5. 1. 2024

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA





 


Zomre David Soul



Zomrel David Soul         

 Obrázok 

Americký herec David Soul, hviezda detektívneho seriálu Starsky a Hutch, zomrel vo veku 80 rokov

Americký herec David Soul, hviezda detektívneho seriálu Starsky a Hutch, zomrel vo veku 80 rokov

 . Hercova manželka Helen Snellová, ktorá hrá detektíva Kennetha "Hutcha" Hutchinsona, zomrela vo štvrtok obklopená jeho rodinou.

"Zdieľal mnoho mimoriadnych darov so svetom ako herec, spevák, rozprávač, kreatívny umelec a drahý priateľ. Jeho úsmev, smiech a vášeň pre život si budú pamätať mnohí, ktorých životov sa dotkol," povedal Snell podľa BBC.

Americký seriál Starsky a Hutch sa vysielal v rokoch 1975 až 1979. Seriál bol sfilmovaný v roku 2004, pričom Owen Wilson prevzal úlohu Duša. Soul bol najznámejší v Hollywoode v roku 70, keď hosťoval v niekoľkých ďalších seriáloch, podľa Sky News.

Rodák z amerického Chicaga sa stal britským občanom v roku 2004 a žil v Londýne.

4. 1. 2024

HOAX: Fotografia nezobrazuje zablokovanú diaľnicu s vybitými elektromobilmi Berlín/Bratislava

 

HOAX:




Fotografia nezobrazuje zablokovanú diaľnicu s vybitými elektromobilmi
Berlín/Bratislava
 
Začiatkom decembra 2023 používatelia sociálnych sietí zdieľali fotografiu zasnežených áut s tvrdením, že má ísť o nemeckú diaľnicu zablokovanú elektromobilmi, ktoré sa v zime vybíjajú. Fotografia však vznikla vo februári 2011 v Chicagu počas mimoriadne silnej snehovej búrky, ktorá na niekoľko hodín zastavila všetku cestnú dopravu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Fotografiu vyhotovil fotograf agentúry Associated Press v Chicagu vo februári 2011 počas snehovej búrky, ktorá pod snehom uväznila všetky druhy vozidiel. V popise pôvodnej fotografie dostupnej na stránke Associated Press je uvedené meno fotoreportéra, ktorým bol Kiichiro Sato a tiež dátum a miesto vyhotovenia - 2. február 2011 v Chicagu. Automobily uviazli v dôsledku snehovej búrky a nie pre poruchu či vybitie batérií v elektromobiloch, o čom v tom čase informovali aj americké médiá.
Začiatkom decembra 2023 zahynuli v Nemecku štyria ľudia kvôli silnému sneženiu a poľadovici, ktoré zapríčinili, že cesty boli mimoriadne šmykľavé. Silné sneženie spôsobilo začiatkom decembra v Bavorsku najmä v Mníchove a jeho okolí, početné komplikácie v cestnej, železničnej či leteckej doprave, a taktiež výpadky dodávok elektrického prúdu.
Sneženie paralyzovalo aj veľkú časť verejnej dopravy, ktorá bola na čas v bavorskej metropole zastavená. Mníchovská polícia tiež vyzvala obyvateľov, aby sa vyhli zbytočným cestám autom, kým cestári sneh neodhrnú. Dopravné obmedzenia však nijako nesúviseli s elektromobilmi.
AFP nenašla ani žiadne správy o tom, že by boli v decembri minulého roku masovo zablokované nemecké diaľnice elektromobilmi s vybitými batériami. Keďže v slovenských príspevkoch sa spomínalo, že podobná situácia mala nastať aj v Českej republike, AFP oslovila českú políciu.
"O ničom takom informácie nemáme," uviedol 19. decembra Ondřej Moravčík, vedúci tlačového oddelenia Policajného prezídia ČR, na otázku, či došlo v posledných týždňoch k zablokovaniu českých diaľnic vybitými elektromobilmi. Dodal, že polícii vybitie batérie vozidla na vozovke nie je nutné hlásiť, ale o situácii, ktorá mala údajne nastať podľa zavádzajúcich príspevkov na sociálnych sieťach, počuje prvýkrát.
Tvrdenia o tom, že elektrické vozidlá sú v chladnom počasí nespoľahlivé, nie sú na sociálnych sieťach ničím novým. Nízke teploty síce majú vplyv na výdrž batérie, ale odborníci aj nezávislé testy ukazujú, že pri správnom používaní môžu elektromobily aj v extrémnych podmienkach vydržať mnoho hodín.
"Musíme rozlišovať medzi dvoma vecami: prevádzkovou teplotou batérie, t. j. podobne ako v prípade spaľovacieho motora by mala mať batéria vozidla pred použitím určitú teplotu, a teplotou kabíny pre cestujúcich. Aj keby ste však museli súčasne ohrievať batériu a aj priestor pre cestujúcich, vykurovací systém nebude stačiť na to, aby vybil batériu za tri hodiny," povedal pre AFP Adrien Lomonaco, špecializujúci sa na tepelný a energetický výskum a vývoj.
Vzhľadom na celosvetovo rastúci počet elektromobilov a plán Európskej únie ukončiť predaj nových vozidiel so spaľovacím motorom do roku 2035 sú elektromobily pravidelnou témou kritiky a nepravdivých príspevkov na sociálnych sieťach.





 Zdroj: TASR

NCTO 2023 - Najtrápnejšia celebrita za rok 2023

NCTO 2023



Nedá sa svietiť.
Tento rok je to opäť ťažké.
Nie sú naozajstné celebrity.

Tento rok si cenu Najtrápnejšej celebrity za rok 2023 určite zaslúžia ex aequo Martina Šimkovičová, Eduard Chmelár a Erik Kaliňák. Posielame im tituly Ozembuch.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

His wife won't be happy!' | Jurgen Klopp loses his wedding ring on the  Anfield pitch | Video | Watch TV Show | Sky Sports

Keď tréner futbalistov Liverpoolu Jürgen Klopp zistil, že počas pozápasových osláv víťazstva 4:2 nad Newcastlom United stratil zásnubný prsteň, zalial ho studený pot. Na to, aby lokalizoval šperk v strede ihriska Anfieldu, potreboval bystrý zrak televízneho kameramana.
Nemecký kouč následne prsteň pred kamerou pobozkal a priznal, že mu spadol obrovský kameň zo srdca. "Bol to obrovský šok. Našťastie sa ho podarilo nájsť," citovala Kloppa agentúra AP. Kouč lídra Premier League si uvedomil, že mu niečo chýba, keď sa presúval na tradičnú pozápasovú "ďakovačku" k sektoru domácich priaznivcov. Prehľadal trávnik blízko miesta, kde stál, na pomoc mu prišiel aj správca štadióna.
Napokon sa však podarilo nájsť prsteň až kameramanovi stanice Sky Sports. "Už som ho raz v živote stratil. Vtedy som potreboval pomoc profesionálneho potápača, pretože sa to stalo v mori," priznal Klopp a dodal: "Z času na čas, keď zhodím jedno alebo dve kilá, mi na prstenník nepasuje tak, ako by mal."

Zuzana Čaputová - Zuzana Čaputová updated her cover photo.

Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a poslanec NR SR Igor Matovič (hnutie Slovensko) viedli v závere minulého roka rebríček počtu fanúšikov na sociálnej sieti. Vyplýva to z analýzy profilov a stránok politikov, ktorú vypracovala Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, informoval o tom Peter Krajčovič z UCM.
Prezidentka mala na sociálnej sieti Facebook (FB) k 31. decembru 386.000 sledovateľov, na sieti Instagram vyše 480.000. Stránka Pellegriniho na FB mala 326.475 sledovateľov. Najviac nových sledovateľov v roku 2023 získala stránka predsedu vlády, ktorej za rok pribudlo 82.865 nových sledovateľov. Štvrtý najvyšší počet má Matovič, ktorý na FB stále využíva svoj súkromný profil. V roku 2023 mal 272.844 odberateľov.
Najviac, spolu 914 príspevkov na FB, publikovala stránka Pellegriniho. Na stránke podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS) pribudlo 885 a bývalého poslanca NR SR Milana Mazureka (Republika) 784. Najviac videí publikovali stránky Mazureka (360), Pellegriniho (338) a europoslanca Milana Uhríka z Republiky (272). Najväčší počet interakcií však podľa analýzy FMK zaznamenali videá publikované na stránke predsedu vlády, takmer 5,2 milióna.

Terézia Javorská z BBC, špiónka komunistov z Československa

Terézia Javorská, niekdajšia riaditeľka slovenskej sekcie britskej stanice BBC World Service, počas studenej vojny pracovala ako agentka komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Vyplýva to z odtajnených dokumentov z archívov ŠtB, o ktorých informoval britský denník Daily Mail, píše TASR.
Javorskú naverboval československý spravodajský dôstojník po stretnutí na kokteilovej párty v polovici 80. rokov minulého storočia. V správe pre svojich nadriadených v Prahe uviedol, že Javorská má prístup k interným informáciám britských médií aj politickým správam.
Krycie meno Javorskej bolo Vora. Vďaka svojej pozícii v BBC mala prístup k informáciám o zdrojoch novinárov či metódach vysielania o vývoji v Sovietskom zväze a vo východnom bloku. Mala prístup aj ku správam od politických utečencov, ktorí často spolupracovali s BBC.
Do Británie emigrovala v roku 1969. Najskôr pracovala ako au pair a potom vyštudovala na Londýnskej univerzite. Do BBC nastúpila v roku 1976 a postupne sa stala šéfkou československého spravodajstva. Po páde Sovietskeho zväzu viedla slovenskú sekciu až do ukončenia jej vysielania v roku 2005.
Jej bývalí podriadení v BBC svoju šéfku nikdy nepodozrievali, že by bola špiónkou. Spomenuli si však na prípady, kedy často odmietla vysielanie správ kritických voči komunistickému režimu v Československu.
Ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do stanice BBC od začiatku studenej vojny, uvádzajú bezpečnostní experti.
Podľa profesora a experta na spravodajské informácie z Buckinghamskej univerzity bola Javorská "veľmi dôležitým prínosom pre komunistov v kritickom období studenej vojny, keď sa Sovietsky zväz snažil udržať si kontrolu nad svojimi satelitnými štátmi".
Podotkol, že zrádzala dôveru ostatných kolegov a disidentov, ktorú mala ako redaktorka BBC a tým ich vystavovala riziku. Podľa dokumentov Javorská súhlasila so zradou svojej novej krajiny (Británie) a kolegov "z ideologických pohnútok a vlasteneckého cítenia", píše Daily Mail
Dnes sedemdesiattriročná Slovenka je už niekoľko rokov pripútaná na lôžko a v kóme po autohavárii, informoval český spravodajský web Hlídací Pes. Daily Mail dodal, že jej rodina sa k informáciám odmietla vyjadriť.
Súčasné vedenie BBC o týchto obvineniach nevedelo, ale bude ich brať vážne. "Všeobecne sa uznáva, že BBC World Service bola kľúčovým zdrojom nestranného spravodajstva počas studenej vojny aj po jej skončení," poznamenal hovorca BBC.

 

 

Copyright  © TASR 2024

 

Parník Willie (1928) | Zaujímavosti - Zaujímavosti | ČSFD.sk

Na prvý film s Myšiakom Mickeym vypršali autorské práva a tvorcovia už uvažujú, ako to využiť. Podľa agentúry AFP sa chystajú najmenej dva hororové filmy, ktoré chcú použiť podobu postavičky z roku 1928. Tá sa prvý raz objavila vo filme Parník Willie.
Spoločnosť Walt Disney, ktorá vlastní práva na rôzne podoby jednej z najznámejších postáv animovaných filmov, už uviedla, že bude pozorne kontrolovať dodržiavanie svojich autorských práv.
Podľa americkej legislatívy autorské práva končia 95 rokov po uvedení filmu. To sa týka snímky Parník Willie, ktorá sa v USA dostala do kín v roku 1928. Od pondelka tak umelci a filmári môžu využívať zábery, kresby a postavy z tohto filmu bez toho, aby museli žiadať povolenie či platiť autorské poplatky spoločnosť Walt Disney.
Nové právne situácie sa rozhodli využiť dvaja filmári pre vytvorenie nízkonákladových hororových filmov. „Chceme sa tým len pobaviť,“ povedal režisér Jamie Bailey, ktorý oznámil vznik hororového filmu Mickey ‚s Mouse Trap (Pasca Myšieka Mickeyho).
Podobný zámer oznámil pre magazín Variety aj režisér Steven LaMorte, ktorý je autorom hororovej snímky The Mean One z roku 2022. Pre svoj nový film však ešte nemá pripravený názov.
Uvoľnenie autorských sa nevzťahuje na podobu známej postavičky z neskorších filmov, pri ktorých ešte nevypršala lehota 95 rokov. Z filmu, ktorý využije materiál z roku 1928, tiež musí byť jasné, že jeho producentom nebolo štúdio Walt Disney.

 

Copyright  © ČTK 2024

3. 1. 2024

Premiéra slovenského koprodukčného filmu Slúžka kraľovala večernému vysielaniu

Premiéra slovenského koprodukčného filmu 
Služka (2023) | ČSFD.cz
 
Slúžka kraľovala večernému vysielaniu


Na prelome roka lákali divákov k televíznym obrazovkám RTVS najmä rozprávkové a filmové klasiky, ale tiež množstvo premiér. Veľkému úspechu sa tešili najmä dve premiéry v prime-time. Jednotka ponúkla divákom koprodukčný film RTVS Slúžka, ktorý vznikol podľa námetu Hany Lasicovej. Film si nenechalo ujsť až 468.000 divákov. Dvojka odvysielala vo večernom prime-time vo svetovej premiére nový dokument Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom, ktorý prilákal k televíznym obrazovkám až 202.000 divákov.
V sobotu 30. decembra zaujala Jednotka divákov počas dňa najmä rozprávkovými klasikami. V čase od 8.30 h až do 13.00 h bola Jednotka lídrom v sledovanosti s rozprávkami S čerty nejsou žerty (143.000 divákov, shr 20,5 %), Keď draka bolí hlava (135.000 divákov, shr 15,6 %) a Šesť labutí (192.000 divákov, shr 19,6 %).Večer ponúkla Jednotka divákom klasiku Vesničko má středisková (290.000 divákov, shr 15,5 %) a následne premiéru koprodukčného filmu Čierne na bielom koni, ktorú si pozrelo 97.000 divákov pri trhovom podiele 8,4 % v cieľovej skupine 12+.

Rozprávky a filmové klasiky boli na Jednotke diváckym lákadlom aj počas silvestrovského dňa 31. decembra. Jednotka bola trhovým lídrom od 10.30 h až do obeda s rozprávkou Princezná a pisár (172.000 divákov, shr 14,5 %). Silvestrovský večer patril na Jednotke zábavným reláciám. Televízny prime-time odštartovali silvestrovské Záhady tela (394.000 divákov, shr 17,7 %), nasledovala premiérová epizóda 14. série šou Milujem Slovensko (381.000 divákov, shr 16,5 %) a večer uzavrel silvestrovský špeciál talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorý si nenechalo ujsť až 481.000 divákov pri trhovom podiele 22,5 % v cieľovej skupine 12+ a pred polnocou bol najsledovanejším televíznym programom. Po polnoci odvysielala Jednotka v premiére koncert Zuzana Smatanová, ktorý si pozrelo 138.000 divákov pri trhovom podiele 11,5 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Dvojka ponúkla počas silvestrovskej noci už tradične bohatý hudobný program, ktorý sa tešil mimoriadnemu diváckemu záujmu. Večer odštartoval dokument Mariah Carey: Milovaná diva (33.000 divákov, shr 1,6 %), nasledovali programy ABBA navždy: Víťaz berie všetko (125.000 divákov, shr 5,6 %), Ako sa stať Beatles (58.000 divákov, shr 2,5 %) a večer uzavrel dvojdielny hudobný dokument Queen: Dni nášho života. Prvú časť sledovalo 77.000 divákov pri trhovom podiele 3,4 % a druhú 86.000 divákov pri trhovom podiele 4 % v cieľovej skupine 12+. Po polnoci odvysielala Dvojka zábavný program Ktosi je za dverami, ktorý si pozrelo 71.000 divákov pri trhovom podiele 3,9 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Aj na Nový rok 1. januára 2024 boli najväčším diváckym lákadlom počas dňa rozprávky na Jednotke. Ráno si rozprávkovú klasiku Čarovný kamienok nenechalo ujsť 180.000 divákov pri trhovom podiele až 22 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bola jednoznačným trhovým lídrom. Popoludní zaujali divákov Rozprávky bratov Grimmovcov: Šípková Ruženka (279.000 divákov, shr 17,4 %) a rozprávka O dvanástich mesiačikoch (368.000 divákov, shr 20,9 %), ktoré boli v danom čase jednotkou v sledovanosti. Najsledovanejším nespravodajským programom dňa sa stala koprodukčná rozprávka RTVS Sedem zhavranelých bratov, ktorú si podvečer nenechalo ujsť až 477.000 divákov pri trhovom podiele až 24,6 % v cieľovej skupine 12+ a až 22,6 % v cieľovej skupine 12-54.

Absolútnym hitom v prime-time sa na Nový rok stala premiéra koprodukčného filmu RTVS Slúžka na Jednotke, ktorú si nenechalo ujsť 468.000 divákov pri trhovom podiele 21,3 % v univerzálnej cieľovej skupine a v cieľovej skupine 12-54 až 18,4 %. Veľkému úspechu sa v prime-time tešila aj svetová premiéra dokumentu Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom na Dvojke, ktorý prilákal k obrazovkám až 202.000 divákov pri trhovom podiele 8,7 % v cieľovej skupine 12+.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

VÝROKY ROKA

     VÝROKY ROKA










 “Priatelia držím v ruke ich vlastný dokument, ktorý popisuje, ako rozmýšľajú a čo bolo ich náplňou práce. Natlakové komunikačné kampane pri očkovaní, testovaní, vojne na Ukrajine, či presadzovanie gender ideológie. Tak toto sú témy, ktoré ich trápili a štát ich financoval z našich daní. Snažili sa ľuďom na Slovensku vnucovať ich názor ako jediný správny. Samozrejme pri každej propagande bol vždy aktívne zapojený mimovládny sektor. Zlatí komunisti. Oni boli aspoň úprimní a nehrali sa na žiadnu slobodu slova, no títo progresívni liberáli sú demokrati, len keď im to vyhovuje. Akonáhle však príde iný názor, tam sloboda končí a nastúpia totalitné chúťky. Priatelia všetky tieto dokumenty musíme prekopať a niektoré úplne zrušiť, lebo demokracia nepotrebuje žiadnych názorových či politických cenzorov a dozorcov. My sa zodpovedáme ľudom a nie Vám a tak aj budeme konať.” 
Richard Glück

" V Rusku je na rozdiel od Nemecka sloboda prejavu“.
Mária Zacharová

"Dobre to zmeníme, nebojte sa.“
Robert Fico


„Keby som pána Jurisa teraz chytil, tak ho zaškrtím vlastnými rukami.“
Robert Fico

„Čo vás do toho, na aký účel mu to je? Keby tam aj teraz mal štyri šteniatka zavreté, tak všetkých je nás do toho prd.“ 
Patrícia Medveď Macíková

„Za ministerstvo kultúry dávame prísľub,… že my budeme tí, ktorí budú iniciovať,… aby Kristus Kráľ bol intronizovaný a stal sa kráľom Slovenska."
Štefan Kuffa, štátny tajomník

„Ak je niekto vyslovene tendenčný a dlhé roky a tú tendenciu nedáva ani do nejakej neutrality a že by bol aspoň trošku spravodlivý, tak potom je to asi spravodlivé, že takéto médiá treba ignorovať a nepustiť ich, lebo inak ich neviete nasmerovať, aby boli neutrálni a dávali priestor obom stranám.“
Martina Šimkovičová


„Je tu nejaký muž, Viktor Orbán. Počul o ňom niekedy niekto? Pravdepodobne je jedným z najsilnejších lídrov na svete. Je to vodca Turecka."
Donald Trump 


„Nemyslím si, že máme mať v balete tanečníka z Kórei alebo dirigentov zo zahraničia, keď máme umelcov na Slovensku.“ 
Andrej Danko 
 


„Môžem o sebe s určitosťou povedať, že som charakterovo konzistentná.V čase silnej informačnej cenzúry som prijala prácu v súkromnej televízii s úmyslom objektívne vyvážiť informačnú nevyrovnanosť. Akúkoľvek spojitosť s nálepkou dezinformátora z hĺbky duše odmietam. Prepáčte mi, ale vnímam to ako hlboké nedorozumeni. V mojej rigoróznej práci som sa venovala vplyvu médií na psychiku detí. Verím, že slovenská spoločnosť sa vie zhodnúť na tom, že sa nechceme medzi sebou hádať. Som presvedčená, že hádky pramenia z nedorozumenia a z nerešpektovania. Som pripravená diskutovať a konať tak, aby dochádzalo k vzájomnému pochopeniu a rešpektu. Považujem to za základný stavebný kameň kultúry spoločnosti. Ak by sme nateraz dokázali odhodiť predsudky za hlavu a nechali ma naplno pracovať, rada budem čeliť objektívnej konštruktívnej kritike mojej práce v budúcnosti.“
Martina Šimkovičová
 

„Boli sme na jednom takomto obede. Povedal mi, že práve ide zaplatiť školné synovi. Na to som povedal, že mám mega prúser, lebo aj ja som mal zaplatiť školné pred niekoľkými dňami. Ponúkol mi, že to vybaví. Odvtedy to prebiehalo takto. Vždy, keď bolo treba zaplatiť školné, on zaplatil a ja som dal dokopy peniaze, zaniesol som mu ich.Tak sa to vyvinulo. Bolo to vždy raz za pol roka, ja som povedal, čo treba poslať, a do dvoch týždňov či do mesiaca som mu peniaze doniesol."
Jaroslav Rezník

„Preto prídem s návrhom na zníženie platov poslancov, s tým, aby ten zvyšok doplácali politické strany, lebo vidím to na hospodárení nášho hnutia. Poslanci nemusia mať päťtisícové platy. V pohode môžu mať dvojtisícové platy a politické strany sú dostatočne bohaté na to, aby si platili svojich poslancov zo štátneho príspevku,“
Igor Matovič

2. 1. 2024

Najzábavnejší Silvester bol na Markíze!

 Najzábavnejší Silvester bol na 

 


Markíze!

V prvý deň nového roka 2024 rebríčky sledovanosti ovládli večerné spravodajské relácie televízie Markíza – Televízne noviny a Počasie.


Najlepšia zábava bola na Silvestra na Markíze! Potvrdzujú to nielen nadšené divácke reakcie a skvelé odozvy v diskusiách na sociálnych sieťach, ale aj fantastické výsledky sledovanosti. Exkluzívny stand-up comedy špeciál Simona: Donaha! aj nasledujúce silvestrovské vydanie obľúbenej zábavnej šou Možné je všetko! nedali konkurencii najmenšiu šancu a stali sa v posledný deň uplynulého roka, v nedeľu 31. decembra 2023, suverénne najsledovanejšími programami na celom televíznom trhu.

Absolútnym víťazom Silvestra sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal prvý ženský comedy špeciál na Slovensku s názvom Simona: Donaha!. V hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 prevalcoval konkurenciu s excelentným ratingom 12,8 % a vysoko nadpriemerným trhovým podielom 31,8 %.

Viac než hodinový striptíz duše v podaní najobľúbenejšej komičky Simony, v ktorom sa zamýšľa nad telom, vzťahmi, feministkami, mužmi i turistikou, znamenite zabavil 633-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Aspoň na tri minúty si ho zaplo dokonca až neuveriteľných 1 117 000 divákov (AvRch v CS 12+).

Druhým najsledovanejším koncoročným programom sa stal silvestrovský špeciál veľkolepej zábavnej šou Možné je všetko!, ktorý v cieľovej skupine 12-54 kraľoval trhu s fantastickým ratingom 12,5 % a podielom na trhu 30,6 %.

Aj posledné hodiny roku tak divákom spríjemnili obľúbení herci a zabávači, ktorí sa postarali o neopakovateľné vtipné situácie a skvelú atmosféru. Okrem moderátora Dana Dangla im robili spoločnosť Adela Vinczeová, Tomáš Maštalír, Zuzana Kubovčíková Šebová, Juraj Kemka, Petra Polnišová, Adam Bardy, Petra Dubayová a Lukáš Latinák. K obrazovkám Markízy pritiahli 526-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom zasiahli dokonca až 1 119 000 divákov (AvRch v CS 12+).

Konkurenčné televízie so svojou silvestrovskou ponukou výrazne zaostali, TV Joj uviedla zostrih zábavnej šou Inkognito (share 17,4 % v CS 12-54) a novinku Vtip za stovku (share 15,8 % v CS 12-54), Jednotka RTVS špeciály zábavných šou Záhady tela (share 15,7 % v CS 12-54), Milujem Slovensko (share 15,7 % v CS 12-54) a Neskoro večer (share 19,5 % v CS 12-54).

Zo spravodajských relácií si najviac divákov zvolilo Počasie (rating 9,8 % / share 27,9 % v CS 12-54) a Televízne noviny (rating 8,8 % / share 26,3 % v CS 12-54) na Markíze. Aktuálne informácie o počasí trhový líder sprostredkoval 538-tisíc divákom v rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+, súhrn udalostí posledného dňa roka 2023, okorenený o to najvtipnejšie z politickej kuchyne a zostrih najlepších brbtov moderátorov a redaktorov, si zas pozrelo 506-tisíc divákov, pričom dosah mal až na 886-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

V rámci ponuky menších staníc si večer najlepšie počínala televízia Doma s vynikajúcou českou komédiou Po čem muži touží, ktorá v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala excelentný rating 2,7 % a nadpriemerný trhový podiel 6,7 %. V tejto komerčnej cieľovej skupine išlo dokonca o absolútne najsledovanejší programom stanice Doma za celý uplynulý rok. Silvestrovský večer pri sledovaní hviezdne obsadeného filmu trávilo 114-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

V pondelok 1. januára 2024 patrili dve najvyššie priečky v rebríčku sledovanosti v rámci novej komerčnej cieľovej skupiny 13-55 večerným spravodajským reláciám TV Markíza - Televízne noviny (rating 11,7 % / share 29,3 %) a Počasie (rating 9,7 % / share 24,8 %). Rovnako aj v univerzálnej cieľovej skupine 12+ obsadili prvé miesto Televízne noviny so 604-tisíc divákmi a dosahom až na 931-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). Druhú priečku získalo Počasie, ktoré sledovalo 517-tisíc divákov. 

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Od 1. 1. 2024 sú dáta analyzované v novej komerčnej cieľovej skupine 13-55.
Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

M. Šimkovičová: Kvóty sú inšpiráciou pre podporu celého okruhu umeleckej tvorby

M. Šimkovičová: Kvóty sú inšpiráciou pre 

 


podporu celého okruhu umeleckej tvorby 

Kvóty, ktoré od roku 2016 zabezpečujú zastúpenie slovenskej hudby v domácom rozhlasovom vysielaní, by mohli dostať v budúcnosti podobu univerzálneho nástroja podpory slovenskej kultúry a umenia. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) potvrdila, že jej rezort bude v tejto oblasti iniciatívny.
"Kvóty, okolo ktorých bolo toľko kriku, sa ukázali ako veľmi efektívny nástroj na podporu slovenskej umeleckej tvorby. Preto chceme v tejto oblasti pripraviť komplexnejší návrh tak, aby sa v budúcnosti vzťahovali na celý okruh slovenskej kultúrnej umeleckej tvorby," uviedla ministerka v rozhovore pre TASR s odvolaním sa na aktuálne programové vyhlásenie vlády SR.
Kvóty pre domácu hudobnú tvorbu sú realitou od roku 2016. Minimálny podiel slovenskej hudby vo vysielaní RTVS musí tvoriť 35 percent celkovej hranosti za mesiac, vo vysielaní súkromných rádií je to 25 percent. Minimálne pätinu slovenských pesničiek musia tvoriť novinky, teda skladby, ktoré nie sú staršie ako päť rokov. Napriek snahám o úpravu kvót zostali zachované aj v novom mediálnom zákone, prijatom v roku 2022.

Zdroj: TASR
 

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Wybory 2023. Bartłomiej Sienkiewicz: W Krakowie są Jędraszewski i Nowak. To  miasto zmieniło się w poligon Kaczyńskiego




Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v piatok prostredníctvom príspevku na sociálnych sieťach oznámil, že sa rozhodol dať do likvidácie aj 17 regionálnych staníc Poľského rozhlasu (Polskie Radio). K takémuto opatreniu pristúpil v súlade so snahou novej vlády o odpolitizovanie verejnoprávnych médií, píše TASR podľa agentúry PAP.
"Dnes som sa rozhodol - v rámci pokračovania v skôr začatom procese - dať do likvidácie 17 regionálnych staníc Poľského rozhlasu (Polskie Radio)," oznámil Sienkiewicz na platforme X. PAP približuje, že tým narážal na svoje predošlé rozhodnutie dať do likvidácie poľskú verejnoprávnu televíziu TVP, Poľský rozhlas aj samotnú PAP.
Nová poľská vláda takýmito opatreniami reaguje na minulotýždňové rozhodnutie prezidenta Andrzeja Dudu vetovať návrh budúcoročného štátneho rozpočtu, ktorý pre verejnoprávne médiá vyčlenil tri miliardy zlotých (690 miliónov eur).
Vetovanie rozpočtu zo strany Dudu, ktorý je považovaný za spojenca predošlej vlády vedenej stranou Právo a spravodlivosť (PiS), je podľa PAP vnímané ako snaha pozastaviť financovanie verejnoprávnych médií, ktoré už teraz nie sú pod kontrolou PiS.
Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, prijala minulý týždeň uznesenie, v ktorom vyzvala na obnovenie právneho poriadku a nestrannosti verejnoprávnych médií. Nový minister kultúry následne vymenil šéfov a správne rady verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako aj tlačovej agentúry PAP. Opozičná strana PiS, z ktorej pochádza práve aj prezident Duda, tento krok ostro kritizovala. Za porušenie ústavy ho označil aj Duda.
Predstavitelia PiS, ktorá v Poľsku vládla predošlých osem rokov, protestovali proti "nezákonnému prevzatiu" verejnoprávnych médií novou vládou v uplynulých dňoch zdržiavaním sa v centrálach týchto médií. PiS najnovšie v piatok zvolala na 11. januára demonštráciu pred Sejmom, informuje agentúra DPA.
"Spoločne budeme protestovať proti zavádzaniu cenzúry zo strany (nového poľského premiéra) Donalda Tuska," uvádza sa vo videu, ktoré v piatok na sociálnej sieti X zverejnil predseda poslaneckého klubu PiS a bývalý minister obrany Mariusz Blaszczak.
Tuskova proeurópska vláda, ktorá sa úradu ujala v polovici decembra, obviňuje verejnoprávne médiá z toho, že za vlády PiS sa v posledných rokoch stali propagandistickými nástrojmi tejto strany. DPA pripomína, že verejnoprávne médiá v tej istej súvislosti kritizovali aj medzinárodné organizácie. 



                                Ruského novinára zbili. Išlo o útok z nenávisti - správy

Ruský novinár otvorene sa hlásiaci k homosexualite Pavel Lobkov v sobotu oznámil, že ho neďaleko parku v centre Moskvy zbili a bol to útok z nenávisti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.
Lobkov, bývalý moderátor a komentátor ruského nezávislého televízneho kanála Dožď, zverejnil fotografie svojich zranení na Facebooku. Zachytávali jeho zakrvavený nos a ruku.
"Dobitá tvár ´homoša´ zbitého na dvore vo štvrti Patriarchove rybníky," napísal Lobkov v príspevku doplnenom o zábery.
Patriarchove rybníky sú bohatá obytná štvrť Moskvy s veľkým jazerom a parkom, približne 35 minút chôdze od Červeného námestia.
Lobkov neuviedol ďalšie podrobnosti a agentúra AFP nemohla okamžite overiť okolnosti útoku. Novinár o ňom zverejnil príspevok niekedy v sobotu skoro ráno.
Prípad sa stal mesiac po tom, čo ruský Najvyšší súd vyhlásil "medzinárodné hnutie LGBT+" za extrémistické a zakázal jeho činnosť na území Ruska. Organizácie na ochranu ľudských práv varovali, že tento krok súdu môže predchádzať rozsiahlejším tvrdým zásahom proti komunite LGBT+ ľudí.



Tím nemeckej televíznej stanice ZDF bol zasiahnutý počas sobotňajšieho ruského raketového útoku na hotel v ukrajinskom meste Charkov. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.
ZDF v nedeľu oznámila, že jej sedemčlenný tím sa v sobotu nachádzal v hoteli, keď došlo k zásahu tejto budovy raketou. Ukrajinskú prekladateľku zasiahli úlomky a utrpela vážne zranenia. Zranený bol aj bezpečnostný pracovník tímu.
"Je to ďalší útok Ruska na slobodnú tlač. Sme presvedčení, že zranení kolegovia sa rýchlo zotavia," uviedla vo vyjadrení šéfredaktorka ZDF Bettina Schaustenová. Dodala, že ZDF bude vojnu na Ukrajine naďalej spravodajsky pokrývať.
Najmenej 28 ľudí utrpelo v sobotu v Charkove zranenia, keď ruské rakety dopadli na viaceré budovy vrátane hotela, materskej školy, obchodov a reštaurácií. Britský denník The Daily Telegraph na svojej webovej stránke napísal, že išlo o Palace Hotel v centre Charkova.
Ruské ministerstvo obrany útok na hotel v Charkove potvrdilo, píše DPA. Hovorca ministerstva v nedeľu uviedol, že na hotel zaútočili, pretože z jeho priestorov príslušníci ukrajinských tajných služieb plánovali útoky na ruské mesto Belgorod.
Hotel Palace často využívajú zahraniční novinári, pretože je vybavený bunkrom, píše na svojej webovej stránke ZDF. Ruská armáda už viackrát zasiahla hotely v rôznych ukrajinských mestách, v ktorých sa nachádzali zahraniční novinári či pracovníci mimovládnych organizácií.

Copyright  © TASR 2023

 

 


1. 1. 2024

RTVS prinesie premiéru exkluzívneho dokumentu Divoká príroda Slovenska


RTVS prinesie premiéru exkluzívneho dokumentu
Trailer Divoká príroda Slovenska s Nigelom Marvenom - YouTube
 
 Divoká príroda Slovenska


RTVS odvysiela 1. januára 2024 o 20.10 h na Dvojke svetovú premiéru výnimočného dokumentárneho filmu o nádhernej prírode Slovenska od renomovaného britského dokumentaristu Nigela Marvena. Tento pútavý film prináša jedinečný pohľad na slovenskú divočinu a jej neopísateľnú krásu.

Nigel Marven je svetoznámy britský tvorca filmov o divokej prírode, scenárista a dobrodruh. Natočil viac ako 150 dokumentárnych filmov a navštívil všetky kontinenty. Známy je svojimi filmami ako Prehistorický park a Putovanie s dinosaurami, ale aj spoluprácou s legendárnym Davidom Attenboroughom. Tentokrát sa vydáva na cestu objavovania Slovenska a jeho prírody a v dokumentárnom filme Divoká príroda Slovenska ukazuje rozmanitosť a jedinečnosť slovenskej fauny a flóry. Dokument prinesie iný pohľad na Slovensko. Predstavuje ho ako skrytý drahokam Európy, v ktorom žije viac ako 370 druhov vtákov, 77 druhov cicavcov, viac ako 2000 druhov rastlín a 29 druhov plazov a obojživelníkov a svojou biodiverzitou môže konkurovať exotickým krajinám sveta.

Zámerom projektu bolo podľa manažéra projektu, koproducenta a kameramana Milan Kánya ponúknuť slovenskému i svetovému publiku pohľad na divočinu v srdci Európy pod vedením skúseného producenta a režiséra: „Myšlienka vznikla pri jeho prvej návšteve, keď tu bol v lete v roku 2021. Keď videl, akú máme krásnu prírodu, sám navrhol, či by sme si vedeli predstaviť urobiť dokumentárny film o Slovensku.“

Diváci budú mať tiež jedinečnú príležitosť nahliadnuť do zákulisia tvorby tohto dokumentu prostredníctvom špeciálneho filmu o filme, ktorý bude odvysielaný hneď po hlavnom dokumente, 1. januára 2024 o 20.55 h . Tento doplnkový film poskytne hlbší pohľad na proces tvorby dokumentu, výzvy, s ktorými sa tvorcovia stretli a výnimočnú prácu, ktorá bola potrebná na zachytenie krásy slovenskej divočiny.

Výnimočný dokument Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom si môžu televízni diváci pozrieť v premiére na Dvojke 1. januára 2024 o 20.10 h a zažijú tak jedinečnú cestu po Slovensku prostredníctvom objektívu jedného z najuznávanejších dokumentaristov súčasnosti.

HAPPY NEW YEAR !

HAPPY NEW YEAR !

Soviet Postcards — “Happy New Year, Comrades!” - vintage Soviet... 

31. 12. 2023

M. Šimkovičová: V RTVS je potrebné garantovať väčšiu pluralitu názorov

 M. Šimkovičová: V RTVS je potrebné 

 RTVS po 8 rokoch prichystala kompletný rebrand! Predstaví nové logo aj  vizuál (archívny článok)

 garantovať  väčšiu pluralitu názorov


Cieľom zvažovaného rozdelenia RTVS je vytvorenie dvoch nezávislých mediálnych inštitúcií - Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu tak, aby bola zabezpečená väčšia pluralita názorov. V súvislosti so zamýšľanou zmenou, o ktorej hovorí programové vyhlásenie vlády (PVV) a naznačuje aj plán legislatívnych aktivít kabinetu v roku 2024, to uviedla ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Zdôraznila, že v zmysle PVV naďalej platí, že sa bude zvažovať aj iné riešenie, ako posilniť verejnoprávnosť RTVS.
V súvislosti s financovaním telerozhlasu Šimkovičová upozornila, že i napriek zníženiu podielu z hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý má RTVS v roku 2024 dostať, sa otvárajú možnosti jej dofinancovania v prípade potreby. "Osobne nevnímam vládou schválenú výšku HDP ako optimálnu na zabezpečenie pohodlného chodu RTVS. Preto som medzi kolegami vo vláde presadila, aby do zákona bolo doplnené slovo najmenej 0,12 percenta z HDP, čo nám ako rezortu kultúry umožňuje dofinancovanie RTVS v prípade preukázanej potreby v nasledujúcom roku," doplnila.
Pripomenula, že pri prípadnom dofinancovaní je jednou z možností forma tzv. zmluvy so štátom alebo napríklad zvýšenie príjmov RTVS z reklamy.
Legislatívny návrh, ktorý sa týka RTVS, má podľa návrhu plánu legislatívnych úloh vlády predložiť rezort na rokovanie kabinetu do konca prvého kvartálu 2024.


Zdroj: TASR