá, riadenú palestínskym militantným hnutím Hamas, za teroristickú organizáciu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpísal v stredu predmetné nariadenie na základe protiteroristického zákona, informovala agentúra DPA.
Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet minulý mesiac oznámila, že odhalila pokusy Hamasu o nábor operatívcov z Predjodánska do svojich radov prostredníctvom tajných správ vysielaných televíziou al-Aksá. Tá sídli v pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas.
Rozhodnutie, ktoré spečatil Netanjahu, bolo prijaté na základe odporúčania Šin Bet a odboru ministerstva obrany pre financovanie boja proti terorizmu.
Riaditeľ televízie Ibráhím Záhir reagoval slovami, že Izrael "sa pokúša uskutočniť novú agresiu voči palestínskemu ľudu tým, že zaútočí na kanál al-Aksá, ktorý už bol niekoľkokrát terčom jeho bojových lietadiel".
Vlani v novembri Izrael podnikol nálety na štúdiá televízie v pásme Gazy s odôvodnením, že sa využívali "na teroristické účely". Samotná budova televízie bola od roku 2008 v dôsledku izraelských náletov zničená trikrát.
Služba Šin Bet vo svojej februárovej správe uvádza, že Hamas sa pokúšal o nábor štyroch obyvateľov zo západného brehu Jordánu a jedného Izraelčana z východného Jeruzalema. Regrúti mali vykonávať teroristickú činnosť proti Izraelu. Proces náboru podľa Šin Bet zahŕňal vysielanie tajných správ na západný breh Jordánu televíziou al-Aksá. Služba Šin Bet tvrdí, že v rámci vyšetrovania zadržala a vypočúvala viacerých operatívcov z Predjordánska, ktorí odhalili metódy používané Hamasom. Modus operandi obsahoval rôzne signály, napríklad spomenutie dohodnutého verša z Koránu.

Copyright © TASR 2019

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila dve pokuty v celkovej výške viac ako 13.270 eur vysielateľovi Mac TV. TASR informovala hovorkyňa RVR Ivana Furjelová.
Prvú pokutu 3319 eur dostal vysielateľ Mac TV za programovú službu Wau. Tá mala porušiť zákon pri odvysielanom programe Inkognito z konca septembra 2018. Titulky pre osoby so sluchovým postihnutím v ňom nezachytávali hovorený prejav spôsobom, aby bolo možné porozumieť obsahu. Druhú pokutu vo výške 9957 eur dostal vysielateľ za programovú službu Joj. Tá mala porušiť zákaz vysielania politickej reklamy v programe Noviny z októbra 2018.
Rada zároveň uložila sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona pre vysielateľa Radio One a zamietla žiadosť o udelenie výnimky vysielateľa D.Expres v súvislosti s kvótou pre slovenskú hudbu. Rada tiež začala osem správnych konaní, z toho dve voči RTVS a po jednom voči Mac TV, Markíza – Slovakia, Orange Slovensko, Slovak Telekom, Kalná KTR a Nelson Services.

Copyright © TASR 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Lustrácie novinárov začal preverovať úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra pod dozorom prokurátora. Potvrdila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády.
"Všetko je ešte v rámci celého prípadu Kuciaka, nemám k tomu prístup, informovať o tom bude musieť Úrad špeciálnej prokuratúry, ak sa tak rozhodne," vysvetlila Saková s tým, že sa o tejto veci nemôže viac informovať.
Každé lustrovanie má mať podľa ministerky svoje opodstatnenie. "Ak niekto lustroval 20 novinárov v rámci vyšetrovania, v rámci vyšetrovacieho spisu, určite mal vyšetrovateľ na to oprávnenie a bolo to pod schválením dozorujúceho prokurátora," priblížila. Na otázku, či v tejto veci mohlo dôjsť k zneužitiu právomocí verejného činiteľa, ministerka odpovie, keď bude vedieť výsledky vyšetrovania.
Lustráciami sa podľa Sakovej bude musieť rezort zaoberať v širšom kontexte. Pripomína, že je to téma, ktorá prekračuje hranice ministerstva vnútra. "V rámci informatizácie poskytujeme niektoré dáta aj iným rezortom. Budeme sa touto otázkou musieť zaoberať v kontexte nielen lustrácií ministerstva vnútra, ale aj v kontexte dát, ktoré poskytujeme iným ministerstvám na to, aby mali nejaké kmeňové údaje a referenčné registre," uzavrela.

Copyright © TASR 2019

Najväčší Slovák: Príbeh Petra Sagana na RTVS už v stredu

Najväčší Slovák

Príbeh Petra Sagana na RTVS už v stredu

Ak by sa hlasovalo za najväčšieho športovca slovenskej histórie, mnohí fanúšikovia by ho považovali za jasného víťaza. Jeho športové úspechy a popularita mu v ankete Najväčší Slovák priniesli miesto v Top 10. V stredu 6. marca od 20.30 h RTVS odvysiela dokument a diskusiu o kariére Petra Sagana. Úlohy sprievodcu jeho životom a úspechmi sa ujal športový komentátor a redaktor Marcel Merčiak.

V subjektívnom dokumente ankety Najväčší Slovák prezradí Marcel Merčiak desať dôvodov, prečo by sa práve Peter Sagan mal stať víťazom. A práve víťazstvá sú tomuto športovcovi blízke a má ich na konte azda najviac spomedzi slovenských športovcov. Vo viacerých prípadoch je držiteľom rekordov, ktoré sa budú prekonávať ťažko. V histórii svetovej cyklistiky nikto okrem Petra Sagana nevyhral na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v elitnej kategórii trikrát za sebou. Aktuálne je držiteľom šiestich zelených dresov z Tour De France za víťazstvá v bodovacích pretekoch. Je pravdepodobné, že ďalšie víťazstvá pribudnú aj tento rok. Jeho športové úspechy priniesli mnoho radosti a národnej hrdosti.

Marcel Merčiak sa zapojí aj do diskusie, ktorá bude nasledovať po odvysielaní dokumentu. Spolu s ním sa v diskusii o kariére a úspechoch Petra Sagana, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa, zúčastnia aj športový manažér Alfonz Juck a redaktor denníka Šport Ľudovít Lučanič. Lučanič mnohé zo Saganových úspechov zažil osobne na vlastnej koži, vrátane troch svetových titulov v Richmonde, Dauhe i Bergene. „Peter je cyklistickým fenoménom svojej doby. Už ako osemnásťročný vstúpil famózne do pelotónu najlepších svetových cyklistov, nezľakol sa veľkých mien súperov a ani veľkých výziev. Svoje prvé víťazstvo dosiahol necelé dva mesiace po svojom vstupe do najsilnejšieho svetového pelotónu v čase, keď mnohí nováčikovia ešte len otvárajú oči a snažia sa nasávať atmosféru a hľadať skúsenosti do svojej pretekárskej budúcnosti. Dnes má na svojom konte už viac ako stovku víťazstiev na najslávnejších pretekoch, okrem titulov majstra sveta a šiestich zelených tričiek na Tour de France aj triumfy na najslávnejších monumentálnych klasikách Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. A vo svojich 29 rokoch ešte určite nepovedal svoje posledná slovo...,“ uviedol Ľudovít Lučanič.

Budúci týždeň v stredu 13. marca o 21:55 odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Andrejovi Hlinkovi, jeho obhajcom bude Ján Čarnogurský.


RTVS odvysiela desať dokumentov a diskusií, vždy v stredu na Jednotke:

6. 3. – Peter Sagan
13. 3. – Andrej Hlinka
20. 3. – Anton Srholec
27. 3. – Gustáv Husák
3. 4. – Alexander Dubček
10. 4. – Cyril a Metod
17. 4. – Jozef Gabčík
24. 4. – Milan Rastislav Štefánik
Už odvysielané dokumenty:
20. 2. – Juraj Jánošík
27. 2. – Ľudovít Štúr

Diváci môžu hlasovať prostredníctvom SMS zaslanej na číslo 9977 v tvare NAJSLOVAK(medzera)číslo nominovaného.

Alexander Dubček – NAJSLOVAK(medzera)1
Jozef Gabčík – NAJSLOVAK(medzera)2
Andrej Hlinka – NAJSLOVAK(medzera)3
Gustáv Husák – NAJSLOVAK(medzera)4
Juraj Jánošík – NAJSLOVAK(medzera)5
Cyril a Metod – NAJSLOVAK(medzera)6
Peter Sagan – NAJSLOVAK(medzera)7
Anton Srholec – NAJSLOVAK(medzera)8
Milan Rastislav Štefánik – NAJSLOVAK(medzera)9
ĽudovítŠtúr – NAJSLOVAK(medzera)10

5. 3. 2019

Televízne vysielače prevádzkuje na Slovensku 27 spoločností

Televízne vysielače prevádzkuje 
 na Slovensku 27 spoločností

Na Slovensku ku koncu februára pôsobilo 27 prevádzkovateľov, ktorí na základe povolenia od Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) spolu prevádzkovali 253 digitálnych terestriálnych televíznych vysielačov (DVB-T, resp. DVB-T2). Z uvedeného počtu je 80 TV vysielačov súčasťou miestnych multiplexov. Informoval o tom v utorok hovorca RÚ Roman Vavro v tlačovej správe.

Pri hodnotení najväčších prevádzkovateľov podľa počtu povolených miestnych TV vysielačov je prvý AVIS, s. r. o. s podielom 48 %, nasleduje spoločnosť Obecné siete, s. r. o. s podielom 6 % a GeCom, s. r. o. s podielom 5 %. V poradí najväčších prevádzkovateľov podľa počtu všetkých povolených TV vysielačov je prvý Towercom, a. s. s podielom 69 %, nasleduje AVIS, s. r. o. s podielom 15 % a Obecné siete, s. r. o. s dvomi percentami. Títo prevádzkovatelia zabezpečujú televíznym staniciam šírenie programov.

Copyright © TASR 2019

4. 3. 2019

Keď kandidát na prezidenta zošalie

Keď kandidát na prezidenta zošalie

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po takmer šiestich rokoch väzenia prepustili v pondelok v Egypte na slobodu medzinárodne oceňovaného fotoreportéra Mahmúda Abú Zajda. Fotograf, známy viac pod prezývkou Shawkan, získal vlani Svetovú cenu slobody tlače, ktorú každoročne udeľuje Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).
Shawkana zatkli v auguste roku 2013 počas dokumentovania potýčok demonštrantov podporujúcich zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího s políciou, ktoré prerástli do krviprelievania s obeťami na životoch.
Následne úrady tohto fotoreportéra obvinili z "teroristickej a kriminálnej činnosti" a súdili spolu s ďalšími 739 spoluobvinenými. Šlo o jeden z najväčších súdnych procesov od roku 2011, keď v Egypte vypuklo protivládne povstanie vedúce k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.
Vlani v septembri súd potvrdil rozsudky smrti nad 75 obžalovanými, ako aj trest päť rokov väzenia pre Shawkana, ktorému sa do výkonu trestu započítala aj doba strávená do vyšetrovacej väzbe.
Fotoreportéra obvinili z "vraždy a členstva v teroristickej organizácii", za čo v Egypte hrozí aj trest smrti, čo medzinárodné ľudskoprávne a novinárske organizácie odsúdili a žiadali, aby bol ich kolega zbavený viny a prepustený na slobodu.
Podobne ako Shawkan bolo v procese na päť rokov väzenia odsúdených aj ďalších 214 obvinených, ktorých tiež v pondelok prepustili, dodala agentúra AFP.
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, zvolený do úradu v roku 2014 - po zosadení islamistu Mursího -, bráni ostro kritizovaný stav dodržiavania ľudských práv vo svojej krajine. Tvrdí, že arabské krajiny majú "vlastné vnímanie ľudskosti, hodnôt a mravov".
Jeho kritici však vyhlasujú, že Sísí, ktorého do funkcie znovuzvolili v roku 2018, potláča v Egypte disent i slobodu médií.
Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc vo svojej správe za rok 2018 zaradila Egypt na 161. miesto spomedzi 180 krajín, kde sa monitorovala miera slobody tlače.

Súd v Bielorusku odsúdil v pondelok šéfredaktorku bieloruského spravodajského portálu tut.by na zaplatenie pokuty za "nepovolený vstup" do spravodajského servisu štátnej tlačovej agentúry BelTa.
Ako informoval portál tut.by, na základe rozhodnutia súdu musí novinárka Marina Zolotovová zaplatiť pokutu vo výške 300-násobku minimálnej mzdy. Pokuta tak predstavuje 7650 bieloruských rubľov (v prepočte asi 3000 eur). Novinárke pritom hrozil vyšší peňažný trest či dokonca odňatie slobody na päť rokov.
Podľa portálu tut.by sa Zolotovová zatiaľ nerozhodla, či sa proti verdiktu súdu odvolá. V reakcii pred médiami však vyjadrila radosť, že rozsudok nebol taký prísny, ako žiadal štátny žalobca. Jej advokátka totiž počas súdnych pojednávaní žiadala, aby súd jej mandantku zbavil obvinení.
Zolotovová bola vlani v auguste v skupine novinárov zadržaných na základe podozrenia, že neoprávnene vnikli do počítačových systémov a spravodajského servisu agentúry BelTA. Okrem novinárov veľkého nezávislého spravodajského portálu tut.by. agenti bieloruského Vyšetrovacieho výboru (tzv. Sledkom, obdoba americkej FBI) vtedy zadržali aj dvoch nezávislých novinárov, medzi nimi aj spolupracovníka rozhlasovej stanice Deutsche Welle a iné osoby.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) svojho času konštatovala, že od jari roku 2017, keď občania Bieloruska protestovali proti zavedeniu tzv. dane z príživníctva, bieloruské úrady zintenzívnili kontrolu médií. Jedným z posledných prípadov tohto druhu bolo vlani v júli odsúdenie nezávislého novinára Dzmitryja Halka na štyri roky väzenia za útok na policajta. Halko sa aj s rodinou momentálne zdržiava na Ukrajine.
V rebríčku slobody tlače vydávanom RSF je Bielorusko na 155. mieste spomedzi 180 monitorovaných štátov.

Copyright © TASR 2019

ZOMREL LUKE PERRY

ZOMREL LUKE PERRY


Vo veku 52 rokov zomrel v pondelok po nedávnej silnej mŕtvici americký herec Luke Perry, známy zo seriálov Beverly Hills 90210 a Riverdale.
Oznámil to jeho manažér Arnold Robinson, ktorého citujú tlačové agentúry AP a AFP.
Pri hercovi boli v jeho posledných chvíľach blízki rodinní príslušníci vrátane rodičov, detí, súrodencov, snúbenice a bývalej manželky. Perryho hospitalizovali minulý týždeň v stredu, keď do hercovho domu v losangeleskej štvrti Sherman Oaks privolali záchranku. Perry v danom čase nakrúcal scény do seriálu Riverdale.
Zhodou okolností v rovnaký deň spoločnosť Fox Broadcasting Company oznámila, že plánuje obnoviť seriál Beverly Hills 90210; Perry v ňom hral Dylana McKaya. Hoci Perry nebol potvrdený pre nové diely, jeho bývalí kolegovia Jason Priestley, Jennie Garthová, Brian Austin Green, Tori Spellingová a Ian Ziering podpísali kontrakt o účinkovaní.
Rodákovi zo štátu Ohio priniesol najväčšiu slávu práve tento seriál z rokov 1990-2000. Perry okrem neho účinkoval aj v niekoľkých filmoch - 8 sekúnd (1994), American Strays (1996) či Piaty element (1997). Objavil sa aj v kriminálnom seriáli Oz a nadaboval niekoľko animovaných snímok.

Copyright © TASR 2019


Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V NAKA v Nitre v pondelok dopoludnia vypovedal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia policajného funkcionára Pavla Vorobjova, že v roku 2017 mal dať Gašpar pokyn na lustrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Informuje o tom RTVS na svojom spravodajskom profile na sociálnej sieti a televízia Joj.
Gašpar televízii Joj potvrdil, že bol vypovedať k "nepravdivým tvrdeniam vtedajšieho podriadeného". "Bol som vypočutý k nepravdivému tvrdeniu policajta Vorobjova, že som mu dal údajný pokyn na vyšetrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka niekedy koncom roku 2017. Tak, ako som povedal aj pred vyšetrovateľom, kategoricky odmietam toto tvrdenie," dodal Gašpar.
Podľa Gašpara lustrácia Kuciaka súvisela s kauzou Rybanič. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako 20," uviedol Gašpar. Ako doplnil, to, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, vie od novembra 2018. "Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," dodal Gašpar. Bývalý policajný prezident však nekonkretizoval, o ktorých novinárov išlo.
Gašpar podľa RTVS vypovedal pred vyšetrovateľom viac ako hodinu.

Copyright © TASR 2019

Zomrel Keith Flint

Zomrel Keith Flint


 
Vo veku 49 rokov zomrel Keith Flint, spevák a tanečník britskej elektronickej skupiny The Prodigy. Informoval o tom v pondelok denník The Independent.
Flinta našli v pondelok ráno v bezvedomí v jeho dome v meste Dunmow v grófstve Essex. Na miesto bola privolaná záchranka a polícia. Lekár však konštatoval smrť. Polícia nepovažuje Flintovo úmrtie za podozrivé.

Copyright © TASR 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Bývalý novinár a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth potvrdil, že bol utajeným svedkom v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tóth to povedal vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Oznámil, že už ďalej nebude utajeným svedkom, vypovedať bude ako obyčajný svedok pod svojím menom. „Výpoveď svedka pod svojou identitou má väčšiu váhu v trestnom konaní a ja chcem, aby boli vrahovia Jána Kuciaka potrestaní,“ povedal Tóth s vysvetlením, že chce uľahčiť prácu orgánom činným v trestnom konaní.
Po úniku z vyšetrovacieho spisu viaceré médiá označovali Petra Tótha za utajeného svedka, ktorý po zadržaní Aleny Zs. a ďalších obvinených vypovedal v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, Tóth to až doteraz popieral. Vo zverejnenom videu sa dištancuje od samotnej vraždy. „Keby som vedel o príprave vraždy Jána Kuciaka, tak Ján Kuciak a Martina Kušnírová ešte žijú,“ povedal. Potvrdil, že sprostredkoval sledovanie novinárov, ale on sám ho nevykonával. Ján Kuciak bol podľa neho sledovaný na prelome septembra a októbra 2017, teda niekoľko mesiacov pred vraždou, Tóth však odmieta, že by to súviselo s prípravou vraždy. Zdôraznil, že v celom prípade má len postavenie svedka a nie je v postavení spolupracujúceho obvineného.
Novinára Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili pred rokom v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Momentálne sú v prípade ich vraždy obvinení štyria ľudia, konkrétne Tomáš Sz. a Miroslav M. ako vykonávatelia, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Alena Zs. ako objednávateľka.


Copyright © TASR 2019