18. 9. 2021

Zomrel Mario Camus

Zomrel Mario Camus

Mario Camus, one of the most important directors of Spanish cinema, dies -  PlanetSmarts
Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu španielsky filmový režisér a scenárista Mario Camus. Oznámila to Akadémia kinematografických umení a vied Španielska (AACCE), z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.
Camus, ktorého najlepšie filmy boli inšpirované veľkými literárnymi dielami, prvýkrát upútal medzinárodnú pozornosť, keď jeho film Úľ (1982) o následkoch španielskej občianskej vojny (1936-1939) získal v roku 1983 na filmovom festivale Berlinale hlavnú cenu - Zlatého medveďa.
Nasledujúci rok získala jeho snímka Nevinní svätí (1984) od poroty na filmovom festivale v Cannes špeciálne uznanie a jej dve hviezdy spoločne získali cenu za najlepšieho herca. Camus v roku 1994 získal ocenenie Goya za najlepší pôvodný scenár k svojmu filmu Sombras en una batalla (1993).
Na medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne získal jeho film El Color de las nubes (1997) osobitné uznanie, film Adosados (1996) si z medzinárodného filmového festivalu v Montreale odniesol ocenenie za najlepší scenár a cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI).
V roku 2011 udelili Camusovi čestné ocenenie Goya, ktoré je španielskym ekvivalentom amerického Oscara.
Camusova smrť prišla iba deň po úmrtí španielskeho dramatika Alfonsa Sastreho, otvoreného kritika cenzúry počas desaťročia trvajúcej diktatúry v Španielsku. Sastre mal 95 rokov.
Španielsky premiér Pedro Sánchez vzdal na sociálnej sieti Twitter v sobotu poctu obom zosnulým umelcom.
"Tí z nás, ktorí milujeme kino a divadlo, dnes smútia. Lúčime sa s dvomi velikánmi kultúry - Alfonsom Sastrem a Mariom Camusom. Zo svojich sedadiel v publiku sa však budeme naďalej tešiť z ich výnimočných diel," napísal Sánchez.



Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Andrzej Duda - Domov | Facebook

 

Poľský prezident Andrzej Duda povedal v interview pre denník Polska Times, že bude brať do úvahy aj svoje ústavné povinnosti, keď sa bude rozhodovať, či podpíše návrh zákona o reforme médií. Vo štvrtok o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.
Legislatíva, schválená v auguste dolnou komorou parlamentu, Sejmom, zavádza dodatok k mediálnemu zákonu, ktorý obmedzuje vlastníctvo poľských mediálnych spoločností subjektmi so sídlom v Európskom hospodárskom priestore (EHP).
Kritici tvrdia, že tento návrh zákona je pokusom umlčať voči vláde kritickú televíznu stanicu TVN, vlastnenú Američanmi.
Duda na otázku denníka Polska Times, či je možné, že bude návrh mediálneho zákona vetovať, odpovedal, že táto vec nie je len o poľsko-amerických vzťahoch, hoci tie sú tiež dôležité, keďže TVN je americký investor. Ako dodal, najviac však bude musieť pri rozhodovaní dbať na svoje ústavné povinnosti.
"A teraz si treba položiť otázku - sú navrhované opatrenia naozaj v súlade s princípom hospodárskej slobody, ktorý sme začlenili do poľskej ústavy?" uviedol prezident v interview, ktoré bude zverejnené v piatok a pasáže z neho boli vo štvrtok dostupné na webovej stránke polskatimes.pl.
Duda povedal, že si musí sám odpovedať na túto otázku ako prezident. "A otázka našich vzťahov v medzinárodnej oblasti je v tomto prípade druhoradá," dodal.
Prezident ďalej povedal, že bude brať do úvahy aj to, "ako budeme vnímaní vo všeobecnosti zahraničnými investormi. Nielen americkými investormi, ale tiež investormi z rôznych iných krajín, a máme ich veľa, veľmi veľa a v tejto chvíli je záujem - naozaj mi verte - investovať v Poľsku obrovské peniaze," vysvetlil.
V tejto súvislosti sa Duda zmienil o dôverných rozhovoroch s veľkým americkým investorom, ktorý "uvažuje o vážnej investícii v Poľsku", ako aj o rozhovoroch s obrovskou kórejskou spoločnosťou takisto zvažujúcou veľké investovanie.
"Už len tieto dva príklady ukazujú, že sú tu tisíce potenciálnych pracovných miest. Znamenajú aj značný príjem pre poľský štátny rozpočet, aspoň v podobe daní. Toto sú vážne veci a my rozhodne nemôžeme odradiť zahraničných investorov," povedal prezident.
Duda zdôraznil, že on je zástancom "repolonizácie" (opätovného popoľštenia) médií, ale musí to byť prostredníctvom trhových nástrojov.
"Médiá sú kupované, na normálnom slobodnom trhu, podľa trhových pravidiel," vysvetlil Duda. "Ak si to môžu poľské subjekty dovoliť, a sú také, čo si to môžu dovoliť, potom to podporujem. Znovu popoľštime médiá, ale podľa pravidiel trhu," doplnil.
Web polskatimes.pl napísal, že sa Dudu priamo opýtal, či bude vetovať návrh zákona na reformu médií, a on odpovedal, že najprv ho musí dostať na stôl. "Myslím si, že som už povedal dosť," vyhlásil prezident.


Apple - Mobilizujeme.cz

Spoločnosť Apple objasnila stiahnutie aplikácie Navaľnyj zo svojho App Store tým, že nadácia Fond na boj proti korupcii (FBK) je v Rusku na zozname extrémistických organizácií.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy toto vysvetlenie zverejnil blízky spolupracovník väzneného Alexeja Navaľného a súčasne riaditeľ FBK Ivan Ždanov. Ten predtým prostredníctvom svojich kont na sociálnych sieťach vyzval spoločnosti Google a Apple, aby vysvetlili, prečo sa podriadili tlaku ruských úradov a odstránili aplikáciu Navaľnyj s funkciou Chytré hlasovanie zo svojich obchodov s aplikáciami.
Ždanov predtým na svojom konte na sieti Twitter vyzval svojich sledovateľov, aby sa "všetci spýtali Google a Apple, čo sa stalo a prečo porušujú základné ľudské právo na vyjadrenie svojho názoru".
Už pred tým Ždanov označil odstránenie aplikácie Navaľnyj z App Store a Google Play za "hanebný akt politickej cenzúry" a deklaroval, že "ruská autoritatívna vláda a propaganda budú nadšené".
Z konta Internet Protection Society@safe_runet sa v diskusii objavil príspevok: "Celý svet vás sleduje a teraz pomáhate diktátorovi, ktorý trávi svojich politických protivníkov chemickými zbraňami. Nemáme slov".
Iní diskutéri si myslia, že odstránenie aplikácie Navaľnyj teraz už nie je podstatné, lebo "kto chcel, ten ju už videl".
Echo Moskvy dodalo, že podľa verzie ruských úradov - cenzúrneho úradu Roskomnadzor a generálnej prokuratúry - aplikácia Navaľnyj zverejňuje v Rusku zakázaný obsah a umožňuje zasahovať do prebiehajúcich volieb.
Ruské úrady predtým obom spoločnostiam pohrozili, že v prípade neuposlúchnutia výzvy týkajúcej sa aplikácie Navaľnyj, sa voči nim môže začať trestné konanie, a to aj pre pokus o ovplyvňovanie volieb v Rusku.
Politológ Stanislav Belkovskij sa však pre Echo Moskvy vyjadril, že spoločnostiam Google a Apple v Rusku "nič nehrozí".
Šéf komisie Rady federácie pre suverenitu štátu Andrej Klimov pre Echo Moskvy vyjadril presvedčenie, že aplikácia Navaľnyj bola odstránená "po rozhovoroch s veľvyslancom USA (v Rusku) týkajúcich sa jej protiprávnosti". Členovia jeho komisie odstránenie aplikácie Navaľnyj vítajú.
Aplikácia Navaľnyj bola z Google Play a App Store odstránená v prvý deň volieb v Rusku. Stále je však dostupná pre používateľov v zahraničí, informovalo Echo Moskvy.
Na internete sa súčasne objavilo viacero návodov, ako sa dostať k informáciám potrebným na taktické hlasovanie v súlade s projektom Chytré hlasovanie, ktorý vyvinul tím Alexeja Navaľného a ktorý podľa vývojárov umožňuje voličom hlasovať proti kandidátom z vládnej strany Jednotné Rusko. Cieľom inteligentného hlasovania je prelomiť monopol strany Jednotné Rusko v zákonodarných orgánoch na všetkých úrovniach.


Lyra McKee: Four men arrested in connection with journalist's death - BBC  News


Severoírska polícia vzniesla ďalšie obvinenia v kauze smrti novinárky Lyry McKeeovej. Žena prišla o život v apríli 2019, keď mapovala nepokoje v meste Londonderry. Podľa vyšetrovateľov 29-ročnú novinárku smrteľne postrelili. Polícia v piatok obvinila dvoch mužov z vraždy. Informovala o tom agentúra AFP.
Žalobca pred súdom v Londonderry uviedol, že 33-ročný Gearoid Cavanagh a 21-ročný Jordan Devine boli s ozbrojencom, ktorý vystrelil na reportérku.
"Vychádzame z toho, že strelca sprevádzal Gearoid Cavanagh, ktorý vykonával pomocnú úlohu... Jordan Devine páchateľa povzbudzoval, aby stlačil spúšť," povedal prokurátor.
Advokáti oboch mužov tvrdia, že dôkazy proti dvojici "sú slabé".
Lyra McKeeová zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela pri streľbe počas nepokojov v Londonderry. Vtedy neznáma osoba tam okolo 23.00 h miestneho času vypálila niekoľko výstrelov smerom na policajtov a McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.
K zodpovednosti za McKeeovej smrť sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA.
Investigatívna novinárka bola podľa agentúry AP vychádzajúcou hviezdou miestnej žurnalistiky. Na jej pohreb prišli stovky ľudí vrátane vtedajšej britskej premiérky Theresy Mayovej a vtedajšieho predsedu írskej vlády Lea Varadkara.

Copyright © TASR 2021

17. 9. 2021

Stanovisko SIS k medializovaným informáciám

Stanovisko SIS 

Slovenská informačná služba - Wikipedia

k medializovaným informáciám



Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) kategoricky odmieta konšpiračné teórie o akejsi údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako "nástrojov", a to len z dôvodu odstúpenia spravodajských poznatkov zákonným príjemcom.
Uvedené konšpirácie vychádzajú pravdepodobne z absolútneho nepochopenia zákona o SIS. Len pre úplnosť dodávame, že spravodajské informácie nie sú zasielané zákonom ustanoveným príjemcom spravodajských informácií, ktorými sú ústavní činitelia, štátne orgány, orgány činné v trestnom konaní alebo iní príjemcovia z dôvodu ich exkluzivity danej ich postavením, ale predovšetkým za účelom ich ďalšieho preverenia a prijatia relevantných opatrení. Po ich preverení sú títo príjemcovia v súlade so zákonom povinní spravodajskú službu informovať v rámci inštitútu tzv. spätnej väzby.
Slovenská informačná služba si aj v súvislosti s dotknutými prípadmi rovnako a štandardne ako vždy v doposiaľ uplatňovanej aplikačnej praxi splnila zákonnú povinnosť a poskytla spravodajské informácie ústavným činiteľom a orgánom činným v trestnom konaní vrátane Úradu inšpekčnej služby, ktorý je podľa par. 4a zákona NR SR č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore vecne príslušným orgánom na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov príslušníkov ozbrojených zborov vrátane príslušníkov Policajného zboru.
Slovenská informačná služba ubezpečuje, že rovnakým spôsobom postupovala, postupuje a aj bude postupovať vo všetkých prípadoch zistenia dôvodných podozrení z páchania trestnej činnosti a svoje povinnosti bude vykonávať bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov v súlade so zákonom. Slovenská informačná služba sa k personálnym otázkam zásadne nevyjadruje, avšak vzhľadom na rozsah a závažnosť lživých informácií prezentovaných v mediálnom priestore, považuje za nevyhnutné uviesť, že informácie spájajúce v nich uvádzané osoby so Slovenskou informačnou službou sú vymyslené, a to aj v nadväznosti na existenciu zákonnej prekážky.



Zomrel George Mraz

Zomrel George Mraz


Jazzman týždňa: George Mraz | www.jazz.sk 
 Vo veku 77 rokov zomrel vo štvrtok český jazzový hráč na kontrabas Jiří Mráz, ktorý od roku 1968 žil a pôsobil v Spojených štátoch pod menom George Mraz. O úmrtí umelca informovali v piatok server denníka Lidové noviny a server Českého rozhlasu s odvolaním sa na jeho manželku Camillu Mrazovú.
Jiří Mráz sa narodil 9. septembra 1944 v juhočeskom meste Písek. Od siedmich rokov sa venoval hre na husle, neskôr študoval na Pražskom konzervatóriu hru na kontrabas. Už pred svojou emigráciou do USA patril k výrazným jazzovým talentom, koncertoval po celej Európe a vytváral si kontakty.
V roku 1968, tesne pred inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Česko-Slovenska, dostal štipendium na prestížnej americkej hudobnej univerzite Berklee College of Music v Bostone – podobne ako ďalší českí nadaní emigranti Jan Hammer alebo Miroslav Vitouš.
Na americkej scéne patril k najvyhľadávanejším spoluhráčom; nahrával alebo koncertoval s najväčšími ikonami jazzu 20. storočia – Ella Fitzgeraldová, Chet Baker, Dizzy Gillespie, Tommy Flanagan, Oscar Peterson, Jon Hendricks, Stan Getz, John Abercrombie, Michel Petrucciani, Pepper Adams, John Scofield a mnohí ďalší.




Zdroj: TASR

RTVS rozširuje národnostné vysielanie, okrem tradičných relácií pribudnú aj nové formáty

RTVS rozširuje národnostné vysielanie, 
 
okrem tradičných relácií pribudnú aj nové formáty



BRATISLAVA 17. septembra - RTVS od pondelka 20. septembra významne rozširuje televízne vysielanie pre národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Pôvodný polhodinový blok bude rozšírený na celú hodinu. Vysielanie v 11-tich jazykoch pre 13 národnostných menšín nadväzuje na doterajšie formáty, mení sa však vysielací čas a pribudnú nové relácie. Nový blok národnostného vysielania ponúkne divákom každý pracovný deň v čase od 8.00 h do 9.00 h na Dvojke.

„V objeme vysielania RTVS je zvýšenie podielu národnostného vysielania malý krok, v živote národností je to však krok veľký, prakticky zdvojnásobujeme vysielanie. V tomto roku štartujeme prvú fázu schválenej Koncepcie národnostného vysielania, v druhej fáze, v roku 2022, pribudnú ďalšie programy pre národnosti,“ uviedol riaditeľ Sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

Pondelkové ráno bude patriť málopočetným národnostiam v polhodinových magazínoch a v novom programe z ponuky košického štúdia „Od prameňa“. Utorok, v podobnej štruktúre, bude venovaný Rusínom a Ukrajincom. V stredu a v piatok vysielame v maďarskom jazyku a okrem denných správ bude tradičný maďarský magazín Sme doma v stredu ráno doplnený o dynamický, a tiež už tradičný regionálny formát Laboda. V piatok s názvom Dobrý deň, Patria ponúkne Dvojka divákom hodinovú magazínovú reláciu v maďarčine, ktorá sa bude venovať spoločenským, hospodárskym a politickým témam. Vo štvrtok odvysiela RTVS Rómsky magazín, ktorý bude doplnený novým programom Romano Hero. V úvode rozšíreného národnostného vysielania odvysiela Dvojka publicistický dokument Pápež a Luník.

Okrem spomínaných publicistických formátov sa diváci raz za mesiac môžu tešiť aj na diskusné relácie zo spoločenského a politického života v maďarskom a rómskom jazyku – Fórum a Ahoj, Romale. Na budúci rok pribudne podobná diskusná relácia aj v rusínskom jazyku.

„Budúcoročný plán vysielania pre národnosti prispôsobíme, v súlade so zákonom, novým údajom zo sčítania ľudu,“ dopĺňa Attila Lovász.

 

VÝROKY TÝŽDNA

VÝROKY TÝŽDNA




„Pani Cigániková je ozaj veľmi zvláštna. Je aktérkou toho, že vytvára z Anny Záborskej zrúdu.Je to lekárka a každá žena, ktorá si nechá dieťa, je pre ňu úspech. To je jej cieľ. Nie to, že chce obmedziť interupcie, že chce prikazovať niekomu, že ty nesmieš ísť na potrat. Anna Záborská je veľmi rozumný človek. Je silne veriaca a tolerantná.Pani Cigániková nie je tolerantná. To, čo predvádza aj na zdravotníckom výbore, to je netolerancia. Je som pani Cigánikovú tiež kedysi vnímal, že wow, ale keď som ju spoznal a zažil osobne, akým vulgárnym spôsobom nadávala Mišovi Šípošovi….Ja mám s ňou dve veľmi negatívne skúsenosti. Ona mne netolerantne nadávala a urazila moju manželku."
Jožo Pročko
 

Love Island prichádza na Slovensko už túto nedeľu

Love Island prichádza na Slovensko



 už túto nedeľu

Najvzrušujúcejšia šou tohto roka štartuje na VOYO a TV Markíza, kto si odnesie poriadny balík peňazí a možno aj lásku na celý život?


Prichádza najvzrušujúcejšia zoznamovacia reality šou, kde víťazi budú bohatí a šťastne zamilovaní! Love Island štartuje už túto nedeľu, 19. septembra 2021, úvodnú epizódu si od 20:00 hod. budú môcť exkluzívne ako prví pozrieť predplatitelia streamovacej služby VOYO a o 22:35 hod. sa dostane aj na obrazovky TV Markíza. Zoznámte sa s luxusnou vilou na rozprávkových Kanárskych ostrovoch, ako aj s 10 krásnymi, mladými a hlavne nezadanými ľuďmi zo Slovenska a Česka, ktorí ju budú najbližšie tri mesiace obývať.

„Love Island je celosvetovo úspešný formát, ktorý priťahuje výrazne mladé publikum, preto je určený primárne pre VOYO. Teší ma, že počas sychravej jesene dáme našim divákom možnosť uniknúť na krásne a exotické Kanárske ostrovy plné lásky, romantiky a zábavy. Predplatitelia služby VOYO sa už v najbližších mesiacoch môžu tešiť aj na prvé tituly z veľkého množstva exkluzívnych projektov pôvodnej tvorby, ktoré nenájdu nikde inde,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Súťažiaci si budú po celú dobu užívať v priestoroch krásnej vily. Nájdu v nej veľký bazén, miesto na relax, cvičenie, spoločnú veľkú spálňu, či unikátnu kuchyňu s výhľadom na pobrežie. Obyvatelia vily budú neustále monitorovaní kamerami, ktoré zachytia každý ich pohyb.

„Bola som naozaj veľmi milo prekvapená, ako je vila Love Island priestranná a nádherná! Zažila som už veľa luxusných ubytovaní, ale toto je úplne iný level a súťažiaci sa tu budú mať doslova ako v bavlnke. Zároveň majú istotu stále pekného počasia, takže verím, že si predĺžia leto so všetkým, čo k tomu patrí, a že nájdu tú pravú lásku, ktorej šli účasťou v tejto šou naproti. Cením si ich odvahu a budem im držať palce,“ prezradila moderátorka šou Nikol Moravcová.

Podstata šou Love Island je jednoduchá - súťažiaci si budú v luxusnej vile tri mesiace nielen užívať slnko, more a spoločné úlohy a hry, ale pod dohľadom televíznych kamier hlavne hľadať lásku svojho života. A keď sa k tomu na konci pridá aj atraktívna finančná výhra, je jasné, že o zábavu bude postarané.

Počas šou spolu súťažiaci flirtujú, tvoria páry, niekedy ich zase rozbíjajú, zbližujú sa či formujú spojenectvá, a to všetko s jasným cieľom – nájsť lásku svojho života a dostať sa so svojím miláčikom až do finále! V každej epizóde sú ich vzájomné vzťahy testované, pretože tomu, kto nenájde svoj pár alebo je spárovaný len účelovo, hrozí, že bude musieť luxusnú vilu opustiť.




Nájde niekto z nich partnera na celý život? Naozajstnú lásku? V hre sú nielen osudy a srdcia ostrovanov, ale aj rozprávkových 75 000 eur! Kto si ich odnesie z ostrova lásky, budú môcť prostredníctvom mobilnej aplikácie priamo ovplyvniť aj samotní diváci. Toto bude nezabudnuteľný zážitok!

Pre najväčších fanúšikov bude určená špeciálna online relácia s názvom Love Island Extra, ktorej nové časti budú vždy od nedele do štvrtka vychádzať na webe Markíza Plus. Moderátori, slovenská topmodelka Saša Gachulincová a český spevák a herec Vojtěch Drahokoupil, budú spolu s pozvaným hosťom rozoberať najdôležitejšie udalosti z aktuálneho diania v reality šou Love Island, pozrú sa tiež na reakcie na sociálnych sieťach. Súčasťou relácie budú zostrihy toho najzaujímavejšieho z luxusnej vily na Kanárskych ostrovoch, vtipné situácie, či sexi momenty.

Česko-slovenská verzia reality šou Love Island je v poradí už 21. adaptáciou tohto úspešného formátu. Vzniká v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Paprika Studios, ktorá pre TV Markíza vyrába napríklad aj seriálový megahit Pán profesor. Formát celosvetovo distribuuje britská spoločnosť ITV Studios, v ktorej zázemí na ostrove Gran Canaria prebieha nakrúcanie. Milióny mladých ľudí po celom svete túto šou skrátka milujú. Love Island už slávil úspechy napríklad vo Veľkej Británii, v USA, Austrálii, Južnej Afrike, Nemecku, Holandsku, Španielsku alebo Poľsku, a teraz mieri k nám!

Nová epizóda bude na VOYO k dispozícii každý deň po 20:00 hod., s výnimkou soboty. S časovým odstupom si budú môcť šou pozrieť aj diváci TV Markíza, a to v neskorších večerných hodinách.

16. 9. 2021

Správa o stave Únie: Komisia vyzýva členské štáty zaistiť bezpečnosť novinárov v celej EÚ

 Správa o stave Únie: 

 


Komisia vyzýva členské štáty zaistiť bezpečnosť novinárov v celej EÚ

Ako avizovala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie, Komisia predložila svoje vôbec prvé odporúčanie na zvýšenie bezpečnosti novinárov a iných pracovníkov médií. Novinári čelia v posledných rokoch čoraz väčšiemu počtu útokov, ktoré v tých najhorších prípadoch skončili vraždou. V roku 2020 EÚ eviduje viac ako 900 útokov. Komisia reaguje na tento trend opatreniami na zvýšenie bezpečnosti novinárov v teréne i na internete. Vo svojom odporúčaní okrem iného vyzýva na vytvorenie nezávislých vnútroštátnych služieb podpory vrátane liniek pomoci, právneho a psychologického poradenstva či útulkov pre novinárov a pracovníkov médií, ktorí čelia hrozbám. Vyzýva tiež na zvýšenú ochranu novinárov počas demonštrácií, väčšiu bezpečnosť na internete a osobitnú podporu pre novinárky. Komisia bude o vykonávaní odporúčania s členskými štátmi a zainteresovanými stranami diskutovať na príslušných fórach, najmä v rámci Európskeho fóra spravodajských médií. Komisia takisto vykoná hodnotenia, v ktorých zhodnotí dosiahnutý pokrok, pričom bude aj naďalej sledovať bezpečnosť novinárov vo všetkých členských štátoch v kontexte svojej výročnej správy o právnom štáte. Členské štáty by mali Komisii podať správu o opatreniach prijatých na vykonávanie odporúčania 18 mesiacov po jeho prijatí.

 

·       Všeobecné odporúčania: EK apeluje na členské štáty, aby plne využili existujúce vnútroštátne a európske právne predpisy a dôrazne vyšetrili a odsúdili všetky trestné činy. Do tohto procesu môžu zapojiť aj Europol a Eurojust. Členské štáty by mali podporovať lepšiu spoluprácu medzi poriadkovými zložkami a médiami v snahe efektívnejšie identifikovať a riešiť hrozby, ktorým sú novinári vystavení, a poskytovať osobnú ochranu tým, ktorých bezpečnosť je ohrozená.

·       Bezpečnosť na protestoch a demonštráciách: Zhromaždenia sa stali v roku 2020 najčastejším miestom útokov na novinárov. Členské štáty by mali poriadkovým zložkám poskytovať pravidelnú odbornú prípravu, aby mohli novinári a iní mediálni pracovníci na týchto podujatiach pracovať bezpečne a bez obmedzení.

·       Online bezpečnosť: Novinári na internete čelia podnecovaniu k nenávisti, hrozbám fyzického násilia, ale aj kyberneticko-bezpečnostným rizikám a nezákonnému sledovaniu. Členské štáty sa vyzývajú podporovať spoluprácu medzi online platformami a organizáciami, ktoré majú odborné skúsenosti s bojom proti hrozbám adresovaným novinárom, napríklad podporovaním ich potenciálnej úlohy ako dôveryhodných oznamovateľov.

·       Ženy – novinárky, novinári z menšinových skupín a tí, ktorí sa venujú témam rovnosti: Novinárky, novinári patriaci k menšinovým skupinám, ako aj tí, ktorí informujú o otázkach rovnosti, sú najviac vystavovaní hrozbám a útokom. Až 73 % novinárok uviedlo, že pri svojej práci zažili online násilie. V odporúčaní sa členské štáty vyzývajú, aby podporovali iniciatívy zamerané na posilnenie postavenia novinárok, ako aj pracovníkov z menšinových skupín a tých, ktorí sa venujú témam rovnosti. Členské štáty by mali zlepšiť transparentnosť a efektivitu nahlasovania útokov a prípadov diskriminácie týchto novinárov a poskytnúť im informácie o tom, ako vyhľadať pomoc a podporu.

Podrobnosti:

Tlačová správa

Správa o stavu Únie

Informačný prehľad: odporúčanie Komisie

Sloboda a pluralita médií

Výzvy v mediálnom sektore – podpora slobody a plurality médií zo strany EÚ

Zomrel Ján Kováčik

Zomrel Ján Kováčik


Zomrel redaktor a moderátor RTVS Ján Kováčik


Vo veku 68 rokov zomrel dlhoročný redaktor a moderátor Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici Ján Kováčik. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie v sobotu 18. septembra o 14.30 h na Dvojke v portréte zo série NeCelebrity, ako aj vo vysielaní Rádia Regina Stred v pondelok (20. 9.) po 12.30 h reprízou jeho rozhlasového portrétu.
Rodák z Pukanca zomrel v Banskej Bystrici po dlhej a ťažkej chorobe. Okrem regionálneho stredoslovenského vysielania sa mnoho rokov podieľal na príprave a moderovaní legendárnej motoristickej relácie Pozor, zákruta! z banskobystrického rozhlasového štúdia. Moderoval tiež reláciu Dobré ráno a v posledných profesionálnych rokoch sa prihováral poslucháčom banskobystrickej Reginy z ranného vysielania.
V rozhlasovom archíve po ňom ostalo mnoho publicistických a spravodajských príspevkov a relácií. Kováčik sa tiež podieľal na príprave obľúbenej televíznej relácie Farmárska revue.
Posledná rozlúčka s Kováčikom sa uskutoční v pondelok 20. septembra o 9.00 h v banskobystrickom krematóriu.

Zdroj: TASR


Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ


Televízia JOJ po letnej pauze opäť ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 16. septembra predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SAS) a Richard Raši, poslanec NR SR (HLAS-SD).

Diskutovať budú o aktuálnych politických otázkach, o odvolávaní ministrov, ale aj o preočkovaní treťou dávkou, či o očkovaní niektorých detí – tejto téme sa bude venovať aj exkluzívny prieskum agentúry AKO pre Na hrane. Hovoriť budú aj o pripravenosti na tretiu vlnu pandémie.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 16. septembra o 21:40 na JOJke.

TO JE TV!

 TO JE TV!


15. 9. 2021

Stanovisko Slovenskej informačnej služby k medializovaným informáciám

Stanovisko Slovenskej informačnej služby 

Nová doba aj v Slovenskej informačnej službe! FOTO Vyriešiš správne úlohu?  Ponuka, ktorá sa neodmieta | Topky.sk

k medializovaným informáciám



V nadväznosti na medializované informácie týkajúce sa údajnej výpovede osoby Peter P. uvádza Slovenská informačná služba nasledujúce vyjadrenie. Slovenská informačná služba rešpektuje právo obvineného na realizáciu procesnej obrany, zásadne však odmieta akúkoľvek nezákonnú činnosť Slovenskej informačnej služby vykonávanú v súvislosti s osobou obvineného Petra P.
Medializované vyjadrenia menovaného sú v plnom rozsahu klamstvom a sú zjavne vedené snahou o ďalšiu diskreditáciu SIS, ku ktorej smerovali už dlhší čas viaceré indície a na ktoré spravodajská služba verejne reagovala pred pár dňami. Zjavnou motiváciou uvedenej diskreditácie je predchádzajúce plnenie úloh Slovenskej informačnej služby, ktorá zákonnými postupmi a prostriedkami poukázala na protiprávnu činnosť menovaného.
Keďže účelová diskreditácia spravodajskej služby poškodzuje nielen tento štátny orgán, ale aj štát samotný, je SIS nútená v záujme pravdivého informovania verejnosti uviesť, že zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 46/1993 Z. z. o Slovenskej informačnej službe v znení neskorších predpisov neumožňuje, aby osobou konajúcou v prospech Slovenskej informačnej služby bol príslušník iného ozbrojeného bezpečnostného zboru. Takáto osoba zároveň nemôže byť ani príslušníkom Slovenskej informačnej služby, a preto sa uvedené tvrdenia Petra P. nezakladajú a ani nemôžu zakladať na pravde.


 

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Google Announces It's All Grown-Up With Alphabet's New Logo | WIRED


Juhokórejský protimonopolný úrad udelil Alphabet, materskej spoločnosti Google, pokutu 207 miliárd wonov (149,59 milióna eur) za zneužitie dominantného postavenia na trhoch s mobilnými operačnými systémami a aplikáciami. Úrad to oznámil v utorok.
Podľa Kórejskej komisie pre spravodlivý obchod (KFTC) Google blokuje prispôsobené verzie operačného systému Android (OS), pričom jeho podmienky vzťahujúce sa na výrobcov zariadení predstavujú zneužitie dominantného postavenia na trhu a obmedzujú hospodársku súťaž.
Google oznámil, že sa plánuje odvolať a tvrdí, že rozhodnutie ignoruje výhody, ktoré ponúka kompatibilita systému Android s inými programami, a oslabuje výhody, ktoré majú spotrebitelia.
Pokuta prichádza v deň, keď nadobudla účinnosť novela juhokórejského zákona o telekomunikáciách - ľudovo nazývaná "zákon proti Googlu". Ten zakazuje prevádzkovateľom obchodov s aplikáciami, ako je Google, požadovať od vývojárov softvéru používanie svojich platobných systémov. Táto požiadavka vývojárom prakticky zabránila účtovať si provízie za nákupy v aplikácii. Zákon tak vlastne lukratívne monopoly Play Store a App Store označili za nezákonné.
Komisia KFTC uviedla tiež, že Google brzdí hospodársku súťaž tým, že núti výrobcov zariadení pri podpise kľúčových zmlúv týkajúcich sa licencií v obchode s aplikáciami dodržiavať "dohodu o fragmentácii (AFA)".
Na základe AFA nemohli výrobcovia vybaviť svoje telefóny upravenými verziami systému Android, známymi ako "Android forks". To pomohlo Googlu upevniť si dominantné postavenie na trhu s mobilnými operačnými systémami, tvrdí KFTC.
Minulý týždeň zase americký súd nariadil spoločnosti Apple, aby v protimonopolnom boji s výrobcom Fortnite Epic Games uvoľnila kontrolu nad svojim platobným systémom App Store.
Google a Apple dominujú trhu s on-line aplikáciami v Južnej Kórei, 12. najväčšej ekonomike sveta, známej vďaka svojim technológiám.
Kórejská Komisia pre spravodlivý obchod vyšetruje spoločnosť Google od roku 2016.
(1 EUR = 1383,74 KRW)




Facebook Twitter Instagram Telegram - Collection Of Popular Social Media  And Messenger. Kyiv, Ukraine - January 31, 2020 Editorial Image -  Illustration of popular, january: 174208120

Moskovský súd v utorok udelil pokuty spoločnostiam Facebook, Telegram a Twitter za to, že zo svojich stránok neodstránili zakázaný obsah. Informovala o tom agentúra TASS.
Sociálnej sieti Facebook súd udelil pokutu vo výške 21 miliónov rubľov (viac ako 244.500 eur). Twitter dostal pokutu vo výške päť miliónov rubľov (približne 58.200 eur) a Telegram, ktorý prevádzkuje aplikáciu na odosielanie správ, musí zaplatiť deväť miliónov rubľov (104.800 eur).
Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií (Roskomnadzor) vo februári podnikla kroky voči sociálnym sieťam a aplikáciám na posielanie správ, pripomína TASS.
Od februára v Rusku začal platiť zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete vyhľadávať a blokovať informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Táto legislatíva ukladá sociálnym sieťam povinnosť monitorovať a blokovať informácie, ktoré sú v rozpore s ruskými zákonmi.
Ruské úrady už Facebooku udelili pokuty vo výške 90 miliónov rubľov (1.047.900 eur) a Twitteru 45 miliónov rubľov (524.000 eur).

File:Flag of Poland (with coat of arms).svg - Wikimedia Commons 

 Desiatky poľských médií v utorok vyjadrili hnev nad zákazom spravodajsky pôsobiť v oblasti na hraniciach s Bieloruskom. Ide o súčasť opatrení, ktoré poľská vláda prijala pre situáciu spojenú s prílevom nelegálnych migrantov. Informovala o tom agentúra AFP.
Poľsko, rovnako ako ďalšie členské krajiny EÚ Litva a Lotyšsko, čelí v ostatných týždňoch náporu migrantov prichádzajúcich z Bieloruska.
Poľsko na hranice s Bieloruskom vyslalo tisíce vojakov a poľský prezident Andrzej Duda 5. septembra vyhlásil v pohraničných lokalitách tridsaťdňový výnimočný stav. Ten zakazuje vstup osobám, ktoré nie sú obyvateľmi týchto lokalít. Toto opatrenie sa vzťahuje i na novinárov.
"Kroky vlády sú v rozpore so zásadou slobody prejavu," uviedla skupina 30 médií v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnili na svojich webových stránkach.
Vyradenie médií je podľa nich "neprijateľné a nezlučiteľné s normami demokratickej krajiny". K vyhláseniu sa neskôr pridali aj ďalšie médiá, píše AFP.
Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok v Poľsku vyhlásila "núdzový stav slobody tlače". Poľsko sa podľa RSF v rebríčku slobody tlače od roku 2015, keď sa k moci dostala vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), prepadlo o 46 miest. V súčasnosti je na 64. mieste z celkového počtu 180 krajín.
Viaceré členské krajiny EÚ z prílivu migrantov obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý sa tak podľa nich snaží vyvolať v EÚ nestabilitu v rámci pomsty za európske sankcie voči Minsku.

Copyright © TASR 2021

14. 9. 2021

Zomrel Norm Macdonald

  Zomrel Norm Macdonald



Vo veku 61 rokov zomrel na rakovinu kanadský herec a komi Norm Macdonald.
Začínal ako stand-up komik v kanadských kluboch. Pôsobil v niekoľkých sériách relácii Saturday Night Live. Hral napríklad vo filmoch Billy Madison (1995), Ľud verzus Larry Flynt (1996) a The ridiculous 6 (2015). Taktiež hral v rade seriálov, vrátane Volajú ma Earl . V rokoch 2013 až 2018 uvádzal podcast Norm Macdonald Live. Neskôr mal ďalšiu vlastnú reláciu Norm Macdonald Has a Show.  

Premiérový Pán profesor opäť exceloval a stal sa jasným víťazom pondelkového večera

 Premiérový Pán profesor opäť exceloval a stal

 



 sa jasným víťazom pondelkového večera


Silnou jednotkou na trhu v čase vysielania bola aj nasledujúca reality šou Farma, v širšej cieľovej skupine 12+ patrilo pondelkové prvenstvo hlavnej spravodajskej relácii Televízne noviny.


Rodinný komediálny seriál Pán profesor na obrazovkách televízie Markíza opäť potvrdil status mimoriadne obľúbeného diváckeho hitu. Druhá premiérová epizóda 3. série sa v pondelok, 13. septembra 2021, stala v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 jednoznačne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

Nová časť s názvom Influencerka dosiahla v cieľovej skupine 12-54 výborný rating 9,2 % a rovnako aj trhový podiel 27,6 %. Konkurenčné programy výrazne zaostali, relácia Inkognito zaznamenala na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine podiel na trhu 12,9 % a film Pápež František: Modlite sa za mňa na Jednotke RTVS podiel na trhu 8,1 %.

Hviezdne obsadený seriál s Tomášom Maštalírom a Gabrielou Marcinkovou v hlavných úlohách včera prilákal k obrazovkám 417-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov a v tejto širšej cieľovej skupine mu patril post najsledovanejšieho nespravodajského programu dňa.

Suverénnou jednotkou na trhu bola v čase vysielania aj nasledujúca úspešná reality šou Farma, pondelková premiérová epizóda si v cieľovej skupine 12-54 pripísala rating 5,3 % a trhový podiel 22,3 %.

V univerzálnej cieľovej skupine 12+ sa najsledovanejším programom dňa stala relácia hlavná spravodajská relácia Televízne noviny, ktorú si nenechalo ujsť 476-tisíc divákov. V cieľovej skupine 12-54 im patrila druhá priečka s ratingom 7,6 % a trhovým podielom 27,0 %. Podvečernému vysielaniu aj tento pondelok kraľoval rodinný seriál Oteckovia, v cieľovej skupine 12-54 dosiahol rating 5,5 % a trhový podiel 26,8 %.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v pondelok v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 29,6 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 33,3 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


3 contrasting candidates seek chancellery in German election



Traja kandidáti na funkciu nemeckého kancelára Armin Laschet, Annalena Baerbocková a Olaf Scholz sa v nedeľu večer stretli v druhej veľkej televíznej diskusii. Podľa komentátorov išlo o búrlivú debatu, o ktorú sa postaral najmä kandidát Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Laschet, ktorý útočil na súčasného vicekancelára a zároveň kandidáta sociálnych demokratov z SPD Scholza. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.
Laschet podľa AFP útočil na svojho úhlavného rivala, ale nedokázal mu "zasadiť víťazný úder". Podľa komentátorov počas debaty prakticky ignoroval Annalenu Baerbockovú a všetko svoje úsilie vynaložil na ostré ataky smerom k Olafovi Scholzovi.
Scholz, často opisovaný ako "necharizmatický", pôsobil počas väčšiny Laschetových útokov "nezaujato". Len nakrátko prerušil kandidáta CDU, aby ho obvinil z "prekrúcania faktov", keď sa ho Laschet snažil obviniť zo zlyhania v súvislosti s raziami na ministerstvách financií a spravodlivosti, napísala AFP.
Po skončení debaty, ktorá trvala 90 minút, priniesli televízie ARD a ZDF bleskový prieskum. Diváci za víťaza diskusie označili Scholza. Annalena Baerbocková bola podľa opýtaných najsympatickejšia.
Konzervatívna únia CDU/CSU zaznamenáva v prieskumoch verejnej mienky pokles podpory. Napríklad v nedávnom prieskume inštitútu Forsa pre stanice RTL/n-tv, dosiahla dosiaľ najnižšiu podporu - len 19 percent. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) zaznamenala, naopak, nárast podpory o dva body a dostala sa na 25 percent. Zelení sa umiestnili na tretej priečke so ziskom 17 percent hlasov.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyhlásila, že jej Kresťanskodemokratická únia si je vedomá toho, že nemá zaručené víťazstvo v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Nič však podľa nej ešte nie je stratené. Nemeckí voliči budú rozhodovať o novom zložení Bundestagu 26. septembra.

Copyright © TASR 2021


Ringier Axel Springer Media AG - Wikipedia 

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil 7. septembra koncentráciu podnikateľov Ringier AG a Ringier Axel Springer Media AG. Schválenie koncentrácie spočíva v zmene kvality kontroly nad spoločnosťou Ringier Axel Springer Media AG, Švajčiarsko zo spoločnej kontroly podnikateľov Ringier AG, Švajčiarsko (Ringier) a Axel Springer International Limited, Veľká Británia na výlučnú kontrolu podnikateľa Ringier. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

„Vzhľadom na vyššie uvedené išlo o neproblémovú koncentráciu a keďže zákon o ochrane hospodárskej súťaže s účinnosťou od 1. júna 2021 zakotvil možnosť vydať v jednoduchých prípadoch rozhodnutie bez odôvodnenia, úrad tento inštitút v predmetnom prípade využil," ozrejmila Oľšavská. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 10. septembra 2021.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.